Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οταν το παιδί είναι υπερκινητικό και παρορμητικό


Ποια είναι τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα ανήλικα παιδιά;

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι μια νευροβιολογική διαταραχή η οποία εμφανίζεται στα παιδιά σχολικής ηλικίας με δύο χαρακτηριστικές ομάδες συμπτωμάτων: την έλλειψη προσοχής και την υπερκινητικότητα - παρορμητικότητα.

Τα συμπτώματα που περιγράφονται παρακάτω θα πρέπει να υπάρχουν σε υπερβολικό βαθμό τουλάχιστον για έξι μήνες και να προκαλούν σοβαρή αναπηρία στην κοινωνική, σχολική και ψυχική λειτουργικότητα του παιδιού.

Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται η αδυναμία του παιδιού να προσέξει λεπτομέρειες, η εύκολη απόσπαση της προσοχής, η αφηρημάδα και τα συχνά λάθη στις σχολικές επιδόσεις και δραστηριότητες.

Η αδυναμία διατήρησης της προσοχής εκδηλώνεται στο παιχνίδι. Δίνει την εικόνα ότι δεν ακούει όταν κάποιος του μιλά και αδυνατεί να ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνονται. Συχνά χάνει τα παιχνίδια του ή τα προσωπικά του αντικείμενα.

Εμφανίζει δυσκολίες στην ολοκλήρωση της δουλειάς που του ανατίθεται από τον δάσκαλο για το σπίτι όπως και στην οργάνωση του χρόνου του και των δραστηριοτήτων του. Αποτέλεσμα είναι να αποφεύγει να εμπλέκεται σε δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη νοητική προσπάθεια.

Ως υπερκινητικότητα ορίζεται η ψυχοκινητική ανησυχία, η δυσκολία να παραμείνει σε μια θέση, η τάση να τρέχει και να σκαρφαλώνει σε ακατάλληλα για την περίσταση μέρη, η δυσκολία να παίζει και να χαίρεται με ηρεμία τις δραστηριότητες του, η τάση να φλυαρεί και να απαντά σε ερωτήσεις προτού ολοκληρωθούν όπως και το να διακόπτει τους άλλους.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της διαταραχής στον παιδικό ψυχισμό και οι προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις;

Οι δυσκολίες στην προσαρμογή, στη σχολική επίδοση, στις διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού, το έντονο άγχος, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοπεποίθηση σημαδεύουν τον ψυχισμό του.

Ο στιγματισμός από τον περίγυρο μέσα από τη λανθασμένη και παραπλανητική ταμπέλα του «κακομαθημένου και άτακτου παιδιού» αλλοιώνει την αυτοεικόνα του και του αφαιρεί την αποδοχή που δικαιούται.

Η διαταραχή δεν σχετίζεται με τον δείκτη νοημοσύνης ή με τη δομή της προσωπικότητάς του.

Αν ο γονιός παρατηρεί στο παιδί του κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο διάστημα, προτείνεται η επίσκεψη σε παιδοψυχίατρο για μια πρώτη διάγνωση. Η φαρμακευτική αγωγή δίνεται στις σοβαρότερες περιπτώσεις.

Η ψυχοθεραπεία μαθαίνει στο παιδί δεξιότητες αυτοελέγχου, την ικανότητα να επιλύει προβλήματα, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής του και τη διοχέτευση της ενέργειάς του σε δημιουργικές δραστηριότητες.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη 2η θέση ο Φίλιππος Κασιδόκωστας


Ο Έλληνας Πρωταθλητής μπιλιάρδου, Φίλιππος Κασιδόκωστας, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπιλιάρδου 2013 που φέτο διεξηχθεί στη Lotto Arena στο Βέλγιο.



Σε έναν συγκλονιστικό τελικό ο Έλληνας Πρωταθλητής Φίλιππος Κασιδόκωστας ήρθε στη δεύτερη θέση χάνοντας από τον πολυπρωταθλητή Βελγίου Frederic Caudron.

Έτσι η Ελλάδα ανέβηκε και φέτος στα σκαλιά του βάθρου χάρη στους αθλητές μας. Στο ελληνικό πρωτάθλημα απομένουν 2 αγώνες για να βγει ο φετινός πρωταθλητής.


Διαβάστε περισσότερα...

«Οι περικοπές βλάπτουν τη δημοκρατία»


Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς, που αφορούν κοινωνικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές δαπάνες, έχουν προκαλέσει ανησυχητική αύξηση της φτώχειας και σοβαρό περιορισμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ισπανία, ανέφερε σε δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο επίτροπος προειδοποίησε ότι οι σημαντικές περικοπές που επιβάλλονται στους προϋπολογισμούς παιδείας τα τελευταία τρία χρόνια υπονομεύουν την ισότητα πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, καθιστώντας πιο δύσκολη την εκπαίδευση στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες ή άλλα μειονεκτήματα. Παράλληλα ο επίτροπος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας επιδείνωσαν επίσης τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, καθώς και για το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει στην Ισπανία ένα καθεστώς ατιμωρησίας των οργάνων της τάξης, που αντιμετωπίζουν με ακραία βία τις διαμαρτυρίες των χειμαζόμενων από τα μέτρα λιτότητας πολιτών της Ισπανίας.

Καταλήγοντας ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι η ατιμωρησία για κακομεταχείριση που διαπράττετται από υπαλλήλους επιβολής του νόμου είναι ασυμβίβαστη με την ίδια την αρχή της δημοκρατίας και κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει «τη μακρόχρονη πρακτική της για τη χορήγηση χάριτος σε όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, των οποίων η απόλυτη απαγόρευση απαιτεί από τα κράτη να θεσπίσουν αποτελεσματική τιμωρία».


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλαμαριά: Παράδειγμα ανθρωπιάς από 86χρονο που δώρισε αυτοκίνητο για ΑμεΑ


Το μότο της ζωής του είναι «Όχι λόγια, έργα» και το απόδειξε μια ακόμη φορά, χαρίζοντας ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Καλαμαριά. Ο ευεργέτης Νικόλαος Ξενιτίδης, σεμνός και φιλάνθρωπος, ένιωσε αμέριστη χαρά, προσφέροντας την περασμένη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, το σύγχρονο ειδικό όχημα, στο δήμο Καλαμαριάς.

Η προσφορά του βρίσκεται στο... αίμα του, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος στον «Αγγελιοφόρο» και όσο ζει δεν σταματά να βοηθά τους συνανθρώπους του.


Πριν από τρία χρόνια, ο κ. Ξενιτίδης είχε χαρίσει ένα ασθενοφόρο για τις ανάγκες του νοσοκομείου Βέροιας. Επιπλέον, έχει χαρίσει ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας Αριδαίας, όπου εγκατέστησε τηλεφωνικό κέντρο, δώρισε ιατρικό εξοπλισμό και ανέλαβε τη δημιουργία πνευματικού κέντρου. Συστήνοντας ίδρυμα υποτροφιών, έδωσε την ευκαιρία σε άπορα παιδιά να σπουδάσουν.

Ο ευεργέτης με την πλούσια φιλανθρωπική δράση και το υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, επιμένει σε πείσμα των καιρών να βρίσκεται δίπλα στο πλευρό των συμπολιτών του. Εξάλλου, όπως έχει πει ο ίδιος, έχοντας περάσει σκληρά χρόνια στερήσεων αποτελεί γι΄ αυτόν μεγάλη ευχαρίστηση να προσφέρει εφόσον έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο ευεργέτης με τη «μεγάλη καρδιά»

Ο Νικόλαος Ξενιτίδης φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο πως ανέπτυξε τεράστια φιλανθρωπική προσφορά. Από μικρός, όπως είχε πει στον «Αγγελιοφόρο», είχε τον αλτρουισμό μέσα του.

Γεννημένος στη Χρυσή Πέλλας, όταν ήταν μικρός ξενιτεύτηκε ανά τη Μακεδονία, έζησε τη φτώχεια και εργάστηκε στη γεωργία για να βοηθήσει την οικογένειά του. Πέρασε δοκιμασίες στον πόλεμο του 1940 και ακόμα θυμάται τις πληγές του άφησαν, όπως και την περιπέτεια της υγείας του όταν «χτυπήθηκε» από φυματίωση. Ξαναστάθηκε στα πόδια του όμως και με τις λογιστικές του γνώσεις έκανε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην ώσπου δημιούργησε τη δική του επιχείρηση πώλησης αντλητικών μηχανημάτων και τρακτέρ. Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην επαγγελματική του δραστηριότητα, αφοσιώθηκε στο ευεργετικό του έργο.



Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, σε κλίμα συγκίνησης, στο χώρο διεξαγωγής του προγράμματος «Αυτονομία και Επικοινωνία» ΑμεΑ, στο Φοίνικα, ο κ. Ξενιτίδης παρέδωσε το όχημα στον δήμο Καλαμαριάς.

Ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον δωρητή για τη γενναιόδωρη προσφορά του, ενώ έγινε και ο καθιερωμένος αγιασμός, σηματοδοτώντας τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Στην αγκαλιά της Πρόνοιας 600 απροστάτευτα παιδιά


Την οικονομική βοήθεια σχεδόν 600 απροστάτευτων ανήλικων παιδιών ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Ξάνθης, κατά το έτος 2012, καταβάλλοντας ένα μικρό, αλλά σημαντικό, μηνιαίο βοήθημα.

Μόνο το 2012, κατατέθηκαν 318 αιτήματα για την χορήγηση μηναίων επιδομάτων σε απροστάτευτα παιδιά του Νομού Ξάνθης, ενώ συνολικά οι τελικοί δικαιούχοι, που έλαβαν και τα χρήματα, ανέρχονταν σε 598.

Πρόκειται για παιδιά, τα οποία είτε έχουν χάσει τους γονείς τους, είτε έχουν έναν εξ' αυτών ο οποίος ωστόσο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (σοβαρή ασθένεια, βρίσκεται στη φυλακή κ.ο.κ.) τη φύλαξη και φροντίδα των οποίων έχουν αναλάβει συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα στη Διεύθυνση Πρόνοιας, ενώ το Υπουργείο είναι αυτό που αξιολογεί την κάθε περίπτωση και κρίνει για το εάν θα καταβληθεί ή όχι το επίδομα.

Περιμένοντας την καταβολή των επιδομάτων!

Το 2012 οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων στην Ξάνθη ανέρχονταν σε 2.436 ενώ συνολικά τους καταβλήθηκε το ποσό των 8.600.936,75 ευρώ. Χρήματα τα οποία καταβάλλονται, κανονικά, κάθε δίμηνο, χρονοδιάγραμμα που δεν τηρείται πάντα επ' ακριβώς από το Υπουργείο το οποίο καθυστερεί να καταβάλει τα χρήματα στους Δήμους και αυτοί με τη σειρά τους στους δικαιούχους.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, όπου οι δικαιούχοι ανέμεναν μήνες ολόκληρους τα επιδόματα, τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων αποτελούν και τη μοναδική πηγή εσόδων για τους δικαιούχους.

Στην περίπτωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Ξάνθης, κατά το έτος 2012, επιδόματα έλαβαν 45 δικαιούχοι με αναιμία, 507 απροστάτευτα ανήλικα τέκνα, 259 τυφλοί, 71 κωφάλαλοι, 37 τετραπληγικοί, 176 με νοητική καθυστέρηση, 1.309 με βαριά αναπηρία, 4 σπαστικοί, 121 ομογενείς παλιννοστούντες, 68 με προβλήματα κίνησης ενώ χορηγήθηκαν και 108 βοηθήματα στέγης.

Σχεδόν 3.000 με βιβλιάρια της Πρόνοιας

Σε σχεδόν 3.000 ανήλθαν οι ανασφάλιστοι πολίτες της Ξάνθης που είχαν στην κατοχή τους το 2012 ένα πολυπόθητο βιβλιάριο Πρόνοιας, που τους προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1 Ιανουαρίου το 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτος, εκδόθηκαν 790 νέα βιβλιάρια ενώ θεωρήθηκαν άλλα 2.159. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα εκδόθηκαν και 14 πιστοποιητικά εφάπαξ χρήσης, με τους συνολικούς δικαιούχους της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να ανέρχονται σε 2.963.

Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης για την αντιμετώπιση έκτακτων κοινωνικών αναγκών (ασθένειες, καταστροφές σε οικίες κα) οικονομικά αδύνατων οικογενειών, ικανοποίησε το 2012 σχετικά αιτήματα 96 οικογενειών απ' όλους τους Δήμους με το ποσό των 51.786,00 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνονται οι ειδικές θέσεις στάθμευσης


Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ειδικής θέσης στάθμευσης αποφάσισε ο δήμος.

Τη μείωση του αριθμού των ειδικών θέσεων στάθμευσης, σε φορείς, ιδιώτες και εταιρείες, από τον δήμο Θεσσαλονίκης οι οποίες θα χορηγούνται στο εξής με πιο αυστηρές προϋποθέσεις, ενέκρινε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο χθες, κατά τη διάρκεια της 18ης τακτικής συνεδρίασής του.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε σχετική πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ορίζει ως βασική προϋπόθεση για την παραχώρηση χώρου στάθμευσης σε έναν φορέα, να μην γίνεται καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του 15% των υπαρχόντων θέσεων στάθμευσης, σε τμήμα της οδού, όπου η προς παραχώρηση θέση, ορίζεται μεταξύ δύο καθέτων οδών. Να σημειωθεί πάντως ότι η παραπάνω προϋπόθεση δεν ισχύει σε περίπτωση παραχώρησης θέσης στάθμευσης σε Άτομα με Αναπηρία.

Σύμφωνα με την απόφαση ειδικές θέσεις στάσης και στάθμευσης θα παραχωρούνται στο εξής μετά από αίτημά τους:

-Σε οχήματα με αναπηρία, εφόσον φέρουν το ειδικό αναπηρικό σήμα.
-Σε οχήματα Γενικών Προξενικών Αρχών, που έχουν έδρα τους τη Θεσσαλονίκη. (Δεν συμπεριλαμβάνονται τα επίτιμα προξενεία).
-Σε σχολικά λεωφορεία, ασθενοφόρα, οχήματα τελετών κτλ, για ένα όχημα, στις εισόδους των εκπαιδευτηρίων, παιδικών σταθμών, κλινικών, νοσοκομείων, ναών κτλ.
-Σε ένα όχημα μήκους επτά μέτρων για ολιγόλεπτη στάση στις εισόδους ξενοδοχείων.
-Τράπεζες/ΕΛΤΑ: Θέση στάθμευσης έξι μέτρων μπροστά στις εισόδους των υποκαταστημάτων, μόνο για τα οχήματα χρηματαποστολών, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των καταστημάτων. Την υπόλοιπη ημέρα, η θέση θα πρέπει να παραμένει κενή.
-Αστυνομία/Τροχαία: Για λόγους ασφαλείας παραχωρούνται ειδικές θέσεις για τις ανάγκες στάθμευσης περιπολικών ή οχημάτων ασφαλείας, έμπροσθεν των Αστυνομικών Τμημάτων.
-Σε ένα όχημα των κεντρικών γραφείων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-Ειδικές θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν οργανισμούς ή φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο, παραχωρούνται μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Βιώσιμης -Κινητικότητας και Δικτύων, προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σημειώνεται πως για την αποτροπή στάθμευσης άλλων οχημάτων στις παραχωρούμενες θέσεις, θα ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία η έγκριση τοποθέτησης δύο σπαστών εμποδίων. Ο σκοπός της πρότασης αυτής είναι να αποσυρθούν τα πάσης φύσεως αυτοσχέδια εμπόδια που τοποθετούν οι ενδιαφερόμενοι.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων αποφασίζεται η ανάκληση των ειδικών θέσεων στάθμευσης, εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις, ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και πρόσθεσε:

«Επιδιώκουμε να βάλουμε τάξη και δώσουμε τέλος στο άναρχο καθεστώς του συστήματος στάθμευσης ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο κέντρο της πόλης να αναπνεύσει κυκλοφοριακά. Στόχος είναι να τηρηθεί αυτό που αποφασίσαμε και οι υπηρεσίες να υποστηρίζουν καθημερινά τις σχετικές αποφάσεις. Η δημοσιοποίηση του καταλόγου των θέσεων στάθμευσης σε ηλεκτρονικό αρχείο στο site του Δήμου θα συμβάλει στην δημοσιοποίηση των αποφάσεων και στην καθημερινή ενημέρωση των δημοτών».



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Το καπάκι να κρατάς" για φιλανθρωπικό σκοπό


"Μην ξεχνάς, το καπάκι να κρατάς" είναι το σύνθημα της ανθρωπιστικής καμπάνιας που ξεκινά ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου "Ολυμπιάδα" Καλαμάτας.

Η "Ολυμπιάδα" για πρώτη φορά στη Μεσσηνία ξεκινά να συγκεντρώνει πλαστικά καπάκια από αναψυκτικά και μπουκάλια νερού. Στόχος είναι να μαζευτούν 20.000 καπάκια, η ανταλλαγή των οποίων θα προσφέρει ένα καροτσάκι ή ένα τεχνητό μέλος σε ένα παιδί με αναπηρία από το Σύλλογο Σπαστικών Πέλλας.




Για το σκοπό αυτό θα γίνουν γιορτές αθλητισμού και αγάπης, με συμμετοχή και βοήθεια από τα Σωματεία "Αίαντας", "Ηρακλής", Βέργας, "Ικαρος", Ν.Ο.Κ. το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, τον Αθλητικό Φορέα του Δήμου, το Δήμο Καλαμάτας και τα Μεσσηνιακά καταστήματα τροφίμων "Μουργή".

Τα καπάκια θα συγκεντρώσουν οι διοργανωτές σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 25 Οκτωβρίου, στις 13 Δεκεμβρίου και στις 13 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας από τις 7 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές "Μην ξεχνάτε... κρατήστε τα καπάκια από τα αναψυκτικά και... δώστε φτερά σε ένα παιδί"!
Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία για τα ΑμεΑ στο νέο αντιρατσιστικό νόμο


Οι Οικολόγοι Πράσινοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κο Χαράλαμπο Αθανασίου, τόνισαν την ανάγκη να συμπεριληφθεί στο -υπό διαμόρφωση- αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, διάταξη που να τιμωρεί τη δημόσια υποκίνηση βίας 
ή μίσους λόγω αναπηρίας. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι Οικολόγοι Πράσινοι συντονίζουν την προσπάθειά τους με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου προς μία κατεύθυνση που να συμπεριλαμβάνει τα Άτομα με Αναπηρία, για τα οποία έχουν κατά καιρούς εκφραστεί ρατσιστικές απόψεις από το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εν όψει της κατάρτισης του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και της κατάθεσής του στη Βουλή, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε την ανάγκη να ενταχθεί σε αυτό διάταξη που να διώκει τη δημόσια υποκίνηση βίας λόγω αναπηρίας. Έχουμε διαπιστώσει ότι στο -υπό διαμόρφωση- κείμενο πέραν των φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών λόγων και των λόγων γενετήσιου προσανατολισμού, δεν έχουν ενταχθεί, ως όφειλαν, οι λόγοι αναπηρίας.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί παλαιότερα και από τον τριτοβάθμιο κοινωνικοσυνδικαλιστικό φορέα του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα απέναντι σε ακραία ρατσιστικές απόψεις που εκφράζονται από το κόμμα της Χρυσής Αυγής και αφορούν στη στείρωση - ακόμη και την ευθανασία - Ατόμων με Αναπηρία ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση [1] στην ιστοσελίδα της λεγόμενης «Πράσινης Πτέρυγας»του ναζιστικού κόμματος άρθρου στο οποίο, αφού εγκωμιάζεται η ανωτερότητα της λευκής φυλής και η ανάγκη διαφύλαξης της καθαρότητάς της, προτείνεται, μεταξύ άλλων, «τα κληρονομικώς βεβαρημένα άτομα όπως οι παρανοϊκοί, οι πνευματικώς καθυστερημένοι, οι σχιζοφρενείς, οι επιληπτικοί, οι φορείς μεταλλαχθέντων γονιδίων, οι αθεράπευτοι αλκοολικοί, οι προχωρημένοι τοξικομανείς και άλλοι» να υποβάλλονται σε στείρωση.

Η υιοθέτηση του σκεπτικού των ναζί, που υπήρξαν θεωρητικοί εισηγητές και πρακτικοί διαμορφωτές του μεγαλύτερου προγράμματος για την καθαρότητα της γερμανικής φυλής, το οποίο οδήγησε στην εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων εγκλείστων στα ψυχιατρεία της Γερμανίας και όχι μόνο, ενδεδυμένο με το μανδύα της φιλευσπλαχνίας από τους επίδοξους συνεχιστές τους, αποτελεί επικίνδυνη ατραπό για τη Δημοκρατία.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο που επιχειρεί να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα και τις ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής και εθνοτικής καταγωγής, της θρησκείας και του γενετήσιου προσανατολισμού. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τόσο στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ, όσο και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισσαβόνας υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Ταυτόχρονα τα Άτομα με Αναπηρία προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν. 4074/2012), στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.

Αν και η αναπηρία προστατεύεται από πλήθος νομικών κειμένων, η διαφαινόμενη εξαίρεση της από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αποτελεί αδικαιολόγητη επιλογή, δεδομένου ότι τα Άτομα με Αναπηρία έχουν τεθεί στο στόχαστρο της ναζιστικής προπαγάνδας τόσο ιστορικά, όσο και στη σύγχρονη εποχή από τους μιμητές του ναζισμού. Αντιθέτως, η κατάρτιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την κάλυψη των κενών που εντοπίζονται στο θεσμικό πλαίσιο και αφορούν σε εκδηλώσεις μίσους κατά των Ατόμων με Αναπηρία. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να εξεταστεί η συμπερίληψη, με τροπολογία, της αναπηρίας ως επιβαρυντικής περίπτωσης στα εγκλήματα μίσους του ν.4139/2013 (νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις).

Η πολιτειακή εγρήγορση σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι ο ρατσισμός που αφορά και τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελεί ικανό δείκτη για το επίπεδο της δημοκρατίας μίας χώρας. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΕ για τη στάθμευση οχήματος του δήμου Βόλου σε ράμπα ΑμεΑ


Μισή ώρα περίμενε ένας άνδρας που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο υπάλληλο του δήμου Βόλου να μετακινήσει δημοτικό όχημα που είχε σταθμεύσει σε ράμπα ΑμεΑ. 

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε ο δήμαρχος.



Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητής Εξέτασης διέταξε ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης για το κλείσιμο ράμπας Ατόμων με Αναπηρία από δημοτικό όχημα, που εμπόδισε την πρόσβαση ατόμου με αναπηρικό αμαξίδιο.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Τρίτης (08/10) σε πεζόδρομο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο πολίτης με το αναπηρικό αμαξίδιο αναγκάστηκε να περιμένει περίπου μισή ώρα για να μπορέσει να διέλθει από το σημείο, καθώς υπάλληλος του δήμου είχε σταθμεύσει δημοτικό όχημα μπροστά στη ράμπα αναπήρων.

Ο δήμαρχος ευαισθητοποιήθηκε αμέσως και διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ, η οποία θα περατωθεί μέσα σε 15 ημέρες.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλη μία εμπειρία...


Καλεσμένα της προέδρου Πρωτοδικών Βέροιας Καλής Στεφανίδου, είναι τα παιδιά του Κέντρου Μέριμνας ΑμεΑ Δήμου Βέροιας. Η πρόσκληση κατατέθηκε από την ίδια την κυρία Στεφανίδου, κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο Μέριμνας, όπου βρέθηκε θέλοντας να ευχαριστήσει τα παιδιά για ένα δώρο, που τα ίδια κατασκεύασαν και της έστειλαν, και αφορά στη γνωριμία τους με το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Άλλη μία εμπειρία...

Πέρα όμως από την ξενάγησή τους εκεί, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις διαδικασίες μιας δίκης. Έτσι, τα παιδιά της Μέριμνας θα επισκεφθούν το Δικαστικό Μέγαρο και θα πάρουν μια πρώτη γεύση για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Επειδή όλοι είναι μέρος της ζωής και όλα τους αφορούν...



Διαβάστε περισσότερα...

Να μονιμοποιηθούν ζητούν 9 εργαζόμενοι ΑμεΑ


Με την ειδική διαδικασία εξέτασης εργατικών διαφορών συζητήθηκαν χθες, νωρίς το μεσημέρι, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, προεδρεύοντος του Πρωτοδίκη Ανδρέα Αθανασίου, δύο υποθέσεις απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) με σύμβαση αορίστου χρόνου στο δήμο Ρόδου ή στην Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ», κατά περίπτωση. Οι δύο ουσιαστικά όμοιες υποθέσεις, αφορούσαν συνολικά εννέα εργαζόμενους.


Οι τέσσερεις πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΡΟΔΑ» και οι πέντε πρώην υπάλληλοι στο Δήμο Ρόδου, είχαν απασχοληθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ «3+1» και σήμερα αιτούνται τη συνέχιση της απασχόλησής τους με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Το αίτημα καταθέτουν, επικαλούμενοι τα όσα αναφέρονται σε διάταξη του άρθρου 11 του Ν.3227/2004 περί δυνατότητας απασχόλησης ΑμεΑ και μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο συζήτησης των ανωτέρω υποθέσεων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης «ΡΟΔΑ» Σέργιος Αναστασιάδης, αλλά και ο διευθυντής αυτής Φώτης Καραμανώλης, εξήγησαν ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης έχει αποφασιστεί η αποδοχή της εργασίας υπαλλήλων που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ, με την προϋπόθεση να εγκρίνεται η καταβολή των μισθών τους – δαπανών τους, από το ελεγκτικό συνέδριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, τόσο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου Δημήτρης Σαλαμαστράκης, όσο και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρατζιάς, οι οποίοι αποδέχθηκαν τη συνέχιση της εργασίας των ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, η οποία ωστόσο δεν κρίνεται απαραίτητη.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, διότι κατά τα όσα αναφέρονται σε προσθήκη που έγινε σε άρθρο του Ν.3227/2004 απαραίτητη προϋπόθεση συνέχισης της απασχόλησης εργαζομένων ΑμΕΑ σε οποιοδήποτε φορέα, είναι η αποδοχή των εκπροσώπων του των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υπάρχει δεδικασμένο

Δρόμο μονιμοποίησης όλων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που απασχοληθήκαν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), είχε ανοίξει στις 17 Ιουνίου έτους 2013, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την πρόεδρο αυτού Έλενα Μπαρκούρη, να εκδίδει την πρώτη απόφαση σε όλη την Ελλάδα, που αφορούσε σε μετατροπή της σύμβασης πρώην εργαζόμενου (ΑμΕΑ) στο Δήμο Αφάντου σε αορίστου χρόνου στο Δήμο Ρόδου.

Κατά τα όσα αναφέρονταν στην απόφαση, υπάλληλος ΑμΕΑ που απασχολείτο με το πρόγραμμα «3+1» στο πρώην δήμο Αφάντου - νυν δήμο Ρόδου - και η σύμβασή του είχε λήξει, μεταφέρεται στο Δήμο Ρόδου ως υπάλληλος αορίστου χρόνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εργαζόμενος, με ποσοστό αναπηρίας 80%, είχε απασχοληθεί στην εταιρεία ΔΑΤΕΑ του πρώην Δήμου Αφάντου, αλλά και στο δήμο Ρόδου, μετά «Καλλικράτη» εποχή.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, δια μέσου της αποφάσεώς του, είχε προχωρήσει σε οριστική αναγνώριση της εξαίρεσης των ΑμΕΑ από το Νόμο του ΑΣΕΠ, αλλά και του άρθρου 103 του Ελληνικού Συντάγματος, βάσει της οποίας (αναγνώρισης) οι Νόμοι που προστατεύουν ΑμΕΑ είναι ειδικότεροι. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονταν τα ακόλουθα:

  • «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν εργαστεί σε ΟΤΑ στο πλαίσιο προγραμμάτων, δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως ορίζεται από το άρθρο 103 του Συντάγματος.
  • Η διάταξη του άρθρου 11 του Ν.3227/2004 περί δυνατότητας απασχόλησης ΑμεΑ και μετά τη λήξη των προγραμμάτων «εξασφαλίζει περαιτέρω την προεκτεθείσα προστασία και διαμορφώνει μία κατεύθυνση του νομοθέτη για οιονεί αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον ο εργοδότης εκφράσει ρητή βούληση για τη συνέχιση των συμβάσεων αυτών (…).
  • Κατ’ ακολουθίαν δεν ισχύει για τις συμβάσεις αυτές και η σχετική νομολογία που αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαγορεύεται ρητά η δυνατότητα συνέχισης των συμβάσεων, δηλαδή βάσει των άρθρων 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και 21 του Ν. 2190/1994 (…)».
Την υπόθεση είχε χειριστεί ο δικηγόρος Μιχάλης Κόκκινος.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για οδηγό που παρκάρει μόνιμα σε θέση για ΑμεΑ


Με σκληρή γλώσσα ο Ζαφείρης Κ. καταγγέλλει μέσα από το zougla.gr, οδηγό ο οποίος σε καθημερινή βάση παρκάρει το όχημά του σε θέση για ΑΜΕΑ σε περιοχή κοντά στο στάδιο Καραϊσκάκη. Διαβάστε παρακάτω τι μας έγραψε:

«Άλλο ένα ζώων που δεν ενδιαφέρεται για τα ΑΜΕΑ και τις μαμάδες με καροτσάκια. Το συγκεκριμένο ανθρωποειδές σταθμεύει καθημερινά στο ίδιο σημείο. Η Τροχαία μπορεί να επιληφθεί με βάση τις φωτογραφίες και ελπίζω να το κάνει. Επειδή το σημείο είναι κοντά στο Καραϊσκάκη το φαινόμενο χειροτερεύει τις ημέρες που διεξάγεται αγώνας του Ολυμπιακού. Έχουμε δει όχημα παρκαρισμένο το μισό πάνω στο κεκλιμένο για τα ΑΜΕΑ και το υπόλοιπο στο δρόμο».

Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία του καταγγέλλοντα βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr στην περίπτωση που κάποιος από την Τροχαία ενδιαφερθεί να κάνει το αυτονόητο...


Ξεκάθαρα το αυτοκίνητο κλείνει την πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ...



Κοντινό πλάνο για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι...



Δείτε εδώ παρκάρισμα...



Καθημερινό το φαινόμενο...


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα Μπεν: Αποδείχθηκε ότι κλέβουν παιδιά


Να ανοίξει ξανά η υπόθεση της εξαφάνισης του Μπεν, ζητά η μητέρα του Kerry Needham με δήλωσή της στον ALPHA.

Η μητέρα θα καταθέσει στη βρετανική αστυνομία επίσημο αίτημα συνδρομής της στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την τετράχρονη Μαρία.

«Η ιστορία της Μαρίας αποδεικνύει ότι όντως κλέβουν παιδιά και ίσως η υπόθεση συνδέεται με τον Μπεν» τονίζει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας δρόμος, 53 ξενοίκιαστα μαγαζιά


Η κρίση που χτύπησε τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, τείνει να τα...ξεκάνει, καθώς στο εμπορικό της κέντρο φιγουράρουν άδειες βιτρίνες.

Εκεί όπου κάποτε γινόταν καυγάς για να πιάσει κανείς το κατάστημα- φιλέτο, τώρα κυριαρχεί η ένδειξη "ενοικιάζεται". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οδός Γούναρη. Σύμφωνα με το thebest.gr υπάρχουν 53 ξενοίκιαστα καταστήματα στην οδό, από την Όθωνος Αμαλίας έως την πλατεία Μαρούδα.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στο ύψος της Αθανασίου Διάκου, από όπου και η φωτογραφία. Το συγκεκριμένο σημείο, στην άνοδο των Υψηλών Αλωνίων, κάποτε έσφυζε από ζωή. Τώρα προκαλεί θλίψη.

Παρόμοια η εικόνα και στο κομμάτι μέχρι την Ομόνοια, όπου κάποτε δραστηριοποιούνταν δεκάδες επιχειρήσεις και θεωρείτο κομμάτι σημαντικής εμπορικής αξίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφοριακός θα πληρώσει 113.656 ευρώ


Καταπέλτης ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο για μια εφοριακό υπάλληλο, προϊσταμένη ελεγκτικού τμήματος, που έχει συνταξιοδοτηθεί. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου της καταλόγισε το ποσό των 113.656,47 ευρώ, καθώς η προέλευση του ποσού αυτού δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά της και τις εμφανείς πηγές εισοδημάτων κατά την εννεατία 1995- 2004.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο οικονομικού επιθεωρητή στις δηλώσεις πόθεν έσχες της για το χρονικό διάστημα 1995- 2004, της είχε καταλογιστεί το ποσό των 419.538,97 ευρώ, που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά της.

Η έκθεση του επιθεωρητή διαβιβάστηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος τη διαβίβασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό του ποσού. Όμως, το ποσό αυτό στη συνέχεια περιορίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 113.656,47 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφοριακός είχε ατομικούς αλλά και με συγγενικά της πρόσωπα κοινούς λογαριασμούς (με τη μητέρα της, τις αδελφές της, κλπ) σε πέντε τράπεζες, με καταθέσεις σε διάφορα νομίσματα (ευρώ, δολάρια, ελβετικά φράγκα, κλπ). Η εφοριακός δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευση του επίμαχου ποσού, με συνέπεια να εκδοθεί καταλογιστική πράξη από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Η εφοριακός κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών αθώα για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2004 και για τις δηλώσεις των ετών 2001- 2002 έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος της, λόγω παραγραφής.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαρτογκράφιτι στο Καλλιμάρμαρο


Οι κερκίδες στο Καλλιμάρμαρο στάδιο γέμισαν με χιλιάδες πολύχρωμα διπλωμένα χαρτιά. Δεκάδες παιδιά σε μια ηλιόλουστη Κυριακή έφτιαξαν σήμερα ένα πολύχρωμο χαρτογκράφιτι, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης.

Λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, η ActionAid Ελλάς, με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, κάλεσε τη Γαλλίδα καλλιτέχνη Mademoiselle Maurice, η οποία δημιουργεί προσωρινά γκράφιτι φτιαγμένα από διπλωμένα χρωματιστά χαρτιά. Τα οριγκάμι τα τοποθετεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μεταφέρουν ένα μήνυμα.

«Εμείς στην ActionAid ζούμε καθημερινά τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και τις θεαματικές αλλαγές που μπορεί να φέρει στον κόσμο. Για να γιορτάσουμε, σας καλούμε όλους να έρθετε να φτιάξετε κι εσείς συμβολικά ένα κομμάτι της λύσης, του τεράστιου και πολύχρωμου αυτού οριγκάμι στο Καλλιμάρμαρο» δήλωσε του ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς.







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ DNA από την αδελφή του Μπεν


Σε τεστ DNA θα υποβληθεί η αδελφή του μικρού Μπεν που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς πριν από 22 χρόνια στην Κω, γιατί πιστεύει ότι τον είχε αρπάξει κύκλωμα τσιγγάνων.

Η μητέρα του Ben δηλώνει στο ITV: "Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε πολύχαρούμενοι από την είδηση ότι ένα τετράχρονο κορίτσι βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στη Λάρισα, Ελλάδα. Πάντα πιστεύαμε ότι η απαγωγή του Ben είχε σχέση μετσιγγάνους και είχαμε κάνει μεγάλη έρευνα στη Λάρισα. Ελπίζουμε ότι η έρευνα γιατην εξαφάνιση του Μπεν θα πρέπει τώρα να ανακινηθεί ".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Mirror, ένας πατέρας που είχε πάει στον συγκεκριμένο καταυλισμό στη Λάρισα για να ψάξει τον δικό του γιο είχε δει ένα παιδί που ταίριαζε στην περιγραφή του Ben. Ο ίδιος, είχε δώσει- σημειώνει η εφημερίδα-όμως σύμφωνα με την οικογένεια του Ben δεν είχε αξιοποιηθεί σωστά.

"Οι ελληνικές αρχές μας έλεγαν ότι οι αθίγγανοι δεν κλεβουν μωρά. Τώρα ξέρουμε ότι το κάνουν. Είμαι αισιόδοξοι ότι αυτές οι νέες πληροφορίες μπορεί να μας βοηθήσουν να βρούμε τον Ben", δηλώνει η μητέρα του, σύμφωνα με τη Mirror.



Από την πλευρά της η αδελφή του Ben Leighanna Needham, τονίζει ότι μια εξέταση DNA θα μπορούσε να γίνει για να βρεθεί ο Ben ή ενδεχομένως τα παιδιά του. "Αυτό μας δίνει μεγάλες ελπίδες" δήλωσε στο Sky News.

"Η οικογένειά μας πιστεύει ότι ο Μπεν απήχθη από τσιγγάνους για διακίνηση ή παράνομη υιοθεσία κι αυτή η υπόθεση δείχνει ότι μπορούν να βρεθούν παιδιά", αναφέρει η αδελφή του μικρού Μπεν. "Θα ήταν πολύ καλό να δώσουμε DNA διότι μπορεί να μην είναι ο Μπεν αλλά, ίσως είναι αδέλφια ή παιδιά του Μπεν και έτσι ίσως οδηγηθούμε σε αυτόν", προσθέτει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λουκάς χαμογελά και πάλι


«Επιβιβάσου για τον Λούκας Ρόζενμπάουμ». Αυτός είναι ο τίτλος της σελίδας που δημιούργησε στο facebook η μητέρα του ελληνικής καταγωγής Λουκά, η Ελένη, με σκοπό να κάνει γνωστή στην Αυστραλία, όπου μένει η οικογένεια, αλλά και σε όλο τον κόσμο την απίστευτη περιπέτεια του μοναχογιού της που διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Στόχος ήταν να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων για να ταξιδέψει ο μικρός στο Τέξας και να ξεκινήσει τη μοναδική θεραπεία που του δίνει ελπίδες να επιστρέψει σπίτι του υγιής. Και ο στόχος επετεύχθη σε χρόνο-ρεκόρ. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, η ιστορία του τετράχρονου πιτσιρικά, στον οποίο η «Espresso της Κυριακής» αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ με το ξεκίνημα του αγώνα του, κατέκλυσε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συντρίψουν τον όγκο που βασάνιζε τον Λουκά και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή του.

Η ελληνική ομογένεια δήλωσε βροντερό «παρών», ενώ εκατοντάδες ήταν τα άτομα που ανταποκρίθηκαν τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλον τον κόσμο. Μέρα με τη μέρα, ο ειδικός λογαριασμός που είχε ανοιχτεί για τον ιερό αυτό σκοπό γέμιζε με περισσότερα χρήματα και το όνειρο ερχόταν όλο και πιο κοντά. Ώσπου τελικά μέσα σε μόλις τρεις μήνες το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώθηκε και ο Λουκάς με όπλο του την πίστη για τη νίκη ταξίδεψε στο Τέξας και κάνει τώρα τη θεραπεία του. Προχθές ο μικρός μα τόσο μεγάλος μάγκας έγινε επίσημα τεσσάρων ετών και γιόρτασε τα γενέθλιά του σβήνοντας κεράκια και κάνοντας μια ευχή. Να τελειώσουν όλα σύντομα και να χαθούν μονομιάς, σαν κακό όνειρο...



Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια ο ελληνικής καταγωγής πιτσιρικάς έβαλε στην άκρη τα αγαπημένα του τρενάκια και έπαψε να χαμογελά. Ήταν μόλις δύο ετών. Και ενώ μεγάλωνε απολύτως φυσιολογικά, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, ο μέχρι τότε ακούραστος πιτσιρικάς άλλαξε ριζικά. Ξαφνικά και χωρίς εμφανή λόγο, η διάθεση του για παιχνίδι εξαφανίστηκε και η όρεξή του για φαγητό κόπηκε μαχαίρι.

Βλέποντας τη συμπεριφορά του γιου τους να αλλάζει ριζικά, οι γονείς του προβληματίστηκαν. Οι πρώτοι γιατροί ήταν καθησυχαστικοί. «Απλώς περνάει μια ιδιαίτερη φάση και σύντομα θα επανέλθει» τους είπαν κάποιοι από αυτούς. Έξι εβδομάδες αργότερα, ο Λουκάς είχε χάσει όλη του τη δύναμη και πλέον δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Ο Γολγοθάς της οικογένειας Ρόζενμπάουμ μόλις είχε ξεκινήσει.



Η διάγνωση των γιατρών και η ελπίδα

Η διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου Royal Childrens στη Μελβούρνη ήταν ξεκάθαρη και δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας. «Ο Λουκάς έχει όγκο στον εγκέφαλο. Πρέπει αύριο πρωί να τον χειρουργήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν ήταν μεγαλύτερος, θα ξεκινούσαμε ραδιοθεραπεία, αλλά δεν γίνεται γιατί θα καταστρέψουμε υγιή τμήματα του εγκεφάλου. Μετά την εγχείρηση θα αποφασίσουμε τι είδους χημειοθεραπεία θα ακολουθήσουμε». Το μυελοβλάστωμα με το οποίο διαγνώστηκε το αγοράκι δεν ήταν μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές, εμφανίζεται μία φορά ανά 200.000 παιδιά, ενώ ένα στα τρία παιδιά που θα διαγνωστούν με αυτή τη μορφή καρκίνου πεθαίνει. Η εγχείρηση του Λουκά διήρκεσε 11 ολόκληρες ώρες και για τις επόμενες έξι μέρες ο μικρός νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο. Ακολούθησαν πολύ δυνατές χημειοθεραπείες, σωληνάκια που «εγκαταστάθηκαν» μόνιμα πάνω στο κορμάκι του και πολύωρες επισκέψεις σε νοσοκομεία, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Παρ' όλα αυτά, η επικίνδυνη αρρώστια δεν ξεριζώθηκε. Το ίδιο όμως συνέβη και με τη φλόγα της ελπίδας που συνέχισε να καίει δυνατά στην καρδιά του Λουκά και των γονιών του. Πλέον, η μοναδική λύση άκουγε στο όνομα «ραδιοθεραπεία», όνειρο που φαινόταν άπιαστο, αφού χρειάζονταν 200.000 δολάρια για τη μεταφορά στις ΗΠΑ και την παραμονή του σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μη ασφαλής η ιστοσελίδα απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων


Ζητείται η παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Χωρίς να είναι κανείς hacker ή ειδήμων στους υπολογιστές μπορεί με μια απλή αναζήτηση στο google να βρει τα ονοματεπώνυμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, το ΑΦΜ τους και αν ψάξει κανείς λίγο περισσότερο μπορεί να βρει ημερομηνία γέννησης και τα ονόματα των γονέων τους οπότε αυτομάτως έχει πρόσβαση και στο ΑΜΚΑ.

Το παραπάνω ίσως γεγονός είναι που οδήγησε τους Συλλόγους εργαζομένων στο ΕΜΠ να ζητήσουν την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) να υποστηρίξει σε επιστολή της ότι η ιστοσελίδα απογραφής είναι μη ασφαλής αναδεικνύοντας παράλληλα και άλλα προβλήματα της πλατφόρμας απογραφής του Υπουργείο Παιδείας.

Πιο αναλυτικά στην επιστολή που απέστειλε η ΕΠΕ στον υπουργό Παιδείας τονίζει ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι δεν διασφαλίζεται η ταυτοποίηση του χρήστη και συνακόλουθα των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η είσοδος στην πλατφόρμα πραγματοποιείται με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ που είναι δυο αριθμοί με ευρεία χρήση και οι οποίοι είναι δημόσια διαθέσιμοι τόσο εντός του Πανεπιστημίου όσο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Οι αριθμοί αυτοί είναι διαθέσιμοι και στο ευρύ κοινό οπότε μπορεί κάποιος κακόβουλος να μπει στην ιστοσελίδα και να εισάγει ανακριβή στοιχεία.

Επιβεβαιώνονται λοιπόν απόλυτα οι ισχυρισμοί της ένωσης πληροφορικών που στην επιστολή της αναφέρει ότι δημιουργείται μείζον ζήτημα για τον πραγματικό χρήστη της διαδικτυακής εφαρμογής, καθώς οποιοσδήποτε τρίτος (πέραν του ίδιου του ενδιαφερόμενου διοικητικού υπαλλήλου) μπορεί να εισάγει στο σύστημα δεδομένα αντί αυτού.

Τέλος, το ίδιο το πληροφοριακό σύστημα συνολικά καθίσταται αναξιόπιστο ως προς τα δεδομένα που καταγράφει, καθώς κανείς δεν μπορεί εν γένει να διασφαλίσει την ταυτοποίηση των χρηστών και την εγκυρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και της βάσης δεδομένων. Τονίζεται επίσης στην επιστολή ότι η ασφάλεια της «πλατφόρμας» του υπουργείου είναι διάτρητη καθώς, δεν υπάρχει εγκατεστημένο πιστοποιητικό ασφάλειας, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και η πιστοποίηση του φορέα εξυπηρέτησης ούτε επίσης κρυπτογράφηση δεδομένων. Παράλληλα δεν υπάρχει ούτε δήλωση περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στη συγκεκριμένη σελίδα, υποστηρίζει η ΕΠΕ, δεν αναφέρεται πουθενά δήλωση για την τήρηση των προβλέψεων του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας, το χρόνο και τον τόπο αποθήκευσης, καθώς και τον υπεύθυνο διαχείρισης, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους και τις διατάξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι άκυρα και παράνομα και άνευ νομικής υπότασης αφού μεταξύ των άλλων δεν διασφαλίζεται η εγκυρότητα του τρόπου επεξεργασίας των δεδομένων. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος κατόπιν των ανωτέρω καλεί την αρμόδια Υπηρεσία να απενεργοποιήσει άμεσα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και να ενημερώσει όσους υπαλλήλους έχουν απογραφεί για τους κινδύνους ασφάλειας. Παράλληλα καλεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να προχωρήσει σε πλήρη εξωτερικό έλεγχο (external audit) σχετικά με πιθανή παραβίαση του συστήματος με πιθανή διαρροή ή αλλοίωση προσωπικών δεδομένων.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕ θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει τους διοικητικούς υπαλλήλους τους οποίους αφορά η συγκεκριμένη απογραφή, ότι το συγκεκριμένο σύστημα ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων καθώς και ότι ενδέχεται να έχουν υποβληθεί στοιχεία στη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα εν αγνοία τους, με τη χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ τους.

Καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Όλα αυτά τα προβλήματα που εντόπισε η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας οδήγησαν τους Συλλόγους Εργαζομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προχωρήσουν σε καταγγελία του Υπουργείου Παιδείας στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζητώντας την παρέμβαση της Αρχής για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η σελίδα απογραφής δεν είναι ασφαλής, δεν περιέχει δήλωση περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ τα στοιχεία εισόδου δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως προσωπικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα


Μεγαλύτερο το βάρος για τον ασφαλισμένο.

Αλλάζει από αύριο ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

Από αύριο, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η Πολιτεία τιμά την ΕΛ.ΑΣ»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρευρέθη στους εορτασμούς για τον προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Άγιο Αρτέμιο, στη Λάρισα, όπου και συνεχάρη στο πρόσωπο του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, υποστράτηγου Βασίλη Χαλάτση, την Ελληνική Αστυνομία για την πρόσφατη επιτυχία στην υπόθεση του τετράχρονου κοριτσιού που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα.

Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας της εορτής της αστυνομίας, ημέρα εορτασμού του Αγίου Αρτεμίου, και της παρουσίας μου εδώ, ανάμεσα στους ανθρώπους της αστυνομίας της Λάρισας, θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως τη βαθιά μου εκτίμηση στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες του αστυνομικού σώματος. Σε μια εποχή που εξαιτίας πολλών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων τα κρούσματα της ανομίας είναι αυξημένα και το οργανωμένο έγκλημα έχει αποκτήσει πιο αδίστακτα χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προασπίζουν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία την ασφάλεια του πολίτη και την κοινωνική ειρήνη. Καθημερινά έχουμε παραδείγματα του σπουδαίου κοινωνικού έργου που επιτελούν, όπως η πρόσφατη περίπτωση με το τετράχρονο κοριτσάκι στα Φάρσαλα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινή γνώμη. Βεβαιώνω τους Έλληνες αστυνομικούς ότι η Πολιτεία τιμά το έργο τους και ελπίζω ότι πολύ σύντομα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει και τους ίδιους να είμαστε σε θέση να πάρουμε τα αναγκαία και δίκαια μέτρα αποκατάστασης των αποδοχών των ανθρώπων του αστυνομικού σώματος. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να επιτελείτε με την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό που σας διακρίνει το καθήκον σας».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως παρακολουθούν το κινητό;


Ανησυχείτε μήπως κάποιος παρακολουθεί το κινητό σας; Διαβάστε μερικά έξυπνα κόλπα για να προστατευτείτε.

1. Παρατηρήστε στο κινητό ασυνήθιστη «συμπεριφορά» όπως η οθόνη ενεργοποιείται μόνη της ή ανάβουν τα πλήκτρα.

2. Παρατηρήστε αν ακούγονται ασυνήθιστοι ήχοι όταν πραγματοποιείτε μια κλήση.

3. Μην επιτρέπετε πρόσβαση σε άγνωστες συνδέσεις Bluetooth.

4. Αφαιρέστε την μπαταρία του κινητού όταν δεν είναι σε χρήση.

5. Κάντε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό σας για να αφαιρέσετε τυχόν λογισμικό παρακολούθησης.

6. Να θυμάστε ότι το λογισμικό spyware σπανίως μολύνει τα τηλέφωνα που δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

7. Ελέγξτε αν η μπαταρία είναι ζεστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνο δεν είναι στην πραγματικότητα κλειστό αλλά τρέχει κρυφά κάποιο πρόγραμμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία


Ραντεβού σε τέσσερις μήνες! Φράση εντελώς συνηθισμένη σε όσους παλεύουν να επισκεφθούν γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Τα πρωινά ραντεβού στο ΕΣΥ έχουν μετατραπεί σε είδος υπό εξαφάνιση, με τις λίστες αναμονής να «ξεχειλίζουν» και τους ασθενείς να είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Το δίμηνο αναμονής στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα σημαίνει μεγάλη τύχη για τον ασθενή, αφού τις περισσότερες φορές το… περίμενε για πρωινό ραντεβού ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Η μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων στο ΕΣΥ λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Ο Τύπος της Κυριακής επιχείρησε να κλείσει ραντεβού σε διάφορες ειδικότητες μεγάλων νοσοκομείων της χώρας μέσω της Γραμμής για την Υγεία 1535. Τα αποτελέσματα των τηλεφωνημάτων προκαλούν ανησυχία για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν η προσπάθεια για ραντεβού σε τρία διαφορετικά ιατρεία απέτυχε παταγωδώς. Τόσο στο νεφρολογικό όσο και στο παιδο-ορθοπαιδικό αλλά και στην αγγειο-χειρουργική κλινική η απάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού.»

«Σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα η φράση ‘δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού’ μπορεί να σημαίνει το επόμενο τρίμηνο, σε άλλο σημαίνει ένα εξάμηνο. Συνήθως όμως πρόκειται για εξάμηνο» εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το ιατρείο διαβητικού ποδιού έχει σπάσει ρεκόρ με αναμονή… 200 ημέρες, ενώ η αναμονή για το ιατρείο πάρκινσον και συναφών κινητικών διαταραχών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνική πρόκριση στον τελικό Μπιλιάρδου


Στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπιλιάρδου 2013 έφτασε ο Έλληνας πρωταθλητής Φίλιππος Κασιδόκωστας.

Ο Φίλιππος Κασιδόκωστας, μετά από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό, πέρασε στην τελική φάση της διοργάνωσης και περιμένει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) τον Πρωταθλητή Βελγίου για να αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό που διεξάγεται στη Latto Arena στο Βέλγιο.





Καλή επιτυχία στον Φίλιππο και περιμένουμε να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος σε όλο τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο νόμος με αφορμή την 4χρονη


Διάταξη θα διασφαλίζει το αδιάβλητο τόσο της μητρότητας όσο και της πατρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού θα εισαχθεί στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και συγκεκριμένα με την τετράχρονη που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

"Στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα εισαχθεί διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο τόσο της μητρότητας όσο και της πατρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού. Σε όσα γεννιούνται σε νοσοκομείο θα χρειάζεται , όπως προβλέπει ήδη ο νόμος, πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου" τονίζει ο κ. Γρηγοράκος σε δήλωσή του.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: Νέες κινητοποιήσεις


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα αποφάσισε η γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, όπως ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις, στις 31 Οκτωβρίου, καθώς και στη γενική πανεργατική απεργία της 6/11.

Νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και στη συνέχεια των προέδρων τους θα διεξαχθούν μετά τις 6/11 για την περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έριξαν 20 τόνους σκουπιδιών


Οικολογικό έγκλημα σε βάρος της Ηλείας και εν προκειμένω σε βάρος του δήμου Ήλιδας, συντελέστηκε χθες τα ξημερώματα, με «πρωταγωνιστές» τρία τουλάχιστον άτομα που μετέφεραν και εναπόθεσαν παράνομα στην περιοχή μεταξύ Αυγείου και Σωστίου, 20 τόνους σκουπίδια!

Τα απορρίμματα φαίνεται ότι προέρχονται από την περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας και ήδη τα δύο άτομα έχουν συλληφθεί και έχει κατασχεθεί μια νταλίκα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία αναζητείται ακόμη ένα άτομο, χειριστής μηχανήματος JCB.

Το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 5 χθες τα ξημερώματα και έγινε αντιληπτό από τρεις Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, των Κυνηγετικών Συλλόγων Αμαλιάδας, Λεχαινών και Βάρδας. Οι τρεις θηροφύλακες έκαναν περιπολία στην περιοχή Καλυβίων και Αυγείου, όταν άκουσαν δυνατό θόρυβο και κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μεγάλο όχημα. Κινήθηκαν προς το σημείο που προερχόταν ο θόρυβος και βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία νταλίκα, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα και τους σταμάτησαν για να κάνουν έλεγχο.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου τα δύο άτομα παραδέχτηκαν ότι άδειασαν σκουπίδια στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στο σημείο μεταξύ Αυγείου και Σωστίου, εκεί που έχει κατασκευαστεί η γέφυρα για την «Ολυμπία Οδό», στην κοίτη του Πηνειακού Λάδωνα.

Διέφυγε ένα άτομο

Οι θηροφύλακες κάλεσαν την αστυνομία και ζήτησαν από τα δύο άτομα που επέβαιναν στη νταλίκα, να τους υποδείξουν που βρισκόταν το JCB και ο οδηγός του. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίστηκε στο σημείο άλλο όχημα, στο οποίο επέβαινε τουλάχιστον ένα άτομο και ενώ δέχτηκε να τους υποδείξει το σημείο, ξεκίνησε με το αυτοκίνητο και αντί για το σημείο τράπηκε σε φυγή.

Κατά την διάρκεια του συμβάντος, τα άτομα που επέβαιναν στην νταλίκα είπαν ότι τα σκουπίδια τα είχαν μεταφέρει από περιοχή της Μεγαλόπολης. Τα δύο άτομα είναι Έλληνες, ηλικίας 39 ετών και 49 ετών και όταν μετέβησαν στο σημείο οι αστυνομικοί, από το Α.Τ. Αμαλιάδας και το Α.Τ. Γαστούνης, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Γαστούνης, ενώ η νταλίκα κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε επίσης στο Α.Τ. Γαστούνης.

«Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή, είναι αδιανόητο αυτό το οποίο συνέβη στην περιοχή μας» δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας που τους άσκησε ποινική δίωξη.

Διαβάστε περισσότερα...

"Γονάτισαν" τα κοινωνικά παντοπωλεία


Κοινωνικά παντοπωλεία ώρα μηδέν! Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των απόρων και η πενιχρή συνεισφορά των επιχειρήσεων «αιμοδοτών» έφεραν τα άδεια ράφια και την αδυναμία προσφοράς αναγκαίων αγαθών.

Η καθημερινότητα στα κοινωνικά παντοπωλεία έχει αλλάξει καθώς φαίνεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό της κρίσης, τον οποίο αρχικά κλήθηκαν να θεραπεύσουν.

Τα άδεια ράφια είναι πλέον αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης προσέλευσης απόρων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων και της μειωμένης προσφοράς.

Τρόφιμα και άλλα αγαθά δίνονται με το σταγονόμετρο και σε πολύ μικρότερη συχνότητα συγκριτικά με το 2010, όταν τα κοινωνικά παντοπωλεία άρχισαν να φυτρώνουν σε κάθε δημοτική ενότητα. Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις για εγγραφή στα προγράμματα των δήμων αυξάνονται μέρα με τη μέρα δραματικά, με τους υπεύθυνους και τους εθελοντές να κοιτάζουν με ανησυχία το μέλλον. «Τον Φεβρουάριο του 2012 είχαμε 22 οικογένειες εγγεγραμμένες. Σήμερα στηρίζουμε 480 οικογένειες το μήνα! Καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε» λέει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Βόλου, Απόστολος Παντσάς. «Υπήρχε κοινωνικός ενθουσιασμός στην αρχή. Τώρα όλοι είναι μαζεμένοι. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση και σχεδόν να τους παρακαλάμε για ένα τσουβάλι αλεύρι για το ράφι του παντοπωλείου» προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται πάντως πολλά ακόμη δημοτικά παντοπωλεία όπως της Θήβας, του Ρεθύμνου, του Πύργου, της Κεφαλονιάς αλλά και στην Αθήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεπορτάζ: Έτσι γίνονται οι αγοραπωλησίες βρεφών


Η υπόθεση της Μαρίας που τελικά δεν είναι 4χρονη, ανοίγει το τεράστιο ζήτημα της αγοραπωλησίας βρεφών που βασιλεύει εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα μας και του νομικού κενού που έχει επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες δοσοληψίες με θύματα πολλά παιδιά. Ο τρόπος της πώλησης παιδιών αλλάζει από δεκαετία σε δεκαετία αλλά τα μέσα και τα κυκλώματα παραμένουν ίδια.

Οι θάνατοι

Ένας από τους πλέον διαδεμένους τρόπους που ακολουθούσαν τα κυκλώματα έχει τις ρίζες τους σε μαιευτήρια. Ακόμα και σήμερα είναι πολλά τα ζευγάρια που αναζητούν τα παιδιά τους θορυβημένα από κάποιο έγγραφο που έλαβαν ή υποψιασμένα από τις υποθέσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ζευγάρια που όταν βρέθηκαν στο μαιευτήριο, τους ανακοινώθηκε ότι το παιδί τους ήταν νεκρό. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά αυτά που υποτίθεται ότι είχαν γεννηθεί νεκρά, προωθούνταν -πωλούνταν σε άλλες οικογένειες. Στην δεκαετία του 90' υπήρξαν σύλλογοι και φορείς που ξεκίνησαν έρευνα με αντικείμενο αυτόν τον τρόπο αγοραπωλησίας παιδιών και οδηγήθηκαν σε τρομερές αποκαλύψεις. Η έρευνα οδηγούσε ακόμα και σε εκταφές για να διαπιστωθεί η αλήθεια και μετά από εξετάσεις DNA αποδεικνυόταν ότι το παιδί στο φέρετρο δεν είχε καμία σχέση με τους γονείς που πίστευαν ότι το παιδί τους είχε πεθάνει.

Οι εισαγωγές

Οι μέθοδοι που δρα το κύκλωμα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου,δημιουργήθηκαν διεθνείς διασυνδέσεις και το εμπόριο έγινε "πολυεθνικό". Στην εξελιγμένη μορφή του άρχισε η "εισαγωγή" γυναικών κυρίως από την Βουλγαρία ή την Ρουμανία οι οποίες κλεισμένες σε σπίτια που διατηρούσε το κύκλωμα γεννούσαν και παρέδιδαν τα παιδιά τους στους πωλητές. Από εκεί ξεκινούσε η διαδρομή νομιμοποίησης και καταχώρησης του παιδιού σε δημόσια βιβλία για να καταλήξει στους αγοραστές. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος Βουλγάρων που εντόπιζε κυοφορούσες και τις έπειθε να πουλήσουν το παιδί τους. Η υπόθεση αυτή συνδέεται με τις αγοραπωλησίες στις οποίες έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι γονείς αλλά είναι χαρακτηριστική για την ανάγκη ελέγχου και νόμων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Οι μπροστινοί

Μία από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο ήταν αυτή του 1997 όταν δημοσιογράφοι αγόρασαν on camera βρέφος από οικογένεια τσιγγάνων. Την στιγμή της δοσοληψίας είχε παρέμβει η αστυνομία, με επικεφαλής τότε τον σημερινό διευθυντή της δίωξης ηλ.εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, και οι τσιγγάνοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Οι μαρτυρίες τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου μια και έδειξαν ως εγκέφαλο του κυκλώματος πασίγνωστο δικηγόρο της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλους πολίτες υπεράνω κάθε υποψίας. Η ίδια τακτική ακολουθείται και σήμερα με μπροστινούς πάντα τσιγγάνους ή αλλοδαπούς που δεν κινούν υποψίες όταν δηλώνουν στο ληξιαρχείο ότι τα παιδιά τους γεννήθηκαν στο σπίτι. Ωστόσο για την λειτουργία του κυκλώματος είναι απαραίτητη πάντα η νομική κάλυψη αλλά και η συνεργασία δημοσίων υπηρεσιών.

Οι νόμοι

'Εως σήμερα στα περισσότερα ληξιαρχεία η διαδικασία δήλωσης του παιδιού μπορεί να γίνει με δύο μάρτυρες. Εκεί στηρίζονται τα κυκλώματα και παρουσιάζοντας δύο ψευδομάρτυρες ανοίγουν τους δρόμους της πώλησης. Με την αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαρίας ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο κενό νόμου που υπάρχει και δείχνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και τα κυκλώματα βρίσκουν ακόμα πιο εύφορο έδαφος να λειτουργήσουν. Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία του ηλεκτρονικού ληξιαρχείου που συνδέεται ακόμα και με τη βάση του TAXISNET ή δεν έχει προχωρήσει σε απογραφή των ληξιαρχείων κυρίως σε δήμους όπου ζουν πολλοί τσιγγάνοι.

'Ενας από τους δήμους όπου καθημερινά δέχεται δεκάδες δηλώσεις γεννήσεων λόγω της ύπαρξης πολλών μαιευτηρίων στην περιοχή είναι του Αμαρουσίου. Ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα λέει στο enikos.gr "Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα κάνοντας πιο αυστηρές τις διαδικασίες. Από καιρό έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα με τους δύο μάρτυρες και πλέον ζητάμε ένορκη βεβαίωση από το ειρηνοδικείο".

Για το κενό νόμου μίλησε στον Real fm, στην εκπομπή του 'Ακη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή ο επικεφαλής του "Χαμόγελου του παιδιού" Κώστας Γιαννόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε περισσότερα...

Το... δελτίο ταυτότητος του νόμιμου μετανάστη


Από ποιες χώρες προέρχονται, σε ποιες περιοχές μένουν.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα είναι άγνωστος. Μόνο εκτιμήσεις και αυθαίρετοι υπολογισμοί που μιλούν από 500.000 έως και 2 εκατομμύρια άτομα.

Τουλάχιστον και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νόμιμοι μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτοί ανέρχονται με ακρίβεια απογραφής σε 597.797 άτομα εκ των οποίων οι 462.319 διαθέτουν άδεια παραμονής, ενώ οι 135.478 βρίσκονται σε καθεστώς επανεξέτασης για ανανέωση της άδειας παραμονής τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Αν θέλαμε να συνθέσουμε το... δελτίο ταυτότητας του νόμιμου εν Ελλάδι μετανάστη θα μιλάγαμε για «Αλβανό ενσωματωμένο στην κοινωνία, που εργάζεται χρόνια εδώ και τα παιδιά του γεννήθηκαν εδώ».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία λοιπόν οι νόμιμοι μετανάστες 68,44% (ή 409.125 άτομα) είναι Αλβανοί, ενώ και το 85% των ανήλικων αλλοδαπών που διαμένουν νομίμως στη χώρα -119.290 σε σύνολο 142.899- είναι αλβανικής υπηκοότητας. Στα ελληνικά σχολεία φοιτούν 104.171 παιδιά αλλοδαπών, ενώ στα πανεπιστήμια φοιτούν 4.849 αλλοδαποί που επίσης στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Αλβανοί.

Το 54,1% των νόμιμων αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα ήρθαν για να εργαστούν,το 44,4% ήρθαν με χρήση του νόμου για την οικογενειακή επανένωση και το 1,5% για σπουδές.

Η δεύτερη χώρα προέλευσής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών είναι η Ουκρανία, με ποσοστό 3,63% (21.723 άτομα), ακολουθεί η Γεωργία με ποσοστό 3,23% (19.329) και το Πακιστάν 3,12% (18.681 άτομα). Οι μετανάστες από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρωσία (15.909 άτομα) έχουν έρθει για να δουλέψουν, αλλά διατηρούν ισχυρές σχέσεις με την πατρίδα τους.

Από την Ινδία διαμένουν στην Ελλάδα 15.398 άτομα, 14.809 Αιγύπτιοι, 11.456 Μολδαβοί και 10.879 από τις Φιλιππίνες-είναι γυναίκες σε ποσοστό 90%.

Όσον αφορά τον τόπο διαμονής οι περισσότεροι μένουν στην Αττική (260.515) και ακολουθούν Κεντρική Μακεδονία (89.506), Κρήτη (35.208), Στ. Ελλάδα (35.082), Θεσσαλία (33.614), Πελοπόννησος (32.806), περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας (27.533) και περιφέρεια Ν. Αιγαίου (22.334).



Διαβάστε περισσότερα...

Και οι άνθρωποι των σπηλαίων έκαναν ανακύκλωση


Είχαν συναίσθηση της ανάγκης εξοικονόμησης ενέργειας.

Όχι, δεν ανακυκλώνουμε μόνο στις μέρες μας, αλλά για την ακρίβεια ίσως οι προϊστορικοί μας πρόγονοι να ανακύκλωναν περισσότερο από μας.

Όπως έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, οι προϊστορικοί άνθρωποι ανακύκλωναν υλικά από παλιά εργαλεία και όπλα όπως πέτρες και κόκκαλα για να φτιάξουν νέα εργαλεία. Μάλιστα, η πρακτική αυτή καταγράφεται σε διαφορετικές εποχές και τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, βεβαίως οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν είχαν ακριβώς τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που (υποτίθεται ότι) έχουμε σήμερα. Αλλά είχαν συναίσθηση της αναγκαιότητας που έχει η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων για την επιβίωση του είδους μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός δρομέας στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης


Τον πρόδωσε η καρδιά του.

Την τελευταία του πνοή άφησε κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης ένας 49χρονος δρομέας.

Ο άτυχος άνδρας υπέστη πιθανό καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του τρίτου και τελευταίου γύρου του αγώνα, έχοντας ήδη διανύσει περίπου 15 χιλιόμετρα. Παρά την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών και τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο άτυχος δρομέας έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τη voria.gr.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του ημιμαραθωνίου, ο ιατρός του ασθενοφόρου, που βρισκόταν δίπλα στο σημείο του περιστατικού και παρέλαβε αμέσως τον ασθενή, διαπίστωσε ότι ο ασθενής δεν είχε σφυγμό και είχε μυδρίαση. Ακολούθησε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση κατά τη διάρκεια της διακομιδής του στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου παρά τις νέες προσπάθειες των ιατρών του νοσοκομείου ο 49χρονος δρομέας δεν επανήλθε στη ζωή.

«Ο θάνατος ενός από τους δρομείς έσβησε τα χαμόγελα στον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη θλίψη της για το τραγικό συμβάν και τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του εκλιπόντος», αναφέρει η οργανωτική επιτροπή.



Διαβάστε περισσότερα...