Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας


Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη σύγχρονη αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας από τις πιο συχνές και σοβαρές εκφυλιστικές νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος, φέρνει στην επιστημονική κοινότητα η ουσία φιγκολιμόδη!

Η εξέλιξη της ουσίας σήμερα δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο παγκοσμίως.

Η φιγκολιμόδη είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών μορφών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και η πρώτη από μια νέα κατηγορία ουσιών που ονομάζονται τροποποιητές υποδοχέων της 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης.

Θεωρείται ότι δρα με δύο τρόπους κατά των καταστροφικών διεργασιών που προωθούν την εξέλιξη της νόσου, επηρεάζοντας όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μειώσει τις βλάβες από τις φλεγμονές, αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ώστε να ενισχύσει τηνευροπροστασία και την αποκατάσταση.

Όπως είναι γνωστό, η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κάνει το σώμα να στρέφεται ενάντια στον εαυτό του, εκλαμβάνοντας λανθασμένα τα φυσιολογικά κύτταρα ως ξένα.

Η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το έλυτρο μυελίνης, δηλαδή το στρώμα που προστατεύει τις νευρικές ίνες, καταστρέφεται από τη φλεγμονήπου παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στο νευρικό σύστημα.

Αυτή η νευροφλεγμονώδης βλάβη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του εγκεφάλου, του οπτικού νεύρου και του νωτιαίου μυελού και να προκαλέσει διάφορα σωματικά και νοητικά προβλήματα, όπως είναι η απώλεια του μυϊκού ελέγχου και της δύναμης, της όρασης, της ισορροπίας, της αισθητικότητας και της νοητικής λειτουργίας.

Σήμερα έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από ΣΚΠ, πιο συχνά νέοι άνθρωποι ηλικίας 20 με 40 ετών.

Η δράση της φιγκολιμόδης προλαμβάνει την έξοδο των λεμφοκυττάρων, τα οποία προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στο ΚΝΣ, από τους λεμφοειδείς ιστούς, μειώνοντας, κατά συνέπεια, την εισχώρησή τους στο κεντρικό σύστημα και τη δυνατότητα πρόκλησης βλαβών.

Η ουσία είναι, επίσης, σε θέση να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και θεωρείται ότι επιδρά στη νευροεκφυλιστική διεργασία στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Σύμφωνα με τα νέα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας (ENS), αποδεικνύεται ότι η φιγκολιμόδη επηρέασε θετικά τις βασικές μετρήσεις για τη ΣΚΠ, δηλαδή τα ποσοστά υποτροπής, τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου και την εξέλιξη βλαβών και αναπηρίας. Η βελτίωση αυτών των βασικών μετρήσεων οδήγησε στην ευνοϊκή κλινική έκβαση πολλών ασθενών.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της κλινικής μελέτης TRANSFORMS, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών ήταν ελεύθεροι νόσου μετά από ένα χρόνο θεραπείας με φιγκολιμόδη, σε σύγκριση με τη θεραπεία με ιντερφερόνη. Για τους ασθενείς που λάμβαναν ιντερφερόνη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, το ποσοστό ασθενών ελεύθερων νόσου κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους αυξήθηκε, αφού άλλαξαν από τη θεραπεία με ιντερφερόνη στη θεραπεία με φιγκολιμόδη.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αλλαγή από ιντερφερόνη σε φιγκολιμόδη είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς, ώστε να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια μακροχρόνια κατάσταση ελεύθερη νόσου. Μέχρι σήμερα περίπου 63.000 ασθενείς έχουν λάβει φιγκολιμόδη, παρουσιάζοντας ένα θετικό προφίλ οφέλους-κινδύνου, τόσο στο πλαίσιο κλινικών μελετών, όσο και σε πραγματικό περιβάλλον.

«Στις μέρες μας δεν υπάρχει οριστική ίαση της ΣΚΠ και, επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη οι θεραπείες να δράσουν θετικά για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, της δραστηριότητας και, τελικά, της εξέλιξης της νόσου, μειώνοντας την επιβάρυνση για τους ασθενείς» τόνισε ο Δρ. Timothy Wright, Global Head Development της Novartis Pharmaceuticals.

«Αυτές οι νέες αναλύσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, καθώς δεν υποστηρίζουν μόνο το ρόλο της φιγκολιμόδης που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη επίδραση, αλλά τονίζουν, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο η φιγκολιμόδη μπορεί να βελτιώσει τις βασικές μετρήσεις αυτής της νόσου που προκαλεί σοβαρή αναπηρία» κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος από τον Συμεών Κεδίκογλου για χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνων μόνιμων εκπαιδευτικών


Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης της άδειας ανατροφής τέκνων που διευκολύνουν τους γονείς εκπαιδευτικούς υπέγραψε ο Συμεών Κεδίκογλου με εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος μεταξύ άλλων ορίζει:
  • Ο γονέας εκπαιδευτικός που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου και πριν την εξάντληση της οποίας αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο παιδί αργότερα και αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο παιδί.
  • Σε περίπτωση διδύμων, τρίδυμων κ.λπ. τέκνων, χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας τριών μηνών και κάθε παιδί πέραν του ενός.
  • Εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία διορισμού τους έχουν ένα η περισσότερα του ενός παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους λαμβάνουν τους μήνες που υπολείπονται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, μέχρι τα τέκνα τους να συμπληρώσουν τα 4 έτη.
  • Για το γονέα εκπαιδευτικό που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα μήνα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Ενισχυτική Διδασκαλία


Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων ίδρυσαν την Κοινωνική Δομή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δομή αυτή λειτούργησε για πρώτη φορά την περσινή χρονιά και εξυπηρέτησε τριάντα (30) δικαιούχους του προγράμματος, οι οποίοι ήταν μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων και εντάχθηκαν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.Η Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής της Ενισχυτικής Διδασκαλίας συνεδρίασε και αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της για το σχολικό έτος 2013 - 2014. Οι δικαιούχοι μαθητές του προγράμματος, που θα ανέλθουν στους τριάντα (30), με προτεραιότητα σε μαθητές Λυκείου, θα πρέπει να είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων, οι οποίοι θα ενταχθούν στην Κοινωνική Δομή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δικαίωμα αίτησης έχουν οικογένειες με εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος δεν ισχύει για μαθητές των οποίων και οι δυο γονείς έχουν κάρτα ανεργίας, όπως επίσης και για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ή για παιδιά με φυσική απουσία γονέων.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή κηδεμόνες θα απευθύνονται στον Δήμο Τρικκαίων για την υποβολή σχετικής αίτησης. Συνημμένα της αίτησης υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο Δ. Α. Τ.
2. Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση τα δύο τελευταία έτη.
3. Κάρτα ανεργίας γονέων.
4. Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής για αναπηρία γονέα ή μέλους της οικογένειας.
5. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στην Κοινωνική Δομή Ενισχυτική Διδασκαλίας.

Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα.

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων μπορεί να ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά εφ' όσον κριθούν απαραίτητα.Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου όπου κριθεί απαραίτητο.

Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, όπου κριθεί απαραίτητο κατά την διενέργεια της αξιολόγησης, μπορεί να ζητήσει ή να αναζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά.

Οι αιτήσεις γονέων ή κηδεμόνων θα υποβάλλονται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων. Εκπρόθεσμες αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και θα αξιολογούνται από την Οργανωτική Επιτροπή εφόσον θα υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.Το έντυπο της αίτησης διατίθεται στους ενδιαφερόμενους από τα γραφεία ΚΕΠ του Δήμου (Ασκληπιού 18).



Διαβάστε περισσότερα...

Παρκάρω όπου γουστάρω!!!


Άλλον έναν ασυνείδητο οδηγό που μάλλον ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και όχι για τους γύρω του μπορείτε να… θαυμάσετε στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε

Όπως βλέπετε στην εικόνα, το αυτοκίνητο με τις κρατικές πινακίδες βρίσκεται παρκαρισμένο στο προαύλιο της Ι. Μ. Παναγίας Γουμένισσας, σε σημείο που εμποδίζει την προσβασιμότητα ατόμων με κινητική αναπηρία.


Ποια υπηρεσία εκτελούσε ο συγκεκριμένος και χρειαζόταν διευκόλυνση των κρατικών υπηρεσιών, σε βάρος των άλλων πολιτών;

Το γεγονός συνέβη στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παναγίας, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013. Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας πρέπει να διευκολύνουμε όλους να την προσκυνήσουν και να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι της Ι. Μητροπόλεως Γουμένισσας, για ράμπα αναπήρων είναι πολιτισμός, αν μην τι άλλο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.


Παρκάρω όπου γουστάρω!!! | Goumenissa Blog


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζώα-θεραπευτές χαρίζουν ελπίδα


Σκύλοι, δελφίνια, αλπακά και... Μαϊμούδες - Δείτε τις φωτογραφίες.

Για κάποιους είναι διαφορετικά είδη, με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη. Για άλλους είναι ενοχλητικά και για άλλους πηγή φαγητού. Για τους ανθρώπους στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα ζώα είναι πηγή ελπίδας και ανακούφισης. Από αλπακά μέχρι δελφίνια κι από σκύλους μέχρι μαϊμούδες, τα λεγόμενα ζώα θεραπείας συμβάλλουν στη ανακούφιση και κάνουν πολύτιμη παρέα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Δείτε τις φωτογραφίες του ΤΙΜΕ:



Ένα κορίτσι ταΐζει ένα πρόβατο στη διαδραστική φάρμα στην περιοχή Tecpan κοντά στην πόλη της Γουατεμάλας. Η εκδρομή οργανώθηκε από τηνMeritorious Committee for the Blind and Deaf of Guatemala και τη φάρμα. Πενήντα οκτώ παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε όρασης είτε ακοής, συμμετείχαν σε θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (Animal Assisted Therapy) με στόχο να βοηθηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την κοινωνική ένταξη.



Η 10χρονη Carissa Boulden φιλά την Princess, το αγαπημένο της πόνυ που στέκεται δίπλα στο κρεβάτι της, στο σπίτι της στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Η Princess έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού, τρώει με την οικογένεια και ταυτόχρονα παρέχει θεραπεία στην Carissa που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.



Ένα παιδί με αναπηρία σκαρφαλώνει πάνω σε άλογο στη Γκουανταλαχάρα. Το σχολείο στο οποίο φοιτά επιδιώκει να συνδυάσει την παράδοση της ιππασίας με την κοινωνική ένταξη ανθρώπων που έχουν αναπηρίες ως αποτέλεσμα ατυχημάτων.



Οι εικονιζόμενοι δύτες και παιδαγωγοί κολυμπούν με δελφίνια κατά τη διάρκεια της θεραπείας της 3χρονης Ayse στην Τουρκία. Το κοριτσάκι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.



Ο μικρός Geovany Gonzalez στον Παναμά, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, απολαμβάνει τη θεραπεία του με τη Fiona, ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί θεραπείας στο Ίδρυμα Colitas. Το Ίδρυμα χρηματοδοτεί πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευμένοι σκύλοι για θεραπευτικούς σκοπούς και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων με πνευματικές και σωματικές αναπηρίες.



Η θεραπεία του 9χρονου Juwann Pemberton, στο δημόσιο σχολείο Bobby Orr στον Καναδά, περιλαμβάνει και ένα 4χρονο αλπακά, τον Ozzy. Η θεραπεύτρια του Juwann, Nancy Hutchinson, ταΐζει τον Ozzy με το χέρι της και ο Juwann απολαμβάνει ένα τρυφερό… τετ α τετ.



Στο Newtown του Κονέκτικατ σημειώθηκε τον Ιανουάριο το δεύτερο πιο αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο, στην αμερικανική ιστορία. Εκπρόσωποι οργανώσεων που χρησιμοποιούν σκύλους για την ανακούφιση του μετατραυματικού στρες από συνθήκες κρίσης συμμετέχουν, με τους τετράποδους «θεραπευτές» σε συνάντηση για το μέλλον του εν λόγω σχολείου.



Ο 10χρονος θηλυκός καπουτσίνος Toby εκπαιδεύεται στο πρόγραμμα της οργάνωσης «Helping Hands: Monkey Helpers for the Disabled» στη Βοστώνη. Η οργάνωση έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερες από 93 μαϊμούδες για να ζουν και να βοηθούν ανθρώπους με παράλυση ή αναπηρία. Το πρόγραμμα διαρκεί 2-3 χρόνια.



Στο Κολοράντο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο παίδων της περιοχής τα σκυλιά όχι απλά επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται. Στο νοσοκομείο λειτουργεί πρόγραμμα με σκύλους θεραπείας από το 1984 και ονομάζεται Prescription Pet Program. Όπως φαίνεται η 14χρονη Elizabeth Blue-Norton, ασθενής στο εν λόγω νοσοκομείο, απολαμβάνει ιδιαίτερα την επίσκεψη της μικρής Brownie.



Ο Jack Cutler χαϊδεύει την Tootsie, άλογο μινιατούρα, στο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων Total Life στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Με τις ήρεμες προσωπικότητές τους και το μικρό μέγεθός τους η Tootsie και η Carmen εργάζονται αποτελεσματικά ως ζώα θεραπείας. Ο ιδιοκτήτης τους Sandy Spooner ίδρυσε το «Horse Hugs» για να αναδείξει τη μοναδική τους ικανότητα να βοηθούν ασθενείς σε νοσοκομεία, ιδρύματα και εγκαταστάσεις φιλοξενίας να αντιμετωπίσουν τον πόνο, τη μοναξιά και την κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλός και ημιπαράλυτος οδηγός έπιασε τα... 269 χλμ. την ώρα!


Έσπασε κάθε ρεκόρ.

Ο Στούαρτ Γκαν έγινε ο ταχύτερος άνθρωπος με ειδικές ανάγκες πάνω σε δύο τροχούς, παρά την μερική του παράλυση και το γεγονός ότι δεν βλέπει.

Ο 39χρονος Σκοτσέζος μαζί με τον πατέρα του Τζέοφ έγραψαν ιστορία στα ρεκόρ των δικύκλων αλλά και στα επιτεύγματα των ΑΜΕΑ.

Ο Τζέοφ έδωσε με ασύρματο τις απαραίτητες οδηγίες για την... κατεύθυνση και το φρενάρισμα και το κοντέρ έγραψε 167 μίλια ή 268,7 χιλιόμετρα ανά ώρα.

«Ελπίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι ο να είσαι τυφλός ή ανάπηρος δεν περιορίζει τη ζωή σου», αρκέστηκε να πει ο Στούαρτ όταν κατέβηκε από τη μηχανή.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσθετικό μέλος φτιαγμένο από Lego


Συμβολική και όχι λειτουργική η προσφορά του, λέει η δημιουργός του.
Η Christina Stephens έχασε το αριστερό της πόδι σε ατύχημα τον περασμένο χειμώνα. Καθώς της άρεσε να μαστορεύει, βρισκόταν κάτω από το αυτοκίνητό της στο γκαράζ και προσπαθούσε να φτιάξει κάτι, όταν έσπασε ο γρύλος και το πόδι της καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητο. Ο άντρας της τη βοήθησε να πάει στο νοσοκομείο, ενώ η ίδια θεωρούσε πως απλώς το είχε σπάσει. Το πόδι της έχανε το φυσικό του χρώμα με την πάροδο των ημερών και ο χειρούργος δεν ήταν βέβαιος για το κατά πόσο θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί με άνεση. Ένιωθε έντονο μούδιασμα αλλά και πόνο, ο οποίος δεν επρόκειτο να υποχωρήσει. Με αυτά τα δεδομένα υπόψη, η Stephens, προχώρησε σε ακρωτηριασμό του ποδιού της μετά από λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, η ίδια αποφάσισε να συνδυάσει την κλινική της εμπειρία στην εργοθεραπεία με την πρόσφατη δυσάρεστη περιπέτειά της, ώστε να βοηθήσει συνανθρώπους της που πάσχουν από κάποια κινητική δυσκολία. Μικρόσωμη, αθλητική και αισιόδοξη, η Stephens ξεκίνησε μια σελίδα στο Facebook και μια σειρά βίντεο στο YouTube, όπου ασχολείται με ζητήματα σχετικά με την αναπηρία, όπως η δυνατότητα κολύμβησης με ή χωρίς πρόσθετο μέλος και άλλα. Το βίντεο όπου έφτιαξε ένα ολόκληρο προσθετικό πόδι από Lego, έκανε θραύση και αιφνιδίασε και την ίδια. Όπως αναφέρει "το πόδι από Lego δεν φτιάχτηκε για να είναι λειτουργικό, αλλά συμβολικά προκειμένου να δείξω πως κάποιος μπορεί πράγματι να ξαναφτιάξει τη ζωή του μετά από κάποια αναπηρία".



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοπρατείται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Σκαφιδαρά


Οι νέες, ιδιόκτητες κτιριακές υποδομές για δυο σημαντικότατες κοινωνικές δομές του δήμου Μαλεβιζίου, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή τους. Πρόκειται για το κτίριο που θα στεγάσει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν στο δήμο Μαλεβιζίου και που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Σκαφιδαρά.

Στο νέο κτίριο των 1000 περίπου τ.μ. αναμένεται να υπάρχουν αίθουσες αναψυχής, εργοθεραπείας, ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, κοινωνικών λειτουργών, χώροι ανάπαυσης, παρασκευαστήρια γευμάτων, τραπεζαρίες, ειδικοί χώροι εξυπηρέτησης, αποθήκες, πλήθος βοηθητικών χώρων, ενώ η μεταφορά των ατόμων του Κ.Δ.ΑΠ. ΑμεΑ και του Κ.Η.Φ.Η. θα γίνεται με ειδικό λεωφορείο του δήμου Μαλεβιζίου.

Παράλληλα, στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθούν και οι υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου Μαλεβιζίου, που μέχρι σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Ένα ακόμα σημαντικό έργο για το δήμο μας, έρχεται πιο κοντά στην υλοποίησή του. Η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και άνετου κτιρίου, που θα στεγάσει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Σκαφιδαρά, αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής. Πρόκειται για δυο δομές που λειτουργούν στο δήμο μας και με την κατασκευή των νέων αυτών χώρων θα μπορέσουν να προσφέρουν ακόμα περισσότερο σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Ως γνωστών, στο δήμο Μαλεβιζίου έχουμε αναπτύξει πλήθος ανάλογων δομών, όπως είναι το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο και Φυσιοθεραπευτήριο, αλλά και το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ενώ – παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουμε – εξακολουθεί να παραμένει ως βασική μας προτεραιότητα, η προσπάθεια στήριξης αδύναμων συμπολιτών μας. Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, με το έργο αυτό αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια περιοχή που έχει παραχωρηθεί στο δήμο Μαλεβιζίου από τον γειτονικό δήμο Ηρακλείου.

Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω το δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την παραχώρηση του χώρου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης, θα ήθελα να απευθύνω στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και σε όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την άψογη συνεργασία. Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Δ.Ο.Κ.Α.Π.ΠΑ.Μ. Κώστα Φασουλάκη, σε όλα στελέχη του Οργανισμού, στον αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο και στα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας, για την άριστη δουλειά που πραγματοποίησαν».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα απαλλαγείτε από το «χαράτσι»


Πώς μπορεί ένας φορολογούμενος να ζητήσει την απαλλαγή του από το χαράτσι μέσω ΔΕΗ επικαλούμενος αναπηρία. Ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίσει. Τι ισχύει για περιπτώσεις κληρονομιάς και γονικών παροχών.

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν οι πολίτες προκειμένου να τύχουν απαλλαγών και ελαφρύνσεων λόγω αναπηρίας στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το χαράτσι που εισπράττει η ΔΕΗ) και σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις δίνει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απεστάλη πρόσφατα, «σε κάθε περίπτωση στην οποία ο φορολογούμενος επικαλείται αναπηρία προκειμένου να τύχει εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του ΕΕΤΑ (0,5 ευρώ/τ.μ.) ο δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίσει έως 31/12/2014 την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.

Η πιστοποίηση μπορεί να είναι:

· Είτε βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
· Είτε βεβαίωση από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΥΕ), (ΑΝΥΕ), (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.
· Είτε απόφαση πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν από την 1η/9/2011, εφόσον σε αυτή διατυπώνεται η επ' αόριστον κρίση της για αναπηρία επ' αόριστον.

Τα ίδια δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος ζητεί, λόγω αναπηρίας,μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ή επικαλείται την αναπηρία κατά την απαλλαγή Α΄ κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Ειδικά για το χαράτσι της ΔΕΗ ο μειωμένος συντελεστής (0,5) εφαρμόζεται για τους αναπήρους με ένα μόνο ακίνητο, εφόσον:

· Το ακίνητο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο, που, το ίδιο, ή πρόσωπο το βαρύνει φορολογικά,
· Ο δικαιούχος παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, ή,
· Ο δικαιούχος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού.

Ο δικαιούχος θα προσκομίσει φωτοτυπίες:

- Της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία του.
- Του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί.
- Του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 ή
- συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες εντάσσονται στα κοινά σχολεία


Στη γνωστή κατεύθυνση της ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή ακόμα και με βαριές αναπηρίες στα κοινά σχολεία κινείται το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Παιδείας.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή όχι μόνο δε λύνουν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο αυτό χώρο, αλλά εισάγουν και πλευρές που ρίχνουν το μπαλάκι της Ειδικής Αγωγής στις ήδη τρομερά επιβαρυμένες οικογένειες των ΑμΕΑ.

Για παράδειγμα, λέει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο ότι «η κατ΄ οίκον διδασκαλία (σ.σ. για τις περιπτώσεις που αυτή προβλέπεται) δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικό ΕΑΕ παρά μόνο εάν γνωματεύσει σχετικά το ΚΕΔΔΥ». Δηλαδή, αν δε γνωμοδοτήσει το ΚΕΔΔΥ, το βάρος πέφτει στην οικογένεια.

Και σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι «η υποστήριξη του μαθητή στο γενικό σχολείο μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας».

Όμως, η εμπειρία λέει ότι οι ειδικοί βοηθοί και γενικότερα το προσωπικό στήριξης που θα έπρεπε να υπάρχει στα κοινά σχολεία για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες μπορεί να κάνουν μήνες να οριστούν ή να περάσουν ολόκληρες χρονιές χωρίς καν να στείλει το κράτος τέτοιο προσωπικό σε κάποια σχολεία.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τα άτομα με αναπηρία στα Χανία


Δεν έχει τέλος το μαρτύριο για τα άτομα με αναπηρία που για μήνες ή ακόμα και χρόνια βρίσκονται σε λίστες αναμονής για να περάσουν από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) των Χανίων προκειμένου να μπορούν να λάβουν το πενιχρό επίδομα που δικαιούνται. 


Την ίδια στιγμή, Δεκαπενταύγουστο χωρίς χρήματα θα κάνουν οι δικαιούχοι του επιδόματος Πρόνοιας (των 625 ευρώ το δίμηνο) καθώς, παρότι τελικά τα χρήματα για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο απεστάλησαν στους Δήμους, ο επίτροπος ολοκλήρωσε μόλις χθες τον... έλεγχο των εγγράφων και τα χρηματικά ποσά θα αποδοθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
«Εγώ πέρασα πρώτη φορά από ΚΕ.Π.Α. πέρυσι τον Ιούνιο, μετά από 16 μήνες αναμονής, αλλά δεν έβγαλαν απόφαση ούτε θετική ούτε αρνητική. Με κάλεσαν ξανά μετά από 8 μήνες. Πήγα ξανά με όλα τα χαρτιά μου και από τον ρευματολόγο τον κ. Σιδηρόπουλο -τον διευθυντή του ΠΑ.Γ.Ν.Η.- αλλά η Επιτροπή είχε έναν ορθοπεδικό ο οποίος δεν μπορούσε να διαγνώσει ρευματοειδή. Ετσι δεν έβγαλαν ποσοστό αναπηρίας ούτε τη δεύτερη φορά, με συνέπεια να με έχουν στο περίμενε τώρα και 2,5 χρόνια». Η 66χρονη Μαρία Μαριόλη είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που η διαδικασία της πιστοποίησης του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει έχει μετατραπεί σε έναν προσωπικό Γολγοθά...
«Είμαι 66 χρονών, ήταν να πάρω σύνταξη γήρατος στα 65, αλλά την πήγαν στα 67 και τώρα είμαι άστεγη. Φιλοξενούμαι στο Γηροκομείο. Οι κόρες μου είναι και οι δύο άνεργες, είναι στο νοίκι και έχουν παιδιά. Να πάω πού; Έχω και μια αξιοπρέπεια. Να με ταΐζουν οι γαμπροί μου, που με το μεροκάματο που παίρνουν δεν προλαβαίνουν να ταΐσουν τα παιδιά και τις γυναίκες τους;», ανέφερε η κα Μαριόλη και συνέχισε: «Τα παιδιά δεν ήθελαν να μείνω εδώ, αλλά τους είπα πως είμαι ενήλικη και αποφασίζω εγώ. Δεν ήθελα να είμαι στα πόδια τους. Έτσι φιλοξενούμαι στο Γηροκομείο τώρα και 6 μήνες και περιμένω από την Επιτροπή να με καλέσει πάλι. Και βέβαια δεν είμαι μόνο εγώ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά δεν τολμούν να βγουν και να μιλήσουν».

 


Τον δικό της Γολγοθά ανεβαίνει και η Αναστασία Τάντου που αναγκάστηκε να περιμένει έναν χρόνο για να περάσει από ΚΕ.Π.Α., μένοντας άστεγη και χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία.
«Εγώ περίμενα έναν χρόνο. Πάσχω από διπολική μανιοκατάθλιψη. Την πρώτη φορά έκανα δύο μήνες στο Ψυχιατρείο, με πέρασαν από Επιτροπή και μου έδωσαν το επίδομα για έναν χρόνο. Πέρυσι, 17 Ιουλίου, έκανα για δεύτερη φορά τα χαρτιά μου και τελικά πέρασα από Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, αλλά έπρεπε να περιμένω ακόμα 60 ημέρες για να αποφασίσουν ότι το δικαιούμαι», μας είπε και πρόσθεσε ότι το διάστημα που μεσολάβησε αγωνίστηκε με κάθε τρόπο για να επιβιώσει. «Παλαιότερα έφτιαχνα κοσμήματα και πίνακες με μικτές τεχνικές. Είχα, λοιπόν, κάποιους πίνακες και έκανα μία λαχειοφόρο για να επιβιώσω. Γυρνούσα όλα τα Χανιά και πουλούσα κλήρους και έλεγα στους ανθρώπους που αγόραζαν ότι την τάδε μέρα θα γίνει κλήρωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έτσι πέρασα τον χειμώνα», ανέφερε η κα Αναστασία, η οποία συγχρόνως είχε να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγης. «Όταν βγήκα από το Ψυχιατρείο, έμεινα για λίγο στη μητέρα μου, αλλά προέκυψε ένα πρόβλημα κι έπρεπε κάπου να βρω να μείνω. Τελικά βρέθηκε ένα ακατοίκητο σπίτι το οποίο πωλείται σαν οικόπεδο και μου το παραχώρησε η γυναίκα που το είχε. Δεν είχα ούτε νερό ούτε ρεύμα μέχρι που έγινε ένα ρεπορτάζ και ενδιαφέρθηκε ένας παπάς από τα Κατσιφαριανά. Ήρθε ο άνθρωπος και ανέλαβε η Εκκλησία να πληρώνει το νερό και το ρεύμα», επεσήμανε η κα Αναστασία.

 

«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Την αγωνία των ανθρώπων, που, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, βλέπουν την Πολιτεία να τους αντιμετωπίζει με κυνικότητα, εξέφρασε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' και η Αντωνία Γεωργιάδη που πάσχει από μία σοβαρή ψυχική ασθένεια. 

«Είμαι 52 χρονών. Έχω νοσήσει από το ?99. Κάθε δύο χρόνια μου στέλνουν χαρτί να κάνουμε καινούργια χαρτιά και να περάσω από Επιτροπή. Αυτόν τον μήνα τελειώνει το επίδομα που παίρνω κι ενώ έχω καταθέσει τα χαρτιά μου από τις 7 Ιανουαρίου του 2013 από τότε δεν έχω ειδοποιηθεί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ζω καθημερινά με την αγωνία πότε θα με ειδοποιήσουν. Γιατί το κάνουν αυτό; Δηλαδή τι θα κάνω· να πάω να αυτοκτονήσω ή να γίνω κλέφτρα; Γιατί να περιμένουμε τόσο καιρό; Δουλεύω στο πλυντήριο του ΚΥΣΠΕ, παίρνω 200 ευρώ τον μήνα και δίνω τα 188 ευρώ ενοίκιο. Αισθάνομαι ανασφάλεια, μάς καταδικάζουν σε ένα αβέβαιο μέλλον».

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ακόμα και οι δικαιούχοι του πενιχρού επιδόματος των 322 ευρώ τον μήνα έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες οι δικαιούχοι περίμεναν να μπουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου. Ωστόσο, παρότι το ποσό έφτασε στους Δήμους, τα λεφτά δεν κατατέθηκαν ακόμα...
Αγανακτισμένοι και πικραμένοι -για μια ακόμα φορά- οι δικαιούχοι, μίλησαν στα 'Χ.Ν.', ζητώντας να δοθεί μια λύση. 

«Κανονικά θα έπρεπε να εισπράξουμε τόσο το επίδομα Μαΐου - Ιουνίου όσο και του Ιουλίου - Αυγούστου, αλλά σκόπιμα μας καθυστερούν. Έτσι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε χάσει το επίδομα ενός διμήνου», τόνισε η Αναστασία Τάντου, η οποία, μαζί με άλλους δικαιούχους της Πρόνοιας, βρέθηκαν χθες στα γραφεία των 'Χ.Ν.' για να εκφράσουν τα παράπονά τους μήπως και κάποιοι υπεύθυνοι συγκινηθούν και αλλάξει κάτι.

 

«Έχουμε ανάγκες, αλλά δεν το καταλαβαίνουν, δεν γίνεται να μας αφήσουν χωρίς χρήματα τον Δεκαπενταύγουστο, πώς θα περάσουμε; Το επίδομα, όπως μας είπαν, θα μας το δώσουν τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. Δηλαδή κατόπιν εορτής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χρήστος Πενόγλου, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν μας έχουν ανανεώσει ούτε τις αναπηρικές μας ταυτότητες που έχουν λήξει από τον Ιούνιο». 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται, με επιστολή που απέστειλε στα 'Χ.Ν.' και η Πηνελόπη Θλιβέρη. Στην επιστολή της υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, για το επίδομα του Μαΐου - Ιουνίου: «Ο υπουργός υπέγραψε, σύμφωνα με την ενημέρωση του Διαδικτύου, 30 Ιουλίου. Στις 8 Αυγούστου επικοινώνησα με την Πρόνοια του Δήμου Χανιών και μου απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν πότε θα κατατεθούν. Στις 9 Αυγούστου, Παρασκευή, επικοινώνησα πάλι, μού απάντησαν ότι λείπει ο επίτροπος εκτός Χανιών, δεν προλαβαίνουν σήμερα, αλλά τη Δευτέρα θα είναι στους λογαριασμούς. Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου επανέλαβα το τηλεφώνημα και μου είπε κάποιος κύριος στην Πρόνοια ότι πάλι δεν προλαβαίνουν γιατί άργησε να επιστρέψει ο κύριος επίτροπος. Σήμερα, 13 Αυγούστου, πήρα πάλι τηλέφωνο, μετά από δεκάδες τηλέφωνα από τις 8 το πρωί, στις 12 μού απάντησαν ότι ο κύριος επίτροπος δεν έχει υπογράψει ακόμα γιατί ψάχνει τους φακέλους από 20ετίας...».

 

Επιδόματα... κατόπιν εορτής
Τα 'Χ.Ν.' έθεσαν το θέμα της καθυστέρησης στην απόδοση του επιδόματος στους δικαιούχους στην υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κα Ελένη Κτενιαδάκη. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Ως Δήμος τα δικαιολογητικά των δικαιούχων τα στείλαμε προς υπογραφή την περασμένη εβδομάδα. Η διαδικασία καθυστέρησε γιατί ο επίτροπος έκανε έλεγχο των εγγράφων, ενώ σήμερα (χθες) υπεγράφησαν τελικά. Σε όλους τους Δήμους αυτές τις ημέρες γίνονται οι πληρωμές. Τώρα κάποιοι Δήμοι ίσως να έχουν πιστώσει τους λογαριασμούς των δικαιούχων μία ή δύο μέρες νωρίτερα από άλλους. Χρειάζονται τρεις εργάσιμες μέρες από την υπογραφή του επιτρόπου για να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό των δικαιούχων. Άρα η πληρωμή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 19 του μηνός».


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν επίδομα σε ανάπηρο που κινεί μόνο τα μάτια!


Η επιτροπή του ΙΚΑ δεν πήγε καν στο σπίτι του να τον εξετάσει...

Κουνάει μόνο τα μάτια του, έχει ποσοστό αναπηρίας 90% κι όμως σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ δεν δικαιούται το επίδομα παραπληγίας! Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «μαίνεται» κατά των «ανάπηρων - μαϊμού» σηκώνοντας κουρνιαχτό προκειμένου να κρύψει τη δραματική πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Η πραγματικότητα είναι πως τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο δεν έχουν κανένα όφελος από το κυνήγι των «μαϊμού» που οι μηχανισμοί των ίδιων των κυβερνήσεων δημιούργησαν, αντίθετα βιώνουν δραματικές περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, παροχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δ. Τ. που πάσχει από σπάνια κι ανίατη εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο συγγενής του Δημήτρης Καραμφυλλίδης, «ο πεθερός μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια - περίπου 30 - πάσχει από ανίατη ασθένεια, πολύ σπάνια. Είναι στο κρεβάτι εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κουνάει τα μάτια του. Από το 2001 μέχρι το 2011 έπαιρνε την αναπηρική σύνταξη, το επίδομα συμπαράστασης και το επίδομα παραπληγίας. Το τελευταίο - περίπου 500 ευρώ - κόπηκε την τελευταία φορά που πέρασε που τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρά την ένσταση που κάναμε. Αν είναι δυνατόν! Ενας άνθρωπος "φυτό", με φάρμακα, αποκλειστική νοσοκόμα και άλλα έξοδα περίθαλψης (pampers κλπ) δεν δικαιούται - λένε - το επίδομα παραπληγίας!»...

Στο μεταξύ, η εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έχει πολύμηνη αναμονή και όλο αυτό το διάστημα οι ανάπηροι μένουν χωρίς επίδομα, σύνταξη και μπορεί να λήξει και η ασφάλισή τους. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο Δ. Καραμφυλλίδης «το 2012 και το 2013 δεν ήρθε η επιτροπή στο σπίτι και αναγκαστήκαμε να βρούμε τρόπο να τον μεταφέρουμε με ασθενοφόρο στο ΙΚΑ. Στο μεταξύ ούτε που ειδοποιηθήκαμε για την ημερομηνία της Δευτεροβάθμιας επιτροπής, τυχαία το μάθαμε...».

Η έλλειψη κρατικών δωρεάν δομών Πρόνοιας και η μεταφορά της ευθύνης στην οικογένεια των αναπήρων και στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει σαν αποτέλεσμα κάθε ανάπηρος να εμπίπτει και σε άλλη κατηγορία επιδόματος και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να το χάσει, να εξαιρεθεί, να μην το «δικαιούται». Κι ενώ ούτε καν οι μηχανισμοί των ΚΕΠΑ δεν ενδιαφέρονται να εξετάσουν κατ' οίκον όσους είναι κατάκοιτοι, λείπουν πολλές ιατρικές ειδικότητες από τις επιτροπές, καθυστερεί μήνες να περάσει ο ασθενής από επιτροπή κι όταν περάσει παίρνει μειωμένο ποσοστό αναπηρίας μπας και «κόψουν τίποτα» από τις παροχές που δικαιούται, κοροϊδεύουν πως έχουν βγει στο σεργιάνι για τους «ανάπηρους - μαϊμού»...



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες εγκαταστάσεις θα αποκτήσει η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου


Υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Αγρινίου Παύλου Π. Μοσχολιού και του αναδόχου του έργου η σύμβαση για την «κατασκευή νέου διώροφου κέντρου αποθεραπείας – αποκατάστασης ημερήσιας νοσηλείας και διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ μετά ισογείου και θεραπευτικής πισίνας».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Παύλος Π. Μοσχολιός δήλωσε τα εξής:

«Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την ανέγερση των σύγχρονων εγκαταστάσεων της ΕΛΕΠΑΠ, όπου θα λειτουργήσει το Σχολείο και τα θεραπευτικά προγράμματα για τα παιδιά που έχουν ανάγκες.

Το έργο αυτό αποτελούσε βασική στόχευση του Δήμου, γι’ αυτό από το 2009 παραχωρήσαμε το οικόπεδο στην ΕΛΕΠΑΠ, η οποία εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες και στη συνέχεια ο Δήμος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Είναι ένα έργο με σύγχρονες υποδομές, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη λειτουργία τέτοιου κέντρου, με δυνατότητες πρόσβασης πολύ καλές, το οποίο θα λύσει τα τεράστια προβλήματα των παιδιών και των γονιών τους που ταλαιπωρούνται καθημερινά για την πρόσβαση στις σημερινές εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης.

Το συμβατικό αντικείμενο του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.436.381,26 ευρώ, η διάρκεια υλοποίησής του είναι 24 μήνες, πιστεύω όμως ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, ώστε να αποδοθεί για χρήση στην ΕΛΕΠΑΠ και στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη».

Στο νέο κτίριο η ΕΛΕΠΑΠ θα μεταφέρει το Σχολείο, το Κέντρο Αποκατάστασης και θα διευρύνει την παροχή υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά από τα 125 έως 140 που εξυπηρετούνται σήμερα εβδομαδιαίως,(υπάρχει λίστα αναμονής), σε ένα άνετο και αναβαθμισμένο περιβάλλον. Επίσης θα παρέχονται νέες θεραπείες όπως μουσικοθεραπεία και θεραπευτικά προγράμματα για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς και πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης για έφηβους και νεαρά ενήλικα άτομα με κινητικές αναπηρίες σε χώρο προσομοίωση διαμερίσματος.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή πρόκειται να κατασκευαστεί,σε οικόπεδο 2028,90 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο 1046, περιοχή Γκένοβας, ένα διώροφο κτίριο εμβαδού 1216,50μ2, με υπόγειο και υπαίθρια θεραπευτική πισίνα 34,90μ². Το ισόγειο έχει επιφάνεια 640,75μ2 και ο όροφος 575,75μ2.

Με την εκπονηθείσα μελέτη έγινε προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες, με βασικά κριτήρια την προσβασιμότητα και τον σωστό προσανατολισμό για επαρκή ηλιασμό, φωτισμό και αερισμό των χώρων.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου πληροί όλες τις απαιτήσεις του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης. Προβλέπεται η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από ηλιακούς συλλέκτες, επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η τέχνη να αφουγκράζεσαι


Ένα βιβλίο αφιερωμένο στα «Επτά πρόσωπα της κώφωσης».

Στο εξώφυλλο του βιβλίου της Σοφίας Κολοτούρου «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης» (Εκδόσεις Gutenberg) δεσπόζει η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ με το ακρωτηριασμένο του αυτί.


 

Για εκείνους ωστόσο που περιπλανώνται εκ γενετής στο βασίλειο της σιωπής ή μπήκαν απροσδόκητα σε κάποιο σημείο της ζωής τους, δεν υπήρξε ποτέ δικαίωμα επιλογής, παρά μόνο η ανάγκη επιβίωσης σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Με επτά ευφάνταστες ιστορίες που άπτονται εντούτοις της πραγματικότητας, η Σοφία Κολοτούρου μάς φέρνει εγγύτερα στον κόσμο των κωφών. Στο βιβλίο της περιγράφει σημαντικές πτυχές από την καθημερινότητα αυτής της ιδιαίτερης κοινότητας, που φαντάζει ακόμη και σήμερα για αρκετούς περίκλειστη και ώς ένα σημείο δαιμονοποιημένη. Επτά κείμενα, διαλέξεις ενός φανταστικού συνεδρίου, που τοποθετούνται χρονικά στο έτος 2030 και μας καθιστούν κοινωνούς των προβλημάτων και κυρίως του ψυχισμού των ατόμων με αναπηρία στην ακοή. Αυτή η χρονική μετατόπιση, η απομάκρυνση από το παρόν, μας παραπέμπει σε μια υποθετική συνθήκη που γίνεται αντιληπτή στον αναγνώστη ως το ευκταίο και επιθυμητό. Μια ιδανική Πολιτεία στην οποία οι κωφοί θα «εισακούονται». Το εν λόγω ευφυές χρονικό τέχνασμα παρέχει στη συγγραφέα τη δυνατότητα να μιλήσει για το παρόν με όρους παρελθόντος, υπαινισσόμενη με αυτό τον τρόπο ότι τα προβλήματα, αν και έχουν περιοριστεί, παραμένουν εντούτοις αρκετά.

Το ότι είναι η ίδια μεταγλωσσικά κωφή -μια διάκριση που εξηγεί και στο βιβλίο της και συνίσταται ουσιαστικά στο γεγονός ότι έχασε την ακοή της σε ηλικία τεσσάρων ετών και ως εκ τούτου έχει ικανότητα ομιλίας- δεν της στέρησε τη δυνατότητα να διακριθεί ως γιατρός, ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια.

Οι ιστορίες του βιβλίου δεν περιορίζονται στην παρουσίαση των κωφών με το στερεότυπο χαρακτηρισμό του παθόντος αλλά τους θέτει και στην αντίπερα όχθη. Στο γεγονός δηλαδή ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αντιλαμβάνονται τους ακούοντες ως μία διαφορετικότητα απειλητική, ή ακόμη χειρότερα σαν έναν κόσμο «παράξενο και τρομακτικό», απόρροια φυσικά της αντιμετώπισης που έχουν τύχει οι ίδιοι στο παρελθόν.

info

Τον Μάρτιο του 2011 η Σοφία Κολοτούρου δημιούργησε στο facebook ομάδα συζητήσεων για τα προβλήματα ακοής με την επωνυμία «Κουφοχωριό».


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητώντας καθαρές παραλίες στην Αττική


Οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, άρα δεν αφορούν το σύνολο των ακτών, παρά μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα.
Σχεδόν… επιστημονικές δεξιότητες θα πρέπει να έχει κάποιος που θα θελήσει να εντοπίσει ποιες από τις δεκάδες παραλίες της Αττικής είναι καθαρές, προκειμένου να απολαύσει με ασφάλεια το μπάνιο του. Οχι τόσο επειδή είναι πολυσύνθετα τα δεδομένα των αναλύσεων που διεξάγονται ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης όσο γιατί στο ζήτημα αυτό εμπλέκονται διαφορετικοί φορείς που διεξάγουν διαφορετικές μετρήσεις και με διαφορετικές μεθόδους, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται αμφισβητώντας ο καθένας από την πλευρά του την επιστημονική εγκυρότητα του άλλου.

Μια πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει κανείς για τον εντοπισμό μιας καθαρής παραλίας στην Αττική είναι να εντοπίσει πού υπάρχουν «Γαλάζιες Σημαίες».

Φέτος στην Αττική υπάρχουν μόλις 13 «Γαλάζιες Σημαίες» από τις 393 συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Σχινιά/Καράβι και στην Μπρεξίζα στον Δήμο Μαραθώνα, στο Αυλάκι, στο Μαύρο Λιθάρι, στην Ανάβυσσο, στο Λαγονήσι 1 (Grand Beach), στο Λαγονήσι 2 (Mediterraneo) και στο Λαγονήσι 3 (Koxylia). Επίσης στη Βάρκιζα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στη Βούλα Α, στην Αγία Μαρίνα στην Αίγινα και στην Κακιά Λαγκάδα στον Δήμο Κυθήρων.

Το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Fee (Foundation for Environmental Education), που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ κάνοντας χρήση των επίσημων δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων του Προγράμματος Παρακολούθησης των Υδάτων Κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων ΕΓΥ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων διαχείρισης των ακτών στο διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

«Γαλάζιες Σημαίες»

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» δεν αφορούν μόνο την καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής. Αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο ποιότητας, για την απόδοση του οποίου υπάρχουν συνολικά 31 αυστηρά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η ασφάλεια και οι σωστές υπηρεσίες προς λουόμενους και επισκέπτες (με έμφαση στα ΑμεΑ), η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, αλλά και η ενεργή προστασία του παράκτιου χώρου.

Εντούτοις, οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, άρα δεν αφορούν το σύνολο των ακτών, παρά μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα. Από την άλλη, το Μητρώο Ταυτοτήτων των Υδάτων Κολύμβησης που καταρτίζει το ΥΠΕΚΑ δεν δημοσιοποιεί επικαιροποιημένα στοιχεία για την ποιότητα των ακτών, παρά μόνο για τις προηγούμενες χρονιές. Οπως άλλωστε συμβαίνει και με τη βαθμολόγηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος για την καθαρότητα των νερών των ακτών σε 29 ευρωπαϊκές χώρες. Για το 2013 η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης με ποσοστό 93,3%. Μόνο που η κατάταξη για το 2013 γίνεται με στοιχεία του 2012!

Αν και το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» έχει πολυδιαφημιστεί, αμφισβητείται ευθέως από έναν άλλο φορέα που διενεργεί εδώ και 34 χρόνια έρευνες για την ποιότητα των υδάτων στις πιο πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Αττική. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, γνωστότερο ως ΠΑΚΟΕ, το οποίο κάνει λόγο για Γαλάζιες Σημαίες-μαϊμού και καταγγέλλει την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων. Οπως αναφέρει, «με την ανοχή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαίτερα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης συνεχίζει ανενόχλητη να διανέμει Γαλάζιες Σημαίες, αυθαίρετα και αποσκοπώντας αποκλειστικά στη “δήθεν” ανάπτυξη του τουρισμού. Το ΠΑΚΟΕ διαφωνεί με την παράνομη και αυθαίρετη διαδικασία χορήγησης των Σημαιών αυτών αφενός και αφετέρου με την προκλητική τους εμφάνιση δίπλα σε λιμάνια, βιομηχανίες και άλλες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης». Από την πλευρά της, η ΕΕΠΦ επιμένει ότι «η ποιότητα νερών κολύμβησης στις ακτές με Γαλάζια Σημαία είναι εξαιρετική» και καταγγέλλει ότι «οι μετρήσεις που κάνει το ΠΑΚΟΕ δεν ελέγχονται από κανέναν, ενώ παρουσιάζουν και μεθοδολογικά προβλήματα».

Παραμερίζοντας ανταγωνισμούς και «εχθρότητες» και αφήνοντας τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αξιοποιούμε τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται μακροχρόνια, αλλά και λόγω του μεγάλου τους εύρους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ακτών και την επικαιροποίησή τους, αφού οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τις 2 έως τις 31 Μαΐου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε έρευνα σε 217 από τις πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Aττική και στους γειτονικούς νομούς, που χρησιμοποιούνται από τα 5 εκατομμύρια Αθηναίων ως προσιτή λύση για μια βουτιά. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων και την εμπειρία του, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 149 είναι οι κατάλληλες (68,66%) για κολύμβηση και 68 είναι ακατάλληλες (31,34%).
Ακατάλληλες

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ, ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων κρίνονται:
* Οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι σε ποσοστό 20,69%.
* Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους σε ποσοστό 52,63%.

* Η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 40,9%.

* Η περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 11,9%.

* Οι παραλίες στην Ανατολική Αττική από τον Σχινιά έως το Λαύριο σε ποσοστό 9,76%.
* Στη Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 55,56%.
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι τα ολικά κολοβακτηριοειδή, τα κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως, οι εντερόκοκκοι, φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα).
……………………………………………………………………………………………………………

Ο δεκάλογος του λουόμενου
1. Δεν κολυμπάμε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Οταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
2. Δεν μπαίνουμε σε θάλασσα που η επιφάνειά της ιριδίζει, αφού αποτελεί ένδειξη ότι έχει πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα βόθρων που προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
3. Δεν ρυπαίνουμε και καθαρίζουμε τις παραλίες από τα σκουπίδια.
4. Δεν αναδεύουμε τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. Η λάσπη προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδράργυρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.

5. Δεν εκτελούμε τις σωματικές μας ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
6. Πριν κολυμπήσουμε αλείφουμε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός μας με αγνό ελαιόλαδο.
7. Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει τσούχτρα, αν δεν έχουμε μαζί μας αμμωνία υγρή, χρησιμοποιούμε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.

8. Στην περίπτωση που θέλουμε να απαλλαγούμε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθούμε με το ψάρεμά τους που, όμως, θέλει προσοχή. Προσπαθούμε να τις μαζέψουμε με το εσωτερικό της παλάμης μας μαζί με το νερό.

9. Οι καλύτερες ώρες για κολύμβηση είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή τότε ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.

10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στον Σαρωνικό, κολυμπάμε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές, από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό, είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.


Πηγή: http://www.efsyn.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κίτρινη» κάρτα Θεοχάρη στους προϊσταμένους εφοριών


Δεν έπιασαν τους στόχους του τριμήνου.

«Κίτρινη» κάρτα στους προϊσταμένους δεκάδων εφοριών όλης της Ελλάδας δείχνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δημοσιοποιώντας στοιχεία για τις επιδόσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών στο επτάμηνο του 2013.

Σε σύνολο 139 εφοριών μόλις οι 15 έπιασαν ή ξεπέρασαν τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.

Αυτό σημαίνει ότι, αν το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις των εφοριών που υστερούν, θα ακολουθήσουν οι δεύτερες κίτρινες κάρτες, κάτι που απλώς συνεπάγεται δεκάδες μετακινήσεις προϊσταμένων εφοριών εντός του φθινοπώρου.

Με απόφαση που έχει εκδώσει ο κ. Θεοχάρης καθορίστηκαν κριτήρια αξιολόγησης των προϊσταμένων εφοριών και ελεγκτών, τα οποία βασίζονται στην επίτευξη των στόχων που τίθενται ανά τρίμηνο για αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Η αξιολόγηση των διευθυντών εφοριών γίνεται από τον γενικό διευθυντή φορολογικών ελέγχων, ενώ για χαμηλότερες βαθμίδες, όπως οι υποδιευθυντές ή οι τμηματάρχες, συμμετοχή στην αξιολόγηση θα έχουν και οι προϊστάμενοί τους στην ίδια υπηρεσία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα δύο «έσπασε» το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος


Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στα δύο «έσπασε» το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε όλες τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ που αφορούν τον προληπτικό και προσωρινό φορολογικό έλεγχο, και ειδικά τους ελέγχους στον ΦΠΑ. Με προχθεσινή δε απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατανεμήθηκαν 360 θέσεις Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους στην Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ Γ. Στουρνάρα για την κατανομή των θέσεων Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη στελέχωση των οργανικών μονάδων τους προβλέπεται ότι στη ΓΓΔΕ θα αντιστοιχούν εφεξής 3.731 υπάλληλοι με ελεγκτικά καθήκοντα και στο ΣΔΟΕ 360 υπάλληλοι.

Στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ - θα εξακολουθήσει να υπάγεται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη - θα παραμείνει η αρμοδιότητα για το οικονομικό έγκλημα, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τις οφσόρ εταιρείες, αλλά και οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πιο αναλυτικά, θα εξακολουθήσουν να γίνονται από το ΣΔΟΕ ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι απάτες και παρατυπίες, οι παραβάσεις που σχετίζονται με προμήθειες, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου,.

Τέλος, η αποκάλυψη και η καταπολέμηση παράνομων συναλλαγών και δραστηριοτήτων, που διενεργούνται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, του Διαδικτύου και νέων τεχνολογιών, θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός ο ανθρωποφάγος και βιαστής «Μαύρος Ιησούς»


Χωρικοί τον χτύπησαν μέχρι θανάτου.

Νεκρός είναι ο διαβόητος ανθρωποφάγος και βιαστής μικρών κοριτσιών «Μαύρος Ιησούς» καθώς χωρικοί τον χτύπησαν και τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου.

Ο καταδικασμένος βιαστής Steven Tari, ήταν φυγάς από το Μάρτιο, μετά τη διαφυγή του με 48 άλλους από τη φυλακή Beon στην Madang.

Ο Tari και ένας από τους οπαδούς του σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο απομακρυσμένο χωριό Gal, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Madang.

Ο ηγέτης της θρησκευτικής αίρεσης που στρατολογεί παιδιά από τις ζούγκλες της Παπούα Νέα Γουινέα, περιφερόταν με λευκές ρόμπες μέχρι που βρέθηκαν στοιχεία για τον βιασμό, τη δολοφονία και τον κανιβαλισμό τριών μικρών κοριτσιών.

Ο 40χρονος «Μαύρος Ιησούς» ξεκίνησε την περιπέτειά του το 2006: ταξίδεψε στις απροσπέλαστες ζούγκλες της χώρας, στρατολόγησε χιλιάδες παιδιά στη θρησκευτική του σέχτα, τα οποία τον ακολούθησαν στο κατάλυμά του υποταγμένα πλήρως στα διδαχές του. Ο Tari κατηγορήθηκε λίγο αργότερα για τον βιασμό τριών νεαρών κοριτσιών και τον τελετουργικό τους φόνο, με τη φρικιαστική πράξη να κορυφώνεται όταν ο αιμοσταγής ηγέτης ήπιε το αίμα των άτυχων κοριτσιών και γεύτηκε τις σάρκες τους.

Οι χωρικοί, θορυβημένοι από τη δράση του, τον συνέλαβαν τον Μάρτιο του 2007, τον ξυλοκόπησαν βάναυσα και τον παρέδωσαν δεμένο στην αστυνομία. Το 2010 καταδικάστηκε για τέσσερις υποθέσεις βιασμού, όχι όμως και για ανθρωποκτονία, εξαιτίας της έλλειψης αποδεικτικών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις.


Νεκρός ο ανθρωποφάγος και βιαστής «Μαύρος Ιησούς»


Διαβάστε περισσότερα...

Κέρκυρα: Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου


Μια 19χρονη τουρίστρια, με ιό του Δυτικού Νείλου, που νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στην Κέρκυρα, έχει θέσει σε συναγερμό το Νοσοκομείο του νησιού.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες, μία 19χρονη Ελληνίδα τουρίστρια, με ζάλη και ίλιγγο, προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και λίγες ώρες αργότερα, με δική της ευθύνη, αναχώρησε για νοσηλεία στην Αθήνα, όπου διαγνώστηκε, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Κέρκυρας Κώστας Γρηγορόπουλος, μετά την εξέλιξη αυτή, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα πρόληψης στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, σταμάτησαν οι μεταγγίσεις και τα χειρουργεία, διότι εστάλησαν 300 δείγματα αίματος από ανάλογες φιάλες, τις όποιες έχει προς χρήση η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και τα τακτικά χειρουργεία. Τα δείγματα, έχουν σταλεί από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα για έλεγχο και αναμένεται το αποτέλεσμα αργά το απόγευμα της Δευτέρας .

Ωστόσο, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, έχει προμηθευτεί φιάλες αίματος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, για να καλυφτούν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη δικαιοσύνη για τη διαθεσιμότητα οι πρυτάνεις


Την απόφαση να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποτρέψουν τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, έλαβαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στην 73η Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.

Οι πρυτάνεις, μάλιστα, δηλώνουν ότι δεν θα απαντήσουν στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο τους καλεί να υποδείξουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

«Κάθε είδους διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ διακυβεύει τη δυνατότητα λειτουργίας τους, στοχεύοντας έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς και παραγωγικούς θεσμούς της εθνικής ανάπτυξης, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», τονίζουν οι πρυτάνεις.

«Η Σύνοδος καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με κοινή τους δράση να μην επιτρέψουν τη διάλυση των Πανεπιστημίων και αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία», δηλώνουν οι πρυτάνεις.

«Σύνοδος επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της διοικητικής μεταρρύθμισης τους από το ΕΣΠΑ, σε μία συγκυρία όπου ζητείται επιμόνως η διοικητική αναδιοργάνωση των Ιδρυμάτων», σημειώνουν.

«Στη σημερινή συγκυρία που τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι κοινά για το σύνολο των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει στη θεσμική συγκρότησή της σε ενιαίο φορέα, για να αντιμετωπίσει αποφασιστικότερα τα προβλήματα αυτά», αναφέρεται στο ίδιο ψήφισμα.

Στο ψήφισμά τους, εξάλλου, χαρακτηρίζουν αδιέξοδες τις αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, ενώ υπογραμμίζουν την «ανάγκη διατήρησης της ενότητας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Σε σχέση με τις επιχειρούμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Σύνοδος επισημαίνει ότι, αν και βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, παραμένουν προσανατολισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική που μετατρέπει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και στερεί από τα ΑΕΙ κάθε δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων", δηλώνουν οι πρυτάνεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νικήστε το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς


Διατροφικές συστάσεις για την απαλλαγή από το πρόβλημα.

Το παντελόνι δεν κουμπώνει, το μπλουζάκι σας στενεύει και το εφαρμοστό φόρεμα μπαίνει στα «απαγορευμένα» ρούχα αυτής της εβδομάδας.

Αντί να ανατρέξετε στα πιο φαρδιά κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας, μάθετε ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Διαβάστε πώς θα το καταφέρετε...

Ο συνδυασμός που κερδίζει

Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Έτσι, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού φουσκώματος και ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με την επαρκή πρόσληψη υγρών.

Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πολύσπορο ή ολικής άλεσης ψωμί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Παράλληλα, φροντίστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά μέσω του πόσιμου νερού καθώς επίσης και καταναλώνοντας ποικιλία μη αλκοολούχων ροφημάτων όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Τρώτε σε «fast forward»;

Μήπως τρώτε γρήγορα και χωρίς να μασάτε καλά την τροφή σας; Η κατάποση αερίων που προκαλείται θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που αισθάνεστε την κοιλιά σας πρησμένη. Βάλτε τα πιρούνια σας σε «slow motion», φροντίστε το γεύμα σας να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά και απολαύστε το φαγητό σας.

Ναι στα «μικρόβια»!

Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά, τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του αντιαισθητικού φουσκώματος.

Θα τα βρείτε σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, το κεφίρ, ενώ ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να προσλάβετε αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών που εξασφαλίζουν την ακέραιη μεταφορά τους μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα.

Προσθέστε αλάτι με μέτρο

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νάτριο και ταυτόχρονα χαμηλά σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στο δυσάρεστο αίσθημα του φουσκώματος.

Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας αποφεύγοντας τα παστά, αλατισμένα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα αλλαντικά και ταυτόχρονα αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ώρα για κοιλιακούς

Σίγουρα οι κοιλιακοί από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί προκειμένου να απαλλαγείτε από το περιττό λίπος. Όμως η τόνωση, η επιμήκυνση και η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τόσο την εμφάνιση, όσο και τη στάση του σώματος, κάνοντας έτσι την περιοχή της κοιλιάς να φαίνεται πιο αδύνατη. Μήπως να ξεκινήσετε το πρώτο σετ;


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήστε την απώλεια θερμίδων


Χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση του πάχους.

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν προϊόντα που υπόσχονται ότι θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Υπάρχει στην πραγματικότητα όμως κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε να αυξήσετε τις θερμίδες που καίτε καθημερινά;

Η απάντηση είναι και «ναι» και «όχι», σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο νούμερο ένα τρόπος να κάψετε θερμίδες είναι ο παραδοσιακός: να κινηθείτε περισσότερο.

Παρόλα αυτά, η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν λίγοι ακόμα τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ακολουθούν 8 πιθανοί τρόποι για την καταπολέμηση του πάχους και την καύση περισσότερων θερμίδων...

Άσκηση για κάψιμο θερμίδων

Ο Christopher Wharton, προσωπικός γυμναστής και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Yale, θεωρεί πως όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στην άσκηση και όσο πιο έντονη είναι αυτή, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει. Όταν ασκείστε, το σώμα σας καίει θερμίδες για να ενισχύσει τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης συνεχίζονται. Αυτό γιατί ακόμα και αν έχει τελειώσει η άσκηση, το σώμα σας ακόμα καίει περισσότερες θερμίδες.

Αν και είναι δύσκολο να καθορίσει κάποιος πόσο διαρκεί αυτό το αποτέλεσμα (ποικίλλει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο της άσκησης) είναι ασφαλές να πούμε ότι ο ρυθμός μεταβολισμού μπορεί να αυξηθεί με την αεροβική άσκηση για τουλάχιστον 24 ώρες.

Αν θέλετε να παρατείνετε το αποτέλεσμα της καύσης θερμίδων, ο Wharton συμβουλεύει να ασκείστε για μεγαλύτερες περιόδους. Έρευνες έχουν δείξει ότι με την παράταση του χρόνου άσκησης η αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σε χαλάρωση παρατείνεται.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης για χτίσιμο μυών

Όταν ασκείστε χρησιμοποιείτε τους μυς. Αυτό σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα και ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες- ακόμα και όταν είστε σε χαλάρωση- σε σχέση με το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με τον ειδικό, 4,5 κιλά μυς θα έκαιγαν 50 θερμίδες τη μέρα αν βρισκόσασταν σε χαλάρωση, ενώ 4,5 κιλά λίπους θα έκαιγαν 20 θερμίδες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να καούν περισσότερες θερμίδες είναι η αεροβική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η γυμναστική ενδυνάμωσης γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνουμε, όταν ο μεταβολισμός μας τείνει να εξασθενεί.

Ένας τρόπος να εμποδιστεί αυτό είναι να προσθέσετε λίγη άσκηση ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Οι μεγαλύτεροι μυς είναι στους μηρούς, την κοιλιά, το στήθος και τα χέρια.

Πίνετε πράσινο ή μαύρο τσάι

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και τα διεγερτικά έχουν την τάση να αυξάνουν τις θερμίδες που καίτε. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι σας δίνουν τη βραχυπρόθεσμη εντύπωση ότι έχετε περισσότερη ενέργεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κινείστε περισσότερο. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο μεταβολισμό που πιθανόν να οδηγήσουν σε κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Ακόμα και παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι 250 mg καφεΐνης, αν καταναλωθούν μαζί με γεύμα, μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που ξοδεύονται στο μεταβολισμό του γεύματος κατά 10%, σύμφωνα με τη Jamie Pope, του πανεπιστημίου του Vanderbilt. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, θεωρεί η ειδικός. Περίπου 75 θερμίδες την ημέρα μεταφράζονται σε παραπάνω από 2.100 θερμίδες το μήνα.

Τα προηγούμενα χρόνια ορισμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πράσινο ή το μαύρο τσάι μπορεί να έχουν οφέλη πέρα από την καφεΐνη που περιέχουν.

Μια έρευνα αποκάλυψε μείωση στην πρόσληψη τροφής σε ποντίκια στα οποία δόθηκε πολυφαινόλη, ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Άλλη έρευνα, που έγινε σε ανθρώπους, κατέληξε ότι το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες παραγωγής ζέστης και καύσης θερμίδων πέρα από ό,τι μπορεί να αποδοθεί μόνο στην καφεΐνη. Όταν δόθηκαν σε 31 υγιείς άντρες και γυναίκες τρεις μερίδες ποτού που περιείχε πράσινο τσάι, κατεχίνες, καφεΐνη και ασβέστιο για τρεις ημέρες, η 24ωρη απώλεια ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Λοζάννης.

Η κατανάλωση τσαγιού με τα γεύματα μπορεί να έχει άλλο ένα αποτέλεσμα ως προς την καταπολέμηση του πάχους. Τα συστατικά του τσαγιού μπορεί να παρεμβάλλονται με την απορρόφηση από τον οργανισμό των υδατανθράκων όταν καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στο American Journal of ClinicalNutrition.

Αν και όλα αυτά τα πιθανά αποτελέσματα δεν έχουν μεγάλη σημασία, υπάρχει ακόμα ένα δώρο όσον αφορά στην κατανάλωση τσαγιού. Το να προτιμήσει κάποιος ένα φλιτζάνι τσαγιού με μηδέν θερμίδες, αντί για αναψυκτικό με θερμίδες σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα ή σνακ, το γαστρεντερικό σας σύστημα «ανοίγει» και αρχίζει να χωνεύει τροφές και να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Χρειάζονται θερμίδες για να πυροδοτηθεί η «μηχανή» χώνευσης κι έτσι είναι λογικό ότι όσο πιο πολλά μικρά γεύματα ή σνακς τρώει κάποιος μέσα στη μέρα τόσες θερμίδες θα κάψει.

Δεν υπάρχει πολύ ισχυρή ένδειξη γι' αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει η McCrory. Ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ή δυο πολύ μεγάλων γευμάτων αυτός είναι πιο υγιεινός τρόπος να τρώει κάποιος. Και αν οδηγεί στο κάψιμο ακόμα περισσότερων θερμίδων, ακόμα καλύτερα.

Μην παραλείπετε το πρωινό

Αυξάνουν οι ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και του αυξημένου σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να τρώνε περισσότερες θερμίδες μέχρι το τέλος της μέρας. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στους εφήβους.

Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη έρευνα σε αυτή την περιοχή η κατανάλωση υγιεινού πρωινού έχει νόημα σαν υγιεινός τρόπος ζωής.

Να τρώτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά

Το ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά δεν σας βοηθά ιδιαίτερα στο να καίτε περισσότερες θερμίδες αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή του πάχους. Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από τη Δανία υποδεικνύουν ότι μπορεί να απορροφούμε λιγότερες θερμίδες λιπαρών από το γεύμα, όταν καταναλώνουμε ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση περισσότερων τροφών με ασβέστιο, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη ποσότητα κοιλιακού λίπους, ειδικά σε νέους άντρες.

Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Στο κάψιμο θερμίδων περιλαμβάνεται η απορρόφηση και η χρήση του νερού, ενώ διατηρείται ισορροπία των υγρών, σημειώνει η Pope. Το να πίνετε σχεδόν 8 ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο να κάψετε επιπλέον περίπου 100 θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με ευρήματα μικρής έρευνας στη Γερμανία, σημειώνει η Pope. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται αρκετό, αλλά ενδεχομένως θα αθροιστεί σε 700 θερμίδες την εβδομάδα ή 2.800 το μήνα.

Και αυτό, κάνοντας κάτι που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε για να έχουν όφελος τα έντερα και τα νεφρά μας και να αποφύγουμε τη σύγχυση μεταξύ πείνας και δίψας.

Κινηθείτε

Οποιοσδήποτε τύπος κίνησης απαιτεί ενέργεια και η νευρικότητα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Παλαιότερες έρευνες είχαν υποδείξει ότι με την καθημερινή κινητικότητα μπορούν να καούν παραπάνω θερμίδες. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι η ανεπίσημη κίνηση μπορεί να είναι πιο σημαντική από την επίσημη άσκηση στο να καθοριστεί ποιος είναι λεπτός και ποιος παχύς.

Η δίαιτα και η άσκηση αποτελούν καλά νέα για συζήτηση με το γιατρό σας. Πριν αρχίσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης ή να αλλάξετε τη διατροφή σας καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν έχετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φάρμακα μπορεί να υπάρχουν δραστηριότητες ή συμπληρώματα διαίτης που θα πρέπει να αποφύγετε.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γίνατε γονείς; Προστατέψτε τη σχέση σας...


Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα παιδιά σε μια σχέση «σκοτώνουν» το σεξ. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα και έγκειται στους δικούς σας χειρισμούς για το αν και πόσο θα επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο στον γάμο σας.

Προστατέψτε τη σεξουαλική σας ζωή από τον γονεικό σας ρόλο.

Το σεξ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι το ίδιο ικανοποιητικό ακόμα και όταν υπάρχουν παιδιά ή μωρά μέσα στο σπίτι. Για να συμβεί όμως αυτό είναι αναγκαίο να υιοθετήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής, το οποίο προϋποθέτει αμοιβαιότητα και προσπάθεια και από τους δυο σας.

Ο προγραμματισμός βέβαια και το σχέδιο συχνά πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουνε με την έννοια του καλού σεξ, παρόλα αυτά είναι αναγκαίο η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού με παιδί, όχι να σχεδιαστεί, αλλά να προστατευτεί, να «περιτοιχιστεί».

Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες βδομάδες εγκυμοσύνης και τις πρώτες μετά την γέννα όλες οι υπόλοιπες είναι πιθανές μέρες σεξουαλικής συνεύρεσης με τον απαραίτητο βέβαια σχεδιασμό. Ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα που η γυναίκα αφιερώνει όλη την προσοχή της στο νεογέννητο οι πατεράδες συχνά αισθάνονται ζήλια και ανταγωνιστικότητα για την προσοχή και την φροντίδα της συζύγου τους.

Αυτό συχνά προκαλεί εκνευρισμό στο ζευγάρι γεγονός που τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το να συζητήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή. Συχνά ο άντρας «σαν ένα δεύτερο παιδί που αισθάνεται ριγμένο από τον ερχομό του καινούριου του αντίζηλου» επιμένει να απαιτεί την ίδια και περισσότερη προσοχή από αυτή που λάμβανε πριν το παιδί, αγνοώντας τη συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας του, με αποτέλεσμα εκείνη να γίνεται ακόμα πιο απόμακρη απέναντί του και περισσότερο αμυντική με το παιδί της.

Όλες αυτές οι αλλαγές που επιφέρει η παρουσία ενός παιδιού στην ζωή ενός ζευγαριού σίγουρα αναταράσσουν τις ισορροπίες της σχέσης και της μεταξύ τους επικοινωνίας. Παρόλα αυτά μπορείτε ακόμα να διατηρήσετε τον έλεγχο και να επαναφέρετε την ισορροπία συμμαχώντας με τον/την σύζυγο συμφωνώντας σε ένα κοινό πλάνο.

Μιλήστε ο ένας στον άλλο για το πως αισθάνεστε με την αλλαγή αυτή στη ζωή σας. Πόσο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική σας επιθυμία, τις φαντασιώσεις σας και την ψυχική σας διάθεση. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθεί η διάθεση για σεξουαλική εμπλοκή όταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ζωή σας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά.

Όταν οι ώρες που κοιμάστε έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά, όταν λογικά μεν, προτεραιότητα σας αποτελεί τώρα το παιδί. Όταν δεν σκέφτεστε πια πως θα περάσει η εβδομάδα στη δουλειά για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και στη σχέση σας το Σαββατοκύριακο.

Όταν πια το γάλα, οι πάνες του παιδιού και το βιολογικό του ρολόι είναι αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το δικό σας πρόγραμμα και απαιτούν συνεχώς και αδιαλείπτως τη δική σας ενέργεια και ψυχική διάθεση. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε ο ένας τον άλλο, ότι είστε μαζί σε αυτό σύμμαχοι και ότι θα βρείτε υποστήριξη από το σύντροφό σας.

Η γνώση της συναισθηματικής αλλά και της σεξουαλικής κατάστασης του συντρόφου σας, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ πιο ήρεμοι και θα ενισχύσει τους ερωτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς στη σχέση σας. Επειδή ο χρόνος που θα έχετε για τον εαυτό σας ξεχωριστά αλλά και σαν ζευγάρι είναι λογικό να μην είναι αρκετός, κατά τη διάρκεια της ημέρας στη νέα αυτή κατάσταση, χρειάζεται να τον κάνετε πιο ποιοτικό, ώστε ακόμα και μισή ή μία ώρα την ημέρα να την αφιερώνετε μόνο σε εσάς και τις ανάγκες σας σαν ζευγάρι.

Το σημαντικότερο ίσως από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το σεξ στην έγγαμη ζωή σας είναι να οριοθετήσετε την παρουσία του παιδιού στην κρεβατοκάμαρα σας. Το υπνοδωμάτιο τόσο του παιδιού όσο και των γονιών είναι ξεχωριστοί χώροι και είναι σημαντικό να γίνει αυτό κατανοητό στα παιδιά από μικρή ηλικία.

Το κλείσιμο της πόρτας δηλώνει ότι τώρα εγώ και εσύ είμαστε μαζί, βγάζουμε προσωρινά τον ρόλο του γονέα και υιοθετούμε αυτόν του συντρόφου. Πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο χωρίς τον φόβο της ανοιχτής πόρτας και της πιθανής αιφνιδιαστικής επίσκεψης κάποιου παιδιού. Όταν αυτό δεν συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι μοιραίο για το σεξ, που μοιάζει πλέον μακρινή, νοσταλγική πολυτέλεια αφού αυτές οι συνθήκες το κάνουν απαγορευτικές, ειδικά για τη γυναίκα.

Επίσης αφιερώστε χρόνο στο μεταξύ σας ερωτικό παιχνίδι. Συνήθως, όσο μια σχέση παλιώνει μέσα στο χρόνο και κυρίως μέσα από τον ερχομό του παιδιού, ο χρόνος που αφιερώνεται στα προκαταρκτικά πριν την σεξουαλική επαφή συνεχώς μειώνεται.

Το ζευγάρι περνάει κατευθείαν στην πράξη αγνοώντας τη σημασία των ερωτικών παιχνιδιών. Κάνουν σεξ μόνο για να θεωρηθούν εντάξει στις συζυγικές τους υποχρεώσεις και για να εκτονώσουν λίγη από τη σεξουαλική τους ένταση, συχνά όμως με τις σκέψεις «μην μας καταλάβουν τα παιδιά», «τι δουλειά έχω να κάνω μετά» κλπ.

Με αυτό τον τρόπο το σεξ γίνεται μισό και ο οργασμός, κυρίως της γυναίκας μοιάζει μακρινός στόχος. Αξίζει να θυμηθείτε πόσο πλούσια ήταν η σεξουαλική σας συνεύρεση πριν τον γάμο και πως αισθανόσασταν τότε.

Τέλος, προσπαθήστε με συμμαχική διάθεση και σχεδιασμό να κάνετε κάτι μαζί με τον/την σύζυγο που να μην περιλαμβάνει τα παιδιά, όπως για παράδειγμα μια εκδρομή. Ή προσπαθήστε να βγαίνετε ένα ρομαντικό ραντεβού τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μόνο οι δυο σας. Κινήσεις σαν και αυτές μπορούν να ανανεώσουν την σχέση σας και να διατηρήσουν ηδονική την σεξουαλική ζωή σας και ζωντανή την ερωτική σας σχέση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...