Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μαχαίρι στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών


Στο 82,2% η μείωση στις αποσπάσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ελάχιστες ήταν οι φετινές αποσπάσεις από σχολεία μιας περιοχής σε σχολεία άλλης περιοχής τόσο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα παρά τον μεγάλο αριθμό λειτουργικών κενών που δόθηκαν στην πρωτοβάθμια για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο κ. Μπράτη ανέρχονταν σε 5.222 (1.750 δάσκαλοι, 1280 νηπιαγωγοί) παρ' όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αποσπάσεις.

Ο συνολικός αριθμός έφθασε τις 829 και αφορούσαν μόνο τους δασκάλους (319) και τους νηπιαγωγούς (510). Το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιηθεί στις δυο αυτές ειδικότητες 2953 αποσπάσεις. Φέτος πραγματοποιήθηκαν 2.124 αποσπάσεις λιγότερες (72% μείωση για δασκάλους και νηπιαγωγούς) με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί με δύο ή και με τρία παιδιά να αναγκαστούν να αφήσουν τις οικογένειές τους με ότι αυτό συνεπάγεται ψυχολογικά και οικονομικά αφού δεν κατάφεραν να πάρουν απόσπαση κοντά στον τόπο κατοικίας τους παρά την ύπαρξη κενών.

Ωστόσο μεγάλη μείωση της τάξης των 67,6 ποσοστιαίων μονάδων είχαμε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού ο συνολικός αριθμός αποσπάσεων από περιοχή σε περιοχή έφθασε τους 723 έναντι των 2.229 του προηγούμενου έτους.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης μείωσης είναι και το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε φέτος στατιστικά σχετικά με το ποσοστό ικανοποίησης όπως έκανε το προηγούμενο έτος όπου τα ποσοστά ήταν 72,8% για την πρωτοβάθμια (4.658 αποσπάσεις) και 35,72% για τη δευτεροβάθμια. Οι αποσπασμένοι θα πρέπει να παρουσιαστούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στη διεύθυνση της απόσπασης ώστε να τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες.

Για τα ονόματα των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πατήστε εδώ.

Για τα ονόματα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φάρσα που της στέρησε τη ζωή


Δεκαοκτάχρονη νεκρή από πυροβολισμό στις ΗΠΑ.

Τραγική κατάληξη είχε το αστείο που επιχείρησε να κάνει μια 18χρονη σε έναν οικογενειακό φίλο καθώς δέχθηκε έναν μοιραίο πυροβολισμό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή στην πόλη Longmont του Κολοράντο, όπως μεταδίδει το CNN.

Η Ρremila Lal είχε κρυφτεί σε μία ντουλάπα από όπου και ξεπετάχτηκε ξαφνικά για να κάνει τρομάξει τον 21χρονο Nerrek Galley. Μόνο που εκείνος τρόμαξε τόσο από το θόρυβο που άρπαξε ένα όπλο και την πυροβόλησε.

Η άτυχη 18χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου μία ώρα αργότερα εξέπνευσε.

Στον Galley απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικά με την οπλοχρησία αλλά όχι για φόνο της Lal, καθώς μέχρι στιγμής ο θάνατός της χαρακτηρίζεται ατύχημα.

Η φάρσα που της στέρησε τη ζωή


Διαβάστε περισσότερα...

Προς ΦΠΑ 19% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες


Την απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ εξετάζουν ΔΝΤ-Ε.Ε.
Την απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ στην Ελλάδα εξετάζουν ΔΝΤ και ΕΕ, καταθέτοντας στην κυβέρνηση προτάσεις για ενιαίο συντελεστή Φόρου Προστιθεμένης Αξίας, δηλαδή για κατάργηση στην ουσία των χαμηλότερων συντελεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θεωρεί αναγκαία την απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην κατάργηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για κάποια προϊόντα, αλλά και σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν διεξάγει ΔΝΤ και ΕΕ για το θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση έχουν εστιάσει στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με παράλληλη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και του υπερ- μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θεωρεί πως το καθεστώς του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές είναι δύσκολο να αλλάξει κυρίως για κοινωνικούς λόγους, ενώ θεωρεί πως τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και τουριστικές υπηρεσίες πρέπει να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την τρόικα το γεγονός ότι κάποιες νησιωτικές περιοχές απολαμβάνουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οδηγεί σε εξισορροπητική κερδοσκοπία (arbitrage) που επηρεάζει τις τελικές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, η δε εξάλειψη του καθεστώτος αυτού εκτιμάται πως θα δημιουργήσει μια πιο σταθερή φορολογική βάση.

ΔΝΤ και ΕΕ θεωρούν πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει προϋπόθεση για τον περιορισμό του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, αφ ενός για να μην ανατραπεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφ ετέρου για να διορθωθούν στρεβλώσεις στην αγορά.

Αν και η πρόταση της τρόικας θα επηρέαζε σημαντικά τα βασικά ήδη διατροφής, τις τιμές του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τις ιατρικές υπηρεσίες, κ.α.., καθώς θα επιβαρύνονταν με προσθετό ΦΠΑ 6% ( π.χ. από το 13% στο 19%), ωστόσο θα μείωνε το φορολογικό βάρος για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στην ελληνική αγορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές μετ' εμποδίων για τους νέους φοιτητές


Σε απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με κλειστές γραμματείες βρίσκει η νέα χρονιά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δύο 48ωρες απεργίες, από αύριο έως και την Παρασκευή και σε μία 5νθήμερη όλη την επόμενη εβδομάδα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ένταξη 1.500 εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στη διαθεσιμότητα.

Εφόσον το πρόγραμμα αυτό των κινητοποιήσεων τηρηθεί οι φοιτητές θα βρίσκουν τις γραμματείες κλειστές μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αδράνειας» και προσθέτει: «Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για τον εργασιακό βίο όλων μας, δεδομένης της άμεσης απειλής να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του Διοικητικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικη νύφη πέθανε από εσωτερική αιμορραγία


Ο γαμπρός ήταν πέντε φορές μεγαλύτερός της.

Ένα κοριτσάκι οκτώ χρονών πέθανε στην Υεμένη από εσωτερική αιμορραγία που υπέστη μετά... την πρώτη νύχτα του γάμου της!

Σύμφωνα με ακτιβιστές από οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα το ανήλικο κορίτσι αναγκάστηκε να παντρευτεί με έναν άντρα πέντε φορές μεγαλύτερό της.

Η μικρή Rawan πέθανε στην περιοχή της φυλής Hardh που βρίσκεται στη βορειοδυτική Υεμένη κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Οι ακτιβιστές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατό της στο γαμπρό ενώ τονίζουν ότι πρέπει να συλληφθεί και η οικογένειά της και όλοι να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις και η καταδίκη των ενόχων θα δώσουν ένα τέλος στην πρακτική του γάμου ανήλικων κοριτσιών με μεγάλους άντρες στη φτωχή αυτή περιοχή.

Πάνω από το ένα τέτατρο των κοριτσιών που γεννιούνται στην Υεμένη παντρεύονται προτού φτάσουν τα 15, σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία του 2010.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις παραδόσεις των φυλών της περιοχής, μια νύφη νεαρής ηλικίας μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια πολύ υπάκουη σύζυγο, να φέρει στον κόσμο περισσότερα παιδιά και να κρατηθεί μακριά από τον πειρασμό.

Το Σεπτέμβριο του 2010, μια 12χρονη νύφη από την Υεμένη πέθανε μετά από τρεις ημέρες προσπαθώντας να γεννήσει, ανέφεραν ακτιβιστικές οργανώσεις.


Ανήλικη νύφη πέθανε από εσωτερική αιμορραγία


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δημοτικοί αστυνομικοί μένουν στις θέσεις τους


Οι εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο.

Τις εξαιρέσεις για τη μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών, ορίζει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει πως οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας των οποίων οι θέσεις καταργούνται, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας, εκτός από επτά κατηγορίες υπαλλήλων οι οποίοι θα εξαιρεθούν.

α) ο υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος του οποίου τα παιδιά συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών.

β) ο υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,

γ) ο υπάλληλος, ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκεί κατ' αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν, ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ,

δ) ο υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα

ε) ο υπάλληλος, ο οποίος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ,

στ) ο υπάλληλος που υπηρετεί σε δήμο, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011, έχει κάτω από 5.000 μόνιμους κατοίκους, και

ζ) ο υπάλληλος που κατέχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας γέννησε αγόρι στο Βερολίνο!


Έμεινε έγκυος με δωρεά σπέρματος.

Ένας άνδρας από το Βερολίνο γέννησε ένα υγιέστατο αγόρι. Το παιδί ήρθε στον κόσμο στις 18 Μαρτίου στο σπίτι του Βερολινέζου με τη βοήθεια μίας μαίας.

Ο άνδρας γέννησε σπίτι του καθώς τα νοσοκομεία στη Γερμανία απαιτούν το όνομα της μητέρας για την καταγραφή μιας γέννησης στα αρχεία τους.

Όπως αναφέρει η Bild πρόκειται για τρανσέξουαλ με γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Στα αρχεία ο νέος πατέρας έχει καταχωρηθεί ως άνδρας.

Έμεινε έγκυος με δωρεά σπέρματος και επισήμως το παιδί έχει μόνο πατέρα και όχι μητέρα.

Η υπόθεση αυτή θυμίζει την περίπτωση του επίσης τρανσέξουαλ Τόμας Μπίτι, που γέννησε τρία παιδιά στην Αμερική.

Οι τρανσέξουαλ μπορούν να γεννήσουν καθώς πάρα την ορμονοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται για να αποκτήσουν ανδρικά χαρακτηριστικά, διατηρούν τα θηλυκά γεννητικά τους όργανα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει με μαστίγωμα επειδή έδειξε τα μαλλιά της


Μια γυναίκα από το Σουδάν αρνείται να καλύψει το κεφάλι της.

Η Amira Osman Hamed κινδυνεύει να καταδικαστεί σε... μαστίγωμα στις 19 Σεπτεμβρίου. Η ίδια λέει ότι είναι έτοιμη να υποστεί την τιμωρία αυτή, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να... αφήνει το κεφάλι της ακάλυπτο.

Η 35χρονη γυναίκα από το Σουδάν δεν αποδέχεται τον αυστηρό νόμο που θέλει όλες τις γυναίκες να καλύπτουν το σώμα τους, και φυσικά το κεφάλι τους, με το χιτζάμπ.

Οργανώσεις που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στέκονται στο πλευρό της, ωστόσο η ίδια έχει κατηγορηθεί βάσει νόμου, ο οποίος απαγορεύει το «άσεμνο ντύσιμο».

«Θέλουν να μας κάνουν σαν τις γυναίκες των Ταλιμπάν» είπε η ίδια σε μια συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Amira επρόκειτο να επισκεφτεί ένα κυβερνητικό γραφείο στην περιοχή Jebel Aulia, έξω από το Χαρτούμ, στις 27 του περασμένου Αυγούστου, όταν τη σταμάτησε βίαια ένας αστυνομικός και τής είπε να καλύψει το κεφάλι της.

«Δεν είσαι από το Σουδάν. Ποια είναι η θρησκεία σου;» τής είπε και εκείνη απάντησε: «Είναι από το Σουδάν, είμαι μουσουλμάνα και δεν πρόκειται να καλύψω το κεφάλι μου».

Το 2009 η δημοσιογράφος Lubna Ahmed al-Hussein τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν.

Η Lubna καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή φορούσε... παντελόνι. Αρνήθηκε να το πληρώσει και τήν έκλεισαν στη φυλακή. Έμεινε πίσω από τα κάγκελα για μία ημέρα, μέχρι που η Ένωση Σουδανών Δημοσιογράφων πλήρωσε το πρόστιμο για λογαριασμό της.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικό φθινόπωρο στα 48α Δημήτρια της Θεσσαλονίκης


Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η προσπάθεια οικονομικού συμμαζέματος αλλά και κοινωνικής διεύρυνσης συνεχίζεται στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης με την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του φεστιβάλ των Δημητρίων, του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα 48α Δημήτρια θα πραγματοποιηθούν φέτος από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό ύψους 189.892 ευρώ, (μειωμένου στο πνεύμα της εποχής κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε προηγούμενες διοργανώσεις έχει ανέλθει και στο 1.000.000 ευρώ), και συμπυκνώνοντας τη διάρκειά τους στον ένα μήνα με σκοπό τη δημιουργία φεστιβαλικού παλμού (στο παρελθόν διαρκούσαν ως και τέσσερις μήνες).

Το πρόγραμμα, που ξεκινά επίσημα με την πρωτότυπη εκδήλωση «ΣΥΜΦΑΓΩΜΕΝ», προϊόν συνεργασίας διάφορων εγχώριων δημιουργικών δυνάμεων, αλλά και της διάδρασης όλων των παραστατικών τεχνών που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά και κινηματογράφο.

Στον τομέα των εικαστικών, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας από τον Daniel Mordzinski, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, καλλιτέχνες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, masterclasses από τους Manuel Vason και Aymeric Hainaux, νυχτερινός εικαστικός περίπατος από τις γκαλερί της πόλης κ.α.

Στον τομέα του θεάτρου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, αφιέρωμα στον Θόδωρο Τερζόπουλο που συμπεριλαμβάνει την παράσταση «Alarme», τιμητική εκδήλωση, αλλά και εργαστήρι από τον ίδιο και παραστάσεις από ξένες και εγχώριες ομάδες, μεταξύ των οποίων η παράσταση «Άσκηση: Σύσσημον» από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, η «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ από ομάδα αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, η «Γκόλφω» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και σε συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ και η «Νόρα» του Ίψεν από τη Βέλγικη θεατρική κολλεκτίβα tgstan.

Στον τομέα του χορού παρουσιάζεται η παραγωγή «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» του Μπαλέτου της ΕΘνικής Λυρικής Σκηνής αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η παράσταση «THE ROOTS» από το Centre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes / Cie Accrorap, το σόλο «ADDIO, ADDIO AMORE» - A piece for Pina από τον Δάφνι Κόκκινο, «Tango Toilet» από τον Αργεντινό Rodrigo Pardo, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρι και διάλεξη για το έργο της Pina Bausch από τους Δάφνι Κόκκινο και Αναστάσιο Κουκουτά αντίστοιχα, και δωρεάν 7ημερο ερευνητικό εργαστήριο παρασταστικών τεχνών από τη χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη, κ.α.

Στον τομέα της μουσικής, στήνεται αυτοσχέδιο jazz club με performances από εγχώρια και φιλοξενούμενα σχήματα, ενώ θα παρουσιαστεί η παραγωγή «La Traviata» του Verdi από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων της Διεύθυνσης Πολιτισμού και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, παράσταση από τους dissonArt ensemble, η «Οδύσσεια» του Θοδωρή Οικονόμου για την ομώνυμη παράσταση του Robert Wilson, με τον συνθέτη να δίνει και masterclass, και μουσική συναυλία για τη ρωσική πρωτοπορία σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τέλος, λίγο πριν δώσουν τη σκυτάλη στo 54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια φιλοξενούν το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η προκαταβολή σύνταξης 7.634 σε δημοσίους υπαλλήλους


Αφορά όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μετά το Μάρτιο.

Σε 7.634 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μετά το Μάρτιο εφέτος, θα πιστωθεί αύριο στους λογαριασμούς τους η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι υψηλότερος κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο του Αυγούστου, οπότε και είχαν λάβει την προκαταβολή σύνταξης 4.752 υπάλληλοι, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 264 υπάλληλοι τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλοι τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τους 7.843 υπαλλήλους του Δημοσίου που αποχώρησαν από την 1η Μαρτίου 2013 έως και την 5η Σεπτεμβρίου 2013, προκαταβολή σύνταξης θα λάβει το 97,3% αυτών.

Στη δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει, παράλληλα, ότι η εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά στην προκαταβολή της σύνταξης, η οποία είναι πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, έχει σχεδόν πλήρως ομαλοποιηθεί. Συνεπώς, προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας, επιλύθηκε το επί δεκαετίες υφιστάμενο πρόβλημα της καθυστέρησης της καταβολής της σύνταξης των εξερχομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες και του μισθοδοτικού κενού που αυτοί αντιμετώπιζαν έως τον οριστικό κανονισμό της σύνταξής τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

12η αποστολή εκκαθάρισης


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ανακοινώνει την 12η εκκαθάριση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ).

Με την 12η αποστολή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων με ημερομηνία υποβολής μέχρι και την 30η Αυγούστου, με τον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, να υπερβαίνει τον αντίστοιχο περσινό κατά περίπου 290 χιλιάδες, ενώ η υπέρβαση από το 2011 είναι άνω του 1 εκ. δηλώσεις.

Οι χρεωστικές δηλώσεις της 12ης αποστολής εξοφλούνται σε δύο δόσεις, η πρώτη λήγουσα την 30η Σεπτεμβρίου και η δεύτερη την 30η Νοεμβρίου.

Κατά την εκκαθάριση προέκυψαν περίπου 155 χιλιάδες δηλώσεις με διαφορές από στοιχεία που η ΓΓΔΕ έχει στην διάθεσή της και, ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της δήλωσής τους.

Υπενθυμίζουμε πως ο συνολικός αριθμός των 330 χιλιάδων φορολογουμένων που συνολικά κλήθηκαν να προσκομίσουν δικαιολογητικά, αντιπροσωπεύει λιγότερο του 6% των δηλώσεων και υπολείπεται κατά πολύ των 550.000 χιλιάδων που θα είχαν κληθεί αν ακολουθείτο η μεθοδολογία που ίσχυε μέχρι πέρσι.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες για τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων δηλώσεων σε μορφή PDF.



Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα από 150 προγράμματα e-learning


Το e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανακοινώνει την έναρξη του Νέου Κύκλου εξ Αποστάσεως Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Τα Προγράμματα, διάρκειας 3 έως 10 μηνών, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα Εκπαιδευτικών Κατευθύνσεων (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Marketing, Λογιστική, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή, Υγεία, Ψυχολογία, Γονείς – Οικογένεια, Φιλοσοφία, Λογισμικές Εφαρμογές κ.ά.) και αναλόγως το αντικείμενο, προσφέρουν στον εκπαιδευόμενο δεξιότητες που απαιτούνται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας συνδέοντας τη Θεωρία με την Πράξη.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

• Business Administration

• Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (HRM)

• Επιχειρησιακός Σχεδιασμός

• Banking and International Finance (Διεθνή Χρηματοοικονομικά)

• Project Management

• Ολοκληρωμένη Διαχείριση Πελατών

• Marketing and Communication Management

• Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Μονάδων

• Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

• Ιατρική Ψυχολογία

• Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

• Αυτισμός: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

• Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης

• Οι Τεχνολογίες WEB 2.0 στον Χώρο της Εκπαίδευσης

• Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία

• Ειδική Αγωγή


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει η προθεσμία για τον κοινωνικό τουρισμό


Αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013 - 2014».

Οι δικαιούχοι της παροχής μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής (www.oaed.gr) μέχρι την ως άνω ημερομηνία και ώρα 12ημεσημβρινή.

Οι Υπηρεσίες του Οργανισμού τόσο σήμερα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, όσο και κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας υποβολής των αιτήσεων δηλαδή αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις 18:00, προκειμένου να διευκολύνουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία παραλαβής των δικαιολογητικών -και ταυτοποίησης αυτών- από τους δικαιούχους.

Επίσης, οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής μέχρι την ως άνω ημερομηνία και ώρα 15:00.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληθωρισμός κάτω, τιμές επάνω


Σε νέο αρνητικό επίπεδο κινήθηκε και τον Αύγουστο εφέτος ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 1,3%, σε ετήσια βάση, από μείωση 0,7% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 1,7% που καταγράφηκε τον Αύγουστο 2012. Ενώ, σε μηνιαία βάση (σύγκριση Αυγούστου με Ιούλιο 2013), ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πάντως, παρά το νέο αρνητικό πρόσημο του πληθωρισμού, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Για παράδειγμα, ανατιμήθηκαν κατά 29,2% οι νωπές πατάτες, κατά 5,8% τα νωπά φρούτα και κατά 1,2% τα κρέατα, ενώ αυξήθηκαν κατά 18,7% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και κατά 25,1% οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Γενικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η μείωση κατά 1,3% τον Αύγουστο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.

β) Κατά 5,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

γ) Κατά 3,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

δ) Κατά 3,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αεροπλάνων.

ε) Κατά 4,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 3,1% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

ζ) Κατά 4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

η) Κατά 3% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων.

θ) Κατά 5,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 0,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1% τον Αύγουστο, από μείωση 0,5% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 1,2% τον Αύγουστο πέρυσι. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 1,7% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράβολο 50 ευρώ για τους υποψήφιους


Δικαίωμα να δουν ξανά τα γραπτά τους, αφού προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης έχουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων. Μαζί με την αίτηση βέβαια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ένα παράβολο 50 ευρώ αν θέλουν να δουν τα γραπτά έως και τριών μαθημάτων ενώ αν επιθυμούν να δουν τα γραπτά του σε περισσότερα μαθήματα το παράβολο διαμορφώνεται στα 80 ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν σχετική αίτηση είτε αυτοπροσώπως είτε με νόμιμο εκπρόσωπο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο τους.

Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση με την επίδειξη φωτοτυπίας των γραπτών του

Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από τον γονέα του ή τον κηδεμόνα του εφόσον το επιθυμεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" χαρίζοντας ελπίδα


Όνειρο της Αναστασίας, ενός κοριτσιού γεμάτο αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους, ήταν να γίνει παιδαγωγός για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στα παιδιά του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας), στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης. Το όνειρο αυτό, όμως, κράτησε ... λίγο, καθώς έναν χρόνο μετά "έφυγε", χτυπημένη από τον καρκίνο.

Η ιστορία της 19χρονης Αναστασίας - άριστης μαθήτριας με επαίνους και υποτροφίες, από το Κορδελιό της Θεσσαλονίκης - που στις 5 Αυγούστου του 2000 άφησε την τελευταία της πνοή, έδωσε όραμα σε άλλους ανθρώπους. Στη μνήμη της, ιδρύθηκε η Εθελοντική Ομάδα Φίλων Αναστασίας (www.ofa-kids.com) ένα σωματείο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητο από οποιονδήποτε κρατικό φορέα, που στηρίζεται στην ιδέα του εθελοντισμού.

"Τον Αύγουστο του 2000 χάσαμε το παιδί μας. Ζητήσαμε από συγγενείς και φίλους να μην υπάρχουν στεφάνια στην κηδεία και συγκεντρώσαμε όλα τα χρήματα. Ξέραμε ότι η κόρη μας είχε ξεκινήσει πρακτική στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, θέλοντας να προσφέρει αγάπη, αλλά μέχρι τότε ήμασταν στον 'κόσμο' μας. Η πρακτική κράτησε μόλις δύο μήνες, καθώς στη συνέχεια διαγνώστηκε η ασθένεια" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομάδας Φίλων Αναστασίας και μητέρα της νεαρής κοπέλας, που τόσο πρόωρα κόπηκε το "νήμα" της ζωής της, Ελεονώρα Καλαμπίδου.

"Μόλις καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας από την απώλεια, πήραμε τα χρήματα και πήγαμε στο Φίλυρο, στο οικοτροφείο που παρέχει ειδική αγωγή σε παιδιά με νοητική υστέρηση. Μας ήταν δύσκολο... Αγοράσαμε εσώρουχα για τα παιδιά και δώσαμε λεφτά για να φτιαχτούν τα παράθυρα στο ΙΝ.Α.Α. Δεθήκαμε αμέσως με τα παιδιά που ήταν εκεί και είχαν ανάγκη από μια αγκαλιά, καθώς οι γονείς τους δεν βρίσκονται στο πλευρό τους για να τα βοηθήσουν. Θυμήθηκαν και αυτά την κόρη μου..." συνεχίζει η κ. Καλαμπίδου.

Μετά τις πρώτες επισκέψεις και δειλά - δειλά, η 52χρονη, σήμερα, Ελεονώρα Καλαμπίδου και ο σύζυγός της Θεμιστοκλής, σκέφτηκαν να κρατήσουν "ζωντανό" το όνειρο της κόρης τους. Ίδρυσαν την Εθελοντική Ομάδα Φίλων Αναστασίας, μετέτρεψαν το σπίτι τους σε γραφεία της ομάδας και την αποθήκη τους σε χώρο συγκέντρωσης αγαθών για άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, για ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά που χρειάζονται αγάπη και φροντίδα.

"Έχασα ένα παιδί, αλλά τώρα έχω δεκάδες άλλα. Έχω τον Γρηγόρη, τον Χρήστο, την Αλεξάνδρα, τη Δέσποινα, που δεν έχουν σημείο αναφοράς με τους γονείς τους. Είναι όλα παιδιά μου κι εγώ είμαι η μαμά τους" λέει, δίχως δισταγμό, η 52χρονη.

"Χρήματα δεν παίρνουμε από κανέναν. Θέλουμε παπούτσια, ρούχα και άλλα αγαθά που έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά. Μπορούν να μας ρωτήσουν τι χρειάζονται και όποιος ενδιαφέρεται να τα πάει κατευθείαν στο Φίλυρο. Η αποθήκη μας πλέον δεν φτάνει. Εκεί συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης και σακούλες με τρόφιμα για οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας. Ο Δήμος Ελευθερίου - Κορδελιού μας έχει παραχωρήσει και μια αποθήκη για να βάζουμε κρεβάτια, αναπηρικά καροτσάκια, οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο" επισημαίνει η κ. Καλαμπίδου.

"Μπορεί - προσθέτει - όποιος ενδιαφέρεται να έρθει να μας ρωτήσει για τις ανάγκες αυτών των παιδιών, που δεν έχουν τους γονείς στο πλευρό τους. Να πάει ο ίδιος να δώσει στην Αλεξάνδρα, στη Δέσποινα το παγωτό και τις καραμέλες τους".

Η κ. Καλαμπίδου, ο σύζυγός της και άλλα πέντε μέλη απαρτίζουν το 7μελές Δ.Σ. της Ο.Φ.Α.. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα αριθμεί γύρω στα 270 μέλη, μεταξύ των οποίων ψυχολόγοι και καθηγητές, οι περισσότεροι από τη Θεσσαλονίκη.

Το Δ.Σ. παρακολουθεί και την πορεία των παιδιών και είναι χαρακτηριστικό πως πάντρεψε μία πρώην οικότροφο του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης με τον εκλεκτό της καρδιάς της και βάφτισε και το παιδί τους.

Πρόσφατα, με τη βοήθεια του γέροντα Βασιλείου από το Άγιο Ορος, έχτισαν ένα εκκλησάκι μέσα στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης. Έτσι, κάθε δεύτερη Κυριακή, τα παιδιά μπορούν να εκκλησιάζονται μέσα στο χώρο τους και να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία.

"Θυμάμαι τον Πέτρο, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα το παιδί... Με πλησίασε και με φώναξε μάνα. Τον ακολούθησα σε όλη του την πορεία, ταξίδευα στα οικοτροφεία στον Μακρύγιαλο Πιερίας και στον Ασκό Θεσσαλονίκης για να τον βλέπω. Τον έχασα πριν από λίγα χρόνια κι αυτόν. Όμως πρέπει να παλέψω για τους υπόλοιπους" καταλήγει η 52χρονη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για σχολικά είδη


Μπορεί η φαντασία των παιδιών να εξάπτεται από τα πολύχρωμα τετράδια, μολύβια, βιβλία και άλλα μικροπράγματα, ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), η αγορά προϊόντων της "μόδας" δεν είναι πάντα η πιο...έξυπνη, αφού ενέχει κινδύνους, που σχετίζονται τόσο με την ασφάλεια των μικρών μαθητών όσο και με την "τσέπη" των γονιών του.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται από παιδιά κι ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά πάρα πολλά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική νομοθεσία, ενώ αυτά της "μόδας" έχουν ιδιαίτερα υψηλή τιμή.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει ότι όσα σχολικά είδη αποσύρονται από την κυκλοφορία, λόγω του ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, καταγράφονται στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο από τους καταναλωτές, στη διεύθυνση www. efpolis.gr/el/rapex.html.

Αναφορικά με τα σχολικά είδη, όπως τα παγουράκια, που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, το κέντρο συνιστά την επίσκεψη των γονέων στην ιστοσελίδα www. efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/kiroseis, για να ενημερωθούν σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη ασφαλή προϊόντα.

Το ΚΕΠΚΑ προτείνει, επίσης, μαθητές και γονείς, προτού ξεκινήσουν για την αγορά σχολικών ειδών, να συζητήσουν για τους τρόπους που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση και να ετοιμάσουν από κοινού έναν κατάλογο με τα είδη που κρίνονται απαραίτητα και να τον τηρήσουν αυστηρά.

Επισημαίνει δε τον κίνδυνο αγοράς προϊόντων που μυρίζουν ως τρόφιμα και τονίζει πως η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς γιατρούς για 3 ημέρες


Τριήμερη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, με απόφαση που ελήφθη στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η απεργία γίνεται για την προώθηση των στόχων του 8ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, τη συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, το συντονισμό και τη συμπόρευση με την απεργία της ΟΛΜΕ και άλλων Ομοσπονδιών και Σωματείων.

Οι συνεδριακοί στόχοι της ΟΕΝΓΕ είναι: "αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας - αμοιβής - εφημερίας και συνεχούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει ισότιμα και δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της χώρας".

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η στόχοι αυτοί δεν μπορούν να υπηρετηθούν από την παρούσα κυβέρνηση και ότι οι συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας δεν έχουν πλέον κανένα νόημα.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις ώστε να οργανωθεί μαζική συμμέτοχη στην απεργία, να γίνει μακροπρόθεσμος προγραμματισμός δράσης και να αναληφθούν τοπικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. λειτουργικές καταλήψεις, μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να υπερασπιστούν νοσοκομεία και δομές υγείας που απειλούνται με κλείσιμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις δανείων μόνο για τις βιώσιμες επιχειρήσεις


Ξεκαθάρισμα των βιώσιμων και των μη βιώσιμων επιχειρήσεων με βάση ένα αντικειμενικό σύστημα «βαθμολόγησης» του εταιρικού προφίλ, θα προχωρήσουν οι τράπεζες με το μοντέλο που θα φτιάξει ο διεθνής σύμβουλος της τρόικας και της ελληνικής πλευράς, BlackRock.

Στόχος είναι να ρυθμιστούν τα καθυστερούμενα δάνεια μόνο των υγιών επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση, έτσι ώστε να μπει φρένο στις υπέρογκες ζημίες που προέρχονται από τα «κόκκινα» δάνεια.

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κατηγορία των επιχειρήσεων, έχει διογκωθεί καθώς από το σύνολο των περίπου 119 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί, βρίσκονται σε καθυστέρηση τα περίπου 34 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι και σε πρόσφατα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, οι επιχειρηματίες σταματούν να τα εξυπηρετούν από το πρώτο κιόλας 6μηνο, αδιαφορώντας για τις εγγυήσεις σε ακίνητα που έχουν προσημειώσει στις τράπεζες.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Γ. Ζανιάς, όσον αφορά τα δάνεια σε επιχειρήσεις, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένας ακόμη κύκλος «κόκκινων» δανείων και γι' αυτό θα πρέπει να εξεταστούν οι επιχειρήσεις και οι δυνατότητές τους.

Οι αναλυτές
Τραπεζικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προάγγελο επανεξέτασης των προοπτικών όλων των επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η λιγοστή πλέον ρευστότητα που υπάρχει, θα κατευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, βραχυπρόθεσμα, δυνατότητες επιβίωσης και αργότερα, ανάπτυξης, εφόσον η ελληνική οικονομία ανακάμψει.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνονται γενναίες ρυθμίσεις των υπαρχόντων δανείων, ενώ θα χορηγούνται και νέα κεφάλαια, αφού θα έχει προσκομίσει η διοίκηση της επιχείρησης ένα νέο και βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα διαφανεί ότι έχουν προοπτικές ή γι΄ αυτές που οι επιχειρηματίες δεν θα στηρίξουν με ίδια κεφάλαια, η στρόφιγγα θα κλείνει οριστικά, λένε πληροφορίες.

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα διαφανεί ότι έχουν προοπτικές ή γι' αυτές που οι επιχειρηματίες δεν θα στηρίξουν με ίδια κεφάλαια, η στρόφιγγα θα κλείνει οριστικά, λένε πληροφορίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαραθώνιος για τα αυθαίρετα


Από τις αρχές Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταθέσουν στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα απαραίτητα σχέδια και έγγραφα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αρχίζουν τα δύσκολα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα υπαχθούν στο νέο νόμο της τακτοποίησης, καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν, μέσω του εξουσιοδοτημένου μηχανικού, όλα τα σχέδια και τα έγγραφα, πέραν της αίτησης υπαγωγής, που απαιτούνται για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η αεροφωτογραφία που θα αποδεικνύει πως το ακίνητο κατασκευάστηκε πριν από την 28η Ιουλίου 2011.

Μαραθώνιος η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, από τη στιγμή της υπαγωγής οι πολίτες έχουν περιθώριο έξι μηνών να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο πληροφοριακό σύστημα.

Οσοι ξεκίνησαν την τακτοποίηση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, η εξάμηνη προθεσμία θα αρχίσει να «τρέχει» από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα μεταφερθεί η βάση δεδομένων από τον Νόμο 4014 στον καινούργιο Νόμο 4178.

Τα πράγματα, πάντως, είναι αρκετά απλά για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 και πριν από το 1983, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες δεν απαιτούνται σχέδια και τοπογραφικά διαγράμματα, επιβάλλεται όμως η προσκόμιση αεροφωτογραφιών.

Ακόμα πιο εύκολη είναι η διαδικασία νομιμοποίησης των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων, όπου ζητείται μόνο τεχνική έκθεση μηχανικού.

Για τις αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1975 και προ του 1983, απαιτούνται πέρας της αίτησης: υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με τα ατομικά του στοιχεία, τον ΑΦΜ, τη ΔΥΟ στην οποία υπάγεται, τον αριθμό και το έτος της οικοδομικής άδειας, εφόσον υπάρχει, το εμβαδόν και τη χρήση της αυθαίρετης κατασκευής.

Για τις μικρο-αυθαιρεσίες, απαιτούνται: αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες. Για τους ημιυπαίθριους και τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με υπέρβαση του 40% κάλυψης και δόμησης του 20% του ύψους, πέραν της αίτησης απαιτούνται: Υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, σχέδια (στέλεχος οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, κάτοψη ορόφου όπου σημειώνεται η αυθαιρεσία, τομή της αυθαίρετης κατασκευής), αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα του χρόνου υλοποίησης, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, τεχνική έκθεση μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο.

Τα ίδια ισχύουν και για παντελώς αυθαίρετα κτίσματα και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, καθώς και στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται μεγαλύτερες αυθαιρεσίες από τις ανωτέρω περιγραφόμενες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παίρνουν 5 πλασματικά έτη


Πλασματικά λόγω τέκνων με «δύο ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πέραν της σύγχυσης ως προς το διαχωρισμό σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους για τη δωρεάν ή μη χορήγηση του χρόνου λόγω τέκνων που αποκτήθηκαν μετά το 2000, υπάρχουν και άλλες κραυγαλέες διαφορές που ξεπερνούν ακόμη και τα όρια της αδικίας.

Στο Δημόσιο παρέχεται το δικαίωμα σε μητέρα με ανήλικο να συνταξιοδοτηθεί με προϋποθέσεις του 2010, δηλαδή στα 50 της, εξαγοράζοντας 1 έως 5 έτη ασφάλισης λόγω τέκνων για να συμπληρώσει 25ετία μέχρι τις 31/12/2010.

Στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, ο χρόνος λόγω τέκνων δεν εξαγοράζεται για σύνταξη με διατάξεις μητέρων με ανήλικο. Δεν μπορεί δηλαδή μια ασφαλισμένη που είχε στο ΙΚΑ 5.200 ένσημα ως το 2010 και ανήλικο παιδί να εξαγοράσει το χρόνο αυτό (1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης) ώστε να συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες και να ζητήσει σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου. Αν όμως έχει θεμελιώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή έχει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010, μπορεί να ζητήσει από το ΙΚΑ να της προσμετρήσουν τον ένα χρόνο λόγω τέκνου για προσαύξηση της σύνταξης, αρκεί να απέκτησε το παιδί μετά το 2000. Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει με 5.500 ημέρες ασφάλισης στα 55 της (ή στα 50 μειωμένη) αλλά η σύνταξή της θα υπολογιστεί προσαυξημένη με 5.900 ημέρες ασφάλισης, και μάλιστα χωρίς εξαγορά.

Ο ΟΑΕΕ δεν έχει διάταξη για σύνταξη με ανήλικο παιδί όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους. Ο χρόνος λόγω τέκνων ωστόσο που γεννήθηκαν μετά το 2000 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση σύνταξης από γυναίκα ασφαλισμένη που απέκτησε παιδί μετά το 2000. Αν όμως πρόκειται για άνδρα ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ, τότε για να ασκηθεί το δικαίωμα από τον ίδιο, θα πρέπει να μην το χρησιμοποιεί η σύζυγός του ανεξάρτητα αν είναι κι αυτή ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ ή σε διαφορετικό ταμείο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα δώσουν παράταση για το Ε9;


Το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας υποβολής του Ε9 εξετάζει, από κοινού με στελέχη της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ασφαλείς πηγές.

Η ισχύουσα προθεσμία υποβολής του συγκεκριμένου φορολογικού εντύπου εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου και η παράτασή της εξετάζεται υπό το φως των αιτημάτων που έχουν διατυπώσει φορολοτεχνικοί και πολίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να υποβληθούν αρχικώς Ε9 μόνον από τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, κατά το έτος 2012 και, εν συνεχεία, να κατατεθούν τα Ε9 που σχετίζονται με την καταγραφή αγροτεμαχίων.

Σημειώνεται πως τα Ε9 του 2013 θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013, διαδικασία που θα ξεκινήσει στα τέλη του μηνός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για το νέο ωράριο των καθηγητών


Διευκρινιστική εγκύκλιο έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά με την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των καθηγητών, προκειμένου να απαντηθούν σχετικά ερωτήματα, αφού η απόφαση αυτή θα ισχύσει φέτος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)



Διευκρινιστική εγκύκλιο έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά με την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των καθηγητών, προκειμένου να απαντηθούν σχετικά ερωτήματα, αφού η απόφαση αυτή θα ισχύσει φέτος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, το νέο εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας βάσει των διατάξεων προσδιορίζεται με βάση τον κλάδο, τα έτη υπηρεσίας και τη διοικητική θέση του εκπαιδευτικού.

Οι καθηγητές φέτος θα εργάζονται 23 ώρες την εβδομάδα, εφόσον έχουν έως 6 χρόνια προϋπηρεσίας, 21 ώρες από 7 έως 12 έτη προϋπηρεσίας, 20 ώρες από 13 έως 20 έτη προϋπηρεσίας και 18 ώρες όταν έχουν από 20 χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μείωση του εφάπαξ


«Αυτή τη στιγμή, ένα εφάπαξ, μετά από 30-35 χρόνια υπηρεσίας και ασφάλισης, είναι περίπου 25.000-30.000 ευρώ», δήλωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπούρλος ανέφερε: «Είναι θέμα του υπουργείου πού τελικά θα εντοπίσει και θα προσδιορίσει τη νέα μείωση. Εγώ δεν νομίζω ότι θα πάει το υπουργείο σε λύση των 8.000 ή 10.000 ευρώ. Νομίζω ότι θα είναι παραπάνω».

Δείτε το βίντεο από το MEGA:





Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές με το πετρέλαιο θέρμανσης


Σε αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης αλλά και στα κριτήρια προσδιορισμού των δικαιούχων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στοχεύει αφενός στη χορήγηση προκαταβολικά του επιδόματος, πριν δηλαδή γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, και αφετέρου στη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που το λαμβάνουν.

Ειδικότερα για τη Ζώνη Α’ (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα και Ευρυτανία) έχει ορισθεί ανώτατο ποσό επιδόματος τα 840 ευρώ. Στις άλλες Ζώνες της χώρας τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 168 και 504 ευρώ. Όσοι λοιπόν πληρούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα μπορούν να το λαμβάνουν χωρίς να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά προμήθειας τους πετρελαίου.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Προωθείται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα για να λάβει κανείς επίδομα θα πρέπει αν είναι άγαμος, να έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Το εισόδημα ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο είναι 38.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Η τρίτη αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα να χορηγείται και για τις δευτερεύουσες κατοικίες ή να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην πρώτη κατοικία.

Με το ισχύον σύστημα το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου στις κύριες κατοικίες διαμονής και αυτό υπό όρους. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να έχει αξία άνω των 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 για έγγαμους (προσμετράται το σύνολο της περιουσίας των μελών της οικογένειας). Όπως γίνεται αντιληπτό, οι παραπάνω περιορισμοί έθεταν εκτός επιδόματος πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το δημόσιο


Μετά από καταγγελία ενδιαφερόμενου, για τον αποκλεισμό του από το πρόγραμμα «Αριστεία ΙΙ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, επειδή υπέβαλε την ερευνητική του πρόταση με δύο ώρες καθυστέρηση από το κλείσιμο της «πλατφόρμας υποβολής», ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε πόρισμα στον υπουργό Παιδείας ζητώντας να επανεξετάσει την απόφασή του.

Αρχικά η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμφωνα με την Συνόγορο του Πολίτη, είχε ισχυριστεί ότι ο σχετικός με την προθεσμία υποβολής όρος αναφερόταν σε σημείο το οποίο ήταν προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Επίσης, επικαλέστηκε ότι η υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου έγινε στις 16:54, δηλαδή εκτός του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση σχετικά με τη νομιμότητα του χρονικού ορίου (11:59), το οποίο δεν προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, με συνέπεια να εγείρονται ζητήματα ως προς τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Ο Συνήγορος υπενθύμισε ότι η επίκληση του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας δεν συναρτάται με τις κείμενες περί προθεσμιών διατάξεις, ούτε όμως και με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών εκτείνεται τουλάχιστον έως τις 15:00.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε πόρισμα προς τον τότε υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 28-11-2012, στο οποίο τόνισε:

Α) Όπως προκύπτει από το νομικό πλαίσιο που διέπει τον υπολογισμό των προθεσμιών από τη δημόσια διοίκηση, η προθεσμία για τη λήψη αιτήματος που αποστέλλεται ηλεκτρονικά εκτείνεται μέχρι την δωδεκάτη νυχτερινή ώρα Ελλάδας της ημέρας κατά την οποία παρέρχεται η προθεσμία. Συνεπώς, η ΓΓΕΤ όφειλε να ορίσει ως χρόνο υποβολής των προτάσεων τις 24:00 της τελευταίας ημέρας υποβολής των προτάσεων αντί τις 11:59.

Β) Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, οι προθεσμίες εντός των οποίων οφείλουν να ενεργούν οι πολίτες είναι αποκλειστικές και συνεπώς η πάροδός τους έχει ως αποτέλεσμα η υπηρεσία να καθίσταται αναρμόδια για την εξέταση του αιτήματος που υποβάλλουν. Στην περίπτωση δηλαδή του ενδιαφερόμενου, ο προσδιορισμός του χρόνου λήξης της προθεσμίας στις 11:59 είχε ως αποτέλεσμα η ΓΓΕΤ να μην μπορεί να εξετάσει τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά από αυτό το χρονικό σημείο, παρά το ότι η συγκεκριμένη ώρα λήξης της προθεσμίας δεν είναι σύμφωνη με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Γ) Τέλος, ζήτησε την επανεξέταση του αποκλεισμού όλων όσων υπέβαλαν προτάσεις για το πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ» μετά τις 11:59 και έως το πέρας της 29ης Ιουνίου 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων όσοι αμφισβητούν τα πρόστιμα


Μόνο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης) και όχι σε άλλες Αρχές, όπως τα διοικητικά δικαστήρια, θα προσφεύγουν πλέον οι φορολογούμενοι, οι οποίοι αμφισβητούν τα πρόστιμα που τούς έχουν επιβληθεί για φοροδιαφυγή.

Όπως επισημαίνεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης μπορεί να αναστείλει την εξαρχής πληρωμή του 50% των προστίμων (μετά από σχετικό αίτημα), εάν κρίνει ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη για τον υπόχρεο.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης στο πλαίσιο της ειδικής διοικητικής διαδικασίας.

1. Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί ρητές πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από τη φορολογική Αρχή, από 1/8/2013 και εφεξής, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οφείλει να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική Αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

2. Η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των υποκειμένων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών, είναι απαράδεκτη.

Αίτημα αναστολής καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.

1. Σε περίπτωση υποβολής από τον υπόχρεο, ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αιτήματος αναστολής καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται να αναστείλει την πληρωμή του εν λόγω ποσοστού, στην περίπτωση κατά την οποία κρίνεται ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια την ανεπανόρθωτη βλάβη για τον υπόχρεο. Το αίτημα αναστολής υποβάλλεται με το έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής ή αυτοτελώς με ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθεται την ίδια ημέρα με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

2. Με την αίτηση αναστολής συνυποβάλλονται στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και τα αποδεικτικά στοιχεία, με τα οποία τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί του αιτούντος και απαραιτήτως υπεύθυνη δήλωση όπου ο αιτών δηλώνει: α) τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματά του από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και β) την περιουσιακή του κατάσταση στην Ελλάδα και οπουδήποτε στην αλλοδαπή κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.

Αν ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, δηλώνονται και τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, του ή της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων αυτού κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.

Αν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο ή οποιασδήποτε μορφής νομική οντότητα, δηλώνονται και τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής, των συνδεδεμένων νομικών προσώπων με τον αιτούντα, καθώς και των φυσικών προσώπων που σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ευθύνονται ατομικά για τις φορολογικές υποχρεώσεις του αιτούντος. Ως συνδεδεμένο νομικό πρόσωπο για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, νοείται η σύνδεση με σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής ή οικονομικής εξάρτησης ή ελέγχου, λόγω συμμετοχής του αιτούντος στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση του άλλου νομικού προσώπου ή λόγω συμμετοχής των ιδίων προσώπων στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση και των δύο νομικών προσώπων.

Η περιουσιακή κατάσταση περιλαμβάνει ιδίως τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε ακίνητα, τις καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα, τις επενδύσεις σε κινητές αξίες, τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, τα δάνεια και τις δωρεές, τις μετοχές, τα μερίδια, τα δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήποτε μορφής νομική οντότητα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) και τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε κινητά αξίας άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Μαζί με την περιουσιακή κατάσταση δηλώνεται από τον αιτούντα και η εκτιμώμενη αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Για τα ακίνητα δηλώνεται και η αντικειμενική αξία αυτών.

Αν ο αιτών τηρεί λογιστικά βιβλία του Κ.Φ.Α.Σ. κατά τη διπλογραφική μέθοδο, με την αίτηση αναστολής συνυποβάλλονται ο τελευταίος ισολογισμός και το τελευταίο αναλυτικό ισοζύγιο γενικής λογιστικής του τρέχοντος οικονομικού έτους.

3. Αίτηση αναστολής που δεν συνοδεύεται από τα προαναφερθέντα στοιχεία απορρίπτεται.

Προθεσμία, περιεχόμενο και διαδικασία άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής.

1. Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών που αρχίζει από την κοινοποίηση της πράξεως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

2. Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή από τον υπόχρεο και πρέπει να αναφέρει τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτημά του, να περιέχει τα ακριβή του στοιχεία, την προσβαλλόμενη πράξη, τη διεύθυνση στην οποία θα συντελούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων επικοινωνίας που επήλθε μετά την υποβολή του αιτήματος της ενδικοφανούς προσφυγής, ο υπόχρεος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως αυτά στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, διαφορετικά οι κοινοποιήσεις γίνονται νομίμως βάσει των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων. Με το έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής ο υπόχρεος οφείλει να διορίζει αντίκλητο και να αναφέρει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με αυτόν (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο, τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).

3. Ειδικότερα, η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται, προκειμένου για σχολάζουσα κληρονομιά από τον κηδεμόνα, για επιδικία από τον προσωρινό διαχειριστή, για μεσεγγύηση από το μεσεγγυούχο, για πτωχεύσαντα από το σύνδικο, για ανήλικο από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή τον επίτροπο και επί πλειόνων από τον έναν από αυτούς ή γι' αυτόν που τελεί σε δικαστική συμπαράσταση από το δικαστικό συμπαραστάτη και προκειμένου για θανόντα φορολογούμενο από τους κληρονόμους του και εν γένει από κάθε πρόσωπο του άρθρου 64 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Για τις όλες τις ως άνω περιπτώσεις, υποχρεωτικώς με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλονται και τα νομιμοποιητικά έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι παραπάνω ιδιότητες.

4. Σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας, κατά περίπτωση, της φορολογικής αρχής ή τμήματος ή γραφείου αυτής που εξέδωσε την πράξη, η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. υποδοχής, η οποία και τη διαβιβάζει, σύμφωνα με τα οριζόμενα, στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

5. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο - CD ή USB κ.λπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου:

α) η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή,

β) η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής,

γ) τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται (σε ηλεκτρονικά αρχεία), συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση άρθρου 8 ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

6. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται να αναθέτει την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής σε υπάλληλο ή και υπαλλήλους των Τμημάτων Επανεξέτασης ή του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης- Επανεξέτασης ή από κοινού κατά περίπτωση. Αν ο υπόχρεος μαζί με την ενδικοφανή προσφυγή υποβάλλει και αίτημα αναστολής της καταβολής του πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης, το αίτημα αυτό ανατίθεται στον ίδιο υπάλληλο με την ίδια ως άνω εντολή.

Διαδικασία εξέτασης ενδικοφανούς προσφυγής.

1. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης ερευνά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τα πραγματικά και νομικά ζητήματα των υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγή, τις πληροφορίες που έλαβε από τον υπόχρεο, τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με την υπόθεση. Η διαδικασία διεξάγεται εγγράφως, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο παρόν άρθρο.

2. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, εάν το κρίνει απαραίτητο, δύναται εντός της οριζόμενης προθεσμίας για την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής, να καλεί τον υπόχρεο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, προκειμένου αυτός να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως ως προς τα σχετικά ζητήματα και τους προβαλλόμενους με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής λόγους και ισχυρισμούς.

3. Στις περιπτώσεις που με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προσκομισθούν στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης νέα στοιχεία ή γίνει επίκληση νέων πραγματικών περιστατικών, ο υπόχρεος πρέπει να καλείται σε ακρόαση, προκειμένου να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του, αναπτύσσοντας τους προβαλλόμενους με την ενδικοφανή προσφυγή λόγους και τα τυχόν συνυποβαλλόμενα σε αυτήν νέα στοιχεία ή τα επικαλούμενα με το αίτημά του νέα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα. Ως νέα στοιχεία ορίζονται αυτά τα οποία δεν είχε στη διάθεσή της η φορολογική αρχή και δεν ήταν δυνατόν να τα λάβει υπ' όψιν της κατά το χρόνο έκδοσης της προσβαλλόμενης πράξης.

4. Προκειμένου να τύχουν εφαρμογής τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας απόφασης, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης κρίνει εάν πρόκειται για νέα στοιχεία ή όχι ή για νέα πραγματικά περιστατικά, συνεκτιμώντας τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης που έχει διαβιβασθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον κατά την κρίση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης συντρέχει λόγος, η διενεργούμενη ακρόαση διεξάγεται και προφορικώς σε καθορισμένη ώρα και ημερομηνία εντός της Υπηρεσίας, ώστε ο υπόχρεος να αναπτύξει λεπτομερέστερα τους διαλαμβανόμενους στο έγγραφο της ακρόασής του ισχυρισμούς και τα τυχόν συνυποβαλλόμενα με την ενδικοφανή προσφυγή νέα στοιχεία ή τα επικαλούμενα με το αίτημά του νέα πραγματικά περιστατικά. Στην προφορική ακρόαση συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι που ορίζονται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων ο υπάλληλος που χειρίζεται την υπόθεση και ο προϊστάμενος του αρμοδίου Τμήματος, καθώς και ο υπόχρεος, ο οποίος παρίσταται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, με βάση ειδικό πληρεξούσιο έγγραφο με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από την κατά νόμο αρμόδια αρχή.

6. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος, με την ενδικοφανή προσφυγή, επικαλείται και προσκομίζει στοιχεία τα οποία κρίνονται ως νέα, καθόσον δεν τα είχε στη διάθεσή της η φορολογική αρχή και δεν ήταν δυνατόν να τα λάβει υπόψη της κατά την έκδοση της πράξης και κρίνεται ότι απαιτούνται πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις ή έρευνες σε σχέση με την υπόθεση, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται με αιτιολογημένη πράξη του να αναπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια φορολογική αρχή, τάσσοντας ρητή προθεσμία, προκειμένου η τελευταία να αποστείλει στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης το σχετικό της πόρισμα.

7. Σε περίπτωση που η πράξη ακυρώνεται για λόγους τυπικής πλημμέλειας, ο προϊστάμενος της αρμόδιας φορολογικής αρχής ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης.

7. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, στο πλαίσιο της κατά τα ως άνω οριζόμενα ειδικής διοικητικής διαδικασίας - ενδικοφανούς προσφυγής, μπορεί να καλεί οποιονδήποτε για να παρέχει πληροφορίες και να αιτείται την προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου ή άλλου στοιχείου το οποίο κρίνεται αναγκαίο στο πλαίσιο της επανεξέτασης της πράξης, τηρουμένων των σχετικών διατάξεων περί επαγγελματικού απορρήτου και προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Επίσης, μπορεί να προκαλεί γνωμοδοτήσεις ή γνωματεύσεις αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Οικονομικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ιδίως του Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου Φορολογίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις που το διέπουν.

9. Οι υπηρεσίες, οι υπάλληλοι και τα όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οφείλουν, κατά προτεραιότητα, να παρέχουν κάθε πληροφορία ή σχετικό έγγραφο και να αποφαίνονται εντός των τασσομένων προθεσμιών, σύμφωνα με τις σχετικές πράξεις και αποφάσεις του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Έκδοση της απόφασης

1. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης ή ο υποδιευθυντής Επανεξέτασης, εφόσον ο τελευταίος εξουσιοδοτείται σχετικώς, εκδίδει και κοινοποιεί αιτιολογημένη απόφαση μετά από εισήγηση του ορισθέντος ή των ορισθέντων υπαλλήλων, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής. Ειδικά, στην περίπτωση των ενδικοφανών προσφυγών που υποβάλλονται στην αρμόδια φορολογική αρχή μέχρι τις 28.2.2014, η προθεσμία έκδοσης και κοινοποίησης στον υπόχρεο της απόφασης, επεκτείνεται σε εκατόν είκοσι (120) ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση περιέχει και την οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, το καταλογιζόμενο ποσό και την προθεσμία καταβολής αυτού. Εάν με την απόφαση ακυρώνεται, μερικά ή ολικά, ή τροποποιείται η πράξη της φορολογικής αρχής, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης οφείλει να αιτιολογεί την απόφαση αυτή επαρκώς με νομικούς ή και πραγματικούς ισχυρισμούς.

2. Εάν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί ή δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση στον υπόχρεο, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης ενημερώνει, το αργότερο εντός δυο ημερών από την εκπνοή της προβλεπόμενης για την έκδοση της απόφασης προθεσμίας, την αρμόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες.

3. Αντίγραφο της απόφασης, η οποία επέχει θέση τίτλου βεβαίωσης, αποστέλλεται άμεσα και στην αρμόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες.

Μεταβατική διάταξη

Ενδικοφανείς προσφυγές που ασκήθηκαν ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης και είναι εκκρεμείς κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70Β του ν.2238/1994 και τα οριζόμενα στα άρθρα 1 έως 5 της παρούσας απόφασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια μέρα κατά της αυτοκτονίας


Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδιοργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της φετινής, 11ης επετείου είναι «Στίγμα: Ένα Μείζον Εμπόδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.»

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, ως οργανωτικό μέλος της IASP για την Ελλάδα, έχει αναλάβει στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων της 10ης Σεπτεμβρίου 2013, τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στην Ελλάδα.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

-Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν οι δράσεις και το ερευνητικό έργο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Η συνέντευξη τύπου θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα) κατά τις ώρες 13:00-15:00.

-Επιπρόσθετα, στη Συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί η επίσημη ελληνική έκδοση των οδηγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες κι άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής» και «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε.», οι οποίοι εκδόθηκαν από την ΚΛΙΜΑΚΑ σε συνέχεια σχετικού συμφώνου με τον Π.Ο.Υ.

-Στη συνέντευξη Τύπου θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ για τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία - 1018, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.

-Την ίδια ημέρα και ώρες 17:00-21:00 θα λάβει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος εκδήλωση συμβολικού περιεχομένου όπου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της αυτοκτονίας ενώ θα διεξαχθεί συμβολική δράση στη μνήμη των ατόμων που χάθηκαν από αυτοκτονία και προς αναγνώριση του φορτίου των επιζώντων (άτομα που έχασαν κάποιον δικό τους από αυτοκτονία).

-Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ελλάδος θα μεταδίδουν ραδιοφωνικό σποτ που δημιουργήθηκε ειδικά για την προβολή της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018, η οποία εντάσσεται στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

-Κείμενο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας θα σταλεί σε σημαίνοντα πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στο πεδίο της Πρόληψης (πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες κλπ.).



Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Να βοηθήσουμε και τον τελευταίο ανασφάλιστο


"Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ελπίς», η οποία με πολύ μεγάλη ευαισθησία βρίσκει τρόπους, ώστε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας. Εμείς είμαστε αρωγοί σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, να άρουμε δηλαδή τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί να υπάρχουν, γιατί ο στόχος όλων μας είναι να βοηθήσουμε και τον τελευταίο ανασφάλιστο συμπολίτη μας" τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της παραλαβής από το Γενικό Νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ», ενός ασθενοφόρου οχήματος, το οποίο είναι δωρεά του αυστριακού Ερυθρού Σταυρού.

"Η σημερινή πρωτοβουλία είναι επαινετή και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Ερυθρό Σταυρό και τους δημοσιογράφους από την Αυστρία, οι οποίοι σήμερα είναι εδώ και έδωσαν μια μικρή χείρα βοηθείας σε εποχές που η Ελλάδα την χρειάζεται", πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αναστολή για μία εβδομάδα


Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα, αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα "μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα" θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009» πρόσθεσε.

Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο και παρουσίασε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2. Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, καθώς υποστηρίζει με το προσωπικό του 66 κλινικές. Εάν παυθεί αυτό το προσωπικό, θα πληγεί η Δημόσια Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη που προσφέρει σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο Θ. Πελεγρίνης, για να προσθέσει ότι το όφελος του κράτους μόνο από την προσφορά τού πανεπιστημίου στη Δημόσια Υγεία φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρίζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

«Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή» σημείωσε, για να κάνει γνωστό ότι η πρυτανεία θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο, σε ακόμη μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων της ανώτατης εκπαίδευσης στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%. «Η δυσαναλογία είναι εμφανής» υπογράμμισε.

Ως προς την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι αυτή γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, ανέφερε ότι αυτές έχουν πιστοποίηση ISO, προσφέρουν δηλαδή υψηλών προδιαγραφών έργο.

Τέλος, η πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, Νάνσι Μιχοπούλου τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος» είπε.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...