Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα σε 12 λεπτά


Ένα 12λεπτο ταξίδι "πετώντας" πάνω από τη χώρα μας… Λευκό και μπλε, απέραντη θάλασσα και μαγευτικές παραλίες, λιτή αρχιτεκτονική και επιβλητικά ερείπια αρχαίων ναών, πολύχρωμα λιβάδια και άγρια ομορφιά παρθένας φύσης…




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ωραίο φύλλο παίζει μπάλα και η Google το τιμά


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου Γυναικών αφιερωμένο το σημερινό doodle.

Στη σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση του γυναικείου ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου Γυναικών (FIFA Women's World Cup), είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου Γυναικών διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και σε αυτό μετέχουν κυρίως αθλήτριες από τις χώρες- μέλη της FIFA. Για πρώτη φορά διεξήχθη το 1991 με την ονομασία Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών, εξήντα ένα ολόκληρα χρόνια μετά τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στους άνδρες. Η τρέχουσα μορφή του είναι 16 ομάδες.


Τη διοργάνωση του 2011 κέρδισε η Ιαπωνία. Στον τελικό νίκησε την ομάδα των ΗΠΑ με σκορ 3-1 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 2-2). Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011, μάλιστα, είχαν υπάρξει καταγγελίες ότι στην εθνική ομάδα της Γουινέας συμμετείχαν τρεις άνδρες!

Η εκπρόσωπος της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, Ντόρις Φίτσεν, σχολίασε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί οποιοδήποτε τέτοιο τεστ, ενώ μια από τις καλύτερες παίκτριες της Αφρικής, η Τζενοβίβα Ανίβα είχε καταγγείλει ότι, κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, της ζήτησαν να γδυθεί για να αποδείξει ότι είναι γυναίκα!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας χαδιάρης... καρχαρίας


Τελικά αποδεικνύεται ότι σε όλους αρέσει η τρυφερότητα και τα χάδια, ακόμα και στους άγριους καρχαρίες. Δείτε πως αντέδρασε, ένας καρχαρίας-λεοπάρδαλη στα χάδια ενός δύτη σε ενυδρείο της Γαλλίας.

Δείτε το βίντεο από τον Ant1




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «τρομακτικά» αρκουδάκια της Google


Έρχονται να ελέγξουν τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας.

Αφού πλέον ένα παιχνίδι μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση ποιος ακριβώς είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον ή ποια είναι η πρωτεύουσα της Ινδίας γιατί να μην μπορεί να ελέγξει έξυπνες οικιακές συσκευές; Μετά την Cayla, την πρώτη κούκλα με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, με λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας και Google translate, ικανή να απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση του παιδιού, η εταιρεία ασχολείται εκ νέου με τα παιχνίδια με διαφορετικό αυτή τη φορά στόχο.

Aρκουδάκια ή και λαγουδάκια που συνδέονται στο ίντερνετ, θα μπορούν να ελέγχουν την τηλεόραση και το στερεοφωνικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η ομάδα R&D της Google στα πλαίσια του διαγωνισμού ευρεσιτεχνίας, σχεδιάζει συσκευές ικανές να στέλνουν εντολές σε απομακρυσμένους διακομιστές. Πρόκειται για μια ιδέα που είχε κατατεθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά είχε μείνει στο αρχείο και μέχρι σήμερα παραμένει αβέβαιο αν θα είναι διαθέσιμη στο άμεσο μέλλον στην αγορά.



Η πρόταση της Google για τα «έξυπνα» αρκουδάκια χαρακτηρίστηκε ως την πιο «ανατριχιαστική πατέντα» που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής και παρόλο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσος κόσμος θα θέλει ένα αρκουδάκι να του ανοιγοκλείνει την τηλεόραση, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών.

Η ιδέα βρίσκει τις ρίζες της στο «σούπερ αρκουδάκι» (φωτογραφία) στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη», καθώς το συνδεδεμένο στο ίντερνετ παιχνίδι θα είναι σε θέση να ακούσει τις οικογενειακές συζητήσεις και να αποκριθεί γυρνώντας το κεφάλι του, μιλώντας και αλλάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου του.



Ο εφευρέτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ονομάζεται Richard Wayne DeVaul και περιγράφει πώς τα παιχνίδια θα πρέπει να έχουν μικρόφωνα, ηχεία, κάμερες, κινητήρες, καθώς και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μια λέξη θα πυροδοτεί τις ενέργειες του παιχνιδιού, θα το ενεργοποιεί και θα το αναγκάζει να στρέφει το βλέμμα του προς τον πομπό που του δίνει την εντολή.

«Η ανθρωπομορφική συσκευή μπορεί να ανοίγει τα μάτια της, να σηκώνει το κεφάλι και να εστιάζει στον χρήστη», γράφει στην πρότασή του ο DeVaul και προσθέτει: «Ενώ, αν επιθυμεί να εκφράσει απορία, μπορεί να σηκώνει το φρύδι ή να ξύνει το κεφάλι με το χέρι του». Γιατί, όμως λούτρινα αρκουδάκια και λαγουδάκια; Σύμφωνα με τον εφευρέτη η γλυκιά τους όψη μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά ώστε τα νεώτερα μέλη της οικογένειας να αλληλεπιδρούν μαζί τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοσφαιριστής είπε στην σύντροφο του ότι πάει διακοπές και παντρεύτηκε άλλη


Σε μία ομολογουμένως πρωτότυπη ενέργεια προχώρησε ένας ποδοσφαιριστής, καθώς είπε στην σύντροφο του ότι πάει διακοπές και αυτός τελικά παντρεύτηκε μία άλλη. Ο λόγος για τον Σενεγαλέζο επιθετικό της Νιούκαστλ, Παπίς Σισέ, ο οποίος ταξίδεψε στην Γαλλία, και παντρεύτηκε μία αθλήτρια του βόλεϊ, της πατρίδας του, χωρίς να ενημερώσει την σύντροφο του στην Βρετανία.

Η σύντροφος του Σισέ στην Βρετανία, για ημέρες δεν είχε επικοινωνία μαζί του, μέχρι που είδε τις φωτογραφίες του γάμου του στο Facebook και στο Instagram. Μάλιστα όπως αναφέρει το eurosport.com, ένας φίλος της Ρέιτσελ Γκράχαμ, υποστηρίζει ότι οι δυο τους πέρναγαν πολλές ώρες μαζί και η Ρέιτσελ, φανταζόταν το μέλλον της μαζί του, προφανώς όμως όχι και αυτός.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το “επιχειρησιακό σχέδιο” της ΓΓΔΕ για τους προληπτικούς ελέγχους


Ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με το επιχειρησιακό σχέδιο για την ενίσχυση των μερικών επιτόπιων -προληπτικών- ελέγχων σχετικά με την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τις εντολές της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, οι μερικοί προληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα γίνονται από κλιμάκια που θα αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους και θα πραγματοποιούνται τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής.

Αρμόδιοι για τη συγκρότηση και λειτουργία των συνεργείων ελέγχου θα είναι οι προϊστάμενοι των εφοριών, με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αναρτώνται τακτικά στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ (www.publicrevenue.gr), ενώ θα δημοσιεύονται και μέσω δελτίων Τύπου.

Όλοι οι έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους θα καταχωρούνται σε σχετική εφαρμογή - βάση δεδομένων, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό τους.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού, περιλαμβάνονται πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης (ακόμα και από απόσταση, μέσω ειδικής εφαρμογής), ενέργειες μετακίνησης υπαλλήλων στις περιοχές που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, μεταφορά κονδυλίων για την κάλυψη δαπανών, ανάρτηση οδηγού ελέγχου στο εσωτερικό δίκτυο της ΓΓΔΕ με όλα τα στάδια ελέγχου, ανάρτηση εφαρμογής καταχώρησης όλων των σταδίων του ελέγχου από όλες τις ΔΟΥ της χώρας, κλπ.

Για το όλο θέμα και, ενόψει της υλοποίησης κοινών δράσεων, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη μεταξύ της κ. Σαββαΐδου και του επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξιάρχου Εμμανουήλ Πλουμή, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΓΓΔΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα χάνει τους πιο ταλαντούχους εργαζόμενούς της


Χιλιάδες είναι οι νέοι Έλληνες αριστούχοι που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στις χώρες της Δύσης. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας καθώς οι συνέπειες αναμένεται να είναι ολέθριες στο άμεσο μέλλον.

Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, «καθώς τα κεφάλαια εγκαταλείπουν σταδιακά την Ελλάδα, τα καλύτερα μυαλά της, πηδούν σιγά σιγά από το πλοίο που βουλιάζει». Αυτό το φαινόμενο, αποκαλείται από τους οικονομολόγους "φυγή ανθρώπινων κεφαλαίων" και είναι ό,τι χειρότερο για το μέλλον μιας χώρας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Το επονομαζόμενο "brain drain" (=διαρροή εγκεφάλων, σε ελεύθερη μετάφραση) - ένας όρος που επινοήθηκε από τη βρετανική Royal Society το 1960, για να περιγράψει τις ορδές των επιστημόνων που μετανάστευαν προς τις ΗΠΑ - είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για κάθε οικονομία. Μια χώρα, όταν αποτυγχάνει να κρατήσει την "αφρόκρεμα" των εργαζομένων της, εισπράττει λιγότερα φορολογικά έσοδα - καθώς οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες κερδίζουν συνήθως τα περισσότερα και ως εκ τούτου "συμβάλλουν" περισσότερο στη φορολογία - ενώ παράλληλα χάνει και ένα πλήθος από εν δυνάμει επιχειρηματίες. Σε όλα αυτά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την απώλεια της εμπιστοσύνης στη χώρα διεθνώς, κάτι που εμποδίζει και τους επιχειρηματίες του εξωτερικού από το να επενδύσουν σε αυτήν.



Αν ρίξουμε μια ματιά στο κάτωθεν γράφημα που δείχνει τον ρυθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα πριν και μετά την κρίση εύκολα θα διαπιστώσουμε πως και μόνο από αυτή την τάση φυγής, οι Έλληνες πλέον δεν μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα. Αναλύοντας λοιπόν τα δεδομένα της Eurostat, είναι εξόφθαλμο πως μεταξύ του 2009 και του 2014, ο αριθμός των εξειδικευμένων γηγενών επαγγελματιών που αναζήτησαν μόνιμη εργασία στο εξωτερικό ήταν 20.281, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μόλις 2.552.

Όπως φαίνεται όμως, οι τάσεις φυγής των Ελλήνων, είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες των Γερμανών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία έχει σχεδόν οκτώ φορές τον πληθυσμό της Ελλάδα και το κυριότερο είναι πως οι ικανοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Γερμανία, αντικαθίστανται από αυτούς που έρχονται. Στην Ελλάδα αυτό και ασφαλώς δεν γίνεται, οπότε τα... πρωτεία στο γράφημα είναι φαινομενικά ελληνικά.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέραμα πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερους έξυπνους ανθρώπους, αλλά όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "πώς μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς όταν έρχονται αντιμέτωποι με τόση ανεργιά, με ποσοστά υψηλότερα ακόμα κι από ένα αποτυχημένο κράτος σαν τη Λιβύη;".


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλη της επόμενης εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας


Περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τους αναπληρωτές όπως το άνοιγμα πινάκων.

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση, όπως μας ενημέρωσε συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας. Στη συνάντηση που είχαν συνεργάτες του αναπληρωτή Υπουργού με το ΔΣ της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ ειπώθηκε ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο ότι το προσχέδιο θα σταλεί εγκαίρως στην Ομοσπονδία ώστε να διατυπωθούν προτάσεις και απόψεις για το σύνολο των ρυθμίσεων. Ακόμη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, αποσπάσεις).

Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις και τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, οι συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ ότι θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις των δύο αρμοδίων επιτροπών ώστε να εξευρεθούν άμεσα οι καλύτερες δυνατές λύσεις για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν όχι μόνο τους μόνιμους αλλά και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όπως είναι το ξεκλείδωμα των πινάκων από το 2010 χωρίς την προσμέτρηση των δυσπρόσιτων του 2010-14, άρση του διετούς αποκλεισμού όσων αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται και κάποιες ρυθμίσεις για τις άδειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη στη Βόνη για τις εκπομπές των αερίων


Οι διαπραγματευτές καλούνται να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία στα τέλη του 2015.

Μάχη μαίνεται μεταξύ των διαπραγματευτών για το κλίμα που συνεδριάζουν στη Βόνη μέχρι την προσεχή Πέμπτη για τον βαθμό που πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως είναι ο στόχος που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας, Λοράνς Τουμπιανά, εκτιμά πως ένας κοινός στόχος για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μακροπρόθεσμα «πιθανόν να ήταν πιο σαφής, πιο συγκεκριμένος απ' ό,τι οι 2 βαθμοί Κελσίου». Ωστόσο το θέμα αποτελεί «ένα δύσκολο σημείο» των συνομιλιών, οι οποίες πρέπει να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Χέιρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Climate analytics, ένας μακροπρόθεσμος στόχος «πιθανόν να είναι πολύ χρήσιμος για να δείξει την κατεύθυνση προς την οποία όλος ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα στείλει ένα μήνυμα, όχι μόνο στις κυβερνήσεις αλλά και στον ιδιωτικό τομέα».

Σε αυτό το στάδιο, πολλές επιλογές, περισσότερο ή λιγότερο απαιτητικές, εξετάζονται αλλά σε καμιά δεν υπάρχει συναίνεση: κορύφωση των εκπομπών το συντομοτερο δυνατόν, μείωση κατά 50%, ακόμη και κατά 70-95% έως το 2050 σε σχέση με το 2010, μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2100.

Άλλες προτάσεις είναι πιο αόριστες: «απανθρακοποίηση της οικονομίας», μια οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα ή ακόμη και με «εντελώς μηδενικές εκπομπές», μια ιδέα που αφήνει ανοικτή την πόρτα για εκπομπές από τη στιγμή που υπάρχουν φυσικές «αποθήκες» που τις συλλαμβάνουν (δάση, καλλιέργειες) ή που συλλέγονται και αποθηκεύονται χάρη στην τεχνολογία.

Μια κορύφωση των εκπομπών «το συντομότερο δυνατόν» υποστηρίζεται από τα νησιωτικά κράτη, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτά που εκτίθενται περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Τα κράτη αυτά, που υποστηρίζονται από τις αφρικανικές χώρες, την ομάδα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (ΛΑΧ) και τις Φιλιππίνες, υποστηρίζουν μάλιστα μια παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών περιορισμένη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. «Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι μέχρι 1,5 βαθμό Κελσίου, τα νησιά ήδη είναι σε κίνδυνο», υπενθυμίζει ο Αμτζαντ Αμπντούλα από τις Μαλδίβες, διαπραγματευτής για τα νησιωτικά κράτη.

Στο άλλο άκρο του φάσματος

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή οι μεγάλοι παραγωγοί άνθρακα όπως η Αυστραλία δεν θέλουν να ακούσουν για «απανθρακοποίηση της οικονομίας» και υπολογίζουν στη συλλογή και αποθήκευση των βιομηχανικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις ορυκτές πηγές ενέργειας.

«Μια πραγματική δέσμευση των χωρών να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, όπως συνιστά η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Giec), προϋποθέτει ότι πρέπει να οριστεί ένα χρονικό ορόσημο το 2050 και ένα ορόσημο για ένα τελικό σημείο μηδενικών εκπομπών», υποστηρίζει η Αλίξ Μαζουνιέν, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate action network (CΑΝ).

Πρόκειται για ένα αίτημα που προσεγγίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ μιας μείωσης κατά τουλάχιστον 60% το 2050 σε σχέση με το 2010.

«Το πρόβλημα με την υιοθέτηση ενός ακριβούς αριθμού είναι ότι έτσι ανοίγει η συζήτηση για το ποιος κάνει τι για την επίτευξή του» μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων χωρών, προειδοποιεί ωστόσο ευρωπαίος διαπραγματευτής. «Όμως οποιαδήποτε απόπειρα να υπολογιστεί το μερίδιο του καθενός μέχρι το 2050 είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», προσθέτει.

Η κατανομή των ευθυνών και συνεπώς το θέμα της ισότητας είναι τρομερά δύσκολο να επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα: ενώ επείγει η ανάληψη δράσης, ποιες προσπάθειες πρέπει να αναμένονται από τις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες ιστορικά ρυπαίνουν, και από τις χώρες με αναδυόμενη οικονομία, που αυξάνουν γρήγορα τις εκπομπές CO2;

Για να αποτραπεί μια υπερβολικά ακριβής εξίσωση, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, υποστηρίζουν εξάλλου έναν μη ποσοτικοποιημένο στόχο, όπως οι «μηδενικές εκπομπές» στα τέλη του αιώνα.

Η πρόταση αυτή που παρουσιάστηκε στη Γενεύη τον Φεβρουάριο «κερδίζει σε δημοτικότητα», αναφέρει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό η μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid, που δημοσίευσε την Τετάρτη στη Βόνη μια έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «την παγίδα των εντελώς μηδενικών εκπομπών».

Σύμφωνα με την Τερέζα Αντερσον της ActionAid, ο κίνδυνος αυτής της επιλογής «είναι ότι, για την αντιστάθμιση των εκπομπών στο μέλλον, βασίζεται δυσανάλογα στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας», που είναι φυσικές αποθήκες άνθρακα. «Αυτό συνεπάγεται τεράστια χρήση γεωργικής γης, σε βάρος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», προειδοποιεί η ΜΚΟ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια γιατί λήστεψε, βίασε και σκότωσε 85χρονη


Καταδικάστηκε 48χρονος για υπόθεση του 2012.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ο 48χρονος Ρουμάνος που κατηγορείται ότι λήστεψε, βίασε και σκότωσε την 85χρονη Σοφία Κορναράκη στο χωριό Επισκοπή Ηράκλειου τον Μάρτιο του 2012, επικυρώνοντας την πρωτόδικη καταδίκη του Δικαστηρίου.

Ο 48χρονος κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από κοινού - με τον γιο του που επίσης έχει καταδικασθεί - σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της ληστείας από κοινού και του βιασμού, χωρίς καμιά επιείκεια.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε σήμερα μετά από την έφεση που είχε καταθέσει ο κατηγορούμενος, με το δικαστήριο, όμως, να μη μειώνει ούτε κατά ημέρα την ποινή του.

Κατά την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό, υποστήριξε ότι τόσο αυτός, όσο και ο γιος του ποτέ δεν μπήκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και ότι η ομολογία τους ήταν αποτέλεσμα της βίας που άσκησαν σε βάρος τους οι αστυνομικοί.

Στα όσα υποστήριξε ο κατηγορούμενος, αντέδρασε ο Εισαγγελέας της έδρας που μίλησε για κτηνωδία από την πλευρά των δραστών, σημειώνοντας με νόημα ότι «αν δει κάποιος τις φωτογραφίες του εγκλήματος θα πειστεί ότι δεν είναι ανθρώπινη πράξη».

Ακόμη ο Εισαγγελέας επεσήμανε πως «όσοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα δεν έχουν καμία σχέση με το ανθρώπινο είδος» και ζήτησε την καταδίκη του.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη για να διατηρηθεί η ποινή ισόβιας κάθειρξης, που είχε επιβληθεί στο δράστη και πρωτόδικα, για ανθρωποκτονία και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για τον βιασμό και της ληστείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφουν στα Αντικύθηρα οι αρχαιολόγοι


Πράσινο φως σε πενταετή έρευνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Να δώσουν απάντηση στα νέα επιστημονικά ερωτήματα που έχουν προκύψει θα επιχειρήσουν οι ενάλιοι αρχαιολόγοι, που επιστρέφουν για πενταετή έρευνα στα Αντικύθηρα.

Όπως προτάθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές σε θαλάσσιες περιοχές του ναυαγίου με πυκνή κεραμική, αλλά και με έντονα σήματα μεταλλικών στόχων, καθώς και σε σημεία όπου υπάρχουν ενδείξεις για ένα ίσως και δύο ναυάγια.

Οι πρόσφατες έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου των Αντικυθήρων ξεκίνησαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το αμερικάνικο ωκεανογραφικό ινστιτούτο Woods Hole, το 2012. Τότε εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων, ένας στύπος (τμήμα άγκυρας) και ο σύνδεσμος μολύβδινης ρωμαϊκής άγκυρας, ενώ η έρευνα του 2013 είχε ως αποτέλεσμα τη λεπτομερή βυθομετρική χαρτογράφηση του νησιού και της θέσης του ναυαγίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη και δεύτερου ρωμαϊκού ναυαγίου δίπλα στο αρχικό. Από την έρευνα αυτή ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων, μία άγκυρα, ένας κέραμος κι ένας αμφορέας, ενώ το 2014 αποτυπώθηκε σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή η θέση του ναυαγίου. Τότε εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων, δύο τμήματα από διακόσμηση κλίνης, ένα χάλκινο δόρυ με συμπαγές στέλεχος και σαυρωτήρα.

Όπως σημειώθηκε στο ΚΑΣ, η συνεργασία της αρμόδιας Εφορείας με το αμερικανικό ινστιτούτο είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της κατάλληλης τεχνικής υποδομής του τελευταίου, που επιτρέπει την έρευνα σε μεγάλα βάθη, ενώ στη διάθεσή του βρίσκεται και το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit που χρησιμοποιείται στις καταδύσεις και το οποίο μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μέχρι και 300 μ., χωρίς την απαιτούμενη αποσυμπίεση.

Τη διεύθυνση της έρευνας έχει η δρ. Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ συνεργάτες της από πλευράς Εφορείας είναι οι επιστημονικοί υπεύθυνοι, αρχαιολόγοι δρ. Θ. Θεοδούλου και δρ. Δ. Κουρκουμέλης και από πλευράς Woods Hole ο αρχαιολόγος-τεχνολόγος δρ. Μπρένταν Φόλεϊ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιτέκτονας έκρυψε 9 εκατ. από την εφορία


Σαφάρι ελέγχων του ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα - Διαβάστε αναλυτικά τα λαβράκια που βρήκαν.

Συνεχίζονται από το ΣΔΟΕ οι οικονομικοί έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ακολουθούν αναλυτικά οι έλεγχοι που έγιναν το Μάιο

Ι. Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής - Αιγαίου

1. Αρχιτέκτονας, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 9.302.969,62 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Φωτογράφος, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 3.882.665,39 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Φυσικό πρόσωπο, μη επιτηδευματίας, προσαύξησε την περιουσία του 177.150,18 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

4. Επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον τομέα των γενικών επισκευών πλοίων, εξέδωσε πλήθος εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 7.090.794,62 €.

5. Επιχείρηση, εμπορίας πολυτίμων μετάλλων, εξέδωσε 27 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.451.985,52 €.

6. Επιχείρηση, κατασκευαστικών εργασιών κτιρίων, εξέδωσε 58 πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.828.400,00 €.

7. Επιχείρηση, εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ελαστικών και λιπαντικών, εξέδωσε 64 πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 491.010,11 €.

8. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών για τη χρήση 2011, εξέδωσε 62 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 358.835,35 €, ενώ παράλληλα δεν εξέδωσε 10 φορολογικά στοιχεία αξίας 46.248,33 €.

9. Αθλητικό σωματείο, δεν εξέδωσε 3.267 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 255.116,00 €.

Ειδική Διεύθυνση Ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς

1. Συνταξιούχος, προσαύξησε την περιουσία του κατά τα έτη 2001 έως 2010 κατά 1.194.988,66 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου μηχανημάτων και εξοπλισμών, εξέδωσε 24 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 214.466,90 €.

3. Επιχείρηση του τομέα της πληροφορικής, ζήτησε και έλαβε 15 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 1.641.521,21 €.

4. Επιχείρηση ανάπτυξης λογισμικού, ζήτησε και έλαβε 3 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 258.450,00 €.

Περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

1. Καθηγητές Α.Ε.Ι. για τις χρήσεις 2008 – 2012 απέκρυψαν εισοδήματα από επιδόματα συνολικού ύψους 1.452.340,89 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

2. Επιχείρηση στο χώρο της εστίασης απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ύψους 1.329.525,77 € χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Ιδιωτική Μονάδα Υγείας δεν κατέβαλε το 5% επί των εισπραχθέντων νοσηλίων συνολικής αξίας 199.713,31 €.

4. Ιδιωτική Μονάδα Υγείας δεν κατέβαλε το 5% επί των εισπραχθέντων νοσηλίων συνολικής αξίας 162.927,72 €.

5. Επιχείρηση λιανικού εμπορίου κρεάτων εξέδωσε 266 πλαστά – εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.769.427,51 €.

6. Επιχείρηση παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 705.742,00 €.

7. Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών συμβουλών επιχειρήσεων έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 428.600,00 €.

8. Επιχείρηση συστημάτων & υπηρεσιών τεχνολογίας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 245.021,00 €.

9. Επιχείρηση διαφημιστικών υπηρεσιών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 234.631,42 €.

10. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 103.873,00 €.

11. Τεχνική εταιρεία έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 360.000,00 €.

Περιφερειακή Διεύθυνσης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

1) Έμπορος σπόρων για τις χρήσεις 2011 και 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 536.245,61 € χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2) Έμπορος γεωργικών φαρμάκων για τις χρήσεις 2011 και 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 527.405,61 € χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3) Ιατρός δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία αξίας 102.194,24 € προσαυξάνοντας αντίστοιχα την περιουσία του. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

4) Έξι επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 246.300,00 €.

5) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος έλαβε παράνομα εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 145.700,00 €.

Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων

1) Επιχείρηση ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για ακίνητα συνολικής αξίας 14.122.643,96 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

2) Επιχείρηση του τουριστικού τομέα με δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης, δεν δήλωσε από πώληση ακινήτων ποσά συνολικού ύψους 9.642.561,00 €, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

3) Υπεράκτια εταιρεία, με έδρα το Κρανίδι, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 3.162.612,10 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών.

4) Δικηγόρος, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 5.840.120,85 € χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από άνοιγμα των θυρίδων, την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

5) Υπεράκτια εταιρεία, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 894.909,53 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών.

6) Στο πλαίσιο διακλαδικών ελέγχων, τρία φαρμακεία, δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία αγοράς, συνολικής αξίας 700.455,00 €, ενώ έλαβαν παράνομα εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 302.571,00 €. Ένα φαρμακείο εξ αυτών εξέδωσε εικονικά ή μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 220.142,00 €.

7) Επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία για τη χρήση 2008 συνολικής αξίας 136.584,00 €.

Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και βορείων Ιονίων Νήσων

1) Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 1.510.177,55 €.

2) Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων και μετάλλων εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 1.298.826,21 €.

3) Υπεργολάβος, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 269.350,00 €.

Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

1) Από έρευνα σε θανόντα, που άφησε το σύνολο της περιουσίας του (διαθήκη εν ζωή) δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις. διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 1.500.808,41 €. Ήδη ο αναλογών φόρος εισοδήματος καταβλήθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μετά την καταβολή και του φόρου κληρονομιάς η Υπηρεσία θα προβεί σε ολική άρση της δέσμευσης.

2) Εργολάβος, δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους 1.459.967, 00 €. Επίσης δεν υπέβαλε ή ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. όπου προέκυψε ποσό φόρου 288.545,58 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών.

3) Επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων & ανταλλακτικών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 155.504,00 €.

4) Ξενοδοχειακή επιχείρηση έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 109.569,00 €.

5) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος έλαβε δύο (2) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 162.000,00 € για να εισπράξει παράνομα Φ.Π.Α.

Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι ελεγκτικές επαληθεύσεις (επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών κλπ) για μεγάλο αριθμό υποθέσεων, πράγμα, που σημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ο ρυθμός ολοκλήρωσης των ελέγχων θα είναι ταχύτερος ενώ η ολοκλήρωση της ενοποίησης των στοιχείων – πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί συμβάλλει στην αξιολογική επιλογή και ιεράρχηση αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις επιτυχίες που σημείωσε το Σ.Δ.Ο.Ε. στο οικονομικό έγκλημα που εκτός της οικονομικής διάστασης (φοροδιαφυγή) έχει συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών και συγκεκριμένα:

Α. Τη μεγάλη κατάσχεση καπνικών στις 21.05.2015 στο λιμάνι του Πειραιά με διαφυγόντες δασμούς ύψους 2.250.688,42 €.

Β. Την κατάσχεση 16.210 λίτρων λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) που θα χρησιμοποιείτο για την παρασκευή επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αλκοολούχων ποτών (μπόμπες)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ορίων η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Πάτρα


«Η πόλη κινδυνεύει να μεταβληθεί σε υγειονομική κόλαση».

Για εκτός ορίων κατάσταση λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων κάνει λόγο η δημοτική αρχή της Πάτρας. Όπως εκτιμά, «με το ξεκίνημα του καλοκαιριού εξαντλείται ο σημερινός χώρος ταφής στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας έχει γίνει υπέρβαση των αρχικά προβλεπόμενων ύψους κατά 50 μέτρα, έκτασης κατά περίπου 40 στρέμματα και όγκου κατά 800.000 κυβικά μέτρα.

Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, «μπροστά μας βρίσκεται μια φοβερή κατάσταση απειλής για τη δημόσια υγεία, πολύ χειρότερη από αυτήν της πόλης του Πύργου, που παράγει μόλις το 15% των ποσοτήτων απορριμμάτων της Πάτρας».

«Η Πάτρα το φετινό καλοκαίρι αλλά και μετά κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια υγειονομική κόλαση», τονίζει.

Ως προσωρινή λύση, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι «έχουμε από καιρό ζητήσει να μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας 50.000 τόνους απορριμμάτων και από 10.000 τόνους στους ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και του Αγρινίου, χωρίς ακόμα καμία επιτυχία».

Για τη σταδιακή απεμπλοκή από τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, η δημοτική αρχή της Πάτρας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη δημιουργία, με την σύμφωνη γνώμη περιοίκων, κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ώστε να μεταφερθούν σ' άλλο ΧΥΤΑ, με ταυτόχρονη ανάπλαση μέρους του υπάρχοντος κύτταρου που έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία του. Επίσης προωθείται η κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης στο βορεινό πρανές, αφενός για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος κατολίσθησης και αφετέρου να προκύψει χώρος για καθ' ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ. Αυτό, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, «θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο υλοποίησης του γενικότερου σχεδιασμού, που μεταξύ πολλών, περιλαμβάνει επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ Φλόκα, ώστε το αδιέξοδο της Πάτρας να μην μεταβιβαστεί στο δήμο Δυτικής Αχαΐας».

Σύμφωνα πάντα με την δημοτική αρχή, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται η έγκριση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τα τρία έργα στην Ξερόλακκα δηλαδή, κινητό σταθμό μεταφόρτωσης, περιβαλλοντική αποκατάσταση του απορριμματικού ανάγλυφου, και τοίχος αντιστήριξης. Ωστόσο, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε προ τριμήνου συνεχώς επιστρέφεται από την αρμόδια υπηρεσία για διευκρινίσεις και ελλείψεις.

Ακόμη, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι «μετά την εκλογή μας, σε επανειλημμένες συναντήσεις και συσκέψεις με μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τονίσαμε πως επειδή έχουν το "μαχαίρι και το πεπόνι" οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα», αλλά «διαπιστώσαμε υφέρπουσα σκληρότητα με την οποία ήθελαν να επιβάλουν την πολιτική τους, παρά τις ευχές και τα καλά τους λόγια, ενώ δεν είχαν προχωρήσει καν στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, ούτε έφτιαξαν νέο περιφερειακό φορέα διαχείρισης».

Ακόμη, αναφέρουν ότι «δεν βρήκαμε στο δήμο συγκροτημένη υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτε καν μια ομάδα μηχανικών και άλλων επιστημόνων, που να χουν στην ευθύνη τους τον όλο σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση του δημοτικού συστήματος διαχείρισης», παρόλα αυτά «αρχίσαμε αμέσως να προωθούμε νέο σχεδιασμό, που βασίζεται στην πρόληψη, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των χρήσιμων υλικών, μαζί και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, και στην συνεχεία απόθεση των υπολειμμάτων και των σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ».

Τέλος, τονίζεται ότι «ακυρώσαμε την δημιουργία πανάκριβης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ, που θα αύξαινε δραματικά τα ανταποδοτικά τέλη για τη λαϊκή οικογένεια, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επιβολή νέων χαρατσιών όπως το "τέλος ταφής" και, ακόμη χειρότερα, μέσω του συστήματος "πληρώνω όσο πετάω". Σε όλα αυτά εμείς είμαστε αντίθετοι και το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο "κόκκινο" η αγωνία για τον 31χρονο που εξαφανίστηκε


Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου Βασίλη Κοντογιάννη, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν συγγενικά του πρόσωπα, ο 31χρονος, έφυγε από το σπίτι του στα Γιάνεννα λίγο πριν από τις 9 το πρωί της Τετάρτης, επισκέφθηκε την μητέρα του και της έδωσε ραντεβού για τις 10 το πρωί, προκειμένου να την συνοδεύσει σε γνωστό ιατρικό κέντρο της πόλης για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη θεραπεία. Από τότε δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής. Δεν πήρε το αυτοκίνητο μαζί του, παρότι δεν συνήθιζε να μετακινείται με τα πόδια.



Η εξαφάνιση γνωστοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, το μεσημέρι της Τετάρτης. Το κινητό του τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο ενώ τελευταία φορά τον είδαν στη περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων στον χωματόδρομο.

Παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, των συγγενών του και των εθελοντών να βρουν ένα σημάδι ζωής από το νεαρό, έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Σήμερα ελέγχθηκαν με σχολαστικότητα η περιοχή της Βρυσούλας, η παραλίμνιος περιοχή καθώς και το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στον τόπο καταγωγής του 31χρονου, το χωριό Αετοράχη Ιωαννίνων.

Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, που διεξάγουν την έρευνα, αξιολογούν κάθε πληροφορία ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.Έχουν μάλιστα ζητήσει ήδη την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου το οποίο είχε μαζί του ο 31χρονος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική εντολή για τον φαρμακοποιό που μπουγέλωσε σκύλο με χλωρίνη


Εντολή να ερευνήσει την υπόθεση του βίντεο, όπου εμφανίζεται άνδρας να καταβρέχει σκύλο, που ξαπλώνει στο πεζοδρόμιο μπροστά από φαρμακείο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, έδωσε στην αστυνομία η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αμαλία Μπακαλώνη.

Η εισαγγελέας ενημερώθηκε από την αστυνομία για το βίντεο, στην περιγραφή του οποίου αναφέρεται πως φαρμακοποιός ρίχνει "νερό με χλωρίνη στον σκύλο που κοιμόταν απ' έξω από το κατάστημά του", και έδωσε εντολή διερεύνησης του περιστατικού.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει: "Ως Σύλλογο δεν μας εκφράζει αυτή η συμπεριφορά του συναδέλφου που αποτελεί μεμονωμένο και καταδικαστέο περιστατικό. Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να κάνουν το καθήκον τους".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των πρώην ΑΤΕ και ΤΤ


Δέσμευση από Βαρουφάκη για το θέμα.

Τη δέσμευση ότι θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, πριν από το τέλος Ιουνίου, για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην πρώην ΑΤΕ και στο πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των συλλόγων των εργαζομένων στην Τράπεζα Αγροτική- Πειραιώς και στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σχετική δαπάνη δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα προέλθει από την εκκαθάριση των προαναφερομένων πρώην πιστωτικών ιδρυμάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάσχετες οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων


Διευκρινίσεις από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ακατάσχετες είναι οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές, ή τους ταμίες των ΔΟΥ, τους ειδικούς ταμίες, ή τα πρόσωπα (φυσικά, ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη, καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των ΔΟΥ.

Αυτό διευκρινίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σήμερα το πρωί στην Α΄ ΔΟΥ Αθηνών, κατά το οποίο δικαστικός επιμελητής, με βάση τίτλο εκτελεστό κατά του Δημοσίου, επιχείρησε να κατασχέσει τις εισπράξεις της ανωτέρω υπηρεσίας, καθώς και τον εξοπλισμό της.

Σημειώνεται, ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και με σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, επικοινώνησε με την προϊσταμένη της ΔΟΥ, με την αστυνομία, με τον εισαγγελέα υπηρεσίας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που έγινε τελικά.

Όπως επισήμανε η κ. Σαββαΐδου, η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς:

α)Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού, "οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές, ή τους ταμίες των ΔΟΥ, τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά, ή νομικά), στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των ΔΟΥ είναι ακατάσχετα".

β)Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, εξαιρούνται της κατάσχεσης, ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.ά. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους) και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα.

Οι διατάξεις αυτές έχουν τεθεί προκειμένου να μην παρακωλύεται η λειτουργία των ΔΟΥ, ενώ η παραβίασή τους ενέχει σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, τον κίνδυνο διάπραξης ποινικού αδικήματος το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκε προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 450 θέσεων στη ΔΕΗ


Από 1/7 μέχρι 15/7/2015 οι αιτήσεις συμμετοχής.

Εκδόθηκε η 3Κ/2015 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 450 θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ ΑΕ.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής (αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της αρχής) στη διαδικασία αρχίζει την 1η Ιουλίου και λήγει στις 15 Ιουλίου 2015.

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ

Αίτηση για την Προκήρυξη 3Κ/2015
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 11510

Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά λήγει με την πάροδο της 20ης Ιουλίου 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πέθαναν έξι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς από το 2011»


Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Στην καταγγελία ότι έξι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη από το 2011 και μετά ενώ άλλοι 18 περιφέρονται σαν φαντάσματα μέρα παρά μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση με κίνδυνο για την υγεία τους καθώς δεν υπάρχει ο φάκελός τους σε κάθε νοσοκομείο και δεν μπαίνουν στο ίδιο μηχάνημα, προχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την 23η επιστημονική-επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ).

Όπως ανέφερε, «η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να εκδώσει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ στο μεσοδιάστημα άμεση λύση να δοθεί από την 3η και 4η ΥΠΕ». Παράλληλα επισήμανε ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου δεν έχουν καμία ελπίδα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καθώς θα πρέπει να περιμένουν στη λίστα μέχρι και 12 χρόνια ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι επτά χρόνια. Σήμερα, όπως είπε, στη λίστα αναμονής, στην Ελλάδα, για μεταμόσχευση περιμένουν 1170 νεφροπαθείς, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρών έχει μειωθεί την τελευταία 10ετία, ενώ το 2014 πραγματοποιήθηκαν μόνο 168 μεταμοσχεύσεις.

Σχετικά με τις ελλείψεις υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία ο κ. Καραγκιόζης τόνισε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων δεν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Ιπποκράτειου ενώ έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με την υποχρηματοδότηση του Κέντρου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας που υποστηρίζει τη Μονάδα. Παράλληλα επισήμανε ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος σε όλες τις περιοχές της χώρας και ότι το κόστος της συντήρησης των μηχανημάτων είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς καινούργιων νέας τεχνολογίας.

Ο κ. Καραγκιόζης επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με κύριο βάρος στην Περιφέρεια αλλά και στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα Νεφρού λειτουργεί χωρίς μόνιμο νεφρολόγο και ότι στο νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχει μία μόνο νεφρολόγος.

Όσον αφορά το θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των νεφροπαθών ανέφερε ότι τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ανατράπηκε σε βάρος των πολιτών η συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες με αποτέλεσμα χρόνια πάσχοντες να επιβαρύνονται μέχρι και με το 42% του κόστους λιανικής των φαρμάκων, ενώ αρκετοί έφτασαν στο σημείο να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αποχώρησε χωρίς να φροντίσει να προκηρύξει τη διενέργεια και υπογραφή νέας συμφωνίας πλαίσιο για τα φίλτρα με αποτέλεσμα από 1/1/2015 να υπάρχει κενό και ιδιαίτερα στα περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία να γίνεται προμήθεια φίλτρων χωρίς προδιαγραφές δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Διαβήτης, υπέρταση και καθιστική ζωή

«Οι νεφροπάθειες στη χώρα μας αναδεικνύονται σε μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα, καθώς υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τους νεφρούς τους. Από αυτούς οι 9.350 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις ώρες κάθε φορά ενώ οι υπόλοιποι 650 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση. Το κόστος της κάθε αιμοκάθαρσης για το δημόσιο ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχο είναι το κόστος της περιτοναϊκής κάθαρσης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΟΝΥ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, Γεώργιος Ευστρατιάδης. Παράλληλα ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν Μονάδες Νεφρού στα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία ενώ υπάρχουν και 10 ιδιωτικές μονάδες. Όλοι οι ασφαλισμένοι καλύπτονται πλήρως από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα ενώ οι ασθενείς της Πρόνοιας καλύπτονται μόνο από τα νοσοκομείο. Οι ανασφάλιστοι Έλληνες και μετανάστες νεφροπαθείς καλύπτονται από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

Ο κ. Ευστρατιάδης επισήμανε ακόμη ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση είναι η κύρια αιτία για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεφροπαθών, καθώς ευθύνονται για την πλειονότητα των περιστατικών νεφρικής νόσου τα οποία καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού την τελευταία δεκαετία

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μία μείωση των νεφρικών μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη ενώ και οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις, εκτός των ετών 2005 και 2008, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. “Στη χώρα μας οι πτωματικοί δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά την δεκαετία 2004-2013 κυμάνθηκαν από 4,1 έως 8,9 τη στιγμή που στην Ισπανία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα στην Κροατία ξεπερνούσαν τους 30 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού” ανέφερε ο νευρολόγος διευθυντής ΕΣΥ στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Γρηγόρης Μυσερλής.

Παράλληλα τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει αναγκαιότητα νομοθετικών αλλαγών σε ό,τι αφορά την άμεση και επείγουσα παροχή υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα πτωματικών μεταμοσχεύσεων από δότες με μη πάλλουσα καρδιά και ότι θα ήταν ωφέλιμο να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων με ανταλλαγή ζώντων δοτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΦΕΤ: Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα ψωμί με καρκινογόνες ουσίες


Δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία «σταχτίνη».

Χωρίς επιστημονική βάση και τεκμηρίωση είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην διακίνηση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων επιμολυσμένων όπως ισχυρίζονται με καρκινογόνες ουσίες, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τα πρόσφατα δημοσιεύματα αποτελούν συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματος, Σεπτέμβριος 2014, που αφορούσε σε καταγγελίες για την διακίνηση εισαγόμενου ψωμιού στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με καρκινογόνο ουσία, όπου γινόταν αναφορά στην καρκινογόνο ουσία «σταχτίνη».

Η τότε έρευνα του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία «σταχτίνη».

Επίσης, οι δρομολογηθέντες εργαστηριακοί και άλλοι έλεγχοι κατέδειξαν ότι τόσο τα διακινούμενα στην περιοχή άλευρα καθώς και τρόφιμα που εντάσσονται στις κατηγορίες άρτος και αρτοσκευάσματα, ήταν συμμορφούμενα με τις απαιτήσεις τις Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.

Όσον αφορά στους ελέγχους που έχει διενεργήσει ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων κατά τα έτη 2013 και 2014, σημειώνεται ότι σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας, έχουν επιθεωρηθεί 136 εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και 961 αρτοποιεία.

Αναφορικά με την υγιεινή και ασφάλεια του διακινουμένου στη χώρα ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, κατά τα παραπάνω έτη, έχουν υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, εκατοντάδες εργαστηριακές δοκιμές που αφορούσαν σε διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως προσθέτων χημικών ουσιών, μυκοτοξινών, αλλεργιογόνων, παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και παρουσίας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν προκύπτουν κάποιοι ιδιαίτεροι κίνδυνοι ή τάσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν θέμα δημόσιας υγείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκε 14χρονη από το Χολαργό


Φορούσε πορτοκαλί παντελόνι, πέδιλα και κρατούσε σχολική τσάντα.

Το πρωί της Πέμπτης εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Χολαργό, η Γκαμπριέλα Γκ. 14 ετών.

Η Γκαμπριέλα έχει καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1.65 και βάρος 56 κιλά.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε πορτοκαλί παντελόνι, πέδιλα και κρατούσε σχολική τσάντα χρώματος μωβ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου


Δεκτή έκανε το ΣτΕ προσφυγή του τέως προέδρου του ΤΕΕ.

«Μπλόκο» στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφαση του έκανε δεκτή προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων Αθηναίων που στρέφονταν κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως μη νόμιμη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι παράνομη καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Στην πάταξη αυτό σημαίνει πως οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν ότι έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών αλλά και την υπουργική απόφαση του 1988 που άναψε το πράσινο φως στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης χρηματοδότησε και δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο τις αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον Οκτώβριο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις μετεγγραφές


Οι πολύτεκνοι συμπαρίστανται στο αίτημα φοιτητών της Αρχιτεκτονικής.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 4/5/2015 εξήγησε τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους είναι παντελώς ανεφάρμοστη η δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. 1251/2015 απόφαση του ΣτΕ με την αιτιολογία που αυτή έχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την κατάργηση του δικαιώματος της μετεγγραφής των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών).

Περαιτέρω η ΑΣΠΕ θεωρεί πως εσπευσμένα και ατεκμηρίωτα ο απερχόμενος στις 30/6/2015 σημερινός Πρόεδρος του ΣτΕ είχε χορηγήσει προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως των Υπουργικών αποφάσεων και ως εκ τούτου ήταν βέβαιο ότι θα εχορηγείτο αναστολή και θα ακυρώνοντο οι αποφάσεις αυτές, όπως και έγινε.

Η ΑΣΠΕ θεωρεί δίκαιο το αίτημα των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που δεν μετεγγράφησαν εξαιτίας της παραπάνω αποφάσεως του ΣτΕ και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα νομοθετικά το ζήτημα των μετεγγραφών των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) και των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και να θεωρηθούν ως αυτοδικαίως εγγραφέντες οι φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση μετεγγραφής στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης» αναφέρει.

Επισημαίνεται επί του προκειμένου πως η ΑΣΠΕ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της παραπάνω αναφερομένης αποφάσεως του ΣτΕ και η έκδοση της αποφάσεως αναμένεται να εκδοθεί αρχές Οκτωβρίου θεωρείται δε βεβαία η ευδοκίμηση της αγωγής της ΑΣΠΕ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα να δει εκλογική αποζημίωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ


Στην αναμονή 30.000 υπάλληλοι.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους των δήμων που εργάστηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις περσινές ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το ότι το ποσό για τους δημοτικούς υπαλλήλους ήταν δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τις αποζημιώσεις που έλαβαν άλλοι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει καμιά πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος, ο αριθμός των υπαλλήλων που αναμένει την εκλογική αποζημίωση φτάνει τις 30.000. Πολλοί υπάλληλοι δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση διότι παρακρατούνται αποδοχές τους εξαιτίας χρεών του δήμου στον οποίο εργάζονται. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 προβλεπόταν ότι δεν δύνανται να παρακρατούνται αποδοχές εργαζομένων για χρέη του φορέα στον οποίο απασχολούνται, αλλά δεν κυρώθηκε από τη Βουλή έως τις 14 Απριλίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην δίνεται λύση στην καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης όσων εργάστηκαν το Μάιο του 2014 αλλά να δημιουργείται νέο αδιέξοδο σε όσους εργαζόμενους εργάστηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ο δήμος τους δεν έχει φορολογική ενημερότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα


Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση περί επαναπατρισμού κεφαλαίων των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκε με το ν. 3259/2004. Σύμφωνα με το άρθρο 38 του συγκεκριμένου νόμου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς της αλλοδαπής μέχρι τις 04/06/2005 (κατόπιν της παράτασης που δόθηκε με το ν. 3336/2005), με την επιβολή φόρου 3% και εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβανόταν υπόψη η ισοτιμία η τιμή μετατροπής του ημεδαπού τραπεζικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση του φόρου ήταν απαραίτητη η υποβολή της δήλωσης – εξουσιοδότησης που ορίστηκε στις ΠΟΛ 1109 και 1110/2004.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πηγή από την οποία μπορούσαν να προέρχονται τα εισαχθέντα κεφάλαια και την υποχρέωση διαμεσολάβησης ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου, παρασχέθηκαν από την ΠΟΛ 1124 του ίδιου έτους. Τα φορολογημένα εισαχθέντα κεφάλαια μπορούσαν εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί τεκμηρίων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η αποτυχημένη προσπάθεια του 2010

Εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα, ο δεύτερος επαναπατρισμός κεφαλαίων επιχειρήθηκε το 2010, και συγκεκριμένα με το άρθρο 18 του ν. 3842/2010. Με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, προβλέπονταν δύο συντελεστές φορολόγησης, 5% εφόσον τα κεφάλαια εισάγονταν στην Ελλάδα και τοποθετούνταν σε προθεσμιακό λογαριασμό διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους και 8% αν παρέμεναν στην αλλοδαπή. Επίσης, σε περίπτωση που τα εισαχθέντα κεφάλαια τοποθετούνταν σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνταν τουλάχιστον για δύο έτη, ή σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής (μετοχικά, κλπ.) ή σε αγορά - ανέγερση ακινήτου ή άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρεφόταν άτοκα το 50% του φόρου που έχει καταβληθεί (ΠΟΛ 1059/2010). Συνεπώς, ο επαναπατρισμός του ν. 3842/2010, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε με το ν. 3943/2011, επέβαλε υψηλότερους συντελεστές φορολογίας αλλά είχε έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις περί επαναπατρισμού κεφαλαίων δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς, σε επίπεδο προσέλκυσης καταθέσεων και αύξησης των δημοσίων εσόδων. Το 2004, το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε την εισροή τουλάχιστον €5 δις, ενώ απολογιστικά διαπιστώθηκε ότι μόνο €1,5 δις εισέρρευσαν στις ελληνικές τράπεζες. Πενιχρά ήταν επίσης τα αποτελέσματα τη διετία 2010 – 2011 καθώς η μεγάλη αβεβαιότητα που πήγαζε από τη δημοσιονομική κρίση λειτούργησε ως τροχοπέδη στην προσέλκυση κεφαλαίων.

Νέος επαναπατρισμός το 2015;

Ήδη από το 2014 ξεκίνησε ξανά η αναμόχλευση του ζητήματος περί νέου επαναπατρισμού, ο οποίος ενδεχομένως να συνοδευτεί από μία περαίωση για τις επιχειρήσεις. Εκ των πραγμάτων, η αύξηση των εσόδων από την υιοθέτηση ενός νέου νομικού πλαισίου περί επαναπατρισμού και περαίωσης δεν μπορεί να έχει μετρήσιμα με ακρίβεια αποτελέσματα σε επίπεδο φορολογικών εσόδων, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα «πισωγύρισμα» αναφορικά με τη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών.

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι η ψήφιση του ν. 3691/2008 περί «Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη νομοθέτηση, καθώς όποιος επιθυμεί να ενταχθεί σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα επαναπατρισμού θα οφείλει να προσδιορίζει με ακρίβεια τις πηγές από τις οποίες προήλθαν τα εκάστοτε κεφάλαια.

Νόμιμη εισαγωγή κεφαλαίων Κατοίκων Ελλάδας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας οφείλουν να δηλώνουν και να φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Κατ’ επέκταση, χρηματικά κεφάλαια από εισοδήματα που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό και έχουν δηλωθεί στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με την καταβολή του αναλογούντος φόρου ή τον συμψηφισμό του άρθρου 9 του ν. 4172/2013, μπορούν να εισαχθούν ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Από την άλλη πλευρά, κεφάλαια που εισάγονται στην Ελλάδα χωρίς να έχει προηγηθεί δήλωσή τους, μπορούν κατόπιν ελέγχου να θεωρηθούν κέρδη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να φορολογηθούν με τη σχετική κλίμακα (26% μέχρι 50.000€ και 33% για το υπερβάλλον).

Εμβάσματα και εισαγωγή κεφαλαίων Κατοίκων Εξωτερικού

Διαφορετικός χειρισμός προβλέπεται βέβαια για τους φορολογικούς Κατοίκους Εξωτερικού, οι οποίοι υπόκεινται σε φορολογία στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στη χώρα μας. Επίσης, οι Κάτοικοι Εξωτερικού δύνανται να εισάγουν χρηματικά κεφάλαια, χωρίς περιορισμό αναφορικά με το ύψος τους, από λογαριασμό τους στη χώρα όπου διαμένουν μόνιμα προς λογαριασμό τους σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η βεβαίωση εισαγωγής συναλλάγματος που εκδίδεται από την εκάστοτε τράπεζα κατά τα προβλεπόμενα της ΠΟΛ 1130/2002, αποτελεί το μοναδικό δικαιολογητικό για τη συμπλήρωση του Ε1 και τη χρήση αυτών των χρημάτων για κάλυψη διαφόρων τεκμηρίων. Τα πινάκια των τραπεζών, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε ροζ χαρτάκια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικούς σκοπούς.

Οι κάτοικοι εξωτερικού οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε τα χρήματα που εισάγουν στην Ελλάδα να αποστέλλονται από τον προσωπικό τους λογαριασμό στο εξωτερικό προς τον προσωπικό τους λογαριασμό στην Ελλάδα.

Επίλογος – συμπεράσματα

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι συγχέουν τις έννοιες του επαναπατρισμού κεφαλαίων με την εισαγωγή συναλλάγματος, αν και πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις με διαφορετικό φορολογικό χειρισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι συναλλαγές, ειδικά των φυσικών προσώπων, με το εξωτερικό απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή και η μαζική εκροή καταθέσεων αποτελούν δύο σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας που εγείρουν τον αυστηρό έλεγχο των φορολογικών αρχών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξαν θέσεις στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε.


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με το Π.Δ. 116/2014 (ΥΕΚ 185 Α΄), προκειμένου να στελεχωθεί η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους μόνιμους ή ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων του να υποβάλουν υποψηφιότητα, για την κάλυψη δύο θέσεων Εθνικού Εκπροσώπου για θέματα Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Στα απαραίτητα προσόντα για την κάλυψη των προς πλήρωση θέσεων είναι το πτυχίο Ανώτατης Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου ή Πανεπιστημίου του εξωτερικού, αναγνωρισμένου από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Αλλοδαπών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΣΑΠ), άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, άριστη γνώση Η/Τ εφαρμογών ms office, πραγματική υπηρεσία σε θέματα που αφορούν στην πολιτική εμπορίου και θα συνεκτιμηθούν η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων, οι οποίοι να είναι συναφείς με το αντικείμενο των θέσεων, η άριστη ή πολύ καλή γνώση και άλλης επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάρκεια απόσπασης είναι τριετής και λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτές μέσα σε αποκλειστική προθεσμία μίας εβδομάδας, από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 18 Ιουνίου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 3332517 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 10.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στις αναπηρικές συντάξεις


Σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), τους ανασφάλιστους υπερήλικους, καθώς και μέτρα για την ανασυγκρότηση των ΚΕΠΑ.

Στόχος των σχετικών διατάξεων, είναι η ανασυγκρότηση των Κέντρων ώστε να περιοριστεί ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται για την έκδοση των αποφάσεων και να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.

Επίσης, καταργείται το παράβολο των 46.10 ευρώ, το οποίο ίσχυε για κάθε εξέταση από την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α, και λαμβάνεται πρόνοια για την σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται μόνο μία φορά για κάθε πάθηση. Προβλέπεται επίσης η συγκρότηση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα προκαθορίζει με εκατοστιαία αναλογία, για όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς και το Δημόσιο, σε Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση.

Καταργείται η αναστολή της καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων, ενώ προβλέπεται ότι για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, είναι απαραίτητη η προηγούμενη πιστοποίηση της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Με άλλη διάταξη, προβλέπεται η επαναχορήγηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, όσων δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Καταργείται η προσωποκράτηση για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ΕΤΑΑ, καθώς και η αναστολή της καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας έχει λήξει και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, συνεχίζεται η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση, ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι τουλάχιστον 67%.

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο δίνει στον Διοικητή του ΙΚΑ τη δυνατότητα της συγκρότησης ειδικών κλιμακίων ελέγχου αποτελούμενα από υπαλλήλους του Ιδρύματος, τα οποία διενεργούν επιτόπιους ελέγχους.

Ακόμη, υπάγονται στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ) δημοσιογράφοι, οι οποίοι απασχολούνται με την ιδιότητα του συντάκτη κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα Γραφεία Τύπου των αθλητικών ομοσπονδιών που είναι αναγνωρισμένες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επεκτείνεται και στα ασφαλιστικά ταμεία το μέτρο που ίσχυε για οφειλές στο Δημόσιο και προβλέπει την κατάσχεση κινητών κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τις εξαιρετέες μέρες σε βάρος οφειλετών που οφείλουν μεγάλα ποσά

Με άλλη διάταξη τέλος, περιέρχεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στην αποσύνδεση τετραπληγικού από το μηχάνημα


Πράσινο φως έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπέρ της αποσύνδεσης ενός τραπληγικού στη Γαλλία από το μηχάνημα που τον κρατάει στη ζωή αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο τετραπληγικός έχει μείνει φυτό και βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι νοσοκομείου της Ρεν, απορρίπτοντας την προσφυγή των γονέων του σε μία δικαστική διαμάχη που έχει διχάσει την οικογένειά του.

Το ΕΔΑΔ επικύρωσε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας, το οποίο είχε επιτρέψει στους γιατρούς να διακόψουν την ενδοφλέβια παροχή τροφής και νερού που κρατούν στη ζωή τον 38χρονο Βενσάν Λαμπέρ, θύμα τροχαίου ατυχήματος το 2008.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, δεν μπορεί να προσβληθεί.

Η πολυσυζητημένη υπόθεση του Λαμπέρ έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στους γονείς του ασθενούς και δύο αδέλφια του και σε πέντε άλλα αδέλφια του και τη σύζυγό του Ρασέλ. Τον περασμένο Ιούνιο, το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας είχε εγκρίνει το αίτημα της συζύγου του Λαμπέρ να τερματίσει τη ζωή του έπειτα από έξι χρόνια σε κώμα, κρίνοντας ότι η διατήρησή του στη ζωή συνιστά «παράλογη εμμονή».

Η απόφαση είχε βασιστεί και στην επιθυμία την οποία είχε εκφράσει ο ασθενής, σύμφωνα με τη σύζυγό του, πριν από το ατύχημα να μην κρατηθεί τεχνητά στη ζωή αν κάποτε βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης εξάρτησης.

Όμως οι γονείς, η αδελφή κι ένας ετεροθαλής αδελφός του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αμφισβητώντας την απόφαση αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο να εξετάζει την υπόθεση.

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ έχει γίνει εμβληματική στη συζήτηση για την ευθανασία στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Λαμπέρ έχει υποστεί «μη αναστρέψιμες βλάβες» και «δεν υπήρξε ποτέ καμία επικοινωνία, ακόμη και στοιχειώδης μαζί του».

Ωστόσο, οι γονείς του πρώην ψυχιατρικού νοσηλευτή –παραδοσιακοί καθολικοί– και κάποια από τα αδέλφια του θεωρούν ότι παραμένει «παρών» και απαιτούν τη διατήρησή του στη ζωή καταγγέλλοντας απόπειρα δολοφονίας ενός ανάπηρου ανθρώπου.

Αντίθετα, η σύζυγός του με την υποστήριξη άλλων μελών της οικογενείας, αλλά και του ιατρικού σώματος, θεωρούν ότι η κατάσταση του Λαμπέρ δεν είναι αναστρέψιμη και δηλώνουν ότι η διακοπή παροχής ιατρικής φροντίδας αντανακλά τη θέλησή του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθεροι οκτώ από τους ενόχους για την επίθεση στη Μαλάλα Γιουσαφζάι


Έλλειψη στοιχείων επικαλούνται οι πακιστανικές Αρχές.

Τον Απρίλιο οι πακιστανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως δέκα μαχητές των Ταλιμπάν κρίθηκαν ένοχοι για την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι και καταδικάστηκαν σε ισόβια- δηλαδή 25ετείς ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα ωστόσο με ρεπορτάζ του BBC, μόνο δύο από τους άνδρες που οδηγήθηκαν σε δίκη καταδικάστηκαν, ενώ η μυστικότητα υπό την οποία διεξήχθη, κεκλεισμένων των θυρών, γεννά υποψίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που είδε σήμερα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, δύο μήνες μετά τη δίκη, οι δύο άνδρες που καταδικάστηκαν ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν τη μικρή μαθήτρια το 2012.

Προηγουμένως υπήρχε η αντίληψη πως τόσο εκείνοι που πυροβόλησαν όσο εκείνοι που έδωσαν την εντολή για την επίθεση κατά της Μαλάλα είχαν διαφύγει στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Πακιστάν στο Λονδίνο δήλωσε πως οι οκτώ άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...