Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Κάθε 10 λεπτά γεννιέται ένα παιδί χωρίς εθνικότητα


Ο ΟΗΕ θέλει να εξαλείψει το καθεστώς των απάτριδων μέχρι το 2024.
Κάθε 10 λεπτά γεννιέται κάπου στον κόσμο ένα παιδί χωρίς εθνικότητα, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει οδηγήσει στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 1945, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ο οποίος θέλει να εξαλείψει το καθεστώς των απάτριδων μέχρι το 2024.

«Το πρόβλημα μεγαλώνει», επισημαίνεται σε έκθεση που θα παρουσιάσει αύριο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις χώρες όπου ζουν οι 20 πιο πολυάριθμοι ανιθαγενείς πληθυσμοί (οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Μιανμάρ, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ταϊλάνδη), τουλάχιστον 70.000 παιδιά χωρίς εθνικότητα γεννιούνται κάθε χρόνο.

«Στον περιορισμένο χρόνο, κατά τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να είναι παιδιά, η ανιθαγένεια μπορεί να χαράξει στην καρδιά τους προβλήματα που τα στοιχειώνει σε όλη την παιδική τους ηλικία και έτσι τα καταδικάζει σε μια ζωή διακρίσεων, απογοήτευσης και απόγνωσης», αναφέρει ο Γκουτέρες στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζονται οι δυσκολίες για την πρόσβαση των προσώπων αυτών στην εκπαίδευση, την υγεία και την απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η απουσία καταγραφής των γεννήσεων προκαλεί ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανιθαγένειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτό συμβαίνει με τη σύγκρουση στη Συρία, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η οποία έχει αναγκάσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν στις γειτονικές χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες, ανάμεσά τους γυναίκες που γεννούν στο δρόμο, έχουν επίσης καταφύγει στην Ευρώπη.

Κυρίως λόγω της διάκρισης που έχει σχέση με το φύλο η οποία κατοχυρώνεται με τη σχετική με την εθνικότητα συριακή νομοθεσία, τα παιδιά της Συρίας δεν μπορούν να αποκτήσουν την εθνικότητα παρά μόνο από τον πατέρα τους. Αλλά η σύγκρουση έχει αφήσει σχεδόν το 25% των συριακών νοικοκυριών χωρίς πατέρα για να μπορεί να βεβαιώσει την εθνικότητα, η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξει την ιθαγένεια του παιδιού σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR).

Για τον ΟΗΕ, η καταγραφή της γέννησης είναι επομένως «ζωτικής σημασίας» για τα παιδιά προσφύγων από τη Συρία που γεννιούνται στις χώρες ασύλου, και πολλά από τα οποία έχουν αποχωριστεί τους γονείς τους ή τις οικογένειές τους.

«Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ανιθαγένειας μεταξύ των παιδιών αυτών, να εξασφαλίσει την αναγνώρισή τους ως πολίτες της Συρίας και να τους επιτρέψει να γυρίσουν πίσω στη Συρία όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές», επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Η διάκριση -με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία ή το φύλο- αποτελεί την βασική αιτία της ανιθαγένειας στον κόσμο.

Πριν από ένα χρόνο, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να τεθεί τέρμα στο καθεστώς της ανιθαγένειας μέχρι το 2024. Καλεί τα κράτη να επιτρέπουν στα παιδιά να αποκτούν την εθνικότητα της χώρας στην οποία γεννιούνται, να καταργήσουν τους νόμους που εμποδίζουν τις μητέρες να μεταβιβάσουν την εθνικότητά τους, να εξαλείψουν τους νόμους και τις πρακτικές διακρίσεων και να εξασφαλίσουν την καθολική καταγραφή των γεννήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάθεση 5.000 δολαρίων σε… μονόλεπτα


Ένας 73χρονος Αμερικανός μάζευε περίπου 45 χρόνια… στην κυριολεξία λεπτό λεπτό τις οικονομίες του και κάποια στιγμή αποφάσισε να τις καταθέσει. Ο ηλικιωμένος πήγε στην τράπεζα με 15 πλαστικά μπιτόνια γεμάτα μονόλεπτα, τα οποία όταν καταμετρήθηκαν από τους υπαλλήλους ήταν περίπου 5.000 δολάρια.

Μονόλεπτα του δολαρίου είχε συγκεντρώσει ο Αμερικανός για τα οποία χρειάστηκαν περίπου 5 ώρες καταμέτρησης. O Otha Anders είπε ότι μάζευε τα χρήματα εδώ και 4 περίπου δεκαετίες με σκοπό να κάνει μια επέμβαση στα δόντια και πλέον έφτασε η στιγμή για να την πραγματοποιήσει. Ο ίδιος είπε πως τα χρήματα τα αποταμίευε από αυτά που έμεναν από την καθημερινότητά του με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Κάθε μέρα έβαζε στην άκρη μερικά μονόλεπτα, ήταν κάτι σαν συνήθεια ετών…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Forbes: Βλαντιμίρ Πούτιν ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη


O Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη όπως καταδεικνύει ο κατάλογος που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό Forbes, όπου ο πρόεδρος της Ρωσίας φιγουράρει στην πρώτη θέση για τρίτησυνεχόμενη χρονιά.



Τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους ακολουθεί στη δεύτερη θέση η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία κέρδισε τρεις θέσεις, ενώ τρίτος κατετάγη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έπεσε μια θέση.

Για το Forbes, o Βλαντιμίρ Πούτιν «συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι μία από τις προσωπικότητες που συναντά κανείς σπάνια σε ολόκληρο τον κόσμο που καταφέρνει να του επιτρέπεται να κάνει ό,τι θέλει».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα


Μια διαφορετική περιήγηση σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο που οι παρακάτω φωτογραφίες απέσπασαν βραβεύσεις και διακρίσεις στον φωτογραφικό διαγωνισμό Siena International Photography Awards.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου και την πρωτιά κέρδισε η φωτογραφία του Vladimir Proshin με τους κινέζους ψαράδες.

Περισσότερες από 15.000 φωτογραφίες υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες από περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν θα εκτίθενται σε διάφορα σημεία της πόλης Σιένα, στην Ιταλία, που διοργάνωσε τον διαγωνισμό.

Κινέζοι ψαράδες σε ποταμό

Αερόστατο πάνω από την Καππαδοκία

Ψαράδες στον ποταμό Li

Αιθιοπία, λίμνη Asale

Μάχη με τα κύματα στο χωριό Dianbai

Ναός Shwamibagh, Μπαγκλαντές

Αφίσα σε λεωφορείο

Βουτιές στη Γαλλική Ριβιέρα

Καμπίνες στην παραλία, νησί Rügen, Γερμανία

Μικρός μοναχός, Μιανμάρ

Αστυνομία δίπλα στο στάδιο της Ντιναμό Κιέβου, Ουκρανία

Παιδί από τη φυλή Dassanech, Αιθιοπία

Αντικατοπτρισμοί στο Salerno
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «Δαμόκλειος σπάθη»


Το αρχαίο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον τύραννο των Συρακουσών.

Με τη φράση «Δαμόκλειος σπάθη» εννοούμε το συνεχή θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τη ζωή κάποιου ή το λόγο για μια επικείμενη καταστροφή.

Η φράση προέρχεται από ένα επεισόδιο με το Δαμοκλή, ενός αυλοκόλακα του τυράννου των Συρακουσών, Διονυσίου.

Όπως μας λέει ο Κικέρωνας, ο κόλακας Δαμοκλής μακάριζε συνεχώς την ευτυχισμένη ζωή που περνούσαν οι ηγεμόνες. Μια μέρα, ο Διόνυσος αποφάσισε να δείξει στον κόλακα τι σήμαινε η ζωή που διήγαγε. Έτσι του παραχώρησε για μια μέρα το θρόνο του και διέταξε όλους τους αυλικούς του, ακόμη και το γιο του, να υπακούουν τον Δαμοκλή για μια μέρα, σαν αληθινό βασιλιά.

Ντυμένος λοιπόν με βασιλική ενδυμασία ο κόλακας, πήγε στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε. Την ώρα που απολάμβανε τη βασιλική μεταχείριση, είδε έντρομος πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί το οποίο συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.

Όταν ρώτησε το Διόνυσο για το σπαθί, εκείνος του είπε: «Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά». Ο Δαμοκλής ακούγοντας την εξήγηση αυτή πανικοβλήθηκε και άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα για να μεταφερθεί στην παλαιά του θέση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 πράγματα που καμιά γυναίκα δεν πρέπει να έχει στο σπίτι της


Το σπίτι σας αποκαλύπτει πολλά για το χαρακτήρα σας. Δείτε ποια πράγματα μπαίνουν από σήμερα στη μαύρη λίστα.

Μπορεί να θεωρείτε το γούστο σας εκλεπτυσμένο, πολυτελές και κομψό, αλλά τα αντικείμενα που σας παρουσιάζουμε παρακάτω αποδεικνύουν το... αντίθετο. Δείτε ποια είναι αυτά και κάντε τους έξωση από το σπίτι σας σήμερα κιόλας!

1. Βολάν παντού Μπορεί να έχουν κάνει δυναμικό comeback στη μόδα και να τα λατρεύουμε στα ρούχα μας, αλλά καλό είναι τα πολλά βολάν να μένουν κλεισμένα στη ντουλάπα μας! Αν λοιπόν, τα τραπεζομάντηλα και τα καλύμματά σας υποφέρουν από το σύνδρομο του «Υπερβολικού και Ανεξέλεγκτου Βολάν» ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετίσετε-όχι όλα αλλά τουλάχιστον μερικά από αυτά.

2. Όλα είναι ένα ψέμα Τα ψεύτικα λουλούδια υποδηλώνουν ότι εσείς και η διακόσμηση έχετε τραβήξει πλέον χωριστούς δρόμους. Προτιμήστε λοιπόν να γεμίσετε τα βάζα και τις γλάστρες σας με φρέσκα λουλούδια και φυτά. Κι αν θέλετε τα φυτά σας να απαιτούν ελάχιστες κηπουρικές εργασίες, δείτε εδώ ποια είναι τα ιδανικά για εσάς.

3. Ξεκολλήστε Δε λέμε ότι δε μας αρέσουν τα φωτογραφικά κολλάζ που παρουσιάζουν τις αγαπημένες απαθανατισμένες στιγμές με τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά αν δεν είστε ακόμα φοιτήτρια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φιλοξενούνται στις κορνίζες σας. Αν θέλετε (κυριολεκτικά) να εκθέσετε τις προσωπικές στιγμές σας, υπάρχουν άπειροι άλλοι τρόποι για να το κάνετε.

4. Τα παιδία παίζει Τα λούτρινα παιχνίδια μπορεί να είναι σούπερ γλυκά και όμορφα, αλλά δεν έχουν θέση σε ένα ενήλικο σπίτι και ειδικά το υπνοδωμάτιό σας. Δε χρειάζεται να τα πετάξετε όλα, κρατήστε τα αγαπημένα σας... κλεισμένα στις ντουλάπες σας.

5. Κουβέντες μεγάλων αντρών Ναι, τα αγαπημένα μας τσιτάτα και motto μας εμπνέουν, μας δίνουν δύναμη και –κάποια στιγμή- γίνονται mantra και οδηγοί μας σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να τα βάλετε σε κοινή θέα στο σπίτι σας. Για ποιο λόγο; Γιατί φέρνει στο χώρο σας μια αίσθηση επιτήδευσης που του αφαιρεί από τη ζεστασιά και την κομψότητά του. Κρατήστε τα για το γραφείο σας, το υπνοδωμάτιο του μικρού σας, την οθόνη του υπολογιστή και τον τοίχο σας στα διάφορα social media. Είπαμε social media; Κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στο σπίτι του Mr Facebook!

6. Ξορκίστε τα! Ποια; Μα φυσικά τα φθηνά σεντόνια. Τα όμορφα, καλής ποιότητας σεντόνια θα σας κάνουν να νιώσετε σαν βασίλισσα! Επιπλέον, θα δώσουν κομψό και εκλεπτυσμένο τόνο στο υπνοδωμάτιό σας.

7. Ντυθείτε πρόχειρα και βάλτε το κραγιόν σας ... στη θέση του! Κι αυτό γιατί τα καλλυντικά που κοσμούν κάθε γωνιά του σπιτιού σας δημιουργούν μια άσχημη κι άκομψη εικόνα που σίγουρα δε θέλετε να αντικρίζετε καθημερινά. Βρείτε ένα χώρο στο μπάνιο σας για αυτά και κρατήστε τα εκεί. Εμείς σας παρουσιάζουμε εδώ ένα πανεύκολο diy για να οργανώσετε τα καλλυντικά σας εύκολα, οικονομικά και με πολλές δόσεις στιλ!

8. Τα παραμύθια της κούκλας Θυμάστε αυτό που γράψαμε για τα λούτρινα παιχνίδια σας; Το ίδιο ισχύει και για τις κούκλες σας. Μπορεί κάποιες από αυτές να είναι συλλεκτικές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δικαιούνται μια θέση στο σπίτι σας αλλά σε κάποιο μουσείο.

9. Χωρίς οικογένεια Προφανώς δε θέλουμε να μείνετε μόνες κι έρημες, όπως ο πρωταγωνιστής του διάσημου βιβλίου του Εκτόρ Μαλό, αλλά σας προτείνουμε να απομακρύνετε τις οικογενειακές φωτογραφίες από την κρεβατοκάμαρά σας. Κι αυτό γιατί όσο κι αν αγαπάτε τους γονείς και την οικογένειά σας, οι φωτογραφίες τους μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την ερωτική σας ζωή. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες του κατοικίδιου σας.

10. Μια ζωή αντιθέσεις Λατρεύουμε το mix&match αλλά κι εκεί χρειάζεται μέτρο. Τα πολλά διαφορετικά κι ανόμοια σε στιλ πράγματα φτιάχνουν μια χαοτική και κιτς εικόνα. Περιορίστε, λοιπόν, τη διακοσμητική φλυαρία για να δημιουργήσετε ένα απόλυτα κομψό σπίτι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει Θεός πιστεύουν δυο στους τρεις Αμερικανούς


Το 72% θεωρεί ότι υπάρχει ο παράδεισος.

In God they trust… Ένα ποσοστό της τάξεως του 63%, σχεδόν δυο στους τρεις Αμερικανούς, δηλώνουν ότι είναι «απολύτως βέβαιοι» ότι ο Θεός υπάρχει, ποσοστό πάντως που είναι ελαφρώς μικρότερο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας μελέτης που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια.

Στην τελευταία μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Πιου για το θέμα αυτό, το 2007, οι άνθρωποι που δήλωναν πεπεισμένοι για την ύπαρξη του Θεού έφταναν το 71%.

Λιγότερο βέβαιοι εμφανίζονται σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το 2014, οι Καθολικοί (-8%), οι Ορθόδοξοι χριστιανοί (-10%), οι Βουδιστές (-10%) και οι Ινδουιστές (-16%).

Οι Βουδιστές (29%) και οι Εβραίοι (37%) είναι οι δύο θρησκευτικές κοινότητες όπου το ποσοστό όσων δηλώνουν «απολύτως βέβαιοι» για την ύπαρξη του Θεού είναι το μικρότερο.

Όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες με ποσοστό 69% είναι κατά πολύ περισσότερες από τους «απολύτως πεπεισμένους» άνδρες.

Το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν στον Θεό -ακόμη και αν δεν δηλώνουν «απολύτως βέβαιοι»- αγγίζει το 89%, παρουσιάζοντας κάμψη μόλις 3 μονάδων σε σύγκριση με το 2007. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το ποσοστό αυτό παραμένει «πολύ υψηλό σε σχέση με τις άλλες βιομηχανικές χώρες».

Σχεδόν σταθερό παραμένει και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Παράδεισο: 72%, από 74% το 2007.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2014, σε δείγμα 35.071 ενηλίκων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Ματιά Ενάρ το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt


«Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης».
Το πιο σημαντικό βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, το βραβείο Goncourt, απονεμήθηκε σήμερα στο Παρίσι στον Ματιάς Ενά για το μυθιστόρημά του «Boussole» («Πυξίδα», εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

Γάλλος συγγραφέας, λάτρης της Ανατολής, ο Ματιά Ενάρ, 43 ετών, ήταν ένα από τα φαβορί για το Goncourt. Έλαβε έξι ψήφους σε σύνολο δέκα μελών της κριτικής επιτροπής της ακαδημίας Goncourt.

mathias2

«Το βιβλίο έχει τη ζωή του έξω από εμάς και μερικές φορές αυτή η ζωή προλαβαίνει τον συγγραφέα όπως αυτή τη στιγμή», είπε ο Ενάρ, που δηλώνει «εξαιρετικά ευτυχισμένος» γι' αυτή τη διάκριση.

«Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην «Πυξίδα».

«Ήταν έκπληξη για μένα και είμαι πολύ ευτυχισμένος» είπε στους δημοσιογράφους εν μέσω μιας απερίγραπτης οχλαγωγίας. «Επιστρέφω από την Αλγερία, φανταστείτε, και από τη Βηρυτό», πρόσθεσε ο συγγραφέας της «Πυξίδας». «Και ίσως το γούρι του σεΐχη Αμπντεραχμάν, προστάτη του Αλγερίου, και του Αγίου Γεωργίου της Βηρυτού το έκαναν αυτό και είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος».

Φιλόδοξο μυθιστόρημα, το βιβλίο του προσπαθεί να αποκαταστήσει την Ανατολή απέναντι στα στερεότυπα της Δύσης. Παθιασμένο, μοιάζει μερικές φορές με ποίημα. Οι αναρίθμητες πολιτισμικές αναφορές το κάνουν επίσης μερικές φορές να κλίνει προς το εμπεριστατωμένο δοκίμιο.

Οι περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή ήταν το κεντρικό θέμα των τεσσάρων μυθιστορημάτων που έφθασαν μέχρι την τελική επιλογή για το βραβείο Goncourt φέτος.

Ο Ματιάς Ενάρ ήταν ένα από τα δύο φαβορί μαζί με τον γαλλοτυνήσιο συγγραφέα Εντί Καντούρ και το μυθιστόρημά του «Les prépondérants» (εκδόσεις Gallimard). [Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Καντούρ «Βάλτενμπεργκ» από τις εκδόσεις Πατάκη, 2008).]

Οι άλλοι δύο φιναλίστ ήταν ο Τομπί Νατάν για το «Ce pays qui te ressemble» (εκδόσεις Stock) και η Ναταλί Αζουλάι, μοναδική γυναίκα, με το «Titus n'aimait pas Bérénice» (εκδόσεις POL).

Ο μεγάλος απών από την τελική επιλογή ήταν ο Αλγερινός Μπουάλεμ Σανσάλ, συγγραφέας του «2084» (εκδόσεις Gallimard), ενός βιβλίου που αποκαλύπτει έναν κόσμο παραδομένο σε ένα φανατικό θρησκευτικό κράτος. [Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Σανσάλ «Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή Το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ» από τις εκδόσεις Πόλις, 2010).]Ο Σανσάλ πήρε την περασμένη εβδομάδα το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας από κοινού με τον Εντί Καντούρ.

Ο νικητής του Goncourt θα λάβει μια επιταγή... δέκα ευρώ. Όμως το διακύβευμα είναι αλλού: ένα μυθιστόρημα που έχει τιμηθεί με το βραβείο Γκονκούρ πουλάει κατά μέσο όρο 400.000 αντίτυπα.

Το βραβείο Ρενοντό απονεμήθηκε σήμερα στην Ντελφίν ντε Βιγκάν, τη μόνη γυναίκα από τους υποψήφιους της τελικής λίστας, για το βιβλίο της «D'après une histoire vraie» («Με βάση μια αληθινή ιστορία», εκδόσεις JC Lattès).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι χώρες με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco


Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Με 51 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, μία χώρα της Μεσογείου βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις 20 χώρες που φιλοξενούν τα περισσότερα μνημεία: είναι η Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco ακολουθεί η Κίνα και στη συνέχεια άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση με 17 μνημεία (για να δείτε ποια είναι διαβάστε εδώ).



Δείτε το χάρτη




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δίδυμες μικρομέγαλες που κατακλύζουν το Ίντερνετ


Εμφανίσεις που ξαφνιάζουν - Δείτε φωτογραφίες.

Περισσότερους από 21.000 followers έχουν στο Instagram οι δίδυμες Bella και Chloe Abir- και ακόμα δεν έχουν τελειώσει ούτε το νηπιαγωγείο.

Οι τετράχρονες είναι κόρες της δημοσιογράφου και κοσμικογράφου Lucy Abir η οποία εξήγησε πως οι μικρές απέκτησαν μεγάλο «ρεύμα» στα social media από τότε που τις έντυσε σαν την Audrey Hepburn στη θρυλική ταινία «Breakfast at Tiffany» όπου υποδυόταν τη Holly Golightly.



Τα κορίτσια πόζαραν για φωτογραφίες που μπήκαν στις προσκλήσεις για το πάρτι των γενεθλίων τους και αυτό ήταν!

«Ο κόσμος άρχισε να μας ακολουθεί, έβγαζαν τα κορίτσια φωτογραφίες με τα κινητά τους και τις ανέβαζαν στα social media», περιγράφει.

Η Bella και η Chloe, που είναι γνωστές ως «The Royal Twins» στο Instagram, ποζάρουν συχνά για φωτογραφίες άλλοτε χαριτωμένες κι άλλοτε κάπως κιτς, με ρούχα ασορτί που πάντα επιλέγει η μαμά τους.

Η ίδια πάντως επιμένει πως η κάθε μία έχει το δικό της προσωπικό στιλ: «Η Chloe είναι αυταρχική, της αρέσουν τα χρωματιστά φωτεινά ρούχα. Η Bella είναι σοφιστικέ, μια μικρή ντίβα που αγαπά τα κλασικά και ουδέτερα χρώματα», εξηγεί.

Η μητέρα τους επιλέγει τα ρούχα τους για τις καθημερινές εμφανίσεις τους ενώ για το Halloween τις έντυσε Karl Lagerfeld και Anna Wintour…



Πέρσι είχαν ντυθεί… τσάντες Chanel.



Δείτε φωτογραφίες














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάτω από το όριο της φτώχειας 450 χιλιάδες ελληνόπουλα


Περισσότερα από 450 χιλιάδες ελληνόπουλα εκτιμάται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα των ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015: Το 53% των παιδιών –που συμμετείχε στο πρόγραμμα- βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

Οι επιπτώσεις είναι τραγικές –σύμφωνα με τους δασκάλους- καθώς εκείνα τα παιδιά που πεινάνε, κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, την οποία φέρνει σήμερα (04/11) στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών» εμβαθύνοντας στους δείκτες της φτώχειας προκύπτει ότι την κρίση την πληρώνουν τα παιδιά και οι νέοι αλλά και μια γενιά που θα χαθεί, γιατί πολύ απλά δεν θα... γεννηθεί, καθώς η κρίση προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους δείκτες γονιμότητας.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Κέντρου Διονύσης Μπαλούρδος: «Καθώς ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει σε υψηλά επίπεδα αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τα ζευγάρια που αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο δείκτη γονιμότητας ο οποίος ανέκοψε την ανοδική του πορεία το 2009, που ήταν 1,49 παιδιά ανά γυναίκα, προσεγγίζοντας το 2013, την τιμή 1,3 παιδιά ανά γυναίκα».

Και προσθέτει: «Οι ειδικοί θεωρούν ορόσημο το όριο του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα, επισημαίνοντας την “παγίδα της γονιμότητας” που σημαίνει ότι όποιος πέσει κάτω από αυτό το όριο δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τον δείκτη. Το δεύτερο όριο του 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αποκαλείται χαμηλή γονιμότητα: είναι πια το όριο, όπου καθίσταται δύσκολο να λάβεις μέτρα πολιτικής και να επηρεάσεις τον δείκτη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιακές σπηλιές από μάρμαρο


Οι εκπληκτικές αυτές σπηλιές βρίσκονται στην Ισπανία. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα “σκαλίστηκαν” από τα κύματα δημιουργώντας ένα πανέμορφο φυσικό γλυπτό, που πολλοί καλλιτέχνες θα ζήλευαν.

Δείτε τις φωτογραφίες














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα μεταλλαγμένα δεν έλυσαν τα προβλήματα ούτε της παγκόσμιας πείνας ούτε της χρήσης φυτοφαρμάκων»


Έκθεση της Greenpeace υπό τον τίτλο «20 χρόνια αποτυχίας».

Tα μεταλλαγμένα αυξάνουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, δεν λύνουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη και δεν θεωρούνται ασφαλή από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Αυτά είναι τα βασικότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η νέα έκθεση της Greenpeace που δημοσιεύεται σήμερα, λίγες εβδομάδες μετά την άρνηση 19 ευρωπαϊκών χωρών, εκ των οποίων και η Ελλάδα, να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα στην επικράτειά τους.

Η Greenpeace τονίζει ότι είκοσι χρόνια μετά την πρώτη καλλιέργεια μεταλλαγμένων στις ΗΠΑ, η λύση απέναντι στα μεταλλαγμένα και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανική χημική γεωργία σήμερα είναι η άμεση στροφή σε βιώσιμη γεωργία που παράγει τροφή χωρίς να δηλητηριάζει τους φυσικούς πόρους και την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Η δημοσίευση της έκθεσης της Greenpeace με τίτλο «20 χρόνια αποτυχίας - γιατί τα μεταλλαγμένα απέτυχαν να πραγματοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν» συμπίπτει με την άρνηση των 19 κρατών-μελών της ΕΕ οι οποίες αντιστοιχούν στα 2/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού και της αγροτικής γης της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 85% των μεταλλαγμένων καλλιεργούνται μόνο σε τέσσερις χώρες της αμερικανικής ηπείρου (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή και Καναδάς) που αντιστοιχούν στο 3% της παγκόσμιας αγροτικής γης.«Σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι τα μεταλλαγμένα όχι μόνο δεν λύνουν αυτά τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν. Με τη συντριπτική πλειοψηφία καταναλωτών και αγροτών να εξακολουθεί να μην θέλει μεταλλαγμένα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να επιτρέπει περαιτέρω καθυστέρηση στη στροφή της γεωργίας προς ένα μοντέλο περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο», τονίζει η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία και συνεχίζει: «H Greenpeace καλωσορίζει την εξαίρεση της Ελλάδας από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης καλλιέργειας μεταλλαγμένων καλαμποκιών. Μένει όμως να κάνει το πιο σημαντικό βήμα: να κάνει την εξαίρεση κανόνα με τη σύνταξη και υιοθέτηση νόμου, που θα απαγορεύει οριστικά και μόνιμα όλες τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων στη χώρα».

Όπως έγινε γνωστό, η έκθεση της Greenpeace επανεξετάζει τις επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των μεταλλαγμένων και καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα:

Τα μεταλλαγμένα αυξάνουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων: Οι ποικιλίες μεταλλαγμένων είτε παράγουν παρασιτοκτόνο είτε είναι ανθεκτικές σε κάποια είδη ζιζανιοκτόνων. Τα παράσιτα και τα ζιζάνια αναπτύσσουν αντίσταση στις τοξίνες, οπότε δημιουργούνται υπερπαράσιτα και υπερζιζάνια με αποτέλεσμα οι αγρότες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας: Τα μεταλλαγμένα δεν λύνουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη, αντίθετα αποτελούν απειλή για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, ενώ πλήττουν άμεσα το εισόδημα των αγροτών μικρής κλίμακας και δεν αυξάνουν τις σοδειές των παραγωγών.

Δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων: Παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας αγροχημικών να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι οι επιστήμονες συναινούν στην ασφάλεια των μεταλλαγμένων, περισσότεροι από 300 επιστήμονες έχουν διαφωνήσει με αυτόν τον ισχυρισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στο νερό για δυο χελώνες Caretta Caretta


Η «Ηλιάνα» και η «Γωγώ» είχαν βρεθεί τραυματισμένες σε παραλίες της Κρήτης.

Η «Ηλιάνα» και η «Γωγώ», δυο θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, που είχαν τραυματιστεί και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο Ενυδρείο Κρήτης επέστρεψαν σήμερα το μεσημέρι, υγιείς, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η μια χελώνα βρέθηκε τραυματισμένη στις 20 Ιουλίου 2015 στην περιοχή Τράφουλας του Λέντα Ηρακλείου από τουρίστες και συλλέχθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού των Καλών Λιμένων. Η δεύτερη βρέθηκε τραυματισμένη στις 3 Οκτωβρίου στην περιοχή Αρίνα, στην παραλία μπροστά από ξενοδοχείο από τουρίστες που διέμεναν σ αυτό.

Άμεσα, οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης.

Έτσι μετά από 3,5 και 1 μήνα αντίστοιχης παραμονής τους στους χώρους του Ενυδρείου Κρήτης, με τη φροντίδα από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιείς πια, αρκετά ζωηρές και μαρκαρισμένες επέστρεψαν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η απελευθέρωση έγινε στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο παρουσία πλήθους παιδιών που ήρθαν για να τις αποχαιρετήσουν. Όπως κάθε φορά έτσι και σήμερα υπήρξε σχετική ενημέρωση του κόσμου που παραβρέθηκε, από το προσωπικό του Ενυδρείου Κρήτης για τη σημασία αυτών των ζώων στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Ευχόμαστε όλοι μας να παραμείνουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον και να μην συναντήσουν ποτέ ξανά κανένα κίνδυνο» αναφέρει το Ενυδρείο Κρήτης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σπήλαιο-ουράνιο τόξο


Το Reed Flute Cave είναι βγαλμένο από παραμύθι - Δείτε τις φωτογραφίες.

Πρόκειται για ένα από τα φυσικά στολίδια της Κίνας... Το πολύχρωμο σπήλαιο Reed Flute Cave μαγεύει κάθε επισκέπτη που έχει την τύχη να το γνωρίσει από κοντά και αποτελεί αξιοθέατο-ορόσημο στην πόλη Guilin, όχι άδικα.

Πρόκειται για ένα φυσικό σπήλαιο 1200 ετών με ασβεστόλιθο το οποίο πήρε το όνομα του από τον τύπο καλαμιών που αναπτύσσονται στο εξωτερικό του. Τα συγκεκριμένα καλάμια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μελωδικών φλάουτων. Το σπήλαιο είναι γεμάτο με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και βράχια σε παράξενα και εντυπωσιακά σχήματα τα οποία όταν φωτίζονται προκαλούν δέος.

Στους τοίχους υπάρχουν περισσότερες από εβδομήντα επιγραφές που χρονολογούνται από το 792 μ.Χ. μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ποιήματα από τη δυναστεία των Τανγκ. Ανακαλύφθηκε όμως μόλις το 1940 από μια ομάδα προσφύγων από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Από τότε αξιοποιήθηκε κατάλληλα και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο καθώς η φήμη του εξαπλώνεται.

Σήμερα φωτίζεται με διάφορα χρώματα έχοντας σαν αποτέλεσμα αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες που το κάνουν να μοιάζει εξωπραγματικό σαν ένα συνεχόμενο ουράνιο τόξο. Χαρακτηρίζεται μάλιστα από πολλούς «υπόγειο παλάτι» ενώ οι Κινέζοι του δίνουν διάφορες ονομασίες όπως «κρυστάλλινο παλάτι», «παρθένο δάσος», «βουνό λουλουδιών και φρούτων» και άλλα. Η ξενάγηση στο σπήλαιο διαρκεί περίπου μία ώρα καθώς έχει μήκος 240 μέτρων.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να τραβήξει κανείς στο σπήλαιο είναι πράγματι μοναδικές ενώ οι επισκέπτες αναφέρουν ότι είναι τόσο επιβλητικό λόγω των σχημάτων του που προκαλεί δέος. Η είσοδος στο σπήλαιο είναι επίσης εκθαμβωτική καθώς ο φωτισμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται το βάθος και το ύψος του σπηλαίου. Οι τουρίστες που το επισκέπτονται καθημερινά είναι εκατοντάδες ενώ έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον τόπο τους παίρνοντας για σουβενίρ ένα φλάουτο φτιαγμένο από τα καλάμια.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...