Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τομ Χανκς εναντίον... γιατρών


Για προσπάθεια «εξαργύρωσης» της φροντίδας που προσέφεραν στη σύζυγό του όταν αυτή διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού κατηγορεί τους γιατρούς ο Τομ Χανκς.

Η ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του ηθοποιού εδώ και 27 χρόνια, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον περασμένο Δεκέμβριο, και σύμφωνα με τον Χανκς έχει ολοκληρώσει την ιατρική της θεραπεία μετά από την μαστεκτομή και αποκατάσταση που της έγινε στο στήθος.

Ωστόσο ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της διάγνωσης ήρθαν σε επαφή μαζί τους πολλοί γιατροί «αρπακτικά» που τους πλησίασαν μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να «αποσπάσουν χρήματα».

«Είμαστε τυχεροί που σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά και να έχουμε πρόσβαση σε καλούς γιατρούς και σε σωστή ιατρική περίθαλψη. Αλλά υπάρχουν γιατροί που είναι κομπογιαννίτες και πωλούν ψεύτικες ελπίδες με στόχο το κέρδος», δήλωσε σε εφημερίδα της Αυστραλίας ο ηθοποιός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκευάζει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων η Κίνα


Το τελικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.

Η Κίνα θα αρχίσει την κατασκευή του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο μεταξύ του 2020 και του 2025, αναφέρει σήμερα ο κινεζικός τύπος, κάτι που αναμένεται να επιτρέψει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη λειτουργία του σύμπαντος.

«Το τελικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016», δήλωσε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ, διευθυντής του κινεζικού Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών –που υπάγεται στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών– στην εφημερίδα China Daily.

Αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από τον κυριότερο επιταχυντή που υπάρχει σήμερα, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από τον Cern (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) και από τις δύο πλευρές των γαλλο-ελβετικών συνόρων: τον LHC – τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Ο τελευταίος επέτρεψε να επιβεβαιωθεί το 2012 η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, του στοιχειώδους σωματιδίου που θεωρείται το κύριο σημείο της θεμελιώδους δομής της ύλης.

Είναι ακριβώς το μποζόνιο του Χιγκς που είναι στην καρδιά του κινεζικού σχεδίου, καθώς ο επιταχυντής που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο μπορεί να παραγάγει, σε μία πρωτοφανή κλίμακα, εκατομμύρια αυτών των σωματιδίων, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα εκατοντάδες που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός LHC, μήκους 27 χλμ., έναντι «50 έως 100 χλμ.» της μελλοντικής κινεζικής εγκατάστασης.

«Το LHC παράγει μποζόνια του Χιγκς μαζί με πολλά άλλα σωματίδια», εξηγεί ο Ουάγνκ Γιφάνγκ. «Η μελλοντική εγκατάστασή μας δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά καθαρό, που δεν θα παράγει παρά μόνο μποζόνια του Χιγκς».

Αυτός ο νέος κινεζικός επιταχυντής μπορεί να δημιουργήσει επτά φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνη του Cern, που μόλις διπλασίασε σχεδόν την ισχύ του, στα 13Tev.

Το τελευταίο «φθάνει στα όριά του σε όρους επιπέδου ενέργειας», εξηγεί ο Ουάνγκ Γιφάνγκ. «Φαίνεται αδύνατη μια ισχυρή αύξηση της ενέργειας στην παρούσα εγκατάσταση».

Ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει πολλές αναπτυγμένες χώρες σε δημοσιονομικές περικοπές στα ερευνητικά σχέδιά τους χωρίς συγκεκριμένες εφαρμογές, η Κίνα επενδύει μαζικά στη βασική –και εφαρμοσμένη– έρευνα με τη φιλοδοξία να γίνει από τους παγκόσμιους ηγέτες στις επιστήμες, στη βιολογία και στην κοσμολογία.

Οι σκέψεις για το σχέδιο αυτό άρχισαν το 2013, λίγο μετά την ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς, σύμφωνα με μία παρουσίαση που έκανε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ στη Γενεύη η οποία εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου του.

Είχε αναφερθεί στην Τσινχουανγκντάο, μια πόλη-λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, και σημείο αφετηρίας του Μεγάλου Τείχους, ως την ιδανική τοποθεσία για τον επιταχυντή, σημειώνοντας τις θαυμάσιες γεωλογικές συνθήκες της τοποθεσίας.

«Είναι μα μηχανή για τον κόσμο και (δημιουργημένη) από τον κόσμο: όχι μια κινέζικη (μηχανή)», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή ξένων φυσικών στο σχέδιο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ευρωκοινοβούλιο βράβευσε φυλακισμένο σαουδάραβα μπλόγκερ


Τιμήθηκε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον Ράιφ Μπαντάουι έναν μπλόγκερ-ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία, απένειμε σήμερα το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΡΑΙΦ ΜΠΑΝΤΑΟΥΙ

Την απόφαση της απονομής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

Με τη δράση του ο Ράιφ Μπαντάουι κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η ιστοσελίδα του, που ονομαζόταν «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελευθέρων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», θεωρήθηκε ως προσβολή για το Ισλάμ.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν επιλεγεί για το Βραβείο ήταν η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας «Mesa de la Unidad Democratica», που δημιουργήθηκε το 2008 και ένωσε την αντιπολίτευση έναντι του κόμματος του Ούγκο Τσάβες για τους πολιτικούς κρατούμενους και ο Μπορίς Νέμτσιφ, ρώσος επιστήμονας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας που δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο του 2015 στη Μόσχα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος τον δάγκωσε σε ζωντανή σύνδεση


Ένας δημοσιογράφος στη Βραζιλία έκανε ρεπορτάζ για έναν σκύλο διάσωσης. Ο ρεπόρτερ χάιδευε το σκυλί, όταν εκείνο χωρίς να το περιμένει τον δάγκωσε στο χέρι. Μια γυναίκα που δεν φαίνεται στο βίντεο ακούγεται να λέει «άρπαξε τον», με τον σκύλο να υπακούει στην εντολή της και να δαγκώνει τον ρεπόρτερ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στην «πολιτική του ενός παιδιού» στην Κίνα


Η κινεζική κυβέρνηση τερματίζει τη λεγόμενη «πολιτική του ενός παιδιού» και επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον οικογενειακό προγραμματισμό και επιτρέπει πλέον σε εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, έπειτα από δεκαετίες εφαρμογής της αυστηρής πολιτικής του ενός παιδιού.

Η ιστορικής σημασίας απόφαση αποτελεί συνέχεια της χαλάρωσης του μέτρου πριν από δύο χρόνια, όταν το Πεκίνο επέτρεψε σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι. Η απόφαση έχει στόχο να διορθώσει την ανησυχητική δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών και να εξαλείψει τη γήρανση του πληθυσμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τσιρώνης: Διακρατικοί φορείς για τη διαχείριση των ποταμών


«Στις άμεσες προτεραιότητές μας η δημιουργία τους».

Τα πλημμυρικά φαινόμενα και η διαχείριση των υδάτινων όγκων των ποταμών στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη δημιουργία διακρατικού φορέα με τις γειτονικές χώρες, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», προαναγγέλλει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αντίστοιχων φορέων, για κάθε ποταμό ξεχωριστά, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) και έκανε γνωστό ότι οι πρωτοβουλίες θα μεθοδευτούν άμεσα.

Όπως υπογραμμίζει, σε επίπεδο ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, ωριμάζει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας διακρατικός φορέας για τα νερά κάθε ποταμού, ένας ξεχωριστός φορέας στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών απ' όπου διέρχονται μεγάλοι ποταμοί, όπως ο Δούναβης, γιατί - όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν είναι δυνατόν χωρίς ενιαίο φορέα, στον οποίο προφανώς θα παίρνονται ενιαίες αποφάσεις, να μιλάμε για διαχείριση νερού. «Μιλάμε για μόνιμο φορέα για κάθε ποτάμι που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι κάτι που πρόκειται να μεθοδευτεί άμεσα», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιρώνης αναφερόμενος στους θανάτους, αλλά και στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα είπε ότι εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα επικρατεί η λογική του «εγκιβωτισμού» σε ρέματα και ποτάμια. «Τα ποτάμια είναι ζωντανοί οργανισμοί που δεν συμπιέζονται και πρέπει να το καταλάβουμε», είπε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας ότι τα αναχώματα μεγάλων ποταμών, όπως ο Έβρος, θα πρέπει να αναπτύσσονται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, ενώ θα πρέπει να επιλέγονται καλλιέργειες προσαρμοσμένες στις πλημμύρες και με τη σύμφωνη γνώμη των γεωργών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης εταιρειών ύδρευσης, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και αν υπάρχει πίεση από τους εκπροσώπους των θεσμών προς την κυβέρνηση είπε ότι στην ΕΕ επικρατεί μια άποψη ότι η τιμή του νερού στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερη, σε σχέση με άλλες χώρες. «Όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε υπήρξε και υποβάθμιση ποιότητας και επιβάρυνση καταναλωτών και επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα με αποτελέσματα δυσμενή για την οικονομία», επισήμανε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διανομής του νερού από ιδιωτικές εταιρείες, ο κ. Τσιρώνης είπε οι εγκαταστάσεις των εταιρειών (Μόρνος, υδραγωγεία Θεσσαλονίκης, κ.ά.) είναι πολύ ακριβές, είναι στρατηγικής σημασίας και κατασκευάστηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. «Και εδώ υπάρχει η παγίδα της λεγόμενης ιδιωτικοποίησης, δηλαδή εμείς τους παραχωρούμε τις εγκαταστάσεις, αλλά αυτοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να τις συντηρούν. Με αποτέλεσμα θα χαλάνε οι εγκαταστάσεις και θα πέφτει η ποιότητα και θα έρχεται κάθε φορά η πολιτεία να πληρώνει την αποκατάσταση», τονίζει.

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένας τομέας του νερού (εγκαταστάσεις, καθαρισμός, διανομή), σχολιάζοντας ότι ακόμα και αν υπήρχε το ιδανικό σενάριο, δηλαδή ένας και μοναδικός ιδιώτης να έχει και τις υποδομές και τη διανομή, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» δημοτικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013


Δημοτικά έργα, επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 βρίσκονται στον «αέρα» επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Κ.Ε.Δ.Ε., ότι εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης, δεν θα δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων από την Ε.Ε.

Η επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, ως απάντηση στο αίτημα που υπέβαλλε η Κ.Ε.Δ.Ε. προς την Επιτροπή Περιφερειών για τη χορήγηση παράτασης ενός έτους της περιόδου επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 ( δηλ. ως τις 31-12-2016), επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αναφέρει η Κ.Ε.Δ.Ε. σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου αναφέρει ότι :

1. δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013,

2. το ενδιαφέρον της Ε.Ε. εστιάζεται στη μη απώλεια πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και όχι στην ολοκλήρωση των έργων των Δήμων,

3. δίνεται μεν δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 να μεταφερθούν στην περίοδο 2014-2020, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μελλοντικά έργα των Δήμων, όμως έργα της τρέχουσας περιόδου διαχειριστικά δεν μπορούν να μεταφερθούν,

επιβεβαιώνει τους φόβους της Κ.Ε.Δ.Ε., οι οποίοι έχουν εκφραστεί από τον Απρίλιο του 2015, αφενός για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα τα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ 2007-2013. Αφετέρου, για την αδράνεια της Κυβέρνησης να θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση αλλά και την αδυναμία της να πετύχει την παράταση του προγράμματος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, για να θέσει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιστολή της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες θα θέσει εκ νέου τα προβλήματα που δημιουργεί στους ελληνικούς Δήμους η μη παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα τεράστια μπαλόνια της Google


Τι είναι το εγχείρημα Project Loon που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016.
Με στόχο να υπάρχει πρόσβαση στο Internet σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης, η Google ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει από το επόμενο έτος το «Project Loon». Το εγχείρημα αφορά τεράστια μπαλόνια τα οποία θα πετούν σε ύψος μεγαλύτερο αυτού όπου πετούν τα αεροσκάφη και στην ουσία θα αποτελούν «πομπούς» για την παροχή υπηρεσιών του διαδικτύου ακόμα και στις πιο απόκρημνες περιοχές, όπου η πρόσβαση στο Internet είναι σχεδόν αδύνατη.

Η εταιρεία Alphabet που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα αυτό για λογαριασμό της Google ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τρεις κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας του δικτύου τηλεπικοινωνιών της Ινδονησίας, ώστε να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά, πιθανόν στις αρχές του επόμενου 2016.

«Πρόκειται για ιπτάμενους πύργους κινητής τηλεφωνίας», αναφέρει σε ανάρτησή του σε blog της Google, ο αντιπρόεδρος του Project Loon Μάικ Κάσιντι. «Πετώντας με τη δύναμη των ανέμων σε υψόμετρο διπλάσιο από αυτό που πετούν τα εμπορικά αεροσκάφη, καθένα από τα μπαλόνια θα εκπέμπουν σήμα στο έδαφος. Όταν ένα μπαλόνι παρασύρεται εκτός εμβέλειας, κάποιο άλλο θα πλησιάζει για να πάρει τη θέση του», πρόσθεσε ο ίδιος.



Στην ανακοίνωσή της η Alphabet αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Indosat, Telkomsel και XL Axiata της Ινδονησίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό τεχνολογίας Wired.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια, ευελπιστούμε ότι το Loon θα συμβάλει στο να αποκτήσουν υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο Internet τουλάχιστον 100 εκατομμύρια Ινδονήσιοι», πρόσθεσε ο Κάσιντι.

Η Ινδονησία έχει τις κατάλληλες γεωγραφικές προδιαγραφές για αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα, καθώς τα 17.000 νησιά της επεκτείνονται σε έκταση 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και διαθέτει πληθυσμό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους μόνο 1 στους 3 έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ για την προστασία της κύριας κατοικίας


Με βάση τα στοιχεία της οργάνωσης, τουλάχιστον 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Συνάντηση με την κυβέρνηση επιδιώκει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), για να βρεθεί, όπως σχολιάζει, μία "δίκαιη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας", ενώ μαζεύει και υπογραφές για το θέμα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, αναφέρουν ως προτεινόμενο από την κυβέρνηση όριο οφειλών το ποσό των 200.000 ευρώ. "Από μία πρώτη επεξεργασία ενός μέρους των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη και τα άλλα δύο κριτήρια (ετήσιο εισόδημα, αντικειμενική αξία της κατοικίας), τα οποία υποχρεωτικά συνυπολογίζονται, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, τότε είναι προφανές ότι με πλειστηριασμό θα κινδυνεύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών, ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάγονται στις λοιπές διατάξεις του νόμου.

Η οργάνωση των καταναλωτών εκτιμά ότι τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας, που αναμένεται να προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα, στην ουσία θα σημάνουν το τέλος της ευνοϊκής αυτής διάταξης για χιλιάδες νοικοκυριά.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στις παρακάτω κινήσεις:

- Απέστειλε σήμερα επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιώργου Δραγασάκη, στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και στην πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ζητώντας συναντήσεις με όλους, με στόχο την ανεύρεση δίκαιης λύσης, η οποία θα διευκολύνει ουσιαστικά το κοινωνικό σύνολο.

- Επανενεργοποίησε την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, με αίτημα να μην τροποποιηθεί ο νόμος Κατσέλη με τον τρόπο που προτείνεται, διότι εκτιμά η οργάνωση των καταναλωτών ότι έτσι οδηγούμαστε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να υπογράψουν το ψήφισμα "ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων στην ιστοσελίδα της www.ekpizo.gr.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικτυακή εκπαίδευση σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων


Προσφορά από το πρώτο δωρεάν e-Δημοτικό Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά».

Διαδικτυακή εκπαίδευση σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός προσφέρει το πρώτο και μοναδικό δωρεάν e-Δημοτικό Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Κρόκος, διευθυντής του σχολείου, «μέσω της ιστοσελίδας www.arnos.gr, το «Αθηνά» παρέχει εντελώς δωρεάν τα μοναδικά οφέλη της διαδικτυακής εκπαίδευσης σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και δασκάλους, με ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερα από 10.000 βιντεο-μαθήματα, που καλύπτουν την ύλη 22 μαθημάτων όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εκπαιδευτική εμπειρία, μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών και σύγχρονων εργαλείων επικοινωνίας του διαδικτύου».

Από φέτος, μάλιστα, μέσω της νέας υπηρεσίας «e-Δημοτικό Μελέτη», οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην καθημερινή e-τάξη, όπου ο δάσκαλος αξιοποιεί το διαδραστικό πίνακα και τη video-κάμερα προκειμένου να βρίσκεται σε προσωπική επικοινωνία με το μαθητή, να παρέχει καθοδήγηση στη μελέτη, να επιλύει απορίες, να υποβάλλει τον μαθητή σε on line διαγωνίσματα, αλλά και να επιβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεων μεταξύ των μαθητών, «διαδικασία που εξελίσσεται σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο διαδικτυακό περιβάλλον».

Συγχρόνως, μέσω της υπηρεσίας «e-Δημοτικό Special», παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο προσωπικό πλάνο μελέτης με τη συνεργασία του ειδικού συνεργάτη, του δασκάλου και των γονέων.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Κρόκο, να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η διδακτική διαδικασία, αλλά και να προστεθεί η διάσταση της εξατοµικευμένης διδασκαλίας, μέσω του διαδικτυακού δασκάλου.

«Οι μαθητές του Οικουμενικού Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον έλεγχο της μαθησιακής διαδικασίας, οι γονείς αποκτούν μια σημαντική υποστήριξη στη διαχείριση του χρόνου της απαιτητικής τους καθημερινότητας, ανακουφίζονται ή απαλλάσσονται από μια δυσβάστακτη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από ιδιωτικά ή φροντιστηριακά μαθήματα, ενώ οι δάσκαλοι βρίσκουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στο εκπαιδευτικό τους έργο ή λειτούργημα» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει ο κ Κρόκος «το πρώτο e-δημοτικό σχολείο όχι μόνο δεν υποκαθιστά τα «κανονικά» σχολεία, αλλά με σεβασμό στο δύσκολο έργο του δασκάλου, στέκεται δίπλα του, με στόχο να διευκολύνει και να ενισχύσει την παραδοσιακή διδασκαλία. Σε αυτό το πλαίσιο, συχνά, οργανώνουμε σεμινάρια και ειδικές παρουσιάσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα, με τη συμμετοχή δασκάλων και σχολικών συμβούλων. Επιπλέον τα περιεχόμενα κάθε μαθήματος έχουν διαμορφωθεί σε ακριβή αντιστοιχία με εκείνα του σχολικού βιβλίου».

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014-2015 η ιστοσελίδα του www.arnos.gr δέχθηκε έξι εκατομμύρια επισκέψεις. Καθημερινά, εξάλλου, υπάρχουν διαδικτυακές επισκέψεις από ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αφρική, Γερμανία, Βρετανία και πολλές άλλες χώρες.

Το «Αθηνά» Οικουμενικό e- Σχολείο δημιουργήθηκε το 2013 στην Αθήνα και η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον Νικόλαο Ουζούνογλου, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. Για την υλοποίηση του οράματος «εκπαίδευση για όλους, χωρίς όρια» εργάζεται η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Online Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ, με περισσότερους από είκοσι εθελοντές δασκάλους.

Το «Αθηνά» Οικουμενικό e- Σχολείο θα συμμετάσχει στην 21η Online Educa Berlin 2015, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια για την τεχνολογία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου. Η διοργάνωση του συνεδρίου τελεί υπό την αιγίδα του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και υποστηρίζεται από την Κομισιόν. Σε αυτό μετέχουν 2.300 επαγγελματίες της εκπαίδευσης από 100 χώρες. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η επιτάχυνση των αλλαγών στην εκπαίδευση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύονται οι περιπολίες στη Δυτική Αττική


Σοβαρό το πρόβλημα με τα όπλα και τα ναρκωτικά σε Ασπρόπυργο, Μέγαρα και Αχαρνές.

Με 150 άνδρες της ομάδας Δέλτα θα ενισχυθεί η αστυνόμευση στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, αρχής γενομένης από τις 10 Νοέμβρη, ώστε να αρχίσουν αυξημένοι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα με τα παράνομα κυκλώματα που διακινούν όπλα και ναρκωτικά.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, τονίζοντας ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αποδεσμευτούν αυτοκίνητα και δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυξημένης εγκληματικότητας και παραβατικότητας, ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική.

«Το πρόβλημα στη Δυτική Αττική είναι οξύ, και η λύση του δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική απάντηση σε αυτά τα κυκλώματα, βεβαίως και χρειάζεται αστυνομική ενίσχυση και καθημερινή αστυνόμευση, εκεί που υπάρχουν εγκληματικές εστίες με παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης χαρακτηρίζοντας θετική την απάντηση του κ. Τόσκα.

«Από το Μάιο του 2015 έχει τεθεί σε εφαρμογή και υλοποιείται ένα ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις περιοχές Ασπρόπυργου, Μεγάρων και Αχαρνών.

Για το λόγο αυτό, τόνισε, θα γίνει προσπάθεια συντονισμού και με άλλα υπουργεία, για να ενισχυθεί η αστυνόμευση σε αυτές τις περιοχές, με την επιστροφή αποσπασμένων αστυνομικών, από τους συνολικά 2700, που σήμερα βρίσκονται σε πολιτικά και μη πρόσωπα.

Παραδέχτηκε πάντως, ότι η επιστροφή αποσπασμένων αστυνομικών, δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις, ενώ τόνισε: «Κάνω έκκληση να μειώσουν τις αντιδράσεις τους για να μπορέσουμε, ειδικά σε αυτές τις περιοχές, να αυξήσουμε την αστυνόμευση και τους ελέγχους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία τόσο με τους νομοταγείς πολίτες όσο και με την τοπική Αυτοδιοίκηση για τις παρεμβάσεις και δράσεις που θα γίνουν.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Είναι όμως και βασική προτεραιότητα μας και μεγάλο στοίχημα η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών. Θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες, σε συνεργασία με τους νομοταγείς πολίτες και την τοπική Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες που κάνουμε θα φέρουν αποτέλεσμα μέσα στον Νοέμβριο», κατέληξε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού 1-7 Νοέμβρη


«Θηλασμός και εργασία - Ας το κάνουμε να πετύχει!» το φετινό μήνυμα.
Στην ενίσχυση των δράσεων ώστε να βοηθηθούν τα εκατομμύρια των εργαζόμενων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό, επικεντρώνεται η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, με θέμα «Θηλασμός και εργασία - Ας το κάνουμε να πετύχει!».

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή. Παρόλα αυτά, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει θέσει ένα παγκόσμιο στόχο για την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μηνών, τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και πολύ σημαντικού στόχου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό.

Η UNICEF και η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) επισημαίνουν πως για επαρκή προστασία της μητρότητας οι γυναίκες χρειάζονται:

· Χρόνο – επαρκή άδεια μητρότητας με αποδοχές πριν και μετά τον τοκετό με πρόβλεψη επιπλέον άδειας για πρόωρα ή ευάλωτα βρέφη, διαλείμματα με αποδοχές για το θηλασμό ή μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο εργασίας για θηλασμό.

· Χώρο – Βρεφικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας ή πλησίον αυτού, εγκαταστάσεις για άντληση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και κατάλληλο περιβάλλον για το θηλασμό.

· Υποστήριξη – Πληροφόρηση σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τη μητρότητα, θετική στάση από εργοδότες και συναδέλφους, πληροφόρηση για την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, υποστήριξη από τα σωματεία εργαζομένων και ασφάλεια για τη διατήρηση της εργασίας και έλλειψη διακρίσεων για λόγους μητρότητας και θηλασμού.

Επιπρόσθετα, η UNICEF Ελλάδος στην έκθεσή της «Η Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα» προτείνει: — την ενθάρρυνση της άδειας πατρότητας, — τη διευκόλυνση εγκύων εργαζομένων για προγεννητικές εξετάσεις και — τη δημιουργία δομών στήριξης για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών σύμφωνα με τις ανάγκες των γονέων - εργαζομένων.

Επιπλέον, η UNICEF Ελλάδος προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να διευρυνθούν οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία «Αττικόν» και Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» καθώς και η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «Μητέρα» ως Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, που τηρούν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Τα κράτη θα πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών, θέτοντας το μητρικό θηλασμό ως πολιτική προτεραιότητα στα εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια, με την αύξηση των πόρων για προγραμματισμό που υποστηρίζει το μητρικό θηλασμό, και σε συνεργασία με τις κοινότητες και τις οικογένειες να προωθήσουν τα πλήρη οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχιακή ή μερική απασχόληση - συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

Με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού στο χώρο εργασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους και να αποκομίσουν τα οφέλη για τις ίδιες, για τα παιδιά τους, καθώς και για την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΜΙΔΑ: Αβάσιμοι οι φόβοι ότι θα χαθούν περιουσίες στους πλειστηριασμούς


«Ουδείς ενδιαφέρεται για αγορά ακινήτων».

«Οι φόβοι ότι στους πλειστηριασμούς θα χαθούν περιουσίες είναι εντελώς αβάσιμοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9.

«Δεν φοβόμαστε ότι η αλλαγή των πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, μπορεί να αλλάξει την αγορά ακινήτων διότι αυτή τη στιγμή ούτε πλειστηριασμοί θα γίνουν, όσο υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ, ουδείς ενδιαφέρεται για αγορά ακινήτων», ανέφερε ο κ. Παραδιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «πολύ καυγά για το τίποτε» επικαλούμενος και το παράδειγμα της Κύπρου, όπου «επετράπησαν οι πλειστηριασμοί, αλλά δεν έγινε τίποτε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ενδέχεται να υπάρξει ενδιαφέρον να δημιουργηθούν εταιρείες για να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία που θα προκύψει από τους πλειστηριασμούς, είπε ότι «αν υπάρξουν τέτοιες εταιρείες, αυτοί που συνέλαβαν το σχέδιο θα είναι οι πρώτοι που θα βλαστημήσουν».

Ο κ. Παραδιάς διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι μπορεί να μην υπάρχει φορολογία στην ακίνητη περιουσία, εντοπίζοντας το πρόβλημα στον «συμπληρωματικό φόρο», και επανέλαβε ότι «η μείωση της αξίας των ακινήτων δεν δημιούργησε κίνητρο για αγορά και ότι “κάθε ακίνητο πρέπει να έχει το δικό του φόρο».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «το αδιέξοδο του ΕΝΦΙΑ είναι πιο εμφανές σε ανθρώπους με περιουσιακά στοιχεία που είναι απούλητα, και ξενοίκιαστα» και προσέθεσε ότι η ελληνική αγορά «δεν χρειάζεται καινούργιους κτιριακούς όγκους αλλά αναβάθμιση των υπαρχόντων αλλά δεν υπάρχει ούτε οικονομική δυνατότητα, ούτε κίνητρο».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι σπουδαστές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας


Ανακοινώθηκαν και 117 μετεγγραφές Β' και Ε' εξαμήνων.

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 372 νέων σπουδαστών που εισάγονται συμπληρωματικά στην ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας για το εκπαιδευτικό έτος 2015-16. Οι 372 σπουδαστές επιμερίζονται 140 σε πλοιάρχους και 232 σε μηχανικούς ενώ η εισαγωγή τους πραγματοποιήθηκε εκτός πανελλαδικών με το απολυτήριο λυκείου και άλλα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Οι εισαγόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν για εγγραφή στην ΑΕΝ/Μακεδονίας όχι αργότερα από την 9η Νοεμβρίου 2015, ημέρα Δευτέρα. Όσοι δεν παρουσιασθούν για εγγραφή αποκλείονται της φοίτησης.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των σπουδαστών στις ΑΕΝ είναι τα ακόλουθα:

1. Αστυνομική ταυτότητα και μια φωτοτυπία της

2. Τέσσερις φωτογραφίες

3. Πρωτότυπο απολυτήριο (εάν δεν έχει κατατεθεί στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ)

Οι επιτυχόντες Μηχανικοί και Πλοίαρχοι
Ανακοινώθηκαν 117 μετεγγραφές Β και Ε εξαμήνων

Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα εγκρίθηκαν οι μετεγγραφές των σπουδαστών Α.Ε.Ν. (ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ) Β΄ και Ε΄ Εξαμήνων όπως αυτές αναφέρονται στους επισυναπτόμενους πίνακες.

Οι Α.Ε.Ν. στις οποίες φοιτούν μέχρι σήμερα οι μετεγγραφέντες σπουδαστές να τους ενημερώσουν ενυπογράφως σχετικά. Η Ολοκλήρωση μετεγγραφών πραγματοποιηθεί εντός δεκαημέρου από την κοινοποίηση της παρούσας.

Μετεγγραφή που κατόπιν συναίνεσης ενδιαφερόμενου σπουδαστή δεν εκτελεστεί εντός της τασσόμενης στην παρούσα προθεσμίας, ακυρούται.

Η απόφαση


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για την επιλογή υποψήφιων προϊσταμένων νηπιαγωγείων και δημοτικών


Τι αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

«Σε συνέχεια της αριθμ. Φ.361.22 / 152 / 159720 / Ε3 / 9-10-2015 (Β΄ 2296) Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην επιλογή των υποψηφίων προϊσταμένων νηπιαγωγείων και προϊσταμένων δημοτικών σχολείων», το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει σε έγγραφό του ότι οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης των ανωτέρω στελεχών, έχουν ως ακολούθως:

Προκήρυξη - Χρόνος υποβολής αιτήσεων

Ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκδίδει προκήρυξη πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων νηπιαγωγείων και προϊσταμένων δημοτικών σχολείων με την οποία προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν τα νόμιμα προσόντα και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής να υποβάλουν αίτηση που συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.

Η προκήρυξη αναρτάται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και κοινοποιείται σε όλες τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς της.

Επισημαίνουμε την ανάγκη προσεκτικής μελέτης και απαρέγκλιτης τήρησης των ρυθμίσεων του ν. 4327/2015, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στη διαδικασία επιλογής.

Προϋποθέσεις επιλογής (άρθρο 17 του ν.4327/2015)

Ως προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση, την οποία αφορά η επιλογή. Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (κ.ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα. Επίσης, δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, του οποίου τα πιστοποιητικά των αντικειμενικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή αναληθή με σκοπό την παραπλάνηση της υπηρεσίας.

Όπου στις διατάξεις του ν.4327/2015 προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται η προϋπηρεσία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Όπου στις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου προβλέπεται διδακτική υπηρεσία, λογίζεται: α) η άσκηση διδακτικού έργου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, β) οι άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου, γ) η θητεία σχολικού συμβούλου, δ) η θητεία σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), ε) η θητεία σε θέσεις Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής, Υγείας, Πολιτιστικών θεμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων, στ) η θητεία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ, ΣΕΠ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., σε Τμήματα Ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι ή στις εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. που προβλέπονται στην περίπτωση β΄ της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199).

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων. Τα κωλύματα επιλογής της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του ν.4327/2015 δεν πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά το χρόνο τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο.

Συμβούλια επιλογής υποψηφίων προϊσταμένων νηπιαγωγείων και προϊσταμένων δημοτικών σχολείων ( άρθρο 21 του ν.4327/2015 )

Οι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και προϊστάμενοι δημοτικών σχολείων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.), στα οποία συμμετέχουν επιπλέον α) ένας σχολικός σύμβουλος και β) ένας εκπαιδευτικός με δεκαπενταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία. Τα ανωτέρω επιπλέον μέλη ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Μέλος συμβουλίου που είναι ταυτόχρονα υποψήφιος για οποιαδήποτε από τις προς πλήρωση θέσεις δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του σε καμία φάση της διαδικασίας κρίσης και επιλογής. Στην περίπτωση των αιρετών μελών, αν και το τακτικό και το αναπληρωματικό μέλος έχουν κώλυμα συμμετοχής, κατά τα ανωτέρω, αναπληρώνονται από τους επόμενους του ίδιου συνδυασμού στη σειρά εκλογής. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος έχει κώλυμα συμμετοχής προεδρεύει ο αναπληρωτής του και αν και αυτός έχει κώλυμα προεδρεύει ο σχολικός σύμβουλος.

Κριτήρια επιλογής (άρθρο 20 του ν.4327/2015)

Κριτήρια επιλογής των προϊσταμένων νηπιαγωγείων και προϊσταμένων δημοτικών σχολείων είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε., υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου.

Υποβλητέα δικαιολογητικά

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας για τοποθέτηση σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4327/2015 υποβάλλονται όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ίδιου νόμου και συνοδεύονται από:

1. Βιογραφικό σημείωμα

2. Αντίγραφα τίτλων σπουδών και μετεκπαίδευσης

3. Αποδεικτικά γνώσης ξένων γλωσσών

4. Πιστοποιητικό επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε.

5. Αντίγραφα άλλων σχετικών τίτλων που τυχόν έχει αποκτήσει ο υποψήφιος

6. Βεβαιώσεις ή υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση, στην καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία καθώς και τη συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία πρέπει να αναφέρουν χρόνο έναρξης και λήξης, κατά περίπτωση.

7. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία βεβαιώνεται ότι α) ο εκπαιδευτικός δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007 Α΄ 26) και β) δεν συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παρ. 1 του άρθρου 8 του ίδιου κώδικα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 4327/2015.

Όλοι οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.), ή το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών (Σ.Α.Ε.Ι.). Τυχόν ξενόγλωσσες βεβαιώσεις ή έγγραφα πρέπει να έχουν επίσημα μεταφραστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλο αρμόδιο κατά νόμο όργανο.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων δεν γίνεται δεκτή οποιαδήποτε μεταβολή στην αίτηση, ούτε συμπληρωματικά δικαιολογητικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη


Ξεκινάει 10ημερο εκπτώσεων.

Προαιρετική είναι, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 1 Νοεμβρίου οπότε και ξεκινά η ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος, που θα διαρκέσει για 10 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης, όπως υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΣΘ.

Αναφορικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την 1η Νοεμβρίου (πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2015), το προτεινόμενο ωράριο από τον ΕΣΘ είναι 11 το πρωί με 6 το απόγευμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών


Δεκάμηνη σύμβαση σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.000 εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών και ωρομισθίων, με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 10 μήνες με σημερινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι προσλήψεις αφορούν στο σύνολο των σχολικών μονάδων-πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όλες τις δομές ειδικής αγωγής, για το σχολικό έτος 2015-2016.

-------------

Έγκριση κίνησης διαδικασιών πρόσληψης 2.000 αναπληρωτών

Οι ανθρωπομήνες απασχόλησης είναι 20.000.

Την έγκριση κίνησης διαδικασιών πρόσληψης δύο χιλιάδων (2.000) Εκπαιδευτικών, με σύμβαση ορισμένου χρόνου (αναπληρωτών και ωρομίσθιων) για χρονικό διάστημα δέκα (10) μηνών, για το σύνολο των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των λοιπών δομών Ειδικής Αγωγής, για το σχολικό έτος 2015-2016 υπέγραψαν σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία για τις 12 Νοεμβρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ


«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι ίδιες πολιτικές συνεχίζονται».

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου απευθύνει η ΑΔΕΔΥ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο μνημόνιο.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται, μεταξύ πολλών άλλων: «Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων. Ήρθε να επικυρώσει τη συνέχιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των ακραίων πολιτικών λιτότητας, της βίαιης αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, της δημοκρατικής υστέρησης που προκαλείται από την κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και την αδιάλειπτη επιτροπεία της χώρας από τους δανειστές».

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι ίδιες πολιτικές συνεχίζονται», σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ, και τονίζει πως «επιχειρείται η διαιώνιση της καταστροφικής πολιτικής που οδήγησε σε πρωτοφανείς για χώρα, σε καιρό ειρήνης, απώλειες εισοδημάτων και δικαιωμάτων».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Με την Επίτροπο της ΕΕ Marianne Thyssen στις Βρυξέλλες ο Ι. Βαρδακαστάνης


Ανακοίνωση 29.10.2015


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum, όπου ως επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του συναντήθηκε με την Επίτροπο της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και της κινητικότητας της Εργασίας Marianne Thyssen, σε ένα ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η συνάντηση ήταν επίκαιρη δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2015 η ΕΕ εξετάσθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το έργο που έχει γίνει για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ως εκ τούτου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις που ο ΟΗΕ απηύθυνε προς την ΕΕ, καθώς και στα επόμενα βήματα για την εφαρμογή τους.

Η Επίτροπος από την πλευρά της τόνισε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άκουσε τις προτεραιότητες του αναπηρικού κινήματος, ιδιαίτερα την ανάγκη να συμπεριληφθεί η οπτική των ατόμων με αναπηρία στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την εκπαίδευση, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την προσβασιμότητας και για τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια. Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, η Επίτροπος τόνισε ότι, αν χρειαστεί, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα αναστέλλουν τη χρηματοδότησή τους σε περιπτώσεις όπου τα κράτη μέλη δεν τηρούν τους όρους που συμφωνήθηκαν από τους Κανονισμούς.


Επιπλέον, η Επίτροπος Thyssen επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, υπό το φως των Καταληκτικών Παρατηρήσεων του ΟΗΕ.

«Οι Καταληκτικές Παρατηρήσεις των Ηνωμένων Εθνών προς την ΕΕ απαιτούν μια νέα προσέγγιση για την αναπηρική νομοθεσία και στη χάραξη πολιτικής. Η ΕΕ έχει τώρα μια ισχυρή εντολή για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι ειδικά σε περιόδους κρίσης – οικονομικής, προσφυγικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων- κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει εκτός, ή να ξεχαστεί», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας: Έρχεται τον Δεκέμβριο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Επίτροπος Thyssen επιβεβαίωσε ότι η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι έτοιμη και θα συζητηθεί και ενδεχομένως να εγκριθεί από το Σώμα των Επιτρόπων στις 2 Δεκεμβρίου. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, μπορεί να δημοσιευθεί στις 3 Δεκεμβρίου, η οποία είναι και η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Επίτροπος τόνισε τη σημασία της Πράξης για την Προσβασιμότητα είναι η διασφάλιση ότι οι καινοτόμες, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες υπηρεσίες και τα αγαθά θα είναι διαθέσιμα για τα άτομα με αναπηρία στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Πόσο ευρύ θα είναι το πεδίο εφαρμογής της Πράξης και πόσοι οι τομείς που θα καλύψει είναι ακόμα άγνωστο. Το ΕDF έχει μια μακρά εκστρατεία για μια ισχυρή δεσμευτική νομοθεσία με ευρύ πεδίο που θα φέρει μια πραγματική αλλαγή στις ζωές των 80 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία. Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ανυπομονεί να δει να δημοσιεύεται μια φιλόδοξη νομοθεσία και είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη νομοθετική διαδικασία.

Μια νέα συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία
Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης υπενθύμισε στην Επίτροπο τη δέσμευση για μια νέα Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία, με τους τρείς προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθώς και μια συνάντηση με το Σώμα των Επιτρόπων και των Γενικών Διευθυντών, ώστε να συζητηθούν οι Παρατηρήσεις του ΟΗΕ. Η Επίτροπος Thyssen απάντησε θετικά αναγνωρίζοντας ότι είναι αναγκαία η τακτική επαφή και η στενή συνεργασία των αντιπροσώπων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με την ηγεσία της ΕΕ.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (136.61 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία


Δελτίο Τύπου 29.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2517

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο πρόεδρός της και πρόεδρος του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία αναφορικά με την κρίσιμη κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία.

Σε δύο επιστολές της αρχικά η Ε.Σ.Α.μεΑ. απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή και στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση κ. Δ. Αβραμόπουλο, με τις οποίες ζητείται να παρέμβει άμεσα η Ε.Ε., με σοβαρή χρηματοδότηση, για την κάλυψη των αναγκών αυτής της τόσο ευάλωτης ομάδας, που αντιμετωπίζει τη διπλή διάκριση της αναπηρίας και της προσφυγιάς. Οι εικόνες που έχουμε όλοι από τις τηλεοράσεις για άτομα με κινητική αναπηρία που μεταφέρονται στα χέρια είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας και δυστυχώς μόνο μία από τις πάμπολλες όψεις του νομίσματος.

Ο ελληνικός λαός έχει δείξει στην πλειονότητά του τον καλύτερό του εαυτό, έχει σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες στα νησιά μας, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα με μεγάλη ευαισθησία και αλληλεγγύη. Οι χιλιάδες πολίτες που βοηθούν εθελοντικά, κατά μόνας ή μέσω των ΜΚΟ, δίνουν το φωτεινό παράδειγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το προσφυγικό όμως είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση από την ΕΕ, στοχευμένη, οι σκηνές που θα ακολουθήσουν με τον χειμώνα να πλησιάζει θα είναι ζοφερές, εφιαλτικές. Χρειάζεται άμεσα να στηθεί ένα δίκτυο που θα προσφέρει στα σημεία που προσεγγίζουν οι πρόσφυγες συμβουλευτική υποστήριξη, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα, φάρμακα κλπ., για την ανακούφιση έστω σε ένα βαθμό των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία αλλά και για να μην αναπτυχθούν ληστρικά κυκλώματα. Η Ευρώπη, που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, πρέπει άμεσα να σκύψει πάνω σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση εν τη γενέσει της!

Επιστολή προς κ. Κουρουμπλή και επιστολή προς κ. Αβραμόπουλο.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS WORD 2013 (134.66 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ, αγροτικό πετρέλαιο, ΣΔΟΕ


Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται και αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές την Παρασκευή και το Σάββατο, προτού εισέλθει στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και ψηφιστεί την Τρίτη.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις «προσαρμογές» στο συνταξιοδοτικό, ρυθμίσεις για την ενέργεια και πολλές «λοιπές» διατάξεις.

Ειδικότερα στις φορολογικές διατάξεις αναφέρεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο των αγροτών, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αύξηση αυτή ισχύει αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2015 και μέχρι 20/9/2016, διάστημα κατά το οποίο οι αγρότες θα αγοράζουν πανάκριβα το πετρέλαιο για τις αγροτικές του εκμεταλλεύσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρονται 4.020 υποθέσεις από 3.500 από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και αφορούν τόσο φορολογικά, όσο και τελωνειακά ζητήματα.

Επίσης, με άλλη διάταξη μεταφέρονται 500 οργανικές θέσεις επίσης από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις.

Ειδικότερα,στις διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος στο κατατεθέν νομοσχέδιο περί ενεργειακής απόδοσης:

1. Βελτιώνεται νομοτεχνικά υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. (παρ. 4, άρθρο 51)

3. Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)

Οι 100 δόσεις και ΕΝΦΙΑ

Διευκρινήσεις στην νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και την μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ περιλαμβάνουν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στην Βουλή από το υπουργείο οικονομικών ενώ αναμένεται και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίησης

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο

1. Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9- δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά, περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

2. Αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016.

3. Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Και αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Ευνοϊκό καθεστώς για ΟΜΜΑ

Σε διατάξεις του νομοσχεδίου παρατείνεται μέχρι και 31/1/2016 το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ). Συγκεκριμένα:

Ο ΟΜΜΑ απαλλάσσεται από την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας όπου αυτές είναι απαιτητές

Απαγορεύεται κάθε είδους συμψηφισμός χρεών και απαιτήσεων του ΟΜΜΑ αν αυτό αποβαίνει σε βάρος ων οικονομικών του Οργανισμού

Δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν,δ, 356 /1974 για χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου

Επίσης με άλλη παράγραφο παρατείνεται η θητεία του ΔΣ του ΟΜΜΑ που είχε λήξει στος 24/4/2014 και παρατάθηκε δύο φορές με νόμο μέχρι τος 30/4/2015 και στην συνέχεια μέχρι και 30/8/2015 .

Παραχώρηση έκτασης Κερατσινίου Δραπετσώνας

Με άλλη διάταξη τα κατοχυρώνεται η παραλιακή ζώνη Κερατσινίου Δραπετσώνας η οποία γειτνιάζει με το λιμάνι του Πειραιά ως ζώνη αστικής ανάπτυξης .

Συγκεκριμένα προβλέπεται η παραχώρηση της περιοχής για χρήσης βιομηχανίας βιοτεχνίας υπηρεσιών μεταποίησης πολιτισμού και αθλητισμού εκπαίδευσης τουρισμού και αναψυχής

Προβλέπεται επίσης σε αδόμητες περιοχές η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου χώρου κοινόχρηστου πρασίνου .

Προβλέπεται επίσης η προστασία και ανάδειξη βιομηχανικών και πολιτιστικών μνημείων.

Η ψήφιση των δυο νομοσχεδίων -μαζί με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία εκκρεμεί, καθώς η ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων από τη Βουλή δεν είχε καλύψει ούτε το 1/3 όσων έπρεπε να κάνει η Αθήνα, προκειμένου να ανοίξουν οι «κάνουλες» της δανειοδότησης από τους εταίρους.

Πηγές από τη Διάσκεψη των Προέδρων επισήμαναν ότι οι Θεσμοί θέλουν να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία άμεσα, γι' αυτό και το σχέδιο νόμου για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο το πρωί, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα και προς το τέλος της θα μπει στην Ολομέλεια.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

κι εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αποκαλύψεις για τον Μπεν - Τι δείχνουν οι έρευνες


Οι βρετανικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία που τους δόθηκαν από την ελληνική αστυνομία έχουν βοηθήσει πολύ στην πορεία των ερευνών για την αναζήτηση του Μπεν.

Ο Μπεν Νίτχαμ, χάθηκε το 1991 από την Κω.



Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Mirror», ένας από τους Βρετανούς ερευνητές δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές παρείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες βοήθησαν σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας, νέα στοιχεία προκύπτουν συνεχώς και τα εξετάζουμε διεξοδικά».

«Η κρατική επιχορήγηση βοήθησε πολύ την ομάδα στις έρευνες και πιστεύουμε πως τα νέα στοιχεία θα μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να μάθουμε τι συνέβη στον Μπεν», προσέθεσε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροσκάφος πήρε φωτιά πριν την απογείωση


Οι επιβάτες ενός αεροσκάφους της εταιρείας Dynamic International Airways απομακρύνθηκαν από το αεροπλάνο όπου είχαν επιβιβαστεί, αφού έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν στο διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου Φορτ Λόντερντεϊλ-Χόλιγουντ της Φλόριντα, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.





Το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, που επικαλέστηκε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετέδωσε ότι σημειώθηκε διαρροή καυσίμων πριν από την απογείωση από το διεθνές αεροδρόμιο.

Το δίκτυο CNN μετέδωσε εικόνες όπου ένας άνθρωπος απομακρύνεται από το αεροσκάφος πάνω σε ένα φορείο.

Πολλοί επιβάτες έχουν τραυματιστεί λόγω της πυρκαγιάς στο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν οι αρχές και μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.



Το αεροπλάνο ένα Boeing 767, επρόκειτο να απογειωθεί με προορισμό τη Βενεζουέλα, προσέθεσε το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...