Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας


Συμβουλές για την πρόληψη της πάθησης.

Ένα υγιές χαµόγελο δεν ορίζεται µόνο από τα δόντια αλλά και από τα ούλα µας. Γι’ αυτό και η αντιµετώπιση της ουλίτιδας που µπορεί να τα ταλαιπωρεί, είναι απαραίτητη.

Η ουλίτιδα είναι µια φλεγµονή των ούλων η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από ερυθρά και διογκωµένα ούλα που µπορεί να µατώνουν είτε από µόνα τους, είτε στο βούρτσισµα. Μπορείτε όµως να την προλάβετε ή να την αντιµετωπίσετε.

Ποιοι είναι οι ένοχοι

Ελλιπής υγιεινή: Το κακό βούρτσισµα, η παράλειψη του νήµατος και του καθαρισµού στον γιατρό προκαλούν πέτρα που οδηγεί σε ουλίτιδα.

Εγκυµοσύνη: Στη διάρκειά της πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ουλίτιδα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ορµονών.

Κακή διατροφή: Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταµίνης B και C αλλά και υπερβολικό κάπνισµα µπορεί να ευθύνονται για έντονες φλεγµονές των ούλων.

Άλλες αιτίες: Η λήψη φαρµάκων όπως τα αντισυλληπτικά, κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ορµονικές διαταραχές αλλά και οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσµατα, στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.) µπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα.

Η λύση στο γιατρό

Πρώτο βήµα για την αντιµετώπισή της είναι ο καθαρισµός από τον οδοντίατρο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πέτρα. Στη συνέχεια επιστρατεύεται η τεχνολογία, αφού γίνεται χρήση laser ή υπέρηχων.

Ωστόσο, οι δεύτεροι θεωρούνται προτιµότεροι, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο γρήγορο, αποτελεσµατικό και ανώδυνο στα χέρια ενός έµπειρου περιοδοντολόγου - οδοντιάτρου.

Βέβαια, όταν το πρόβληµα οφείλεται σε κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, το laser ή οι υπέρηχοι δεν µπορούν να είναι αποτελεσµατικά παρά µόνο αν γίνει αντικατάσταση των εργασιών. Κατά τη θεραπεία και για περιορισµένο διάστηµα που ορίζει ο γιατρός µπορούν να δοθούν και στοµατικά διαλύματα.

Προλάβετε την ουλίτιδα

- Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί - βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.

- Χρησιµοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν αρκεί για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια σας.

- Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up.

- Αλλάζετε οδοντόβουρτσα περίπου κάθε 2 µήνες, προτιµώντας αυτές µε µέτρια σκληρότητα..


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα αδυνατίσματος σύμφωνα με τα γονίδια


Η γνώμη των ειδικών για τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που μπορεί με την άνεση της να δικαιολογήσει όλους τους παροξυσμούς αισιοδοξίας και να φιλοξενήσει όλους τους παραλογισμούς απελπισίας.

Χάπια αδυνατίσματος, μηχανήματα, τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό και τόσο άλλα που πολύ εύκολα βρίσκουν «λιμάνι» στους κόλπους της απανταχού ευπιστίας. Διατροφή σύμφωνα με τα γονίδια σας: ακανθωδώς βαρυσήμαντο, πρόωρα φαιδρό ή τεχνικά ουδέτερο;

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι διαφημίσεις προτρέποντας όσους έχουν πρόβλημα με τον έλεγχο του βάρους τους να βρουν τη λύση τους μέσα από ένα γονιδιακό τεστ που «βρίσκει» γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται ένα «ειδικό» εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει ότι πλήθος υπέρβαρων/παχύσαρκων άρχισαν να συρρέουν για να δοκιμάσουν κι αυτό το νέο, διαφορετικό και κακά τα ψέματα ελκυστικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος τους.

Ποια είναι η αλήθεια όμως που κρύβεται πίσω από αυτό το τεστ; Ας δούμε τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας...

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην επίσημη ιστοσελίδα του τονίζει πως όλα αυτά τα γενετικά τεστ δίνουν αναφορές που ουσιαστικά στηρίζονται σε ανεπαρκή γνώση. Ακόμα κι αν προσδιοριστεί το γονίδιο που ευθύνεται για μια πάθηση, αυτό δεν λέει ουσιαστικά και πολλά καθώς υπάρχουν κι άλλα μη γνωστά ακόμα γονίδια που μπορεί να αλληλεπιδρούν και να διαφοροποιούν το αποτέλεσμα. Άλλωστε σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα μόνο γονίδια συγκριτικά με τα περισσότερα από τα 20.000 του ανθρωπίνου γονιδιώματος.

Προεκτείνοντας την παραπάνω θέση ο γνωστός καθηγητής J.Ordovas από το τμήμα έρευνας και διατροφής του πανεπιστημίου του Tufts κι ένας από τους πιο ειδικούς του χώρου παγκοσμίως αναφέρει πως για κάθε πάθηση, όπως η παχυσαρκία, υπάρχουν εκατοντάδες γονίδια που έχουν κάποια επίδραση σε αυτή. Κατά πόσο όμως καθένα από αυτά τα γονίδια επιδρά στην έκφραση της πάθησης;

Για να δώσουμε μια ολιστική απάντηση θα πρέπει να μελετηθούν όχι μόνο όλα αυτά τα γονίδια, αλλά και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη δίαιτα. Για να ολοκληρωθούν σωστά οι αντίστοιχες μελέτες και να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο στην πράξη θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια. Και ο διακεκριμένος καθηγητής προσθέτει χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να έχεις ένα πίνακα ζωγραφικής και σου δίνουν λιγότερο από το 1% του πίνακα και σου ζητούν να το ξανασχεδιάσεις. Είναι αδύνατον». Κάπως έτσι ερμηνεύεται η σημερινή γνώση για τα γονίδια.

Όμως και στην Ελλάδα η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί. Ο Γιώργος Δεδούσης, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Η σχέση γονιδίων και διατροφής» παρουσίασε πως τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τη σχέση της διατροφής με τα γονίδια είναι εντυπωσιακά, εφόσον όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα γονίδια και τη σχέση τους με ασθένειες έρχονται στο φως.

Όπως φαίνεται το επόμενο στάδιο στον τομέα αυτό είναι να εξετασθεί πώς αλλαγές στα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή και τις χρόνιες ασθένειες αλλά και το αντίστροφο, πως δηλαδή η διατροφή επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων μας και κατ’ επέκταση την εμφάνιση ασθενειών. Τα δεδομένα ωστόσο για το δεύτερο αυτό επίπεδο έρευνας φαίνεται να είναι σε πρώιμο στάδιο, αποτελώντας και το ερευνητικό πεδίο του μέλλοντος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο του καθηγητή ιατρικής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, κύριου Εμ. Καναβάκη, ο οποίος δήλωσε πως «οι εταιρείες που εμπορεύονται γονιδιακά τεστ βιάστηκαν, καθώς σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε είμαστε 10 χρόνια μακριά από το σημείο να παίρνουμε το γενετικό προφίλ ενός ατόμου και να μπορούμε να καθορίζουμε τη θεραπεία του».

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) έχει απαγορεύσει την εμπορική εκμετάλλευση των γονιδιακών τεστ». Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις νεότερες εξελίξεις που διαφαίνονται λαμπρές με τη ματιά μας στραμμένη στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας με κριτική σκέψη και προβληματισμό κάθε νέο επιστημονικό δεδομένο.

Συμπερασματικά τα γονιδιακά τεστ είναι ένας πολλά υποσχόμενα χώρος που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά. Το γεγονός ότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα για κάποια γονίδια, δε σημαίνει ότι γνωρίζουμε και πως να τα ερμηνεύσουμε καθώς:

1. Δεν υπάρχει ακόμη η πληροφορία για όλα τα γονίδια,

2. Δεν έχουμε την πληροφορία αυτή για μεγάλους πληθυσμούς,

3. Δεν γνωρίζουμε πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και

4. Δεν γνωρίζουμε τις αλληλεπιδράσεις των γονιδίων με τη διατροφή.

Αναμφίβολα η επιστήμη της συσχέτισης γονιδίων και διατροφής (διατροφογενωμική – διατροφογενετική) έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον και των διαιτολόγων και είναι πολύ πιθανό στα επόμενα χρόνια να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε το διαιτολόγιο ενός ατόμου με βάση το γενετικό του υπόβαθρο.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες που να μας οδηγήσουν σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα και με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η διαιτολογική υποστήριξη με βάση τα γονιδιακά τεστ είναι πρώιμη και στερείται επαρκούς και ολοκληρωμένης επιστημονικής βάσης.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό 15 ημερών βρέθηκε νεκρό σε σακούλα σκουπιδιών


Μητέρα του φέρεται να είναι μία 14χρονη.
Το πτώμα ενός μωρού μόλις 15 ημερών βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής μέσα σε μία σακούλα απορριμάτων στην πόλη Σαρλερουά του Βελγίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μητέρα του παιδιού είναι μία 14χρονη. Το μωρό ανακάλυψε στα σκουπίδια η γιαγιά του κοριτσιού, η οποία όμως δεν είχε καταλάβει ότι η εγγονή της ήταν έγκυος.

Η ανήλικη, τα στοιχεία της οποίας δεν δημοσιοποιούνται, είχε δεσμό με έναν 18χρονο. Η εισαγγελία έδωσε εντολή για να διενεργηθεί νεκροψία, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του νεογνού.

Η 14χρονη και η γιαγιά της ανακρίνονται από την αστυνομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας


Εργατικό ατύχημα αποτελεί η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, επιδικάζοντας σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Παράλληλα, κρίθηκε από την Δικαιοσύνη ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ειδικότερα, πενηντάχρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα προσελήφθη το 1993 στο τμήμα παραγωγής και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση. Τον Απρίλιο του 2008 ζητήθηκε από την εργαζομένη να απασχοληθεί επιπρόσθετα και παράλληλα με τον καθαρισμό των χώρων άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Η εργαζομένη αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση. Όμως οι πιέσεις από την εργοδοτική πλευρά συνεχίστηκαν. Τον Ιούνιο του 2008 ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης την κάλεσε στο γραφείο του και της ζήτησε πάλι να εργάζεται παράλληλα στην δεύτερη επιχείρηση του ομίλου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης της ζήτησε επιτακτικά να συμμορφωθεί, την απείλησε ότι αν δεν υπακούσει θα απολυθεί και την εξύβρισε. Λόγω της εντάσεως υπό την οποία έγινε η παραπάνω συνάντηση, η εργαζομένη, μετά την αποχώρησή της από το γραφείο του νόμιμου εκπροσώπου, πήγε στην κουζίνα και αφού πήρε ένα μαχαίρι αυτοτραυματίσθηκε με αυτό στο αριστερό της χέρι, κόβοντας, στο εσωτερικό του βραχίονα, τις φλέβες της, στο ύψος αμέσως μετά τον καρπό. Μετά τον τραυματισμό της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έγινε συρραφή του τραύματός της και εξήλθε, ενώ έλαβε αναρρωτική άδεια δύο μηνών.

Μετά την δίμηνη αναρρωτική άδεια, τον Αύγουστο του 2008 η εργαζομένη επέστρεψε στην επιχείρηση και τρεις μήνες μετά καταγγέλθηκε η εργασιακή της σύμβαση. Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε δεχθεί ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστες και είχαν προκαλέσει υπέρμετρη καταπόνηση του οργανισμού αυτής, η οποία είχε πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες αυτές, χωρίς όμως να δίνεται λύση στο πρόβλημά της. «Η συνεχής δε πίεση για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η απαίτηση του εργοδότη για αύξηση του όγκου της εργασίας της, με την ανάθεση και άλλης εργασίας σε διαφορετικό μάλιστα εργοδότη, η επιμονή του προς τούτο και η απειλητική και εξυβριστική συμπεριφορά του, προκάλεσαν την ψυχολογική και νευρική κατάπτωση της εργαζομένης, εν όψει μάλιστα και του κινδύνου που αντιμετώπιζε να απολέσει την εργασία της σε περίπτωση πραγματοποιήσεως της απειλής, αφού ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθει στην εκτέλεση όλων των καθηκόντων της, της οικονομικής ανάγκης που είχε για την εργασία της και τις εξ αυτής αποδοχές και της αδυναμίας της ή τουλάχιστον της μεγάλης δυσχέρειας εξευρέσεως άλλης εργασίας λόγω του ότι ήταν 50 ετών, με αποτέλεσμα, μη έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστροφής και να προβεί στον αυτοτραυματισμό της».

Κατόπιν αυτών το Εφετείο, όπως και ο Άρειος Πάγος, έκρινε ότι το ατύχημα της εργαζομένης, ανεξάρτητα αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της, αποτελεί εργατικό ατύχημα. Και αυτό γιατί επήλθε από αιφνίδιο και βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας της εργαζομένης και εξ αφορμής αυτής, το οποίο δεν θα ελάμβανε χώρα χωρίς την εργασία της και την εκτέλεσή της υπό τις δεδομένες συνθήκες και περιστάσεις. Επομένως, σύμφωνα με τους δικαστές, η εργαζομένη δικαιούται χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από το εργατικό ατύχημα. Τέλος, η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη ως καταχρηστική, καθώς έγινε από λόγους εκδίκησης, οφειλομένους στην μη αρεστή συμπεριφορά της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανία: Κάηκαν επτά παιδιά


Οι φλόγες κατέκαψαν σήμερα τα ξημερώματα ιδιωτική κατοικία και προκάλεσαν τον θάνατο επτά παιδιών μιας τουρκικής οικογένειας, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπως βεβαίωσε πηγή της αστυνομίας. Η αιτία της φονικής πυρκαγιάς δεν έχει εντοπιστεί.

Πιθανολογείται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον φούρνο στο εργαστήριο δερμάτων στον πρώτο όροφο του κτηρίου, στην πόλη Μπάκνανγκ κοντά στην Στουτγάρδη.

Από την έως τώρα πορεία της προανάκρισης, πάντως, έχει αποκλειστεί μια εγκληματική ενέργεια με κίνητρα ρατσιστικά.

Αρχικώς, αιωρούνταν μια σχετική υποψία επειδή στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενείται τουρκικό πολιτιστικό σωματείο, με αποστολή του την διεύρυνση των σχέσεων με την Γερμανία.

Παρεμβαίνοντας η πυροσβεστική κατάφερε από έναν εξώστη να απεγκλωβίσει με την σκάλα τρείς ακόμα ενοίκους του ιδίου διαμερίσματος (γιαγιά, θείος, ένα κορίτσι).

Οι ζωές τους, παρά τις πυκνές αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν επί ώρα, δεν διατρέχει κίνδυνο αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο πατέρας ήταν απών την ώρα του δράματος. Το μικρότερο από τα θανόντα παιδιά είχε, μόλις, κλείσει τους έξι μήνες.

Ο εντοπισμός από τις γερμανικές αρχές τον Νοέμβριο προ δύο ετών τριών νεο-ναζί, που είναι ύποπτοι για την δολοφονία εννέα μεταναστών (οι οκτώ τουρκικής καταγωγής) τα έτη από το 2000 έως και το 2006, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους στην τουρκική κοινότητα των τριών εκατομμυρίων στο γερμανικό έδαφος.

Οι τρείς νεοναζί είχαν συστήσει την "Εθνικοσοσιαλιστική μυστική οργάνωση". Η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει στο μέσον Απριλίου φέτος, στο Μόναχο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της γυμναστικής


Η άσκηση κατά της γήρανσης και του καρκίνου.

Πολλά είναι τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Όλο και περισσότερες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν ανάμεσα στα άλλα την επίδραση της άσκησης στην αντιμετώπιση της γήρανσης και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άσκηση και γήρανση

Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης, καταλήγοντας στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η άσκηση αποτελεί προϋπόθεση για να γεράσει κάποιος καλά. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο James O. Hill, του Πανεπιστημίου του Colorado, «οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πως το να είναι κάποιος δραστήριος αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης και πως η άσκηση είναι καλύτερη από οποιοδήποτε φάρμακο ή άλλο που υπάρχει για τη γήρανση. Αν η άσκηση ήταν φάρμακο, θα αποτελούσε το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό σκεύασμα του πλανήτη».

Η πρώτη έρευνα από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι γυναίκες που στη μέση ηλικία ασκούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες «επιτυχούς επιβίωσης» στην ηλικία των 70 ετών. Ακόμα και το περπάτημα και άλλες ασκήσεις μέτριας έντασης μείωσαν τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους, προβλήματα καρδιάς και νοητική εξασθένηση.

Άλλη γερμανική έρευνα ανέφερε ότι η άσκηση, είτε μέτριας είτε υψηλής έντασης , μείωνε τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης σε άνδρες και γυναίκες άνω των 55 ετών.

Τέλος, μια ακόμα έρευνα από την επιστημονική ομάδα του British Columbia, στον Καναδά, ανέφερε ότι οι ασκήσεις αντίστασης (λάστιχα, ελεύθερα βάρη) είχαν το επιπλέον όφελος της ενίσχυσης των τετρακέφαλων. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν πρόγραμμα ασκήσεων αντίστασης μια ή δυο φορές την εβδομάδα εμφάνισαν βελτίωση στις νοητικές ικανότητες, αλλά μόνο στους τομείς της προσοχής και της επίλυσης συγκρούσεων σε σύγκριση με γυναίκες που επέλεξαν δραστηριότητες τόνωσης και ισορροπίας.

Άσκηση και καρκίνος του εντέρου

Όπως σημειώθηκε στον πρόλογο πολλαπλά είναι τα οφέλη της άσκησης. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι η συστηματική άσκηση ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Washington University στο Σαιν Λούις, άνθρωποι με δραστήριο τρόπο ζωής έχουν μέχρι τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες, που μπορεί να αναπτυχθούν σε καρκίνο του εντέρου.

Στα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «The Βritish Journal of cancer», αναφέρεται ότι τα χαμηλά επίπεδα άσκησης συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εύρεσης πολύποδα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες εντέρου και 30% λιγότερες να εμφανίσουν μεγάλους ή προχωρημένους πολύποδες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Kathleen Wolin, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για καθαρή σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στο έντερο αλλά δεν είναι ακόμα σαφής ο προστατευτικός μηχανισμός της άσκησης. Πιθαναλογείται ότι η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο, που σε κάποιο βαθμό έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου. Επιπρόσθετα, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνει την αντίδραση τους οργανισμού στην υπερινσουλιναιμία, που επίσης πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδα. Ακόμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή συχνά η άσκηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο οι ασκούμενοι λαμβάνουν βιταμίνη D, που είναι επίσης σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση δρα μέσω περισσότερων του ενός μηχανισμών.

Άσκηση-Παχυσαρκία-Καρκίνος Του Εντέρου

Οι μεσήλικες, κυρίως, που είναι παχύσαρκοι γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με μία ολλανδική έρευνα. Μια άλλη καναδική έρευνα συμπέρανε ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα του εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Λάουρα Χιουζ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», μελέτησαν επί 16 χρόνια τις περιπτώσεις περισσότερων από 120.000 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 69 ετών. Στο διάστημα αυτό, το 2% εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου με εντόπιση στο ορθό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους ήσαν κανονικού βάρους. Η περιφέρεια της μέσης φάνηκε να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς όσοι είχαν την «μεγαλύτερη κοιλιά» είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν την «μικρότερη κοιλιά».

Στις γυναίκες, η συσχέτιση ήταν λιγότερο αισθητή: μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου -σε ποσοστό έως 83%- φάνηκε να έχουν κυρίως όσες γυναίκες με μεγάλη περιφέρεια μέσης ασκούνταν καθόλου ή πολύ λίγο (κάτω από 30 λεπτά τη μέρα). Όσες ασκούνταν πάνω από 90 λεπτά καθημερινά και παράλληλα είχαν την μικρότερη περιφέρεια, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο. «Η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι το υπερβολικό λίπος του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνουτου παχέος εντέρου», δήλωσε η δρ. Χιουζ. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το πάχος στην κοιλιά με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.

Από τα παραπάνω, εύκολα γίνεται κατανοητό, ότι η άσκηση στη ζωή των ανθρώπων έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, γνωστές εξάλλου από αρχαιοτάτων χρόνων. Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη γνώση και η εφαρμογή της αποδεικνύεται με τις πολυάριθμες αθλητικές εκδηλώσεις στην αρχαιότητα. Ειδικά όμως στη σύγχρονη εποχή, λόγω των απαιτητικών ρυθμών της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και της καθιστικής ζωής που οι περισσότεροι ακολουθούν, η εισαγωγή της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ, τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία τους. Ωστόσο , θα ήταν φρόνιμο να επισημανθεί, ότι η άσκηση δεν είναι «πανάκεια», αλλά σίγουρα αποτελεί μια από τις βασικότερες συνιστώσες της καλής υγείας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Β3 «σκοτώνει» θανατηφόρα βακτήρια


Βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θα μπορούσε να είναι το νέο όπλο για την καταπολέμηση πανίσχυρων μικροβίων της κατηγορίας των σταφυλοκόκκων. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ, η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νικοτιναμίδη, βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην προσπάθεια εξόντωσης των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου. Όπως εξηγούν, η βιταμίνη Β3 αυξάνει τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των ουδετερόφιλων, δηλαδή των λευκοκυττάρων του αίματος που μπορούν να εξολοθρεύσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε μια «σημαντική αλλαγή στη θεραπεία δύσκολων λοιμώξεων», όπως αυτές που κατά καιρούς εμφανίζονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, αλλά και στο στρατό και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Και δεν ήταν τυχαίο ότι η βιταμίνη Β3 δοκιμάστηκε- με επιτυχία όπως αποδείχτηκε- για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, όπως τη δυνητικά θανατηφόρα MRSA, που είναι από τις πλέον ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν, στις δοκιμές τους, εξαιρετικά υψηλές δόσεις της βιταμίνης Β3, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αρκεί η τροποποίηση της διατροφής ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β3 για την πρόληψη ή τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β3 φαίνεται να ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια με αντιμικροβιακή δράση, ενισχύοντας την αμυντική διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Adrian Gombart, από το Oregon State University Institute, που εργάστηκε για την έρευνα, «αυτό είναι δυνητικά πολύ σημαντικό, αν και χρειάζεται να επεκταθούν οι μελέτες σε ανθρώπους». Και συμπλήρωσε:

«Τα αντιβιοτικά είναι θαυμάσια φάρμακα, αλλά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα, λόγω της αντίστασης που επιδεικνύουν σ’ αυτά διάφοροι τύποι βακτηρίων, ιδιαίτερα του σταφυλόκοκκου. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο για τη θεραπεία λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο- ιδίως των θανατηφόρων- συνδυάζοντας τη χορήγηση βιταμίνης Β3 και αντιβιοτικών.

Ο καθηγητής Mark Enright, από το Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε: «Τα ουδετερόφιλα είναι πραγματικά η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις στο αίμα και η χρήση της βιταμίνης Β3, για την ενίσχυση των ουδετερόφιλων, φαίνεται να είναι ασφαλής σε συγκεκριμένες δόσεις».


Πηγή: healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κολονοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του εντέρου


Χρήσιμος ο συγκεκριμένος έλεγχος έναντι άλλων τεχνικών.

Λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου είχαν όσοι έκαναν κολονοσκόπηση την περασμένη δεκαετία, σε σχέση με όσους δεν έκαναν την ίδια εξέταση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ.Τσάικ Ντουμπένι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το Reuters, διαπίστωσαν ότι παρεμφερείς αλλά λιγότερο επεμβατικές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως η σιγμοειδοσκόπηση (όπου εξετάζεται μόνο το κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου), επίσης μειώνουν τον κίνδυνο προχωρημένου καρκινικού όγκου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αν και, όπως είπε ο Ντουμπένι, δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο ακριβώς βαθμό η κολονοσκόπηση βοηθά στην επιβίωση από τον καρκίνο, κάτι για το οποίο αναμένονται τα ευρήματα άλλων πιο μακροχρόνιων μελετών, η νέα έρευνα, σε κάθε περίπτωση, δείχνει πως ο έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση είναι χρήσιμος και πλεονεκτεί έναντι των άλλων τεχνικών, όπως η σιγμοειδοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους. Οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους μετά τα 50 τους να κάνουν περιοδικές κολονοσκοπήσεις -ανά δέκα χρόνια- παρόλο που η εξέταση θεωρείται μια από τις λιγότερο δημοφιλείς.

Για την τελευταία μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 474 άτομα με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου και άλλα 538 συνομήλικα άτομα χωρίς καρκίνο. Το 3% των καρκινοπαθών είχαν κάνει κολονοσκόπηση την προηγούμενη δεκαετία, έναντι 9% όσων δεν είχαν καρκίνο. Περίπου το 20% των καρκινοπαθών τελικού σταδίου είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση έναντι 34% των μη καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα στατιστικά στοιχεία σημαίνουν ότι υπάρχει 71% χαμηλότερος κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο μεταξύ όσων είχαν κάνει κολονοσκόπηση στο παρελθόν και 50% μικρότερος κίνδυνος για όσους είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση. Επισημαίνεται ότι συχνά η κολονοσκόπηση συνοδεύεται από την αφαίρεση πολυπόδων.

Η σιγμοειδοσκόπηση φαίνεται να υστερεί, επειδή εντοπίζει καρκινικούς όγκους στην αριστερή μόνο πλευρά του εντέρου, την ευκολότερη για εξέταση με το ενδοσκόπιο, ενώ η κολονοσκόπηση φθάνει και στις δύο πλευρές. Όσοι πάντως τρέμουν να κάνουν κολονοσκόπηση, όπως είπε ο Τσάικ Ντουμπένι, μπορούν να καταφύγουν στην απλούστερη και φθηνότερη λύση της σιγμοειδοσκόπησης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «καλά» βακτήρια μας προστατεύουν απο την ακμή


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Έχεις καλά βακτήρια στο δέρμα σου; H πιθανότητα να αποκτήσεις ακμή εξαρτάται από το αν το «καλό» στέλεχος ενός συγκεκριμένου βακτηρίου ζει στο δέρμα σου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Οι άνθρωποι ποτέ δεν φαντάστηκαν ότι πρέπει... να θέλουν να έχουν καλά βακτήρια στο δέρμα τους!» είπε η επικεφαλής της μελέτης Huiying Λι, βοηθός καθηγητής Μοριακής και Ιατρικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Κάποια βακτήρια θα πρέπει πραγματικά να τα αγαπάμε. Είναι η παρουσία βακτηρίων που πολεμούν την ακμή αυτή που βοηθάει κάποιους να ζουν χωρίς σπυράκια».

Η Λι και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα βακτηριακά στελέχη στα πρόσωπα των ανθρώπων χρησιμοποιώντας γονιδιωματική ανάλυση του DNA των μικροβίων. Ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την ακμή – Propionibacterium acnes ή αλλιώς βακτήρια P- είναι πιο περίπλοκα από ό, τι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Όταν μελετήθηκαν σε επίπεδο γονιδιώματος, τα βακτήρια P πράγματι αντιπροσώπευαν τρία διαφορετικά στελέχη. Άτομα με ακμή τείνουν να έχουν ένα ή δύο από τα στελέχη που σχετίζονται με την πάθηση, ενώ εκείνοι με υγιές δέρμα έχουν ένα καλό στέλεχος που φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που προσβάλλουν το δέρμα.

Το στέλεχος της ακμής που συνδέεται με το υγιές δέρμα δρα κατά τον ίδιο τρόπο που δρουν τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι για να βοηθήσουν την άμυνα του εντέρου από τα βλαβερά βακτήρια, υποστηρίζει η Δρ. Λι.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να ανακαλύψουμε κατά πόσο μια προβιοτική κρέμα θα μπορούσε να μπλοκάρει τα βλαβερά βακτήρια πριν εισχωρήσουν στο δέρμα, προλαμβάνοντας τα σπυράκια πριν καν εμφανιστούν». Η Δρ. Λι ελπίζει να βρεθεί ο τρόπος να μεταμοσχεύονται τα «καλά» βακτήρια των ατόμων με υγιές δέρμα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology και το δείγμα ήταν 49 άτομα με ακμή και 52 με υγιές δέρμα, όλοι νέοι ηλικίας 22 ετών. Χρησιμοποιήθηκαν ταινίες καθαρισμού των πόρων του δέρματος έτσι ώστε να συλλέξουν τα μικρόβια των πόρων στην περιοχή της μύτης. Οι επιστήμονες ήθελαν να πάρουν δείγμα από τους πόρους γιατί «περιέχουν περισσότερα βακτήρια από ότι το δέμα» εξηγεί η Δρ.Λι. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν κάνει καμία θεραπεία ακμής στο παρελθόν. Οι ερευνητές εξέτασαν τη γενετική παραλλαγή των στελεχών του βακτηρίου P για να κατανοήσουν καλύτερα τον συνδυασμό των μικροβίων και των γονιδιωμάτων και πως αυτά αλληλεπιδρούν σε ένα δεδομένο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο προσωποποιημένη ιατρική προσέγγιση, με εξειδικευμένες κρέμες σχεδιασμένες ώστε να ταιριάζουν με τα συγκεκριμένα στελέχη του κάθε δέρματος. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλά στελέχη κακών βακτηρίων και λίγα καλών, επομένως ο στόχος για αυτούς θα είναι να εξουδετερωθούν πρώτα τα κακά στελέχη και μετά να εφαρμοστούν τοπικά τα καλά στελέχη» εξηγεί η Δρ.Λι. Για όσους έχουν ένα συνδυασμό καλών και κακών στελεχών, τα προβιοτικά θα μπορούσαν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να προωθήσουν τα καλά στελέχη. Το κλειδί λοιπόν για ένα υγιές δέρμα βρίσκεται στην ισορροπία των στελεχών.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρότερος αλλά πιο αποτελεσματικός ο γυναικείος εγκέφαλος


Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Είναι γνωστό και παλιό το αστείο για τη διαφορά μεγέθους του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν πιο μικρό εγκέφαλο από τους άνδρες, ωστόσο τον χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά το ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι 8% μικρότερος από τον ανδρικό «δουλεύει» καλύτερα, χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και λιγότερους νευρώνες για να επιτύχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με τον ανδρικό.

Η εξήγηση γι’ αυτό ίσως βρίσκεται στο ότι ενώ οι άνδρες έχουν περισσότερους νευρώνες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων. Με άλλα λόγια, έχουν πυκνότερο δίκτυο συνάψεων. Οι ερευνητές εστίασαν στο μέγεθος του ιππόκαμπου, του μέρους του εγκεφάλου που είναι ζωτικό για τη μνήμη και τα συναισθήματα. Στους άνδρες όσο μεγαλύτερος ο ιππόκαμπος, καθώς και όσο περισσότεροι οι νευρώνες, τόσο υψηλότερη η νοημοσύνη. Στις γυναίκες όμως παρατηρήθηκε ότι ο μεγαλύτερος ιππόκαμπος – πάντα μικρότερος από τον αντίστοιχο ανδρικό - δεν αποτελούσε ένδειξη μεγαλύτερης νοημοσύνης. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι όσο μικρότερος ήταν ο ιππόκαμπος τόσο το καλύτερο για τις νοητικές επιδόσεις της γυναίκας.

Επιπλέον, οι ερευνητές διεξήγαγαν ψυχολογικά τεστ σε 59 γυναίκες και 45 άνδρες ηλικίας 18-27 ετών. Σε συμφωνία με τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών παρατήρησαν ότι οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές στο να παρακολουθούν μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, καθώς και στην επαγωγική λογική, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική αντίληψη.

Στα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Intelligence οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες επιδεικνύουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με λιγότερα νευρωνικά «υλικά» για την επίτευξη αποτελεσμάτων εφάμιλλων των ανδρών. Επομένως, το μέγεθος του ιππόκαμπου δεν σχετίζεται απαραιτήτως με την απόδοσή του. Στις γυναίκες λοιπόν το μέγεθος δεν μετράει!


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σεξ μας κάνει πιο έξυπνους


Τα οφέλη των ερωτευμένων.

Όταν κάνει κανείς σεξ σε τακτική βάση ενισχύει την εγκεφαλική του λειτουργία, αναφέρει νέα έρευνα. Αιματολογικά τεστ που έγιναν σε ανθρώπους που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα έδειξαν αυξημένα επίπεδα ανάπτυξη των νεύρων, ζωτικής σημασίας για την ευεξία και την πνευματική εγρήγορση των ατόμων.

Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα σε τρία διαφορετικά γκρουπ: ένα με ανθρώπους που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα, ένα δεύτερο με ανθρώπους που είχαν μακροχρόνια σχέση και ένα τρίτο με εργένηδες.

Στο πρώτο γκρουπ παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης των νεύρων, συγκριτικά με τα άλλα δύο, αναφέρει μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Pavia στην Ιταλία.

Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά έπεφταν όσο ένα ζευγάρι παρέμενε μαζί, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχου σαφή οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια «των πρώτων εξάψεων της αγάπης», γράφει η Daily Mail.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη όσοι κάνουν συχνά σεξ όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα του στρες, αλλά ενισχύουν και την λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνονται και από μια ξεχωριστή μελέτη, αναφορικά με την ψυχική υγεία ποντικιών, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Princeton στις ΗΠΑ.

Αρσενικά ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί η σεξουαλική τους δραστηριότητα. Η μία ομάδα έκανε σεξ μία φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ η άλλη κάθε μέρα για το ίδιο διάστημα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα ποντίκια που ήταν σεξουαλικά ενεργά όχι μόνο παρατηρήθηκε ανάπτυξη των νευρικών τους κυττάρων, αλλά είχαν και χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που συνδέονται με το στρες στον οργανισμό τους.

Άλλες μελέτες που έγιναν σε ζώα, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα και η άσκηση διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ικανότητα μνήμης και μάθησης.

Αντίθετα, το στρες και η κατάθλιψη έχει αποδειχτεί ότι συρρικνώνει τον ιππόκαμπο.

Ακόμη, το σεξ μπορεί να μας προστατεύει από την άνοια. «Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια, κι αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων» ανέφερε ο Dr Ghosh.

Κατά τη διάρκεια του σεξ αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό.

«Μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του οργασμού οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι πιο δραστήριοι και “καταναλώνουν” περισσότερο οξυγόνο» εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών του πανεπιστημίου Rutgers, Barry Komisaruk.

«Όσο πιο ενεργοί είναι οι νευρώνες, τόσο περισσότερο οξυγόνο παίρνουν από το αίμα – και όσο πιο οξυγονωμένο αίμα κυκλοφορεί στην περιοχή, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά “καταναλώνονται”» είπε ακόμη.

«Εκτός όμως από την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων, το σεξ μπορεί να οξύνει το μυαλό μιας γυναίκας» είπε ακόμη ο Dr Ghosh. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τεστοστερόνης, που βελτιώνει τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για τα κρούσματα ελονοσίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ


T. Κρεμαστινού: Κίνδυνος έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κρούει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.

«Η ελονοσία είχε εκριζωθεί από την Ελλάδα το 1974, όμως, ξαφνικά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε νέα κρούσματα τα οποία κυρίως βρίσκονται στην περιοχή της Λακωνίας», είπε η κυρία Κρεμαστινού, στο Βήμα 99,5.

Όπως τόνισε η ίδια, «έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά φέτος οι διεθνείς οργανισμοί μάς έχουν βάλει όριο, αν ξεπεράσουμε τα τρία κρούσματα, πέρσι είχαμε τριάντα, η χώρα θα θεωρηθεί ενδημική και θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία».

Αναφορικά με τα κρούσματα λύσσας, που εμφανίστηκαν σε ζώα στη βόρεια Ελλάδα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη πρόγραμμα εμβολιασμού αγρίων ζώων και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η δράση αυτή θα περιορίσει τα κρούσματα και δε θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

«Αν δίπλα στις γειτονικές χώρες δε γίνονται επισταμένοι εμβολιασμοί ζώων τότε δεν μπορείς να προφυλάξεις από τη λύσσα τα ζώα που βρίσκονται στην Ελλάδα» είπε από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φύκια προστατεύουν τη μνήμη των ηλικιωμένων


Η ομοταυρίνη έχει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες.

Ένα νέο χρήσιμο «όπλο» για την προστασία της μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο Αλτσχάιμερ φαίνεται πως είναι η ομοταυρίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει σε ορισμένα είδη θαλάσσιων φυκιών και κυκλοφορεί στην αγορά με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.

«Η ομοταυρίνη έχει μεγάλη ομολογία με την ταυρίνη που αποτελεί ένα από τα πλέον άφθονα ελεύθερα αμινοξέα στον εγκέφαλο. Πιθανόν λόγω αυτής της ομολογίας η ομοταυρίνη εμπλέκεται σε διάφορα βιολογικά μονοπάτια και κατέχει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι ο μοναδικός αναστολέας της συσσώρευσης του αμυλοειδούς που έφτασε σε επίπεδο κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της υποστηρίζεται με κλινικές μελέτες, τόσο σε υγιείς εθελοντές, όσο και σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ» ανέφερε η καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, σε ανακοίνωσή της στο 8ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κ.Τσολάκη, έχει βρεθεί ότι η ομοταυρίνη προστατεύει από τη νευροτοξικότητα του β αμυλοειδούς , (μιας τοξικής πρωτεϊνης η συσσώρευση της οποίας στον εγκέφαλο αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ) και πιθανά από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται στο DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ έδειξαν ότι η ομοταυρίνη είναι ασφαλής και καλά ανεκτή σε μακροχρόνια χορήγηση, συγχορηγείται με αντιανοϊκά φάρμακα χωρίς να παρατηρούνται αξιοσημείωτες μεταβολές στις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις του ασθενούς, επιβραδύνει την ατροφία του ιπποκάμπου και μειώνει τα επίπεδα του αμυλοειδούς πεπτιδίου Αβ42 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.

«Είναι πλέον γνωστό πως η νόσος Αλτσχάιμερ έχει προκλινική φάση μεγάλης διάρκειας και αυτό παρέχει την πολύτιμη δυνατότητα της παρέμβασης με νοσο-τροποποιητική θεραπεία κατά τη φάση αυτή. Όμως, παραμένει ακόμη άγνωστος ο κρίκος που συνδέει τις παθοφυσιολογικές διαδικασίες της νόσου Αλτσχάιμερ με τα κλινικά της συμπτώματα. Αυτό που είναι πλέον γνωστό, είναι ότι οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ ξεκινούν χρόνια, εάν όχι δεκαετίες, πριν από την κλινική διάγνωση της άνοιας. Συνεπώς, η εξακρίβωση των παραγόντων κινδύνου, η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να είναι τα «κλειδιά» για τη διαχείριση της νόσου. Πρόσφατα, έχει προταθεί ένα μοντέλο βιολογικών δεικτών, με το οποίο οι πλέον έγκυροι βιολογικοί δείκτες της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ, αυξάνονται ανώμαλα και φθάνουν σε ένα ανώτατο όριο, με χρονική σειρά. Από αυτούς, οι βιολογικοί δείκτες της αμυλοειδούς πλάκας αυξάνονται χρονικά πρώτοι και ένα σημαντικό φορτίο αμυλοειδούς συσσωρεύεται στον εγκέφαλο πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου. Με βάση αυτά η ομοταυρίνη αποτελεί ένα νέο χρήσιμο όπλο στην προστασία της μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας νόσου Αλτσχάιμερ. Μένει να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά της στην κλινική πράξη» επισημαίνει η κ.Τσολάκη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων


Ιδανική προστασία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο κάνει καλό στη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά ταυτόχρονα προστατεύει από τα συνήθη καρδιαγγειακά προβλήματα τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μεγάλης μελέτης που έγινε στην Ισπανία.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν υψηλή πρόσληψη σε ελαιόλαδο, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά, μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών, χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, γαλακτοκομικών και γλυκών. Επίσης περιέχει κατανάλωση κρασιού με μέτρο και κυρίως μαζί με τα γεύματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από καρδιαγγειακά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα για την PREDIMED, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, επέλεξαν 7.447 συμμετέχοντες που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τους χώρισαν τυχαία σε 3 ομάδες και τους έβαλαν να ακολουθήσουν 3 διαφορετικές διατροφές για 5 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2003. Αυτές ήταν οι εξής:

- Μεσογειακή δίαιτα που συμπληρώνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

- Μεσογειακή διατροφή που συμπληρώνεται με ξηρούς καρπούς.

- Μια τυπική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Στην έρευνα 43% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 80, και το 57% ήταν γυναίκες μεταξύ 60 και 80. Κανένας δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησαν τη μελέτη αλλά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είτε είχαν διαβήτη τύπου 2, είτε είχαν τουλάχιστον τρεις από τους επικινδύνους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων της παρακολούθησης, 288 συμμετέχοντες είχαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, οι συμμετέχοντες στη μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, και εκείνοι που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς είχαν 28% λιγότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές προτείνουν στους ανθρώπους που θέλουν ακόμη και τώρα να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους να ξεκινήσουν με μικρές αλλαγές μεσογειακής διατροφής όπως: όπως το να μην τρώνε κρέας για δύο ημέρες την εβδομάδα, να χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο και να αντικαταστήσουν το αλκοόλ με κόκκινο κρασί και κυρίως μαζί με γεύμα.

Όσο για τους ξηρούς καρπούς η έρευνα υποδεικνύει τα καρύδια ως την καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών για την υγεία της καρδιάς. Μια χούφτα την ημέρα λένε, είναι αρκετή.

Τα συμπεράσματά τους για την προληπτική δράση της μεσογειακής διατροφής έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση του «New England Journal of Medicine».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία νέα συνθετική ναρκωτική ουσία κάθε εβδομάδα...


Εξαπλώνονται ταχύτατα διεθνώς μέσω διαδικτύου, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ.

Την ολοένα αυξανόμενη χρήση συνθετικών ναρκωτικών, και την εμφάνιση νέων ουσιών, που εξαπλώνονται ταχύτητα παγκοσμίως, κυρίως μέσω του διαδικτύου, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπο Πουλόπουλο.

Στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης τονίσθηκε ότι οι ουσίες αυτές δεν υπόκεινται σήμερα σε διεθνή έλεγχο, αλλά έχουν παρόμοιο ψυχοδραστικό αποτέλεσμα με τα ελεγχόμενα ναρκωτικά.

Σε πολλές χώρες, μάλιστα, αυξάνονται τα περιστατικά στα επείγοντα και οι τηλεφωνικές κλήσεις στα κέντρα δηλητηριάσεων, ενώ έχουν σημειωθεί και θάνατοι μετά από χρήση αυτών των ουσιών.

Οι ουσίες αυτές ανήκουν, κυρίως, σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: συνθετικά καναβινοειδή, συνθετικές καθινόνες, πιπεραζίνες και φαινεθυλαμίνες.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι πολλές νέες ουσίες κατασκευάζονται στην Κίνα και την Ινδία.

Ένα σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διακίνηση των ουσιών μέσω διαδικτύου, αλλά και η εσφαλμένη εντύπωση του κοινού ότι οι ουσίες αυτές, επειδή δεν είναι απαγορευμένες δεν είναι και επιβλαβείς.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ο αριθμός των ανακοινώσεων για την εμφάνιση νέων ουσιών έχει αυξηθεί από πέντε τον χρόνο, όπως ήταν μεταξύ 2000 και 2005, σε περίπου δεκαπλάσιο αριθμό το 2011, αριθμός που αντιστοιχεί στην εμφάνιση μίας νέας ουσίας σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς παρακολούθησης της εμφάνισης νέων ψυχοδραστικών ουσιών στις παράνομες αγορές, καθώς και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, και προτρέπει για συντονισμένη δράση από την πλευρά των κρατών, ώστε να αποτραπεί η παρασκευή, διακίνηση και χρήση αυτών των ουσιών.

Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι μια άλλη σοβαρή απειλή για την υγεία και την κοινωνία σε πολλές χώρες.

Πρόκειται για φαινόμενο που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου και έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια και Νοτιανατολική Ασία, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων υπερβαίνει την κατάχρηση όλων των ελεγχόμενων ουσιών, με εξαίρεση την κάνναβη.

Επιπλέον, σε διάφορες χώρες, ιδίως στη Νότια Ασία γίνεται ενέσιμη χρήση συνταγογραφούμενων ουσιών, πράγμα που αυξάνει που αυξάνει τον κίνδυνο για HIV, ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C.

Στην έκθεση ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη χρήση διεγερτικών, όπως η μεθυλφαινιδάτη που σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Στη Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα, επειδή η χρήση των διεγερτικών αυτών συνδέεται με βελτίωση των σχολικών επιδόσεων και άμβλυνση των προβλημάτων συμπεριφοράς, υπάρχουν αναφορές ότι σχολεία και γονείς ασκούν μερικές φορές πιέσεις για συνταγογράφησή τους σε μαθητές στους οποίους δεν έχει γίνει κανονική διάγνωση του συνδρόμου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η συνολική έκταση της παράνομης καλλιέργειας κοκαΐνης στη Νότια Αμερική το 2011 μειώθηκε ελαφρά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι μεγάλες κατασχέσεις κάνναβης στη Νότια Αμερική, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, ως σημάδι σημαντικής αύξησης του μεγέθους της παραγωγής κάνναβης στην περιοχή.

Η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Οι αποσταθεροποιητικές συνέπειες της διακίνησης ναρκωτικών στην ασφάλεια της περιοχής έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα της συνδεόμενης με τα ναρκωτικά βίας από το 2006.

Παρά τη μείωση των ποσοστών επικράτησης για ορισμένα ναρκωτικά, η Βόρεια Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη αγορά παράνομων ναρκωτικών στον κόσμο, καθώς και η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τα ναρκωτικά. Περίπου ένας στους 20 θανάτους ατόμων μεταξύ 15 και 64 χρόνων στη Βόρεια Αμερική συνδέεται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

Η κατάχρηση των παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόκληση στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Ο αριθμός των διαδικτυακών τόπων, που πωλούν ψυχοδραστικά προϊόντα τα οποία προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερτετραπλασιάστηκε σε δύο χρόνια, με 690 τέτοιες ιστοσελίδες να λειτουργούν τον Ιανουάριο του 2012.

Ενώ η κάνναβη παραμένει η ουσία που καλλιεργείται, διακινείται και καταναλώνεται ευρύτερα στην Αφρική, τα διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης θεωρούνται νέα απειλή για την περιοχή.

Υπήρξε, επίσης, μια αύξηση στα επίπεδα της κατάχρησης κοκαΐνης στη Δυτική Αφρική, καθώς τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αναδειχθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης, από τη Νότια Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ανατολική και Νοτιανατολική Ασία συνεχίζει να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνολική έκταση παράνομης καλλιέργειας οπιούχου παπαρούνας στον κόσμο, η οποία εκπροσωπεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου.

Η Νοτιανατολική Ασία είναι επίσης κόμβος παράνομης παρασκευής για διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης με σχεδόν μισές από τις παγκόσμιες κατασχέσεις μεθαμφεταμίνης το 2010 να έχουν γίνει εκεί.

Η Δυτική Ασία εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παράνομης καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας οπίου και της παράνομης παραγωγής οπιούχων, κυρίως στο Αφγανιστάν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνική αποκατάστασης του μαστού


Σε συνέδριο στη Χιλή παρουσιάστηκαν οι καινούριες επεμβάσεις.

Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, αποκτούν εκ νέου οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί -λόγω καρκίνου- σε ολική μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική. Τα θεαματικά αποτελέσματα, των μικροχειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης μαστού, παρουσιάστηκαν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής στο Σαντιάγκο της Χιλής και απέσπασαν τον θαυμασμό της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Κι αυτό γιατί ο νέος μαστός της γυναίκας προσεγγίζει αυτόν που της είχε αφαιρεθεί λόγω του καρκίνου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε (24 Φεβρουαρίου -1 Μαρτίου 2013) με την συμμετοχή πλαστικών χειρουργών επανορθωτικής μικροχειρουργικής από 105 χώρες.

«Πράγματι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς ο νέος μαστός δημιουργείται από ιστό της γυναίκας, που λαμβάνεται από την κοιλιά, το μηρό η τον γλουτό της. Το αποτέλεσμα δείχνει σαν μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός, ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, MD, PhD, FEBOPRAS.

Σύμφωνα με τον Δρ Ανδρέα Γραββάνη, ο πλαστικός χειρουργός με ειδική εμπειρία στην επανορθωτική μικροχειρουργική, αρχικά επιλέγει και ενημερώνει την γυναίκα ποιο σημείο (κοιλιά, μηρός, γλουτός) είναι το πιο κατάλληλο ως κρημνός- μόσχευμα (ιστός - δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) για την αποκατάσταση. Τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συστηματικά στην Πλαστική Κλινική του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης διαρκεί 6 με 8 ώρες, η νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρης αποκατάσταση 4-6 εβδομάδες. Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap, star flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα .


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτική ιατρική


Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στον ανθρώπινο πόνο.

Πέρα από την κλασσική ιατρική, κατά καιρούς ακούμε για διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως είναι η ομοιοπαθητική και η ρεφλεξολογία που υπόσχονται να θεραπεύσουν τους ασθενείς. Τελικά περίτονος πρόκειται;

Ομοιοπαθητική

Τα όμοια των ομοίων εισίν και ιάματα

Τι είναι: Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ιατρικό σύστημα -με ρίζες στην αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη- που δίνει σημασία τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία.

Βασίζεται σε νόμους της φύσης, σέβεται την ιεραρχία σώμα-ψυχή-νους, ασκείται από ειδικευμένους γιατρούς και εφαρμόζεται με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Δεν είναι πανάκεια και συνεργάζεται στενά με την κλασική ιατρική.

Τι θεραπεύει: Πρακτικά μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει σε προβλήματα παθολογικά, παιδιατρικά, δερματολογικά, νευρολογικά, ψυχολογικά κ.ά.

Βελονισμός

Εξισορροπεί το συναίσθημα

Τι είναι: Είναι μία από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες εναλλακτικές θεραπείες, που γεννήθηκε στην Κίνα πριν από 2.000 χρόνια.

Πρόκειται για μια τελείως αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο, που θεραπεύει λειτουργικές παθήσεις και κατά την οποία εισάγονται ορισμένες βελόνες σε αυστηρά καθορισμένα σημεία του σώματος (πρόκειται για 2.000 σημεία, που συνδέονται με 12 κύρια και 8 δευτερεύοντα «κανάλια» του σώματος, τους λεγόμενους «μεσημβρινούς»).

Τι θεραπεύει: Πόνους (κεφαλόπονους, ημικρανίες, ισχιαλγίες), πόνους στα χέρια, στον αυχένα και στις αρθρώσεις, γαστρίτιδες, έλκη στομάχου, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, άσθμα, αϋπνίες, υπέρταση, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις, παχυσαρκία κ.ά.

Ρεφλεξολογία

Για χαλάρωση και ευεξία

Τι είναι: Πρόκειται για μια φυσική θεραπευτική μέθοδο, ηλικίας 5.000 χρόνων, που ελευθερώνει τις θεραπευτικές δυνάμεις για αυτοΐαση του σώματος, βοηθώντας τον οργανισμό να χαλαρώνει. Χαρίζει στο σώμα υγιή ισορροπία και θεωρεί ότι τα πέλματα και οι παλάμες είναι ο καθρέφτης του σώματός μας.

Με ειδικές, λοιπόν, μαλάξεις στα πέλματα και στις παλάμες, η ρεφλεξολογία «ξυπνά» και ενεργοποιεί την ικανότητα που διαθέτει κάθε οργανισμός να θεραπεύεται από μόνος του.

Τι θεραπεύει: Διατηρεί την ευεξία και ελαχιστοποιεί τα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος (ημικρανίες, δερματικά, δυσκοιλιότητα, κ.ά.).


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέννα με καισαρική τομή


Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζεται.

Τα πολύ υψηλά ποσοστά καισαρικών τοµών που καταγράφονται στη χώρα µας εύλογα γεννούν µια σειρά από ερωτήµατα. Διαβάστε τι ισχύει σχετικά με την επέμβαση.

Καισαρική εναντίον φυσιολογικού τοκετού

Οι καισαρικές τοµές ενέχουν κάποιους κινδύνους, για τους οποίους συνήθως οι έγκυες γυναίκες δεν ενηµερώνονται επαρκώς από το γιατρό τους.

Στους κινδύνους αυτούς συµπεριλαµβάνονται το κοιλιακό άλγος (πόνος) µετά τον τοκετό, τα τραύµατα στην ουροδόχο κύστη και τον ουρητήρα και η πιθανότητα η µητέρα να υποστεί θροµβο-εµβολικό επεισόδιο, οπότε να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης είναι µεγαλύτερη η πιθανότητα εµφάνισης πρόδροµου πλακούντα ή ρήξης της µήτρας σε επόµενη εγκυµοσύνη.

Τέλος, στατιστικά, η µητρική θνησιµότητα είναι µεγαλύτερη στις καισαρικές τοµές. Υπάρχουν βέβαια και κάποια οφέλη, αφού µε την καισαρική αποφεύγονται ο πόνος στο περίνεο (οι µύες µεταξύ των ποδιών που υποστηρίζουν τη µήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο) και ο κίνδυνος χαλάρωσης της πυέλου (που µε την πάροδο των ετών οδηγεί σε ακράτεια ούρων), καθώς και η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων.

Πότε πρέπει να γίνεται

Προγραµµατισµένη καισαρική τοµή πρέπει να γίνεται µόνο αν ισχύει έστω και µία από τις ακόλουθες αιτίες:

- Το έµβρυο βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, δηλαδή κατεβαίνει µε τα πόδια αντί µε το κεφάλι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού είναι 8-10 φορές πιο επικίνδυνη για το έµβρυο.

- Όταν πρόκειται για δίδυµη ή πολύδυµη κύηση και το πρώτο έµβρυο έρχεται µε ισχιακή προβολή. Αν όµως το πρώτο έµβρυο έχει κεφαλική προβολή (δηλαδή κατεβαίνει σωστά µε το κεφάλι) και δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, µπορεί να επιχειρηθεί φυσιολογικός τοκετός.

- Η µητέρα φέρει λοίµωξη από τον ιό HIV ή τον ιό της ηπατίτιδας C (συνήθως αυτές οι δύο λοιµώξεις συνυπάρχουν) ή λοίµωξη του κατώτερου γεννητικού συστήµατος µε τον ιό των ανθρωπίνων θηλωµάτων HPV ή µε τον ιό του έρπητα. Στις περιπτώσεις αυτές αντενδείκνυται ο φυσιολογικός τοκετός, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να µολυνθεί και το έµβρυο.

Στους ιούς HIV και της ηπατίτιδας C αυτό γίνεται µέσω του αίµατος, ενώ για τους άλλους δύο ιούς (HPV και έρπητα) η µετάδοση πραγµατοποιείται µε άµεση επαφή κατά τη δίοδο του µωρού από το γενετικό σωλήνα της µητέρας.

- Η µητέρα δεν έχει απολύτως φυσιολογική κύηση, αλλά εµφανίζει προδροµικό πλακούντα 3ου και 4ου βαθµού. Η διαταραχή αυτή εµποδίζει την κάθοδο του εµβρύου και τη διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού. Σε ηπιότερο στάδιο ωστόσο (επιχείλιος πλακούντας 2ου βαθµού) δεν είναι αποτρεπτική για φυσιολογικό τοκετό.

- Το έµβρυο εµφανίζει υπολειπόµενη ανάπτυξη –δηλαδή είναι µικρό για την ηλικία της κύησης– ή ο τοκετός ξεκινά πρόωρα µε το έµβρυο σε λανθασµένη θέση (ισχιακή ή εγκάρσια προβολή).

Απορίες…

- Αν µια γυναίκα γεννήσει το πρώτο της παιδί µε καισαρική, µπορεί να γεννήσει το δεύτερο µε φυσιολογικό τοκετό;

Ναι, εφόσον δεν εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι που την οδήγησαν στην καισαρική την πρώτη φορά.

- Αν η καισαρική τοµή αρχικά επιλέχθηκε εξαιτίας εµβρυοπυελικής δυσαναλογίας (µεγάλο παιδί, µικρή πύελος) κατά τον πρώτο τοκετό ή ισχιακής προβολής του παιδιού και οι ίδιοι λόγοι ξαναεµφανίζονται στη δεύτερη εγκυµοσύνη, τότε πρέπει υποχρεωτικά να επαναληφθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η µητέρα µπορεί να γεννήσει το δεύτερο παιδί φυσιολογικά.

Πρέπει να γνωρίζει όµως ότι έτσι είναι πιο συχνός ο κίνδυνος ρήξης της µήτρας και µεγαλύτερος ο κίνδυνος για υποξία (ασφυξία) του µωρού στη διάρκεια του τοκετού. Γι’ αυτό άλλωστε το έµβρυο πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς κατά τον τοκετό και αυτός να γίνεται σε µονάδα που αντιµετωπίζει επείγοντα περιστατικά.

- Είναι προτιµότερο η καισαρική τοµή να γίνεται µε επισκληρίδιο ή µε ολική νάρκωση;

Η επισκληρίδιος αναισθησία υπερέχει της ολικής νάρκωσης, καθώς έχει µικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Η εµµονή µε την καισαρική τοµή ευθύνεται για το φαινόµενο των µη γεννήσεων τα Σαββατοκύριακα, τις νύχτες και τις αργίες;

Όχι, είναι λάθος να τα φορτώνουµε όλα στην καισαρική. Πολύ συχνά υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να γίνει προγραµµατισµένος τοκετός µε καισαρική, ενώ πολλές φορές το ζητάει η ίδια η γυναίκα επειδή φοβάται τις ωδίνες ή επειδή θέλει να κάνει τα πράγµατα στο δικό της χρόνο.

Και είναι λογικό αυτό να µην γίνεται Σαββατοκύριακα, νύχτες και αργίες, γιατί τότε τα νοσοκοµεία δουλεύουν µε µειωµένο προσωπικό και, αν υπάρξει κάποια ανάγκη, ίσως προκύψουν διάφορα προβλήµατα αφού µια γέννα µπορεί να έχει και επιπλοκές. Κανένας λογικός γιατρός δεν προγραµµατίζει καισαρική τοµή υπό αυτές τις συνθήκες.

Μύθοι και αλήθειες

Οι γυναίκες που κάνουν εξωσωµατική γονιµοποίηση πρέπει να γεννήσουν υποχρεωτικά µε καισαρική τοµή.

Τι ισχύει: Η εξωσωµατική γονιµοποίηση δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική, εκτός κι αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, τους οποίους θα λάβει υπόψη του ο γιατρός.

Αν η µητέρα έχει µυωπία, πρέπει οπωσδήποτε να γεννήσει µε καισαρική για να µην κινδυνέψει να υποστεί αποκόλληση αµφιβληστροειδούς.

Τι ισχύει: Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας, η γυναίκα µπορεί να γεννήσει φυσιολογικά, αρκεί να µειωθούν στο ελάχιστο οι εξωθήσεις κατά το 2ο στάδιο του τοκετού, κάτι που επιτυγχάνεται µε τη χρήση βεντούζας ή εµβρυουλκού.

Οι έγκυες άνω των 40 ετών πρέπει να γεννούν µόνο µε καισαρική.

Τι ισχύει: ∆εν υπάρχει ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο πρέπει να επιλέγεται η καισαρική τοµή, εκτός κι αν συντρέχουν οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στατιστικά το 20-30% των γυναικών που γεννούν µε καισαρική τοµή το πρώτο παιδί µπορούν να γεννήσουν το επόµενο µε φυσιολογικό τοκετό. Στην Ελλάδα ωστόσο σχεδόν όλες οι γυναίκες που έκαναν καισαρική την πρώτη φορά γεννούν έτσι και τα επόµενα παιδιά τους.

Είναι λάθος να ζητά η µητέρα την καισαρική τοµή;

Ναι, αν το κάνει στηριζόµενη σε αβάσιµους φόβους και για λανθασµένους λόγους. Στην Ελλάδα οι περισσότερες µητέρες ζητούν την καισαρική επειδή φοβούνται τον πόνο της φυσιολογικής γέννας, ο οποίος µπορεί να περιοριστεί πολύ -ουσιαστικά να εξαλειφθεί– χάρη στην επισκληρίδιο αναισθησία.

Επίσης, οι Ελληνίδες θεωρούν την καισαρική τοµή ασφαλέστερη µέθοδο για τις ίδιες και το έµβρυο, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό.

Η καισαρική τοµή σε αριθµούς

- Σε σύγκριση µε τις υπόλοιπες Ευρωπαίες, οι Ελληνίδες γεννούν δύο φορές συχνότερα µε καισαρική τοµή.

- Από τις 100.000 γεννήσεις που έχουµε στη χώρα µας ετησίως οι 40.000 γίνονται µε καισαρική τοµή (δηλαδή σχεδόν η µία στις δύο).

- Η συχνότητα των γεννήσεων µε καισαρική τοµή τρπλασιάστηκε την τελευταία 10ετία. Από 9% (του συνόλου των γεννήσεων) το ποσοστό έφτασε στο 25% για την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 40%.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στην Ε.Ε. εμφανίζουν οι Έλληνες


Σλοβακία και Σλοβένια διατηρούν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας και υγείας στην ΕΕ εμφανίζουν οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αναφέρονται στο 2011.

Ειδικότερα, το προσδόκιμο υγιούς βίου κατά τη γέννηση στην Ελλάδα ήταν, το 2011, στα 66,9 χρόνια για τις γυναίκες και στα 66,4 χρόνια για τους άνδρες.

Η Ελλάδα εμφανίζει, μαζί με την Ιρλανδία, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Μάλτα (70,7 χρόνια για τις γυναίκες και 70,3 χρόνια για τους άνδρες), τη Σουηδία (70,2- 71,1 χρόνια, αντίστοιχα) και το Λουξεμβούργο (67,1- 65,8 χρόνια).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Σλοβακία (52,3- 52,1 χρόνια) και τη Σλοβενία (53,8- 54 χρόνια), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος για την ΕΕ των 27 είναι 62,2 για τις γυναίκες και 61,8 για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην ηλικία των 50, το προσδόκιμο υγιούς βίου αυξάνεται στην Ελλάδα κατά 19,2 χρόνια για τις γυναίκες, δηλαδή φτάνει στα 69,2 χρόνια (67,9 στην ΕΕ) και για τους άνδρες κατά 19,7 χρόνια (69,7 έναντι 67,5 στην ΕΕ).

Παράλληλα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στα 65 το προσδόκιμο υγιούς βίου στην Ελλάδα αυξάνεται στα 72,8 για τις γυναίκες (73,6 στην ΕΕ) και για τους άνδρες στα 74,1 χρόνια (73,6 στην ΕΕ).



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία Σοκ: Όταν οι γείτονες αντιδρούν στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των ΑμεΑ στην θάλασσα





Μετά λύπης και απορίας για την κοινωνία που ζούμε, έλαβα το παρακάτω email και το μεταφέρω αυτούσιο, όπως το έλαβα, για να το δουν όλοι. Να μπει σαν ανάρτηση σε μορφή καταγγελίας. Το μυαλό μου, και φαντάζομαι κάθε λογικού ανθρώπου, δεν μπορεί να φανταστεί πως υπάρχουν άνθρωποι που εμποδίζουν το δικαίωμα που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δωρεάν και ελεύθερο: την πρόσβαση σε κάποια παραλία. Ας δούμε όμως τι λέει ο κύριος Αλέξης:

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση και την δυναμική συμπαράσταση που δείχνετε για αυτό το θέμα. Πρόκειται για μια μικρή παραλία στην περιοχή Αγία Μαρίνα Κερατέας, με πέταλο πρόσβασης μήκους περίπου 50μ. όπου υπάρχουν τρεις σκάλες (φωτο 01). Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε από κοντά τις σκάλες (φωτο 02,03,04,05). Σας επισυνάπτω φωτογραφίες που δείχνουν την παραλία και την διαμόρφωση που έγινε ώστε να εξυπηρετηθούν άτομα ΑμεΑ και ΑΜΚ, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους χρήστες της παραλίας.


Η πρόσβαση έγινε σε σημείο που εγκρίθηκε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Επιπλέον ήταν το σημείο με την χαμηλότερη υψομετρική διαφορά παραλίας και δρόμου (φωτο 06 και 07 για σύγκριση πριν και μετά). Το σημαντικότερο είναι ότι το άνοιγμα και η διαμόρφωση για την πρόσβαση στην παραλία έγινε χωρίς να θίξει καθόλου τον περιβάλλοντα χώρο.

Επισυνάπτω επίσης, την αίτηση του ατόμου ΑμεΑ (με σκλήρυνση κατά πλάκας, τετραπληγική με ελάχιστη ικανότητα στο δεξί χέρι) που με δικά της έξοδα προσφέρει το έργο στην περιοχή. 

Ακόμα, σας επισυνάπτω τον κανονισμό του Λιμεναρχείου και ότι ορίζει ο νόμος (σελ. 1,2).
Και τέλος, την απάντηση (στην αίτηση του ατόμου ΑμεΑ) της Κτηματικής Υπηρεσίας (υπεύθυνος Κος Π. Τοτόμης) στην οποία αναφέρεται πως δεν έχει αντίρρηση για την κατασκευή και δίνει τις προδιαγραφές, οι οποίες τηρήθηκαν (σελ. 1,2).
Οι ιδιοκτήτες δύο σπιτιών, που βρίσκονται πιο κοντά στην παραλία, "ενοχλήθηκαν" με το θέμα και με "επιχειρήματα" του τύπου:

  • να φύγουν οι ανάπηροι και να πάνε αλλού να κάνουν μπάνιο, όχι εδώ μπροστά στο σπίτι μας
  • με το άνοιγμα της ράμπας (1,20 μ. πλάτος) χάνεται μια θέση για να παρκάρει αυτοκίνητο στη σκιά !!!
"Κατάφεραν" να αναστείλουν επ'αορίστο την σχετική άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας και επιπλέον απειλούν με μηνύσεις τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, ο οποίος πρέπει να τονίσω πως είναι συμπαραστάτης των ατόμων ΑμεΑ.

Η κατάσταση τώρα έχει ως εξής. Η Κτηματική Υπηρεσία πρέπει να στείλει άτομα για να κάνουν πραγματογνωμοσύνη και να υποδείξουν (αν αυτό κρίνουν πως είναι αναγκαίο) κάποιο άλλο σημείο ως καταλληλότερο για να γίνει νέα διαμόρφωση της παραλίας. Αν αυτό καθυστερήσει θα έχει ως συνέπεια άλλο ένα καλοκαίρι να χαθεί από κωλυσιεργίες ή από έλλειψη ευαισθησίας που μετά λύπης μου διαπιστώνω πως χαρακτηρίζει αρκετούς.


























Ας ελπίσουμε η πολιτεία να δώσει άμεσα λύση.

Νότης


Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις "μαϊμού" σε πρώην βουλευτές


Επτά πρώην βουλευτές, 25 ιερείς, 92 πρώην δήμαρχοι και νομάρχες, 420 δημόσιοι υπάλληλοι, 243 στρατιωτικοί, 366 ανάπηροι πολέμου και πέντε δικαστικοί εισέπρατταν εδώ και χρόνια συντάξεις-"μαϊμού" . Η ανακάλυψη έγινε μόλις προχθές έπειτα από έλεγχο που διενήργησε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς.Πώς το διαπίστωσαν; Όταν έγινε η απογραφή συνταξιούχων και διαπιστώθηκε ότι 2.368 περιπτώσεις δεν απεγράφησαν και ότι οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις έφθαναν το ποσό των 24 εκ. ευρώ, βρήκαν και τις "μαϊμού" βουλευτικές συντάξεις. Πραγματικά οι οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη είτε πρόκειται για βουλευτές που είχαν αποβιώσει και οι οικογένειές τους "ξέχασαν" να δηλώσουν την απώλεια είτε για βουλευτές που δεν είχαν συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια και με διάφορες μεθόδους το κατάφεραν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα διαφορετικό… διαφημιστικό


Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για την «υπερβολή» τους στα μέτρα ασφαλείας και στους κανονισμούς. Σίγουρα όμως μπορείς να πεις ότι είναι μια χώρα με αυξημένη παραγωγικότητα και οργάνωση.

Προκειμένου λοιπόν να δείξει κάποιος στην Αγγλία ότι η ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε θανάσιμα ατυχήματα και ότι δεν είναι όλα τα αμάξια φτιαγμένα με προδιαγραφές supercar για να τρέχουν , δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο αρχικά θα σας ενθουσιάσει, αλλά στην συνέχεια θα σας προβληματίσει και θα σας βάλει σε σκέψεις αναφορικά με τα όρια όταν μιλάμε για ταχύτητα σε δημόσιους δρόμους.






Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Φωτογραφία «χωρίς σχόλιο»



«Χωρίς σχόλιο» θα μπορούσε να αναφέρει η λεζάντα στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ξάνθη, και κάνει τον γύρο του ίντερνετ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα αναπηρικό αμαξίδιο, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Ξάνθης, που έφτασε στη ράμπα αλλά διαπίστωσε ότι ένα ΙΧ είχε κλείσει την πρόσβαση και είχε εγκλωβίσει το συμπολίτη του.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το xanthipress.gr, συνέβη στη συμβολή της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου με την πάροδο της Ύδρας και έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια, καθώς έχει δημοσιευτεί ήδη στο facebook.




Διαβάστε περισσότερα...

Στη λίστα με τους επίορκους 1301 άτομα


Την λίστα με τους επίορκους που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής». Στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2012.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι τέτοιο το χάος που επικρατεί στα θέματα που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους στο Δημόσιο, που ανάγκασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ικανοποιούνται στη δημόσια διοίκηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα πειθαρχικά συμβούλια. Οι ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποίησε αμέσως τα στοιχεία στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μόλις του ζητήθηκε.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται οι 1.301 υπάλληλοι είναι σοβαρά και αφορούν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις παράβασης καθήκοντος μέχρι πλαστογραφίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί και του αριθμού των υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για παραπάνω από ένα αδικήματα.

Όπως προκύπτει από τη λίστα των επίορκων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεγαλύτερη ομάδα υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες και δημοτικές επιχειρήσεις), όπου ο αριθμός των υπαλλήλων που διώκονται από το 2007 μέχρι το 2012 αγγίζει τους 619, που αντιστοιχεί στο 47% των περιπτώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για το νέο ιό του αναπνευστικού


Προειδοποίηση προς τις πολιτειακές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ να έχουν το νου τους για τον θανατηφόρο, νέο ιό του αναπνευστικού εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), καθώς ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του.

Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης και θανάτου από τον νέο κοροναϊό (NCoV) έχουν σημειωθεί στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τρία κρούσματα στη Βρετανία έδειξαν πως είναι πιθανή η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, γράφουν τα CDC στην εβδομαδιαία έκθεσή τους.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον NCoV, γεγονός που ανεβάζει τα παγκόσμια κρούσματα σε 14, με οκτώ από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το όγδοο θύμα είναι ένας 69χρονος από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 10 Φεβρουαρίου και κατέληξε εννέα ημέρες αργότερα.

Ο άνδρας αυτός είναι ο πέμπτος νεκρός στη Σαουδική Αραβία από τη νόσο, ενώ δύο έχουν πεθάνει στην Ιορδανία και ένας στη Βρετανία. Κρούσμα της νόσου έχει επίσης σημειωθεί στη Γερμανία, σε έναν άντρα από το Κατάρ.

Ο νέος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με αυτούς που προκαλούν τις εποχιακές ιώσεις (τα κρυολογήματα, δηλαδή). Ένας κοροναϊός ήταν υπεύθυνος και για την επιδημία του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) που ξέσπασε το 2003, προσβάλλοντας παγκοσμίως 8.000 ανθρώπους και κοστίζοντας τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα του νέου ιού στην αμερικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των CDC, οι λοιμώξεις στη Βρετανία άρχισαν με έναν 60χρονο ο οποίος είχε ταξιδεύσει στο Πακιστάν και στη Σαουδική Αραβία, και παρουσίασε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα στις 24 Ιανουαρίου 2013.

Οι εξετάσεις που του έγιναν έδειξαν πως είχε μολυνθεί τόσο από τον NCoV, όσο και από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων.

Ο άνδρας αυτός μετέδωσε τον NCoVσε δύο μέλη της οικογένειάς του: στον 39χρονο γιο του ο οποίος έπασχε από υποκείμενο πρόβλημα υγείας και υπέκυψε στη νόσο, και σε μία γυναίκα (δεν έχει δημοσιοποιηθεί αν ήταν η γυναίκα ή η κόρη του) η οποία αρρώστησε στις 5 Φεβρουαρίου αλλά έγινε καλά, δίχως να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα CDC λένε πως όσοι παρουσιάζουν οξεία αναπνευστική νόσο μέσα σε 10 ημέρες από την επιστροφή τους από την αραβική χερσόνησο ή παρακείμενες χώρες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο για τυχόν μόλυνσή τους από το νέο ιό.

Μάλιστα για καλύτερη ενημέρωση γιατρών και κοινού, δημιούργησαν μία ειδική ιστοσελίδα, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με τα νεότερα για το όλο θέμα. Τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης από το νέο ιό είναι υψηλός πυρετός, έντονος βήχας και δύσπνοια.



Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για απορρόφηση 400.000 ανέργων


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία με θέσπιση «ειδικού μισθού» 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της τρόικας. Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόσθηκε στη Λετονία.

Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της τρόικας με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών ως προς το σκέλος της μαζικής απορρόφησης ανέργων έως ένα βαθμό έρχεται να παραβιάσει... ανοιχτές πόρτες, καθώς ήδη έχει ανατεθεί από το υπουργείο στον ΟΑΕΔ η κατάρτιση προγράμματος για 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Το ενδιαφέρον, όμως, που έρχεται μέσα από την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.

Η επιλογή ενός τόσο θηριώδους προγράμματος προσιδιάζει στη θεωρία του «έσχατου εργοδότη», δηλαδή του κράτους που μπορεί να απορροφήσει, λόγω των αναγκών που έχει σε υποστήριξη των κοινωνικών του υποδομών, έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων


Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός, να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου να «ξεπαγώσουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές, το τελευταίο διάστημα, έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια που προβλέπουν:

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%.

Πάντως, ακόμα και το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ισχυρό ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο θεωρείται ένα πρώτο βήμα προκειμένου να «κινηθεί» η κτηματαγορά.

Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων που ανέρχεται στο 23% (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.).

Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στο 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.



Διαβάστε περισσότερα...