Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Προ των πυλών οι νέες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα»


ΑΔΕΔΥ: Πρέπει ανατραπεί αυτή η πολιτική.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του κράτους, σαρώνει τα πάντα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας ότι οι νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα είναι προ των πυλών.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει, επίσης, πως οι νέοι Οργανισμοί των πρώτων Υπουργείων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνουν περικοπή σε δομές άνω του 50% και μείωση των θέσεων της εργασίας έως και 30%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Οι μάσκες έπεσαν! Η Κυβέρνηση απόλυτα υποταγμένη στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, επισπεύδει τις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί το σχεδιασμό για βίαιη συρρίκνωση του Δημοσίου, αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο κόστος που θα προκληθεί στην ελληνική Κοινωνία τόσο από τον περιορισμό των Δημοσίων – Κοινωνικών Αγαθών όσο και από την επιπλέον αύξηση της ανεργίας, η οποία ήδη έχει σκαρφαλώσει στο 27%.

Οι νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα είναι προ των πυλών!

Σε συνέχεια των «εφέδρων» της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και των «διαθεσίμων» ΔΕ Διοικητικών Αορίστου Χρόνου και με όχημα, αυτή τη φορά, τη διαδικασία αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών και Δομών του Κράτους, προχωρούν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις Υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων.

Είναι αποκαλυπτικό ότι οι νέοι Οργανισμοί των πρώτων Υπουργείων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνουν περικοπή σε δομές άνω του 50% και μείωση των θέσεων της εργασίας έως και 30% και πασιφανές ότι χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία για να νομιμοποιήσουν τις απολύσεις που ζητεί η Τρόικα (25.000 απολύσεις μέσα στο 2013, εκ των οποίων τις μισές μέχρι τον Ιούνιο!).

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του Κράτους, σαρώνει τα πάντα!

Πρόκειται για μία απόλυτα συνειδητή επιλογή!

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική περίοδο, που η ελληνική Κοινωνία -των εκατοντάδων χιλιάδων «λουκέτων» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του 1,5 εκατ. ανέργων και των 3 εκατ. πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας- έχει ανάγκη την ύπαρξη και παροχή υπηρεσιών εκ μέρους τους Κράτους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κι όμως! Η Κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ότι «θα παραμείνει στο Δημόσιο ό,τι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες!»

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

Η συλλογική δράση, η συνέχιση και η διεύρυνση του κοινού αγώνα, με τη συμμετοχή όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Η καθολική συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 20 του Φλεβάρη, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ισοπεδώνει την ελληνική κοινωνία, είναι υπόθεση όλων μας.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική Νίκη!!!»



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δέσμευση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.02.2013

Σε διαδήλωση ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους στη Βουλή εξελίχθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη έγινε δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο οποίος όμως ζήτησε περαιτέρω πίστωση χρόνου ενώ οι απαντήσεις του στα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ κρίθηκαν μη ικανοποιητικές.

Κάτω από την πίεση της κρίσης που ισοπεδώνει το βιοτικό επίπεδο της αναπηρικής οικογένειας, οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τη Βουλή όπου η αντιπροσωπεία των ατόμων με αναπηρία έγινε δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Μπούρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μπούρας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, όπως επίσης δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει να συντονίσει τα αρμόδια υπουργεία γύρω από τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Η ΕΣΑμεΑ αναμένει με ενδιαφέρον, αν αυτή τη φορά τουλάχιστον τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι «Για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρχηγών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Από τον πρωθυπουργό, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη ζητάμε να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, απαιτούμε να ακουστούν τα αιτήματά μας και να μην πληρώσουν τα άτομα με αναπηρία μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. Θα συνεχίσουμε να το λέμε σε όλους τους τόνους, εμείς, τα άτομα με αναπηρία, δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία!» .Ο κ. Βαρδακαστάνης ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 26 Φεβρουαρίου η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών πραγματοποιεί παν - τυφλική κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ και η ΕΣΑμεΑ προγραμματίζει πανελλήνια παν αναπηρική κινητοποίηση για τον Μάρτιο.

Η Συνομοσπονδία ζητά την προστασία των συνταξιούχων και εργαζομένων που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή είναι γονείς/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία από τις πρόσφατες επώδυνες μειώσεις των συντάξεων και μισθών.

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια να διατάξει έρευνα για την αναίτια βίαιη συμπεριφορά που επέδειξε η αστυνομία για μία ακόμη φορά.

Φωτογραφικό υλικό στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook Esamea Ncdp.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Πρωτοπόρος η Ελλάδα" στην ΕΕ για το νερό


Στο θέμα ιδιωτικοποίησης του τομέα ύδρευσης στην Ελλάδα, όπου η χώρα είναι «πρωτοπόρος στην ΕΕ», όπως σχολιάζεται ήδη στον τίτλο της, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία), με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ.

Η πώληση της ΕΥΑΘ θα λειτουργήσει, όπως σημειώνεται, ως πιλοτικό πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της πολύ μεγαλύτερης ΕΥΔΑΠ, μετά και την έκδοση, τέλη Ιανουαρίου, της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο ύδρευσης και αποχέτευσης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε πολλές κοινοτικές χώρες, ενώ στην Αυστρία έχει τοποθετηθεί αντίθετα όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.

Επικριτές της αμφιλεγόμενης οδηγίας, για την οποία καλείται να ψηφίσει τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καταγγέλλουν ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης από την «πίσω πόρτα», κάτι που απορρίπτει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

Σύμφωνα με τον Φίσλερ, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού ή ξεπούλημά του σε κάποιον, αλλά για παραχωρήσεις, όπως ήδη γίνεται από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης για πολλούς τομείς, όπως τη διαχείριση απορριμμάτων, ωστόσο οι αντίπαλοι της ιδιωτικοποίησης συμφωνούν στο γεγονός πως ακριβώς στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα επιχειρείται αυτό το πείραμα για ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της ΕΥΑΘ - της οποίας η αξία στο χρηματιστήριο ανέρχεται στα 218 εκατομμύρια ευρώ - το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και προς πώληση διατίθεται το 51% των μετοχών της, ενώ το μερίδιο του δημοσίου ανέρχεται σήμερα στο 74,02%.

Όμως τα σχέδια αυτά προκαλούν στην Ελλάδα έντονη αντίσταση κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα ύδρευσης, καθώς, όπως δηλώνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό» και η ίδια καλεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, προειδοποιώντας πως «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί προσεχώς από την κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά βραχύβια».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεμαραθώνιος για... καυσόξυλα!


Η δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας σχεδιάζει να προβάλει από απόψε και για δώδεκα συνεχόμενες ώρες ένα αναμμένο τζάκι, με σχολιασμό από ειδικούς στα καυσόξυλα, συμβουλές και μικρά μαθήματα πολιτιστικής παράδοσης.

«Θα συζητήσουμε για παράξενα πράγματα όπως το κάψιμο, η κοπή και το στοίβαγμα των ξύλων αλλά θα έχουμε και πολιτιστικά στιγμιότυπα, με μουσική και ποιήματα», εξήγησε ο Ρούνε Μέκλεμπουστ, παραγωγός στο κρατικό κανάλι NRK, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είναι ένα πολύ αργό αλλά αξιόλογο τηλεοπτικό πρόγραμμα».

Ο Μέκλεμπουστ πήρε την ιδέα για το σόου από την απρόσμενη επιτυχία ενός βιβλίου για τα κούτσουρα που έγραψε ο Λαρς Μίτινγκ ο διασημότερος ειδικός στα καυσόξυλα στη Νορβηγία.

Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Hel Ved», που μεταφράζεται «Ισχυρός Χαρακτήρας». Ταυτόχρονα ο τίτλος κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη Ved που σημαίνει «καυσόξυλο». Το βιβλίο έχει πουλήσει 130.000 αντίτυπα από πέρσι και σύμφωνα με τον εκδότη του ήταν δεύτερο σε πωλήσεις, μετά τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι». Φυσικά, ο Μίτινγκ θα είναι καλεσμένος στον 12ωρο μαραθώνιο του τζακιού.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το NRK επιλέγει να προβάλει ένα «παράξενο» πρόγραμμα. Το 2011 έπαιζε επί 134 ώρες το ταξίδι ενός κρουαζιερόπλοιου που ανέβαινε τα παράλια της Νορβηγίας προς την Αρκτική, σπάζοντας έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο, συνεχές τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Το ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές αφού η τηλεθέαση κάποια στιγμή έφτασε το 60%, δηλαδή 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν γυρίσει στο κανάλι και παρακολουθούσαν το πλοίο. Παλαιότερα, η οκτάωρη προβολή ενός τρένου που πήγαινε από το Όσλο στο Μπέργκεν είχε τέτοια ανταπόκριση από το κοινό που το NRK αναγκάστηκε να προβάλλει ξανά το πρόγραμμα σε επανάληψη.

«Οι άνθρωποι στη Νορβηγία έχουν μια πνευματική σχέση με τη φωτιά. Η φωτιά είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ και αν δεν είχαμε καυσόξυλα δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στη Νορβηγία, θα παγώναμε», εξήγησε ο Μέκλεμπουστ που εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα νούμερα που θα κάνει απόψε το αναμμένο τζάκι.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Συζητήθηκε η τακτοποίηση αυθαιρέτων


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς για 30 χρόνια, καθώς και η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη ρύθμιση αυθαιρέτων («Πράσινο Ταμείο»), κ.λπ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και άλλων περιοχών, επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον αντισυνταγματικό Ν. 4014/2011, που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Ειδικότερα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνταγματικές αρχές της ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος βάσει επιστημονικού σχεδιασμού, τη συνταγματική αρχή της ισότητας, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κ.λπ.

Οι δικηγόροι τόσο του Δημοσίου όσο και των κατοίκων που προσέφυγαν στο δικαστήριο ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους.

Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα νομολογία και οι παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι κατά των αυθαιρέτων και ειδικά της νέας γενιάς. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους Δελφούς η πρώτη επέμβαση εγκεφάλου


Η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε γύρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχή των Δελφών. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν το κρανίο ενός άντρα από την περιοχή της Κίρρας στη Φωκίδα.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στην έρευνα τους οι ειδικοί, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση World Neurosurgery, μετά την επέμβαση, ο άντρας έζησε για κάποιους μήνες ή χρόνο μέχρι που τελικά πέθανε σε ηλικία 30 έως 35 χρονών.

Ο κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ειδικός σε θέματα παλαιοπαθολογίας. Όταν η αρχαιολόγος κα. Δέσποινα Σκορδά του έδειξε το κρανίο, πρόσεξε μία οπή στο δεξί κροταφικό οστό.

Από το μυαλό του πέρασε το ενδεχόμενο η οπή αυτή να προήλθε από χειρουργική επέμβαση με τρυπανισμό καθώς αν επρόκειτο για θανάσιμο τραύμα από βέλος, «τότε το κρανίο θα έφερε κατάγματα», όπως λέει ο ίδιος στα ΝΕΑ. Οι κρανιογκεφαλικές επεμβάσεις με τρυπανισμό, γίνονταν όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα πολύ παλιότερα σε άλλες περιοχές της Γης, όπως στη Γαλλία, την Ινδία, τους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής.

Η πρώτη όμως επιστημονική περιγραφή του τρυπανισμού ανήκει στον Ιπποκράτη ο οποίος τη συστήνει ως θεραπεία για τραύματα του κεφαλιού και ιδίως κρανιακά κατάγματα.

Στους Δελφούς, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, οι αναθυμιάσεις από αέρια που αναδύονταν μέσα από το έδαφος, προϊδέαζαν την περιοχή ως ιδανικό τόπο για να γίνει μία τέτοια επέμβαση.

Πολύωρη επέμβαση

«Ο ασθενής έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, σε αναλγησία, και εκείνη την εποχή στο βαθμό που γνωρίζουμε δεν υπήρχαν οι γνώσεις για την παρασκευή κάποιας ουσίας που να προκαλεί αναισθησία», λέει ο κ. Μ. Παπαγρηγοράκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Επομένως είναι πολύ πιθανό η επέμβαση να έγινε κοντά σε κάποιο γεωλογικό σχηματισμό απ’ όπου αναδύονταν αναθυμιάσεις.

Οι έλληνες επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άντρας που υποβλήθηκε στην επέμβαση, έπασχε μάλλον από κάποια μορφή επιληψίας. «Η διάνοιξη οπής στο κρανίο φάνταζε στα μάτια των θεραπευτών ως η ιδανική λύση για την απαλλαγή των ασθενών από “κακά πνεύματα”. Η επέμβαση άνοιγε κατά την πεποίθησή τους, ένα παράθυρο για να διαφύγουν από το κεφάλι».

Οι έλληνες ειδικοί, εξέτασαν το κρανίο σε αξονικό τομογράφο για να μελετήσουν τη δομή του οστού όπου είχε γίνει η επέμβαση. Η οπή είχε σχήμα ωοειδές με διαστάσεις 8 επί 7,5 χιλιοστά και τα άκρα της ήταν κυρτωμένα, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία της επούλωσης είχε ξεκινήσει μετά την επέμβαση.

Ήταν σίγουρα μια πολύωρη επέμβαση και επώδυνη για τον ασθενή, παρά την κατάσταση μέθης που βρισκόταν. Η μορφολογία του σχήματος της οπής, κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τρίβοντας πάνω στο κρανίο κάποιο λίθινο, κατά πάσα πιθανότητα, εργαλείο.

Με τον τρόπο αυτό γινόταν ο τρυπανισμός του κρανίου, το οποίο στη συνέχεια επουλωνόταν. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είδους ασθένειες (εκτός από επιληψία) επεδίωκαν να γιατρεύουν οι θεραπευτές με τη μέθοδο του τρυπανισμού.

Στην επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, μετείχαν ακόμη ο κ. Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος, ο κ. Μανώλης Τσιλιβάκος, ανθρωπολόγος, ο κ. Αντώνης Κουσούλης, ιατρός, ο κ. Γιώργος Ορφανίδης, νευροχειρουργός, και ο κ. Φίλιππος Συνοδινός, ορθοδοντικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί «μαϊμού» στη Θεσσαλονίκη


Γιατροί «μαϊμού» έχουν αρχίσει να εισβάλλουν επικίνδυνα στη Θεσσαλονίκη, εξαπατώντας τους πολίτες. Μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης, εντύπων, αλλά και μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα διαφημίζουν φθηνές, αλλά αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες υγείας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους ανυποψίαστους πολίτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας αισθητικού, η οποία διαφημιζόταν ως δερματολόγος, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται από πουθενά ότι όντως διαθέτει πτυχίο Ιατρικής κι ότι έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Την ίδια στιγμή, φουντώνει και το κύμα των εκπτωτικών και μεσιτικών εταιρειών, που εμφανίζουν τις ιατρικές υπηρεσίες σαν εμπόρευμα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία και τις οικονομικές δυσχέρειες των πολιτών.

Τις καταγγελίες αυτές έκανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -μάλιστα, έχει ήδη ενημερώσει τον εισαγγελέα για τη δερματολόγο «μαϊμού», ενώ έχει στείλει στον εισαγγελέα και δύο μεσιτικές εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που διαφημίζουν εκπτωτικά κουπόνια για ιατρικές υπηρεσίες.

Η διοίκηση του ΙΣΘ προχωρά επίσης στην δημιουργία ιατρικών ISO. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δ. Τσάμης, «σε έξι μήνες θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στα μέλη μας, ως φορέας πιστοποίησης, την ειδική πιστοποίηση που πρέπει να έχουν τα ιατρεία. Η προσπάθειά μας αυτή αφορά και τους πολίτες, διότι δεν μπορεί ένα ISO να λειτουργεί ταυτόχρονα και για μια... μεταφορική εταιρεία και για μια υπηρεσία υγείας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 5 Μαρτίου οι δηλώσεις - αιτήσεις


Από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου ως και την Τρίτη 5 Μαρτίου ορίζεται η προθεσμία , μέσα στην οποία θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2013 οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας θα είναι ενιαία και για τους δύο τύπους λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας σε κοινή προθεσμία, που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (18 Φεβρουαρίου με 5 Μαρτίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Η Αίτηση - Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, -είτε από το διαδίκτυο, όπου αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων, -είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του. Στην ίδια ιστοσελίδα αναρτάται και η σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης κατά περίπτωση είναι:

α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό Πανελλαδικά.

β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και που υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

γ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και που υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά, στο σχολείο τους.

δ) οι απόφοιτοι- κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ε) για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

-οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ.

Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.

στ) οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές * / Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού / ΤΕΦΑΑ.

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012.

Αντίθετα, όσοι από τους αποφοίτους - κατόχους βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012 θέλουν να είναι υποψήφιοι με το 10% για τις υπόλοιπες σχολές, δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση για το 10% , αλλά απευθείας μηχανογραφικό μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους περί τον Ιούνιο.

* (σημείωση :Οι ιδιώτες επιτυχόντες θα εγγραφούν στις Αστυνομικές Σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016)

ζ) όσοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ επιθυμούν να μην συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, στο ίδιο διάστημα 18 Φεβρουαρίου με 5 Μαρτίου υποβάλλουν στο Γενικό Λύκειο φοίτησης σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Με την υποβολή αυτής της αίτησης αποδέχονται ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 και ως εκ τούτου δεν θα αποκτήσουν φέτος βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε επόμενο έτος μετά την αποφοίτησή τους, αν το επιθυμήσουν, μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εκείνου του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), θα πιστοποιηθούν από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους από 20 Φεβρουαρίου ως και 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για Πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν τελικά Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κουρουμπλής για ΑμεΑ: Δεν επαιτούν,απαιτούν


"Ο αποτεφρωτήρας της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών δικαιωμάτων αναγκάζει τους αναπήρους και τους γονείς τους να βγουν και πάλι στο δρόμο", δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφορικά με την πορεία διαμαρτυρίας των ΑμεΑ στο Υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου

"Η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αναπηρίας στις πλάτες των ίδιων των αναπήρων και των γονέων ατόμων με αναπηρία", τόνισε και πρόσθεσε:

"Η κυβέρνηση με τη βάρβαρη αυτή πολιτική της καθιστά τους αναπήρους δύο φορές ανάπηρους. Οι ανάπηροι της Ελλάδας έμαθαν να κατακτούν τα δικαιώματά τους υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους. Δεν επαιτούν, απαιτούν. Οι ζηλωτές της τρόικας ας αντιληφθούν ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι".


Διαβάστε περισσότερα...

Δωροδοκίες ορθοπεδικών δημοσίων νοσοκομείων


Βρέθηκαν αδικαιολόγητα ποσά ύψους 5.812.000 ευρώ.

Έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με την εισαγωγή και υπερτιμολόγηση ορθοπεδικών - ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποκάλυψε δωροδοκίες ορθοπεδικών ιατρών δημοσίων νοσοκομείων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι, εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη νήσο ΜΑΝ, δωροδόκησε ορθοπεδικούς ιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της αλλοδαπής επιχείρησης.

Από τον έλεγχο, των φορολογικών δηλώσεων και των τραπεζικών λογαριασμών σε έντεκα από τους ιατρούς, προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά ύψους 5.812.000 ευρώ. Απεστάλησαν στις αρμόδιες ΔΟΥ πληροφοριακά δελτία για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων. Επίσης, υποβλήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία, μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της δωροδοκίας ιατρών, οι οποίοι υπηρετούσαν κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις σε θέσεις δημοσίων νοσοκομείων. Στις εμπλακείσες επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ύψους 18.845.000 ευρώ και πρόστιμα ΦΠΑ συνολικά 2.450.000 ευρώ.

Δύο εκ των επιχειρήσεων προσήλθαν και συμβιβάστηκαν με το υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των 12.100.000 ευρώ, αποδεχόμενες την παράνομη συναλλαγή.

Παράλληλα, από το ΣΔΟΕ διεξάγεται έρευνα, μετά από εισαγγελική παραγγελία, σχετικά με τον χρηματισμό ιατρών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει στοιχεία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ιατρών προκειμένου να συνταγογραφούνται τα προϊόντα της εταιρείας. Η έρευνα συνεχίζεται με προσκλήσεις και έλεγχο των εμπλεκομένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρικαλιώτη: Moυ έλεγαν ότι δεν μπορούσα να κάνω παιδί


Η Πέγκυ Τρικαλιώτη αποκάλυψε στην εκπομπή "Πρωινό Mou" ότι οι γιατροί της είχαν πει ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδί, ενώ πριν από επτά μήνες γέννησε την κόρη της.

Η ηθοποιός επίσης δήλωσε ότι σκέφτεται στο μέλλον να υιοθετήσει ένα παιδί με τον σύντροφό της.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Πρωινό Mou":





Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολες ώρες για το οικοτροφείο "Οι Άγιοι Ανάργυροι"


Η πρόεδρος του οικοτροφείου μιλά στο metrogreece.gr για τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.
Το αυτοδιαχειριζόμενο και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οικοτροφείο "Οι Άγιοι Ανάργυροι" αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά του. "Ο ΕΟΠΠΥ μας χρωστά 300.000 ευρώ" εξηγεί η κυρία Ζερβάκη,πρόεδρος του Οικοτροφείου μιλώντας στο metrogreece.gr.

Σύμφωνα με την ίδια, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες. "Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή πολύ φοβάμαι ότι θα φύγουν στο τέλος, πράγμα πολύ δυσάρεστο για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, μιας και χρειάζονται 24ωρη φροντίδα και επίβλεψη". Το οικοτροφείο δημιουργήθηκε από γονείς νοητικά στερούντων ατόμων και σήμερα φιλοξενεί 52 παιδιά ηλικίας 10 έως 62 ετών.

"Δημιουργήσαμε το οικοτροφείο προκειμένου τα παιδιά μας να έχουν μόνιμη στέγη και φροντίδα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν στο σπίτι, δεν προσαρμόζονται εύκολα. Οι γονείς πολλών από αυτών των παιδιών έχουν φύγει από τη ζωή και το μόνο τους σπίτι είναι εκεί", επεξηγεί η κ. Ζερβάκη, της οποίας ο 42χρονος γιος φιλοξενείται στο οικοτροφείο.

Όσον αφορά τη συνύπαρξη των παιδιών αυτών στο χώρο, η ίδια επισημαίνει "Πολλά από αυτά δεν έχουντ η δυνατότητα να μιλήσουν. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για εμάς, τους γονείς. Το μυαλό τους είναι ανάλογο με το μυαλό ενός παιδιού δύο ετών. Ωστόσο συμβιώνουν αρμονικά".

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έδειξε ενδιαφέρον για την φαρμακευτική κάλυψη του οικοτροφείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη από... τις λευκές ποδιές


Η αιμοκάθαρση, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις και τα ιαματικά λουτρά είναι οι άσοι που κρύβει η χώρα μας στην ιατρική φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο - πυξίδα που αναμένεται σύντομα να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού προβλέπει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, σε μία προσπάθεια να ανοίξει τον δρόμο στους επενδυτές.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, προσδοκώντας έτσι την άμεση ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.



Άλλωστε, οι οικονομικές προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, πηγαίνοντας κόντρα στην ύφεση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση: ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της Ελλάδας 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Κρίνεται ωστόσο αναγκαία η δημιουργία δυναμικής επικοινωνιακής πολιτικής ώστε 100.000 ιατρικοί τουρίστες ετησίως να βγάζουν εισιτήριο με προορισμό τη χώρα μας, δαπανώντας κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ ο καθένας (3.000 για ιατρικά έξοδα και 1.000 για διαμονή και συναφή).

Και τα δεδομένα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKisney, τη διετία 2009-2010, 4-5 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν εξειδικευμένες και συχνά φθηνότερες σε σχέση με τη χώρα τους υπηρεσίες υγείας. Το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός άγγιξε τα 6 εκατ. Όσο για τα κέρδη, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση Απογραφής συνταξιούχων Τομέων του ΟΑΕΕ


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ενημερώνει για την παράταση απογραφής σε ορισμένους τομείς, μέχρι και τις 22/2/2013.

Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), ότι παρατείνεται η διενέργεια απογραφής στις Τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με φυσική παρουσία και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ δι’ αντιπροσώπου μέχρι και τις 22/2/2013.

Λεπτομέρειες της απογραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε περίπτωση μπορούν να αναζητηθούν από το site του Οργανισμού.

Παράλειψη απογραφής συνεπάγεται αναστολή καταβολής της σύνταξης. Εκπρόθεσμη απογραφή μετά την 22/2/2013 θα γίνεται για μεν την Αττική μόνο στα γραφεία των Τομέων για δε την λοιπή χώρα μόνο στα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ.

Η σύνταξη θα επαναφέρεται για τους εκπρόθεσμα απογραφέντες, ανάλογα με τη ροή καταβολής συντάξεων, μέσω του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων της ΗΔΙΚΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά χωρίς μεσάζοντες


Πάγκοι έχουν στηθεί έξω από το Καυτατζόγλειο στη συμπρωτεύουσα, από παραγωγούς οι οποίοι προμηθεύουν με φρούτα και λαχανικά τους Θεσσαλονικείς.

Πρόκειται για μια δράση χωρίς μεσάζοντες, που οργανώθηκε από τη Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να αγοράσουν τα απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι, σε μειωμένες τιμές.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδοψυχιατρικά περιστατικά λόγω κρίσης


Μέσα σε ένα μήνα 122 παιδιά πέρασαν το κατώφλι του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα με παιδοψυχιατρικά περιστατικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σε ετήσια βάση παρατηρείται, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ι. Γιαννακόπουλο, αύξηση των περιστατικών αυτών κατά 38%.

«Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση στα παιδοψυχιατρικά περιστατικά σε ποσοστό της τάξεως 38% ετησίως. Μόνο τον τελευταίο μήνα 122 παιδιά πέρασαν την πόρτα του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου και ζήτησαν βοήθεια. Το άγχος και η κατάθλιψη, δυστυχώς, δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις παιδικές ψυχές» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το PatrasTimes.gr

Από την πλευρά της η διευθύντρια της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου και υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, Βιολέτα Σιγάλα, ανέφερε: «Προεξάρχουν οι φοβίες, το άγχος και τα προβλήματα της συμπεριφοράς, πράγμα που αντανακλά την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Εμείς παρέχουμε διάγνωση, θεραπεία, αλλά έχουμε σχεδιάσει εναλλακτικές λειτουργίες με στόχο να δούμε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και να επικοινωνήσουμε με την κοινότητα. Στόχος μας είναι το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Νοσοκομείου μας να καταστεί σημείο αναφοράς για την πόλη και σε επίπεδο πρόληψης».

Παράλληλα τόνισε πως «η απελπισία των γονιών δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα παιδιά. Οι γονείς χάνονται στον δικό τους πανικό και την αγωνία για την επιβίωση και δεν μπορούν να στηρίξουν συναισθηματικά τα παιδιά τους. Η προσέλευση των παιδιών είναι πολύ μεγάλη στο νέο αυτό χώρο σε σχέση με αυτή που είχαμε στο Νοσοκομείο».

Το Κέντρο έχει ξεκινήσει πρόγραμμα με επισκέψεις σε σχολεία κάθε Δευτέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση έλυσε το... κυκλοφοριακό


Όλο και πιο... κοντά φέρνει η οικονομική κρίση τις γειτονιές, το κέντρο και τα προάστια του λεκανοπεδίου, καθώς το κυκλοφοριακό φαίνεται να ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη με αυτήν της ύφεσης.

Ο,τι δεν κατάφεραν τα κυκλοφοριακά μέτρα τόσα χρόνια φαίνεται ότι έγινε πραγματικότητα μέσα σε μία τριετία, αφού συγκριτικά με το 2009 ο μέσος χρόνος διαδρομών στην Αθήνα μειώθηκε έως και κατά 60% τις ώρες αιχμής και κατά 20% τις υπόλοιπες ώρες, ενώ η κίνηση των ΙΧ περιορίστηκε κατά τουλάχιστον 30%.

Την ίδια στιγμή, η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μειώθηκε κατά περίπου 9,5%, οδηγώντας και τα έσοδα σε συρρίκνωση έως και 20%, ενώ και η κίνηση με ταξί είναι μικρότερη έως και κατά 40%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής σε ημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων με θέμα τις «Μεταφορές σε περιόδους οικονομικής στενότητας».

Σύμφωνα με αυτά, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι σε βασικές οδικές αρτηρίες αλλά και οι χρόνοι διαδρομής έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ από την άλλη έχει αυξηθεί η μέση ταχύτητα των οχημάτων ακόμα και σε δρόμους που παλαιότερα ήταν συνυφασμένοι με το «μποτιλιάρισμα».

Βασική αιτία για όλα αυτά είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας σ' αυτές που κρίνονται απολύτως απαραίτητες και αφορούν κατά κύριο λόγο τις διαδρομές από και προς την εργασία, καθώς οι μετακινήσεις για ψώνια ή ψυχαγωγία έχουν ελαχιστοποιηθεί ακόμα και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λεωφόρο Συγγρού με κατεύθυνση προς το κέντρο ο μέσος ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος μειώθηκε κατά περίπου 17% την τριετία 2009-2012, ενώ σχεδόν κατά 16% μειώθηκε ο φόρτος και στη λεωφόρο Αθηνών με κατεύθυνση προς το Δαφνί και στη λεωφόρο Συγγρού προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Οι χρόνοι διαδρομής μειώθηκαν κατά 9% το 2010, εκ νέου κατά 5% το 2011, ενώ το 2012 καταγράφηκε επιπλέον μείωση 10%.

Αντίστοιχα η μέση ταχύτητα κίνησης τις καθημερινές κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής αυξήθηκε σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες και περισσότερο στη λεωφόρο Κηφισού με κατεύθυνση προς τον Πειραιά (πάνω από 20%), στη λεωφόρο Αθηνών προς κέντρο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προς την Κηφισίας, στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Γλυφάδα και στη λεωφόρο Κηφισίας προς κέντρο. Αντίθετα τη μικρότερη αύξηση ταχύτητας εμφάνισαν οι δρόμοι του κέντρου.

Τα νέα στοιχεία οδήγησαν μοιραία και στη συρρίκνωση των ωρών αιχμής κατά περίπου 60% τα τελευταία τρία χρόνια.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξυπηρετούν πρώτα τα ραντεβού και μετά τα επείγοντα


Οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων, ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι σταματούν να εξυπηρετούν τα επείγοντα και αναλαμβάνουν τα ραντεβού.

Όπως καταγγέλλει αναγνώστης του enikos.gr, πριν από λίγη ώρα οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων, ανακοίνωσαν ότι θα εξυπηρετήσουν πρώτα τα ραντεβού και μετά τα επείγοντα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πάνω από δύο ώρες αναμονή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τις τιμές των ακινήτων για το 2013


Μείωση που άγγιξε το 13% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων το 2012, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε από το 2008 και συνολικά υπολογίζεται στο 27,5%.

Το 2012 αποτέλεσε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία και την κτηματαγορά. Μονοπωλιακά σχεδόν, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε παλαιές κατοικίες και διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές έναντι των αντίστοιχων νεόδμητων. Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 20 ετών. Επιπλέον το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπώλησαν οι μικρές κατοικίες, αφού 3 στις 4 αγορές αφορούσε κατοικίες μέχρι 110 τ.μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Όσον αφορά στους τομείς των επαγγελματικών ακινήτων όπως γραφεία και καταστήματα, καθώς και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.

Από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο της RE/MAX, οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων και παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011 ενώ των νεόδμητων κατά 9%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 11%, ενώ των νεόδμητων σε ποσοστό 9%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 13% και στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%.

Αναλύοντας την έρευνα, προκύπτει ότι ακίνητα των βορείων και νοτίων προαστίων, καθώς και στο ακριβό Κολωνάκι, «έριξαν» λιγότερο τις τιμές τους σε σχέση με άλλες περιοχές.

Ανάκαμψη από τα τέλη του 2013

Εκτιμώντας τις προοπτικές της κτηματαγοράς το 2013, στην έρευνα αναφέρεται ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προοπτική ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετικής ψυχολογίας που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Επιπλέον η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες που θεωρητικά θα επιτρέψουν στις τράπεζες να «ξεπαγώσουν» την έκδοση των στεγαστικών δανείων. Επιπλέον ο ενδεχόμενος εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών με τάση προς τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του φόρου μεταβίβασης θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά το 2012, ήταν η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται άμεσα τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης και ο φόβος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) και των επικείμενων συνεπειών. Οι οικονομικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά και τον κλάδο της διαμεσολάβησης ακινήτων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση - βόμβα υπέρ δανειολήπτριας


Απόφαση - σταθμός από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Αναστέλλει για περίπου τέσσερα χρόνια, κάθε πράξη εκτέλεσης (κατάσχεση, πλειστηριασμό) κατά της περιουσίας δανειολήπτριας.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος της οφειλέτριας κ. Νεκτάριος-Γεώργιος Κατσίκας, αξιοποιώντας τα στοιχεία της υπόθεσης, πέτυχε να εκδοθεί απόφαση όπου μεταξύ των άλλων, πιθανολογεί ότι θα υπάρξει ανεπανόρθωτη βλάβη στην οφειλέτρια εάν κατασχεθεί περιουσιακό της στοιχείο, ειδικά η κατοικία της.

Κι αυτό πριν την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής που άσκησε η δανειολήπτρια κατά της Διαταγής Πληρωμής, που εξέδωσε αγγλική εταιρεία, η οποία αν και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ίδια την τράπεζα που έδωσε το δάνειο εμφανίζεται ως δικαιούχος της αποπληρωμής του.

Έχοντας υπόψη ότι για την έκδοση της απόφασης αυτής, εφαρμόστηκαν οι κοινές διατάξεις του Αστικού Δικαίου και όχι κάποιος ευεργετικός νόμος λόγω της οικονομικής κρίσης, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την προστασία δανειοληπτών ανεξάρτητα από την ύπαρξη η όχι άλλων νομοθετημάτων και αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι εφέσιμη.



Διαβάστε περισσότερα...

Φροντιστήρια Αλληλεγγύης από τον δήμο Αθηναίων


Σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές, ο δήμος Αθηναίων οργανώνει φροντιστήρια αλληλεγγύης για τη στήριξη των οικογενειών, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά πιλοτικά από τα λύκεια της 4ης, της 5ης και της 6ης Δημοτικής Κοινότητας και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα λύκεια των υπόλοιπων Δημοτικών Κοινοτήτων. Το πρώτο Φροντιστήριο Αλληλεγγύης λειτουργεί ήδη στο 59ο Γυμνάσιο-Λύκειο του δήμου Αθηναίων, στα Άνω Πατήσια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία απευθύνεται στους μαθητές, οι οικογένειες των οποίων, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η παρακολούθηση μαθημάτων προπαρασκευής σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ αναφέρθηκε και στην καθοριστική σημασία που έχει η εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ενδοδημοτικής Αποκέντρωσης Επ. Λαμπρακάκης απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους δημότες, γονείς και εκπαιδευτικούς να στηρίξουν την προσπάθεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγκυος περιμένει 3 ώρες στο «Παίδων»


Η Έγκυος μητέρα της φωτογραφίας, περιμένει στωικά μαζί με το παιδί της, στα επείγοντα περιστατικά της ορθοπεδικής του νοσοκομείου «Παίδων» Πεντέλης.

Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που στέλνει αναγνώστης του enikos.gr, το παιδάκι της εγκύου βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, βρίσκεται εδώ και τρεις ώρες στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου «Παίδων» Πεντέλης και κανείς δεν έχει φανεί προκειμένου να την εξυπηρετήσει…


Διαβάστε περισσότερα...

«Άλλος χρωστάει, και άλλος θα πληρώσει τελικά...»


Κατά ενός γενικευμένου «κουρέματος» δανείων οι ελληνικές τράπεζες.

Αν αποφασισθεί οριζόντιο και γενικευμένο κούρεμα των δανείων, αυτό θα είναι άδικο και εις βάρος όσων δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν με συνέπεια, επισημαίνεται σε ειδικό ένθετο στην μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012.

Μία τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε στεβλή ανακατανομή εισοδήματος, σε νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και θα υπονόμευε τα συναλλακτικά ήθη, με τον τελικό «λογαριασμό» να πηγαίνει σε όσους δεν έχουν καμία ευθύνη, τονίζεται.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους μετόχους τους.

«Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν κυρίως μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησής τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», αναφέρει η ΕΕΤ.

Μάλιστα, το τελικό κόστος αποπληρωμής των νέων αυτών κεφαλαίων θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή για μια ακόμα φορά ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος με συνεπαγόμενη επιπλέον αύξηση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕΤ ο συνολικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Γνώμονα των ρυθμίσεων αυτών αποτελούν, αφενός μεν, η κοινωνικά δικαιολογημένη ανάγκη διευκόλυνσης των δανειοληπτών και αφετέρου η διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών, που στηρίζουν με το υστέρημά τους τη χορήγηση δανείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Πιστόριους

«Πυροβολήθηκε πίσω από την πόρτα του μπάνιου»


Ο Όσκαρ Πιστόριους αναμένει να του αποδοθούν οι κατηγορίες για τον φόνο της μνηστής του Ρίιβα Στένκαμ, την στιγμή που Τύπος σε όλο τον κόσμο ασχολείται με την υπόθεση και φέρνει στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες.

Στην Νότια Αφρική το τραγικό αυτό περιστατικό έχει υποσκιάσει μέχρι και την πρώτη ημέρα της θητείας του νέου προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα και την πρώτη του ομιλία η οποία –συνήθως- συνοδεύεται από την οριοθέτηση των στόχων για το νέο έτος.

Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας αφιερώνει ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα, με μαρτυρίες γειτόνων, αλλά και αστυνομικών οι οποίοι επισκέφθηκαν το σπίτι του παραολυμπιονίκη μετά το τραγικό περιστατικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει η Στένκαμπ έχει πυροβοληθεί πίσω από την πόρτα του μπάνιου τέσσερις φορές! Μια στο κεφάλι, μία στο στήθος, μία στην κοιλιακή χώρα και μια στα χέρια.

Πρόκειται για μια πληροφορία η οποία προέρχεται από μαρτυρία ενός γείτονα που βρέθηκε στο σπίτι του Πιστόριους. Εκείνος υποστηρίζει ότι το πτώμα βρέθηκε στο μπάνιο.

Από τους γείτονες προέρχονται και οι άλλες πληροφορίες για το τι συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι του παραολυμπιονίκη.

Γείτονες υποστηρίζουν ότι η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε από κάτοικο που μένει δίπλα στον Πιστόριους, περίπου δύο ώρες πριν τους πυροβολισμούς όταν άκουσε έντονο καβγά.

Γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα ακούστηκαν οι πυροβολισμοί από το σπίτι του Πιστόριους. Τότε και έγινε το δεύτερο τηλεφώνημα στην αστυνομία.

Τέλος, με νέες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας αναφέρθηκε -και πάλι- στις πληροφορίες που υπήρξαν τις πρώτες ώρες που είχε γίνει γνωστή η είδηση και έκαναν λόγο πως ο Πιστόριους υπέθεσε ότι ήταν διαρρήκτης και πυροβόλησε.

«Ήμασταν έκπληκτοι όταν ακούσαμε αυτές τις πληροφορίες. Αυτές, ποτέ δεν προήρθαν από εμάς», τόνισε.


--------------

Το όπλο του Πιστόριους


Στη φωτογραφία φαίνεται η σακούλα που κρατά αστυνομικός, όπου περιέχει το όπλο με το οποίο ο Όσκαρ Πιστόριους, σκότωσε την μνηστή του. Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, με τον ανταποκριτή του Guardian, να μεταδίδει ότι "Ο Πιστόριους ενώπιων του δικαστή, ξεσπά σε κλάματα και κρύβει με τα δάκτυλά του τα μάτια του, ενώ κρατά σκυμμένο το κεφάλι του".


Πηγή: http://www.enikos.gr
--------------

Η μεταγωγή του Πιστόριους στα δικαστήρια


Ο Όσκαρ Πιστόριους βρίσκεται στο δικαστήριο για να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία με τον παραολυμπονίκη σπρίντερ να καλύπτει το πρόσωπο του με ένα μπουφάν.

Ο Νοτιοαφρικανός σπρίντερ φορώντας κοστούμι, οδηγήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές στο δικαστήριο της Πρετόρια με δεκάδες κάμερες να τον ακολουθούν. Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν θα μείνει ελεύθερος με εγγύηση.





Πηγή: http://www.enikos.gr
--------------


Πιστόριους: Κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης


Για φόνο εκ προμελέτης κατηγορεί η εισαγγελική αρχή τον Όσκαρ Πιστόριους.

Αυτή την ώρα απαγγέλλονται κατηγορίες στον Νοτιοαφρικανό, με τον δικαστή να εγκρίνει το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της ακρόασης την προσεχή Τρίτη.

Μέχρι τότε, ο Πιστόριους θα κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα στο Μπρούκλιν της Πρετόρια, καθώς δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή η αίτηση να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.


--------------

«Παρανοϊκός» ο Πιστόριους


Ως παρανοϊκό πρόσωπο του οποίου η αγάπη για τα όπλα μετατράπηκε σε εμμονή χαρακτηρίζει ο νοτιοαφρικανικός Τύπος τον Όσκαρ Πιστόριους.

Ο θρύλος του παγκόσμιου παραολυμπισμού αν και διέμενε σε μια πολυτελή έπαυλη σε ένα πολύ καλά φυλασσόμενο συγκρότημα κατοικιών στην Πρετόρια που το 2009 χαρακτηρίστηκε ως «το πιο ασφαλές μέρος της Νότιας Αφρικής», ήταν συνεχώς οπλισμένος.

«Το να μαθαίνουμε ότι ο Πιστόριους κατηγορείται για δολοφονία είναι σαν να πληροφορούμεθα ότι ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου συνελήφθη επειδή έβαλε χέρι στο ταμείο. Είμαστε κατάπληκτοι. Δυσκολευόμαστε ακόμα να το πιστέψουμε», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Times».

«Οι άνδρες τον θαύμαζαν, οι γυναίκες τον λάτρευαν, τα παιδιά με αναπηρίες εμπνέονταν από αυτόν. Ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση», προσθέτει η εφημερίδα.

Ωστόσο, η εφημερίδα σπεύδει να προσθέσει ότι ο «Blade Runner», ο οποίος έκανε «συλλογή» από νεαρές καλλονές με τις οποίες συχνά καυγάδιζε, είχε ένα ταμπεραμέντο μάλλον διαταραγμένο και παρανοϊκό, ενώ αγαπούσε πολύ τα πυροβόλα όπλα.

Κάποτε είχε κάνει μάθημα σκοποβολής σε έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, ενώ ένας δημοσιογράφος της βρετανικής Daily Mail που είχε πάει στο σπίτι του για να τού πάρει συνέντευξη εξεπλάγη όταν είδε «μπαστούνια του κρίκετ και του μπέιζ μπολ πίσω από την πόρτα, ένα πιστόλι δίπλα στο κρεβάτι του και ένα αυτόματο όπλο σε ένα παράθυρο».

Η εφημερίδα Citizen έχει τον τίτλο «Blade Gunner», αναφορά στο προσωνύμιο «Blade Runner» που έχει αποδοθεί στον Πιστόριους για τις λάμες που φοράει ως προσθετικά μέλη.

Η Daily Sun κάνει ένα λογοπαίγνιο για την μοιραία εκείνη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τον τίτλο «Bloody Valentine».




--------------

Το κλάμα του Πιστόριους




Ξέσπασε σε κλάματα και κατέρρευσε ενώπιον του δικαστηρίου, ο Όσκαρ Πιστόριους, ακούγοντας ότι κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της 30χρονης συντρόφου του Reeva Steenkamp.
Αν και ο Πιστόριους επικαλέστηκε πως η έκπληξη που ήθελε η ίδια να του κάνει, μετατράπηκε σε τραγωδία, καθώς την πέρασε για διαρρήκτη, οι δικαστές τον θεώρησαν επισήμως κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία και απέκλεισαν την περίπτωση ατυχήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
--------------

Αρνείται τον φόνο ο Πιστόριους



Ο Όσκαρ Πιστόριους αρνείται «όσο πιο έντονα γίνεται» την κατηγορία για το φόνο της φίλης του Ρέεβα Στέενκαμπ, που απαγγέλθηκε επισήμως σήμερα εναντίον του, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η οικογένειά του και ο πράκτορας του.

«Ο Όσκαρ Πιστόριους εμφανίσθηκε στη δικαιοσύνη σήμερα το πρωί εδώ στην Πρετόρια και του απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για το φόνο της Ρέεβα Στέενκαμπ. Αυτός ο υποτιθέμενος φόνος αμφισβητείται όσο πιο έντονα γίνεται", γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

«Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον αθλητή ζήτησαν να αναβληθεί ως την Τρίτη η διαδικασία της αίτησης αποφυλάκισης με εγγύηση ώστε να έχουν το χρόνο να διεξαγάγουν τη δική τους έρευνα σχετικά με τις συνθήκες της τραγωδίας», υπογραμμίζουν.

Ο Πιστόριους «κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να στείλει τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Ρέεβα. . . οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας σήμερα θα πρέπει να είναι για την Ρέεβα και την οικογένειά της -- ανεξάρτητα από τις συνθήκες αυτής της τρομερής, τρομερής τραγωδίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σταρ στη χώρα του, ο 26χρονος Πιστόριους κατηγορείται για το φόνο της Ρέεβα Στέενκαμπ, ενός 29χρονου μοντέλου, με το οποίο διατηρούσε σχέση από τον περασμένο Νοέμβριο. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή με τέσσερις σφαίρες στο σπίτι του διάσημου αθλητή χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Η εισαγγελία θέλει να κατηγορηθεί ο Πιστόριους για «φόνο εκ προμελέτης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση στο φόρο καυσίμων ζητούν οι πρατηριούχοι


Στην πρώτη θέση η Ελλάδα στην αγορά βενζίνης.

Στην «πρωτοφανή φορολογική επίθεση που εξαπέλυσε το κράτος στα υγρά καύσιμα και την ενέργεια συνολικά τα τελευταία χρόνια» αποδίδει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων την πρώτη θέση που κατέλαβε η χώρα μας σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για την αγορά βενζίνης σε μελέτη διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

«Η πολιτική αυτή χωρίς να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα, γύρισε την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω, με χιλιάδες πολίτες να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των μετακινήσεών τους ή, ακόμη χειρότερα, το κόστος θέρμανσης», αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Η μόνη ρεαλιστική πολιτική όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα σε ρεαλιστικά επίπεδα και η άρση επιβολής του ΦΠΑ επί των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης των καυσίμων. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναδείξει το θέμα και να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια με την τρόικα προς την κατεύθυνση αυτή, αντί να υπερασπίζεται μια αποτυχημένη πολιτική που ζημιώνει και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία των πρατηριούχων αναφέρει τέλος ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται και στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ 23% επιβάλλεται και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με αποτέλεσμα, κάθε φορά που αυξάνεται ο ΕΦΚ, οι καταναλωτές να υφίστανται διπλή επιβάρυνση και από την άνοδο του ΦΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται αχρησιμοποίητο καρότσι ΑΑΤ


Πωλείται αχρησιμοποίητο καρότσι ΑΑΤ, C-max, αντοχής 140 κιλών (που ανεβαίνει σκάλα με μπαταρία και βοήθεια συνοδού).
Σε τιμή ευκαιρίας.

Επικοινωνία
Τηλ.: 2752027787, 
κ. Καραργύρης Αθανάσιος).
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύνδεση του μισθού από την αξιολόγηση ζητεί η ΟΛΜΕ


Αντίθετοι δηλώνουν οι καθηγητές.

Την αντίθεσή τους στη σύνδεση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού με τη μισθολογική του εξέλιξη, εξέφρασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και με αντικείμενο το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα, για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Όπως ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, οι καθηγητές είναι αντίθετοι και με την πρακτική των ποσοστώσεων στις προαγωγές των εκπαιδευτικών, όπως επίσης και στη μισθολογική καθήλωση για μεγάλο μέρος του κλάδου.

Επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους και για τη διετή παραμονή στον ίδιο βαθμό των εκπαιδευτικών που θα κριθούν ανεπαρκείς, κάτι που θεωρούν ότι αποτελεί ποινή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ «καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι ο εκπαιδευτικός που έχει προβλήματα επάρκειας στο γνωστικό αντικείμενο βελτιώνεται με την περικοπή του μισθού του».

Οι καθηγητές δήλωσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι ο κλάδος δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε ένα σχέδιο «μισθολογικής καθήλωσης, καλυμμένο με το μανδύα της αξιολόγησης».

Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα, όπως τονίζουν, κατέστησαν σαφές ότι αν δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, αποδεσμεύοντας με νόμο την αξιολόγηση από την βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, «η απάντηση του κλάδου θα είναι και ισχυρή και ηχηρή».



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση για «κούρεμα» 15% των μισθών στις τράπεζες


Ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις.

Καθοριστική συνάντηση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης θα έχουν στις 25 του μήνα οι εκπρόσωποι των τραπεζών και η ΟΤΟΕ.

Πάντως η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, με δεδομένο πως πληροφορίες φέρουν την πλευρά των τραπεζών να προσέρχεται με πρόταση για μείωση 15% των μισθών.

Η αποδοχή των διαπραγματεύσεων από τις τράπεζες έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς χθες έληξαν 45 κλαδικές συμβάσεις εργασίας και η μετενέργειά τους έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες.

Επομένως η έναρξη διαλόγου είναι μία κίνηση που έχει και έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για τη «σωτηρία» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά μοίρασαν οι αγρότες της Αχαΐας


Δείτε φωτογραφίες από την Πάτρα.

Στο κέντρο της Πάτρας μετέφεραν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας. Ειδικότερα, αγρότες που βρίσκονταν στα μπλόκα της Κάτω Αχαΐας και του Κουρλαμπά, επιβιβάστηκαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι σε αγροτικά αυτοκίνητα και με κομβόι μπήκαν στο κέντρο της πόλης.

Οι αγρότες σταμάτησαν με τα αυτοκίνητά τους στην πλατεία Γεωργίου, όπου μοίρασαν δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους πολίτες. Η αστυνομία είχε λάβει έκτακτα μέτρα, για την αποφυγή τυχόν απροόπτων, ενώ κατά την διάρκεια της εισόδου των αγροτών στο κέντρο της πόλης, δημιουργήθηκε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.




















Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τόσες αστυνομικές δυνάμεις για 200 άτομα με αναπηρία;


Δείτε τις φωτογραφίες...

Βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν κάτι που σε άλλες εποχές θα φάνταζε αυτονόητο: να μην οδηγηθούν στην οικονομική εξαθλίωση οι οικογένειες τους.

Περίπου 200 άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), «θύματα» του μνημονίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων «για την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων τους».

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με στελέχη του ΥΠΟΙΚ αλλά η απάντηση που έλαβαν δεν τους ικανοποίησε.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή ενώ στη Βασιλίσσης Σοφίας βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ.

Οι φωτογραφίες με τις αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες μπροστά τους είναι συγκλονιστικές και ο καθένας μπορεί να κάνει όποιες σκέψεις θέλει.

Δύσκολο να μην πέσει μέσα…













Διαβάστε περισσότερα...