Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Έρευνα για τις αξονικές


Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, σχετικά με τον υπέρογκο αριθμό αξονικών τομογραφικών πράξεων στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε:

“Ουδέποτε παρέλαβα την αναφερόμενη στο σχετικό δημοσίευμα έκθεση. Όπως ενημερώθηκα, τηρούνται από τον ΕΟΠΥΥ οι καταγραφές των εξετάσεων που πραγματοποιούνται τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Παράλληλα, με βάση τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα στοιχεία, διέταξα έρευνα μέσω του ΣΕΥΥΠ για αυστηρό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών στους ιατρούς οι οποίοι διαμορφώνουν την ζήτηση των αξονικών τομογραφιών και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκονται.

Προς την ίδια κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξαντλεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού για να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κοστολογήσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Υπενθυμίζω ότι από τις αρχές Αυγούστου 2012 με απόφασή μου μείωσα στο ήμισυ την κοστολόγηση της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας από τα 12.500 ευρώ στα 6.500 ευρώ και ζήτησα με την ίδια υπουργική απόφαση την επανακοστολόγηση όλων των ακτινογραφικών και τομογραφικών πράξεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με στόχο την δραστική μείωση της σχετικής δημόσιας δαπάνης”.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΑΣ για 300.000 συνταξιούχους


Αμετάβλητα μένουν τη φετινή χρονιά τα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2014 το επίδομα θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (και όχι του 60ου που ισχύει σήμερα).

Το επίδομα καταβάλλεται σε περίπου 330.000 συνταξιούχους των ασφαλιστικών ταμείων, που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος του επιδόματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα του ασφαλισμένου και μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως και 230 ευρώ τον μήνα.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους ελεύθερους επαγγελματίες καταγράφονται σε εγκύκλιο της διοικήτριας του Ο.Α.Ε.Ε. Γ. Κωτίδου. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

Για ποσό εισοδήματος μέχρι 7.715,65 ευρώ το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται στα 230 ευρώ.

Για ποσό εισοδήματος από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ το επίδομα διαμορφώνεται στα 172,5 ευρώ.

Για ποσό εισοδήματος από 8.018,27 έως 8.219,93 ευρώ το ΕΚΑΣ είναι 115 ευρώ.

Για ποσό εισοδήματος από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ το επίδομα είναι 57,5 ευρώ.

Τέλος για ποσά από 8.472,1 μέχρι 9.200 ευρώ το ΕΚΑΣ είναι 30 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ατομικό φορολογητέο εισόδημα και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο να μην υπερβαίνει τα 9.844,11 ευρώ.

Το όριο για το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στα 15.380,9 ευρώ, ενώ ειδικά για τη χορήγηση ποσού ΕΚΑΣ 30 ευρώ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμα πως «από 1η Ιανουαρίου 2014 το προβλεπόμενο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβάλλεται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Ειδικά για τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεβε πετρέλαιο για να ζεσταθεί


Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη ένας νεαρός άνδρας να κλέβει πετρέλαιο από τα σταθμευμένα οχήματα της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Το τελευταίο οκτάμηνο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε διαπιστώσει ότι κάποιος αφαιρούσε πετρέλαιο από τα οχήματα του δήμου, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων μετά και τα επανειλημμένα περιστατικά κλοπών που είχαν διαπιστωθεί.

Η Αστυνομικά κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τον νεαρό άνδρα, κάτοικο της περιοχής, την ώρα που ο ίδιος αφαιρούσε το πετρέλαιο από τα οχήματα. Όπως ισχυρίστηκε το πετρέλαιο προοριζόταν για τη θέρμανση της οικογένειας τους, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τη στιγμή της σύλληψής του στην κατοχή του βρέθηκαν δύο μπιτόνια πετρελαίου τα οποία και είχε αφαιρέσει από τα σταθμευμένα οχήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πειραιάς: Άλογο σε 10.420 κιλά κρέατος


DNA αλόγου ανιχνεύτηκε, μετά από εργαστηριακό έλεγχο, στην ποσότητα των 10.420 κιλών κρέατος Ρουμανίας, που είχαν κατασχέσει στις 05/04/2013, ως ακατάλληλο για κατανάλωση, οι ελεγκτές τροφίμων της Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Η εξέταση στο κρέας, πραγματοποιήθηκε από ελληνικό εργαστήριο, αλλά και από διαπιστευμένο της Γερμανίας. Η συγκεκριμένη ποσότητα κρέατος ήταν σε τρεις παρτίδες και είχε κατασχεθεί σε ψυκτικές αποθήκες.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η πρώτη παρτίδα ήταν 211 χαρτοκιβώτια συνολικού βάρους 4.708 κιλών κατεψυγμένου βοείου κρέατος, η δεύτερη 47 χαρτοκιβώτια συνολικού βάρους 1.064 κιλών κατεψυγμένου κρέατος αλόγου και η τρίτη 304 χαρτοκιβώτια βοείου κατεψυγμένου κρέατος συνολικού βάρους 4.648 κιλών.

"Προκειμένου να προστευθεί το καταναλωτικό κοινό ενόψει και του Πάσχα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς" δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά Στέφανος Χρήστου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ομιλητής σε ημερίδα στην Καρδίτσα ο Ι. Βαρδακαστάνης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.04.2013

Σε ημερίδα που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Καρδίτσα στις 13 Απριλίου 2013 και ώρα 09:30-13:30 στο ξενοδοχείο Thessalikon Grand (3οχλμ. Καρδίτσας Μητρόπολης) θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π.7,8,9» - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Θα γίνει παρουσίαση της φιλοσοφίας και του στόχου του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία», της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα, των βασικών αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και της προσβασιμότητας ως βασικής προϋπόθεσης για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προώθηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας.

Ακολουθεί το πρόγραμμα. Παρακαλούμε για την κάλυψη.

Πρόγραμμα Ημερίδας

09:30 - 10:00 Προσέλευση - Εγγραφές
10:00 - 10:10 Επίσημη έναρξη - Χαιρετισμός Βαρδακαστάνη Ιωάννη προέδρου Ε.Σ.Α.μεΑ.
10:10 – 10:30 Φιλοσοφία και στόχοι του Έργου «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»
Χατζηπέτρου Ανθή, Κοινωνική Ανθρωπολόγος - Επιστημονικό Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.
10:30 - 10:50 Αναπηρικό κίνημα και συνδικαλιστική εκπαίδευση: Μετασχηματίζοντας τον τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας, Βαρδακαστάνης Ιωάννης, πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.
10:50 - 11:00 Διάλλειμα
11:00 - 11:30 Ο ρόλος της Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Χατζηπέτρου Ανθή, Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Επιστημονικό Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.
11:30 - 12:00 Η διασφάλιση της προσβασιμότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα ατόμων με αναπηρία (βασικά χαρακτηριστικά και ανάγκες ανά κατηγορία αναπηρίας)
Χριστοφή Μαρίλυ, Εμπειρογνώμονας σε θέματα προσβασιμότητας – Συνεργάτης Ε.Σ.Α.μεΑ.
12:00 - 12:30 Συζήτηση
13:00 Γεύμα

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ κατά προτεραιότητα


Ανακοίνωση 12.04.13

Εγκύκλιο εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία κατά προτεραιότητα.

«Σας υπενθυμίζουμε τις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορούν στην εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ.) από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ καθήκον της υπηρεσίας είναι η ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου προς τα άτομα αυτά.

Για το λόγο να φροντίσετε ώστε οι πολίτες με αναπηρία που προσέρχονται στην υπηρεσία σας, να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα για να μην παρατηρείται το φαινόμενο αναμονής των ατόμων αυτών σε ατέλειωτες «ουρές».
Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία καθήκον όλων μας είναι η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ των συναλλασσομένων, να αναρτήσετε σχετική πινακίδα σε εμφανές σημείο στην υπηρεσία σας στην οποία θα αναγράφεται με ευανάγνωστη γραμματοσειρά η φράση: “Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα”.

Να φροντίσετε για την πιστή εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών».

Η εγκύκλιος επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 145 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Αισιοδοξία για τον 15χρονο


«Ο 15χρονος μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση αποσωληνώθηκε το ίδιο βράδυ», ανέφερε ο γιατρός που συνόδεψε στη Γερμανία τον 15χρονο μαθητή από την Πάτρα που συγκίνησε το πανελλήνιο με την σοβαρότατη περιπέτεια της υγείας του.

Ο νευροχειρούργος Βασίλης Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι ο νεαρός μετά από εντατικές θεραπείες διάρκειας τουλάχιστον 2 εβδομάδων, θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:






Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις & παρεμβάσεις από την Ειδική Συνάντηση για το ΚΕΠΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.04.2013

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην Ειδική Συνάντηση για τα ΚΕΠΑ που οργάνωσε η ΕΣΑμεΑ στο Τιτάνια σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου. Μέλη φορέων του αναπηρικού κινήματος, άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις άκουσαν και συζήτησαν για την κατάσταση στα ΚΕΠΑ, που έχουν καταντήσει φυλακές σχεδόν 60.000 Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών.

Ο κ. Βαρδακαστάνης χαιρέτησε την κινητοποίηση στη Χίο για τα ΚΕΠΑ, που διεξάγεται σήμερα, μέρος μιας σειράς διαμαρτυριών του αναπηρικού κινήματος που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από την έναρξη σχεδόν του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας. «Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία. Θέτει σε ευθεία σύγκρουση και αντιδικία τους υποψήφιους προς εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, τους γιατρούς μέλη αυτών, καθώς επίσης και όλους τους διοικητικούς και άλλους παράγοντες που συγκροτούν και στελεχώνουν σήμερα τα ΚΕΠΑ».

Σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
«Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, το σύστημα χρειάζεται θωράκιση και η Επιστημονική Επιτροπή να μην αμφισβητείται.
Το υπουργείο αναγνωρίζει το κενό στη διάταξη του άρθρου 66 του τελευταίου νομοσχεδίου για την παραβατικότητα της κοινωνικής ασφάλισης και προτίθεται να το διορθώσει. Πρέπει να αναμορφωθεί συνολικά το σύστημα».

Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος ΟΚΕ
«Η ΟΚΕ συμφωνεί να ληφθεί πρωτοβουλία άμεσα, σε συννενοήση με την ΕΣΑμεΑ, για να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το σύστημα από πελατειακές σχέσεις. Θα εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας».

Μιχαήλ Βλασταράκος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
«Είναι αδιανόητο να διακόπτεται η σύνταξη ή το επίδομα μέχρι την κύρωση της επανεξέτασης. Μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας».

Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
«Πρέπει άμεσα να δούμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΠΑ. Να προσκληθούν να στελεχώσουν τις επιτροπές άνεργοι γιατροί, και οι γιατροί να είναι αυτοί που θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας».

Γεώργιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ
«Βιώνουμε την αγωνία και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία για την κατάσταση. Υπάρχει ανυπαρξία οργανωτικής δομής και δεν κατανοούμε γιατί δεν λαμβάνεται υπ όψιν η εμπειρία άλλων κρατών που έχουν εφαρμόσει αξιόπιστα συστήματα».

Διονύσιος Πατσούρης, Υποδιοικητής ΙΚΑ

«Λόγω εμπειρίας το ΙΚΑ ανέλαβε την ευθύνη για την εφαρμογή του συστήματος. Από την έναρξή του έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις. Τα αίτια της σημερινής κατάστασης είναι ότι το ΚΕΠΑ λειτουργεί με γιατρούς άλλων φορέων, δεν προβλέφτηκε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα μελετούνταν ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για το σύνολο των μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. Δεν διατέθηκε πρόσθετο προσωπικό για τη λειτουργεία του ΚΕΠΑ. Η ταλαιπωρία οφείλεται στο ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τη νέα αντίληψη και φιλοσοφία του ΚΕΠΑ. Πάντως, σε λίγο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα οι γνωματεύσεις να αποστέλλονται ηλεκτρονικά».

Ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους.

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τη συστηματική της προσπάθεια προκειμένου να δωθεί λύση. Αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα: α) Τη συνεδριαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα, β) Συνάντηση όσων έλαβαν μέρος στην ειδική συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος καλεί τους φορείς της σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για να αναδείξουν το θέμα.

Θα συνεχίσει την προσπάθεια συγκρότησης μιας ευρείας συμμαχίας του αναπηρικού κινήματος με φορείς επιστημονικούς, κοινωνικούς κλπ., προκειμένου το ζήτημα της πιστοποίησης της αναπηρίας να αποκτήσει τον αντικειμενικό, επιστημονικό και ανθρωπιστικό του χαρακτήρα

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σύστημα πιστοποίησης να γίνει δημοσιονομική γκιλοτίνα.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ξεκίνησε η Ειδική Συνάντηση για την κατάσταση στα ΚΕΠΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.04.2013

Την έναρξη της Ειδικής Συνάντησης κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για το απόλυτο αδιέξοδο της αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών του ΙΚΑ, κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης χαιρέτησε την κινητοποίηση στη Χίο για τα ΚΕΠΑ, που διεξάγεται σήμερα, μέρος μιας σειράς διαμαρτυριών του αναπηρικού κινήματος που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από την έναρξη σχεδόν του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας. «Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία. Θέτει σε ευθεία σύγκρουση και αντιδικία τους υποψήφιους προς εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, τους γιατρούς μέλη αυτών, καθώς επίσης και όλους τους διοικητικούς και άλλους παράγοντες που συγκροτούν και στελεχώνουν σήμερα τα ΚΕΠΑ.

Η σημερινή αντιμετώπιση της πιστοποίησης της Αναπηρίας είναι καθρέφτης της βαθιάς υπανάπτυξης της κοινωνίας και της Πολιτείας. Καταδεικνύει την ανέντιμη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων, που την φορτώνουν τώρα, νομίζουν, σε ανυπεράσπιστους.

Όμως τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ορφανά, είναι κομμάτι του αναπηρικού κινήματος που είναι ενωμένο και αποφασισμένο να μην διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση.

Το αναπηρικό κίνημα χρόνια διεκδικεί ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Από το 1990 διεκδικούμε την Κάρτα Αναπηρίας. Αντ’ αυτού, σήμερα, με το υπάρχον σύστημα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία. Η όλη διαδικασία παράγει προσφυγές, φτωχοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, εκλείπει ουσιαστικά, ο σεβασμός στην Αναπηρία.

Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να βρούμε λύση, να συζητήσουμε την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος».

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με με έδρα το Λονδίνο. Τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.


Στόχος της Ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Στην Ελλάδα περίπου 6.000 παιδιά, ακόμη και ηλικίας 5 χρονών, ζουν στο δρόμο. Πουλούν χαρτομάντιλα και λουλούδια, καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια, ζητιανεύουν στους δρόμους...

Τα παιδιά του δρόμου κατάγονται κυρίως από άλλες χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία και έχουν έρθει στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους για να δουλέψουν.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 10 οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα


Δύο κρούσματα του Η7Ν9.

Δέκα είναι τα θύματα στην Κίνα από το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών μετά τον θάνατο σήμερα ενός 74χρονου στο ανατολικό τμήμα της Κίνας, όπου οι αρχές απαγόρευσαν την εκτροφή πουλερικών στα σπίτια ιδιωτών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Ο άνθρωπος που πέθανε σήμερα ήταν ένας συνταξιούχος στην Σαγκάη, διευκρίνισαν οι δημοτικές αρχές της πόλης, η οποία έχει 23 εκατομμύρια κατοίκους, και στην οποία έχουν καταγραφεί οι έξι από τους δέκα θανάτους.

Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές στην κοντινή περιοχή Τζιανγκσού ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα του Η7Ν9. Πρόκειται για έναν 31χρονο σεφ, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, και έναν 56χρονο δάσκαλο.

Τα δύο αυτά κρούσματα ανεβάζουν σε 38 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από το στέλεχος H7N9 του ιού της γρίπης των πτηνών, το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν μεταδιδόταν στον άνθρωπο, στην ανατολική Κίνα.

Ένα αγόρι πέντε ετών στην Σαγκάη, το οποίο είχε προσβληθεί από τον ιό, διαπιστώθηκε ότι θεραπεύτηκε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα εργασίες για την παρασκευή ενός εμβολίου για το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ενώ την ίδια ώρα οι κινεζικές αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισαν τις ανησυχίες για το ξέσπασμα μιας επιδημίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μια μετάδοση του Η7Ν9 μεταξύ των ανθρώπων.

Ωστόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού στα πουλερικά πέραν των συνόρων της Κίνας.

Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η εστία της μόλυνσης, αν και τα δείγματα που ελήφθησαν από ορισμένα πτηνά σε αγορές πουλερικών, στις οποίες επικεντρώνεται η έρευνα των κινεζικών αρχών και του FAO, ήταν θετικά.

Αξιωματούχος του FAO δήλωσε από την Μπανγκόκ, ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού πέραν της Κίνας. Όλα τα κρούσματα του Η7Ν9 έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί μόνον στην ανατολική Κίνα.

«Υπάρχει μια πιθανότητα κάποιος να μεταφέρει, ακούσια ή εκούσια, μολυσμένα πουλερικά πέραν των συνόρων το οποίο μας κάνει να ανησυχούμε για μια εξάπλωση του ιού αυτού», δήλωσε ο αξιωματούχος του FAO Σούμπχας Μορζαρία, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ξεκίνησε προγράμματα επίβλεψης στις γειτονικές χώρες της Κίνας, όπως η Μιανμάρ, το Λάος και το Βιετνάμ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση στο ΙΚΑ μετά το «στήσιμο» από τους γιατρούς - 18 & 19/4 το νέο ραντεβού


Η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Χίου (ΙΚΑ) ολοκληρώθηκε με την απάντηση που δόθηκε από τη Διεύθυνση Αναπηρίας ότι οι αναβληθείσες συνεδριάσεις της 10ης και 11ης Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Απριλίου. Η απόφαση αυτή θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ΚΕ.Π.Α. την Παρασκευή 12 Απριλίου και θα αρχίσει η ενημέρωση των υποψηφίων για εξέταση πιστοποίησης αναπηρίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης υπεγράφη ψήφισμα από όλους τους παριστάμενους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Χίου, με το οποίο απαιτήθηκε η οριστική ημερομηνία συνεδρίασης της αναβληθείσας επιτροπής, καθώς και η εξέταση όλων των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί στο ΚΕ.Π.Α. Χίου και αφορούν νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά.




«Η Διεύθυνση Αναπηρίας οφείλει να συντονίσει και να οργανώσει τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. σε όλη την Ελλάδα με σεβασμό στους θεσμούς και στους πολίτες με αναπηρία, τους οποίους έχουν εξαθλιώσει με την άνευ προηγουμένου προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν όλους τους εμπλεκόμενους που στελεχώνουν σήμερα τα ΚΕ.Π.Α.

Η Πολιτεία οφείλει να επιστρέψει σε όλους τα προνοιακά επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις, καθώς και την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως ότου εξεταστούν από τις Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. στη δύσκολη γεωγραφικά περιοχή του Βόρειου Αιγαίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Β. Αιγαίου.

Το Δ.Σ. πάντως προειδοποιεί ότι θα επανέλθει πιο μαχητικά, εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και δεν ομαλοποιηθεί η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α., ώστε να απεγκλωβιστούν οι χρονίζουσες αιτήσεις και να εξεταστούν ΟΛΕΣ ΑΜΕΣΑ.

Παράλληλα, επαναφέρει το θέμα της ίδρυσης ΚΕΠΑ στη Λήμνο και την Ικαρία, για να λήξει η μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων, που ταξιδεύουν στη Λέσβο και τη Σάμο αντίστοιχα για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και θα πιέσει για την άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσαν οι πολιτικοί παράγοντες των νησιών αυτών.

Τέλος, Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. και φορείς – μέλη της θέλουν ευχαριστούν όλους όσους με την παρουσία τους και με τα μηνύματά τους στήριξαν και δημοσιοποίησαν την κινητοποίηση, αποδεικνύοντας έτσι ότι όταν υπάρχει αλληλεγγύη στους αγώνες, τότε ασκείται πραγματική πίεση και φέρει αποτελέσματα.

Βίντεο: 



Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια σε 800 οικογένειες


Πρόγραμμα για τη στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, από το ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας που συγκροτεί ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών, τίθεται σε εφαρμογή.

Οκτακόσιες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες ως προς την πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες περίθαλψης θα ωφεληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα από το ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας που συγκροτεί ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών, με επιμέρους δομές κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, δημοτικού λαχανόκηπου, κοινωνικού εστιατορίου, δημοτικής τράπεζας χρόνου και γραφείου διαμεσολάβησης για τη διευκόλυνση των ατόμων σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν κάτοικοι του δήμου που είναι ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, μακροχρόνια άνεργοι και άνεργες άνω των 45 ετών, μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία, άνεργοι και άνεργες μονογονείς, μέλη πολύτεκνων οικογενειών και μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν ανάπηρους ή χρόνια ασθενείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Ιστορική… εγκυμοσύνη


Μια 22χρονη Τουρκάλα, η οποία έγινε πριν από δύο χρόνια η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δωρήτρια, είναι πλέον έγκυος, κάτι που συνιστά και πάλι μια παγκόσμια πρωτιά, ανακοίνωσαν σήμερα οι γιατροί της.

"Τα προκαταρκτικά τεστ αυτών των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι συμβατά με μια εγκυμοσύνη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μουσταφά Ουνάλ, αρχίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακντενίζ στην Αττάλεια (νότια Τουρκία).

Οι γιατροί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία στη μήτρα της Ντεριά Σερτ πολλά από τα ωάριά της που είχαν προηγουμένως γονιμοποιηθεί τεχνητά με το σπέρμα του συζύγου της.



"Η υγεία της ασθενούς είναι καλή", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γιατρού της. Η νεαρή αυτή γυναίκα, η οποία γεννήθηκε χωρίς μήτρα, έγινε τον Αύγουστο του 2011 η πρώτη στον κόσμο που έκανε επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας. Μια πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στη Σαουδική Αραβία από ζωντανή δωρήτρια, είχε καταλήξει σε αποτυχία τρεις μήνες αργότερα.

Η επιτυχία της μεταμόσχευσης που πραγματοποιήθηκε το 2011 από μια ομάδα τούρκων γιατρών στην Αττάλεια έδωσε ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να κυοφορήσουν. Μια γυναίκα στις 5.000 ανά τον κόσμο γεννιέται χωρίς μήτρα, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Η εγκυμοσύνη της Ντεριά Σερτ παρουσιάζει πολλούς κινδύνους αλλά, αν συνεχιστεί φυσιολογικά, η νεαρή γυναίκα θα γεννήσει με καισαρική δύο μήνες πριν από το φυσιολογικό τέλος της κύησης, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαριές «καμπάνες» για ανασφάλιστα οχήματα


Λήγει τη Δευτέρα η διορία - Ποιες είναι οι ποινές.

«Μπλόκο» στα ανασφάλιστα οχήματα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, με εκτεταμένες διασταυρώσεις και αποστολή ειδοποιητηρίων επιστολών στους ιδιοκτήτες τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και τη θεσμοθέτηση αυστηρών προστίμων και ποινών.

Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων έχουν διορία μέχρι τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, για να τα ασφαλίσουν, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα-φωτιά.

Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για ΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες.

Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο που δεν είναι ασφαλισμένο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο (συμπεριλαμβάνονται και τα δημόσιας χρήσης).

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει τη διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.

• Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων. Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημα που έχουν στην κατοχή τους.

• Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 250 ευρώ.

• Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί, η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του.

• Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δύο φορές τον χρόνο.

Εάν εντοπιστεί ανασφάλιστο ΙΧ ή μοτό, το σχέδιο νόμου προβλέπει και νέες αυστηρές ποινές:

• Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.

• Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος, για τρία χρόνια.

• Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.

• Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Γεμάτοι -μόνο- με «θα» έφυγαν απο το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ


Γεμάτοι από υποσχέσεις και «θα» για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έφυγαν χθες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Το θέμα είναι εάν αυτές οι «δεσμεύσεις» θα υλοποιηθούν ή εάν θα παραμείνουν ευχολόγια, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 3 ετών, με τα ΑμΕΑ να νιώθουν δικαιολογημένα ότι είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» στην Ελλάδα που καθημερινά «μαραζώνει» υπό το βάρος των μνημονιακών μέτρων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ δεν συναντήθηκαν, χθες, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά με τον υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο υφυπουργός, αφού τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας είναι σε συνεχή συνεργασία και διάλογο με την ΕΣΑμεΑ και ότι η κυβέρνηση συνολικά είναι στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία (φυσικά στην καθημερινότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο), διευκρίνισε ότι «το 25% του συνόλου των ιατρών των ΚΕΠΑ -νευρολόγοι, ψυχίατροι και καρδιολόγοι, οι ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις- καλούνται σήμερα να διεκπεραιώσουν το 80% των τρεχουσών εκκρεμοτήτων πιστοποίησης για αυτό και υπάρχουν οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται». Και αμέσως μετά, ήρθαν τα «θα».

Ο υφυπουργός υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ ότι η κυβέρνηση:

1) ήδη έχει προωθήσει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και «θα» ενταχθούν βάσει αυτής επιπλέον 400 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα στις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ (με συμβάσεις 12μηνης απασχόλησης, επισημαίνουμε).

2) με τον νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, «θα» υπάρξει αυξημένη προσέλευση ιατρών που θα αποσυμφορήσει το σύστημα.

3) Θεσμοθέτησε με το νέο νομοσχέδιο την εξάμηνη παροχή σύνταξης κατά τη διάρκεια αναμονής των ΑμεΑ για εξέταση από τα ΚΕΠΑ για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας 67% και άνω, και μελετάται η προοπτική να επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και για τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων (ένα ακόμη «θα»).

Φυσικά, από «θα» οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ έχουν πάρει πολλά από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια και μετά. Αν.. θα υλοποιηθούν αυτά τα «θα», θα δείξει. Και μέχρι τότε, ταάτομα με ειδικές ανάγκες θα ανεβαίνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά.


Πηγή: http://www.nez.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αρωγή» στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη


Μία φιλόξενη αγκαλιά που περιορίζει τον ανθρώπινο πόνο.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει έντονη ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς και της οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικών έργων που στέκονται έμπρακτα στις αδύναμες ομάδες συνανθρώπων.

Η «Αρωγή» προσκαλεί κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη να γίνει μέλος ή εθελοντής του Σωματείου και να βοηθήσει άπορες οικογένειες. Οι εθελοντές προσφέρουν ποιοτικό χρόνο, όχι απαραίτητα χρήματα, όταν και όποτε μπορούν.



Τι είναι η Αρωγή

«Αρωγή» στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη



Το εθελοντικό έργο του φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Αρωγή» μετρά ήδη από το 1995 και συνεχίζεται, χάρη στην θερμή υποστήριξη και στην ακούραστη προσφορά των μελών και των εθελοντών του Σωματείου.



Μέσω του εθελοντισμού η «Αρωγή» συμπαραστέκεται σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και σε άπορα παιδιά με ειδικές ικανότητες, σε μία προσπάθεια να συνεισφέρει στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Αρωγή δεν παρέχει βοήθεια μέσω της συνεισφοράς χρημάτων, αλλά οι ίδιοι οι εθελοντές «υιοθετούν» άπορες οικογένειες και αναλαμβάνουν, με έξοδα του Σωματείου, να διεκπεραιώνουν τις όποιες ανάγκες τους.

Δράσεις
Κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ «ΑΡΩΓΗ»





Η «Αρωγή», στο πλαίσιο του πολύπλευρου φιλανθρωπικού της έργου, δημιούργησε και εγκαινίασε τον Νοέμβριο του 2003, ένα Κέντρο Διημέρευσης για άπορα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στις Αχαρνές Αττικής υπό την επίβλεψη του Δήμου Αχαρνών.

Πρόκειται για ένα Κέντρο πρότυπο, μοναδικό στο είδος του και επανδρωμένο με ειδικούς εκπαιδευτές. Διαθέτει ειδική πισίνα και χώρο εκγύμνασης, όπου γίνονται προγράμματα ανάλογα με τις ικανότητες των παιδιών.



Το Κέντρο Διημέρευσης «Αρωγή» φιλοξενεί 55 παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε καθημερινήβάση, προσφέροντάς τους δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης και άθλησης. Το κέντρο είναι ανοικτό, καθημερινά από 8.30 π.μ. ως 8.00 μ.μ. Η μεταφορά των παιδιών γίνεται με ειδικά λεωφορεία.

Βαμβακάρειο ίδρυμα - Αρωγή



Δύο χρόνια αφότου η «Αρωγή» θεμελίωσε το νέο κοινωνικό της έργο, το ίδρυμα για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα άτομα με ειδικές ικανότητες, το έργο ολοκληρώθηκε στη περιοχή Αυλίζα του Δήμου Αχαρνών με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη Ευεργέτη που βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό του Σωματείου.

Ο ρόλος του Βαμβακάρειου ιδρύματος, όπως θα ονομαστεί, είναι να λειτουργήσει ως φιλόξενη αγκαλιά για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα άτομα με ειδικές ικανότητες, διότι αυτά τα παιδιά συνήθως καταλήγουν σε ιδρύματα ακατάλληλα να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους ή μένουν εγκαταλελειμμένα και κυριολεκτικά στο δρόμο. Το ίδρυμα όταν ξεκινήσει να λειτουργεί θα προσφέρει συνθήκες μόνιμης διαμονής σε άπορα, απροστάτευτα και ορφανά παιδιά με ειδικές ικανότητες: κοιτώνες, χώρους εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης και ομαδικής εργασίας, αίθουσα διδασκαλίας και λογοθεραπείας, ειδικό ιατρείο και κοινόχρηστους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.



Οι ανάγκες του Σωματείου

Οι ανάγκες της «Αρωγής» είναι, σήμερα, περισσότερο αυξημένες από ποτέ, ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα που προκύπτουν για τις οικογένειες που προστατεύει (ενοίκια, έξοδα διαβίωσης, φροντιστήρια παιδιών, νοσήλια για σοβαρές επεμβάσεις κλπ). Επίσης, υποστηρίζονται σε τακτική βάση αρκετές οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Διημέρευσης.

Μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε στην στο κοινωνικό έργο που προσφέρει η «Αρωγή», με τους ακόλουθους τρόπους:

• Κατάθεση ποσού στο λογαριασμό EUROBANK 0026.0026.91.0200349684
• Διάθεση δωρεών υπέρ του Σωματείου με αφορμή σημαντικές κοινωνικές στιγμές (γάμος, βάφτιση, εις μνήμη), ένας ακόμα τρόπος ενίσχυσης του κοινωνικού έργου της Αρωγής
• Προσφορά τροφίμων, ειδών ρουχισμού (σε καλή κατάσταση), ειδών σπιτιού : κατόπιν επαφής και συνεννόησης με την υπεύθυνη της Αρωγής στο τηλέφωνο 210.8131487

Το νέο video της Αρωγής


Αναφορά στην Αρωγή στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ» στις 16/11



Η εκπομπή ΜΕ ΑΓΑΠΗ είχε αναφερθεί στην «Αρωγή» (Μάιος 2012)



Επικοινωνία

Κεντρικά γραφεία σωματείου
Λ.Μαραθώνος 3, 145 72 Δροσιά
τηλ. 210 8131487 fax: 210 8131492
arogi@hol.gr

Γίνε Εθελοντής

Τα έσοδά της «Αρωγής» προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών της και από συμβολικές δωρεές ιδιωτών και εταιριών. Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Σωματείο χρειάζεται επιπλέον πόρους για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Επισκεφθείτε το site www.arogi.eu και γνωρίστε το έργο του Σωματείου. Σε αυτή την προσπάθεια η εθελοντική συμβολή όλων έχει ιδιαίτερη αξία.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπιτική Κουζίνα... για όλους


Με 2,5 ευρώ 2.000 Αθηναίοι γεύονται γενναίες μερίδες φαγητού.

Φρεσκομαγειρεμένο ζεστό φαγητό σερβίρει καθημερινά σε 2.000 Αθηναίους το πρόγραμμα «Σπιτική Κουζίνα».

Το κοινωνικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο δήμο Ηλιούπολης, υλοποιείται πλέον σε πέντε περιοχές του Λεκανοπεδίου (Άλιμος, Νέα Σμύρνη, Αχαρνές, Δάφνη και Υμηττός) ενώ ετοιμάζεται να επεκταθεί σε ακόμα μία περιοχή, «ανηφορίζοντας» στο Μαρούσι.

Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, η «Σπιτική Κουζίνα» δεν είναι συσσίτιο και προορίζεται για όλους.

Οι δημότες μπορούν να παραλάβουν σε πακέτο, έναντι 2,5 ευρώ, μία γενναία μερίδα παραδοσιακού ελληνικού φαγητού, καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πανάκριβο το... δωρεάν Πανεπιστήμιο


Έρευνα σε 650 φοιτητές αποκαλύπτει το κόστος των σπουδών.

Πόσα σας στοιχίζει μηνιαίως η φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο;

Αυτή η ερώτηση απευθύνθηκε σε 650 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η απάντηση; Οι φοιτητές που είχαν μόνιμη κατοικία στην έδρα του πανεπιστημίου και όσοι από τους φοιτητές από την επαρχία διέμεναν στις φοιτητικές εστίες δήλωσαν ότι κόστιζαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από 3.500 ως 5.500 ευρώ ετησίως.

Οι «μετανάστες» φοιτητές κόστιζαν ετησίως 7.500 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το συνολικό κόστος σπουδών για το «μετανάστη» φοιτητή με μέση χρονική διάρκεια τέσσερα ως πέντε χρόνια, το κόστος του πτυχίου δηλαδή, ανέρχεται σε 30.000-40.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του φοιτητικού πληθυσμού δεν ξεπερνά πλέον το 0,4% όταν ο μέσος όρος των αντίστοιχων δαπανών στις χώρες της Ε.Ε. ανέρχεται στο 5,7%.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για βοήθεια σε τετράχρονο κορίτσι με αναπηρία


Πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό και να χειρουργηθεί άμεσα.

Αντιμέτωπη με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς βρίσκεται η τετράχρονη Παρασκευή-Ευφραιμία Θεοδώρου. Ο πατέρας της, Απόστολος Θεοδώρου, κάνει έκκληση μέσω του newsbeast.gr να τον βοηθήσουν όλοι εκείνοι που μπορούν για να μην χάσει την όρασή της η κόρη του.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, η τετράχρονη πρέπει να μεταβεί μέχρι τον Αύγουστο στο εξωτερικό ξανά προκειμένου να χειρουργηθεί.

Η Παρασκευή, όταν ήταν ακόμη ενός έτους, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο αριστερό της μάτι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε στο δεξί της μάτι καθολική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και αμέσως οι γιατροί συνέστησαν στην οικογένειά της να ταξιδέψει στο εξωτερικό ώστε να ακολουθήσει συγκεκριμένη θεραπεία.
Η Παρασκευή τότε εισήχθη σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στα δύο της μάτια την άνοιξη του 2009.

Είχε μεταβεί στο νοσοκομείο Children’s Hospital of Los Angeles- Doheny Retina Institute (Υπεύθυνος: Tomas Lee, MD), σε ένα εξειδικευμένο κέντρο παιδικών παθήσεων αμφιβληστροειδούς λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της.

Εκεί διαγνώστηκε ότι πάσχει επιπλέον και από σοβαρού βαθμού οστεοπόρωση με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων καταγμάτων για την οποία παίρνει φαρμακευτική αγωγή.
Η τετράχρονη σήμερα Παρασκευή-Ευφραιμία δυστυχώς δεν βλέπει, δεν μιλάει και δεν μπορεί να περπατήσει.

Τώρα πρέπει να μεταβεί δεύτερη φορά στην Αμερική για ιατρική βοήθεια, καθώς η κατάσταση της είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Όπως λέει ο πατέρας της, για να μεταβεί στο Λος Άντζελες, απαιτούνται περίπου 105.000 δολάρια και το υπουργείο Υγείας παρέχει στην οικογένεια το ποσό των περίπου 17.500 ευρώ. «Πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί μας. Γι’ αυτό ζητάμε τη βοήθεια όλων. Πρέπει να μεταβεί στην Αμερική μέχρι τον Αύγουστο διαφορετικά δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα», λέει ο κ. Απόστολος Θεοδώρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν εκπαιδευτικούς για την ενισχυτική διδασκαλία στην Κρήτη


Μηδενικό το ενδιαφέρον στην πρώτη πρόσκληση.

Εκπαιδευτικοί για τη στελέχωση του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στην Κρήτη ζητούνται, μετά την πρώτη πρόσκληση κατά την οποία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εργασθούν στο πρόγραμμα και βρίσκονται ήδη εγγεγραμμένοι στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών γενικής παιδείας έτους 2012-2013, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τα Σ.Κ.Ε.Δ. για τα οποία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον κατά την πρώτη πρόσκληση.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από σήμερα Απριλίου μέχρι και τις 15 Απριλίου.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες νέες εργασίες και υπηρεσίες αμείβονται με εργόσημο


Σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει.

Την επέκταση των περιπτώσεων εργαζομένων που μπορούν να ασφαλίζονται με εργόσημο προβλέπει ο νόμος «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας, θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ασφαλιστική κάλυψη μέσω εργοσήμου ισχύει στις εξής περιπτώσεις:

- Στις υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά: οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί).

- Στις κηπουρικές εργασίες.

- Στη φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.

- Στην υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

- Σε υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (ΣΥΔ).

- Στη περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).

- Σε μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.

- Στην παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων.

- Στις αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).

- Στους διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής με ή χωρίς διεύθυνση αποδέκτη.

- Στους απασχολούμενους στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ' οίκον ή σε άλλο χώρο.

- Στους απασχολούμενους στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market).



Διαβάστε περισσότερα...

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Περιφέρεια και γιατροί Θεσσαλονίκης


Συνεργάζονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
.
Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την καλύτερη, γρηγορότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση της γραφειοκρατίας υπέγραψαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΚΜ, που θα είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ή εναλλακτικά, τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία (ειδικότητα, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα κτλ) των ιδιωτών ιατρών που είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης και χορήγησης αναρρωτικών αδειών, οι πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν βεβαίωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τα στοιχεία των ιατρών, που χορηγούν βεβαιώσεις ασθενείας, οι οποίες συνοδεύουν τις αιτήσεις των αναρρωτικών αδειών τους.

Επίσης, με το μνημόνιο συνεργασίας της ΠΚΜ με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης απλοποιείται η διαδικασία των διακρατικών υιοθεσιών. Από εδώ και στο εξής, οι ενδιαφερόμενοι θετοί γονείς για διακρατικές υιοθεσίες δε θα υποχρεούνται πλέον να πηγαίνουν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης συνοδευόμενοι από τον ιδιώτη ιατρό που τους χορήγησε την ιατρική βεβαίωση (απαραίτητη για τη διακρατική υιοθεσία) προκειμένου να θεωρήσουν το γνήσιο υπογραφής του ιατρού.

Και για τις δύο διαδικασίες, της έγκρισης χορήγησης των αναρρωτικών αδειών και της έγκρισης των διακρατικών υιοθεσιών, τα στοιχεία που απαιτούνται θα αναζητούνται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ανωτέρω ιστοσελίδας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τις Υγειονομικές Επιτροπές, τους αρμόδιους υπαλλήλους που χειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες καθώς και τους υπαλλήλους που χειρίζονται τις διακρατικές υιοθεσίες.

«Η μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες του έργου μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το μοντέλο διοίκησης που έχουμε εισαγάγει, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, μέσα από εποικοδομητικές συνεργασίες με φορείς όπως με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας. Θέλουμε και εφαρμόζουμε μία λειτουργική και ευέλικτη δημόσια διοίκηση, που συνεχώς αναζητά και δίνει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στις ανάγκες και την καθημερινότητα των πολιτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν έχω χρήματα για να μου κόψουν το πόδι...»


Κραυγή αγωνίας από 57χρονο συνταξιούχο στην Ηλία.

Κραυγή αγωνίας από 57χρονο συνταξιούχο στα Καλύβια Ήλιδας, ο οποίος είναι ανασφάλιστος και δεν έχει την δυνατότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια του η ζωή.

Ο 57χρονος Γιώργος Μπουσδούκος που διαμένει μόνος του στο σπίτι του στον οικισμό του Γαλουπίου στην Ηλεία, κάνει έκκληση για βοήθεια. Έκκληση να βρει τα χρήματα για να του κόψουν το πόδι, έτσι ώστε να μπορέσει να ζήσει, χωρίς να πονά…

Στο κρεβάτι του πόνου
Τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκεται κατάκοιτος στο κρεβάτι και είναι διαρκώς αντιμέτωπος με τους πόνους, που δεν τον αφήνουν ούτε στιγμή να ησυχάσει, ούτε μία στιγμή για να μπορέσει να αισθανθεί άνθρωπος, ούτε για μια στιγμή ώστε να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό του.

Όπως περιγράφει ο ίδιος στην εφημερίδα «Πατρίς», στο παρελθόν είχε εργαστεί ως οικοδόμος και σε διάφορα μαγαζιά, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει με την καρδιά του και το υψηλό σάκχαρο τον κατέστησαν ανίκανο για εργασία και από πέρυσι του εγκρίθηκε η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης.

Αναγκάστηκε με δανεικά χρήματα, τα οποία δανείστηκε και του έστειλε η κόρη του από την Λαμία, να κάνει εγχείρηση (μπαλονάκι) στην καρδιά, για να μπορέσει να αντέξει την εγχείρηση στο πόδι του, όμως με έκπληξη διαπίστωσε ότι το βιβλιάριο ασθενείας του έχει λήξει και δεν πρόκειται να θεωρηθεί πριν από τις 17 Απριλίου, που έχει οριστεί να περάσει εκ νέου από επιτροπή στο ΚΕΠΑ.



Για τον ίδιο ο χρόνος μέχρι τις 17 Απριλίου είναι πολύ μεγάλο διάστημα και όπως λέει δεν ξέρει εάν θα αντέξει από τους αφόρητους πόνους, καθώς πρέπει το συντομότερο δυνατό να μπει στο χειρουργείο.

Χωρίς βιβλιάριο
«Είχα αφήσει το βιβλιάριό μου να μου γράφουν τα φάρμακα και να μου τα φέρνουν στο σπίτι, γιατί δεν μπορούσα να μετακινηθώ, και με εξυπηρετούσαν με αυτό τον τρόπο. Όμως το βιβλιάριο ασθενείας κάποια στιγμή έληξε και όταν μου το έφεραν ήταν πολύ αργά, δεν μπορούσα να το θεωρήσω και τους τελευταίους δύο μήνες είμαι ανασφάλιστος. Κάποιος φίλος πλήρωσε και μου αγόρασε τα φάρμακά μου, αλλά πριν περάσω από την επιτροπή δεν πρόκειται να θεωρηθεί το βιβλιάριο και στο Νοσοκομείο του Ρίου μου έχουν ζητήσει 500 ευρώ για να με χειρουργήσουν και να μου κόψουν το πόδι. Με φροντίζει μία γειτόνισσα, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω» περιγράφει ο 57χρονος.

Το σάκχαρο του κ. Μπουσδούκου φθάνει στα ύψη και το πόδι του έχει υποστεί γάγγραινα και για τον ίδιο το χειρουργείο είναι μονόδρομος.

«Δεν αντέχω άλλο, είμαι δύο μήνες έτσι. Να με πάει κάποιος στο Ρίο να χειρουργηθώ και να πληρώσω μετά» λέει με δάκρυα στα μάτια και ευελπιστεί ότι κάποιος θα τον ακούσει, κάποιος θα νιώσει το δράμα του και θα του προσφέρει βοήθεια, για να μπορέσει να ζήσει…


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

«Κάποτε ήμασταν γείτονές σας»


Θα κοιμηθούν στο δρόμο, για συμπαράσταση στους άστεγους.

«Εσύ, έχεις πού να κοιμηθείς απόψε;». Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κλίμακα που συμπαρίσταται στους άστεγους διοργανώνει σήμερα μια βραδιά «Sleep out».

Μια βραδιά δηλαδή για να κοιμηθούν όλοι στο δρόμο προκειμένου να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους άστεγους μαζί με τους άστεγους.

Η διαμαρτυρία θα αρχίσει στις 18.00 από την πλατεία Κλαυθμώνος και θα τελειώσει στις 8 το πρωί ενώ παράλληλα οι άστεγοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή σήμερα το βράδυ.




Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα στην Ελλάδα από ομογενείς στη Γερμανία


Αλυσίδα ανθρωπιάς κατά της κρίσης.

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην πατρίδα, που δοκιμάζεται από την κρίση, δείχνουν συχνά οι Έλληνες ομογενείς.

Σε αυτή την αλυσίδα ανθρωπιάς έρχεται να προστεθεί και η κινητοποίηση των Ελλήνων ομογενών στην πόλη Σόλινγκεν, στη Ρηνανία - Βεστφαλία της Γερμανίας, οι οποίοι συγκέντρωσαν φάρμακα για το νοσοκομείο Καρπενησίου και το κοινωνικό ιατρείο της μητρόπολης Μυτιλήνης. Επίσης, ενισχύθηκε η προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας να μαζέψει φάρμακα για το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Την όλη προσπάθεια συντόνισαν η ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, η κοινότητα, οι ελληνικής καταγωγής εστιάτορες και άλλοι ομογενειακοί φορείς, με πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου Σόλινγκεν Ιωάννας Ζαχαράκη.

Όπως επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, την προσπάθεια συνέδραμαν γερμανικά νοσοκομεία, φαρμακεία, Γερμανοί και ΄Έλληνες γιατροί καθώς και γερμανικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Με καταγωγή από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, η κ. Ζαχαράκη, η οποία δραστηριοποιείται στα κοινά από το 1999 και μένει 31 χρόνια στη Γερμανία, μίλησε για την ανάγκη καλής προετοιμασίας του εγχειρήματος της μετανάστευσης.

Όπως τόνισε, πολλοί Έλληνες, οι οποίοι μεταναστεύουν στην περιοχή, δεν καταφέρνουν να βρουν εργασία. «Αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε τη διαμονή και τα εισιτήρια επιστροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια, όπως και άλλοι ομογενείς, δέχεται κάθε μέρα δεκάδες τηλεφωνήματα και e-mails, από Έλληνες που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία. «Ανειδίκευτος και χωρίς γνώση της γλώσσας δεν βρίσκεις εργασία. Μόνο στα ελληνικά εστιατόρια και αυτά ποιους θα πρωτοπάρουνε;» αναρωτήθηκε.

Περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι πτυχιούχοι και το ειδικευμένο προσωπικό, όπως γιατροί, μηχανικοί, νοσοκόμοι και φροντιστές ηλικιωμένων καθώς και νηπιαγωγοί. Πρέπει να σημειωθεί ότι για αυτούς τους κλάδους υπάρχουν και επιδοτούμενα τμήματα γερμανικής γλώσσας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Γερμανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτούμενο γάλα σε σχολεία της Κρήτης


Πρόγραμμα διάθεσης επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ευκαιρία να προμηθεύουν γάλα σε... τιμή ευκαιρίας στους μαθητές θα έχουν οι σχολικές επιτροπές και στα σχολεία της Κρήτης. Πρόκειται για πρόγραμμα διάθεσης, επιδοτούμενου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, γάλακτος στα σχολεία.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ενημερώνουν τις σχολικές επιτροπές για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να προμηθεύονται γάλα.

Πρόκειται για το νομικό πλαίσιο υλοποίησης ενός κοινοτικού προγράμματος στήριξης της κατανάλωσης φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος σε σχολεία. Δεν προβλέπεται δωρεάν διανομή, όπως στο αντίστοιχο πρόγραμμα διάθεσης φρούτων και λαχανικών, αλλά ενίσχυση επί της τιμής διάθεσης του γάλακτος.

Για τις σχολικές χρονιές 2012-2013 και 2013-2014 η μέγιστη τιμή διάθεσης στους μαθητές ορίζεται στα 0,84 ευρώ το λίτρο και το ποσό της ενίσχυσης στα 0,186 ευρώ το λίτρο. Στην ανωτέρω 268/12728/2013 ΚΥΑ περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι επιλέξιμοι φορείς και οι υποχρεώσεις που αυτοί αναλαμβάνουν με τη συμμετοχή τους σε αυτό.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε σε διαγωνισμό κατάποσης αυγού


Η 54χρονη μητέρα πνίγηκε μπροστά στα μάτια των φίλων της.

Η 54χρονη Sharon Dixon από το Grimsby στην περιοχή Lincolnshire στη Μεγάλη Βρετανία έχασε τη ζωή της, εξαιτίας ενός διαγωνισμού κατάποσης βρασμένων αυγών σε μια παμπ.

Η άτυχη γυναίκα πνίγηκε μπροστά στα μάτια των φίλων της τη Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών. Ενώ προσπαθούσε να καταπιεί ένα αυγό ξαφνικά το πρόσωπό της έγινε «μπλε» και άρχισε να πνίγεται, αναφέρει η Daily Mail.

Έντρομοι οι φίλοι της κάλεσαν ασθενοφόρο, όμως παρότι η Sharon μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, δύο ημέρες μετά άφησε την τελευταία της πνοή.

«Είδα τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες κλειστού συστήματος παρακολούθησης του καταστήματος. Είναι αλήθεια ότι όλοι οι φίλοι της και οι πελάτες του μαγαζιού προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν. Ίσως ο άδικος χαμός της να μας γίνει μάθημα, ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες, καθώς θα μπορούσαν να αποτραπούν περιστατικά όπως αυτά» είπε η κόρη της.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ολέθριες» ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Μεταξά


Άμεσες προσλήψεις ζητά η ΟΕΝΓΕ.

Τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο «Μεταξά», το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), προειδοποιώντας για «ολέθριες» επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας των ογκολογικών ασθενών.

Και προσθέτει, σε ψήφισμα για το 8ο συνέδριό της, ότι σήμερα, που η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνει με γοργούς ρυθμούς, που η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται, είναι απαραίτητη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όχι μόνο για τη διατήρηση των υπαρχουσών δομών, αλλά και για την αναγκαία διεύρυνσή τους.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, επίσης, ότι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήμερη από μηνών για το πρόβλημα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρόσληψη προσωπικού. Αντί γι' αυτό, σημειώνει, η διοικήτρια επιδίδεται σε «συγχωνεύσεις κλινικών και κατά δήλωσή της θα προχωρήσει άμεσα σε κλείσιμο 70 κλινών».



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο γερή η καρδιά όσων είναι χορτοφάγοι


Αιτία οι διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης.

Η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στην καρδιά σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη 44.500 ανθρώπων στην Αγγλία και τη Σκωτία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι ήταν 32% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας καρδιαγγειακών νόσων συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν χορτοφάγοι.

Συνολικά οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 15.100 χορτοφάγους και 29.400 ενήλικες που έτρωγαν κρέας και ψάρι τους οποίους και παρακολούθησαν για έντεκα χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα των χορτοφάγων οφείλεται σε διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης, της πίεσης και του σωματικού βάρους μεταξύ όσων ακολουθούν μια χορτοφαγική και όσων είναι κρεατοφάγοι.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν τη διατροφή τους χορτοφαγική πρέπει να σχεδιάζουν τα γεύματά τους προσεκτικά, ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην παρουσιάσουν ανεπάρκεια π.χ., σιδήρου η καλύτερη πηγή του οποίου είναι το κρέας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών


Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και μικρή ποσότητα λίπους.

Τα ψάρια παραδοσιακά κατέχουν εξέχουσα θέση στο ελληνικό τραπέζι. Θέση που αμφισβητείται τον τελευταίο καιρό λόγω της ακρίβειας.

Φαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε 1 φορά/εβδομάδα ψάρια κατά μέσο όρο, αρκετά μακριά από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής που μιλά για 2-3 φορές κατανάλωση/εβδομάδα.

Μερικά οφέλη

Είναι θρεπτικά, περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, προσφέρουν ενέργεια χωρίς μεγάλη ποσότητα λίπους.

Περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, γαύρος, πέστροφα κα) περιέχουν πλούτο ω-3 λιπαρών οξέων, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά καρδιά, αγγεία, εγκέφαλο.

Χρειάζεται προσεγμένη κατανάλωση από τις εγκύους σχετικά με την προέλευση των μεγάλων λιπαρών ψαριών, λόγω του κίνδυνου να περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρος). Οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες κα), για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα κα). Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια.

Η κατανάλωση ψαριών βοηθάει στην ελάττωση της χοληστερόλης. Έχει συσχετισθεί ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τη VLDL («πρόδρομος» της κακής χοληστερίνης LDL).

Επίσης, τα ψάρια προλαμβάνουν από πολλές μορφές καρκίνου (πχ μαστού).

Χρήση - Ασφάλεια

Τα ψάρια μπορείτε να τα καταψύξετε εφόσον αφαιρέσετε τα εντόσθια, τα απολεπίσετε, τα πλύνετε και τα στεγνώσετε πολύ καλά.

Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών προσέξτε να μη ρίξετε πολύ ή καθόλου επιπρόσθετο αλάτι. Περιέχουν ήδη αρκετό νάτριο.

Επίσης, κάντε λελογισμένη κατανάλωση θαλασσινών αν έχετε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης. Βέβαια, δεν πρέπει να τα φοβάστε όπως το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λιπαρά , σε αντίθεση με τα θαλασσινά που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου. Το χταπόδι έχει το χαμηλότερο ποσοστό χοληστερόλης από τα θαλασσινά.

Σήμερα καταναλώνουμε όλο και λιγότερα «αληθινά» ψάρια. Δεν ξεπερνάνε το 40% τα ελληνικά ψάρια στο πιάτο μας.

Τρώμε ψάρια από την Αφρική, τον Ατλαντικό και άλλες μακρινές θάλασσες. Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS, φαίνεται ότι μόνο το 1/3 των ειδών της εν λόγω θάλασσας είναι εντός των ορίων ασφαλούς επιβίωσης. Η παράνομη, αδήλωτη, λαθραία αλιεία οφείλει να αντιμετωπιστεί δραστικά.

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική δε φτάνει αν εμείς οι καταναλωτές δεν αρχίσουμε να αναζητάμε πιστοποιητικά προέλευσης των ψαριών (πχ ετικέτες). Σεφ της Ευρώπης έχουν οργανωθεί («fish2fork») και κάνουν καμπάνια για την αειφόρο κατανάλωση ψαριών («eat fish sustainably»).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εθισμένοι» στα «ενεργειακά» ποτά οι έφηβοι


Τι έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη για λογαριασμό της EFSA.

Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση «ενεργειακών» ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, δημοσίευσε η ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα διαδεδομένα προϊόντα κυρίως μεταξύ των εφήβων, ενώ δεν είναι λίγα και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας που «υποκύπτουν» στη γεύση τους.

Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52.000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει «ενεργειακά» ποτά είναι οι έφηβοι (10-18 ετών). Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εκτιμάται σε 48%).

Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση (τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα «ενεργειακών» ποτών τον μήνα), ενώ το 12% είχε «υψηλή οξεία» κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (3-10 ετών), όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά.

Μεταξύ αυτών, το 16% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα «ενεργειακών» ποτών το μήνα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά.

Μεταξύ αυτών, το 12% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα το μήνα, ενώ το 11% είχε «υψηλή οξεία» κατανάλωση.

Όσον αφορά στη συνεισφορά των «ενεργειακών» ποτών στη συνολική διαιτητική έκθεση στην καφεΐνη, εκτιμήθηκε ότι αυτή είναι περίπου 8% για τους ενήλικες που τα καταναλώνουν, 13% για τους εφήβους καταναλωτές και 43% για τα παιδιά.

Παράλληλα η μελέτη εξέτασε την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 56% των ενηλίκων και το 53% των εφήβων) αλλά και την κατανάλωση των ποτών αυτών στο πλαίσιο κάποιας έντονης αθλητικής δραστηριότητας (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 52% των ενηλίκων και το 41% των εφήβων).

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα για το δείγμα των Ελλήνων εφήβων (11-18 ετών) από τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EFSA, με τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης που είχε εκπονήσει το 2012 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε μαθητές λυκείου (15-18 ετών), παρατηρείται ότι τα ποσοστά κατανάλωσης «ενεργειακών» ποτών είναι παρόμοια (περίπου 44% του δείγματος στη μελέτη του ΕΦΕΤ έναντι 48% στη μελέτη για λογαριασμό της EFSA).

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στους λόγους επιλογής των ποτών αυτών μεταξύ των εφήβων, η γεύση αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιλογής τους και στις δύο μελέτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα για τη φρουκτόζη


Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες.

Η κοινή ζάχαρη αποτελείται από δύο μόρια: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η γλυκόζη όπως είναι γνωστό έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προκαλεί απότομη αύξηση της ινσουλίνης, ενώ δεν είναι γλυκιά. Απεναντίας, η φρουκτόζη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξημένη γλυκύτητα, γι’ αυτό και για αρκετά χρόνια την προτείναμε σε άτομα που ζουν με διαβήτη για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Oι σύγχρονοι διαιτολόγοι συμβουλεύαμε διαβητικούς και μη ανθρώπους να προτιμούν τη φρουκτόζη από τη ζάχαρη γιατί δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης και παράλληλα είναι πιο γλυκιά.

Ωστόσο την τελευταία τριετία, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται στην επιφάνεια που αναιρούν την ‘ακίνδυνη’ χρήση της φρουκτόζης και βάζουν ερωτηματικά ως προς τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι ο μεταβολισμός της φρουκτόζης στο συκώτι μειώνει απότομα την ενέργεια σε μορφή ATP με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η διαδικασία της λιπογένεσης όπως ακριβώς γίνεται και με την κατανάλωση αλκοόλ (Bray GA 2013).

Eπιπροσθέτως η φρουκτόζη αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέως αλλά και των τριγλυκεριδίων. Όσον αφορά στο γλυκαιμικό έλεγχο, όχι μόνο δεν τον βελτιώνει αλλά μακροπρόθεσμα τον χειροτερεύει καθώς προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τέλος, υπάρχουν αναφορές ότι η φρουκτόζη αυξάνει το οξειδωτικό στρές προκαλώντας κυτταρική δυσλειτουργία και γήρανση (Lustig RH 2013). Υπόνοιες υπάρχουν ότι η φρουκτόζη όπως και η ζάχαρη επιδρά στο κέντρο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου και ως εκ τούτου το άτομο που την καταναλώνει εθίζεται σε αυτήν.

Συμπερασματικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην συχνότητα κατανάλωσης φρουκτόζης ως υποκατάστατο ζάχαρης. Προτείνεται η καταναλωση μικρότερης ποσότητας κοινής ζάχαρης ή η επιλογή μαύρης (ακατέργαστης) ζάχαρης σε φυσιολογική ποσότητα στα καθημερινά ροφήματα (1-1,5 κουταλιά του γλυκού) αντί για φρουκτόζη.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...