Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από… φρούτα


Στον πεζόδρομο της Θήβας κατά την διάρκεια των γιορτών ο ιδιοκτήτης ενός οπωροπωλείου είχε την ιδέα να στολίσει το δικό του Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα προϊόντα που έχει στο μαγαζί του.

Πρωτότυπο, εντυπωσιακό και εύγευστο το δέντρο του!

Δείτε τη φωτό




Διαβάστε περισσότερα...

Δυο νέα μέλη προστέθηκαν στην όμορφη οικογένεια


Δύο καινούργιοι Παιδικοί Σταθμοί, ασφαλείς και αισθητικά προσεγμένοι, παραδίδονται στη χρήση και λειτουργούν στη Δημοτική Κοινότητα Κατασταρίου και στην Τοπική Κοινότητα Αργασίου έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πενήντα νήπια.



Οι νέες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς να εμπιστεύονται στο προσωπικό του Δήμου τα παιδιά τους, τα οποία φιλοξενούνται σε ασφαλείς και αισθητικά προσεγμένους χώρους.


Άλλωστε, ο Δήμος Ζακύνθου έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους γονείς και γι’ αυτό, προχώρησε στη δημιουργία νέων υποδομών εκεί που προηγούμενα δεν υπήρχαν ή υπολειτουργούσαν.


“Αυξήσαμε και ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές”
Η τελετή των εγκαινίων και η χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκαν χθες στον 6ο Παιδικό Σταθμό στο Καταστάρι, ενώ σήμερα θα γίνουν στο Αργάσι.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος εξέφρασε την χαρά του για την λειτουργία της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής και αναφέρθηκε στις προσπάθειες και στους στόχους της Δημοτικής Αρχής. “Από την αρχή της θητείας μας, το 2011, αυξήσαμε και ενισχύσαμε όλες τις κοινωνικές δομές. Από το Κοινωνικό Εστιατόριο και Παντοπωλείο, τα οποία υποστηρίζουν πάνω από 320 άτομα μηνιαίως, έως το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και αντίστοιχο για τα ΑμεΑ, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και συνάμα τη διατήρηση και στήριξη του ΚΑΠΗ, του “Βοήθεια στο Σπίτι”, και την παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε άπορους δημότες”, τόνισε ο κ. Μποζίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα Χoρού και Μουσικής σε οικονομικά αδύναμους μαθητές από τον Δήμο Τρικκαίων


Ο Δήμος Τρικκαίων αναλαμβάνει τηn λειτουργία Κοινωνικής Δομής Μουσικής και Χορού, οποία θα παρέχει δωρεάν εκμάθηση Χoρού και Μουσικής σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές σε συνεργασία με Ωδεία, Μουσικές Σχολές, Χορευτικούς Συλλόγους, Χορευτικούς Ομίλους, Συλλόγους, Σχολές Χορού.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ’ αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δικαίωμα αίτησης έχουν οικογένειες με εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος δεν ισχύει για μαθητές των οποίων και οι δυο γονείς έχουν κάρτα ανεργίας, όπως επίσης και για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ή για παιδιά με φυσική απουσία γονέων.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή κηδεμόνες θα απευθύνονται στον Δήμο Τρικκαίων για την υποβολή σχετικής αίτησης. Συνημμένα της αίτησης υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο Δ. Α. Τ.

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση τα δύο τελευταία έτη.

3. Κάρτα ανεργίας γονέων.

4. Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής για αναπηρία γονέα ή μέλους της οικογένειας.

5. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στην Κοινωνική Δομή Ενισχυτική Διδασκαλίας.

Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα.

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων μπορεί να ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά εφ' όσον κριθούν απαραίτητα.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα αυτό θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Μουσικής και Χορού, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα θέσεων. Η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου όπου κριθεί απαραίτητο.

Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, όπου κριθεί απαραίτητο κατά την διενέργεια της αξιολόγησης, μπορεί να ζητήσει ή να αναζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά.

Οι αιτήσεις γονέων ή κηδεμόνων θα υποβάλλονται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων έως 16 Ιανουαρίου 2014. Εκπρόθεσμες αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και θα αξιολογούνται από την Οργανωτική Επιτροπή εφόσον θα υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικη προσφορά αγάπης για τα παιδιά με αναπηρία από τη Γερμανική Σχολή


Το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών με αναπηρία έφερε η χριστουγεννιάτικη προσφορά αγάπης της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (πρώην ΚΕΠΕΠ "Ο Άγιος Δημήτριος), με την ενίσχυση της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας με το ποσό των 4.780 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό προήλθε από τις εισπράξεις των εισιτηρίων του “Kavafis Project”, που διοργανώθηκε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια λειτουργίας του σχολείου.

Παραλαμβάνοντας την επιταγή από τον πρόεδρο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης Μίχαελ Κοχ, η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία ενίσχυσης ενός σημαντικού κοινωνικού εγχειρήματος, όπως είναι το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυψέλη… αγάπης!


Οι εθελοντές του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα μα Αναπηρία «Η Κυψέλη» μιλούν στο «Ε».



«Αυτό που δίνουμε, είναι αγάπη», είπαν οι εθελοντές του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία «Η Κυψέλη», που πηγαίνουν αρκετά τακτικά - αν όχι καθημερινά - σε αυτό, για να βοηθήσουν όπως μπορούν τα παιδιά που βρίσκονται εκεί.

Μια χούφτα άνθρωποι προσφέρουν σχεδόν κάθε μέρα, εθελοντικά. Κάτι που δεν μπορεί αποτιμηθεί οικονομικά. Η αγάπη είναι αυτό που δίνουν οι εθελοντές στο Κέντρο «Η Κυψέλη», αγάπη σε παιδιά μικρής και μεγάλης ηλικίας, που δε ζητούν τίποτα παραπάνω από τους συνανθρώπους τους πέρα από λίγη παρέα.

«Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι εθελοντισμός, δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψω», είπε η πρόεδρος του Κέντρου και εθελόντρια η ίδια, Άσπα Γράμμου, στο «Ε» και προσέθεσε: «Για μένα είναι κάτι που βγαίνει μέσα από την ψυχή μου χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω.» Αυτό που ξέρει να δίνει η ίδια στα παιδιά, όπως τόνισε, είναι αγάπη. Αυτό έκανε από την πρώτη στιγμή που το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του, πριν από 18 χρόνια. Αυτό κάνουν και οι υπόλοιπες εθελόντριες που βρίσκονταν χτες στην «Κυψέλη» και θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, γιατί όπως είπαν, στο θέμα της προσφοράς η προσωπική προβολή δε χωράει.

«Να είναι χαρούμενα»
Για τις εθελόντριες εκείνο που έχει αξία, είναι να βλέπουν τα παιδιά χαρούμενα και ευτυχισμένα. «Είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε έξω. Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τα δικά του χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και θα πρέπει να το προσεγγίζουμε διαφορετικά και να επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες του καθενός», τόνισε η Κ.Π..

Επεσήμανε δε, ότι για πολλούς δεν είναι εύκολο να επισκέπτονται έναν τέτοιο χώρο. «Ίσως στην αρχή υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο σε συγγενικό σου πρόσωπο. Ίσως να νιώθει κανείς στενάχωρα, είναι ανθρώπινο.» Μάλιστα η ίδια παραδέχτηκε ότι τα πρώτα χρόνια επισκεπτόταν απλά το Κέντρο, ενώ τα τρία τελευταία αισθάνεται πως έχει γίνει πιο ενεργή ως άτομο όσον αφορά στον εθελοντισμό.



Οι εθελοντές στο πλευρό των ατόμων με αναπηρίες ενώ εκείνα διαβάζουν

Βέβαια η κ. Γραμμού τόνισε ότι η στενοχώρια δε βοηθά κανέναν, δε βοηθά τα παιδιά για τα οποία σημαντικό ρόλο παίζει η θετική ψυχολογία, η θετική ενέργεια που τους μεταδίδουν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω τους. Εξηγεί ότι είναι πολύ καλό τα παιδιά να συναναστρέφονται και με άλλα άτομα πέραν της οικογενείας τους, αυτό τα κάνει πιο κοινωνικά, τους δίνει αυτοπεποίθηση επιδρώντας θετικά στην ψυχοσύνθεσή τους.

«Στήνουμε ένα πανηγύρι από το τίποτα», είπε η κ. Γράμμου και προσέθεσε: «Βάζουμε μουσική και αρχίζουμε όλοι μαζί να χορεύουμε, να γελάμε, να παίζουμε, να αισθανόμαστε χαρούμενοι, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά. Να χαμογελάνε και να αισθάνονται ότι έχουνε δίπλα τους ανθρώπους που τα αγαπάνε και τους αγαπούν.»

«Θέλουμε παρέα»
Όταν ζητήθηκε από τα παιδιά να πουν τι θέλουν να τους φέρει ο Άγιος Βασίλης τη νέα χρονιά, είπαν όλα με μια φωνή: «Περισσότερη παρέα», κάνοντας με αυτό τον τρόπο αντιληπτό ότι ο άνθρωπος, όποιο πρόβλημα υγείας και αν αντιμετωπίζει, έχει ανάγκη μια άλλη ανθρώπινη παρουσία για να μοιραστεί μαζί του τη χαρά του, τη λύπη του, τον προβληματισμό του για κάτι.



Η κ. Άσπα Γράμμου μαζί με τα παιδιά

«Σε αυτό το Κέντρο, το γέλιο και το γλέντι είναι εθελοντισμός, είναι να κάνεις τα άτομα που είναι γύρω σου χαρούμενα. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας, δεν είναι κάτι δύσκολο. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στο Κέντρο εθελοντικά, αρκεί να θέλουν να δώσουν αγάπη στον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα τους», τόνισε η κ. Γράμμου και τόνισε ότι για να μπορέσει κανείς, πρέπει να κρύβει μέσα του αγάπη και όχι να κάνει ό,τι κάνει γιατί νιώθει υποχρέωση, διότι αυτό δεν έχει νόημα και δεν αποδίδει καρπούς.

Ο Κυριάκος, ο Γιώργος, ο Μπάμπης, η Καλλιόπη που ήταν χτες στο Κέντρο, είπαν πως ήταν χαρούμενοι που έχουν δίπλα τους τούς εθελοντές να τους κάνουν παρέα, και αυτό που ζήτησαν, ήταν να έρθουν ακόμη περισσότεροι. Η Χαρά όταν άρχισε να πηγαίνει στην «Κυψέλη», δεν ήταν και τόσο κοινωνική. Μετά όμως όπως είπε, και χάρη στους εθελοντές, άρχισε να μιλάει περισσότερο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η easyJet αντιμετωπίζει πρόστιμο 70.000 ευρώ για απομάκρυνση ανάπηρης γυναίκας από πτήση της


Η easyJet αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ στη Γαλλία, επειδή απομάκρυνε μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες από μια πτήση της, επειδή ήταν ασυνόδευτη. Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση διάκρισης επιβατών σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Αυτή την εβδομάδα σε μία από τις δύο υποθέσεις ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων που αφορούν απαιτήσεις κατά της αεροπορικής εταιρείας από χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ο εισαγγελέας ζήτησε από το Εφετείο του Παρισιού να αυξήσει το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην easyJet πέρυσι.

Στη βρετανική εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και υποχρεώθηκε να καταβάλει άλλα 5.000 ευρώ ως αποζημίωση το Μάιο του 2012 στην Marie-Patricia Hoarau, χρήστρια αναπηρικής καρέκλας. Η easyjet άσκησε έφεση στην απόφαση, λέγοντας ότι είχε συμμορφωθεί με το βρετανικό δίκαιο, όταν ανάγκασε να την επιβάτιδα να αποβιβαστεί, για λόγους ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι είχε πετάξει μόνη της την προηγούμενη ημέρα, η κα Hoarau απομακρύνθηκε από την πτήση Παρίσι - Νίκαια το Μάρτιο του 2010.

Η θέση και απάντηση της easyjet για το περιστατικό

Η απάντηση της αεροπορικής εταιρείας easyjet για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η ακόλουθη:

“H easyJet, που κάνει τα ταξίδια εύκολα και προσιτά για όλους, επανεπιβεβαιώνει τη δέσμευση της να επενδύει σημαντικά στην παροχή υποστήριξης, για όλες τις περιπτώσεις, καθώς και στην εκπαίδευση του πληρώματος και του προσωπικού εδάφους.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα μας αποδεικνύει ότι το 88% των επιβατών της easyJet με μειωμένη κινητικότητα είναι ικανοποιημένοι και έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της αεροπορικής εταιρείας.

Η easyJet αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της επιβάτισσας με μειωμένη κινητικότητα, της κα Hoarau, στη δικαστική υπόθεση, της μη μεταφοράς της, ως αποτέλεσμα μιάς συστηματικής πολιτικής διακρίσεων που ακολουθεί η εταιρία κατά των ανθρώπων με μειωμένη κινητικότητα, στην προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους από την ειδική εκπαίδευση προσωπικού που απαιτείται.

Η απόφαση στην υπόθεση της κας Hoarau’ s πάρθηκε υπό πολύ ειδικές και εξαιρετικές συνθήκες, αφού το πλήρωμα παρατήρησε ότι η επιβάτης χρειαζόταν τη βοήθεια 2 ατόμων για να μπει στη θέση της, ενώ η ίδια δε συνοδευόταν. Ενώ στην επιβίβαση, όταν η επιβάτης δέχθηκε συγκεκριμένες ερωτήσεις από την επικεφαλής του πληρώματος, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν το βαθμό αυτονομίας, φάνηκε να μην μπορεί να φτάσει στην έξοδο κινδύνου μόνη της.

Η easyJet θα ήθελε να τονίσει ότι δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή σε όλους τους επιβάτες της και με έμφαση δηλώνει, ότι δεν είχε καμία πρόθεση διάκρισης ανάμεσα στους πελάτες της.

Όλοι οι επιβάτες είναι ευπρόσδεκτοι στις πτήσεις μας. Κάθε μέρα ταξιδεύουμε περίπου 1.000 επιβάτες με ειδικές ανάγκες, που εκπροσωπούν περίπου 350.000 επιβάτες κάθε χρόνο σε όλο το δίκτυο μας. Μόνο για λιγότερο από 1%, θα πρέπει να ταξιδέψουν με συνοδό, για την δική τους ασφάλεια.

Η απόλυτη προτεραιότητα της easyJet είναι η ασφάλεια των επιβατών και των μελών του πληρώματο της και δείχνει μια ιδιαίτερη προσοχή προς τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους, όπως και για κάθε άλλο επιβάτη ή μέλος του πληρώματος, σε περίπτωση περιστατικού. Η αεροπορική εταιρεία είναι πλήρως συμμορφωμένη με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας επιβάτης που χρειάζεται μια αναπηρικό αμαξίδιο και δε μπορεί να περπατήσει, να σταθεί ή να κινηθεί μέσα στην καμπίνα χωρίς βοήθεια, ή χρειάζεται επίσης βοήθεια να αρθεί εντός και εκτός καθισμάτων του αεροσκάφους, ή να φτάσει μόνος του μέχρι τις εξόδους κινδύνου, απαιτείται να ταξιδεύουν με έναν ενήλικα που μπορεί να τους συνοδεύει και να τους φροντίζει.

Η easyJet θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τις απαίτησεις των αρχών. Είναι υποχρεώση της εταιρείας, καθώς και σκοπός να κάνει το ταξίδι εύκολο για όλους, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ασφάλεια. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έλαβε σήμερα όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το δικαστήριο θα αθωώσει την easyJet από τις κατηγορίες αυτές.

Η αεροπορική εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της για τη βιομηχανία σχετικά με τις συνέπειες μιας απόφασης, που θα την καταδικάσει για διάκριση, επειδή δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η easyJet συνεχώς προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και την εμπειρία των επιβατών της. Έχοντας αυτό ως στόχο, η εταιρία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και τις ενώσεις, και έχει δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, ώστε να βρίσκουον λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. Η easyJet προσφέρει μια ειδική υπηρεσία υποστήριξης ειδικής βοήθειας, όπου καλεί τους επιβάτες 24 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, προκειμένου να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους και να ενισχύσουν την ποιότητα του ταξιδιού τους εν πτήση.

Η easyJet είναι αποφασισμένη να κάνει τα ταξίδια πιο εύκολα και προσιτά για όλους και θέλει να συνεργαστεί με όλα τα μέρη, για να εξασφαλίσει ότι όσοι έχουν ανάγκη ειδικής βοήθειας, θα μπορεί να ταξιδέψούν με την easyJet εξίσου εύκολα όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες”.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός (ΕΚ αριθ. 1107/2006 - άρθρο 4) ορίζει ότι ‘ένας αερομεταφορέας ή/ ο πράκτοράς του... μπορεί να αρνηθεί, ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας, κράτησης ή την επιβίβαση ενός ατόμου με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα... προκειμένου να εφαρμόσουν τους κανόνες ασφαλείας που ορίζει η διεθνής, ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία ή να εφαρμόσει τους κανονισμούς που καθορίζονται από τις αρχές που έχουν πιστοποίηση τον αερομεταφορέα (η CAA στην περίπτωση της easyJet), σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (FODCOM 49/08)’.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα, η easyJet δεν επιτρέπει σε κάθε επιβάτη να ταξιδέψει, εάν δεν μπορούν να φτάσουν μόνοι τους έως την έξοδο κινδύνου. Ένας επιβάτης που χρειάζεται μια αναπηρικό αμαξίδιο και δε μπορεί να περπατήσει, να σταθεί ή να κινηθεί μέσα στην καμπίνα, χωρίς βοήθεια, και χρειάζεται να αρθεί εντός και εκτός καθισμάτων του αεροσκάφους, απαιτείται να ταξιδεύουν με έναν ενήλικα που μπορεί να φροντίσει τις ανάγκες του / της”. 



Διαβάστε περισσότερα...

«Υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση αδειών υπαιθρίου εμπορίου για το έτος 2014»


Από 19 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 09:00 έως 30 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14:00.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Δ/σης Μακεδονίας – Θράκης με την αριθμ. πρωτ. 65000/31-10-2013απόφασή του, προσδιόρισε τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β’, για τον Δήμο Σερρών.

Με την αριθμ. 695/2013 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σερρών, καθόρισε τον αριθμό αδειών κατά κατηγορία δραστηριότητας υπαίθριου στάσιμου και πλανοδίου εμπορίου τύπου Β’.

Καθορίστηκαν πενήντα μία (51) άδειες άσκησης πλανόδιας υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας στον Δήμο μας για το έτος 2014 και συγκεκριμένα, 23 (είκοσι τρεις) άδειες Τύπου Β’ για πλανόδιο εμπόριο και 28 (είκοσι οχτώ) άδειες Τύπου Β’ για στάσιμο εμπόριο, οι οποίες ισχύουν για τα όρια του Δήμου Σερρών.

ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΥΠΟΥ  Β
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ  
ΑΡΙΘΜΟΣ
ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις) – καντίνες-ψυχαγωγικά αντικείμενα.
3
ειδών ένδυσης νεωτερισμών φο μπιζού λευκών ειδών ψιλικών καθώς και ειδών υπόδησης δερμάτινων ειδών (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια).
7
ειδών παντοπωλείου μόνο: ξηρών καρπών, μελιού, ζαχαρωδών προϊόντων, τυποποιημένου κομμένου καφέ.
3
Ειδών υαλοπωλείου, πλαστικών με το μέτρο, εκκλησιαστικών ειδών
4
μέσων συσκευασίας (χάρτινες − πλαστικές σακούλες)
2
ειδών και υποβοηθητικών καλλιέργειας ανθοκομικής (πήλινες πλαστικές γλάστρες − χώμα) − καλλωπιστικών φυτών − πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτάρια κηπευτικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου).
4

ΣΤΑΣΙΜΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΥΠΟΥ  Β
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ  
ΑΡΙΘΜΟΣ
ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις) μόνο:
κουλούρια, ………………………………………………………………..
σαλέπι, σάμαλι, μαλί της γριάς, ………………………………………..
κάστανα, ξηροί καρποί, καλαμπόκια ψημένα…………………………
καντίνες……………………………………………………………………

8
3
4
2
ειδών ένδυσης νεωτερισμών φο μπιζού λευκών ειδών ψιλικών καθώς και ειδών υπόδησης δερμάτινων ειδών (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια).Εκτός της πόλης των Σερρών
2
ειδών παντοπωλείου μόνο: ξηρών καρπών, μελιού, ζαχαρωδών προϊόντων
2
παραδοσιακών ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνημάτων, καλλιτεχνημάτων και έργων τέχνης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας
5
ειδών και υποβοηθητικών καλλιέργειας ανθοκομικής (πήλινες−πλαστικές γλάστρες − χώμα) − καλλωπιστικών φυτών − πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτάρια κηπευτικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου).
2



Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους. (άρθρο 1 παρ.1 ΠΔ 254/05).

β) Το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών – συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία εισοδήματος (α΄ κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994). Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων με τρία (3) τέκνα και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών (Δήμων – Κοινοτήτων) ή της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων (άρθρο 1 παρ.1 ΠΔ 254/05) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.11 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Κ-164/17.1.2011 (ΦΕΚ 275/22.2.2011 τεύχος Β’).

γ) Δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς. (άρθρο 7 παρ.1 ΠΔ 254/05).

2. ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Οι διαθέσιμες ανά κατηγορία άδειες χορηγούνται με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου σε ανέργους και δικαιούχους άσκησης των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Από τις χορηγούμενες σε ανέργους άδειες ικανοποιούνται, κατά σειρά προτεραιότητας, τα πρόσωπα των κατωτέρω κατηγοριών:

α. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί,

β. μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα,

γ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν.1370/1944 (Α’ 82),

δ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,

ε. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,

στ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο,

ζ. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) Έλληνες τσιγγάνοι ΡΟΜ που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,

η. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση,

εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν υποβάλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι υπόλοιπες άδειες που απομένουν αδιάθετες χορηγούνται με κλήρωση, η οποία διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων, κατά περίπτωση.

Κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση και έχουν προτεραιότητα, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογούν στη συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων.

Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.

Όλες οι κληρώσεις διενεργούνται δημοσίως, την ίδια ημέρα. Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται μόνο με την τήρηση της διαδικασίας της παραγράφου αυτής, κατά το επόμενο έτος.

Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια. (άρθρο 1 παρ.9 Ν.2323/1995 όπως είχε τροποποιηθεί με το Ν.3190/03, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.3377/05 και συμπληρώθηκε με την παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 3734/09 και την παρ.1 του άρθρου 17 του Ν. 3769/2009 και τροποποιήθηκε εκ νέου με την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν.4038/12 κατ΄ επιταγή του αρθ. 13 Ν.3844/2010).

Από τη διαδικασία της κλήρωσης για τον καθορισμό συγκεκριμένης θέσης, εξαιρούνται οι κάτοχοι άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου των οποίων η άδεια πρόκειται να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 254/ 2005.

3. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Στάδιο προέγκρισης με την κατάθεση της αίτησης

1. Ανεργία από τον ΟΑΕΔ.

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου έτους.

3. Πιστοποιητικά κατά περίπτωση:

α. Πολυτέκνων (τρία παιδιά και άνω)

β. Αναπηρίας

γ. Ομογενών παλιννοστούντων που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., Πόντο ή Βορειοηπειρώτες, ΡΟΜ, κλπ.

4. Υπεύθυνη δήλωση (συνημμένη) ότι δεν υπάρχει στη κατοχή του ενδιαφερόμενου και των συγγενών α’ βαθμού άδεια λαϊκής καθώς και άλλη άδεια που να σχετίζεται με την δραστηριότητα του πλανόδιου εμπορίου

* Δεν θα πρέπει να υπάρχει οφειλή προς τον Δήμο

* Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοικοι του Δήμου Σερρών


4. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ

Στάδιο χορήγησης άδειας

Συμπλήρωση αίτησης που περιέχει και βεβαίωση περί μη οφειλής προς τον Δήμο

(Δημοτική Ενημερότητα)


1. Βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ περί υποβολής σ’ αυτή δήλωση έναρξη – άσκηση επιτηδεύματος.

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου έτους.

3. Πιστοποιητικό αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα. (Ο.Α.Ε.Ε.)

4. Φωτοαντίγραφο άδειας κυκλοφορίας του οχήματος

5. Φωτοαντίγραφο άδειας ικανότητας του οδηγού

6. Βιβλιάριο υγείας και βεβαίωση της Υγειονομικής

Υπηρεσίας ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις της υγειονομικής νομοθεσίας (μόνο για τρόφιμα – ποτά).

7. Υπεύθυνη δήλωση (συνημμένη)

8. Δυο πρόσφατες φωτογραφίες

Για τις άδειες ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ επιπλέον:

9. Έκθεση της αρμόδιας τουριστικής αστυνομίας ότι το αμάξωμα του αυτοκινήτου πληροί τους όρους της τουριστικής εμφάνισης.

5. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση Διοικητήριο Σερρών

Πρώην ΤΥΔΚ 2ος όροφος


Τηλ. 23213 50368 και 23213 50478



Πηγή: http://www.anexartitos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Διαδήλωση για την 16χρονη που βιάστηκε


Ο θάνατος μιας Ινδής έφηβης η οποία αυτοπυρπολήθηκε μετά τον διπλό ομαδικό βιασμό της ήταν η αιτία διαδήλωσης δεκάδων ανθρώπων στην Κολκάτα σήμερα.

Η 16χρονη υπέκυψε σε ένα νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί χθες, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ινδικά μέσα ενημέρωσης. Η οικογένειά της ανέφερε ότι οι άνδρες που την βίασαν τον Οκτώβριο και φίλοι τους την προσέβαλαν και την απειλούσαν. Έξι ύποπτοι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί.

Η αυτοπυρπόλησή της, την 23η Δεκεμβρίου, σημειώθηκε μόλις μερικές ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου μιας φοιτήτριας η οποία είχε βιαστεί ομαδικά στο Νέο Δελχί, ένα επεισόδιο που είχε προκαλέσει διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο στην Ινδία και διεθνή κατακραυγή.

Περίπου 150 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από το νοσοκομείο όπου απεβίωσε η έφηβη.

Οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν με εκδηλώσεις οργής την άρνηση της αστυνομίας να δώσει άδεια η σορός της έφηβης να βγει από το νοσοκομείο και να υπάρξει περιφορά της πριν την αποτέφρωσή της.

Η οικογένεια του θύματος απαιτεί την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τους δράστες του βιασμού της νεαρής. Τα μέλη της οικογένειας κατά δημοσιεύματα έχουν δεχθεί απειλές από τους κατηγορούμενους, που απέδωσαν εξάλλου σε ιατρική αμέλεια το θάνατό της.

Οι ακτιβιστές, που συναντήθηκαν με έναν ανώτατο τοπικό αξιωματούχο, απαίτησαν η οικογένεια της 16χρονης να προστατευθεί.

Οι αρχές της Ινδίας θέσπισαν έναν αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για υποθέσεις σεξουαλικής βίας μετά το θάνατο της 23χρονης πέρυσι που είχε υποστεί μαζικό βιασμό και ξυλοδαρμό από μια ομάδα ανδρών μέσα σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκε το εξάμηνο στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Την 1η Αυγούστου θα τελειώσει το ακαδημαϊκό έτος.

Ευχάριστα ήταν τα νέα που επιφύλασσε λίγο πριν το τέλος του 2013 το Συμβούλιο της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αφού με τη συνεδρία τους στις 30/12 καθόρισε το ακαδημαϊκό ημερολόγιο και την περίοδο πραγματοποίησης των μαθημάτων του πολυπαθούς χειμερινού εξαμήνου.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κοσμητεία το χειμερινό εξάμηνο που έχει ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαρτίου του 2014. Τα μαθήματα των ημερών 17 έως και 20 Δεκεμβρίου όπου η σχολή τελούσε υπό κατάληψη θα αναπληρωθούν σε συνεννόηση με την Κοσμητεία. Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν από τις 31/3 έως και τις 13/4.

Όσον αφορά το εαρινό εξάμηνο αυτό θα ξεκινήσεις στις 14 Απριλίου και οι παραδόσεις των μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουλίου. Η εξεταστική περίοδος του εαρινού εξαμήνου θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακοπές του Πάσχα για τους φοιτητές της Φιλοσοφικής θα έχουν μικρή διάρκεια καθώς θα ξεκινήσουν στις 16 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 Απριλίου.

Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου όπου εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το διάστημα από 2 έως και 9 Σεπτεμβρίου η Κοσμητεία ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα αναπλήρωσης:


Αρχική εξέταση
Αναπλήρωση
10/9/2013
18/1/2014
11/9/2013
19/1/2014
12/9/2013
25/1/2014
13/9/2013
26/1/2014
16/9/2013
1/2/2014
17/9/2013
2/2/2014
18/9/2013
8/2/2014
19/9/2013
9/2/2014
20/9/2013
15/2/2014
23/9/2013
16/2/2014
24/9/2013
22/2/2014
25/9/2013
23/2/2014
26/9/2013
1/3/2014
27/9/2013
2/3/2014
Σημ: Οι ώρες και τα αμφιθέατρα παραμένουν ως έχουν

Επισημαίνεται από την Κοσμητεία ότι κατά τις εξετάσεις του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα μόνο οι επί πτυχίω φοιτητές. Η εφαρμογή του πιο πάνω προγράμματος διασφαλίζεται μόνο με την απρόσκοπτη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου εντός των ανωτέρω ημερομηνιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Βραβεύτηκαν οι αστυνομικοί που έσωσαν μωρό από πνιγμό


Η βράβευση πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Πατρών.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών, βραβεύτηκαν ο Αρχιφύλακας Ανδρέας Κάππος και ο υπαρχιφύλακας Κωνσταντίνος Πατέντας, οι οποίοι τιμήθηκαν για ιδιαίτερα διακεκριμένη και εξαίρετη πράξη.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη ΠατρώνΧρυσόστομο ο οποίος και επέδωσε στους βραβευθέντες μια ασημένια εικόνα μπροστά σε πλήθος κόσμου στην εκκλησία. Οι βραβευθέντες με την άμεση παρέμβασή τους, βοήθησαν τη 17 μηνών Χριστίνα από βέβαιο πνιγμό.

Το μικρό παιδί, κινδύνευσε να πνιγεί από ένα κομμάτι πατάτας που κατάπιε και του έκλεισε την αναπνευστική οδό.

Ο Μητροπολίτης Πατρών, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήρια προς τους αστυνομικούς για την εξαιρετική πράξη τους.


Πηγή: http://www.dete.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προβλέψεις του Ισάακ Ασίμοφ το 1964 για το 2014


Ποιες εικασίες του επαληθεύτηκαν.

Πίσω στο 1964 ο φημισμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισάακ Ασίμοφ τόλμησε να κάνει μερικές εικασίες για το τι θα συναντούσε κανείς μέσα στην Παγκόσμια Έκθεση του 2014.

Χρησιμοποιώντας το ταλέντο του στο να οραματίζεται την τεχνολογία του μέλλοντος, οι προβλέψεις του Ασίμοφ πριν από πενήντα χρόνια είναι εντυπωσιακά ακριβείς ενώ συγχρόνως προκαλούν και ένα αίσθημα κατάθλιψης, αναφέρει δημοσίευμα του BuzzFeed.

Διαβάστε παρακάτω σε ποιες έπεσε μέσα:

«Μια σκέψη που μου έρχεται είναι ότι ο άνθρωπος θα συνεχίζει να απομυζά τη Φύση, σε μια προσπάθεια να φτιάξει ένα περιβάλλον που θα του ταιριάζει καλύτερα».

«Οι συσκευές για την κουζίνα θα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούν να φτιάχνουν έτοιμα γεύματα, να ζεσταίνουν νερό και να το μετατρέπουν σε καφέ».

«Έτοιμα γεύματα, προμαγειρεμένα, θα βρίσκονται αποθηκευμένα στους καταψύκτες, περιμένοντας να ζεσταθούν για να καταναλωθούν αμέσως».

«Οι ηλεκτρονικές συσκευές του 2014, φυσικά, δε θα έχουν καλώδια».

«Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια, για να σχεδιαστούν οχήματα με ρομποτικούς εγκεφάλους».

«Τα οχήματα θα μπορούν να ρυθμιστούν για συγκεκριμένους προορισμούς, χωρίς να χρειάζεται η παρεμβολή των αντανακλαστικών ενός οδηγού».

«Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην μετακίνηση με την ελάχιστη δυνατή επαφή με την επιφάνεια».

«Μέχρι το 2014 θα έχουν προσγειωθεί στον Άρη μόνο μη επανδρωμένα σκάφη, ενώ θα βρίσκεται στα σκαριά η προετοιμασία μιας επανδρωμένης αποστολής».

«Για μικρής απόστασης μετακινήσεις, κινούμενοι διάδρομοι (κυλιόμενες σκάλες) θα κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο των πόλεων».

«Το 2014 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο παγκόσμιος πληθυσμός να είναι 6,5 δισεκατομμύρια και ο πληθυσμός των ΗΠΑ 350 εκατομμύρια».

«Χάρη σε σύγχρονους δορυφόρους που θα αιωρούνται στο διάστημα, θα είναι δυνατή μια απ’ ευθείας κλήση σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».

«Οι επικοινωνίες θα γίνονται με ήχο και εικόνα, και θα μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τον άνθρωπο στον οποίο έχετε τηλεφωνήσει».

«Ένα από τα διάσημα εκθέματα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2014 θα είναι μια ανθρώπινων διαστάσεων τρισδιάστατη τηλεόραση».

«Τα ρομπότ δε θα είναι κοινά, ούτε πολύ προχωρημένα το 2014, όμως θα υπάρχουν».

«Κάποιες εργασίες ρουτίνας δε θα μπορούν να τις κάνουν καλύτερα οι μηχανές από τον άνθρωπο. Η ανθρωπότητα θα γίνει μια φυλή φροντίδας των μηχανών».

«Ακόμη και τότε, η ανθρωπότητα θα υποφέρει από... βαρεμάρα».

«Οι λίγοι τυχεροί που θα απασχολούνται με δημιουργικές δουλειές, θα είναι μια μικρή ελίτ».

«Στην πραγματικότητα, η πιο μελαγχολική εικασία που μπορώ να κάνω για το 2014 είναι ότι σε μια κοινωνία αναγκαστικού ελεύθερου χρόνου και αναψυχής, η μόνη ένδοξη λέξη στο λεξιλόγιο θα είναι αυτή της... δουλειάς!».

Βέβαια, καταλήγει το άρθρο, ο Ασίμοβ μπορεί να μην έπεσε μέσα σε όλες του τις εικασίες –όπως για παράδειγμα ότι το 2014 θα υπήρχε μια Παγκόσμια Έκθεση- όμως και πάλι κανείς μπορεί να πει ότι δεν τα πήγε και άσχημα με τις προβλέψεις του!



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγέλλονται ως παράνομες οι προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ σε σχολεία ειδικής αγωγής


Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Παράνομες και αντισυνταγματικές θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής μέσω των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ (7.400 θέσεις).

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ η τοποθέτηση των προσληφθέντων στις δομές αυτές γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να λαμβάνεται υπ όψη ο στόχος του προγράμματος που είναι «η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» και όχι η κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, τονίζουν την ανακοίνωσή τους, δεν λαμβάνεται υπ όψη η πρόσφατη απάντηση του υπουργού ΥΠΑΙΘ κου Κ. Αρβανιτόπουλου, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι «επικουρική», δηλαδή η παρουσία του έχει νόημα μόνο εφ όσον υπάρχει ήδη το βασικό αναγκαίο προσωπικό που καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των δομών.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναφέρει «δεδομένου ότι σήμερα στο τέλος του τρέχοντος έτους (2013)παραμένουν τα 1070 από τα 1600 αρχικά λειτουργικά κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, αναρωτιόμαστε σε ποιες ΣΜΕΑΕ και σε ποια ΚΕΔΔΥ της χώρας εκπληρώνονται οι παραπάνω προϋποθέσεις για την τοποθέτηση συναδέλφων με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στα πλαίσια επικουρικής λειτουργίας.

Φοβούμαστε ότι οι συνάδελφοι, αυτοί, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και καθοδήγηση, θα κληθούν να αναλάβουν την διάγνωση, αξιολόγηση, συμβουλευτική και θεραπευτική υποστήριξη μαθητών και γονέων, αλλά και την υποστήριξη συναδέλφων εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.»

Μεταξύ των άλλων η ΠΟΣΕΕΠΕΑ καταγγέλλει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι προσληφθέντες μέσω ΟΑΕΔ τοποθετούνται σε θέσεις που δεν προβλέπεται για το ΕΕΠ και ΕΒΠ (γενικά γυμνάσια και λύκεια) και ως εκ τούτου θα κληθούν να καλύψουν γενικές ανάγκες σχολικών μονάδων (γραμματειακή υποστήριξη κ.λ.π.), απαξιώνοντας τον ρόλο τους ως επιστήμονες.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι θα κινηθεί σε κάθε επίπεδο (νομικό, συνδικαλιστικό, επιστημονικό), προκειμένου:

1. Να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων ΕΕΠ και ΕΒΠ που αναμένουν, όπως έχουν δικαίωμα, τον διορισμό τους μέσω των Πινάκων Υποψήφιων Αναπληρωτών που έχουν καταρτισθεί πρόσφατα σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

2. Να περιφρουρήσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η/και αναπηρία στα ΚΕΔΔΥ και τις ΣΜΕΑΕ.

3. Να συμβάλλει στην αποτροπή της απόπειρας εκμετάλλευσης των άνεργων νέων συνάδελφων μας, για τους οποίους πιστεύουμε ότι, ένα πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θα ήταν πράγματι χρήσιμο, με την προϋπόθεση της πλήρους στελέχωσης και λειτουργίας της διαγνωστικής και υποστηρικτικής υπηρεσίας η του σχολείου όπου θα ενταχθούν (ώστε να είναι σε θέση να τους παράσχει εμπειρίες και καθοδήγηση) και της παροχής ισότιμης αμοιβής για ίση εργασία, εφ όσον πρόκειται για πτυχιούχους με τα απαιτούμενα προσόντα.

Επίσης καλούν κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, που λειτουργούν ως επιβλέποντες φορείς αλλά και τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ που εμπλέκονται ως φορείς τοποθέτησης, να λάβουν υπ όψη τους όλα τα παραπάνω στη διαδικασία τοποθέτησης των ωφελούμενων από το πρόγραμμα στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ της χώρας.

Παράλληλα ζητούν από τον κ. Αρβανιτόπουλο να διακόψει άμεσα την παράνομη διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικού προσωπικού από τον ΟΑΕΔ και να αποφασίσει άμεσα την διάθεση μέσω του μόνου αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, των παραπάνω η άλλων πιστώσεων για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού ΕΕΠ και ΕΒΠ, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ όλης της χώρας.

Τέλος καλούν το Εθνικό Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε φορέα που καθήκον του είναι ο έλεγχος των ενεργειών της κυβέρνησης, να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που εκτίθενται παραπάνω και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου με στόχο την αποτροπή των δυσμενών επιπτώσεων στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς, που υφίστανται άγρια αλλαγή εργασιακών συνθηκών και πλαισίου προσφοράς των υπηρεσιών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι συμβουλές που μάς ακολουθούν μια ζωή


Όπως τις κατέγραψε έρευνα του Thought Catalog.

Όλοι έχουμε γίνει αποδέκτες συμβουλών ή συμβουλάτορες σε τρίτους κάποια στιγμή στη ζωή μας με κάποιο τρόπο.

Ποιες όμως είναι αυτές που θυμούνται οι χρήστες του διαδικτύου από τις εμπειρίες τους, που συμμετείχαν στην έρευνα του ηλεκτρονικού περιοδικού Thought Catalog;

1. Ο φόβος είναι παροδικός. Η μεταμέλεια μόνιμη.

2. Οι άνθρωποι σου συμπεριφέρονται όπως τους δείξεις.

3. Το να ανησυχείς για τα πράγματα είναι σαν μια κουνιστή καρέκλα: δε σε πάει πουθενά.

4. Ποτέ μην μένεις σε αυτό που έκανες λάθος. Αντίθετα, επικεντρώσου σε αυτό που μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις.

5. Ποτέ μην προσπαθήσεις να καταλάβεις τις γυναίκες. Όταν το κάνουν εκείνες μεταξύ τους... μισιούνται.

6. Δεν είναι δοκιμή. Η ζωή σου είναι αυτή που ζεις τώρα.

7. Ο πόνος που νιώθεις είναι αποτέλεσμα των προσδοκιών σου.

8. Μη σπαταλάς το χρόνο σου ζηλεύοντας. Κάποιες φορές βρίσκεται μπροστά, κάποιες πίσω… ο αγώνας είναι μακρύς και στο τέλος είσαι μόνος με τον εαυτό σου.

9. Θα γλιτώσεις από πολλούς μπελάδες, αν μάθεις να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

10. Να είσαι καλός με τους ανθρώπους γύρω σου όταν ανεβαίνεις. Κάποια στιγμή θα τους συναντήσεις ξανά στη ζωή σου, όταν θα βρίσκεσαι σε πτώση.

11. Η αντίληψη είναι η πραγματικότητα. Αν κάποιος πιστεύει ότι είστε «μαλ...», θα σάς συμπεριφέρεται ως τέτοιο, ακόμη κι αν είστε ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου.

12. Ζήστε με όσα έχετε στη διάθεσή σας. Μην σπαταλάτε χρήματα για να εντυπωσιάσετε τους άλλους. Το πιο πιθανό είναι ότι είναι τόσο απασχολημένοι να ξοδεύουν κι εκείνοι, που δε θα το προσέξουν και στη χειρότερη περίπτωση θα σάς αναγκάσουν να ξοδέψετε ακόμη περισσότερα για να τους φτάσετε.

13. Η ποικιλία είναι το «αλάτι» της ζωής. Δοκιμάστε τα πάντα μία φορά.

14. Η ζωή δεν κάνει διαλείμματα.

15. Μπορείτε να γλιτώσετε από πολλούς καυγάδες, προσθέτοντας σε όσα λέτε το εξής απλό: «Αυτή είναι απλά η γνώμη μου».

16. Εμπιστεύσου λίγους. Να σέβεσαι τους πάντες.

17. Μόνο οι βαρετοί άνθρωποι βαριούνται.

18. Να είσαι καλός, ή να γίνεις καλός σε κάτι.

19. Αν δε δοκιμάσεις, είναι σαν να έχεις αποτύχει.

20. Το μάθημα επαναλαμβάνεται μέχρι να το μάθεις.

21. Μην πιστεύεις όσα σκέφτεσαι.

22. Αγάπησε το σύντροφό σου με τον τρόπο που θέλει εκείνος να αγαπηθεί, όχι με τον τρόπο που πιστεύεις εσύ ότι θα έπρεπε να αγαπηθεί.

23. Βοήθησε πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους υπόλοιπους γύρω σου (όπως λένε και όλες οι αεροσυνοδοί).



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοχρονιά στο δρόμο


Πίσω από το γλέντι και τα πυροτεχνήματα, οι άστεγοι - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο χρόνος άλλαξε, το 2014 μπήκε πανηγυρικά με εορτασμούς και γλέντια, φιλιά κι ευχές αυτή η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να φέρει ελπίδα. Για κάποιους η χθεσινή νύχτα ήταν όπως οι προηγούμενες και οι επόμενες, δεν περιλάμβανε ρεβεγιόν και το 2014 τους βρήκε στο δρόμο, όπου είναι το σπίτι και η ζωή τους.

Δείτε τις φωτογραφίες






















Διαβάστε περισσότερα...

Στην προεδρία της ΕΕ από σήμερα η Ελλάδα


Για πέμπτη φορά από την ένταξή της το 1981.

Στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται από σήμερα η Ελλάδα, που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981.

Σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί αισιόδοξος αναφέροντας ότι η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη.

«Θα είναι μια προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» είχε πει ο πρωθυπουργός.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει στις 8 Ιανουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Μία ημέρα μετά, στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων.

Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια.Συνολικά αναμένονται στην Ελλάδα 14.500 επισκέπτες.

Πολιτικές προτεραιότητες της Αθήνας θα είναι:
1. Η ανάπτυξη, με έμφαση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και η καταπολέμηση της ανεργίας.
2. Η θεσμική θωράκιση της ΟΝΕ, με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
3. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
4. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.



Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται το κανονικό ωράριο στην αγορά


Από την Παρασκευή.

Μετά τη διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων, από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου η αγορά θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Σήμερα Πρωτοχρονιά τα καταστήματα είναι κλειστά ενώ δεν θα ανοίξουν ούτε αύριο λόγω της απασχόλησης του προσωπικού την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκίνηση του ρεπόρτερ για την ηλικιωμένη


Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων υποδέχεται τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στο παραδοσιακό εορταστικό γεύμα αγάπης.

Ο ρεπόρτερ του MEGA περιέγραψε ένα συγκινητικό στιγμιότυπο, αναφέροντας: «Όταν ολοκληρώσαμε το ρεπορτάζ και περιμέναμε, για να βγούμε, κάποια στιγμή ένιωσα ένα άγγιγμα στον ώμο μου, γύρισα και είδα μία ηλικιωμένη κυρία να με ρωτά: Με συγχωρείτε κύριε το πορτοκάλι στο τραπέζι δίπλα σας είναι ελεύθερο;».

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέφος "ξαναγεννήθηκε" αφού καταψύχθηκε


Ήταν 20 Δεκεμβρίου του 2011 όταν μια νεαρή γυναίκα πίστεψε ότι θα χάσει για πάντα το μωρό που κυοφορούσε αφού γεννήθηκε νεκρό! Το θαύμα των Χριστουγέννων όμως και η επιμονή της μαίας, έκαναν τη γυναίκα να αγκαλιάσει τελικά ένα υγιές μωρό.

Η γυναίκα ήταν έγκυος στον μικρό Φρέντι πριν από τρία χρόνια. Ένα απόγευμα ένιωσε μια αδιαθεσία και γι αυτό τηλεφώνησε στη μαία της. Της συνέστησε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο. Όταν λίγη αργότερα έφθασε στο σπίτι διαπίστωσε ότι η γυναίκα ήταν έτοιμη να γεννήσει. Τα νερά έσπασαν αλλά δεν έμοιαζαν να πηγαίνουν όλα φυσιολογικά. Η μαία κάλεσε αμέσως βοήθεια. Όπως διαπίστωσε η ίδια, το μωρό είχε κολλήσει με τον ώμο του και ο ομφάλιος λώρος που τροφοδοτεί το μωρό με οξυγόνο, είχε κοπεί μέσα στην μήτρα.

Το ασθενοφόρο καθυστερούσε και η ζωή του μωρού κινδύνευε!

Η μαία κατάφερε να ελευθερώσει το παιδί αλλά… το μωρό δεν ανέπνεε.

Όταν έφθασε το ασθενοφόρο μητέρα και γιος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί τους εξήγησαν ότι υπήρχαν ελπίδες να ζήσει το μωρό αλλά με εγκεφαλικά προβλήματα αφού για αρκετή ώρα ο εγκέφαλός του δεν οξυγονωνόταν.

Οι γιατροί πρότειναν να μπει ο μικρούλης Φρέντι σε διαδικασία «κατάψυξης» ώστε το σώμα του να μπει σε κατάσταση υποθερμίας. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει τον εγκέφαλο να ανακάμψει με κάποιο τρόπο αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η οικογένεια δέχτηκε και το παιδάκι έμεινε στην κατάψυξη για 72 ώρες!

Το βράδυ των Χριστουγέννων τελικά οι νέοι γονείς κράτησαν στην αγκαλιά τους ένα υγιές μωρό. Το θαύμα είχε γίνει.












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...