Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Γιγάντιος αρουραίος τρομοκρατεί γάτα


Έναν τρομακτικό κι αηδιαστικό απρόσκλητο επισκέπτη ανακάλυψε στην κουζίνα της μια οικογένεια στη Σουηδία όταν η γάτα του σπιτιού αρνούνταν κατηγορηματικά να μπει στην κουζίνα. Η οικογένεια αναρωτήθηκε τι ήταν αυτό που τρόμαζε τόσο πολύ τη γάτα τους και προσπάθησαν να βρουν την αιτία.

Όταν ανακάλυψαν το πλάσμα που τρόμαζε το γάτο, έπαθαν σοκ. Ένας γιγάντιος αρουραίος 38 εκατοστών –χωρίς την ουρά- έκοβε βόλτες στην κουζίνα τους και ροκάνιζε ένα τούνελ στον τοίχο.

«Τρομοκρατήθηκα μόλις τον είδα κι εκείνος πήδηξε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας» διηγείται ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που διαπίστωσε ότι το «τέρας» που κρυβόταν στην κουζίνα τους είχε ροκανίσει και το λάστιχο από το πλυντήριο των πιάτων προκαλώντας διαρροή.

Ειδικοί εξολοθρευτές κλήθηκαν και τοποθέτησαν παγίδες μεγάλου μεγέθους. Μία ημέρα αργότερα, ο τεράστιος αρουραίος πιάστηκε στη φάκα.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη για μεγάλη απάτη στη γ.γ. Ισότητας


Αφορά την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Ποινική δίωξη για απόπειρα μεγάλης απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Δημοσίου, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) κ. Ανδρέα Στεφανίδη και κατά παντός άλλου υπευθύνου και όπως όλα δείχνουν η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση θα ακουμπήσει και πολιτικά πρόσωπα.

Αναλυτικότερα, η υπόθεση που αφορά την υλοποίηση του κοινοτικού προγράμματος «Αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων γυναικών» ύψους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούμενου από ΕΣΠΑ, ήρθε στο φως μετά από μηνυτήρια αναφορά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ).

Συγκεκριμένα, η ΚΕΕ -η οποία είχε συμμετείχε με άλλους συνδικαιούχους φορείς στον ίδιο διαγωνισμό για το πρόγραμμα- με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών πέρυσι είχε καταγγείλει , μεταξύ άλλων, ότι ο αντίδικος διαγωνιζόμενος, η ΟΕΣΥΝΕ, επιλέχθηκε παρανόμως να αναλάβει το έργο, με έγκριση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην οποία προΐστατο τότε η νυν υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, παρότι είχε υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου. Όπως αναφερόταν στη μηνυτήρια αναφορά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η αναθέτουσα αρχή του έργου.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έκανε αποδεκτό κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών από μη πιστοποιημένο στη χώρα μας φορέα της Βρετανίας, γεγονός που επιβεβαίωσε εγγράφως και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Επ’ αυτού μάλιστα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων είχε καταγγείλει με την αναφορά της ευθέως τη γενική γραμματέα Ισότητας κυρία Ζέτα Μακρή ότι όφειλε να προβεί σε έλεγχο για την αξιολόγηση του πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο αντίδικος, κάτι που -παρανόμως- δεν έκανε.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κατήγγειλε επίσης ότι έγινε προσπάθεια νοσφισμού κοινοτικών πόρων με ελλιπή και ανακριβή στοιχεία παραθέτοντας αναλυτικά τις ελλείψεις που εν γένει είχε ο φάκελος της ΟΕΣΥΝΕ συγκριτικά προς αυτόν που η ίδια κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία και ζήτησε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των αρμοδίων οργάνων της Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε., καθώς και των αρμοδίων υπαλλήλων και κρατικών οργάνων, αν υπάρχουν.

Μετά τη δικαστική διερεύνηση, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας κατά της ΟΕΣΥΝΕ και κατά παντός υπευθύνου. Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στις 14 Μαρτίου 2014 στον Ανακριτή Αθηνών για την διαδικασία της κύριας ανάκρισης, που μπορεί να βγάλει μεγάλο λαβράκι.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο της εισαγγελίας



Διαβάστε περισσότερα...

«Κανονικά οι αγώνες»


Παρά την αποχή που κήρυξε ο ΠΣΑΠ, η Football League ανακοίνωσε πως η προσεχή και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας θα γίνει κανονικά!

Θέση για την ανακοίνωση του ΠΣΑΠ και την αποχή που κήρυξαν οι ποδοσφαιριστές της Football League απ' την τελευταία (26η) αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, πήρε η διοργανώτρια αρχή.

Η τελευταία, λοιπόν, ξεκαθαρίζει πως οι αγώνες θα γίνουν κανονικά το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ αναφερομένη στο τι μέλλει γενέσθαι με το εγγυητικό ταμείο και τα χρήματα που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στους παίκτες... προωθεί τη συζήτηση για το αυριανό Δ.Σ.

Η ανακοίνωση:

«Η FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ, ανακοινώνει ότι η 26η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ διεξάγεται κανονικά Σάββατο 29-3-2014/ Κυριακή 30-3-2014 και οι οποίες συζητήσεις για το θέμα που θέτει ο ΠΣΑΠ, θα γίνουν αύριο κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΩΣΗΣ».



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τη διαγραφή από τη μισθοδοσία όσων έληξε η διαθεσιμότητά τους


Τα στοιχεία των υπαλλήλων καλούνται να στείλουν οι αρμόδιοι διευθυντές προσωπικού.

Να διαγραφούν από τους πίνακες μισθοδοσίας του δημοσίου, όσοι υπάλληλοι δεν επανατοποθετήθηκαν σε κενές θέσεις και έληξε η περίοδος διαθεσιμότητας, ζητά με επείγουσα σημερινή εγκύκλιό του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η διαγραφή από τους πίνακες μισθοδοσίας αφορά στην πλειονότητά τους σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς και ειδικότερα όσους έληξε το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για παράταση που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει άμεση διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και να εκδοθούν πράξεις λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

Επιπλέον, καλούνται οι αρμόδιοι διευθυντές προσωπικού να αποστείλουν στο υπουργείο τα αναγκαία στοιχεία (ΑΦΜ, επώνυμο κλπ), ενώ επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητας.

Τέλος, τονίζεται ότι για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας παρατείνεται, οι διευθυντές προσωπικού θα πρέπει να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη παράτασης του χρόνου διαθεσιμότητας, η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη λειτουργία φαρμακείων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο


Αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Τη σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ από 1 Ιανουαρίου 2017, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται επίσης και το θέμα της ίδρυσης φαρμακείων κοντά σε δημόσιο νοσοκομείο και σε απόσταση 100 μέτρων από την πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή.

Όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, οι τιμές πώλησης τους (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) καθορίζονται ελεύθερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ για όσα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα ή θα κυκλοφορήσουν μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη διάθεση και την τιμολόγηση των ΜΥΣΥΦΑ.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Για αγώνα μέχρις εσχάτων έκανε λόγο με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δαγρές αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Ανέφερε ότι «τα φάρμακα μπαίνουν από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ», καθώς όπως είπε, παρέχεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, αλλαγές επέρχονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, απελευθερώνεται η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, και καταστρατηγείται το ωράριο λειτουργίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη του ανδρόγυνου που εξέδιδε τη διανοητική καθυστερημένη κόρη του


Κρίθηκαν ένοχοι για μαστροπεία και καταδικάστηκαν με 10 χρόνια φυλακή ο καθένας.

Τη διανοητικά καθυστερημένη κόρη του εξέδιδε αντρόγυνο, το οποίο καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ο καθένας, όπως και σε χρηματικό πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2010 σε περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε καταγγελία γειτόνων των κατηγορούμενων γονιών στο «Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με την οποία η τότε 18χρονη κοπέλα συνευρίσκετο ερωτικά με ηλικιωμένους άντρες έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σπαρακτική ήταν η κατάθεση στο δικαστήριο της 22χρονης -σήμερα- κοπέλας, που επιβεβαίωσε τις σεξουαλικές επαφές που είχε με διάφορους άντρες.

Τόσο ο 52χρονος πατέρας όσο και η 44χρονη μητέρα -και οι δύο με νοητική καθυστέρηση- κρίθηκαν ένοχοι για μαστροπεία κατ' εξακολούθηση, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους υπό όρους ενόψει του εφετείου. Απολογούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία.

Μαζί τους καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών ένας 37χρονος -ήδη έγκλειστος στις φυλακές για ληστείες- ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείτο ότι είχε σεξουαλική επαφή με την νεαρή κοπέλα, ενώ φέρεται να διατηρούσε κατά καιρούς σχέση με την 44χρονη συγκατηγορουμένη του.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ένας ακόμη άνδρας που φυγοδικεί και θα δικαστεί όταν και εφόσον συλληφθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις


Φρένο σε κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 500 ευρώ, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις ενώ ορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων φορολογικών διατάξεων στο προσχέδιο του νομοσχεδίου «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο αύριο.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τις κατασχέσεις:

- Καθορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους του οφειλέτη κάτω από το οποίο δεν θα γίνεται κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση που ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις της κατηγορίας αυτής για ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ, τότε αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη

- Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, όταν το ποσό που απομένει είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το όριο αυτό ήταν 1.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει για μισθούς μικρότερους του ορίου αυτού αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη

- Δεν θα επιτρέπεται κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Επίσης σε περίπτωση μη ύπαρξης λογαριασμού μισθοδοσίας δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη ορισμού ενός λογαριασμού ο οποίος θα έχει ακατάσχετο όριο τα 1.500 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τα βρήκαν» για το παστεριωμένο γάλα


Προς διευθέτηση βαίνει και το ζήτημα της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Μετά από σχετική πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου που υιοθετείται από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στη ρύθμιση θα ορίζεται πως η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται από τη βιομηχανία, αλλά μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων με βάση τη κοινοτική νομοθεσία.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε τις βελτιώσεις στην επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνεργασία που είχε χθες βράδυ με τον κ. Χατζηδάκη και οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την τρόικα. Ερωτηθείς για το θέμα της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος παρέπεμψε στη συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου που θα ακολουθούσε, όπου οι αρμόδιοι θα τοποθετούνταν για το αν είναι εφικτή και υπό ποιες προϋποθέσεις η επιμήκυνση του. Η γνώμη που εκφράστηκε κατά πληροφορίες, είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει το πενθήμερο ή οριακά να γίνει εξαήμερο. Ωστόσο προς αποφυγή νέων εμπλοκών με την τρόικα αλλά και σύγχυσης που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από διαφορετικές απόψεις επιστημόνων βρέθηκε εν τέλει η χρυσή τομή.

Έτσι για να προχωρήσει η όποια βιομηχανία στο λανσάρισμα γάλακτος πλέον των 5 ημερών θα χρειάζεται προηγουμένως έγκριση από τους αρμόδιους φορείς κάτι που εκτιμάται ότι είναι ένα ακόμη δίχτυ προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή. Παράλληλα η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος αλλά και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, είναι δύο στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά


Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή.

Στην πρόσφατη 57η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά, στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ, στη Βιέννη, η συμβολή της Ελλάδας υπήρξε σημαντική.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, η οποία, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τις κοινοτικές θέσεις.

Η δε Ελλάδα είχε προτείνει και προετοιμάσει τα δύο εκ των δώδεκα ψηφισμάτων, που υιοθετήθηκαν από τη Συνδιάσκεψη.

Στην κορυφαία αυτή σύνοδο για τα Ναρκωτικά -στην οποία συμμετείχαν 1.300 εκπρόσωποι από 127 χώρες μέλη του ΟΗΕ, από διακυβερνητικούς οργανισμούς, όργανα των Ηνωμένων Εθνών, την Κοινωνία Πολιτών και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης- η Ελληνίδα υφυπουργός έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στις μεθόδους αντιμετώπισης της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώστηκε ειδική δήλωση, που υποστηρίχθηκε ένθερμα από τις περισσότερες χώρες μέλη του ΟΗΕ και στην οποία εκφράστηκε η θέση της ΕΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής, εστιάζοντας στην αντίθεση της επιβολής της από χώρες του ΟΗΕ για αδικήματα, που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Η κ. Μακρή, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχε και στην υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την «Κοινωνία των Πολιτών και την επιστημονική διαβούλευση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα».

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συγκεκριμένα τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Γιούρι Φεντότοφ, και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Από τη Συνδιάσκεψη στη Βιέννη υιοθετήθηκαν δώδεκα ψηφίσματα (αποφάσεις) των χωρών μελών του ΟΗΕ εκ των οποίων τα δύο εκ μέρους της ΕΕ, που προετοίμασε και πρότεινε η Ελλάδα, και στα οποία συγκροτούνται οδηγίες πολιτικής για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που αφορούν το πρώτο, την εκπαίδευση και κατάρτιση για τους επαγγελματίες των υπηρεσιών απεξάρτησης και το δεύτερο, την εξασφάλιση των βασικών υπηρεσιών Υγείας σε εξαρτημένους ακόμα και σε περιόδους οικονομικής λιτότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές που φέρνει στη φορολογία το πολυνομοσχέδιο


Γενναίες μειώσεις στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις- Ακατάσχετο ακινήτων, μισθών και συντάξεων
.
Γενναίες μειώσεις στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, αλλά και το ακατάσχετο ακινήτων, αλλά και μισθών και συντάξεων προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση στα πολιτικά κόμματα

Αναφορικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων το προσχέδιο προβλέπει ότι για κατασχέσεις ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη θεσπίζεται ακατάσχετο όριο 500 ευρώ, από 300 ευρώ σήμερα. Ομοίως, θεσπίζεται ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ, ένα 1.000 ευρώ σήμερα, για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.

Αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξης ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται από το νόμο να κατασχεθεί το ένα τέταρτο αυτού υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ.

Βάσει του νομοσχεδίου καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ (για κάθε φυσικό πρόσωπο και για ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα), ενώ οι καταθέσεις δεν πειράζονται όταν οι οφειλές ανέρχονται έως τα 50 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στα φορολογικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία μειώνονται από τα 1.000 στα 250 ευρώ ανά παράβαση και για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνονται από τα 2.500 ευρώ στα 500 ευρώ ανά παράβαση. Το ανώτατο όριο προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανά φορολογικό έλεγχο ορίζεται πλέον στα 30.000 ευρώ όταν πρόκειται για μη έκδοση ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων.

Είναι σημαντικό πως με τις νέες διατάξεις δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα αποκλειστικά όμως για εμπορικές συναλλαγές. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο ο αναλογών Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε βέβαιη και προσδιορισμένη, από αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο, απαίτηση επί εμπορικών συναλλαγών, κατά του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης, συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ίδιο φορολογικό στοιχείο με βάση την υποβαλλόμενη από τον υπόχρεο αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση.

Ο συμψηφισμός θα διενεργείται αυτοδικαίως και υποχρεωτικά, με την καταχώριση του σχετικού παραστατικού στοιχείου από τον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, σε ηλεκτρονική εφαρμογή, το οποίο διασταυρώνεται με τα καταχωρημένα από τον εκδότη του φορολογικού στοιχείου δεδομένα στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή εφόσον μεσολαβήσει έγγραφη αποδοχή του συμψηφισμού από πλευράς του φορολογούμενου 3.

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Βάσει των ίδιων διατάξεων ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους αγρότες κατ' αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

Βάσει του πολυνομοσχεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα παραπάνω δικαιώματα. Για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται από το συμβολαιογράφο. Στην περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, τα αναλογούντα πρόστιμα και τόκοι βαρύνουν το συμβολαιογράφο.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2014, που υποβάλλονται προκειμένου να απεικονισθεί η περιουσιακή κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2014, υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Μαΐου 2014. Ειδικά η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και τη 13η Απριλίου 2014 υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Μαΐου 2014.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, αλλά και για το φόρο υπεραξίας επί μετοχών αναμένεται να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νομού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ύποπτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Ιράκ


Είναι τα πρώτα κρούσματα εδώ και 14 χρόνια.

Τον εντοπισμό των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας εδώ και 14 χρόνια στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα το ιρακινό υπουργείο Υγείας. Τα κρούσματα αυτά θεωρείται πιθανόν να προήλθαν από τη γειτονική Συρία.

Τα ύποπτα κρούσματα διαγνώστηκαν σε μικρά παιδιά στη Βαγδάτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάντ Ταρίκ. «Εντοπίσαμε ύποπτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Μπαμπ αλ-Σαμ, κοντά στη Βαγδάτη», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί και ότι δείγματα εστάλησαν στις ΗΠΑ για αναλύσεις.

Αν τα αποτελέσματα -που αναμένονται την Κυριακή- είναι θετικά, θα είναι τα πρώτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Ιράκ από το 2000.

«Πιστεύουμε ότι τα κρούσματα αυτά προήλθαν από τη Συρία», δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το Ιράκ φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο και ότι η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο είναι δύσκολη γιατί η επαρχία αλ-Ανμπαρ η οποία πλήττεται από βίαια επεισόδια συνορεύει με τη Συρία.

Στις αρχές Ιανουαρίου αντικυβερνητικοί μαχητές κατέλαβαν τη Φαλούτζα και συνοικίες του Ραμάντι, δύο πόλεις της επαρχίας, της οποίας ακόμη διατηρούν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών.

Στις αρχές Μαρτίου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Μέση Ανατολή μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία. Δύο εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να εμβολιαστούν το Μάρτιο στη Συρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο, σύμφωνα με τη Unicef.

Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει ήδη αρχίσει στο Ιράκ και θα συνεχιστεί έως τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τον Ταρίκ.

Στα τέλη του 2013, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι 17 παιδιά είχαν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα στη Συρία, τα πρώτα κρούσματα από το 1999: 15 στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, της οποίας αντάρτες ελέγχουν μεγάλες περιοχές, ένα κρούσμα στο Χαλέπι, στο βορρά και ένα κρούσμα στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά μικρότερα των πέντε ετών. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθεί θανατηφόρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Θα υπάρξει αύξηση 1,5% στους εισακτέους σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε 70.305 ανέρχεται φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακές σχολές και οι ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες θα δεχθούν συνολικά 46.735 φοιτητές, ενώ τα ΤΕΙ, τα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και τα Α.Σ.Τ.Ε. θα δεχθούν 23.570.

Σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση στους εισακτέους της τάξης του 1,5%. Από τη σύγκριση των στοιχείων φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στις θετικές και στις παραγωγικές σχολές περίπου κατά 20%, ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση των θέσεων στις θεωρητικές σχολές.

«Σχεδιάζοντας την Ελλάδα του 2020 ενισχύουμε τις θετικές επιστήμες, τις "παραγωγικές" σχολές. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφαλίζει ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό σε Ελλάδα και Ευρώπη» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Κων/νος Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει αυτή η χώρα σταματήσει να "παράγει" ανέργους πτυχιούχους ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη».

Κατά επιστημονικό πεδίο, ο αριθμός των εισακτέων διαμορφώνεται ως εξής:

Στα πανεπιστήμια

1ο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 18.690

2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 10.480

3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 2.935

4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 7.525

5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 7.105

Στα ΤΕΙ

1ο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 1.170

2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 800

3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 4.000

4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 11.555

5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 6.035

Σημειώνεται ότι στον αριθμό των εισακτέων δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων για τις στρατιωτικές σχολές, για τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και οι θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.λπ. Ο αριθμός των εισακτέων σε αυτές τις περιπτώσεις θα καθοριστεί με συμπληρωματική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα εξάλλου με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται άμεσα, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, προβλέπονται τα παρακάτω.

1. Οι ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ως τώρα εισάγονταν καθ' υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων καταργούνται. Όλοι οι υποψήφιοι πλέον θα διεκδικούν την εισαγωγή τους επί ίσοις όροις και μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια.

2. Ειδικά και μόνο στους υποψηφίους της Κεφαλονιάς, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων(ΕΠΑΛ), προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

3. Όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο


Παρατείνεται και το διάστημα διαθεσιμότητας λόγω εγκυμοσύνης υπαλλήλου.

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας, για τους δημόσιους υπαλλήλους, που απολύθηκαν μετά από διαθεσιμότητα, περιλαμβάνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σήμερα στα κόμματα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είχε προαναγγείλει στις 25 Μαρτίου, καθώς καλύπτει ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει η ανάγκη απολύσεων στο δημόσιο και επιπροσθέτως αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ένα ζήτημα ηθικής τάξης, για τους δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται.

Ειδικότερα, η αποζημίωση δίδεται στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το σχετικό νόμο (4172/2013) και στη συνέχεια λύεται η εργασιακή τους σχέση, λόγω κατάργησης της θέσης τους.

Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας. Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα της νομοθεσίας. Τονίζεται δε ότι η αποζημίωση του υπαλλήλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι υπάλληλοι των οποίων η εργασιακή σχέση λύθηκε κατ' εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Επίσης, οι ανωτέρω υπάλληλοι δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, καθώς και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, υπό τις προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων, έστω κι αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω οργανισμού.

Τα δικαιολογητικά που, κατά τις οικείες διατάξεις, απαιτούνται για τη καταβολή του επιδόματος ανεργίας και των άλλων παροχών περιορίζονται σε εκείνα που είναι συμβατά με το χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης, καθώς και τον τρόπο λύσης αυτής.

Επιπλέον, παρατείνεται το διάστημα διαθεσιμότητας υπαλλήλου, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση διαπιστωμένης εγκυμοσύνης, με επιπλέον διάστημα 12 μηνών, ανεξάρτητα αν το νεογνό γεννηθεί ζωντανό ή όχι.

Το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλου, η οποία τεκνοποίησε πριν από την έναρξη του χρόνου της διαθεσιμότητας, παρατείνεται για διάστημα 12 μηνών μετά την ημέρα του τοκετού. Η υπάλληλος οφείλει να προσκομίσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου.

Η για οποιοδήποτε λόγο πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης δηλώνεται αμέσως από την ενδιαφερόμενη στην υπηρεσία της εγγράφως.

Η υπάλληλος που βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες καταστάσεις, που σχετίζονται με υφιστάμενη ή διακοπείσα εγκυμοσύνη, υποχρεούται να δέχεται την επίσκεψη ελεγκτή ιατρού.

Στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι υπάλληλοι, οι οποίες είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Τέλος, σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ως προς τα νομικά πρόσωπα ότι για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ


Συνολικά θα διατεθούν 16,5 εκατ. ευρώ.

Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους του ΟΓΑ, ο οποίος θα καταβάλλει συνολικά το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ.

Έως τώρα το επίδομα τέκνων από τον ΟΓΑ, το οποίο κυμαίνεται από 13,33 ευρώ έως και 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και το εισόδημα των δικαιούχων, καταβάλλονταν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της φορολογικής δήλωσης και του εντύπου Α21, δηλαδή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος taxisnet, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Στο εξής, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα καταβάλλονται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός 20 ημερολογιακών ημερών. Αντίστοιχα, η επεξεργασία και εκκαθάριση των αιτήσεων Α21 με βάση τις συμπληρωματικές − τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους.

Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 κάθε έτους ορίζεται η 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους ή τυχόν νέα οριζόμενη με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 εντός της προθεσμίας, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος για το έτος αυτό. Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη είναι αυτά που έχουν δηλωθεί στις εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1.

Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21.

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται.

Ακόμη, η καταβολή του πρώτου τριμήνου θεωρείται ως προκαταβολή και θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από το την αίτηση-δήλωση. Σε περίπτωση κατά την οποία η αίτηση Α21 δεν έχει υποβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία, τα ποσά που προκαταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον ΟΓΑ, με βάση την προβλεπόμενη από τον φορέα διαδικασία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στους γάμους Ρομά κάτω των 16 ετών


Ο «βασιλιάς των Ρομά» στη Ρουμανία ανακοίνωσε την κατάργηση του εθίμου.

Ο αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς των Ρομά» στη Ρουμανία, Ντορίν Τσοάμπα, ανήγγειλε κατάργηση της παράδοσης σύναψης γάμων μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών, προειδοποιώντας εκείνους που θα τη διατηρήσουν με αποκλεισμό από την κοινότητα.

«Ζούμε σε νέο, σύγχρονο κόσμο. Είναι καιρός να αλλάξουμε. Γι' αυτό αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να παντρεύονται νέοι Ρομά ηλικίας έως 16 ετών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο 43χρονος Ντορίν Τσοάμπα, νομικός και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ρομά.

«Τα παιδιά μας πρέπει πρώτα να αποφοιτούν από το σχολείο και στη συνέχεια να παντρεύονται» δήλωσε, ανακοινώνοντας την απόφαση του Stabor, ανεπίσημου δικαστηρίου που ίδρυσε πριν από 3 χρόνια η κοινότητα των Ρομά για την επίλυση διαφωνιών μεταξύ μελών της κοινότητας.

Ο κ. Τσοάμπα προεδρεύει στο Stabor, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των Ρομά το συμβούλιο αρχηγών οικογενειών της κοινότητας.

«Εκείνοι που δεν θα τηρήσουν την απόφαση, μπορεί να αποκλειστούν από την κοινότητά μας» δήλωσε ο «βασιλιάς των Ρομά» σύμφωνα με το Βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Μεταξύ των Ρομά εξακολουθούν να είναι συνηθισμένοι οι γάμοι ανάμεσα σε παιδιά. Ο πατέρας του Ντορίν Τσοάμπα, Φλορίν, ο πρώτος αυτοανακηρυχθείς «βασιλιάς των Ρομά» πάντρεψε το 2003 την 13χρονη κόρη του Άνα-Μαρία με ένα παιδί ηλικίας 15 ετών.

Ο Ντορίν Τσοάμπα, όμως, προσπαθεί να ενθαρρύνει την κοινότητα των Ρομά για αλλαγές και τάσσεται υπέρ της μόρφωσης των παιδιών, ως μορφή αγώνα κατά της φτώχειας.

Ειδικοί χαιρέτισαν την απόφαση του Stabor, αλλά προειδοποίησαν ότι για την αλλαγή της παράδοσης απαιτείται χρόνος.
«Η ενσωμάτωση των Ρομά αποτελεί πρόκληση, αλλά πολλά μέλη της κοινότητας λόγω προσήλωσης στην παράδοση παραμένουν απομονωμένα και φτωχά» ανέφερε ο Ρουμάνος κοινωνιολόγος Τσιπριάν Νέκουλα.

«Η υπέρβαση του πολιτιστικού χάσματος θα είναι βασική πρόκληση για τους ηγέτες των Ρομά και το λαό, σε μία περίοδο που η κοινότητα προσπαθεί να βρει το δρόμο της σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα» είπε ο κ. Νέκουλα.

Στη Ρουμανία ζουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 620.000 Ρομά, αν και πιστεύεται ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος, επειδή πολλοί Ρομά δεν δηλώνουν την καταγωγή λόγω της διαδεδομένων προκαταλήψεων έναντι των μελών της κοινότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια σε 33χρονο για δολοφονία φοιτητή στο Ρέθυμνο


Τον είχε μαχαιρώσει τα ξημερώματα της 16ης Μαϊου του 2008.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης σε 33χρονο για τη δολοφονία, με μαχαίρι, του φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, 21 ετών, τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου 2008 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, διατηρώντας την ποινή που είχε λάβει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ο 33χρονος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ μετά την άρνηση δικηγόρων να αναλάβουν την υπεράσπισή του, ορίστηκε συνήγορος υπεράσπισης με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Κρήτης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την ενοχή του ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία χαρακτήρισε τον δράστη ως αμετανόητο και αδίστακτο δολοφόνο. Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να μην δεχτεί το επιχείρημα της υπεράσπισης, ότι ο δράστης τέλεσε την πράξη του υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, άποψη που υιοθέτησε και η έδρα.

Στον 33χρονο επιβλήθηκε, ακόμα, ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων καθώς και ποινή φυλάκισης 12 μηνών για οπλοχρησία.

Η εν ψυχρώ δολοφονία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο έγινε για ασήμαντη αφορμή. Ο τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μάνος Χορευτάκης, είχε αφήσει την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά πριν τις 5:00 της 16ης Μαΐου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, όταν ο 33χρονος τον μαχαίρωσε στην καρδιακή χώρα.

Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη δυο ημέρες μετά την πράξη του, είχε αποφυλακιστεί πριν από λίγες ημέρες, έχοντας εκτίσει ποινή 11 ετών για άλλον φόνο που είχε διαπράξει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά ο διαγωνισμός PISA για τους ενήλικες


Ο διαγωνισμός εξετάζει τις ικανότητες και δεξιότητες ατόμων ηλικίας 16-65 ετών.

Την 1η Απριλίου ξεκινά ο αντίστοιχος με τους μαθητές διαγωνισμός PISA που απευθύνεται σε ενήλικες και ονομάζεται PIAAC - Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται να ανακοινωθούν στις 31 Μαΐου του 2016. Μέσα στο 2013 πραγματοποιήθηκε η πιλοτική έρευνα και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η κύρια έρευνα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κύρια έρευνα θα διεξαχθεί το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου ενώ το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 έως και το Μάιο του 2016 θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η διάχυση των αποτελεσμάτων.

Ο διαγωνισμός αφορά άτομα ηλικίας 16 έως και 65 ετών και έχει ως στόχο να αποτιμήσει τις ικανότητες και τις δεξιότητες των ενηλίκων. Μέσω της πανελλαδικής έρευνας θα συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με τις γλωσσικές, αριθμητικές και ψηφιακές δεξιότητες των ενηλίκων, καθώς και τις ικανότητές τους για επίλυση προβλημάτων σε προηγμένο τεχνολογικό περιβάλλον. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν, με γνώση και κριτική ικανότητα, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής του 21ου αιώνα.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού η επιλογή των συμμετεχόντων είναι τυχαία και η έρευνα διενεργείται μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, κατά τις οποίες οι ερωτώμενοι καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και μία σειρά ασκήσεων. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την εργασιακή εμπειρία. Οι ασκήσεις σχετίζονται με καθημερινές δραστηριότητες και επιλύονται σε χαρτί ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συνεντευκτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία υποστηρίζεται από διεθνή σύμπραξη επιστημονικών φορέων που έχει την ευθύνη του συντονισμού και του ποιοτικού ελέγχου της έρευνας σε στενή συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα PIAAC των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται από τη σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ), του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Στο πλαίσιο του προγράμματος PIAAC διεξάγεται μία πανελλαδική έρευνα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την εκπαίδευση, την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητες του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 16-65 ετών.

Η έρευνα PIAAC θεωρείται η πιο διεξοδική έρευνα για τις δεξιότητες των ενηλίκων που έχει διεξαχθεί διεθνώς και μελετά το βαθμό στον οποίο ο πληθυσμός της κάθε χώρας έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασιακής και κοινωνικής ζωής.

Τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Έρευνας για τις Δεξιότητες των Ενηλίκων θα συγκριθούν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των υπολοίπων συμμετεχουσών χωρών. Βάσει των δεδομένων και των αναλύσεων των αποτελεσμάτων θα προταθεί η υιοθέτηση σύνθετου δείκτη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ενηλίκων και λοιπών εργαλείων για την αποτίμηση και την παρακολούθηση της πορείας των πολιτικών ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου των χωρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Διώξεις στους γονείς για τον θάνατο του 3χρονου αγοριού από καυτό νερό


Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε το απόγευμα ο Εισαγγελέας Ηρακλείου κατά των γονέων του 3χρονου αγοριού που μεταφέρθηκε νεκρό από τους ίδιους στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, αφού είχαν ρίξει πάνω του βραστό νερό.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή τουλάχιστον 4 ώρες πριν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Ακόμη, σύμφωνα με τα ευρήματα, το παιδί έφερε σημάδια κακοποίησης, πιθανώς από ξυλοδαρμό, αφού στο κορμί του βρέθηκα εκδορές, εκχυμώσεις και μώλωπες.

Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, το αγοράκι πέθανε μετά από εμβάπτιση σε καυτό νερό και αφού το κράτησαν από τα πόδια και το βούτηξαν με το κεφάλι σε μπανιέρα.

Οι γονείς του παιδιού έχουν ισχυριστεί, πέφτοντας σε αντιφάσεις, ότι έριξαν ζεστό νερό στο αγοράκι προκειμένου να ενεργηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία 5 πρατήρια φυσικού αερίου


Πέντε πρατήρια για τον εφοδιασμό οχημάτων με φυσικό αέριο λειτουργούν ήδη στη χώρα, επισημαίνει η ΔΕΠΑ με αφορμή την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλο, (ΦΕΚ 674Β- 18.03.2014), που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των πρατηρίων φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ λειτουργεί ήδη δύο σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης στην Αθήνα, από τους οποίους ανεφοδιάζονται και τα λεωφορεία φυσικού αερίου ενώ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, η εταιρία έχει θέσει σε λειτουργία τρία ακόμα πρατήρια: Δύο στην Αθήνα, και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο αναπτύσσεται με την εμπορική ονομασία FISIKON και υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξή του στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ΔΕΠΑ επισημαίνει ότι η Υπουργική Απόφαση αποτελεί ένα από τα σημαντικά βήματα ανάπτυξης της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, καθώς ρυθμίζει το πλαίσιο για τη δημιουργία της τεχνικής υποδομής των πρατηρίων φυσικού αερίου, συντελεί στη διαφοροποίηση των πρατηρίων φυσικού αερίου CNG (Compressed Natural Gas) από τα πρατήρια των άλλων καυσίμων και συγχρόνως εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή.



Διαβάστε περισσότερα...

Φαρμακοποιοί: Είμαστε σε πόλεμο


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φαρμακοποιοί της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας που πραγματοποιούν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που αφορά το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.

«Είμαστε σε πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο θα οδηγηθούν σε κλείσιμο 12.000 φαρμακεία, και ότι οι Έλληνες ασθενείς θα αγοράζουν τα φάρμακά τους σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. «Θέλουν να ανοίξουν φαρμακεία μέσα σε σούπερ μάρκετ τα οποία δεν θα μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε και οι τιμές των φαρμάκων θα ακριβύνουν γιατί θα τις καθορίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες» είπε ο κ Θεοδοσιάδης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης από την πλευρά του τόνισε ότι με την λειτουργία φαρμακείων μέσα σε σούπερ μάρκετ θα υποβαθμιστεί η φαρμακευτική περίθαλψη, θα μειωθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και θα αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων μέχρι 400%.

Τέλος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας, Πολυχρόνης Συμεωνίδης ανέφερε ότι στο νομό Πιερίας υπάρχουν φαρμακεία που απέχουν 70-75 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης και ότι αν κλείσουν, οι πολίτες θα αναγκαστούν να διανύουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα για να προμηθευτούν ένα φάρμακο.



Διαβάστε περισσότερα...

Περιπτερούχοι: Χαριστική βολή για εμάς το άρθρο 78


Καταστροφικό χαρακτηρίζουν οι περιπτερούχοι το άρθρο 78 στο νέο Νομοσχέδιο περί Καλλικρατικών Δήμων που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο όπως καταγγέλλουν καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές που απαγόρευαν στις καπνοβιομηχανίες και στους χονδρέμπορους καπνικών προϊόντων να ανοίγουν καταστήματα μικρής λιανικής, ενώ παράλληλα δίνει το «πράσινο» φως να τοποθετηθούν τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα στα super market.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αττικής, το υπουργείο Εσωτερικών με το εν λόγω άρθρο καταργεί το ευεργέτημα της ελληνικής πολιτείας προς αναπήρους και θύματα πολέμου και παραδίδει το 70% των χηρευόμενων περιπτέρων στους Δήμους, ώστε αυτοί να βγάλουν τα νέα περίπτερα σε δημοπρασίες ως δημοτικά.

«Αυτό συνεπάγεται ότι θα διαλέγουν τα καλά πόστα, θα τα δίνουν σε θυγατρικές ΑΕ μεγάλων συμφερόντων και σιγά - σιγά τα περίπτερα καπνοπωλεία θα περιέλθουν στην κατοχή των καπνοβιομηχανιών. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Το επάγγελμα του περιπτερά καπνοπώλη πρέπει να παραμείνει κλειστό, όπως είναι σε όλον τον κόσμο», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αττικής, Γιώργος Δούκας, κατηγορώντας το υπουργείο Εσωτερικών ότι επιχειρεί να βάλει οριστική ταφόπλακα στο λιανεμπόριο καπνικών.

Μεταξύ άλλων, οι περιπτερούχοι ζητούν τα χηρευόμενα περίπτερα να πάνε στις 13 περιφέρειες ούτως ώστε να συνεχίσει να υφίσταται το καθεστώς αναπήρων και θυμάτων πολέμων καθώς και να εμπλουτιστεί με τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος από όλα τα σώματα Ασφαλείας και από όλους τους έφεδρους οπλίτες και Υπαξιωματικούς. Καλούν, τέλος, τους βουλευτές να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατακρεουργούν τίγρεις για… ευχαρίστηση


Τουλάχιστον δέκα τίγρεις θανατώθηκαν σε μια πόλη της νότιας Κίνας στη διάρκεια ιδιωτικών πάρτι με τη συμμετοχή τοπικών αξιωματούχων και πλούσιων επιχειρηματιών, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.

Τα άγρια ζώα στη συνέχεια κατακρεουργήθηκαν. Η γούνα τους, το κρέας τους και τα οστά τους πουλήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές, διευκρίνισε η εφημερίδα "Νανφάνγκ", που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Αυτά τα αποτρόπαια θεάματα αποκαλύφθηκαν χάρη σε μια αστυνομική επιχείρηση στην κοινότητα Ζαντζιάνγκ, η οποία επέτρεψε να κατασχεθεί το πτώμα μιας τίγρης που είχε σκοτωθεί πρόσφατα και διάφορα προϊόντα που προέρχονταν από το αιλουροειδές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτά τα άγρια ζώα θανατώθηκαν μπροστά σ' ένα κοινό από αξιωματούχους και τοπικές προσωπικότητες που ήταν μάλιστα υπερήφανοι για το γεγονός ότι επιδείκνυαν έτσι τον πλούτο τους.

"Οι τίγρεις ήταν κατά πάσα πιθανότητα ναρκωμένες κατά τη μεταφορά τους. Όμως οι αγοραστές σιγουρεύονταν ότι ήταν πράγματι ζωντανές πριν τις θανατώσουν", εξήγησε μια ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Η εφημερίδα "Νανφάνγκ" αναφέρεται επίσης σ' ένα βίντεο που φαίνεται πως γυρίσθηκε λαθραία και δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ, στο οποίο βλέπει κανείς μια τίγρη αιχμάλωτη σ' ένα στενόχωρο κλουβί να υποβάλλεται σε ηλεκτροσόκ πριν την κατακρεουργήσουν.

Τα οστά της τίγρης πωλούνται κατά μέσο όρο 14.000 γιουάν (1.600 ευρώ) το κιλό και το κρέας 1.000 γιουάν (120 ευρώ) το κιλό. Αποτελούν εκλεκτά δώρα που προσφέρονται στους τοπικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας κρεοπώλης που εμπλέκεται στις ενέργειες αυτές, είναι ύποπτος ότι μόνον ο ίδιος έχει σκοτώσει δέκα τίγρεις. Ο άνδρας αυτός βρήκε το θάνατο προσπαθώντας να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν.

Παρά τις επίσημες απαγορεύσεις, στην Κίνα υπάρχει επίμονη ζήτηση για προϊόντα που προέρχονται από τίγρεις (οστά, νύχια, μουστάκια, κ.α.), που υποτίθεται ότι έχουν αξία ως φάρμακα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Έτσι τροφοδοτείται η λαθροθηρία του αιλουροειδούς αυτού, το οποίο στην κινεζική ιστορία και μυθολογία ήταν πάντα συνδεδεμένο με ένα ανώτερο κοινωνικό καθεστώς.

Η ευημερία των ζώων δεν αποτελεί προτεραιότητα στην Κίνα, έστω κι αν η νοοτροπία σιγά-σιγά αλλάζει. Οι ζωολογικοί κήποι της χώρας κατηγορούνται τακτικά για τις ελλείψεις τους, για κακομεταχείριση των ζώων, ακόμη και για μαρτύρια που επιφυλάσσουν στα ζώα για την ευχαρίστηση του κοινού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 300 εφοριακών


Εγκρίθηκε η πλήρωση 300 θέσεων τακτικού προσωπικού, κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρει η Αρχή, το υπουργείο Οικονομικών με σχετικά έγγραφα που απέστειλε προς το ΑΣΕΠ, ζήτησε την πλήρωση των ανωτέρω θέσεων του κλάδου ΠΕ Εφοριακών από τον πίνακα επιλαχόντων της Προκήρυξης 1Κ/2013, χωρίς νέα προκήρυξη και χωρίς υποβολή νέας αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4210/2013 (ΦΕΚ 254 Α΄).

Κατόπιν αυτών, το ΑΣΕΠ, μετά τους απαιτούμενους ελέγχους, προέβη στην κατάρτιση νέων προσωρινών πινάκων απορριπτέων, κατάταξης και διοριστέων υποψηφίων για την πλήρωση 90 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών με πτυχίο Νομικής και 189 θέσεων του κλάδου ΠΕ Εφοριακών με πτυχίο Οικονομικών, από τον πίνακα επιλαχόντων της Προκήρυξης 1Κ/2013, με τα ίδια τυπικά και πρόσθετα προσόντα, όπως ακριβώς ορίζονταν στην ανωτέρω προκήρυξη.

Οι υπόλοιπες 21 θέσεις (ήτοι 7% του συνολικού αριθμού των θέσεων) θα καλυφθούν από τα προστατευόμενα, βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α΄), άτομα. Για την προκήρυξη των θέσεων αυτών, αρμόδιος φορέας είναι ο ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στον Πίνακα Απορριπτέων παρατίθεται μόνο ο αριθμός μητρώου του υποψηφίου, καθώς και ο δωδεκαψήφιος γραμμωτός κώδικας οπτικής αναγνώρισης (barcode), σε συνδυασμό με τον αριθμό δελτίου ταυτότητας.

Η επιλογή των διοριστέων στις νέες θέσεις πραγματοποιήθηκε ύστερα από τον έλεγχο των προσόντων, κριτηρίων και ιδιοτήτων των επιλαχόντων της Προκήρυξης 1Κ/2013, με βάση τη σειρά την οποία είχαν στους πίνακες κατάταξης των αντίστοιχων κλάδων. Επισημαίνεται επίσης, ότι ο σχετικός έλεγχος διενεργήθηκε αποκλειστικά βάσει των δικαιολογητικών που είχαν συνυποβληθεί με την αίτηση συμμετοχής των υποψηφίων στο πλαίσιο της ως άνω προκήρυξης.

Κατά των νέων προσωρινών πινάκων κατάταξης και διοριστέων, οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων ενώπιον του ΑΣΕΠ, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από 28 Μαρτίου 2014 έως και την πάροδο της 7ης Απριλίου 2014, ημέρας Δευτέρας.

Η άσκηση της ένστασης γίνεται με κατάθεσή της ή με αποστολή συστημένης επιστολής απευθείας στο ΑΣΕΠ.

Επίσης, σημειώνεται από την Αρχή, ότι στην ένσταση επισυνάπτεται και παράβολο 50 ευρώ που εκδίδεται από Δημόσιο Ταμείο, άλλως η ένσταση δεν λαμβάνεται υπόψη. Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή, το καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον ενιστάμενο.

Τυπικά ή/και πρόσθετα προσόντα που αποκτήθηκαν μετά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην προκήρυξη 1Κ/2013 δεν θα αξιολογηθούν. Συνεπώς, δικαιολογητικά τα οποία έχουν αποσταλεί μετά την υποβολή αυτή δεν λαμβάνονται υπόψη.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων το ΑΣΕΠ θα προβεί στην κατάρτιση των οριστικών πινάκων απορριπτέων, κατάταξης και διοριστέων, οι οποίοι θα αναρτηθούν στον δικτυακό του τόπο (www.asep.gr).

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν να δηλώσουν με γραπτή δήλωσή τους προς το ΑΣΕΠ, εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την ημέρα παραλαβής σχετικής έγγραφης ειδοποίησης, αν αποδέχονται τη νέα θέση. Σε περίπτωση μη υποβολής της ως άνω γραπτής δήλωσης, τεκμαίρεται η μη αποδοχή της προτεινόμενης νέας θέσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια του αδικοχαμένου υπαρχιφύλακα


Λίγα 24ωρα μετά τη στυγερή δολοφονία του υπαρχιφύλακα στις φυλακές Μαλανδρίνου από Αλβανό βαρυποινίτη, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρενέβη τηλεφωνικά στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να δοθεί ουσιαστικότερη στήριξη –όχι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού- αλλά και σε όλες τις οικογένειες αστυνομικών που «πέφτουν» στο καθήκον.

Δείτε το βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο του Mega:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αυτοκινητιστές φορτηγών απειλούν με κινητοποιήσεις


Την άμεση απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στους αυτοκινητιστές και την έναρξη διαβούλευσης ζητούν οι ομοσπονδίες των ιδιοκτητών φορτηγών από την κυβέρνηση, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, «εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερομένους, προωθεί στο πολυνομοσχέδιο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα της τρόικας, που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 από τη Βουλή, τα άρθρα 38-44, «που αφορούν σε διάφορες ρυθμίσεις στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών».

«Πρόκειται για διατάξεις που μεταβάλλουν δραματικά το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, νομιμοποιούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παράνομη μεταφορά, θέτουν σε κίνδυνο τη νομιμότητα της μεταφορικής δραστηριότητας όπως ασκείται στη χώρα μας μέχρι σήμερα, ενώ δεν δίνουν καμία λύση στα προβλήματα που επανειλημμένα έχουμε εκθέσει» αναφέρουν.

Οι αυτοκινητιστές τονίζουν ακόμη, ότι «πιθανή εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, θα απορυθμίσει εντελώς την αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα επικρατήσουν συνθήκες ζούγκλας», και διερωτώνται «ποιος είναι ο στόχος αυτής της τακτικής από την πλευρά κυβέρνησης και τρόικας».

Τέλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογραμμίζουν, πως «παρά τις υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται η παράνομη μεταφορά που αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του κλάδου. Αντίθετα οι ρυθμίσεις που προωθούνται έχουν και έναν μοναδικό στόχο: Την εισπρακτική αντιμετώπιση των παραβάσεων, πάντα σε βάρος των Ελλήνων μεταφορέων και προς όφελος των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που επενδύουν στην καταστροφή τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος


Πραγματικό ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ ανά άτομο, φαίνεται ότι προβλέπει το βασικό σενάριο, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για τους δικαιούχους του επιδόματος από το «κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από τη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα είναι «με κλίμακα ισοδυναμίας», ήτοι θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.

Πάντως, οι αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα μπορέσουν να προσδιοριστούν οι πραγματικά αδύναμοι οικονομικά, από μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Οι πρώτοι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εμφανίζονται, ως επί το πλείστον, να δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα και εξετάζεται να τεθεί ως βάση η διακοπή των εργασιών. Ενώ, οι αγρότες φορολογούνταν έως και πέρυσι με βάση το τεκμαρτό (πολύ χαμηλό) εισόδημα.

Όσον αφορά στο ύψος του επιδόματος, το οποίο θα χορηγηθεί εντός του Μαΐου άπαξ, αυτό πιθανόν να κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.

Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία από 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκ των πραγμάτων στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει γενική διάταξη και θα αναφέρονται οι ενδεικτικές κατηγορίες των δικαιούχων, όπως, π.χ. οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας. Στη διάταξη θα υπάρχει παραπομπή σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα εκδοθεί όταν η κυβέρνηση θα καταλήξει στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σημειώνεται, ότι στην προηγούμενη σύσκεψη (την περασμένη Δευτέρα), η ειδική επιτροπή οριστικοποίησε τρεις κατηγορίες δικαιούχων.

Πρόκειται για:

• Άστεγους, στους οποίους θα διατεθεί, με εξουσιοδότηση για χρηματοδότηση των αρμόδιων ιδρυμάτων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης

• Ένστολους, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000 - 70.000 ένστολους

• Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομική περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000 - 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:

*Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν)

*Υπερήλικες ανασφάλιστοι

*Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, και

*Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Το γενικό κονδύλι (πλην ένστολων) για το «κοινωνικό μέρισμα» θα ανέλθει σε περίπου 475-480 εκατ. ευρώ, καθώς θα κρατηθεί από το συνολικό ποσό ένα ειδικό αποθεματικό πλέον των 20 εκατ. ευρώ για τους «φρέσκους» άνεργους του 2013 (τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφορούν τα εισοδήματα του 2012). Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, το «κοινωνικό μέρισμα» θα αφορά σε 800.000 - 1.000.000 άτομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή ο «δράκος» της συμπρωτεύουσας


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 31χρονος που φέρεται ότι αποπειράθηκε να βιάσει νεαρές γυναίκες στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται πως η ανακρίτρια είχε προτείνει να κρατηθεί προσωρινά, ενώ ο εισαγγελέας να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης, τρεις φορές τον μήνα, σε τμήμα Ασφαλείας της περιοχής διαμονής του.

Την τελική απόφαση έλαβε τελικά πριν από λίγο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι ομολόγησε τρεις από τις εννέα επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να βιάσει τις γυναίκες αλλά να τις θωπεύσει.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι πράξεις που τού καταλογίζονται σημειώθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο 31χρονος, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, κατηγορείται ότι επέλεγε τα νεαρά του θύματα, ηλικίας 19 έως 23 ετών, την ώρα που επέστρεφαν στα σπίτια τους. Οι άμεσες αντιδράσεις, όμως, των γυναικών, που φώναζαν καλώντας σε βοήθεια, τον έτρεπαν σε φυγή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eurostat: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στο ωριαίο κόστος εργασίας


Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα από το 2008 ως το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ 2008-2013, το ωριαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκπεφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 10,2% στην ΕΕ των 28 και κατά 10,4% στην ευρωζώνη.

Εντός της ζώνης του ευρώ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αυστρία (+18,9%), στη Σλοβακία (+17%) και στη Φινλανδία (+15,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-18,6%, η μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ των 28) και στην Πορτογαλία (-5,1%).

Το 2013 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ των 28 στο σύνολο της οικονομίας (εξαιρείται ο αγροτικός τομέας και η δημόσια διοίκηση) διαμορφώθηκε στα 23,7 ευρώ στην ΕΕ των 28 και στα 28,4 ευρώ στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις: το ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ κυμαίνεται από 3,7 ευρώ στη Βουλγαρία, 4,6 ευρώ στη Ρουμανία, 6,2 ευρώ στη Λιθουανία και 6,3 ευρώ στη Λετονία και φτάνει έως τα 40,1 ευρώ στη Σουηδία, 38,4 ευρώ στη Δανία, 38 ευρώ στο Βέλγιο, 35,7 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 34,3 ευρώ στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας το 2008 ήταν 16,7 ευρώ, αυξήθηκε στα 17 ευρώ το 2009 και μειώθηκε στα 13,6 ευρώ το 2013.

Το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας σημειώνεται στον βιομηχανικό τομέα (24,6 ευρώ στην ΕΕ των 28, 31,0 ευρώ στην ευρωζώνη), στις υπηρεσίες (23,9 ευρώ και 28 ευρώ αντίστοιχα) και στις κατασκευές (21,0 ευρώ και 24,5 ευρώ).

Η Eurostat σημειώνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το κόστος εργασίας αποτελείται από τους μισθούς και το μη μισθολογικό κόστος, όπως οι εισφορές των εργοδοτών. Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο της οικονομίας ήταν 23,7% στην ΕΕ των 28 και 25,9% στη ζώνη του ευρώ και κυμαίνεται μεταξύ 8,0% στη Μάλτα και 33,3% στη Σουηδία. Στην Ελλάδα το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους ήταν 19,1%.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνονται τα πρόστιμα για τους μικρομεσαίους


Στα 100 ευρώ, 250 ευρώ και 500 ευρώ μειώνονται τα πρόστιμα τα οποία θα αφορούν μόνο τις αρχικές δηλώσεις για τους μικρομεσαίους. Επιτυγχάνεται δηλαδή μία σημαντική μείωση των προστίμων για τους μικρομεσαίους, σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Θ. Θεοχάρης στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ι. Χατζηθεοδοσίου σε συνάντηση που είχαν, και το δημοσιοποίησε με σημερινή ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο.

Για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ι. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε:

«Αποδείχθηκε περίτρανα ότι όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και φορέων όπως τα Επιμελητήρια, μπορούν να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα. Ο κ. Θεοχάρης, κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων του ΕΕΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και οφείλω να τον ευχαριστήσω γι αυτό. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι επιτέλους επιλύεται το σοβαρότατο κοινωνικό θέμα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων. 


Πρέπει να κατανοήσουμε ως κοινωνία ότι δεν μιλάμε για ένα νέο "χαράτσι", αλλά για τη στοιχειώδη υποχρέωση των ιδιοκτητών οχημάτων να τα ασφαλίζουν, ώστε σε ενδεχόμενο κάποιου δυσάρεστου περιστατικού, να μην βρεθεί ακάλυπτος κανένας πολίτης. Σημαντική όμως είναι και η εξέλιξη για τους διαμεσολαβούντες, ο οποίοι με την παρακράτηση του 20% κινδύνευαν άμεσα με επαγγελματικό αφανισμό. 

Τέλος για το θέμα των προστίμων, η πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, είναι ότι πρέπει να κυμαίνονται σε ύψη που μπορούν να πληρωθούν από τους πολίτες. Διαφορετικά το μόνο που θα γίνεται είναι να μεγαλώνει η "μαύρη τρύπα" στα δημόσια έσοδα και να καταστρέφονται επαγγελματίες. 

Η κρισιμότητα των στιγμών μας επιβάλει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να σταματήσει αυτή η καταστροφική για όλους μας ύφεση. Αυτό που ζητάμε όμως είναι να έχουμε απέναντι μας υπεύθυνους πρόθυμους να ακούσουν τις προτάσεις μας".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια ευρώ για «κλειστό» βρεφονηπιακό σταθμό


Τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τον βρεφονηπιακό σταθμό στο Άνω Δάσος Χαϊδαρίου, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω κατασκευαστικών λαθών, διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.



Η εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ύστερα από δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», της 26ης Μαρτίου, σχετικά με τη μη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού στο Άνω Χαϊδάρι λόγω κακοτεχνιών στην κατασκευή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατασκευή του επίμαχου σταθμού που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, στοίχισε περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο καθυστερημένη πτήση


Αν αναρωτηθήκατε ποτέ σχετικά με το ποια είναι η λιγότερο αξιόπιστη πτήση, σας ενημερώνουμε πως πλέον υπάρχει νικητής και σ′ αυτή την κατηγορία. Η ανάλυση δεδομένων για τις καθυστερήσεις των πτήσεων από την ιστοσελίδα EUclaim, αποκάλυψε πως υπάρχει μια πτήση που δεν αναχωρεί ποτέ στην ώρα της.

Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η πτήση W62206 της Wizz Air από το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου για Βουδαπέστη, η οποία καθυστέρησε να αναχωρήσει επί 293 συνεχόμενες φορές. Απίστευτο, η τελευταία φορά που αναχώρησε η συγκεκριμένη πτήση χωρίς καθυστέρηση ήταν την 1η Ιουνίου 2013.

Όπως αναφέρει το inflight.gr, από τον περασμένο Ιούνιο, οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης έχουν υποστεί αθροιστικά 176 ώρες πρόσθετης αναμονής, με τη διάρκεια των καθυστερήσεων να ποικίλλει από 2 λεπτά μέχρι 12 ώρες και 18 λεπτά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα δάχτυλα των ποδιών αποκαλύπτουν την καταγωγή μας


Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την ιδέα της τσιγγάνας που βλέπει το μέλλον μας από τις γραμμές του χεριού μας. Μπορεί κάποιος να "διαβάσει" το παρελθόν στο… πόδι μας;

Κι όμως σύμφωνα με την Jane Sheehan τα δάχτυλα των ποδιών μας μαρτυρούν την καταγωγή μας.

«Δεν μπορώ να πω το μέλλον», λέει «αλλά μπορώ να δω το παρελθόν και το παρόν. Δεν υπάρχει καμία διαφυγή από αυτό».

Για παράδειγμα όπως λέει η ειδική «ρεφλεξολόγος» όταν «οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί, βάζουν όλο το βάρος τους στο μπροστινό μέρος των ποδιών τους γι αυτό κι έχουν σ’ εκείνο το σημείο υπάρχει σκουρότερο χρώμα και συχνά φουσκάλες».

Η Sheehan, που είναι εκπαιδευμένη ρεφλεξολόγος, έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με το θέμα και υποστηρίζει ότι γνωρίζουμε ακόμα ελάχιστα για όσα μπορούν να μας αποκαλύψουν τα πόδια μας: "Συνολικά, έχουμε 26 οστά και 3.000 νευρικές απολήξεις στα πόδια μας που έχουν τη σημασία τους". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα πόδια σας στην ιστοσελίδα της Jane Sheehan.

Δείτε τη φωτογραφία κι ανακαλύψτε την καταγωγή σας.




Διαβάστε περισσότερα...