Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα



Τα οιστρογόνα γίνονται «ασπίδα» προστασίας του οργανισμού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences από Καναδούς ερευνητές και η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη νέων μεθόδων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, έδειξε πως οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ένδειξη αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, αφού τα οιστρογόνα μπλοκάρουν ένα γονίδιο που καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο McGill, Μάγια Σάλεχ, δήλωσε στο BBC: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις από τους άνδρες».

Συγκεκριμένα και βασιζόμενοι σε πειράματα που έγιναν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία απουσίαζε το γονίδιο της κασπάσης-12, παρατηρήθηκε πως τα οιστρογόνα -οι κύριες γυναικείες ορμόνες- μπλοκάρουν το ένζυμο «κασπάση-12», που είναι γνωστό ότι μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια στη μόλυνση, αφού τα ποντίκια αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις λοιμώξεις.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, τα αρσενικά πειραματόζωα ήταν πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις, απ’ότι τα θηλυκά, όταν τους εισήχθη ανθρώπινο γονίδιο του ενζύμου αυτού, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως στα θηλυκά ποντίκια, τα οιστρογόνα εμπόδιζαν τη δράση της κασπάσης. Επιπλέον με αυτά τα πειράματα κατάφεραν να προσδιορίσουν πώς τα μόρια οιστρογόνων συνδέονται στο γονίδιο και εμποδίζουν την έκφρασή του.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το ότι η διαφορά αυτή που παρατηρείται ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παραμένει άγνωστη, αλλά παρόλα αυτά οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γυναίκες ανέπτυξαν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην πορεία της εξέλιξης λόγω του ρόλου τους στην παραγωγή και την ανατροφή απογόνων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς μαθητών ΑΜΕΑ



Αναγνώρισε τα προβλήματα ο δήμος.

Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρονται μαθητές με ειδικές ανάγκες από την ανατολική Αττική προς το Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής, όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών.

Σύμφωνα με την καταγγελία που απέστειλαν οι γονείς στο δήμο Αγίας Παρασκευής, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Παιδείας, το δρομολόγιο μεταφοράς των μαθητών ξεκινάει στις 7 το πρωί και διαρκεί περισσότερο από δυόμιση ώρες, καλύπτοντας όλη την περιοχή της ανατολικής Αττικής (Πόρτο Ράφτη, Κορωπί, Παιανία, Γλυκά Νερά, Λούτσα, Παλλήνη, Σπάτα, Κάντζα, Ντράφι). Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές που έχουν να διανύσουν απόσταση έξι χιλιομέτρων ως το σχολείο, να αναγκάζονται να διανύσουν 90 χιλιόμετρα με το λεωφορείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι μαθητές που έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας (πολλοί από αυτούς ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή), αλλά και να φτάνουν στο σχολείο περίπου στις 9:30, χάνοντας καθημερινά το πρώτο δίωρο των μαθημάτων τους.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο εκπαιδευτικός και γονιός μαθήτριας, Κώστας Τσάκαλος, μέχρι πρόσφατα η μεταφορά των μαθητών γινόταν με ταξί. Μετά την παραχώρηση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών στους δήμους, ο δήμος Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να αναθέσει το συγκεκριμένο έργο σε εταιρεία λεωφορείων, παρά το γεγονός ότι είχε το δικαίωμα παράτασης της σύμβασης μεταφοράς με ταξί ως το τέλος του έτους.

Την πρώτη μέρα ο οδηγός του λεωφορείου άφησε μαθήτρια στο Πόρτο Ράφτη σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι της στην κεντρική λεωφόρο, χωρίς να επικοινωνήσει με τους γονείς και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για παιδί με ειδικές ανάγκες.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς αναγνώρισε το πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε πρώτη φάση σε σχεδιασμό δύο δρομολογίων για την ανατολική Αττική αντί για ένα που γίνεται σήμερα. Τα δύο δρομολόγια θα εκτελούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά ο δήμος θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζορμπάς, η αρχική μελέτη του δήμου περιλάμβανε τη χρήση 17 ταξί και ενός λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών προς το σχολείο, ωστόσο στο σχετικό διαγωνισμό δεν ανταποκρίθηκε κανένας οδηγός ταξί, θεωρώντας ότι οι τιμές ήταν χαμηλές.

«Για το δρομολόγιο Πόρτο Ράφτη- Αγία Παρασκευή- Πόρτο Ράφτη το ταξί θα έπαιρνε 100 ευρώ, ωστόσο οι οδηγοί στο παρελθόν έπαιρναν τα διπλάσια, γι΄ αυτό και η τιμή αυτή δεν τους ικανοποιούσε. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε δεύτερο διαγωνισμό και ανταποκρίθηκε η εταιρεία λεωφορείων», εξήγησε ο κ. Ζορμπάς.

Για το πρόβλημα που προέκυψε κινητοποιήθηκε και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που διερευνά τις δυνατές λύσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ



Οι ασφαλισμένοι αποκτούν το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Απριλίου, η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που είχαν κεφαλαιοποιηθεί έως τις 31/12/2011.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΕ, υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους ότι, στην περίπτωση που επιλέξουν τη ρύθμιση, είτε νέο διακανονισμό, ανάμεσα στα οφέλη, είναι η απαλλαγή από τα τέλη καθυστέρησης μέχρι και 100%, το μικρό ποσό της δόσης, και η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που υπάγονται σε ρύθμιση ή δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκτούν παράλληλα το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούλιο η ετήσια καταγραφή των συνταξιούχων


Αφορά όσους διαμένουν στην Ελλάδα.
Από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, προγραμματίζεται να διεξαχθεί η ετήσια καταγραφή της φυσικής παρουσίας τωνσυνταξιούχων, που διαμένουν στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές



Η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Απριλίου.

Στην παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως τις 31 Μαΐου προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Απριλίου.

Στην ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή τα τελωνεία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Συγκεκριμένα, υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 75.000 ευρώ.Η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει σε έως και 24 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 100 ευρώ.

Μετά από αίτηση του φορολογούμενου και θετική γνωμοδότηση του Εφόρου η εξόφληση μπορεί να γίνει ακόμη και σε 60 δόσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφορεί «καρκίνωση της πατάτας»



«Καμπάνακι» για τους παραγωγούς.

Να μην φυτεύουν πατάτες Νευροκοπίου καλούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού Synchytrium Endobioticum.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην οποία, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, αναφέρει τα εξής:

«Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα, ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum που προκαλεί ασθένεια γνωστή και ως ‘’καρκίνωση της πατάτας’’ σε δείγμα φυτών πατάτας με κονδύλους από καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή Δ.Δ. Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum, είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ 307 Α΄/ 2002) σε συμμόρφωση προς την οδηγία 69/464/ΕΟΚ του συμβουλίου καθορίζονται μέτρα εξάλειψης».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει αρκετές ποσότητες πατάτας για κατανάλωση από το Νευροκόπι Δράμας, παρά του ότι σε κάθε σακί αναγράφεται στο ταμπελάκι που φέρουν «Απαγορεύεται η φύτευση» υπάρχει πιθανότητα μερικοί καλλιεργητές επαγγελματίες ή ερασιτέχνες να φυτέψουν πατάτες από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ελέγχει επισταμένως τις καλλιέργειες της πατάτας στην περιοχή και έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης των μολυσμάτων από τα προσβεβλήμένα χωράφια σε άλλα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους»



Η Unicef προκηρύσσει διαγωνισμό στα σχολεία όλης χώρας.

Με θέμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, προκηρύσσει διαγωνισμό στα σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στην Ελλάδα και τον κόσμο, έτσι όπως καθορίζονται στη διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει επικυρώσει και η Ελλάδα το 1992.

Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού θα ενημερωθούν από τους δασκάλους τους, πάνω στις αρχές και το περιεχόμενο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν με ομαδικές εργασίες, οι μαθητές της τρίτης δημοτικού μία αφίσα, της τετάρτης ένα παραμύθι και της πέμπτης και έκτης ένα βιβλίο με λόγια και εικόνες ή μία εφημερίδα για το πώς φαντάζονται τα δικαιώματά τους και τι ζητούν από τους μεγάλους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όλους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει ο τρόπος που τα παιδιά θα αποτυπώσουν στις δημιουργίες τους, γιατί έτσι θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για το πώς αντιλαμβάνονται τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τα έργα από τα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αποστέλλονται στα γραφεία της UNICEF έως και την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Τα καλύτερα έργα των παιδιών θα βραβευθούν από ειδική επιτροπή και θα εκτεθούν σε έκθεση στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλο και περισσότεροι πολίτες τρέφονται σε συσσίτια



Μέσα σε τέσσερις μήνες σημειώθηκε αύξηση 85% στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κατακόρυφα αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία έφτασε το 85% μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες.

Την εικόνα της κοινωνίας σε αυτήν την πλευρά της πόλης συνθέτουν τα τεράστια προβλήματα ανεργίας, φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών και ανασφάλεια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το σύνολο των σιτιζόμενων από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ήταν 2.445 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 4.178 ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387.

Τα εντονότερα κοινωνικά προβλήματα παρατηρούνται στην περιοχή του Ευόσμου.

Την ίδια στιγμή, η Μητρόπολη έχει λάβει μέριμνα για την εξασφάλιση του σχολικού κολατσιού διακοσίων περίπου παιδιών, μετά από συνεννόηση των υπευθύνων της με τις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι οικογένειες αυτές προμηθεύονται τα τρόφιμα από την ενορία τους, με διακριτικό τρόπο και χωρίς να το γνωρίζουν τα παιδιά.

«Καμιά φορά νομίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μένει δυτικά, εκεί που βρίσκεται ο νεότερος πληθυσμός της», ανέφερε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αμέτρητοι άνθρωποι της εκκλησίας συμμετέχουν καθημερινά στη διαδικασία προετοιμασίας των 4.178 γευμάτων ενώ αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος σημείωσε: «υπάρχουν άνθρωποι που πριν συμμετείχαν εθελοντικά και με έντονη διάθεση προσφοράς στην παρασκευή του φαγητού και σήμερα, άνεργοι πλέον και χωρίς εισοδήματα, σιτίζονται και οι ίδιοι από αυτό».

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει, όμως, και η τρίτη ηλικία καθώς οι άνθρωποι που βιώνουν σήμερα τα γηρατειά νιώθουν εγκαταλειμμένοι και χρήζουν φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητρόπολης, για τη υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, δυναμικότητας 99 κλινών, σε χώρο 10 στρεμμάτων στο Φίλυρο. Εφόσον ενταχθεί το έργο, ύψους 7,88 εκ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια ενώ τις σχετικές μελέτες έχει κάνει το ίδρυμα Παπαγεωργίου.

Με αφορμή τις παραπάνω αναφορές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι είναι έντονες οι κοινωνικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ ο Μητροπολίτης Βαρνάβας απευθύνθηκε στο συναίσθημα του κόσμου επισημαίνοντας: «φτωχοί ξανακάναμε και πιο φτωχοί, και το ξεπεράσαμε. Σήμερα τα χέρια μπορούν να γίνουν αγκαλιές και πάλι».


Διαβάστε περισσότερα...

Roosevelt, το σκυλί... καγκουρό!



Φωτογραφίες του κόλεϊ που τρέχει πάνω σε δύο πόδια και δύο ρόδες.

Γεννήθηκε με παραμορφωμένα τα μπροστινά του πόδια με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε ένα ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά αυτό φαίνεται πως δεν πτοεί τον Roosevelt, το κόλεϊ που απολαμβάνει ό,τι κι αν γίνει τη χαρά της ζωής.

Η ιδιοκτήτριά του Stephanie Fox από το Maine αγόρασε έναντι 900 δολαρίων το αμαξίδιο με τις δύο ρόδες που δένει κάτω από το σώμα του Roosevelt και ουσιαστικά υποκαθιστά τα δύσμορφα μπροστινά του πόδια.

«Ο κόσμος νομίζει πως θα έπρεπε να του γίνει ευθανασία επειδή υποφέρει. Αλλά ξυπνά χαρούμενος κάθε μέρα», δήλωσε η Fox.

Ο Roosevelt χρησιμοποιεί το αμαξίδιο μόνο για μεγάλες βόλτες αλλά μέσα στο σπίτι και και σε κοντινές αποστάσεις μετακινείται στηριζόμενος μόνο στα πίσω πόδια του και… πηδάει θυμίζοντας καγκουρό.

Δείτε τις φωτογραφίες













Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ωράριο στα μουσεία της χώρας



Ο ΣΕΤΕ κρίνει απαραίτητη την τροποποίησή του.

Απόλυτα αναγκαία κρίνεται η τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας από τις 08.00 - 15.00 που ισχύει σήμερα σε 10.00 - 17.00, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το προτεινόμενο νέο ωράριο θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των τουριστών και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σύμφωνα πάντα με το σύνδεσμο ο οποίος υπογραμμίζει πως η αρνητική στάση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) είναι ακατανόητη.

Παρά της διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Αλιβιζάτου, για την πλήρη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των φυλάκων, η ΠΕΥΦΑ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την έξοδο από την κρίση, τονίζει ο ΣΕΤΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ημίγυμνοι στο δρόμο για καλό σκοπό



Φωτογραφίες από καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αιμοδοσία στη Βρετανία.

Να τραβήξουν την προσοχή των πολιτών και να τους ευαισθητοποιήσουν στο θέμα της αιμοδοσίας είχαν στόχο οι Βρετανοί της φωτογραφίας ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνονται το καλοκαίρι στο Λονδίνο.

Φορώντας μόνο εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος και σανδάλια, κι έχοντας ζωγραφίσει σε όλο το σώμα τους τις αρτηρίες και τις φλέβες, περπάτησαν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου στέλνοντας το μήνυμά τους.

Τα αποθέματα της Βρετανίας σε αίμα πρέπει να αυξηθούν φέτος κατά 30% ενόψει τόσο των Αγώνων όσο και των εορτασμών για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στο δήμο Λαγκαδά



Θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε μαθητές και μαθήτριες διοργανώνει η Ομάδα Εθελοντών του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν την Τρίτη όπου μέλη του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.Δ.Ι.Κ.), έδωσαν δωρεάν συμβουλές για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, ενώ ενημέρωσαν τους μαθητές για το πώς πρέπει να λειτουργούν σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Τα σεμινάρια συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες:

30/4/2012: Μαθητές 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, 1ου ΕΠΑΛ Λαγκαδά, ΓΕΛ Λαγκαδά, 2ου Λυκείου Ζαγκλιβερίου (Ώρα έναρξης 11:00 π.μ)

3/5/2012: Μαθητές 3ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης , 3ου Γυμνασίου Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 1ου Γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης (Ώρα έναρξης 11:00 π.μ)

8/5/2012: Μαθητές 6ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Ώρα έναρξης 11:00 π.μ)

11/5/2012: Ελεύθερο σεμινάριο για τους Δημότες του Δήμου Λαγκαδά (Ώρα έναρξης 18:00 μ.μ)

9/7/2012:Μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Αραβίκου Λάρνακας Κύπρου και Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών Λαγκαδά (Ώρα έναρξης 11:00 π.μ).


Διαβάστε περισσότερα...

H ιστορία του προφυλακτικού κρατά αιώνες



Το αρχαιότερο που έχει βρεθεί είναι του 17ου αιώνα.

Η αρχαιότερη αναπαράσταση χρήσης προφυλακτικού από άνδρα κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής χρονολογείται περίπου 12.000 με 15.000 χρόνια πριν, σε σπήλαιο στη Γαλλία. Το αρχαιότερο προφυλακτικό που έχει βρεθεί είναι του 17ου αιώνα, από εντόσθια ζώου, στο Κάστρο του Dudley στην Αγγλία. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιείτο κυρίως ως ασπίδα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από τους στρατιώτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο εμπόριο υπάρχουν ακόμη προφυλακτικά από εντόσθια.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα για τη χρήση προφυλακτικών τοποθετείται το 15ο αιώνα, όταν ο ιταλός Gabrielle Fallopius φέρεται να δημιούργησε ένα προϊόν από λινό ύφασμα το οποίο δοκίμασε σε πάνω από 1.000 άνδρες προκειμένου να επιτύχει προστασία από τη σύφιλη.

Μία εκδοχή αυτού του προφυλακτικού φέρεται να χρησιμοποιούσε ο περίφημος Καζανόβα, ενώ το καουτσούκ ήρθε στο προσκήνιο το 1843, όταν ο Charles Goodyear πατένταρε για πρώτη φορά την «ενθείωση» του υλικού, που κάνει το φυσικό καουτσούκ περισσότερο εύκαμπτο και ανθεκτικό. Η εξέλιξη ολοκληρώθηκε το 1880 με το πρώτο προϊόν από latex. Η διαδεδομένη χρήση τους ωστόσο θα αργήσει αρκετές δεκαετίες.

Η κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η διάδοση του βιομηχανικά παραγόμενου πλέον προϊόντος είναι εμφανής στο μεσοπόλεμο. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο δεν είχαν καμία ενημέρωση, καθώς η συντηρητική πολιτική ηγεσία θεωρούσε κίνητρο ακολασίας την προφύλαξη. Η τεράστια διάδοση της σύφιλης κυρίως, που ακολούθησε, έφερε στροφή 180 μοιρών στον επόμενο μεγάλο πόλεμο. Ενδιάμεσα, οι γυναίκες ακτιβίστριες διεκδίκησαν το δικαίωμα τα προφυλακτικά να διατίθενται όχι μόνο για προστασία από ασθένειες, αλλά και ελεύθερα για οικογενειακό προγραμματισμό.

Ότι πέτυχαν γενιές ακτιβιστών και επιστημόνων, απείλησε να ανατρέψει η σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του 1960, όταν πλέον τα μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν ιάσιμα (το AIDS δεν είχε ενσκήψει) και η αγορά του αγοραίου έρωτα περνούσε κρίση, ωστόσο ο HIV έκανε ξανά σαφές μετά το 1980 ότι το προφυλακτικό είναι απαραίτητος σύντροφος σε κάθε σεξουαλική επαφή με άτομα που δεν θεωρούνται ασφαλή.

Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα ήταν η έλευση του γυναικείου προφυλακτικού το 1994.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Καλιφόρνια



To τέταρτο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα πως εντοπίσθηκε κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Καλιφόρνια.

Το υπουργείο «επιβεβαιώνει το τέταρτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη χώρα σε μία γαλακτοφόρο αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο



Αναμένεται να δοθεί σύντομα η άδεια και στην Ελλάδα.

Η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το νέο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο Menveo για τονμηνιγγιτιδόκοκκο, ώστε να γίνεται ακόμη και σε δίχρονα Ελληνόπουλα, που έως σήμερα γίνεται σε παιδιά άνω των 11 ετών.

Το νέο εμβόλιο που τον τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά καλύπτει τις τέσσερις βασικότερες οροομάδες του Neisseria meningitides (Α, C, W135 και Υ).

Η κ. Θεοδωρίου, καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και λοιμωξιόλογο, πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο έχει πάρει άδεια για να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας από δύο ετών και άνω.

«Ανάλογη έγκριση αναμένεται να δοθεί σύντομα και για την Ελλάδα», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια και προσφέρει μακρόχρονη προστασία. Προσέθεσε δε, ότι το νέο εμβόλιο περιορίζει τη διασπορά του μικροβίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου εντός της κοινότητας.

Τη μοναδική ασπίδα έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, αποτελεί η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού (21-27 Απριλίου), η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (βήχας, φτάρνισμα) και του σάλιου (φιλί) και μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν διατρέχουν τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria Meningitidis (ή μηνιγγιτιδόκοκκος), εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε διάστημα 24-48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5%-10% των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ακόμη κι αν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Κρεμαστινού, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2010, δηλώθηκαν συνολικά 531 κρούσματα μηνιγγίτιδας. Τα περισσότερα εμφανίστηκαν σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη όπου οι ηλικιακές ομάδες που ακολουθούσαν ήταν 5 - 9 ετών και 10-14 ετών.

Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και στην αρχή της άνοιξης. Αντίθετα, τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν ως επί το πλείστον από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Η θνητότητα από μηνιγγίτιδα, την οποία προκάλεσε ο μηνιγγιτιδικόκκος, έφθασε στο 6,9% το 2010 έναντι 5,9% το 2009.

Στα μέτρα πρόληψης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνονται επίσης: η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, καθώς και η χορήγηση χημειοπροφύλαξης όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει νοσήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Όπλο κατά της γήρανσης το «ελαιόλαδο των αμερικανών»;



Μεξικανοί ερευνητές επισημαίνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο
.
Ρόλο στην αντιγήρανση εκτιμούν οι ερευνητές ότι μπορεί να παίξει το έλαιο του αβοκάντο, το οποίο έχει παρόμοια σύσταση με εκείνο της ελιάς.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, ο Μεξικανός ερευνητής Cortes-Rojo σημείωσε ότι οι ιδιότητες του ελαίου του αβοκάντο μπορούν να το μετατρέψουν σε «ελαιόλαδο των αμερικανών»!

Ο ερευνητής από το Μεξικό μελετά το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπος, γιατί ενδέχεται να αποτελεί όπλο κατά της γήρανσης και των χρόνιων νόσων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο μπορούν να φτάσουν μέχρι τα μιτοχόνδρια, τα οποία αποκαλούνται «εργοστάσια των κυττάρων», αφού συμβάλλουν στις διεργασίες του μεταβολισμούς και στη διάσπαση λιπών και υδατανθράκων.

Το εν λόγω έλαιο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες των κυττάρων που σχετίζονται με τη γήρανση, τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο και γι αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει όπλο κατά της γήρανσης.

Σήμερα, το έλαιο αβοκάντο, το οποίο είναι καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική, χρησιμοποιείται από πολλές γυναίκες αφού ενυδατώνει τα ξηρά και ταλαιπωρηµένα μαλλιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξερευνώντας τη γλώσσα μας



Το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Παιδικό Μουσείο.

Την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Παιδικό Μουσείο αλλά και την ανθρώπινη γλώσσα θα έχουν τα παιδιά που θα βρεθούν εκεί το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαΐου. Για τα παιδιά 3-6 ετών διοργανώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ποιοι ζούσαν στο Μουσείο;». Τα παιδιά γίνονται εξερευνητές και ανακαλύπτουν την ιστορία του εκθέματος του Μουσείου «Σοφίτα». Έρχονται σε επαφή με τα αντικείμενα του εκθέματος και δημιουργούν το πιο παλαιό και παράξενο αντικείμενο του εκθέματος.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι: 11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45

Για τα παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών διοργανώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια γλώσσα για όλους». Πώς θα ήταν αν δε μπορούσαμε να μιλήσουμε; Μιλάνε οι εικόνες; Πώς επικοινωνούμε με το σώμα; Τα παιδιά ανακαλύπτουν με τη βοήθεια του παιχνιδιού μια εναλλακτική μέθοδο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας αντί για λέξεις το σώμα τους και εικόνες.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι οι εξής: 12:00 έως 13:30

Ελληνικό παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
210 3312995


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα γραμμή εξυπηρέτησης αγροτών



Υπηρεσίες στη γραμμή 1540.

Σε λειτουργία έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την τηλεφωνική γραμμή «1540» για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αγροτών.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στην παρούσα φάση, αφορούν στην παροχή ενημέρωσης για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγελίες για προέλευση κρέατος και ενημέρωση για τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του site του υπουργείου (www.minagric.gr).

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συνομιλήσουν με εκπρόσωπο του υπουργείου για κάθε θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο.

Σύντομα πρόκειται να προστεθούν νέες υπηρεσίες που αφορούν στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), τόσο με αυτοματοποιημένες υπηρεσίες, άμεσης απάντησης, χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλου, όσο και με τηλεφωνική εξυπηρέτηση από ειδικευμένους εκπροσώπους του υπουργείου.

Η τηλεφωνική υπηρεσία 1540 προσφέρει:

1. Υπηρεσίες αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, on line διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων του (ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ), χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλου, επί 24 ώρες καθημερινά.

2. Υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από εκπρόσωπο του Υπουργείου (Δευτέρα – Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και Σάββατο από 09.00 έως 13.00).


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν περίσσεψε ούτε πατάτα στο Ηράκλειο



Διατέθηκαν 25 τόνοι προς 10 ευρώ το σακί.

Εξαντλήθηκαν, μέσα σε λίγες ώρες, οι πατάτες Νευροκοπίου που διέθεσε σε χαμηλή τιμή σήμερα, ο Σύλλογος Τριτέκνων του Νομού Ηρακλείου.

Συνολικά, διατέθηκαν, στα μέλη του Συλλόγου, 25 τόνοι πατάτας, προς 10 ευρώ το σακί.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Σύλλογος Τριτέκνων αναμένεται να επαναλάβει την κίνηση αυτή σε χρόνο που θα γίνει γνωστός στο εγγύς μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάχνουν «εκμέκ καταϊφι» δώδεκα μέτρων



Οι χορηγίες θα διατεθούν για την δημιουργία «Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Το Σάββατο 12/05/2012 από της 9:00 το πρωί ως τις 15:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Στήριξη Ζωής» θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο Εκμέκ Καταϊφι στη χώρα μας μήκους 12μέτρων, σύμφωνα με το pelop.gr.

Οι χορηγίες της εκδήλωσης θα διατεθούν για την δημιουργία «κοινωνικού Παντοπωλείου». Θα διατεθούν γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιο συνέδριο εθελοντών αιμοδοτών στην Κόρινθο



Το τριήμερο 27-30 Απριλίου.

Το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, θα διεξαχθεί στην Κόρινθο το τριήμερο 27-30 Απριλίου.

Συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 9.00 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων.

Οι σύνεδροι, εκτός των άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Κορινθίας, ενώ θα επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις του νομού και θα περιηγηθούν σε αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους μεγάλου ενδιαφέροντος της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τζελ κατά της μετάδοσης του AIDS



Ενθαρρυντική η ανακάλυψη σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένα μόριο που μπλοκάρει τον ιό του AIDS ανακάλυψαν κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι προτίθενται να δημιουργήσουν ένα τζελ, που όπως ευελπιστούν, θα βοηθήσει στον περιορισμό της σεξουαλικής μετάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Χονγκ Κονγκ και της Ναντζίνγκ, καθώς και της εταιρίας Shanghai Targetdrug Ltd της Σαγκάης διαπίστωσαν ότι το μόριο TD-0680 εμποδίζει τον ιό HIV-1 του AIDS να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα και χαρακτήρισαν την ανακάλυψη «ενθαρρυντική».

Το εν λόγω μόριο θα μπορούσε να εισαχθεί σε ένα τζελ που θα «φρενάρει» τη σεξουαλική μετάδοση του ιού, εξοντώνοντας τον καθώς αυτός προσπαθεί να διεισδύσει στα κύτταρα. Αυτό θα δώσει στους ανθρώπους, ιδίως στις γυναίκες, όπως είπαν οι ερευνητές, «μία εναλλακτική μέθοδο προστασίας τους από τον ιό, εκτός από τα προφυλακτικά».


Διαβάστε περισσότερα...

Η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας



Για πρώτη φορά συνδέεται η ορμονοθεραπεία με τη λευχαιμία.

Η διέγερση των ωοθηκών των γυναικών μέσω ορμονών κατά το πρώτο στάδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας στα παιδιά που θα γεννηθούν.

Η έρευνα που έγινε στη Γαλλία συνδέει για πρώτη φορά την ορμονοθεραπεία και την παιδική λευχαιμία. Σε αυτήν μελετήθηκαν 2.500 παιδιά μαζί με τις μητέρες του, από τα οποία τα 764 είχαν λευχαιμία και τα υπόλοιπα ήταν υγιή. Παράλληλα εξετάσθηκε ο τρόπος σύλληψης των παιδιών από τις μητέρες τους, οι τυχόν θεραπείες που αυτές είχαν κάνει κ.α.

Η χορήγηση ορμονών αυξάνει κατά 2,6 φορές τον κίνδυνο το παιδί να εμφανίσει την πιο κοινή μορφή παιδικής λευχαιμίας, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ενώ αυξάνει κατά 2,3 φορές τον κίνδυνο για μια πιο σπάνια μορφή, την οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Κίνδυνος, αν και ελαφρά μικρότερος, υπάρχει και για τα παιδιά εκείνων των μητέρων που προσπάθησαν για πάνω από ένα χρόνο να μείνουν έγκυες και έκαναν τη σχετική ορμονοθεραπεία, αλλά τελικά κατάφεραν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων.


Η γαλλική έρευνα δεν βρήκε να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις διαφορετικές μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον κίνδυνο της λευχαιμίας.


Διαβάστε περισσότερα...