Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ορθόδοξος ιερέας ο νικητής του ρωσικού "The Voice"


Ένας ορθόδοξος ιερέας ήταν ο μεγάλος νικητής του ρωσικού "The Voice". Ο ιερομόναχος Φώτιος εξέπληξε τους κριτές και το κοινό με τις φωνητικές του ικανότητες. Στον τελικό που έγινε τα Χριστούγεννα, ο πατήρ Φώτιος ερμήνευσε δύο ρωσικά τραγούδια και ένα ιταλικό.

Δείτε το βίντεο από το Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» στο στρατό


Αποζημίωση 1 δισ. γιεν για την υποχρεωτική εκπόρνευση που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συνομολόγησαν σήμερα ιστορική συμφωνία για το θέμα των «γυναικών ανακούφισης», ενός συστήματος υποχρεωτικής εκπόρνευσης που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.

Ιστορική συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» στο στρατό

Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις «γυναίκες ανακούφισης», τις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του, πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.

Σειρά διαφορών, κυρίως εδαφικών, βαρύνουν εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των «γυναικών ανακούφισης», είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι «το μεγαλύτερο εμπόδιο» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 200.000 γυναίκες, οι περισσότερες Κορεάτισες , αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες και γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, επιστρατεύθηκαν δια της βίας στα πορνεία του αυτοκρατορικού στρατού.

Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.

Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 «γυναίκες ανακούφισης» που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 22.000 έλατα διατέθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί με τις ποσότητες που πουλήθηκαν.

Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περί τα 22.000 έλατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τους παραγωγούς Χαλκιδικής να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις ποσότητες ελάτων που διέθεσαν για τις γιορτές.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Γιάννη Ξάκη, η αγορά ελάτου κινήθηκε καλύτερα, αφού υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν ως και 15% έλατα περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Ξάκης επισήμανε στον Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πήγαν λίγο καλύτερα, σε ποσοστό +5%, σε σχέση με περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός ελάτου ξεκινούσε στα 30 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στα 45 ευρώ στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί - όπως είπε - δεν καλούνταν να καταβάλλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά προκειμένου να εγκατασταθούν σε ένα χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους.

Όπως υπογράμμισε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2500 ευρώ στο Δήμο προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρωνιάς είναι «βοηθητικό» και κυμαίνεται από 2.000 έως και 6.000 ευρώ. «Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Υπογραμμίζεται, ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά με την καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Η πώληση των ελάτων του χωριού φτάνει τα τελευταία χρόνια τα 20-22.000 δένδρα ετησίως, λιγότερα σε ποσοστό 50% συγκριτικά με το 2008, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Ξάκης.

Αναφορικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο ίδιος τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν κάνουν στο φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από 8 έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», μας επισήμανε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος με το βίντεο δολοφονίας Παλαιστινίου από τον αιγυπτιακό στρατό


Ο άτυχος άντρας αντιμετώπιζε διανοητικά προβλήματα.

Αναβρασμός επικρατεί στα social media της Παλαιστίνης μετά το θάνατο ενός κατοίκου της Γάζας, που έπασχε από διανοητική υστέρηση, τον οποίο πυροβόλησαν πολλές φορές και σκότωσαν άνδρες του αιγυπτιακού στρατού ενώ διέσχιζε τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου με την Παλαιστίνη.

Με την ετικέτα «Γιατί τον σκότωσαν;» οι χρήστες του Twitter και του Facebook καταγγέλλουν την «εκτέλεση» του άνδρα -του οποίου αναφέρεται μόνο το μικρό όνομα, Χασάν- από τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το περιστατικό, που εκτυλίχθηκε την Πέμπτη.

Ένα βίντεο κυκλοφορεί ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στα πλάνα διακρίνεται ο άνδρας, ολόγυμνος, να περπατάει στο νερό και να περνάει δίπλα από ξύλινους πασσάλους που έχουν στηθεί σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή, οι οποίοι οριοθετούν τα σύνορα μεταξύ της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου.

Ξαφνικά τον πυροβολούν με μια σφαίρα, ενώ άλλες σφαίρες πέφτουν στην επιφάνεια του νερού. Στην οθόνη εμφανίζεται ένας άνδρας, προφανώς στέλεχος των δυνάμεων της Χαμάς που φυλάσσουν τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Κάνει χειρονομίες, επιχειρώντας να προειδοποιήσει τις αιγυπτιακές δυνάμεις ότι ο άνδρας αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα.

Κουνάει τα χέρια του προς το φυλάκιο του αιγυπτιακού στρατού και σφυρίζει για να προειδοποιήσει τους στρατιώτες ωστόσο οι σφαίρες να συνεχίζουν να πέφτουν βροχή εναντίον του άνδρα που κείτεται πλέον μέσα στο νερό.

Ο ερασιτέχνης εικονολήπτης καταγράφει κατόπιν τη σορό του θύματος που βρίσκεται στην παραλία, ενώ 3 αιγύπτιοι στρατιώτες περισυλλέγουν το πτώμα.

Πολλοί σκιτσογράφοι συγκλονίστηκαν από το θάνατο του άνδρα από τη Γάζα: σε ένα σκίτσο εικονίζονται δύο χέρια βαμμένα με αίμα ενώ κάνουν χειραψία, το ένα είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία και το άλλο με την αιγυπτιακή σημαία και μεταξύ των δακτύλων βρίσκεται ένας Παλαιστίνιος που ψυχορραγεί.

Χθες Κυριακή δεκάδες κάτοικοι της Γάζας διαδήλωσαν κρατώντας πανό με το σύνθημα «Γιατί τον σκότωσαν;». Το πλήθος ζητούσε από τις αρχές η σορός του νεαρού άνδρα να παραδοθεί στους συγγενείς του, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δείτε το επίμαχο βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η εκταμίευση των δανείων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας


Πρόκειται για πληρωμές Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Η 30η Σεπτεμβρίου 2016 ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση, στις επιχειρήσεις, του συνόλου των δανείων που παρέχονται στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Αυτό ορίζει απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και δημοσιεύτηκε σήμερα στο Διαύγεια.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, είναι δυνατόν να προκύψουν κατά περίπτωση ποσά -ανά περιφέρεια της χώρας- τα οποία για διαχειριστικούς λόγους δεν θα επιτευχθεί να διατεθούν για την εκπλήρωση των σκοπών του ταμείου εντός της διαχειριστικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ η εξυγίανση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποτελεί πρώτιστη και μέγιστη προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας εκταμίευσης, αποφασίστηκαν και τα εξής:

- «Οι τόκοι από πληρωμές Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ή σε Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, οι εισπράξεις και οι πόροι που επιστρέφονται στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, μετά την αρχική επένδυσή τους από Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής σε επιχειρήσεις ή απομένουν, μετά την αποδέσμευση των εγγυήσεων, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1083/2006, Άρθρο 78, §7 και τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν στην πολιτική εξόδου από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, όπως αυτή θα περιγραφεί στη Συμφωνία Χρηματοδότησης».

- «Πόροι του ταμείου, για τους οποίους, μετά από σχετικές αναφορές προόδου του δικαιούχου, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης, δύναται να επιστρέφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εν όλω ή εν μέρει και ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα που συνεισέφερε, με εισήγηση της ασκούσας καθήκοντα Διαχειριστικής Αρχής ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο λιμάνι της Σύρου παραμένουν οι επιβάτες του «Νήσος Ρόδος»


Θα προωθηθούν στον προορισμό τους το βράδυ, με άλλα πλοία.

Στο λιμάνι της Σύρου παραμένουν οι 314 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος» της Hellenic Seaways, που παρουσίασε σήμερα το πρωί για δεύτερη φορά μηχανική βλάβη, ενώ βρίσκονταν εν πλω για το Βαθύ της Σάμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι επιβάτες θα προωθηθούν στους προορισμούς τους, με δύο άλλα πλοία της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα οι 186 με προορισμό τη Σάμο, θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» στις 8:15 το βράδυ, ενώ άλλοι 70 για τη Χίο και 58 για τη Μυτιλήνη με το «Αριάνδη» στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Το «Νήσος Ρόδος» ενώ είχε αναχωρήσει χθες στις 10 το βράδυ από τον Πειραιά, με προορισμό τη Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, και ενώ βρισκόταν στη ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στο λιμάνι για αποκατάστασή του προβλήματος.

Στις 3:52 τα ξημερώματα αναχώρησε εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή τρία ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σύρου παρουσίασε εκ νέου μηχανική βλάβη στην ίδια μηχανή με αποτέλεσμα να προσεγγίσει εκτάκτως το λιμάνι του νησιού.

Στο πλοίο στο οποίο επιβαίνουν 314 επιβάτες, σαράντα τέσσερα 44 ΙΧ αυτοκίνητα, δύο δίκυκλα και έντεκα φορτηγά, απαγορεύτηκε ο απόπλους από τη Λιμενική Αρχή Σύρου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή γιορτή αύριο για τον Πειραιά


Ο δήμος ιδρύθηκε πριν 180 χρόνια και το Δημοτικό Θέατρο πριν από 120.

Ο Πειραιάς θα γιορτάσει αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση του δήμου και 120 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου της πόλης.

Στις 18:30 ο δήμος Πειραιά διοργανώνει πανηγυρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στις 29 Δεκεμβρίου 1835, ορκίστηκε το Α' Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, τον πανηγυρικό της ημέρας από τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης θα αναγνώσει το Α' Πρακτικό Δημοτικού Συμβουλίου «Εν Πειραιεί τη 29η Δεκεμβρίου 1835» και η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη θα κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του νεότερου Πειραιά.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την Εθνική Λυρική Σκηνή καλλιτέχνες της ΕΛΣ θα ερμηνεύσουν ορισμένα μερικά από τα ωραιότερα κομμάτια του διεθνούς οπερατικού ρεπερτορίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν σπουδαστές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φροντίδα σε κοάλα με εγκαύματα στην πυρόπληκτη Αυστραλία


Περισσότερα από εκατό σπίτια έγιναν στάχτη από τη φωτιά.

Αφυδατωμένο και με εγκαύματα στο ένα του πόδι βρέθηκε ένα θηλυκό κοάλα στην Αυστραλία, όπου γιγάντιες πυρκαγιές κατέστρεψαν τις παραλιακές πόλεις Wye River και Separation Creek ανήμερα των Χριστουγέννων.

Το τραυματισμένο κοάλα μεταφέρθηκε σε καταφύγιο νότια της Μελβούρνης όπου και του προσφέρθηκε η απαραίτητη φροντίδα.

Από τη φωτιά, στις δύο αυτές πόλεις, καταστράφηκαν περισσότερα από εκατό σπίτια ενώ τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδωσαν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατό πενήντα χρόνια από τη θεμελίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου


Ορόσημο-χρονιά για το μουσείο το 2016.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εταιρεία των Φίλων του υποδέχονται το 2016, που αποτελεί έτος-ορόσημο για την ιστορία του, με το νέο αριστουργηματικό έκθεμα του «Αθέατου Μουσείου» και με εξαίσιες μουσικές.

Από τις 18.00 έως τις 20.00, στην Αίθουσα του Βωμού, θα παρουσιαστεί το πανόραμα του πλούσιου εκθεσιακού και ποικίλου προγράμματος του Μουσείου για το 2016, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνει το 150ο έτος από τη θεμελίωσή του. Στη συνέχεια, θα αποκαλυφθεί η έκθεση του αριστουργηματικού ερυθρόμορφου κρατήρα με το αιώνιο συμπόσιο του Διονύσου και της Νίκης και τη δική τους ευχή για μακροζωία και κάθε καλό. Θα ακολουθήσει η συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος», με κάλαντα και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση των Επτανήσων.

Για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι απαραίτητη η προμήθεια του εισιτηρίου εισόδου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπουράνο, μια μικροσκοπική πόλη βγαλμένη από παραμύθι


Τα πολύχρωμα σπίτια και η περίεργη συνήθεια των κατοίκων - Δείτε τις φωτογραφίες.
Το γραφικό και πολύχρωμο Μπουράνο βρίσκεται στην ίδια λιμνοθάλασσα με τη Βενετία στην Ιταλία, μόλις επτά χιλιόμετρα μακριά αλλά είναι λίγο διαφορετικό. Είναι ένα όμορφο και ξεχωριστό νησί που αξίζει να γνωρίσετε.


Σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι η μικρή πόλη μοιάζει στην κυριολεξία με πίνακα ζωγραφικής. Στενά πολύχρωμα και πεντακάθαρα σοκάκια, ανθισμένες γλάστρες στα μπαλκόνια και παραδοσιακά σπιτάκια συνθέτουν την εικόνα αυτής της μικρής πόλης της Ιταλιάς. Το παράξενο όμως με τα συγκεκριμένα αυτά πολύχρωμα σπιτάκια είναι ότι ο κάθε κάτοικος δεν τα βάφει αυτόνομα, με ο,τι χρώμα δηλαδή αποφασίσει και θέλει εκείνος. Ακολουθείται μια ολόκληρη και ιδιαίτερη διαδικασία.

Όποιος πολίτης θέλει να βάψει το σπίτι του απευθύνεται στην κυβέρνηση με ένα αίτημα και εκείνη του κοινοποιεί ποια είναι τα συγκεκριμένα χρώματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει στην εν λόγω περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του! Αυτή η διαδικασία μάλιστα δεν είναι πρόσφατη και ακολουθείται από τη «χρυσή εποχή» της ανάπτυξης στην Ιταλία!

Η παράδοση λέει ότι παλιά οι ψαράδες της περιοχής ξεκίνησαν να βάφουν τα σπίτια τους με διαφορετικά χρώματα για να τα βλέπουν και να τακεχωριζουν την ώρα που ψαρεύουν. Εκτός από τα πολύχρωμα σπίτια του που το κάνουν πόλο έλξης για όσους φτάνουν στην κοντινή Βενετία, το Μπουράνο φημίζεται και για τις δαντέλες του που φτιάχνουν οι γυναίκες του νησιού. Λέγεται μάλιστα ότι το 1481 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επισκέφτηκε το νησί του Μπουράνο για να προμηθευτεί υφάσματα για το περίφημο Duomo di Milano.
Εκτός από τα πολύχρωμα σπίτια, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις δαντέλες υπάρχουν και άλλα όμορφα σημεία και αξιοθέατα που μπορεί κανείς να γνωρίσει στο Μπουράνο. Μεταξύ αυτών είναι η εκκλησία του San Martino που το καμπαναριό που έχει κλίση και τον πίνακα του Giambattista Tiepolo. Αν κάνετε ένα ταξίδι στη Βενετία αξίζει να γνωρίσετε την κουκλίστικη αυτή πόλη που θα σας μαγέψει.











Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΣΤΑΤ: Δεν ζητάμε ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ πολιτών


Διαψεύδει σχετικό δημοσίευμα η Αρχή.

Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων στα οποία θα έχει πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και όχι σε φυσικά πρόσωπα, ανέφερε η Αρχή, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

Ειδικότερα, σε σχέση µε δημοσίευα που αναφέρει ότι «Η ΕΛΣΤΑΤ ζητά 10 εκατομμύρια ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ Ελλήνων», από τη Στατιστική επισημαίνεται ότι «τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων στα οποία θα έχει πρόσβαση η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα µε τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο Πολυνομοσχέδιο (Ν 4346/2015), αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις-και όχι σε φυσικά πρόσωπα-, και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών και την ενημέρωση του στατιστικού μητρώου επιχειρήσεων που τηρεί η ΕΛΣΤΑΤ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η διαβίβαση στην ΕΛΣΤΑΤ στοιχείων ταυτότητας των επιχειρήσεων, όπως ο ΑΦΜ, είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της συμπλήρωσής τους, µε επιπλέον στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα σε άλλες διοικητικές πηγές ή προέρχονται από στατιστικές έρευνες. Η ΕΛΣΤΑΤ, πέραν των αυστηρών διατάξεων για την τήρηση του στατιστικού απορρήτου που προβλέπονται στο στατιστικό νόμο (Ν. 3832/2010), έχει αναπτύξει τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές και έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την ασφαλή υποδοχή των στοιχείων όσο και για την ασφαλή επεξεργασία τους εντός των εγκαταστάσεών της».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου διατάξεις του παράλληλου προγράμματος


Οι ρυθμίσεις, ειδικότερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 24ης Δεκεμβρίου, καταδεικνύουν την προσήλωση της κυβέρνησης σε μέτρα που ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν δε, ότι πρόκειται για υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν ακυρώθηκαν και ποτέ δεν ανεστάλησαν, όπως ήθελε και θέλει, διακαώς, η αντιπολίτευση.

Επισημαίνουν ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 24ης Δεκεμβρίου 2015 ρυθμίζονται κατεπείγοντα ζητήματα μιας σειράς υπουργείων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Επέκταση των παροχών στους δικαιούχους του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (σίτιση, στέγαση, ρεύμα) στο νέο έτος 2016

-Διεύρυνση δυνατότητας διενέργειας ελέγχων στα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ

-Παράταση λειτουργίας Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων ως την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020

-Ρύθμιση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες με προσαρμογή της στις προκλήσεις που δημιουργεί η προσφυγική κρίση

-Ρύθμιση διαδικασίας ναύλωσης πλοίων για την κάλυψη αναγκών λόγω προσφυγικού

-Ρύθμιση ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Προσωρινής Διαμονής για τους πρόσφυγες

-Κατοχύρωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας

-Παράταση συμβάσεων προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την έδιωξαν από το λεωφορείο επειδή... ήταν υπερβολικά βαμμένη


Έδιωξαν από το λεωφορείο ένα έφηβο κορίτσι, επειδή ήταν έντονα βαμμένη για να έχει παιδικό εισιτήριο.


Την έδιωξαν από το λεωφορείο επειδή...ήταν υπερβολικά βαμμένη -ΦΩΤΟ

Η Zahra Sadiq, 15χρονων, αναγκάστηκε να περπατάει για 4χιλιόμετρα και να πληρώσει 35 λίρες πρόστιμο, όταν μια γυναίκα ελεγκτής είπε πως το εισιτήριό της δεν ήταν έγκυρο και πως δεν δικαιούταν την παιδική έκπτωση εφόσον δεν μοιάζει με παιδί.

Όπως αναφέρει η νεαρή νιώθει ότι στοχοποιήθηκε χωρίς λόγο. «Όταν έδειξα στην ελεγκτή το εισιτήριό μου, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα», δηλώνει.

«Με ρώτησε πόσο χρονών είμαι, της απάντησα και μετά μου ζήτησε να αποβιβαστώ αμέσως από το λεωφορείο», συνεχίζει.

Για κακή της τύχη η κοπέλα δεν είχε μαζί της την ταυτότητά της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι αμφιβολίες για την πραγματική της ηλικία.

Δείτε τις φώτο εδώ:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πιο θερμός Δεκέμβριος των τελευταίων 150 ετών στην Ελβετία


H Ελβετία βιώνει τον θερμότερο Δεκέμβριο από τότε που η χώρα, που πρωτοστατεί στον χειμερινό τουρισμό, έχει ξεκινήσει να καταγράφει τα ρεκόρ της θερμοκρασίας εδώ και 150 χρόνια.

Το 2015 αποχαιρετά την Ελβετία με έναν πεντακάθαρο ουρανό και χωρίς χιόνι, ενώ ο υδράργυρος έχει φθάσει τους 3,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το μήνα Δεκέμβριο, επισήμανε κλιματολόγος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (MeteoSwiss).

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για τον θερμότερο Δεκέμβριο βάσει των αρχείων που τηρούμε από το 1864. Ξεκάθαρα. Και είναι ιδιαίτερα αισθητό στα μεγαλύτερα υψόμετρα», δήλωσε ο Στέφαν Μπάντερ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ


Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι απειλούν τον αμερικανικό Νότο σήμερα μετά τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες που σάρωσαν την χώρα τις ημέρες των Χριστουγέννων και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 43 άνθρωποι στις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες, ενώ προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Οι σφοδρότερες θύελλες αναμένεται να πλήξουν την Αλαμπάμα, το Μισισίπι και την Φλόριντα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του AccuWeather Μάικλ Λέσνεϊ.

Οι αρχές έχουν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις στην Αλαμπάμα, όπου έχει καταγραφθεί τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος.

Βορειότερα, στην περιοχή του Σικάγο πέφτει χιονόνερο, που αναμένεται να μετατραπεί σε βροχή, ενώ χιονοπτώσεις καταγράφονται ήδη στο Ουισκόνσιν, την Αϊόβα, τη Νεμπράσκα, το Μίσιγκαν και τμήματα του δυτικού Μιζούρι, προσέθεσε ο Λέσνεϊ.

Οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στο νοτιοδυτικό Ουισκόνσιν και στην νοτιοανατολική Μινεσότα, όπου το ύψος του χιονιού αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Οι χειμερινές καταιγίδες που έπληξαν την Οκλαχόμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με κύρια χαρακτηριστικά τον παγετό και τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και 54.000 νοικοκυριά παραμένουν στο σκοτάδι σήμερα στο Οκλαχόμα Σίτι και τα περίχωρά του, γνωστοποίησε η Oklahoma Gas & Electric.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι 100.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη την πολιτεία.

Στο Τέξας σε τουλάχιστον 17.000 νοικοκυριά δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα αεροδρόμια καταγράφονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια αλλά και ακυρώσεις πτήσεων και συγκεκριμένα 2.439 πτήσεις έχουν καθυστερήσει να απογειωθούν ή να προσγειωθούν και 1.017 ματαιώθηκαν από τις 16.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Στο ανατολικό Μιζούρι και το νότιο Ιλινόι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για καταρρακτώδεις βροχές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η σημερινή μέρα είναι η χειρότερη της εορταστικής περιόδου;


Η 28η Δεκεμβρίου είναι η χειρότερη μέρα της εορταστικής περιόδου σύμφωνα με μια νέα έρευνα. «Η συννεφιασμένη Δευτέρα», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, είναι η μέρα που οι οικογενειακοί καβγάδες ευδοκιμούν. Είναι επίσης η μέρα που το ένα τρίτο του κόσμου αρχίζει να ανησυχεί για τις ατασθαλίες και τις υπερβολές στις οποίες υπέπεσε, τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη από την εταιρία Kwik Fit, οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ξεσπά ένας καβγάς είναι: η κριτική από μέλη της οικογένειας, η ανάρμοστη συμπεριφορά και διάφορες οικογενειακές υποχρεώσεις και δουλειές οι οποίες «φορτώνονται» σχεδόν πάντα άνισα σε ένα μέλος της οικογένειας.

Η έρευνα επίσης ισχυρίζεται ότι το μέρος κατά το οποίο είναι πιο πιθανό να λάβουν χώρα οι οικογενειακοί καβγάδες είναι το αυτοκίνητο και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια που η οικογένεια βρίσκεται καθ’ οδόν προκειμένου να επισκεφθεί τους συγγενείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανία: Επιχείρησε να ανατινάξει μηχάνημα πώλησης προφυλακτικών και σκοτώθηκε


Ένας άνδρας σκοτώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στη Γερμανία, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κομμάτι μετάλλου που εκτινάχθηκε από ένα αυτόματο μηχάνημα πώλησης προφυλακτικών όταν ο ίδιος και δυο φίλοι του προσπάθησαν να το... ανατινάξουν για να κλέψουν τα χρήματα που περιείχε.

Γερμανία – Επιχείρησε να ανατινάξει μηχάνημα πώλησης προφυλακτικών και σκοτώθηκε

Ο 29χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Σέπινγκεν, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Οι δυο συνεργοί του είπαν στους γιατρούς ότι ο φίλος τους είχε πέσει από μια σκάλα και χτύπησε στο κεφάλι. Υποψιαζόμενοι ότι η ιστορία αυτή δεν είχε μεγάλη σχέση με την αλήθεια, οι γιατροί ενημέρωσαν την αστυνομία.

Κατά την ανάκριση, ο ένας από τους δράστες ομολόγησε τελικά ότι ανατίναξαν το μηχάνημα και ο φίλος τους, μολονότι προσπάθησε να καλυφθεί, χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα μεταλλικό θραύσμα.

Στο σημείο οι αστυνομικοί βρήκαν πολλά προφυλακτικά και χρήματα, σκορπισμένα γύρω από το κατεστραμμένο μηχάνημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε κινδυνεύει ο οφειλέτης να χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων


Τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων με μεγαλύτερη ευκολία θα αντιμετωπίσουν αρκετοί οφειλέτες μετά τις αλλαγές που ενεργοποιήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά και μετά το τέλος Ιουνίου του 2016.

Όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ειδάλλως και τη ρύθμιση θα χάνουν και θα αναβιώνουν και πρόστιμα και προσαυξήσεις που είχαν διαγραφεί.

Από 1η Ιουλίου 2016 δε, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, καθώς το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών περιορίζεται σε 15 ημέρες.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και ολοήμερα δημοτικά σχολεία προανήγγειλε ο Φίλης


Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου και παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε άλλον έναν κατάλογο αιτημάτων, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, που θα είναι έργο πνοής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φίλης και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει διάλογος με κοινωνική και πολιτική συνεννόηση και συναίνεση, καθώς «η εκπαίδευση είναι μια προτεραιότητα προκειμένου να βγούμε από την κρίση».

Νωρίτερα, στην εισαγωγική του εισήγηση στην Επιτροπή, ο υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος έχει μόνο ένα προαπαιτούμενο, «η μεταρρύθμιση να ξαναποκτήσει την ιστορικά προσδιορισμένη έννοιά της, δηλαδή την ικανοποίηση της δημοκρατικής αξίωσης για ισότητα μέσω και του σχολείου» και προσέθεσε: «Επιδίωξη του Διαλόγου που ξεκινούμε, είναι, αξιοποιώντας όσα θετικά έχουν υπάρξει, καταργώντας τα αρνητικά και υπερβαίνοντας τις παθογένειες, να σχεδιάσουμε ένα νέο παράδειγμα σχολείου, ώστε από το σχολειό της κρίσης, να περάσουμε στο σχολειό της πολιτισμικής-δημοκρατικής ανάτασης και της γενικότερης ανάπτυξης».

Ο κ. Φίλης, επίσης, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης, την καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, την αλλαγή της δομής του λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου, ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τον τολμηρό ανασχεδιασμό πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων, τη δημοκρατική ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα ζητήματα.

«Έχουμε συνείδηση ότι μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό», σχολίασε ο υπουργός.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Λιάκος, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι το ερώτημα είναι «τι πολίτες θέλουμε, πώς να αναπαράγεται και να αναγεννιέται η κοινωνία στο μέλλον, εν τέλει τι είδους κοινωνία οραματιζόμαστε», καθώς η μεταρρύθμιση της Παιδείας δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι το σημαντικότερο θέμα θα αποτελέσει η απελευθέρωση του λυκείου από τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η απελευθέρωση από το ζυγό των εξετάσεων θέτει το κρίσιμο ζήτημα της ριζικής αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών στο δημοτικό και στο λύκειο, που θα βάλει στο κέντρο την ενεργοποίηση και έρευνα των μαθητών, την παρατήρηση, την κριτική σκέψη και τις θεματικές προσεγγίσεις, τη βιβλιογραφική αναζήτηση, τις ερευνητικές εργασίες, το διάλογο και το επιχείρημα μέσα στη τάξη, που θα τους απαλλάξει από τον κατακερματισμό των επί μέρους μαθημάτων, θα απαλλάξει από την τυραννία του αναλυτικού προγράμματος, θα επιτρέψει τη συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς», επισήμανε.

Ακόμη, στους βασικούς προβληματισμούς της επιτροπής θα είναι η δημιουργία ενός δικτύου πρότυπων δράσεων, «που θα κάνει το σχολείο πολιτισμικό κέντρο με κυριολεκτικά ολοήμερη και εβδομαδιαία λειτουργία, με μια πλούσια προσφορά δράσεων και προγραμμάτων», αλλά και η εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου αποτελείται από 36 μέλη, τα οποία «θα καταπιαστούν με συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά με συνολική στόχευση», όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος. Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν επιτροπές και ομάδες εργασίας, ενώ ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του εθνικού διαλόγου (http://dialogos.minedu.gov.gr), στην οποία ήδη υπάρχουν 190 εγγραφές και 17 προτάσεις από χρήστες. Στις δραστηριότητες της εν λόγω επιτροπής διαλόγου περιλαμβάνονται και δημόσιες συζητήσεις σε εβδομαδιαία βάση, ειδικές ημερίδες, εργασία των επιτροπών.

Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα συνταχθούν προτάσεις από την επιτροπή, τον Μάρτιο οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε διαβούλευση και θα συναχθούν συμπεράσματα. Παράλληλα, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα προχωρεί τον δικό της προγραμματισμό, με διακομματική συνεννόηση. Στο τέλος Απριλίου θα συνταχθεί η Έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση, από την οποία θα προκύψουν και οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιγάντιο καλαμάρι στις ακτές της Ιαπωνίας


Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο αυτό που αντίκρισε μία ομάδα Γιαπωνέζων ήταν πραγματικότητα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ένα τεράστιο καλαμάρι μήκους 4 μέτρων, κολυμπούσε δίπλα από μία βάρκα στην ακτή Τοϊγιάμα.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στη βάρκα δεν έχασαν την ευκαιρία και τράβηξαν με την κάμερα τους την “πορεία” του τεράστιου καλαμαριού.

Σημειώνεται ότι αυτό το σπάνιο, γιγάντιο καλαμάρι ανήκει στο γένος «Architeuthis».

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοχρονιάτικα φαγητά που φέρνουν τύχη


Πολλές από τις παραδόσεις του κόσμου για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Δεν είναι λίγα τα τρόφιμα που επιλέγουν οι άνθρωποι να τρώνε το βράδυ της παραμονής του νέου έτους με την ελπίδα να πάει καλά η χρονιά τους. Τροφές συμβολίζουν τύχη, πλούτο, ευημερία και τοποθετούνται στο γιορτινό τραπέζι προκειμένου ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ας δούμε στη συνέχεια ποια τρόφιμα φέρνουν γούρι σε διάφορα σημεία του κόσμου.

1. 12 ρώγες σταφύλι, Ισπανία/Πορτογαλία – Η κατανάλωσή τους μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 θα φέρει καλή τύχη κάθε μήνα του νέου έτους



2. Στρογγυλά σνακ για πρωινό – Την 1η του μήνα στην Αμερική επιλέγουν σνακ σε στρογγυλό σχήμα για να έχει ο νέος χρόνος έναν ολοκληρωμένο και τυχερό κύκλο.



3. Χοιρινό στο τραπέζι – Οι περισσότεροι λαοί καταναλώνουν χοιρινό στις γιορτές καθώς θεωρείται το πιο τυχερό κρέας. Το γουρούνι συνδέεται με την ευημερία και την καλή ζωή.



4. Ρόδι – Στην Ελλάδα το σπάνε την πρώτη του μήνα και όσο πιο πολλά τα σπόρια του τόση μεγαλύτερη τύχη για τον νοικοκύρη του σπιτιού.



5. Ψάρια – Στις χώρες της Ασίας το ψάρι είναι από τα πλέον τυχερά τρόφιμα. Τα λέπια του μοιάζουν με κέρματα, ταξιδεύουν σε ομάδες, κάτι που δηλώνει ευημερία και πλέουν προς τα εμπρός που σημαίνει πρόοδο.



6. Noodles – Στην Ιαπωνία την παραμονή τα τρώνε ολόκληρα, χωρίς να τα σπάσουν με το σκεπτικό ότι έτσι όλη η χρονιά θα πάει καλά, χωρίς ατυχήματα και κακές στιγμές.



7. Φασόλια πάνω σε χόρτα – Στις χώρες της Ανατολής τα φασόλια πάνω στα πράσινα χόρτα συμβολίζουν τα χαρτονομίσματα.



8. Μαυρομάτικα φασόλια – Στον αμερικανικό Νότο τα εν λόγω φασόλια συμβολίζουν τα κέρματα και την καλή τύχη.



9. Φακές – Στη Βραζιλία οι φακές συμβολίζουν τον πλούτο και δεν λείπουν από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.



10. Βασιλόπιτα – Στην Ελλάδα μια πίτα με νόμισμα στο εσωτερικό της κόβεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα του νέου έτους και μοιράζεται στους συνδαιτυμόνες, εκ των οποίων αυτός που θα το βρει θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοιτούσε το κινητό του και... έπεσε στο γκρεμό


Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, την Κυριακή, καθώς την ώρα που κοιτούσε το κινητό του τηλέφωνο έπεσε από γκρεμό στο φυσικό πάρκο Sunset Cliffs. Σύμφωνα με την αστυνομία του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, ο άτυχος άνδρας ήταν απασχολημένος με την συσκευή του όταν ξαφνικά έπεσε από τον γκρεμό.



Το είδος της συσκευής δεν είναι γνωστό, πιθανόν ένα smartphone ή tablet, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες σε ρεπορτάζ του NBC. “Δεν πρόσεχε που πατούσε, κοιτούσε τη συσκευή που είχε στα χέρια του", είπε ο Bill Bender που είναι ναυαγοσώστης στο Σαν Ντιέγκο.

Παρευρισκόμενοι στην περιοχή έσπευσαν να τον βοηθήσουν και έφτασαν πολύ σύντομα δίπλα του, αλλά ήταν ήδη αργά για να μπορέσουν να κάνουν κάτι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η μεγαλύτερη σούβλα της χρονιάς


Η μεγαλύτερη σούβλα της χρονιάς τοποθετήθηκε στην πλατεία των Φερών, στον Έβρο.

Οι Φεριώτες, αποχαιρετούν το 2015 με την γιορτή του σουβλιστού μόσχου, η οποία πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Το μοσχάρι, 320 κιλών, θα ψήνεται για δύο ημέρες, το κρασί θα ρέει άφθονο, ο χορός θα είναι συνεχόμενος και το κρέας θα χορτάσει όλους τους συμμετέχοντες και όσους θα επισκεφτούν τις Φέρες την Τρίτη το απόγευμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρημη πόλη το Μιλάνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο Μιλάνο, στη Ρώμη επιβλήθηκε εναλλάξ κυκλοφορία μονών-ζυγών, ενώ στη Νάπολη επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των λιγότερο ρυπογόνων οχημάτων, με στόχο να αντιμετωπιστεί άλλο ένα περιστατικό υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης με μικροσωματίδια, έπειτα από εβδομάδες χωρίς βροχή ούτε ανέμους.



Τα μέτρα αυτά είναι ωστόσο σχετικά συμβολικά κατά την εορταστική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας οι περισσότεροι Ιταλοί λείπουν σε διακοπές.



"Σήμερα το πρωί, οι δρόμοι είναι έρημοι, όμως αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αλήθεια είμαι η μοναδική που εργάζεται αυτή τη Δευτέρα;" έγραψε στο Twitter μια κάτοικος του Μιλάνου.

Από σήμερα έως και την Τετάρτη, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται στο Μιλάνο και στην Παβία (βόρεια Ιταλία) από τις 10:00 έως τις 16:00, ένα ωράριο που δεν εμποδίζει αυτούς που εργάζονται να παίρνουν το αυτοκίνητό τους, αλλά έχει κυρίως στόχο να αποθαρρύνει τους υπόλοιπους.



Στη Ρώμη, για τρίτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, η κυκλοφορία έχει απαγορευθεί σήμερα από τις 07:30 έως τις 12:30 και από τις 16:30 έως τις 20:30 για τα οχήματα με μονό αριθμό κυκλοφορίας και αύριο, Τρίτη, γι' αυτά με ζυγό αριθμό. Ένα παρόμοιο μέτρο ισχύει και στο Μπέργκαμο (βόρεια Ιταλία).

Στη Νάπολη (νότια Ιταλία), μόνο τα αυτοκίνητα με προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 4 και πάνω μπορούν να κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα επίπεδα συναγερμού σ' όλη την Ιταλία, καθώς τα μικροσωματίδια μένουν στάσιμα στην ατμόσφαιρα επειδή δεν φυσούν άνεμοι ούτε πέφτει βροχή.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...