Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μάνα και κόρες "μαλλιοτραβούνται" για τον εραστή τους


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με έναν καυγά ανάμεσα σε τρεις γυναίκες στην Πόλη Ίκα του Περού. Όπως αποκαλύφθηκε οι τρεις γυναίκες είναι η μητέρα και οι δύο κόρες της, οι οποίες ήρθαν στα χέρια για τον ίδιο εραστή. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας η 40χρονη μητέρα διατηρούσε σχέση με τον συγκεκριμένο άνδρα. Εκείνος στην συνέχεια δημιούργησε δεσμό με τις δύο κόρες της, ηλικίας 17 και 18 χρόνων. Η μικρή έμεινε έγκυος και η μητέρα κατήγγειλε τον άνδρα για βιασμό με συνέπεια να συλληφθεί, γεγονός που προκάλεσε την οργή των δύο κοριτσιών που τα έβαλαν μαζί της στη μέση του δρόμου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλοι οι Νορβηγοί είναι... εκατομμυριούχοι


Μία λαμπρή εξαίρεση σε έναν υπερχρεωμένο πλανήτη.

Ο κάθε πολίτης της Νορβηγίας είναι από σήμερα, θεωρητικά τουλάχιστον, εκατομμυριούχος, καθώς η αξίας των περιουσιακών στοιχείων του κρατικού ταμείου επενδύσεων έχουν εκτοξευθεί χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1990, έχει στην κατοχή του περίπου το 1% των μετοχών που διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου, καθώς και ομόλογα και ακίνητα από το Λονδίνο έως τη Βοστόνη.

Σε έναν πλανήτη που μαστίζεται από τα χρέη, το Νορβηγικό κράτος αποτελεί μία λαμπρή εξαίρεση.
Σύμφωνα με καταμέτρηση των στοιχείων του Ταμείου, που παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το οικονομικό δίκτυο CNBC, η αξία τους αγγίζει τα 5,11 τρισ. κορώνες που αντιστοιχούν σε 826,66 δισ. δολάρια. Σε μία χώρα που ο πληθυσμός μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, σε κάθε Νορβηγό αντιστοιχεί πάνω από 1 εκατομμύριο κορώνες.

Είναι η πρώτη φορά που η αξία του Ταμείου ξεπερνά το όριο του ενός εκατομμυρίου ανά κάτοικο.
Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι Νορβηγοί έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα, τα οποία συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια για μία ενδεχόμενη δύσκολη στιγμή του έθνους.

Η αξία του ταμείου ισοδυναμεί με το 183% του ΑΕΠ της Νορβηγίας για το 2013 και αναμένεται να αγγίξει το 220% του ΑΕΠ το 2030.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» οι γιορτές για τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας


Τι εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

«Ανάσα» φαίνεται πως έδωσε στους Βορειοελλαδίτες η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την εικόνα που κατέγραψε ο δείκτης NGBI 500 για το μήνα Δεκέμβριο.

Οι οικονομικοί αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview που επεξεργάζονται τον δείκτη NGBI 500, αποδίδουν τη σημαντική θετική μεταβολή του δείκτη κατά το συγκεκριμένο μήνα, «στη βελτιωμένη κατάσταση της αγοράς, λόγω της αυξημένης κίνησης και της μεγαλύτερης καταναλωτικής δαπάνης». Ειδικότερα, από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας, προκύπτει ότι αυτός διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο -19 έναντι -26 τον Νοέμβριο, -20 τον Οκτώβριο και -49 τον Δεκέμβριο του 2012.

Ωστόσο, στο πεδίο της απασχόλησης η εικόνα που διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο είναι «μελανή», καθώς το 23% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών δήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απολύσεις, έναντι 18% τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, το 10% των ερωτηθέντων είπαν ότι αναμένεται να προχωρήσουν σε προσλήψεις, έναντι 13% τον Νοέμβριο. Η «μερίδα του λέοντος» των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 68%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 69% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του. Επισημαίνεται ότι επί τρεις συνεχόμενους μήνες οι Βορρειοελλαδίτες επιχειρηματίες δήλωναν, ολοένα και περισσότεροι, ότι θα προέβαιναν σε προσλήψεις, τάση που ανακόπηκε το Δεκέμβριο.

Τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 13% ότι η κατάστασή τους είναι «καλή», έναντι 15% τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή διαμορφώθηκε στο 49% το ποσοστό των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας, που δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι «ικανοποιητική», ενώ περιορίστηκε σημαντικά (στο 38% από 45% τον Νοέμβριο) ο αριθμός όσων δήλωσαν ότι είναι «κακή». Για το επόμενο εξάμηνο, το 20% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών εκτίμησαν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Νοέμβριο. Στασιμότητα βλέπει το 46% (32% τον Νοέμβριο) και επιδείνωση το 33%, έναντι 45% τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τον τζίρο, οι απαντήσεις το φετινό Δεκέμβριο «έδειξαν» μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι παρουσίασε ανοδική πορεία (25%, έναντι 15% τον Νοέμβριο). Τον ίδιο μήνα, μείωση πωλήσεων δήλωσε το 40% των επιχειρήσεων (το Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47%), ενώ στασιμότητα ανέφερε το 35%, έναντι 38% τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη διεξάγονται (από τον Οκτώβριο του 2009) σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Nicole Richie έχασε 40 κιλά και κινδυνεύει πάλι από νευρική ανορεξία


Τρέφεται αποκλειστικά με ηλιόσπορους, σέλινο, χυμούς και... τσίχλες!

Η Nicole Richie κινδυνεύει να επιστρέψει στην περίοδο όπου «φλέρταρε» με τη νευρική ανορεξία αφού έφτασε να ζυγίζει μόλις 40 κιλά και να μοιάζει επικίνδυνα με 8 χρόνια πριν...

Ήταν το 2006 όταν είχε δημοσιευτεί μια φωτογραφία-σοκ που έδειχνε την ηθοποιό, τραγουδίστρια, σχεδιάστρια και τηλεπερσόνα στην παραλία όπου και φαινόταν πραγματικά πετσί και κόκκαλο...

Από τότε, ξεπέρασε το πρόβλημα και επανήλθε σε φυσιολογικά κιλά, αλλά όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο οπότε και άρχισε να κάνει ένα εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας και να χάνει κιλά, αφού η διατροφή της αποτελείται αποκλειστικά από: ηλιόσπορους, σέλινο, χυμούς και τσίχλες!

Η 32χρονη Nicole παρουσιάστηκε εμφανώς αδυνατισμένη σε εστιατόριο στο Beverly Hills την Τετάρτη, όπου και δείπνησε με τον Αντόνιο Μπαντέρας...












Διαβάστε περισσότερα...

«Οι δανειολήπτες να ενεργήσουν άμεσα για την προστασία της κύριας κατοικίας τους»


Ανακοίνωση από την ΕΚΠΟΙΖΩ για το νέο νόμο για την αναστολή πλειστηριασμών.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, ώστε να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την αναστολή των πλειστηριασμών.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και πιο συγκεκριμένα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 4224/2013 (ΦΕΚ 288/31.12.2013) από 01/01/2014 και μέχρι 31/12/2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μόνο στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος. Η προστασία υπάρχει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έχει αξία κάτω από 270.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 35.000 ευρώ και εφόσον πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.

Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις σε κάθε δανειστή του, μέχρι 31/01/2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση. Αν δεν κατατεθεί στις ως άνω προθεσμίες δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.

Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000Euro τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση στο ειρηνοδικείο με βάση το Νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπηροι αλυσοδέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας


Διαμαρτύρονται για τη διακοπή της σύνταξής τους προκειμένου να γίνει επανεξέταση.

Σε μια πράξη διαμαρτυρίας και απόγνωσης, άτομα με αναπηρία αλυσοδέθηκαν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας σήμερα το πρωί, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αναλγησία.

Η διαμαρτυρία αφορά την διακοπή των επιδομάτων αναπηρίας, προκειμένου να επανεξεταστεί από από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.




Διαβάστε περισσότερα...

Τα ραδιενεργά σωματίδια από τις πυρηνικές δοκιμές περασμένων δεκαετιών παραμένουν ακόμα στη στρατόσφαιρα


Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Τα ραδιενεργά κατάλοιπα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στη Γη πριν από δεκαετίες, καθώς και των κατά καιρούς πυρηνικών ατυχημάτων, παραμένουν με τη μορφή σωματιδίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στη στρατόσφαιρα, για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα ελβετική έρευνα. Πάντως οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, αυτά τα ραδιενεργά ίχνη θα έπρεπε να είναι μηδαμινά πλέον. Όμως η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Κόρτσο Αλβαράδο του Ινστιτούτου Φυσικής Ακτινοβολιών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι τα ισότοπα του πλουτωνίου και του καισίου παραμένμουν ακόμα σε απρόσμενα υψηλές συγκεντρώσεις στη στρατόσφαιρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιενεργών σωματιδίων εξαφανίζεται κατά τα πρώτα χρόνια μετά από μια πυρηνική έκρηξη, όμως ένα όχι αμελητέο ποσοστό τους παραμένει στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας για δεκαετίες ή και για εκατοντάδες -ή ακόμα και χιλιάδες-χρόνια. Πάντως, σύμφωνα με τον Αλβαράδο, η ποσότητα αυτή δεν είναι τόσο υψηλή, που να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, στις δεκαετίες του '50 και του '60, έγιναν πολλές πυρηνικές δοκιμές και από τα δύο «στρατόπεδα», καθώς αναπτύσσονταν συνεχώς νέα πυρηνικά όπλα. Μετά από μισό αιώνα και παραπάνω, αυτή η πυρηνική «κληρονομιά» συνεχίζει να βαραίνει πάνω στη Γη και στην ανθρωπότητα.

Στο χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, στην τροπόσφαιρα, τα ραδιενεργά ισότοπα απομακρύνονται σχετικά γρήγορα, καθώς «ξεπλένονται» από τις βροχές και το χιόνι και, παράλληλα, σιγά-σιγά έλκονται από τη βαρύτητα και πέφτουν στην επιφάνεια του πλανήτη. Όμως στη στρατόσφαιρα, που βρίσκεται σε ύψος περίπου δέκα έως 50 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, ορισμένα ραδιενεργά κατάλοιπα παγιδεύονται για πολύ περισσότερο καιρό, σύμφωνα με την ελβετική μελέτη.

Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι τα ραδιενεργά σωματίδια στη στρατόσφαιρα είναι 1.000 έως 1.500 φορές περισσότερα από ό,τι στην τροπόσφαιρα. Αν και οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε μετρήσεις που έγιναν στην ατμόσφαιρα της Ελβετίας, οι ερευνητές θεωρούν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Ακόμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτά τα ραδιενεργά κατάλοιπα μετακινούνται πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης εξαιτίας φυσικών γεγονότων όπως οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις. Όταν, για παράδειγμα, εξερράγη το ισλανδικό ηφαίστειο Εϊγιαφιαλαγιοκούλ το 2010, τα επίπεδα πλουτωνίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα αυξήθηκαν.

Αν και παραμένουν ακόμα ασαφείς οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των επίμονων ραδιενεργών συγκεντρώσεων στη στρατόσφαιρα, ο Αλβαράδο εκτίμησε ότι «δεν συνιστούν κίνδυνο για τον πληθυσμό».



Διαβάστε περισσότερα...

«Μια ματιά στην κοινωνία της κρίσης»


Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου.

Ομιλία με θέμα «Μια ματιά στην Κοινωνία της κρίσης. Υπάρχει ελπίδα!» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 20:00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, από την Άννα Ντοϊλιάνη, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η υψίφωνος Έλλη Χατζηκυριακίδου, η οποία θα συνοδεύεται από τους Βασίλη και Παναγιώτη Χατζηκυριακίδη. Την εκδήλωση επιμελείται και συντονίζει η νομικός και ειδική σε θέματα Αυτογνωσίας και Αυτοβελτίωσης Φανή Καρποζήλου.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εποχική γρίπη αιτία θανάτου για δύο ηλικιωμένους


Δύο 72χρονοι, με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, είναι τα πρώτα θύματα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.

Οι δυο ηλικιωμένοι κατέληξαν την προηγούμενη βδομάδα σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας, ενώ όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλα 5 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με επιπλοκές της γρίπης σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Λάρισας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικό, καθώς κάθε χρόνο η γρίπη, που εμφανίζεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται στις αρχές Μαρτίου, είναι γνωστή στους επιστήμονες. Πρόκειται για τον ιό της γρίπης Η1Ν1, που εμφανίσθηκε το 2009, και τον τύπο Β του ιού.

Δείτε το βίντεο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη της εποχικής γρίπης




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H τεχνολογία νίκησε το... σκονάκι


Οι μαθητές του βελγικού σχολείου στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε δεν έχουν καμία ελπίδα να...αντιγράψουν στις εξετάσεις. Και αυτό γιατί οι καθηγητές χρησιμοποιούν ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, το οποίο έχει κάμερα και καταγράφει κάθε κίνηση. Μοιραία, λοιπόν, πρέπει να ξεχάσουν το σκονάκι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπόσχεση στους σχολικούς φύλακες


Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν σχολικοί φύλακες συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος της διαθεσιμότητας. Τελικά συναντήθηκαν με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα.

Δείτε το βίντεο από τη ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε την χρήση αυτών των συσκευών


Συστάσεις προς τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κατά την περίοδο που λειτουργούν κλιματιστικά και άλλα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, απηύθυνε σήμερα ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποφευχθούν διακοπές ηλεκτροδότησης που ενδεχομένως προκύψουν στις εσωτερικές οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αλλά και στο δίκτυο της περιοχής τους.

Στις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές περιλαμβάνονται ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο ρούχων/πιάτων και το ηλεκτρικό σίδερο. Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί τους καταναλωτές να περιορίσουν την ταυτόχρονη χρήση των συσκευών αυτών με τις συσκευές θέρμανσης στο απολύτως αναγκαίο επίπεδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ για τον ειδικό φρουρό


Διευκρινίσεις δίνει ο ΕΟΠΥΥ μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ενέργεια του ΟΠΑΔ να ζητήσει πίσω 14.680 ευρώ από τους γονείς του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη που είχε τραυματιστεί σοβαρά το 2007 σε ενέδρα στα Ζωνιανά της Κρήτης.

Ο ΕΟΠΥΥ, που είναι ο διάδοχος των υποθέσεων νοσηλείας του ΟΠΑΔ, επιβεβαιώνει το εξωφρενικό γεγονός, ότι δηλαδή ζητείται επιστροφή χρημάτων που είχαν δοθεί στους γονείς του Στάθη Λαζαρίδη ως έξοδα για μετάβασή τους στο Ισραήλ όπου νοσηλευόταν ο γιος τους. Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι το ποσό δεν εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου επειδή δεν δόθηκαν παραστατικά στον ΟΠΑΔ, στη συνέχεια εστάλη ειδοποίηση στην οικογένεια και αφού δεν υπήρξε απάντηση, η Υπηρεσία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για αναγκαστική είσπραξη. "Η όποια παρέμβαση θα στηρίζεται στη νομιμότητα αλλά και στην ευαισθησία" επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Αναφορικά με την υπόθεση της αναζήτησης, από τον ΟΠΑΔ, επιστροφής χρημάτων για την νοσηλεία του άτυχου ειδικού φρουρού που τραυματίστηκε βαρύτατα στην επιχείρηση των Ζωνιανών το 2007, είναι αναγκαίο να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ο ΟΠΑΔ χρηματοδότησε την μετάβαση στο εξωτερικό του ιδίου και του συνοδού του προκαταβολικά με το ποσό των 390.000 ευρώ τόσο για την νοσηλεία όσο και για τα έξοδα διαμονής.

Μετά το πέρας της νοσηλείας και την εκκαθάριση των δαπανών, εκκρεμούσε το ποσό των 14.680 ευρώ, για το οποίο δεν δόθηκαν στον ΟΠΑΔ παραστατικά, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην εγκριθεί από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Η Διεύθυνση Οικονομικού του ΟΠΑΔ απέστειλε στις 11/3/2011 ατομική ειδοποίηση προκειμένου να δικαιολογηθεί ή να επιστραφεί το ποσό από την οικογένεια. Στην συνέχεια με δεδομένο ότι δεν υπήρξε απάντηση η ίδια η Υπηρεσία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για αναγκαστική είσπραξη μέσω Δ.Ο.Υ. με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος των υποθέσεων νοσηλείας του ΟΠΑΔ παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η όποια παρέμβαση του θα στηρίζεται στη νομιμότητα αλλά και στην ευαισθησία που πρέπει να επιδείξει για την περίπτωση του άτυχου ειδικού φρουρού που τραυματίστηκε τόσο σοβαρά την ώρα του καθήκοντος του".



Διαβάστε περισσότερα...

"Θύματα" της κρίσης τα ζώα ράτσας


Στο δρόμο καταλήγουν όλο και περισσότερα ζώα ράτσας καθώς οι οικογένειες που τα φιλοξενούσαν δηλώνουν αδυναμία να τα συντηρήσουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την κατάσταση αυτή διαπιστώνουν υπεύθυνοι φιλοζωικών οργανώσεων, σύμφωνα με τους οποίους, το φαινόμενο εντάθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

"Δεχόμαστε διαρκώς τηλεφωνήματα από ανθρώπους που μας ρωτούν αν μπορούμε να αναλάβουμε τη φροντίδα των ζώων τους καθώς οι ίδιοι αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να τα φροντίσουν. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό από τη δική μας πλευρά καθώς είμαστε μια ομάδα εθελοντών που προσφέρουμε περίθαλψη σε ζώα που έχουν τραυματιστεί ή πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, έχουμε όμως βρεθεί να κάνουμε πολλά περισσότερα" σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη της οργάνωσης "Νοιάζομαι", η κτηνίατρος Παρασκευή Καλαϊτζίδου.

Επισήμανε δε ότι καθημερινά εντοπίζονται στους δρόμους της πόλης και νέα ζώα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ράτσας και εμφανίζουν περίεργη συμπεριφορά καθώς επειδή μεγάλωσαν σε οικογένειες, δεν έχουν αναπτύξει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και δεν μπορούν να συνηθίσουν το νέο αστικό περιβάλλον. "Τα ζώα αυτά δεν ξέρουν ούτε να περάσουν το δρόμο, ούτε να σταθούν ανάμεσα σε άλλα ζώα. Η συμπεριφορά τους διαφέρει από τα αδέσποτα που ζουν σε γειτονιές και τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει περίοικοι ή οργανώσεις που τους προσφέρουν φαγητό" προσθέτει.

Για τον συνολικό αριθμό των αδέσποτων αναφέρει ότι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία είναι περίπου 10.000 στη Θεσσαλονίκη και σχολιάζει ότι μετά από 20 χρόνια, οπότε ξεκίνησαν οι στειρώσεις στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα. "Η σκέψη μου είναι ότι δεν πρόκειται για αδέσποτα, δηλαδή για ζώα που γεννιούνται στους δρόμους αλλά για ζώα που προέρχονται από ιδιωτικές γέννες, από τα σκυλιά του βοσκού, του κυνηγού ή του ιδιώτη που θεωρεί ότι είναι στη φύση του ζώου να γεννά" επισημαίνει.

Η κ. Καλαϊτζίδου γνωστοποιεί ότι στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της η οργάνωση έχει περιθάλψει πάνω από διακόσια ζώα, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 σοβαρά χειρουργεία, ενώ εκατό αδέσποτα έχουν προωθηθεί για υιοθεσία, μετά από λεπτομερείς διαδικασίες για την εξεύρεση αξιόπιστου αναδόχου. Σήμερα στο μικρό καταφύγιο της οργάνωσης ζουν 35 ζώα ενώ στην έδρα του κτηνιατρείου άλλα έξι σκυλιά με ειδικές ανάγκες. Κάποια άλλα φιλοξενούνται σε ειδικές πανσιόν. Τα τελευταία είναι ζώα τραυματισμένα, ακρωτηριασμένα, με αναπηρία ή ασθένεια. Γι αυτά, ο νόμος ορίζει ότι αν περισυλλεγούν από τους Δήμους για στείρωση και δεν μπορούν να επιβιώσουν στο εξωτερικό περιβάλλον οδηγούνται σε ευθανασία, εκτός αν κάποια φιλοζωική οργάνωση τα αναλάβει. Ειδικά για τα συγκεκριμένα ζώα η οργάνωση βρίσκεται σε επικοινωνία με φορείς του εξωτερικού ή οικογένειες από άλλες χώρες που εκφράζουν την επιθυμία να τα "υιοθετήσουν". Μέχρι στιγμής έγιναν τρεις τέτοιες υιοθεσίες.

Η υπεύθυνη της οργάνωσης σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να γίνονται στην Ελλάδα υιοθεσίες ζώων με εγκεφαλικές κακώσεις ή παράλυση, για παράδειγμα, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν είναι απλώς ζήτημα αντίληψης αλλά και έλλειψης υποδομών στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις. "Ακόμη και για μένα που λατρεύω τα παράλυτα ζώα θα ήταν αδύνατο να υιοθετήσω κάποια από αυτά, όταν στην πολυκατοικία όπου μένω το ασανσέρ δε χωράει το καροτσάκι" αναφέρει και εύχεται κάποια στιγμή να λιγοστέψουν τα αδέσποτα με τη βοήθεια των στειρώσεων ώστε οι φιλοζωικές να μπορούν να ασχολούνται με εκείνα τα ζώα που έχουν ανάγκη μετά από ασθένεια, τραυματισμό ή αναπηρία.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη φιλοζωική και οικολογική Οργάνωση «Νοιάζομαι», στις Περιφερειακές Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κωνσταντινουπόλεως, Άνω Τούμπας και Χαριλάου. Συγκεκριμένα θα γίνουν ομιλίες από κτηνιάτρους ενώ διοργανώνεται συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για αδέσποτα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Samsung Galaxy S5: Έρχεται με σαρωτή ίριδας ματιού


Σύμφωνα με το Bloomberg, η Samsung ετοιμάζεται για το λανσάρισμα του GalaxyS5 τον ερχόμενο Απρίλιο, το οποίο πιθανολογείται πως θα ενσωματώνει βιομετρική τεχνολογία eye-scanning.

Η τεχνολογία σάρωσης των ματιών του χρήστη, φαίνεται πως είναι η “απάντηση” της κορεάτικης εταιρείας στον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων του iPhone 5Sκαι θα χρησιμοποιείται στο νέο smartphone για το “ξεκλείδωμα” της ίδιας της συσκευής και πιθανότατα και λειτουργιών της, ή και authentication σε οnlineυπηρεσίες.

Samsung Galaxy S5: Έρχεται με σαρωτή ίριδας ματιού

Ο Lee Young Hee, εκ των αντιπροέδρων της Samsung, ανέφερε στο Bloombergπως μαζί με το Galaxy S5 θα λανσαριστεί και η δεύτερη γενιά του smartwatchGalaxy Gear, το οποίο θα έχει νέο σχεδιασμό και βελτιωμένες λειτουργίες.

Το Galaxy S5, αναμένεται να έχει οθόνη διάστασης 5,25 ιντσών τεχνολογίας LCD και όχι Super AMOLED όπως είχαν όλες οι πρόσφατες κορυφαίες mobile συσκευές τις Samsung.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι πανάσχημη και πανευτυχής


Ένα δυνατό μάθημα ζωής που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή σας δίνει η Lizzie Velasquez, μια πραγματικά άσχημη γυναίκα που γεννήθηκε με ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο και καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει όσους την κατακρίνουν εξαιτίας της εμφάνισής της.

Η Lizzie είναι μία από τους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη που γεννήθηκαν με το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο Neonatal Progeroid Syndrome. Εκτός από την εμφανή δυσμορφία, το σύνδρομο δεν της επιτρέπει να παχύνει και της έχει προκαλέσει τύφλωση στο δεξί μάτι. Από μικρή έπρεπε να μάθει να αντέχει στα πικρά κι εξευτελιστικά σχόλια των άλλων παιδιών και να ανακαλύψει τα ταλέντα και τις ικανότητές της. Κι αυτό έκανε.




Επαναπροσδιόρισε τη λέξη ομορφιά και στα 25 της πλέον, πτυχιούχος στο τομέα της Επικοινωνίας και συγγραφέας τριών βιβλίων είναι ομιλήτρια παρακίνησης. Σε μία ομιλία της σε εκδήλωση του οργανισμού TEDx προκάλεσε στο κοινό δάκρυα συγκίνησης.

Είπε πώς ένιωσε όταν, ως μαθήτρια Λυκείου, ανακάλυψε ένα βίντεο για αυτήν με σχόλια μίσους όπως «πάρε ένα όπλο και αυτοκτόνησε», «μη βγαίνεις έξω και τρομάζεις τον κόσμο» και πώς κατάφερε να μετατρέψει όλα αυτά τα σχόλια σε «σκάλα» που την οδήγησε στην προσωπική επιτυχία.

Η Lizzie λέει: «Είχα μία πραγματικά δύσκολη ζωή, αλλά δεν πειράζει. Θα αφήσω τους στόχους και τις επιτυχίες μου να με προσδιορίσουν, όχι την εξωτερική μου εμφάνιση» και αναρωτιέται απευθυνόμενη στο κοινό της: «Εσάς τι σας προσδιορίζει; Οι φίλοι; Η οικογένεια; Εκεί βρίσκεται η ευτυχία του καθενός».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευόμενων του «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία»


Ανακοίνωση 09.01.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,:

ΚΑΛΕΙ

Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη 20 θέσεων εκπαιδευομένων σε κάθε πόλη που αναφέρεται παρακάτω (20 θέσεις ανά τμήμα) για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω Πράξης, στις Θεματικές Ενότητες: 1. Ψυχική αναπηρία και δικαιώματα, 2. Η Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων, 3. Δράσεις υπεράσπισης – συνηγορίας, συνολικής διάρκειας 50 ωρών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, Άρτα, Αθήνα, Χανιά, Χίος, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα, Ρέθυμνο, Λάρισα και Τρίπολη. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο του 20141.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής:

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι λήπτες υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής (σε ποσοστό 10 % των προκηρυσσόμενων θέσεων) έχουν άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση, την οποία θα την βρείτε συνημμένη στην παρούσα ανακοίνωση, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:

1. Επικυρωμένο Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
2. Οποιοδήποτε αποδεικτικό αναπηρίας (εγγραφή σε σωματείο ΑμεΑ, απόκομμα επιδόματος πρόνοιας, πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής κ.ά.).

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι τις 24.01.20142 είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ Σ. Γεωργοπούλου τηλ.: 210-9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 15:00μ.μ.

Επισυνάπτονται οι προσκλήσεις για κάθε πόλη και η αίτηση.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξωτερικών συνεργατών για το έργο «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία»


Ανακοίνωση 09.01.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,:


ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Δέκα (10) θέσεις εξωτερικών συνεργατών για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 2 της Πράξης «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία», συνολικής διάρκειας 50 ωρών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στον παρακάτω Πίνακα περιλαμβάνονται οι πόλεις ανά Περιφέρεια και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων:


ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΟΛΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΧΑΝΙΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΙΟΣ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ 1
ΣΥΝΟΛΟ 10


Οι εξωτερικοί συνεργάτες που θα επιλεγούν θα συνάψουν σύμβαση Μίσθωσης Ανεξάρτητων Υπηρεσιών Ορισμένου Χρόνου, με συνολική αμοιβή 500 ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος προσδιορίζεται το Φεβρουάριο του 2014 .

Προϋποθέσεις Συμμετοχής – Απαραίτητα προσόντα:

 Απολυτήριος τίτλος όλων των τύπων Λυκείων.

Πρόσθετα επιθυμητά προσόντα

 Βασικές γνώσεις χρήσης (χειρισμού) Η/Υ.
 Εμπειρία γραμματειακής υποστήριξης στον χώρο της ψυχικής υγείας ή του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος ή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Θα προτιμηθεί υποψήφιος που είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων, ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία, ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Να επισημανθεί ότι μετά την παραλαβή των βιογραφικών και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η επιλογή και η αξιολόγησή τους από τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου.

Υποβολή Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα.
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους.
4. Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση παρακολούθησης Η/Υ.
5.Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε φορέα: ή πρώην Νομαρχίας ή ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ΚΕ.Π.Α., εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
6. Σχετικά δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κηδεμονία ή αναδοχή του ατόμου με αναπηρία.


Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι 24.01.2014 και ώρα 15:00, είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου. Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Σ. Γεωργοπούλου στο τηλ.: 210 - 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 14:00μ.μ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 142 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς εξελίσσεται η ανεργία στους επαγγελματίες υγείας


Χειροτερεύει η κατάσταση για αποφοίτους ΑΤΕΙ.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία είναι άκρως ανησυχητικά, ενώ αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας είναι και απόφοιτοι επαγγελμάτων υγείας όπου τα τελευταία χρόνια στρέφονται αρκετοί μαθητές με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας θέσης εργασίας.

Η κατάσταση είναι βέβαια καλύτερη για τους αποφοίτους τμημάτων όπως η φυσικοθεραπεία και η λογοθεραπεία αν συγκριθεί με αυτή των αποφοίτων θεωρητικών σχολών, ενώ υπάρχει και η διέξοδος του εξωτερικού όπου μετά το κύμα φυγής των γιατρών σειρά φαίνεται να παίρνουν οι νοσηλευτές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι σε δυο προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για 275 συνολικά θέσεις φυσικοθεραπευτών, 545 άνεργοι φυσικοθεραπευτές κατέθεσαν αιτήσεις. Επίσης και στους λογοθεραπευτές υπήρχαν αρκετές αιτήσεις καθώς για τις 89 θέσεις εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους 328 άνεργοι λογοθεραπευτές.

Όσον αφορά τους αποφοίτους ιατρικών εργαστηρίων για 10 θέσεις έδειξαν το ενδιαφέρον τους 142 υποψήφιοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων εντοπίζονται στην ειδικότητα της νοσηλευτικής όπου ο συνολικός αριθμός των ανέργων που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους ήταν 1.348 για 756, ενώ μικρός ήταν ο αριθμός υποψηφίων στην ειδικότητα της μαιευτικής όπου οι υποψήφιοι ήταν μόνο 37 για 4 θέσεις.

Αρκετά καλή είναι η κατάσταση για τους αποφοίτους του τμήματος Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας καθώς για τις 35 συνολικά θέσεις των δυο προκηρύξεων κοινωφελούς εργασίας οι υποψήφιοι ήταν μόλις 44. Ελάχιστοι ήταν επίσης και οι απόφοιτοι του τμήματος Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας που κατέθεσαν αιτήσεις. Για 3 θέσεις υποβλήθηκε ισάριθμος αριθμός αιτήσεων.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι σε ειδικότητες όπου υπάρχει μικρός αριθμός ανέργων αυτό αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι υπάρχουν λίγα τμήματα όπως για παράδειγμα σε εργοθεραπευτές και ραδιολόγους για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε και το ποσοστό απορρόφησης από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.


Ειδικότητα
Αριθμός ανέργων  βάσει αιτήσεων ΟΑΕΔ
Νοσηλευτές
1.348
Φυσικοθεραπευτές
545
Λογοθεραπευτές
328
Ιατρικά εργαστήρια
142
Εργοθεραπευτές
44
Μαιευτικής
37
Ραδιολόγοι-ακτινολόγοι
3
Ειδικότητα
Ποσοστό απορρόφησης κοινωφελούς εργασίας
Ραδιολόγοι-ακτινολόγοι
100%
Εργοθεραπευτές
79,55%
Νοσηλευτές
56,1%
Φυσικοθεραπευτές
50,46%
Λογοθεραπευτές
27%
Μαιευτικής
10,8%
Ιατρικά εργαστήρια
7%

Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για το επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών


Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Με το νόμο 4024/2011 ορίστηκε ότι δικαιούνται επίδομα απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι ύψους 100 ευρώ αρκεί να υπηρετούν σε περιοχές όπου πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

- Βρίσκονται στην παραμεθόριο ζώνη της χώρας μας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), στα Δωδεκάνησα, ή απέχουν είκοσι (20) χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Βουλγαρία.

- Βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, σε συνδυασμό και με συνθήκες δύσκολης πρόσβασης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) ή υφίστανται άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες (π.χ. υψόμετρο).

- Ειδικότερα για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται σε νησιά, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε νησιά με μεγάλη γεωγραφικά έκταση και δεν ανήκουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα , κριτήριο θα αποτελέσει τόσο η δυσχέρεια πρόσβασης λόγω μη ύπαρξης συχνών δρομολογίων πλοίων όσο και άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του νόμου 4024/2011 το επίδομα το λαμβάνουν υπάλληλοι με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση αδειών

Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές μικρής διάρκειας έως 2 μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως 6 ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του ΙΚΑ και ιδιωτικές κλινικές εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές η οποία αποδεικνύεται με σχετικό παραστατικό στοιχείο (εισαγωγή, εξιτήριο κ.α.)

Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση απόσπασης, διάθεσης, μετάθεσης

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη κ.α.) από την περιοχή η οποία δικαιολογεί τη χορήγησή του διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.

Διευκρινήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών χορηγείται μόνο στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες-παραμεθόριες περιοχές και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α όπως αυτές έχουν καθοριστεί μέχρι τις 31-10-2011.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του.

- Οι υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε παραμεθόρια ή προβληματική περιοχή και υπηρετούν με απόσπαση σε περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται ως άνω δεν δικαιούνται κατά το χρόνο της απόσπασής τους το επίδομα.

- Το επίδομα καταβάλλεται σε αποσπασμένους σε προβληματική ή παραμεθόρια περιοχή για όσο διάστημα διαρκεί η απόσπασή τους.

- Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το επίδομα το λαμβάνουν και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες ή προβληματικές.

Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με οργανική σε προβληματικές περιοχές

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση σε σχολείο απομακρυσμένης, προβληματικής περιοχής και αποσπάται για 2 συνεχόμενα διδακτικά έτη σε σχολεία μη απομακρυσμένης –παραμεθόριας και προβληματικής περιοχής και δεδομένου ότι οι αποσπάσεις ισχύουν για ένα διδακτικό έτος δηλαδή για χρονικό διάστημα από 1/9 έως 30/6 του επόμενου έτους οπότε και λήγει η απόσπαση του, όπου στη συνέχεια αναλαμβάνει υπηρεσία στην οργανική του θέση, τότε δικαιούται το ανωτέρω επίδομα μόνο για το χρονικό διάστημα των θερινών μηνών, δηλαδή από 1/7 έως 31/8 και κατόπιν ανάληψης υπηρεσίας, διάστημα κατά το οποίο δεν ισχύει η απόφαση απόσπασής του και λογίζεται ότι διανύθηκε στην οργανική του θέση.

Προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α

Με βάση έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που παρουσιάστηκε πιο πάνω, το επίδομα το δικαιούνται υπάλληλοι περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως απομακρυσμένες-παραμεθόριες και προβληματικές κατηγορίας Α. Μέχρι να εκδοθεί νέα απόφαση ισχύει το ΦΕΚ 667/Β/11-11-1992 σύμφωνα με το οποίο προβληματικές περιοχές Α είναι οι ακόλουθες:

1. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Κύθηρα).

2. ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (Επαρχία Οιτύλου).

3. ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Επαρχία Γορτυνίας).

4. ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ (Περιοχές τέως Δήμου Ανδρίτσαινας και τέως Δήμου - Λαμπείας)

5. ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Ιθάκη).

6. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (Σκύρος).

7. ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Ερρεκούσα, Μαθράκι).

8. ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Περιοχή Αγράφων (Κοινότητες Καρβασαρά, Καρίτσας, Καροπλεσίου, Μολόχας, Μπελοκομίτη, Νεράιδας), Περιοχή Αργιθέας (κοινότητες Ανθηρού, Αργιθέας, Αργυρίου, Βλασίου, Βραγιανών, Δροσάτου, Ελληνικών Θερινού, Καλής Κώμης, Καρυάς, Καταφυλλίου, Κουμπουριανών, Λεοντίου, Μαράθου, Μεσοβονείου, Οξυάς, Πετρίλου, Πετρωτού, Πετροχωρίου, Στεφανιάδας, Φουντωτού).

9. ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Βόρειες Σποράδες, Επαρχία Σκοπέλου).

10. ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (νήσος Γαύδος, Αρχαία πόλη Λισός).

11. ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

12. ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

13. ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

14. ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (πλην πόλεως Κοζάνης και Πτολεμαΐδος).

15. ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (Επαρχία Φιλιατών)

16. ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

17. «ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ»: Σύμφωνα με την ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30-3-2007 (ΦΕΚ 571/Β/20-4-2007) η εντός «» φράση αντικαταστάθηκε ως άνω αντί της "ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ (Επαρχία Αλμωπίας)"

18. ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (Άγιο Όρος, Αμουλιανή)

19. «ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ (Δήμοι Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Νικηφόρου, και τα Κοινοτικά Διαμερίσματα Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου του Δήμου Δράμας και η Κοινότητα Σιδηρόνερου»

20. ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

21. ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

22. ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

23. ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

24. ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

25. ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Επαρχία Κονίτσης, Επαρχία Μετσόβου και Επαρχία Πωγωνίου).

26. ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

27. ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

28. ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

29. «ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ (Δήμοι που απέχουν 20 χλμ από τα σύνορα: Αξιούπολης, Γουμένισσας, Δοϊράνης, Ευρωπού, Κιλκίς, Κρουσσών, Μουριών, Πολυκάστρου, Χέρσου και η Κοινότητα Λιβαδείων)».



Διαβάστε περισσότερα...

Τις επόμενες ημέρες η καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης


Κυμαίνεται από 210 έως και 1.050 ευρώ, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και την επιφάνεια της κατοικίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε μέσω twitter πως η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θα πιστωθεί μέσα σε λίγες μέρες τους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα 59,5 εκατ. ευρώ προς τους δικαιούχους του επιδόματος, που κυμαίνεται από 210 έως και 1.050 ευρώ, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και την επιφάνεια της κατοικίας.

Σημειώνεται πως οι διαθέσιμες πιστώσεις για επίδομα θέρμανσης έχουν προϋπολογιστεί στα 180 εκατ. ευρώ.

Την τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν ουσιαστικά οι φορολογούμενοι που προμηθεύτηκαν πετρέλαιο από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευθεί για εξόφληση του επιδόματος μέσα σε 20 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, ωστόσο έχει καταδειχθεί πως απαιτείται περισσότερος χρόνος.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Τουρκία για προπόνηση κολυμβητές του Έβρου


Δεν λειτουργεί το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας.

Στην Αδριανούπολη βρήκαν καταφύγιο για ακόμη μια χρονιά κολυμβητές από την Ορεστιάδα, οι οποίοι αναγκάζονται να «μεταναστεύουν» για μερικές ώρες την ημέρα ώστε να προπονηθούν στη γειτονική Τουρκία, μιας και το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας κατέβασε… ρολά!

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος ελλείψει πόρων που θα εξασφαλίσουν το πετρέλαιο για τη θέρμανση της κολυμβητικής πισίνας το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ορεστιάδας έκλεισε τις πόρτες του για τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα περίπου 300 αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Κολυμβητικού Ομίλου Ορεστιάδας, να αναζητούν αλλού χώρο για να αθληθούν.

«Στις 29 Νοεμβρίου και για περίπου 4 μήνες το Κολυμβητήριο έκλεισε. Η ομάδα από το τότε, πάλι όπως και πέρυσι, έψαξε να βρει λύσεις», τονίζει ο κ. Οδυσσέας Ρετσίδης πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Ορεστιάδας, εξηγώντας πως αρχικά οι αθλητές μετέβαιναν στην Αλεξανδρούπολη στο εκεί κολυμβητήριο, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτούσε περίπου έξι ώρες (μεταφορά και προπόνηση), γεγονός που αποθάρρυνε τη συνέχιση μιας τέτοιας λύσης.

«Πηγαίνουμε στην Αδριανούπολη που είναι μόλις μερικά λεπτά από την πόλη μας και μαζί με την προπόνηση απαιτούνται τρεις ώρες», συμπληρώνει ο κ. Ρετσίδης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η μεταφορά των αθλητών γίνεται με Ι.Χ. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των ιδίων.

«Περίπου σε 25 λεπτά είμαστε εκεί. Πάμε με δικά μας οχήματα, 7-8 στον αριθμό, έχοντας μαζί μας τα απαραίτητα έγγραφα για να περάσουμε στην Τουρκία. Έχει προηγηθεί προεργασία και με το τελωνείο των Τούρκων και δεν καθυστερούμε εκεί, αλλά περνάμε άμεσα απέναντι», επισημαίνει ο κ. Ρετσίδης, ενώ όπως εξήγησε μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 «είχαμε αγωνιστική συνεργασία με την ομάδα της Αδριανούπολης στο παρελθόν και ανταλλάσαμε και απόψεις πέραν των αγώνων. Η συζήτηση έφτασε στο πρόβλημα της θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες και άμεσα εξεδήλωσαν την πρόθεση να μας βοηθήσουν. Κανονίστηκαν οι ημερομηνίες και οι ώρες και βάσει αυτών βγάλαμε το πρόγραμμα των προπονήσεων μας».

Πέρυσι η Ομάδα μετέβαινε στην Αδριανούπολη πληρώνοντας μόνο τα έξοδα μετακίνησης, ωστόσο φέτος καλούνται να καταβάλουν και ένα μικρό αντίτιμο για τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής. «Πέρυσι ήταν δωρεάν και δεν καταβάλαμε αντίτιμο. Φέτος όμως πρέπει να δίνουμε 40 λίρες τον μήνα, είναι περίπου 13 ευρώ. Το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο και έτσι όλο και περισσότεροι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να πάνε για προπόνηση εκεί. Μέχρι στιγμής είναι 25 περίπου τα άτομα που μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη όμως ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Ορεστιάδας.

Παρά τη δημοσιότητα που έλαβε πέρυσι το ζήτημα, καθώς οι αθλητές αναγκάστηκαν και τότε να προβούν στις ίδιες ενέργειες για την προπόνησή τους, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις για εξεύρεση λύσης ώστε να μπορεί να λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες το Κολυμβητήριο. «Είναι ένα άθλημα που το έχει αγκαλιάσει παρά πολύ ζεστά η πόλη. Ο Σύλλογος εξυπηρετεί τα περισσότερα παιδιά μέσα στην πόλη» καταλήγει ο κ. Ρετσίδης.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα Dainese και ΜΙΤ για τις στολές των αστροναυτών


Αξιοποιείται η μελέτη εξέλιξης αερόσακων για μοτοσυκλετιστές.

Καθηγήτρια αστροναυπηγικής στο MIT, η Dava Newman θέλησε να κάνει μια έρευνα που θα οδηγήσει στη βελτίωση της στολής των αστροναυτών. Στη διαδρομή αυτή συναντήθηκε με τη Dainese.

Οι σύγχρονες στολές για τους αστροναύτες παρότι προσφέρουν μεγάλη προστασία και λειτουργικότητα, παρουσιάζουν ακόμη προβλήματα σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται σε διάφορα σημεία του ανθρωπίνου σώματος.

Η καθηγήτρια αναζήτησε τη βοήθεια του κέντρου τεχνολογίας της ιταλικής Dainese, ώστε και με την υποστήριξη της NASA, να εντοπίσει αρχικά τις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Τα αποτελέσματα θα επεξεργαστούν και σε δεύτερο χρόνο θα οδηγήσουν σε επανασχεδιασμό τόσο της στολής, όσο και της εσωτερικής της επένδυσης.

Μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας D-Tec (αερόσακοι για μοτοσυκλετιστές) που έχει αναπτύξει το ιταλικό εργοστάσιο, ο Allison, μηχανικός του MIT με τους ομόλογούς του της Dainese δημιούργησαν μια εφαρμοστή στο σώμα στολή με ενσωματωμένους αισθητήρες ώστε να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα σημεία όπου η πίεση είναι αυξημένη (αισθητήρες κρούσης και τριβής).

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν τις κατευθυντήριες στον επανασχεδιασμό των στολών, ενώ θα τεθούν στη διάθεση και άλλων διαστημικών υπηρεσιών με σκοπό ανάλογων προσαρμογών στις στολές τους. Μεταξύ αυτών, η ρωσική είναι από τις πρώτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η έρευνα είναι καινοτόμα και θα έχει ενδιαφέρον αν τα αποτελέσματα και η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί μέσα από αυτή θα βρουν την εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις όπου η αλληλεπίδραση ανθρώπινου σώματος και στολής είναι κρίσιμη, όπως προφανώς είναι και οι αγώνες μοτοσυκλέτας.

Επίσης θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ως προς την λήψη δεδομένων υψηλής ανάλυσης για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της απόδοσης τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών ειδών προστατευτικού εξοπλισμού. Από εκείνον του απλού καταναλωτή καθημερινού μοτοσυκλετιστή μέχρι του αγωνιζόμενου.




Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν εφαρμόζαμε τους κανόνες και γι' αυτό φτάσαμε στην κρίση»


Δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία άνω του 80% ο διοικητής του ΙΚΑ.

Δεν ξεκαθάρισε πότε θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ στα άτομα που έχουν αναπηρία άνω του 80% ο Ρόβερτος Σπυρόπουλος.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, είπε: «Εμείς εκτελούμε τη διαδικασία του ΕΚΑΣ. Δεν γνωρίζω όμως πότε θα επιστραφεί».

Υποστήριξε ότι: «Για να βγάλουμε μια εγκύκλιο, πρέπει να προηγηθεί μια εντολή του υπουργείου που ήρθε».

Και τόνισε, αναφερόμενος στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ότι: «Είναι εύκολο να αξιολογούνται και να κρίνονται αποφάσεις. Τα επικουρικά ταμεία εισπράττουν έσοδα από την εισφορά του εργοδότη και του εργαζόμενου. Άλλα χρήματα δεν μπορούν να γεννηθούν σε αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι συνταξιούχοι μπορούν να αποφασίζουν με υπογραφή αν θα παραλάβουν όλο το ποσό από το επικουρικό ταμείο ή αν θα συνεχίσει να δίνεται στη σύζυγό τους μετά το θάνατό τους, είπε: «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, τα ταμεία παντού έτσι διαχειρίζονται. Το αποθεματικό είναι προσωπικό σου κεφάλαιο. Εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις». Και τόνισε: «Στη χώρα δε μιλάμε με ενιαίους κανόνες. Δεν εφαρμόζαμε τους κανόνες για πολλές δεκαετίες και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε σε αυτή την κρίση».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...