Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ανατομική πραγματικότητα το σημείο G



Έχει μήκος 8,1 χιλιοστά και πλάτος 3,6 χιλιοστά.

Το σημείο G, η εξαιρετικής ευαισθησίας ερωτογενής ζώνη που βρίσκεται μέσα στον γυναικείο κόλπο, έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μέσα στην επιστημονική κοινότητα, για την ύπαρξή της ή μη.

Την απάντηση δίνει σήμερα ένας Αμερικανός γυναικολόγος, ο Άνταμ Οστρένσκι του Ινστιτούτου Γυναικολογίας του Σεντ Πίτερσμπεργκ στην Φλόριντα.

Ο Οστρένσκι υποστηρίζει ότι το σημείο G υπάρχει και βρίσκεται εκεί περίπου όπου το έχουν τοποθετήσει στο παρελθόν πολλοί σεξολόγοι. Αυτή την ανακάλυψη την έκανε κατά τη διάρκεια νεκροτομής στο πτώμα μίας 83χρονης Πολωνής, η οποία είχε πεθάνει από τραύμα στο κεφάλι.

Το μικρό αυτό τμήμα ιστού, το οποίο είναι πλούσιο σε νευρικές απολήξεις, έχει το μισό από το μέγεθος ενός νυχιού και σημειώνει ότι πρόκειται για έναν «καλά προσδιορισμένο, όσον αφορά τη δομή του, σάκο», κοντά στην περινεϊκή μεμβράνη, με μήκος 8,1 χιλιοστά και πλάτος 3,6 χιλιοστά.

Το σημείο G δεν πρέπει να συνδέεται με τους περιουρηθρικούς αδένες (αδένες του Skene), που κάποιοι τους είχαν συνδέσει στο παρελθόν.

Ο Οστρένσκι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και άλλες νεκροτομές τον επόμενο μήνα καθώς και ορμονολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και εξετάσεις στις νευρικές απολήξεις για να διαπιστώσει αν η λειτουργία του σημείου G διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.


Διαβάστε περισσότερα...

Eφικτή η πρόληψη του καρκίνου πριν τη γέννηση



Ανακαλύφθηκαν γονίδια που προκαλούν διάφορους όγκους.

Υγιή παιδιά, απαλλαγμένα από την πιθανότητα να πάθουν καρκίνο, μπορούν πλέον να γεννιούνται χάρη στις εξελίξεις της γενετικής.

Η ανακάλυψη γονιδίων τα οποία προκαλούν διαφόρους όγκους, προσφέρουν νέες δυνατότητες στους επιστήμονες αλλά και στους γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν υγιή παιδιά.

Ήδη, ένα ζευγάρι από την Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα παιδιά απαλλαγμένα από την προδιάθεση να εκδηλώσουν φαιοχρωμοκύττωμα, έναν σπάνιο όγκο των επινεφριδίων που προκαλεί υπέρταση και ο οποίος είναι δυνητικά θανατηφόρος.

«Τα τελευταία 10-20 χρόνια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γονιδίων που έχουν ανακαλυφθεί, προσφέροντας νέες δυνατότητες γενετικής διάγνωσης, αλλά και γενετικής συμβουλευτικής, στις οικογένειες που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη. Αυτή τη στιγμή, στα νέα ζευγάρια, όπου το ένα από τους δύο μέλη έχει μία μετάλλαξη, μπορεί να γίνει πρόληψη πριν από την τεκνοποίηση.

Είναι απλό, γίνεται ένας έλεγχος του γενετικού υλικού του DNA και εφόσον γίνει τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να αποκλειστεί το έμβρυο που έχει τη μετάλλαξη. Το αν κανείς θα πρέπει να το κάνει αυτό, είναι ένα τελείως άλλο θέμα, με το οποίο δεν ασχολούμαι εγώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά το ζευγάρι που παίρνει τις αποφάσεις και τις πεποιθήσεις του από πλευράς ηθικής.

Εγώ μιλάω για τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ευρέως εφαρμόσιμες» αναφέρει στο ΑΠΕ ο Έλληνας διευθυντής των Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού και την Ανάπτυξη του Ανθρώπου των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Στρατάκης.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κ. Στρατάκης αναφέρει την περίπτωση ενός ζευγαριού από την Ελλάδα. «Ο άντρας είχε φαιοχρωμοκύττωμα, έναν σπάνιο όγκο, ο οποίος οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Ο ασθενής ήρθε στην Αμερική, όπου εγώ έκανα τη θεραπεία του νοσήματος.

Το ζευγάρι δεν είχε τεκνοποιήσει ακόμη. Στη συνέχεια αποφάσισε να τεκνοποιήσει και να αποφύγει τη γέννηση ενός παιδιού που θα είχε προδιάθεση για τον όγκο αυτό.

Έτσι, έγινε ο γενετικός έλεγχος και αφού διέγνωσα τη γενετική διαταραχή, δηλαδή το γονίδιο που προκαλεί διάφορους όγκους, κυρίως όμως το φαιοχρωμοκύττωμα, έδωσα τις πληροφορίες σε ένα Κέντρο στην Ελλάδα, όπου έγινε τεχνητή γονιμοποίηση, και στη συνέχεια, μετά το γενετικό έλεγχο των εμβρύων, εμφυτεύτηκαν στη γυναίκα τα έμβρυα που δεν είχαν την μετάλλαξη. Τα παιδιά δεν έχουν γεννηθεί ακόμη» εξηγεί ο κ. Στρατάκης.

Αντικείμενο της έρευνας του Έλληνα επιστήμονα είναι οι όγκοι του ενδοκρινικού συστήματος και κυρίως οι όγκοι της επίφυσης και των επινεφριδίων, όπως τα φαιοχρωμοκυττώματα και τα παραγαγγλιώματα. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και της Ανάπτυξης του Ανθρώπου των ΗΠΑ, το οποίο διευθύνει ο κ. Στρατάκης, λειτουργούν περίπου 80 Εργαστήρια, τα οποία ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα έρευνας, από την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι τη λειτουργία των γαμετών και τη γονιμοποίηση.

«Το δικό μου Εργαστήριο ασχολείται με καρκίνους των παιδιών, άλλα Εργαστήρια ασχολούνται με την παχυσαρκία, με πολλές ενδοκρινείς παθήσεις και με παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολισμό.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δεν έχει μεγάλη γκάμα καρκινικών μελετών, διότι αυτές, στην Αμερική, δεν αντιμετωπίζονται από το δικό μας Ινστιτούτο αλλά από το Αντικαρκινικό.

Εγώ, επειδή ασχολούμαι με τους καρκίνους των παιδιών, συνεργάζομαι πάρα πολύ στενά με το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο. Θα έχετε ακούσει για τα εμβόλια κατά του καρκίνου και για τα καινούργια φάρμακα, τα οποία βγαίνουν από την ανίχνευση γονιδίων. Μαθαίνοντας περισσότερα για το τι κάνουν τα γονίδια, καθίσταται δυνατό να σχεδιαστούν φάρμακα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το οποίο προκαλούν τα γονίδια αυτά» καταλήγει ο κ. Στρατάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να διατηρήσετε τα μαλλιά σας



Απλοί τρόποι για να περιορίσετε την τριχόπτωση.

Αντισταθείτε στη φαλάκρα με όλα τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης για έναν άνδρα από τη φαλάκρα. Τα υγιή και πλούσια μαλλιά προσθέτουν αναμφισβήτητα πόντους στο σεξαπίλ και το στυλ των ανδρών. Έτσι , λοιπόν, όταν αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους, πανικοβάλλονται και ούτε λίγο ούτε πολύ κινδυνεύουν να χάσουν …και τα μυαλά τους. Συνήθως η τριχόπτωση στους άνδρες παρατηρείται από κάποια ηλικία και ύστερα χωρίς να υπάρχουν παθολογικά αίτια. Ένας στους τέσσερις άνδρες αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το πρόβλημα εκεί γύρω στα 30, ενώ δύο στους τρεις βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν σταδιακά μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Τι φταίει;

Τι φταίει, όμως, για τη φαλάκρα; Είναι ένα ερώτημα που έχει κάνει πολλούς άνδρες να χάσουν τον ύπνο τους και όχι μόνο όσους ήδη βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν. Η ίδια απορία βασανίζει και εκείνους που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα στην οικογένεια, αφού η κληρονομικότητα είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο.

Ουσιαστικά η τριχόπτωση οφείλεται στο συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Το παρήγορο είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία αλλά επειδή ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η αρχή «προσέχουμε για να έχουμε», σας προτείνουμε απλούς τρόπους για να προλάβετε την τριχόπτωση ή να περιορίσετε τη δράση της.

1) Περισσότερη πρωτεΐνη

Προσαρμόστε τις διατροφικές σας συνήθειες στις ανάγκες των μαλλιών σας για να μειώσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο τριχόπτωσης.
Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό εντάξτε στο διαιτολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.

2) Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Πείτε ναι στις βιταμίνες. Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα ψάρια, είναι σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Οι βιταμίνες C και Ε προλαμβάνουν τη γήρανση της τρίχας, χάρις στην αντιοξειδωτική τους δράση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, ιδίως τα εσπεριδοειδή, και τα λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Ε περιέχεται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, αυγά και δημητριακά.

Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχουν ακόμη ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό έχουν το συκώτι, το κόκκινο κρέας, οι φακές και το σπανάκι , σε χαλκό, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια και σε ψευδάργυρο, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια.

3) Όχι στο στρες

Το άγχος καταρχήν δεν προκαλεί τριχόπτωση. Το έντονο και παρατεταμένο στρες, όμως, έχει συνδεθεί με αραίωμα των μαλλιών. Μην χάνετε λοιπόν την ψυχραιμία σας και μη θυσιάζετε για τίποτα στον κόσμο την ηρεμία σας , για να μην καταλήξετε… καραφλοί.

4) Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Ενώ λούζεστε κάντε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων στο τριχωτό του κεφαλιού, για περίπου 5 λεπτά. Τι πετυχαίνετε με αυτή τη μέθοδο; Την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και την «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες.

5) Συμπληρώματα και τονωτικές λοσιόν

Στην αγορά κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής και ειδικά σαμπουάν και λοσιόν, που δυναμώνουν την τρίχα και ενεργοποιούν την τριχοφυΐα. Καταφύγετε σε εξειδικευμένα προϊόντα, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια.

6) Προσοχή στα ορμονικά σκευάσματα και στεροειδή

Οι φαρμακευτικές αγωγές με ορμονικά σκευάσματα και τα στεροειδή θεωρούνται ύποπτα για τριχόπτωση, η οποία μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί πολύ αργότερα από τη χρήση. Ακόμη, παθολογική τριχόπτωση προκαλούν τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα διουρητικά σκευάσματα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

7) Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας , το χλώριο της πισίνας και η χρήση του σεσουάρ 3 φορές μέσα σε μία ημέρα (!) καταστρέφουν την τρίχα. Αποφύγετε καταστάσεις που ταλαιπωρούν τα μαλλιά σας.
Αν, παρόλα αυτά, τα μαλλιά σας πέφτουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς ή ενώ δεν έχετε συμπληρώσει ακόμη τα 20 έτη, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε περίπτωση που την τριχόπτωση συνοδεύουν συμπτώματα, όπως φαγούρα ή πόνος στο τριχωτό της κεφαλής.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα αντισυλληπτικά προκάλεσαν στην κόρη μου εγκεφαλικά επεισόδια»



Η μητέρα 15χρονης κοπέλας ξεσπά και κατηγορεί τα χάπια.

Μια υγιείς 15χρονη έπαθε δυο εγκεφαλικά επεισόδια, αφότου ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το αντισυλληπτικό χάπι. Η Gemma Hill κατέρρευσε και άρχισε να κάνει εμετό λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο γιατρός της χορήγησε το χάπι, για να απαλύνει τους πόνους της περιόδου.

Τέσσερις μέρες αργότερα, έπαθε εγκεφαλικό που προκάλεσε θρόμβο στον εγκέφαλό της και κάμποσες κρίσεις όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Το εγκεφαλικό αυτό επεισόδιο επηρέασε τον λόγο, την μνήμη και την όραση της 15χρονης και ήταν ανίκανη να περπατήσει. Ακολούθησαν δυο μήνες εντατικής θεραπείας, αλλά έπαθε ένα ακόμα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια της Gemma ότι τα εγκεφαλικά αυτά πιθανότατα προκλήθηκαν από το αντισυλληπτικό χάπι, καθώς αυξάνει το ποσοστό δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Μετά από δυο χρόνια η Gemma εξακολουθεί να είναι ναρκωμένη στη μια πλευρά του σώματος της και αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν σηκώνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική νικά τον αυτισμό



Δείτε τον μικρό μουσικό-θαύμα.

Ο μικρός Ίθαν Γουόλμαρκ είναι ένας ξεχωριστός μπόμπορας με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική. Δεν είναι, όμως ένα οποιοδήποτε παιδί θαύμα. Πριν από 4 χρόνια, ο Ίθαν άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα αυτισμού. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τη διάγνωση.

Οι γονείς του μικρού δεν το έβαλαν κάτω. Ο μικρός άρχισε μουσικοθεραπεία και πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι έχει μεγάλο ταλέντο.

Σήμερα, στα έξι χρόνια του, παίζει μουσικά κομμάτια, απλώς και μόνο ακούγοντάς τα. Δεν διαβάζει παρτιτούρες και δεν ξέρει μουσική, αλλά μπορεί να αναπαράγει στο πιάνο, ό,τι ακούει.

Με την αγάπη των γονιών του και με τη δική του κλίση προς τη μουσική, ο Ίθαν απέδειξε ότι ο αυτισμός δεν είναι καταδίκη, αλλά μία ιδιαίτερη κατάσταση.
Δείτε τον εδώ να παίζει το κομμάτι Piano Man, του Billy Joel.




Διαβάστε περισσότερα...

Πότε υποτροπιάζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας



Μία υποτροπή διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.

Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται υποτροπή όταν προκαλείται κάποια καινούρια βλάβη στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη που διαταράσσει τα νευρικά σήματα. Έτσι παρουσιάζονται νέα συμπτώματα ή επανεμφανίζονται παλιότερα συμπτώματα. Μία πραγματική υποτροπή διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες και συμβαίνει το λιγότερο 30 ημέρες μετά από προηγούμενη υποτροπή. Οι υποτροπές ποικίλουν όσον αφορά τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα. Με τον καιρό τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται. Πολλά άτομα ανακάμπτουν από τις υποτροπές χωρίς θεραπεία.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Οι βλάβες στο προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών διακόπτουν τη φυσιολογική σηματοδότηση από τον εγκέφαλο στο σώμα. Όταν τα σήματα αυτά διακόπτονται το σώμα δεν λειτουργεί όπως παλιότερα. Δραστηριότητες που παλιότερα ήταν εύκολες πλέον δυσκολεύουν τον πάσχοντα – όπως το άνοιγμα ενός βάζου ή το γύρισμα ενός πόμολου. Η αδυναμία που εμφανίζεται ξαφνικά ή επιδεινώνεται ίσως είναι σημάδι υποτροπής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ
Εάν έχετε θολή όραση ή διπλωπία, ίσως αυτό προκαλείται από μία υποτροπή. Κάποια άτομα επίσης χάνουν την αντίληψη του βάθους ή του χρώματος καθώς το οπτικό νεύρο αναπτύσσει φλεγμονή. Πολλές φορές τα προβλήματα στην όραση προκαλούνται από ένα πολύ ζεστό μπάνιο ή από κάποια ίωση όπως η γρίπη, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για προσωρινά συμπτώματα που θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα στη μέρα.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ Ή ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣΜΑ
Το μούδιασμα είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της υποτροπής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Μπορεί η απώλεια αίσθησης να είναι τόσο έντονη που σας φαίνεται δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που έχει επηρεαστεί. Ίσως δεν είστε σε θέση να γράψετε ή να κρατήσετε την κούπα του καφέ. Εάν το μούδιασμα εμφανίζεται πρώτη φορά ή επιδεινώνεται, είναι ώρα να καλέσετε τον γιατρό σας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Είναι δύσκολο να θυμηθείτε που αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή ίσως χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε την ίδια παράγραφο ξανά και ξανά ώστε να την καταλάβετε. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους παρεμβαίνοντας στην μνήμη, στη συγκέντρωση, στην ομιλία, στην επεξεργασία των πληροφοριών, ιδιαίτερα καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Οποιοδήποτε εμφάνιση δυσκολίας στη σκέψη ή στη συγκέντρωση ίσως είναι σημάδι υποτροπής.

ΖΑΛΑΔΕΣ
Οι ζαλάδες και η αστάθεια είναι ενοχλητικά συμπτώματα αλλά είναι κοινά κατά την εμφάνιση υποτροπής σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η ζαλάδα οφείλεται σε βλάβη που συμβαίνει σε μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ισορροπία. Κάποια φάρμακα μπορούν να διορθώσουν την αίσθηση αστάθειας βραχυπρόθεσμα, εάν όμως διαρκέσει περισσότερο από μία ημέρα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό σας.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
«Κάποιος μπορεί να αισθάνεται σαν μεθυσμένος όταν περπατάει ή ίσως εμφανίζει δυσκολία στο να συντονίσει τις κινήσεις των χεριών του», λέει ο Dr John Ratchford από το Johns Hopkins. Η μυϊκή αδυναμία ή οι σπασμοί, το μούδιασμα και η απώλεια ισορροπίας κατά τη διάρκεια μία υποτροπής μπορούν να προκαλέσουν αποσυντονισμό και αστάθεια.

Η ΖΕΣΤΗ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ;
Ένα πολύ ζεστό μπάνιο ή ο περίπατος μία πολύ ζεστή μέρα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με της υποτροπής. «Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στους ασθενείς σχετικά με τη ζέστη», επισημαίνει ο Dr Aaron Miller, ειδικός στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η ζέστη ίσως προκαλέσει τέτοιου είδους συμπτώματα τα οποία όμως υποχωρούν μόλις δροσιστείτε.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ
Κάποιες έρευνες προτείνουν ότι ιώσεις όπως η γρίπη ή άλλες λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν μία υποτροπή. Υπάρχουν και άλλες ύποπτες καταστάσεις όπως το stress, το οποίο όμως είναι δύσκολο να μελετηθεί καθώς επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά. «Θεωρώ ότι είναι πιθανό σε κάποιους ανθρώπους το stress να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυνητικά να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής», αναφέρει ο Ratchford.

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΩΝ
Ο καλύτερος τρόπος αποτροπής των υποτροπών είναι η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Η καλή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η μείωση του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Καλέστε τον γιατρό σας εάν εμφανιστεί κάποιο καινούριο σύμπτωμα ή παρατηρήσετε επιδείνωση, ή αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΩΝ
Δεν χρειάζονται όλες οι υποτροπές κάποια ειδική θεραπεία. Εάν δεν έχει περιοριστεί η κινητικότητα σας ή εάν δεν αισθάνεστε άβολα, ο γιατρός σας ίσως σας προτείνει να περιμένετε μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους. Για έντονες παροξύνσεις η χορήγηση ενδοφλέβιων στεροειδών μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση. Για τις πιο σοβαρές υποτροπές κάποιες φορές προτείνεται η ανταλλαγή πλάσματος (αφαίρεση αίματος κι αντικατάσταση του υγρού μέρους).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτυχίο και χωρίς ορκωμοσία



Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τον θρησκευτικό όρκο ο απόφοιτος.

«Πράσινο φως» για να μη δίνει θρησκευτικό όρκο ο φοιτητής κατά τη λήψη του πτυχίου εφόσον προβάλλει λόγους θρησκευτικής συνείδησης, ανάβει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει ενώπιον των πανεπιστημιακών αρχών την προσωπική του διαβεβαίωση για την προσήλωσή του στις αρχές και στην επιστήμη που διδάχθηκε, με επίκληση της τιμής και συνείδησής του.

Επικαλούμενο τις συνταγματικές διατάξεις για τη θρησκευτική ελευθερία και τη νομολογία ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, το ΝΣΚ επισημαίνει ότι μπορεί να αρνηθεί τον θρησκευτικό όρκο όποιος είναι άθεος ή άθρησκος ή πιστεύει ότι οι αρχές της θρησκείας την οποία πρεσβεύει, δεν του επιτρέπουν τον όρκο.

Μάλιστα -κατά το Ευρωδικαστήριο- δεν χρειάζεται να διευκρινίσει καν τον λόγο για τον οποίο δεν επιθυμεί να δώσει όρκο και να αποκαλύψει τις όποιες θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Ομως, από τη στιγμή που η πολιτεία συνταγματικά και νόμιμα έχει προβλέψει την ορκοδοσία των πολιτών σε οποιαδήποτε διαδικασία, δεν μπορεί ο πολίτης να αποφύγει την αντίστοιχη και ισότιμη (από πλευράς συνεπειών) με τον όρκο διαδικασία της προσωπικής διαβεβαίωσης, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή του.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα των πανεπιστημιακών αρχών που προέκυψε ύστερα από την άρνηση σπουδαστών να δώσουν τον όρκο που προβλέπεται στην τελετή ορκωμοσίας (καθομολόγηση) για τη λήψη του πτυχίου, με την επίκληση θρησκευτικών λόγων. Ταυτόχρονα, όμως, φοιτητής ζήτησε να πάρει το πτυχίο του ανωμοτί, χωρίς να δώσει ούτε απλή διαβεβαίωση με επίκληση της τιμής και της συνείδησής του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, στη γνωμοδότηση επισημαίνεται η υποχρέωση του κράτους να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία και να εξαιρεθεί από τον θρησκευτικό όρκο. Τονίζεται, όμως, ότι είναι συνταγματικά αποδεκτή η θέσπιση ορκοδοσίας όπου ο νομοθέτης κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να επιβληθεί όρκος, με τρόπο όμως που να μη θίγεται η θρησκευτική συνείδηση.

Ετσι, δεν μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί από την υποχρέωση προσωπικής διαβεβαίωσης, όπως ο φοιτητής που πρέπει να πάρει μέρος στη διαδικασία καθομολόγησης αποφοίτου που είναι ειδική τελετή, μονομερής, πανηγυρική, για όποιον αποπεράτωσε επιτυχώς τις σπουδές και με την οποία διαβεβαιώνει την προσήλωσή του στην επιστήμη και στις αρχές που του δίδαξε το Πανεπιστήμιο. Σημειώνεται ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί με τους κανονισμούς που θα εκδώσουν τα ΑΕΙ, βάσει του ν. 4009/11.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν επιδόματα σε 120.000 δικαιούχους



Ολοκληρωτικό χτύπημα στο κράτος πρόνοιας, με την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων σε 120.000 πολίτες, φέρνει το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου, το οποίο επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, τη διετία 2013-14.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, συνεπικουρούμενα από στελέχη της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και κινούμενα αντίθετα προς το προεκλογικό κλίμα της εποχής, κατέληξαν ήδη σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση ή και κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων, παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, εργαστικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), που παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι (εξαιρουμένων των επιδομάτων ανεργίας). Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του Προϋπολογισμού, θα ψαλιδιστούν ποσά ύψους 3,3-3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει μέσω της επιβολής αυστηρών κριτηρίων, τα οποία αφορούν την καθιέρωση οικογενειακού εισοδήματος (όχι μεγαλύτερου των 6.000 ευρώ ετησίως) και την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας (δηλαδή να μην υπάρχουν καταθέσεις και ακίνητα στην κατοχή του δικαιούχου).

Η προσπάθεια αποψίλωσης των δαπανών και τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ (περίπου 11,7 δισ. ευρώ) για την επόμενη διετία επικεντρώνονται στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της παιδείας, της άμυνας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, γίνεται αναφορά σε εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ (αντιστοιχεί σε μέτρα 3,3 δισ. ευρώ) από περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 6,3 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων.

Αγώνας δρόμου

Η αναδίφηση κυβέρνησης, τρόικας και ΚΕΠΕ (έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τις περικοπές) στις δαπάνες 116 δισ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου, που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης (πρωτογενείς δαπάνες αν αφαιρεθούν οι τόκοι), φαίνεται ότι συναντά σοβαρές δυσκολίες. Το ζητούμενο θα ήταν -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- να βρεθούν πηγές σπατάλης για να μην πέσει μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και στον αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η έρευνα για το νέο πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, που θα πρέπει να ανακοινωθεί τον Μάιο και βρίσκεται σε αργή πλέον εξέλιξη λόγω των εκλογών, δείχνει ότι μόνο τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ των προνοιακών επιδομάτων μπορούν να περικοπούν. Το υπόλοιπο ποσό -8,2 δισ. ευρώ- προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, αναζητείται και όλα κατατείνουν ότι θα προκύψει από μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς δημόσιων υπαλλήλων, σε συντάξεις και από λουκέτο και απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες παρουσία τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τα λεφτά δεν βρίσκονται εύκολα μετά το διαδοχικό «τσεκούρι» που έπεσε την τελευταία διετία στους ίδιους αποδέκτες. Ετσι, μπαίνουν παράλληλα στο τραπέζι όλα τα σενάρια. Στόχος είναι να «πληρώσουν» τα νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοσθεί τη διετία 2013-2014 όσο το δυνατό περισσότεροι, για να είναι ανεκτό οικονομικά και κοινωνικά το τίμημα.

Επιδίωξη είναι, επίσης, να περιοριστούν οι απολύσεις, για να μην υπάρξει πολύ μεγάλο κοινωνικό σοκ στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Δημόσιο 49.546 υπάλληλοι ως έκτακτοι και 20.242 με ποικίλες εργασιακές σχέσεις.

Όλα δείχνουν πως οι συμβάσεις αυτές δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Όμως, ακόμη και έτσι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και με πιο μεγάλη περικοπή -όχι 12%, αλλά κοντά στο 15%- η μείωση των δαπανών δεν ξεπερνά τα 300-400 εκατ. ευρώ. Ανάλογα σενάρια καταγράφουν νέο κύκλο περικοπών μισθών όλων των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένης της θέσης που έχουν διατυπώσει δημόσια τα στελέχη της τρόικας, ότι δηλαδή «δεν πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι», παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το βάρος των περικοπών θα πέσει στη μείωση μισθών και συντάξεων, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και σε απολύσεις, στο κλείσιμο νοσοκομείων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στην κατάργηση όλων των προνοιακών επιδομάτων και του κοινωνικού κράτους (ασφάλιση, περίθαλψη, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, νοσήλια), στην περικοπή όλων των φορολογικών απαλλαγών και στη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Τον Μάιο το νέο μπρα ντε φερ με την τρόικα

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές παρεμβάσεις, είναι ενδεικτικό ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ και της ομάδας δράσης έχει ως αποστολή να καταγράψει την πρόοδο στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, στην ενίσχυση των ελέγχων και στην αναδόμηση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων.

Οι οριστικές παρεμβάσεις θα αποφασιστούν στις διαβουλεύσεις, που θα αρχίσουν με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στις 15 Μαΐου. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο νέος έλεγχος θα είναι διαρκής και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ξαναβρεί μπροστά της, από τα μέσα Μαΐου, τους... παλιούς γνώριμους Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι θα πάρουν τη σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια. Και εκεί, η προεκλογική ραστώνη θα δώσει τη θέση της σε συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός τα τελευταία δύο χρόνια.




Το σχόλιό μας: Οποιοδήποτε σενάριο δεν σημαίνει πως είναι και η πραγματικότητα ή το τι θα γίνει.
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τροφικές αλλεργίες



Τα αιματολογικά τεστ για τον έλεγχο των αλλεργιών μπορεί να είναι ασυνεπή.

Για την κυρία Ι.Κ. από το Χιούστον και μητέρα τριών παιδιών, η ώρα του φαγητού ήταν ένα καθημερινό στοίχημα. Καρύδια, αυγά, σιτάρι, μοσχάρι, μπιζέλια και ρύζι ήταν όλα απαγορευμένα από τον αλλεργιολόγο των παιδιών της. Ωστόσο, πρόσφατα, η ίδια η μητέρα πληροφορήθηκε ότι οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθούσε αυστηρά η οικογένειά της δεν χρειαζόταν να είναι τόσο περιοριστικές.

Σύμφωνα με τους New York Times, αν και τα παιδιά της έχουν επιβεβαιωμένη αλλεργία -μεταξύ άλλων στα αράπικα φιστίκια, στο γάλα και στα αυγά- λεπτομερέστατες εξετάσεις σε μεγάλο Κέντρο Αλλεργιών έδειξαν ότι στην πραγματικότητα, σε πολλές από τις «απαγορευμένες» τροφές δεν είχαν καν αλλεργία.

Ο μόλις δύο ετών γιος της, ο οποίος διατρεφόταν κατά κύριο λόγο με πατάτες, φρούτα και γενικώς υποαλλεργικά προϊόντα, άρχισε να καταναλώνει σιτάρι, μπανάνες, μοσχάρι, μπιζέλια, ρύζι και καλαμπόκι.

«Η δίαιτά του είχε γίνει τόσο περιοριστική, ώστε η διατροφή του αποτελούσε καθημερινό πρόβλημα», είπε η κ. Ι.Κ., η οποία μάλιστα επισκέφθηκε το Κέντρο Εθνικής Εβραϊκής Υγείας στο Ντένβερ, προκειμένου να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά της για τη διατροφή των παιδιών της και για τα προβλήματα εκζέματος που παρουσίαζαν. Μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκε ότι κανένα από τα παιδιά της δεν ήταν στην πραγματικότητα αλλεργικό στο σιτάρι.

Χρήματα για συμπληρώματα


Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός λανθασμένων διαγνώσεων για τις τροφικές αλλεργίες αυξάνεται και χιλιάδες οικογένειες αποφεύγουν χωρίς λόγο μερικές τροφές, ξοδεύοντας παράλληλα πολλά χρήματα για την αγορά ακριβών, μη αλλεργιογόνων συμπληρωμάτων διατροφής.

Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, οι λανθασμένες διαγνώσεις εκθέτουν παιδιά στον κίνδυνο υποσιτισμού! Σήμερα, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Αμερικανοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια παιδιά, εκτιμάται ότι έχουν διατροφικές αλλεργίες, συνηθέστερα στο γάλα, στα αυγά, στα αράπικα φιστίκια και στη σόγια.

H εμφάνιση αλλεργιών μεταξύ των παιδιών αυξήθηκε κατά 18% την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) κι ενώ η αύξηση φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, άλλο τόσο αυξάνονται και οι λανθασμένες διαγνώσεις.

Η αναζήτηση του «ενόχου» οδηγεί στην ευρεία χρησιμοποίηση απλουστευμένων εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων που θα μπορούσαν να καταδείξουν μια αντίδραση σε τρόφιμα.

Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται σαν μια ταχεία, κατάλληλη εναλλακτική λύση απέναντι στο ενοχλητικό επιδερμικό τεστ ανίχνευσης αλλεργιών και στις χρονοβόρες «δοκιμασίες τροφικής πρόκλησης», οι οποίες καταγράφουν την αντίδραση του παιδιού αμέσως μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών -πάντα υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Ενώ οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να ταυτοποιήσουν δυνάμει επικίνδυνες τροφές, εν τούτοις δεν είναι πάντα αξιόπιστες.

Για παράδειγμα, σε έκδοση (2007) του περιοδικού The Annals of Asthma, Allergy and Immunology ανακοινώθηκε έρευνα Παιδιατρικού Κέντρου του Johns Hopkins, όπου διαπιστώθηκε ότι αιματολογικά τεστ ελέγχου για αλλεργίες μπορεί να υποτιμούν ή να υπερεκτιμούν την ανοσοαντίδραση του οργανισμού.

«Η μόνη αξιόπιστη δοκιμασία για να διαπιστώσετε κατά πόσον είστε αλλεργικός σε μια τροφή ή όχι είναι να δείτε αν μπορείτε να τη γευθείτε χωρίς να ακολουθήσει αντίδραση σ’ αυτή», είπε ο δρ David Fleischer, βοηθός καθηγητής Παιδιατρικής στο Κέντρο Εθνικής Εβραϊκής Υγείας.

Οι γιατροί του Κέντρου αντιμετώπισαν προσφάτως την περίπτωση ενός αγοριού το οποίο τρεφόταν μέσω ειδικού σωλήνα διατροφής, αφ’ ότου τα αιματολογικά τεστ για αλλεργία έδειξαν ότι ήταν αλλεργικό σχεδόν σε όλες τις τροφές. Η δοκιμασία «της τροφικής πρόκλησης» επέτρεψε στους γιατρούς να «εισαγάγουν» πάλι 20 τροφές στη διατροφή του παιδιού, ενώ προσδοκούν ότι θα προστεθούν ακόμη περισσότερες.

Τα αιματολογικά τεστ για τον έλεγχο των αλλεργιών ενδεχομένως να είναι ασυνεπή, καθώς αποτυγχάνουν να καταγράψουν διάκριση μεταξύ παρόμοιων πρωτεϊνών σε διαφορετικές τροφές. «Η πιο σημαντική ερώτηση στη διάγνωση τροφικής αλλεργίας είναι κατά πόσον το αγόρι στο παρελθόν εμφάνισε ανεκτικότητα σ’ αυτές τις τροφές», είπε ο δρ David Fleischer.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα υπέρβαρα παιδιά ζουν λιγότερο



Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο αυξάνεται για όσους έχουν ή είχαν αυξημένο βάρος στα 18 τους, καθώς η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει το συγκεκριμένο ρίσκο. Η έρευνα αυτή έδειξε πως οι νέοι που είναι υπέρβαροι παρουσιάζουν ίδιο ρίσκο με αυτούς που καπνίζουν 10 τσιγάρα ημερησίως. Αξιοσημείωτο είναι το ότι όσο αυξάνεται το περιττό πάχος, τόσο πιο επικίνδυνο είναι αυτό, όπως και όταν αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων, πάλι το ρίσκο αυξάνεται και οι «προχωρημένοι» καπνιστές έχουν υπερδιπλάσιο ρίσκο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αν βέβαια μιλήσουμε για συνδυασμό τον δύο αυτών κινδύνων για την υγεία, δηλαδή για το κάπνισμα και το βάρος και σκεφτούμε ένα υπέρβαρο έφηβο που καπνίζει, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται εις διπλούν και βέβαια είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνει γρήγορα. Για όσους θέλουν να μάθουν καλύτερα ποιος είναι υπέρβαρος και ποιος παχύσαρκος θα πρέπει να δουν το δείκτη σωματικής μάζας του ενδιαφερόμενου. Συγκεκριμένα υπέρβαρος ορίζεται κάποιος που έχει δείκτη σωματικής μάζας μεταξύ 25 – 30, ενώ παχύσαρκος όταν ο δείκτης είναι πάνω από 30.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η μελέτη αυτή δίνει τα ίδια αποτελέσματα (πρόωρου θανάτου) και για όσους ζυγίζουν πολύ λιγότερο από το κανονικό στην ηλικία των 18 ετών, ειδικά αν είναι καπνιστές.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νόσος των «τρελών αγελάδων» χτύπησε τις ΗΠΑ



Επιβεβαιώθηκε το τέταρτο κρούσμα - κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές.

To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές για τα ασφαλή, υγιή βοοειδή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας «επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. «Ουδέποτε η αγελάδα δεν παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία». «Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα», υπογραμμίζει το υπουργείο. «Οι μηχανισμοί μας για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία».

Το υπουργείο Γεωργίας «εμπιστεύεται τα υγιή βοοειδή στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τις εξαγωγές αυτές. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι διαθέτουν 90,8 εκατομμύρια κεφάλια βοοειδών, τα οποία αποτελούν κεφαλαιώδες μέρος της οικονομικής δραστηριότητας ορισμένων Πολιτειών όπως το Τέξας (νότιες ΗΠΑ), η Νεμπράσκα και το Κάνσας (κεντρικές), η Καλιφόρνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ομορφιά «δίνει» καλύτερους βαθμούς



Τι επίδραση έχει η περιποιημένη εμφάνιση και η προσωπικότητα στη βαθμολογία
.
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μαϊάμι των ΗΠΑ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Μάικλ Φρεντς, η εμφάνιση και η προσωπικότητα των μαθητών επηρεάζουν την αντιμετώπιση που έχει από τους καθηγητές, κατ’επέκταση και τους βαθμούς του.

Η έρευνα αυτή ασχολήθηκε με την επίδραση που έχει η ομορφιά, η περιποιημένη εμφάνιση και η προσωπικότητα στη βαθμολογία των μαθητών και τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει θετική συσχέτιση, και πιο συγκεκριμένα στα αγόρια μεγαλύτερο ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση, ενώ στα κορίτσια η προσωπικότητα.

Έτσι επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση που υπήρχε ότι οι καθηγητές έχουν ένα βαθμό προκατάληψης υπέρ ή κατά ορισμένων μαθητών ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση και την προσωπικότητα τους.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, το ίδιο ισχύει και στον εργασιακό τομέα καθώς οικονομολόγοι είχαν ήδη διαπιστώσει πως η ελκυστική και προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση βοηθά τον εργαζόμενο με διάφορους τρόπους όπως το να βρει ευκολότερα δουλειά, να πάρει αύξηση στον μισθό του ή προαγωγή κλπ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη δημοσιότητα η λίστα φαρμάκων με μειωμένη συμμετοχή



Ποιοι ασθενείς δικαιούνται δωρεάν φάρμακα.

Την λίστα των φαρμάκων τα οποία θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους με μειωμένη συμμετοχή από 0% έως και 10% έδωσε στην δημοσιοτήτα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.Πρόκειται για φάρμακμα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως προβλέπεται από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Οι μεταμοσχευθέντες και οι ασφαλισμένοι που έχουν προσβληθεί από συστηματικά νοσήματα όπως είναι οι ασθενείς που πάσχουν πνευμονική υπέρταση, σκλήρυνση κατά πλάκας και κυστική ίνωση απαλλάσσονται από την συμμετοχή για την θεραπευτική τους αγωγή.

Αντίστοιχα χρονίως πάσχοντες όπως είναι οι διαβητικοί, οι ασθενείς που πάσχουν από πάρκινσον, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση θα καταβάλλουν 10% συμμετοχή για τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί.

Σημειώνεται ότι για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα της θετικής λίστας η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι 25%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήρθαν κυνηγημένοι, έφυγαν ήρωες



Στην πατρίδα τους οι σοροί των Πακιστανών που σκοτώθηκαν στο Κρυονέρι.

Για την ελληνική πολιτεία ήταν δύο Πακιστανοί μετανάστες, δύο ακόμη αλλοδαποί χωρίς χαρτιά. Στη δύσκολη στιγμή όμως, όταν δύο συνάνθρωποι τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις ράγες του τρένου στο Κρυονέρι, ήταν εκείνοι που έτρεξαν να βοηθήσουν.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του ηλικιωμένου ζευγαριού που παρακαλούσε για βοήθεια. Η τραγική πρόσκρουση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν και οι τέσσερις τη ζωή τους.

Με την αυτοθυσία τους, ο 33χρονος Βακάρ Αχμέντ και ο 18χρονος Χουμαγιούν Ανουάρ, απέδειξαν πως είχαν όνομα, πρόσωπο, ψυχή,ανθρωπιά.

Είναι η άλλη, αθέατη πλευρά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα… Τα άψυχα κορμιά των νεαρών από το Πακιστάν επέστρεψαν στη χώρα τους για να ταφούν. Τις σωρούς τους υποδέχθηκαν οι συγγενείς τους με τιμές ηρώων.

Η σκέψη ότι έχασαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν δύο ανθρώπους είναι η μόνη που απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους.

Εκτός όμως από τους αδικοχαμένους Βακάρ και Χουμαγιούν, άλλοι δύο μετανάστες ο Μασαούντ και ο Αχμέντ, έσπευσαν να σώσουν το ηλικιωμένο ζευγάρι που εγκλωβίστηκε στις ράγες του τρένου και οι οποίοι γλίτωσαν τελευταία στιγμή από φρικτό θάνατο.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι δυο τους βρίσκονταν από την πλευρά που μπορούσαν να δουν την αμαξοστοιχία, κι αυτό ήταν που τους έσωσε τη ζωή.

Παρόλα αυτά, ο 32χρονος Μασαούντ, που είχε τραυματιστεί στο πόδι βρισκόταν σε σοκ και δεν μπορούσε καν να μιλήσει. Τώρα, ο Μασαούντ σκέφτεται να γυρίσει για λίγο στο Πακιστάν, για να «ξεφύγει» το μυαλό του και να δουν οι γονείς του ότι είναι σώος.

Όσο για τον Αχμέντ, περνά καθημερινά από το σημείο του δυστυχήματος για να θυμηθεί τους φίλους του που χάθηκαν εκεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε επείγουσα ομαδική εξέταση AIDS καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ



Φόβοι για εκτεταμένη μετάδοση του ιού από ρωσίδα ιερόδουλο.

Τους πολίτες που είχαν επισκεφθεί τον οίκο ανοχής επί της οδού Αχαρνών και Φωκαίας 22 Β στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος στην Αθήνα και πιθανόν να συνευρέθηκαν με την οροθετική Ρωσίδα ιερόδουλο «καλεί» με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ζητώντας τους να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν για τους λαθρομετανάστες σε οίκους ανοχής, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντόπισαν μια Ρωσίδα 21 ετών φορέα του Aids. Η κοπέλα δεν έφερε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα αλλά ούτε και του υγειονομικού ελέγχου ως όφειλε.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσαν ότι είναι φορέας καθώς πραγματοποίησαν το άμεσο τεστ (rapid test) στην νεαρή Ρωσίδα, η οποία και συνελήφθη, καταρχάς επειδή βρίσκεται παράνομα στη χώρα μας. Εξετάζεται επίσης εάν γνώριζε ή όχι ότι ήταν φορέας του ιού ώστε στην περίπτωση αυτή να κατηγορηθεί για δόλια μεταφορά της νόσου.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησαν την προσπάθεια εντοπισμού όλων των «πελατών» της Ρωσίδας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει μεταδοθεί ο ιός σε άνδρες που είχαν επισκεφθεί τον οίκο ανοχής. Ο οίκος ανοχής αναμένεται να σφραγισθεί ενώ ο ιδιοκτήτης του θα συλληφθεί και θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς των Κινητών Μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά το γεγονός ότι η HIV λοίμωξη που προκαλεί το AIDS ανακόπτεται με τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, οι σεξουαλικές επαφές των επισκεπτών των οίκων ανοχής οίκους ανοχής γίνονται κατά κόρον χωρίς προφυλακτικό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητεί από τους πολίτες που είχαν απροφύλακτη σεξουαλική επαφή στον συγκεκριμένο οίκο ανοχής κατά τους τελευταίους 6 μήνες να επικοινωνήσουν για οδηγίες:

• στην Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222

• στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054

Αναφορικά με γενικές πληροφορίες για την HIV λοίμωξη οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται επίσης στα εξής:

• Τηλεφωνικό Κέντρο ΚΕΕΛΠΝΟ : 210-5212000- www.keelpno.gr

• Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας (e-mail) : info@keelpno.gr

• ΚΕΕΛΝΠΟ Θεσσαλονίκης: 2310- 243363/229139

• Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222

• Γραμμή για τη Δημόσια Υγεία ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Επιχειρήσεων): 210-5212054


Διαβάστε περισσότερα...

12χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στην αγκαλιά του πατέρα της



Έπαθε αλλεργικό σοκ από... τηγανητές πατάτες.

Ένα 12χρονο κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά του πατέρα της, αφού έπαθε αλλεργικό σοκ από το γεύμα που είχε μαγειρέψει η μητέρα της, κάρυ και πατάτες τηγανητές.

Η Holly Stuckey μια ώρα μετά το γεύμα της κατέρρευσε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, τα τελευταία λόγια της 12χρονης Holly ήταν ότι δεν ήθελε να πεθάνει.

Ειδικοί ισχυρίζονται ότι την αλλεργία προκάλεσαν οι τηγανητές πατάτες, που πολλές φορές μπορεί να εμπεριέχουν άλλα συστατικά πέρα από πατάτα. Η 12χρονη έπασχε από άσθμα αλλά σύμφωνα με τους γονείς της δεν είχε εμφανίσει κάποια αλλεργία στο φαγητό στο παρελθόν.


Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό γεννήθηκε με τρία χέρια




Οι γιατροί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την αφαίρεσή του.

Ένα μικρό κοριτσάκι, από την Ινδία, γεννήθηκε με τρία χέρια, καθώς υποφέρει από μια σπάνια πάθηση, που πλήττει ελάχιστο ποσοστό βρεφών.

Το νεογέννητο μωρό, το οποίο είναι μόλις τεσσάρων ημερών, γεννήθηκε με δύο χέρια στην σωστή θέση αλλά και με ένα τρίτο χέρι, το οποίο είναι συνδεδεμένο στην πλάτη του.

Οι γιατροί που επιβλέπουν το μικρό κοριτσάκι, κάνουν συσκέψεις προκειμένου να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του τρίτου χεριού. Ο υπεύθυνος γιατρός δήλωσε ότι το μωρό πάσχει από «Polymelia», μια σπάνια πάθηση κατά την οποία το μωρό γεννιέται με παραπάνω άκρα.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτάχρονη παρέλυσε από κοτόπουλο σε Fast Food



Αποζημίωση 6,29 εκατ. από τη γνωστή αλυσίδα εστιατορίων.

Παράλυτη έχει μείνει η Μόνικα Σαμάαν μετά από την κατανάλωση ενός σάντουιτς από την αλυσίδα εστιατορίων έτοιμου φαγητού KFC. Σήμερα η εταιρεία καλείται να καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 6,29 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την οικογένεια ενός κοριτσιού από την Αυστραλία, το οποίο υπέστη βαριά εγκεφαλική βλάβη και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι ύστερα από δηλητηρίαση που έπαθε καταναλώνοντας σάντουιτς με κοτόπουλο!

Το 2005, η Μόνικα Σαμάαν, επτά ετών τότε, οι γονείς της και ο αδελφός της νοσηλεύτηκαν έχοντας μολυνθεί από σαλμονέλα αφού κατανάλωσαν ένα σάντουιτς με κοτόπουλο «Twister» σε εστιατόριο KFC κοντά στο Σίδνεϊ. Σύμφωνα με την εφημερίδα SUN η μικρή έπεσε σε κώμα για έξι μήνες.

Το KFC, το οποίο ανήκει στην εταιρία Yum! Brands, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό, αλλά εξέφρασε την «βαθιά του απογοήτευση και έκπληξη από την απόφαση» και δήλωσε ότι θα την εφεσιβάλει.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δικαίωσε την οικογένεια της Μόνικα, λέγοντας ότι το KFC αθέτησε την υποχρέωσή του για την φροντίδα του κοριτσιού.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Τζορτζ Βλαχάκη, η πάθηση του κοριτσιού έχει «εξανεμίσει τους πολύ περιορισμένους πόρους της οικογένειας. Η αποζημίωση που επιδικάστηκε είναι απολύτως απαραίτητη».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε άνεργο ζευγάρι με 2χρονο παιδί



Αδυνατούσε να πληρώσει τα χαράτσια της ΔΕΗ.

Αναστάτωση επικράτησε στις Εργατικές Κατοικίες της Αγίας Αικατερίνης λόγω της διακοπής της ρευματοδότησης σε σπίτι μιας οικογένειας ανέργων με ένα δίχρονο παιδί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του prismanews.gr εξωτερικό συνεργείο της ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή του ρεύματος στο σπίτι ενός νεαρού ζευγαριού που έχουν ένα μικρό παιδί. Το ζευγάρι είναι μακροχρόνια άνεργο και δεν μπορούσε να πληρώσει τα χαράτσια και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το συνεργείο προχώρησε στη διακοπή χωρίς να σκεφτεί κανείς ούτε το γεγονός ότι έχουν ένα δίχρονο παιδί, ούτε ότι είναι Παρασκευή μεσημέρι και δεν προλαβαίνει κανείς- ακόμα και αν έχει τα χρήματα- να βρει ταμείο και να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς με τα χαράτσια.

Διαβάστε περισσότερα...


Ο 22χρονος έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του
.
Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Χαλκίδας από τον θάνατο ενός 22χρονου παλικαριού. Την ώρα που έπαιζε το αγαπημένο του άθλημα ο νεαρός έπεσε νεκρός στο γρασίδι.

Όπως αναφέρει το evianews.gr, ήταν απόγευμα όταν ο νεαρός πήγε να παίξει ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5Χ5 μαζί με τους φίλους του. Λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε ο αγώνας, ο άτυχος 22χρονος έπεσε στο χορτάρι. Επικράτησε πανικός. Οι φίλοι του πήγαν κοντά και προσπάθησαν να τον συνεφέρουν. Στο σημείο πήγε και ο γιατρός της επιχείρησης αλλά μάταια.

Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να επαναφέρουν τον 22χρονο στην ζωή αλλά μάταια. Μέσα σε πέντε λεπτά ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, αλλά ήταν αργά μιας και είχε ξεψυχήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανασφάλεια και ατυχήματα στους χώρους εργασίας



Η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει μελέτη για τις επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους.

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Η ΓΣΕΕ επικαλείται τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με τα οποία το α' τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν συνολικά 1.097 εργατικά ατυχήματα, ενώ 13 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, η ΓΣΕΕ ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων και επισημαίνει την αναγκαιότητα της ίδρυσης φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου.

«Η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας θα προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια μελέτης με αντικείμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, ξεκινώντας από τη Θράκη και την Κομοτηνή, όπου παρατηρείται ένταση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και γενικότερα των προβλημάτων υγείας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία και καταλήγει:
«Επόμενος στόχος είναι στη συνέχεια να δημιουργηθεί ιατρείο υποστήριξης εργαζομένων πιλοτικά στην Κομοτηνή με τη συνεργασία ειδικών γιατρών εργασίας και ψυχολόγων».


Διαβάστε περισσότερα...