Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τα είδε όλα… μπλε


Ακροδεξιός δήμαρχος έβαψε γλυπτό και συντριβάνι σε πλατεία γιατί ήταν «μουντά».

Άλλοι το βλέπουν ως τέχνη και άλλοι κάνουν ό,τι νομίζουν για να γίνει… τέχνη. Κάπως έτσι το σκέφτηκε ο δήμαρχος της γαλλικής Μοζέλ και πρόσθεσε χρώμα σε ένα από τα διάσημα γλυπτά και σε ένα συντριβάνι που κοσμούν την κεντρική πλατεία της περιοχής.

Ο νεοεκλεγείς Φαμπιέν Ένγκελμαν φαίνεται πως… τα βλέπει όλα μπλε. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί διάλεξε αποχρώσεις του για να διακοσμήσει –με δική του πρωτοβουλία- το έργο ενός καλλιτέχνη που βρίσκεται στην πόλη. Πάντως, κάποιοι μίλησαν για τα πολιτικά φρονήματα του, καθότι ακροδεξιός –εξελέγη με το κόμμα της Μαρί Λεπέν. Ο ίδιος είπε πως ήθελε να βάλει λίγο χρώμα για να μην είναι… καταθλιπτικό.

Το έργο είναι ένα σιντριβάνι από μέταλλο και πέτρα το οποίο δημιούργησε το 2001 ο καλλιτέχνης Αλέν Μίλα, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το πώς έγινε το έργο του. «Μου τηλεφώνησαν ανώνυμα και μου είπαν ότι το σιντριβάνι μου βάφτηκε μπλε. Δεν το πίστεψα, αλλά ένας φίλος μου το επιβεβαίωσε. Ο δήμαρχος δεν μου είπε τίποτα. Και όταν του τηλεφώνησα δεν θέλησε να μου εξηγήσει».

Ο ίδιος ο 34χρονος Ενγκελμαν απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται τόσος θόρυβος για ένα έργο το οποίο, κατά την άποψή του, «δύσκολα το λες τέχνη». «Δεν κάναμε και τίποτα. Έχουμε μια πόλη αρκετά θλιβερή και σκοτεινή, θελήσαμε να την κάνουμε λίγο πιο χαρούμενη. Βάψαμε τον πάτο του σιντριβανιού μπλε και το υπόλοιπο τιρκουάζ. Τι κακό υπάρχει σε αυτό;».

Προσθέτει μάλιστα ότι –παρά το βάψιμο- θέλει να δώσει το σιντριβάνι πίσω στον Μιλά, με το αζημίωτο φυσικά, θυμίζοντας ότι το έργο αγοράστηκε το 2001 αντί 9.000 ευρώ, χωρίς μοτέρ και χωρίς σωλήνες.


Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπέτι καταδίκασε την «προφανή παραβίαση του δικαιώματος στην καλλιτεχνική ιδιοκτησία» και την έλλειψη σεβασμού προς τον καλλιτέχνη που έδειξε ο Ένγκελμαν.




Διαβάστε περισσότερα...

Παραλίες... ελεύθερες και ωραίες


Φαινόμενα αισχροκέρδειας ή ασυδοσίας που παρατηρούνται στις οργανωμένες πλαζ και υποχρέωσαν σε παρέμβαση το υπουργείο Ανάπτυξης δεν υφίστανται στην ελεύθερες παραλίες. Σε αυτές αρκεί μια πετσέτα, μια ομπρέλα και απαραιτήτως νερό από το σπίτι... Δείτε κάποιες από αυτές.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την παρέσυρε περιπολικό


Δύο γυναίκες επιχειρούν να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο, ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί από την κίνηση. Η κοπέλα δεν κοιτάζει και στις δύο κατευθύνσεις και διασχίζει το δρόμο, με αποτέλεσμα ένα περιπολικό που κινείται προς αυτή να την παρασύρει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξυπνα... κρεβάτια


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου σε έναν μικρό χώρο διαμερίσματος το κρεβάτι… περισσεύει, ή καλύτερα δεν χωράει κανονικά. Τι γίνεται τότε;

Ο σχεδιαστής ή ο αρχιτέκτονας βάζουν τα δυνατά τους με κάθε τρόπο και εφευρίσκουν ιδέες πρωτότυπες και καινοτόμες λύσεις για το κρεβάτι.

Ειδικές κατασκευές επιστρατεύονται για να μπορέσουν οι χρήστες να απολαύσουν τον ύπνο τους, έστω και σε έναν μικρό χώρο.




















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα… τελευταία λόγια μεγάλων ανδρών


Τζακ Ντάνιελς, Σαλβαντόρ Νταλί, Νοστράδαμος, Καρλ Μαρξ, που έφυγαν από τη ζωή, είπαν την τελευταία τους.. κουβέντα.

Τζακ Ντάνιελς

Ο Αμερικανός Τζακ Ντάνιελς, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας οινοπνευματώδους ποτού, γεννήθηκε το 1850 και έφυγε από τη ζωή το 1911.

Ο Ντάνιελς πέθανε από δηλητηρίαση στο αίμα στο Λίντσμπουργκ. Οι φήμες λένε ότι η μόλυνση προκλήθηκε αφού κλώτσησε με θυμό το χρηματοκιβώτιό του, όταν δεν κατάφερε να το ανοίξει. Αρκετοί βιογράφοι δεν συμφωνούν σε αυτό.

Πριν πεθάνει ο Τζακ Ντάνιελς φέρεται να είπε: «Ένα τελευταίο ποτό, παρακαλώ.»

Σαλβαντόρ Νταλί

Ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος, Σαλβαντόρ Νταλί, ευρύτερα γνωστός για τα έργα του “The Persistence of Memory” (1931) και “Swans Reflecting Elephants” (1937), τη δεκαετία του 1980 άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το δεξί του χέρι να τρέμει ανεξέλεγκτα.

Εκείνη την περίοδο, φημολογείται ότι η γυναίκα του του έδινε επικίνδυνα κοκτέιλ από φάρμακα, τα οποία κατέστρεψαν το νευρικό του σύστημα.

Στις 23 Ιανουαρίου 1989 ο Νταλί πέθανε από καρδιακή προσβολή. Τα τελευταία του λόγια, προφανώς συνδεδεμένα με τα έργα του, ήταν: «Που είναι το ρολόι μου;»

Νοστράδαμος

Ο Γάλλος προφήτης Νοστράδαμος έζησε από το 1503 έως το 1566. Εργάστηκε ως φαρμακοποιός, παρόλο που εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούσε το 1529.

Έζησε την περίοδο που η πανώλη θέριζε την Ευρώπη. Πέθανε το 1566. Τα τελευταία του λόγια τα είπε στη γραμματέα του, Jean de Chavigny, και ήταν τα εξής: «Δεν θα με βρεις ζωντανό το πρωί».

Το επόμενο πρωί ο Νοστράδαμος βρέθηκε νεκρός δίπλα στο κρεβάτι του.

Καρλ Μαρξ

Ο Γερμανός πολιτικός θεωρητικός, φιλόσοφος και οικονομολόγος, Καρλ Μαρξ, είναι ο συγγραφέας του ευρέως γνωστού του έργου, «Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο», (1848).

Ο Μαρξ πέθανε από επιπλοκές που προκλήθηκαν από τον καταρράκτη που έπασχε το 1881. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Τα τελευταία λόγια είναι για τους ανόητους, οι οποίοι δεν έχουν πει αρκετά.»



Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμπώντας με τα δελφίνια


Φωτογραφίες και βίντεο από το απίστευτο θέαμα.

Με ένα συναρπαστικό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι παραθεριστές σε παραλία ανοιχτά της Κορνουάλης. Τρία δελφίνια πηδούσαν έξω από νερό και κολυμπούσαν δίπλα στους ανθρώπους που έκαναν εκείνη την ώρα μπάνιο.

Η Mary-Anne Drabble δεν έχασε ευκαιρία και τράβηξε με το κινητό της τις εκπληκτικές εικόνες. «Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία» είπε ένας από τους λουόμενους.

Οι ναυαγοσώστες κατάφεραν τελικά να «απομακρύνουν» τα δελφίνια από τους κολυμβητές, με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λεωφορείο για… κατοικίδια στο Χονγκ Κονγκ


Μια ειδική γραμμή για τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους.

Δεν είναι εύκολο να είσαι ιδιοκτήτης σκύλου στο Χονγκ Κονγκ, αφού η μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφορά απαγορεύεται, ενώ τα πάρκα όπου επιτρέπονται τα ζώα είναι λίγα και σε μακρινές αποστάσεις.

Χάρη σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε όμως μέσω του Facebook από λίγους «απεγνωσμένους» λάτρεις των κατοικίδιων το 2012, μια ειδική γραμμή λεωφορείων λειτουργεί στο Χονγκ Κονγκ, επιτρέποντας στα κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους να μεταβαίνουν σε ένα από τα 18 πάρκα της πόλης που είναι φιλικά προς τα ζώα.

Περισσότεροι από 1.000 ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν επωφεληθεί μέχρις στιγμής των υπηρεσιών του «λεωφορείου 99», όπως αποκαλείται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ματιές στο μέλλον


Πώς θα είναι ο κόσμος και τα σπίτια σύμφωνα με κορεάτες αρχιτέκτονες.

Έχετε φανταστεί πως θα είναι τα πράγματα σε ορισμένα χρόνια από τώρα; Αν δεν το έχετε κάνει εσείς, Κορεάτες αρχιτέκτονες φρόντισαν γι’ αυτό. Στη φετινή έκθεση Μπιενάλε στη Βενετία παρουσίασαν μια φουτουριστική εκδοχή του πλανήτη μας.

Το έκθεμα τους φέρει τον τίτλο «Προμήθειες για την Ουτοπία» και μας δίνει τη δυνατότητα να ρίξουμε ματιές στο μέλλον, στο πως θα είναι τόσο ο κόσμος γενικότερα, όσο και τα σπίτια κι όλα αυτά μέσα από τα μάτια τους.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν κτίρια, δομικές κατασκευές, κρεβάτια, ανεμογεννήτριες, ελικόπτερα νέας γενιάς, ενεργειακά συστήματα, ανεμογεννήτριες, ξενοδοχεία νέας τεχνικής, γέφυρες που πετούν στον αέρα, εναλλακτικά ενεργειακά συστήματα, καθώς και συγκροτήματα κατοικιών με τη μορφή κώνων, αλλά και κατοικίες μέσα ελικόπτερα, σύμφωνα με το Business Insider.

Το χαρακτηριστικό αυτών των σχεδίων είναι ότι οι εμπνευστές τους δεν βλέπουν μόνο την... digital μορφή του νέου κόσμου. Προσπαθούν να παντρέψουν την παράδοση της χώρας τους με ό,τι καινούργιο μέλλεται να ανακαλυφθεί και να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου.
























Διαβάστε περισσότερα...

Κάνει διακοπές… στην υγειά των πελατών του


Τουριστικός πράκτορας στην Ξάνθη πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε.

«Φτερά» έκανε γνωστό τουριστικό γραφείο της Ξάνθης και μαζί με τον ιδιοκτήτη του… πάταξαν. Τα ίχνη του πράκτορα έχουν χαθεί τα τελευταία 24ωρα και τους πελάτες να μένουν με την όρεξη για τις διακοπές που είχαν προγραμματίσει.

Από την Τρίτη τα ίχνη του επιχειρηματία που διατηρεί κεντρικό Τουριστικό Γραφείο στην πόλη έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ThrakiToday.com, ενώ πελάτες του είχαν ήδη καταθέσει χρήματα στον ίδιο και την επιχείρησή του για τα προγραμματισμένα τους ταξίδια, η τύχη των οποίων αγνοείται επίσης!

Το συμβάν κατήγγειλε στην Αστυνομία την Τρίτη αρχικά ένα ζευγάρι από την περιοχή το οποίο σκόπευε να ταξιδέψει στην Κύπρο για έναν γάμο και είχε καταθέσει τα απαιτούμενα χρήματα για την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων, τα οποία ωστόσο δεν έλαβε ποτέ στα χέρια του. Όπως όλα δείχνουν το τουριστικό γραφείο άφησε πίσω του «συντρίμμια», και οι διακοπές και τα ταξίδια που είχαν προγραμματίσει και κυρίως προπληρώσει πελάτες του πλέον γίνονται άπιαστα όνειρα.

Τα θύματα καταγγέλλουν απάτη, ενώ ζητούν να βρεθούν τα ίχνη του ιδιοκτήτη και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των εξαπατημένων αυξάνεται συνεχώς.



Διαβάστε περισσότερα...

5χρονη δεν θέλει να μεγαλώσει το αδερφάκι της


Η πεντάχρονη κόρη του Άλεξ Μίλερ αγκαλιάζει τον μικρό αδερφό της και κλαίει. Ο λόγος είναι ότι η μικρή έμαθε ότι το μωράκι θα μεγαλώσει και θα γίνει κάποια στιγμή...ολόκληρος άντρας. Αυτό δεν την κάνει χαρούμενη, αφού θα ήθελε να παραμείνει έτσι για πάντα, ένα μικρό και γλυκύτατο μωράκι.

Το κλάμα και η επιθυμία του κοριτσιού να μείνει το αδερφάκι της ένα «αιώνιο» μωρό έχει ξεπεράσει τις 1,8 εκατομμύρια προβολές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκη από πέτρα στη Σαμοθράκη


Ένα περίγραμμα του επιβλητικού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, φτιαγμένο με πέτρες, έχει κάνει την εμφάνισή του στην πλαγιά που βρίσκεται δίπλα στο Υδραγωγείο της Παλαιόπολης, στο δρόμο προς τη Χώρα του νησιού, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την τοποθέτησή του στο μουσείο του Λούβρου.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΙΔΕΑ, που ιδρύθηκε το 2011 στη Σαμοθράκη και δραστηριοποιείται στη Μακεδονία και τη Θράκη, εμπνεύστηκε και υλοποίησε αυτή την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εικαστική δράση.



Με τη συμμετοχή είκοσι εθελοντών δημιουργήθηκε το περίγραμμα του αγάλματος σε κάτοψη 50 x 70 μέτρων περίπου. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του land art, με πέτρες που μαζεύτηκαν από την γύρω περιοχή, έφτιαξαν το περίγραμμα της Νίκης της Σαμοθράκης πάνω στη γη.



"Σχηματίσαμε το περίγραμμα και χρωματίσαμε τις πέτρες με αφορμή τα 150 χρόνια παραμονής του αγάλματος στο Λούβρο. Η Νίκη της Σαμοθράκης βρέθηκε το 1863 και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Τα φτερά της τα βάψαμε με το γαλάζιο της θάλασσας, το φόρεμα της γαλαζοπράσινο και μια λωρίδα την κάναμε κόκκινη, καθώς αυτό ανέφεραν οι ειδικοί του Λούβρου για το άγαλμα μετά από έρευνα", δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο το μέλος της ΙΔΕΑΣ, Κατερίνα Κάλτσου.

Με τον τρόπο αυτό οι υπεύθυνοι και οι εθελοντές της ΙΔΕΑΣ θέλησαν να δείξουν πως το άγαλμα μπορεί να κοσμεί το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όμως το όνομά της θα παραμείνει η Νίκη της Σαμοθράκης.

Στις σκέψεις είναι να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το περίγραμμα του αγάλματος και να το φωτίσουν τον επόμενο χρόνο, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συστάσεις της ΕΕΤΤ προς τους καταναλωτές για τη θερινή περίοδο


Τι πρέπει να προσέξουν.

Για τα βασικά χαρακτηριστικά και τις οδηγίες χρήσης της συσκευής, καθώς και για τις ισχύουσες χρεώσεις για την πρόσβαση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένων, που εφαρμόζουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρέπει να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, οι καταναλωτές, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τη θερινή περίοδο.

Με σκοπό, λοιπόν, την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τον έλεγχο των χρεώσεων, η ΕΕΤΤ συστήνει ότι για τον έλεγχο των χρεώσεων σε κινητή τηλεφωνία & Internet οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για:

-Τυχόν αυτόματη λήψη ενημερώσεων και τη δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Internet.
-Τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου πρόσβασης στο Internet, μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου.
-Οι καταναλωτές πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η χρήση των υπηρεσιών περιλαμβάνεται στο πακέτο που έχουν επιλέξει.
-Όταν βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας, να απενεργοποιήσουν την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και να «κλειδώσουν» τη συσκευή στο δίκτυο του παρόχου, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής (roaming).
-Εάν βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιδείξουν προσοχή, όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet, για να αποφύγουν αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής.
-Να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν επιλέγουν την αυτόματη λήψη ενημερώσεων των εφαρμογών, μέσω Internet. Ως πρόσθετο μέτρο, μπορούν να απενεργοποιήσουν την αυτόματη πρόσβαση της συσκευής στο Internet και να την ενεργοποιήσουν, όταν το επιθυμούν.
-Όταν κατεβάζουν αρχεία (πχ video, downloads από εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.), να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή:
-Στο μέγεθος των αρχείων που «κατεβάζουν».
-Εάν η λήψη των αρχείων πραγματοποιείται, μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου, ώστε να μην εξαντλήσουν σε σύντομο χρόνο τα MB του οικονομικού τους προγράμματος, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση.
-Εάν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη, να ζητήσουν από τον πάροχό την ενεργοποίηση της υπηρεσίας «ενημέρωση κατανάλωσης δωρεάν χρόνου ομιλίας, sms ή όγκου δεδομένων» και να ενημερωθούν για τους όρους της. Με την υπηρεσία αυτή, όταν πλησιάζουν να υπερβαίνουν τον χρόνο ομιλίας, τα sms ή τον όγκο δεδομένων του πακέτου, που έχουν επιλέξει, ο πάροχος θα τους ενημερώσει με γραπτό μήνυμα (sms).
-Να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ελέγχουν μόνοι τους την κατανάλωση του χρόνου ομιλίας, των sms και του όγκου δεδομένων του οικονομικού τους πακέτου.

Για την προστασία τους οι καταναλωτές πρέπει:

-Να επιδεικνύουν προσοχή κατά τη σύνδεση με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα (free public WiFi hotspots).
-Να κατεβάζουν (download) εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές και να αποφεύγουν επισκέψεις σε συνδέσμους (links), των οποίων την προέλευση δεν έχουν ελέγξει.
-Να απενεργοποιήσουν το bluetooth, όταν δεν το χρησιμοποιούν.
-Να εφαρμόσουν κανόνες ασφαλείας, όπως το κλείδωμα της χρήσης δεδομένων με προσωπικούς κωδικούς.
- Να απευθυνθούν στον πάροχό τους ή στα εξειδικευμένα σημεία λιανικής πώλησης, για να ενημερωθούν για τους τρόπους προστασίας και ασφαλούς χρήσης της συσκευής τους.

Προς διευκόλυνση στις ταχυδρομικές αποστολές: Για να εντοπίσουν το πλησιέστερο ταχυδρομικό σημείο εξυπηρέτησης ΕΛΤΑ ή εταιρείας ταχυμεταφορών, να επιλέξουν την εφαρμογή του Γεωγραφικού Συστήματος Ταχυδρομείων από το website της ΕΕΤΤ ή να κατεβάσουν την εφαρμογή «EETT Postal» για smartphones.

Ειδικά για τους εταιρικούς χρήστες: Να λάβουν, σε συνεργασία με τον πάροχό τους, μέτρα προστασίας του τηλεπικοινωνιακού τους δικτύου από τυχόν κακόβουλες ενέργειες, που ενδεχομένως να οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, σε υπέρογκες χρεώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Προβληματισμός για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών


Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η Α' φάση των προσλήψεων.

Σε 22.500 εκτιμούνται οι ανάγκες για αναπληρωτές το νέο σχολικό έτος, ενώ η Α' φάση των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί -ως είθισται- το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των αναπληρωτών έχει γιγαντωθεί λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και των ελάχιστων προσλήψεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρείται στην εκπαίδευση ο κανόνας 1/10 όπως επεσήμαναν πολλοί βουλευτές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ένα θέμα που καίει τους αναπληρωτές και για το οποίο έγινε αρκετός λόγος στην Επιτροπή είναι αυτό του ξεκλειδώματος των πινάκων. Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρό το ενδεχόμενο «ανοίγματος» των πινάκων λόγω και της μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολείων χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε εάν θα το εφαρμόσουμε αυτή τη χρονιά ή εάν θα δώσουμε μία μεταβατική περίοδο για την επόμενη. Είναι κάτι όμως το οποίο θα το απαντήσουμε, γιατί είμαστε ακριβώς στη φάση που το συζητάμε, μεθαύριο που θα κατατεθεί η τροπολογία».

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για το «αν θα ανοίξουν τώρα ή του χρόνου» και ανέφερε ότι δεν έχουν καταλήξει και ότι πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις για το πώς θα γίνει. «Είναι πάντως στις σκέψεις μας και τις προθέσεις μας», τόνισε μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα του «ανοίγματος» των πινάκων, καθώς και ο προηγούμενος υφυπουργός κ. Κεδίκογλου είχε αναφέρει ότι «σύντομα θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε τα χρόνια που οι πίνακες παρέμεναν "κλειδωμένοι"».

Τον προβληματισμό για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εντείνει και η εγκύκλιος των αναπληρωτών στην οποία αναφέρεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι δεν προσμετράται η προϋπηρεσία μετά τις 30-6-2010. Επίσης, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση, μετά από σχετική ερώτηση, δεν αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών, ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, δηλώνοντας ότι «σήμερα θα κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου με λίγα άρθρα, το οποίο περιλαμβάνει θέματα, όπως είπα στην προηγούμενη συνεδρίαση, σχετιζόμενα με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, αλλά και με τη μοριοδότηση δασκάλων και καθηγητών που πηγαίνουν σε περιοχές κατά το άρθρο 101 παράγραφος 4 του συντάγματος, δηλαδή, νησιωτικές ή δυσπρόσιτες ορεινές, και άλλα ειδικότερα θέματα».

Πάντως αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εντοπιότητας καθώς προκρίνεται η γενναία μοριοδότηση όσων εκπαιδευτικών επιλέξουν να υπηρετήσουν σε συγκεκριμένα δυσπρόσιτα σχολεία. Άλλωστε και στην εγκύκλιο των αναπληρωτών υπάρχει σχετική πρόβλεψη για συμπληρωματική εγκύκλιο με την οποία αναμένεται ότι θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τα σχολεία αυτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Διακινητές έκαναν τους ελέφαντες… ναρκομανείς


Μετάφεραν μεγάλες ποσότητες ουσιών από την Κίνα στη Μιανμάρ.

Μια απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, πρωταγωνιστές της οποίας ήταν τέσσερις ελέφαντες οι οποίοι κατέληξαν… εθισμένοι στην ηρωίνη.

Τα άτυχα ζώα έγιναν τα μεταφορικά μέσα εμπόρων, οι οποίοι διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από την Κίνα στην Μιανμάρ. Για να καταφέρουν να τα κάνουν πειθήνια όργανα τους τα τάιζαν μπανάνες μαζί με ηρωίνη και έτσι οι ελέφαντες κατέληξαν να γίνουν… ναρκομανείς.

Κι όμως οι Αρχές φαίνεται πως πήραν χαμπάρι τι συνέβαινε και έτσι οι τέσσερις ελέφαντες κατέληξαν σε ειδικό κέντρο απεξάρτησης στη βορειοδυτική Κίνα. Εκεί οι ειδικοί ανέλαβαν τη διαδικασία. Σιγά-σιγά απεξαρτήθηκαν με τη χρήση μεθαδόνης ως υποκατάστατο, ενώ χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να θεωρηθεί ότι τα ζώα ήταν πλήρως «καθαρά». «Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Δώσαμε μεγάλη μάχη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι πλέον είναι καλά στην υγεία τους, «καθαρά» και μπορούν να… επανενταχθούν στην κοινωνία των ελεφάντων», τόνισε ένας εκ των ειδικών του κέντρου.

Απίστευτο κι όμως αληθινό…







Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις στο φως της Πανσελήνου με τον Ελύτη


Στη γιορτή συμμετέχουν Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία.

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου (10/8), στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία.

Τη φετινή χρονιά η ΚΑ' ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι΄και την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της "ελληνικότητας", επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του "Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου", στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές. Στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

«Επιδίωξή μας, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα, είναι να τονώσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον πολιτισμό μας, και, παράλληλα, επειδή όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντική εργασία, να προβάλλουμε τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων που θα είναι ανοιχτοί από τις 21:00 έως τις 24:00 τη βραδιά της Πανσελήνου:

  • Αμοργός, Αρχαιολογική Συλλογή. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Αμοργού «Σημωνίδης».
  • Αντίπαρος, στο Κάστρο. «Βέγας, ο πολιούχος των Ερώτων». Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήριο της ΚΕΔΑ και τη θεατρική ομάδα Αντιπάρου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αντιπάρου.
  • Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Ικαρία, Άγιος Κήρυκος, αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου.
  • Ίος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Κέα, Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφιέρωμα στον Όδ. Ελύτη. Μουσική εκδήλωσημε τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας».Κεράσματα από τους: Γ. Βρέτταρος «ΤοΣτέκι», Δ. Δεμέναγας - Β. Βρεττός «Κορησία» «Φούρνος τη Χώρας», Κ. Μαρούλης «Red Tractor Farm, Αν. Μουζάκης «Αρισταίος», Γ. Παούρης «Η Πιάτσα», Γ.Ποδόγυρος «Η Ταβέρνα των Καλοφαγάδων», Σύλλογος Γυναικών «Η Μελίτη».
  • Κίμωλος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Κύθνος, Αρχαιολογική Συλλογή. Φωτογραφική έκθεση «Κύθνος. Ίχνη προ-γόνων». Συνδιοργάνωση με τον ΔήμοΚύθνου.
  • Λέσβος, Πλωμάρι. «Με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία». Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου. Χορηγός: Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη ΑΕ.
  • Λέσβος, Αγιάσος. «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, θα χορέψουν, θα απαγγείλουν,θα τραγουδήσουν και θα γεμίσουν με νότες και χάρη τη μαγική αυτή βραδιά. Οργάνωση: Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
  • Λέσβος , Αρχαιολογικός Χώρος Θερμής. Μουσική Εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λέσβου.
  • Λήμνος , Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λήμνου.
  • Μήλος, Αρχαιολογικό Μουσείο. «Μες στου Αιγαίου τα νησιά με τον Οδυσσέα Ελύτη». Οι μαθητές της μουσικής σχολής του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» θα παρουσιάσουν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και το μουσικό σχήμα Fuga Perpetua μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη.
  • Μύκονος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημ. Φίννις θα παρουσιάσει το «Άξιον Εστί». Συνδιοργάνωση και μικρό κέρασμα: Ένωση Φίλων Δήλου- Ρήνειας και Πολιτιστικός- Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου.
  • Νάξος, Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων. Ποίηση και πεζά κείμενα του Οδ. Ελύτη με κινησιολογική απαγγελία από τη Ναξία ηθοποιό Αναστασία Μαρματάκη καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Ελύτη με μουσική κάλυψη. Συνδιοργάνωση με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
  • Πάρος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Όδ. Ελύτη, με τους Μιχάλη Χατζή (βαρύτονο) και Μαρουλία Κοντού (πιάνο). Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου.
  • Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος.
  • Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.
  • Σάμος, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου. Μελοποιημένα ποιήματα Οδ. Ελύτη από τη νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υπό τη διεύθυνση του Γ. Κουμαραδιού.
  • Σαντορίνη, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου.
  • Σίφνος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Σύρος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Τήνος, Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τήνου.
  • Χίος, Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού. Μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής «ΑΞΑΝΕΜΟΣ», με τη συνδρομή του Δήμου Χίου.
  • Ψαρά, Αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ψαρών.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ θα κριθεί το μέλλον του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων


Κοινό «μέτωπο» για την ακύρωση της μεταβίβασής του στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία η έκταση του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (ΘΨΠΧ) μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η υπ’ αριθμόν 250/2014 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1387Β΄/30-5-2014, προβλέπει την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου, εμβαδού περίπου 119 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, της αντιπεριφέρειας Χανίων «η αίτηση ακύρωσης περιλαμβάνει πέντε λόγους ακύρωσης όσον αφορά την παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, των κανόνων δημοσιότητας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας και την έκδοση κανονιστικής πράξης αντί Προεδρικού Διατάγματος για τη μεταβίβαση και την "αξιοποίηση". Πέραν δε τούτων επισημαίνονται και μία σειρά από άλλες νομικές εμπλοκές στην όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στο όλο ακίνητο και οικόπεδο ιδιώτη, ότι υπάρχουν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα που κινδυνεύουν να αναζητηθούν πίσω για κατασκευή αμφιθεάτρου».

«Σκοπός της αίτησης ακύρωσης είναι να παραμείνει το ακίνητο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων στην τοπική κοινωνία προς όφελός της, για στέγαση διάφορων δομών, όπως φοιτητών και σπουδαστών και συναφών δράσεων» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

Ο κ. Βουλγαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης με το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στην τοπική κοινωνία και πρέπει να αξιοποιηθεί για το κοινό συμφέρον.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά θα… τσιμπάνε όσους δεν πληρώνουν διόδια στην Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας


Τοποθετούνται ειδικές συσκευές με απόφαση της Αστυνομίας.

Εκείνους που δεν πληρώνουν διόδια θα… πιάνουν ειδικές ηλεκτρονικές τεχνικές συσκευές στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση και λειτουργία τους, στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Νεστάνης, Σπαθοβουνίου, Μάναρη και Βελιγοστής, με στόχο τη βεβαίωση παραβάσεων μη καταβολής τέλους διοδίων, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου.

Με την ίδια απόφαση καλείται η παραχωρησιούχος εταιρεία λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου, ή η ανάδοχος του έργου, να υλοποιήσει την προβλεπόμενη σήμανση με την ολοκλήρωση της οποίας, αρχίζει να τίθεται σε ισχύ η απόφαση και να τιμωρούνται οι παραβάτες που δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε 45χρονο που ζει με μηχανική υποστήριξη


Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 45χρονο που ζει με μηχανική υποστήριξη στον Χολαργό. Αν και έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από το θάνατο της 56χρονης τετραπληγικής στην Κρήτη, αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό που υπενθυμίζει ότι η γραφειοκρατία μπορεί να γίνει «θανατηφόρα».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην παλαιά ε.ο. Κορίνθου - Πατρών


Τμήμα είχε καταρρεύσει από τη διάβρωση.

Ολοκληρώθηκαν σε διάστημα 8 ημερών οι εργασίες αποκατάστασης της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, στο Μελίσσι Ξυλοκάστρου, που στις 18 Ιουλίου κατέρρευσε η μια λωρίδα κυκλοφορίας εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού και σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος, αφού έγιναν και οι διαγραμμίσεις.

Οι εργασίες αποκατάστασης περιλάμβαναν καθαρισμό των σαθρών τμημάτων, τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, θωράκιση με λιθοριπές και την ασφαλτόστρωση του δρόμου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας 'Αγγελο Παπαγγελόπουλο και το δήμαρχο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Αντώνη Κλαδούχο και το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ηλία Ανδρικόπουλο, πραγματοποίησαν αυτοψία.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι, «αντιδράσαμε ακαριαία στο πρόβλημα, αποκαταστήσαμε τη βατότητα του δρόμου σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και προσφέρουμε ασφαλή και ολοκληρωμένη λύση στο Μελίσσι».


Διαβάστε περισσότερα...