Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Προστατευτείτε από τον ήλιο έξυπνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας για το δέρμα μας, συχνά αγνοούμε κάποιους απλούς κανόνες προστασίας και που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαρούμε άφοβα τον ήλιο.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί αντηλιακό;
Με μια λέξη: ΟΛΟΙ. Κάθε χρόνο εκδηλώνονται εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος σε όλο τον κόσμο. Όσοι είναι μελαχρινοί και έχουν σκούρο δέρμα θεωρούν – λανθασμένα – ότι δεν κινδυνεύουν από τον καρκίνο του δέρματος εφόσον δεν είναι εύκολο να πάθουν ηλιακό έγκαυμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία ενάντια στη βλαβερή αντηλιακή ακτινοβολία. Κάνουν μεγάλο λάθος! Παρά το γεγονός ότι όντως τα ανοιχτόχρωμα δέρματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτό δε σημαίνει ότι τα πιο σκούρα δεν κινδυνεύουν. Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, η ελάχιστη προστασία που πρέπει να παρέχει ένα αντηλιακό σήμερα πρέπει να είναι SPF 15.

Ποιά είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;

Αντηλιακό πρέπει να βάζουμε πάντα σε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας ακόμα και αν δε έχουμε σκοπό να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Αν και οι ακτίνες UVB δε διαπερνούν το γυαλί, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις UVA με αποτέλεσμα το δέρμα μας να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Τις ημέρες που βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, βάζετε αντηλιακό στα σημεία που δεν καλύπτονται από τα ρούχα (πρόσωπο και άνω και κάτω άκρα). Το αντηλιακό μπορεί να μπει κάτω από το make-up ή να χρησιμοποιήσετε κοσμετικά προϊόντα με αντηλιακή προστασία.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζουμε;

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να καλύπτονται όλες οι εκτεθειμένες περιοχές. Πρέπει να καλύπτεται σωστά η κάθε περιοχή δημιουργώντας ένα στρώμα προστασίας από τον ήλιο (συνήθως βάζουμε μόνο 25-50% την ποσότητας που πρέπει). ο αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή μετά από κολύμπι στη θάλασσα ή έντονο ιδρώτα. Ακόμα και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν τη δραστικότητά του μετά από περίπου 40 λεπτά μέσα στο νερό.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το ηλιακό έγκαυμα;
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι επώδυνο και επικίνδυνο. Να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο δεν εμφανίζονται άμεσα. Μπορεί να περάσουν μέχρι και 24 ώρες για να φανεί όλη η έκταση της ζημιάς στο δέρμα σας.



Υπάρχουν πολλά είδη ηλιακού εγκαύματος. Τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά του 1ου και του 2ου βαθμού.

Τα εγκαύματα 1ου βαθμού προκαλούν κοκκινίλες και επουλώνονται, συχνά και με τη βοήθεια ενός peeling, σε μερικές ημέρες. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αντιμετωπίζονται με κρύα ντους και ενυδατικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας.

Τα εγκαύματα 2ου βαθμού καταλήγουν στο σχηματισμό «φουσκάλας» στο σημείο που κάηκε και μπορεί να χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα αν η ζημιά είναι εκτεταμένη. Μην σπάτε ποτέ τις φουσκάλες αυτές αφού αποτελούν τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού για την επούλωσή του. Αν τις σπάσετε θα καθυστερήσετε την επούλωση και θα αυξήσετε πολύ την πιθανότητα μόλυνσης της περιοχής. Πρέπει να καταφύγετε σε ιατρική συμβουλή για να σας συστήσει ο δερματολόγος σας τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής. Όταν το κάψιμο είναι σοβαρό και συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πυρετό ή ναυτία, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να προστατεύετε πολύ καλά το δέρμα σας από τον ήλιο κατά την περίοδο επούλωσης του εγκαύματος, ανεξάρτητα από το βαθμό ή τη σοβαρότητά του.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.