Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

«Συνεταιρισμοί εργατών» στην «κοινωνική οικονομία της αγοράς»


«Κοινωνική επιχειρηματικότητα» - «Κοινωνική οικονομία».

Τρόπους παραπέρα προώθησης της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» στην Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω «εργατικών συνεταιρισμών» αναζητούν εργατοπατέρες με στήριξη ΕΕ, κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασαν μεσοβδόμαδα σχετική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Βιομηχανικών Συνεταιρισμών και Συνεταιρισμών Προσφοράς Υπηρεσιών και Βιοτεχνών (CICOPA), που είναι τομεακός οργανισμός της λεγόμενης Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA). Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και στην Ελλάδα ανέλαβε την προβολή της το «Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής» της ΓΣΕΕ.

Η έκθεση εστιάζει στους «εργατικούς συνεταιρισμούς», καθώς εκτιμά ότι στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω τα πράγματα. Χρησιμοποιεί σαν κορυφαίο παράδειγμα την αγαπημένη όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, την ισπανική «Μοντραγκόν», που είναι μεν συνεταιριστική αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο 250 καπιταλιστικών επιχειρήσεων που απασχολούν 85.000 εργάτες.

Παρακάτω η έκθεση διαπιστώνει με θλίψη πως το μοναδικό τέτοιο «συνεταιριστικό» ελληνικό παράδειγμα, η ΒΙΟ.ΜΕ., δεν πάει καλά καθώς οι εργάτες δεν υφίστανται ούτε ως νομική πραγματικότητα (αυτό είναι το πρόβλημα στην «ελεύθερη αγορά» και τον ανταγωνισμό των μεγαθηρίων!) και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτό που λένε συνεταιριστικό εργοστάσιο. Και λαθροχειρεί εμφανίζοντας ως συνεταιρισμένους στη χώρα μας 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κάνει αθροίζοντας τους ασφαλισμένους στα Ταμεία και όσους πράγματι συνεταιρίζονται με όρους συντεχνίας αιώνες τώρα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.).

Παραπέρα ζητά να επιβληθούν «καθαροί όροι» στο παιχνίδι, ώστε το κεφάλαιο να μπορεί να αντιμετωπίζει τους εργατικούς συνεταιρισμούς σαν «ισότιμους ανταγωνιστές».

Οι οδηγίες που φέρνει από το εξωτερικό σαν εισαγωγή εμπειρίας, αφορούν σε νομικές διαδικασίες και από τα στοιχεία λείπει κάθε αναφορά στις εργασιακές σχέσεις των εργατών - αφεντικών. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις υφιστάμενες ΣΣΕ αφού δεν είναι απλά εργάτες μισθωτοί αλλά... ιδιοκτήτες.

Η τέτοια έκθεση, τα μοντέλα που εισάγει, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνδικαλιστές, εκπροσώπους υπουργείων, διεθνούς βεληνεκούς εργατοπατέρες, παράγοντες της ΕΕ (που βγάζουν φλύκταινες ακούγοντας το σύνθημα «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά») που προβάλλουν την «κοινωνική επιχειρηματικότητα» ως λύση απέναντι στην ογκούμενη ανεργία. Ότι άνεργοι θα λειτουργήσουν εργοστάσια που κλείνουν, το λεγόμενο συνεταιριστικό επιχειρηματικό μοντέλο. Οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑυποστηρίζουν περίπου ανοιχτά ότι το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει ν' αξιοποιήσει την υποτιθέμενη «θετική» εμπειρία της Αργεντινής, με τη λειτουργία «αυτοδιαχειριζόμενων» συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως έγινε με στήριξη της αργεντίνικης κυβέρνησης μετά τα γεγονότα της περιόδου 1999-2002.

Ουσιαστικά προτείνουν στο λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει στόχους αντίστοιχους με αυτούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και αστικών κρατών. Πίσω από «αυτοδιαχειριστικές» κορώνες σοσιαλδημοκρατικής κοπής ξεπροβάλλει η πραγματική στόχευση της «κυβερνώσας Αριστεράς»: Στήριξη με κάθε τρόπο της «υγιούς» επιχειρηματικότητας και της "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτά τα εγχειρήματα όχι μόνο δεν αποτελούν «ρήγματα» στην καπιταλιστική οικονομία, αλλά αντίθετα αποτελούν μπαλώματα στις δυσκολίες διαχείρισης κι ενσωμάτωσης που νομοτελειακά δημιουργεί η οικονομική κρίση. Εμποδίζουν τη δημιουργία πραγματικών ρηγμάτων στην αστική διαχείριση και στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ακριβώς ως τέτοια προβάλλονται ιδιαίτερα σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης από την ΕΕ, ΔΝΤ και κυβερνήσεις (αν και προωθούνται συστηματικά στην ΕΕ χρόνια τώρα, και σε συνθήκες υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, και τώρα που με πρόσχημα την κρίση οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται). Χαρακτηριστικά το 2009 η «Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών» γιορτάστηκε με σύνθημα «Καθοδηγώντας την παγκόσμια ανάκαμψη μέσω των συνεταιρισμών». Τα συνεταιριστικά εγχειρήματα προτείνονται ανοιχτά ως εναλλακτικές μορφές αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας, ως μέσο ενεργητικής ενσωμάτωσης πιθανών τριγμών που θα μπορούσαν προοπτικά ν' απειλήσουν την οικονομική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου.

Είναι βολικό για την εξουσία της αστικής τάξης οι εργάτες να μη στρατεύονται ενάντιά της, να μην παλεύουν με στόχο την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αλλά να εγκλωβίζονται σε απομονωμένες και απέλπιδες πολλές φορές προσπάθειες επαναλειτουργίας χρεοκοπημένων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με στόχο να επιβιώσουν στη ζούγκλα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, να βρουν προσωρινή διέξοδο από την ακραία φτώχεια, ενώ στους στρατηγικούς κλάδους της παραγωγής κυριαρχούν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και η εργατική τάξη εξακολουθεί να υφίσταται άγρια εκμετάλλευση. Είναι βολικό για το εκμεταλλευτικό σύστημα να μην αμφισβητείται ριζικά ως τέτοιο, αλλά να καλλιεργείται μαζικά η άποψη ότι ο εργάτης μπορεί να γίνει συλλογικός εργοδότης.

Τη δεκαετία του 1980 το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε αντίστοιχες αυταπάτες σε μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, καθώς αναδείχτηκε κυβέρνηση με τα συνθήματα της εργατικής αυτοδιαχείρισης και των συνεταιρισμών, δίπλα φυσικά στις «κοινωνικοποιήσεις» εντός καπιταλισμού. Τα πολυδιαφημισμένα αυτά εγχειρήματα είτε ξεπεράστηκαν στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε χρεοκόπησαν, είτε εξελίχτηκαν (με την είσοδο ομίλων και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στη μετοχική τους σύνθεση) σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. «Εργατικός έλεγχος» και συμμετοχή εξανεμίστηκαν καθώς τμήμα των εργαζομένων, η εργατική αριστοκρατία, έκανε καριέρα, επάνδρωσε ΔΣ, έβαλε «δάχτυλο στο μέλι» ενόσω η πλειοψηφία των εργαζομένων είδε μισθούς να μειώνονται, δικαιώματα να τσακίζονται, αντιμετώπισε ανεργία.
Λειτουργούν με τους κανόνες του καπιταλισμού...

Στη σημερινή Ελλάδα, οι προπαγανδιστές της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» αποσιωπούν ότι το κολοσσιαίο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά δεν χτίζει ούτε βάρκα γιατί αυτό επιβάλει ο διεθνής ανταγωνισμός στον καπιταλισμό και το επικυρώνει με συγκεκριμένες κατευθύνσεις η ΕΕ. Προσπερνούν ότι στο ισχύον σύστημα, οι «συνεταιρισμένοι» εργάτες των ναυπηγείων πρέπει να βγουν στο ανταγωνιστικό πέλαγος των κλαδικών μονοπωλίων για να εξασφαλίσουν κατ' αρχάς φτηνές πρώτες ύλες (που τις ελέγχουν μονοπώλια), και αφού αυτοδεσμευτούν ότι θα δουλεύουν νυχθημερόν, πρέπει να αρκεστούν σε τόσο εξευτελισμένα μεροκάματα ώστε χάνει κάθε νόημα ο όρος «μισθωτή σκλαβιά», για να ελπίζουν ακολούθως ότι θα βρουν στην «αγορά» παραγγελίες.

Επιπρόσθετα, αποκρύπτουν ότι στο «συνεταιριστικό» εργοστάσιο, που λειτουργεί εντός καπιταλισμού και που άρα για να επιβιώσει πρέπει να είναι «ανταγωνιστικό», είναι υποχρεωτική η εκμετάλλευση των εργατών του, ακόμα και αν πρόκειται για αυτοεκμετάλλευση. Ουσιαστικά μιλούν για καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπου ένα μέρος των εργαζόμενων ξεχωρίζουν ως διευθυντικά στελέχη με διαφοροποιημένα εισοδήματα από αυτά των απλών εργατών, ενώ προσλαμβάνουν και άλλους εργάτες (εκτός συνεταιρισμού) με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Διαφορετικά το εγχείρημα είναι θνησιγενές.

Φαίνεται κι από το πολυδιαφημισμένο παράδειγμά τους, τη ΒΙΟ.ΜΕ. («Βιομηχανική Μεταλλευτική») θυγατρική της πτωχευμένης πλέον «Φιλκεράμ-Johnson». Παρήγαγε κόλλες πλακιδίων, αρμούς, άλλα δομικά υλικά, λειτουργούσε συμπληρωματικά σ' ένα βαθμό προς τη μητρική. Μετά από τη χρεοκοπία της μητρικής και μπαίνοντας σε διαδικασία ρευστοποίησης - πλειστηριασμού του πάγιου εξοπλισμού, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Δικαίου, για να πληρωθούν τόσο οι πιστωτές όσο και οι 300 περίπου εργάτες, η εργοδοσία της «Φιλκεράμ» «εγκατέλειψε» τη ΒΙΟ.ΜΕ. Τότε δούλευαν εκεί περίπου 70 εργαζόμενοι. Μετά από έναν και πλέον χρόνο προσπάθειας για πληρωμή των δεδουλευμένων (απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από το Μάη 2011), πάρθηκε η απόφαση από 38 εργαζομένους για επαναλειτουργία του εργοστασίου, υπό μορφή «εργατικού συνεταιρισμού», ως λύση απέναντι στην ανεργία, στην απόλυτη εξαθλίωσή τους.

Το Φλεβάρη του 2012 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. ανακοίνωσαν ότι έθεσαν το εργοστάσιο σε λειτουργία, ότι ξεκίνησαν να παράγουν. Πρακτικά η παραγωγή περιορίστηκε σε ορισμένα βιολογικά καθαριστικά (έχουν μικρό αρχικό κόστος παραγωγής, χρηματοδοτούμενο από το ταμείο του σωματείου) που διακινούνται κυρίως μέσα από παζάρια αλληλεγγύης.

Οι εργάτες πείστηκαν πως χωρίς ουσιαστικά να κατέχουν τα μέσα παραγωγής, με το να πουλήσουν μερικά καθαριστικά, αυτό είναι «αυτοδιαχείριση» και ανοίγει «προοπτικές»... Στην πράξη έχασαν ακόμα και τις αποζημιώσεις τους που τις έβαλαν αρχικό κεφάλαιο κίνησης. Όσο φωτεινά κι αν προσπαθούν ορισμένοι να περιγράψουν το εγχείρημα, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εργάτες στη συγκεκριμένη επιχείρηση σε αυτήν τη φάση προσπαθούν να διαχειριστούν τη φτώχεια τους, να βρουν προσωρινή διέξοδο από την πείνα.

Για δε το περιλάλητο αργεντίνικο πρότυπο, σημειωτέον πως οι Αργεντίνοι εργάτες στ' «αυτοδιαχειριζόμενα» εργοστάσια δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα ούτε να προσεγγίσουν τους μισθούς που έπαιρναν προ κρίσης του 2001. Χαρακτηριστικά μεταλλεργάτης τορναδόρος έπαιρνε τότε μισθό 1.200 δολάρια (ντοκιμαντέρ «The Take»). Μετά από μακριά περίοδο ανεργίας, με ομάδα συναδέλφων του επαναλειτούργησαν κλειστό εργοστάσιο, αρχικά χωρίς μισθό και κλείνοντας συμβόλαια για φασόν παραγωγή (ο πελάτης τους έδινε πρώτη ύλη και τους προπλήρωνε). Το 2011 σε κατειλημμένο εργοστάσιο παραγωγής συσκευασιών αλουμινίου οι εργάτες πληρώνονται 500-600 δολάρια. Όχι απλά τα μισά από όσα έπαιρνε ο τορναδόρος προ κρίσης, αλλά σε επίπεδο πραγματικού (και όχι ονομαστικού μισθού) πολύ λιγότερα λόγω πληθωρισμού (ντοκιμαντέρ «Εξάντας: Το πείραμα της Αργεντινής» 2011). Δουλειά για ένα ξεροκόμματο...
Η περιλάλητη «Mondragon»

Όσο για την «Mondragon» που διαφημίζουν, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ως πρότυπο την πλασάρει και η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόσφατα «Οδηγό για την Κοινωνική Ευρώπη» με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

Εκεί την παρουσιάζει ως «Μια συνεταιριστική απάντηση στην κρίση»: «Η "Mondragon Corporation" είναι μια ομοσπονδία εργατικών συνεταιρισμών που εδρεύει στη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Ιδρύθηκε το 1956 με τη δημιουργία στην πόλη Μοντραγκόν του πρώτου βιομηχανικού συνεταιρισμού της επαρχίας Ζιπουσκόα και σήμερα είναι η 10η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση στην Ισπανία (...) Το 2011 ο όμιλος αποτελείτο από 258 εταιρείες και οντότητες, με σχεδόν 84.000 εργαζόμενους και έσοδα 14.755 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ η "Mondragon" έχει τις ρίζες της στον τομέα της μεταποίησης, η εταιρεία είναι πλέον ενεργή στους τομείς της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών και της διανομής, και έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες στα πεδία της γνώσης και της εκπαίδευσης».

«Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης, η "Mondragon Corporation", όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, επλήγη από την οικονομική κρίση (...) ωθώντας τη "Mondragon" να λάβει αρκετά μέτρα με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής θέσης της εταιρείας». Περιελάμβαναν «μειώσεις μισθών, επέκταση ωραρίου και αύξηση των εισφορών μετοχικού κεφαλαίου (μέσω, μεταξύ άλλων, της επανεπένδυσης των κερδών και της σύστασης προαιρετικού αποθεματικού ταμείου)». Η Κομισιόν μιλά επίσης για «απώλεια ωρών εργασίας», «μείωση της απασχόλησης» και «εθελοντικά προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης». Καπιταλισμό... λαϊκής βάσης έταξαν στους εργάτες μα μόλις ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση την πλήρωσαν βαριά.

Παράλληλα, άλλες πηγές δίνουν για τη συνεταιριστική και «αυτοδιαχειριζόμενη» «Mondragon» κι άλλα στοιχεία που... ξέχασε να τα καταγράψει η Κομισιόν ή οι εργατοπάτερες:

Καθώς η συνολική μισθολογική πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε πολλές περιπτώσεις οι συνεταιρισμένοι εργάτες προχώρησαν μόνοι τους σε μείωση των αμοιβών τους. Επίσης ως μέσο εξάπλωσης του δικτύου της «Mondragon» αξιοποιήθηκαν ειδικές συμφωνίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων η «Mondragon» επωφελούνταν και ξεπερνούσε υποχρεώσεις που τυπικά έχει (π.χ. οι εργαζόμενοι των συνεργαζόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς).

Επιπλέον στο συνεταιριστικό δίκτυο της «Mondragon» ισχύει η λεγόμενη «ημερολογιακή ευελιξία». Οι ώρες εργασίας προσαρμόζονται ανάλογα με τη ζήτηση από την «αγορά» εμπορευμάτων του συνεταιρισμού. Η σταθερή εργάσιμη ημέρα θυσιάζεται μπρος στο «καλό» της επιχείρησης.

«Κερασάκι» στα παραπάνω ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης από τη «Mondragon» της μεγάλης απεργίας του 1974 όπου συμμετείχαν περίπου 400 εργάτες αντιδρώντας στην εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων. Απολύθηκαν 17 πρωτοπόροι εργαζόμενοι, υποβλήθηκαν πρόστιμα στους άλλους 397 που απέργησαν.
Είλωτες ήδη στην Τοπική Διοίκηση

Σημειωτέον, η «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα μέσα από την Τοπική Διοίκηση, ως μέσο εύρεσης φτηνών εργαζομένων, κατάργησης δικαιωμάτων, ανακύκλωσης της ανεργίας και αναδιανομής της φτώχειας. Όχημα οι λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ) που επιπλέον, διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε βασικές αρμοδιότητες, ενισχύουν την ανταποδοτικότητα. Τις προβάλλουν ως λύση συμβιβασμένες δημοτικές αρχές για να λειτουργήσουν δημοτικές υπηρεσίες.

Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων και άλλοι, προκειμένου δημοτικές αρχές να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών που χρειάζεται η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Ήδη δημοτικές αρχές έχουν υπογράψει συμβάσεις με τέτοιες επιχειρήσεις. Οσμιζόμενοι κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ λέγεται ότι «μπαίνουν» και μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη δημοτικών αρχών, προσδοκώντας με κέρδη από εργολαβίες σε δήμους να αγοράσουν πληρέστερο εξοπλισμό (π.χ. μηχανήματα καθαρισμού, οχήματα) και υποδομές.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»). Ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία» που τη χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει στο πρόγραμμά του. Οι πόροι των ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούνται από το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την «επιχειρηματική δραστηριότητά» τους, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την ΕΕ, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς, ΟΤΑ, κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Όπου δοκιμάστηκαν μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει προπληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Στην Ελλάδα έρχονται και «κουμπώνουν» σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου: Δημοτικές αρχές έχουν αποδεχτεί χρόνια τώρα περικοπή των πόρων που παίρνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρατσώνουν λαϊκές οικογένειες και μικρομάγαζα με τέλη, φόρους, πρόστιμα. Πρωτοστατούν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Απολύουν κατά χιλιάδες συμβασιούχους, και για να ψευτοκαλύψουν τα κενά με μικρότερο κόστος απευθύνονται στις ΚΟΙΝΣΕΠ, στην πράξη νοικιάζουν απ' αυτές φτηνό προσωπικό.
Ενταγμένες στο «Ευρώπη 2020»

Η Κομισιόν στον «Οδηγό» της για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» κάνει ευθύς εξαρχής αναφορά στη διαβόητη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» που υιοθέτησαν το 2012. Ως ένας από τους στόχους της ορίζεται ότι «το 75% του πληθυσμού μεταξύ 20-64 ετών πρέπει να έχει απασχόληση». Χαρακτηρίζει μάλιστα αρνητικό το γεγονός ότι «στην Ευρώπη απασχολείται μόνο το 46% των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (55-64 ετών), ενώ στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 62%». Ευρωενωσιακά μονοπώλια θέλουν δουλειά ως τα γεράματα στον ανταγωνισμό τους με αμερικάνικα και ασιατικά.

Παρουσιάζοντας τα πεδία δραστηριότητας των «κοινωνικών συνεταιρισμών» αναφέρει ότι «εμφανίζουν εξαιρετική ποικιλομορφία, ανάλογα με την ανάπτυξη του συστήματος πρόνοιας, της κοινωνίας των πολιτών, της κοινωνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και των συναφών δημόσιων πολιτικών κάθε χώρας». Φυτρώνουν όπου το δημόσιο αφήνει πεδία σε ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν. Γι' αυτό μιλά για «απόσυρση του δημόσιου τομέα από την παροχή πολλών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος».

«Π.χ. στη Ρουμανία και την Ουγγαρία διαπιστώνεται σαφές προβάδισμα της δραστηριοποίησης των κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής εργασίας και της εκπαίδευσης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειοη εικόνα είναι πιο διαφοροποιημένη, μολονότι και εκεί είναι σημαντική η παρουσία κοινωνικών επιχειρήσεων που παρέχουν κοινοτικές, κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες. Σε άλλες χώρες (όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία), τα δύο κυριότερα πεδία δραστηριότητας εντοπίζονται στην ένταξη σε εργασία και την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας».

Αλλού η Κομισιόν αναφέρει ότι στη Βρετανία «οι συνεταιρισμοί εισέρχονται στο πεδίο της εκπαίδευσης, με σχεδόν 400 σχολεία να διευθύνονται ήδη με συνεταιριστική μορφή. Παρόμοιο φαινόμενο εκτυλίσσεται στη Σουηδία, αναφορικά με τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ σε αρκετές άλλες χώρες οι οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών γενικού συμφέροντος που εκτείνονται από τις μεταφορές μέχρι την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Εκμετάλλευση μεταναστών και ΑμεΑ

Εκτός της «Mondragon», η Κομισιόν διαφημίζει κι άλλους «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» ως πρότυπα, δείχνοντας ξεκάθαρα τις μεθοδεύσεις και στοχεύσεις Βρυξελλών, κυβερνήσεων, μεγάλου κεφαλαίου. Για παράδειγμα:

Στην Πολωνία η «EKON Association» ιδρύθηκε «προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που απειλούνταν με κοινωνικό αποκλεισμό, ιδίως ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ΕΚΟΝ ωφελήθηκε από μια τροποποίηση του νόμου για την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη, η οποία έδινε σε επιχειρήσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδοτήσεις για την απασχόληση και την αμοιβή ατόμων με αναπηρία (...) Η υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος της ΕΚΟΝ έγινε εφικτή χάρη σε επιδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Προστασίας του Περιβάλλοντος και Διαχείρισης των Υδάτων στη Βαρσοβία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε απασχολώντας 56 άτομα με αναπηρία, και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε με την πάροδο των ετών. Το 2008 απασχολούνταν 879 άτομα, από τα οποία 469 με νοητική αναπηρία. Η ΕΚΟΝ αναλαμβάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων από πολλά συγκροτήματα κατοικιών και δήμους, καθώς και πάνω από 31% των απορριμμάτων των υλικών συσκευασίας που ανακυκλώνονται στη Βαρσοβία (...) οι εν λόγω δραστηριότητες επιτυγχάνουν εξοικονόμηση δαπανών αναφορικά με την αποκομιδή και την αποθήκευση απορριμμάτων, αλλά και ελαττώνουν το κόστος της περιορισμένης νοσηλείας των ψυχικά ασθενών ατόμων που απασχολούνται σε αυτές».

Βάζοντας «βιτρίνα» ανθρώπους με προβλήματα (η περίθαλψη, φροντίδα, επαγγελματική αποκατάσταση των οποίων θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους) εισπράττουν επιδοτήσεις και κερδοσκοπούν πάνω στη χρυσοφόρα διαχείριση απορριμάτων.

Τέλος, παρουσιάζει τη γερμανική «Graefewirtschaft» ως «μια ένωση που στηρίζει την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση των μεταναστριών». «(...) διαθέτει εστιατόριο, το οποίο προσφέρει υγιεινό, οικονομικό και πολυπολιτισμικό μενού, παρέχει διαπολιτισμικές υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (...) και προσφέρει εργαστήρια ραπτικής και επαγγελματικής κατάρτισης (...) Η ένωση βασίζεται σε τρεις εθελόντριες και απασχολεί πέντε εργαζόμενες - μέλη, τρεις από τις οποίες με σύμβαση αορίστου χρόνου και δύο βάσει της επονομαζόμενης "μίνι εργασίας" (εργασία με μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 450 ευρώ)».

Απλήρωτη ή χαμηλοαμειβόμενη εργασία από μετανάστριες ως προϋπόθεση και μέσο «ενσωμάτωσης» στη γερμανική κοινωνία. Εργασιακός μεσαίωνας!..



Διαβάστε περισσότερα...

Σκοπός των Special Olympics, στο πνεύμα της ιδρύτριας Eunice Kennedy - Shriver: «Nα μάθουμε να ζούμε μαζί, η διαφορετικότητα ενώνει, δεν χωρίζει»...


Πρωί πρωί, μαθητές των σχολείων των Βριλησσίων ενημερώνονται από τη διευθύντρια των Special Olympics Αρτεμη Βασιλικοπούλου για τα προγράμματα των Special Olympics.

Όταν τα χέρια κρατούν μαχαίρια για να προφυλάξουμε τον κόσμο που ζούμε, κι όπου μεγαλώνουμε παιδιά, τους πολίτες του μέλλοντος, η καλύτερη λύση είναι να ενώνουμε τα χέρια μας σε έναν κοινό ειρηνικό σκοπό. Αυτό ήταν το πνεύμα για τον εορτασμό της 4ης Παγκόσμιας Hμέρας στο όνομα της Eunice Kennedy - Shriver, για το έργο και τη ζωή της οποίας ήδη γράψαμε στις 27 Σεπτεμβρίου για το Φεστιβάλ Αθλημάτων Special Olympics. Έγινε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στα Βριλήσσια, πρωί-βράδυ, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με επίκεντρο τα παιδιά και τους αθλητές των Special Olympics αλλά και μαθητές των δημοτικών σχολείων σε κοινή συμμετοχή στο παιχνίδι και στους αγώνες. «Παίζουμε μαζί για να Ζούμε Μαζί» ήταν το σύνθημα της εορτής που έγινε στην Πλατεία Aναλήψεως στα Βριλήσσια. Το πρωί οι επισκέπτες όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές φωτογραφιών και βίντεο για το έργο της ιδρύτριας των Special Olympics Eunice Kennedy - Shriver. Tα παιδιά, αθλητές και μαθητές, πήραν μέρος σε τρία αθλήματα –μπότσε, αντιπτέριση-μπάντμιντον και πινγκ-πονγκ, σε ενοποιημένες ομάδες, ώστε να συνυπάρχουν άτομα με νοητική υστέρηση και χωρίς.

Το απόγευμα δεν έπεφτε καρφίτσα στην Πλατεία Αναλήψεως, όπου έγινε η τελετή τιμής στη μνήμη της Eunice. Αθλητές, προπονητές, εθελοντές, οικογένειες αθλητών και δημότες των Βριλησσίων ήλθαν υλοποιώντας το μήνυμα αλληλεγγύης και την πίστη τους στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. O δήμαρχος Bριλησσίων κ. Kωνσταντίνος Iωαννίδης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, έδωσε συγχαρητήρια σε αθλητές και μαθητές αλλά και εθελοντές και προπονητές για την προσφορά τους. Αναγνώρισε δε, χειροκροτούμενος από τον κόσμο, «την επί σειράν ετών προσφορά και το έργο της προέδρου των Special Olympics, Ελλάς κ. Γιάννας Δεσποτοπούλου στα άτομα με διανοητική αναπηρία και στο παγκόσμιο κίνημα των Special Olympics». H πρόεδρος κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους δημότες Bριλησσίων για τη θερμή φιλοξενία και συμμετοχή τους, επισημαίνοντας ότι «η κρίση που διανύει η χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι, κυρίως, κρίση αξιών. Tα άτομα με διανοητική αναπηρία –είπε– αγωνίζονται για την αποδοχή, θέλουν την κατανόηση αλλά όχι τη συγκατάβασή μας, θέλουν τον σεβασμό και όχι τη λύπη μας. Γι’ αυτό αγωνίζονται, για να δείξουν, κι εμείς μαζί, ο κόσμος των Special Olympics, ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και πολύτιμη μονάδα στη συνολική προσπάθεια “να μάθουμε να ζούμε μαζί”». Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Hμέρα της Eunice έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ στη Λιβαδειά, αθλητές S.O. έτρεξαν έναν ξεχωριστό ημιμαραθώνιο «αποδεικνύοντας ότι η διαφορετικότητα είναι μια ξεχωριστή ικανότητα που ενώνει και δεν χωρίζει τους ανθρώπους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι "πετσοκομμένες" επιχορηγήσεις...


Ανακοινώθηκαν τα ποσά της "πετσοκομμένης" επιχορήγησης των αθλητικών ομοσπονδιών για το... 2013, "με το πρόσθετο ποσό των 9 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών" (συνολικά 22.005.070 ευρώ). Μέρος του ποσού που εγκρίθηκε θα δοθεί ως επιχορήγηση σε αθλητικά σωματεία, με βάση την αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών. Ο σχετικός πίνακας:

Α' κατηγορία "Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας": ΕΟΠΕ 1.400.000, ΕΓΟ 1.100.000, ΕΠΟ (ΕΠΣ) 850.000, ΕΙΟ 615.000, ΕΚΟΦΝΣ (Κωπηλασία) 885.000, ΕΟΚ 2.520.000, ΣΕΓΑΣ 4.400.000, ΚΟΕ 2.600.000, ΟΧΕ 900.000 (σύνολο 15.270.000).

Β' κατηγορία "Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος": Άρση Βαρών 390.000, Κανόε Καγιάκ 250.000, Πάλη 775.000, ΕΦΟΕΠΑ 275.000, ΕΟ Ποδηλασίας 707.000, ΕΛΟΤ 260.000, ΕΦΟΑ 400.000, Τζούντο 370.000 (σύνολο 3.247.000).

Γ' κατηγορία "Κρατικώς Ενισχυόμενα": Ιππασία 240.000, Ξιφασκία 280.000, Πυγμαχία 270.000, Σκάκι 100.000, Σκοπευτική 260.000, Τοξοβολία 130.000, Χιονοδρομία 90.000 (σύνολο 1.370.000).

Δ' κατηγορία "Ιδιωτικής πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή": Καράτε 40.000, Κρίκετ 20.000, Μπάντμιντον 90.000, Ορειβασία-Αναρρίχηση 40.000, Παγκράτιο 69.000 (σύνολο 259.000).

Ε' κατηγορία "Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση": ΕΟΥΔΑΑΤΚ 33.320, Ζίου Ζίτσου 7.000, Γούσου - Κουνγκ Φου 7.000, Μπέιζμπολ 25.000, Μπριτζ 15.000, Ράγκμπι 12.750, Σόφτμπολ 43.000, ΑΟΤΕ 7.000, Θαλάσσιο Σκι 80.000, Τρίαθλο 5.000, Χόκεϊ επί χόρτου 20.000, Μοντέρνο Πένταθλο 40.000 (σύνολο 310.070).

Στ' κατηγορία "ΑμεΑ": Ατόμων με αναπηρία 939.000, Κωφών 230.000, Καλαθοσφαιριστών σε καρότσι 200.000 (σύνολο 1.369.000).


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νυν υπέρ πάντων η αλληλεγγύη


«Του δε πολέμου οι καιροί ου μενετοί», επισήμανε στο 1ο βιβλίο του ο μεγάλος ιστορικός της Αρχαιότητας Θουκυδίδης κατά τη συγγραφή του Πελοποννησιακού Πολέμου, εννοώντας, πως «στον πόλεμο απαιτείται γρήγορη δράση». Μια φράση που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς μας για να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και το πώς πρέπει να αντιδράσει. Ωστόσο, η εν λόγω φράση βρίσκει πρακτική εφαρμογή τη σημερινή εποχή μέσα από το έργο που προσφέρουν στο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης οι δήμοι, οι εκκλησίες, οι φιλανθρωπικές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και πάνω από όλα οι εθελοντές.

«Κοινωνικά παντοπωλεία» σε όλη την Αττική

Με το ξέσπασμα της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι δήμοι αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, δημιουργώντας με τη σύμπραξη οργανώσεων και ιδιωτών τις δομές κοινωνικές αλληλεγγύης. Πρώτη δομή που συστάθηκε ήταν το γνωστό πλέον «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Είναι αξιοσημείωτο, πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν «Κοινωνικά Παντοπωλεία» σε πολλούς δήμους της Αττικής, όπως: Αθήνας, Πειραιά, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κερατσινίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Μαρκοπούλου, Καισαριανής, Πετρούπολης, Παλλήνης, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Διονύσου, Πεντέλης, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Ελευσίνας.

Οι δήμοι έφεραν εις πέρας την «Αποστολή» τους

Σε πολλές περιπτώσεις τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων είναι προϊόντα της συνεργασίας δήμων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ιδιώτες ή την Εκκλησία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της συνεργασίας Δήμων-Εκκλησίας είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, που λειτουργούν υπό την «σκέπη» της «Αποστολής». Η «Αποστολή ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με εθνική και διεθνή εμβέλεια στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Αποστολής» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας μόνο στο Α’ τετράμηνο λειτουργίας του εξυπηρετήθηκαν 210 οικογένειες και επωφελήθηκαν πάνω από 500 άτομα. Όσον αφορά στην στατιστική ανάλυση κατά κοινωνική ομάδα, το 54% αυτών είναι άνεργοι, το 23% είναι ΑΜΕΑ και το 12% υπερήλικες, ενώ συνολικά το 72% όσων ωφελούνται είναι ημεδαποί. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Μοσχάτου-Ταύρου στο Α’ τετράμηνο λειτουργίας εξυπηρετήθηκαν 157 οικογένειες και επωφελήθηκαν 457 άτομα, με το 55% εξ αυτών να είναι άνεργοι, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 27% είναι ΑΜΕΑ. Και εδώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία (73%) οι επωφελούμενοι είναι Έλληνες.

ΜΚΟ & Δήμοι: Η ισχύς εν τη ενώσει…

Ο ρόλος των ΜΚΟ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι σημαντικός, καθώς η συνεργασία τους με τους κατά τόπους δήμους μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στους οικονομικά πληγέντες συνανθρώπους μας. Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας με αντικείμενο έργου τη χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης που αφορούν στη δημιουργία νέων ή τη συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας των παρακάτω οκτώ τύπων: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά φαρμακεία, Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Δομές παροχής Συσσιτίων, Υπνωτήρια, Τράπεζες Χρόνου, Γραφεία Διαμεσολάβησης και Δημοτικοί Λαχανόκηποι. Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8 φορείς του Δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» (ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. ), με έδρα το Περιστέρι, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001 και από τότε έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε πολλούς τομείς της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης σε μια τεράστια περιοχή, όπως το Περιστέρι. Η συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης με την ΚΙΠΟΔΑ και το δήμο Περιστερίου, που είχε άμεσα θετικά αποτελέσματα οδήγησε στη διεύρυνση του δικτύου και στους δήμους Αιγάλεω και Χαϊδαρίου.

Κοινωνικές δομές σε Αιγάλεω και Χαϊδάρι

Γι’ αυτό το λόγο η ΚΙΠΟΔΑ ως δικαιούχος του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013» και με τη σύμπραξη των δήμων Αιγάλεω και Χαϊδαρίου δημιούργησε το «Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδάρι».

Οι δομές περιλαμβάνουν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Συσσίτιο. Όπως μας είπε αρχικά η πρόεδρος της ΚΙΠΟΔΑ Βασιλική Θώδα «παρά το γεγονός ότι οι δομές στους δήμους Αιγάλεω και Χαϊδαρίου βρίσκονται στους πρώτες μήνες λειτουργίας, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και η συνεργασία με τους δήμους και ιδιαίτερα με αυτόν του Αιγάλεω είναι σε εξαιρετικό επίπεδο». Σύμφωνα με την κα Θώδα, «Οι ιδιώτες, τα καταστήματα-σούπερ μάρκετ και οι εταιρείες βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή».

Σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες η πρόεδρος της ΚΙΠΟΔΑ είπε στην «Αττική free prees», πως «προσπαθούμε, δεδομένων των συνθηκών, να είναι σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο», δίνοντας ως παράδειγμα, «το καθημερινό συσσίτιο, το οποίο προέρχεται από μερίδες που φτιάχνονται σε σπίτια, ταβέρνες, εστιατόρια κ.ά.». Επιπρόσθετα, στο κοινωνικό φαρμακείο δίνονται ακόμη και τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ οι συνταγές εκτελούνται από εξειδικευμένους φαρμακοποιούς». Η κα Θώδα κατέληξε λέγοντας: «Πορευόμαστε με μια συγκεκριμένη λογική, την οποία προσπαθούμε να υπηρετήσουμε και αυτή είναι ‘’τίποτα δεν πάει χαμένο’’. Γι αυτό και στο συσσίτιο παρέχονται ακόμη και φρέσκα προϊόντα της ίδιας ημέρας, τα οποία δεν καταναλώθηκαν μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα, που μας δίνουν επιλεγμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Ο απολογισμός του έργου των δομών στο Περιστέρι

«Το θετικό έργο που παράγεται εδώ και καιρό στο Περιστέρι είναι το επιστέγασμα της αγαστής συνεργασία με το δήμου Περιστερίου», τόνισε εμφατικά η κα Θώδα. Στο Γραφείο Διαμεσολάβησης Περιστερίου, το οποίο υποδέχεται και ελέγχει τις αιτήσεις για το εάν πληρούν τα κριτήρια, όσοι θέλουν να ωφεληθούν από τα προγράμματα, εξυπηρετούνται 400 άτομα, περίπου 200 γυναίκες και 200 άνδρες. Πάνω από 300 είναι άνεργοι, ενώ περισσότεροι από 150 ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Περιστερίου οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 300, ενώ τα προϊόντα αγγίζουν τα 90.000, με πάνω από 140 χορηγίες. Στο Κοινωνικό Φαρμακείο έχουν εξυπηρετηθεί 500 άτομα, με την αξία των φαρμάκων να αγγίζει τα 30.000 ευρώ. Παράλληλα, η Κοινωνική-Ψυχολογική Υποστήριξη έχει βοηθήσει 25 οικογένειες με πάνω από 150 συνεδρίες.

Τέλος, υπάρχει και η Τράπεζα Χρόνου, που είναι η ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών μεταξύ εθελοντών, με μοναδική μονάδα συναλλαγής το χρόνο. Το νόμισμα της Τράπεζας είναι η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Η κάθε ώρα υπηρεσίας που προσφέρει κάποιος αντιστοιχεί σε Τ.Ε.Μ. Έτσι, κάθε προσφορά «ανταμείβεται» με χρόνο δηλαδή ο κάθε «καταθέτης» λαμβάνει ώρες υπηρεσίας από κάποιον συμπολίτη του μέλος της Τράπεζας Χρόνου. Σε αυτήν υπάρχουν αγγελίες προσφοράς και ζήτησης, που αφορούν σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, από την παροχή υπηρεσιών (όπως φροντίδα ηλικιωμένων, επιδιόρθωση ρούχων κ.α.) μέχρι αγαθά και προϊόντα.

Οι κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων

Το «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων» (ΚΥΑΔΑ) με προγράμματα όπως το Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης, οι Ξενώνες, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό φαρμακείο, η Αθηναϊκή Αγορά, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών και η «Αλληλεγγύη στην οικογένεια» ενισχύει σταθερά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Σε επικοινωνία, που είχαμε με το Δήμο Αθηναίων, υπερτονίστηκε «η συνεργασία του δήμου με τις οργανώσεις, τους εθελοντές, τις εταιρείες και τις ΜΚΟ, γεγονός που αποτυπώνεται στο άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί για την υποστήριξη των απόρων πολιτών». Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι άνθρωποι του δήμου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση του δήμου Αθηναίων στις 16 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πλαισίου των κοινωνικών δομών και δράσεων του δήμου Αθηναίων.

Δημοτικός Λαχανόκηπος στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης λειτουργεί Δημοτικός Λαχανόκηπος, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη _ Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Δήμους Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης – Πεύκης». Όπως επισημαίνει ο δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σκοπός του Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι «η καλλιέργεια και παραγωγή οπωροκηπευτικών για αυτοκατανάλωση, συνεπώς και η ανακούφιση πολιτών με χαμηλά εισοδήματα και στη διαμόρφωση νησίδων συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία».

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν οι ωφελούμενοι των δήμων Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης Πεύκης φυτεύουν και καλλιεργούν οπωροκηπευτικά (ανάλογα με την περίοδο) σε έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ο Λαχανόκηπος αποτελείται από έκταση αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος και κατανέμεται σε ωφελούμενα άτομα σε ισομερή τεμάχια 50 τμ. με αποκλειστικό σκοπό τη σίτισή τους. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η καλλιέργεια χειμερινών κηπευτικών οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Ένα διαφορετικό φροντιστήριο στου Ζωγράφου

Ένα φροντιστήριο, διαφορετικό από τα άλλα, λειτουργεί στο δήμο Ζωγράφου, στο οποίο παρέχονται δωρεάν μαθήματα σε μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου (Α΄,Β΄,Γ΄, Λυκείου) με πλήρες πρόγραμμα, προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι μια από τις δραστηριότητες του Δημοτικού Κέντρου Επιμόρφωσης και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ζωγράφου. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται ενισχυτικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών από καθηγητές που προσφέρουν εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ώστε να καταστεί εφικτή η ισότητα στην παρεχόμενη παιδεία στους οικονομικά αδύναμους μαθητές της πόλης. Εξάλλου, τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν στις 8 Οκτωβρίου, ενώ μέσα στο καλοκαίρι λειτούργησαν και θερινά τμήματα προετοιμασίας για την Γ΄ Λυκείου και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη και καλοδεχούμενη», είναι το συμπέρασμα όσων συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, τα οποία βεβαίως χωρίς μαζική συμμετοχή είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ατονήσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Κνώσειος Δρόμος 2013 με μία διαφορετική ματιά


Η αθλητική παρέα του 'ΟΡΙΖΟΝΤΑ' μέσω ενός προγράμματος, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση σε θέματα ζωής και αναπηρίας όσο και εθελοντισμού, αποφάσισε να συμμετάσχει στον Κρητικό ημιμαραθώνιο, Κνώσειο Δρόμο (20 χλμ.) στο Ηράκλειο. Κανονίσαμε να πάμε όλοι μαζί με ένα mini bus. Το βρήκα πολύ ωραία ιδέα, γιατί στη διαδρομή θα είχαμε την ευκαιρία όλη η ομάδα να περάσει ωραία και να κάνουμε χαβαλέ.



Η μεγάλη μέρα έφτασε! Ξύπνησα 5.30 το πρωί, πρωτόγνωρο για μένα, επειδή δεν έχω πολλές ευκαιρίες για εκδρομές και εξόδους. Γύρω στις 6 και αφού πρώτα βάλαμε το καινούργιο αγωνιστικό αμαξίδιο (προσφορά της MOBIAΚ & MOBIAΚ CARE) στο αυτοκίνητο, ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε για το Ηράκλειο. Η παρέα, η διαδρομή, το κέφι, όλα ήταν υπέροχα!

Φτάσαμε στο Ηράκλειο. Ενώ η ομάδα ετοιμαζόταν, χρειάστηκε να με αφήσουν για λίγο μόνο μου. Όσο περίμενα, μια κοπέλα από την ομάδα του 'Ορίζοντα', με πλησίασε και μου ζήτησε να βγάλουμε μία φωτογραφία μαζί. Με χαρά δέχτηκα. Όταν έφυγε σκέφτηκα ότι αυτή η κοπελιά είχε το θάρρος να έρθει και να μου μιλήσει. Θα σας κάνει εντύπωση που αναφέρω ένα τόσο συνηθισμένο γεγονός. Για ένα ΑμεΑ όμως είναι πολύ σπάνιο και ασυνήθιστο να συμβεί. Συνήθως, οι άνθρωποι με κοιτάζουν για ώρα, κάποιοι μου χαμογελούν, αλλά πάντα από μακριά. Όμως η κοπέλα αυτή με πλησίασε! Μου έδωσε την ευκαιρία να με γνωρίσει και με τον αυθορμητισμό της να νιώσω ένα με την ομάδα, ένα με τους υπόλοιπους αθλητές, όμοιός τους χωρίς καμία ιδιαιτερότητα. Για την κοπέλα το σημαντικό δεν ήταν το 'φαίνεσθαι', αλλά το 'είναι'. Και η αλήθεια είναι αυτή, ότι όσο διαφορετικοί και αν φαινόμαστε είμαστε όλοι ίδιοι.



Ο αγώνας θα άρχιζε σε λίγο και οι διοργανωτές μου ζήτησαν να δώσω εγώ την εκκίνηση με τον καθορισμένο πυροβολισμό. Δεν το είχα φανταστεί ποτέ μου. Με πλημμύρισε τεράστιο αίσθημα τιμής και χαράς. Ήταν ένας πολύ ξεχωριστός τρόπος για να μας δείξουν το θαυμασμό τους και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε.
Φυσικά χρειάστηκα βοήθεια για να πατήσω τη σκανδάλη, αλλά είχα τους φίλους μου εκεί και? μπαμ! Ο αγώνας ξεκίνησε. Τρέξαμε 20 χιλιόμετρα. Τερματίσαμε σε 1 ώρα και 44 λεπτά. Είναι παρά πολλά τα χιλιόμετρα για κάποιον να τα διανύσει μόνος του. Οι φίλοι μου, είχαν εμένα και το αμαξίδιό μου να σπρώχνουν. Στον τερματισμό γύρισα και πρόσεξα τα πρόσωπα των φίλων μου. Ήταν καμένα από τον ήλιο, αλλά γεμάτα χαρά και ικανοποίηση. Ο ιδρώτας έτρεχε, αλλά διέκρινες στα μάτια τους την αγάπη για τη ζωή και περισσότερο τον αγώνα για τη ζωή? ζωή που διοχετεύεται και στους άλλους.



Στον γυρισμό καθίσαμε να φάμε. Συνήθως νιώθω άβολα να γευματίζω με τον δικό μου ιδιαίτερο τρόπο, όταν γύρω μου υπάρχει κόσμος. Αυτή τη φορά όμως ήταν διαφορετικά! Οι φίλοι μου με τη διακριτικότητά τους, τις συζητήσεις τους και τα αστεία τους, με έκαναν να αισθανθώ οικεία και άνετα. Μπόρεσα να απολαύσω ένα γεύμα με καλούς φίλους. 

Στον γυρισμό όλοι μας ήμασταν πολύ κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι ικανοποίηση. Ήταν μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία.

Ίσως σε κάποιους φανεί μια απλοϊκή περιγραφή μιας μέρας, όμως σε πολλούς ανθρώπους το να έχουν εμπειρίες και να περνούν καλά δεν είναι δεδομένο. Είναι ένα αγαθό που το ζουν μόνο όταν άνθρωποι τους πλησιάζουν χωρίς φόβο και τους δίνουν λίγο χώρο στη δίκη τους φυσιολογική ζωή, για να ζήσουν μαζί τους εμπειρίες που δε μπορούν μονοί τους να έχουν.

Σε λίγες μέρες πάμε στο μαραθώνιο του Αμστερνταμ. Όπως είπε και ένας φίλος, με αυτή την παρέα πάμε παντού. Την αγαπώ πολύ αυτή την παρέα. Σας ευχαριστώ που με αγκαλιάσατε με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο και με είδατε με τα μάτια της καρδιάς σας.

*ΜΕΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ
ΠΑΡΕΑΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΑ»


Διαβάστε περισσότερα...

Μια νέα αξιόλογη εκδήλωση στο Mythos Beach Resort


Μια αξιόλογη εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα έλαβε μέρος πρόσφατα στο ξενοδοχείο MYTHOS BEACH RESORT της AQUA SOL HOTELS στο Αφάντου.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση του ξενοδοχείου για δεύτερη συνεχή χρόνια κάλεσε για γεύμα τα παιδιά των ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ όπου και παρευρέθηκαν εκεί το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου. Αφού πέρασαν μια όμορφη ημέρα απολαμβάνοντας τις διάφορες λιχουδιές και φαγητά που τα πρόσφερε το ξενοδοχείο έφυγαν παίρνοντας μαζί τους και διάφορα δώρα που το κάθε ένα από αυτά παρέλαβε από την Διεύθυνση του ξενοδοχείου. Τα παιδιά με την σειρά τους δώρισαν στην Διεύθυνση του Mythos Beach Resort διαφόρου τύπου χειροτεχνίες που αυτά είχαν δημιουργήσει. 



Όπως δήλωσε στην “Ροδιακή” ο διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Παναγίδης Σταύρoς «Είναι η δεύτερη χρονιά που προσκαλούμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο ξενοδοχείο μας και είναι σημαντικό τα παιδιά να βγαίνουν και έξω από τα κέντρα απασχόλησης τους και να επισκέπτονται και άλλους χώρους και να περνούν καλά. Σήμερα περάσαμε πάλι πολύ όμορφα μαζί και ευελπιστώ και άλλα ξενοδοχεία και επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να στηρίξουν τέτοιου είδους φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, ο καθένας ξεχωριστά με όσα μέσα διαθέτει να βοηθάμε και να δίνουμε χαρά σε αυτά τα παιδιά που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Το κόστος της εκδήλωσης για εμάς δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, η χαρά όμως που προσφέραμε στα παιδιά είναι πολύ μεγάλη». Αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που τα παιδιά επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο. Η Διεύθυνση του Mythos Beach Resort τα έχει ήδη καλέσει να επισκεφτούν ξανά το ξενοδοχείο στο μέλλον και να περνούν μαζί ευχάριστα στους χώρους του.

Όποιος επιχειρηματίας ή ξενοδόχος θέλει να συμβάλλει ή να προσκαλέσει τα παιδιά αυτά στο ξενοδοχείο του ή να τα βοηθήσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι. Κέντρο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Αγίου Νικολάου, τηλ. 22410- 43312, και του κέντρου των Αγίων Αποστόλων τηλ 22413-62320-1.




Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί βλέπουμε λάμψεις και μυγάκια;


Η μακροχρόνια θολή ή παραμορφωμένη όραση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες… Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιο διαθλαστικό σφάλμα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός, που αναγκάζουν το φως να μην εστιάζεται στο σωστό σημείο στο πίσω μέρος του ματιού, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής.

Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή παρουσιάζει συμμετρία και ίδια σχεδόν καμπυλότητα σε όλους τους άξονες, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να επικεντρώνονται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδή που λέγεται ωχρά κηλίδα.

Ο αστιγματισμός για παράδειγμα, αποτελεί μία αιτία που εμπίπτει στα αθώα αίτια παραμορφωμένης όρασης.

Στην περίπτωση αυτή, ο κερατοειδής (το διαφανές εξωτερικό τμήμα του ματιού μπροστά από το χρωματιστό χιτώνα που ονομάζεται ίριδα ) έχει ακανόνιστη καμπυλότητα Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι διαθλώμενες ακτίνες να συγκεντρώνονται σε περισσότερα του ενός σημείου, οδηγώντας στην παραμορφωμένη όραση.

Η αντιμετώπιση γίνεται με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή τέλος, με διαθλαστική επέμβαση.

Η μυωπία επίσης, είναι ένα είδος διαθλαστικού σφάλματος, που προκαλείται όταν το αξονικό μήκος του βολβού είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο. Σε αυτή την κατάσταση, που ξεκινά από μικρή ηλικία, οι ασθενείς μπορούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά τους ενώ, όσο η απόσταση του αντικειμένου αυξάνεται, αυτό φαίνεται πιο θολό.

Η υπερετρωπία αντίθετα, οφείλεται στο γεγονός ότι το αξονικό μήκος του ματιού είναι μικρότερο από το κανονικό.

Στην περίπτωση αυτή ο υπερμέτρωπας βλέπει θολά τόσο κοντά όσο και μακριά. Η διόρθωση των αμετρωπιών αυτών γίνεται κατά βάση με γυαλιά και φακούς επαφής αλλά και χειρουργικά με διαθλαστική επέμβαση, όταν η ανατομία του βολβού το επιτρέπει.

Τέλος, μεταξύ των πιο σοβαρών αιτιών της παραμορφωμένης όρασης, οι οποίες εμφανίζονται κάπως απότομα, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να συμβεί με την πάροδο της ηλικίας αλλά και άλλες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, όπως οπή, επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη ή και οίδημα, συνεπεία διαφόρων παθήσεων ,όπως για παράδειγμα διαβήτης , χειρουργική επέμβαση ή τραύμα κλπ.

Το αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων είναι ότι ο ασθενής χάνει την κεντρική του όραση. Με άλλα λόγια τα αντικείμενα στο κέντρο του πεδίου φαίνονται πιο θολά και παραμορφωμένα.. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση αν αφεθούν χωρίς θεραπεία ή οποίες ανάλογα με το αίτιο μπορεί να θεραπευθούν είτε φαρμακευτικά ή ακόμα και χειρουργικά (πχ. ενδουαλοειδικές ενέσεις φαρμάκων ή με ειδική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή).

Ομιχλώδης όραση

Όταν κάποιος παραπονείται για σταδιακή εμφάνιση ομιχλώδους ή θολής όρασης, ουσιαστικά παραπονείται διότι η οπτική εικόνα του γίνεται δυσδιάκριτη, σαν να φαίνεται μέσα από ομίχλη και είναι πιο συχνά ένα σύμπτωμα του καταρράκτη.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της σκλήρυνσης και θόλωσης του φυσιολογικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, που συμβαίνει συνήθως με την αύξηση της ηλικίας.

Σταδιακά προκαλεί χειρότερα προβλήματα όρασης ενώ με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη τύφλωση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η σύγχρονη θεραπεία είναι η αφαίρεση του καταρράκτη με την μέθοδο της φακοθρυψίας και ένθεσης κατάλληλου ενδοφακού.

Άλλες σπανιότερες αιτίες ομιχλώδους όρασης είναι η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α, ενδοφθάλμιες φλεγμονές, οφθαλμικοί όγκοι, δυστροφίες του κερατοειδή κλπ.οι οποίες αντιμετωπίζονται ανάλογα με την αιτία.

Εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων

Η εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων ή αλλιώτικα… μυοψιών στο οπτικό πεδίο 
είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης σκούρων κηλίδων στο πεδίο όρασης, που προκαλούνται από την παρουσία αδιαφανών ουσιών μέσα στο φυσιολογικό κατά τα άλλα, διαφανές ζελέ του βολβού που λέγεται υαλοειδές.

Δεδομένου ότι μπλοκάρουν κάποια ποσότητα φωτός να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όρασης.

Οι μυοψίες είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που προκύπτουν μετά από ρήξη ή και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, στην οποία ο αμφιβληστροειδής ξεκολλά από τον υποκείμενο ιστό, τον χοριοειδή, οδηγώντας τελικά σε απώλεια της όρασης.

Αυτή η κατάσταση συχνά προκαλείται σε εκείνους που πάσχουν από σοβαρή μυωπία.

Η ξαφνική εμφάνισή τους αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως με χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο.

Εμφάνιση λάμψεων

Όπως και οι μυοψίες, οι λάμψεις τις περισσότερες φορές σχετίζονται με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως ρωγμή, αποκόλληση υαλοειδούς ή ακόμα χειρότερα με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Οι άνθρωποι που βλέπουν λάμψεις συχνά τις περιγράφουν σαν φωτεινό τόξο ή σαν λαμπτήρα που αναβοσβήνει στο οπτικό τους πεδίο.

Η ξαφνική εμφάνιση λάμψεων αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση εξέταση από οφθαλμίατρο.

Απώλεια της περιφερειακής όρασης

Όσο σημαντική είναι η κεντρική μας όραση, αυτήν δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να δούμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, άλλο τόσο είναι και η περιφερική μας όραση.

Παρότι η απώλεια της περιφερικής όρασης δεν οδηγεί απαραίτητα σε σημαντική αναπηρία, παρ’ όλα αυτά η παρουσία της είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να ανιχνεύουμε κίνηση στην περιφέρεια του πεδίου μας και να αντιδρούμε ενστικτωδώς σε επερχόμενο κίνδυνο (όπως για παράδειγμα όταν έρχεται προς το μέρος μας ένα αυτοκίνητο) ή και να μπορούμε να κινούμαστε με άνεση στο χώρο.

Η απώλεια της περιφερικής όρασης μπορεί να οφείλεται σε οφθαλμολογικά ή ακόμα σπανιότερα σε νευρολογικά προβλήματα (π.χ. όγκος υπόφυσης).

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια για παράδειγμα είναι ένα σπάνιο οφθαλμολογικό πρόβλημα το οποίο με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε επιδείνωση του εύρους και την ποιότητας της περιφερικής όρασης.

Είναι απαραίτητη η διάγνωση από οφθαλμίατρο καθότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί λόγω κληρονομικότητας να έχουν προσβληθεί και άλλα συγγενικά εξ αίματος άτομα.

Η συχνότερη όμως από τις οφθαλμολογικές παθήσεις που οδηγεί σε απώλεια της περιφερικής όρασης είναι το γλαύκωμα.

Αυτή η ύπουλη ασθένεια, η οποία εμφανίζεται με ποικίλη βαρύτητα, προκαλείται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης λόγω διαταραχής της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και την αποχέτευση ενός υγρού (υδατοειδές υγρό), που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του ματιού.

Η απώλεια της περιφερικής όρασης είναι το πρώτο από τα οφθαλμικά συμπτώματα που προκαλεί, αν και σε πολλές περιπτώσεις αρχικά δεν δίνει κανένα σύμπτωμα. Καθώς η εξέλιξη του γλαυκώματος συνεχίζεται, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες περιπτώσεις σε πλήρη τύφλωση ή ακόμα και δυσβάσταχτο οφθαλμικό άλγος. Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι κατά βάση φαρμακευτική ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις χρειάζεται και χειρουργική παρέμβαση.

Κόκκινο μάτι

Οφθαλμική ερυθρότητα είναι ένας γενικός όρος που απλά περιγράφει την κοκκινωπή ή ροζέ εμφάνιση του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Η ερυθρότητα μπορεί να εμφανίζεται μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα όπως δακρύρροια, τσίμπλες, άλγος, θόλωση όρασης, οίδημα βλεφάρων κλπ. Η ερυθρότητα κυμαίνεται από ελαφρύ κοκκίνισμα έως εξεσημασμένη ερυθρότητα με συνοδό αγγειοδιαστολή των επιφανειακών αγγείων που καλύπτουν το λευκό τμήμα του ματιού.

Μεταξύ των συνηθισμένων αιτιών μπορεί να είναι η αλλεργία, η κούραση, η υπερβολική χρήση φακών επαφής, βλεφαρίτιδα, μια απλή αιμορραγία του επιπεφυκότα, κλπ. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια όπως για παράδειγμα τραύμα ή έλκος κερατοειδή (πχ από χρήση φακών επαφής), ενδοφθάλμια φλεγμονή (που ονομάζεται ιριδοκυκλίτιδα), οξύ γλαύκωμα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση ερυθρότητα που επιμένει και συνοδεύεται και από αλλά συμπτώματα θα πρέπει να εκτιμάται από οφθαλμίατρο.

Άλλα προβλήματα όρασης και συμπτώματα

Πέραν των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα είτε αθώα είτε πιο σοβαρά, όπως τσίμπλιασμα, άλγος, δακρύρροια, τσούξιμο, κνησμός, αίσθημα καύσους, διπλωπία, βλεφαρόπτωση, νυσταγμός αλλά και άλλα πολλά που δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πιθανή σοβαρότητα αυτών των οφθαλμικών συμπτωμάτων αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας επαγγελματικής αξιολόγησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας για εξέταση και διάγνωση κάποιας πιθανής πάθησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει η ρύθμιση για την διαδικασία μετάταξης ή μετακίνησης τρίτεκνων υπαλλήλων (άρθρο 91 του Ν. 4172/2013, ΦΕΚ 167 A)


Η διαδικασία για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά των τρίτεκνων υπαλλήλων είναι η οριζόμενη στο άρθρο 2 της υπ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ Β.2-3, οικ.22274/9.8.2013 (ΦΕΚ 1992/Β) υπουργικής απόφασης. Οι αιτούντες τη μετάταξη ή μεταφορά τους τρίτεκνοι υπάλληλοι εγγράφονται κατά σειρά προτεραιότητας σε διακριτό πίνακα κατά φθίνουσα σειρά με βάση τη συνολική μοριοδότησή τους, σύμφωνα με τα κριτήρια της υπ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ Β.2 -3 οικ.22274-9.8.2013 (ΦΕΚ 1992/ Β) υπουργικής απόφασης.

Την ιδιότητα του τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 Ν. 3454/2006) γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67 τοις εκατό) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Δικαιολογητικά:α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υπαλλήλου πρέπει να περιλαμβάνει:

1) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.

2) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.

3) Τα από το γάμο αυτό τέκνα.

4) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.

5) Τα εκτός γάμου τέκνα για την μητέρα.

6) Τα εκτός γάμου τέκνα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.

7) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω. Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

β) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά (67 τοις εκατό) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.

γ) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας τέκνου, ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση αναγνωρισμένης τριτοβάθμιας σχολής πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή αλλοδαπής από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα σπουδών.

δ) Σε περίπτωση που τέκνο διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση των αρμόδιων αρχών.

ε) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο γονέας πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι έχει αποκτήσει ή διατηρεί τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.

στ) Στην περίπτωση των ενήλικων άγαμων τέκνων:

- άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, απαιτείται βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι το τέκνο είναι εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, απαιτείται βεβαίωση της σχολής και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι οι ως οι άνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία που ο υπάλληλος υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προτίμησης φορέων υποδοχής για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά του.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι με τρία παιδιά και εισόδημα έως και 45.000 ευρώ εξαιρούνται της μοριοδότησης. Αυτό σημαίνει πως τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, αλλά θα μετακινηθούν κατά προτεραιότητα σε άλλη υπηρεσία που δεν αποκλείεται να είναι εντός της περιοχής που διαμένουν.

Όσοι τρίτεκνοι όμως έχουν εισόδημα άνω των 45000 ευρώ, δεν σημαίνει πως αυτόματα απολύονται, ειδικά αν συγκεντρώνουν τα μόρια που απαιτούνται. Το σίγουρο είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι με τρία παιδιά και εισόδημα άνω των 45000 ευρώ, δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την ρύθμιση.Στο Άρθρο 91, παράγραφος 2 του Νόμου 4172/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τσάι Αγάπης για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ


Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, στις 6μ.μ. στο κέντρο “ΘΕΑΤΡΟ”, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με... αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ) του Δήμου Κιλκίς διοργανώνουν φιλανθρωπική εκδήλωση-τσάι αγάπης.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά μίνι λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών στο Κέντρο.

Τιμή πρόσκλησης 5 ευρώ. Προπώληση στα γραφεία της ΚΔΕΚ.

Ευχαριστήριο

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ) του Δήμου Κιλκίς επιθυμεί να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες της στο Σύλλογο Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Κιλκίς για τα είδη μαναβικής, τα ρούχα και τα υποδήματα που συγκέντρωσε και διέθεσε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Κιλκίς για τις ανάγκες λειτουργίας του.



Πηγή: http://www.newsnowgr.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ζώντας με τη Πολλαπλή Σκλήρυνση


Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να αλλάζει τη ζωή σου αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να τη σταματήσει. Η 40xρονη Αγγλίδα Ελισάβετ Κίντερ μιλώντας στο 29ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στην Κοπεγχάγη (2-5 Οκτωβρίου , αναφέρθηκε στο πως μπήκε στη ζωή της η ασθένεια και πως έμαθε να ζει με αυτή. Το healthview.gr ήταν εκεί και άκουσε την Ελισάβετ η οποία ξεκίνησε την ομιλία της συστήνοντας και παρουσιάζοντας τον εαυτό της. Μουσικός και μουσική παραγωγός, αρθρογράφος παραγωγός και παρουσιάστρια με μάστερ στην εθνομουσικολογία η Ελισάβετ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για την δημιουργία ντοκιμαντέρ σχετικά με τις παραδοσιακές μουσικές. Είναι επίσης σύζυγος και μητέρα μιας 15χρονης κόρης. Όταν φάνηκαν από τα πρώτα σημάδια το 2007 ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υγεία της το πρώτο πράγμα που υπέθεσε για τους φοβερούς ιλίγγους που την ταλαιπωρούσαν ήταν ότι έχει όγκο στον εγκέφαλο. Ενώ η πρώτη γνωμάτευση ήταν ότι είχε κάποια μόλυνση στο αυτί. Η αξονική τομογραφία έδειξε βλάβες στον εγκέφαλο. "Με χαρά" άκουσε τον γιατρό της να της εξηγεί αυτό που την έκανε να υποφέρει, δεν ήταν καρκίνος αλλά Πολλαπλή Σκλήρυνση. Φυσικά την "αρχική χαρά" διαδέχθηκε η ανησυχία όταν συνειδητοποίησε με τι ακριβώς είχε να κάνει. Είχε σχετικά κάποιες καλές μέρες και κάποιες καθόλου καλές.

"Αυτές οι κινήσεις που μπορείτε να κάνετε εσείς, όπως πχ. να σηκώσετε απλώς το χέρι σας, είπε απευθυνόμενη στο ακροατήριο, για μένα είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία. Υπάρχουν μέρες που το σώμα μου είναι βαρύ και δυσκίνητο και το να σηκώσω το χέρι μου είναι εξαιρετικά επίπονο. Και αυτές οι μέρες μπορεί να είναι και εβδομάδες στερώντας μου τη δυνατότητα να έχω μια φυσιολογική ζωή. Επιπλέον μετά από κάθε επίθεση της ασθένειας η υγεία σου ποτέ δεν επανέρχεται εκεί που ήταν αλλά κάθε φορά επιδεινώνεται ακολουθώντας μια καθοδική γραμμή."

Ο γιατρός έδωσε στην Ελισάβετ τρεις επιλογές. Η πρώτη ήταν να αντιμετωπίσει την ασθένεια με διατροφή και γυμναστική, η δεύτερη να ακολουθήσει τη συμβατική ενέσιμη θεραπεία με την ιντερφερόνη και η τρίτη επιλογή ήταν να μπει στο πρώτο πρόγραμμα κλινικών μελετών της φιγκολιμόδης της νέας θεραπείας για τη σκλήρυνση με φάρμακο από το στόμα.

"Η πρώτη επιλογή, είπε η Ελισάβετ, δε μου φάνηκε πειστική και τη δεύτερη την απέρριψα αμέσως γιατί τη θεώρησα επώδυνη και επίπονη ψυχικά. Μου απέμεινε η τρίτη επιλογή, την οποία τελικά επέλεξα παρά το προβληματισμό και τις επιφυλάξεις των φίλων μου για το ότι θα έπαιρνα ένα φάρμακο το οποίο δεν είχε εγκριθεί και δε κυκλοφορούσε στην αγορά! Ευτυχώς το έκανα και είχα την τύχη να μην έχω παρενέργειες. Μπορώ και κουνώ τα χέρια μου τώρα που σας μιλάω, μπορώ και σηκώνομαι το πρωί για να πάω βόλτα το σκύλο μου, μπορώ να φροντίζω το παιδί μου, μπορώ να δουλεύω. Δεν είμαι καταδικασμένη στον αργό και εξευτελιστικό θάνατο να μένω εκτός κοινωνίας και εκτός παραγωγικής διαδικασίας, είναι τρομερό το συναίσθημα να νιώθεις ότι θα γίνεις βάρος στους δικούς σου ανθρώπους. Η Σκλήρυνση κατέληξε η Ελισάβετ άλλαξε τη ζωή μου και όλες μου τις συνήθειες. Κάνω γιόγκα, διαλογισμό, παίρνω συμπληρώματα διατροφής προσέχω πολύ τι τρώω, αποφεύγω το αλκοόλ, κάθε μέρα δίνω ΜΑΧΗ με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, δίνω ΜΑΧΗ για να είμαι υγιής. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας σίγουρα άλλαξε τη ζωή μου όμως δεν τη σταμάτησε".

Η Ελισάβετ μπορεί να ήταν από τις πρώτες ασθενείς που ακολούθησαν τη θεραπεία με τη φιγκολιμόδη όμως πλέον οι ασθενείς που προτίμησαν τη θεραπεία με το χάπι από το στόμα ανέρχονται σε 71.000, αριθμός που επιτρέπει να εξαχθούν χρήσιμα και έγκυρα συμπεράσματα. Η φιγκολιμόδη, το ΠΡΩΤΟ μη ενέσιμο φάρμακο από τη Novartis, το οποίο σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην Κοπενχαγη, απεδείχθη πως μπορεί να περιορίσει τις υποτροπές της ασθένειας και να προλάβει την αναπηρία. Η φιγκολιμόδη θεωρείται ότι δρα προλαμβάνοντας την έξοδο των λεμφοκυττάρων (τα κύτταρα που προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα) από τους λεμφοειδείς ιστούς, μειώνοντας άρα την εισχώρηση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τη δυνατότητα τους να προκαλούν βλάβες. Σημαντική επίσης είναι η διαπίστωση που ανακοινώθηκε στην Κοπεγχάγη ότι η φιγκολιμόδη περιορίζει τη μείωση του εγκεφάλου σε σύγκριση με την καθυστέρηση της ασθένειας για δυο χρόνια. Στοιχεία που θεωρούνται σημαντικά αφού η μείωση του εγκεφάλου με την πρόοδο της ασθένειας γίνεται μεγαλύτερη και σχετίζεται με την επιδείνωση αναπηρίας.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση πλήττει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας με τις βόρειες χώρες να έχουν τα πιο υψηλά ποσοστά ενώ θεωρείται η ασθένεια των νέων ενηλίκων αφού η νόσος συνήθως χτυπά ανθρώπους από 20 έως 40 χρόνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2013


Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2013: Η τελική λίστα με τα καλύτερα υποψήφια έργα.

Εκατοντάδες έργα ανταγωνίστηκαν στους εθνικούς διαγωνισμούς του 2013 με την ελπίδα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας. Φέτος, 19 έργα συμμετέχουν στην τελική λίστα των υποψήφιων έργων σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται συναρπαστική για τα Βραβεία και παρουσιάζει μια νέα κατηγορία: Υποστήριξη της ανάπτυξης των Πράσινων αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων. Τα βραβεία έλαβαν συμμετοχές από 28 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του νέου κράτους-μέλους της Κροατίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από μέλη υψηλού επιπέδου και εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό χώρο αξιολόγησε τις 53 εθνικές νικητήριες συμμετοχές και δημιούργησε μια λίστα 19 υποψηφίων σε έξι κατηγορίες. Οι νικητές για καθεμιά από τις έξι κατηγορίες θα ανακοινωθούν στη Συνέλευση των ΜΜΕ (Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) στις 25 Νοεμβρίου 2013 στη Βίλνιους της Λιθουανίας στην οποία όλοι οι υποψήφιοι είναι καλεσμένοι. Ένα έργο θα παραλάβει επίσης το περίβλεπτο Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Antonio Tajani, υπεύθυνος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία, σχολίασε για τη φετινή τελική λίστα των υποψήφιων έργων: «Η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα αυτών των αξιόλογων έργων αποδεικνύει ακριβώς γιατί την αξιοποίηση του επιχειρηματικού πνεύματος είναι τόσο σημαντική για την προαγωγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Φέτος, πολλά έργα απευθύνονται στους νέους, παρουσιάζοντας τη σημασία της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων της Ευρώπης. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες βέλτιστης πρακτικής εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Κατηγορία 1: Προώθηση της Επιχειρηματικότητας

Βέλγιο: Το Boost Your Talent (BYT) είναι ένα έργο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και εστιάζει σε σχολεία άλλους οργανισμούς με επίκεντρο τη νεολαία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του καναλιού των Βρυξελλών και κεντρικές περιοχές. Παροτρύνει τους νέους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να ανακαλύψουν την επιχειρηματικότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις δικές τους επιχειρηματικές δεξιότητες και προσόντα και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο δικό τους έργο με σκοπό την επίτευξη της κοινωνικής και επαγγελματικής επιτυχίας. Μέσω σειράς προγραμμάτων και πρωτότυπων δραστηριοτήτων, τα προσαρμόζονται για να εναρμονίζονται με τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, οι νέοι ανακαλύπτουν την επιχειρηματικότητα και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Το BYT παροτρύνει τους νέους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα δικά τους έργα με στόχο την κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία. Το BYT εκπαίδευσε άμεσα 8.316 μαθητές ανάμεσα στα τέλη του 2008 και τον Απρίλιο του 2013.

Ιρλανδία: Το Student Enterprise Awards Programme προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες σε ένα πρακτικό ρεαλιστικό σενάριο όπου ιδρύουν και λειτουργούν τις δικές τους μίνι επιχειρήσεις για έξι εβδομάδες ή περισσότερο. Τα Επιχειρηματικά Συμβούλια Πόλεων και Κομητειών, ένα δίκτυο φορέων στήριξης για τον τομέα των μικρών εταιρειών το οποίο υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση, καθιέρωσε έναν εθνικό ετήσιο διαγωνισμό διαφόρων επιπέδων σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες για παραπάνω από δύο σχολικά τρίμηνα ασχολούμενοι με τη λειτουργία και την ίδρυση των δικών τους μίνι επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κύκλους για μικρές ηλικίες (12-13 ετών), ενδιάμεσες ηλικίες (14-15 ετών) και μεγαλύτερες ηλικίες (16-17 ετών) και οι μαθητές όλων των κατηγοριών παροτρύνονται να εργάζονται σε ομάδες μέχρι και 5 ατόμων δίνοντας τη δυνατότητα του επιμερισμού των εργασιών και προάγοντας την έννοια της ομαδικής εργασίας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και φέτος ξεπερνούν τους 17.000.

Πολωνία: Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης του Wrocław περιελάμβανε την παραγωγή και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης με τίτλο «Το παραμύθι για τον Janek, τον επιχειρηματία και τα ανόητα αδέλφια του». Ως αποτέλεσμα οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν τα γνωρίσματα του χαρακτήρα που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, κατάλαβαν την έννοια της λέξης «επένδυση» και τις συνέπειες της δημιουργίας υπέρογκων χρεών. Αυτό είναι το πρώτο εκπαιδευτικό εργαλείο στην Πολωνία με τη μορφή θεατρικής παράστασης με στόχο την εμπέδωση της επιχειρηματικότητας και απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προωθεί επίσης την επιχειρηματική νοοτροπία και την αφύπνιση του καταναλωτή ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Εκτός από το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ζωντανά, 60.000 μαθητές από 720 σχολεία της χώρας είδαν την παράσταση στο διαδίκτυο.

Φινλανδία: Ο φορέας εκπαίδευσης MyCity είναι μια μικρογραφία της πόλης που έχει χτιστεί από φορητά περιτοιχισμένα στοιχεία και περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 διαφορετικές τοπικές και περιφερειακές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Οι μαθητές ασχολούνται με το επάγγελμά τους εντός της πόλης και λαμβάνουν μισθό. Ενεργούν επίσης ως καταναλωτές και ως πολίτες της κοινωνίας. Περίπου 70 μαθητές εργάζονται ταυτόχρονα στο χώρο του MyCity. To MyCity, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας, λειτουργεί σε οχτώ διαφορετικούς δήμους και 24.000 μαθητές της έκτης τάξης και 1.000 δάσκαλοι έχουν επισκεφθεί τους χώρους.

Σερβία: Οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε γυναίκες παραμένουν μειοψηφία στη Σερβία αποτελώντας μόνο το 26% του συνόλου των ΜΜΕ. Συνεπώς, πολλές γυναίκες στρέφονται στην Ένωση Γυναικών Επιχερηματιών της Σερβίας (ABW), η οποία προωθεί και παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες επιχειρηματίες και παράλληλα υποστηρίζει τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ενθαρρύνει την τοπική, περιφερειακή και διεθνή δικτύωση. Η ABW αναγνώρισε την ανάγκη και τη δυνατότητα ανάπτυξης των ικανοτήτων των τοπικών οργανώσεων να προωθούν γυναίκες επιχειρηματίες όπως επίσης και να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν την επισημοποίηση και την επίσημη καταχώριση των νέων ενώσεων των γυναικών επιχειρηματιών σε μεμονωμένες κοινότητες. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει σε επαφή τις γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Σερβία, ενδυναμώνοντας τις τοπικές σχέσεις και εδραιώνοντας και αναπτύσσοντας τις πρόσφατα συστημένες τοπικές ενώσεις. Τον περασμένο χρόνο δημιουργήθηκαν τρεις νέες Ενώσεις Γυναικών Επιχειρηματιών στο Novi Pazar, στη Subotica και το Zajecar.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το πρόγραμμα The Premier League Charitable Fund (PLEA) συστάθηκε για να βοηθήσει στη διδασκαλία των βασικών αρχών μιας επιχείρησης και της αυτοαπασχόλησης σε μαθητές 11-19 χρονών. Εμπνευσμένο από ένα μοντέλο που θεωρήθηκε καινοτόμο και εφαρμόστηκε στον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Middlesbrough, η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας έχει δει 135.000 μαθητές να λαμβάνουν μέρος στα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του, με περισσότερους από 1.500 νέους να εξασφαλίζουν προσόντα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, ως αποτέλεσμα του προγράμματος, δίνοντας τους διαπίστευση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών (Oxford Cambridge και RSA Examinations). Το πρόγραμμα βασίζεται σε μαθήματα διάρκειας 10 εβδομάδων, τα οποία σχεδιάστηκαν πρώτα από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Middlesbrough, και βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τις βασικές αρχές μιας επιχείρησης μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων διαδραστικής μάθησης τόσο μέσα στην τάξη όσο και στα γήπεδα ποδοσφαιρικά στάδια. Τα προγράμματα PLEA εφαρμόζονται σε 20 συλλόγους, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με πάνω από 80.000 νέους.

Κατηγορία 2: Επιχειρηματικές Δεξιότητες

Δανία: To Vᴂkstfabrikkerne (The Growth Factories) είναι ένα πρόγραμμα εκκόλαψης επιχειρήσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010. Το έργο αποτελείται δέκα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, τα οποία κατανέμονται γεωγραφικά σε όλη την περιφέρεια της Ζηλανδίας. Οι εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις συμμετέχουν, ως μέρος του προγράμματος, σε εξατομικευμένο «πρόγραμμα ανάπτυξης» διάρκειας 1,5-3 ετών το οποίο αποτελείται από δραστηριότητες επαγγελματικής καθοδήγησης και δικτύωσης και από εκπαιδευτικά μαθήματα σε συνεργασία με το περιφερειακό πανεπιστήμιο. Μια αξιολόγηση στη μέση του έργου τον Ιανουάριο του 2013 διαπίστωσε ότι το 62% των εκκολαπτόμενων επιχειρήσεων που έκαναν τζίρο πριν από την είσοδό τους στο πρόγραμμα Growth Factories έχουν βιώσει την ανάπτυξη. Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί ήδη 54 επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιφέρεια και αναμένονται άλλες 300 στα επόμενα τρία χρόνια.

Ιρλανδία: Το Senior Enterprise είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ενασχόληση των ατόμων που είναι 50 ετών και άνω με την επιχειρηματικότητα και να τους ενημερώσει για τη δυνατότητα που έχουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση, να αγοράσουν ή να επενδύσουν σε μια επιχείρηση που ίδρυσε κάποιος άλλος ή να γίνουν μέντορες-εθελοντές. Από την αρχή, ο στόχος είναι να ιδρυθούν περισσότερες επιχειρήσεις, να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και να αξιοποιηθούν περισσότεροι συνταξιούχοι ως σύμβουλοι σε νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα σχεδόν 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα οποία έλαβαν μερική στήριξη από το πρόγραμμα Senior Enterprise στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, έχουν ιδρύσει νέες επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι ο τριπλάσιος από τον στόχο που τέθηκε στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας τον Οκτώβριο του 2010.

Σερβία: Ο σκοπός του προγράμματος Junior Achievement (JA) Serbia είναι να εκπαιδεύει νέους ανθρώπους και να εμπνέει τους νέους με σκοπό την αξιολόγηση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την κατανόηση της έννοιας της επιχείρησης και της οικονομίας. Ο γενικός στόχος του JA Serbia είναι να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στα πλαίσια του οποίου θα προετοιμάζει και θα εμπνέει τους νέους της Σερβίας να γίνουν μέλη της κοινωνίας που θα συνεισφέρουν και να εκπαιδεύει τους νέους στα πεδία της επιχειρηματικότητας, των χρηματοοικονομικών γνώσεων και των επιχειρήσεων. Το όραμα του έργου είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής γενιάς, η οποία θα λαμβάνει μέρος σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής και επομένως θα αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης. Από την ίδρυσή του το 2005, το JA Serbia έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 30.000 μαθητές οι οποίοι έλαβαν καθοδήγηση από 500 εκπαιδευμένους για το εν λόγω πρόγραμμα καθηγητές σε περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη τη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της σχολικού έτους 2011/12, συμμετείχαν 8021 μαθητές στα προγράμματα JA Serbia τα οποία υποστηρίχθηκαν από 485 καθηγητές και δασκάλους σε 156 σχολεία της δευτεροβάθμιας και 52 της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 72 δήμους.

Κατηγορία 3: Βελτίωση του Επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Βέλγιο: Το The Belgium Starters Agreement βοηθά επίδοξους και εν ενεργεία επιχειρηματίες να πετύχουν. Οι επιχειρηματίες δεσμεύονται από συμφωνητικό του ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης που υπογράφουν με την πόλη της Γάνδης να καταρτίσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο, να απευθυνθούν σε επαγγελματίες για συμβουλές και σε ειδικούς για καθοδήγηση, να παρακολουθήσουν μαθήματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης και να συνεχίσουν την ανεξάρτητη επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Γάνδη. Χάρη στη σύμβαση αυτή, οι επιχειρηματίες μπορούν να λάβουν ως στήριξη μέχρι 5.000 ευρώ για εκπαίδευση, επαγγελματική καθοδήγηση και επενδύσεις. Όλες οι νεοφυείς εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις στη Γάνδη για λιγότερο από δύο χρόνια μπορούν να υποβάλουν αίτημα για το συμφωνητικό του ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης. Ένας από τους σημαντικούς στόχους αυτού του συμφωνητικού είναι η αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των νεοφυών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων και η αποτροπή πτώχευσης. Συνολικά 171 συμφωνητικά ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων έλαβαν θετική εισήγηση από την επιτροπή αξιολόγησης με 166 από αυτές να έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Ιταλία: Το Incredibol!, το έργο Creative Innovation της Μπολόνια, υποστηρίζει τα δημιουργικά επαγγέλματα στην Emilia-Romagna μέσω συνεισφοράς σε μετρητά, των χώρων εργασίας και ενός δικτύου δημοσίων και ιδιωτικών συνεργατών οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στους νικητές του βραβείου. Το Incredibol! είναι επίσης μια κοινότητα η οποία αλληλεπιδρά και βελτιώνει τον τομέα των τοπικών πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων (ICC). Το Incredibol! ξεκίνησε το 2010 και συγκέντρωσε 243 εντυπωσιακές ιδέες σχεδίου από όλη την περιφέρεια. Συνολικά 32 βραβευμένα έργα μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, περισσότερες από 500 ώρες εκπαίδευσης και την επαγγελματική υποστήριξη 15 συμβούλων. Επιπρόσθετα, 10 νικητές είχαν τη δυνατότητα χρήσης των χώρων εργασίας του δήμου χωρίς χρέωση.

Λετονία: Το Think Small First αναπτύχθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λετονίας (LCCI) για να βγάλει τη Λετονία από την οικονομική κρίση. Η πρωτοβουλία βοήθησε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προωθώντας τη δημιουργία ειδικού φορολογικού συντελεστή και απλοποιημένου φορολογικού συστήματος εισάγοντας ένα πρόγραμμα πίστωσης για πολύ μικρές επιχειρήσεις και παρέχοντας πληροφορίες για την έναρξη μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε ένα μέρος. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λετονίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στo Κοινοβούλιο της Λετονίας, στο Saeima. Μέσω της στήριξης του Υπουργείου Οικονομίας, τη φορολογική νομοθεσία για την πολύ μικρή επιχείρηση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Ως αποτέλεσμα, 28.000 επιχειρήσεις συνολικά έχουν αξιοποιήσει το απλοποιημένο φορολογικό σύστημα.

Λιθουανία: Οι Εγγυήσεις Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (INVEGA) είναι ένας οργανισμός εγγυήσεως που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Λιθουανίας. Το INVEGA παρέχει εγγυήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια που χορηγούνται σε εκπροσώπους ΜΜΕ για την ίδρυση νεοφυούς επιχείρησης ή την επέκταση επιχείρησης. Εκτός από την παροχή εγγυήσεων, το INVEGA αποζημιώνει το 50% του καταβληθέντος τόκου των ΜΜΕ και επίσης αξιοποιεί διάφορα μέτρα χρηματοοικονομικής τεχνικής. Δύο μέτρα για τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου υλοποιούνται επί του παρόντος από το Ταμείο INVEGA. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη δυνατότητα και διευκολύνουν την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ΜΜΕ στην τόσο απαραίτητη για αυτές χρηματοδότηση. Από το 2001 το INVEGA έχει δώσει 3978 εγγυήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Κατηγορία 4: Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης

France: Η περιφερειακή πρωτοβουλία με τίτλο International Relays είναι μια πρωτότυπη και εξατομικευμένη έννοια η οποία αξιοποιεί εμπειρογνώμονες της χώρας για την ανάπτυξη εταιρειών που βρίσκονται στη Champagne-Ardenne για εξαγωγές. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη στήριξη εταιρειών σε τοπικό επίπεδο δίνοντάς τους τη δυνατότητα υλοποίησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής εμπορικής ανάπτυξης. Οι εφτά από τις δέκα ΜΜΕ οι οποίες επέλεξαν να συνεργαστούν με την International Relays θωράκισαν τις επιχειρήσεις τους και αύξησαν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Αυτή η τεχνική και οικονομική συνδρομή περιλαμβάνει εξατομικευμένη στήριξη προσαρμοσμένη στην εμπορική ανάπτυξη των εταιρειών της περιφέρειας σε αγορές με μεγάλες δυνατότητες. Η International Relays επέτρεψε σε 100 εταιρείες από την περιφέρεια της Champagne-Ardenne να εφαρμόσουν αποτελεσματική δραστηριότητα εξαγωγών.

Πορτογαλία: Η βιομηχανία υποδημάτων της Πορτογαλίας εξάγει παραπάνω από το 95% της παραγωγής της στις πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές. Η APICCAPS, η εθνική ένωση επιχειρήσεων με την υποστήριξη του προγράμματος Compete, έλαβε διάφορα μέτρα για να προωθήσει την βιομηχανία υποδημάτων της Πορτογαλίας προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στον κλάδο να προχωρά με σταθερά βήματα σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η τρέχουσα καμπάνια βοήθησε στην προώθηση 120 ΜΜΕ σε εκδηλώσεις για επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Η καμπάνια χρησιμοποίησε και ένα σύμβολο που σχεδιάστηκε για τα υποδήματα της Πορτογαλίας με το σύνθημα Υποδήματα Πορτογαλίας: Σχεδιασμένα από το Μέλλον. Η εικόνα προωθεί το χαρακτηριστικό της ποιότητας και επιδιώκει την καθιέρωση των υποδημάτων της Πορτογαλίας ως μια εκλεπτυσμένη καινοτομία. Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών υποδημάτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% στα τελευταία δύο χρόνια.

Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων

Κύπρος: Η Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd είναι πρωτοβουλία η οποία διαμορφώθηκε από το κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και μεριμνά για τη διαχείριση των συσκευασιών σύμφωνα με τις αρχές της Υπευθυνότητας του Παραγωγού. Η Green Dot Cyprus ξεκίνησε την αποκομιδή ανακυκλώσιμων οικιακών αντικειμένων στην Κύπρο το 2007 και έχει αναπτυχθεί καλύπτοντας το 85% του πληθυσμού μέσα σε πέντε χρόνια. Οι Κύπριοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην υπηρεσία και το ποσοστό ανακύκλωσης του συνόλου διπλασιάστηκε την περίοδο 2006 - 2012. Ο οργανισμός δημιούργησε περισσότερες από 200 νέες πράσινες θέσεις και έχει δώσει την ευκαιρία σε τοπικές εταιρείες ανακύκλωσης να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους.

Τουρκία: Βασικοί στόχοι του έργου της πόλης του Gürsu είναι η αύξηση της χρήσης πράσινης ενέργειας για την αποτροπή περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η εξοικονόμηση ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δημοτικές υπηρεσίες και η τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Από το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας, διαμορφώθηκαν, ελέγχθηκαν και εφαρμόστηκαν τέσσερις καινοτόμες εφαρμογές. Αναπτύχθηκε μια φωτοβολταϊκή ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας και το Gürsu είναι πλέον γνωστό για τη χρήση καθαρής ηλιακής ενέργειας σε όλους τους τομείς των υπηρεσιών του. Το έργο έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Τουρκία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από την έναρξη του έργου, το Gürsu καλύπτει το 40% την αναγκών του σε ηλεκτρισμό από τον ήλιο τους πέντε μήνες το χειμώνα και το 100% των αναγκών του τους εφτά μήνες του χειμώνα.

Κατηγορία 6: Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα

Δανία: Η πρωτοβουλίαEntrepreneurship in Denmark συλλέγει και διαδίδει τη γνώση, εδραιώνει τα δίκτυα και τη συνεργασία σε οργανισμούς που συνδέονται με τις επιχειρήσεις και την απασχόληση και προσφέρει δραστηριότητες στο πλαίσιο της ανάπτυξης απόδοσης. Ο στόχος του έργου είναι η βελτίωση της διαμόρφωσης, της επιβίωσης και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων που ανήκουν σε ανθρώπους με διαφορετική εθνική προέλευση. Το έργο έχει διευκολύνει τον συνεταιρισμό μεταξύ των έξι δήμων, των περιφερειών της Δανίας, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης της Δανίας. Η επιχειρηματικότητα στη Δανία περιλαμβάνει έξι τοπικές μονάδες και το εθνικό κέντρο πληροφοριών.

Σλοβακία: Το AV mobilita s.r.o. είναι ένα προστατευόμενο εργαστήριο που ειδικεύεται στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής. Ως οργανισμός πιλοτικά, επικεντρώθηκε στις επισκευές αυτοκινήτων και συντονίζει πλέον άλλα προστατευόμενα εργαστήρια τα οποία αποτελούν μέρος του Handy Disabled Persons Project της Škoda στη Bratislava, στη Prešov, στη Banská Bystrica και τη Žilina. Συμμετέχει στις πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες των Ενώσεων των Εγγεγραμμένων Ατόμων με Αναπηρία σε όλη τη Σλοβακία. Το πρόγραμμα διευκολύνει την ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μέσω του μέτρου των ειδικών τιμών πώλησης των οχημάτων, καθώς και μέσω ολοκληρωμένης θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων που επιθυμούν μια άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Το 2009, το εργαστήριο έλαβε ένα βραβείο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας της Σλοβακικής Δημοκρατίας για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο χώρο εργασίας.

Σχετικά με τα Βραβεία

Από το 2006, τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία έχουν επιβραβεύσει την αριστεία όσον αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τότε που θεσπίστηκαν τα βραβεία αυτά, διαγωνίστηκαν περισσότερα από 2.500 έργα, στηρίζοντας από κοινού τη δημιουργία περισσότερων από 10.000 νέων επιχειρήσεων. Ο στόχος αυτού του θεσμού είναι να εντοπίζει και να αναγνωρίζει τις επιτυχημένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου να προωθούνται οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα, να παρουσιάζονται και να διαδίδονται παραδείγματα βέλτιστων επιχειρηματικών πολιτικών και πρακτικών, να προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζουν οι επιχειρηματίες στην ευρωπαϊκή κοινωνία και να λειτουργεί σαν κινητήριος μοχλός και πηγή έμπνευσης για τους δυνητικούς επιχειρηματίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία επισκεφθείτε τονδικτυακό τόπο , ακολουθήστε τα στο Twitter στα αγγλικά , γαλλικά , ισπανικά , ιταλικά ή γερμανικά ή επισκεφθείτε την επίσημησελίδα των Βραβείων στο Facebook.



Πηγή: http://www.taxheaven.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κυβέρνηση διασκεδάζει τις εντυπώσεις με έργα σε δήμους


Με 231 έργα σε ισάριθμους δήμους της χώρας η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις πολλαπλές επιθέσεις που έχει καταφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα.

Η δραματική συρρίκνωση των πόρων, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ως απότοκα των επιταγών της τρόικας, αποτέλεσαν «αιτίες πολέμου» για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εξαναγκάζονται πλέον να «ποντάρουν», για την άσκηση πολιτικής, στην εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα παραπάνω έργα, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον, τις αστικές αναπλάσεις, τον πολιτισμό, την οδοποιία και δρομολογούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το συνολικό κόστος των συμβάσεων ανέρχεται σε 452 εκατ. ευρώ. Από τα 231 έργα, τα 62 βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης (85% υλοποίηση σε όρους πληρωμών), τα 128 παρουσιάζουν βαθμό υλοποίησης από 40% έως 85%, που σημαίνει ότι σταδιακά θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ τα υπόλοιπα 41 έχουν αρχίσει πρόσφατα (υλοποίηση 40%) και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.

Στην Αττική, καίριας σημασίας θεωρείται η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Κρωπίας, η κατασκευή παιδικών σταθμών (σε Μαρούσι, Παλλήνη, Αχαρνές, Χαλάνδρι, Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Σαλαμίνα), νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων (σε Καλύβια, Κερατέα), η ανέγερση του γυμνασίου Βουλιαγμένης κ.ά.

Αρκετοί δήμοι υλοποιούν το πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων όπως η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αλλά και η μειωμένη προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους από τα άτομα με αναπηρία.

Τη μερίδα του λέοντος στην υπόλοιπη χώρα κατέχουν οι αποκαταστάσεις χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) καθώς και τα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Η πρωτοβουλία

«Πριν από δύο μήνες ανακοινώσαμε με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη την πρωτοβουλία "Κάθε δήμος και ένα έργο" με στόχο να διευρύνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώριμων έργων από το ΕΣΠΑ.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν τα αναπτυξιακά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει μια κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Όπως τόνισε «συμφωνήσαμε, η ίδια επιτροπή, από τώρα να ξεκινήσει να εξετάζει προτάσεις των δήμων όλης της χώρας και για το επόμενο ΕΣΠΑ, για να μη χαθεί χρόνος και το καινούργιο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...