Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Έδινε τσιγάρα στο 2χρονο παιδί του


Το αγοράκι που θα δείτε στο βίντεο ονομάζεται Ardi Rizal και είναι δύο ετών.

Δοκίμασε το πρώτο του τσιγάρο, όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Πλέον είναι εθισμένο στη νικοτίνη και καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Πράγμα που σημαίνει πως ο καπνός, η πίσσα και η νικοτίνη από συνολικά 40 τσιγάρα, καταστρέφουν τα ευαίσθητα πνευμόνια ενός δίχρονου.

Να σημειωθεί πως το πρώτο του τσιγάρο, του το έδωσε ο πατέρας του, ένας ψαράς από την Σουμάτρα της Ινδονησίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπογονιμότητα χτυπά κόκκινο


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 50-80 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς το 10-12% εξ αυτών αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρόβλημα της υπογονιμότητας αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες με τα ίδια ποσοστά. Το πιο βασανιστικό όμως είναι ότι το 15-με 20% των ζευγαριών με προβλήματα υπογονιμότητας, αντιμετωπίζει ανεξήγητη στειρότητα, καθώς δεν μπορούν να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, οι σύγχρονες εργαζόμενες καθυστερούν όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν, αλλά όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μετά την ηλικία των 35 χρόνων η αναπαραγωγική ικανότητα μειώνεται δραματικά. Συμβουλεύουν δε πως αν μέσα σε χρονικό όριο 6 μηνών δε συλλάβει μια γυναίκα, οφείλει να κάνει ορμονική διερεύνηση.

Οι σύγχρονες τάσεις πάντως που επιβάλουν μεγάλη απώλεια βάρους που μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες και στη νευρική ανορεξία, είναι ό,τι χειρότερο για την τεκνοποίηση. Άλλωστε, η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Για τους άνδρες ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο.


Διαβάστε περισσότερα...

"Τέλος" στα ανασφάλιστα οχήματα



Εντός του φθινοπώρου εκτιμά η ασφαλιστική αγορά ότι η κυβέρνηση θα «στριμώξει» τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων για να πληρώσουν πρόστιμο και να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα γίνει ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ολλανδία Γερμανία κ.λπ.). Δηλαδή θα γίνει ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων και ασφαλισμένων οχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη ζεύξη των αρχείων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα απευθύνεται γραπτά στον παρανομούντα ιδιοκτήτη καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος και καταβάλλοντας επιπλέον ποσό ύψους 250 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η ΓΓΠΣ θα μεριμνά για την αποστολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο αυστηρότερων κυρώσεων (πρόστιμα, ποινές κ.λπ.).

Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί έργο ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών που είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 2011 μετά από παροτρύνσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στην επιτροπή εκτός από υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, συμμετείχαν και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφίδρωση και πώς να την αντιμετωπίσετε



Τριπλός και σημαντικός ο ρόλος της.

Η επιδερμίδα μας εκκρίνει συνήθως έως και δύο σταγόνες ιδρώτα ανά δευτερόλεπτο, ενώ κάτω από συνθήκες καύσωνα ή έντονης δραστηριότητας η εφίδρωση μπορεί να φτάσει και το 1 λίτρο την ώρα! Ωστόσο, ο ιδρώτας αποτελεί αναγκαία λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η έκκριση αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία προκαλείται από την ενεργοποίηση 2-5 εκατομμυρίων ιδρωτοποιών αδένων, κατανεμημένων στο σύνολο του σώματος. Γιατί όμως κάθε καλοκαίρι υποφέρουμε τόσο πολύ από αυτές τις εκκρίσεις και τι πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ιδρώτα μας κατάλληλα και να νιώθουμε κάθε στιγμή ασφάλεια σε κάθε μας κίνηση; Οι απαντήσεις σ' αυτές και σε πολλές άλλες απορίες είναι εδώ!

Ιδρώτας και κακοσμία

Επί της ουσίας, ο ρόλος της εφίδρωσης είναι τριπλός, και ιδιαίτερα σημαντικός: α) Ρυθμίζει και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος στους 37° C, β) Βοηθάει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα «απόβλητα», τις λεγόμενες τοξίνες, και γ) συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, δημιουργώντας ένα άοσμο υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια της.

Αν και άοσμο υγρό (στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από νερό, μαζί με λιπίδια και μεταλλικά άλατα), ο ιδρώτας δίνει -και θεωρείται-«άσχημη αίσθηση» τόσο γι' αυτόν που τον εκκρίνει όσο και για τους υπόλοιπους γύρω του. Και δεν είναι λάθος αυτή η αντίληψη, αφού η ανυπόφορη -καμιά φορά- μυρωδιά προκύπτει από τη στιγμή που ο ιδρώτας θα έρθει σε επαφή με τη βακτηριδιακή χλωρίδα που υπάρχει στην επιφάνεια του δέρματος.

Το πρόβλημα είναι σαφώς πιο έντονο στις μασχάλες, ένα από τα πιο ζεστά, υγρά και μη σωστά αεριζόμενα σημεία του σώματος μας, και άρα ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία βακτηριδίων.

Στη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα παίζουν επίσης ρόλο η διατροφή και το φύλο (οι άντρες, λόγω τεστοστερόνης, μυρίζουν πιο έντονα).

Όσο για την ποσότητα του ιδρώτα που εκκρίνεται, διαφέρει και αυτή από άτομο σε άτομο: η έκκριση περίπου μισού λίτρου ιδρώτα την ημέρα θεωρείται φυσιολογική, όμως 1 στις 4 γυναίκες εμφανίζει υπερβολική δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων.

Υπερβολική εφίδρωση εμφανίζεται και στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ενώ, όταν ο άνθρωπος φτάνει στην ηλικία των 40, η εφίδρωση περιορίζεται, για να εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου σχεδόν ολοκληρωτικά στα ηλικιωμένα άτομα.

Οι παράγοντες που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποικίλλουν. Η εφίδρωση μπορεί να οφείλεται σε ψυχοσωματικά αίτια (στρες και άγχος), στη λήψη φαρμακευτικών ουσιών (αντικαταθλιπτικά, ινσουλίνη), σε ενδοκρινικές διαταραχές (εμμηνόπαυση, υπογλυκαιμία, υπερθυρεοειδισμοί), σε νευρολογικές διαταραχές, αλλά και στις διατροφικές συνήθειες (υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, μπαχαρικών, αλκοολούχων ποτών κ.λπ.).

Αποσμητικά

Η φυσιολογική εφίδρωση δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα κακής υγιεινής φροντίδας, ωστόσο αποτελεί πρόβλημα λόγω της κακοσμίας. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισής της από τα αποσμητικά.
Αυτά χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με το μηχανισμό δράσης τους: τα παραδοσιακά κοινά αποσμητικά (deodorants) και τα αντιιδρωτικά (antiperspirants).

Τα πρώτα καλύπτουν την κακοσμία κυρίως με τη βοήθεια του αρώματος, ενώ συχνά υποστηρίζονται και με συστατικά που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Από την άλλη, τα antiperspirants δρουν ένα βήμα πριν, δηλαδή κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ιδρώτα, ρυθμίζοντας την εφίδρωση.

Τα συστατικά τους εμποδίζουν την υγρασία να φτάσει στην επιδερμίδα, ελαττώνοντας έτσι τη ροή του ιδρώτα σε ποσοστό 20-60%. Επιπλέον, εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, καθιστώντας την προστασία πιο αποτελεσματική.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μόνο το 1 % των ιδρωτοποιών αδένων βρίσκονται κάτω από τη μασχάλη, και ως εκ τούτου η χρήση των antiperspirants σε αυτή και μόνο την περιοχή είναι απόλυτα ακίνδυνη.

Και οι δύο κατηγορίες αποσμητικών είναι αποτελεσματικές μόνο εφόσον απλώνονται σε φρεσκοπλυμένη και στεγνή επιδερμίδα.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα πιο κοντά στο ανδρικό αντισυλληπτικό



Φάρμακο κατέστησε ποντικούς υπογόνιμους προσωρινά.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, μετά από επιτυχή έρευνα σε ποντικούς.

Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cell’, έδειξε ότι ένα φάρμακο μπορούσε να καταστήσει τους ποντικούς υπογόνιμους προσωρινά, χωρίς να επιδρά στη σεξουαλική επιθυμία.

Οι ειδικοί θεωρούν συναρπαστικά τα ευρήματα, αλλά θα χρειαστούν έρευνες σε ανθρώπους.

Αμερικανοί ερευνητές του Dana-Farber Cancer Institute και του Baylor College of Medicine, εξέτασαν ένα φάρμακο, το JQ1, το οποίο στοχεύει μια πρωτεΐνη που υπάρχει μόνο στους όρχεις και είναι σημαντική για την παραγωγή σπέρματος.

Οι όρχεις των ποντικών που έλαβαν το φάρμακο άρχισαν να συρρικνώνονται, καθώς παρήγαγαν λιγότερο σπέρμα, που είχε επίσης λιγότερη κινητικότητα. Ορισμένοι ποντικοί κατέστησαν υπογόνιμοι.

Όταν σταμάτησε η χορήγηση στα ζώα μπόρεσαν να αναπαραχθούν.

Ο ερευνητής Dr James Bradner, δήλωσε ότι η ουσία οδηγεί σε γρήγορη και αναστρέψιμη μείωση της ποσότητας και κινητικότητας των σπερματοζωαρίων με σημαντική επίδραση στη γονιμότητα. Δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να καταστεί δυνατή η παρασκευή ενός αντρικού αντισυλληπτικού, αναστρέψιμου, για χορήγηση από το στόμα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να εστιάσουν στην ίδια πρωτεΐνη, στους άντρες. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

Ο Dr Allan Pacey, του University of Sheffield, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο χάπι. Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα οι περισσότερες δοκιμές έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν την παραγωγή σπέρματος επεμβαίνοντας στην τεστοστερόνη με χρήση ενέσεων ή ενθεμάτων. Πρόσθεσε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για να αναπτυχθεί ένα νέο φάρμακο που δεν θα εξαρτάται από ορμόνες και ότι θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολη η δοκιμή της μεθόδου σε ανθρώπους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε «σύστημα» καθαρισμού του εγκεφάλου



Βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών.

Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων-αγωγών, που η αποκλειστική δουλειά του είναι να αποβάλει γρήγορα τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος από το αμυλοειδές- βήτα, ένα πεπτίδιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.

Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Τζέφρι Ίλιφ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το «New Scientist» και το «Scientific American», δήλωσαν πως «ήταν παράξενο που ένα τόσο σημαντικό και ενεργό όργανο, όσο ο εγκέφαλος, δεν είχε ανακαλυφθεί ότι διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών». Όπως είπε η ερευνήτρια Μάικεν Νέντεργκαρντ, «η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τον εαυτό του με πιο οργανωμένο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε κατανοηθεί μέχρι τώρα».

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη φωτίζοντας με ειδικές φθορίζουσες και ραδιενεργές ουσίες το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ζωντανών ποντικιών, στα οποία είχαν ανοιχτεί τρύπες στο κρανίο για να είναι άμεση η παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Με πολύ ευαίσθητα διφωτονικά μικροσκόπια, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή του υγρού μέσω του εγκεφάλου των πειραματόζωων.

Το «αποχετευτικό» εγκεφαλικό σύστημα (που τελικά «χύνεται» στο κυρίως λεμφικό σύστημα του σώματος) δουλεύει με βάση τις γενικότερες αρχές της υδραυλικής και μένει ανέπαφο μόνο στον ζωντανό εγκέφαλο, ήταν έως τώρα δύσκολο να εντοπιστεί εκτός των ζωντανών οργανισμών. «Είναι ένα υδραυλικό σύστημα. Μόλις το ανοίγεις, σπας τις συνδέσεις του και τότε αυτό δεν είναι πια δυνατό να μελετηθεί. Όμως είμαστε τυχεροί που έχουμε πλέον την τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να μελετήσουμε ανέπαφο το σύστημα, να το δούμε καθώς αυτό λειτουργεί», δήλωσε η Νέντεργκαρντ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο σύστημα βοηθιέται καθοριστικά στη λειτουργία του από τα νευρογλοιακά κύτταρα, που υποστηρίζουν τα κυρίως νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου (τους νευρώνες). Γι’ αυτό, οι Αμερικανοί επιστήμονες ονόμασαν «γλεμφικό» το νέο σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό»).

Όπως είπε ο Ίλιφ, είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του γλεμφικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να συσσωρεύεται αμυλοειδές- βήτα στον εγκέφαλο, ένα σημείο- κλειδί για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Τα πειράματα έδειξαν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το «αποχετευτικό» σύστημα αποβάλει από τον εγκέφαλο των ποντικιών πάνω από το 55% της ποσότητας του εν λόγω πεπτιδίου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα έχει θετικές επιπτώσεις μελλοντικά για ποικίλα προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, το Χάντιγκτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εγκεφαλικά τραύματα κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ρόφημα σοκολάτας βοηθά τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων



Έχουν καλύτερη επίδοση προσοχής και νοητικών ικανοτήτων.

Η κατανάλωση ροφήματος πλούσιου σε σοκολάτα καθημερινά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Hypertension’, περιέλαβε 90 ηλικιωμένους που εμφάνιζαν ήδη ελαφριά νοητική εξασθένηση, που μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολίες με τη μνήμη, τη γλώσσα τη νόηση ή την κρίση.

Για 8 εβδομάδες, κατανάλωσαν ρόφημα κακάο με υψηλά, μεσαία ή χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών. Όσοι κατανάλωσαν υψηλά και μέτρια επίπεδα φλαβονοειδών στο ρόφημα είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ προσοχής και άλλων νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών.

Οι ερευνητές, περιλαμβανομένου του Giovambattista Desideri, του ιταλικού πανεπιστημίου L'Aquila, σημειώνουν ότι τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να είναι ένα στοιχείο διατροφικής προσέγγισης στη διατροφή και βελτίωση όχι μόνο της καρδιαγγειακής υγείας αλλά συγκεκριμένα της εγκεφαλικής.

Προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να μην αφορούν όλους με μέτρια νοητική εξασθένηση.

Δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε να καταναλώνετε καθημερινά σοκολάτα, δήλωσε ο νευρολόγος και ερευνητής του Alzheimer, Marc L. Gordon, του Feinstein Institute for Medical Research στο Manhasset. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για υιοθέτηση ευρέων αλλαγών στη διατροφή με βάση μια έρευνα. Η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα λιπαρών και θερμίδων και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο βοηθά τον εγκέφαλο που γερνά. Ο Gordon πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι η κατανάλωση σοκολάτας καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης ή του Alzheimer. Υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να έχει μέτρια επίδραση σε ορισμένες πλευρές της νόησης σε ανθρώπους με νοητική εξασθένηση. Πρέπει να εστιάσουν σε αυτό για μακρύτερες περιόδους και σε ανθρώπους με Alzheimer, καθώς και σε όσους δεν εμφανίζουν σημάδια νοητικής εξασθένησης,.

Ο Sam Gandy, συμφωνεί. Συνιστά άσκηση, 30 λεπτών, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Όπως δήλωσε, τα φλαβονοειδή είναι στο προσκήνιο, αλλά οι ενδείξεις ωχριούν σε σύγκριση με αυτές της άσκησης.

Όσον αφορά το κακάο, το μέτρο είναι το κλειδί, δήλωσε ο Richard S. Isaacson, από το University of Miami School of Medicine.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι "μαϊμούδες" παραμένουν στη Ζάκυνθο



Παρά το σκάνδαλο που ξέσπασε εδώ και μήνες πλαστά πιστοποιητικά τυφλότητας δόθηκαν σε κατοίκους της Ζακύνθου ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, αυτή την φορά από γιατρούς της Πάτρας. Τις καταγγελίες έκαναν ο δήμαρχος Ζακύνθου και ο πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ του Νησιού.


Διαβάστε περισσότερα...

"Όχι ψαλίδι στα επιδόματα"


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κουρουμπλής Παναγιώτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τις περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας.

Διαβαστε αναλυτικά:

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν σε χιλιάδες αναπήρους και στις οικογένειες τους οι περιρρέουσες πληροφορίες για την τύχη των επιδομάτων αναπηρίας της Πρόνοιας. Στο βωμό της ανεύρεσης των 11.5 δις που απαιτεί η Τρόικα προκειμένου να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, κινδυνεύουν από ότι λέγεται ακόμα και τα επιδόματα της αναπηρίας. Το επίδομα αναπηρίας σε καμία των περιπτώσεων, ακόμα και στα πλαίσια της πιο ακραίας και επιθετικής νεοφιλελεύθερης λογικής, δεν μπορεί να θεωρείται εισόδημα. Το επίδομα αναπηρίας θεσπίστηκε για να καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες και επιπτώσεις που φέρει στη ζωή του προσώπου με αναπηρία, αλλά και στην οικογένειά του το κενό που δημιουργεί στις δυνατότητες του ανθρώπου αυτή του η ιδιαιτερότητα.


Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι το επίδομα αυτό καλύπτει ένα μέρος του κόστους που υφίσταται η οικογένεια, η οποία σηκώνει ουσιαστικά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της αναπηρίας. Ωσαύτως και πρωτίστως ωστόσο, οφείλετε να γνωρίζετε ότι το επίδομα αυτό συμβάλλει και στην παραμονή του προσώπου με αναπηρία στο οικογενειακό περιβάλλον, διότι είναι γνωστό ότι η παραμονή του σε ένα ίδρυμα κλειστής περίθαλψης κοστίζει το τριακονταπλάσιο του σημερινού επιδόματος των 360 ευρώ περίπου.

Όλα αυτά συζητούνται ενώ έχετε ήδη περικόψει το σημαντικότερο μέρος των ασφαλιστικών παροχών και υποβαθμίσει, στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης, τη ζωή όλων των ιδρυμάτων της Πρόνοιας. Επιπροσθέτως, δεν διστάσατε να μετατρέψετε την τελευταία στιγμή τα λίγα αποθεματικά τους σε ομόλογα και να τα κουρέψετε.

Κατόπιν των ως άνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να μην υποστεί το ανάπηρο πρόσωπο και η οικογένεια του το κοινωνικά ανάλγητο κόστος της δίνης των νέων μέτρων;».



Διαβάστε περισσότερα...

Αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες υποψηφίους



Την άλλη εβδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Μετράνε τις μέρες αντίστροφα οι 110.000 φετινοί υποψήφιοι που διεκδικούν 76.094 θέσεις σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά ιδρύματα.

Το υπουργείο παιδείας καταβάλλει προσπάθειες για να ανακοινωθούν οι βάσεις νωρίτερα, αν και η αρχική ημερομηνία ανακοίνωσής τους ήταν η 28η Αυγούστου.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός αφού είναι έντονη η ανάγκη των σπουδαστών για σχολή κοντά στο σπίτι τους ώστε να αποφύγουν τα έξοδα του κόστους διαμονής.

Ανοδική τάση στις βάσεις προβλέπεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.

Πτωτική τάση στις βάσεις προβλέπεται να έχουν οι Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οριακή άνοδος αναμένεται να υπάρξει στις ήδη υψηλές βάσεις των ιατρικών σχολών του 3ου πεδίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες προς σιτιζομένους από κάδους απορριμάτων



Σοκάρει αφίσα που φέρεται να κυκλοφορεί στα Χανιά.

Σοκ προκαλεί φωτογραφία που ανέβασε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά στο Facebook, στην οποία απεικονίζεται αφίσα που φέρεται να είναι του υπουργείου Υγείας και δίνει οδηγίες προς σιτιζόμενους πολίτες από τους κάδους απορριμάτων! Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία Δεναξά, η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στα Χανιά.






Διαβάστε περισσότερα...

Σημαιοφόρος ο Ταμπαξής


Με σημαιοφόρο τον Χρήστο Ταμπαξή θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου η ελληνική αποστολή για τους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες στις 29 Αυγούστου. Έτσι ανακοινώθηκε κατά την επίσημη παρουσίαση των αθλητών και αθλητριών, δίνοντας την ύψιστη τιμή στον 35χρόνο κολυμβητή.

Ο Ταμπαξής συμμετέχει για 5η φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια και έχοντας καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ.

Ήταν πρώτος στα 50 μέτρα ύπτιο τόσο στην Αθήνα όσο και στο Πεκίνο, ενώ το 2004 κατέκτησε και δύο ασημένια μετάλλια στα 50 και 100 μέτρα ελεύθερο. Κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 50 και 100 μέτρα ύπτιο.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Οριακά λειτουργούν τα νοσοκομεία"


Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

«Τα νοσοκομεία της χώρας «αργοπεθαίνουν» ενώ το υπουργείο Υγείας μιλάει για κλείσιμο 661 κλινικών και συγχρόνως προσπαθεί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών με ετήσιες συμβάσεις εργασίες. Λένε ότι θα κλείσουν 661 κλινικές αλλά ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι κλινικές. Από την άλλη τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ξεπερνούν τις 6000 πανελλαδικά, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στις 2.300. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου τα κενά πανελλαδικά είναι 20.000. Όσο για τις ελλείψεις σε υλικά είναι γνωστό ότι είναι τεράστιες. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σύριγγες και γάζες», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ Βαρνάβας.

Τονίζει επίσης ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά με την πρόσληψη γιατρών με σύμβαση έργου στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου απέτυχε γιατί κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. «Τώρα προσπαθούν να αναπληρώσουν τα τεράστια κενά με την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος, όμως, απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες και για την έλλειψη μέσων ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», προσθέτει ο κ Βαρνάβας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σήμερα στο 30% των νοσοκομείων οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό θα γενικευτεί από το Σεπτέμβριο.

Κατάληψη για δεύτερη ημέρα στο νοσοκομείο Σερρών

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου Σερρών από εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες και τις αργίες. Ζητούν δε την απομάκρυνση του διοικητή αποδίδοντάς του ευθύνη για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Αθανάσιος Ζηλιαχώβαλης, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Ξενοφών Εμμανουηλίδης, παρουσία αστυνομικών άλλαξε χτες την κλειδαριά του γραφείου του αλλά δεν το χρησιμοποίησε καθώς προτίμησε να ασκήσει τα καθήκοντά του από το γραφείου της υποδιοικήτριας.

«Σήμερα κάναμε έκτακτη Γενική Συνέλευση αλλά επειδή η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη την αναβάλαμε για αύριο ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την κατάληψη και να κάνουμε κατάληψη και στο γραφείο της υποδιοικήτριας», πρόσθεσε ο κ. Ζηλιαχώβαλης.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών πραγματοποιούν εδώ και περίπου ένα μήνα επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζουν 5 χρόνια πιο πολύ οι γυναίκες


Αύξηση του μέσου όρου ζωής στην Ελλάδα, με τις γυναίκες να ζουν περισσότερο, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλη Αγοραστάκη.

Η προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση το 1991 ήταν στη χώρα μας 74,74 έτη για τους άνδρες και 79,65 για τις γυναίκες, με τις τελευταίες να ζουν 4,91 έτη περισσότερο. Μια δεκαπενταετία αργότερα (2006) ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται κατά 2,43 έτη στους άνδρες και κατά 2,20 έτη στις γυναίκες (μέση προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση 77,17 και 81,85 έτη αντίστοιχα). Το συνολικό κέρδος ζωής των ανδρών επιμερίζεται περίπου ισόποσα ανάμεσα στην δεκαετία 1991-2001 (+1,16 έτη) και την πενταετία 2001-2006 (+1,27 έτη), σε αντίθεση με τις γυναίκες που σημειώνουν υψηλότερα κέρδη στην πρώτη περίοδο (+1,25) σε σχέση με τη δεύτερη (+0,95 έτη).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ


Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμου Βουδούρη, και του αντιπροέδρου, Κυριάκου Σουλιώτη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την αρτιότερη συνεργασία του οργανισμού με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Ανακοινώθηκε στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι από αύριο αρχίζει η υπογραφή των συμβάσεων που εκκρεμούν εδώ και καιρό με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε δέσμευση για την τακτική πληρωμή των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του μηνός, σύμφωνα και με τις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού. Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε την πρόθεση του να δοθούν θετικά κίνητρα σε όσους γιατρούς συμβάλουν στον εξορθολογισμό των δαπανών.

Μετά τη συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός, Μάριος Σαλμάς δήλωσε:

«Η συμβολή του ανωτάτου θεσμικού οργάνου των γιατρών και κατά νόμου συμβούλου της Πολιτείας, στην αγαστή συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το ιατρικό σώμα είναι εξαιρετικά εποικοδομητική. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα είναι βασικός συνομιλητής μας στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ. Εκτιμώ την ώριμη στάση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλη Βλασταράκου».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε:

«Η συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάριο Σαλμά διεξήχθη σε θετικότατο κλίμα. Ευχαρίστησα τον Αναπληρωτή Υπουργό για τη συνεχή συνεργασία που υπάρχει και θα υπάρξει στο μέλλον προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, η ασφαλής υγεία και περίθαλψη του Ελληνικού λαού, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων ιατρών».


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» των εφοριακών στην εφεδρεία


Κατηγορηματικά αντίθετοι στο μέτρο της εφεδρείας δήλωσαν εκ νέου σήμερα οι εφοριακοί.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, «επειδή η σχετική προπαγάνδα των ημερών, προσπαθεί να «ξανασερβίρει» το βάρβαρο αυτό μέτρο», δηλώνουμε ότι «όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθούμε την εφεδρεία έστω και για έναν εφοριακό, δεν έχουν καταλάβει την οργή και την αγανάκτηση που θα εκφρασθεί με τους αγώνες της επόμενης περιόδου».

Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή, που είχε αποστείλει η ΠΟΕ ΔΟΥ προς τα μέλη της Βουλής, «στις εφορίες σήμερα υπηρετούν 9.826 εφοριακοί, ενώ οι οργανικές θέσεις που προβλέπονταν (πριν τους νόμους των μνημονίων) ήταν 15.372.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, επίσης, το ΣΔΟΕ, στο οποίο υπηρετούν (πανελλαδικά και με εικοσιτετράωρη λειτουργία) μόνον 1.011 εφοριακοί, ενώ οι οργανικές θέσεις ήταν 1.500».

Η ΠΟΕ ΔΟΥ επισημαίνει ότι, εκ του λόγου αυτού, «στις εφορίες δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος για απολύσεις, εφεδρείες, κ.λπ.

Αντίθετα, είναι απαραίτητες επειγόντως προσλήψεις, γιατί από τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ήδη 83 εφοριακοί πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό, λόγω των πολύ χαμηλών μισθών, των 680 ευρώ μηνιαία».

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, «μιλάμε για νέου τύπου εφεδρεία», σε σύγκριση με το μέτρο που είχε εφαρμοστεί πρόσφατα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται όσοι βρεθούν σε καθεστώς εφεδρείας να λαμβάνουν το 60% των βασικών αποδοχών τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 400 γιατρών


Την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών, σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όπως είπε, η εγκύκλιος θα εκδοθεί σήμερα και οι θέσεις θα αφορούν τη νησιωτική αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί πλαφόν στην περίθαλψη, ότι δεν θα κλείσουν νοσοκομεία, αλλά θα συγχωνευθούν κλινικές και τμήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διορισμοί 225 εκπαιδευτικών


Μόλις 225 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών θα γίνουν ενόψει του νέου σχολικού έτους, παρά τη συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εκαπιδευτικών. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου θα διοριστούν 40 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί). Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίζονται 185 εκπαιδευτικοί, οι μισοί εκ των οποίων είναι φιλόλογοι.

Εκτός από τους μόνιμους διορισμούς, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και οι προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών, για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των διδάκτρων στο ΕΑΠ


Τη μείωση των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, από το νέο ακαδημαϊκό έτος τα δίδακτρα διαμορφώνονται στα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα και στα 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

H διοίκηση του ΕΑΠ αποφάσισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος να δοθούν 3.900 θέσεις για τις προπτυχιακές σπουδές και 3.800 θέσεις για τις μεταπτυχιακές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση θέλει...καυσόξυλα


Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση των ξύλων και της σόμπας, για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, τον ερχόμενο χειμώνα. Η τιμή των καυσόξυλων, κυμαίνεται στα 180 ευρώ ο τόνος.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές στο βίντεο από το Μέγκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «ψαλίδι» στο δημόσιο



Δείτε που θα μπει «ψαλίδι» από το νέο μπαράζ μέτρων.

Αναλυτικοί πίνακες από το πρωινό του ΑΝΤ1.
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε το πακέτο των νέων μέτρων



Δείτε σε πίνακες το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνει περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Αναλυτικά στο βίντεο από τη πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα


Λιγότεροι δικαιούχοι με ηλικιακά περιουσιακά κριτήρια.
Έρχεται μέχρι και μείωση του ποσού των αναπηρικών και προνοιακών επιδομάτων.
Με τις προτάσεις που περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων των 11,5 δις, μειώνονται τόσο τα ποσά που ήδη καταβάλλονται, περιορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων με την επιβολή περιουσιακών κριτηρίων αλλά μελετάται και η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 20 ή 30 ευρώ στις οικογένειες που έχουν ένα ή δυο παιδιά. Πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι επίσης τα αναπηρικά επιδόματα να πέσουν στα επίπεδα του 2008.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Επιδόματα σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη»

Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική περιλαμβάνει το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και βρίσκεται στα χεριά του υπ Οικονομικών.

Αποκαλυπτικός ο υφυπουργός εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση, έκανε λόγο για περικοπές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων όπου πλέον θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια και χορήγηση επιδόματος στις οικογένειες που έχουν ακόμη και ένα παιδί.

Κοινωνικά επιδόματα: Λιγότεροι δικαιούχοι με ηλικιακά περιουσιακά κριτήρια

Θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και θα γίνουν περικοπές στα ποσά που λαμβάνουν οι οικογένειες. Σήμερα σε περίπου 500.000 οικογένειες χορηγείται:

*178,81 ευρώ για το τρίτο παιδί μέχρι τα 6 του χρόνια

*44 ευρώ για κάθε άγαμο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση των 23 ετών τρίτεκνης οικογένειας

*44 ευρώ για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας μέχρι τα 23 του και

* 102,85 ευρώ ισόβια σύνταξη τρίτεκνης μητέρας.

Μαχαίρι στα αναπηρικά επιδόματα

Τα επιδόματα αναπηρίας θα περικοπούν, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του 2008 προτείνει το υπουργείο Εργασίας που σημαίνει ότι 313 - 770 ευρώ που κυμαίνονται σήμερα μετά τις αυξήσεις θα διαμορφωθούν ανάμεσα στα 248 - 400 ευρώ.

ΕΚΑΣ: Θα δίνεται σε συνταξιούχους άνω των 65

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνέδεσε τις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων με το εύρος εφαρμογής της εφεδρείας, λέγοντας ότι όσο πιο εκτεταμένη η εφαρμογή του, τόσο λιγότερες περικοπές θα γίνουν. Επιβεβαίωσε ότι δεν προκρίνεται η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, αλλά μόνο για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στα 65. Οι επικουρικές μερικώς θα θιγούν και η κλιμάκωση των μειώσεων από 2% έως 15% .

Όπως είπε χαρακτηριστικά, 700 ή 800 ευρώ πάλι είναι μικρές οι συντάξεις και επανέλαβε τη πρόθεση του υπουργού για την επιστροφή μέρους του εφ άπαξ στις περιπτώσεις που έχουν λάβει μεγαλύτερο ποσό από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Την Τρίτη (σήμερα) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με τους με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θα επιστρέψουμε με διψήφιο αριθμό μεταλλίων»



Σίγουρος ότι η ελληνική Παραολυμπιακή αποστολή θα επιστρέψει με διψήφιο αριθμό μεταλλίων από το Λονδίνο εμφανίστηκε ο Γιώργος Φουντουλάκης, μιλώντας στονNovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις επιδόσεις που θα έχουμε στους Αγώνες. Τολμώ να το πω ότι θα πάρουμε διψήφιο αριθμό μεταλλίων στο Λονδίνο», τόνισε ο αρχηγός της Παραολυμπιακής ομάδας. «Στο εξωτερικό απολαμβάνουμε μεγαλύτερης εκτίμησης», πρόσθεσε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Φουντουλάκη στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6

Για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

«Έχουμε την παρουσίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο για να παρουσιάσουμε την ελληνική αποστολή και τον σημαιοφόρο μας στην Τελετή έναρξης των Αγώνων του Λονδίνου»

Για τα προβλήματα που είχαν όλο αυτό το διάστημα οι Έλληνες αθλητές

«Σε σχέση με την προηγούμενη Παραολυμπιακή χρονιά περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική κατάσταση της χώρας και κάποιοι νόμοι δεν βοήθησαν τους αθλητές του χώρου μας. Αφαιρούν το δικαίωμα στους αθλητές να κάνουν άνετα την προετοιμασία τους. Αν δεν είχαμε τη χορηγία του ΟΠΑΠ σήμερα δεν θα πηγαίναμε στο Λονδίνο».

Για τους στόχους της ελληνικής αποστολής

«Είμαστε πάρα πολύ καλά και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις επιδόσεις που θα έχουμε στους Αγώνες. Τολμώ να το πω ότι θα πάρουμε διψήφιο αριθμό μεταλλίων στο Λονδίνο. Περάσαμε με επιτυχία τους ελέγχους ντόπινγκ από το ΕΣΚΑΝ. Στο Λονδίνο θα δείξουμε τις ικανότητες της ελληνικής αποστολής. Στο εξωτερικό απολαμβάνουμε μεγαλύτερης εκτίμησης από όλες τις χώρες σε σχέση με το εσωτερικό της χώρας μας».

Για τη διάθεση των εισιτηρίων στη διοργάνωση του Λονδίνου

«Δεν μπορούμε να βρούμε εισιτήρια για συγγενείς των μελών της αποστολής. Αυτό δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν και αυτό οφείλεται στην επαφή που έχουν οι Βρετανοί με την διοργάνωση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Για τους χορηγούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη συμμετοχή των αθλητών στους Αγώνες. Χάρη σε αυτές τις εταιρείες μπορούμε να φέρουμε στο βάθρο την Ελλάδα και να έχουμε επιτυχίες στο Λονδίνο».


Διαβάστε περισσότερα...

"Η αναπηρία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος"



Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο φαινόμενα επαιτείας με άτομα που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων των ανθρώπων με αναπηρία, των γονέων και των κηδεμόνων τους και ζητούν χρήματα.

Το γεγονός αυτό περιήλθε στην αντίληψη του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η αναπηρία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση εμπορεύσιμο είδος ή μέσο και αιτία προσπορισμού χρημάτων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του σωματείου τονίζει ότι: «Κανένας φορέας του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος δεν χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές για την συγκέντρωση εσόδων.

Η επανεμφάνιση αυτών των «αρωγών και προστατών» των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι είτε εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία ή ως «φίλοι» αυτών, πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και ακυρώνει τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος των τελευταίων δεκαετιών. Με τις ανωτέρω πρακτικές, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών φαίνονται ως ενδεείς, αξιολύπητοι, επαίτες.

Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου καλεί όλους τους πολίτες της πόλης μας να μην ανταποκρίνονται σε προσεγγίσεις και πρακτικές όπως οι ανωτέρω και να διαφυλάξουν «το ευρώ των παιδιών τους» και την αξιοπρέπεια μας. Καλούμε τέλος, για άλλη μια φορά, την Ελληνική Πολιτεία να ενσκήψει επί του ζητήματος και να βάλει ένα τέλος σε φαινόμενα επαιτείας, παραχάραξης, εκμετάλλευσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που μόνο αποτέλεσμα έχουν την διαπόμπευση μας και την ακύρωση όλων των αγώνων μας για αξιοπρεπή διαβίωση και ίσα δικαιώματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες των χυμών από λαχανικά



Η θρεπτική και δροσιστική επιλογή του καλοκαιριού.

Οι χυμοί των λαχανικών γίνονται ολοένα και δημοφιλέστεροι, ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού. Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς φρούτων και συνήθως είναι πιο θρεπτικοί περιέχοντας τη μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Ένας τέτοιος χυμός, είναι αυτός της ντομάτας που ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπενίου σχετίζεται με πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων.

Ο χυμός ντομάτας αν δεν είναι φυσικά παρασκευασμένος υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικά άτομα.

Επίσης, ο χυμός του παντζαριού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται βετανίνη και η οποία δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο παντζάρι. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί με μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για τη γένεση πολλών ασθενειών.

Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο στην λειτουργία του κεντρικού συστήματος. Όμως, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγεται. Επιπλέον λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το διαιτολόγο του για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώσει.

Ένας ακόμη θρεπτικός χυμός είναι και αυτός του καρότου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε β-καροτένιο το οποίο έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και επίσης πολλές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν πως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.

Επίσης έχει συσχετισθεί με την προστασία της όρασης και του δέρματος. Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γενικότερα, η υπερβολική κατανάλωση χυμού καρότου θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους γυναίκες για την αποφυγή συσσώρευσης βιταμίνης Α στο έμβρυο.

Όλοι οι παραπάνω χυμοί μπορούν να συνδυαστούν με σέλινο (αντί –υπερτασική και αντι-βακτηριακή δράση) ή με πικραλίδα (μειώνει την δυσπεψία) ή ακόμη και με ginger (αγχολυτική, υπογλυκαιμική και αντιυπερχοληστερολαιμική δράση).

Απ' ό,τι φαίνεται οι χυμοί λαχανικών μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα δροσιστική, ανέξοδη και πάνω από όλα υγιεινή επιλογή και για αυτό το καλοκαίρι.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην πυρά ένα 11χρονο κορίτσι...



Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Πακιστάν η σύλληψη ενός 11χρονου κοριτσιού με νοητικό πρόβλημα με την κατηγορία της βεβήλωσης του κορανίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι κρατούσε μια σακούλα με σκουπίδια, στην οποία υπήρχαν και σελίδες του κορανίου.


Το πιο τραγικό είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες ζήτησαν την σύλληψη του κοριτσιού.
Όπως αναφέρεται στα ξένα μέσα, ένα οργισμένο πλήθος ανθρώπων απαιτούσε την σύλληψη της!



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά είναι τα νέα μέτρα



Μέτρα «φωτιά», για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνει το πακέτο που παρουσίασε χθες στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το συνολικό ύψος των περικοπών, θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει.

-Περικοπή στις συντάξεις από 2% έως 20%. Το 20%, θα επιβληθεί για τις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ.

-Εφεδρεία για 3 χρόνια, με το ποσοστό αναπλήρωσης στο 60%. Η εφεδρεία θα αφορά 35.000-40.000 άτομα, θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο και μάλλον δεν θα αφορά όσους έχουν προσληφθεί από το ΑΣΕΠ.

-Κόβονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, από τους δημοσίους υπαλλήλους.

-Κόβεται η 13η και 14η επικουρική σύνταξη.

-Εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο, περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, χωρίς να υπάρξουν εξαιρέσεις.

-Μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ΕΚΑΣ θα δίνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ και για αυτό θα ισχύσουν περιουσιακά κριτήρια.

-Μείωση του εφάπαξ κατά 22,6% στο Δημόσιο και σε ποσοστά έως και 50% σε άλλα ταμεία.

-Εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, με απώλειες των αμοιβών τους κατά 35%.

-Διατηρείται, η σύνταξη του ΟΓΑ, χωρίς την περικοπή των 30 ευρώ.

-Κλείνει ένας μεγάλος αριθμός φορέων του Δημοσίου, (περιφερειακές σχολές, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οκτάχρονη έβγαλε 30 χιλ. δολάρια πουλώντας λεμονάδες



Στόχος να προσφέρει 150 χιλ. δολάρια για την αντιμετώπιση του trafficking.

Σκληρή δουλειά για να αλλάξει τον κόσμο κάνει μία οκτάχρονη στο Φέιρφαξ της Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μικρή έχει περάσει τις τελευταίες 57 ημέρες των καλοκαιρινών της διακοπών μετατρέποντας λεμόνια σε λεμονάδες, τις οποίες πουλά με στόχο να αντλήσει έσοδα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων trafficking ανά τον κόσμο.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, η μικρή επιχειρηματίας είχε βγάλει ήδη πάνω από 30 χιλ. δολάρια, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πολύ έξυπνο σλόγκαν: «Λεμονάδα: Η πιο γλυκιά γεύση ελευθερίας».

Στόχος της 8χρονης είναι να συνεχίσει να πουλά λεμονάδες μέχρι να φθάσει τα 150 χιλ. δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Γι' αυτό αυτοκτόνησε ο Scott



Ο διάσημος σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ που έγινε γνωστός από τις ταινίες «Top Gun» και «Crimson Tide» αυτοκτόνησε χθες Κυριακή πέφτοντας από μια γέφυρα πάνω από το λιμάνι του Λος Αντζελες, ανακοινώθηκε από το γραφείο του ανακριτή.

Τον 68χρονο Σκοτ είδαν περαστικοί να σταματά το αυτοκίνητό του στην Γέφυρα Βίνσεντ Τόμας και να πηδά στο νερό, περίπου στις 12:30 τοπική ώρα.

Το σώμα του βρέθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα από αστυνομικούς, δήλωσε ο Τζόε Μπέιλ, αξιωματικός της αστυνομίας αποσπασμένος στο γραφείο του ανακριτή.

Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ο θάνατος του Σκοτ είναι κάτι άλλο από αυτοκτονία και πρόσθεσε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψία.

------------------

Μόλις έγινε γνωστός -μέσω του Sky News- ο λόγος για τον οποίο ο σκηνοθέτης του "Top Gun" Tony Scott αυτοκτόνησε...

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο μεγάλος σκηνοθέτης έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο, και γνώριζε πως στην περίπτωσή του δεν υπήρχε η εναλλακτική μιας χειρουργικής επέμβασης και αφαίρεσης...


Διαβάστε περισσότερα...