Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Careto: Ο ισχυρός ιός που στοχεύει κυβερνήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές ασφαλείας της Kaspersky ανακοίνωσαν την ανακάλυψη, αυτού που πιστεύουν ότι είναι, η πιο ισχυρή κυβερνο-απειλή αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ο «Careto» ή «The Mask» είναι ένας ιός που θεωρείται ενεργός τουλάχιστον από το 2007 στοχεύοντας κυρίως κυβερνήσεις, πρεσβείες και εταιρείες πετρελαίου και αερίου.

Ο σκοπός του ιού είναι η συλλογή εγγράφων και δεδομένων ιδιαίτερης σημασίας, όπως κρυπτογραφημένα κλειδιά, VPN configurations, SSH keys κτλ., ενώ οι δυνατότητές του εκτείνονται στην καταγραφή της κίνησης στο Internet, των συζητήσεων στο Skype, τις κινήσεις στο πληκτρολόγιο και άλλα.

Η εκλεπτυσμένη φύση και η προσεγμένη κατασκευή του ιού τον καθιστούν ως μια από τις πιο εξελιγμένες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Kaspersky, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμα και για κυβερνητική εμπλοκή.

Ο Careto μπορεί να επιτεθεί σε συστήματα Windows, Linux, Mac και πιθανόν Android και iOS.

Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, αλλά έχουν παρατηρηθεί πάνω από 1000 διευθύνσεις IP σε 31 χώρες (όχι στην Ελλάδα) που ανήκουν σε πάνω από 380 άτομα.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, ο Careto αυτή τη στιγμή είναι ανενεργός, αφού οι hackers έβγαλαν τους servers offline, μόλις οι ερευνητές της Kaspersky ξεκίνησαν τη διερεύνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.