Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Το ωράριο καταστημάτων που ισχύει στην Ευρώπη


Ποιες χώρες δεν έχουν περιορισμούς.

Με απόφαση της κυβέρνησης τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, ενώ καθιερώνονται και τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων.

Η απόφαση-σταθμός της κυβέρνησης έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τους εμποροϋπαλλήλους και τους εμπόρους να λένε ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τα ολιγοπώλια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Ας δούμε το ωράριο των καταστημάτων που ισχύει στην Ευρώπη

Αυστρία: Δευτέρα-Παρασκευή: 06.00-21.00, Σάββατο: 06.00-18.00. Τις Κυριακές τα καταστήματα είναι κλειστά εκτός αυτών που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές.

Βέλγιο: Δευτέρα-Πέμπτη: 05.00-20.00, Παρασκευή, Σάββατο και παραμονές επίσημων αργιών: 05.00-21.00. Τις Κυριακές τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, ο έμπορος έχει την δυνατότητα να ανοίξει το κατάστημά του υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα παραμείνει κλειστό κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας. Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τις Κυριακές από τις 05.00-12.00, τα καταστήματα επίπλων και ειδών κήπου 40 Κυριακές το χρόνο, από τις 05.00-20.00, αλυσίδες τροφίμων με προσωπικό κάτω από 5 άτομα, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, πρακτορεία Τύπου. Τα σούπερ-μάρκετ μπορούν να λειτουργήσουν 3 Κυριακές μέσα στο έτος.

Βουλγαρία: Τα πιο πολλά καταστήματα είναι κλειστά. Μερικά είναι ανοικτά 10.00-14.00.

Γαλλία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις καθημερινές και το Σάββατο. Τις Κυριακές τα καταστήματα τροφίμων μένουν ανοιχτά έως τις 12.00. Επίσης κάποια μένουν ανοιχτά (σε τουριστικές περιοχές, ανάλογα με τον δήμο, τα ανθοπωλεία)

Γερμανία: Τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά 24 ώρες (σε κάποια κρατίδια 06.00-20.00). Την Κυριακή τα καταστήματα παραμένουν κλειστά με εξαίρεση αρτοποιεία, ανθοπωλεία, πρακτορεία Τύπου, γαλακτοπωλεία.

Δανία: Δευτέρα έως Παρασκευή τα καταστήματα είναι ανοιχτά από τις 06.00. Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά έως 17.00 και για 30 Κυριακές το χρόνο μένουν ανοιχτά από 10.00-17.00

Εσθονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ωράριο.

Ισλανδία: Κανένας περιορισμός τις καθημερινές. Τις Κυριακές τα πολυκαταστήματα είναι ανοιχτά.

Ιρλανδία: Κανένας περιορισμός, τις Κυριακές δεν επιτρέπεται η πώληση αλκοολούχων ποτών μέχρι τις 12.30.

Ιταλία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Ισπανία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Κροατία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Κύπρος: Από 1η Απριλίου-31 Οκτωβρίου τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Πέμπτη τα καταστήματα κλείνουν στις 20.30, την Τετάρτη στις 14.00 και την Παρασκευή στις 21.00. Τη χειμερινή περίοδο κλείνουν μια ώρα νωρίτερα, εκτός της Τετάρτης. Το Σάββατο κλείνουν στις 17.00, το καλοκαίρι και στις 15.00 (το χειμώνα). Τις Κυριακές, από 12 έως 30 Δεκεμβρίου ανοιχτά έως τις 20.00. Από τις 15/6 έως 31 Αυγούστου κλειστά από τις 14.00-17.00. Τέλος στις επίσημες αργίες τα καταστήματα είναι κλειστά.

Λετονία: Κανένας περιορισμός.

Λιθουανία: Κανένας περιορισμός.

Λουξεμβούργο: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-20.00 και Κυριακή 06.00-13.00.

Μάλτα: Τις Κυριακές ανοιχτά από 04.00-22.00 καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μεγάλη Βρετανία: Κανένας περιορισμός για τις καθημερινές. Τις Κυριακές τα καταστήματα πάνω από 280 τ.μ. επιτρέπεται να λειτουργήσουν έξι ώρες συνεχώς μέσα στο διάστημα από 10.00-18.00, ενώ ελεύθερα λειτουργούν τα καταστήματα κάτω από 280 τ.μ.

Νορβηγία: Κανένας περιορισμός τις εργάσιμες ημέρες. Τα παντοπωλεία έως 100 τ.μ. επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές. Όλα τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά 3 Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα.

Ολλανδία: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-22.00. Ανοιχτά έως 12 Κυριακές το χρόνο και όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές.

Ουγγαρία: Δευτέρα-Παρασκευή: 06.00-22.00, Σάββατο έως 14.00 ή έως 16.00. Τις Κυριακές κλειστά με εξαίρεση την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, όπου τα μαγαζιά λειτουργούν έως τις 2 το μεσημέρι.

Πορτογαλία: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-24.00. Ο δήμαρχος μπορεί να περιορίσει ή να επεκτείνει το ωράριο και να διαμορφώσει το ωράριο για τις Κυριακές

Πολωνία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Ρουμανία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Σλοβακία: Κανένας περιορισμός.

Σλοβενία: Κανένας περιορισμός.

Σουηδία: Κανένας περιορισμός.

Τουρκία: Κανένας περιορισμός.

Τσεχία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Φινλανδία: Κανένας περιορισμός στο ωράριο.Τις Κυριακές τα καταστήματα μέχρι 100 τμ και τα πρατήρια καυσίμων με εστιατόριο παραμένουν ανοιχτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωροκάρτες ανθρωπιάς απέναντι στην κρίση


Μία σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης άπορων οικογενειών στο Ρέθυμνο.

Στη... σκιά της κρίσης οι πρωτοβουλίες ανθρωπιάς ενισχύονται στην Κρήτη και ενόψει Χριστουγέννων, ο εμπορικός σύλλογος Ρεθύμνου δείχνει το δρόμο, ώστε κανένα νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς βασικά αγαθά.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης άπορων οικογενειών της πόλης που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και των επιχειρηματιών της πόλης.

Ο εμπορικός σύλλογος, προχωρά στη συλλογή δωροκαρτών από τα καταστήματα που θα προσφέρουν σε άπορες οικογένειες τη δυνατότητα να προμηθευτούν από τρόφιμα μέχρι και δώρα για τα παιδιά. Οι δωροκάρτες έχουν αξία 15 και 20 ευρώ και το σύνθημα της πρωτοβουλίας των εμπόρων του Ρεθύμνου είναι να μην μείνει χωρίς βασικά αγαθά κανένα σπιτικό στο Ρέθυμνο.

Στοχεύοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης των συναδέλφων μας απευθυνόμαστε σε όλους που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, τα καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία), καθώς επίσης και στα καταστήματα ρούχων (ιδιαίτερα παιδικών ρούχων, παιδικών παπουτσιών, παιδικών ειδών), σε καταστήματα δώρων, βιβλίων κ.α. επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για βρεφικό γάλα


Νεογέννητο βρέφος κινδυνεύει με υποσιτισμό.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας ζητάει επειγόντως βρεφικό γάλα Almiron1 για νεογέννητο βρέφος που κινδυνεύει με υποσιτισμό.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάει κουτιά του συγκεκριμένου γάλατος στο κοινωνικό ιατρείο, Χρήστου Κοντού 29, στις ώρες λειτουργίας του ιατρείου.

Το ιατρείο είναι ανοιχτό το πρωί από τις 10 μέχρι τις 12 και το απόγευμα λειτουργεί από τις 6 μέχρι τις 8μ.μ.

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να καλούν στο 2682089805


Πηγή: http://www.pamepreveza.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στροφή στις «έξυπνες» αγορές και τα είδη πρώτης ανάγκης


Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το καταναλωτικό προφίλ των Ευρωπαίων.

Η οικονομική κρίση έχει κάνει τους καταναλωτές να έχουν στραφεί στα είδη πρώτης ανάγκης και στις «έξυπνες» αγορές. Συγκεκριμένα, η έρευνα «Henkel Habits» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Henkel από την TNS, σε δείγμα 6.400 ατόμων από 8 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία), έδειξε πως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα εκείνοι από τη Νότια Ευρώπη, φαίνεται να ανακαλύπτουν ξανά τις αρετές του μέτρου και επιπλέον επιστρέφουν στην έξυπνη κατανάλωση.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση των Ευρωπαίων καταναλωτών να αγοράσουν καλλυντικά προϊόντα, ο παράγοντας που κατέχει τον πιο σημαντικό ρόλο στα μάτια των Ευρωπαίων για την αγορά απορρυπαντικών και κολλών, είναι τα προϊόντα να σέβονται το περιβάλλον. Συνολικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα «Henkel Habits 2011» απέδειξε ότι έννοιες όπως το περιβάλλον και η οικονομία, για τους Ευρωπαίους πάνε μαζί.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι συχνά εκείνες που έχουν υιοθετήσει μία πιο προσεκτική προσέγγιση στην διαδικασία των αγορών. Για παράδειγμα, το 77% των Ελλήνων και σχεδόν το 70% των Ισπανών και των Ιταλών, δηλώνουν πως η κρίση τους έκανε να στραφούν περισσότερο στα είδη πρώτης ανάγκης. Αντίθετα, το 51% των Σουηδών υποστηρίζουν πως η κρίση δεν έχει επηρεάσει την καταναλωτική τους συμπεριφορά.

Παράλληλα, ο σεβασμός του περιβάλλοντος, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, παίζει σημαντικό ρόλο για τους πολίτες όλων αυτών των χωρών. Σύμφωνα με τους καταναλωτές των 8 χωρών, η αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος και οι περιβαλλοντικές του πιστοποιήσεις παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες όταν κάνουν τις αγορές τους.

Εκείνοι που έκαναν τη μεγαλύτερη προσπάθεια να μειώσουν την επιβάρυνση που προκαλείται από το νοικοκυριό και το πλύσιμο των ρούχων τους στο περιβάλλον είναι οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Τον περασμένο χρόνο 60% των Ελλήνων, 64% των Ισπανών και 57% των Ιταλών μείωσαν τη θερμοκρασία πλυσίματος των ρούχων και τη διάρκεια του κάθε κύκλου πλύσης, προκειμένου να ελαττώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση. Ωστόσο, παρόμοια προσπάθεια κατέβαλε μόνο το 31% των Σουηδών, 48% των Ολλανδών και 52% των Γάλλων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Επιπλέον, παρόλο που η τιμή είναι πράγματι ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τους καταναλωτές, όταν πρόκειται για την αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, μεγάλος αριθμός ατόμων αναγνωρίζει την αξία της συμβολής των αγορών του ώστε η βιωσιμότητα να αποτελέσει την απάντηση στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 23% των Ελλήνων συμφώνησε πως «η κρίση τους ενθάρρυνε να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς αυτό αποτελεί ίσως ένα μέρος της λύσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης οικονομίας σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με την έρευνα, αν οι ερωτηθέντες έπρεπε να βαθμολογήσουν τους εαυτούς τους σε μια δεκαβάθμια κλίμακα για τη συνεισφορά τους στην βιωσιμότητα σε ό,τι αφορά την αγορά ή την κατανάλωση, θα «έπαιρναν» οριακά πάνω από τη βάση, αφού θα βαθμολογούνταν με 6 στα 10. Ο μέσος όρος αυτός που αντιπροσωπεύει ειλικρινά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αποδεικνύει ότι παρότι υπάρχει συλλογική επίγνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Παρά τις φιλόδοξες δεσμεύσεις, βέβαια, για την προστασία του περιβάλλοντος, μόνο το 17% του δείγματος ένιωσε κάποια μορφή ικανοποίησης για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των αγορών του.

Είναι γεγονός πως καταναλωτές σε διαφορετικές χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές, φιλικές προς το περιβάλλον, καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα:

• Οι Ισπανοί πλένουν τα ρούχα τους σε μέση θερμοκρασία 25°C, όταν την ίδια στιγμή ο μέσος όρος των 8 χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι 40°C

• Το 80% των Άγγλων δήλωσε πως δεν αφήνει το νερό να τρέχει άσκοπα όταν κάνει μπάνιο, ενώ ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες χώρες ήταν 50%

Αναγνωρισμένη πρόοδος – ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση
Σύμφωνα με του Ευρωπαίους, η γκάμα των διαθέσιμων φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων έχει δείξει σημάδια βελτίωσης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα επαναλαμβανόμενα ζητήματα τα οποία τονίστηκαν μέσω της παρούσας έρευνας είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εξακριβώσουν ποια προϊόντα πραγματικά ακολουθούν υπεύθυνες περιβαλλοντικές πρακτικές. Ταυτόχρονα βέβαια, προέβλεψαν ότι στο μέλλον τα προϊόντα θα αναγκαστούν να παρέχουν πιο κατανοητές πληροφορίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα των περιβαλλοντικών τους πιστοποιήσεων για καλύτερες πρακτικές και αγαθά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθισμένη στο junk food


Παρότι ήταν έγκυος έτρωγε κάθε μέρα «απ’ έξω».

Η 24χρονη Hayley Peck από το Manchester ήταν εθισμένη στο junk food και δεν εγκατέλειψε τα αγαπημένα της λιπαρά τρόφιμα ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Τότε είχε παραγγείλει φαγητό «απ’ έξω» περισσότερες από 300 φορές, καταναλώνοντας λιπαρές τροφές κάθε βράδυ!

Η νεαρή κοπέλα έφτασε να ζυγίζει πάνω από 130 κιλά, όμως μετά τη γέννηση της κόρης της πήρε την απόφαση ότι δεν ήθελε να είναι «η χοντρή μαμά». Όπως δήλωσε η ίδια από μικρή αντιμετώπιζε προβλήματα με το βάρος της ενώ οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν «ιπποπόταμο».



Η Hayley κατάφερε τελικά να χάσει πάνω από 76 κιλά και επειδή η μέθοδός της αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική, άνοιξε μια ιστοσελίδα (Slimspirational.co.uk) στην οποία προτείνει διατροφές για αδυνάτισμα σε όσους την επισκέπτονται.



«Όταν ζύγιζα πάνω από 130 κιλά είχα κατάθλιψη. Δεν ήθελα να πάω πουθενά και ντρεπόμουν πολύ να βγω έξω από το σπίτι με την κότη μου. Πήρα την απόφαση να αδυνατίσω για εκείνη, και άλλαξα εντελώς τρόπο ζωής. Η επιτυχία μου είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να με ρωτάει πώς τα κατάφερα και να τους δίνω συμβουλές. Όπου κι αν πήγαινα όλοι με ρωτούσαν πώς κατάφερα να χάσω τόσο βάρος. Ακόμη και άγνωστοι μου έστελναν μηνύματα στο Facebook. Πλέον βγάζω περισσότερα χρήματα από την ιστοσελίδα μου, απ’ ό,τι όταν εργαζόμουν full-time σε τηλεφωνικό κέντρο» είπε και πρόσθεσε: «Έτρωγα δέκα σακουλάκια τσιπς τη μέρα και παράγγελνα απ’ έξω κάθε βράδυ. Δε με ενδιέφερε να μαγειρεύω και το έπαιρνα από τα μαγαζιά. Έτρωγα junk food ακόμη και για πρωινό».



«Τώρα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους» είπε.



Διαβάστε περισσότερα...

Επαναφορά της βάσης του 10


Την επαναφορά της βάσης του δέκα ζήτησαν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, κατά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, αλλά και αρκετοί πρόεδροι άλλων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Βρυζίδης, «η άμεση επαναφορά της βάσης του δέκα θα λύσει πολλά προβλήματα. Εξέφρασα την άποψη ότι η κατανομή των υποψηφίων στις σχολές θα πρέπει να γίνεται αφού ο υποψήφιος θα γνωρίζει ότι έχει "πιάσει" τη βάση του δέκα. Σήμερα υπάρχουν εισακτέοι που έχουν επιτύχει σε σχολές, όχι μόνο στα ΤΕΙ ακόμη και σε Πανεπιστημιακές Σχολές, με βαθμό 4 και 5. Αυτό σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών. Εμείς στο ΤΕΙ Πειραιά, για παράδειγμα, έχουμε μέσον όρο βαθμολογίας των εισακτέων 14,5, φαντάζεσθε τι γίνεται και σε άλλα ιδρύματα. Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σπουδαστές που μας έρχονται με μετεγγραφές, με τόσο χαμηλή βαθμολογία, γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, αν υπήρχε ήδη η βάση του δέκα, δεν θα είμαστε τώρα σ’ αυτή τη θέση να συζητάμε το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών. Πολύ απλά, θα κλείνανε τα τμήματα που δεν θα είχαν σπουδαστές και δεν θα βασανιζόμαστε σήμερα».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βρυζίδης, ο υπουργός άκουσε το αίτημα αυτό των προέδρων ΤΕΙ και απάντησε, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και πρόσφατα σε συνέντευξη του, ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα που μελετά το υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση της Παιδείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εγώ που βοηθούσα, τώρα ζητώ βοήθεια»


Ανθρώπινες ιστορίες μέσα στη δύνη της κρίσης.

«Εγώ που βοηθούσα, τώρα ζητώ βοήθεια. Δεν άντεξα τελικά…». Η κραυγή απόγνωσης ενός 55χρονου σ' έναν από τους εθελοντές ψυχολόγους των Γιατρών του Κόσμου φέρνει στο φως ακόμη μία ιστορία ανθρώπου που «λύγισε» υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Ο κύριος Μ., όπως αναφέρει το thestival.gr, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου, στη Θεσσαλονίκη, πριν από έξι χρόνια, για να κάνει μία χρηματική δωρεά. Έκτοτε και για μία διετία περνούσε, περιστασιακά, από το γραφείο για να κάνει κάποια προσφορά. Τίποτα δεν προμήνυε, τότε, πως θα ερχόταν η στιγμή που και ο ίδιος θα έφτανε σε τόσο μεγάλη ανάγκη που θα αναγκαζόταν να ζητήσει βοήθεια.

«Έλεγα ότι σαν εμένα δεν υπάρχει κανείς. Ότι ποτέ δεν θα χρειαζόμουν την βοήθεια κανενός, παρά μόνο θα βοηθούσα. Περίμενα ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα, αλλά όχι τέτοια κατάντια… Τρία καταστήματα έκλεισα, δύο εμφράγματα έπαθα, ένα διαζύγιο φορτώθηκα- μιας και έμεινα στην ψάθα βλέπεις... Σπίτι, αυτοκίνητα, λογαριασμοί, όλα εξανεμίσθηκαν» εξομολογήθηκε στον ψυχολόγο.

Δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί λόγω του καρδιολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να ασφαλιστεί ή να λάβει επίδομα αναπηρίας εξαιτίας χρεών προς τον ασφαλιστικό του φορέα, οικογενειακό περιβάλλον δεν υπάρχει, παρά μόνο λίγοι φίλοι που τον ενισχύουν όποτε και όπως μπορούν.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» φροντίζουν το τελευταίο διάστημα να παρακολουθείται ο κύριος Μ. από γιατρούς, να λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή, ενώ μπήκε και σ' έναν προγραμματισμό για περαιτέρω έλεγχο με εξετάσεις που θα έπρεπε να κάνει.

Για τα τρόφιμα κανονίστηκε να παίρνει συσσίτιο από μία εκκλησία και κάποια βοήθεια από ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Η κοινωνική υπηρεσία τον κατευθύνει για ό,τι χρειάζεται και δύναται να κάνει, αλλά δεν θέλει κάτι άλλο. «Έχω και μία αξιοπρέπεια…» τονίζει.

Η παραπάνω ιστορία είναι μία από τις πολλές ανθρώπων της «διπλανής πόρτας», με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά οι «Γιατροί του Κόσμου». Ιστορίες λίγο -πολύ παρόμοιες, με διαφορετικούς, ωστόσο, κάθε φορά πρωταγωνιστές.

Στο 65% έφτασαν οι Έλληνες στο Πολυϊατρείο
Επτά γιατροί σ' ένα ιατρείο 120 τετραγωνικών μέτρων και πλήθος ασθενών που περιμένουν καρτερικά ακόμη και στα σκαλιά.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2012 περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι πέρασαν από τον χώρο του Πολυϊατρείου ζητώντας βοήθεια. Το 65% αυτών ήταν Έλληνες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν αλλοδαποί και μετανάστες.

«Τώρα, οι περισσότεροι από τους Έλληνες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους ανθρώπους στην Ουγκάντα, στη Σρι Λάνκα, στο Αφγανιστάν, τις χώρες που έως τώρα στηρίζαμε και βοηθούσαμε. Δεν έχουμε φάρμακα, δεν έχουμε εμβόλια, δεν έχουμε φαγητό» πρόσθεσε, από την πλευρά της, η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη Σοφία Γκαρανέ.

Στο Πολυϊατρείο εργάζονται 37 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ενώ υπάρχει συνεργασία με άλλους 45 εξωτερικούς γιατρούς. Επιπλέον, βοήθεια δίνεται από 12 ψυχολόγους, ενώ την εβδομάδα απασχολούνται περίπου 80 -100 διοικητικοί εθελοντές, που σηκώνουν τηλέφωνα, στέλνουν φαξ, υποδέχονται και τακτοποιούν τον κόσμο, κλείνουν ραντεβού.


Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: 1600 προσλήψεις νέων ανέργων


Το ΑΣΕΠ ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης 1.600 και πλέον ατόμων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στον τομέα του Πολιτισμού.

Τα προγράμματα απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους ανέργους ηλικίας έως και 35 χρόνων, ενώ η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει με επτάμηνες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Η ανεξάρτητη αρχή, προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής ωφελούμενων στα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης, εκπόνησε τα ακόλουθα υποδείγματα:

1. Οδηγίες για την επιλογή ωφελουμένων μέσω προγραμμάτων ΚΟΧ στον τομέα του Πολιτισμού.

Απευθύνεται στους δικαιούχους φορείς με σκοπό να τους παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες για την ορθή και αποτελεσματική διενέργεια της διαδικασίας επιλογής ωφελουμένων.

2. Υπόδειγμα ανακοίνωσης.

Απευθύνεται στους δικαιούχους φορείς και περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την σύνταξη της ανακοίνωσης και την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας.

3. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για απασχόληση με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής ωφελουμένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του Πολιτισμού πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο υπόδειγμα αίτησης.

4. Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης συμμετοχής και υποβολής δικαιολογητικών σε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού.

Απευθύνεται στους δυνητικά ωφελούμενους (υποψήφιους) με σκοπό να τους καθοδηγήσει στην ορθή συμπλήρωση της αίτησής τους και να τους παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις για απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια και δικαιολογητικά συμμετοχής που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής.

Τα συγκεκριμένα υποδείγματα καθώς και οι θέσεις εργασίας που θα ανακοινωθούν μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Τη Δευτέρα τα επιδόματα


Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, τα οικογενειακά επιδόματα του ΣΤ΄διμήνου 2012.

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ, διευκρινίζει, ότι θα καταβληθεί στους ήδη δικαιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μόνο το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ για τρίτεκνους και τετράτεκνους.

Με το νόμο του 3ου Μνημονίου (Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», από 1/11/2012 καταργήθηκαν:

- Το επίδομα τρίτου παιδιού (177 ευρώ ανά μήνα), το οποίο καταβαλλόταν για το τρίτο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του

- Η ισόβια σύνταξη (102 ευρώ ανά μήνα)

- Η εφάπαξ παροχή των 2.000 euro, η οποία καταβαλλόταν για τη γέννηση κάθε παιδιού από το τρίτο και μετά.

Όσον αφορά στις αιτήσεις για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και έχουν υποβληθεί στον ΟΓΑ, πριν από την ψήφιση του νόμου, η Διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει, ότι θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό και θα καταβληθεί στους δικαιούχους, το δικαιούμενο ποσό (αναδρομικά και μέχρι την ημερομηνία κατάργησης του επιδόματος), άπαξ, εντός του έτους 2013.

Από το έτος 2013 τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από το νέο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως μπορείς να μπλέξεις στο ιnternet


Η εκπομπή "Κορίτσια για σπίτι", παρουσιάζει απίστευτες ιστορίες με ανθρώπους που έμπλεξαν σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, σερφάροντας στο internet. Ωστόσο, η δικηγόρος Αλεξάνδρα Γωγούση, αναφέρει στην εκπομπή του Μακεδονία TV τρόπους για να αποφύγουμε ανάλογους κινδύνους.

Δείτε το βίντεο






Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκες στην ανεργία


Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία απ' ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης κατά το 2012, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Στην έκθεση, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την οργάνωση "Ηνωμένα Έθνη Γυναίκες", τη μονάδα των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, σημειώνεται ότι μεταξύ 2002-2007 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παγκοσμίως ανερχόταν στο 5,8% έναντι 5,3% για τους άνδρες.

Η κρίση που προέκυψε στη συνέχεια διεύρυνε τη διαφορά "κατά 0,5-0,7 της μονάδας και κατέστρεψε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνταν γυναίκες", τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης της κατάστασης τα επόμενα χρόνια.

Από το 2009 έχουν χαθεί συνολικά 29 εκατομμύρια θέσεις εργασίας -και για τα δύο φύλα- ενώ εκτιμάται ότι το 2013 μπορεί να χαθούν άλλα 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. "Ενώ οι γυναίκες συμβάλουν στην οικονομία και στην παραγωγικότητα σε παγκόσμια κλίμακα, αντιμετωπίζουν ακόμη πολλά εμπόδια τα οποία τις εμποδίζουν να εκπληρώσουν πλήρως το οικονομικό δυναμικό τους", τόνισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, νυν διευθύντρια του "ΟΗΕ Γυναίκες".

Στις αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή ανεργία των γυναικών στον τομέα του εμπορίου. Στις ανεπτυγμένες η έκθεση αποκαλύπτει ότι η απασχόληση των γυναικών στη βιομηχανία έχει μειωθεί στο μισό. Το 85% των γυναικών που εγκατέλειψαν τον βιομηχανικό τομέα στράφηκαν προς τις υπηρεσίες, ιδίως στην εκπαίδευση και την υγεία. Το 2012 το ένα τρίτο των γυναικών εργάζονταν στη γεωργία, περίπου οι μισές στον τομέα των υπηρεσιών και το 16% στη βιομηχανία.

Όσον αφορά στον επαγγελματικό διαχωρισμό, η έκθεση παρατηρεί ότι σε όλο τον κόσμο οι άνδρες υπερεκπροσωπούνται σε ορισμένα επαγγέλματα όπως στη βιοτεχνία, το εμπόριο, τη μηχανολογία και τις διευθυντικές θέσεις. Συγκριτικά, οι γυναίκες πλειοψηφούν σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν υψηλά επαγγελματικά προσόντα, όπως είναι οι γραμματείς και οι εμποροϋπάλληλοι.

"Δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή λύση για να προωθήσουμε την απασχόληση των γυναικών. Κάναμε ένα πρώτο βήμα, δεν πρέπει να σταματήσουμε", δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελβετίας Ζαν-Ζακ Ελμιζέ, η χώρα του οποίου συμμετείχε στη χρηματοδότηση της έρευνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στις αποφυλακίσεις λόγω 18μηνου


Τέλος στις αποφυλακίσεις λόγω συμπλήρωσης 18μήνου για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα επιχειρεί να θέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, με τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Αφορμή για την παρέμβαση του υπουργού ήταν η αποφυλάκιση ενός εκ των κατηγορουμένων για τη διπλή δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη που είχε αποκαλύψει ο Real Fm, και άλλες υποθέσεις που η καθυστέρηση στην ανάκριση και στην εκδίκασή τους οδήγησε εκτός φυλακής κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουπακιώτης προωθεί την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε οι αποφάσεις που αφορούν σε κακουργηματικές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, καθώς και κακουργήματα που ενέχουν το στοιχείο της μεγάλης ηθικής και κοινωνικής απαξίας και έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη να εκδίδονται πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου των προσωρινά κρατουμένων κατηγορουμένων στις εν λόγω υποθέσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή τις αναγκαίες δικονομικές ρυθμίσεις, οι οποίες για τις επίμαχες υποθέσεις θα ορίζουν υποχρεωτικά συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης της προδικασίας (κύριας ανάκρισης και της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστικών Συμβουλίων), αλλά και τον υποχρεωτικό και κατ' απόλυτη προτεραιότητα ορισμό δικασίμου.

Δηλαδήλ, για τις επίμαχες υποθέσεις η ανάκριση θα ολοκληρώνεται εντός το πολύ 6 μηνών, το βούλευμα θα εκδίδεται άμεσα και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται εντός έτους.

Για το λόγο αυτό, για την επιτάχυνση στις δυσχερείς υποθέσεις θα ορίζονται δύο ή περισσότεροι ανακριτές και ο ορισμός της δικασίμου από εισαγγελέα θα γίνεται υποχρεωτικά κατ' απόλυτη προτεραιότητα και όχι πάνω από 40 μέρες από την ημέρα που του διαβιβάστηκαν τα έγγραφα.

Μάλιστα, η τήρηση των προθεσμιών αυτών από τους εισαγγελείς και δικαστές θα συνιστά και βασικό κριτήριο για την προαγωγή τους.

Τέλος, ο κ. Ρουπακιώτης με έγγραφό του προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας ζητά να τον ενημερώσουν για τον αριθμό των βουλευμάτων που εκδόθηκαν στην περιφέρειά τους κατά την τελευταία διετία, περί αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης, καθώς και πόσο χρόνο κρατήθηκαν σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας οι σχετικές υποθέσεις.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 5ο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινίασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος


Θα μοιραστούν τρόφιμα σε 200 οικογένειες.

Τρόφιμα σε 200 οικογένειες ανασφάλιστων εμπόρων, θα διανέμει το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αποστολή Αγάπης», το πέμπτο κατά σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που εγκαινίασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Καλλιθέα.

Αυτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των ανασφάλιστων εμπόρων της πρωτεύουσας και των οικογενειών τους, όπως συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, όπου παρέστη ο αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του ευχήθηκε του χρόνου να μην έχουμε Κοινωνικά Παντοπωλεία, να μην υπάρχουν κέντρα ενίσχυσης των αναγκών των συνανθρώπων μας, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα και ο κόσμος δεν υποφέρει. «Αν αυτό όμως δεν συμβεί, πρόσθεσε, εδώ είμαστε να δίνουμε το παρών, να προσθέτουμε στο δυναμικό μας, νέες εστίες ανακούφισης, να καταλαγιάσουμε τον πόνο και τις δυσκολίες ανθρώπων που ήταν νοικοκύρηδες με οργάνωση και με μια περιουσία ένα μαγαζί, ένα κατάστημα, μια επιχείρηση, που αγωνίστηκαν χρόνια για να ορθοποδήσει και να επιτύχουν και έρχεται η κρίση να σβήσει και να γκρεμίσει όλα τους τα όνειρα».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Κωνσταντίνος Ασκούνης ο οποίος ευχαρίστησε την Αρχιεπισκοπή και τον ίδιο τον κ. Ιερώνυμο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του δεύτερου στο χώρο του δήμου Καλλιθέας, αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας.

«Δεν πρόκειται για κοινότοπη φιλανθρωπία. Συνιστά έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, που αποσκοπεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του πολίτη, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας».

Ο διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» Κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στο κοινωφελές έργο της Οργάνωσης τονίζοντας όμως συγχρόνως, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

«Βάζουμε τα θεμέλια για να βαστάξουμε το ηθικό και την αξιοπρέπεια των οικονομικά ασθενέστερων και να εγγυηθούμε τη βοήθειά μας». Ο κ. Δήμτσας τόνισε ότι είναι το πέμπτο κατά σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Αθήνα και τόνισε ότι τίθεται στην υπηρεσία του συνόλου των ανασφάλιστων εμπόρων και των οικογενειών τους σύμφωνα με τις εντολές του Αρχιεπισκόπου, ώστε να ελαφρύνουμε αυτόν το Σταυρό που σηκώνουν καθημερινά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή που ζεις, η φωνή σου μετράει»


Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ για την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή που ζεις, η φωνή σου μετράει» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, στο μήνυμά του για τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας τους πολίτες του κόσμου να ενωθούν, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να ακουστεί η φωνή τους.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ακουστεί και να διαμορφώσει τις αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία του. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και είναι πλήρως ενσωματωμένο στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα στο άρθρο 25 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα κάναμε αδιαμφισβήτητη πρόοδο. Ωστόσο, πολλές ομάδες και άτομα αντιμετωπίζουν πληθώρα εμποδίων. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σχεδόν παντού, αλλά υποεκπροσωπούνται στα κοινοβούλια, στις ειρηνευτικές διαδικασίες, σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις και σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, καθώς και σε άλλες θέσεις λήψης αποφάσεων. Οι αυτόχθονες αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις που τους στερούν τη δυνατότητα να κάνουν πλήρη χρήση των εγγυημένων δικαιωμάτων τους ή η κατάστασή τους δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι θρησκευτικές και οι εθνοτικές μειονότητες, καθώς και τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή πολιτικές πεποιθήσεις, παρεμποδίζονται συχνά για να συμμετάσχουν σε βασικούς θεσμούς και διαδικασίες. Οι θεσμοί και η δημόσια διαβούλευση πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες σ' όλη την ποικιλομορφία τους».

Ο Μπαν Κι μουν υποστήριξε ακόμη ότι «σε πολλά μέρη του κόσμου, έχουμε γίνει μάρτυρες ανησυχητικών απειλών για όσα κερδήθηκαν όσον αφορά τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Σε ορισμένα κράτη, ομάδες πολιτών αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις και περιορισμούς. Νομοθεσία έχει εισαχθεί ειδικά για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους. Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας αντιμετωπίζουν νέα μέτρα αντιπαράθεσης. Πρέπει όλοι να είμαστε προβληματισμένοι από μια τέτοια οπισθοδρόμηση. Ακόμη και σε κοινωνίες με καλό ιστορικό, υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοί της έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στις δημόσιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα και να έχουν ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Το να θεσπίσουμε νέα δικαιώματα ή να καταργήσουμε άδικους νόμους δεν είναι πάντοτε αρκετό. Πάρα πολύ συχνά, εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις στην πράξη, δημιουργώντας εμπόδια και νοοτροπίες που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν».

Τέλος, ο γ.γ. του ΟΗΕ διατύπωσετην άποψη ότι «οι ενεργές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποτελούν το κλειδί για την ευημερία και τη λειτουργία του κάθε έθνους και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τα μέτρα καταπίεσης που λαμβάνονται εναντίον τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Στο Άρειο Πάγο προσφεύγει το υπ. Οικονομικών για το τέλος ακινήτων


Ζητά αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
.
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει σήμερα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) στον Άρειο Πάγο.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έστειλε επιστολή στη Διοίκηση της ΔΕΗ με την οποία ζήτησε να μην εφαρμοσθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για το διαχωρισμό του τέλους από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ώστε ο φόρος να εξακολουθήσει να καταβάλλεται κανονικά μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ο κ. Στουρνάρας στην επιστολή του επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο η Διοίκηση της ΔΕΗ είναι οριακά κατοχυρωμένη έναντι του νόμου εάν υιοθετήσει το αίτημα του βασικού μετόχου (Ελληνικό Δημόσιο) για το τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με νομικού κύκλους η επιστολή του υπουργού Οικονομικών είναι αντίθετη με τα άρθρα 87 και 93 του Συντάγματος τα οποία αναφέρονται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων και ως εκ τούτου αναμένεται να καταπέσει στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης κοντά στα ορφανά


Στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές των πολιτών.

Στις ανάγκες της Ελλάδας και των κατοίκων της, αυτή τη δύσκολη περίοδο, επικεντρώνουν πλέον τις περισσότερες προσπάθειές τους πολλές ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που για πολλά χρόνια δραστηριοποιούντο στο εξωτερικό και στήριζαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης (ΕΚΑ), στα περίπου 20 χρόνια ύπαρξής του, έχει οικονομικά «υιοθετήσει» πάνω από 22.000 ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αυτά είναι ορφανά, από πολέμους, φυσικές καταστροφές και κοινωνικές κρίσεις, από την Αϊτή έως την Παλαιστίνη, από τη Γιουγκοσλαβία έως τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία.

«Όλα αυτά, χωρίς ούτε ένα ευρώ από εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όλα γίνονταν από Έλληνες δωρητές που είχαν αναλάβει ένα ορφανό παιδί κάπου στον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Κώστας Παπαδιγεννόπουλος και τονίζει: «Μετά τη μεγάλη κρίση που βιώνει η Ελλάδα, το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης κλείνει τα προγράμματά του παντού στον κόσμο και συγκεντρώνει τις προσπάθειές του μόνο στην Ελλάδα».

Ο στόχος του προγράμματος οικονομικής υιοθεσίας ορφανών παιδιών στην Ελλάδα, που υλοποιεί το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, είναι να βοηθηθούν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τα ορφανά, τα οποία δεν βρίσκονται σε κάποιο ίδρυμα, αλλά τα συντηρούν ο παππούς ή η γιαγιά τους.

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε αυτούς που παρά τα γεράματά τους, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν - όσοι εντάσσονται είναι βεβαιωμένα φτωχοί - έχουν αναλάβει να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους, να τα στηρίξουν και να τους προσφέρουν τη θαλπωρή, όσο είναι δυνατόν, μίας οικογένειας. Ταυτόχρονα, προωθούμε πρόγραμμα βοήθειας ορφανών παιδιών από τον ένα γονέα, όταν ο άλλος έχει περιέλθει σε κατάσταση φτώχειας, λόγω μακρόχρονης ανεργίας» εξηγεί ο κ. Παπαδιγεννόπουλος.

Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, και για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που υλοποιεί στην Ελλάδα, στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές των πολιτών.

«Μπορούμε και δραστηριοποιούμαστε όχι γιατί παίρνουμε χρήματα από κάποια δημόσια πηγή, αλλά γιατί έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη εκατοντάδων πολιτών, που γνωρίζουν ότι τα χρήματα που προσφέρουν στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, δεν είναι χρήματα «στα τυφλά», δεν είναι χρήματα που σπαταλούνται σε «διοικητικές δαπάνες», αλλά είναι χρήματα - και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν - που πηγαίνουν στα χέρια του παππού ή της γιαγιάς του ορφανού παιδιού ή της χήρας μάνας, που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειάς της».

Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 900 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, που η οικογένεια λαμβάνει σε τρεις δόσεις. Το κάθε παιδί το βοηθούν τρεις δωρητές, κάθε ένας από τους οποίους δίνει 300 ευρώ. Στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης εξετάζουν τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι ορφανά, ότι τα εισοδήματα των ανθρώπων που τα φροντίζουν είναι ελάχιστα.

Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, διαπιστώνεται η ύπαρξη της πραγματικής ανάγκης για οικονομική βοήθεια και ότι τα χρήματα που δίνονται πηγαίνουν για αυτά τα παιδιά και την ανατροφή τους.

Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την οικονομική υιοθεσία ενός ορφανού παιδιού δεν είναι λίγοι και δεν είναι πλούσιοι. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιγεννόπουλο «είναι πολλοί που από το υστέρημά τους εξακολουθούν να θέλουν να βοηθήσουν ένα παιδί, αλλά υπάρχει πρόβλημα στο να πειστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες πολλών δήμων, να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να βρεθούν οι χιλιάδες, ενδεχομένως, περιπτώσεις ορφανών παιδιών που έχουν την ανάγκη μας».

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αρκετοί δωρητές πρόθυμοι να προσφέρουν, αλλά η απροθυμία κάποιων δήμων να εμποδίζει την ταχύτερη επέκταση του προγράμματος.

Οι αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης στη συνεργασία με τους δήμους είναι «ίσως», όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «οι διοικητικές μεταβολές μετά τον Καλλικράτη, ο αιφνιδιασμός που έχουν δεχθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες με την εξάπλωση της φτώχειας, ή ενδεχομένως το γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι ή κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν με γραφειοκρατικό τρόπο και όχι με την απαιτούμενη ευαισθησία, περιπτώσεις όπως αυτές».

Όμως, ο κ. Παπαδιγεννόπουλος υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία με τους δήμους είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξευρεθούν, αλλά κυρίως να πιστοποιηθεί ότι τα ορφανά παιδιά που μένουν με τον παππού και τη γιαγιά, είναι και παιδιά που είναι πράγματι φτωχά και έχουν την ανάγκη της βοήθειάς μας. Συνεργαζόμαστε λοιπόν, με αρκετούς δήμους σε όλη την Ελλάδα, αλλά λιγότερους από αυτούς που θα επιθυμούσαμε».

Ένας από αυτούς τους δήμους, είναι ο δήμος Αχαρνών. Η κοινωνική λειτουργός της Δημοτικής Φροντίδας του δήμου Αχαρνών, Κωνσταντίνα Καραδήμα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το πρόγραμμα οικονομικής υιοθεσίας υλοποιείται στο δήμο, τους τελευταίους τρεις μήνες και έχουν ενταχθεί σε αυτό δύο οικογένειες.

Στη μία οικογένεια την επιμέλεια των δύο μικρών κοριτσιών την έχει ο παππούς και στην άλλη, η μητέρα, καθώς ο πατέρας έχει πεθάνει, ενώ σε αναμονή είναι άλλες πέντε οικογένειες, στις οποίες τα παιδιά είναι ορφανά, είτε από μητέρα, είτε από πατέρα.

Σύμφωνα με την κ. Καραδήμα, οι δημότες που έχουν ανάγκη ενημερώνονται για το πρόγραμμα, είτε από τις υπηρεσίες του δήμου, στις οποίες έχουν απευθυνθεί για βοήθεια, είτε από τους παιδιάτρους, είτε από κάποιον άλλον γνώστη της πρωτοβουλίας. Στη συνέχεια, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου αξιολογεί εάν η οικογένεια που ζητάει να ενταχθεί, πληροί τις προϋποθέσεις και ενημερώνει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, το οποίο και αναλαμβάνει να κάνει τη διασύνδεση με κάποιον δωρητή, χωρίς να γίνονται γνωστά τα στοιχεία του δωρητή και της οικογένειας.

«Το πρόγραμμα βοηθάει εξαιρετικά γιατί η χρηματοδότηση από τους δημόσιους φορείς έχει μειωθεί σημαντικά» δηλώνει η κ. Καραδήμα και εξηγεί πως «από τη μία πλευρά, τα χρήματα "λύνουν" τα χέρια στις κοινωνικές υπηρεσίες για να παράγουν έργο και από την άλλη, με τη χρηματική βοήθεια η οικογένεια μπορεί καλύτερα να αξιολογήσει τις ανάγκες της και να τις καλύψει, καθώς και να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της».

Τονίζει ακόμα πως στον δήμο Αχαρνών υπάρχουν «πάρα πολλές οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με πολύ σοβαρό πρόβλημα στους δημοτικούς σταθμούς, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι».

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΑ, τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι έντονα σε όλη την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που «η αξιοπρέπεια, ίσως κακώς εννοούμενη, τους κάνει να προτιμούν να κρύβουν την τραγική ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει».

Ως πιο συγκλονιστικό περιστατικό, από τα πολλά που συναντούν, ο κ. Παπαδιγεννόπουλος και η κ. Καραδήμα χαρακτηρίζουν εκείνο, όταν κλήθηκαν να στηρίξουν οικονομικά ένα παιδί, του οποίου ο πατέρας αποφάσισε να φύγει από τη ζωή, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανίκανο να προσφέρει και να συμβάλει στα οικονομικά της οικογένειάς του.
Όσο για την περίοδο των Χριστουγέννων, το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης σχεδιάζει να υλοποιήσει κάποιες δραστηριότητες που έχουν σχέση με φτωχά παιδιά σε δήμους της Αθήνας.

«Σκοπός μας είναι» όπως δηλώνει ο κ. Παπαδιγεννόπουλος, «όχι μόνο να προσφέρουμε ή να διασκεδάσουμε τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα να κοινοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να βρούμε δηλαδή περισσότερες περιπτώσεις όπου μπορούμε να βοηθήσουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι


Κανονικά η είσπραξή του, διευκρινίζει η Επιχείρηση
.
Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, ανέφεραν σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης, καθώς χθες το βράδυ κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στην είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την επιχείρηση, να εξακολουθήσει να συνεισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Το ζήτημα με το τέλος ακινήτων δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματική.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο του ήπατος κατά 41%


Σύμφωνα με αμερικάνικη μελέτη.

Νέα μελέτη από τις ΗΠΑ διαπιστώνει ότι η χρήση της ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, τον πιο κοινό τύπο του πρωτογενούς καρκίνου του ήπατος, καθώς επίσης με μείωση του κινδύνου θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν την πιθανή αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), σε ένα τεράστιο δείγμα πληθυσμού (300.504 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών). Μάλιστα η μελέτη κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό οι ερευνητές κατέγραψαν 250 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και 428 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου.

Όταν προχώρησαν στην παραμετροποίηση των στοιχείων κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν χρήση ΜΣΑΦ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποιούν τα φάρμακα.

Ωστόσο, όταν έκαναν διαχωρισμό της ασπιρίνης από τα άλλα ΜΣΑΦ, προέκυψαν σημαντικές διαφορές. Προέκυψε, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν ασπιρίνη παρουσίαζαν 41% μείωση του κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και 45% μείωση του κινδύνου θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Κατ’ αντιστοιχία, στην ομάδα των ασθενών που έπαιρναν τα άλλα ΜΣΑΦ, δεν καταγράφτηκε η παραμικρή μείωση του κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, και μόλις 26% μειωμένος κίνδυνος θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η ασπιρίνη, είτε χορηγείται μόνη της είτε χορηγείται μαζί με άλλα ΜΣΑΦ, αποδείχτηκε ότι έχει σημαντικό προστατευτικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην πρόληψη του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και στα ποσοστά θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο, ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την αποκλειστικότητα της χρήσης της».


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 300.000 ευρώ οι προσφορές του Τηλεμαραθωνίου


Η εκστρατεία της UNICEF συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες.

Ο Τηλεμαραθώνιος που συνδιοργανώθηκε από τη UNICEF και την ΕΡΤ για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές ύψους 300.000 ευρώ. Το τηλεφωνικό κέντρο της UNICEF δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα για προσφορές από όλη την επικράτεια αλλά και από το εξωτερικό.

Την προσπάθεια, που ξεκίνησε από τις 17:00 χθες το απόγευμα, στήριξαν περισσότεροι από 80 ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

Έγιναν απευθείας συνδέσεις με όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις ζωντανές εκπομπές, συνδέσεις με όλους τους ραδιοφωνικούς κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς της Αθήνας αλλά και των μεγάλων επαρχιακών πόλεων. Το δορυφορικό πρόγραμμα ERT WORLD μετέδιδε συνεχώς το πρόγραμμα, ενώ μέρος του προγράμματος αναμετέδωσε και η ΕΤ-3.

Πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, φορείς, εταιρίες, μαθητές, μικρά παιδιά και συνταξιούχοι, συνεισέφεραν στην προσπάθεια, πολλές φορές και από το υστέρημά τους. Επώνυμοι από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της δημοσιογραφίας, του πνεύματος και της τέχνης αλλά και οι πρωταθλήτριες του πόλο, ο βραβευμένος από τον ΠΣΑΤ ως καλύτερος κολυμβητής της χρονιάς Σπύρος Γιαννιώτης, αθλητές του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη και Ολυμπιονίκες της Παραολυμπιάδας 2012, ήλθαν στην εκμπομπή. Μηνύματα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημαντικές προσφορές έγιναν από τη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΕΔΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΓΣΕΕ, ΚΕΘΕΑ, ΑΔΕΔΥ, ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΠΑΠ ΑΕ, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΖΑΚ ΑΕ και εκατοντάδες σχολεία, πολλά από τα οποία έσπασαν τους κουμπαράδες τους στην ΕΡΤ.

Η σημαντική αυτή εκστρατεία της UNICEF συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες: Στέλνοντας κενό SMS στο 54234 με χρέωση 1,23 ευρώ με το ΦΠΑ, μέχρι και τα μεσάνυκτα της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου, καλώντας από σταθερό ΟΤΕ: 901 11 17 17 17 - με αυτόματη χρέωση 3,68 ευρώ με το ΦΠΑ ανά κλήση και μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναδρομικά τα 650 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες


Από τα φετινά εισοδήματα το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Τη γνωστή τακτική της αναδρομικής επιβολής φόρων και του φορολογικού αιφνιδιασμού φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τρύπες του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ως προσθήκη της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείεται να περάσει η επιβολή του αυξημένου τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόκειται για απόφαση της τελευταίας στιγμής που θα φέρει επιβαρύνσεις αναδρομικά για πάνω από 850.000 φορολογούμενους.

Να σημειωθεί ότι το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι το συγκεκριμένο μέτρο στο κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εξαρτηθεί από το αν θα συμφωνήσουν σε αυτό όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι. Στο τραπέζι βρίσκεται η αναδρομική εφαρμογή και άλλων αλλαγών.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα κατατεθούν ως τροπολογία στον τελευταίο νόμο με μνημονιακά μέτρα ώστε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του μηχανισμού και στα μέτρα για τη φοροδιαφυγή να ετοιμαστεί και να κατατεθεί προς ψήφιση στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν «ραντεβού» στο Θεαγένειο


Διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην υγεία οι κάτοικοι της Τούμπας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν κάτοικοι της Τούμπας.

Ειδικότερα, μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας καλούν σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στην υγεία και να ζητήσουν την δωρεάν εξέταση των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο και στον Λαγκαδά


Στηρίζουν τους άπορους με όποιον τρόπο μπορούν.

Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί και στο δήμο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι θέλουν να φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, στο πλαίσιο της λειτουργίας του θα αρχίσουν να διανέμονται δωρεάν σε φτωχές οικογένειες τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη βρεφανάπτυξης, νωπά ή κατεψυγμένα τρόφιμα (εφόσον αποκτηθούν οι κατάλληλες δομές), είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο... κληρώνει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί δημόσια η ηλεκτρονική κλήρωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την επιλογή των φοιτητών των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Η κλήρωση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 10 το πρωί, θα γίνει στο κτίριο διοίκησης του ανοιχτού πανεπιστημίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Περί απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε άτομα με αναπηρία και έκδοσης σχετικής εγκυκλίου


Ανακοίνωση 06.12.12

Σε προγενέστερο χρόνο και από το έτος 2007, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1108919/697/Τα
&Ε.Φ./14-11-2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών διευθετήθηκε το θέμα της απαλλαγής των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων ανεξάρτητα από το γεγονός της αγοράς του αυτοκινήτου τους ατελώς και του χαρακτηρισμού τους ως αναπηρικού, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής τους στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988.

Η ενέργεια αυτή αποσκοπούσε στην ίση μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία που ήδη έχει τους έχει αναγνωριστεί λόγω της συγκεκριμένης αναπηρίας/πάθησής τους η αναγκαιότητα παραλαβής αναπηρικού αυτοκινήτου.

Τη φετινή χρονιά δεν έχει αποσταλεί στις εφορίες σχετική εγκύκλιος και τα άτομα με αναπηρία που είχαν όλες τις προϋποθέσεις για παραλαβή αναπηρικού αυτοκινήτου και καλούνται από τους υπαλλήλους και των ΔΟΥ και τους εφόρους να πληρώσουν όλο το ποσό των τελών κυκλοφορίας με το αιτιολογικό ότι στις εφορίες δεν έχει σταλεί σχετική οδηγία από το Υπουργείο.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στους αναπήρους οι οποίοι ανέμεναν ότι τρίτη χρονιά της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα το Υπουργείο σας θα είχε διευθετήσει το εν λόγω θέμα και θα τους είχε απαλλάξει εμπράκτως από επιπλέον οικονομικά βάρος όπως άλλωστε έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες που είναι στη διάθεσή σας οι έφοροι πιέζουν τους αναπήρους που έχουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά για παραλαβή αναπηρικού αυτοκινήτου να καταθέσουν το πλήρες ποσό των τελών κυκλοφορίας.

Κύριε Υπουργέ,

Ζητούμε με δική σας εντολή και σύμφωνα με την πολιτική βούληση σας για την προστασία των ατόμων με αναπηρία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να αποσταλεί σχετική εγκύκλιος προς τις ΔΟΥ της χώρας για την ισχύ του μέτρου της απαλλαγής των τελών κυκλοφορίας και από τους κατόχους επιβατικών αυτοκινήτων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 16 του. 1798/1988 αλλά το αυτοκίνητό τους δεν έχει χαρακτηριστεί αναπηρικό.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 109 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι Ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία ζητούν περισσότερη Δημοκρατία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.12.2012

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία, γεγονός- σταθμός για το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα. Συγκέντρωσε πάνω από 450 αντιπρόσωπους οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και ευρωβουλευτές και εκπροσώπους της ΕΕ, που συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε αυτήν την περίοδο της κρίσης. Την έναρξη κήρυξαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum) Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Μετά τις συνεδριάσεις του 1993 και του 2003, το 3ο Ευρωκοινοβούλιο ΑμεΑ πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία για το αναπηρικό κίνημα: το 2013 η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει την πρώτη έκθεση συμπερασμάτων αναφορικά με τον βαθμό υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των αναπηρικών οργανώσεων ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε ότι το 3ο Ευρωκοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία συνεδριάζει στις συνθήκες μιας από τις πιο άσχημες κρίσεις που έχει γνωρίσει η Ευρώπη, τη στιγμή που οι ηγέτες της δεν μπορούν να συμφωνήσουν με πιο τρόπο θα προστατέψουν τα άτομα με αναπηρία: «Σήμερα είμαστε εμείς, οι εκπρόσωποι των αναπηρικών οργανώσεων της Ευρώπης, που θα δείξουμε στους ηγέτες της ότι υπάρχει λύση: Και αυτή είναι περισσότερη Δημοκρατία! Περισσότερη Συμμετοχή! Είμαστε περισσότεροι από τα προηγούμενα 2 Ευρωκοινοβούλια ΑμεΑ, είμαστε πιο δυνατοί, είμαστε στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας! Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την προστασία μας από μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε καθόλου, είμαστε εδώ για να ακουστούμε. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες με αναπηρία, ιδιαίτερα για τα παιδιά με αναπηρία, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους μας που ακόμα ζούνε σε ιδρύματα… Σήμερα θα συζητήσουμε με τους ευρωβουλευτές. Σήμερα θα ψηφήσουμε την στρατηγική μας για τα χρόνια που έρχονται. Σήμερα θα διεκδικήσουμε όλοι οι Νόμοι και οι Οδηγίες της ΕΕ να είναι πλήρως συμβατές με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία! Σήμερα θα απαιτήσουμε να μην δοθεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα της ΕΕ σε υπηρεσίες ή αγαθά που δεν είναι πλήρως προσβάσιμα»!

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz μίλησε για τη δέσμευσή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική λιτότητας πλήττει περισσότερο τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των ατόμων με αναπηρία που έχουν κερδηθεί στο παρελθόν. Σήμερα τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και στέρησης εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Αυτός ο αποκλεισμός έχει τεράστιο κόστος για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της».

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος από την πλευρά του εξήγησε τον ρόλο του Διαμεσολαβητή στην εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ένας από τους οργανισμούς που προωθούν την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και να κινηθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εφαρμογή της Σύμβασης. Θα κάνω ό, τι μπορώ για να τηρηθεί αυτή τη δέσμευση».

Από την πλευρά της Ελλάδας μίλησαν ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας και οργανωτικός γραμματέας Αντώνης Χαροκόπος. Αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κρίσης στα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη λάβει χαρακτήρα κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβούλιο αντιπροσωπεύτηκαν. Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε μια συνάντηση με τους ηγέτες τους προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου της κρίσης στην Ευρώπη.

Επισυνάπτεται το ψήφισμα του 3ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 83 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μικρή Έμα που νίκησε την λευχαιμία


Η Έμα ήταν πέντε ετών όταν οι γονείς της την είδαν να καταρρέει δίχως προφανή αιτία. Δεν είχε προλάβει να παραπονεθεί ότι κουράζεται εύκολα ούτε ότι δεν μπορεί να παίξει όσο τα άλλα παιδάκια. Οι γονείς της την πήγαν στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί τής διέγνωσαν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. «Δεν είναι κάτι σπάνιο και στο 70% των παιδικών αιματολογικών καρκίνων θεραπεύεται», τους καθησύχασαν, σύμφωνα με «Τα Νέα» οι ειδικοί.

Δυστυχώς όμως, όπως έδειξε ο χρόνος, η μοναχοκόρη τους ανήκε στο υπόλοιπο 30%. Επί δύο χρόνια οι γονείς της Έμα, Τομ και Κάρι, πήγαιναν τη μικρή για χημειοθεραπεία σε ειδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στις ΗΠΑ. Στην αρχή, όπως σχεδόν όλα τα παιδιά, η Εμα είχε εμφανή σημάδια βελτίωσης και έδειχνε ότι μπορούσε να νικήσει τη νόσο. Μάλιστα οι εξετάσεις τις οποίες είχε κάνει ολοκληρώνοντας την πρώτη σειρά θεραπειών είχαν δείξει ότι ο αιματολογικός καρκίνος είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμό της.

Ολα πήγαιναν καλά, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λίγο καιρό αργότερα επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς » η Έμα άρχισε να εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα. Οι γονείς της σε συνεργασία με τους γιατρούς αποφάσισαν να συνεχίσουν, γράφει η εφημερίδα, τις καταβλητικές χημειοθεραπείες. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Κι ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά και όλα και ο καρκίνος είχε υποχωρήσει σχεδόν πλήρως, συνέβη η αναπάντεχη ανατροπή. Η κακοήθεια άρχισε να αναπτύσσεται σχεδόν με μανία και να αυξάνεται στον οργανισμό της. Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της πως δεν υπήρχε ελπίδα. Η λευχαιμία ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην Έμα και επιπλέον ο οργανισμός της είχε καταβληθεί τόσο πολύ που δεν θα άντεχε άλλες χημειοθεραπείες.

Οι γονείς, απελπισμένοι πλέον, ρώτησαν τους ειδικούς τι θα μπορούσαν να κάνουν. «Στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια δοκιμάζεται μια νέα θεραπεία, η οποία όμως δεν έχει γίνει ποτέ σε παιδί ούτε σε κάποιον ενήλικο που είχε τέτοιου είδους λευχαιμία», τους απάντησαν. Οι γονείς αποφάσισαν να συναινέσουν εφόσον αυτή ήταν η τελευταία τους ελπίδα και επιπλέον δεν θα ταλαιπωρούνταν άλλο η μικρή τους κόρη. Ετσι στα μέσα του περασμένου Απριλίου η 6χρονη πλέον Έμα μπήκε στο νοσοκομείο για τη δοκιμαστική θεραπεία.

Στο πλαίσιο της πρωτοπόρας διαδικασίας οι γιατροί της αφαίρεσαν χιλιάδες κύτταρα του ανοσοποιητικού της συστήματος. Ακολούθως αφαίρεσαν το γενετικό υλικό και το αντικατέστησαν με γενετικό υλικό αδρανοποιημένου DNA από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Αυτός ο «επικίνδυνος» όταν είναι ενεργός ιός επιλέχθηκε επειδή είναι ο ιδανικός για τη μεταφορά γενετικού υλικού μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτή είναι άλλωστε και η ιδιαιτερότητα που τον κάνει να μην μπορεί να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί με τα φάρμακα, ότι ενσωματώνεται πλήρως, γίνεται δηλαδή ένα με το ανθρώπινο DNA. Τα νέα γονίδια ήταν προγραμματισμένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή να επιτεθούν στα Β – κύτταρα τα οποία με έναν ειδικό μηχανισμό δημιουργούν τον τύπο της λευχαιμίας από τον οποίο έπασχε η Έμα.

Αφού προηγήθηκε αυτή η διαδικασία στο εργαστήριο οι γιατροί επέστρεψαν με ορό στον οργανισμό της τα ίδια της τα κύτταρα, πλέον όμως με διαφορετικές «οδηγίες χρήσης» και αποστολή να σκοτώσουν την λευχαιμία. Ο οργανισμός της άρχισε να αντιδρά με σπασμούς και υψηλό πυρετό μια κατάσταση η οποία διήρκεσε για περίπου 11 ώρες. Επιπλέον, έπρεπε να μείνει για καταστολή για περίπου μία εβδομάδα. Στις 2 Μαΐου την ημέρα που η Έμα έκλεινε τα επτά της χρόνια, οι υπεύθυνοι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας την ξύπνησαν λέγοντάς της «χρόνια πολλά Έμα, να τα εκατοστίσεις». Σήμερα, επτά μήνες αργότερα, η Έμα παίζει ανέμελα στην αυλή του σπιτιού της πηγαίνει στο σχολείο και ζει ευτυχισμένη με τους γονείς της, καθώς ο καρκίνος, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν πρόκειται να επανεμφανιστεί...


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται και οι αποδείξεις


Στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο απεστάλη στην τρόικα για έγκριση, περιλαμβάνεται η κατάργηση της διάταξης με την οποία προβλεπόταν ότι το 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και σε περίπτωση μη κάλυψης, το "ακάλυπτο" ποσό θα φορολογείτο με 21%

Ουσιαστικά, το μέτρο των αποδείξεων, στη νέα μορφή που επιχειρήθηκε να εισαχθεί, φαίνεται ότι τελικά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Όπως όλα δείχνουν, το μέτρο καταργείται γενικώς και στη μορφή με την οποία είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα εξαιρεθούν τελικά;


Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αναφέρουν ότι όσοι αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών με εργασία σε έναν εργοδότη δεν θα εξαιρεθούν τελικά, από τον φόρο επιτηδεύματος.

Αυτό λένε θα ισχύσει από το 2014 και μετά.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού


Σήμερα στις 11 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, κοινωνικής τάξης, οικονομικής επιφάνειας θα έπρεπε σήμερα και κάθε μέρα να γιορτάζουν. Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

* Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
* Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
* Δικαιούμαι να μάθω τί είνα καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
* Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
* Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
* Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις και στην ΕΥΔΑΠ;


Ορατός είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού από την αρχή του ερχόμενου έτους εξαιτίας των τεράστιων ποσών που χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ δημόσιο και ΟΤΑ. Χωρίς τις προσαυξήσεις το ποσό φθάνει τα 522 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 222 εκατ. ευρώ προέρχονται κυρίως από τους δήμους. Πρόκειται για χρέη πολλών ετών, τα οποία συνεχώς διογκώνονται.

Αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα, η ΕΥΔΑΠ κινδυνεύει να βουλιάξει και θα αναγκαστεί να αυξήσει κατά πολύ την τιμή του νερού, δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος της Εταιρείας, Στέλιος Σταυρίδης. Πρόθεση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο με πρακτικό αποτέλεσμα, ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν υπέρογκες αυξήσεις για τη σωτηρία της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατασχέσεων ή διακοπής νερού, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο για το διακανονισμό χρεών των ΟΤΑ που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και τώρα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: "Εισπράττουμε το χαράτσι"


Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, ανέφεραν σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης, καθώς χθες το βράδυ κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα.

"Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στην είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την επιχείρηση, να εξακολουθήσει να συνεισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων", ανέφεραν συγκεκριμένα.

Το ζήτημα με το τέλος ακινήτων δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματική. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναγγείλει ότι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, στο μεσοδιάστημα ωστόσο έως ότου ξεκαθαρίσει η νομική πλευρά του ζητήματος, κάλεσε τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του τέλους. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το τέλος ακινήτων, απαγόρευσε ωστόσο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για όσους δεν το καταβάλλουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπεσίκτας - Γαλατά: Ξύλο σε αγώνα ΑμεΑ


Απίστευτο μίσος. Ξύλο μεταξύ οπαδών της Μπεσίκτας και της Γαλατασαράι, σε αγώνα μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια, ο οποίος διεκόπη. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν οπαδοί και παίκτες. Δείτε το βίντεο.





Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως είδατε ποιος τον χτύπησε;


45χρονος οδηγός μηχανής, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 6 Δεκεμβρίου 2012, βαριά τραυματισμένος στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ο μοτοσυκλετιστής νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να γνωρίζει κανείς τις συνθήκες του ατυχήματος, καθώς δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 45χρονος, πατέρας ενός 3χρονου αγοριού, οδηγούσε μία κίτρινη μηχανή τύπου enduro, και κατευθυνόταν προς τη δουλειά του. Στις 9 μμ. βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από άνδρες της τροχαίας, στη μεσαία λωρίδα, στο ρεύμα ανόδου της Κηφισίας, λίγο πριν τη γέφυρα όπου βρίσκεται το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο 45χρονος νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Ασκληπιείο Βούλας, ενώ «κινδυνεύει άμεσα η ζωή του» όπως επισημαίνει συγγενής του.

Η οικογένειά του παρακαλεί όποιον γνωρίζει ή είδε κάτι να καλέσει στα τηλέφωνα:

210 45 12 771
698 41 21 696

καθώς δεν γνωρίζουν τίποτα για το πώς έγινε το ατύχημα.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους να δικαιωθούν οι επιτυχόντες ΑμεΑ του έτους 2008 του ν. 2643!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.12.2012

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη μέτρων που θα οδηγούσαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού όλων των επιτυχόντων της γενικής προκήρυξης του έτους 2008 του ν. 2643/98 και των ειδικών προκηρύξεων τυφλών τηλεφωνητών.

Ο διορισμός όλων ανεξαιρέτως των επιτυχόντων της γενικής προκήρυξης του 2008 και της ειδικής προκήρυξης τυφλών τηλεφωνητών του ν. 2643/98 αποτελεί πρώτα και κύρια ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία θα έπρεπε λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης να έχει ήδη λάβει ιδιαίτερα μέριμνα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία και τη προστασία των αναφαίρετων ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Σε ότι αφορά τις θέσεις της γενικής προκήρυξης του ν. 2643/98 και της ειδικής προκήρυξης τυφλών, θα έπρεπε ήδη η Πολιτεία να έχει αναπτύξει εκείνους του μηχανισμούς, ώστε η ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης να είχε γίνει στο σωστό χρόνο, δηλαδή πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Πολλές από αυτές τις θέσεις έχουν επαναπροκηρυχθεί και πολλές αφορούν ακόμα και το έτος 2004!

Η επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 120 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά επιδόματα: Πότε θα πάρουν το επίδομα οι δικαιούχοι;


Πριν μια βδομάδα είχαμε πει κι εμείς εδώ μέσω των ανακοινώσεων πως η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα ήταν άμεση, όπως είχε πει και το αρμόδιο υπουργείο όπως φαίνεται και στο ακόλουθο άρθρο: Προνοιακά επίδομα: Άμεση η καταβολή.

Οι μέρες όμως κυλούν κι όσο πλησιάζει η Παρασκευή που θα ήταν κι η καταλυτική ημερομηνία καταβολής, οι δικαιούχοι ανησυχούν αφού δεν βλέπουν τα χρήματα αυτά να φτάνουν στις τσέπες τους. Τα τηλέφωνα μερικές φορές στα αρμόδια γραφεία δεν απαντούν κι όταν απαντούν δίνουν ή ασαφείς απαντήσεις ή να πάρουν άλλη φορά ή και να μιλήσουν με άλλο αρμόδιο και με άλλες υπηρεσίες που εκεί είναι η ευθύνη της καθυστέρησης. 

Ήδη βέβαια σε κάποιους δήμους ξεκίνησε η καταβολή, ενώ σε μερικούς άλλους ξεκινά στις επόμενες μέρες. Ας δούμε όμως και τι λένε μερικά άρθρα ώστε να έχουμε μια ιδέα για το τι γίνεται. Η εικόνα πάντως δείχνει πως πιθανότατα τα χρήματα θα μπουν αλλά με μία μικρή καθυστέρηση, όπου δεν ξεκίνησε ήδη η διαδικασία. 

-------------------------


Πιστώνονται τα προνοιακά επιδόματα στο Ηράκλειο


Χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν τις επόμενες μέρες οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αντιδήμαρχο Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη.

»Από το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής και Ελέγχου της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου ανακοινώνεται ότι η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2012 ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12/12/2012. » 



Πηγή: http://www.tvkosmos.gr

-------------------------


Θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα


Ευχάριστα νέα είχε να ανακοινώσει χθες η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας κα Λίτσα Κρεμαστινού καθώς ήρθαν τα προνοιακά επιδόματα που διανέμονται μέσω του Δήμου αλλά, εκτός από αυτό, ο Δήμος θα είναι σε θέση αυτή την περίοδο να χορηγήσει και έκτακτο επίδομα σε συμπολίτες μας που είναι άποροι και αντιμετωπίζουν μία έκτακτη ανάγκη.

Καταρχήν, χθες ήρθαν τα χρήματα από το Υπουργείο τα οποία ανέρχονται στο 1 εκατ. 700 χιλιάδες ευρώ και μοιράζονται σε 2000 δικαιούχους σε όλο το νομό.

Σύμφωνα με την κα Κρεμαστινού, ήδη η υπηρεσία του Δήμου είναι πανέτοιμη και χρειάζονται δύο-τρεις ημέρες για να διεκπεραιώσει τη διαδικασία, πάντως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τα επιδόματα θα έχουν διανεμηθεί σε όλους τους δικαιούχους. Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι τα επιδόματα άργησαν πάρα πολύ να έρθουν από το Υπουργείο.

Έκτακτά επιδόματα
Το δεύτερο ευχάριστο που ανακοίνωσε χθες η Αντιδήμαρχος είναι ότι η Πρόνοια του Δήμου θα δώσει έκτακτα επιδόματα σε άπορους συμπολίτες μας και ήδη έχουν δώσει δύο φορές μέχρι τώρα.

Το δεύτερο ποσό αναμένεται να τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, θα δοθεί έκτακτο επίδομα που θα κυμαίνεται από 50 ευρώ μέχρι 600 ευρώ, ανάλογα με πόσους θα κάνουν αίτηση και δικαιούνται.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για όσους έχουν μία έκτακτη ανάγκη στην οικογένεια και δεν έχουν πόρους και μπορούν να απευθύνονται στην πρόνοια στο τηλ. 22410-44610 για να μάθουν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ευελπιστούν ότι αυτό θα μπορέσουν να το πάρουν μέσα στα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο αργότερα.

Επίσης, το συσσίτιο θα λειτουργήσει κανονικά και τις ημέρες των εορτών και μάλιστα θα γίνει και το καθιερωμένο «γεύμα αγάπης».


Πηγή: http://www.rodiaki.gr

-------------------------


Την Τρίτη (από σήμερα δηλαδή) τα προνοιακά επιδόματα στην Πάτρα



Καταβάλλονται, από σήμερα Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους του Δήμου Πατρέων για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Διοίκησης, Ανθρώπινου Δυναμικού και Υγείας – Πρόνοιας, του Δήμου Πατρέων, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr

-------------------------

Με ενάμιση μήνα καθυστέρηση, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα επιδόματα των ανάπηρων


Μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφούν τα εντάλματα από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα προωθηθούν για να γίνουν οι πληρωμές

Την επόμενη εβδομάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα καταβληθούν στους δικαιούχους ανάπηρους, τα προνοιακά επιδόματα των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αντιδήμαρχος Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Με άλλα λόγια θα καταβληθούν με ενάμιση μήνα καθυστέρηση και βέβαια σε όσους έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και έχει πιστοποιηθεί η αναπηρία τους, γιατί είναι πάρα πολλοί που βρίσκονται ακόμα στις λίστες αναμονής για να περάσουν από ΚΕΠΑ και στο μεταξύ δεν έχουν ούτε συντάξεις, ούτε επιδόματα, ούτε περίθαλψη.

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαλάκης μιλώντας σε εκπομπή του Στούντιο 7 είπε πως την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα εντάλματα στον επίτροπο. Ο τελευταίος λόγω φόρτου εργασίας, θα τα υπογράψει μέσα στη βδομάδα, θα πάνε μετά στη διαχειριστική αρχή και την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τη διεύθυνση πρόνοιας, τα προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου που θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα, αφορούν 2.184 άτομα.

Με βάση στοιχεία του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας, στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ Καβάλας, βρίσκονται 3.500 ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες. Άλλοι από αυτούς περιμένουν πολλούς μήνες και μέχρι ένα χρόνο για να πάρουν την πιστοποίηση και να πάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία και να πάρουν την αναπηρική σύνταξη και άλλοι να πάνε την πιστοποίηση στη διεύθυνση πρόνοιας, για το προνοιακό επίδομα. Εκτός του ότι δεν πληρώνονται, δεν έχουν και περίθαλψη. Στην πρόσφατη επίσκεψή του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε υποσχεθεί πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, για να μην κόβεται η σύνταξη, ή το επίδομα και η περίθαλψη για όσους είναι σε αναμονή. Όμως ακόμα δεν έχει προχωρήσει αυτή η ρύθμιση.

Ακόμα δεν έχει προχωρήσει και η υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης, πως με νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι ανάπηροι από τη μείωση των συντάξεων. Και όσο δεν προχωρά αυτό, είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μειώνει τις αναπηρικές συντάξεις, εκτός των παραπληγικών και των ακρωτηριασμένων.

Τα προβλήματα για τους ανάπηρους φαίνεται δεν έχουν τελειωμό. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαν εξαιρεθεί από τα τέλη κυκλοφορίας. Κάθε χρόνο το υπουργείο έστελνε σχετική εγκύκλιο για την απαλλαγή τους από τα τέλη κυκλοφορίας στις εφορίες. Φέτος όμως δεν έχει σταλεί τέτοια εγκύκλιος και οι εφορίες ζητούν να πληρωθεί όλο το ποσό των τελών. Για το θέμα αυτό η ΕΣΑΜΕΑ έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να στείλει εγκύκλιο απαλλαγής.

Όπως επισημαίνει «από το 2007, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1108919/697/Τα&Ε.Φ./14-11-2--7 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών διευθετήθηκε το θέμα της απαλλαγής των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων ανεξάρτητα από το γεγονός της αγοράς του αυτοκινήτου τους ατελώς και του χαρακτηρισμού τους ως αναπηρικού, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής τους στις διατάξεις του άρθρου 16 οτυ ν. 1798/1988.

Η ενέργεια αυτή αποσκοπούσε στην ίση μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία που ήδη έχει τους έχει αναγνωριστεί λόγω της συγκεκριμένης αναπηρίας/πάθησής τους η αναγκαιότητα παραλαβής αναπηρικού αυτοκινήτου».

Τη φετινή χρονιά – συνεχίζει η ΕΣΑΜΕΑ - δεν έχει αποσταλεί στις εφορίες σχετική εγκύκλιος και τα άτομα με αναπηρία που είχαν όλες τις προϋποθέσεις για παραλαβή αναπηρικού αυτοκινήτου και καλούνται από τους υπαλλήλους και των ΔΟΥ και τους εφόρους να πληρώσουν όλο το ποσό των τελών κυκλοφορίας με το αιτιολογικό ότι στις εφορίες δεν έχει σταλεί σχετική οδηγία από το Υπουργείο.
Ζητά λοιπόν από τον υπουργό να αποστείλει σχετική εγκύκλιο στις εφορίες, για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.


Πηγή: http://www.evdomi.gr


-------------------------


Αρχίζει η καταβολή προνοιακών επιδομάτων από το δήμο Θεσσαλονίκης



Αρχίζει από... αύριο Τετάρτη η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2012 από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων γίνεται πλέον μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να τα εισπράττουν μέσω του ειδικού λογαριασμού τους.


Πηγή: http://www.thestival.gr

-------------------------

Για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να μιλάτε και με τον δήμο, που είναι αρμόδιος καταβολής των επιδομάτων στην περιοχή που ανήκει η διεύθυνση πρόνοιας που υπάγεστε, ώστε να έχετε μια εικόνα για το πότε ακριβώς θα πάρετε τα χρήματα του επιδόματος.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...