Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ένα ζευγάρι ερωτικών ταινιών μιλάει για το σεξ εκτός κάμερας


«Είναι διαφορετικό, στις ταινίες έχει να κάνει με τη σωστή τεχνική».

Η Kayden Kross και ο αρραβωνιαστικός της Manuel Ferrara εργάζονται στην βιομηχανία των ερωτικών ταινιών. Οι δυο νεαροί πορνοστάρ γνωρίστηκαν στα πλατό μιας ταινίας το 2006 και έκτοτε είναι μαζί. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες υποδέχτηκαν και το πρώτο τους παιδί.

Η 29χρονη Αμερικανίδα και ο 39χρονος Γάλλος, έδωσαν συνέντευξη στο ABC για τη σχέση τους και μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος ρώτησε πώς είναι το σεξ εκτός κάμερας.

«Το σεξ που κάνεις σπίτι σου δεν είναι το ίδιο που κάνεις μπροστά από μια κάμερα. Στην κάμερα χρειάζεται η τεχνική, στο σπίτι πρέπει να τα κάνουμε αυτά», λέει ο Ferrara.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιάτης: Κλειδί η ενίσχυση της ανακύκλωσης


«Αειφόρο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων και νέες θέσεις εργασίας».

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το ΥΠΕΚΑ, από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, το σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωσης της διαχείρισης των αποβλήτων», το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη βουλή στο τέλος Νοεμβρίου.

«Η ενίσχυση της ανακύκλωσης σε μια σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός βιώσιμου και αειφόρου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων, που ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Πρόσθεσε δε, ο υπουργός ότι «είναι τουλάχιστον παράλογο, ακόμη και σήμερα και παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ανακύκλωσης στη χώρα μας, να οδηγούνται καθημερινά στους ΧΥΤΑ ανεξέλεγκτες ποσότητες αποβλήτων, οδηγώντας τους χώρους αυτούς σε πρόωρο κορεσμό και εντείνοντας τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στη διαχείριση των αποβλήτων».

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου είναι:

  • Θεσπίζεται υποχρεωτική χωριστή συλλογή τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο). Η υποχρέωση αυτή αφορά όλους τους φορείς λειτουργίας μεγάλων χώρων συνάθροισης του κοινού, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλα ξενοδοχεία, νοσοκομεία γήπεδα, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα κλπ.
  • Διπλασιάζεται ο στόχος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (από 10 σε 20%) για το 2020, τίθενται αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για τα προϊόντα των διεργασιών ανακύκλωσης, αυστηροποιείται ο έλεγχος των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), με την εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία τους με βάση τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις αναφορικά με την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία με τη συγκέντρωση στο νομοσχέδιο διάσπαρτων σε πολλά νομοθετήματα διατάξεων και την κατάργηση ανεπίκαιρων ή αντικρουόμενων διατάξεων, ενώ καταργείται η υποχρέωση άδειας συλλογής και μεταφοράς από τους δήμους.
  • Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων με τον Εθνικό Σχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής τους, και διευκολύνεται η θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων.


Από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι σε ορισμένα ειδικά ρεύματα αποβλήτων, και παρά τους σημαντικούς πόρους, με τη μορφή ετήσιων εισφορών αλλά και συσσωρευμένων αποθεματικών που έχουν στη διάθεσή τους τα ΣΕΔ, η χώρα υπολείπεται των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στο έτος 2012, για τις συσκευασίες επιτεύχθηκε ανάκτηση 58,60% του συνόλου αποβλήτων συσκευασίας έναντι του στόχου 60% (έτος- στόχος 2011), ενώ για το γυαλί 54,7% έναντι του στόχου 60% και για τα μέταλλα 38,2% έναντι 50%.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαπραγμάτευση των οποίων είναι σε εξέλιξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπλοκάρει η δεύτερη νεκροψία στη 17χρονη που έσβησε στους Αγ. Σαράντα


Στην πρώτη τής αφαίρεσαν την καρδιά και μέρος του εγκεφάλου.

Αδυνατεί ο καθηγητής ιατροδικαστικής, Θόδωρος Βουγιουκλάκης, να προσδιορίσει τα αίτια θανάτου της 17χρονης μαθήτριας, που έχασε τη ζωή της στους Άγιους Σαράντα, έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο, καθώς οι Αλβανοί συνάδελφοί του που έκαναν τη νεκροψία στη γειτονική χώρα, είχαν αφαιρέσει κρίσιμα ζωτικά όργανα από το άψυχο σώμα της άτυχης ανήλικης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», φως αναμένεται να ρίξουν οι εργαστηριακές και τοξικολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σε περίπου 2 εβδομάδες.

Η δεύτερη νεκροψία, που έγινε χθες στα Ιωάννινα, έπειτα από εισαγγελική εντολή, απέβη άκαρπη, καθώς ο κ. Βουγιουκλάκης διαπίστωσε πως η νεκροτομή που είχε προηγηθεί στο νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα, είχε γίνει με τρόπο παρωχημένο, που απέχει από τη σύγχρονη επιστημονική πρακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου η καρδιά της κοπέλας, καθώς και μέρος του εγκεφάλου της, γεγονός που καθιστούσε αντικειμενικά αδύνατη τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου, που σύμφωνα με την πρώτη νεκροψία ήταν εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ανευρύσματος.

Έλληνες επιστήμονες σχολίαζαν πως σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές της ιατροδικαστικής, αφαιρούνται μόνο δείγματα των ζωτικών οργάνων και όχι ολόκληρα τα όργανα.

Πάντως, και από την δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψαν σημάδια κακοποίησης στο σώμα της μαθήτριας, και έτσι διαψεύδονται οι σχετικές υποψίες που διατύπωσε ο πατέρας της σε δηλώσεις του σε αλβανικά ΜΜΕ.

Οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν πως ο θάνατός της προκλήθηκε από παθολογικά αίτια και δεν σχετίζεται με την επίσκεψή της στον οδοντίατρο. Ωστόσο, η διάγνωση της εγκεφαλικής αιμορραγίας καταδεικνύει πως προϋπήρχε αγγειακό πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με Έλληνες οδοντιάτρους όφειλε να διερευνήσει ο συνάδελφός τους στη γειτονική χώρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση των μαθητών για μετάδοση του ιού της λύσσας


Εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Την ενημέρωση των Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σε Κ. Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Μακεδονία ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον υπαρκτό κίνδυνο της λύσσας ζητά το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του.

Παράλληλα γνωστοποιεί στους Διευθυντές ότι πρέπει να αναθέτουν εκ περιτροπής σ’ έναν εκπαιδευτικό του σχολείου τους να ενημερώνει το διάστημα των ρίψεων, κάθε εβδομάδα για 15΄ της ώρας, τους μαθητές για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της λύσσας μέσω της επαφής με τα δολώματα των εμβολίων αξιοποιώντας τα φυλλάδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα οποία διανεμήθηκαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Οι ρίψεις των εμβολίων θα γίνουν κατά το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι Διευθυντές μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Δ/νση Υγείας των Ζώων-Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο τηλ. 210 212 5725-22.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Β΄ επιπέδου στην Τεχνολογία Πληροφοριών


Αποτελέσματα ηλεκτρονικής κλήρωσης για τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης.

Γίνεται γνωστό ότι τα ΚΣΕ (Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης), που υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να υλοποιήσουν προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας ) κατά την 6η περίοδο επιμόρφωσης (Δεκέμβριος 2014 - Μάιος 2015) στο πλαίσιο της σχετικής Πρόσκληση της 03/11/2014, μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής κλήρωσης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) με χρήση των κωδικών τους.

Επίσης, καλούνται τα ΚΣΕ που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν επιμορφωτικά προγράμματα, από σήμερα και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, να καταχωρίσουν τα προγράμματα αυτά στο Πληροφοριακό Σύστημα (εδώ).

Η άμεση ανταπόκριση των ΚΣΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της επιμόρφωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή των προγραμμάτων και τη διεξαγωγή τους, καθώς και οδηγίες σχετικά με την καταχώριση των προγραμμάτων, τους περιορισμούς και τις ελάχιστες προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρα (δηλαδή να εγκριθούν και να διατεθούν στη συνέχεια στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής), περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Χρήσης που έχει αναρτηθεί στη Βιβλιοθήκη Υλικού της παρούσας Πύλης, εδώ.

Η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διάρκειας 96 διδακτικών ωρών και διεξάγονται εκτός σχολικού ωραρίου, είναι η Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014.

Για την κατάρτιση ενός προγράμματος κάθε ΚΣΕ θα πρέπει να επικοινωνήσει και να συμφωνήσει τη διαθεσιμότητα και τη συνεργασία εισηγητή/ών – επιμορφωτή/ών, από το «Μητρώο Πιστοποιημένων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου» και κατόπιν να καταχωρίσει το πρόγραμμα στο MIS. Οι επιμορφωτές στη συνέχεια, μέσω του MIS, θα πρέπει να καταθέτουν τη σύμφωνη γνώμη τους (επιλογή «Αποδοχή συνεργασίας») για την ανάληψη των διδακτικών ωρών που έχουν δηλωθεί. Στοιχεία επικοινωνίας των επιμορφωτών που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή, καθώς και οι ισχύοντες κανόνες και περιορισμοί σχετικά με την επιλογή τους, διατίθενται μέσω του MIS (επιλογή: «Διαχείριση Επιμορφωτών» -> «Λίστα Επιμορφωτών Νομού»).

Για τυχόν διευκρινίσεις που θα χρειαστείτε, μπορείτε να ανατρέξετε στις «Συχνές Ερωτήσεις» της παρούσας πύλης ή να χρησιμοποιήσετε το «Έντυπο Υποβολής Ερωτήματος» (Υποστηρικτικές δομές -> «Help Desk») για να υποβάλετε ηλεκτρονικά το ερώτημά σας στην Υπηρεσία Help Desk της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και του Ελληνικού Δημοσίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξέλιξη 787 μόνιμες προσλήψεις μέσω 9 προκηρύξεων


Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής.

Σε κίνηση βρίσκονται οι διαδικασίες για την ενίσχυση του Δημοσίου με συνολικά 787 μόνιμους υπαλλήλους, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες από τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιπες προκηρύξεις αναμένονται να δημοσιευτούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

65 θέσεις στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Εκδόθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη 5Κ/2014 του ΑΣΕΠ ,για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 65 θέσεων προσωπικού αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ .

Προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής από 2/12/2014 έως 16/12/2014.

22 θέσεις στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Λέσβου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η 1Σ/2014 Πρόσκληση του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 14/22-10-2014, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορά τη στελέχωση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λέσβου της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με είκοσι δύο (22) θέσεων Πανεπιστημιακής (Π.Ε.), Τεχνολογικής (Τ.Ε.) και Δευτεροβάθμιας (Δ.Ε.) Εκπαίδευσης.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έως 28/11/2014.

12 θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος προκηρύσσει την πλήρωση, κατόπιν επιλογής, δώδεκα (12) θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τις ανάγκες υπηρεσιακών μονάδων του Κεντρικού Καταστήματος αυτής.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 28/11/2014.

79 θέσεις σε Εθνική βιβλιοθηκη, καταστήματα κράτησης και Μητρόπολη

Ακολουθεί η 4Κ/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα εννέα (79) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.Σ. – 424 ΓΣΝΕ) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Καταστήματα Κράτησης).

Προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής από 25/11/2014 έως 9/12/2014.

19 θέσεις στη ΔΕΗ

Εκδόθηκε η 1Ε/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση, με τις διαδικασίες του άρθρου 19 του Ν. 2190/1994 όπως ισχύει, δεκαεννέα (19) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (Δ.Ε.Η. Α.Ε.).

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 24/12/2014.

200 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ

Στο ΑΣΕΠ βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 200 μονίμων υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ στην ειδικότητα ΔΕ Πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ενώ ήδη έχει γνωστοποιηθεί η κατανομή των θέσεων.

30 θέσεις στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Στο ΑΣΕΠ βρίσκεται η νέα προκήρυξη για 33 μόνιμες θέσεις ΠΕ Στατιστικών στην Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛΣΤΑΤ). Η προκήρυξη αναμένεται τις επόμενες μέρες να σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Επιπλέον των 30 θέσεων έχουν προβλεφθεί άλλες 3 για προστατευόμενους από το ν. 2643/98. Αυτές είναι της ειδικότητας ΠΕ Στατιστικών και κατανέμονται στους νομούς Αργολίδος, Λασιθίου και Κιλκίς και αντίστοιχα απευθύνονται Άτομο με Αναπηρία, Πολύτεκνο και τρίτεκνο.

260 Λιμενοφύλακες στο υπ. Ναυτιλίας

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται ο διαγωνισμός κατάταξης 260 δοκίμων Λιμενοφυλάκων στο Λιμενικό Σώμα. Παρότι η έκδοση της προκήρυξης ήταν προγραμματισμένη για το μήνα Οκτώβριο, οι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο διορισμός των εισαχθεντων στο σώμα από προηγούμενους διαγωνισμούς.

100 θέσεις στο υπ. Δικαιοσύνης

Τέλος, σύμφωνα με το «Έθνος», αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά 100 προσλήψεις υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ Πληροφορικής, με τις θέσεις να αφορούν τη στελέχωση δομών του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.ergasia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία στα ΜΜΕ στις 26 Νοεμβρίου


Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα εξαγγέλλουν 3ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 14.00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, με εξαίρεση μόνο τους εργαζόμενους εκείνους που με ρεπορτάζ και εκπομπές θα καλύψουν την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ευθύνη όλων μας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για το πώς εξελίσσεται η απεργιακή κινητοποίηση.


Διαβάστε περισσότερα...

"Ξύπνησαν" από το κώμα τον Μπιανκί


Ο πιλότος της Formula 1, Ζιλ Μπιανκί δεν είναι πλέον σε τεχνητό κώμα και αναπνέει χωρίς υποστήριξη, σύμφωνα με δήλωση των γονιών του.


Ο πιλότης της Marussia ήταν σε τεχνητό κώμα ύστερα από το σοβαρό ατύχημα που είχε στο Grand Prix της Ιαπωνίας στις 5 Οκτωβρίου. Ωστόσο η κατάσταση του παραμένει κρίσιμη.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ανθρωπογεωγραφία των φυλακών - Θα επιτρέπονται οι ερωτικές συνευρέσεις στις φυλακές


Στη Βουλή τα στοιχεία για τα καταστήματα κράτησης της χώρας.
Την πολυπληθέστερη ομάδα στις ελληνικές φυλακές αποτελούν οι κρατούμενοι για κλοπές και ληστείες. Ακολουθούν οι κρατούμενοι για ναρκωτικά και παράνομη μεταφορά μεταναστών. Από τους 11.988 κρατούμενους στα καταστήματα κράτησης, οι 7.000 είναι αλλοδαποί, ποσοστό που αγγίζει το 63%.

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόβλημα συνωστισμού στα καταστήματα κράτησης της χώρας και την ανθρωπογεωγραφία των κρατουμένων στις φυλακές έχει από σήμερα στα χέρια της η διακομματική επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Τα στοιχεία παρέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους βουλευτές για όλες τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο την αποσυμφόρηση των φυλακών και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Αλλοδαποί το 63% των κρατουμένων

Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τον αριθμό των κρατουμένων δείχνουν ότι την 1η Νοεμβρίου 2014 αυτοί ανέρχονται σε 11.988, με τον αριθμό των θέσεων να ανέρχεται σε 9.886 για όλα τα καταστήματα κράτησης. Όπως επισήμανε ο υπουργός το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων αγγίζει το 63%.

Από το σύνολο των κρατουμένων, την 1.1.2014:

  • 2.560 είναι υπόδικοι.
  • 7.025 είναι αλλοδαποί κρατούμενοι.
  • Οι κρατούμενες γυναίκες είναι 588.
  • Οι ανήλικοι κρατούμενοι είναι 380.
  • Οι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών είναι 2.994.
  • Οι κρατούμενοι για χρέη είναι 12.
  • Οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη είναι 979.
  • 3.026 κρατούμενοι είναι με ποινές από 5- 10 έτη.
  • 1.873 κρατούμενοι είναι με ποινές από 10- 15 έτη.
  • 2.207 κρατούμενοι είναι με ποινές από 15 έτη και πάνω.
  • 83 κρατούμενοι είναι με ποινές έως 6 μήνες.
  • 126 κρατούμενοι είναι ποινές από 6 μήνες έως 1 έτος.
  • 199 κρατούμενοι είναι με ποινές από 1-2 έτη.
  • 471 κρατούμενοι είναι με ποινές από 2-5 έτη.
  • 455 είναι φιλοξενούμενοι.
Η γεωγραφία των φυλακών με βάση τα αδικήματα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή αναλυτικά στοιχεία που συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία των φυλακών. Τα στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα δείχνουν ότι η πολυπληθέστερη ομάδα όσων κρατούνται είναι για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία) και αυτοί ανέρχονται σε 3.607. Μεγάλος είναι ο αριθμός όσων κρατούνται για ναρκωτικά, καθώς ανέρχεται σε 3.093 κρατούμενους. Ακολουθούν ως πολυπληθέστερη ομάδα 1.241 κρατούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και 1.204 κρατούμενοι για εγκλήματα κατά της ζωής. Την 1η Νοεμβρίου του 2014, στις φυλακές κρατούνται 149 άτομα για φοροδιαφυγή και χρέη στο δημόσιο και 16 άτομα για ξέπλυμα χρήματος. Αναλυτικότερα στις φυλακές σήμερα:

  • Για προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας (167-182 Π.Κ.), - στάση, απόδραση, οι κρατούμενοι είναι 73.
  • Για επιβουλή της δημόσιας τάξης (183-197 Π.Κ.)-εγκληματική οργάνωση, είναι 634 κρατούμενοι.
  • Για εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα (207-215 Π.Κ.)-Παραχάραξη, κρατούνται 58 άτομα.
  • Για εγκλήματα σχετικά με τα υπομνήματα-Πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση (216-223 Π.Κ.): κρατούνται 160 άτομα.
  • Για κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα (264-289 Π.Κ.) Εμπρησμός-έκρηξη: 104 κρατούμενοι.
  • Για εγκλήματα κατά της ζωής (299-307 Π.Κ.)-ανθρωποκτονία: 1.204 κρατούμενοι.
  • Για σωματικές βλάβες (308-315 Π.Κ.)-απλές επικίνδυνες: 120 κρατούμενοι.
  • Για εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (322-335 Π.Κ.)-αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, απαγωγή: 279 κρατούμενοι.
  • Για εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (336-353 Π.Κ.)-βιασμός, ασέλγεια, αποπλάνηση, μαστροπεία, σωματεμπορία: 516 κρατούμενοι.
  • Για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας-υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία (372-384 Π.Κ.): 3607 κρατούμενοι.
  • Για εγκλήματα κατά περιουσιακών δικαιωμάτων (385-406 Π.Κ.)-απάτη, εκβίαση, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος: 219 κρατούμενοι.
  • Για παράνομη υιοθεσία: 12 κρατούμενοι.
  • Για αρχαιοκαπηλεία: 6 κρατούμενοι.
  • Για φοροδιαφυγή-χρέη στο δημόσιο: 149 κρατούμενοι.
  • Για ναρκωτικά: 3.093 κρατούμενοι.
  • Για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών (Ν. 3386/05): 1241 κρατούμενοι.
  • Για παράνομη είσοδο στη χώρα: 53 κρατούμενοι.
  • Για πνευματική ιδιοκτησία (Ν. 2121/93): 18 κρατούμενοι.
  • Για ξέπλυμα χρήματος: 16 κρατούμενοι.
  • Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων: 2 κρατούμενοι.
  • Για λοιπές κατηγορίες αδικημάτων: 424 κρατούμενοι.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους βουλευτές για το πρόγραμμα λειτουργίας νέων καταστημάτων κράτησης, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα του Σωφρονιστικού Συστήματος και αναφέρθηκε και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και τη στήριξη ιδιαιτέρως ευπαθών ομάδων του πληθυσμού των κρατουμένων. «Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας- δεν πρέπει να κρυβόμαστε- αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υπερπληθυσμού και υποστελέχωσης. Αυτό είναι κάτι που μας στενοχωρεί» είπε ο υπουργός ενημερώνοντας για όλα τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αποφυλάκιση με ευεργετικές διατάξεις

Βάσει των ευεργετικών διατάξεων του ν. 4274/2014 έχουν ήδη αποφυλακισθεί περίπου 800 κρατούμενοι, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αποφυλάκιση το σύνολο των κρατουμένων που δύναται να ευεργετηθεί από αυτές.

Αναλυτικότερα, έως 12.8.2014 αποφυλακίσθηκαν:

  • 467 κρατούμενοι, με έκτιση των 2/5 της ποινής (Ν. 4274/2014).
  • 216 κρατούμενοι, με έκτιση του 1/10 της ποινής (Ν. 4043/2012).
  • 42 κρατούμενοι, με έκτιση του 1/5 της ποινής (Ν. 4043/2012).
  • 39 κρατούμενοι, με έκτιση του 1/3 της ποινής (Ν. 4139/2013).
  • 124 αλλοδαποί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν τυπικά, αλλά παραμένουν έγκλειστοι ως φιλοξενούμενοι, μέχρι είτε να καταστεί εφικτή η απέλασή τους είτε να αρθεί το μέτρο ασφαλείας της απελάσεως τους με την παρέλευση 18μηνου που προβλέπεται από το Ν. 4055/2012.
  • 36 κρατούμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις, οι οποίες εκκρεμούν προς εξέταση.
  • Μεταγωγές

Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή για πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις μεταγωγής σε Αγροτικές Φυλακές και Κεντρικές Αποθήκες Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα Κλειστά Καταστήματα Κράτησης της Χώρας προκειμένου να δύνανται να απορροφήσουν τον πλεονάζοντα πληθυσμό των κρατητηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων αλλά και να καλυφθούν τα κενά των Αγροτικών Καταστημάτων με εργατικά χέρια.

Οροθετικοί κρατούμενοι

Ο υπουργός είπε ότι αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικές οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών και λοιπών κρατουμένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, με τη μεταφορά ικανού αριθμού οροθετικών σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Παραρτήματος Γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία έχει ανακαινισθεί και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Υφ' όρων απόλυση

Ήδη έχει επιτευχθεί αποσυμφόρηση του πληθυσμού του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4242/2014, με την αποφυλάκιση ικανού αριθμού κρατουμένων. Όπως ειδικότερα έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης:

  • Υπεβλήθησαν 49 αιτήματα για υφ' όρων απόλυση.
  • Αποφυλακίστηκαν 33 άτομα.
  • Απορρίφθηκαν 6 αιτήματα.
  • Εκκρεμούν 9 αιτήματα προς εξέταση από την αρμόδια εισαγγελία.
  • Αναμένεται να υποβληθούν άλλα 6 αιτήματα.

Ηλεκτρονική επιτήρηση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε πρωτοποριακές τις διατάξεις για το «βραχιολάκι» και ενημέρωσε την επιτροπή ότι κατατέθηκαν προσφορές από τρεις εταιρείες. Δύο από αυτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τον ανάδοχο. Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από τη δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή η υπόθεση της ηλεκτρονικής επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής προσφοράς. Με βάση τον νόμο, το κόστος για τη συσκευή θα το καταβάλει εκείνος που θα κάνει χρήση του μέτρου, εκτός από τους οικονομικά αδύναμους, για τους οποίους το κόστος θα βαρύνει το δημόσιο. Το σύνολο της δαπάνης υπολογίζεται στα 15 ευρώ και αφορά τον κάθε κρατούμενο σε ημερήσια βάση.

-----------------

Τη δυνατότητα στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά με τις συντρόφους τους θα δίνει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που μελετά το Σωφρονιστικό Σύστημα της χώρας, είπε ότι προτίθεται να αποδεχθεί σχετικές εισηγήσεις βουλευτών. Σημείωσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ότι πρέπει να υιοθετηθεί και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη τους κρατούμενους θα μπορούν να επισκέπτονται οι σύζυγοι ή οι μόνιμοι σύντροφοί τους, ενώ οι χώροι, όπου συνευρίσκονται ερωτικά οι κρατούμενοι θα καθοριστούν από τα σωφρονιστικά καταστήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι έρευνες στον τύμβο Καστά και στα εργαστήρια για την Αμφίπολη


Ένας δεύτερος τάφος ίσως «κρύβεται» στην Αμφίπολη

Η νέα θεωρία που θα εξετάσουν οι ειδικοί στο λόφο Καστά.

Μια νέα θεωρία για το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη έχει έρθει στο προσκήνιο, που υποστηρίζει την πιθανότητα ύπαρξης ενός κρυφού τάφου που βρίσκεται κάτω από αυτόν που έχει ήδη βρεθεί!

Αφορμή για την θεώρηση αυτή, είναι ο ταπεινός χαρακτήρας του σημείου που βρίσκεται το φέρετρο του νεκρού και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά ευρήματα του τύμβου, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης και την πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση.

Μάλιστα, η θεωρία συνδέεται με την πιθανότητα ο χώρος της Αμφίπολης να είναι μνημείο προγενέστερης εποχής.

Όπως κρίνουν οι αρχαιολόγοι, από τη γεωγραφία του σημείου και την αρχιτεκτονική του τάφου, είναι δυνατόν να υπάρχει και δεύτερος τάφος, θαμμένος σε απόσταση πέντε με οκτώ μέτρα βαθύτερα από εκεί όπου βρέθηκε ο πρώτος και περίπου στο ίδιο σημείο, από πλευράς γεωγραφικών συντεταγμένων.

Ωστόσο, αν όντως η κύρια ταφή του σημείου αφορά άλλον νεκρό, αυτό δεν είναι δουλειά των αρχαιολόγων να το ανακαλύψουν σε πρώτο στάδιο, αλλά την απάντηση θα δώσει η γεωφυσική διασκόπηση του λόφου.

Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, θα προτείνουν εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες για να «ακτινογραφηθεί» ο τύμβος κάτω από το σημείο του φερέτρου, ώστε να λυθεί αυτή η βασική απορία.


--------------------

Έλληνες επιστήμονες θα εξετάσουν το σκελετό της Αμφίπολης


Η γ.γ. του υπ. Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι ακόμα αναζητείται το κατάλληλο εργαστήριο.

Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ως προς το εργαστήριο και τους επιστήμονες που θα αναλάβουν τη μελέτη του ανθρωπολογικού υλικού το οποίο βρέθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ωστόσο κάποιες άλλες έρευνες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως η ανασκαφική (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) ή είναι σε εξέλιξη, όπως η γεωφυσική διασκόπηση. Όσο για τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το μνημείο, αυτός σίγουρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να συντομευτούν, διότι χρειάζεται η παροχή των μέσων. Για παράδειγμα η ανασκαφή που έγινε επί τρεις μήνες ήταν εντατική διότι το ΥΠΠΟΑ προσέφερε την απαραίτητη υποστήριξη στην ανασκαφική ομάδα προκειμένου να την ολοκληρώσει γρήγορα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί κανείς να βιάσει τον χρόνο μελέτης. Αυτά θέλουν την ωριμότητά τους» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι ούτε οι ίδιοι οι ανασκαφείς έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς το εύρημα. Θα πρέπει καταρχήν να υπάρξει μια επιστημονική προσέγγιση και μετά να δει κανείς το πώς θα προχωρήσει. Τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους, θα ήταν τεράστιο σφάλμα να γίνουν απερίσκεπτα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας» δήλωσε ως προς τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τη φάση της ανάδειξης του μνημείου, κάτι που προαπαιτεί μια σειρά μελετών, οι οποίες θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Για να ενισχύσει, δε, τα λεγόμενά της έδωσε το παράδειγμα της εύρεσης των περίπου 150 μελών που αναδύθηκαν πολύ πρόσφατα με την κάθοδο των νερών της Κερκίνης, τα οποία ταυτίζονται αμέσως ότι ανήκουν στον περίβολο.

«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν, να σχεδιαστούν, να αποτυπωθούν ώστε να αποδοθούν σε μια μελέτη αποκατάστασης του περιβόλου. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Στην ουσία έχουμε ένα μνημείο κι ένα περιβάλλον το οποίο ερευνάται. Για να γίνει ανάδειξη θα πρέπει να έχει τελειώσει η έρευνα, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία. Να θυμίσω αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι ο Ανδρόνικος ανακάλυψε τη Μεγάλη Τούμπα το 1977 και τελικά ο τύμβος της Βεργίνας, έτσι όπως τον ξέρουμε σήμερα, απεδόθη το 2001» συμπλήρωσε.

Η κ. Μενδώνη πληροφόρησε ότι η ανασκαφή σε αυτή τη φάση έχει στην ουσία ολοκληρωθεί, ενώ οι εργασίες που γίνονται αφορούν κυρίως την προστασία του μνημείου, των επιχρισμάτων, των χρωμάτων κ.α. «Ανασκαφή αυτή καθεαυτή δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα το πού, πώς και πότε θα συνεχίσει εξαρτάται από τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα. Πρόκειται για έρευνα που θα γίνει σε φάσεις, καθώς ολόκληρος ο τύμβος είναι μια τεράστια περιοχή, περίπου 20 στρέμματα. Η πρώτη φάση αφορά το άμεσο περιβάλλον του τάφου, δηλαδή ένας ικανοποιητικός χώρος γύρω από το μνημείο», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η γεωφυσική διασκόπηση δεν θα δώσει σημεία τα οποία είναι δεδομένα ότι έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά εκείνα που είναι διαφορετικά από το συνολικό γεωλογικό περιβάλλον.

«Είναι πολύ πιθανόν τα σημεία αυτά να είναι κατασκευές αλλά είναι και πολύ πιθανόν να προέρχονται από κάποια γεωλογικού τύπου διαφοροποίηση από το λοιπό περιβάλλον. Οπότε εκεί θα πρέπει να γίνουν ανασκαφικές τομές για να δούμε περί τίνος πρόκειται και αναλόγως να προγραμματιστεί μια ανασκαφή. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα, η περιοχή εκεί είναι δύσκολη. Κάποιες ανασκαφικές τομές θα μπορούσαν να γίνουν. Μια ανασκαφή όμως που θέλει συστηματική δουλειά ενός τριμήνου ή τετραμήνου μέσα στον χειμώνα είναι δύσκολο», σημείωσε.

Για την εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι ακόμα αναζητούν το κατάλληλο εργαστήριο και τους κατάλληλους ανθρώπους που θα το κάνουν, συνδυασμός απαραίτητος, όπως είπε, καθώς είναι θέμα εξοπλισμού και των δύο. Η εξέταση πάντως θα γίνει από Έλληνες.

«Ο υπουργός είπε ότι θα είναι Έλληνες οι επιστήμονες και πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό. Δόξα τω Θεώ έχουμε καλό δυναμικό», τόνισε, ενώ ως προς το αν θα γίνει και εξέταση DNA η ίδια είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά από συζήτηση. «Γενικά το σύνολο των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν είναι πράγματα που θα προκύψουν μέσα από συζήτηση με τους ειδικούς. Όπως έχουμε πει θα γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες που κρίνονται ότι ανταποκρίνονται στη σύγχρονη επιταγή της επιστήμης», δήλωσε.

Όσο για την αποκατάσταση του μωσαϊκού δαπέδου, η κα Μενδώνη είπε: «Βρίσκεται στη φάση της συντήρησης που γίνεται στο Μουσείο της Αμφίπολης και η οποία αφορά τα θραύσματα, μικρά αλλά και πολλά μεγάλα, από το στρογγυλό τμήμα που λείπει», απάντησε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι είναι ένα παζλ που θέλει τον χρόνο του, η δε συγκόλλησή του σχετίζεται και με το πότε θα μπορέσει να βγει το προστατευτικό δάπεδο επί του οποίου βρίσκεται το μωσαϊκό και το οποίο συνδέεται με το σύνολο των υποστυλώσεων που έχουν τοποθετηθεί.

Η Αμφίπολη όμως έχει κι ένα στοίχημα να κερδίσει. «Είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία να δει κανείς ένα μοντέλο βιώσιμης, ήπιας ανάπτυξης στην περιοχή, που θα διατηρήσει αλώβητο το φυσικό περιβάλλον και θα δίνει τη δυνατότητα και στους ίδιους τους κατοίκους, αλλά κυρίως στους επισκέπτες να απολαύσουν αυτό το μοναδικό και διαχρονικό πολιτιστικό απόθεμα. Γιατί την Αμφίπολη την ξέρουμε πολύ καλά σαν μια σημαντική αποικία των Αθηναίων και αρχαία πόλη, έχουμε το οχυρωματικό της σύστημα, τα οικοδομήματά της, πρόσφατα στο ΕΣΠΑ ανεδείχθη το Γυμνάσιο, γίνεται τώρα η αποκατάσταση του βυζαντινού Πύργου του Μαρμαρίου.

Επίσης, υπάρχει ένα παρά πολύ ωραίο μουσείο που ανταποκρίνεται απολύτως στις σύγχρονες προδιαγραφές. Όλος αυτός ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, σε συνδυασμό και με τον συγκεκριμένο τύμβο, άρα με το νεκροταφείο, μπορεί να προσφέρει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην περιοχή και πραγματικά να προσελκύσει τους επισκέπτες και όχι μόνο στο ευκαιριακό επίπεδο που είναι τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι με συστηματικό τρόπο να μελετηθεί από τους συναρμόδιους, την περιφέρεια, τον δήμο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, βεβαίως και από το ΥΠΠΟ, ένα πρότυπο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής», κατέληξε.

--------------------

Τα στοιχεία "κλειδί" για τον ένοικο της Αμφίπολης


Από Έλληνες επιστήμονες θα γίνει τελικά η ανθρωπολογική εξέταση του σκελετού της Αμφίπολης, μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Το μυστήριο πάντως για την αποκάλυψη της ταυτότητας του ενοίκου του Τύμβου Καστά, συνεχίζεται, ενώ όπως λένε οι ειδικοί, το DNA αλλά και η εξέταση των δοντιών μπορεί να δώσουν σημαντικά στοιχεία στην έρευνα.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Xωρίς πόσιμο νερό η Κίμωλος - Υδροφόρες το Πολεμικό Ναυτικό


Κατεπείγουσα επιστολή απευθείας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο Δήμος Κιμώλου με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί που είναι χωρίς πόσιμο νερό.

«Σας ενημερώνουμε ότι όλοι οι κάτοικοι της Κιμώλου βιώνουμε μία τραγική κατάσταση, διότι εδώ και τρεις ημέρες στερούμαστε το πόσιμο νερό. Οι δεξαμενές έχουν αδειάσει πλήρως και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τον εφοδιασμό μας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και από την εταιρεία μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία» τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης προσθέτοντας:

«Η τραγική κατάσταση η οποία μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, δείχνει ότι θα συνεχισθεί, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική επίλυσης του προβλήματος από τους αρμόδιους.

Αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης είναι οι κάτοικοι της Κιμώλου να στερούνται το πολύτιμο και αναγκαίο αγαθό του πόσιμου νερού με συνεπακόλουθο να μην τηρούνται πια ούτε οι βασικές συνθήκες υγιεινής σε μια εποχή που:

- Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 125225/203 απόφαση της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 17/11/2014, το νησί μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. (πλημμυρόπληκτο)

- Είναι η περίοδος του ελαιομαζέματος και οι καταπονημένοι Κιμωλιάτες επιστρέφοντας στις οικίες τους δεν έχουν την δυνατότητα μιας στοιχειώδους καθαριότητας.

- Πλησιάζει η 21η Νοεμβρίου 2014 η τοπική εορτή των «Εισοδίων της Θεοτόκου» και δυστυχώς αδυνατούμε να προσφέρουμε τις βασικές παροχές στους επισκέπτες - προσκυνητές.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προβλήματός μας με δικές σας ενέργειες.»
----------------

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε αμέσως τις υδροφόρες «Πρέσπα» και «Καλιρρόη» από τους Ναυστάθμους Σαλαμίνος και Κρήτης αντιστοίχως, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδοτήσεως της Κιμώλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΣΤΑΤ: Τα μισά σπίτια χωρίς μόνωση


Χωρίς μόνωση είναι το 45,6% των συνολικών κατοικιών της χώρας (2.903.594 κατοικίες), ενώ κάποιο είδος μόνωσης διαθέτουν 3.468.307 κατοικίες (ποσοστό 54,4%). Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011 που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν στις ανέσεις των νοικοκυριών.

Από την περαιτέρω μελέτη των στοιχείων, προκύπτει ότι ποσοστό 59,2% των κατοικούμενων κανονικών κατοικιών διαθέτει κάποιο είδος μόνωσης ενώ το 40,8% δε διαθέτει κανένα είδος. Αντίθετα, στις κενές κανονικές κατοικίες το μεγαλύτερο ποσοστό (54,3%) δεν διαθέτει κάποιο είδος μόνωσης και το 45,7% διαθέτει.

Η περιφερειακή ενότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών με κάποιο είδος μόνωσης, είναι η Πιερία με 71,5%, ενώ στην Κάρπαθο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών χωρίς μόνωση (78,8%).

Πηγές ενέργειας

Από τα στοιχεία της απογραφής προκύπτει, επίσης, ότι 3.842.325 νοικοκυριά (ποσοστό 92,9%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για το μαγείρεμα, 2.756.083 νοικοκυριά (ποσοστό 66,7%) ότι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και 2.047.645 νοικοκυριά (ποσοστό 49,5%) ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για ζεστό νερό.

Αυτοκίνητα και θέσεις στάθμευσης

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των νοικοκυριών της Ελλάδας ανέρχεται σε 4.134.540 τον αριθμό, από τα οποία τα 1.255.683 (ποσοστό 30,4%) δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, τα 1.881.231 (ποσοστό 45,5%) διαθέτουν ένα αυτοκίνητο, τα 839.035 (ποσοστό 20,3%) διαθέτουν δύο αυτοκίνητα και 158.591 νοικοκυριά (ποσοστό 3,8%) διαθέτουν περισσότερα από δύο αυτοκίνητα.

Όσον αφορά στις θέσεις στάθμευσης, από το σύνολο των νοικοκυριών, τα 2.727.304 νοικοκυριά δεν διαθέτουν θέση στάθμευσης (ποσοστό 66%), τα 1.066.490 (ποσοστό 25,8%) διαθέτουν μία θέση, τα 288.186 (ποσοστό 7%) διαθέτουν δύο θέσεις στάθμευσης, ενώ 52.560 νοικοκυριά (ποσοστό 1,3%) διαθέτουν περισσότερες από τρεις θέσεις στάθμευσης.

Το 4,6% των νοικοκυριών που δεν έχουν αυτοκίνητο διαθέτουν τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης, ενώ ποσοστό 46,9 % των νοικοκυριών που έχει ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτει τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης. Το 53,1% των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον αυτοκίνητο δεν διαθέτει θέση στάθμευσης.

Ο μικρότερος μέσος αριθμός αυτοκινήτων ανά νοικοκυριό εμφανίζεται στις Σποράδες με 0,7 αυτοκίνητα / νοικοκυριό, ενώ ο μεγαλύτερος στην Ανατολική Αττική με 1,4 αυτοκίνητα / νοικοκυριό.

Ανακύκλωση

Από το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας, το 51% προωθεί απορρίμματα για ανακύκλωση και το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα είναι 16,8%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης (22,5%) εμφανίζεται στα νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη έχουν μέση ηλικία 20- 29 ετών, ενώ το μικρότερο ποσοστό ανακύκλωσης (11,3%) παρατηρείται στα νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη έχουν μέση ηλικία 60- 69 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών που προωθούν απορρίμματα για ανακύκλωση παρουσιάζεται στην περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών (ποσοστό 81,1%), ενώ ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Σύρου και Νότιου Τομέα Αθηνών με ποσοστό 75,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που προωθούν απορρίμματα για ανακύκλωση παρουσιάζονται στις περιφερειακές ενότητες Καρπάθου (ποσοστό 1,5%) και Θάσου (ποσοστό 1,6%).

Στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Περιβαλλοντικών Δεδομένων για τα Απόβλητα της Eurostat για το 2011, υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης εμφανίζουν η Γερμανία με 45%, η Ιρλανδία με 37% και το Βέλγιο με 36%. Η Ιταλία με 21% και η Ελλάδα και η Ισπανία με 15%, βρίσκονται περίπου στο μέσο της κατάταξης, ενώ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης εμφανίζουν η Ρουμανία με 1%, η Βουλγαρία με 3% και η Μάλτα με 7%. Τα στοιχεία αφορούν στην ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων, δηλαδή των αποβλήτων εκείνων που στο μεγαλύτερο βαθμό παράγονται από νοικοκυριά, αλλά σε αυτά μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνονται απόβλητα από μικρές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, τα στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα αντίστοιχα της απογραφής.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενδοφοιτητικές κόντρες για την ηλεκτρονική ψηφοφορία


Αντιδράσεις, αλλά και ενδοφοιτητικές κόντρες, πυροδοτεί η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι αποφάσεις των φοιτητών για καταλήψεις, αποχές από τα μαθήματα και άλλα μείζονα θέματα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη της Κοσμητείας των Επιστημών Υγείας, ενώ σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε και ομάδα φοιτητών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Την ίδια ώρα, η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) «επιτέθηκαν απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών, που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής».

«Μέλη των ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με "δημοκρατικές" μπουνιές, "δημοκρατικές" κλωτσιές και "δημοκρατικές" φτυσιές, φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους και, θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους, μας απώθησαν βίαια έξω από αυτήν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο Διαδίκτυο, μάλιστα, κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο, στο οποίο φοιτητής ακούγεται να απωθεί και να ασκεί λεκτική βία σε φοιτήτρια για να την αναγκάσει να αποχωρήσει από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν.

Η ένσταση των φοιτητών που διαφωνούν με την πρόταση των πρυτανικών Αρχών για ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ότι η υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα οδηγήσει στην ουσία στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων.



Διαβάστε περισσότερα...

Είστε ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ; Σας ενδιαφέρει


Πλήρης μηχανογραφική εφαρμογή της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βρίσκεται σε λειτουργία από την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Επισημαίνεται ότι υπάγονται στην ρύθμιση, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/08/2014, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

"Ο ΟΑΕΕ καλεί τους ασφαλισμένους να συμμετέχουν στη νέα ρύθμιση, η οποία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, με εξόφληση έως και 100 δόσεις, υψηλά ποσοστά εκπτώσεων στα τέλη καθυστέρησης, αυξημένες δυνατότητες επανένταξης και μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια της ρύθμισης" σημειώνει ο Οργανισμός.



Διαβάστε περισσότερα...

Αθανασίου: Θα μεταφερθούν άμεσα οι οροθετικοί του νοσοκομείου Κορυδαλλού


Για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και των υπόλοιπων κρατουμένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού δεσμεύτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του "κολαστηρίου" ανέδειξαν η Realnews και το enikos.gr, φέρνοντας στη δημοσιότητα καταγγελίες και βίντεο που δείχνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για όλες τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, λέγοντας ότι αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικές οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών και λοιπών κρατουμένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, με τη μεταφορά ικανού αριθμού οροθετικών σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Παραρτήματος Γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία έχει ανακαινισθεί και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Υφ' όρων απόλυση

Ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει ήδη επιτευχθεί αποσυμφόρηση του πληθυσμού του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4242/2014, με την αποφυλάκιση ικανού αριθμού κρατουμένων. Όπως ειδικότερα έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης:

- Υπεβλήθησαν 49 αιτήματα για υφ' όρων απόλυση.

- Αποφυλακίστηκαν 33 άτομα.

- Απορρίφθηκαν 6 αιτήματα.

- Εκκρεμούν 9 αιτήματα προς εξέταση από την αρμόδια εισαγγελία.

- Αναμένεται να υποβληθούν άλλα 6 αιτήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονίζουν τα λόγια φίλου του Σουμάχερ


Συγκλονιστική συνέντευξη σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό φίλου του πρώην πιλότου της Φόρμουλα 1 για την κατάσταση της υγείας του.

Συγκεκριμένα, ο Φιλίπ Στρέιφ, στενός φίλος του του Σουμάχερ μίλησε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.



Ο Στρέιφ, που είχε και αυτός βιώσει ένα σοβαρότατο ατύχημα το 1989, παραδέχθηκε πως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 «είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος και δεν μπορεί να μιλήσει». Ωστόσο, «πάει καλύτερα... Τελικά, όλα σχετικά είναι», είπε ο Στρέιφ, συγκρίνοντας την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν επί πέντε συνεχείς μήνες, έπειτα από το σοβαρό του ατύχημα όταν έκανε σκι στις Γαλλικές Αλπεις.

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορεί να μιλήσει. Είναι όπως εγώ, σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος, με επιπλέον προβλήματα στη μνήμη και την ομιλία», δήλωσε ο Γάλλος πρώην οδηγός αγώνων, ο οποίος από το 1989, οπότε και είχε ατύχημα κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού αγώνα, έμεινε τετραπληγικός και μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. «Το γεγονός ότι είναι με την οικογένειά του θα του επιτρέψει ίσως να επανακάμψει πιο γρήγορα, αλλά θα είναι δύσκολο. Φαινόταν να επικοινωνεί με τα μάτια», πρόσθεσε ο Στρέιφ.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών - Λαμίας


Προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί στην αριστερή και μεσαία λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης -καθαρισμού αγωγών φρεατίων.

Όπως ανακοινώθηκε, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για το τμήμα της από τη χ/θ 35,306 έως τη χ/θ 38,646, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, περιοχής δήμου Ωρωπού, κατά το χρονικό από 20-11-2014 έως 12-12-2014, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από το σημείο των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ από το θανάσιμο τραυματισμό του 49χρονου εργαζόμενου στον τομέα καθαριότητας


Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 7 το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή των Καρδαμιστίων την ώρα της αποκομιδής απορριμμάτων. Ο εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ιωαννίνων βρισκόταν πίσω από το απορριμματοφόρο που ήταν ακινητοποιημένο στην άκρη του δρόμου καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αποκομιδής. Για άγνωστη ακόμα αιτία, διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον εργαζόμενο.

Να σημειωθεί ότι το θύμα φορούσε το φωσφοριζέ γιλέκο που επιβάλλεται να φέρουν για λόγους ασφαλείας οι εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας, ενώ το απορριμματοφόρο ήταν κανονικά σταθμευμένο στην άκρη του οδοστρώματος, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του δήμου Ιωαννίνων.

Τα ακριβή αίτια του τροχαίου διερευνά το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, όπου προσήλθαν για να καταθέσουν οι συνάδελφοι του άτυχου εργαζόμενου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτζίδης.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων εκφράζει την οδύνη της και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του 49χρονου εργαζόμενου στον τομέα καθαριότητας του Δήμου, που έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος εν ώρα εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρωματική εγκύκλιος μεταθέσεων εκπαιδευτικών


Προσθήκη και τροποποίηση χωρίων.

Συμπληρωματική εγκύκλιο μεταθέσεων απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με την οποία γίνεται προσθήκη κάποιων χωρίων και τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στη συνέχεια των πιο κάτω σχετικών.:
α) Η αριθμ. Γ.Υ. 11314/31-10-2014 εγκύκλιος «Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
β) Η αριθμ. Γ.Υ. 11315/31-10-2014 εγκύκλιος «Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Α. Συμπληρώνουμε τα αναφερόμενα στην περ. α’ παρ.6.1., κεφ. Δ’ του δεύτερου μέρους ως ακολούθως:
«Εξαιρούνται οι υπηρετήσεις των εκπαιδευτικών που μετατέθηκαν το 2014 είτε με τη διαδικασία των γενικών μεταθέσεων είτε με τη διαδικασία των μεταθέσεων στα μουσικά, καλλιτεχνικά και διαπολιτισμικά σχολεία, για τις οι οποίες οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν της Μ.Σ.Δ. της νέας οργανικής θέσης από την ημερομηνία έκδοσης της κάθε απόφασης.

Επίσης οι υπηρετήσεις των εκπαιδευτικών που μετατέθηκαν από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης ή τοποθετήθηκαν οριστικά το 2014 λαμβάνουν Μ.Σ.Δ. της νέας οργανικής θέσης από την ημερομηνία έκδοσης της κάθε απόφασης. Σε περίπτωση που η απόφαση εκδόθηκε μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014 η καταχώριση θα γίνει με ημερομηνία την 1/9/2014.»

Β. Τροποποιούμε τα αναφερόμενα στην περ. α’ παρ. 3.2.2., κεφ. Δ’ του πρώτου μέρους τους ως ακολούθως:

Για την Α/θμια:
«α) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται από το σχολικό έτος 2010-2011 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και από το σχολικό έτος 2011-2012 στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος. Το ίδιο ισχύει και για τους αποσπώμενους στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με την ένταξή τους στον Οργανισμό του ΥΠΑΙΘ με το Π.Δ. 114/2014. Ισχύει από τη δημοσίευση των διατάξεων στα αντίστοιχα ΦΕΚ.»

Για την Β/θμια:
«α) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται από το σχολικό έτος 2010-2011 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και από το σχολικό έτος 2011-2012 στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος. Το ίδιο ισχύει και για τους αποσπώμενους στα Αυτοτελή Γραφεία Νομικής υποστήριξης των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης που προβλέπονται από το Ν. 4072/2012, καθώς και για τους αποσπώμενους στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με την ένταξή τους στον Οργανισμό του ΥΠΑΙΘ με το Π.Δ. 114/2014. Ισχύει από τη δημοσίευση των διατάξεων στα αντίστοιχα ΦΕΚ.».



Διαβάστε περισσότερα...

Δίκτυο εθελοντών δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης


Θα διαχειρίζεται δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα σε διάφορους τομείς
.
Στη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών, που θα διαχειρίζεται δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα σε διάφορους τομείς, ενώ παράλληλα θα αποτελεί τη βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα ανανεώνονται πληροφορίες όσων επιθυμούν να παρέχουν εθελοντική εργασία, προχωρά η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο στη διάρκεια συνεδρίασής του και οι εθελοντές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο αίτησης και παρέχοντας πληροφορίες για τις σπουδές, τα ενδιαφέροντά, το χρόνο διαθεσιμότητας και την επιλογή ομάδας δραστηριοποίησής τους.

«Η δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια συντονισμού και διαχείρισης του τεράστιου δυναμικού εθελοντών της πόλης μας» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι ομάδες αφορούν τους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού, της νεολαίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του περιβάλλοντος και διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας και του Δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρίστρια στα Τρίκαλα βρήκε 650 ευρώ και τα παρέδωσε


Αναζητείται ο κάτοχός τους.

Μια πράξη τιμιότητας από μία φτωχή γυναίκα που παλεύει καθημερινά για το μεροκάματο έχει γίνει το πρώτο θέμα συζήτησης από το πρωί στα Τρίκαλα. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες μια καθαρίστρια βρήκε 650 ευρώ σε «σαλονάκι» του Νοσοκομείου Τρικάλων και δίχως δεύτερη σκέψη τα παρέδωσε

Όπως γράφει το trikalavoice.gr η εργαζόμενη ως καθαρίστρια στο Νοσοκομείο Τρικάλων με το που βρήκε τα χρήματα σήμερα το πρωί, έσπευσε κατευθείαν στο γραφείο του διοικητή, Γιώργου Σουφλιά και του τα παρέδωσε.

Ο τελευταίος πλέον αναζητά τον κάτοχό τους! Η πράξη από μόνη της επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι καθαροί και με συνείδηση. Κι όλα αυτά μόλις μια βδομάδα μετά το σάλο που ξέσπασε στο Νοσοκομείο Τρικάλων για... φακελάκι γνωστού γιατρού. Τελικά.. δεν είμαστε όλοι ίδιοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ με τη δολοφονία της Μις Ονδούρα


Οι αρχές συνέλαβαν τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της.

Οι σοροί της Μις Ονδούρα Μαρία Χοσέ Αλβαράδο και της αδελφής της Σοφία Τρινιδάδ Ερνάντες βρέθηκαν στις όχθες ενός ποταμού λίγο μετά τη σύλληψη τους αρραβωνιαστικού της Σοφίας, ο οποίος είναι ο κύριος ύποπτος για τη διπλή ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Ονδούρας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε 100% ότι είναι εκείνες», δήλωσε ο διοικητής της δικαστικής αστυνομίας Λεάντρο Οσόριο.

Η Μαρία Χοσέ, που αγνοείται από την Πέμπτη, αναμενόταν να μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Μις Κόσμος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη σύλληψη του Πλουτάρκο Ρουίς, του αρραβωνιαστικού της Σοφίας, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τις δύο αδελφές το ίδιο βράδυ που της απήγαγε.

Η Μις Ονδούρα, 19 ετών, και η αδελφή της εξαφανίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, αφού πήγαν σε ένα πάρτι γενεθλίων κοντά στην γενέτειρά τους Σάντα Μπάρμπαρα.

Το Σάββατο η μητέρα τους ενημέρωσε την αστυνομία για την εξαφάνισή τους.

Ο Οσόριο εξήγησε ότι τα δύο πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Αράντα, στις όχθες του ποταμού Αγουαγουάλ.

«Κρατούμε τον φυσικό αυτουργό αυτών των ειδεχθών πράξεων, τον Πλουτάρκο Ρουίς, έχουμε βρει το όπλο του εγκλήματος και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για να τις μεταφέρει», πρόσθεσε.

Ο αστυνομικός εκτιμά ότι στην απαγωγή και τον φόνο των δύο αδελφών εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα.

Η Ονδούρα θεωρείται η πιο βίαιη χώρα του κόσμου με μια αναλογία ανθρωποκτονιών που ανερχόταν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις 90,4 ανά 100.000 κατοίκους το 2012.














Διαβάστε περισσότερα...

Νεκροί σκύλοι από δηλητηριασμένα δολώματα


Σε αναζήτηση των δραστών η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων.

Θύματα άγνωστων δραστών έπεσαν σκύλοι στην Φήκη Τρικάλων.
Οι θρασύδειλοι δράστες, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο της εξολόθρευσης των σκυλιών και χθες το βράδυ το πρώτο θύμα τους ήταν ένα αρσενικό κουταβάκι που βρέθηκε δηλητηριασμένο από ζευγάρι που το περισυνέλεξε και το μετέφερε στο κτηνιατρείο της Φήκης, σύμφωνα με το trikalanews.gr.

Εκεί ο κτηνίατρος, κατάφερε να το σώσει, αλλά σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Φήκης υπήρχαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα ένα αρσενικό σκυλί και ένα θηλυκό που ήταν στειρωμένο ενώ ένα ακόμη αρσενικό χαροπαλεύει.

Στο σημείο κλήθηκε και έσπευσε περιπολικό της Αστυνομίας που ερευνά την υπόθεση, ενώ τα δύο νεκρά σκυλιά μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Κτηνιατρείο για πιστοποίηση των αιτιών του θανάτου τους.

Για την υπόθεση έχει επιληφθεί και η Φιλοζωική Ομάδα του υπό σύσταση Συλλόγου «Άρτεμις» που κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει για τους δράστες να ενημερώσει τις Αρχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμο το νέο κανονιστικό πλαίσιο χορήγησης προνοιακών επιδομάτων


Σύντομα θα υποβληθεί σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υποβληθεί σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το νέο σχέδιο για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων.

Οι ομάδες εργασίες που είχαν συγκροτηθεί την άνοιξη του 2013 με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Κανονιστικού Πλαισίου χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, έχουν ολοκληρώσει το έργο τους σε σημαντικό βαθμό και όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπολείπονται ακόμη κάποιες ρυθμίσεις ως προς τις προϋποθέσεις ιατρικής φύσης χορήγησης των προνοιακών παροχών.

Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Εργασίας, σήμερα οι αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αποτελούν το 75% - 80% του συνολικού αριθμού των εισερχομένων αιτημάτων στα ΚΕΠΑ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση αναφοράς που είχε υποβληθεί από τους βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, Γιάννη Γκιόκα και Γιώργου Λαμπρούλη για τα άτομα με αναπηρία που ζουν αποκλειστικά και μόνον από το επίδομα της Πρόνοιας ή από τις παροχές αναπηρίας που δίνονται από τους φορείς ασφάλισης.

Ο υπουργός παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι μειώθηκε ο μέσος χρόνος αναμονής για τις υπηρεσίες των ΚΕΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμος Νεάπολης δώρισε σκάνερ εντοπισμού μικροτσίπ σήμανσης ζώων


Η δωρεά, μαζί και φαρμακευτικά σκευάσματα, έγινε στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής.

Τη δωρεά, στα αστυνομικά τμήματα Συκεών και Νεάπολης, δύο σκάνερ εντοπισμού μικροτσίπ σήμανσης ζώων και τη διεύρυνση του προγράμματος προστασίας ζώων με τη διάθεση και φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ιατρικές ανάγκες των ζώων που φροντίζουν τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου "Φροντίζω", ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει από κοινού με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, με επισκέψεις σε γειτονιές και σχολεία και διανομή πληροφοριακού υλικού για την ενημέρωση της κοινωνίας σε όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.

Μια ακόμη νέα δράση θα είναι η τοποθέτηση ειδικών, προτρεπτικών ενημερωτικών πινακίδων που θα πληροφορούν τους πολίτες για διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας ζώων, αλλά και την ευθύνη που φέρουν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες των κατοικιδίων τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9


Νέα προθεσμία υποβολής τους ως τις 19 Δεκεμβρίου.

Παράταση ως τις 19 Δεκεμβρίου στη υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τα δικαιώματα του παιδιού εξακολουθούν να παραβιάζονται»


Ανησυχητικές οι νέες επισημάνσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Τα δικαιώματα του παιδιού εξακολουθούν να παραβιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που συμπληρώνονται στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα τονίζει, ότι «η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ευημερίας των παιδιών και της πρόσβασής τους σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες».

Ο Συνήγορος αναφέρει, ότι κρίνει πως είναι απαραίτητη η υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης, για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, μέσα από διυπουργική δέσμευση και συνεργασία, με μετρήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα και μηχανισμό παρακολούθησης.

Μέσα σε 11 χρόνια, από τότε που η ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε και την αποστολή της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού, με τον Συνήγορο του Παιδιού, έχει εξετάσει περίπου 5.400 αναφορές, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, όπως σημειώνει, ενώ με την ευκαιρία αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη Δημόσια Θέση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού με τίτλο «Παιδιά και Λιτότητα» συστήνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ετοιμάσουν και να υιοθετήσουν ένα Εθνικό Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Συνήγορος, με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της Σύμβασης, έχει απευθύνει στα συναρμόδια υπουργεία πρόταση για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί απαραίτητο να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα, στη στέγη, τη διατροφή, την ένδυση, την υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια και γενικότερα ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος Μητσοτάκη με αφορμή την Ημέρα ΑμεΑ


Στόχος η προώθηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με εγκύκλιό του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζει στους δημόσιους φορείς και την κοινωνία ότι αποτελεί ημέρα προώθησης των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, ενώ σημειώνει ταυτόχρονα τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή, την εργασία και στην καθημερινότητα.

Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο φετινός εορτασμός της 3ης Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένος στην Κοινωνική Προστασία- Πρόνοια για τα Άτομα με Αναπηρία, υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο κρίσης.

Καλεί επίσης όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με την ενεργό συμμετοχή τους τις εορταστικές εκδηλώσεις (πχ ομιλίες, εκθέσεις καλλιτεχνών, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.) που θα διοργανωθούν από την Ε.Σ.Α.μ.εΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφοφορία για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο «Ελ. Βενιζέλος»


Έλληνες και ξένοι επιβάτες εκφράζουν διαδραστικά τη γνώμη τους για την επιστροφή των μαρμάρων.

«Είστε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ναι ή όχι;». Στο ερώτημα αυτό μπορούν να απαντούν, από σήμερα, επιβάτες και επισκέπτες της Αθήνας, μέσω μιας εφαρμογής που εμφανίζεται σε ειδικές διαδραστικές οθόνες, που τοποθετήθηκαν στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Συγκεκριμένα, Έλληνες και ξένοι επιβάτες «συναρμολογώντας» με δύο κινήσεις τη Δυτική Μετώπη του Παρθενώνα και επαναφέροντας την Έκτη Καρυάτιδα στον φυσικό της χώρο, μπορούν να εκφράζουν με διαδραστικό τρόπο τη γνώμη τους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Από τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όσο γινόταν η παρουσίαση της εφαρμογής, ψήφισαν 129, υπέρ της επιστροφής δήλωσαν 125 και 4 όχι.

Τρεις οθόνες υπάρχουν στο επίπεδο των αναχωρήσεων και μια στο επίπεδο των αφίξεων του αεροδρομίου.

«Πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, είναι ιδανικός τόπος για να αποτυπωθούν οι απόψεις των επισκεπτών της Αθήνας για ένα ζήτημα που αφορά ευρύτερα την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας. «Η πρωτοβουλία αυτή προσθέτει ακόμη ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των συστηματικών δράσεων του αεροδρομίου για την πόλη μας, η οποία σημειώνει ήδη ιδιαίτερα δυναμική ανάκαμψη ως τουριστικός προορισμός».



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα ένα δισ. άνθρωποι


ΠΟΥ: Είναι καιρός να δράσουμε.

Σοκάρουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Όπως αποδείχθηκε από την επιδημία του Έμπολα αυτό συνιστά εν δυνάμει αιτία μετάδοσης ασθενειών, επισημαίνει η ετήσια έκθεση για την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και τις τουαλέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπήρξαν εκκλήσεις στη Νιγηρία ώστε η πρακτική της αφόδευσης στην ύπαιθρο να σταματήσει εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού μέσω των υγρών που αποβάλλει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Στη Λιβερία, την πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, σχεδόν οι μισοί από τα 4,2 εκατομμύρια κατοίκους δεν χρησιμοποιούν τουαλέτα. Στη Σιέρρα Λεόνε, άλλη εστία της επιδημίας, η αναλογία εκτιμάται στο 28% του πληθυσμού.

Πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και την τουαλέτα, υπογραμμίζει η έκθεση αλλά «η έλλειψη χρηματοδότησης συνεχίζει να περιορίζει την πρόοδο αυτή».

Στην υποσαχάρεια Αφρική όπου το 25% του πληθυσμού αφοδεύει στην ύπαιθρο, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε δυόμισι λεπτά μετά την κατανάλωση μη πόσιμου νερού ή λόγω έλλειψης τουαλέτας και συνθηκών υγιεινής.

Σε αυτό το δισεκατομμύριο των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, 825 εκατομμύρια είναι συγκεντρωμένα μόλις σε 10 χώρες, πέντε στην Ασία, με πρώτη στον κατάλογο την Ινδία, με 597 εκατομμύρια κατοίκους χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ ακολουθούν η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Κίνα (10 εκατομμύρια). Στην Αφρική οι χώρες αυτές είναι η Νιγηρία (39 εκατομμύρια), η Αιθιοπία, το Σουδάν, ο Νίγηρας και η Μοζαμβίκη (10 εκατομμύρια).

«Είναι καιρός να δράσουμε, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη μετά το 2015, αλλά ξέρουμε ότι το νερό και η τουαλέτα πρέπει να αποτελούν σαφείς προτεραιότητες, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέπει στον κάθε πολίτη να έχει τις βασικές συνθήκες υγιεινής, να ζει με αξιοπρέπεια και σε ευημερία», τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Μισέλ Ζαρό, υπεύθυνος για το Νερό στον ΟΗΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Φινλανδία αναζητά 18.000 γιατρούς και νοσηλευτές


Μόλις δύο άτομα έχουν κάνει, μέχρι στιγμής, αίτηση για δουλειά.

Αναζητούν Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας. Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES -και μάλιστα στα Ελληνικά- εδώ και δύο εβδομάδες. Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!

Φαίνεται πως, παρά τις απολαβές που κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα μαθήματα Φινλανδικών που προσφέρονται δωρεάν στην Αθήνα και τις ευκολίες μετακόμισης και εγκατάστασης στη Φινλανδία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης προτιμούν... τον ήλιο και την οικογενειακή θαλπωρή από μία καριέρα σε δημόσιο νοσοκομείο σε άλλη χώρα της Ευρώπης…

«Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Έλληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους», εξηγεί στο «Έθνος» η Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα. «Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας», λέει.

Η εξήγηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν και άλλοι να προτιμούν τον ήλιο της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για νέα καριέρα στη Φινλανδία, παρόλο που η προκήρυξη αφορά μόνιμη θέση στο Δημόσιο με καλές απολαβές. «Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η προκήρυξη», λέει δίνοντας μια πιθανή εξήγηση για την απουσία ενδιαφέροντος η Κ. Μέλβολα.

Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η πλήρης απασχόληση στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα). Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393€/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.

Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44€/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42€) ή για προϊστάμενο (2.861,74€). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.


Διαβάστε περισσότερα...