Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Το Μανιφέστο του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.02.2014

Το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία (EDF) για τις Ευρωεκλογές, θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα (Τρίτη 11 Φεβρουαρίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωβουλευτής Ádám Kósa, ο αντιπρόεδρος της διακομματικής ομάδας Richard Howitt, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων & Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Guy Verhofstadt, η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων Gabi Zimmer και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φύλο και τη Διαφορετικότητα Ευρωβουλευτής Roberta Angelilli.

Λίγα λόγια για το Μανιφέστο:

Τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόκειται για το 16% του πληθυσμού). Μία στις τέσσερις οικογένειες στην ΕΕ περιλαμβάνει ένα άτομο με αναπηρία. Η ευρωπαϊκή εκστρατεία για τις εκλογές είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να προχωρήσουν σε ισχυρές δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αλλαγές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία θα απολαμβάνουν πλήρως τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα. Το EDF καλεί τους υποψηφίους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να συμπεριλάβουν τις ακόλουθες προτεραιότητες στα προεκλογικά τους προγράμματα για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Προώθηση του οράματος μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης και δημοκρατικής.

Μεταρρύθμιση των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της Ευρώπης με τρόπο που θα διασφαλίσει την προστασία και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία.

Κάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες προσβάσιμες για όλους, μέσω:
• της ευρωπαϊκής πράξης προσβασιμότητας, μια πολύ-αναμενόμενης νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των αγαθών και των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ
• της προτεινόμενης οδηγίας της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων, μιας κρίσιμης νομοθεσίας, μέρος του ψηφιακού θεματολογίου της ΕΕ, σήμερα σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τις δημόσιες ιστοσελίδες προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία
• της προσβασιμότητας των υπηρεσιών, των υποδομών και των μεταφορών
• εξαλείφοντας τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους
• εξαλείφοντας τα εμπόδια από τα κονδύλια της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία

Υιοθέτηση της προτεινόμενης γενικής Οδηγίας κατά των διακρίσεων, μια πολύ-αναμενόμενης νομοθεσίας της ΕΕ που αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων με αναπηρία (μεταξύ άλλων ομάδων) από τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ταχεία κύρωση από την ΕΕ και από όλα τα κράτη μέλη του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη, παρά το γεγονός ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθεί να αναμένεται να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο, το οποίο εισάγει σημαντικές διαδικασίες για την ενίσχυση της εφαρμογής της Σύμβασης.

Δημιουργία των μηχανισμών εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την ενσωμάτωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.

Εντωμεταξύ αύριο Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο κ. Βαρδακαστάνης θα μιλήσει στην εναρκτήρια τελετή του Urbaccess (European Accessibility and Universal Conception Show) στο Παρίσι, ως πρόεδρος του EDF. Στην τελετή θα μιλήσουν επίσης οι : Michèle Delaunay, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Ephraim Gothe, Υφυπουργός Βερολίνου, Ivor Ambrose, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, Francesc Aragall, Πρόεδρος του Ιδρύματος Design For All και η Marie Prost-Coletta, υπουργική Εκπρόσωπος της προσβασιμότητας.

Τέλος την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης θα προεδρεύσει στην 3η συνάντηση του πλαισίου παρακολούθησης της ΕΕ της πορείας της υλοποίησης εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικά δελτία Τύπου για τις συναντήσεις.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 108 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.