Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για τον Έμπολα


Ο αιμορραγικός πυρετός "εξαπλώνεται ταχύτερα από την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε" προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

H επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική «εξαπλώνεται και (η κατάσταση) επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε» προειδοποίησε σήμερα η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή.

«Έχουμε μια πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» επισήμανε η ίδια ενώ έκρινε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή».

«Και δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» υποστήριξε η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Κροκόδειλος που επιτέθηκε σε φύλακα


Την άγρια επίθεση ενός κροκόδειλου δέχθηκε ένας υπάλληλος του Ζωολογικού κήπου, Σοαλχέβεν στην Αυστραλία.

Ο άτυχος υπάλληλος, την ώρα που πραγματοποιούσε μπροστά στους επισκέπτες ένα τυπικό, show ταΐσματος του κροκόδειλου, δέχθηκε επίθεση από το γιγάντιο ερπετό, το οποίο του άρπαξε τα χέρια και τον έσυρε στο νερό. Στη συνέχεια διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήθελε να κάνει συμπαίκτη του το άγαλμα


Ο σκύλος προσπαθεί να… παρακινήσει έναν μαρμάρινο επιστήμονα - Δείτε το βίντεο
.
Το άγαλμα δεν του έδινε σημασία. Τι και αν ο σκύλος προσπαθούσε, εκείνο έμενε ακίνητο σαν… πέτρα. Πίστευε ότι θα μπορούσε να καταφέρει κάτι και συνέχιζε να προσπαθεί, αλλά μάταιος κόπος.

Τα γέλια πέφτουν βροχή από τον ιδιοκτήτη του που βλέπει το σκύλο του να προσπαθεί να παίξει με ένα άγαλμα. Το κόλεϊ ψάχνει να βρει παρέα στο παιχνίδι του, καθώς το αφεντικό του φαίνεται πως δεν είχε όρεξη. Η στιγμή είναι πραγματικά ξεκαρδιστική.

Το σκυλάκι κάνει χαρές και πηγαίνει ένα κομμάτι ξύλο στο άγαλμα του επιστήμονα και κρυπτογράφου Άλαν Τούρινγκ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που βρίσκεται στο πάρκο Σάκβιλ στη Βρετανία. Το πέρασε για άνθρωπο και είπε να βρει συμπαίκτη. Προσπαθούσε να το παρακινήσει να το πιάσει και να του το πετάξει, Πηγαινοέρχεται κοντά στα πόδια του και τρέχει νομίζοντας πως το άγαλμα θα του πετάξει πίσω το ραβδί για να το ξαναφέρει εκείνο.

Τελικά, ο ιδιοκτήτης του Ρόμπιν, βλέποντας την απογοήτευση του, τον πήρε παράμερα –όπως αναφέρει η Daily Mail- για να μη στεναχωρηθεί περαιτέρω που το άγαλμα δεν ανταποκρινόταν στο παιχνίδι του.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιματοβαμμένες σκηνές εγκλήματος της Μαφίας


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Όταν οι «νονοί» ξεπαστρεύονται ηχηρά και αποκρουστικά.

Ο ζοφερός πόλεμος του οργανωμένου εγκλήματος και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αφήνουν πίσω τους κοπάδια θυμάτων.

Και βέβαια πολλές φορές είναι τα ίδια τα αφεντικά του υποκόσμου που πέφτουν στις καλοστημένες παγίδες που στήνουν για τους εχθρούς τους, με τους τόπους του εγκλήματος να κόβουν την ανάσα στις Αρχές με το βάρβαρο και φρικιαστικό των μεθόδων.

Και ενώ τα αντίστοιχα περιστατικά μόνο πλούσια μπορούν να λογιστούν, υπάρχουν μερικά που στέκουν φάρος αγριότητας και αποτροπιασμού, μένοντας ιστορικά για τους εντελώς λάθους λόγους.

Ιδού λοιπόν τα 10 πιο βάρβαρα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών της Μαφίας, εκεί που τα αφεντικά του εγκλήματος απαλλάσσονται από την αξιοπρέπεια του θανάτου…

Willie Moretti - 4 Οκτωβρίου 1951



Την ώρα που τα άλλα αφεντικά της Μαφίας κράτησαν το στόμα τους κλειστό μπροστά στην αμερικανική επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα το 1950, ο «νονός» της γενοβέζικης φαμίλιας όχι μόνο «κελάηδησε», αλλά αστειευόταν κιόλας για την κατάθεσή του. Κι έτσι ο αρχινονός Vito Genovese έβαλε να τον σκοτώσουν την ώρα που απολάμβανε το δείπνο του σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης…

Abe «Kid Twist» Reles - 12 Νοεμβρίου 1941



Ο τρομερός εκτελεστής της Μαφίας έγινε πληροφοριοδότης της Αστυνομίας και έστειλε μπόλικα αφεντικά στην ηλεκτρική καρέκλα. Το «καναρίνι που κελαηδούσε αλλά δεν μπόρεσε να πετάξει», όπως το ήθελε ο Τύπος της εποχής, «εκπαραθυρώθηκε» από το δωμάτιο του καλά φυλασσόμενου ξενοδοχείου που κρατούνταν από το FBI…

Jack «Machine Gun» McGurn - 16 Φεβρουαρίου 1936



Αναπόσπαστο μέλος της συμμορίας Chicago Outfit του Αλ Καπόνε, ο ξακουστός εκτελεστής της σφαγής της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου εμφανίστηκε το 1930 τη λίστα με τους «δημόσιους κινδύνους» του Σικάγο. Ευάλωτος καθώς ήταν πια και αποξενωμένος από την παλιά του «οικογένεια», ξεπαστρεύτηκε σε αίθουσα μπόουλινγκ με συνοπτικές διαδικασίες…

Benjamin «Bugsy» Siegel - 20 Ιουνίου 1947



Άλλος ένας σύνδεσμος της Γενοβέζικης Μαφίας, ο θερμόαιμος εκτελεστής και κομψευόμενος επιχειρηματίας συνέβαλε τα μέγιστα στην άνθιση του υποκόσμου του Λας Βέγκας. Παρά τη δύναμή του, το μικροαφεντικό «γαζώθηκε» με αυτόματο μέσα στο σπίτι της συντρόφου του στο Μπέβερλι Χιλς, με τις σφαίρες να τον βρίσκουν από το παράθυρο…

Carmine «The Cigar» Galante - 12 Ιουλίου 1979



Ο διαβόητος αρχηγός της Bonanno φαμίλιας έγινε άπληστος και πίστεψε ότι ήταν άτρωτος: «Κανείς δεν πρόκειται να με σκοτώσει ποτέ. Δεν θα τολμούσαν», συνήθιζε να περηφανεύεται. Κι όμως, ο «νονός» ξεπαστρεύτηκε εύκολα την ώρα που κολάτσιζε στον κήπο εστιατορίου του Μπρούκλιν. Όσο για τα δύο πρωτοπαλίκαρά του που τον προστάτευαν, γνώριζαν για την απόπειρα και έκαναν τα στραβά μάτια…

Louis Tuzzio - Ιανουάριος 1990



Ο συνεργάτης της περιβόητης Gambino φαμίλιας ήθελε πάρα πολλά και μπήκε έτσι στο στόχαστρο αντίπαλων εγκληματικών σπειρών. Κι έτσι ο consigliere της Bonanno, Anthony Spero, έκλεισε συμβόλαιο θανάτου για πάρτη του, το οποίο κατέληξε με 8 σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, με τον ίδιο να χάνεται από τη ζωή μέσα στο πολυαγαπημένο του αμάξι, το Camaro…

Anthony DiLapi - 4 Φεβρουαρίου 1990



Ο πιστός στρατιώτης της οικογένειας Lucchese και γνωστός συνδικαλιστής ήξερε πώς να κάνει δουλειές, γι’ αυτό και έγινε ένας από τους πλέον καλοπληρωμένους συνεργάτες του οργανωμένου εγκλήματος. Όταν ωστόσο αποφυλακίστηκε έπειτα από κάθειρξη 10 ετών, έκανε ένα μοιραίο λάθος: θέλησε να ξεκόψει από τη Μαφία. Ο «νονός» όμως Anthony «Gaspipe» Casso τον ξετρύπωσε στο Λος Άντζελες και έβαλε να τον φάνε μέσα στο γκαράζ του: 4 σφαίρες τον βρήκαν στο πρόσωπο και άλλες 4 στο σώμα…

Albert Anastasia - 25 Οκτωβρίου 1957



Η επιτομή του μαφιόζου, το μεγάλο αφεντικό της Gambino, απολάμβανε αξιοζήλευτα μακροχρόνια καριέρα στο κεφάλι του οργανωμένου εγκλήματος, εξαφανίζοντας ως διά μαγείας κάθε μάρτυρα που έβαζε σκοπό να καταθέσει εναντίον του για περισσότερες από 3 δεκαετίες. Τη μοιραία μέρα όμως πήγε να ξυριστεί και την ώρα που η ζεστή πετσέτα κάλυπτε το πρόσωπό του, δύο εκτελεστές έκαναν αυτό που ήξεραν καλά…

Paul «Big Paul» Castellano - 1985



Άλλος ένας σκληροτράχηλος «νονός» άρχισε να κάνει ηχηρούς εχθρούς, με την παντοδυναμία του ωστόσο να τον αποτρέπει να δει την πραγματικότητα κατάμουτρα. Κι έτσι όταν τον κάλεσαν σε σύσκεψη κυρίων για να λυθούν οι διαφορές με τα άλλα αφεντικά, αυτός έπεσε στην παγίδα: τον γάζωσαν έξω από το εστιατόριο που είχε κλειστεί το μοιραίο ραντεβού…

Angelo «The Gentle Don» Bruno - 1980



Μία σφαίρα εξ επαφής έφτασε να στείλει στον άλλο κόσμο τον «βαρόνο» των ναρκωτικών της Φιλαδέλφειας, που θέλησε την αποκλειστικότητα στη διανομή της ηρωίνης. Η σορός του βρέθηκε μάλιστα παραγεμισμένη με δολάρια στο στόμα (και όχι μόνο), σε ένα ζοφερό μάθημα για την απληστία του…



Διαβάστε περισσότερα...

Παίζοντας Tetris σε… μπλουζάκι


Με αφορμή τα 30 χρόνια που κλείνει φέτος ο πασίγνωστος τίτλος, ο Marc Kerger χρησιμοποίησε 128 LEDs, ένα Arduino Uno board, 2x χειριστήρια Adafruit Matrix και ένα 3D printed πλαίσιο και δημιούργησε ένα πραγματικό Tetris πάνω σε ένα μπλουζάκι, το οποίο λειτουργεί με τέσσερις απλές μπαταρίες.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε στο Άστρος


Εικάζεται ότι χτυπήθηκε από σκάφος.

Ένα νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε στην παραλία «Πόρτες» του Άστρους Κυνουρίας.

Εικάζεται ότι το δελφίνι χτυπήθηκε από διερχόμενο σκάφος.

Οι παρευρισκόμενοι μόλις το αντιλήφθηκαν, ειδοποίησαν το Λιμενικό το οποίο κατέφθασε στην παραλία και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, όπως αναφέρει το arcadiasports.gr.

Δείτε βίντεο...






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ασφαλή είναι τα συστήματα ελέγχου στα αεροδρόμια


Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να πέσουν «θύματα» χάκερ.

Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών χτυπημάτων, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τα μέτρα προστασίας στα αεροδρόμια, τις πρεσβείες, τα δικαστήρια κ.ά. έχουν αυξηθεί πολύ, ενώ τα πάντα περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους και ειδικά μηχανήματα με ακτίνες χ.

Θα μπορούσαν όμως αυτά τα εξελιγμένα μηχανήματα να… ξεγελαστούν;

Η απάντηση είναι «ναι».

Δύο ερευνητές, με πλούσιο βιογραφικό στον εντοπισμό ατελειών σε κρίσιμα συστήματα ασφαλείας, αποφάσισαν να αγοράσουν το δικό τους μηχάνημα ελέγχου που λειτουργεί με ακτίνες χ στο διαδίκτυο και αφιέρωσαν πολλούς μήνες αναλύοντας τις εσωτερικές λειτουργίες του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Billy Rios και Terry McCorkle το λεγόμενο σύστημα ελέγχου Threat Image Projection (TIP), θα μπορούσε κάποια στιγμή να αποτύχει παταγωδώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας wired.com.

Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκπαιδεύει τους χειριστές των μηχανημάτων x-ray και να δοκιμάζει περιοδικά τις ικανότητές τους στον εντοπισμό των απαγορευμένων αντικειμένων στις αποσκευές των επιβατών.



Επιτρέπει ακόμη στις αρμόδιες εποπτικές αρχές να επιλέξουν μια συγκεκριμένη εικόνα στην οθόνη του συστήματος ελέγχου αποσκευών στο αεροδρόμιο και να τη φέρουν «επάνω» από τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο σταθμό εργασίας εποπτών ενός αεροδρομίου να υπερκαλύψει μια εικόνα με «αθώες» κάλτσες ή εσώρουχα, κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης με ακτίνες Χ, που διαφορετικά θα αποκάλυπτε ένα κρυμμένο όπλο ή εκρηκτικά.

«Θα μπορούσε κανείς να έχει στην ιδιοκτησία του αυτό το μηχάνημα και να τροποποιεί τις εικόνες που βλέπουν οι ελεγκτές» ανέφερε ο Rios.

Όταν ένας ελεγκτής εντοπίζει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο (π.χ. όπλο) σε μια αποσκευή, πιέζει ένα συγκεκριμένο κουμπί που ειδοποιεί τους επόπτες. Αν η εικόνα είναι ψεύτικη, εμφανίζεται ένα μήνυμα στην οθόνη που τους ενημερώνει γι’ αυτό, και τους συμβουλεύει να ψάξουν την τσάντα για παν ενδεχόμενο. Αν όμως η ψεύτικη εικόνα μιας «καθαρής» αποσκευής μπει σε πρώτο πλάνο στην οθόνη, ο χειριστής δε θα πατήσει ποτέ το κουμπί, επομένως δε θα μπει στη διαδικασία να ψάξει με τα χέρια του την αποσκευή, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.



Ο Rios υποστηρίζει ότι κάθε εικόνα που «ανεβαίνει» στο σύστημα συνοδεύεται από ένα αρχείο, που λέει στο σύστημα πώς να τη χρησιμοποιεί. Κατά συνέπεια ένας κακόβουλος χρήστης θα μπορούσε απλά να ανεβάσει τις δικές του οδηγίες στο αρχείο αυτό, για να διασφαλίσει ότι η δική του εικόνα μπλοκάρει την πραγματική που υπάρχει κάτω από τις ακτίνες χ.

Οι χρήστες του διαδικτύου μπορεί μεν να μην έχουν πρόσβαση στους σαρωτές των αποσκευών στα αεροδρόμια, αλλά τα συστήματα αυτά δεν είναι εντελώς απομονωμένα, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της TSA (Transportation Security Administration) στις ΗΠΑ οι σαρωτές των αποσκευών και οι υπόλοιποι εξοπλισμοί ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας είναι συνδεδεμένοι με ένα κεντρικό δίκτυο, που καλείται TSANet.

Το TSANet έχει περιγραφεί ως ένα γενικό δίκτυο, που συνδέεται με τοπικά δίκτυα σε σχεδόν 500 αεροδρόμια και τα γραφεία της TSA για την ανταλλαγή φωνητικών πληροφοριών καθώς επίσης βίντεο και άλλων δεδομένων, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια μεταξύ των αεροδρομίων και για τη μετάδοση των πληροφοριών αυτών από την έδρα της TSA στα επιτόπου γραφεία.

Μια έκθεση του γενικού επιθεωρητή το 2006 είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας με το δίκτυο αυτό.

Οι Rios και McCorkle αγόρασαν το σύστημα Rapiscan μεταχειρισμένο από το διαδίκτυο. Συνήθως πωλείται έναντι 15.000-20.000 δολαρίων, ωστόσο εκείνοι κατάφεραν να το αποκτήσουν καταβάλλοντας μόλις 300 δολάρια, γιατί ο πωλητής πίστευε (λανθασμένα) ότι ήταν χαλασμένο.

Επιπλέον, αγόρασαν και εξέτασαν δύο ακόμη συστήματα –το ένα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση εκρηκτικών και ναρκωτικών και το άλλο ήταν ένας ανιχνευτής μετάλλων- και σκοπεύουν να αποκαλύψουν τα συμπεράσματά τους στο άμεσο μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για την επιδερμίδα


Αν ο βασικός σου στόχος, σε ότι αφορά στην ομορφιά σου, είναι η καθαρή επιδερμίδα, τα φωτεινά μάτια και η λάμψη που προσφέρει η υγιής επιδερμίδα τότε πρέπει να επικεντρωθείς στο τι βάζεις μέσα στο σώμα σου.

Το μυστικό, φυσικά, είναι να κόψεις τις “βλακείες” - το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές - και να ενισχύσεις τον οργανισμό σου δίνοντάς του τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

Οι καλύτερες τροφές για την επιδερμίδα σου είναι:

1. Αυτές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα μούρα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα αυγά, το άπαχο κρέας, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

2. Αυτές που είναι πλούσιες σε ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η βρώμη, ο λιναρόσπορος.

3. Τα καλά λίπη όπως είναι το αβοκάντο, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

4. Τα θαλασσινά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και σελήνιο.

5. Τα φρούτα και τα λαχανικά και ειδικά αυτά που περιέχουν βιταμίνη Α και C.

6. Άπαχο κρέας που αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης, νιασίνης, σεληνίου, βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου.

Οι χειρότερες τροφές για την επιδερμίδα σου είναι:

1. Η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. Το αλκοόλ το οποίο είναι γεμάτο ζάχαρη και συγκεντρώνει τοξίνες στον οργανισμό σου.

3. Τα κακά λίπη που βρίσκονται κυρίως στα τηγανιτά, στα γλυκά, την πίτσα και όλα αυτά τα “νόστιμα”.

4. Οι επεξεργασμένες τροφές οι οποίες είναι τοξικές για το σώμα.

Έξτρα tip: Ότι προέρχεται από πακέτο καλό είναι να μην το τρως ή τουλάχιστον να μην το έχεις στην καθημερινή σου διατροφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος η «μνήμη χρυσόψαρου»;


Η θεωρία που έλεγε ότι τα χρυσόψαρα έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη καταρρίπτεται, αφού επιστήμονες του πανεπιστημίου στον Καναδά ανακάλυψαν ότι, τουλάχιστον ένα, είδος χρυσόψαρου είναι ικανό να θυμηθεί που τράφηκε πριν από 12 ημέρες.

Η γνωστή θεωρία της «μνήμης χρυσόψαρου» αμφισβητείται, ύστερα από τις τελευταίες ανακαλύψεις που έκαναν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Καναδά.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν ένα είδος αφρικανικού χρυσόψαρου, μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές για τη νοημοσύνη τους από ιδιοκτήτες ενυδρείων.

«Κάποιοι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι τα ψάρια βλέπουν μαζί τους τηλεόραση», αναφέρει ο Δρ. Τρέβορ Χάμιλτον του πανεπιστημίου Μακ Γιούαν του Καναδά.

Για την έρευνα, τα χρυσόψαρα «εκπαιδεύτηκαν» να μπαίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ενυδρείου, για να τραφούν, ως επιβράβευση.

Μετά από μία περίοδο 12 ημερών, τα χρυσόψαρα μπήκαν πάλι στο ίδιο ενυδρείο και κατεγράφησαν οι κινήσεις τους.

Το χρυσόψαρο έδειξε ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την περιοχή που συσχετιζόταν με το φαγητό, υποδεικνύοντας ότι «θυμόταν» πως είχε τραφεί εκεί.

«Ψάρια που θυμούνται που βρίσκεται το φαγητό, έχουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα απέναντι σε αυτά που δεν το κάνουν, ανέφερε ο Δρ. Χάμιλτον, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας στην ετήσια συγκέντρωση Πειραματικής Βιολογίας στο Μάντσεστερ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή η νεροτσουλήθρα θα σε τρελάνει!


Verrückt, που στα ελληνικά σημαίνει παράφρων, είναι το όνομα της πιο τρομακτικής νεροτσουλήθρας στο κόσμο και βρίσκεται στο Κάνσας των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη νεροτσουλήθρα έχει ύψος 51,38 μετρά με τους τολμηρούς που θα την κατέβουν να χρειάζεται να ανέβουν 264 σκαλοπάτια. Η ταχύτητα μάλιστα με την οποία κατεβαίνει κάποιος αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πουλί που έχει πετάξει στη Γη


Τέτοιο πουλί, με άνοιγμα πτερύγων περίπου επτά μέτρων, δεν έχει ξαναπετάξει στη Γη. Το απολίθωμά του, που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών για τη δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου στη Ν.Καρολίνα των ΗΠΑ, μελέτησαν Αμερικανοί ερευνητές και, όπως είπαν, σπάει το ρεκόρ του προηγούμενου κατόχου, του πουλιού Argentavis magnificens, που έμοιαζε με κόνδορα, είχε φτερούγες εξίμιση μέτρων και ζούσε στην Αργεντινή πριν από 6 εκατ. χρόνια.



Ο εντυπωσιακός νέος κάτοχος του ρεκόρ, που ζούσε πριν από 25 έως 28 εκατομμύρια χρόνια και ζύγιζε 22 έως 40 κιλά, ήταν διπλάσιος από το «βασιλικό άλμπατρος», το μεγαλύτερο πουλί που πετάει σήμερα στους ουρανούς του πλανήτη μας και έχει άνοιγμα πτερύγων τρισήμισι μέτρα. Εκτιμάται ότι χάρη στις τεράστιες φτερούγες του, μήκους 6,1 έως 7,4 μέτρων, μπορούσε να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να τις κουνάει καθόλου, με ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ντάνιελ Ξέπκα του Εθνικού Κέντρου Εξελικτικής Σύνθεσης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", ανέφεραν ότι το τεράστιο πουλί, που ονομάστηκε "Pelagornis sandersi", ανήκει στην κατηγορία των πελαγορνιθιδών, μιας προ καιρού εξαφανισμένης ομάδας γιγάντιων θαλασσοπουλιών.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν το καλοδιατηρημένο απολίθωμα (ανακαλύφθηκε το 1983, αλλά μόλις τώρα έγινε αντιληπτή η σημασία του), που βρίσκεται στο Μουσείο της πόλης Τσάρλεστον, απορούν πώς είναι δυνατό να σηκωνόταν στον αέρα και να πετούσε με τόσο μεγάλο μέγεθος. Μερικά μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι το εν λόγω πουλί είχε ξεπεράσει το μέγιστο δυνατό μέγεθος για να πετάει ένας οργανισμός. Δεν αποκλείεται ότι το πουλί, με τα κοντά και άχαρα πόδια του, έπαιρνε φόρα κατεβαίνοντας κάποια πλαγιά, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ώθηση για να υψωθεί στον αέρα, ενώ μπορεί να περίμενε και τα κατάλληλα ρεύματα αέρα για να βοηθήσουν την πτήση του.

Από τη στιγμή όμως που κατάφερνε να βρεθεί στον αέρα, οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή δείχνουν ότι ήταν ‘άσος' στο πέταγμα, συνήθως πάνω από τους ωκεανούς, κατά καιρούς βουτώντας ως την επιφάνεια του νερού για να αρπάξει την τροφή του. Από τα μακριά σαγόνια του, προεξείχαν μακριές οστέινες προβολές σαν ψευδο-δόντια, με τα οποία διαπερνούσε ψάρια, καλαμάρια και ό,τι άλλο έβρισκε.

«Αυτό το πουλί θα σκοτείνιαζε τον Ήλιο, καθώς περνούσε από πάνω. Από κοντά, μπορεί να έφερνε στο νου κάποιον δράκο. Οποιοσδήποτε μια παλλόμενη καρδιά θα κεραυνοβολιόταν από δέος», δήλωσε ο Ξέπκα, ο οποίος δεν απέκλεισε να βρεθούν τα απολιθώματα ακόμη μεγαλύτερων πουλιών.

Στη Γη είναι γνωστό ότι έχουν πετάξει ακόμη μεγαλύτερα πλάσματα, οι πτερόσαυροι (με κορυφαίο τον θηριώδη Κουετζαλκοάτλους, ο οποίος είχε άνοιγμα φτερούγων περίπου 11 μέτρων), όμως δεν ήσαν πουλιά, αλλά ιπτάμενα ερπετά, που ζούσαν παράλληλα με τους δεινόσαυρους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε σε πραγματικό χρόνο τις επιθέσεις που γίνονται στο Διαδίκτυο


Ένας διαδραστικός χάρτης ενημερώνει τους χρήστες σε πραγματικό για όλες τις επιθέσεις που κάνουν οι χάκερ.

Η εταιρία ασφάλειας, Norse δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη που ενημερώνει τους χρήστες για όλες τις κυβερνο-επιθέσεις που γίνονται στο Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο!

Ο χάρτης επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες (όπως είναι η IP αυτού που κάνει επίθεση, τον τύπο της επίθεσης, αλλά και την ώρα που κάνει κάθε σχετική απόπειρα) για την προέλευση και το στόχο κάθε επίθεσης, ενώ παράλληλα κρατάει στατιστικά χρήσης.

Οι χρήστες μέσα από το χάρτη μπορούν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο, από απλές απόπειρες προσπέρασης κάποιου firewall, μέχρι και αρκετές πιο μεγάλης έκτασης επιθέσεις σε μεγάλα data centers.

Μπορείτε να δείτε το χάρτη εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

«Στο φως» το κρητικό DNA


Πρωτοποριακό εργαστήριο «αρχαίου DNA», το μοναδικό στην Ελλάδα, που θα συμβάλει στη διεθνή έρευνα, θα λειτουργήσουν στη Κρήτη ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνών και αρχαιολόγοι προκειμένου να ρίξουν «φως» στην ιστορική συνέχεια του πληθυσμού της Κρήτης, στην προέλευση, την καταγωγή των Μινωιτών - διαχρονικά όλων των πληθυσμών του νησιού, αλλά και του φυσικού πλούτου και των καταβολών της κρητικής διατροφής.

Το «πράσινο φως» για τη σύσταση και τη λειτουργία του εξειδικευμένου εργαστηρίου «ανάλυσης αρχαίου DNA» δόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριου Ταβερναράκη.

Το έργο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια με το ποσό των 80.000 ευρώ, ενώ παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και οι: Δημήτρης Καφετζόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ, Αθανασία Κάντα, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕ Μηνάς Τσικριτζής.

«Πρόκειται για ένα εργαστήριο που θα προσφέρει πάρα πολλά στην επιστήμη. Χαιρόμαστε που θα συνεργαστούμε για άλλη μία φορά με τους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους, με το ΙΤΕ. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για περαιτέρω συνεργασία με τα ερευνητικά και επιστημονικά μας ιδρύματα εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη ανοσοθεραπεία καρκίνου για σκύλους


Σχεδόν οι μισοί σκύλοι θα εμφανίσουν καρκίνο μετά την ηλικία των δέκα ετών. Αν και υπάρχουν αντικαρκινικές θεραπείες για τους καλύτερους φίλους μας, έως τώρα δεν υπήρχε κάποια πετυχημένη ανοσοθεραπεία, κατά την οποία τα αντισώματα του ίδιου του οργανισμού αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Τώρα, για πρώτη φορά, αυστριακοί επιστήμονες ανέπτυξαν αντισώματα κατάλληλα για αντικαρκινική θεραπεία των σκύλων, πράγμα που, όπως είπαν, θα βοηθήσει σημαντικά τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία του καρκίνου στα συμπαθή τετράποδα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τους Γιόζεφ Σίνγκερ και Γιούντιθ Φαζέκας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Molecular Cancer Therapeutics», εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «οι σκύλοι θα ανεχτούν καλά αυτά τα αντικαρκινικά αντισώματα». Για να επιβεβαιωθεί αυτό, θα γίνουν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο μέλλον.

Όπως και στους ανθρώπους, ο καρκίνος στους σκύλους έχει πολύπλοκες αιτίες, όπως το περιβάλλον, την τροφή, τη γενετική προδιάθεση και άλλους παράγοντες. Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους είναι ένα σχετικά νέο πεδίο, που αναπτύσσεται εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Η μέθοδος «δουλεύει» καθώς το αντίσωμα στέλνει ένα σήμα στο εσωτερικό του καρκινικού κυττάρου και έτσι ‘πυροδοτεί' τον θάνατό του. Επίσης, μέσω ενός δεύτερου μηχανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς καταστρέφει τον όγκο πιο αποτελεσματικά.

Τα πρώτα πειράματα στο εργαστήριο με καρκινικά κύτταρα από σκύλους υπήρξαν πολύ ενθαρρυντικά. Η Κτηνιατρική του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης θα είναι το πρώτο κέντρο στον κόσμο που θα προσφέρει σύγχρονη ανασολογική διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου σε σκύλους. Όπως και στους ανθρώπους, η ανοσοθεραπεία του καρκίνου αναμένεται να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα τα κινητά από ότι οι άνθρωποι το 2015


Το 65% του συνόλου των κινητών τηλεφώνων που πωλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ήσαν "έξυπνα" (smartphones), ενώ οι συνδρομές κινητών επικοινωνιών θα υπερβούν τον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2015, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Mobility Report» της εταιρείας Ericsson.

Εξάλλου, αναμένεται εκρηκτική αύξηση στις επικοινωνίες μεταξύ μηχανών (Machine-to-Machine ή M2M), με τις ενεργές κινητές συσκευές M2M να είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες έως το 2019, από τα 200 εκατομμύρια που ήσαν στο τέλος του 2013. Eνώ η πλειονότητα αυτών των συσκευών M2M είναι ακόμη αποκλειστικά GSM, αυτό αναμένεται να αλλάξει ριζικά μέχρι το 2016, οπότε οι περισσότερες ενεργές συνδρομές κινητών επικοινωνιών Μ2Μ θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες 3G και 4G, όπως π.χ. τα ευφυή συστήματα μεταφορών.

Οι συνδρομές θα ξεπεράσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, το 2015

Οι συνδρομές κινητών επικοινωνιών αυξάνονται με ρυθμό 7% από έτος σε έτος, με 120 εκατομμύρια προσθήκες νέων συνδρομών στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητών επικοινωνιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται και αναμένεται να φτάσουν τα 7,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2019, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% του συνόλου των συνδρομών.

Το 2016 ο αριθμός των συνδρομών που αφορούν smartphones, θα ξεπεράσει αυτές που αφορούν σε απλά κινητά τηλέφωνα και μέχρι το 2019 αναμένεται να φτάσει τα 5,6 δισεκατομμύρια. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός θα φτάσει περίπου τα 765 εκατομμύρια το 2019, υπερβαίνοντας το σύνολο του πληθυσμού.

Το 2019 ο μέσος χρήστης smartphone αναμένεται να καταναλώνει τέσσερις φορές περισσότερα δεδομένα μέσω κινητών συσκευών από ό,τι σήμερα. Αυτό συμβάλλει στην πρόβλεψη ότι η διακίνηση δεδομένων μεταξύ κινητών συσκευών θα δεκαπλασιαστεί μεταξύ 2013 και 2019.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 «κρυμμένα» χαρακτηριστικά του Google Chrome


Ο Google Chrome είναι ένας από τους δημοφιλέστερους web browsers και η συμβατότητά του με τις περισσότερες εφαρμογές της Google τον κάνει να αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες.

Οι web browsers έχουν εξελιχθεί και με την προσθήκη extensions αποκτούν επιπλέον δυνατότητες, ωστόσο οι περισσότεροι «κρύβουν» αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που κάνουν τη ζωή των χρηστών ευκολότερη.

Δείτε δέκα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του Google Chrome.

1. Αναζήτηση σε συγκεκριμένα sites

Αν μερικά sites δεν προσφέρουν αναζήτηση, με δεξί κλικ στην address bar θα δείτε την επιλογή "Edit Search Engines" όπου και μπορείτε να προσθέσετε, εκτός από τις συνηθισμένες (Google, Bing, Yahoo) και άλλες, όπως είναι το site που επιθυμείτε ("Add as search engine…").

2. Μετακίνηση πολλών tabs

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταφέρουν ένα tab σε άλλη θέση (αριστερά-δεξιά) ή σε άλλο παράθυρο με "drag and drop", ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερα tabs αν κατά την επιλογή είναι πατημένο το Alt (ή το Command στο Mac), όπως ακριβώς γίνεται με την πολλαπλή επιλογή αρχείων και φακέλων.

3. Η address bar είναι calculator

Μπορείτε να κάνετε απλές πράξεις, αν τις προσθέσετε στην address bar με τους κατάλληλους τελεστές (+, -, *, /, = ).

4. Η address bar είναι μετατροπέας μονάδων

Εκτός από μαθηματικές πράξεις, μπορείτε να μετατρέψετε μονάδες, όπως ίντσες σε εκατοστά, χιλιόμετρα σε μίλια και γενικότερα όποιον συνδυασμό επιθυμείτε.

5. Εύκολο zoom σε ιστοσελίδες

Όπως στους περισσότερους browsers έτσι και στον Chrome, εύκολα γίνεται zoom κρατώντας πατημένο το Ctrl και με τη ροδέλα του ποντικιού κάνετε zoom-unzoom. Επίσης αν κάνετε το zoom με τον παραπάνω τρόπο, στην address bar θα δείτε ένα σηματάκι με μεγεθυντκό φακό όπου μπορείτε να συνεχίσετε το zoom από εκεί.

6. Εύκολη αναζήτηση λέξεων από τα websites

Σε πολλούς έχει συμβεί να κάνουν αναζήτηση κάποιων λέξεων ή φράσεων, κι αυτό γίνεται πολύ εύκολα με δύο τρόπους. Επιλέγετε αρχικά τη λέξη/φράση που επιθυμείτε και με δεξί κλικ επιλέγετε "Search Google for...", ή εναλλακτικά σέρνετε την λέξη/φράση στην address bar για να γίνει η αναζήτηση.

7. Προσθήκη στα bookmarks με drag n drop

Εάν θέλετε να προσθέσετε στην bookmarks toolbar ένα site που έχετε επισκεφθεί, επιλέγετε το Url από την address bar και με drag n drop το τοποθετείτε στην bookmarks toolbar, ακριβώς κάτω από την address bar.

8. Περιηγηθείτε στα tabs με το πληκτρολόγιο

Αν έχετε πατημένο το Ctrl (Command στο Mac) μπορείτε με τα πλήκτρα 1-9 να μεταφερθείτε σε κάθε tab. Το μπορεί ο κάθε αριθμός να αντιστοιχεί σε κάθε tab με τη σειρά, ωστόσο, το 1 αντιστοιχεί στο 1ο από αριστερά και το 9ο στο τελευταίο tab στα δεξιά.

9. Περιήγηση σε websites χωρίς ποντίκι

Με τη χρήση του spacebar μπορείτε να κάνετε scroll down σε κάποια ιστοσελίδα χωρίς χρήση ποντικιού.

10. Επαναφορά πρόσφατα κλεισμένου tab

Σε πολλούς έχει συμβεί να κλείσουν ένα tab κατά λάθος και μετά να μη θυμούνται ποιο ήταν το url. Με τον συνδυασμό Ctr-Alt-T γίνεται επαναφορά του πρόσφατα κλεισμένου tab και μάλιστα στη θέση που ήταν μεταξύ των ήδη ανοικτών tabs.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γύρος της Ελλάδας σε 13 ημέρες


Τέσσερα αγόρια από τη Κατερίνη, διένυσαν 4.500 χλμ σε 13 ημέρες, γυρνώντας 62 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και κινηματογράφησαν το ομορφότερο road trip.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η ιδέα ήταν να γυρίσουμε όλη τη χώρα σε 13 ημέρες, να κινηματογραφήσουμε τις ομορφιές της και να δημιουργήσουμε ένα βίντεο το οποίο θα παρουσιάσουμε σε όλους εσάς ώστε να σας παροτρύνουμε να κάνετε κάτι αντίστοιχο. Η Ελλάδα έχει απίστευτα μέρη τα οποία σχεδόν κανείς μας δεν γνωρίζει. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που σε εξιτάρει εδώ! Είναι κυρίως η ζεστασιά και η φιλοξενία των ανθρώπων, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η γαστρονομία και φυσικά ο φυσικός της πλούτος. Το βίντεο αυτό έχει δημιουργηθεί με όλη την αγάπη και το σεβασμό για όσα βιώσαμε στο ταξίδι μας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν ακόμα και στο παραμικρό για να υλοποιηθεί το όνειρο μας. Είστε όλοι μέρος του αποτελέσματος μας. Ελπίζουμε να σας αρέσει!»

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακά μαθήματα από το ΑΠΘ


Μαθηματικά, αστρονομία, δίκαιο, φυσική, ιταλικά, χημεία, βιολογία... και εκατοντάδες ακόμη μαθήματα, όπως διδάσκονται στα έδρανα και τα αμφιθέατρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους καθηγητές του – μέλη ΔΕΠ, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαδικτυακά, όχι μόνο οι ίδιοι οι φοιτητές του ιδρύματος, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος εκτός πανεπιστημίου, μέσα από τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των “opencourses”, δηλαδή του έργου που ετοιμάζει και φιλοξενεί ψηφιακά μαθήματα και διαλέξεις στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έργο “opencourses” χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναπτύσσεται σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με σκοπό τη διάνοιξη της γνώσης στο ευρύ κοινό, την εξωστρέφεια και το άνοιγμα των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων προς την κοινωνία για ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, όπως, για παράδειγμα, της πρόσβασης από ΑμεΑ. Τα “ανοιχτά μαθήματα” χρησιμοποιούνται πρωτίστως από τους ίδιους τους φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του εξαμήνου τους διαδικτυακά, να βρίσκουν ηλεκτρονικά τις σημειώσεις, τη βιβλιογραφία και την αξιολόγηση των μαθημάτων.

Στο ΑΠΘ, η προετοιμασία του έργου ξεκίνησε εδώ και χρόνια, αλλά ουσιαστικά από το Φεβρουάριο του 2013 βρίσκεται σε χρήση η ηλεκτρονική πλατφόρμα “eclass.auth.gr”, όπου μπορεί κανείς να βρει το ψηφιακό υλικό (ηχογραφημένες και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις καθηγητών, σημειώσεις μαθημάτων, ασκήσεις, προτεινόμενη βιβλιογραφία και αξιολόγηση) για 27 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα από κάθε τμήμα και σχολή του πανεπιστημίου. Κάθε μάθημα αποτελεί μία πλήρη σειρά διδασκαλιών ενός εξαμήνου.

“Οι νέες δυνατότητες μετάδοσης της γνώσης που προσφέρει η τεχνολογία είναι ενδιαφέρουσες. Τα πανεπιστήμια πρέπει να υιοθετούν τέτοιες καλές πρακτικές με κριτικό βλέμμα και να είναι έτοιμα να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες προς χρήση στο ακαδημαϊκό τους έργο” τόνισε ο υπεύθυνος του έργου opencourses στο ΑΠΘ, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Περικλής Μήτκας.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του “opencourses” του ΑΠΘ, Αγγελική Μονέδα, αυτή τη στιγμή, είναι έτοιμα προς επεξεργασία 250 μαθήματα από τα 42 τμήματα του ιδρύματος, τα οποία αναμένεται να “ανεβούν” στην πλατφόρμα μέχρι τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι να ετοιμαστούν και να δημοσιοποιηθούν συνολικά 1.000 μαθήματα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο. “Τα μαθήματα είναι στατικά, δηλαδή δεν ανανεώνονται – εκτός εάν υπάρχει σχετική πρωτοβουλία του καθηγητή – δεν είναι διαδραστικά και δεν δίνονται για την παρακολούθησή τους βεβαιώσεις” εξήγησε η κ. Μονέδα, επισημαίνοντας ότι ένα μάθημα λογίζεται ως μία πλήρης σειρά διδασκαλιών ενός εξαμήνου.

Παρ' όλα αυτά πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι εκτός πανεπιστημίου που μπορούν να ωφεληθούν από το έργο, όπως επαγγελματίες που αναζητούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους και να καταρτιστούν περαιτέρω, αλλά και ερασιτέχνες λάτρεις των επιστημών, που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από τα ψηφιακά – ανοιχτά μαθήματα.

Ελληνική και ιταλική γαστρονομία... ψηφιακά

Είναι χαρακτηριστική η ένταξη στο έργο opencourses, του μαθήματος Μεταφραστικής Διαμεσολάβησης για τον Τουρισμό του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, το οποίο θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος παρακολούθησαν μία βιωματική εμπειρία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, σκοπός του οποίου ήταν η κατανόηση της παράδοσης αιώνων που ενώνουν, αλλά και διαφοροποιούν τους μεσογειακούς λαούς και συγκεκριμένα, την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσα από την προετοιμασία θερινών συνταγών της ελληνικής και ιταλικής παραδοσιακής κουζίνας. Στο μάθημα δίδαξε η δασκάλα ιταλικής γλώσσας, Rosaria Gulisano και η καθηγήτρια Μεταφρασεολογίας του τμήματος Ιταλικής του ΑΠΘ, Ελένη Κασάπη, ενώ οι φοιτητές γεύτηκαν τα εδέσματα που ετοιμάστηκαν.

“Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις διαγλωσσικά, εάν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις διαπολιτισμικά” είπε η κ. Κασάπη και εξήγησε ότι στη μεταφραστική διαμεσολάβηση για τις τουριστικές υπηρεσίες, η γαστρονομία, τα μουσεία, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α. αποτελούν πληροφορίες πολύ συχνά χρήσιμες σε συνέδρια, ανταλλαγές επισκέψεων με erasmus, κ.α. και χρήζουν μετάφρασης μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών.

“Το συγκεκριμένο βιωματικό μάθημα γαστρονομίας, όταν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επαγγελματίες των τουριστικών υπηρεσιών” είπε χαρακτηριστικά η κ. Κασάπη, υποδεικνύοντας τη χρησιμότητα των ψηφιακών μαθημάτων για τους εκτός πανεπιστημίου χρήστες τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 μέρη που δεν εμφανίζονται στο Google Maps


Στο Google Maps μπορούμε να βρούμε όποιο μέρος επιθυμούμε. Ή μήπως όχι;

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μη χαρτογραφημένα μέρη που δεν μπορεί να δει κανείς στο Google Maps.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο αδυνάτισμα


Θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά; Το πήρατε απόφαση και αρχίσατε να προσέχετε τη διατροφή σας; Επειδή όμως μάχη χωρίς συμμάχους δε γίνεται, πάμε να δούμε γιατί πρέπει να κάνουμε καλύτερό μας φίλο το λεμόνι!

Ο χυμός λεμονιού ΔΕΝ καίει λίπος όπως πολλοί υποστηρίζουν. Αν αυτό ίσχυε όλοι θα ήμασταν κορμάρες. Αυτό που κάνει είναι να αποτοξινώνει τον οργανισμό μας και να τον αναζωογονεί. Η κατανάλωση λεμονιού προκαλεί εφίδρωση καθώς και διούρηση. Αυτά τα δύο με τη σειρά τους οδηγούν στην αποβολή των τοξινών και των κατακρατούντων υγρών.

Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αρχίσετε να πίνετε πρωί-βράδυ, νερό με λεμόνι. Ρίξτε μέσα σε μισό λίτρο νερό το χυμό ενός λεμονιού. Προσοχή, μη σουρώνετε το λεμόνι, καθώς η πηκτίνη βοηθάει τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμπώντας ανάμεσα σε κοπάδι από αντσούγιες


Κολυμβητές στην παραλία του Σαν Ντιέγκο βρέθηκαν μπροστά σε ένα εκπληκτικό θέαμα. Ένα τεράστιο κοπάδι από αντσούγιες βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

Οι φοιτητές του Scripps Oceanography, Τζούλια Φίλντερ, Σον Κρόσμπι και Μπόνι Λούντκα κολύμπησαν μέσα στο κοπάδι αυτό και κατέγραψαν αυτά τα εκπληκτικά πλάνα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως πλένουμε σωστά τα φρούτα


Το καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Aν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

Μυστικά για καλό πλύσιμο

• Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.

• Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

• Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.

• Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα.

• Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Aνακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από πού πήραν το όνομά τους οι ταραντούλες


Μερικά πράγματα που δε γνωρίζατε.

Μπορεί η πλειοψηφία των ανθρώπων να διακατέχεται από κάποια μορφή αραχνοφοβίας ή απλά να θεωρεί τις αράχνες πολύ αποκρουστικές, ωστόσο οι αράχνες είναι τα πιο κυρίαρχα ασπόνδυλα ζώα στα περισσότερα οικοσυστήματα, και χωρίς αυτές ο αριθμός των εντόμων θα εκτινασσόταν στα ύψη.

Σύμφωνα με τον Norman Platnick, επιμελητή του Τμήματος Ασπόνδυλης Ζωολογίας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αν δεν υπήρχαν οι αράχνες κατά πάσα πιθανότητα ο ανθρώπινος πληθυσμός θα ήταν πολύ μικρότερος –ή δε θα υπήρχε καθόλου- καθώς τα έντομα θα κατέστρεφαν τις καλλιέργειες.

«Όντως πολλοί φοβούνται τις αράχνες και μπορώ να το καταλάβω σε κάποιο βαθμό. Εγώ προσωπικά φοβάμαι τα φίδια, όμως πιστεύω ότι είναι ένας λογικός φόβος, καθώς περίπου τα μισά είδη φιδιών που υπάρχουν στον πλανήτη μπορούν να κάνουν κακό στον άνθρωπο. Η αραχνοφοβία δεν είναι λογική με αυτήν την έννοια. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε στους ανθρώπους πόσο συναρπαστικά και ωφέλιμα πλάσματα είναι οι αράχνες για τους ανθρώπους» είπε ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα MentalFloss.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αράχνες και… ίσως αλλάξετε κι εσείς γνώμη γι’ αυτές:



1. Το δηλητήριο της αράχνης brown recluse μπορεί να καταστρέψει τον ανθρώπινο ιστό, όμως έχει μικρή επίδραση στους αρουραίους και στα ποντίκια. Από την άλλη, τα κουνέλια είναι υπερευαίσθητα ακόμη και σε μόλις 15 μικρογραμμάρια δηλητηρίου.



2. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν απολιθώματα αράχνης, γιατί ο εξωσκελετός τους είναι σχετικά μαλακός. Για κάθε 1.000 απολιθώματα εντόμων που βρίσκουν οι επιστήμονες, μόνο ένα είναι αράχνης.

3. Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι αράχνες είναι μοναχικά πλάσματα, όμως περίπου 20 είδη αραχνών συνεργάζονται με άλλες για να επιβιώσουν.



4. Αν περπατάτε τη νύχτα και θέλετε να δείτε αν υπάρχει αράχνη λύκος εκεί κοντά, χρησιμοποιήστε ένα φακό: τα μάτια της θα «φωτίσουν» από μακριά, όπως συμβαίνει με τις γάτες.



5. Οι ταραντούλες πήραν το όνομά τους από μια ασθένεια που είχε πλήξει την περιοχή Taranto στη μεσαιωνική Ιταλία. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η αρρώστια προκαλούνταν από το δάγκωμα μιας μεγάλης –αλλά ακίνδυνης- αράχνης. Για να θεραπευτούν οι άρρωστοι χόρευαν ένα χορό που ονομαζόταν «tarantella» μέχρι να εξαντληθούν. Όταν άρχισαν οι μεταναστεύσεις στο Νέο Κόσμο, οι άνθρωποι συνήθιζαν να αποκαλούν «ταραντούλα» οποιαδήποτε μεγαλόσωμη αράχνη έβλεπαν.



6. Πολλές ταραντούλες στη Βόρεια και Νότια Αμερική αμύνονται χρησιμοποιώντας τα πίσω τους πόδια για να εκτινάξουν τρίχες από την κοιλιά τους. Οι τρίχες είναι σκληρές και κολλάνε στο δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό των εισβολέων, παρέχοντας χρόνο στις αράχνες για να φύγουν.

7. Παρά το όνομά της, η αράχνη Goliath birdeater –μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου- πολύ σπάνια τρώει πουλιά. Αντί για πουλιά, προτιμά φίδια, ποντίκια και βατράχια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι κάνει ένας μπαμπάς για να βάλει για ύπνο την κόρη του;


Ούτε ο Nunzio Raso δεν φανταζόταν ότι η ανάρτηση στο youtube με τις προσπάθειές του να κοιμίσει την κόρη του το 2009 θα ξεπέρναγε τα 11 εκατ. likes. Προφανώς στον διαδικτυακό κόσμο κυκλοφορούν πολλοί ομοιοπαθείς μπαμπάδες.

Όπως γράφει ο ίδιος στη λεζάντα της ανάρτησης, στο βίντεο προσπαθεί να κοιμίσει την κόρη του Michela που για πολλούς μήνες ξυπνούσε κάθε δύο ώρες.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελάφι ξυλοκοπά τον κυνηγό


Ποιος είναι ο κυνηγός και ποιος ο κυνηγημένος; Δείτε πως μπορούν να αλλάξουν εύκολα οι ρόλοι στη φύση ακόμα κι όταν ο άνθρωπος κρατά όπλο.

Ο κυνηγός νόμιζε ότι εκείνος ήταν που θα τρόμαζε το ελάφι αλλά το ατρόμητο ζώο μόλις τον αντίκρισε έτρεξε κι άρχισε να τον κλωτσάει με τις οπλές του. Ο κυνηγός σώθηκε από θαύμα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκουρδίζουμε το βιολογικό μας ρολόι


Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ύπνου στον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Πιο σημαντικός παράγων από τη διατροφή και την άσκηση είναι ο ύπνος για τη σωματική και τη ψυχική υγεία προειδοποιούν καθηγητές από τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια.

«Η κοινωνία έχει γίνει εξαιρετικά αλαζονική αγνοώντας την αναγκαιότητα του ύπνου», αναφέρουν οι καθηγητές, οι οποίοι τονίζουν πως έχει αποδειχθεί ότι ο καρκίνος, οι καρδιακές νόσοι, ο διαβήτης τύπου 2, διάφορες λοιμώξεις και η παχυσαρκία έχουν άμεση σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν καθηγητές από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, Μάντσεστερ και Σάρεϊ, ο μοντέρνος τρόπος ζωής τον οποίο έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας, αγνοεί παντελώς πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και πόσο επιβλαβής μπορεί να αποδειχθεί η έλλειψή του.

Πατήστε στην φωτογραφία και δείτε αναλυτικά τον πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακές επιπλοκές αναμένεται να ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια σε ετήσια βάση έως το 2030.

Ο κύριος λόγος που η καρδιοπάθεια αναδεικνύεται σε βασική αιτία θανάτου για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι η αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των προειδοποιητικών συμπτωμάτων.

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Δείτε ποια είναι τα 10 σημάδια που θα σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο.

1. Πόνος στο στήθος: Είναι το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του εμφράγματος που αναζητούν οι γιατροί. Ένα επικείμενο έμφραγμα όμως δεν εκδηλώνεται πάντοτε με τον πόνο στο στήθος, ενώ το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια άλλη πάθηση, όπως προβλήματα στους πνεύμονες ή το γαστρεντερικό.

2. Επίμονος βήχας: Ο βήχας και η δύσπνοια αποτελούν πρώιμα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες.

3. Ζαλάδα: Οι συχνές ζαλάδες και η απώλεια των αισθήσεων υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αρρυθμίας.

4. Έντονη κόπωση: Η αδικαιολόγητη κούραση μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν το έμφραγμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.

5. Ναυτία και απώλεια όρεξης: Η ναυτία και η τάση προς έμετο είναι δύο συνήθη συμπτώματα πριν από το έμφραγμα. Επίσης, το οίδημα στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη όρεξη.

6. Γενικευμένος πόνος: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι ώμοι, τα χέρια, οι αγκώνες, ο αυχένας, το σαγόνι και η κοιλιά. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, δεν εκδηλώνεται πόνος στο στήθος αλλά μόνο σε αυτά τα σημεία του σώματος.

7. Ταχυπαλμία ή άστατος καρδιακός παλμός: Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι ανησυχητική. Όταν όμως είναι συχνή και συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ένα επικείμενο έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία.

8. Εφίδρωση: Η ξαφνική και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.

9. Οίδημα: Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο σώμα. Έτσι, εκδηλώνεται πρήξιμο στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά.

10. Αδυναμία: Όπως και στην περίπτωση της αδικαιολόγητης κόπωσης, η αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν από το έμφραγμα ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του εμφράγματος.

Εάν εμφανίζετε αρκετά από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...