Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η γυναίκα που επέζησε από τρία ναυάγια


Πώς η Violet Jessop κέρδισε το παρατσούκλι «Μις Αβύθιστη».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα της λέξης «Τιτανικός» σκέφτονται την αμερικανική δραματική, αισθηματική ταινία εποχής -σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον- η υπόθεση της οποίας βασίστηκε στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου «Τιτανικός».

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912 και η Violet Jessop ήταν εκεί. Ήταν μία από τους διασωθέντες του ναυαγίου, στο οποίο εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων έφτασε περίπου τους 1.500.

Μερικά χρόνια νωρίτερα η Violet είχε καταφέρει να επιζήσει από ακόμη μία ναυτική τραγωδία, ενώ φαίνεται ότι η μοίρα της είχε γραφτό να ζήσει και μια τρίτη…

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής της Violet Jessop

Η Violet Jessop, ή όπως είναι αλλιώς γνωστή ως «Μις Αβύθιστη», γεννήθηκε το 1887 στην Αργεντινή, όπου οι γονείς της είχαν μεταναστεύσει από την Ιρλανδία.

Η μικρή Violet είχε την εύνοια της τύχης από πολύ μικρή ηλικία με το μέρος της, και αυτή μάλλον την ακολούθησε και στη μετέπειτα ζωή της, γράφει η Emily Upton στο todayifoundout.com.

Κόλλησε φυματίωση όταν ήταν παιδί και παρότι οι γιατροί της έδιναν μόλις μερικούς μήνες ζωής, εκείνη κατάφερε να πολεμήσει την αρρώστια και να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Όταν έχασε τον πατέρα της, η μητέρα της αποφάσισε να γυρίσει με την οικογένειά της στη Βρετανία, όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως καμαριέρα σε ένα πλοίο. Η Violet παρακολουθούσε τα μαθήματά της σε ένα μοναστήρι. Η μητέρα της όμως αρρώστησε βαριά κι έτσι η ίδια αναγκάστηκε να ακολουθήσει τα βήματά της και ξεκίνησε να δουλεύει σε πλοία, για να βοηθήσει την οικογένειά της.



Βέβαια, εκείνη την εποχή δεν ήταν και πολύ εύκολο να βρει δουλειά. Ήταν μόλις 21 ετών και οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονταν στις αρχές του 1900 σε πλοία ως καμαριέρες, ήταν μεσήλικες. Οι εργοδότες της πίστευαν ότι η νιότη και η εμφάνισή της θα «προκαλούσε προβλήματα» στο προσωπικό και τους επιβάτες και την απέρριπταν.

(Φαίνεται ότι δεν είχαν και πολύ άδικο, καθώς η Violet δέχτηκε τουλάχιστον τρεις προτάσεις γάμου ενώ εργαζόταν σε διάφορα πλοία, μία εκ των οποίων από έναν πάμπλουτο επιβάτη της πρώτης θέσης).

Τελικά, κατάφερε να βρει λύση στο πρόβλημά της, αλλάζοντας την εξωτερική της εμφάνιση και φορώντας παλιά ρούχα χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

Το κόλπο της έπιασε και σύντομα κατάφερε να βρει εργοδότη.

Το 1908 προσελήφθη από την εταιρεία White Star Line. Ξεκίνησε την καριέρα της εργαζόμενη στο πλοίο Magestic, όμως το 1910 πήγε στο πολυτελές επιβατηγό πλοίο «Ολυμπιακό» (Olympic).

Παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τον ελάχιστο μισθό της (2,10 λίρες το μήνα εκείνη την εποχή) απολάμβανε τις ώρες που περνούσε εκεί, επάνω στο πλοίο. Αρχικά, είχε κάποιες ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες καθώς διέσχιζαν τον Ατλαντικό, όμως της άρεσε γιατί οι Αμερικανοί της συμπεριφέρονταν καλύτερα όταν τους σέρβιρε.

Ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα…

Το 1911 ο «Ολυμπιακός» συγκρούστηκε με το HMS Hawke, ένα πλοίο ειδικά κατασκευασμένο για να εμβολίζει άλλα πλοία και να τα βυθίζει.

Και τα δύο υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όμως παρά τις καταστροφές το Olympic δεν βυθίστηκε. Κατάφεραν να το ρυμουλκήσουν στο λιμάνι και η Violet αποβιβάστηκε χωρίς να έχει πάθει το παραμικρό.



Μερικά χρόνια μετά, η White Star Line αναζητούσε προσωπικό για να εξυπηρετεί τους VIP επιβάτες στον περίφημο «Τιτανικό». Χρειάστηκε λίγος χρόνος μέχρι οι φίλοι και οι οικείοι της να την πείσουν ότι θα ήταν μια υπέροχη εμπειρία το να δουλεύει στο τεράστιο υπερωκεάνιο.

Η Violet τελικά δέχτηκε να πάρει τη δουλειά.

Η ιστορία είναι γνωστή… ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, παίρνοντας μαζί του περίπου 1.500 ανθρώπους.

Η Violet κατάφερε να γλιτώσει ανεβαίνοντας στη σωστική λέμβο με το νούμερο 16.



«Μας διέταξαν να ανεβούμε στο κατάστρωμα. Οι επιβάτες με ηρεμία προχωρούσαν προς τα πάνω. Στάθηκα στην άκρη και παρακολουθούσα με το υπόλοιπο προσωπικό τις γυναίκες να κρέμονται από τους ώμους των συζύγων τους, προτού τις βάλουν στις βάρκες με τα παιδιά τους. Λίγη ώρα μετά ένας αξιωματικός μας διέταξε να μπούμε σε μια βάρκα, για να καθησυχάσει τις επιβάτισσες και να τους δείξει ότι οι λέμβοι ήταν ασφαλείς» είχε γράψει στα απομνημονεύματά της.

Για ακόμη μία φορά η Violet κατάφερε να επιζήσει… Οι περιπέτειές της όμως δεν είχαν τελειώσει.

Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Violet αποφάσισε να υπηρετήσει ως νοσοκόμα σε ένα ακόμη «αδερφάκι» του Τιτανικού, τον «Βρεταννικό» (Britannic), ο οποίος δραστηριοποιούνταν στο Αιγαίο πέλαγος.

Στις 21 Νοεμβρίου του 1916 μια έκρηξη συντάραξε το Βρεταννικό. Είχε πέσει σε μια νάρκη που είχε ποντίσει στην περιοχή ένα γερμανικό υποβρύχιο λίγες εβδομάδες πριν. Το υπερωκεάνιο υπέστη μεγάλες καταστροφές και σύντομα βυθίστηκε.



Αυτή τη φορά δεν πρόλαβε να μπει σε κάποια σωστική λέμβο. Το πλοίο βυθιζόταν πολύ γρήγορα… πήδηξε στη θάλασσα για να σωθεί:

«Έπεσα μέσα στο νερό και κάτι με χτύπησε στο κεφάλι. Κατάφερα να ξεφύγω από την καρίνα του πλοίου. Μερικά χρόνια μετά όταν πήγα στο γιατρό, γιατί υπέφερα από πονοκεφάλους, ανακάλυψα ότι είχα υποστεί κάταγμα στο κρανίο».

Ούτε αυτή η περιπέτεια ήταν αρκετή για να καμφθεί το ηθικό της Violet.

Μετά τον πόλεμο τα πλοία άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο δημοφιλή ως μέσα μεταφοράς, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα κρουαζιερόπλοια. Η Violet έφυγε από τη White Star Line και πήγε στην εταιρεία Red Star Line, όπου έμεινε για πολλά χρόνια, δουλεύοντας σε κρουαζιερόπλοια που ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο.

Συνταξιοδοτήθηκε στην ηλικία των 61 ετών και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της εκτρέφοντας κοτόπουλα και ασχολούμενη με την κηπουρική.

Πέθανε το 1971, σε ηλικία 84 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα όρια ηλικίας για τις στρατιωτικές σχολές


Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια που ορίζονται για τις στρατιωτικές σχολές.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές σχολές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός των ορίων ύψους και βάρους θα πρέπει να πληρούν και τα ηλικιακά κριτήρια που τίθενται από την εκάστοτε προκήρυξη. Για τις πανελλαδικές του 2014, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της ΣΜΥ, αναμένεται να ισχύσουν τα ακόλουθα όρια ηλικίας:

Οι υποψήφιοι-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν:

(1) Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές μόνιμοι Οπλίτες που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1991 και μεταγενέστερα.

(2) Στη ΣΙ και οι υπηρετούντες στις ΕΔ Εθελοντές, Κληρωτοί, Κληρωτοί πρότακτοι, Κληρωτοί παρατεταμένης θητείας και Μαθητές-Απόφοιτοι ΑΣΣΥ που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1992 και μεταγενέστερα.

β. Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μεταγενέστερα.

2. Οι υποψήφιοι -ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις. Διόρθωση ηλικίας με δικαστική απόφαση λαμβάνεται υπόψη, εφόσον προκύπτει ότι η απόφαση αυτή έχει καταστεί αμετάκλητη. Οι υποψήφιοι-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31η Δεκεμβρίου 1993 και μεταγενέστερα.

ΑΣΕΙ – Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

ΣΣΕ – Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

ΣΝΔ – Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

ΣΙ – Σχολή Ικάρων

ΣΣΑΣ – Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων

ΣΑΝ – Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής

ΑΣΣΥ – Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών

ΣΜΥ – Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Στρατού Ξηράς)

ΣΜΥΝ – Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού

ΣΤΥΑ – Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας

ΣΥΔ – Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (Πολεμικής Αεροπορίας)



Διαβάστε περισσότερα...

Πάντρεψε την 12χρονη κόρη του


Κατηγορίες ασκήθηκαν εις βάρος ενός μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη καθώς φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον παράνομο γάμο ενός 12χρονου κοριτσιού και ενός 26χρονου, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Αυστραλία από το Λίβανο.

Ο εικονικός γάμος πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πατέρα του κοριτσιού, ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ πριν από 18 χρόνια. Ο 35χρονος θρησκευτικός ηγέτης κατηγορείται ότι τέλεσε τον παράνομο γάμο. Ο Λιβανέζος φοιτητής αντιμετωπίζει 25 κατηγορίες για σεξουαλική συνουσία με ανήλικο παιδί.

Ο Πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Ο’Φάρελ, δήλωσε «ικανοποιημένος» με το γεγονός ότι ασκήθηκαν κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα».

Ο πατέρας του 12χρονου παιδιού δήλωσε στην εφημερίδα του Σίδνεϊ, Daily Telegraph, ότι κατά την αντίληψή για το Κοράνι, ο μόνος τρόπος που το ζευγάρι θα μπορούσε να βρίσκεται ταυτόχρονα στο ίδιο δωμάτιο ήταν εάν παντρεύονταν. Είπε επίσης ότι δεν «ήθελε να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχίας της κόρης του».

Ο παράνομος γάμος ήρθε στην επιφάνεια όταν ο 26χρονος προσπάθησε να γράψει το κορίτσι σε ένα σχολείο κοντά στο σπίτι όπου διέμεναν μαζί στο Σίδνεϊ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος έπεσε σε κώμα από κατανάλωση ρακής


Η πολύ μεγάλη ποσότητα ρακής που κατανάλωσε ένας νεαρός στο Ηράκλειο Κρήτης έγινε αιτία να πέσει σε κώμα.

Όπως γράφει το flashnews.gr, αργά το απόγευμα της Τρίτης, διασώστες του ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκαν ώστε να μεταφερθεί εγκαίρως στο νοσοκομείο ένα ανήλικο αγόρι το οποίο είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα ρακής με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα.

Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί σε σχολικό συγκρότημα του Ηρακλείου, όταν μια παρέα νεαρών έκανε μεγάλη κατανάλωση ρακής.

Ένας 14χρονος δεν άντεξε, έπεσε σε κώμα και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει, αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής, καθώς έπρεπε να παραβιαστεί κλειδωμένη πόρτα αίθουσας, εντός της οποίας βρισκόταν ο άτυχος νεαρός.

Ο ανήλικος διεκομίσθη στο ΠΑΓΝΗ και άμεσα εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, καθώς εκτιμάται πως έχει υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση από την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί: Βυθίζουν την περίθαλψη στο χάος


«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κάνει έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ψήφισαν επί της αρχής το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να μην ολοκληρώσουν την καταστροφή της Περίθαλψης του Ελληνικού Λαού και να μην συναινέσουν στην άδικη, αντισυνταγματική και αντιεργατική αλλαγή των εργασιακών δικαιωμάτων χιλιάδων Ιατρών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

«Να μην "ρίξουν" στην ανεργία -αρχικά- χιλιάδες Ιατρούς εργαζόμενους στα Ιατρεία και Εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια Υγειονομικό και Υπαλληλικό προσωπικό. Ας είναι σίγουροι ότι η επιχειρούμενη αδικία δεν θα περάσει "ανώδυνα" για όλους και οι υπεύθυνοι ας αναλογιστούν τα αποτελέσματα της άδικης πράξης τους. Ας είναι σίγουροι ότι το Νομοσχέδιο αυτό δεν μεταρρυθμίζει την ΠΦΥ, αλλά τη βυθίζει στο χάος και στην εξαθλίωση, ‘ρίχνοντας’ την Περίθαλψη σε επιχειρηματικά συμφέροντα και τον Λαό στην ανασφάλεια και στην οικονομική εξόντωση! Η επιδιωκόμενη μείωση του ήδη ελλιπούς Ιατρικού προσωπικού των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ εκεί συγκλίνει και οδηγεί!» τονίζουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα παράπονα των αθλητών στο Σότσι


Δεκάδες είναι τα παράπονα των αθλητών που συμμετέχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί έχουν λιώσει το χιόνι σε ορισμένες πίστες, με αποτέλεσμα αυτό να είναι επικίνδυνο για τους αθλητές.

Δείτε το απόσπασμα από το STAR.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβγαλαν «φόρα παρτίδα» τις λίστες των υποψηφίων για τη ΝΕΡΙΤ


Αναζητούνται οι υπαίτιοι της διαρροής - Τι απαντά η διοίκηση.

Στο θέμα της διαρροής στοιχείων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό της για την πλήρωση 132 θέσεων δημοσιογράφων και 224 θέσεων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Στην παρούσα φάση επεξεργασίας των στοιχείων από τον τεχνικό σύμβουλο, δεν υφίσταται καν ο προβλεπόμενος στην Προκήρυξη προσωρινός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων, ο οποίος θα καταρτισθεί μετά την επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσαν οι υποψήφιοι στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωσή τους.

Η επαλήθευση αυτή θα γίνει με βάση τα στοιχεία που θα κληθούν να υποβάλουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, προκειμένου να τεκμηριώσουν τόσο τα τυπικά τους προσόντα όσο – ιδίως – την προηγούμενη εμπειρία τους, σε θέση αντίστοιχη με αυτή για την οποία έχουν υποβάλει υποψηφιότητα, επισυνάπτοντας σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, με επαρκή πεδία και χωρητικότητα, ψηφιακά (σκαναρισμένα) αντίγραφα αποδεικτικών των προσόντων που δήλωσαν στην αίτησή τους.

Ο πίνακας που δημοσιεύουν διάφορα ιστολόγια καταρτίσθηκε μηχανογραφικά, βάσει των δηλωθέντων από τους υποψηφίους προσόντων, και εγκαταστάθηκε σε δοκιμαστικό περιβάλλον. Η δε δημοσιοποίησή του είναι προϊόν προσπέλασης στο δοκιμαστικό περιβάλλον από μη εξουσιοδοτημένους τρίτους.

Η ΝΕΡΙΤ έχει αποδείξει έμπρακτα από τα πρώτα της κιόλας βήματα, ότι όλες οι διαδικασίες της γίνονται με τρόπο ανοικτό, διαφανή, με σεβασμό στο θεσμικό της ρόλο και στην ελληνική κοινωνία, πάντοτε με τη χρήση συγκεκριμένων μεθόδων και αυστηρά καθορισμένων κριτηρίων. Είναι συνεπώς αυτονόητο, ότι αμέσως μετά την επαλήθευση/ τεκμηρίωση των μορίων, ο προσωρινός πίνακας κατάταξης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στην Προκήρυξη.

Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ ερευνά το θέμα, για τον εντοπισμό των υπευθύνων της συγκεκριμένης ενέργειας. Είναι πάντως προφανές, ότι τόσο αυτοί, όσο και όποιοι τροφοδοτούν τη σχετική παραφιλολογία, όχι μόνο δεν θέλουν να συμβάλουν στην εξέλιξη αυτής της διαφανούς και ανοικτής διαδικασίας αλλά, αντιθέτως, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την υπονομεύσουν και να την ακυρώσουν. Από πλευράς μας, δεσμευόμαστε ότι οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν και η διαδικασία θα συνεχισθεί απρόσκοπτα».



Διαβάστε περισσότερα...

Απειλείται με κατάσχεση πολυτεκνική οργάνωση στην Πάτρα


Χρωστάει στο ΙΚΑ 33.500 ευρώ
.
Αντιμέτωπη με το «φάντασμα» των κατασχέσεων βρίσκεται η πολυτεκνική οργάνωση της Πάτρας για χρέη προς το ΙΚΑ τα οποία ανέρχονται στις 33.500 ευρώ.

Η οργάνωση παρά το γεγονός ότι έχει κάνει δυο ρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος, ωστόσο, ποτέ δεν μπόρεσε να είναι συνεπής με αποτέλεσμα πλέον ο χρόνος να μετράει αντίστροφα.

Να σημειωθεί πως το μισό και πλέον από το ποσό της οφειλής είναι προϊόν των προστίμων που έχουν επιβληθεί καθώς η διοίκηση δεν μπόρεσε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια τη χθεσινοβραδινής γενικής συνέλευσης για το στήσιμο των λαϊκών αγορών για πολύτεκνους δαπανήθηκαν 7.500 ευρώ ποσό το οποίο κρίνεται από υπερβολικό μέχρι αδιανόητο σε σχέση με το όφελος που υπήρξε.

Όλα αυτά στον απόηχο μια θυελλώδους συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας όπου σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία το προεδρείο δεν επέλεξε να γίνει καταμέτρηση στην ψηφοφορία για τον απολογισμό, αλλά με απλή ανάταση του χεριού χωρίς ωστόσο να ζητηθεί να ψηφίσουν και όσοι διαφωνούν με τον απολογισμό.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζει μία στις τρεις επιχειρήσεις


Tα σχέδια των εταιρειών θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο στοιχείο των συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2014.

Σε πώληση περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζει να προχωρήσει μία στις τρεις επιχειρήσεις παγκοσμίως (ποσοστό 33%) εντός των επομένων δύο ετών, σύμφωνα με ετήσια έρευνα (2014 Global Corporate Divestment Survey) της Ε&Υ στην οποία συμμετείχαν κατά το τρέχον έτος περισσότερα από 700 στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 80% των διεθνών στελεχών προσβλέπουν σε προσφορές για την πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων ενώ η πλειοψηφία των στελεχών θα ολοκλήρωνε μια συμφωνία με ένα premium (υπερτίμημα) της τάξεως του 30%.

Από πλευράς επιλογών, το 55% των διεθνών στελεχών εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν την πλήρη πώληση της επιχείρησής του ενώ το 34% επιλέγουν την πώληση μεριδίου του και το 14% μια δημόσια εγγραφή.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα σχέδια για εκποιήσεις των διεθνών στελεχών θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο στοιχείο των Σ&Ε (συγχωνεύσεων και εξαγορών) το 2014. Τον Ιανουάριο ενδέχεται να καταγραφεί η υψηλότερη αξία, από το 2000. Μέχρι σήμερα η καταγεγραμμένη αξία των συμφωνιών υπερβαίνει κατά 150% το 2013 και το 2012.

Οι συμφωνίες αξίας πάνω από ένα δισ. δολάρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 400%. Το 2014 έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα με 15 συμφωνίες αξίας πάνω από ένα δισ. δολάρια και τρεις αξίας πάνω από δέκα δισ. δολάρια.

Το 80% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ανοιχτοί σε προσφορές, ακόμη και για πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, με ένα premium της τάξεως του 30%. Για άλλους θα χρειασθούν υψηλότερες τιμές για να εξασφαλισθεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο (τρόπαιο), ενώ αντίθετα με την καθιερωμένη φράση, «όλα έχουν την τιμή τους» το 20% των στελεχών δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να πωλήσει ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για κανένα premium.

Σύμφωνα με την E&Y, όπως συμβαίνει πάντα με τις Σ&Ε, οι λόγοι που ωθούν σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ποικίλουν από κλάδο σε κλάδο. Στον κλάδο της υγείας αναμένονται σημαντικές κινήσεις εκποίησης, με το 41% των στελεχών να προβλέπουν ότι θα πουλήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κυρίως λόγω των αλλαγών στο ρυθμιστικό περιβάλλον. Η βασική κινητήρια δύναμη για τις εκποιήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα, είναι εκείνα που δεν είναι πια στη μόδα (58%), ενώ το 44% δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εκποίησης λόγω μείωσης της ζήτησης ή του μεριδίου αγοράς.

Στον έντονα δραστήριο τομέα της τεχνολογίας, το ήμισυ των στελεχών δήλωσε ότι η σημαντικότερη τάση που τους ωθεί να εξετάσουν εκποιήσεις είναι οι εξελίξεις στον κλάδο (big data, analytics, cloud computing) και της κινητής τηλεφωνίας καθώς οι εταιρείες επαναξιολογούν τις δραστηριότητές τους και τις θέσεις του ανταγωνισμού.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες έχουν εκποιήσει ένα περιουσιακό στοιχείο κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία (80%) όσων ακολούθησαν μια στρατηγική και όχι ευκαιριακή προσέγγιση στην πώληση, είδαν ως αποτέλεσμα ένα θετικό αντίκτυπο στην αποτίμησή των εταιρειών τους: Οι μισοί από αυτούς αποκόμισαν μεγαλύτερα οφέλη από τα αναμενόμενα, σε σύγκριση με μόνο το ένα πέμπτο των εταιρειών πριν από 12 μήνες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες σχεδιάζει μια εκποίηση, παραμένουν ακόμη ευκαιρίες βελτιστοποίησης της αξίας τους. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις του χαρτοφυλακίου για την αξιολόγηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης.

Μόνο το 41% προέβη σε στρατηγική επισκόπησης του χαρτοφυλακίου πριν προχωρήσει στην τελευταία εκποίηση. Το 52%, δήλωσε ότι τα μέλη του διοικητικού τους συμβουλίου συμμετείχαν στον καθορισμό στόχων κατά την επανεξέταση του χαρτοφυλακίου τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων


Εγκρίθηκε η μίσθωση ακινήτου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στην οδό Μοναστηρίου 62, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες τουλάχιστον πενήντα ατόμων που βρίσκονται στον δρόμο και στερούνται κατοικίας, καθώς εγκρίθηκε η μίσθωση ακινήτου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μίσθωση κρίνεται αναγκαία, αφού στις 31 Ιουνίου 2014 λήγει η υποχρέωση καταβολής μισθώματος του ακινήτου, όπου στεγάζεται η κοινωνική δομή, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης, Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «PRAKSIS» και Ιδρύματος Μποδοσάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη είχε αναλάβει για ένα έτος τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σε 12ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε μισθωμένο χώρο. Διασφαλίζει την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 επωφελουμένων αστέγων και έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της προσωπικής τους υγιεινής, τη χορήγηση ροφήματος, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και την παροχή πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δότης σπέρματος έχει 34 παιδιά


Ένας τακτικός δότης σπέρματος στη Βρετανία αποφάσισε ότι θέλει να γνωρίσει τα 34 παιδιά του.

Πρόκειται για τον Κρις Ουίτμαν, ο οποίος την περίοδο που ήταν άνεργος ήταν τακτικός δότης σπέρματος.




Μετά από καιρό απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και έμαθε πως είχε 34 παιδιά.

Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα Guardian και εξέφρασε την επιθυμία να τα γνωρίσει.

Σύμφωνα με τον νόμο όσα παιδιά είναι άνω των 18 ετών και επιθυμούν να τον συναντήσουν, τότε ο Κρις Ουίτμαν θα έχει την ευκαιρία να τα συναντήσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τράβηξα το πόδι μου από το γκάζι διότι δεν μπορούσα να διακρίνω που τερματίζουμε»


Τι αποκαλύπτει φίλος και συναθλητής του Νίκου Μπερδέ για τον αγώνα Dragster.

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έκανε ένας φίλος και συναθλητής του Νίκου Μπερδέ, του 19χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των αγώνων Dragster στην πίστα του Ελληνικού, το περασμένο Σάββατο.

Όπως αποκαλύπτει ο Νάσος Καστελιώτης, μιλώντας στην Espresso, τα όρια του τερματισμού δεν ήταν ευδιάκριτα, ενώ πριν τους αγώνες είχαν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου στον διοργανωτή.

«Εγώ στην πρώτη κούρσα τράβηξα το πόδι μου από το γκάζι διότι δεν μπορούσα να διακρίνω που τερματίζουμε και έκοψα ταχύτητα τελευταία στιγμή, καθώς ο κίνδυνος να συγκρουστώ με τον συναθλητή μου ήταν άμεσος», είπε ο Νάσος.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι πήγαν στον διοργανωτή και του είπαν πως ο τερματισμός δεν φαίνεται και πως είναι δυνατόν οι αθλητές να μπερδευτούν.

«Του εκθέσαμε τους φόβους μας για τη στροφή που έπαιρναν οι αθλητές για να πάνε στον χώρο επισκευών, λέγοντάς του πως εκεί πρέπει να υπάρχει άνθρωπος για να ειδοποιεί για την επόμενη εκκίνηση, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να προλάβουν να μπει στον ασφαλή χώρο», υποστήριξε ο νεαρός για να του απαντήσει στη συνέχεια ο διοργανωτής.

«Ρε Νάσο να βάλω στα 900 μέτρα άνθρωπο;», του είπε λίγη ώρα πριν το τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Νίκος Μπερδές και να χαροπαλεύει σήμερα στο νοσοκομείο ο συναθλητής του, Μανώλης Ξαγοράρης.

Το τραγικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι ακόμα και τη στιγμή που οι δύο νέοι κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος, η σημαία έπεφτε για να ξεκινήσουν και οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι...



Διαβάστε περισσότερα...

Γραμμή πληροφόρησης και υποστήριξης για τους σεισμόπληκτους


Το 1135 τέθηκε σε λειτουργία από το υπουργείο Υγείας.

Με σκοπό την άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από τους συνεχιζόμενους σεισμούς στην Κεφαλονιά, το υπουργείο Υγείας έθεσε για λογαριασμό της κυβέρνησης σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1135.

Η γραμμή λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από σήμερα επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Με ένα τηλεφώνημα οποιαδήποτε στιγμή οι πολίτες της Κεφαλονιάς μπορούν να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τα αιτήματά τους :

- Για θέματα ζημιών και συνεργείων ελέγχων.
- Για θέματα ενισχύσεων.
- Για θέματα δημόσιας υγείας.
- Για θέματα εκπαίδευσης και σχολικών κτιρίων.
- Για οποιοδήποτε άλλο θέμα τους απασχολεί λόγω των σεισμών.

Στην ίδια τηλεφωνική γραμμή οι πολίτες της Κεφαλονιάς θα μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε ολιγωρία τοπικών ή κεντρικών φορέων για προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Η γραμμή έχει ήδη κωδικοποιήσει και θα ενημερώνει για τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ενίσχυση των πληγέντων. Παράλληλα είναι σε επαφή με όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, θα κωδικοποιεί και θα ενημερώνει για τυχόν νέα μέτρα και πρόνοιες που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Όλα τα αιτήματα και ερωτήματα των πολιτών της Κεφαλονιάς θα τα επεξεργάζεται ειδική ομάδα στελεχών της Γραμμής 1135, η οποία σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες τόσο τοπικά στην Κεφαλονιά, όσο και κεντρικά, θα προωθεί άμεσες λύσεις και θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους με εξερχόμενη κλήση στα κινητά τους τηλέφωνα.

Τέλος στη γραμμή θα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής της εθελοντικής προσφοράς από πολίτες, επιχειρήσεις, φορείς και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα για την υποστήριξη του νησιού και των ανθρώπων του.



Διαβάστε περισσότερα...

Δολοφόνησαν το παιδί τους με ανθρακούχο αναψυκτικό!


Οι γονείς ανάγκασαν το 5χρονο κορίτσι να το πιει σαν τιμωρία.

Αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη βρίσκεται ένα ζευγάρι Αμερικανών που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν το ίδιο τους το παιδί, αναγκάζοντας το να πιει μια μεγάλη ποσότητα αναψυκτικού μαζί με νερό, σαν τιμωρία!

Η 5χρονη Alexa Linboom δέχτηκε την τιμωρία των γονιών της, καθώς παράκουσε την εντολή τους και πήρε μερικά αναψυκτικά από τη θετή μητέρα της. Σαν τιμωρία, ο βιολογικός της πατέρας και η θετή του μητέρα, επέβαλαν στο παιδί να πιει 4,5 κουτάκια (0.33 γραμ.) του ανθρακούχου αναψυκτικού με σταφύλι, καθώς και άγνωστη ποσότητα νερού.

«Η θέση μας είναι πως ήταν ζήτημα ωρών αφού το παιδί άρχισε να έχει σοβαρά συμπτώματα, αφού άρχισε να ουρλιάζει από τους πόνους, παρέλυσε και έμεινε αναίσθητο», δήλωσε ο εισαγγελέας Berkeley Bell, μιλώντας στους «Times-News».

Ο σερίφης της Hawkins County του Τένεσι ειδοποιήθηκε αφού το 5χρονο παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από τον πατέρα της και τη γυναίκα του. Το άτυχο κορίτσι μεταφέρθηκε σε παιδιατρικό νοσοκομείο με ελικόπτερο και δύο μέρες μετά απεβίωσε. Διενεργήθηκε αυτοψία, από την οποία και εξακριβώθηκε ότι ο θάνατος της μικρής οφείλονταν σε οξεία δηλητηρίαση υγρού/νερού. Ο θάνατος αποδόθηκε σε ανθρωποκτονία.

Το περιστατικό σημειώθηκε το 2012 και χτες ήρθε η ετυμηγορία των ενόρκων: Ο 41χρονος Randall Lee Vaughn και η 58χρονη Mary Lavonne Vaughn είναι αντιμέτωποι με φόνο πρώτου βαθμούς, δύο κατηγορίες παραμέλησης παιδιού και παιδική κακοποίηση.








Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες και συμβουλές από ΟΤΕ-COSMOTE για ασφαλές διαδίκτυο


Ο ΟΤΕ και η COSMOTE, μέσα στο 2013, θέλοντας να προωθήσουν την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, μοιράστηκαν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές με 65.000 γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με έγκριτους και εξειδικευμένους φορείς.



Έχετε σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι να μην αποκαλύπτουμε προσωπικά μας στοιχεία (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κλπ) σε αγνώστους που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο; Μερικές απλές, αλλά ουσιαστικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους όταν σερφάρουμε στο Internet. Γι’ αυτό, μέσα στο 2013, θέλοντας να προωθήσουν την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, ο ΟΤΕ και η COSMOTE μοιράστηκαν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές με 65.000 γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με έγκριτους και εξειδικευμένους φορείς.

Το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών για το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, εκφράζεται μέσα από μία σειρά ενημερωτικών δράσεων και πρωτοβουλιών με ιδιαίτερα σημαντική ανταπόκριση. Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ και η COSMOTE:

• Στηρίζουν τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15», που ενημερώνει εφήβους και τις οικογένειές τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η γραμμή ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, έλαβε περίπου 2.000 σχετικά αιτήματα, εκ των οποίων το 37% αφορούσε σε υπερβολική χρήση του διαδικτύου και το 15% σε bullying.

• Σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πάνω από 80 σχολεία πανελλαδικά.

• Περισσότερα από 1.200 άτομα, παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο The Mall Athens, στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

• Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε 51 ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 17.000 άτομα, ενώ 40.000 τις παρακολούθησαν μέσωlive streaming.

• Περισσότεροι από τις 4.000 γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού, μέσω των ενημερωτικών εντύπων του ΟΤΕ και της COSMOTE.

• Περισσότερα από 350 παιδιά σχολείων παρακολούθησαν τις ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

• Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, διεξήχθη η πανελλαδική έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τίτλο «Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτυακής Πλοήγησης και Κοινωνικής Δικτύωσης», την οποία ανέλαβε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Αλλά και φέτος, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014, ο ΟΤΕ και ηCOSMOTE δίνουν δυναμικό «παρών». Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, ενημερωτικές συναντήσεις για σχολικές ομάδες, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Μ.Ε.Υ., ενώ παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών, είχαν ήδη την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική θεατρική παράσταση, «Η Φάρμα του Διαδικτύου», που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενημερωτικές δράσεις, τις συνεργασίες αλλά και τα εξειδικευμένα προϊόντα του ΟΤΕ και της COSMOTE, μπορείτε να επισκεφτείτε το:

https://www.ote.gr/web/guest/corporate/cr/asfalis_xrisi_diadiktuou



Διαβάστε περισσότερα...

Bild: "Ο Σουμάχερ πρέπει να ακούει τη φωνή της Κορίνας"


"Ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τον Σουμάχερ, δείχνουν σημάδια βελτίωσης, όταν ακούν συνέχεια μια γνώριμη φωνή", σημειώνει η γερμανικη εφημερίδα Bild. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί έχουν συμβουλέψει την Κορίνα Σουμάχερ, να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του συζύγου της και να του μιλά, προκειμένου να τον βοηθήσει να ξυπνήσει σταδιακά από την "διαδικασία αφύπνισης".



Υπενθυμίζεται ότι, ο επτά φορές πρωταθλητής της Formula 1 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Αλπεις. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ και έκτοτε βρίσκεται σε μια κατάσταση τεχνητού κώματος.

Στις 30 Ιανουαρίου οι θεράποντες ιατροί ξεκίνησαν τη σταδιακή μείωση των φαρμάκων της νάρκωσης που του χορηγούνται προκειμένου σταδιακά να ξυπνήσει. Την ίδια στιγμή, η Σαμπίνε Κεμ, εκπρόσωπος του γερμανού πιλότου της F1, είχε δηλώσει πως «η διαδικασία της αφύπνισής του μπορεί να πάρει πολύ χρόνο».



Διαβάστε περισσότερα...

Περιορισμένες οι θέσεις των φιλολόγων στην ενισχυτική διδασκαλία στη Λάρισα


Οι ώρες σε 9 ΣΚΕΔ καλύφθηκαν από μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων των εκπαιδευτικών για την ενισχυτική διδασκαλία. Όπως έχει αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο του newsbeast.gr, 1.403 εκπαιδευτικοί θα εργαστούν στο εν λόγω πρόγραμμα είτε ως ωρομίσθιοι είτε ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δεκάδες σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας και τις περισσότερες θέσεις εργασίας τις έχουν οι φιλόλογοι , 498 και οι μαθηματικοί, 498.

Μελετώντας τα στοιχεία των ΣΚΕΔ θα διαπιστώσει κανείς ότι στην πόλη της Λάρισας και στα 9 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας δεν υπάρχουν ώρες για φιλολόγους σε αντίθεση με τις διαθέσιμες ώρες των μαθηματικών, φυσικών και χημικών.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μας γνωστοποιήθηκε ότι οι ώρες καλύφθηκαν από μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι φιλόλογοι, όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος θα πρέπει να περιοριστούν στις θέσεις που προσφέρονται στα ΣΚΕΔ περιφερειακών σχολείων.

ΣΚΕΔ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΦΥΣΙΚΟΙ
ΧΗΜΙΚΟΙ
1ο ΣΚΕΔ 3ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (6ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, Γ/ΣΙΟ ΚΟΙΛΑΔΑΣ)
0
32
10
4
2ο ΣΚΕΔ 15ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (9ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ)
0
16
4
1
3ο ΣΚΕΔ 4ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (1ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ)
0
16
4
1
4ο ΣΚΕΔ 10ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (8ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ)
0
28
6
2
5ο ΣΚΕΔ Γ/ΣΙΟ & Λ.Τ. ΚΡΑΝΕΑΣ
0
12
5
2
6ο ΣΚΕΔ 13ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (Γ/ΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ)
0
20
4
1
7ο ΣΚΕΔ 2ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (5ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, 14ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ)
0
36
6
3
8ο ΣΚΕΔ 7ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (Γ/ΣΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ)
0
16
4
1
9ο ΣΚΕΔ 12ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (11ο Γ/ΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ)
0
12
2
0


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρβανιτόπουλος: Να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια


Με αφορμή την υπόθεση του αριστούχου τυφλού μαθητή της τρίτης λυκείου, με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς, που δεν έγινε δεκτός από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες το δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Για αυτό το λόγο επανεξετάζουμε τις διατάξεις που συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ εργαζόμαστε για την παροχή των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Υπενθυμίζουμε πως ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που επέστρεψαν στο δημόσιο ταμείο από υποθέσεις διαφθοράς, αξιοποιούνται προκειμένου να παρέχουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικής τεχνολογίας, για τους τυφλούς μαθητές, αλλά και να κρατήσουμε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, παρέχοντάς τους δωρεάν στέγαση.

Ο στόχος μας είναι κάθε νέος που επιθυμεί να σπουδάσει, να έχει την ευκαιρία του. Να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».



Διαβάστε περισσότερα...

Πεντακόσιοι πράσινοι κάδοι στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας


Διευκολύνεται η διαδικασία της ανακύκλωσης.

Με 500 πράσινους κάδους που αποτελούν την πρώτη παρτίδα που προμηθεύεται η Περιβαλλοντική Δυτικής Θεσσαλίας, εφοδιάζονται οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Στουρνάρας, πρόκειται για ποσότητα 500 κάδων, καταρχήν, από ένα σύνολο 1000, οι οποίοι θα χορηγηθούν στους Δήμους κατ’ αναλογία με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παρέδωσαν προς διαχείριση.

Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει, η Περιβαλλοντική Δυτικής Θεσσαλίας ανακουφίζει τους δήμους, οι οποίοι έτσι θα πυκνώσουν τα δίκτυα των κάδων απορριμμάτων, εξυπηρετώντας καλύτερα του δημότες αλλά και διευκολύνοντας τη διαδικασία της ανακύκλωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Νομικά θα κινηθούν οι καθηγητές γαλλικών για τα μόρια των μετατάξεων


Διεκδικούν τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία και την πλήρη κάλυψη των κενών.

Τη χρήση νομικών και συνδικαλιστικών μέσων για τη δημοσιοποίηση των μορίων των μετατάξεων όπως και την υπεράσπιση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών της γαλλικής γλώσσας με το σεβασμό στο δικαίωμα της διδασκαλίας μαθημάτων σε πρώτη και δεύτερη ανάθεση αποφάσισε μεταξύ των άλλων στην Τακτική Γενική Συνέλευση ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Π.Ε. Ελλάδας (APFFU GRECE).

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς ΠΕ05 και την εκπαίδευση γενικότερα.

Αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

- Να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα ώστε να δημοσιοποιηθούν τα μόρια των μετατάξεων και να μην εξισωθούν τα μόρια των μεταταχθέντων με αυτά των ήδη υπηρετούντων κλάδων στην Πρωτοβάθμια.

- Τη συνεργασία και συμπαράταξη με τους συνδικαλιστικούς φορείς (ΔΟΕ, Συλλόγους Δασκάλων) καθώς και τους αντίστοιχους επιστημονικούς των ειδικοτήτων που μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ώστε να ιδρυθούν άμεσα οργανικές θέσεις.

- Να διεκδικήσει με κάθε μέσο τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία και την άμεση κάλυψη των κενών γαλλικής με την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών.

- Την υπεράσπιση και με νομικά μέσα των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών ΠΕ05 στα σχολεία με το σεβασμό στο δικαίωμα της διδασκαλίας μαθημάτων σε πρώτη και δεύτερη ανάθεση.

- Να επιδιωχθεί άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και του Ι.Ε.Π. για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μαθήτριες η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική.

- Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα νομικά και συνδικαλιστικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων αιχμής όπως αυτά καταγράφονται στο σχετικό υπόμνημα προς το Υπουργείο ΠΑΙ.Θ.

Τέλος η Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους συναδέλφους ΠΕ05 της χώρας να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων και Εργαζομένων στα Κέντρα ξένων γλωσσών για την αλλαγή της ακολουθούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής προς όφελος των μαθητών και μαθητριών και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των συναδέλφων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η επικίνδυνη στροφή στα Καμίνια


Νέο τροχαίο σήμερα - Πέρσι, στο ίδιο σημείο, ένας νεαρός έμενε ανάπηρος.

Ήταν πέρσι την άνοιξη, στο ίδιο περίπου σημείο που συνέβη και το σημερινό τροχαίο με θύμα μια γυναίκα που προσπάθησε να διαβεί το δρόμο, όταν συγκρούστηκαν τα δυο αυτοκίνητα κάνοντας στην κυριολεξία «σάντουιτς» την μοτοσυκλέτα και τον οδηγό της.

Ο νεαρός δεν έχασε τη ζωή του, έχασε το περπάτημά του όμως για πάντα, μιας και έμεινε ανάπηρος ύστερα από το σοβαρό τροχαίο.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη στροφή, για έναν κεντρικό δρόμο διπλής κατεύθυνσης, με περιορισμένη ορατότητα και πολλά ατυχήματα, μπροστά από τα γραφεία της Τροχαίας Πειραιά στα Καμίνια.

Σκοπός του piraeuspress.gr, που δημοσιεύει τη φωτογραφία είναι να παρακινήσει τους ιθύνοντες ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα στο εγγύς μέλλον.




Διαβάστε περισσότερα...

Ναι υπό όρους με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών


Συμφωνεί η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας.

Μετά το δημοσίευμα του newsbeast.gr για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μετά την 1-7-2010, η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι οι όποιες ενστάσεις της για το ζήτημα της προϋπηρεσίας έχουν να κάνουν με την είσοδο στους πίνακες εκπαιδευτικών που εργάζονται σε προγράμματα πανεπιστημίων με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ καθώς και της εισόδου στους πίνακες γενικής παιδείας αναπληρωτών που εργάζονται στην ειδική αγωγή.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας αναφέρει ότι δεν είναι αντίθεση στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και μετά την 1-7-2010 αρκεί να διασφαλιστεί με όρους και προϋποθέσεις η μη είσοδος στους πίνακες γενικής αγωγής εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και των ποικιλώνυμων πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Μάλιστα η ΠΕΑΔ επιθυμεί να αποτελέσει η προϋπηρεσία το βασικό κριτήριο για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.

Επίσης η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας από το οποίο ζητά ενημέρωση για τα ακόλουθα:

1. έχει σκοπό να φέρει στη βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε.

2. αν γίνει αυτό ζητούμε να μας διασφαλίσει τη μη είσοδο στους πίνακες εκπαιδευτικών οι οποίοι απέκτησαν προϋπηρεσία με πρόσληψη εκτός πινάκων γενικής αγωγής καθώς και το αυτονόητο της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στον πίνακα αναπληρωτών της γενικής

3. πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η λεγόμενη μεταβατική περίοδος; Υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα διεξαγωγής νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ γενικής αγωγής;

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές και αυτούς που επιθυμούν ανοιχτούς πίνακες στην συνεδρίαση του συλλόγου το Σάββατο 15/02/2014 στις 5μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ για ένα μαζικό κίνημα αναπληρωτών ως απάντηση στην πολιτική των συγχωνεύσεων ,της αύξησης ωραρίου και της απαξίωσης του Δημόσιου Σχολείου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο κίνδυνος του "ΝekΝomination" είναι θανατηφόρος»


Επιστήμονες παρακολουθούν και αναλύουν το νέο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι.

Το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «ΝekΝomination», που στηρίζεται στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με μια άλλη παράτολμη δραστηριότητα, όπως όλα δείχνουν δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι νέοι καλούνται αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ να προχωρήσουν στην επίτευξη ενός παράτολμου εγχειρήματος, όπως για παράδειγμα να πηδήξουν από μία γέφυρα στα παγωμένα νερά ενός ποταμού.

Για να αποδείξουν το πόσο «θαρραλέοι» είναι, βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αρχικά, και στη συνέχεια σε κατάσταση βαθιάς μέθης, βιντεοσκοπούν και το επικίνδυνο εγχείρημά τους. Ακολούθως ανεβάζουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο και δίνουν το χρίσμα (nominate) σε κάποιον άλλον νέο για να τους μιμηθεί.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξή του νέου αυτού «παιχνιδιού», καθώς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των social media και έχουν αναφερθεί θάνατοι νέων σε Ιρλανδία και Βρετανία.

«Με ιδιαίτερη προσοχή το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του ΨΝΑ, παρακολουθεί το νέο τρόπο διασκέδασης των νέων, το λεγόμενο neknomination το οποίο μεταδίδεται και διαφημίζεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στο τμήμα μας μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό ανάλογο του neknomination, αλλά έχουμε περιπτώσεις όπου ακραίες συμπεριφορές έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την αυτοπροβολή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ανάρτηση γίνεται εν αγνοία του ενδιαφερόμενου με σκοπό τον εκφοβισμό του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρηστίδη, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου 18 ΑΝΩ.

Αυτός ο «τρόπος διασκέδασης», ο οποίος σήμερα έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει ακόμη και το θάνατο, αποτελεί μια μόνο πτυχή του τρόπου ζωής της σημερινής νεολαίας.

Όπως, λέει η κ. Χρηστίδη, «η στάση που κρατούν οι νέοι, και όχι μόνο, απέναντι στο αλκοόλ σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, που σήμερα αποτελεί τον πιο σημαντικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό για την εμφάνιση τέτοιων "τρελών" τρόπων διασκέδασης».

Πρόκειται, όπως εξηγεί για «ένα σύμπτωμα της επικίνδυνης και συχνά προβληματικής χρήσης αλκοόλ από τους νέους στην Ευρώπη, από τη μια, και της επικίνδυνης χρήσης του διαδικτύου από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ο κίνδυνος που λέγεται neknomination, αύριο θα έχει κάποιο άλλο όνομα και ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερος και θανατηφόρος. Φαινόμενα όπως το neknomination φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματικότητα την οποία ζουν οι νέοι, μια δύσκολη πραγματικότητα πολλές φορές γεμάτη αδιέξοδα, από τα οποία προκειμένου να ξεφύγουν καταφεύγουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ναρκωτικές ουσίες και ακραίες συμπεριφορές».

Αναφερόμενη στο διαδίκτυο η κ. Χρηστίδη επισημαίνει ότι αποτελεί για τους νέους ένα μέσο κοινωνικοποίησης, που τους δίνει την ευκαιρία να επικοινωνούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να λαμβάνουν πληροφορίες και να κάνουν σχέσεις με τρόπο συχνά αυθόρμητο, όπως προστάζει η ηλικία τους. Δυστυχώς όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνο γι αυτούς, καθώς αποτελεί ένα μέσο το οποίο προωθεί με μεγάλη ευκολία πρότυπα και συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να γίνουν "συνήθεια" χωρίς καμία κριτική σκέψη.

Από την άλλη, συχνά υποτιμάται ο κίνδυνος του αλκοόλ. «Το αλκοόλ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ευρώπη, οπότε συμπεριφορές όπως το neknomination δεν μας ξενίζουν. Οι νέοι και στην Ελλάδα βομβαρδίζονται από τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών, ζουν σε μια κοινωνία με έντονη την κουλτούρα του αλκοόλ, ξεκινούν από τους πρώτους στην Ευρώπη να το καταναλώνουν και ακολουθώντας τους Ευρωπαίους τείνουν και αυτοί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να μεθύσουν (binge drinking)».

Η κ. Χρηστίδη καλεί τους νέους «να μην δοκιμάζουν τέτοιου είδους παιχνίδια, τα οποία έχουν συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Να αρχίσουν να κάνουν υγιείς, πραγματικές σχέσεις και επιλογές και όχι να ακολουθούν και να μιμούνται μαζικές συμπεριφορές όπως αυτές προωθούνται ανεύθυνα πολλές φορές, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Λέμε ναι στο διαδίκτυο όταν αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία, να γνωρίσουμε τον κόσμο. Λέμε όχι στο διαδίκτυο όταν μας στερεί την ελευθερία της σκέψης και της επιλογής, όταν μας οδηγεί σε συμπεριφορές που μπορούν ακόμη και να στοιχίσουν τη ζωή μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι αποχώρησαν από τις στρατιωτικές σχολές


Ένας αριθμός εισαχθέντων δεν παρουσιάζεται ή αποχωρεί πριν την ορκωμοσία των πρωτοετών.

Μπορεί για κάποιους μαθητές η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές να αποτελεί «όνειρο ζωής» όμως υπάρχουν και αρκετοί που επιλέγουν τις στρατιωτικές σχολές γιατί προσφέρουν εργασιακή ασφάλεια ειδικά τη σημερινή περίοδο όπου η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Επίσης πολλοί λαμβάνουν υπόψη τους και το γεγονός ότι λόγω της εσωτερικής φοίτησης δεν επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς τους.

Αν όμως μελετήσει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι οι μαθητές που αποχωρούν ή τελικά δεν παρουσιάζονται για να φοιτήσουν στα τμήματα των στρατιωτικών σχολών όπου πέτυχαν την εισαγωγή τους είναι αρκετοί. Μάλιστα δεν είναι μόνο οι σχολές των Υπαξιωματικών από τις οποίες αποχωρούν εισαχθέντες άλλα και οι σχολές των Αξιωματικών έχουν απώλειες και ένας βασικός λόγος είναι η στρατιωτική ζωή και εκπαίδευση εντός της σχολής. Το newsbeast.gr παρουσιάζει πόσοι ήταν οι εισαχθέντες και πόσοι τελικά ορκίστηκαν σε ορισμένες στρατιωτικές σχολές.


Σχολή
Εισαχθέντες
Ορκίστηκαν
Ποσοστό αποχώρησης
Ικάρων
58
48
17.24%
Ευελπίδων
217
190
12.44%
Ναυτικών Δοκίμων
34
31
8.8%
ΣΣΑΣ
64
62
3.1%
ΣΜΥΝ
75
69
8%
ΣΤΥΑ
155
123
14.2%
ΣΥΔ
31
26
16.12%
ΣΜΥ
160
150*
6.25%
Κατατάχθηκαν 150.


Διαβάστε περισσότερα...