Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ακατάλληλο για κατανάλωση το νερό σε οικισμό στην Κοζάνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο στο δίκτυο ύδρευσης.

Να μην χρησιμοποιείται για κατανάλωση το νερό του δικτύου ύδρευσης του οικισμού «Γαλάνης», στην τοπική κοινότητα Δρεπάνου Κοζάνης, αποφάσισε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λόγω υπέρβασης της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το νερό του δικτύου αυτού δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής, καθώς και για χρήσεις που να φέρνουν σε επαφή το νερό με τον ανθρώπινο οργανισμό π.χ. μπάνιο κλπ), αλλά μόνον για άλλες χρήσεις, όπως π.χ. πλύσιμο εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, αυτοκινήτων, χρήση στο wc, πότισμα καλλωπιστικών φυτών κ.λ.π. με την απαραίτητη προσοχή.

Στο μεταξύ, τις αιτίες της ρύπανσης στο νερό των δημοτικών κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου στις τοπικές γεωτρήσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι γίνονται προσπάθειες υδροδότησης, από άλλες πηγές, των περιοχών όπου εντοπίστηκαν προβλήματα και προσθέτει πως χρειάζεται χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια των αυξημένων συγκεντρώσεων χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου. «Οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις αποδίδουν το πρόβλημα είτε σε πετρώματα της περιοχής είτε σε ανθρωπογενείς αιτίες, όμως οι επιστήμονες μόνο μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα» σχολιάζει και διευκρινίζει ότι τη σχετική μελέτη θα διενεργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΙΓΜΕ και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.