Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις μεταμοσχεύσεις


Οι μύθοι και οι πραγματικότητες γύρω από τη διαδικασία.

Μικραίνει ο αριθμός των δοτών οργάνων στην Ελλάδα, τη στιγμή που 1500 άτομα περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού, 130 για μεταμόσχευση ήπατος, 30 για μεταμόσχευση καρδιάς και 130 για κερατοειδούς.

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις μεταμοσχεύσεις και αυτό οφείλεται αφενός στις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που δυσχεραίνει την ανίχνευση των υποψηφίων δοτών οργάνων και αφετέρου στη μείωση της χρηματοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, το 2011 και το 2012 είχαμε 40 και 45 δότες αντίστοιχα, ενώ το 2014 -μέχρι σήμερα- είχαμε μόνο 23. Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου» επισημαίνει η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο Περιφερειακό Γραφείο ΕΟΜ Βορείου Ελλάδος Δήμητρα Ζαχαρούδη, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την 1η Νοεμβρίου - Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, η κ. Ζαχαρούδη θα μιλήσει, σήμερα, στις 6.00μμ, στη ΧΑΝΘ, με θέμα «Μεταμόσχευση: Μύθος και Πραγματικότητα», ενώ αύριο την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με τίτλο «Δωρεά Οργάνων - Ζωής Συνέχεια», στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το Σάββατο, από τις 9.00-15:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μεταμοσχεύσεις

Όπως εξηγεί η κ. Ζαχαρούδη, δωρητής οργάνων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε άντρας ή γυναίκα κάθε ηλικίας, ενώ ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει, αν τα όργανα είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση ή όχι.

Τα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί παλαιότερα έχουν ξεπερασθεί από τις εξελίξεις της ιατρικής. Για τη λειτουργική κατάσταση του οργάνου που πρόκειται να αφαιρεθεί και να μεταμοσχευτεί, σημαντική είναι η βιολογική και όχι η χρονολογική ηλικία. Η παρουσία κάποιου προβλήματος υγείας δεν αποτελεί πάντα αντένδειξη για να γίνει κανείς δωρητής οργάνων. Πραγματοποιείται έλεγχος σε όλους τους δυνητικούς δότες για να αποκλειστούν μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως το ΗΙV (AIDS) και η ηπατίτιδα, καθώς επίσης και κακοήθεια. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και γνωστοποιείται στην οικογένεια του δότη.

Η απόφαση για το αν τα όργανα είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση ή όχι λαμβάνεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Τα όργανα μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχει γίνει διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου, που έχει πιστοποιηθεί από τρεις γιατρούς (θεράπων, νευρολόγος ή νευροχειρουργός, αναισθησιολόγος) οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους γιατρούς της ομάδας μεταμοσχεύσεων.

Ο υποψήφιος δότης μπορεί να καθορίσει ποια όργανα θέλει να δωρίσει και να το συζητήσει με την οικογένειά του, γιατί αυτοί θα μεταφέρουν την επιθυμία του, αν και εφόσον έρθει εκείνη η ώρα. Η κατανομή των μοσχευμάτων στους υποψήφιους λήπτες του Εθνικού Μητρώου διενεργείται αναλόγως με το όργανο που μεταμοσχεύεται και βάσει αυστηρών κριτηρίων, όπως η ομάδα αίματος, η ιστοσυμβατότητα, το ιατρικώς πιστοποιούμενο επείγον της επέμβασης, ο χρόνος αναμονής, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η εγγύτητα του τόπου λήψης του μοσχεύματος προς τον τόπο μεταμόσχευσης. Το Εθνικό Μητρώο Ληπτών τηρείται σε μια ειδική βάση δεδομένων στον ΕΟΜ και είναι απόρρητο και ασφαλές.

Η ταυτότητα του νεκρού δότη δεν αποκαλύπτεται στον λήπτη και στην οικογένειά του. Δεν αποκαλύπτεται, επίσης, η ταυτότητα του λήπτη στην οικογένεια του νεκρού δότη. Τα αρχεία των ληπτών περιέχουν «ευαίσθητα δεδομένα» που προστατεύονται από τον νόμο. Ωστόσο, ο μεταμοσχευμένος ασθενής που θέλει να μάθει ποιος ήταν ο δότης, μπορεί να στείλει επιστολή στον ΕΟΜ, ο οποίος με τη σειρά τη μεταβιβάζει στους οικείους του δότη και εφόσον επιθυμούν, θα επικοινωνήσουν μαζί του.

Μύθοι και πραγματικότητες

«Δεν αφήνουν κανένα να πεθάνει, επειδή ξέρουν ότι θέλει να γίνει δωρητής οργάνων γιατί προέχει η επιβίωση του ασθενούς και όλες οι προσπάθειες εστιάζονται σ' αυτό, γιατί η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βασίζεται στην αρχή ότι "η δωρεά οργάνων έρχεται πάντα δεύτερη μετά τους βασικούς ιατρικούς χειρισμούς", γιατί η έναρξη της διαδικασίας της μεταμόσχευσης προϋποθέτει την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και γιατί κανείς δεν γνωρίζει εκ των πρότερων τους συμβατούς, με τον δότη, λήπτες. Η αφαίρεση των οργάνων από τον νεκρό δότη γίνεται με σεβασμό στο σώμα του νεκρού κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων γίνεται από χειρουργούς και εκπαιδευμένο προσωπικό με μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μην παραμορφώνεται το σώμα ή η όψη ή τα χαρακτηριστικά του νεκρού δότη. Η Εκκλησία δεν είναι αντίθετη με τις μεταμοσχεύεις και, σύμφωνα με τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου, τις αντικρίζει ως και κάθε τι σχετιζόμενο με την υγεία του ανθρώπου και την πάλη του με τον θάνατο, μετά ιδιαίτερης συμπάθειας και κατανόησης» εξηγεί η κ. Ζαχαρούδη.

Παράλληλα, τονίζει ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

-Κανένας δωρητής οργάνων δεν κινδυνεύει. Είναι τόσο πολύπλοκες οι διαδικασίες και για να πετύχει μια μεταμόσχευση εμπλέκονται τόσοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, που αποκλείεται μια μεταμόσχευση οργάνων να γίνει κρυφά ή παράνομα.

-Οι «αστικοί μύθοι» που κυκλοφορούν κατά καιρούς περί απαγωγών και άλλων περίεργων καταστάσεων, δεν ευσταθούν και καταρρέουν έπειτα από ελάχιστη έρευνα. Είναι αυτονόητο ότι καλό είναι να μην αναπαράγονται ούτε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Με τον όρο «εμπόριο οργάνων» νοείται οργανωμένη αγοραπωλησία οργάνων, που πραγματοποιείται σε τριτοκοσμικές χώρες, χωρίς νομικό πλαίσιο που να την απαγορεύει. Σε καμία περίπτωση κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Ο εγκεφαλικός θάνατος ισοδυναμεί με θάνατο, είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση και ποτέ στα ιατρικά χρονικά δεν έχει επανέλθει άνθρωπος που το στέλεχός του έχει υποστεί βλάβη. Ο εγκεφαλικός θάνατος καμία σχέση δεν έχει με το κώμα ή το «φυτό».

Προσθέτει ακόμη ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι:

-Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική του στάση απέναντι στη δωρεά.

-Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι ή π.χ. σε ένα τροχαίο ατύχημα.

-Πάντα ζητείται η συναίνεση των συγγενών. Είναι προτιμότερο να «χαθεί ένας δότης παρά να ακουστεί κάτι αρνητικό που θα βλάψει την ιδέα της δωρεάς».

-Ο ΕΟΜ είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που ελέγχει, συντονίζει, διαμεσολαβεί και διασφαλίζει όλες τις διαδικασίες από το δότη στο λήπτη.

-Η πιθανότητα να χρειαστεί κανείς σε κάποια στιγμή της ζωής του ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξει υπό συνθήκες που θα μπορεί να δωρίσει τα όργανά του μετά θάνατον.



Διαβάστε περισσότερα...

Ήπιο περίπατο την Κυριακή διοργανώνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο


Μήνυμα για άσκηση από το Κέντρο.

«Ελάτε να περπατήσουμε». Την πρόσκληση απευθύνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για δεύτερη συνεχή χρονιά, στέλνοντας το μήνυμα της άσκησης ως μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο ήπιος περίπατος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, και ώρα 11:00. Ως χώρος συνάντησης και σημείο εκκίνησης είναι η αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (συμβολή Λεωφ. Αμαλίας και Λεωφ. Συγγρού στην προτομή Μελίνας Μερκούρη, απέναντι από την Πύλη του Αδριανού). Ο περίπατος θα καταλήξει στο τέλος της Ερμού στην Πειραιώς μέσω των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγ. Ασωμάτων, (απόσταση 2 χλμ).

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα δημιουργήσει εορταστική ατμόσφαιρα πριν την έναρξη του περιπάτου και θα διανεμηθούν αναμνηστικά μπλουζάκια, τα οποία οι συμμετέχοντες θα φορούν κατά τη διάρκεια του περιπάτου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ευτυχία «κρύβεται» σε γονίδιο


Το ίδιο ρυθμίζει τα επίπεδα της σεροτονίνης σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για ποιο λόγο οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, ενώ οι Γάλλοι οι πιο μίζεροι; Δεν οφείλεται μόνο στις συνθήκες που ζουν, αλλά και στα γονίδιά τους, λένε οι επιστήμονες.

Το ότι η ευτυχία καθορίζεται ως ένα σημαντικό βαθμό από τα γονίδιά μας το γνωρίζαμε από προηγούμενες έρευνες. Πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Warwick ανακάλυψαν ότι το γονίδιο που μας ανεβάζει τη διάθεση είναι αυτό που ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως ουσία της καλής διάθεσης. Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους.

Στη νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερη (κοντύτερη) είναι η μορφή του γονιδίου της ευτυχίας τόσο πιο μειωμένη είναι η παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη (μακρύτερη) είναι η μορφή του τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Με βάση το νέο αυτό στοιχείο παρατηρήθηκε ότι στους Γάλλους, στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς το γονίδιο της ευτυχίας έχει μικρή μορφή και επομένως εξηγεί για ποιο λόγο από τη φύση τους είναι περισσότερο δυστυχισμένοι, μίζεροι και γκρινιάρηδες σε σχέση με άλλους λαούς. Πρωταθλητές στην ευτυχία είναι οι Δανοί, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν τη μεγαλύτερη μορφή γονιδίου και άρα έχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης. Για τον ίδιο λόγο στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται ο Παναμάς και το Βιετνάμ.

Ο καθηγητής Andrew Oswald, που έλαβε μέρος στην έρευνα, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα εξηγούν τον λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι, παρότι έχουν άριστη οικονομική επιφάνεια, υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλή υγεία, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργούνται ειδικοί σταθμοί για το μητρικό θηλασμό


Σε δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια, σταθμούς… - Νομοσχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Νέο θεσμικό πλαίσιο, για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, αναμένεται να φέρει σύντομα το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα. «Σκοπός του νομοσχεδίου, είναι να αλλάξει την κουλτούρα απέναντι στον μητρικό θηλασμό», ανέφερε η υφυπουργός.

Ειδικότερα, δημιουργείται σταθμός/χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Επίσης, οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται Σταθμός/Χώρος Θηλασμού στην Εργασία.

Στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και σε ιδιωτικές Κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (Φ.Β.Ν.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Σημειώνεται, ότι ως «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» έχουν ανακηρυχθεί από τη UNICEF ήδη δύο Δημόσια Νοσοκομεία, το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης και για το πρώτο Ιδιωτικό Μαιευτήριο της χώρας, το «Μητέρα».

Δημιουργείται Τράπεζα Γάλακτος στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και στις ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν μονάδα νεογνών. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας οργανώνονται προγράμματα και δράσεις προαγωγής του μητρικού θηλασμού, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γυναικών και φορέων με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας των υπηρεσιών και παρεμβάσεων και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.

Συστήνεται στο υπουργείο Υγείας «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού» και εξετάζεται η δυνατότητα, να δημιουργηθεί συμβολικά μέσα στο υπουργείο Υγείας, ο πρώτος Σταθμός/Χώρος Θηλασμού, ο οποίος θα λειτουργήσει πιλοτικά. Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, το οικονομικό κόστος των Σταθμών/Χώρων Θηλασμού και των Τραπεζών Γάλακτος δεν μπορεί να εκτιμηθεί πριν την έκδοση των προβλεπομένων Υπουργικών Αποφάσεων που θα ρυθμίσουν τις προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας τους.

«Ο Μητρικός Θηλασμός είναι δικαίωμα του ανθρώπου, ενώ η προαγωγή του αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση για την Δημόσια Υγεία και την πρόληψη», επισήμανε η υφυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παίδων «Αγία Σοφία» Γεώργιος Χρούσος σημείωσε, ότι “η καλύτερη επένδυση που έχει να κάνει μια χώρα είναι στην προγεννητική ηλικία και στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής, δηλαδή στην προσχολική ηλικία. Συνεπώς, αυτό που επιχειρείται σήμερα, είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τον Πολιτισμό μας, για τη χώρα μας και για την κουλτούρα μας».

Ωστόσο, παρά τις επιστημονικές διαπιστώσεις και τις διακηρύξεις των διεθνών οργανισμών, τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο, διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Στο διεθνή χώρο τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους 6 μήνες κυμαίνονται από 22% στη Γερμανία, 12% στη Σουηδία και στις Η.Π.Α. και 9,7% στην Αυστρία, μέχρι κάτω του 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη χώρα μας η Εθνική Μελέτη Συχνότητας και Προσδιοριστικών Παραγόντων Μητρικού Θηλασμού κατέγραψε ότι στο μαιευτήριο θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, ενώ στο τέλος του 6ου μήνα το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού σχεδόν μηδενίστηκε (0,9%). Στο τέλος του πρώτου χρόνου ποσοστό 6,4% των γυναικών συνέχιζε τον μη αποκλειστικό θηλασμό.

Όπως είπε η υφυπουργός, τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν, ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλαπλά και μεγάλα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Παιδιά ηλικίας 7-8 που θήλασαν τουλάχιστον για 6 μήνες εμφάνισαν 10 βαθμούς υψηλότερο IQ από αντίστοιχα που δεν θήλασαν. Παιδιά που θηλάζουν για 1 χρόνο εμφανίζουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και κατά 10 φορές μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Παιδιά που θήλασαν έστω και για 1 μήνα, εμφανίζουν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση λευχαιμίας. Ανάμεσα σε παιδιά που θήλασαν και σε άλλα που δεν θήλασαν, παρατηρήθηκε μειωμένη εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, ωτίτιδων, γαστρεντερίτιδων, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και διαφόρων τύπων αλλεργιών. Παιδιά που θηλάζουν έχει βρεθεί, ότι εμφανίζουν στο μέλλον μειωμένο κίνδυνο για εκδήλωση παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου και της νόσου του Crohn.

Για τη μητέρα μειώνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ή του ενδομητρίου, καθώς και για την εμφάνιση οστεοπόρωσης από τη μητέρα που θήλασε τα παιδιά της. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στις ΗΠΑ, 4.981 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, 53.847 περιπτώσεις υπέρτασης και 13.946 περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου θα προληφθούν τα επόμενα χρόνια, εάν το 90% των 15χρονων σήμερα Αμερικανίδων θηλάσει κάθε παιδί της για τον πρώτο χρόνο ζωής του. «Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι μέσα από το θηλασμό δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, συμβάλλοντας στη δημιουργία αρμονικής σχέσης μεταξύ τους, στην ύπαρξη ψυχικής υγείας και στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας του παιδιού», είπε η κ. Παπακώστα.

Ο μητρικός θηλασμός όμως έχει και οικονομικά οφέλη. Το άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος που προκαλεί η εγκατάλειψη του μητρικού θηλασμού υπολογίστηκε σε 2 έρευνες που αφορούσαν τις ΗΠΑ.

Το 2001 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπολόγισε, ότι για τα πρώτα δύο χρόνια ζωής θα εξοικονομούνταν 3,6 δισεκ. δολάρια, εάν τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού αυξάνονταν από 64% εντός των Μαιευτηρίων και 29% στο τέλος του 6ου μήνα, σε 75% και 50% αντίστοιχα. Τα στοιχεία είναι πιθανό να υποεκτιμούν το κόστος, καθώς περιλαμβάνουν το κόστος που προκαλούν μόνο τρεις παιδικές ασθένειες (μέση ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα και νεκρωτική εντεροκολίτιδα). Έρευνα για το 2007 υπολόγισε εκ νέου το κόστος περιλαμβάνοντας δέκα από παιδικά νοσήματα (πλην του διαβήτη τύπου 2, για τον οποίο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία) και κατέληξε, ότι εάν το 90% των Αμερικανικών οικογενειών συμμορφωνόταν με την οδηγία για αποκλειστικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής, οι ΗΠΑ θα εξοικονομούσαν ετήσια 13 δις δολάρια και θα προλάμβαναν 911 θανάτους, οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι θάνατοι βρεφών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια ηλικία είναι καλύτερο το σεξ


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Όταν τα χρόνια περνούν δεν αλλάζει μόνο το σώμα και η συμπεριφορά, αλλά και η ερωτική μας ζωή, η οποία από ότι φαίνεται, προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές.

Οι μελετητές αυτή την φορά βάλθηκαν να ανακαλύψουν σε ποια ηλικία είναι καλύτερο το σεξ. Όπως τεκμηρίωσαν οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ στα 28 τους χρόνια, ενώ οι άντρες «τα δίνουν όλα» πέντε χρόνια αργότερα.

Έρευνα που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» αποκάλυψε ότι οι άντρες έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις ερωτικές τους συνευρέσεις στις ηλικίες των 50 με 69 ετών. Έτσι μπορεί ένας άντρας σε αυτή την ηλικία να μην είναι πάντα... ετοιμοπόλεμος όσο ένας μικρότερης ηλικίας αλλά έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του πράγμα που κάνει το σεξ πιο απολαυστικό και λιγότερο αγχωτικό.

Από την άλλη η γυναίκα φαίνεται ότι απελευθερώνεται στο σεξ μετά την ηλικία των 40. Σε αυτή την ηλικία το ασθενές φύλο απολαμβάνει το σεξ με μεγαλύτερη ευχαρίστηση από ότι το περιστασιακό στην ηλικία των 20.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, το σεξ βελτιώνεται με την εξάσκηση», σχολιάζει η ειδική σε θέματα σεξ δρ Τρέισι Κοξ, από το Λονδίνο. «Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως λογικό να απολαμβάνουν οι άντρες περισσότερο το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία τους παρά στα 18 τους, όταν ουσιαστικά ακόμα το μαθαίνουν».

Και συνεχίζει: «Χρειάζεται χρόνος για να μάθει ένας άντρας να έχει τον έλεγχο της εκσπερμάτωσής του, αλλά και για να εντρυφήσει στην πολυπλοκότητα της σεξουαλικής πράξης».

Ακόμα στις ηλικίες των 30 και των 20 γυναίκες και άντρες έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από ανασφάλειες που σχετίζονται ως επί το πλείστον με την εξωτερική εμφάνιση( οι γυναίκες) και με τις σωματικές επιδόσεις(άντρες).

Τα ζευγάρια της ώριμης ηλικίας απαλλαγμένα από τέτοιους είδους ανασφάλειες φαίνεται ότι δρουν πιο απελευθερωμένα και ευσυνείδητα. Και στα δύο φύλα, εξάλλου, «το σεξ γίνεται καλύτερο όταν νιώθουμε καλύτερα με το σώμα μας και πιο άνετα με τον/την σύντροφό μας» επισημαίνει η ειδική επιστήμονας.

Όσον αφορά στο γιατί οι γυναίκες απολαμβάνουν σε μικρότερη ηλικία περισσότερο το σεξ, η δρ Κοξ το θεωρεί επίσης αναμενόμενο. «Οι γυναίκες ανακαλύπτουν νωρίτερα από τους άντρες τι αποδίδει και τι όχι στο κρεβάτι», λέει.

Περισσότερα σεξουαλικά χρόνια οι άνδρες
Όπως διαπιστώθηκε, από την ίδια έρευνα ένας άνδρας 30 ετών μπορεί να περιμένει κατά μέσο όρο 35 ακόμα χρόνια σεξουαλικής δραστηριότητας και 45 χρόνια επιβίωσης, ενώ μια γυναίκα ίδιας ηλικίας μπορεί να περιμένει 31 χρόνια σεξουαλικής ζωής και 50 ακόμα χρόνια επιβίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες θα περάσουν το 78% της υπόλοιπης ζωής τους μετά τα 30 τους, κάνοντας σεξ, ενώ οι γυναίκες μόνο το 61%.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρε τι κλέβουν οι άνθρωποι!


Τα πιο περίεργα πράγματα που εξαφάνισαν ποτέ οι ελαφροχέρηδες του πλανήτη.

Ληστές και μπουκαδόροι έχουν αφήσει συχνά άφωνη την οικουμένη από τη δημιουργικότητα με την οποία περιβάλλουν τη «δουλειά» τους.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και τον λυσσαλέο ανταγωνισμό στον κλάδο, τότε κάποιες φορές καλείσαι να σκεφτείς έξω από τα εσκαμμένα και να κάνεις τη μεγάλη διαφορά, εγκαινιάζοντας έτσι νέους τομείς δράσεις.

Κανείς δεν συναινεί φυσικά σε αυτό και η κλοπή είναι έγκλημα, είναι απλώς κάποιες φορές που το πράγμα γίνεται εντυπωσιακό και δεν μπορεί να περάσει στα «ψιλά» της καθημερινής ειδησεογραφίας.

Κι έτσι από απλές παραβάσεις του κοινού ποινικού Δικαίου, οι κλοπές αυτές άφησαν Ιστορία, έτσι κινηματογραφικότατες καθώς εμφανίστηκαν…

Δύο μίνι-τρένα



Το να αποκαλείς ένα τρενάκι που ζυγίζει έναν και πλέον τόνο «μίνι» μοιάζει υπερβολή, δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Αυτό που κάνει εντύπωση στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η έλλειψη κινήτρων πίσω από την πράξη, κάτι που έκανε την αστυνομία να μιλήσει για απλή πρόκληση: τα τρενάκια μπήκαν προφανώς στο μάτι των ληστών και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους! Πώς εξαφανίζεις εξάλλου δύο τρένα του ενός τόνου έκαστο;

Ολόκληρα ATM



Αυτό το έχουμε δει και στη χώρα μας, παραμένει ωστόσο εντυπωσιακότατο ως γεγονός, παρά το ότι έχει μετατραπεί σε παγκόσμια σταθερά τώρα στα χρόνια της κρίσης. Αντί λοιπόν να ψάχνεις τρόπους να παρακάμψεις το λειτουργικό του και να σου βγάλει το παραδάκι, ξεριζώνεις ολόκληρο το ΑΤΜ από τη θέση του και ξεμπέρδεψες…



Πύραυλος της NASA



Η NASA αρέσκεται να κρατά τα πράγματα που κατασκευάζει, καθώς δεν θα ήθελε με τίποτα να πέσουν σε λάθος χέρια. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή της όταν είδε τον κινητήρα του Saturn RL-10 να εμφανίζεται ξαφνικά προς πώληση στο eBay! Αυτό που κάνει ακόμα πιο αξιομνημόνευτο το γεγονός είναι ότι πέρα από το τεράστιο των διαστάσεών του, ο πύραυλος φιλοξενούνταν σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μέρη του πλανήτη. Το Χόλιγουντ πρέπει να βρει στα σίγουρα τα τηλέφωνα των δραστών και να αγοράσει άμεσα τα δικαιώματα του σεναρίου! Πώς φεύγεις δηλαδή από τις απόρθητες εγκαταστάσεις της NASA με έναν τεραστίων διαστάσεων πύραυλο παραμάσχαλα;

Παγετώνας



Εκεί που ξέραμε ότι οι παγετώνες και τα παγόβουνα έλιωναν απλώς, φαίνεται ότι κλέβονται κιόλας! Κι αν αυτή δεν είναι η πιο περίεργη κλοπή του κόσμου, τότε ποια είναι; Τύπος κατέστρεψε λοιπόν φυσικό μνημείο (και τουριστικό αξιοθέατο φυσικά) «σηκώνοντας» έναν παγετώνα βάρους 5 τόνων! Ο κλεφτάκος πιάστηκε όμως με τον φρεσκοκομμένο πάγο στα πράσα και ομολόγησε ότι είχε σκοπό να τον κόψει κομμάτια και να τον πουλήσει σε κυριλέ μπαρ, για ακόμα καλύτερα και ακριβότερα φυσικά κοκτέιλ, όχι πια με κοινό πάγο, αλλά με πάγο από παγετώνα!

Σκυλιά-φύλακες



Με τόσες κλοπές που έχουμε δει, είναι καλό να ξέρουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε την περιουσία μας. Ή πάλι και όχι, αφού ακόμα και τα σκυλιά στα οποία αναθέτουμε τη φύλαξή μας έχουν πέσει θύματα κλοπής! Σε ένα έγκλημα λοιπόν σχετικά κοινό, οι μπουκαδόροι αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές από τις ορέξεις τους, ακόμα και αυτά που κατέχουμε για να μας προστατεύουν από τη δεξιοτεχνία τους…

Τρένο (κανονικών διαστάσεων)



Αφού μπορείς να κλέψεις τρένο-μινιατούρα, γιατί όχι και την πρωτότυπη εκδοχή του λοιπόν; Κλέφτες στην Ουκρανία πήγαν το πράγμα στο αμέσως επόμενο επίπεδό του όταν επιδεικνύοντας πλαστές ταυτότητες απέκτησαν πρόσβαση σε τρένο και το σήκωσαν, πιθανότατα με τη βοήθεια γερανού. Και λέμε πιθανότατα γιατί κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα! Πώς εξαφανίστηκε λοιπόν από προσώπου γης ένα τρένο 60 τόνων;

Σπίτι



Όχι, δεν εννοούμε το περιεχόμενο του σπιτιού, αλλά το ίδιο το οίκημα! Ιδιοκτήτης λοιπόν οικίας στη Μαλαισία πήγε να παραλάβει όπως και κάθε άλλη φορά το νοίκι όταν αντίκρισε έντρομος ότι το δίπατο σπίτι του είχε κάνει φτερά! Κι ενώ η ιστορία δεν είναι από μόνη της καθόλου αστεία, σκεφτείτε την αστυνομία στον δρόμο να ρωτά τον κόσμο αν έχει δει κανείς το αγνοούμενο σπίτι…

Χιλιάδες λίτρα καυσίμου



Αρπαγές καυσίμων έχουμε δει πολλές και συχνότατες, δεν θα κάνουμε οπότε λόγο για τέτοια μικροπεριστατικά. Θα μιλήσουμε αντίθετα για την υπόθεση που έλαβε χώρα στη Βρετανία και έφερε τα πάνω-κάτω στον κλάδο των κλοπών καυσίμων: τύποι έφεραν το δικό τους βυτιοφόρο, το οποίο γέμισαν με 7.800 λίτρα βενζίνης! Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση κράτησε ώρες, κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός ότι άγνωστοι άρπαξαν μια πισίνα σχεδόν γεμάτη με καύσιμα και έφυγαν κατόπιν ανενόχλητοι…

Γέφυρα



Το Khabarovsk της Ρωσίας ήταν άλλοτε σπίτι μιας αξιαγάπητης χαλύβδινης γέφυρας 200 τόνων, όταν εκείνη ξαφνικά εξαφανίστηκε μια ωραία πρωία, χωρίς κανένα ίχνος μάλιστα. Κι ενώ αρκετές ακόμα απόπειρες για αρπαγές γεφυρών και πώλησή τους για παλιοσίδερα έχουν συμβεί στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, τίποτα δεν ξεπερνά σε ζοφερή φαντασία την εξαφάνιση ολόκληρης γέφυρας από προσώπου γης!

Καλαμπόκι



Έχοντας δει κλοπές γεφυρών, τρένων και σπιτιών ολόκληρων, φαντάζει «λίγη» μια τέτοια αρπαγή, δεν είναι όμως, καθώς και πάλι τα νούμερα κάνουν τη διαφορά: αποφασισμένοι για όλα λοιπόν ληστές στη Βραζιλία σήκωσαν περισσότερους από 50 τόνους καλαμποκιού, και μάλιστα από κινούμενο τρένο! Αμίμητο…



Διαβάστε περισσότερα...

Τα «αλμυρότερα» αντρικά εσώρουχα


Γιατί το λευκό σλιπ μάς άφησε χρόνους!

Οι εποχές που ο άντρας φορούσε ό,τι έβρισκε εύκαιρο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον οι μόδιστροι κάνουν τα πάντα για να προσθέσουν νότες χλιδής και πολυτέλειας στα εσώρουχα του άντρα.

Κι αν δεν είναι γνωστά τα πολυτελή και πανάκριβα αντρικά εσώρουχα, γι’ αυτό φταίει το κακό μάρκετινγκ των εταιριών, την ίδια ώρα που τα γυναικεία αντίστοιχά τους συνεχίζουν να κλέβουν όλη τη δόξα.

Για τον ευκατάστατο επιχειρηματία λοιπόν και τον τύπο που είναι πρόθυμος να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να φέρει έναν άνεμο ανανέωσης εκεί κάτω, διατίθενται στην αγορά χειροποίητες δημιουργίες που μετατρέπουν το απλό εσώρουχο σε χλιδάτο αξεσουάρ ένδυσης.

Μην περιμένετε φυσικά τιμές αντίστοιχες με τα ακριβότερα γυναικεία εσώρουχα, καθώς ανέκαθεν η αντρική επικράτεια αποδεικνυόταν μετριοπαθέστερη στις εξαλλοσύνες…

2(X)IST Gold Range
Τιμή: 28 ευρώ



Η αμερικανική μάρκα ιδρύθηκε το 1991 για να φέρει τον πολιτισμό στα αντρικά εσώρουχα και αξεσουάρ. Το εσώρουχο αποτελείται από υψηλής ποιότητας συνθετικό ύφασμα, ειδικά κατασκευασμένο για να μην κολλά στο σώμα. Το εσώρουχο μάλιστα (No-Show Trunk) δίνει την οπτική αίσθηση του χρυσού, με τις λεπτομέρειες να είναι κάτι παραπάνω από προφανείς…

Bon Bon Bodywear Underwear
Τιμή: 30 ευρώ



Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το ιδανικό μείγμα μόδας, πρακτικότητας και ομορφιάς. Μεταξένια αίσθηση στο σώμα λοιπόν σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ακόμα και σε χρυσό βγαίνει…

Naked Underwear
Τιμή: 35 ευρώ



H Naked Underwear λέει ότι τα δικά της εσώρουχα δεν είναι τα συνηθισμένα που θα βρεις στα μαγαζιά, κι αυτό γιατί είναι καμωμένα από ένα νέο υλικό που δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο σώμα. Το εν λόγω ύφασμα είναι λέει πιο μαλακό απ’ ό,τι άλλο κυκλοφορεί στην αγορά…

Oasis Boxers from Icebreaker Underwear
Τιμή: 40 ευρώ



Αλλάζουμε δραστικά τοπίο εκεί κάτω και περνάμε από τα λεπτεπίλεπτα υλικά στα εσώρουχα για βαριές χειμερινές δουλειές, από σκι στο χιόνι και πεζοπορία δηλαδή μέχρι και ό,τι άλλο σκεφτεί ο αντρικός νους στο καταχείμωνο. Η προστασία των απόκρυφων από το κρύο πρέπει εξάλλου να είναι το πρώτο μέλημα του άντρα τον χειμώνα…

Etiquette Clothiers Black Label Luxury Boxer Shorts
Τιμή: 48 ευρώ

Η Etiquette Clothiers είναι μια exclusive φίρμα που ασχολείται αποκλειστικά με τον άντρα, φτιάχνοντας κάλτσες, μαγιό, πουκάμισα και εσώρουχα φυσικά. Γιατί είναι έτσι αλμυρούτσικο; Πέρα από το βαμβάκι υψηλής ποιότητας και τη δεξιοτεχνία της ραφής, το εσώρουχο μοστράρει μαργαριτάρι αληθινό στο κούμπωμα…

Frigo No.1 Athletic Underwear
Τιμή: 80 ευρώ



Είναι το μπόξερ που κάνει τα άλλα να κρύβονται στο συρτάρι από ντροπή. Πανάλαφρο ύφασμα από καινοτόμες μικροΐνες, που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, διαθέτει ακόμα και ειδικό πλέγμα που αποτρέπει τον ιδρώτα εκεί κάτω. Όσο για την τεχνολογία του υφάσματος, το Coolmax, είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για να μην πιάνουν πάγο οι κινητήρες των τζετ!

Oakley Carbon X Underwear
Τιμή: 85 ευρώ

Μοναδικό στο είδος του, είναι καμωμένο επίσης από καινοτόμο υλικό, από το άκαυστο νήμα-σήμα κατατεθέν της Carbon X (πολυακριλονιτρίλιο). Κάτι που κάνει το εσώρουχο ολότελα πυρίμαχο, ιδανικό για πυροσβέστες και κασκαντέρ! Εσώρουχο εργασίας λοιπόν, δεν είναι να απορείς για την τσουχτερή τιμή του…

Derek Rose Otis Pure Silk Boxer
Τιμή: 125 ευρώ

Ιδρυμένη το 1926 από τον Lou Rose, η λονδρέζικη φίρμα μετρά 3 γενιές ειδικών στα αντρικά εσώρουχα, γινόμενη σχετικά πρόσφατα διεθνής. Το μετάξι το ξέρουν καλά οι ράφτες της Derek Rose, που έχουν βαλθεί να παρασκευάσουν το καλύτερο αντρικό εσώρουχο που φτιάχτηκε ποτέ…

Under Underwear Parker Boxer Classic Ecru Waffle Briefs
Τιμή: 135 ευρώ

Η Under Underwear είναι μια σύγχρονη φίρμα αντρικών εσωρούχων που κάνει άνω-κάτω τον κόσμο: τα εσώρουχα σχεδιάζονται στο Άμστερνταμ, περνούν κατόπιν στο Λονδίνο για έγκριση και παρασκευάζονται τελικά στην Πορτογαλία. Δεν εκτινάσσει αυτό βέβαια την τιμή στα ουράνια, αλλά τα υψηλής ποιότητας υλικά καθώς και τα δύο ολόχρυσα κουμπιά!

Hermes Woven Boxer
Τιμή: 400 ευρώ



Φτάσαμε αισίως στην κορυφή των αντρικών εσωρούχων για να συναντήσουμε εκεί τον γαλλικό οίκο Hermes, ο οποίος βάλθηκε να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό στην κατηγορία της οικονομικής υπερβολής με εντυπωσιακότατο ωστόσο τρόπο. Το βαμβακερό μπόξερ της exclusive φίρμας σε κλασική γραμμή είναι το εσώρουχο των λίγων και εκλεκτών, καθώς το καρτελάκι της τιμής του δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας…


Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάχνοντας οξυγόνο... πριν από τη ζωή


Μπορεί να σχηματιστεί από διοξείδιο του άνθρακα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Περίπου το ένα πέμπτο της ατμόσφαιρας της Γης αποτελείται από οξυγόνο, το οποίο προέρχεται από τα φυτά, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και το οποίο χρησιμοποιείται από όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη, για τη λειτουργία του μεταβολισμού τους.

Ωστόσο, πριν από την εμφάνιση των πρώτων φωτοσυνθετικών οργανισμών –πριν από 2,4 δισ. χρόνια- η ατμόσφαιρα πιθανόν να περιείχε διοξείδιο του άνθρακα, όπως συμβαίνει σήμερα στον Άρη και την Αφροδίτη.

Τα τελευταία 40 χρόνια, οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχε μια μικρή ποσότητα οξυγόνου στην πρώιμη ατμόσφαιρα.

Από πού όμως θα μπορούσε να έχει προέλθει αυτό το αβιοτικό οξυγόνο;

Το οξυγόνο αντιδρά αρκετά επιθετικά με άλλες ενώσεις, και γι΄ αυτό δε θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ καιρό, χωρίς κάποια συνεχή πηγή.

Ο φοιτητής Zhou Lu από το πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με καθηγητές από το Τμήμα Χημείας και Πλανητικών Επιστημών και Επιστημών της Γης, έδειξαν με μια έρευνά τους, ότι το οξυγόνο μπορεί να σχηματιστεί σε ένα στάδιο, με τη χρήση υψηλής ενέργειας λέιζερ υπεριώδους κενού –ονομάζεται έτσι γιατί έχει μήκος κύματος κάτω από τα 200 νανομέτρα και συνήθως απορροφάται από τον αέρα- το οποίο διεγείρει το διοξείδιο του άνθρακα. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

«Προηγουμένως οι άνθρωποι πίστευαν ότι η αβιοτική (που δεν περιλαμβάνει φυτά) πηγή του μοριακού οξυγόνου προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα και το ηλιακό φως. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι το οξυγόνο (O2) μπορεί να σχηματιστεί με διαχωρισμό του διοξειδίου του άνθρακα σε ένα στάδιο. Η ίδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ατμόσφαιρες που κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα, όπως αυτή στον πλανήτη Άρη και στη Αφροδίτη» εξήγησε ο Zhou, μιλώντας στο sciencedaily.com.

Αυτή η διαδικασία δημιουργίας οξυγόνου ενός σταδίου θα μπορούσε να συντελείται τώρα, καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου η υψηλής ενέργειας υπεριώδης ακτινοβολία κενού από τον Ήλιο κατευθύνεται προς τη Γη ή άλλους πλανήτες.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια αντίδραση αποδεικνύεται στο εργαστήριο και, σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες που αξιολόγησαν την έρευνα του Zhou, τα μοντέλα της εξέλιξης των πλανητικών ατμοσφαιρών θα πρέπει τώρα να προσαρμοστούν ανάλογα, ώστε να ληφθεί υπόψη και αυτός ο παράγοντας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ωρολογιακή βόμβα» η πολυανθεκτική φυματίωση


«Δυσκολεύει το έργο των γιατρών η λειτουργία μόνο μιας μονάδας στην Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕ.

Σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αποτελεί το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», με προβληματική και ελλιπή αντιμετώπιση.

«Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Μιχάλης Τουμπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επ’ ευκαιρία του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ, η μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παρακολουθεί φέτος 32 περιστατικά, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στην εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση, με το ένα να έχει ήδη καταλήξει.

«Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί, έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε, ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, η οποία διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.

«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας, ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών, έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Στο επίκεντρο των επιστημόνων, κατά το 23ο Συνέδριο θα τεθεί και το κάπνισμα, καθώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή (αφορά στο 38%- 40% του γενικού πληθυσμού) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση, καθώς κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. «Το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας, ότι και τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά, παρότι ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος.

Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο Νικόλαος Κουλούρης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, είπε, ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν είναι αθώο. «Επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση», είπε και τόνισε, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος. «Οι άνθρωποι καπνίζουν περισσότερο βασιζόμενοι στη φήμη ότι είναι ακίνδυνο» είπε ο κ. Κουλούρης, επισημαίνοντας, ότι καμία μορφή καπνίσματος δεν είναι ακίνδυνη.

Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ασχοληθούν επίσης, με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το Άσθμα, όπου οι εξελίξεις είναι ευχάριστες, καθώς διατίθενται περισσότερα και αποτελεσματικότερα φάρμακα, καθώς επίσης και για περιπτώσεις ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, αλλά και καρκίνου του πνεύμονα, όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα σε όλο και μικρότερες ηλικίες, με χαμηλή πενταετή επιβίωση, παρά τη διαθεσιμότητα νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων. Τα δεδομένα δείχνουν, ότι οι 8 στους 10 που πάσχουν από καρκίνο στον πνεύμονα υπήρξαν καπνιστές, ενώ στις πνευμονολογικές κλινικές, ποσοστό 30% της διαχείρισής τους, αφορά σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Η μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα και ΧΑΠ, θα επέλθει με τη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος, είπαν οι επιστήμονες.



Διαβάστε περισσότερα...

Η νοσοκόμα αψήφησε την καραντίνα για τον Έμπολα και βγήκε βόλτα


Ο κατ’ οίκον περιορισμός στο Μέιν δεν της… ταιριάζει και διαμαρτύρεται.

Το να κλειστεί μέσα στο σπίτι της και να μην μπορεί να πάει πουθενά δεν το δέχεται και ας υπάρχει κίνδυνος… Μία Αμερικανίδα νοσηλεύτρια που επέστρεψε πρόσφατα από τη Σιέρα Λεόνε, όπου είχε περιθάλψει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, και η οποία διαμαρτύρεται για την υποχρεωτική καραντίνα στην οποία την έχουν θέσει οι αρχές στο Μέιν (βορειοανατολικά) βγήκε σήμερα από το σπίτι της για να πάει μια βόλτα με ποδήλατο, όπως μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Δύο περιπολικά της αστυνομίας ακολουθούσαν τη νοσοκόμα, Κέισι Χίκοξ και τον σύντροφό της, Τεντ Γουίλμπουρ, οι οποίοι αφού φόρεσαν τα κράνη τους βγήκαν για μια βόλτα με τα ποδήλατά τους χωρίς να μιλήσουν καθόλου στους δημοσιογράφους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι της.

Η νοσηλεύτρια απείλησε χθες το βράδυ ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που η πολιτεία του Μέιν (βορειοανατολικά) της επιβάλλει να παραμείνει στην απομόνωση την ώρα που δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Η πολιτεία του Μέιν επέβαλε στην Κέισι Χίκοξ να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της για επιπλέον 12 ημέρες έως, δηλαδή, τη λήξη της περιόδου επώασης της ασθένειας (συνολικά 21 ημέρες).

«Δεν θα μου επιτρέψουν να βγω από το σπίτι μου ούτε να έλθω σε επαφή με ανθρώπους παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι σε άριστη κατάσταση και δεν έχω παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα» του ιού Έμπολα, δήλωσε χθες το βράδυ η Αμερικανίδα από την είσοδο της οικίας της στο Φορτ Κεντ, στο πλευρό της συντρόφου της. «Δεν θέλω να μείνω εδώ και να βλέπω τα πολιτικά μου δικαιώματα να παραβιάζονται παρά το γεγονός ότι όλο αυτό δεν στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις» εξήγησε η νοσηλεύτρια.



Η νοσοκόμα Κέισι Χίκοξ και ο σύντροφος της βγήκαν μια βόλτα με τα ποδήλατα τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική επίδραση των καρυδιών στο Αλτσχάιμερ


Καθυστερούν την έναρξη και την εξέλιξη της νόσου.

Νέα εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια πιθανόν να ασκούν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών πιθανόν να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης, καθώς και καθυστέρηση της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε σημαντική βελτίωση στην ικανότητα μάθησης, τη μνήμη, τη μείωση του άγχους και την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων μετά απο κατανάλωση δίαιτας εμπλουτισμένης σε καρύδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών τόσο σε αντιοξειδωτικά συστατικά όσο και σε α-λινολενικό οξύ, ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από την εκφυλιστική διαδικασία που παρατηρείται συνήθως στη συγκεκριμένη νόσο, όπου η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες κυριαρχούν.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καρυδιών με τη γνωσιακή λειτουργία και παρέχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τη διεξαγωγή μελετών αναφορικά με την επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών στον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer σε ανθρώπους.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την υγεία


Ευχάριστοι τύποι είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν διαβήτη και εγκεφαλικό.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις ασθένειες αναλύοντας τα δεδομένα από 6.904 αμερικανούς μέσου όρου ηλικίας 68 ετών οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην Μελέτη για την Υγεία και τη Συνταξιοδότηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:

- Tην εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα,

- Tο πόσο γενναιόδωροι και αλτρουιστές είναι,

- Πόσο ευσυνείδητοι και οργανωμένοι

- Αγχώδεις και νευρωτικοί

- Ανοιχτοί, με φαντασία και περιέργεια

Τέσσερα χρόνια μετά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου οι ερευνητές επανήλθαν και ρωτώντας τους συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι οι πιο ευσυνείδητοι – σκληρά εργαζόμενοι και αξιόπιστοι – ή οι πιο περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες ουσιαστικά απειλούνταν λιγότερο από ασθένειες όπως το εγκεφαλικό, η αρθρίτιδα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Στη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ήταν πιο εξωστρεφείς, ευχάριστες, ευσυνείδητες αλλά και νευρωτικές συγκριτικά με τους άνδρες.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν λιγότερο εξωστρεφείς, αλλά και λιγότερο ευσυνείδητοι, νευρωτικοί και ανοιχτοί συγκριτικά με τους νεότερους.

Οι παντρεμένοι ήταν πιο ευσυνείδητοι, ανοιχτοί και συναισθηματικά σταθεροί σε σχέση με τους ελεύθερους.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δε σχετίζονται με την πρόβλεψη της απειλής του καρκίνου. Σε σχέση με τις άλλες νόσους όμως παρατηρήθηκε ότι:

- Μια μονάδα εξωστρέφειας (σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4 ) συνδεόταν με τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης κατά 26%.

- Αντίστοιχο σκορ στην κλίματα του νευρωτισμού συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου υπέρτασης κατά 37%, πνευμονοπαθειών κατά 29%, αρθρίτιδας κατά 25% και καρδιακών νόσων κατά 24%.

- Μια μονάδα στην κλίμακα της ευχάριστης προσωπικότητας με στοιχεία αλτρουισμού, ευγένειας, γενναιοδωρίας και τάσεις να βοηθούν τους άλλους μείωνε τις πιθανότητες αρθρίτιδας κατά 21%.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάλιο: βοηθά στην υπέρταση: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;


Ένα ημερήσιο διαιτολόγιο με σωστή δοσολογία σε νάτριο (αλάτι), κάλιο, καλής ποιότητα λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η αρτηριακή υπέρταση

Η υπέρταση (ΑΥ) αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία στο δυτικό κόσμο. Αφορά περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο και ο επιπολασμός της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 60%, μέχρι το έτος 2025. Στοιχεία από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από τη μελέτη ΑΤΤΙCA, το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών πάσχουν από υπέρταση (ή έχουν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης). Την ίδια στιγμή περίπου 2,8 εκατομμύρια Έλληνες ενήλικες έχουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πίεση του αίματος (ΒΡ) είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου γιακαρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για νοσηρότητα και θνησιμότητα, απόστεφανιαία νόσο και ισχαιμικό ή αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο ρόλος του καλίου στην υγεία

Το κάλιο βρίσκεται στο σώμα μας, κυρίως μέσα στα κύτταρα, όπου διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες, μαζί με το νάτριο. Η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων είναι πολύ σημαντική. Στο 90-95% των ατόμων με υπέρταση, η αύξηση της πίεσης σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το στρες.

Για αυτό το λόγο διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εκτιμούν ότι απαιτείται μία σωστή διατροφή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις τους μια επαρκής πρόσληψη καλίου, παράλληλα με ταυτόχρονη μείωση του αλατιού, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Χαρακτηριστικά προτείνουν ένα πρόγραμμα διατροφής που ονομάζεται δίαιτα DASHκαι είναι ένα διατροφικό πρότυπο υψηλό σε κάλιο μέσα από τα πολλά φρούτα καιλαχανικά, μειωμένης περιεκτικότητας σε αλάτι, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, με χαμηλή πρόσληψη χοληστερόλης και περιορισμένα κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
Πού βρίσκουμε το κάλιο;

Το κάλιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, και το γάλα. Έτσι, πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, οι ψημένες γλυκοπατάτες, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια). Επίσης, πηγές καλίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές και τα φασόλια αλλά και το κρέας (όπως το κοτόπουλο) και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής και η μη συστηματική κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων καθιστά δύσκολη την επαρκή ημερήσια πρόσληψη καλίου. Συνεπώς, η εφαρμογή μίας ισορροπημένης διατροφής στα πρότυπα τςη μεσογειακής διατροφής και της δίαιταςDASH, με υψηλή κατανάλωση τροφίμων με κάλιο συμβάλλουν στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.

Η προτεινόμενη σύσταση για το κάλιο είναι 3100mg τη μέρα για τους ενήλικες στην ΕΕ (Ευρωπαική Commission 2003) ή μέχρι και 4700 mg στη δίαιτα DASH. Σχετικές μελέτες έχουν συσχετίσει το λόγο προσλαμβανομένου Να/Κ με την αρτηριακή πίεση. Όταν ο λόγος είναι περίπου 1, η συστολική πίεση ελαττώνεται περίπου κατά 3,4 mmHg.
Ποιος ο ρόλος του καλίου στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς;
Υψηλής ποιότητας επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου μειώνει την πίεση του αίματος σε άτομα με υπέρταση και δεν έχει αρνητική επίδραση στις συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα ή στη νεφρική λειτουργία, σε ενήλικες. Η υψηλότερη πρόσληψη καλίου συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου είναι δυνητικά ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν διαταραχή στη διαχείριση του καλίου από τα νεφρά, για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάει στο eBay την... αδερφή του


Γαμπρό για την άτυχη στον έρωτα αδερφή του αναζητεί μέσω eBay ένας 28χρονος και μάλιστα διευκρινίζει πως πρόκειται για σοβαρή αγγελία...

Ο 28χρονος Kyle αποφάσισε να βρει τον τέλειο άντρα για την 27χρονη αδερφή του κι έτσι ξεκίνησε δημοπρασία στο eBay με την ονομασία "Ραντεβού με την αδερφή μου" με αρχική προσφορά τις 50 λίρες.



Η αγγελία αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αρχικά πρόκειται για μία σοβαρή αγγελία. Η αδερφή μου είναι 27 ετών, κατάγεται από το Λονδίνο και μένει στο Cardiff, είναι αδύνατη και σγουρομάλλα, ύψος 1.63, έχει μπλε μάτια και σκούρα μαλλιά. Διασκεδαστική και εξωστρεφής. Εϊναι σοβαρή και αξιόπιστη. Δεν έχει παιδιά αλλά θα ήθελε να αποκτήσει".

Αναφέρει επίσης: "Η αδερφή μου είναι άτυχη στο να βρει έναν αληθινό άντρα. Έτσι εγώ και η οικογένειά μου αναζητούμε έναν αληθινό, τρυφερό, πιστό και προσγειωμένο στη γη άντρα. Πρέπει να έχει δουλειά. Όχι αλήτες παρακαλώ. Να έχει αυτοκίνητο ή να είναι πρόθυμος να κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν είναι μακριά. Να είναι αξιοπρεπής".



Η 27χρονη Sammy εργάζεται μαζί με τον αδερφό της σε κοσμηματοπωλείο που διατηρεί η οικογένειά της στο Cardiff και όταν είδε τον εαυτό της στο eBay έμεινε άφωνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ναυμαχίες που άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού


Μάχες στη θάλασσα που έκριναν πολέμους και τύχες λαών!
Την ώρα που η τελική έκβαση των περισσότερων πολέμων κρίνεται στη στεριά, υπάρχουν ναυμαχίες που έκαναν τη διαφορά σε επίπεδο ιστορικού αντίκτυπου.

Κι έτσι δεν είναι σπάνιο η ιμπεριαλιστική μανία αυτοκρατοριών ολόκληρων να ανακόπτεται από καταστροφές στη θάλασσα, την ίδια ώρα που λαμπρά βασίλεια γονάτισαν από υδάτινα φιάσκο.

Δεν είναι βέβαια όλες οι μεγάλες και ξακουστές ναυμαχίες τελεσίδικες ως προς το αποτέλεσμά τους και την επίδραση στα πολεμικά τεκταινόμενα: η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, ας πούμε, η μεγαλύτερη θαλάσσια σύγκρουση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μικρό αντίκτυπο είχε στην πορεία και την εξέλιξη των φονικών μαχών.

Την ίδια ώρα, η σύγκρουση δύο και μόνο δύο πλοίων, του «USS Monitor» και του «CSS Virginia», κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, άλλαξε για πάντα το πρόσωπο των θαλάσσιων μαχών σε επίπεδο στρατηγικής και τεχνολογίας!

Με αυτά υπόψη, πάμε να δούμε μια σειρά από ναυμαχίες που φιγουράρουν ως οι καλύτεροι υποψήφιοι για τις θαλάσσιες μάχες που άλλαξαν τη μοίρα πολέμων…

Η Ναυμαχία του Τσέζαπικ (5 Σεπτεμβρίου 1781)



Σχετικά μικρή σε κλίμακα, 24 γαλλικά πλοία αντιμέτωπα με 19 βρετανικά, η μάχη είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αμερικανική ιστορία, καθώς επέτρεψε τη νίκη του Τζορτζ Ουάσιγκτον στο Γιορκτάουν τον Οκτώβριο. Παρά τις μικρής έκτασης συγκρούσεις, που άφησαν μια χούφτα πλοίων κατεστραμμένα και κάπου 500 ναύτες και από τις δύο πλευρές νεκρούς και τραυματίες, ο γαλλικός στόλος κατάφερε να τρέψει σε φυγή τον αγγλικό, με τον κόλπο να παραμένει έτσι σε γαλλικά χέρια και τον στρατηγό Cornwallis, που ήταν στρατοπεδευμένος έξω από το Γιορκτάουν, να μένει μόνος και αβοήθητος. Χωρίς εφόδια και τρόπο διαφυγής, ο βρετανός στρατηγός αναγκάστηκε έτσι να παραδοθεί στις γαλλο-αμερικανικές δυνάμεις. Χωρίς την επιτυχημένη ναυμαχία, η πορεία της αμερικανικής ανεξαρτησίας θα ήταν σαφώς διαφορετική, καθώς η ήττα στο Γιορκτάουν είναι που έπεισε τους αποικιοκράτες Βρετανούς να αποσυρθούν τελικά από τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο έπειτα από 6 χρόνια σφοδρών συγκρούσεων. Ήταν η ναυμαχία που γέννησε ένα έθνος!

Η Ναυμαχία του Σαντιάγκο ντε Κούμπα (3 Ιουλίου 1898)



Σε μια από τις πρώτες ιστορικά συγκρούσεις με εξολοκλήρου μεταλλικά πλοία, η ισπανική αρμάδα καταστράφηκε από τον σχεδόν ισοδύναμο αμερικανικό στόλο, την ώρα που προσπαθούσε να εγκαταλείψει το λιμάνι. Τα σαραβαλιασμένα ισπανικά πλοία αποδείχτηκαν πολύ λίγα για τα δόντια των νεόκοπων αμερικανικών, με τον ισπανικό στόλο να μετρά πανωλεθρία: και τα έξι θωρακισμένα πλοία βυθίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και οι ισπανικές απώλειες σε άντρες ανήλθαν στις 323, την ώρα που οι Αμερικανοί έχασαν μόλις έναν. Τι έκανε λοιπόν τη συγκεκριμένη ναυμαχία τόσο σημαντική; Μα ότι είχε τεράστιες επιπτώσεις στην κατανομή των υπερδυνάμεων του πλανήτη! Η ναυμαχία ανάγκασε τους Ισπανούς όχι μόνο να συνθηκολογήσουν, δίνοντας έτσι τέλος στον βραχύβιο ισπανο-αμερικανικό πόλεμο, αλλά σήμανε και το τέλος των κονκισταδόρων ως παγκόσμιας δύναμης. Την ίδια στιγμή, με την άμεση κατάληψη του Πουέρτο Ρίκο και των Φιλιππίνων, η Αμερική μετατράπηκε σε αποικιακή αυτοκρατορία μέσα σε μια νύχτα!

Η Ναυμαχία της Βιρτζίνια (8 και 9 Μαρτίου 1862)



Εδώ μιλάμε για δύο μικρής έκτασης ναυμαχίες που δόθηκαν σε μια περίοδο 24 ωρών, αφορώντας αμφότερες το ίδιο πλοίο! Ήταν η θαλάσσια μάχη που άλλαξε για πάντα τις ναυμαχίες. Η πρώτη δόθηκε μεταξύ του θωρακισμένου πλοίου των δυνάμεων της Συνομοσπονδίας «CSS Virginia» και του στόλου των ξύλινων πλοίων της Ένωσης που είχαν μπλοκάρει το λιμάνι του Νόρφολκ της Βιρτζίνια (στα χέρια τότε των Νοτίων). Η πρώτη μάχη έκανε σαφές ότι η εποχή των ξύλινων πολεμικών πλοίων είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί, όταν το «Virginia» βύθισε στα γρήγορα δύο ξύλινα πλοία των Βορείων, καταστρέφοντας και μερικά ακόμα πριν αποσυρθεί χωρίς καν γρατσουνιά! Η επόμενη μέρα βέβαια δεν ήταν τέτοιος θρίαμβος: θέλοντας να αποτελειώσει το έργο του, την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Νόρφολκ δηλαδή, το «Virginia» βγήκε στα ανοιχτά με ορμή, συνάντησε όμως τη μεταλλική εκδοχή της Ένωσης, το χαλύβδινο «Monitor», δίνοντας έτσι υπόσταση στην πρώτη μάχη μεταξύ δύο εξολοκλήρου μεταλλικών σκαφών! Ο καινοτόμος μάλιστα σχεδιασμός του πλοίου των Βορείων με τα μόλις 2 κανόνια κατάφερε να εξισορροπήσει τη δύναμη πυρός των 12 κανονιών του «Virginia» και έπειτα από 3 ώρες εχθροπραξιών, η μάχη ανακηρύχθηκε ισοπαλία. Νίκη βέβαια σε σημασία για τους Βόρειους, καθώς το πλοίο της Συνομοσπονδίας δεν κατάφερε να απαλλάξει το λιμάνι από τον αποκλεισμό, δίνοντας το πάνω χέρι στην Ένωση. Ακόμα σημαντικότερο βέβαια ήταν το γεγονός ότι το μέταλλο απέδειξε την αξία του στις θαλάσσιες μάχες, μεταμορφώνοντας για πάντα το τοπίο των ναυμαχιών και στέλνοντας το ξύλο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας…

Η Ναυμαχία των Στενών Τσουσίμα (27 και 28 Μαΐου 1905)



Σε μια από τις πλέον μονόπαντες μάχες του θαλάσσιου πολέμου, ο ρωσικός στόλος των 12 πολεμικών και 16 βοηθητικών πλοίων αποδεκατίστηκε από την ιαπωνική αρμάδα στα ανοιχτά της Κορέας. Με επικεφαλής τον θρυλικό ναύαρχο Τόγκο, οι ιαπωνικές δυνάμεις κατάφεραν να βυθίσουν τα 21 από τα 28 πλοία του τσάρου Νικολάου Β’ και να αιχμαλωτίσουν άλλα 7, κι αυτό χωρίς να χάσουν κανένα δικό τους! Η ντροπιαστική πανωλεθρία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής έδωσε έτσι τέλος στον ρωσο-ιαπωνικό Πόλεμο, φέρνοντας ταπείνωση στην άλλοτε κραταιά ρωσική αυτοκρατορία, την ίδια στιγμή που αύξησε τη σφαίρα επιρροής των Ιαπώνων, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της τσαρικής διακυβέρνησης. Ταυτοχρόνως, η εμφατική νίκη κατά των κραταιών Ρώσων έδωσε στον ιαπωνικό στρατό αισθήματα υπεροχής, τα οποία θα έβρισκαν διέξοδο στον επεκτατισμό της χώρας, εγκαινιάζοντας έτσι τη δική τους αυτοκρατορία στην Ασία…

Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου 1805)



Η μάχη που έκρινε λίγο-πολύ το ποιος θα ελέγχει πλέον τις θάλασσες παραμένει η εμφατικότερη νίκη του βρετανικού στόλου! Κάπου 33 βρετανικά πολεμικά, με ναύαρχο τον επίσης θρυλικό Οράτιο Νέλσον, συνέτριψαν τις ενωμένες και υπέρτερες ισπανικές και γαλλικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Νότιας Ισπανίας, αιχμαλωτίζοντας τα μισά σχεδόν αντίπαλα πλοία και κάνοντας τα υπόλοιπα να τραπούν σε άτακτη φυγή. Κι όλα αυτά χωρίς να χάσουν ούτε ένα δικό τους. Η πανωλεθρία ανέκοψε την προέλαση του Βοναπάρτη προς την Αγγλία και εξασφάλισε το γεγονός ότι οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι, που θα διαρκούσαν για άλλα 10 χρόνια, θα δίνονταν πια αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό χώμα. Η ναυμαχία αποθέωσε ταυτοχρόνως τον Νέλσον, ο οποίος πέθανε από τραύματα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της μυθικής σχεδόν ναυμαχίας, ως ορόσημο ανδρείας αλλά και ναυτικής καπατσοσύνης. Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ θεωρείται από τους ιστορικούς ως η σημαντικότερη σε σημασία θαλάσσια μάχη του 19ου αιώνα...

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571)



Η αποφασιστικής σημασίας μάχη που θα είχε αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή κατανομή δυνάμεων για αιώνες δόθηκε στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου, μπροστά από τις νήσους Εχινάδες. Η ναυμαχία μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης νεότερης περιόδου, ένα στρατιωτικό γεγονός δηλαδή που προσέλαβε διαστάσεις Σταυροφορίας στη συνείδηση του κόσμου, καθώς επρόκειτο για την τελευταία ίσως μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της χριστιανικής Δύσης και του ισλαμικού κόσμου. Η δυτική Ιερή Ένωση, η συμμαχία δηλαδή των παπικών κρατών, της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, των Ιπποτών της Μάλτας και άλλων ιταλικών κρατιδίων, αναμετρήθηκε με τον παντοδύναμο μέχρι τότε οθωμανικό στόλο, κληροδότημα του τρομερού κουρσάρου Κοκκινογένη, σε μια μάχη που παραμένει από τις σημαντικότερες στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ήταν σχεδόν ισάξιες, η Ιερή Ένωση κατάφερε να βυθίσει και να αιχμαλωτίσει όχι λιγότερα από 187 οθωμανικά πλοία, να υποχρεώσει την τουρκική αρμάδα σε απώλειες 20.000 αντρών (νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι), να απελευθερώσει κάπου 10.000 χριστιανούς που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι ως κωπηλάτες, κι όλα αυτά χάνοντας μόλις 17 πλοία! Η συντριπτική ήττα ήταν μάλιστα η πρώτη που μετρούσε ο οθωμανικός στόλος εδώ και αιώνες, με τις συνέπειες να είναι ηχηρότατες: ήταν το τέλος των βλέψεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για ολοκληρωτική κυριαρχία στη Μεσόγειο και εδαφική επέκταση στην Ιταλία και τις ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ταυτοχρόνως, σήμανε και την αρχή του τέλους μιας εποχής ηρωικής όπου η ναυτική ικανότητα και η μάχη σώμα με σώμα μετρούσε περισσότερο. Τα νέα και μεγάλα σκάφη που διέθετε ο στόλος της Ιερής Συμμαχίας, οι φοβερές και τρομερές γαλεάσσες με τη μεγάλη δύναμη κανονιών και πυροβόλων όπλων που έφεραν, απέδειξαν την ικανότητά τους σε συνθήκες ναυμαχίας και στη συνέχεια επιβλήθηκαν ως πολεμικά σκάφη απαραίτητα σε κάθε στόλο…

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (4-6 Ιουνίου 1942)



Η ιστορικότατη ναυμαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε την κυριαρχία του Ειρηνικού Ωκεανού στους Αμερικανούς, υποχρεώνοντας τον κατατροπωμένο και αποδεκατισμένο ιαπωνικό στόλο σε αμυντική πια λειτουργία, στερώντας κάθε βλέψη για περαιτέρω εδαφική κυριαρχία. Αν η έκβαση της ευαίσθητης αυτής μάχης ήταν διαφορετική, τότε πιθανότατα η διακυβέρνηση Ρούσβελτ να υποχρεωνόταν σε συνθηκολόγηση! Το ιδιαίτερο στοιχείο της εν λόγω θαλάσσιας μάχης ήταν ότι τον πρώτο λόγο είχαν τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά, αφήνοντας τους δύο στόλους να παλεύουν με τον εναέριο εχθρό και όχι μεταξύ τους! Οι αερομαχίες έφεραν τον όλεθρο στους Ιάπωνες: όχι μόνο δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τη στρατηγικής σημασίας Νήσο του Μίντγουεϊ, αλλά σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας έχασαν τα τρία από τα τέσσερα αεροπλανοφόρα αλλά και τους καλύτερους πιλότους τους, δίνοντας έτσι οριστικό τέλος στα ιαπωνικά σχέδια για κατατρόπωση του αμερικανικού ναυτικού. Ήταν μάλιστα από τις λίγες μάχες του Β’ Παγκοσμίου που δεν είχαν οι ΗΠΑ την αριθμητική υπεροχή, με τον ναύαρχο Νίμιτς να διοικεί έναν στόλο σαφώς μικρότερο από τον ξακουστό ιαπωνικό. Το Μίντγουεϊ σήμανε το σημείο καμπής της μέχρι τότε ακατάσχετα νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό, με τους ιστορικούς να το χαρακτηρίζουν το «Ελ Αλαμέιν του Ειρηνικού»!

Η υποβρύχια μάχη του Ατλαντικού (1939-1945)



Όταν ξέσπασε ο δεύτερος Μεγάλος Πόλεμος που έβλεπε ποτέ η οικουμένη τον Σεπτέμβριο του 1939, ο στόλος της ναζιστικής Γερμανίας δεν μπορούσε να αντιπαρατεθεί στο παντοδύναμο Βασιλικό Ναυτικό, οπότε ο Χίτλερ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς τακτική που παραλίγο να έδινε τη νίκη στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο: τον αποκλεισμό της Βρετανίας με τον στόλο των υποβρυχίων της. Κι έτσι τα ναζιστικά υποβρύχια άρχισαν να βυθίζουν τα εμπορικά πλοία των Βρετανών, για να γονατίσουν την οικονομία τους, γρηγορότερα απ’ όσο μπορούσαν να ξαναφτιαχτούν. Με την είσοδο ωστόσο των ΗΠΑ στο πολεμικό παιχνίδι και τη βιομηχανική τους ανωτερότητα, τα πράγματα δεν πήγαιναν πια καλά για τους χιτλερικούς. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι τεράστιοι αριθμοί αμερικανικών πλοίων αποτραβήχτηκαν στον πυθμένα της θάλασσας, μέχρι το 1943 η αμερικανική βιομηχανική μηχανή, σε συνδυασμό πάντα με οπλικές τεχνολογίες κατά των υποβρυχίων, άρχισε να διεκδικεί βαρύτατο φόρο στα γερμανικά υποβρύχια. Μέχρι το 1944, οι απώλειες στα ναζιστικά υποβρύχια ήταν πια ανεπανόρθωτες και οι Γερμανοί είχαν χάσει τη μάχη της θάλασσας, κάτι που εξάλλου συνέβαινε πια και στη στεριά. Πριν δαμαστούν ωστόσο τα υποβρύχια του Χίτλερ, κατάφεραν να βυθίσουν περισσότερα από 3.000 πλοία, στέλνοντας στον βυθό περισσότερους από 14 εκατομμύρια τόνους εμπορεύματος, κάτι που ισοδυναμούσε με το 70% σχεδόν των συμμαχικών απωλειών στη θάλασσα! Όσο για το κόστος των Γερμανών, ήταν επίσης τραγικό: 800 σχεδόν υποβρύχια και 28.000 άντρες θάφτηκαν στα έγκατα των ωκεανών, κάτι που αντιστοιχούσε στο 75% των γερμανών ναυτικών. Αν δεν ανακοπτόταν η υποβρύχια απειλή των χιτλερικών, η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου θα ήταν σαφώς διαφορετική…

Η Ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.)



Σε μια ναυμαχία κινηματογραφικών προδιαγραφών, ο ενωμένος στόλος του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας τα έβαλε με τον ρωμαϊκό στόλο του Γάιου Οκταβιανού των 300 σχεδόν γαλερών κοντά στην ελληνική πόλη του Ακτίου (απέναντι από την Πρέβεζα). Η ναυμαχία δεν θα έκρινε μόνο το ποιος θα κυβερνούσε τη Ρώμη, αλλά θα καθόριζε τον ρου της Ιστορίας για τους επόμενους 6 αιώνες, παραμένοντας μια από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικά ναυμαχίες της καταγεγραμμένης ιστορίας. Οι δυνάμεις του Οκταβιανού κατατρόπωσαν όμως τον στόλο του μνηστήρα του ρωμαϊκού θρόνου και τον εγκαθίδρυσαν στο τιμόνι της Ρώμης ως τον αδιαφιλονίκητο και πανίσχυρο πια ηγεμόνα, τον πρώτο μάλιστα αυτοκράτορα της Ρώμης και πανίσχυρο κυρίαρχο του τότε γνωστού κόσμου! Ήταν η ναυμαχία που έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή δημοκρατία και γέννησε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αναγκάζοντας Αντώνιο και Κλεοπάτρα να φύγουν από τον κόσμο ταπεινωμένοι και κατατροπωμένοι. Κι έτσι η μάχη που δόθηκε στον μικρό κόλπο της Δυτικής Ελλάδας έκρινε την πορεία ενός τεράστιου βασιλείου αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, σηματοδοτώντας το πέρασμα από τους ελληνιστικούς χρόνους σε εκείνους της ρωμαϊκής εποχής…

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.)



Σε μια μάχη που έχει λάβει πια μυθολογικές διαστάσεις, ο μικρός ελληνικός στόλος τα έβαλε με τον διπλάσιο (ακόμα και τριπλάσιο, σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές της εποχής) περσικό στα στενά μεταξύ της ελληνικής ενδοχώρας και της Σαλαμίνας και τον έτρεψε σε φυγή. Χάνοντας τον μισό του σχεδόν στόλο, ο αποθαρρυμένος Ξέρξης θα εγκατέλειπε την εκστρατεία στην Ελλάδα (μετά και τις χερσαίες ήττες βεβαίως), σε μια κίνηση που έσωσε τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη από την επέλαση των Περσών. Όπως έχει υποστηριχθεί συχνά, στην ιστορική προοπτική της η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν η μάχη στην οποία χρωστά η Δύση την υπόστασή της, καθώς αν έχαναν οι αρχαίοι Έλληνες, το μέλλον της Ευρώπης θα ήταν εντελώς διαφορετικό…



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Βρετανοί γεννιούνται μίζεροι


Οι Βρετανοί γεννιούνται για να είναι μίζεροι, αναφέρει μία νέα έρευνα που δημοσιεύει η Independent.

«Οι Βρετανοί δεν περιμένουν την ευτυχία», δήλωσε ο Άγγλος συγγραφέας Κουέντιν Κρισπ, και φαίνεται ότι έχει δίκιο, αναφέρει στο δημοσίευμά της η αγγλική εφημερίδα, βασισμένη στα στοιχεία μία νέας έρευνας για τους Βρετανούς.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουόργικ ανέδειξε ότι οι Βρετανοί είναι γενετικά προγραμματισμένοι να είναι… κατσούφηδες.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι είναι «προγραμματισμένοι» να είναι πιο κατσούφηδες από τα άλλα έθνη, όπως οι Δανοί, και ο λόγος για αυτό, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Πανεπιστημίου, είναι ότι διαθέτουν μία «μικρή μορφή» του γονιδίου που ελέγχει την ποσότητα της σεροτονίνης στον οργανισμό, του χημικού στοιχείου που ελέγχει την ευτυχία στον εγκέφαλο.

Οι Δανοί, οι οποίοι συνήθως πρωτεύουν στην ευτυχία ανάμεσα στους λαούς των υπολοίπων χωρών, διαθέτουν «μεγαλύτερη μορφή» του συγκεκριμένου γονιδίου, ενώ οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι, παρόλο που οι οικονομίες τους και οι κυβερνήσεις τους είναι εξίσου σταθερές, διαθέτουν «μικρότερη μορφή» με αποτέλεσμα να έχουν πιο μίζερη συμπεριφορά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα, «θα μπορούσαμε να ήμασταν… Γάλλοι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άντριου Όσβαλντ, που ήταν υπεύθυνος της έρευνας που συμπεριέλαβε 131 χώρες, μόνο οι Γάλλοι είναι ο αμέσως επόμενος λαός που έχει μεγαλύτερη έλλειψη σεροτονίνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα κλείστρα των παραθύρων κατά τη διάρκεια πτήσεις πρέπει να είναι ανοιχτά


Όλα για την ασφάλεια του επιβάτη.

Όσοι τυχεροί ταξιδεύουν ακόμα και μάλιστα με αεροπλάνα, τότε θα… θυμούνται-γιατί εμείς οι υπόλοιποι έχουμε ξεχάσει-, ότι οι αεροσυνοδοί ζητούν τα κλείστρα των παραθύρων να είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Ζητούν επίσης να είναι σε όρθια στάση και τα καθίσματα. Για ποιο λόγο το κάνουν αυτό; Το πλήρωμα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει έξω από το αεροσκάφος ανά πάσα στιγμή, καθώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι διασώστες να μπορούν να ελέγξουν στο εσωτερικό του, ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό να πρέπει να αποφασίσει από ποια πλευρά θα γίνει η εκκένωση.

Τα καθίσματα, όταν βρίσκονται σε κλίση μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμού σε περίπτωση αναταράξεων.



Διαβάστε περισσότερα...