Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα



Δαπανώνται περισσότερα για τη θεραπεία παρά για την πρόληψη.

Διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και πρώτη αιτία εισαγωγών σε νοσοκομεία, ενώ απορροφούν και σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία.

Δυστυχώς, μεγάλα ποσά δαπανώνται για τη θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, νοσηλείες, επεμβάσεις) και πολύ μικρότερο ποσοστό για την πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψή τους, αναφέρουν οι ειδικοί.

Στα καρδιαγγειακά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο η στεφανιαία νόσος (52%), ενώ έπονται τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (17%) και άλλες μορφές περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Τα αίτια είναι πολλά και διακρίνονται σε τροποποιήσιμα, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, και σε μη τροποποιήσιμα όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Όλα τα παραπάνω θα αναφερθούν σε διημερίδα (21-22 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διαβήτης - Καρδιά - Αγγεία», που διοργανώνει για πρώτη φορά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η Ελπίς» υπό την προεδρία του συντονιστή διευθυντή δρα Τρίκα Αθανάσιου.

Ειδικότερα, ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως αναφέρει ο κ. Τρίκας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατροκοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα μια «μάστιγα», για τον περιορισμό της οποίας απαιτείται εγρήγορση των κρατικών και κοινωνικών φορέων υγείας και επιπλέον ευαισθητοποίηση του κοινού και των ιατρικών υπηρεσιών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνια πάθηση, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τρίκας, η οποία μπορεί να παραμένει «σιωπηλή» για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα υποκειμενικά ενοχλήματα των ασθενών, συχνά, δεν συνδέονται με τα ευρήματα του αντικειμενικού ελέγχου και η εξέλιξη της νόσου είναι απρόβλεπτη. Είναι νόσος που δεν μπορεί να ιαθεί οριστικά, μπορεί όμως να ελεγχθεί με τη βοήθεια της φαρμακευτικής θεραπείας αλλά και της πειθαρχίας από πλευράς του ασθενούς όσον αφορά τον τρόπο ζωής του.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού. Η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει προοδευτικά με την πρόοδο της ηλικίας, έτσι ώστε στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 29% των αντρών και το 21% των γυναικών έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σακχαρώδης διαβήτης παραμένει μεγάλος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων (ηλικία, κάπνισμα κ.λ.π.). Σύμφωνα με έρευνες, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται 3-5 φορές και η καρδιακή ανεπάρκεια 5-6 φορές συχνότερα σε διαβητικούς ασθενείς και αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών αυτών.

Όπως αναφέρει ο κ. Τρίκας, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη και γενικότερα των μεταβολικών νοσημάτων αλλά και της αυξημένης νοσηρότητας και θνητότητας που προκύπτει από τις επιπλοκές τους, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στις επώδυνες ενέσεις θέλουν να βάλουν ερευνητές



Σχεδίασαν συσκευή λέιζερ που χορηγεί διαδερμικά τα απαραίτητα εμβόλια.

Παρελθόν θέλουν να κάνουν τις βελόνες των ενέσεων επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Οι ερευνητές σχεδίασαν μια συσκευή λέιζερ που μπορεί χορηγεί διαδερμικά τα απαραίτητα εμβόλια και άλλα ενέσιμα φάρμακα έτσι ώστε ο ασθενής να μην βιώνει το τρύπημα της ένεσης.

«Με την συγκεκριμένη συσκευή μπορούμε να ελέγξουμε με ακρίβεια τη δόση του φαρμάκου και το βάθος διείσδυσης κάτω από το δέρμα, ο έλεγχος μέσω τεχνολογίας λέιζερ είναι, θεωρώ, μεγάλο επίτευγμα» υποστηρίζει ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας.

Ο τύπος του λέιζερ που χρησιμοποιείται στη συσκευή είναι πολύ διαδεδομένος στον τομέα της δερματολογίας καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για αισθητικές θεραπείες προσώπου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συσκευή διοχευτεύει αποτελεσματικά την δραστική ουσία αρκετά χιλιοστά κάτω από το δέρμα χωρίς να καταστρέφει τους ιστούς και είναι κυριολεκτικά ανώδυνο.

Ο δρόμος είναι σίγουρα μακρύς μέχρι την μαζική εφαρμογή του αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι ένα μέλλον με ενέσεις χωρίς βελόνες είναι εφικτό.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καταναλωτές απαντούν για τα… τρόφιμα



Την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματά της.

Έρευνα για το κατά πόσο είναι σημαντική για τους καταναλωτές η αναγραφή της χώρας προέλευσης στη σήμανση των τροφίμων διεξάγει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν όλοι με τις απαντήσεις που θα γίνουν μέσω διαδικτύου (είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΠΚΑ, είτε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης).

Ακόμη θα διεξαχθούν τηλεφωνικές επικοινωνίες και διανομή ερωτηματολογίων σε μαζικούς χώρους (εργασίας, συλλόγους κ.λπ.) και με συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, από τους καταναλωτές, που επισκέπτονται τα γραφεία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής που είναι η 16η Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίσω η Ελλάδα στο θέμα της αντισύλληψης



Παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη.

Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ευρώπη παρατηρείται αύξηση 110% στις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις, ενώ ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούριους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με την Ευρώπη στο θέμα της αντισύλληψης, καθώς μόνο το 4% των γυναικών χρησιμοποιεί το «χάπι» ως μέθοδο αντισύλληψης, έναντι 22-23% στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 14.500 νέοι ηλικίας 15-24 ετών από 29 χώρες από όλον τον κόσμο, για τη σχέση των νέων με το σεξ και την αντισύλληψη, παρουσίασε ο καθηγητής, διευθυντής της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Αντσακλής, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης στις 26 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τις 208 εκατ. κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες, ενώ 215 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους με κάποια σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης.

Επίσης, τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών, ενώ 1 στα 20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί ύστερα από σεξουαλική επαφή, ενώ οι λοιμώξεις αυτές παρατηρούνται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες.

«Οι νέοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους, καθώς τα ποσοστά αυτών που έχουν σεξουαλικές επαφές με καινούριο σύντροφο χωρίς προφυλάξεις παραμένουν παγκοσμίως υψηλά», σχολίασε ο καθηγητής Αριστείδης Αντσακλής.

Όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχονται ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με την αντισύλληψη είναι εκπληκτικά υψηλό. Τα αυξημένα επίπεδα του ποσοστού που δεν λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης στην Ευρώπη οφείλονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και μύθους για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, το μπάνιο ή το ντους μετά την ερωτική πράξη και η σεξουαλική πράξη κατά την έμμηνο ρύση.

Ο επίκουρος καθηγητής Πέτρος Δρακάκης παρουσίασε το έργο του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού και κατέδειξε το πρόβλημα έλλειψης ενημέρωσης και στην Ελλάδα που οδηγεί το 12% των Ελληνίδων στην έκτρωση κάθε χρόνο.

«Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;» είναι το θέμα της εκστρατείας για την αντισύλληψη, με στόχο να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Στην Ελλάδα φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης θα εορταστεί με συναυλία στις 26 Σεπτέμβρη στο Μall Athens στο Μαρούσι, στις 18:30.


Διαβάστε περισσότερα...

Την απαγόρευση των μεταλλαγμένων θα ζητήσει η Γαλλία



Ύστερα από μελέτη που αμφισβητεί ότι είναι μακροπρόθεσμα αβλαβή.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την απαγόρευση των γενετικών τροποποιημένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη αν επαληθευτεί ο κίνδυνος που συνιστούν.

«Η δημοσιοποίηση μιας μελέτης γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Ντιζόν.

«Ζήτησα μια γρήγορη διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων και θα επιτρέψει να επαληθευτεί η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης» πρόσθεσε. «Αν τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά, ο Στεφάν Λε Φολ (ο υπουργός Γεωργίας) θα υποστηρίξει την απαγόρευση αυτών των γενετικά τροποιημένων ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» διαβεβαίωσε.

Παρίσι και Βρυξέλλες κάλεσαν την Τετάρτη τις υγειονομικές αρχές τους να εξετάσουν αυτήν την μελέτη που υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλοι όγκοι -το μέγεθός τους συγκρίνεται με μπαλάκι του πινγκ-πονγκ- σε ποντικούς που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι παγώνει την εξέταση του αιτήματος της Monsanto να της ανανεωθεί η έγκριση για το ΜΟΝ 810, μια άλλη ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η EFSA αναφορικά με την επίμαχη έρευνα. Το MON 810 είναι ένα από τα δύο γενετικά τροποποιημένα είδη που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην Ευρώπη. Το άλλο είναι μια ποικιλία πατάτας.

Η Γαλλία εδώ και μήνες δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

«Τα θέματα υγείας επανέρχονται σε πρώτο πλάνο και επιβάλλεται να διακοπεί η εισαγωγή καλαμποκιού ΝΚ 603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία ανθρώπων και ζώων. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή πολιτική, η έγκριση καλλιέργειας και κυκλοφορίας εισαγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κυρίως δημητριακών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συναισθηματική παραμέληση συνδέεται με εγκεφαλικά



Αυξάνεται ο κίνδυνος σε όσους βιώνουν τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία
.

Οι άνθρωποι που ένιωθαν συναισθηματικά παραμελημένοι ως παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό στην ενήλικη ζωή τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν παραμελημένοι και απροστάτευτοι όταν ήταν νέοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από εγκεφαλική βλάβη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Robert Wilson, από τα τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Rush του Σικάγο δήλωσε: «Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που ένιωθαν συναισθηματικά παραμελημένοι στην παιδική τους ηλικία είχαν υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από πληθώρα ψυχιατρικών διαταραχών, ωστόσο η δική μας μελέτη είναι μία από τις λίγες που εξέτασε τη σχέση της συναισθηματικής εγκατάλειψης με την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου».

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.040 άνθρωποι ηλικίας 55 ετών και πάνω. Ερευνήθηκε η σωματική και ψυχολογική κακοποίησή τους πριν την ηλικία των 18 ετών. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο ένιωθαν ότι έπαιρναν αγάπη από τους οικείους τους, αν ένιωθαν φόβο και αν είχαν κακοποιηθεί σωματικά με κάποιο αντικείμενο. Επίσης, ερωτήθηκαν εάν οι γονείς τους είχαν πάρει διαζύγιο και σε ποιο βαθμό καλύπτονταν οι οικονομικές τους ανάγκες.
Σε διάστημα 3,5 ετών πέθαναν οι 257 εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σε 192 από αυτούς έγινε αυτοψία στον εγκέφαλο για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν «σημάδια» εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με την έρευνα ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος σε εκείνους που ανέφεραν παραμέληση στην παιδική τους ηλικία.

Ο Dr Wilson πρόσθεσε ακόμη ότι τα αποτελέσματα δε διαφοροποιούνταν ακόμη κι όταν εξέλαβαν υπόψη τους οι ερευνητές παράγοντες όπως ο διαβήτης, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το άγχος και καρδιακά προβλήματα.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι οι τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία ενός ατόμου και οι σωματικές ασθένειες στην ενήλικη ζωή του συνδέονται» είπε ο Dr Kevin Barrett, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης Neurology.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση 40% στα εμφράγματα


Τις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αποτυπώνουν ολοένα και περισσότερες έρευνες, που δείχνουν πως οι πολίτες της χώρας μας πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η κρίση επέφερε 40% αύξηση στις ισχαιμικές καρδιοπάθειες και την κατάθλιψη.

Παράλληλα, σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις εκτίθενται όσοι υπερβαίνουν το οκτάωρο εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πονάει το αυτί σου; Δεν έχει γιατρό!



Μία νέα καταγγελία έρχεται να προστεθεί στα τελευταία περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, αναδεικνύοντας τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία του Νομού Ηλείας, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως καταγγέλλει κάτοικος της Αμαλιάδας, το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το οποίο βρισκόταν σε γενική εφημερία νομού, με δυνατούς πόνους στο αυτί.

Η γυναίκα, παρά τα παυσίπονα που είχε λάβει δεν είχε αποτέλεσμα και επειδή είχε υποψίες για ωτίτιδα, απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο για να πάρει μία ιατρική γνώμη και να της χορηγηθεί αγωγή, κυρίως για να απαλλαγεί από τους πόνους.

Φυσικά, δεν φανταζόταν ότι θα έφευγε άπραγη και εκτός του ότι δεν βρήκε λύση στο πρόβλημά τους, μάλλον επιβάρυνε και το νευρικό της σύστημα από την αντιμετώπιση που συνάντησε εκεί.

Αρχικά απευθύνθηκε στα εξωτερικά ιατρεία της παθολογικής και όταν ανέφερε ότι είχε πόνους στο αυτί, παραπέμφθηκε κατευθείαν στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία της χειρουργικής.

Όπως καταγγέλλει η γυναίκα, στα εξωτερικά της χειρουργικής βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα δύο ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι της είπαν ότι δεν υπήρχε ωτοσκόπιο για να δουν το αυτί της, που άλλωστε δεν ήταν και η ειδικότητά τους, και την παρέπεμψαν σε ωτορινολαρυγγολόγο.

Εύλογα τα ερωτήματα από την πλευρά της ασθενούς και εύλογη και η αγανάκτηση, αφού ήταν Σάββατο βράδυ που ζήτησε βοήθεια στο Νοσοκομείο και για να βρει ωτορινολαρυγγολόγο θα έπρεπε να απευθυνθεί σε ιδιώτη, και αν τον έβρισκε, και φυσικά θα έπρεπε να τον πληρώσει, με χρήματα που σε τέτοιες περιόδους είναι δυσεύρετα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικοί με αναπηρίες: Τους αναγνωρίζει το Υπουργείο, όχι όμως η ΕΕΥ



Λευκωσία: Με δύο «γλώσσες» μιλούν Υπουργείο Παιδείας και Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί, που είναι άτομα με αναπηρίες να ταλαιπωρούνται με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, αφού το μεν Υπουργείο τούς αναγνωρίζει ως ανάπηρα άτομα και τους μεταχειρίζεται αναλόγως σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις τους, η δε ΕΕΥ ενεργεί με βάση τους κανονισμούς που διέπουν τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών και δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητά τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία ως αρχή ισότητας διερεύνησε παράπονο εκπαιδευτικού Ειδικής Εκπαίδευσης, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από ιατροσυμβούλια όσο και από το Υπουργείο Παιδείας ως «Άτομο με Αναπηρίες» (ΑμεΑ).

Το παράπονο αφορά εκπαιδευτικό η οποία κατέχει τη θέση διευθύντριας Ειδικής Εκπαίδευσης και κατοικεί στη Λευκωσία. Με βάση αποφάσεις δύο ιατροσυμβουλίων, εκ των οποίων το ένα εξέτασε την περίπτωσή της τον Απρίλιο του 2012, η εκπαιδευτικός, «πάσχει από αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και οστεοπόρωση» και «στην περίπτωσή της συνιστάται αποφυγή μετακίνησής της, καθώς επίσης ο χώρος εργασίας της πρέπει να είναι ασφαλής χωρίς οποιοδήποτε κίνδυνο τραυματισμού».

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, «στις 10 Ιουνίου 2011 αποφασίστηκε από την εμπλεκόμενη Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας η μετάθεσή της από ειδικό σχολείο της Λάρνακας, όπου μέχρι τότε υπηρετούσε, σε ειδική σχολή στο Γέρι. Στις 25 Αυγούστου 2011 η ίδια επιτροπή αποφάσισε την εκ νέου μετάθεσή της στην ειδική σχολή Λευκωσίας.

Ακολούθησαν ενστάσεις εκ μέρους της παραπονούμενης που υποβλήθηκαν τόσο προσωπικά όσο και μέσω του δικηγόρου της και η ίδια επικαλέστηκε λόγους υγείας: Η θέση της εκπαιδευτικού: «(. . .) Για το ειδικό σχολείο Ευαγγελισμός, χρειάζομαι περίπου 15 λεπτά με την κατεύθυνση αιχμής στο αντίθετο ρεύμα, ενώ για το ειδικό σχολείο Λευκωσίας χρειάζομαι 30-40 λεπτά διασχίζοντας την πόλη και χρησιμοποιώντας συνεχώς τα πόδια μου στο αυτοκίνητο, κάτι το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατάστασή μου. (Στη συνέχεια αναφέρονται οι διαφορές που παρατηρούνται στον μαθητικό πληθυσμό των δύο σχολείων).

» Γι’ αυτό ζητώ βελτίωση της θέσης. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα μετάθεσής μου από το Ειδικό Σχολείο "Ευαγγελισμός", παρακαλώ όπως μείνω στο Ειδικό Σχολείο "Άγιος Σπυρίδωνας" στη Λάρνακα, όπου η διαδρομή μπορεί να μην είναι συντομότερη αλλά είναι τουλάχιστον πιο εύκολη (…)».

Η ένταση της εκπαιδευτικού, όπως αναφέρεται στην έκθεση της κ. Σαββίδου, «δεν ευδοκίμησε, ούτε η αίτησή της για μετάθεση για ειδικούς λόγους για τη σχολική χρονιά 2012-2013 έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί».

Η θέση της ΕΕΥ: (Σύμφωνα με την έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως). «Ο πρόεδρος της ΕΕΥ με ενημέρωσε ουσιαστικά ότι η μεν μετάθεση της παραπονούμενης στη Λάρνακα ήταν αδύνατο να αποφασιστεί, αφού εκεί λειτουργεί ένα μόνο ειδικό σχολείο στο οποίο υπηρετεί διευθύντρια πρόσωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει έδρα τη Λάρνακα.

» Στο δε "Ευαγγελισμό" μετάθεση της επίσης δεν ήταν δυνατό να αποφασιστεί, καθότι εκεί αποφασίστηκε η μετάθεση άλλης εκπαιδευτικού η οποία είχε μόλις προαχθεί στη θέση διευθύντριας και συνεπώς με βάση τους κανονισμούς επιβαλλόταν η εκτός έδρας μετάθεσή της».

Γενικό το πρόβλημα

H περίπτωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού ΑμεΑ δεν είναι η μοναδική. Η Επίτροπος Διοικήσεως, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι και το 2007 είχε διερευνήσει παρόμοια περίπτωση, διαπιστώνοντας ότι «το πρόβλημα ήταν γενικότερο χωρίς να αφορά μόνο την περίπτωση της καταγγέλλουσας».

Στην πράξη, «οι τοποθετήσεις ή μετακινήσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών γίνονταν με κριτήριο κατά βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και χωρίς αναφορά στην ύπαρξη ή μη κάποιας αναπηρίας».

Τότε και μετά τις υποδείξεις του γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, «το Υπουργείο Παιδείας συμμορφώθηκε πλήρως στις συστάσεις της Επιτρόπου και προχώρησε στον καταρτισμό του καταλόγου των εκπαιδευτικών που είναι άτομα με αναπηρία».

Αλλιώς αποφασίζει η ΕΕΥ: «Από την έρευνα του παραπόνου», συνεχίζει η Επίτροπος Διοικήσεως, «έχει διαπιστωθεί πως ο κατάλογος που καταρτίστηκε (στον οποίο περιλαμβάνεται και το όνομα της παραπονούμενης), χρησιμοποιείται αποκλειστικά για σκοπούς τοποθετήσεων και μετακινήσεων, την αρμοδιότητα των οποίων έχει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ για την εμπλεκόμενη επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για τη διενέργεια μεταθέσεων, η συμπερίληψη εκπαιδευτικού στον εν λόγω κατάλογο δεν αποτελεί παράγοντα που αξιολογείται κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων».

«Αυτό», τονίζεται στην έκθεση, «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο, το ίδιο πρόσωπο για σκοπούς μετακίνησης να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο ως ανάπηρο, ενώ για σκοπούς μετάθεσης από την επιτροπή να μην αντιμετωπιστεί ως τέτοιο».

Καταλήγοντας στην έκθεσή της, η κ. Σαββίδου συστήνει την επανεξέταση της περίπτωσης της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Τραγική η κατάσταση στην ειδική αγωγή




Όταν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες είναι αναγκασμένο να περάσει τη ζωή του στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, βλέποντας τηλεόραση, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, δίχως να μάθει να αυτοεξυπηρετείται, όταν οι γονείς του αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να το προσέχουν την ίδια στιγμή που τους κόβουν μισθούς, επιδόματα, τεχνικά βοηθήματα, φάρμακα, όταν περνούν όλη τους τη ζωή με την αγωνία «αν πεθάνω το παιδί μου τι θα γίνει; Ποιος θα το φροντίζει;», αν αυτό δεν είναι Μεσαίωνας, τότε τι είναι.

Η βαρβαρότητα στη θέση της εκπαίδευσης...

Φέτος στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) -το μοναδικό Κέντρο στη χώρα για τυφλούς- υπάρχουν μόνο 2 καθηγητές αντί για τουλάχιστον 10 που απαιτούνται. Για τα παιδιά του Δημοτικού δεν υπάρχει καν προσωπικό. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνουν τα παραπάνω νούμερα αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι οι καθηγητές ήταν 3, τα περισσότερα μαθήματα, όπως Ιστορία, δε διδάχτηκαν. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου έκαναν ηχογραφημένα μαθήματα, π.χ. στη Βιολογία ή τη Φυσική, γιατί τα βιβλία δεν έφτασαν ποτέ εκεί! Φέτος το Οικοτροφείο του ΚΕΑΤ που φιλοξενεί τα τυφλά παιδιά από την επαρχία δεν έχει καν επιμελητές, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να επιστρέφουν στα χωριά τους.

Τα ειδικά σχολεία, στα οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, αντί να αναβαθμιστούν και να πολλαπλασιαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας οδηγούνται κι αυτά -όπως τα κοινά- σε λουκέτο. Τα περισσότερα άνοιξαν μόνο για τον αγιασμό, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό (δάσκαλοι, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κινησιολόγοι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές). Οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε ιδιωτικά κέντρα κοστίζουν η κάθε μια από αυτές από 300 μέχρι και 1.000 ευρώ το μήνα. Η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία είναι στον αέρα και στην καλύτερη περίπτωση οι γονείς θα πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Για παράδειγμα, στο Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» στην Καισαριανή έχουν γραφτεί 56 παιδιά και πάνε μόνο 35, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς, ενώ λείπουν 4 δάσκαλοι ειδικής αγωγής, δάσκαλοι ειδικοτήτων και βοηθητικό προσωπικό. Στο 1ο Ειδικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ υπάρχουν ελλείψεις σε αίθουσες, λείπουν τρεις δάσκαλοι ειδικής αγωγής, 6 βοηθοί, ενώ δεν υπάρχει μεταφορά. Στο 2ο Ειδικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ, λείπουν 3 βοηθοί κι ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής. Στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ έχουν γραφτεί 10 παιδιά και λείπει νηπιαγωγός... Να σημειωθεί ότι στα ειδικά σχολεία αν δεν εξασφαλιστεί το βοηθητικό προσωπικό είναι αδύνατον, πρακτικά, να λειτουργήσουν.

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) όπως στο Ν. Ηράκλειο και στο Αιγάλεω, με προσωπικό και την εξασφάλιση μεταφοράς να απουσιάζουν.

Οι γονείς περίπου 400 παιδιών με νοητική υστέρηση που φοιτούν στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Η Θεοτόκος» καλούνται με επιστολή της διοίκησης του Ιδρύματος (14 Ιούνη 2012) να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν 250 ευρώ μηνιαίως. ΣτοΣικιαρίδειο Ιδρυμα τουλάχιστον 200 παιδιά με νοητική υστέρηση θα πάψουν να έχουν το δικό τους σχολείο για οικονομικούς λόγους όπως επικαλείται η διοίκησή του.

Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ», που καλύπτει 80 παιδιά με νοητική υστέρηση και εγκεφαλική παράλυση, και το Κέντρο «ΙΡΙΣ» με 40 τυφλά, πολυανάπηρα παιδιά, που βρίσκονται στο χώρο της παλιάς αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, ενημερώθηκαν στις αρχές του χρόνου ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χώρο. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί φιλέτο που θα πέσει στα χέρια ιδιωτών για επιχειρηματική δράση. Ομως χώρος για τη μετεγκατάσταση των δύο Κέντρων δεν έχει προβλεφθεί, σηματοδοτώντας το κλείσιμό τους, καθώς ανάλογες δομές είναι δύσκολο να στηθούν από την αρχή. Άρα κι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να μένουν σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο.
...μετράει χρόνια πίσω

Η κατάσταση αυτή δε δημιουργήθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, λόγω μνημονίων, κρίσης. Οδηγήθηκε σταδιακά με την ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Εδώ και χρόνια: Το 95% των αναπήρων είναι άνεργοι. Τουλάχιστον 185.000 παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής. Περίπου 15.500 παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν πρόπερσι εγγεγραμμένα στα ειδικά σχολεία -τα οποία στεγάζονται σε άθλια κτίρια και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές- και πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να πάνε ούτε μια μέρα για μάθημα λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων. Από αυτά μόνο 13.500 παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθούν γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000 - 5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Από τα 5.000 αυτιστικά παιδιά μόνο τα 120 φοιτούν σε σχολείο. Στο χώρο των κωφών, ο μαθητικός πληθυσμός από 550 μαθητές που ήταν πριν 20 χρόνια τώρα φτάνει τους 250-300.

Κανένα σχολείο, κανένα ίδρυμα, καμία δομή που αντικείμενό τους είναι η Ειδική Αγωγή δεν πρέπει να κλείσουν. Ομως αυτό δεν φτάνει. Απαιτείται η αναβάθμισή τους από παιδοφυλακτήρια που έχουν καταντήσει σήμερα, σε εκπαιδευτικές βαθμίδες υψηλών προδιαγραφών που θα προσφέρουν ουσιαστική μόρφωση και θα βοηθούν στην εξέλιξη της υγείας των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Σχολεία για όλα τα ανάπηρα παιδιά και ασφαλές σύστημα μεταφοράς

Τα παιδιά με αναπηρίες επιβάλλεται να έχουν το δικό τους σχολείο, το δικό τους δάσκαλο. Γιατί παιδιά με αναπηρία ανεκπαίδευτα σημαίνει πολλαπλασιασμό του βαθμού αναπηρίας και πλήρη εξάρτηση από την οικογένεια. Καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση της αναπηρίας είναι η έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου το παιδί με αναπηρίες να βελτιώσει από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του τις υπόλοιπες λειτουργίες του, για να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και σύγχρονων δομών. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί κωφό έχει γονείς ακούοντες που δεν ξέρουν να επικοινωνήσουν μαζί του, αυτό το παιδί στα νηπιακά του χρόνια είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει και νοητική υστέρηση. Αρα πρέπει να εκπαιδεύονται και να στηρίζονται ψυχολογικά και οι γονείς εντός και εκτός των δομών ειδικής αγωγής.

Επιβάλλεται να δημιουργηθούν τόσα ειδικά σχολεία (από την προσχολική αγωγή μέχρι την επαγγελματική εκπαίδευση) όσα έχει ανάγκη η χώρα, που θα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλής ποιότητας με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση.

Αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί η μεταφορά των μαθητών. Τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους έχουν ανάγκη από τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράθυρο για την οριστική ρύθμιση αυθαιρέτων



Ποια κτίσματα θα ευνοηθούν.

Παράθυρο για την οριστική νομιμοποίηση ορισμένων κατηγοριών αυθαιρέτων ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως αναφέρει το Έθνος, θα ευνοηθούν πρωτίστως κτίσματα που διαθέτουν οικοδομική άδεια και παρουσιάζουν μικρής έκτασης πολεοδομική παράβαση, πολλές φορές εν αγνοία του ιδιοκτήτη, και τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως. Αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους δεν νομιμοποιούνται.
«Κατευθυνόμαστε σε μια προσπάθεια να επιλύσουμε όσο πιο οριστικά γίνεται το ζήτημα των αυθαιρέτων» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης και υποστήριξε πως «δεν θα αδικηθεί κανένας».

Αφήνοντας να εννοηθεί πως όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης θα βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση (προφανώς σε ό,τι αφορά στην καταβολή προστίμων κ.λπ.), ενώ δεν θα αδικηθούν όσοι πολίτες επέλεξαν τη νόμιμη οδό και έκτισαν σύμφωνα με τις επιταγές της πολεοδομικής νομοθεσίας. Στο ΥΠΕΚΑ έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την πολεοδομική μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, ενώ θα εισακουστούν οι απόψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ θα έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οπότε λήγει η (πέμπτη) παράταση για την τακτοποίηση που έχει δοθεί. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη, η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011 που θέτει ο νόμος 4014/ 2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πέραν αυτής.

Ο χρόνος ανέγερσης του αυθαιρέτου θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα (όπως προβλέπει ο αρχικός νόμος της τακτοποίησης) σε συνδυασμό με αεροφωτογραφίες, δορυφορικές λήψεις και χαρτογραφήσεις που θα εκτελέσει ο Οργανισμός Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί τής έβαλαν κομμάτι από το κρανίο στο στομάχι



Για να παραμείνει «ζωντανό» μέχρι να ξεπρηστεί ο εγκέφαλός της
.
Μια 36χρονη μητέρα τριών παιδιών και πρώην νικήτρια καλλιστείων ομορφιάς υποβλήθηκε σε μια απίστευτη χειρουργική επέμβαση.

Οι γιατροί αφαίρεσαν το ένα τέταρτο του κρανίου της και το… έβαλαν στο στομάχι της, για όσο διάστημα εκείνη ανάρρωνε από μια πολύ λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

Η Jamie Hilton «φιλοξένησε» για 42 μέρες το κρανίο της στα σπλάχνα της, προκειμένου το οστό να παραμείνει αποστειρωμένο και «ζωντανό» μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα και το πρήξιμο στο κεφάλι της.

Όταν η πρώην Mrs. Idaho ξύπνησε από τη χειρουργική επέμβαση, είδε ότι είχε ένα τεράστιο όγκο στο στομάχι της και ανακάλυψε ότι… έλειπε ένα κομμάτι από το κρανίο της!



Μετά από 42 ημέρες οι γιατροί το «κόλλησαν» και πάλι στη… θέση του και πλέον, τρεις μήνες μετά την πρωτοποριακή επέμβαση, η νεαρή μητέρα επέστρεψε σπίτι της.

«Τίποτε σε αυτόν τον κόσμο δεν μετρά για μένα σήμερα, πέρα από το γεγονός ότι είμαι ακόμη εδώ ζωντανή μαζί με την οικογένειά μου. Μπορώ να αγκαλιάζω τα παιδιά μου, να φιλάω τον άντρα μου και να βγαίνω με τη μητέρα μου. Νιώθω μόνο ευγνωμοσύνη και ευτυχία. Δεν είναι όλα τέλεια στη ζωή μου, αλλά τουλάχιστον είμαι ζωντανή!» έγραψε σε ένα blog για την εμπειρία της, που λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή.



Η Jamie είχε πάει μαζί με τον άντρα και τον κουνιάδο της για ψάρεμα σολομού στο Hell's Canyon του Άινταχο, όταν στην προσπάθειά της να πιάσει ένα ψάρι, ξαφνικά έχασε την ισορροπία της και χτύπησε το κεφάλι της σε ένα βράχο από ύψος 3,5 μέτρων. Ο άντρας της τη βρήκε αναίσθητη, χωρίς σφυγμό και αναπνοή.



Όταν τη σήκωσε στα χέρια του άρχισε να αναπνέει και πάλι και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ακολούθησε αεροδιακομιδή στο ιατρικό κέντρο Saint Alphonsus Regional Medical Center στο Boise, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός της είχε πρηστεί.



Τώρα έχει επιστρέψει στο σπίτι της και εργάζεται στην εταιρεία ταξί που έχει η οικογένειά της, γιατί πρέπει να αποπληρώσει τους τεράστιους ιατρικούς λογαριασμούς μετά την επέμβασή της.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης



Αυξάνεται ο κίνδυνος στις γυναίκες άνω των 35 ετών.

Οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όταν μείνουν τελικά έγκυες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο αριθμός των εγκύων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα, ενώ η τάση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε πιο μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση μαιευτικής και γυναικολογίας BJOG το 2007 192 στις 100.000 εγκύους ή λεχώνες διαγνώστηκαν με καρκίνο. Το ποσοστό αυτό το 1994 ήταν 112 στις 100.000 γυναίκες.

Το ίδιο διάστημα το ποσοστό των γυναικών που έμεναν έγκυες μετά τα 35 αυξήθηκε από 13 σε 24%.

«Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη έχουν αυξηθεί και αυτό εξηγείται μερικώς από την αύξηση των ηλικιακών ορίων που οι γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Christine Roberts από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες έρχονται συχνότερα σε επαφή με υπηρεσίες υγείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνει η διάγνωση ενός τέτοιου περιστατικού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάζεται η ανάπτυξη ενός όγκου» πρόσθεσε.

Η ερευνητική της ομάδα μελέτησε ιατρικά δεδομένα 780.000 γυναικών που έφεραν στον κόσμο 1,3 εκατ. παιδιά το διάστημα 1994-2008.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περίπου 1.800 περιστατικά νέων καρκίνων σε γυναίκες σε ενδιαφέρουσα και σε άλλες που είχαν φέρει στον κόσμο ήδη ένα παιδί την προηγούμενη χρονιά.

Καθώς ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνων αυξανόταν με την πάροδο των ετών, το ίδιο συνέβαινε και με τη μέση ηλικία που οι γυναίκες αποφάσιζαν να μείνουν έγκυες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το 1994 οι γυναίκες που αποφάσιζαν να κάνουν παιδί μετά τα 35 ήταν 13% ενώ το 2007 το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 24%.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την πάροδο των ετών, και οι γυναίκες άνω των 35 είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με εκείνες που ήταν κάτω των 30 το 2007.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάπνισμα-ποτό επισπεύδουν τον καρκίνο του παγκρέατος



Στα 62 χρόνια διαγνώστηκαν με την ασθένεια οι καπνιστές.

Όσοι καπνίζουν ή πίνουν πολύ μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες, αποφαίνεται νέα μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι η σχέση αυτή παύει να ισχύει για πρώην καπνιστές ή όσους έχουν κόψει το ποτό τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού διαγνωστούν.

Κατά μέσο όρο έχουμε μια στις 71 πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παγκρέατος στη διάρκεια της ζωής μας, με μέσο όρο διάγνωσης τα 72 χρόνια. Στη συγκεκριμένη μελέτη όσοι καπνίζουν και όσοι πίνουν πολύ διαγνώστηκαν μια δεκαετία νωρίτερα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας βασίστηκαν στο ιστορικό 811 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.

Εκείνοι που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν διαγνωστεί περίπου στα 62 τους σε αντίθεση με τους μη καπνιστές που διαγνώστηκαν στα 70. Ταυτόχρονα, όσοι έπιναν πολύ διαγνώστηκαν στα 61 τους, σχεδόν μια δεκαετία πριν από εκείνους που δεν έπιναν. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα.

Όσοι κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα διαγνώστηκαν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο. Και όσοι απείχαν από αυτές τις δύο συνήθειες για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο υπερβολικός κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου νωρίτερα φαίνεται ότι εξαφανιζόταν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση



Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε εφορίες και τελωνεία έφτασαν στο τέλος Αυγούστου τα 48,8 δισ. ευρώ. Tα 6,871 δισ. ευρώ από αυτά αποτελούν ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης που προωθείται τώρα στη Βουλή, έχοντας εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ξεχωρίζουν τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν:

• Χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Μέχρι σήμερα, όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.

• Πολλές δόσεις ακόμα και για μικρά χρέη. Εξαιρώντας την παράμετρο του ελάχιστου ποσού δόσης, ακόμα και μικρά χρέη θα μπορούν να σπάνε την οφειλή σε έως και 48 δόσεις. Όπως εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών, με συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα η μείωση των εισοδημάτων, η απώλεια της εργασίας, ή η μείωση του τζίρου στην περίπτωση επιχειρήσεων, ο προϊστάμενος της Εφορίας, θα μπορεί να προσδιορίζει το μέγιστο αριθμό δόσεων κατά περίπτωση. Για τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξοφλήσουν στην ώρα τους συγκριτικά μικρά ποσά, για φόρους εισοδήματος, ή το χαράτσι των ακινήτων, οι δόσεις εκτιμάται πως θα φτάνουν τις 15-17.

• Χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις. Μέχρι σήμερα, οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κάλυπταν χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου ( η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου) εξαιρώντας με τον τρόπο αυτό τρέχουσες υποχρεώσεις.

Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 48 δόσεων, ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα τεσσάρων ετών. Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουμε για θέρμανση


Χειμώνας έρχεται και η θέρμανση θα... καίει. Πόσο κοστίζουν οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης; Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.







Διαβάστε περισσότερα...

ΚΡΕΜΑΣΤΗ: Κινδυνεύει η ζωή μιας 48χρονης από έλλειψη φαρμάκων!



Ανευθυνότητα και εμπαιγμός από τους αρμόδιους στο νοσοκομείο Ρόδου!
Μια 48χρονη γυναίκα από την Κρεμαστή, που η ατυχία της ήταν να... αρρωστήσει, περνά δύσκολες μέρες λόγω της έλλειψης φαρμάκων που παρουσιάζει το Νοσοκομείο της Ρόδου!

Και βέβαια, αν αυτό συνέβαινε «μια στις τόσες», θα μπορούσε κανείς να δείξει λίγη επιείκεια και κατανόηση!

Όμως, δυστυχώς, η γυναίκα αυτή, (αλλά και κάποιοι άλλοι συντοπίτες μας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα), βλέπει πως "υπάρχει εμπαιγμός και κυρίως κοροϊδία, καθώς κάποιοι παίζουν με την ζωή τους", όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο rodos info news ο σύζυγός της.

Πρόκειται, συγκεκριμένα,του κ. Κώστα Χριστοδούλου, από την Κρεμαστή, η σύζυγος του οποίου πάσχει από το 2006 από μυασθένεια, και αναγκάζεται να λαμβάνει ειδική θεραπευτική αγωγή, κάθε μήνα. Κάτι, όμως, που δεν συμβαίνει, καθώς, πολλές φορές, καθυστερεί η λήψη, λόγω σοβαρής έλλειψης φαρμάκων και ορών, που παρατηρείται στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Όμως, αυτή τη φορά, η κατάσταση "ξέφυγε" για τα καλά"! Έτσι, διαπιστώνοντας ο κ. Χριστοδούλου ότι η σύζυγός του περνά δύσκολες πλέον καταστάσεις, αναγκάστηκε να προσφύγει στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να συγκινήσει τους αρμόδιους για το δράμα που ζει εδώ και ενάμιση μήνα η γυναίκα του, αλλά και κατ΄ επέκταση η οικογένειά του, αφού αν η ίδια ακριβώς ιστορία έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, τα πράγματα τώρα έχουν χειροτερέψει παίρνοντας δραματική μορφή!

Ειδικότερα, ενώ θα έπρεπε κάθε μήνα να της χορηγούνται ειδκά φάρμακα, λόγω έλλειψης που παρατηρείται, η θεραπεία καθυστερεί, μ΄ αποτέλεσμα κάθε φορά η γυναίκα να έχει επιπλοκές οι οποίες της δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα, όπως αδυναμία στο να φάει, βλεφαρόπτωση, ακόμη και ρήξη αυχένα!

«Είμαι σε απόγνωση», μας είπε ο κ. Χριστοδούλου! «Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω. Πολλές φορές μου έρχεται να φτάσω στα άκρα προκειμένου να αποδείξω στην κοινή γνώμη τι κοροϊδία και εμπαιγμός υπάρχει στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στο Νοσοκομείο μας. Έχω ζητήσει κατ΄ επανάληψη να δω τον πρόεδρο, ο οποίος είναι και συγχωριανός μου, αλλά, δυστυχώς, αυτό έχει καταστεί αδύνατο. Μόνο κοροϊδία και υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Μα είναι δυνατόν, να ζητιανεύουμε τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης;

Είμαι πλέον υποχρεωμένος να προσφύγω στον κ. Εισαγγελέα. Από κει και πέρα θα κάνω γνωστή την ιστορία μου στα Μέσα Ενημέρωσης της Ρόδου αλλά ακόμη και της Αθήνας, μήπως τελικά και συγκινηθούν οι «αρμόδιοι» και δουν το δράμα που ζει η οικογένειά μου»!


Πηγή: http://www.cityofpetaloudes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα στη Δράμα


Δωρεάν μαθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους οικονομικά αδύνατους μαθητές υλοποιεί και φέτος η ΕΛΜΕ Δράμας.

Τα τμήματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης άρχισαν ήδη να λειτουργούν στο 4ο ΓΕΛ για τους μαθητές Λυκείου όλων των τάξεων και κατευθύνσεων, μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος, ενώ υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων και σε άλλα Λύκεια της περιφέρειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό



Πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες τού εξωτερικού και σε γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού, απηύθυνε σήμερα το υπουργείο Παιδείας για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Στον ιστότοπο τού υπουργείου Παιδείας έχει αναρτηθεί η σχετικήπρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά από σήμερα, με καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Το επώδυνο πακέτο


Κωδικοποιημένα, ιδού οι ειδεχθείς περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα:


















Διαβάστε περισσότερα...

Εως 200€ μείον οι δόσεις δανείων



Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων λόγω της ραγδαίας πτώσης του ευρωπαϊκού διατραπεζικού επιτοκίου euribor.

Οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο από το 2004 και μετά μπορούν να δουν στο ενημερωτικό σημείωμα των δόσεών τους επιτόκια ακόμη και 1%.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα λαμβάνουν μια ανάσα στα οικονομικά τους, που μπορεί να ξεπερνά και τα 150-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου, καθώς αποπληρώνουν χαμηλότερη δόση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: νέες εκτιμήσεις για τον καρκίνο



Η θεραπεία του καρκίνου στις χώρες της Ε.Ε. στοιχίζει περίπου 117 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτίμηση που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη κατά την έναρξη του 37ου Συνεδρίου Καρκινολογίας.

Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από τον Ραμόν Φερνάντες Λουένγκο του Κέντρου για την Οικονομία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βασίζεται σε στοιχεία του 2009 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εθνικά στοιχεία από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το έτος 2020 κάνουν λόγο για περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους που θα οφείλονται στον καρκίνο", εξήγησε η Μαρτίν Πικάρ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιατρική Ογκολογία (ESMO), η οποία οργανώνει το συνέδριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα χάνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι



Οι μισθωτοί με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που βαρύνονται με τέκνα, οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 16.000 ευρώ και όλοι οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα είναι τα θύματα της νέας φοροεπιδρομής που σχεδιάζουν από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα, στην προσπάθειά τους να κλείσουν το πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2013-2014.

Ενδεικτικό είναι ότι από 700 έως και 2.170 ευρώ το χρόνο είναι οι επιπλέον επιβαρύνσεις για μισθωτούς με 3,4 και 5 τέκνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ-ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ράμπο» υγείας στο Ηράκλειο



Στο στόχαστρο... αμαρτωλές εξετάσεις στο ΙΚΑ.

Οσμή νέου σκανδάλου στο ΙΚΑ Ηρακλείου φέρνει στο προσκήνιο ... ύποπτη υπόθεση που αφορά σε αυξημένο, έως υπερβολικό, αριθμό μαγνητικών τομογραφιών.

Οι «αμαρτωλές» εξετάσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των «ράμπο» υγείας που επισκέφθηκαν το Ηράκλειο για να ... ξεσκονίσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο, έχουν προκύψει στοιχεία φωτιά που στοχοποιούν συγκεκριμένη ειδικότητα γιατρών, με σημείο αναφοράς τις εξετάσεις που γράφουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κλιμάκιο από την Αθήνα ήρθε στο Ηράκλειο προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση που έχει σχέση με αυξημένο αριθμό μαγνητικών τομογραφιών.

Ύποπτα νούμερα

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τα κεντρικά του ασφαλιστικού φορέα, διαπιστώθηκε υπερβολικός αριθμός μαγνητικών τομογραφιών στο ΙΚΑ Ηρακλείου.

Οι αριθμοί θορύβησαν την υπηρεσία και ο φάκελος έφτασε μέχρι τα «υψηλά» κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ. Αμέσως, δόθηκε εντολή να εξεταστούν μία προς μία όλες οι περιπτώσεις των μαγνητικών, οι σφραγίδες των γιατρών που τις χορηγούν αλλά και έρευνα ... εκ των έσω.

Επιτροπή

Με εντολή της ηγεσίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε συνεργασία με την τοπική διεύθυνση της υπηρεσίας, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε με στόχο να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση. Η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα και δεν αποκλείεται να βγει ... λαβράκι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι γιατροί με μεγάλο πελατολόγιο που αναγκαστικά θα έχουν γράψει και έναν μεγαλύτερο αριθμό της ακριβής εξέτασης, όμως υπάρχουν και γιατροί που έχουν γράψει μία ή δύο μόλις τέτοιες εξετάσεις και παρόλα αυτά σύρονται σε μία διαδικασία άνευ προηγουμένου.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τους "προίκισαν" με 120.000€ οι νεκροί



Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των έξι ατόμων που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις των νεκρών συζύγων τους και έχουν ζημειώσει το Ίδρυμα με περισσότερα από 120.000 ευρώ, κατέθεσε σήμερα ο διευθυντής του ΙΚΑ Ηρακλείου, Νίκος Ροκαδάκης.

Τα έξι άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, εισέπρατταν για χρόνια τις συντάξεις των νεκρών συζύγων τους, παρ' ότι είχαν ξαναπαντρευτεί, ενώ σε μία περίπτωση γιος εισέπραττε τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του.

Μέχρι στιγμής, σε τοπικό επίπεδο, έχουν σταλεί σταλεί στη Δικαιοσύνη, επίσης, 32 παρόμοιες υποθέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένες από αυτές οι υπεύθυνοι έχουν ξεκινήσει τη ρύθμιση της επιστροφής των χρημάτων, ενώ σε άλλες το ΙΚΑ αναμένεται να προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών τους στοιχείων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Άστεγοι» μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες



Χωρίς στέγη παραμένουν δεκάδες παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Ηράκλειο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μεσσαρά, όπου στο Νηπιαγωγείο κωφών και βαρήκοων Τυμπακίου, με 6 επίσημα εγγεγραμμένους μαθητές, όσους δηλαδή απαιτείται για να λειτουργήσει, είναι κλειστό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Νηπιαγωγείο Πόμπιας, το οποίο έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 3 μαθητών για να λειτουργήσει. Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση και στα Δημοτικά Σχολεία: στο 3ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου, Καπαριανών και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών, Ζαρού, Γέργερης, καθώς επίσης και στο 2ο Δημοτικό Αρχανών και 2ο και 3ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου, το οποίο έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 3 μαθητών για να λειτουργήσει. Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση και στα Δημοτικά Σχολεία: στο 3ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου, Καπαριανών και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών, Ζαρού, Γέργερης, καθώς επίσης και στο 2ο Δημοτικό Αρχανών και 2ο και 3ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο τα προβλήματα κάθε χρόνο γιγαντώνονται με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη όλων. Δάσκαλοι και καθηγητές δεν υπάρχουν και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης



Στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που αποτελεί το κατώτερο δυνατό σημείο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Συγχρόνως, εξετάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ζήτημα εξομοίωσης της ποιότητας των δύο καυσίμων, το οποίο θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις επί αυτού.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:

Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.

Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:

Κλιματική ζώνη
Ανώτατη κατανάλωση /m2(lt)
Α΄ ΖΩΝΗ
25
Β΄ΖΩΝΗ
15
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
Δ΄ΖΩΝΗ
5

Τα ανώτατα m2 επιδότησης ορίστηκαν σε 120.
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού


Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για ρύθμιση οφειλών


Δυνατότητα νέας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων, αλλά και απαλλαγή τους από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, δίνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ή έχουν εκπέσει του σχετικού δικαιώματος, είτε να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων επί της οφειλής που είχε διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, είτε να καταβάλλουν την οφειλή τους αυτή σε δόσεις (μέχρι 10) με αντίστοιχη έκπτωση 75%. Σε περίπτωση που καταβληθεί η οφειλή αυτή μέχρι και σε 6 δόσεις, η έκπτωση ανέρχεται σε 100%.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι η τροπολογία αποτελεί «νέα χαριστική ρύθμιση στις επιχειρήσεις- μπαταχτσήδες που χρωστούν και παρακρατούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, ενώ απαγορεύει στα ταμεία να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους».

«Οι πολιτικές των δύο ταμείων δεν καταργούνται πλήρως», απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Μέρος των πολιτικών της Εστίας και της Κατοικίας, μόλις τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα τις ενσωματώσουμε κάτω από τον ΟΑΕΔ. Το εύρος βεβαίως θα είναι μικρότερο και το κατασκευαστικό δεν θα επανέλθει, αλλά η επιδότηση θα επανέλθει και ο κοινωνικός τουρισμός θα επανέλθει» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε το εξής: «Το μη μισθολογικό κόστος πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να απαλλάξουμε από διοικητικά και οικονομικά βάρη τις επιχειρήσεις».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίστε τα χρέη σας στο ΙΚΑ


Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού και έκπτωση 40% και εξόφληση των οφειλών μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1 Αυγούστου 2012 και εφεξής.



Διαβάστε περισσότερα...

Γάλα στα άπορα παιδιά



Η προσπάθεια συγκέντρωσης γάλακτος που πραγματοποιήθηκε από τον δήμο και την ΕΡΑ Ηρακλείου 97,5 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνέβαλαν ώστε κανένα παιδί στο Ηράκλειο να μην στερηθεί τουλάχιστον το πρωινό γεύμα. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί ποσότητες ικανές για να καλύψουν τις ανάγκες των άπορων παιδιών για ένα μήνα.

Η διανομή προς τα κέντρα κοινοτικής Φροντίδας έχει ήδη ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου θα έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες για να γίνει η τελική διανομή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...