Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Βρέθηκαν ίχνη Νεάντερταλ στην Πίνδο


Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ευρήματα ότι οι αλπικές κορυφές και βουνοπλαγιές της Πίνδου προσέφεραν ένα ιδανικό καταφύγιο για τον άνθρωπο της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, τον κυνηγό που έζησε στον ελλαδικό χώρο, ανάμεσα στα 70.000 και 40.000 χρόνια από σήμερα.

Το μαρτυρούν χιλιάδες λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή της Σαμαρίνας και όπως φαίνεται κατασκευάστηκαν από ντόπιο πυριτόλιθο, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες των κυνηγών που επέλεγαν να κινηθούν κατά μήκος των βουνοκορυφών και μεγάλων υψόμετρων στον ορεινό όγκο του Σμόλικα.

«Είχαμε υποτιμήσει τις δυνατότητες του κυνηγού του Νεάντερταλ. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι κινούνταν σε πεδινές περιοχές και άλλες με χαμηλό υψόμετρο. Για πρώτη φορά τον βλέπουμε να κινείται και μάλιστα με άνεση σε ορεινές περιοχές, όπου κυνηγούσε ελάφια, αρκούδες, και άλλα ζώα για να τραφεί» λέει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Νίκος Ευστρατίου, προσθέτοντας ότι η Πίνδος είναι από τα πλέον σπάνια σημεία, από πλευράς υψόμετρου, διαβίωσης του Νεάντερταλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυνηγετική και τροφοσυλλεκτική καθημερινότητα των ομάδων αυτών είναι ακόμα άγνωστη και μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει οι επιστήμονες να αποκρυπτογραφούν πλευρές αυτών των δραστηριοτήτων τους. Η αρχαιολογική έρευνα στην Πίνδο συμπληρώνει φέτος δεκατρία χρόνια έχοντας στο ενεργητικό της την ανάδειξη για πρώτη φορά στην ελληνική αρχαιολογία του ρόλου των μεγάλων υψομέτρων, δηλαδή των ορεινών και αλπικών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας για την εξέλιξη της προϊστορίας της.

«Ιδιαίτερα αποκαλυπτική υπήρξε η ερευνητική περίοδος του 2015 αφού τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά αυτό που οι αρχαιολόγοι υποπτεύονταν εδώ και καιρό. Ότι, δηλαδή, η ανθρώπινη παρουσία στα μεγάλα υψόμετρα της Κεντρικής Ελλάδας -που φυσικά σχεδόν πάντα συνδέεται με το κυνήγι- δεν ήταν ούτε περιστασιακή, όπως άλλωστε δείχνουν τα χιλιάδες λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής, αλλά ούτε σταμάτησε με το τέλος της περιόδου αυτής.

Αντίθετα τα φετινά νέα ευρήματα δείχνουν ότι τους αλπικούς όγκους της Δυτικής Πίνδου συνέχισαν να περιδιαβαίνουν στη διάρκεια της λεγόμενης Υστερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής -από το 20.000 και μέχρι λίγο μετά το 10.000- και κυνηγοί που ανήκαν στο είδος του σύγχρονου ανθρώπου (homo sapiens)», λέει ο κ. Ευστρατίου.

Η διαφορά του ανθρώπου του Νεάντερταλ και του homo sapiens είναι ότι ο πρώτος ζούσε στα υψώματα και στις παραποτάμιες περιοχές της Σαμαρίνας, ενώ ο δεύτερος ήταν περιστασιακός επισκέπτης-κυνηγός που έφτασε έως εκεί από τις γειτονικές περιοχές της Ηπείρου, όπως η κοιλάδα του Βίκου.

Αυτοί οι ξενόφερτοι κυνηγοί της Υστερης Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής έφερναν μαζί τους και χρησιμοποιούσαν λίθινα εργαλεία φτιαγμένα από πρώτες ύλες (πυριτόλιθο) που δεν ήταν ντόπιες στην περιοχή σε αντίθεση με τις ομάδες Νεάντερταλ της Μέσης Παλαιολιθικής που επέλεγαν να διαμένουν και να δραστηριοποιούνται γύρω από τη Σαμαρίνα.

Ο καθηγητής Ν. Ευστρατίου και οι συνεργάτες του, Π. Μπιάτζι και Ρ. Νίσμπετ από το Πανεπιστήμιο της Βενετίας και Ελ. Σταρνίνι από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, θα μιλήσουν για την «Αρχαιολογική γοητεία της Πίνδου» και τις έρευνες του Α.Π.Θ. στη Σαμαρίνα αύριο κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 29ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η συστηματική επιτόπια έρευνα στην περιοχή της Σαμαρίνας αποκάλυψε χώρους παλαιολιθικών «κατασκηνώσεων», πηγές προμήθειας πρώτων υλών (πυριτόλιθου) για την κατασκευή των εργαλείων τους, ενώ επιπλέον αναγνωρίστηκαν και οι πιθανές ορεινές διαδρομές που ακολουθούσαν οι ομάδες αυτές στις βουνοπλαγιές της Πίνδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξύπνησαν οι αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου


Ο ύπνος είχε φέτος μικρότερη διάρκεια λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

«Μύρισε» άνοιξη στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο και οι αρκούδες που είχαν πέσει σε χειμέριο ύπνο ξύπνησαν εδώ και αρκετές ημέρες και πλέον κυκλοφορούν έξω από τις φωλιές τους για κάποιες ώρες.

Για μία ακόμη χρονιά, οι πιο νεαρές αρκούδες, ο Κυριάκος και ο Μανώλης, ξύπνησαν πρώτες, ενώ πιο... δραστήριες από τις υπόλοιπες αποδεικνύονται η Ειρήνη και η Βέσνα. Οι υπόλοιπες κυκλοφορούν κι αυτές έξω για λίγη ώρα, αλλά προτιμούν τις φωλιές τους ακόμα.



Η Τασούλα, η Μπάρμπαρα και η Κατερίνα κοιμήθηκαν σε φυσικές φωλιές που έχουν φτιάξει οι ίδιες. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Σάσα και η Αλεξάνδρα, οι δύο αρκούδες που ήρθαν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης έπεσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους για χειμέριο ύπνο, καθώς από πολύ μικρές ζούσαν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες που αποσύρθηκαν για να κοιμηθούν, αφού νωρίτερα μάζεψαν φύλλα για να στρώσουν στη φωλιά τους, όπως κάνουν και οι αρκούδες στη φύση!

Οι περισσότερες αρκούδες δεν βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό, όταν ξυπνάνε από το χειμέριο ύπνο. Φέτος, μάλιστα, ο ύπνος είχε μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με άλλες χρονιές λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που επικρατούν.



Όσοι λοιπόν θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον Κυριάκο, τον Μανώλη, τη Μπάρμπαρα και την παρέα τους, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο, που από το ερχόμενο Σάββατο 5 Μαρτίου ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχθεί επισκέπτες.

Το Καταφύγιο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάγωνο καλεί… χάκερ


Κομπιουτεράδες θα διαπιστώσουν τυχόν κενά στην ασφάλεια.

Χάκερ δε «χτύπησαν» το Πεντάγωνο, γιατί πλέον είναι καλοδεχούμενοι. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσκαλέσει χάκερ, τους οποίους θα έχει ήδη ελέγξει, για να δοκιμάσουν την κυβερνοασφάλεια ορισμένων ιστοτόπων του υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, τον επόμενο μήνα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Hack the Pentagon» («Χακάρετε το Πεντάγωνο») βασίζεται σε παρόμοιους διαγωνισμούς που είχαν κάνει στο παρελθόν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η United Continental Holdings Inc προκειμένου να ανακαλύψουν «κενά» στην ασφάλεια του δικτύου τους.

Τέτοια προγράμματα επιτρέπουν στους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου να εντοπίζουν τα προβλήματα πριν τα εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χάκερ. Έτσι εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος στην περίπτωση μιας παραβίασης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία θα ενισχύσει την ψηφιακή άμυνά μας και τελικά και την εθνική ασφάλειά μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χιλιάδες άνθρωποι. Οι λεπτομέρειες και οι κανονισμοί ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως όμως ο διαγωνισμός ενδέχεται να περιλαμβάνει και χρηματικά έπαθλα.

Το Πεντάγωνο πραγματοποιεί εδώ και χρόνια ελέγχους στα δίκτυά του χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες «κόκκινες ομάδες» του, στις οποίες μετέχουν υπάλληλοί του. Αυτή τη φορά όμως τουλάχιστον ένα μέρος του δικτύου του υπουργείου θα «ανοίξει» για κάθε ενδιαφερόμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες και να δεχτούν να υποβληθούν σε ενδελεχή έλεγχο πριν τους επιτραπεί να τεστάρουν ορισμένες δημόσιες ιστοσελίδες του υπουργείου. Στο πρόγραμμα, τουλάχιστον σε αυτήν την αρχική φάση, δεν θα περιληφθούν τα πιο «ευαίσθητα» δίκτυα ή τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται από την Υπηρεσία Ψηφιακής Άμυνας (DDS) του Πενταγώνου, η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με επικεφαλής της τον Κρις Λινς, πρώην στέλεχος της Microsoft.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αποχή των δικηγόρων έως στις 16 Μαρτίου


Μεγάλες οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό.

Την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 αποφάσισε η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Ολομέλεια συνεδρίασε υπό τη προεδρία του Προέδρου της Β. Αλεξανδρή, για το θέμα του ασφαλιστικού επαναλαμβάνοντας τη θέση της πως το κυβερνητικό σχέδιο δεν δίνει μόνιμη λύση και μετατοπίζει την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά 2-3 έτη.

«Πρόσκαιρη λύση»

Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλ. Ζιμπίδη για τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών.

Αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης και συγκρίνοντας τα με το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής,τόνισε: «Συνάγεται ευχερώς ότι η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνει μόνιμη αλλά πρόσκαιρη λύση, μετατοπίζοντας απλά την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά 2-3 έτη».

«Η πρόταση του υπουργείου, μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, καθώς δεν έχει αναλογιστική βάση, ούτε προβλεπόμενη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών», συμπλήρωσε.

Με την αναλογιστική μελέτη αναδεικνύεται η βιωσιμότητα του κλάδου ασφάλισης Νομικών για επόμενα 20 και πλέον έτη, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης εξισορρόπησης των εισφορών-παροχών- μεταξύ παλαιών(προ της 1-1-1993) και νέων ασφαλισμένων.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης από τα οποία προκύπτει η προοπτική του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση βασικά στοιχεία μιας πρότασης, που θα ερείδεται στο παραπάνω πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης είναι η εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η ισότητα των μελών και η ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών», υπογράμμισε.

«Δεν υφίστανται αναλογιστικές μελέτες»

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε έγγραφο αίτημα του δικηγορικού σώματος για χορήγηση των σχετικών αναλογιστικών μελετών που έχουν συνταχθεί, υποστήριξε ότι «δεν υφίστανται αναλογιστικές μελέτες -όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε δημοσίως- παρά μόνον «αναλογιστικές προβολές και αναλύσεις ποσοτικών στοιχείων». Επισημάνθηκε ότι ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη στην απαντητική επιστολή του, πως οι ως άνω «προβολές και αναλύσεις», δεν είναι «ολοκληρωμένα έγγραφα» καθ’ όσον δεν φέρουν υπογραφή και το περιεχόμενό τους «μπορεί οποτεδήποτε να μεταβληθεί» και να δημιουργήσει «σύγχυση και παρανοήσεις».

Παρά την αντιφατικότητα των θέσεων του υπουργού, ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε πως «για το μείζον θέμα της αναλογιστικής τεκμηρίωσης των λύσεων που προτείνει, τον καλούμε να μας χορηγήσει τις «μελέτες που υφίστανται ήδη» και σκοπεύει να θέσει υπ’ όψιν της Βουλής».

Συνοψίζοντας τις θέσεις του δικηγορικού σώματος ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε :«Το προσχέδιο της κυβέρνησης καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ιδίως τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανταποδοτικότητας, είναι αναξιόπιστο, και οδηγεί απροσχημάτιστα σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων». Και υπογράμμισε την πάγια θέση των Δικηγόρων αλλά και του συνόλου των επιστημονικών φορέων, πως «ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την άμεση απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης, πλήρη αναλογιστική μελέτη, και έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση».

Κατόπιν τούτων, η Ολομέλεια υιοθέτησε την εισήγηση του προέδρου και αποφάσισε:

• Ανάρτηση της αναλογιστικής μελέτης στο site της Ολομέλειας

• Αποστολή των συμπερασμάτων – θέσεων και προτάσεων – στους θεσμούς με στόχο την αποδόμηση των θέσεων του προσχεδίου και την αντίστοιχη υπόδειξη ορθολογικών και δίκαιων επιλογών

• Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

• Σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Μαρτίου προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντόπισαν απολίθωμα μύκητα που ζούσε πριν 440 εκατ. χρόνια


Πρόκειται για το αρχαιότερο οργανισμού που πάτησε το «πόδι» του στην ξηρά.

Το απολίθωμα ενός μύκητα που ζούσε πριν από περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές. Δεν πρόκειται μόνο για τον πιο παλαιό μύκητα που έχει ποτέ βρεθεί, αλλά γενικότερα για το αρχαιότερο απολίθωμα οργανισμού της ξηράς.

Αν και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο οργανισμό που έζησε ποτέ στην ξηρά, είναι ο αρχαιότερος που έχει ανακαλυφθεί απολιθωμένος.

Υπενθυμίζεται ότι η ζωή πρωτοεμφανίσθηκε στο νερό, από όπου κάποια στιγμή «μετανάστευσε» στη στεριά. Ο εν λόγω οργανισμός με την ονομασία «Tortotubus» και άλλοι «πρωτοπόροι» έθεσαν τις βάσεις για τα πιο πολύπλοκα φυτά και ζώα που ακολούθησαν.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Σμιθ του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό «Botanical Journal of the Linnean Society».



Ο πανάρχαιος μύκητας είναι από τους πρώτους που εγκαινίασαν τις ζωτικές για τη ζωή διαδικασίες αποσύνθεσης και σχηματισμού του χώματος. Μοιάζει δομικά με μερικούς σημερινούς μύκητες, έχοντας από τότε την ικανότητα εξαγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς θρεπτικών συστατικών.

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί πότε ακριβώς η ζωή έκανε το άλμα από τις θάλασσες στην ξηρά. Πιστεύεται ότι αυτό συνέβη στην Παλαιοζωική εποχή πριν από 500 έως 450 εκατομμύρια χρόνια.

Οι μύκητες έπαιξαν ρόλο-κλειδί σε αυτή την φάση μετάβασης, βοηθώντας να υπάρξει ένα εύφορο χώμα, που μπορούσε να υποστηρίξει τα φυτά (μέσω των ριζών τους) και τα ζώα. Ο ρόλος των μυκήτων ήταν κρίσιμος όσον αφορά τον κύκλο του αζώτου, δεσμεύοντας και αποσυνθέτοντας το τελευταίο, πράγμα που επέτρεπε στα φυτά να βρουν θρεπτικά συστατικά. Μία αποικία μυκήτων μετατρέπει ένα άγονο χώμα σε θρεπτικό και φιλόξενο για την ανάπτυξη ζωής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που «παντρεύτηκε» 12χρονη και προκάλεσε σάλο


Το κοινωνικό πείραμα με στόχο να στηλιτευθεί η νομοθεσία που ισχύει σε ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής - Δείτε το βίντεο.
Μεσημέρι στην Times Square της Νέας Υόρκης. Ξαφνικά ένα νιόπαντρο ζευγάρι κατεβαίνει από μια πανάκριβη Bentley. Αρχικά, ο κόσμος ενθουσιάζεται και δίνει συγχαρητήρια. Όλα αυτά βέβαια, μέχρι να αποκαλυφθεί μια δυσάρεστη έκπληξη: Η νύφη δεν είναι μια νεαρή μικροκαμωμένη κοπέλα, αλλά ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών. Ο γαμπρός είναι γύρω στα 65. Οι παρεβρισκόμενοι μετά το αρχικό σοκ, αρχίζουν να αντιδρούν. Είναι δυνατόν;

Όπως αναφέρει το ομογενειακό πόρταλ newgreektv.com, ο «γαμπρός» που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, είναι ο πρώην Διευθυντής του ΕΟΤ ΗΠΑ και Καναδά, Χρύσανθος Πετσίλας ο οποίος βρέθηκε να φωτογραφίζεται με την 12χρονη (υποτιθέμενη) σύζυγό του ενώπιον εμβρόντητων τουριστών και Νεοϋορκέζων, πολλοί εκ των οποίων απείλησαν ακόμη και να του επιτεθούν.

«Έχω την συναίνεση της οικογένειάς της». Απαντά με ένα κυνικό ύφος ο γαμπρός. Ορισμένοι χάνουν την ψυχραιμία τους. Σπεύδουν ακόμη και να του επιτεθούν. Κάποιοι ψυχραιμότεροι -και παραδόξως πιο σωματώδεις- τους αποτρέπουν. Τι είχε συμβεί;

Ευτυχώς, δεν επρόκειτο για γάμο, αλλά για ένα θεατρικό-κοινωνικό πείραμα. Στόχος ήταν να στηλιτευθεί η νομοθεσία που ισχύει σε ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής και δίνει το δικαίωμα σε ενήλικες να παντρεύονται παιδιά από 12 ετών, εφόσον υπάρχει γονική συναίνεση.

«Ήταν ένα θεατρικό, στο οποίο δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω. Ήταν πολύ σημαντικό το κοινωνικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο παραγωγός. Δήλωσα συμμετοχή και με επέλεξαν για αυτόν τον ρόλο, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι και το κοριτσάκι προέρχεται από οικογένεια γνωστών ηθοποιών», τονίζει ο κ. Πετσίλας.

Όπως φαίνεται και από μια εκτενή παρακολούθηση του βίντεο, οι αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν έντονες. Ο ίδιος ο 65χρονος Έλληνας ομογενής δηλώνει ότι δεν πτοήθηκε, καθώς είχαν προβλεφθεί όλες οι παρελκόμενες καταστάσεις.

«Κατ' αρχήν, είναι πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος είχε την αντίδραση που είχε. Οι γάμοι κοριτσιών 12 ετών και αγοριών 14 ετών είναι μια πραγματικότητα σε ορισμένες Πολιτείες, καθώς επιτρέπεται από το Νόμο. Κάποια στιγμή κινήθηκαν πιο επιθετικά - χωρίς βέβαια να έχουν σκοπό να με λιντσάρουν κιόλας - αλλά υπήρχε σεκιούριτι. Παράλληλα, εμφανίζονταν όλες οι κρυφές κάμερες και τότε αποκαλυπτόταν ότι επρόκειτο για θεατρικό. Μάλιστα, οι παρεβρισκόμενοι ήταν πολύ θετικοί όταν μάθαιναν τους σκοπούς μας και έφταναν σε σημείο ακόμη και να φωτογραφίζονται μαζί μας με χαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρύσανθος Πετσίλας.

Το βίντεο είναι μια έμπνευση και δημιουργία του Κόμπι Πέρσιν, ο οποίος αναφέρει ότι κάθε μέρα 33.000 ανήλικα κορίτσια εξαναγκάζονται σε ανάλογους γάμους. Δυστυχώς όμως, κανονικούς, και όχι για τις ανάγκες βίντεο. Πάντως, το συγκεκριμένο έχει γίνει παγκόσμιο viral, ξεπερνώντας τα 6 εκατομμύρια views μέσα σε λίγες ημέρες.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες εργάτες μετακινούνται για τη δουλειά πάνω σε οροφές τρένων


Ένας επικίνδυνος αλλά αναπόφευκτος τρόπος - Δείτε τις φωτογραφίες από το Μπαγκλαντές.
Πώς μπορείτε να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β; Όπου Α βάλτε το σπίτι σας και Β, τον τόπο εργασίας σας. Μετρό, αυτοκίνητο, ηλεκτρικός, λεωφορείο, τραμ… Στo Μπαγκλαντές, αρκετός κόσμος πάντως επιλέγει έναν αρκετά επικίνδυνο, αλλά… ανέμελο και χωρίς κόστος τρόπο, που δεν είναι άλλος από την οροφή ενός τρένου: Διατρέχει τις πεδινές περιοχές του Μπαγκλαντές και «απλώνεται» σε πάνω από τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν την πρωτεύουσα Ντάκα με τις πόλεις Chittagong και Καλκούτα.

Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε, σε μεγάλο βαθμό, από τους Βρετανούς και ξεκίνησε τη λειτουργία του γύρω στα 1860, πάνω από εκατό χρόνια πριν από την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές. Σήμερα, αυτά τα τρένα μεταφέρουν πάνω από σαράντα εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο φωτογράφος GMB Akash, ενώ ταξίδευε στο Μπαγκλαντές με τρένο το 2015, ανακάλυψε ότι η πλειοψηφία των επιβατών, ανήκουν στη χαμηλή βαθμίδα της εργατικής τάξης, μετακινούνταν στην οροφή του τρένου μη μπορώντας να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου.

«Όταν το τρένο ξεκινά, αρχίζουν και τρέμουν τα πόδια σου και θέλεις να πιαστείς από κάπου», λέει ο φωτογράφος. Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι αυτό το επικίνδυνο ταξίδι έχει στοιχίσει τις ζωές σε χιλιάδες ανθρώπους.


























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το money muling


Ευρεία επιχείρηση για τη μεταφορά παράνομου χρήματος στην Ευρώπη – Δείτε τα βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας
.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την καταστολή του φαινομένου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 26 Φεβρουαρίου με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF). Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας ενώ υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, με την κοινή ειδική ομάδα δράσης κυβερνοεγκλήματος J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce), σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), παρείχαν επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες.

Συνολικά, εντοπίστηκαν περίπου 700 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), συνελήφθησαν 81 άτομα και εξετάστηκαν 198 ύποπτοι. Επίσης, την επιχείρηση υποστήριξαν 70 πιστωτικά ιδρύματα. Αξιοσημείωτα είναι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, καθώς και τα χρηματικά ποσά, των οποίων η μεταφορά απετράπη, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά τα 900 άτομα.

Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware, e-commerce fraud, payment card fraud, sophisticated on - line Nigerian on - line fraud, κ.ά.).

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περεταίρω ανάλυση.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής αστυνομικής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, εντόπισε 150 μεταφορείς παράνομου χρήματος, με διακόσια είκοσι τέσσερα (224) θύματα της παράνομης δράσης τους.

Η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi - disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής. Αποτελεί πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών Αρχών, εισαγγελικών Αρχών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright δήλωσε: «Η εν λόγω αστυνομική επιχείρηση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη ως το καλύτερο μέσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος. Ωστόσο, η πρόληψη αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα μείωσης της συνέργειας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα άτομα που στρατολογούνται ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) είναι οι ίδιοι θύματα παραπλάνησης από τους εγκληματίες, οι οποίοι τους υπόσχονται νόμιμες θέσεις εργασίες με εύκολο χρήμα. Ευθύνη μας αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο δράσης των εγκληματιών, ώστε να αποτρέψουμε τους τελευταίους από την εκμετάλλευση ανυποψίαστων πολιτών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurojust και εθνικό μέλος του Βελγίου, Michèle Coninsx ανέφερε: «Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται επιτακτική η στενή συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές, στις εισαγγελικές αρχές και στον ιδιωτικό τομέα. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαιωνίζει το έγκλημα. Ως εκ τούτου, η αστυνομική επιχείρηση κρίνεται υψίστης σημασίας. Ο φαύλος κύκλος, της εξαπάτησης ατόμων για τη διάπραξη σοβαρών μορφής αδικημάτων, πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί, όταν άτομα στρατολογούνται και δρουν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος».

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Wim Mijs δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τον καρπό εντατικής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών επιβολής του Νόμου και του τραπεζικού κλάδου. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιφέρει επιτυχή αποτελέσματα όταν αυτή βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη παρακολούθηση των εξελίξεων. Οι εγκληματίες δεν γνωρίζουν σύνορα, με αποτέλεσμα η διεθνής συνεργασία ανάμεσα στις τράπεζες και στις αστυνομικές αρχές να θεωρείται επιβεβλημένη. Ως Ομοσπονδία δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε πλήρως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Σημειώνεται ότι ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) χαρακτηρίζονται τα άτομα, που «στρατολογούνται» από εγκληματικές ομάδες για τη λήψη παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και μεταφορά αυτών σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες.

Ενημερωτική καμπάνια

Η επιτυχής επιχείρηση έδωσε το έναυσμα για την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες με στόχο την αύξηση της ενημέρωσης για το έγκλημα που διαιωνίζεται μέσω της παράνομης μεταφοράς χρήματος και τις συνέπειές του. Οι ποινικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και ενδέχεται να είναι σοβαρές. Η συνέργεια στο έγκλημα μπορεί να επιφέρει κινδύνους, όπως υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, ποινικές διώξεις και απώλεια πιστοληπτικής ικανότητας.

Δείτε τα βίντεο της ενημερωτικής καμπάνιας:












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε δίδυμα η σύζυγος του Κώστα Γρίμπιλα


Δείτε τις φωτογραφίες από το μαιευτήριο.

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει από χθες ο Κώστας Γρίμπιλας αφού η σύζυγος του έφερε στον κόσμο δίδυμα.

Ο ίδιος θέλοντας να ενημερώσει τους φίλους του για το ευτυχές γεγονός ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δύο φωτογραφίες με το νεογέννητο κοριτσάκι και αγοράκι του.

«Γεια σε όλους. Είμαι η Κωνσταντίνα, ο άγγελος του μπαμπά και της μαμάς μου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι αυτό το πρωί στις 11:45 ο αδελφός και η αδελφή μου ήρθαν στη ζωή....», έγραψε χαρακτηριστικά.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως τουριστική ατραξιόν»


Αποτίμηση της λειτουργίας του «Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό», από το δήμαρχο Τρικκαίων.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε σήμερα στο 4ο συνέδριο των Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities Conference), ένα βασικό στοιχείο της «έξυπνης πόλης» των Τρικάλων, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό.

Μόλις μια μέρα πριν, στις 29 Φεβρουαρίου, έληξε οριστικά το πρόγραμμα CityMobil2, το οποίο παγκοσμίως υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Έτσι ο κ. Παπαστεργίου αποτίμησε την όλη διαδικασία, με τις καλές της πρακτικές από την αρχή της, τέσσερα χρόνια πριν, μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις νομικές, τεχνικές και κοινωνικές πτυχές του παγκόσμιου αυτού προγράμματος. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Τρικκαίων, ανέφερε και τρεις αριθμούς, που δείχνουν το μέγεθος του προγράμματος: Πραγματοποιήθηκαν 1.400 δρομολόγια, διανύθηκαν 3.500 χιλιόμετρα και μεταφέρθηκαν 11.302 επιβάτες.

Το δε συμπέρασμα, ήταν σαφές, όπως προσέθεσε: «Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό, σε αυτή τη φάση, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο ως μέσο αστικής συγκοινωνίας και περισσότερο ως τουριστική ατραξιόν. Έδωσαν όμως πολύτιμα στοιχεία, σε τεχνικό επίπεδο στους επιστήμονες, αφού η αυτοματοποιημένη οδήγηση έχει ήδη μπει σε μοντέλα παραγωγής, έστω και ως υποβοήθηση στον οδηγό».

Και επομένως τα Τρίκαλα ήταν, κατέληξε, παγκοσμίως, η πρώτη πόλη, στην οποία η τεχνολογική καινοτομία πήρε σάρκα και οστά με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των πόλεων τα επόμενα χρόνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δύο πρωτοπόρους της κρυπτογράφησης το βραβείο Τούρινγκ


Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν πήραν το «Νόμπελ» πληροφορικής.

Δύο Αμερικανοί, πρωτοπόροι της κρυπτογράφησης, οι Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν, είναι οι τιμώμενοι φέτος με το Βραβείο Τούρινγκ, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM).

Σε δύο πρωτοπόρους της κρυπτογράφησης το βραβείο Τούρινγκ

Το βραβείο, που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Google, φέρει το όνομα του μεγάλου Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ και είναι το πιο σημαντικό στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, γι' αυτό μερικοί το ονομάζουν και «Νόμπελ» της πληροφορικής.

Ο 71χρονος Ντίφι υπήρξε επικεφαλής του τομέα κυβερνοασφάλειας στην εταιρεία πληροφορικής Sun Microsystems και ο 70χρονος Χέλμαν είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Χάρη στην πρωτοποριακή συμβολή των δύο κρυπτογράφων από το 1976, ιδίως με την εφαρμογή του «δημόσιου κλειδιού» και της «ψηφιακής υπογραφής», καθένας μπορεί πλέον να κάνει κρυπτογράφηση. Έτσι, το διαδίκτυο μπόρεσε να υπάρξει ως μια (σχετικά) ασφαλής μέθοδος επικοινωνίας και να επεκταθεί ο Παγκόσμιος Ιστός. Και οι δύο δήλωσαν ότι ο έλεγχος από τις κυβερνήσεις πάνω στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για όλους.

Οι Ντίφι και Χέλμαν συνεργάσθηκαν στενά στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ στη δεκαετία του '80. Μέχρι τότε η τεχνολογία κρυπτογράφησης βρισκόταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των κυβερνήσεων. Όμως χάρη στις καινοτομίες τους, οι χρήστες -ιδιωτικές εταιρείες και απλοί πολίτες- απέκτησαν έλεγχο πάνω στις διακινούμενες πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Έκτοτε οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες τους προσπαθούν να περιορίσουν αυτή την αυτονομία, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και του αγώνα κατά του τρομοκρατών ή του οργανωμένου εγκλήματος. Η πρόσφατη διαμάχη του FBI με την Apple αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε αυτό το «σίριαλ».

Καθόλου παράξενο, έτσι, που οι Ντίφι και Χέλμαν, οι οποίοι δεν έκρυβαν τον πολιτικό ακτιβισμό τους υπέρ της προστασίας των ιδιωτικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, κατά των πυρηνικών όπλων κ.α., δεν ήσαν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλείς στις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ιδίως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) έκανε ό,τι μπορούσε -και κάνει ακόμη- ώστε να θέσει υπό τον έλεγχό της την τεχνολογία κρυπτογράφησης.

«Οι άνθρωποι που θα ελέγχουν τις μηχανές, θα ελέγχουν τον κόσμο του μέλλοντος», δήλωσε ο Ντίφι, ο οποίος σκοπεύει -και με το μερίδιο των 500.000 δολαρίων που του αναλογεί- να καταγράψει αναλυτικά την ιστορία της κρυπτογραφίας. Και ο Χέλμαν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στηρίζει την Apple.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε.


Δυσπιστία για κόμματα, Βουλή, κυβέρνηση και τοπικές αρχές.

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (σ.σ. έρευνα κοινής γνώμης που έγινε το φθινόπωρο του 2015 μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Τα στοιχεία της έρευνας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.

Στο ελληνικό τμήμα της έρευνας συμμετείχαν 1.002 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της επικράτειας.

Σε εθνικό επίπεδο οι Έλληνες εμφανίζονται να μην εμπιστεύονται κανέναν από τους θεσμούς, οι οποίοι σε αξιολογική σειρά είναι οι εξής: πολιτικά κόμματα (EL 92% EU28: 78%), Βουλή των Ελλήνων (EL: 83% ΕU28: 64% αντίστοιχη εθνική Βουλή), η ελληνική κυβέρνηση (EL: 82% EU28: 66% αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση), οι περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές (EL: 82% ΕU28: 51%).

Δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα για την τηλεόραση (EL 80% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας EU28: 47%), τον γραπτό Τύπο (ΕL: 65% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, EU28: 50%) και το ραδιόφωνο (EL: 61%, 2ο υψηλότερο ποσοστό μετά της Τουρκίας 66%, EU28: 36%). Πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το Διαδίκτυο, καθώς τείνουν να το εμπιστεύονται περισσότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων (EL: 43% ΕU28: 35%) αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται δυσπιστία (EL: 51% Eu28: 55%).

Ως προς την εικόνα για την ΕΕ, προκύπτει ότι οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης. Ανήσυχοι για την πορεία της ΕΕ είναι 7 στους 10 Έλληνες πολίτες εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει πάρει λάθος δρόμο. Σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζεται αρνητικά για την εικόνα της ΕΕ (EL 38% - EU28: 23%). Θετική εικόνα φαίνεται να έχει για την ΕΕ μόνο το 22% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Θετικό πρόσημο στην εικόνα της ΕΕ προσδίδουν οι έννοιες/πρακτικές με τις οποίες την ταυτίζουν οι ερωτηθέντες και συγκεκριμένα με αυτή του ευρώ ως κοινού νομίσματος (EL 50%, EU28: 37%), της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην ΕΕ επιθυμούμε (EL 49% EU28: 49%), της ειρήνης (EL 28% EU28: 27%), της ισχυρής φωνής που έχει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο (EL: 24% EU28: 22%) και της πολιτιστικής πολυμορφίας (EL 23% EU28: 28%). Δυσπιστία εκφράζεται απέναντι στο θεσμό της ΕΕ από 8 στους 10 Έλληνες. Το ποσοστό δυσπιστίας είναι στην Ελλάδα 81%. Οι Έλληνες δείχνουν και το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (EL: 18%, EU28: 32%) μετά την Κύπρο 17%.

Όσον αφορά στην αίσθηση του «ανήκειν» στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ένας στους δύο Έλληνες πολίτες δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ως πολίτης της ΕΕ.

Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση και στην ποιότητα της ζωής, οι Έλληνες περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (EL: 92% ΕU28: 55%). Τα στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, τουλάχιστον σύμφωνα με τις απαντήσεις των ιδίων των πολιτών τους που ζουν εκεί. Επίσης 6 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από την καθημερινή τους ζωή ενώ την ίδια στιγμή 8 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι. Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν αθροιστικά τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν σε μηνιαία βάση το νοικοκυριό τους (EL: 90% αθροιστικά, ΕU28: 36% αθροιστικά). Οι Έλληνες περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες εκφράζουν το φόβο ότι τα χειρότερα για την οικονομία έπονται (EL: 70%, ΕU28: 46%).

Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ. Η ελληνική κοινή γνώμη όμως δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (EL: 85% EU28: 65%).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτάκης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της έρευνας


Στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ερευνητικών φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ανακοίνωσε την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στην προώθηση της έρευνας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα αυτόν.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το νέο αυτό πλαίσιο που θα αποτελεί παράλληλα χρηματοδοτικό εργαλείο, θα απευθύνεται σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό με στόχο να αξιοποιηθεί το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Όπως τόνισε ο κ. Φωτάκης, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ερευνητικών φορέων, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική ποιότητα και την πραγματική αριστεία.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται θέματα τα οποία:

- Αφορούν τη διακυβέρνηση των Ερευνητικών Φορέων, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο έλεγχος από τυχόν αυθαιρεσίες.

- Αναμορφώνουν τη δομή και αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία.

- Βελτιώνουν τις εργασιακές συνθήκες για το ερευνητικό προσωπικό, δημιουργώντας ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τους νέους επιστήμονες.

- Απλοποιούν τους κανόνες του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) ώστε να διευκολύνεται η υλοποίηση και διαχείριση των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε μια εμβληματική -όπως την χαρακτήρισε- θεσμική παρέμβαση που αφορά τη δημιουργία του Ιδρύματος Στήριξης Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΣΕΚ), το οποίο, όπως είπε, θα διέπεται από απλούς κανόνες, θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και η διακυβέρνησή του θα είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Το ΙΣΕΚ, όπως διευκρίνισε ο κ. Φωτάκης, θα διαχειρίζεται τους πόρους ενός Ταμείου αποκλειστικά επιφορτισμένου με τη στήριξη της Έρευνας και της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Το Ταμείο αυτό θα έχει δημόσιους πόρους από το ΠΔΕ, αλλά και ιδιωτικούς οι οποίοι σε πρώτη φάση θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, την τριετία 2016-2018 θα διατεθούν πόροι της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη νέων ερευνητών και τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Τέλος ο κ. Φωτάκης ανακοίνωσε ότι για το 2016 θα καλυφθεί πλήρως η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού των ερευνητικών φορέων, ενώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ΑΕΙ της χώρας θα διατεθούν σύντομα πόροι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λογαριασμός αρωγής προσφύγων δημιουργείται στην ΤτΕ


«Λογαριασμός αρωγής προσφύγων» δημιουργείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ που δημοσιεύεται και η απόφαση για τον καθορισμό ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αποφασίστηκε η σύσταση στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα) στην ομάδα λογαριασμών (234) του ειδικού λογαριασμού «Λογαριασμός αρωγής προσφύγων».

Στο λογαριασμό αυτόν θα κατατίθενται ποσά για την αρωγή των προσφύγων, από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και θα μεταφέρονται ποσά που τυχόν κατατίθενται στις λοιπές τράπεζες.

Η κίνηση και κάθε άλλη διαδικασία και λεπτομέρεια για τον λογαριασμό αυτό, θα καθορισθεί με νεότερη υπουργική απόφαση ή πράξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατίμηση για 9 είδη κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα−Θεσσαλονίκη−Εύζωνοι


Δημοσιεύτηκε, πριν από λίγο, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός 520, τεύχος Β) η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας με την οποία ισχύουν πλέον από σήμερα ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι όπου κινείται ο μεγάλος όγκος των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση: «Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών, καθορίζουμε ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται από σημεία − επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι και έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες − παράλληλες οδούς, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη".

Tα είδη στα οποία επιβάλλεται η διατίμηση είναι τα παρακάτω. Δίπλα αναγράφονται οι τιμές:

1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 50 λεπτά

2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 60 λεπτά

3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ

5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ

6) Τσάι ρόφημα ζεστό 1,00

7) Τσάι ρόφημα κρύο 1,20

8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml 1,50 ευρώ

9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

Οι χώροι − σημεία στα οποία αναφέρεται η απόφαση είναι:

α) Κυλικεία

β) Αναψυκτήρια

γ) Καφέ − Καφέ μπαρ

δ) Ταχυφαγεία

ε) Μίνι μάρκετ

στ Περίπτερα

ζ) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)

η) Λοιπά σημεία πώλησης

Σημειώνεται ότι οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών σε διατίμηση είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των σημείων πώλησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοια προϊόντα.

Τα καταστήματα θα αναφέρουν στους τιμοκαταλόγους τους μέσα σε ειδικό πλαίσιο με κεφαλαία γράμματα στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής: • «ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ, ΤΟΣΤ, ΤΣΑΪ, ΧΥΜΟΙ Κ.ΛΠ. ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ − FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, TEA, JUICES E.T.C. ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES». Επίσης στους τιμοκαταλόγους θα πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένες τιμές για τα είδη διατίμησης.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.

Η διατίμηση θα διατηρηθεί για όσο χρόνο χρειαστεί όπως είχε αναφέρει χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα "κάγκελα" καλλιτέχνες και συγγραφείς - Ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού


Την απόσυρση του ασφαλιστικού ζητούν φορείς λογοτεχνών και καλλιτεχνών και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις περικοπές συντάξεων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, περιέχει «ρυθμίσεις που καταστρέφουν κάθε υπόλειμμα συμμετοχής του κράτους στην ασφάλιση και τη σύνταξη, μετατρέποντας την ασφάλιση και την σύνταξη προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, καταργώντας έτσι κάθε έννοια συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα».

«Η πολιτεία έχει θεσπίσει τις συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών του ΥΠΠΟΑ, αναγνωρίζοντας το κενό στην κοινωνική ασφάλιση. Αλλά, οι καλλιτέχνες - λογοτέχνες δικαιούχοι της σύνταξης του υπουργείου Πολιτισμού, γεύτηκαν ήδη τις πρώτες συνέπειες της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής, ήδη από το 2013, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο 2015, όπου είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται έως και περίπου 300 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα, με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών, καλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμόσει τις περικοπές που προέβλεπε ο ν. 4151/2013, ζητώντας μάλιστα, σήμερα, να επιστραφούν από τους καλλιτέχνες αναδρομικά τα ποσά της διαφοράς!

Η διαφορά ζητήθηκε, επίσης αναδρομικά, από όσους καλλιτέχνες και λογοτέχνες έπαιρναν δύο συντάξεις, οι οποίες, με την εφαρμογή του 4151/2013 θα έπρεπε να μην ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.000 ευρώ».

Έχοντας, όπως σημειώνουν ως μόνο όπλο το έργο τους, το οποίο «συχνά προβάλλεται σαν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα αυτής της χώρας» αναγκάζονται να έρθουν όπως τονίζουν αντιμέτωποι με αποφάσεις που τους καθιστούν «πολίτες τρίτης κατηγορίας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι λογοτέχνες - καλλιτέχνες δεν δικαιούνται κοινωνικής ασφάλισης, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν ένσημα και ο μοναδικός πόρος κάποιων, αυτών των λίγων που παίρνουν τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις, σε λίγο δεν θα υφίσταται καν, ενώ παράλληλα, τους ζητούνται αναδρομικά και τα ελάχιστα που λάμβαναν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. «Μιλάμε δε, για ανθρώπους ως επί το πλείστον ηλικιωμένους», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε δηλώσει στην Βουλή την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού που σήμερα εφαρμόζει η ίδια και μάλιστα αναδρομικά.

Καταλήγοντας, οι καλούν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, ζητώντας παράλληλα να καταργηθεί ο νόμος 4151/2013, να αυξηθεί ο αριθμός και το ύψος των συντάξεων του ΥΠΠΟΑ και να δοθεί οριστική λύση στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό «που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας και προσφοράς των καλλιτεχνών και λογοτεχνών στην κοινωνία»

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ένωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας και η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος με την απαλλαγή του σταρ του αγγλικού ποδοσφαίρου από την κατηγορία της παιδεραστίας


Έλαβε τέλος η πολύκροτη δίκη του Άγγλου ποδοσφαιριστή, Άνταμ Τζόνσον, ο οποίος κατηγορούνταν για παιδεραστία.



Με ανακοίνωση του το σώμα ενόρκων έκρινε αθώο τον παίκτη όσον αφορά στην κατηγορία της σεξουαλικής συνεύρεσης με την 15χρονη μαθήτρια, αλλά τον καταδίκασαν για ερωτική δραστηριότητα μαζί της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφυλακίστηκε ο οδηγός της νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο στην Εγνατία


Την οργή των συγγενών των θυμάτων έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του Ρουμάνου οδηγού της νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο στην Εγνατία, στο ύψος του κόμβου της Βέροιας.

Ο οδηγός είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής του.

Το πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι ανθρώπων.

Δείτε το βίντεο από το Ε




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ειδική" άδεια για γυναίκες σχεδιάζει βρετανική εταιρεία


Μία εταιρεία στη Βρετανία σχεδιάζει να παρέχει «ειδική» άδεια στις υπαλλήλους της όταν βρίσκονται στις δύσκολες μέρες του μήνα.

Το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας πήρε αυτή την απόφαση λέγοντας «είχα πολλές γυναίκες υπαλλήλους στο παρελθόν, όπως και τώρα. Και τις έχω δει να δυσκολεύονται να εργαστούν εκείνες τις μέρες του μήνα».

«Θεωρώ πως οι άνθρωποι που αισθάνονται αδιαθεσία είναι καλύτερο για αυτούς να παραμένουν σπίτι τους» πρόσθεσε.

Το προσωπικό της εταιρείας όταν ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη άδεια αντέδρασε πολύ θετικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή η 19χρονη είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο


Μια ιππέας από την Νορβηγία απέκτησε τον τίτλο της πλουσιότερης νεαρής στον κόσμο, δεδομένου ότι η περιουσία της αγγίζει τα 1,2 δισ. δολάρια και όλα αυτά ενώ η εν λόγω δεσποινίδα είναι μόλις 19χρονών.


Η Αλεξάντρα Άντρεσεν απέκτησε το 42,2% της εταιρείας Ferd Holding, το οποίο το μεταβίβασε στην ίδια και στην αδερφή της Καταρίνα, ο πατέρας τους.


Η Αλεξάντρα προς το παρόν δεν έχει κατασταλάξει πώς θα αξιοποιήσει την περιουσία της, το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι πως θα επενδύσει αρκετά από αυτά τα χρήματα στο μεγάλο της πάθος, στα άλογα.


Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:






Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε στο νοσοκομείο περιμένοντας να βγει από το χειρουργείο η γυναίκα του


Τραγωδία στη Λέσβο .Ένας 33χρονος μόνιμος στρατιωτικός από τα Πάμφιλα που διέμενε στη Μυτιλήνη, έχασε πριν λίγο τη ζωή του ενώ βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ο άτυχος νέος βρισκόταν στην αίθουσα έξω από το χειρουργείο και περίμενε με αγωνία να βγει η σύζυγός του από το χειρουργείο. Ξαφνικά ένιωσε μία έντονη αδιαθεσία και έναν δυνατό πόνο στην πλάτη του. Μεταφέρθηκε αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...