Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η υπερβολική ακινησία «σκοτώνει» τα σπερματοζωάρια


Τηλεόραση και έλλειψη γυμναστικής βάζει «φρένο» στη γονιμότητα.

Τον μισό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους δεν βλέπουν σχεδόν καθόλου τηλεόραση έχουν οι άντρες που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες ημερησίως, όπως προκύπτει από μελέτη που εξετάζει την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι υγιείς, νεαροί άνδρες οι οποίοι έβλεπαν τηλεόραση επί περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά 44% λιγότερα σπερματοζωάρια σε σύγκριση με όσους δεν έβλεπαν σχεδόν καθόλου τηλεόραση.

Επιπλέον, οι νεαροί οι οποίοι διέθεταν 15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε ασκήσεις μέτριας έως υψηλής εντάσεως, είχαν κατά 73% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν λιγότερο από 5 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται είτε στην απουσία της ασκήσεως, είτε στην υπερθέρμανση των όρχεων λόγω της παρατεταμένης ακινησίας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά αναλύοντας δείγματα σπέρματος από 189 άνδρες, ηλικίας 18 έως 22 ετών, καθώς και ειδικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν για την φυσική δραστηριότητά τους και τις ώρες που πέρασαν κατά το τελευταίο τρίμηνο βλέποντας τηλεόραση ή DVD, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή γράφοντας στο κομπιούτερ.

Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως η διατροφή, το στρες και το κάπνισμα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι εθελοντές έβλεπαν την περισσότερη τηλεόραση 20 ώρες την εβδομάδα είχαν αριθμό σπερματοζωαρίων σχεδόν τον μισό σε σύγκριση με όσους έβλεπαν την λιγότερη.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι ένας άντρας δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει παιδί και εφιστούν την προσοχή σε όσους γυμνάζονται ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση εξουδετερώνει τα οφέλη της άσκησης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκλονιστικό γράμμα μιας μητέρας


Μια 42χρονη μητέρα τριών παιδιών έστειλε αυτό το γράμμα στο κανάλι "Achaia channel", με την ελπίδα ότι κάποιος θα την βοηθήσει.

Το contraseolous.blogspot.gr δημοσιεύει την επιστολή.

Διαβάστε τι αναφέρει η 42χρονη γυναίκα:

"Ονομάζομαι Βασιλική Σπυροπούλου και είμαι 42 ετών και χωρισμένη. "ΔΕΝ ΕΧΩ " γράφει στο σύλλογο τριτέκνων, γιατί εκτός απο τα χαρτιά θέλω και 15 ευρώ. Ο γιος μου είναι άνεργος και έχει απολυθεί εδώ και 6 μήνες, ο δεύτερος λόγω προσωπικών προβλημάτων σταμάτησε το σχολείο και η μικρή μου κόρη έχει νοητική στέρηση και ολική ρήξη τυμπάνου.


ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ

Χρωστάω 3 ενοίκια, παίρνω ψυχοφάρμακα λόγω της κατάστασης. Τα ακουστικά της μικρής τα έχω κλείσει λόγω οφειλής. Κατέθεσα τα χαρτιά μου για να περάσω επιτροπή και περίμενα 15 μήνες και το αποτέλεσμα ..... με έκοψαν γιατί δεν είχα 50 ευρώ.

Πήγα στην εκκλησία και δεν με βοήθησε κανείς. Θέλω να βγω στην τηλεόραση αλλά ντρέπομαι μην με δουν τα παιδιά μου. Έχω να πάρω ψωμί απο την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα παιδιά μου έχουν τρύπια παπούτσια και έχουν να φάνε κρέας απο το Πάσχα του 2012. Είστε η τελευταία μου ελπίδα για ένα πιάτο φαγητό η ρούχα. Περιμένω απο εσάς που είστε άνθρωποι, γιατί όλοι μου έκλεισαν την πόρτα οι μεγάλοι.

Βασιλική Σπυροπούλου
ΤΗΛ.: 6970104522

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΝΑΜΕ".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεση χρηματοδότηση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Να μην βρεθούν στο δρόμο οι «αποκλεισμένοι των αποκλεισμένων»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.02.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρίες και ως εκ τούτου και η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 16 Σ.Υ.Δ. οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και χρηματοδοτούνται από αυτό το Πρόγραμμα έως το έτος 2012.

Η χρηματοδότηση αυτών των ΣΥΔ λήγει εντός των επομένων ημερών και η συνέχιση της λειτουργίας τους βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα επιφέροντας ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στα ίδια τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε αυτές, στις οικογένειές τους και στους εργαζόμενους των ΣΥΔ.

Απαιτείται να σχεδιασθεί άμεσα Σύμβαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών με τις ΣΥΔ. Επίσης καθίσταται αναγκαίο να αναζητηθούν και προβλεφθούν νέες πηγές χρηματοδότησης για τη διασφάλιση της παροχής των υπηρεσιών των ΣΥΔ σε ανασφάλιστα άτομα με βαριές αναπηρίες που χαρακτηρίζονται ως άποροι.

Το θέμα αφορά άτομα με βαριές κατηγορίες αναπηρίας (π.χ. νοητικές αναπηρίες) που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρέμεναν «αόρατα» στην κοινωνία. Ειδικά στην παρούσα περίοδο η Πολιτεία οφείλει και υποχρεούται να σχεδιάσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής για αυτές τις κατηγορίες αναπηρίας, για να μην γυρίσουμε σε εποχές που τα άτομα με βαριές αναπηρίες ήταν οι «αποκλεισμένοι των αποκλεισμένων».

Επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 117 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράσταση Διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών, Παρασκευή 15/2, 10 π.μ. Προστασία των συντάξεων και των μισθών των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εδώ και τώρα!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.02.2013

Στην οικονομική εξαθλίωση οδηγείται η αναπηρική οικογένεια με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 και του ν.4111/2011, με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι μισθοί εργαζομένων δημοσίου τομέα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού στον οποίο λαμβάνουν χώρα τροποποιήσεις των διατάξεων του ν. 4093/23012 και έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Η αδιαφορία της Κυβέρνησης να προστατεύσει την αναπηρική οικογένεια από τις πρόσφατες επώδυνες μειώσεις των συντάξεων και μισθών, καθώς και η έλλειψη σχεδιασμού συντονισμένων προστατευτικών πολιτικών και μέτρων για την αναπηρία αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα του Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ., το οποίο έλαβε χώρα στις 8- 9 Φεβρουαρίου 2013 στην Αθήνα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει καταθέσει με σειρά επιστολών της προτάσεις επί των διατάξεων του ν. 4093/20123 και των διατάξεων των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (ν. 4111/2013) που ακολούθησαν, με μοναδικό σκοπό την προστασία των συνταξιούχων και εργαζομένων που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή είναι γονείς/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά εδώ και τώρα ορισμό άμεσης συνάντησης των εκπροσώπων της με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητηθεί το θέμα της προστασίας των πενιχρών εισοδημάτων της αναπηρικής οικογένειας και της άμεσης κατάθεσης σχετικών διατάξεων προς αυτή την κατεύθυνση. Η νέα διοίκηση της Ε.Σ.ΑμεΑ, μπροστά στην αγανάκτηση σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος δια στόματος των Συνέδρων, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Οδό Νίκης 5 & Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, στις 10 το πρωί, ζητώντας εδώ και τώρα την λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων της αναπηρικής οικογένειας.

Η αναπηρική οικογένεια αγωνίζεται ενωμένη και βρίσκεται σε αναμονή για την τήρηση των δεσμεύσεων!

Η επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία με τις αναλυτικές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 134 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οργή για τις νέες καθυστερήσεις στα προνοιακά!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.02.2013

Για πολλοστή φορά δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, με τις νέες καθυστερήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα στην καταβολή προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους με αναπηρία.

Αιτία της νέας εμπλοκής στην ανωτέρω διαδικασία είναι ότι οι Επίτροποι δεν προχωρούν στην έγκριση της δαπάνης εάν δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει ο εγκριθεί ο προϋπολογισμός από τα Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου που είναι υπεύθυνος για την καταβολή των επιδομάτων.

Η διαιώνιση ενός δαιδαλώδους γραφειοκρατικού μηχανισμού απειλεί την επιβίωση χιλιάδων δικαιούχων ενός επιδόματος που αποτελεί για την πλειονότητα το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους. Μόνο οργή μπορούμε να νιώσουμε και έντονη διαμαρτυρία μπορούμε να εκφράσουμε για την ανεπάρκεια που επιδεικνύεται σε τόσο ζωτικής σημασίας θέματα στην παρούσα σκληρή οικονομική εποχή που διανύει η χώρα.

Η ΕΣΑμεΑ απέστειλε για το θέμα επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και ζητά εδώ και τώρα Λύση!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Αγώνας διαρκείας για την προστασία των ΑμεΑ, χρόνιες παθήσεις & των οικογενειών τους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.02.2013

Αλληλεγγύη - ενότητα - συνεχής και αδιάκοπος αγώνας: με αυτά τα «όπλα» το ελληνικό αναπηρικό κίνημα αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους είναι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, στο 8ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΕΣΑμεΑ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνιο, διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά το αγωνιστικό φρόνημα των εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων σωματείων και συλλόγων ΑμεΑ από κάθε γωνιά της Ελλάδας

«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», τόνισε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ακόμη, δεκάδες σύνεδροι που πήραν το λόγο στο Συνέδριο από όλη την Ελλάδα και από κάθε κατηγορία αναπηρίας / χρόνιας πάθησης παρουσίασαν την πολύ σκληρή κατάσταση που βιώνουν, είτε στις περιοχές τους, είτε στις κατηγορίες τους.

Αναδείχθηκαν όλα τα καυτά θέματα: «Η κατάσταση στο χώρο της υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο Καιάδας του ΚΕΠΑ, τα τραγικά ποσοστά ανεργίας, η επίθεση στα εισοδήματα, τα εκπαιδευτικά ζητήματα, η τεράστια αδικία που βιώνουν οι εργαζομένοι με αναπηρία με τις χωρίς εξαιρέσεις μειώσεις στους μισθούς τους, τα ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά ζητήματα κλπ.
Οι επόμενες κινήσεις του αναπηρικού κινήματος θα επικεντρωθούν σε στρατηγικές με σκοπό να προστατευθεί η ζωή και καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ενώ παράλληλα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία θα διεκδικήσει σοβαρές θεσμικές αλλαγές σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Η ΕΣΑμεΑ ανακοινώνει τη νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας: Ι. Βαρδακαστάνης: Πρόεδρος, Θ. Κλεισιώτης: Α΄ Αντιπρόεδρος, Γρ. Λεοντόπουλος: Β΄ Αντιπρόεδρος, Ρ. Τσιουλάκης: Γ΄ Αντιπρόεδρος,
Χρ. Νάστας: Γεν. Γραμματέας, Χρ. Κεσόγλου: Αναπλ. Γεν. Γραμματέας, Αντ. Χαροκόπος: Οργαν. Γραμματέας, Γ. Κοτζιάς: Αναπλ. Οργαν. Γραμματέας, Κ. Γαργάλης: Ταμίας, Ι. Σπηλιόπουλος: Αναπλ. Ταμίας, Φ. Ζαφειροπούλου: Υπευθ. Διεθνών Σχέσεων, Ν. Αβραμίδης: Αναπλ. Υπευθ. Διεθνών Σχέσεων, Ι. Λυμβαίος: Υπεύθυνος για θέματα Ατόμων με Βαριά Αναπηρία, Σπ. Λάγιου: Υπεύθυνη για θέματα Ισότητας των Φύλων – Γυναικών με Αναπηρία και Μητέρων ΑμεΑ, Ι. Γιάλλουρος: Υπεύθυνος για θέματα Νέων με Αναπηρία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_id=4227&ANN_user_op=view&ns_news=1&MMN_position=20:20


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέφος κατάπιε 42 μαγνητάκια ψυγείου

Με επιτυχία εγχειρίστηκε στη Ρωσία βρέφος 12 μηνών, το οποίο κατάπιε 42 μαγνητάκια ψυγείου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας orange.co.uk, η μητέρα του είδε πως έλειπαν όλα τα μαγνητάκια από το ψυγείο του σπιτιού τους και αντιλήφθηκε πως ο γιος της τα είχε καταπιεί όλα.

Αμέσως πήγε το βρέφος στο νοσοκομείο, όπου σε υπέρηχο που του έκαναν οι ειδικοί φάνηκαν 42 μαγνητάκια στο πεπτικό του σύστημα.

Μετά την δύσκολη επέμβαση που έγινε με επιτυχία, οι παιδοχειρούργοι του νοσοκομείου είχαν διάθεση για χιούμορ: «Τόσα χρόνια που ασκώ το επάγγελμα, έχω δει δεκάδες παρόμοια περιστατικά και έχω αφαιρέσει ξένα σώματα από διάφορα σημεία του σώματος των παιδιών. Το πιο σοβαρό που είχα δει μέχρι σήμερα ήταν ένα κορίτσι που είχε καταπιεί 20 μαγνητάκια. Ο μικρός μας έσπασε κάθε ρεκόρ», ανέφερε ο παιδοχειρουργός Νικολάι Ροστοβτσέβ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Υγείας διαψεύδει "Τα Νέα"


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας διαψεύδει το σημερινό δημοσίευμα των Νέων για το "μαχαίρι στα δωρεάν φάρμακα των ταμείων".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" με τίτλο "Μαχαίρι στα δωρεάν φάρμακα των ταμείων" , είναι ανακριβές και απέχει από την αλήθεια.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αναθεωρημένη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους του Ν/3816 τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή του ασθενούς.
Προφανώς από έλλειψη γνώσης, παραπληροφόρηση ή έλλειψη τεκμηρίωσης, αγνοείται ότι ουδεμίαν μεταβολή στην μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής.
Σας παραθέτουμε τον πίνακα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εξαιρέθηκαν της λίστας, με την επισήμανση της μηδενικής συμμετοχής για όλα αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχει από δύο μορφές καρκίνου


Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο.

Όταν ο Deryn Blackwell διαγνώσθηκε με λευχαιμία, οι γονείς του πίστευαν ότι η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Επί δύο χρόνια ο 13χρονος Deryn από το Norfolk έδινε τη δική του μάχη με τον καρκίνο μέχρι που οι γιατροί ανακάλυψαν ότι έπασχε και από ακόμη μία μορφή της θανατηφόρας νόσου.

Ο Deryn ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που υπέφερε από τις δύο ασθένειες, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.



«Ο γιος μου παλεύει με δύο καρκίνους: λευχαιμία και Σάρκωμα από κύτταρα Langerhans. Είναι ο μοναδικός ανάμεσα στα 7 δισ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο» είπε η μητέρα του.



Κορυφαίοι ογκολόγοι από όλον τον κόσμο μελετούν ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για το νεαρό αγόρι, καθώς έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με αυτό το περιστατικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Πνίγηκε για να μη γίνει βάρος στους δικούς του


Ο 97χρονος έπεσε στη θάλασσα όταν έμαθε ότι έπασχε από καρκίνο.

Ο συνταξιούχος Reg White, ετών 97, που ήταν και τυφλός αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του πηδώντας από το λιμάνι του Aberystwyth αφότου οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι έπασχε από καρκίνο.

Ο ηλικιωμένος άντρας, συνταξιούχος ναυτικός δεν ήθελε να γίνει βάρος στην οικογένειά του.

Έξι ημέρες μετά την νοσηλεία του σε τοπικό νοσοκομείο, όπου είχε παραμείνει επί έξι εβδομάδες, ο Reg πήγε στο λιμάνι και έπεσε στη θάλασσα για να πνιγεί.

Οι λιμενικοί και το ιατρικό προσωπικό που εκλήθη στο σημείο δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

«Ο πατέρας μου ήταν πολύ αγαπητός. Έζησε μια γεμάτη ζωή και ήθελε να είναι ανεξάρτητος μέχρι το τέλος. Δεν αισθανόταν καλά όσο νοσηλευόταν και δεν ήθελε να μας γίνει βάρος και να είναι εξαρτημένος από εμάς» είπε ο γιος του.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλες υποψίες, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου του.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής ενιαία αφαίρεση όγκου πνεύμονα και καρδιάς από 19χρονη


Εγχείρηση διάρκειας 6,5 ωρών στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Μια παγκόσμια ιατρική πρωτιά αφαίρεσης ενός μεγάλου όγκου πνεύμονα και καρδιάς, που η διάμετρός του ξεπερνούσε τα 14 εκατοστά, χάρισε τη ζωή σε μια 19χρονη που νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Μετά από μια εγχείρηση 6,5 ωρών, που διενεργήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, αφού παρέμεινε για δύο ημέρες στην Εντατική, επέστρεψε στον θάλαμο νοσηλείας και στις 15 Φεβρουαρίου θα πάρει εξιτήριο.

«Η καρδιά της λειτουργεί άριστα όπως απέδειξαν το διοισοφάγειο και διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς. Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που έγιναν με ταχεία βιοψία πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση, αλλά και στη συνέχεια ο έλεγχος του συνόλου του όγκου που αφαιρέθηκε, επιβεβαίωσαν ότι τα σημεία της εκτομής ήταν ελεύθερα καρκινικών κυττάρων» αναφέρει ο επικεφαλής των ομάδας χειρουργών θώρακος- καρδιάς - αγγείων που διενήργησε την επέμβαση, Ευάγγελος Σιβιτανίδης.

Η 19χρονη είχε χειρουργηθεί πρώτη φορά σε ηλικία 13 χρόνων για οστεοσάρκωμα στο κάτω άκρο. Πριν από ενάμισι χρόνο χειρουργήθηκε σε νοσοκομείο για μετάσταση σε τμήμα του αριστερού πνεύμονα, το οποίο και αφαιρέθηκε. Ενάμισι χρόνο μετά, υπήρξε τοπική υποτροπή του ίδιου σαρκώματος στον αριστερό πνεύμονα με διήθηση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς (δια μέσου της πνευμονικής φλέβας), όπως επιβεβαιώθηκε από τις διενεργηθείσες εξετάσεις.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας θωρακο-καρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης, ανάλογοι όγκοι είναι πολύ σπάνιοι και αντιμετωπίζονται ως ανεγχείρητοι. Διευκρίνισε ότι μοναδικό ανάλογο περιστατικό ενιαίας αφαίρεσης, καταγράφηκε στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πριν από 23 χρόνια (Τόκιο-1991), αλλά αφορούσε σε μικρότερο όγκο, δεν περιλάμβανε την αναγκαία αντικατάσταση εμβαλώματος και δεν είχε διενεργηθεί σε προβληματικό «έδαφος» επανεγχείρησης. Ωστόσο, για τον ίδιο και την ομάδα του, «η ζωή της 19χρονης κοπέλας, ήταν στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί οριστικά».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάγκασε την κόρη του να φάει τα περιττώματά της λίγο πριν πεθάνει


Πατέρας βασάνισε τα παιδιά του με καυτά σίδερα.

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πατέρας που σκότωσε την 8χρονη κόρη του, βασανίζοντάς τη χωρίς έλεος ακουμπώντας καυτά σίδερα στο κορμί της και χρησιμοποιώντας όπλα ακινητοποίησης.

Ο Hamad Saoud al Sherawi από το Ντουμπάι κλείδωσε τη μικρή Wadeema al Sherawi στην τουαλέτα αναγκάζοντάς τη να φάει τα περιττώματά της. Το ίδιο βράδυ το μικρό κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή.

Το πτώμα της βρέθηκε στην έρημο. Ήταν σε τέτοια κατάσταση αποσύνθεσης που οι ιατροδικαστές δε μπόρεσαν να πουν ακριβώς τι προκάλεσε το θάνατό της.

Ο 29χρονος πατέρας και η 27χρονη ερωμένη του Al Anood al Ameri κρίθηκαν ένοχοι για το βασανισμό και τη φυλάκισης της Wadeema και της 7χρονης αδερφής της Mira, η οποία γλίτωσε μεν από το θάνατο, ωστόσο υπέστη σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς οι οποίοι της προκάλεσαν μόνιμη αναπηρία.



Μετά από επτά μήνες δίκης το Πρωτοδικείο του Ντουμπάι καταδίκασε τον πατέρα σε θάνατο και ισόβια κάθειρξη τη σύντροφό του, αναφέρει δημοσίευμα των Gulf News για το βασανισμό των κοριτσιών με ηλεκτρικά καλώδια, μεταλλικές μπάρες, βραστό νερό, καυτά σίδερα και τσιγάρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για το χαράτσι


«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Την κατάργηση του τέλους ακινήτων, το πάγωμα της τιμής του ρεύματος και τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητούν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, που διαμαρτυρήθηκαν το πρωί έξω από τη ΔΕΗ στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Οι κάτοικοι παρουσιάζουν στο πεζοδρόμιο και ένα θεατρικό δρώμενο, με σκοπό να αναδείξουν μέσα από τη σάτιρα τα οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά, ενώ θα παραμείνουν για αρκετή ώρα στο σημείο, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία των γραφείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πήραν το εργοστάσιο στα χέρια τους


Το "πείραμα της Αργεντινής" ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ανέργων στην Αργεντινή της κρίσης, που πήραν υπό τον έλεγχό τους κλειστά εργοστάσια προσπαθώντας να αναστήσουν την παραγωγή, περίπου 40 πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική αποφάσισαν ότι μπορούν οι ίδιοι να ξαναβάλουν μπροστά τις μηχανές.

Παραβλέποντας μια σειρά από νομικά ζητήματα, οι εργαζόμενοι πέρασαν χθες την πύλη του εργοστασίου, σε πανηγυρικό κλίμα. Η επαναλειτουργία του εργοστασίου, μάλιστα, καλύφθηκε και από ξένα ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι φιλοδοξούν να διοικήσουν τη μονάδα, που παράγει χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό κλάδο, μέσω συναιτεριστικού σχήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ


Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή καταγγελίες που έκαναν λόγο για σημαντικές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με κίνδυνο την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στο οποίο αναφέρεται ότι παρατηρούνται ελλείψεις σε κλίνες των ΜΕΘ, λόγω λήξης συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σωστή αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράζουν προχθεσινό ψωμί!


Σε κατάσταση πλήρους απελπισίας έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ξάνθης το οποίο αδυνατεί να αγοράσει ψωμί.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, αρκετοί πολίτες ζητούν από τους φούρνους της περιοχής να αγοράσουν, καταβάλλοντας χαμηλότερο τίμημα, χθεσινό και προχθεσινό ψωμί.

Το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτης Αμπεριάδης, παρουσιάστηκε εντόνως πριν από περίπου έναν χρόνο ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε έξαρση. «Καθημερινά έρχονται συμπολίτες μας και ζητούν να αγοράσουν χθεσινό και προχθεσινό ψωμί ώστε να το πληρώσουν φθηνότερα» εξηγεί ο κ.Αμπεριάδης, ενώ παράλληλα τονίζει πως «δεν αρκούνται μόνο σε αυτό.

"Δεν είναι λίγοι αυτοί, κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα, που ζητούν τσουβάλια ολόκληρα με μπαγιάτικα ψωμιά πολλών ημερών με το πρόσχημα ότι θέλουν να τα δώσουν στα ζώα τους, τα οποία ωστόσο τα παίρνουν, τα βρέχουν, τα κάνουν παξιμάδια και τα τρώνε», λέει ο ίδιος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκλείδωσαν τον νεανικό καρκίνο του προστάτη


Τη γενετική προέλευση του καρκίνου του προστάτη σε νεαρούς άνδρες (κάτω των 50 ετών) αποκάλυψαν γερμανοί επιστήμονες ο οποίοι για πρώτη φορά έδειξαν ότι υπάρχει και δεύτερος μηχανισμός πρόκλησης της νόσου. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εξετάσεων, προγνωστικών εργαλείων και στην παρασκευή φαρμάκων για πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ότι υπήρχε διαφορετικός μηχανισμός για τον καρκίνο του προστάτη που εμφανίζεται σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Το μόνο που ήξεραν είναι ότι αυτή η ομάδα αποτελεί μόνο το 2% των συνολικών περιστατικών καρκίνου του προστάτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο δρ Γιαν Κόρμπελ και οι συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας έκαναν πλήρη αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα (DNA) 11 όγκων που είχαν ληφθεί από νεαρά άτομα και συνέκριναν τα αποτελέσματα με την ανάλυση που είχαν κάνει σε επτά όγκους από ηλικιωμένους.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι υποδοχείς που δεσμεύουν την τεστοστερόνη (υποδοχείς ανδρογόνων) είναι ιδιαίτερα δραστικοί σε όγκους νέων ατόμων και έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αναδιάταξη κάποιων γονιδίων τα οποία όχι απλώς μετατρέπονται σε καρκινικά, αλλά διευκολύνουν και την εκδήλωση κακοηθειών. Η γονιδιακή ανάλυση των όγκων των ηλικιωμένων αρχικά εμφάνισαν ανωμαλίες, οι οποίες όμως δεν είχαν προκληθεί από τους υποδοχείς ανδρογόνων.

«Οι νέοι έχουν από τη φύση τους υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους ηλικιωμένους, ένα δεδομένο που αυξάνει τα ερωτήματα για το πότε τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στους νέους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του προστάτη», σημειώνει ο δρ Κόρμπελ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Cell».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο


Οι γονείς ο ένας μετά τον άλλο πήραν σήμερα το πρωί τα παιδιά τους από την αίθουσα του σχολείου της Στ' Δημοτικού στην Νότια πλευρά της Πάτρας.

Γονείς και μαθητές βρέθηκαν στο προαύλιο έχοντας νωρίτερα ζητήσει να μην πάρουν απουσίες τα παιδιά καθώς εκκρεμεί μια απόφαση για την λειτουργία του σχολείου.

Στην αίθουσα βρίσκονταν μόνο η δασκάλα και οι τέσσερις μαθητές που έχουν προκαλέσει την αναστάτωση σε γονείς και συμμαθητές τους.

Να θυμίσουμε πως μέχρι και ψυχολόγοι αλλά και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εστάλησαν σήμερα σε Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί στην νότια περιοχή της Πάτρας, προκειμένου να εξετάσουν την περίπτωση τεσσάρων παιδιών - μαθητών της Στ΄ Δημοτικού για τα οποία υπάρχουν έντονα παράπονα πως όχι μόνο ενοχλούν στη διάρκεια του μαθήματος, αλλά φθάνουν στο σημείο να χτυπούν κάποια από τα άλλα παιδιά.

Το contra επικοινώνησε ως όφειλε με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Παπαγεωργόπουλο ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση. Ένα πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο "κρατά" καιρό τώρα, ωστόσο οι συγκεκριμένοι μαθητές, φέτος εμφάνισαν εντονότερα σημάδια απόκλισης από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης επιβεβαιώθηκε και το περιστατικό κατά το οποίο εκδηλώθηκε βία κατά δασκάλας, την οποία μάλιστα η διεύθυνση του σχολείο αντικατέστησε άμεσα για να επιχειρηθεί η ανώδυνη εκτόνωση του προβλήματος.

Ένας μάλιστα συμμαθητής τους είχε καταλήξει στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με καταγγελίες άλλων γονέων, οι γονείς του ενός όχι μόνο δεν παρενέβησαν ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, αλλά απείλησαν την δασκάλα! Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν πως τουλάχιστον τρεις δασκάλες αναγκάστηκαν να φύγουν από το σχολείο... σηκώνοντας τα χέρια ψηλά!
Το ζήτημα θα πρέπει να εξετασθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού αφορά ανήλικους και μάλιστα μαθητές δημοτικού. Ωστόσο οι γονείς των άλλων μαθητών αφού δεν βρέθηκε λύση ούτε σήμερα έχουν απειλήσει πως δεν θα ξαναπάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλαφόν ΕΟΠΥΥ στις λογοθεραπείες


O Οργανισμός θα καλύπτει μόνο 15 συνεδρίες το μήνα και αμοιβή 15 ευρώ ανά θεραπεία, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα το κόστος μιας συνεδρίας φθάνει έως και τα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η απόδοση της δαπάνης γίνται εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό γιατρό και αφού ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει και λάβει τη σχετική απόδειξη από τον λογοθεραπευτή.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να καταβάλλει ούτε ευρώ επιπλέον, ακόμη κι αν η γνωμάτευση αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συνεδρίες.

«Το 3% του παιδικού πληθυσμού εκτιμάται ότι θα χρειαστεί σε κάποια περίοδο της ζωής του ειδική θεραπεία» εξηγεί στην εφημερίδα παθολόγος λόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

O πιο ψηλός Έλληνας είναι 2,22 μ.


Ο πιο ψηλός Έλληνας είναι 2,22 μέτρα και φοράει παπούτσι νούμερο 55. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι 22 ετών και είναι ο πιο ψηλός Έλληνας στον κόσμο.

"Με κοιτάει περίεργα ο κόσμος όταν περπατάω στον δρόμο και υπάρχουν μερικοί που θέλουν να βγάλουν φωτογραφία μαζί μου" σχολίασε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μίλα":





Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενείς διαμαρτύρονται για τις συντάξεις


Συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας αγοράς και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, πραγματοποίησαν σήμερα περισσότερα από χίλια άτομα, μέλη των συλλόγων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις τους, καθώς με νόμο που ψηφίστηκε, τα κριτήρια συνταξιοδότησης αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες ομογενείς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.

Δείτε τι είπε στο Thesstoday, o Σέργιος Καλπαζίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στο Δημόσιο


Ελέγχους σε... πλαστά προσόντα υπαλλήλων.

Σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους των επιθεωρητών - ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.

Φύλλο και φτερό θα γίνουν το επόμενο διάστημα οι προσωπικοί φάκελοι των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου άμεσα να εντοπιστούν όσοι έχουν δηλώσει πλαστά προσόντα (π.χ. πτυχία) για την πρόσληψή τους ή απουσιάζουν επί μακρόν από τα καθήκοντά τους, καθώς και επίορκοι για τους οποίους δεν έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι υπάλληλοι αυτοί να απομακρυνθούν με ταχείες διαδικασίες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να κατευνάσει τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν με το τελεσίγραφο των απολύσεων λόγω των καθυστερήσεων στον περιορισμό του προσωπικού των δημόσιων φορέων.

Βλέποντας πως το μέτρο διαθεσιμότητας - κινητικότητας κινείται με ρυθμούς χελώνας - ακόμη εκκρεμούν οι διαδικασίες για τους 2.000 από το 2012, ενώ δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν την επαναφορά εργαζομένων σε υπηρεσίες - αναζητούνται τώρα άλλες δεξαμενές υπαλλήλων.

Βασική επιδίωξη με την άφιξη της τρόικας αποτελεί το να υπάρχουν ορισμένα απτά δείγματα για την εκκίνηση του εγχειρήματος μείωσης του Δημοσίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Λίγο μετά το εξιτήριο... πέθανε


Εισαγγελική παρέμβαση για το θάνατο 38χρονου στη Ρόδο.

Πλήρη έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο έναν 38χρονο από τη Ρόδο διέταξε ο εισαγγελέας Ηρακλείου.

Η περίπτωση του 38χρονου Μάικ Κελόγλου, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών, αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές αλλά και τους γιατρούς με εξαιρετική προσοχή, καθώς η επιστημονική έρευνα που διατάχθηκε παρουσία ιατροδικαστή, θα προσδιορίσει τα ακριβή αίτια που τον οδήγησαν στον θάνατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ροδιακή».

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες μιλώντας στην εφημερίδα συγγενικά του πρόσωπα, ο 38χρονος είχε μεταβεί το απόγευμα της Τετάρτης στο νοσοκομείο της Ρόδου, έχοντας δυνατούς πόνους στη μέση. Μερικούς μήνες πριν είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και υπέθεσε ότι οι πόνοι στη μέση θα προέρχονταν από αυτό.

Οι γιατροί τον κράτησαν για εξετάσεις και το πρωί της Παρασκευής του έδωσαν εξιτήριο μαζί με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. Το βράδυ της ίδιας μέρας ένιωσε πάλι πόνους και δυσφορία και όταν μπήκε στο νοσοκομείο η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου κι αφού η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί σε σοβαρό βαθμό, αποφασίστηκε η επείγουσα διακομιδή του στο νοσοκομείο του Ηρακλείου με το ΕΚΑΒ. Στο Βενιζέλειο όπου έφθασε λίγη ώρα μετά οι γιατροί διέγνωσαν τον θάνατό του. Η οικογένειά του πάντως έχει ζητήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να προσδιοριστεί επακριβώς η αιτία του θανάτου του.



Διαβάστε περισσότερα...

Προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στου Ζωγράφου


Πού μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι δελτία παραγγελίας.

Οι κάτοικοι του Ζωγράφου και όμορων δήμων θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα απ' ευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, το Σάββατο 2 Μαρτίου (9:00-14:00) στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου και οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσαν την άδεια να γίνει η διάθεση των προϊόντων μέσα από την Πανεπιστημιούπολη, αφού όλοι οι παραγωγοί είναι πιστοποιημένοι.

Οι εθελοντές του δικτύου μετά από πολυήμερες έρευνες εξασφάλισαν 47 είδη. Για την αγορά τους- σε τιμές που έχουν συμφωνηθεί με τους παραγωγούς- θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν ειδική φόρμα παραγγελίας και να λάβουν το κουπόνι παραλαβής.

Δέκα βασικές κατηγορίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο ανάμεσά τους: γαλακτοκομικά, λάδι, ελιές τουρσιά, πατάτες Νευροκοπίου, αλεύρια, δημητριακά, παραδοσιακά ζυμαρικά αλλά και γλυκά του κουταλιού, μέλι, ξηροί καρποί και ποτά.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν δελτίο παραγγελίας:

-Στα γραφεία του δικτύου στη Λ. Παπάγου 124 καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 π.μ.-1μ.μ. και από 6μ.μ. έως 8 μ.μ.(τηλ.210 7755663)

-Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://diktioaz.blogspot.com/ όπου μπορείτε να εκτυπώσετε το δελτίο και να την στείλετε με mail στο diktioaz@gmail.com ή με fax στο 210 77098225

-Στο καφέ «Ποδήλατο» Μαικήνα 69 και Ιάσωνος Μαράτου στα Ιλίσια

Οι παραγγελίες θα πρέπει να έχουν δοθεί έως την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παλεύοντας με το «τέρας» της γραφειοκρατίας


Απίστευτη ταλαιπωρία πολίτη για να πάρει τα χρήματα της νεκρής γυναίκας του.

Σε απόγνωση έχει βρεθεί ένας άνδρας από τη Βιάννο που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το... τέρας της γραφειοκρατείας έχοντας περάσει μια απίστευτη ταλαιπωρία εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο συγκεκριμένος πολίτης, αναφέρει το prismanews.gr, έχασε τη σύζυγό του πριν από ένα χρόνο και λίγο καιρό αργότερα ένα έμβασμα χρηματικού ποσού από τον ΟΓΑ πιστώθηκε στο λογαριασμό στον οποίο η θανούσα ήταν μοναδική δικαιούχος.

Ο άνθρωπος κατέθεσε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να αποταμιεύσει το ποσό ωστόσο το αίτημα του δεν ικανοποιήθηκε. Λίγους μήνες μετά από την υπηρεσία του ζήτησαν να καταθέσει κι άλλα δικαιολογητικά, ενώ ο ίδιος χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να τα συγκεντρώσει και να τα καταθέσει.

Παρόλα αυτά και ενώ ο ίδιος πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα χαρτιά και να εισπράξει το ποσό, έχει περάσει περίπου ένα χρόνος και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο πρόβλημά του.
Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Γι' αυτό απευθύνει έκκληση στους αρμοδίους να δώσουν μια λύση στην κατάσταση του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινες» υποδομές στο Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου


Προβλέπεται δημιουργία τμήματος ανακύκλωσης.

Σειρά «πράσινων» υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή αξιοποίηση και την υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δώσουν οικολογική διάσταση στα προϊόντα τους, χωρίς αρνητική συνέπεια στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων τους, σχεδιάζονται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου.

Ολοκληρώθηκε το σχέδιο «πράσινου» μάρκετινγκ, το οποίο εκπονήθηκε δωρεάν για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Πάρκου Λιτοχώρου στο πλαίσιο του έργου Ecomark της Ε.Ε. και του προγράμματος Med.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία οργανωμένου τμήματος ανακύκλωσης, η κατασκευή κτιρίων που θα εξοικονομούν ενέργεια, η κατασκευή σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού με επαναχρησιμοποίηση των καθαρών υδάτων για αρδευτική χρήση στους κοινοχρήστους χώρους, η συλλογή βρόχινου νερού για πότισμα, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε ποσοστό 10% της οικοδομήσιμης έκτασης, ο οδικός φωτισμός τη νύχτα μέσω φωτοβολταϊκών, η παραγωγή και παροχή θερμικής ενέργειας με βιοκαύσιμα και η δεντροφύτευση των χέρσων τμημάτων του πάρκου. Η εγκατάσταση επιχειρήσεων παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος (που είναι και οι πιο ρυπογόνες), επιτρέπεται σε ποσοστό 5% της οικοδομήσιμης έκτασης και εφόσον λειτουργήσουν σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας (φίλτρα, κτλ.).

Το σχέδιο «πράσινου» μάρκετινγκ για το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου παρουσιάσθηκε πιλοτικά σε συνέδριο στη Μπολόνια της Ιταλίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο επιστρέφει στο Μεξικό


Θα ταφεί στη γενέτειρά της 154 χρόνια μετά το θάνατό της.

Η γυναίκα που πριν από 154 χρόνια είχε τον τίτλο της «πιο άσχημης γυναίκας του κόσμου» επιστρέφει στη γενέτειρά της το Μεξικό, για να ταφεί.

Η Julia Pastrana έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας όλο της το σώμα ήταν καλυμμένο με τρίχες… θέαμα που προκαλούσε δέος ειδικά εκείνη την εποχή.

Και σαν να μην της έφτανε η ντροπή που ενδεχομένως θα ένιωθε η ίδια για την κατάστασή της, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ασθένειά της για να βγάλουν χρήματα. Η Julia ήταν μέλος ενός θιάσου που περιόδευε σε όλη την Ευρώπη μέχρι το θάνατό της το 1860.

Ακόμη και μετά το θάνατό της, το σώμα της «εκτίθετο» σε όλον τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Ισλανδία εξετάζει να απαγορεύσει το πορνό


Θεωρείται βλαπτικό για τους νέους.

Η Ισλανδία ίσως γίνει η πρώτη δυτική δημοκρατία που θα απαγορεύσει όλες τις πορνογραφικού περιεχομένου «δραστηριότητες» στο διαδίκτυο.

Εκφράζονται φόβοι ότι το πορνό έχει καταστροφικές επιδράσεις στα παιδιά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει νέα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η σεξουαλικού περιεχομένου «ενημέρωση».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ögmundur Jónasson έχει ήδη συστήσει ομάδες εργασίας, στις οποίες έχει αναθέσει να βρουν τρόπους για να ανακοπεί η πρόσβαση των νέων σε εικόνες και βίντεο ανάλογου περιεχομένου μέσω διαδικτύου, διαδικτυακών παιχνιδιών και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

Οι μέθοδοι που εξετάζονται περιλαμβάνουν το «μπλοκάρισμα» των IP addresses ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου και η κήρυξη ως παράνομης της χρήσης των πιστωτικών καρτών για εισαγωγή σε ιστοσελίδες με ανάλογο περιεχόμενο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν προφυλακτικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ


Σκοπός της παρέμβασης είναι η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας.

Με αφορμή την ημέρα για την προώθηση της χρήσης του προφυλακτικού (13 Φεβρουαρίου) και τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις με δωρεάν διαμοιρασμό προφυλακτικών και τις δύο ημέρες, σε σταθμούς του μετρό, καθώς και Προγράμματα Δρόμου (street work) σε χώρους που συχνάζει η νεολαία.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, μέσω ενημέρωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και τη λοίμωξη από τον ιό HIV, καθώς και η προώθηση της σωστής χρήσης προφυλακτικού.

Αναλυτικότερα, θα υπάρχουν στους σταθμούς του μετρό Μοναστηράκι και Κεραμεικός (Γκάζι) ενημερωτές του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από τις 10:00 έως τις 16:00, ενώ το βράδυ της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί Πρόγραμμα Δρόμου σε χώρους που συχνάζει η νεολαία από τις 20:00 έως τη 01:00 της Πέμπτης και ως τις 02:00 στο Γκάζι.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείξε μου τη μαγνητική σου να πω αν με αγαπάς


Επιστημονικά... πειστήρια για την αγάπη του συντρόφου τους μπορούν να ζητήσουν πλέον οι ερωτευμένοι, καθώς ερευνητές των Πανεπιστημίων του Στόουνι Μπρουκ και του Μπράουν ισχυρίζονται ότι οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν τις πιθανότητες που έχει ένα ζευγάρι να ανέβει τελικά τα σκαλιά της εκκλησίας!

Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας δείχνουν ότι ακόμα κι όταν οι ίδιοι οι εθελοντές πιστεύουν ότι είναι πραγματικά ερωτευμένοι, ο... εγκέφαλός τους πιθανώς να τους προδώσει. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές να κοιτάξουν φωτογραφίες των αγαπημένων τους και να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές τους. Στη συνέχεια, τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες. Η ανάλυση έδειξε ότι όταν στη μαγνητική φαινόταν έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της κερκοφόρου ουράς του εγκεφάλου, η οποία αντιδρά στην ομορφιά, τότε η σχέση τελικώς αποδεικνυόταν εφήμερη.

Αντίθετα, όταν στις εξετάσεις φαινόταν χαμηλή δραστηριότητα στην εμπρόσθια περιοχή που σχετίζεται με την κρίση και την κριτική, τότε οι πιθανότητες να διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια η σχέση αυξάνονταν σημαντικά. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ένα από τα ευρήματά τους ήταν μάλλον... παράδοξο, καθώς φαίνεται ότι τελικά τα ζευγάρια που έμειναν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφάνιζαν χαμηλότερη δραστηριότητα στα κέντρα ικανοποίησης του εγκεφάλου!

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στόουν Μπρουκ, Άρθρουρ Άρον, αναφέρει: « Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα μας δήλωσαν ότι είναι τρομερά ερωτευμένοι με τους συντρόφους τους. Αυτό φαινόταν στις μαγνητικές τομογραφίες, αλλά καταφέραμε να εντοπίσουμε και κάποιους δείκτες αυτά τα συναισθήματα. Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι εάν τα έντονα συναισθήματά τους συνδυάζονται με τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορούν να τα ελέγχουν κιόλας, τότε είναι πολύ πιθανότερο να μείνουν για περισσότερο καιρό με αυτόν τον άνθρωπο».



Διαβάστε περισσότερα...

Ρωσία: Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους


Τέλος στο κάπνισμα σε εστιατόρια, τρένα μεγάλων αποστάσεων και φουαγιέ πολυκατοικιών βάζει νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε η ρωσική Δούμα.

Το σχέδιο νόμου καταψήφισε μόλις ένας βουλευτής. Πρόκειται για συνέχεια και επέκταση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας την οποία είχε εγκρίνει η ρωσική Κάτω Βουλή το 200, ενώ απομένει η έγκριση του σχεδίου και από την Άνω Βουλή και στη συνέχεια η υπογραφή του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στον κόσμο, με πάνω από τέσσερις στους δέκα Ρώσους να θεωρούνται ενεργοί καπνιστές. Εάν, όπως όλα δείχνουν, το νέο νομοθετικό πλαίσιο εγκριθεί, οι νέες απαγορεύσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Το κάπνισμα αναμένεται να απαγορευθεί μέχρι και 15 μέτρα από την είσοδο σταθμών του τρένου, αεροδρομίων, σταθμών του μετρό και λιμανιών. Επίσης, στους χώρους δουλειάς, στις εισόδους των πολυκατοικιών, στις παιδικές χαρές και στις παραλίες.

Ένα χρόνο αργότερα, το κάπνισμα θα απαγορευθεί στα τρένα και στα πλοία, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα μπαρ, στις καφετέριες και στις αγορές. Θα οριστεί επίσης κατώτατη τιμή λιανικής πώλησης στον καπνό, ενώ θα απαγορευθεί και η σχετική διαφήμιση.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί συμμόρφωση με προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το κάπνισμα στη Ρωσία, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε έκθεση το 2011.

Το 2010, το πλέον φθηνό πακέτο τσιγάρων στη Ρωσία κόστιζε 0,27 ευρώ, ενώ εκείνο μιας ακριβής δυτικής μάρκας κατά μέσο όρο 1,2 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάτω από το όριο της φτώχειας 3,9 εκατ. Έλληνες


Σχεδόν 3.900.000 Έλληνες βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012 από 3.100.000 άτομα το 2011, υπογραμμίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στη μηνιαία έκδοση "Ενημέρωση".

Όπως αναφέρει, στην Ελλάδα, το φορολογικό σύστημα αποτελεί τον πλέον άδικο μηχανισμό ανισοκατανομής του εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας και σε όφελος των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού.

Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,5 δις ευρώ, 47,9% (2009), 6,9 δις ευρώ, 52,6% (2010), 7,1 δις ευρώ, 55,5% (2011), ενώ οι επιχειρήσεις κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 4,7 δις ευρώ, 35,1% (2009), 4,1 δις ευρώ, 30,7% (2010), 3,6 δις ευρώ, 28,7% (2011).

Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα, υπογραμμίζει, αυξήθηκε στο 35,6% των μικτών αμοιβών το 2011 από 34,3% το 2000, την στιγμή που ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000.

Υψηλότερη κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα είναι η επιβάρυνση στον μισθό του παντρεμένου εργαζόμενου με δύο παιδιά, καθώς διαμορφώνεται στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, την στιγμή όπου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5% το 2000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ μετεγγραφών λόγω κρίσης


Περισσότερες από 30.000 αναμένεται να είναι οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης ενός δεύτερου (ή και τρίτου) σπιτιού.
Σύμφωνα με το Έθνος, το ερχόμενο εξάμηνο εκτιμάται πως θα μετεγγραφούν πάνω από 10.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, και η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν έως και δύο τμήματα ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα που πρέπει να υπάρχει στην οικογένεια είναι 7.500 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται για ορισμένες περιπτώσεις πασχόντων, αλλά και για υποψηφίους με άνεργους γονείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξαρση στην κλοπή ρεύματος


Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των παράνομων παρεμβάσεων στους μετρητές της ΔΕΗ ώστε να δείχνουν μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν κάποτε το φαινόμενο εντοπιζόταν σε υποβαθμισμένες περιοχές, μετά την κρίση και την αυξανόμενη αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το φαινόμενο επεκτείνεται και στις ακριβές περιοχές, όπως τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Οι παρεμβάσεις στους μετρητές γίνονται από κυκλώματα επαγγελματιών ηλεκτρολόγων, με τρόπο που δεν ανιχνεύεται από τα συνεργεία της ΔΕΗ τα οποία κάνουν καταμέτρηση ανά τετράμηνο.

Οι απώλειες για τη ΔΕΗ, από 10 εκατ. ευρώ το 2011, ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ το 2012. Μάλιστα, λόγω νομικού κενού, οι κάτοχοι των "πειραγμένων" μετρητών δεν έχουν ποινικές ευθύνες και γλιτώνουν με ένα πρόστιμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολεία αφήνουν το ρεύμα και λογαριασμούς απλήρωτους


Μαθητές υποσιτίζονται και σχολεία δεν πληρώνουν ρεύμα γιατί έχουν δώσει προτεραιότητα στη θέρμανση. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και σε σχολεία της Πάτρας.

Η αντιδημαρχία Παιδείας και οι σχολικές επιτροπές δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν το χρέος των 250.000 ευρώ, προς τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ). Ωστόσο πρώτη μέριμνα είναι η κάλυψη του κόστους θέρμανσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη επ' αόριστον για τους ανάπηρους με μη αναστρέψιμες παθήσεις


Λήγει η ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους.

Επ' αόριστον θα απονέμεται η σύνταξη στους αναπήρους που πάσχουν από μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Με το ισχύον καθεστώς οι ασφαλισμένοι με προβλήματα αναπηρίας επανεξετάζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, ώστε να συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τον τερματισμό του σημερινού καθεστώτος και τη λήξη της ταλαιπωρίας χιλιάδων συνταξιούχων, καθώς οι αξιολογήσεις των μη αναστρέψιμων παθήσεων θα σταματήσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων


Όλοι οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις και repos θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, εφόσον εισπραχθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξαρτήτως του χρόνου που έγινε η κατάθεση ή συνάφθηκε η προθεσμιακή κατάθεση.

Αυτό προβλέπει επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σε όλες τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες και αφορά τον τρόπο και το χρόνο επιβολής του αυξημένου συντελεστή φορολογίας των τόκων από το 10% στο 15%.

Συγκεκριμένα, όταν ο τόκος εισπράχθηκε από την 1η Ιανουαρίου έως τις 23 Ιανουαρίου 2013 οπότε δημοσιεύτηκε ο σχετικός φορολογικός νόμος, οι τράπεζες απέδωσαν στο δημόσιο ποσοστό 10% επί των τόκων, χωρίς ωστόσο να αποδοθεί ένα επιπλέον 5% το οποίο θα πρέπει να «σηκώσουν» οι τράπεζες από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη τους και να τον αποδώσουν στο Δημόσιο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο ίδιος ο καταθέτης να υποβάλει δήλωση στην εφορία και να αποδώσει τη διαφορά του 5%.

Η εγκύκλιος ορίζει ανάλογες διατάξεις και για τους τόκους που εισπράττονται από ομόλογα, repos και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

«ΠΟΛ 1023

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2, της παραγράφου 4 του άρθρου 6 και της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 (ΦΕΚ 17Α/23.1.2013).

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 2, της παρ. 4 του άρθρου 6 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

1) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4110/2013 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.. Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και από πράξεις REPOS. Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, στα ποσά των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

2) Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων κατά το χρόνο που γίνεται ο εκτοκισμός της κατάθεσης.

3) Επίσης, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από τόκους κάθε τίτλου έντοκης κατάθεσης τοις μετρητοίς ή εγγύησης, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί.

4) Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι τα ποσά των τόκων τα οποία προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν συναφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012 αλλά εκτοκίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, στην οποία εφαρμοζόταν ο μειωμένος συντελεστής 10%, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος που οι τόκοι αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, ήτοι ο χρόνος εκτοκισμού.

Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου, τηρουμένου του πλαισίου κανονιστικής συμμόρφωσης που διέπει τη σχέση των τραπεζών με τους πελάτες τους και να αποδοθεί από την ίδια την τράπεζα με ιδιαίτερη δήλωση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας.

Επισημαίνεται ότι το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στους πιο πάνω τόκους με το μειωμένο συντελεστή (10%) θα αποδοθεί από τις τράπεζες με ιδιαίτερη δήλωση μέσα στην προβλεπόμενη από το άρθρο 60 του Κ.Φ.Ε. προθεσμία, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα, ήτοι μέχρι 15.2.2013.

Διαφορετικά, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος το επιπλέον οφειλόμενο ποσό φόρου εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας. Για το σκοπό αυτό, η τράπεζα υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών.

5) Όσον αφορά τα ποσά τόκων από προείσπραξη προθεσμιακών καταθέσεων καθώς και των τόκων με μηνιαία καταβολή που εκτοκίσθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αυτά υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), ανεξάρτητα αν αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθόσον με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε., χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί είναι εντός του έτους 2012.

6) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4110/2013 αντικαθίστανται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.. Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκαπέντε (15%) τοις εκατό ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο ποσό των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης των τίτλων. Μάλιστα, ο νέος συντελεστής παρακράτησης καταλαμβάνει και τους τόκους τίτλων που έχουν ανανεωθεί και προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.

7) Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 12 του μεταξύ άλλων, ότι για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ο φόρος παρακρατείται κατά το χρόνο της εξαργύρωσης των τοκομεριδίων τους ή κατά τη λήξη τους, όταν πρόκειται για ομόλογα χωρίς τοκομερίδια (ZERO COUPON).

8) Εξάλλου, με τις διατάξεις της περιπτ. δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε., ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση φόρου ενεργείται για εισοδήματα από ομολογίες και χρεόγραφα των ημεδαπών νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, κατά την εξαργύρωση των τοκομεριδίων.

9) Με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 26 του ν. 2789/2000 ορίζεται, ότι, οι τόκοι, οι οποίοι προκύπτουν από ομολογίες που εκδίδουν στην ημεδαπή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους τόκους που προκύπτουν από ομολογίες τις οποίες εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελλάδα.

10) Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος για τοκομερίδια είναι ο χρόνος που έχει ορισθεί για την εξαργύρωσή τους.

11) Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι, οι τόκοι ομολόγων (Ελληνικού Δημοσίου και εταιρικών) που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος εξαργύρωσης των τοκομεριδίων.

Ειδικά, για τα ποσά των τόκων από ομόλογα που εξαργυρώθηκαν από 1.1.2013 έως και 23.1.2013, επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θα πρέπει να παρακρατηθεί και να αποδοθεί από τον ίδιο τον καταβάλλοντα τους τόκους ή να καταβληθεί από τον δικαιούχο, κατά περίπτωση, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο 4 της παρούσας.

Στις περιπτώσεις που τα ποσά των τόκων αφορούν ομόλογα ημεδαπών επιχειρήσεων (εταιρικά ομόλογα), το επιπλέον ποσό φόρου θα πρέπει να καταβληθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο (ομολογιούχο) εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας, χωρίς προσαυξήσεις. Για το σκοπό αυτό, η εκδότρια εταιρία υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών. Τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται όταν ο ομολογιούχος έχει ήδη καταβάλει στην εκδότρια εταιρία το επιπλέον ποσό φόρου (5%).

12) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4110/2013 αντικαθίσταται η παρ. 4 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. και αυξάνεται από δέκα πέντε (15%) σε είκοσι τοις εκατό (20%) ο συντελεστής παρακράτησης στα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (περ. η΄ παρ. 1 άρθρου 24 Κ.Φ.Ε.). Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

13) Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 καταργείται η περ. θ΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε., δεδομένου ότι οι αποδόσεις από παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα θεωρούνται πλέον εισόδημα από κινητές αξίες και για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία με τη διπλογραφική μέθοδο πλην των εξαιρέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 του Κ.Φ.Ε. (πιστωτικά ιδρύματα κ.ο.κ). Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

14) Με τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 ενεργείται κατά το χρόνο λήξης έκαστης σύμβασης ή κατά την καταβολή τους εφόσον αυτό συμφωνείται να γίνει πριν από το χρόνο λήξης της σύμβασης και περαιτέρω, υπόχρεος σε παρακράτηση φόρου ορίζεται, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 7 του ίδιου άρθρου και νόμου, το πρόσωπο που τα καταβάλλει.

15) Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι χρόνος απόκτησης για τα εισοδήματα που αναφέρονται στην περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 θεωρείται ο χρόνος λήξης της σύμβασης.

16) Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι τα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%).

Ειδικά για τις συμβάσεις παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που έληξαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 επί των εισοδημάτων των οποίων δεν παρακρατήθηκε φόρος ή παρακρατήθηκε φόρος με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι στα δωρεάν φάρμακα


«Ψαλίδι» στη χορήγηση ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, τα οποία καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών. Σύμφωνα με τη νέα λίστα, τα ακριβά φάρμακα που θα αποζημιώνονται πλήρως από τα ταμεία, θα είναι μόλις 230, ενώ στην παλιά λίστα ο αριθμός των φαρμάκων ήταν 900.

Έτσι οι ασθενείς, εν μέσω κρίσης, θα αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή, για τα ακριβά φάρμακα που έχουν αποκλειστεί από τον κατάλογο. Οι τιμές των ακριβών φαρμάκων ξεκινούν από 200 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 3.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα φάρμακα, συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος και αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Νέων», από τη λίστα δεν έχουν αφαιρεθεί τα πιο ακριβά φάρμακα. Αντίθετα, έχουν εξαιρεθεί τα φθηνότερα σκευάσματα, ώστε να περιοριστεί το κόστος, που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Πώς θα γίνουν οι μετεγγραφές


Ιδιαίτερα αυξημένο, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν φέτος οι φοιτητές για να μετεγγραφούν σε τμήματα που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Εντός των αμέσως προσεχών ημερών ξεκινά η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων. Θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές αναμένεται να μετεγγραφούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ -εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- καθώς θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Η αδυναμία πολλών γονέων να αντεπεξέλθουν στα έξοδα ενός δεύτερου ή και τρίτου σπιτιού (σε περίπτωση που σπουδάζει και άλλο παιδί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους) έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές στην... έξοδο από το πανεπιστήμιο.

Η επαναφορά των μετεγγραφών, όμως, δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές να διεκδικήσουν μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή σε περιοχή που σπουδάζει ο αδελφός/ή τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» 100.000 δανειολήπτες


Όμηροι των κακών σχέσεων του δημοσίου με τις τράπεζες είναι περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με καταγγελίες δανειοληπτών, οι τράπεζες δέχονται να ρυθμίσουν τις οφειλές των δικαιούχων του ΟΕΚ μόνο αν οι δανειολήπτες δεχτούν να πληρώνουν από την επόμενη κιόλας δόσης τους πολλαπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν προ ρύθμισης, χάνοντας την επιδότηση επιτοκίου. Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου από 50% έως και 100% για 9 χρόνια. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του.

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα υιοθετούν τη συγκεκριμένη πρακτική, προκειμένου να εξασφαλιστούν έναντι συσσωρευμένων οφειλών του ΟΕΚ άνω των 250 εκατ. ευρώ προ τα ίδια, και ταυτόχρονα να πιέσουν το δημόσιο για να αλλάξουν οι όροι λήψης δανείων μέσω του ΟΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προκειμένου να διακόψουν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο ζητούν την καταβολή της επιδότησης από τον καταργηθέντα πλέον Οργανισμό απευθείας στους δανειολήπτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα καταβάλλουν εξ’ ολοκλήρου το ποσό της δόσης στις τράπεζες.

Το πρόβλημα για τους 100.000 δανειολήπτες περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ορίζει υπεύθυνο διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες τον ΟΑΕΔ, όταν ΟΕΚ και ΟΕΕ έχουν καταργηθεί από το φθινόπωρο.

Καθυστερημένη λύση στο αδιέξοδο αναμένεται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προωθώντας ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ από αυτήν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα το υπουργείο μελετά μία σειρά σεναρίων προκειμένου να ανακουφιστούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη».

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

- να λαμβάνονται υπόψη όλα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια του δανειολήπτη
- η δόση θα είναι μικρότερη από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους, που ορίζει η γενική ρύθμιση
- περίοδο χάριτος για όσους είναι άνεργοι μέχρι και 5 χρόνια με επαναξιολόγηση

Στο μεταξύ πρόταση για την διευκόλυνση των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από προσφυγή δικαιούχων.

Με επιστολή του προς τον διευθυντή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, στον οποίο έχουν πλέον μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι οι δικαιούχοι οδηγούνται στην απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να καταβάλλουν την δόση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν προβλέπεται καμία διαδικασία διευκόλυνσης για την τμηματική καταβολή της.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, που ζητεί να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, υποβάλει τις εξής προτάσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών:

α) Να συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, δηλαδή διάστημα ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, κ.α.), ύψος δανεισμού, διάρκεια αποπληρωμής, κ.λ.π., προκειμένου να υπάρξουν λύσεις για τον τρόπο διαχείρισης της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από τους δανειολήπτες.

β) Να υιοθετηθεί μια περίοδος χάριτος για τέσσερα έτη για τους δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε ανεργία, και

γ) Να επανεκκινήσει το Ειδικό διαρκές πρόγραμμα κατ' εξαίρεση παροχής στεγαστικής συνδρομής σε άτομα με ιδιαίτερα έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες και άγαμες μητέρες, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί για τουλάχιστον δύο έτη, αφήνοντας αυτή την κατηγορία πολιτών χωρίς καμία παροχή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφορούν πλαστά 1 τρισ. ευρώ


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ευρώ είναι το «αγαπημένο» νόμισμα των παραχαρακτών καθώς πέρυσι κατασχέθηκαν και αποσύρθηκαν περί τα 284.000 πλαστά χαρτονομίσματα, παρουσιάζοντας αύξηση 17% από το 2011. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, πέρυσι κυκλοφόρησαν συνολικά 531.000 πλαστά χαρτονομίσματα στην Ευρωζώνη. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

Το νόμισμα των 2 ευρώ είναι το «αγαπημένο» κέρμα των παραχαρακτών. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ονομαστική αξία των πλαστών χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ που κυκλοφορούν στις αγορές ολόκληρου του πλανήτη φτάνει τα 929 δισ. ευρώ. «Ένα νόμισμα που μοιράζονται 17 χώρες και 330 εκατ. άνθρωποι είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους εγκληματίες», εξήγησε ο αρμόδιος για τη Φορολόγηση, τα Τελωνεία και την Καταπολέμηση της Απάτης επίτροπος της ΕΕ Αλγκιρντας Σεμέτα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες του κόσμου οι Έλληνες!


Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης.

Οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με την έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της εταιρείας μετρήσεων Nielsen.

H έρευνα αποδίδει το γεγονός στην ύφεση, η οποία πλήττει την ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας.

Εννέα στους δέκα έλληνες θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση ενώ εξίσου μεγάλο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς η ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας αποτελεί για το 44% των Ελλήνων το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναζητά λύση.

Επιπλέον 4 στους 10 έλληνες δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα γεγονός που τους κάνει να μην μπορούν να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες τους.

Μάλιστα το 92% των νοικοκυριών αναγκάστηκε να αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης με το 67% των καταναλωτών να έχουν στραφεί σε φθηνότερα προϊόντα και με την μεγάλη πλειοψηφία -8 στους 10- να έχει μειώσει τις δαπάνες για διασκέδαση εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με την έρευνα της Νielsen, 66% των ελλήνων καταναλωτών έχουν επίσης μειώσει τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, το 64% έχουν μειώσει τις παραγγελίες φαγητού (ντελίβερι), ενώ το 54% έχει περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και το 47% τις μετακινήσεις του με το αυτοκίνητο.

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στις 10 πιο απαισιόδοξες ενώ μόλις μια η Νορβηγία στις 10 πιο αισιόδοξες.

Συγκεκριμένα, η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της με 121 μονάδες και ακολουθούν οι Φιλιππίνες και οι Ινδονησία με 119 και 117 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά, εκτός από την Ελλάδα που είναι η πλέον απαισιόδοξη χώρα, σε εξίσου χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η Ουγγαρία (37 μονάδες), η Νότια Κορέα (38), η Πορτογαλία (38) και η Ιταλία (39).

Η Παγκόσμια Έρευνα για τη Μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από τις 10 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2012 σε 58 διαφορετικές χώρες με την συμμετοχή περισσότερων από 29.000 καταναλωτών.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνει την γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις ανησυχίες τους αλλά και τις προθέσεις τους για το μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσεις άσθματος προκαλεί το πρόχειρο φαγητό


Τι λένε ερευνητές που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών.
Κρίσεις άσθματος, έκζεμα και αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών τρεις φορές την εβδομάδα λένε ερευνητές, που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών και τις διατροφικές συνήθειες.

Στοιχεία από περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες του κόσμου έδειξαν ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να ευθύνεται για την αυξανόμενη συχνότητα αυτών των αλλεργικών καταστάσεων.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, τα στοιχεία αφορούν παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 13-14 ετών και προέρχονται από ερωτηματολόγια διατροφής και αλλεργιών που συμπλήρωσαν οι γονείς τους και οι ίδιοι οι έφηβοι αντιστοίχως.

Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλεργικές κρίσεις κατά το τελευταίο 12μηνο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Thorax», η μελέτη τους έδειξε πως η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ασκεί «δυνητικά προστατευτική δράση» έναντι του σοβαρού άσθματος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 11% στους εφήβους και κατά 14% στα παιδιά.

Αντιθέτως, η κατανάλωση φαστ φουντ, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος κατά 39% στους εφήβους και κατά 27% στα παιδιά.

Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρήθηκαν με τα φαστ φουντ και στην σοβαρή ρινοεπιπεφυκίτιδα (αλλεργικά συμπτώματα από τη μύτη και τα μάτια) και στο σοβαρό έκζεμα.

Τα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ερευνητές.

«Εάν οι συσχετίσεις μεταξύ των φαστ φουντ και της συχνότητας των συμπτωμάτων του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος είναι αιτιολογική, τότε τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης των φαστ φουντ παγκοσμίως», γράφουν οι καθηγητές Ινές Άσερ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και Χάιουελ Ουϊλιαμς από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στη Βετανία.

Σε γενικές γραμμές, οι πάσχοντες από τις τρεις αλλεργίες δεν χρειάζεται να ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκες και άνδρες σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο


Έρευνα καταρρίπτει την κρατούσα άποψη.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο τρόπος σκέψης των ανδρών και των γυναικών είναι τόσο διαφορετικός που θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για πλάσματα που προέρχονται από δυο διαφορετικούς κόσμους ή πλανήτες – οι άνδρες από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη – ο καθηγητής ψυχολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Ρότσεστερ, Χάρυ Ρέις διεξήγαγε μια έρευνα που καταλύει αυτή την άποψη.

Η ομάδα του καθηγητή εξέτασε και ανέλυσε 122 διαφορετικά σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά σε περισσότερους από 13.000 άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσής τους που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology παρότι προφανώς οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα (π.χ., οι άνδρες τείνουν αν προτιμούν τα πιο βίαια σπορ και τα βίντεο παιχνίδια, ενώ οι γυναίκες προτιμούν τα σαλόνια ομορφιάς και τα talk show), ο τρόπος σκέψης τους τείνει να αλληλοεπικαλύπτεται.

«Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι από δυο διαφορετικούς κόσμους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά. Η αρρενωπότητα είναι ένα ευρύ φάσμα και υπάρχουν άνδρες που έχουν περισσότερα «θηλυκά» χαρακτηριστικά όπως η συμπόνια και η ενσυναίσθηση. Αντίστοιχα και η θηλυκότητα είναι ένα ευρύ φάσμα, στη μια άκρη του οποίου ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερη τεστοστερόνη ή επιθετικότητα από ότι οι περισσότεροι άνδρες», εξηγεί ο Δρ Μπάιραμ Καρασού επικεφαλής ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, αυτός ο διαχωρισμός των δυο φύλων μπορεί να αποβεί επιβλαβής, επισημαίνει ο Δρ Ρέις, επειδή αν συνηθίσουμε να αποδίδουμε κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του συντρόφου μας στο φύλο του, τότε εκείνος ή εκείνη δεν θα έχει κανένα λόγο να την αλλάξει.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν αυτές τις διαφορές σαν διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους – χαρακτηριστικά που ορισμένοι άνθρωποι έχουν, ενώ άλλοι όχι – και ότι το φύλο ενός ανθρώπου αντιστοιχεί σε ένα μικρό μέρος αυτού του παζλ.»


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...