Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Tι είναι το πελματογράφημα;



Γνωρίστε ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός σας και ελαττώστε την κούρασή σας.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των πελμάτων, αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης, πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και άλλα.

Τι είναι το πελματογράφημα

Tο πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων.

Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της. Mε τη συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
H μέτρηση των πιέσεων είναι δύο τύπων:

Δυναμική. Όσο στηρίζετε το πόδι σας κατά το βάδισμα πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις, καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα σας.

Στατική. Όταν είστε σε όρθια, ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή, καταγράφεται και γίνεται επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία.

Πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Για τη δυναμική μέτρηση, ο ειδικός θα σας ζητήσει να βαδίσετε πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου, αρχικά πατώντας με το δεξιό πέλμα, ενώ το αριστερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια μέτρησης. Αφού καταγραφεί το αποτέλεσμα, θα πρέπει να πατήσετε το αριστερό σας πέλμα, χωρίς να πατάτε το δεξιό. Για τη στατική μέτρηση, πρέπει να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου.

H ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας.

Tι θα κερδίσετε:
Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε. Καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών. Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Ελάττωση της μυϊκής κούρασης.

Tο εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός που σας παρακολουθεί, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Επίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για: Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).

Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης. Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται. Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους. Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη. Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης. Αδύναμο μυϊκό σύστημα. Aνισοσκελία.

Για την παιδική πλατυποδία Eάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία, το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση για αυτό. Είναι εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να τη δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής. Mε τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του, επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.

Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που κάνουν όλο το σώμα να υποφέρει, όπως η πλατυποδία, η σκολίωση, η ισχιαλγία, μπορούν να βρουν τη λύση τους χάρη στο πελματογράφημα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ραβασάκια" στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις εκλογές - Θα κληθούν να πληρώσουν 5 χαράτσια!



- Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλουν στα δημόσια ταμεία 3,5 δισ. ευρω
- Διαβάστε μέχρι πότε θα πρέπει να πληρωθούν
- Φορολόγηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων σχεδιάζει μεταξύ άλλων το υπ. οικονομικών.

Πέντε χαράτσια περιμένουν εκατομμύρια νοικοκυριά που αμέσως μετά τις εκλογές θα κληθούν να πληρώσουν για τις ακίνητες περιουσίες τους:

1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατ. ευρώ.

2. Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Οσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

3. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα λάβουν τον «λογαριασμό» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010.

4. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν και άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.

5. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012 που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το τέλος θα καταβληθεί σε 5 ίσες δόσεις.


Μέσα στον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν το ραβασάκι της ΔΕΗ με την πρώτη δόση του τέλους ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν εντός του Μαϊου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων έχει ήδη έτοιμα προς αποστολή 270.000 σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009, για την είσπραξη εσόδων περίπου 10 εκατ. Ευρώ. Η αποστολή τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο ενώ το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στα σχέδια του υπουργείου οικονομικών είναι και η φορολόγηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων ενώ εξετάζονται και αλλαγές στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, μείωση ή και κατάργηση του αφορολογητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεες και καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο Πάσχα για τον ιδιωτικό τομέα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.


Ενόψει της έλευσης σε λίγες ημέρες των Αγίων ημερών του Πάσχα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την καταβολή σε αυτούς από τους εργοδότες του επιδόματος (δώρου) Πάσχα.

Άνδρες και γυναίκες, που αποτελούν το κύριο μέρος του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας, εφόσον έχουν απασχοληθεί με εξηρτημένη σχέση εργασίας σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται να λάβουν το επίδομα (δώρο) Πάσχα, έστω και αν η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερες μέρες κάτω από δυσμενείς συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ενημερωμένοι γύρω από τα δικαιώματά τους στην εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσπίσει τις κάτωθι διατάξεις :

1. Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 της απόφασης 19040/1991 των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας- (νυν Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 742/Β/9-12-1981) «Επιδόματα (δώρα) εορτών» όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους.

Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

2. Από τους ανωτέρω εργαζόμενους, εκείνοι που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογίας

Δηλαδή :

α) Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.


3. Επίσης σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 1 της Υ.Α. 19040/1991, οι απασχολούμενοι στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά Έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι:

Δύο (2) ημερομίσθια για κάθε δεκατρία (13) που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από οκτώ (8) ή από δεκατρία (13) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.
Το επίδομα Πάσχα υπόκεινται, όπως και οι τακτικές αποδοχές σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Πολιτικής (άρθρο 9 ΥΑ 18040/1981).

4. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης 19040/1981 επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.

5. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΥΑ 19040/1981 το συνολικό ποσό του
επιδόματος Πάσχα, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, όπως προσδιορίζεται στα άρθρα 3 και 4 της ανωτέρω απόφασης.

6. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 της ΥΑ 19040/1981 το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη.
7. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α/11-5-2010), κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των
εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση επιτρέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με έγγραφη ατομική συμφωνία η οποία είναι έγκυρη, εφόσον έχει καταρτισθεί νομότυπα.


Οι Επιθεωρητές Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις (είτε τηλεφωνικά, είτε εγγράφως) παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες προς τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να διασφαλίσουν για τους εργαζόμενους τα νόμιμα.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με τη μακρόχρονη πείρα του και την προληπτική και κατασταλτική του δράση στον ιδιωτικό τομέα εργασίας αποτελεί το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό για την ορθή τήρηση των παραπάνω διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Ενδεικτικά, για την υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα 2012 από τον εργοδότη σε εργαζόμενο, σας παραθέτουμε το κάτωθι παράδειγμα εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ειδικότητα εργάτη), αμειβόμενου με τα ισχύοντα σήμερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (με την προβλεπόμενη μείωση 22% των αποδοχών του).

Ο εν λόγω εργαζόμενος είναι άγαμος, χωρίς προϋπηρεσία, με πλήρες ωράριο και έχει απασχοληθεί από 1.1.2012 έως 30.4.2012 (δεν θα λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την 30.4.2012), θα λάβει το ακόλουθο Δώρο Πάσχα 2012 :

15 ημερομίσθια Χ 26,18 € (ημερομίσθιο που ισχύει από 14.2.2012, σύμφωνα με τον Ν. 4046/2012 και την εκδοθείσα Π.Υ.Σ. αριθ. 6/28.2.2012) = 392,7€.

Ο ίδιος εργαζόμενος χωρίς την μείωση που προβλέπει ο Ν. 4046/2012 και η εν λόγω Π.Υ.Σ., θα ελάμβανε Δώρου Πάσχα 2012 :

15 ημερομίσθια Χ 33,57€ = 503.55€.


Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε το κοινωνικό παντοπωλείο στο Άστρος



Είναι το δεύτερο παντοπωλείο που ιδρύει η τοπική Μητρόπολη.

Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας έθεσε σε λειτουργία και δεύτερο κοινωνικό παντοπωλείο, μέσα σε διάστημα δύο μηνών, με την επωνυμία «το καλάθι του φτωχού αδελφού» στο Άστρος Κυνουρίας και σε χώρο που προσφέρθηκε δωρεάν.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, παρουσία του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Μανόλη Σκαντζού και πλήθους πολιτών από την Κυνουρία, ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, αφού επαίνεσε και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά κι όλους όσους συνδράμουν την τοπική εκκλησία στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο, τόνισε ότι η εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πλησίον στους συνανθρώπους μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την πολυποίκιλη κρίση που έχει ξεσπάσει στην πατρίδα μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί μια φλεγμονή να σας στερήσει τη γονιμότητα;



Η θεραπεία της υπογονιμότητας καθορίζεται από το αίτιο.

Ο Γυναικολόγος που είναι εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας όταν ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο του ζευγαριού, θα διαγνώσει το αίτιο της υπογονιμότητας και θα προτείνει την ενδεδειγμένη λύση.

Στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες το αίτιο είναι μία φλεγμονή που είναι ακόμα στην οξεία φάση τότε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα και αντιφλεγμονώδη θα δώσει την λύση. Η πυελική φλεγμονή και η εξαρτηματίτιδα (φλεγμονή στις σάλπιγγες) είναι συχνά αίτια υπογονιμότητας που όταν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να δώσουν την λύση. Όταν όμως μεταπέσουν στην φάση της χρονιότητας μειώνεται σημαντικά η θεραπευτική δράση της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ενδομητρίωση είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή σε αρχικό στάδιο αν ο Γυναικολόγος το επιλέξει.

Στις περιπτώσεις που δεν έχει διευκρινιστεί το αίτιο της υπογονιμότητας, η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής (σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β και Ε) έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι συμβάλλουν σημαντικά την αύξηση των πιθανοτήτων μιας αυτόματης σύλληψης.

Όταν δεν επιτυγχάνεται αυτόματη σύλληψη σε φυσικό κύκλο λόγω ανωορρηκτικών κύκλων όπως συμβαίνει π.χ. στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ο Γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει στην γυναίκα ειδική φαρμακευτική αγωγή, η οποία σαν στόχο έχει να διεγείρει τις ωοθήκες με στόχο να παράγουν περισσότερα του ενός ωάρια κατά την φάση της ωορρηξίας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η κιτρική κλομιφαίνη, οι γοναδοτροπίνες FSH, LH ή κάποιος συνδυασμός τους που θα επιλεγεί από τον Γυναικολόγο ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας, τα αποτελέσματα του ορμονολογικού ελέγχου και της ανταπόκρισής της σε προηγούμενη θεραπεία διέγερσης ωοθηκών.

Η γυναίκα παρακολουθείται συστηματικά με τη διενέργεια έγχρωμων διακολπικών υπερήχων και συνοδού εργαστηριακού ελέγχου για να ελέγχεται η ανταπόκρισή της στην θεραπεία και σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο θα επιλέξουν την επιθυμητή προσπάθεια σύλληψης (ελεύθερη σεξουαλική επαφή, σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση).

Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται σύμφωνα με τις προσδοκίες του Γυναικολόγου, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί κατά την διάρκεια της θεραπείας προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το αίτιο της υπογονιμότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Ο Γυναικολόγος θα προτείνει στην γυναίκα την ενδεικνυόμενη μέθοδο ανάλογα με την πάθησή της.

Με την χρήση του ρεσεκτοσκοπίου κατά την διάρκεια της υστεροσκόπησης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πολύποδες ενδομητρίου και τραχήλου της μήτρας, το διάφραγμα και οι συμφύσεις της ενδομητρικής κοιλότητας.

Με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να γίνει αποφλοίωση κύστης ωοθήκης, αφαίρεση ινομυωμάτων, λύσης συμφύσεων πυελικής κοιλότητας, καυτηρίαση εστιών ενδομητρίωσης κ.α.

Παράλληλα με την έγχυση κυανούν του μεθυλενίου (ειδικής χρωστικής) διαμέσου του τραχήλου της μήτρας μπορεί όχι μόνο να ελεγχθεί η βατότητα των σαλπίγγων αλλά για να επιχειρηθεί η απόφραξή τους με την άσκηση μηχανικής πίεσης.

Αν μετά την εφαρμογή των χειρουργικών τεχνικών (όπου αυτό κριθεί απαραίτητο) το ζευγάρι συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας και δεν είναι εφικτή η σύλληψη με την ελεύθερη σεξουαλική επαφή τότε ο Γυναικολόγος θα αποφασίσει μαζί με το ζευγάρι αν πρέπει να προχωρήσουν σε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην διαδικασία της σπερματέγχυσης η σύζυγος –κατά κανόνα- λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να παράγει περισσότερα του ενός ωάρια. Όταν η στιγμή είναι η κατάλληλη, ο σύζυγος δίνει σπέρμα στο Κέντρο εξωσωματικής το οποίο και υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία βελτίωσης των χαρακτηριστικών του. Στην συνέχεια το επεξεργασμένο σπέρμα εισάγεται στην ενδομητρική κοιλότητα με ειδικό καθετήρα διαμέσου του τραχήλου της μήτρας. Η γυναίκα δεν χρειάζεται να λάβει νάρκωση κατά την διάρκεια της σπερματέγχυσης και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές της. Αν ο Γυναικολόγος το επιλέξει στον ίδιο κύκλο γίνονται δύο σπερματεγχύσεις, μία πριν την ωορρηξία και μία μετά, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αν η σπερματέγχυση δεν ενδείκνυται π.χ. στην περίπτωση των αποφραγμένων σαλπίγγων τότε το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πριν την φάση της ωορρηξίας ο Γυναικολόγος καλεί την γυναίκα στο Κέντρο για την επεμβατική διαδικασία της ωοληψίας. Η γυναίκα λαμβάνει μία ήπια μέθη και ο Γυναικολόγος υπό υπερηχογραφικό έλεγχο συλλέγει διακολπικά τα ωάρια από τα ώριμα ωοθυλάκια.

Τα ωάρια γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συζύγου στο εργαστήριο, παρακολουθείται η ανάπτυξή τους και στην συνέχεια τα καλύτερης ποιότητας έμβρυα επιλέγονται και μεταφέρονται στην γυναίκα ενώ για τα υπόλοιπα έμβρυα υπάρχει η δυνατότητα της κρυοσυντήρησής τους και της χρήσης τους σε δεύτερο χρόνο.

Κατά την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς η γυναίκα δεν λαμβάνει νάρκωση αλλά μπορεί και η ίδια να παρακολουθεί την διαδικασία στον υπέρηχο. Τόσο στην διαδικασία της ωοληψίας όσο και της εμβρυομεταφοράς η γυναίκα επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι της και από την επόμενη ημέρα μπορεί να ακολουθήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της.

Στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης υπάρχει ακόμα μία επιλογή. Αυτή της δωρεάς ωαρίων. Μία γυναίκα δηλαδή που δεν παράγει ωάρια ή είναι κακής ποιότητας μπορεί να επιλέξει να λάβει τα ωάρια μίας ανώνυμης δωρήτριας, η οποία είναι νέα και υγιής αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειάς της. Αν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του σπέρματος του συζύγου, μπορεί να επιλεγεί η δωρεά σπέρματος από ανώνυμο δότη.

Αν η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί δεν μπορεί να κυοφορήσει, ο νόμος έχει προβλέψει την παρένθετη μητρότητα. Στην περίπτωση αυτή το ζευγάρι (αφού έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία) μπορεί να επιλέξει να γίνει η εμβρυομεταφορά σε μία τρίτη γυναίκα, που θα κυοφορήσει αντί για την σύζυγο και μετά τον τοκετό το παιδί παραδίδεται στους βιολογικούς του γονείς.

Ένας Γυναικολόγος εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας είναι ο μόνος Ιατρός που μπορεί να καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα ένα ζευγάρι στην αύξηση των μελών της οικογένειάς του.

Ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καλό θα είναι να απευθύνονται άμεσα στον εξειδικευμένο Γυναικολόγο, ο οποίος μετά τον απαραίτητο έλεγχο θα προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης του αιτίου της υπογονιμότητας αλλά και την ενδεδειγμένη για αυτούς πρόταση επίτευξης εγκυμοσύνης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική είναι ευεργετική για τα παιδιά



Τα μαθήματα μουσικής βοηθούν στην ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων
.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα μαθήματα μουσικής βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα βρέφος αντιδρά από την ηλικία των τριών μηνών στις διαφορετικές συχνότητες της μουσικής, αναπτύσσοντας έτσι την επικοινωνία!

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το νευρικό σύστημα αντιδρά στις ηχητικές ιδιότητες της ομιλίας και της μουσικής με ακρίβεια υποδιαίρεσης του χιλιοστόμετρου. Αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα μουσικής είναι ευεργετικά για τα παιδιά αλλά ειδικότερα για αυτά που υποφέρουν από δυσλεξία ή αυτισμό.

Η αποτελεσματικότητα με την οποία το νευρικό σύστημα ερμηνεύει τα ηχητικά σχήματα συνδέεται με τη δεξιότητα στη μουσική. Μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου επιδρά σε εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή, τους καρδιακούς παλμούς και απαντά σε σύνθετους ήχους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φως στις γενετικές αιτίες του αυτισμού



Οι μπαμπάδες άνω των 35 «περνούν» συχνότερα στα παιδιά τους το γονίδιο.

Νέα ευρήματα για το γενετικό υπόβαθρο του αυτισμού ανακοίνωσαν τρεις ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες κι εντόπισαν αρκετές ακόμα μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ενός παιδιού να εμφανίσει τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Ο κίνδυνος αυτισμού αυξάνει για το παιδί, αν η ηλικία των γονέων, ιδίως του πατέρα, είναι άνω των 35 ετών. Οι μπαμπάδες έχουν τετραπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τις μητέρες να «περάσουν» στα παιδιά τους ένα τέτοιο γονίδιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού πέντε έως είκοσι φορές.

Οι συγκεκριμένες γονιδιακές ποικιλομορφίες, πάντως, είναι εξαιρετικά σπάνιες και, από κοινού, εξηγούν ένα μικρό μόνο μέρος των περιπτώσεων αυτισμού. Όμως, η ανακάλυψή τους βοηθά τους επιστήμονες να ρίξουν νέο φως στη βιολογική βάση του αυτισμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εδώ και χρόνια, υπάρχει επιστημονική διαμάχη σε ποιο βαθμό ο αυτισμός οφείλεται σε περιβαλλοντικά ή σε γενετικά αίτια και, σήμερα πια, λίγοι αμφιβάλλουν ότι η διαταραχή έχει και γονιδιακή αιτιολογία, αλλά υπεύθυνα είναι πολλά γονίδια και όχι ένα.

Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι, κατά πιθανότητα, υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες (μάλλον μεταξύ των 600 και 1.200), παραλλαγές και μεταλλάξεις γονιδίων που μπορούν να διαταράξουν την αναπτυξιακή λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν αυτισμό. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, όμως, αυτά τα γενετικά αίτια μπορεί να εξηγούν όχι πάνω από το 15% - 20% των περιπτώσεων του αυτισμού. Έως σήμερα έχουν ανακαλυφθεί το πολύ το 10% αυτών των γονιδίων που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στον αυτισμό.

Οι νέες ανακαλύψεις πάντως δεν έχουν να προσφέρουν κάτι άμεσο για την θεραπεία του αυτισμού, που έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Περίπου το 1% των παιδιών πάσχουν από κάποια μορφή του φάσματος διαταραχών που ανήκουν στον αυτισμό. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το φαινόμενο γιο-γιο;



Προσέξτε πώς αδυνατίζετε.

Είναι γνωστό και ως «ανακύκλωση» του βάρους και αφορά στην απώλεια των κιλών και την σταδιακή επανάκτησή τους. Αυτές οι αυξομειώσεις στη ζυγαριά, είτε είναι μικρές (3 με 5 κιλά) είτε μεγαλύτερες (10 με 15 κιλά) δεν βοηθούν το σώμα σας.

Στην περίπτωση μάλιστα που έχετε βάλει στο σώμα σας πολλά κιλά, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ακόμη και όταν αφορούν την προσθήκη πέντε κιλών. Υπάρχουν άλλες μελέτες μάλιστα που συνδέουν το φαινόμενο γιο-γιο με την εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γι’ αυτό οι ειδικοί προτιμούν να διατηρεί κανείς το βάρος του ακόμη κι αν έχει λίγα παραπανίσια κιλά παρά να αδυνατίζει και να παχαίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς προκαλείται το φαινόμενο

Η λανθασμένη επιλογή δίαιτα είναι ο κυριότερος λόγος για την εμφάνιση του φαινομένου. Κι αυτό γιατί η αυξομείωση του σωματικού βάρους εμφανίζεται κατά κανόνα όταν η δίαιτα αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα, σας κάνει να στερείστε βασικά προϊόντα και είναι πολύ αυστηρή.

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους μας καθιστά πιο επιρρεπείς στην γρήγορη επαναπρόσληψή του. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως εξηγούν, όταν χάνουμε γρήγορα κιλά (περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα), τότε το μεγαλύτερο «θύμα» της απώλειας βάρους είναι ο μυϊκός ιστός καθώς και τα υγρά. Όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε.

Επιπλέον οι στερητικές δίαιτες υπονομεύουν την προσπάθεια διατήρησης του βάρους και με έναν ακόμη τρόπο. Ακριβώς επειδή είναι αυστηρές, μετά την ολοκλήρωσή τους όσες τις εφαρμόζουν, έχουν πλέον έντονη την επιθυμία να φάνε ότι τους «απαγορεύτηκε» κατά τη διάρκεια τους. Το στερητικό σύνδρομο, που δημιουργείται, στρέφει στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα όσων είναι πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα γρήγορα να αποκτάται ξανά το χαμένο βάρος.

Δυσκολίες στην επόμενη δίαιτα

Μετά από μια «δίαιτα-αστραπή» αποκτούνται πολύ εύκολα τα κιλά που χάθηκαν. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ότι η ζυγαριά θα δείξει ότι έχουμε παχύνει αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε περισσότερο λίπος. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν το βάρος επανακτάται, ο οργανισμός τείνει να αποθηκεύσει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από όση έχασε αρχικά. Κατά συνέπεια κάθε φορά που επανακτούμε το χαμένο μας βάρος, αυξάνεται και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοί λόγοι μας οδηγούν στη υπερφαγία



Η παχυσαρκία προκαλεί και προβλήματα γονιμότητας.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα και ανησυχητικά προβλήματα υγείας στην Αμερική. Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι πολύ ανεβασμένος, εάν δηλαδή το βάρος σας είναι σημαντικά περισσότερο από ότι θεωρείται υγιές για το ύψος σας, αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων: υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεων της χοληδόχου κύστης, χρόνιας κόπωσης, άσθματος, υπνικής άπνοιας, και κάποιων μορφών καρκίνου.

Για τις γυναίκες η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Ενώ υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για νεαρό ενήλικο άτομο. Γιατί παχαίνουμε;

Τα αίτια για την παχυσαρκία σπάνια περιορίζονται απλά σε γενετικούς παράγοντες, σε παρατεταμένη υπερφαγία ή στην καθιστική ζωή.

Αυτό που κάνουμε, ή δεν κάνουμε, συχνά είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε ή νιώθουμε. Για παράδειγμα εάν κάποιος νιώθει στεναχωρημένος, αγχωμένος, ή πιεσμένος μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από ότι συνήθως. Εάν δεν αντιμετωπίσει τα συναισθήματα αυτά, όποια και αν είναι, αυτές οι βραχύχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης, θα οδηγήσουν σε μακρόχρονα προβλήματα. Μυαλό και σώμα

Η παχυσαρκία συχνά συνυπάρχει με την κατάθλιψη, το ένα μπορεί να προκαλέσει αλλά και να επηρεάσει το άλλο.

Παρότι οι γυναίκες είναι ελάχιστα πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνα υψηλό για την υγεία τους ΒΜΙ σε σύγκριση με τους άνδρες, ωστόσο είναι πολύ πιο ευάλωτες στον κύκλο παχυσαρκίας-κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια μελέτη, η παχυσαρκία στις γυναίκες συνδέεται με 37% αύξηση του κινδύνου για μείζονα κατάθλιψη. Επίσης, υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν υψηλό ΒΜΙ και τη συχνότητα αυτοκτονικών σκέψεων.

Η κατάθλιψη μπορεί τόσο να προκαλεί όσο και να προέρχεται από το άγχος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις διατροφή και στις δραστηριότητες του ατόμου. Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δυσκολεύονται να συνέλθουν από ξαφνικά ή έντονα συναισθηματικά γεγονότα (όπως για παράδειγμα απώλεια κάποιου κοντινού φίλου, ή μέλους της οικογένειας, απώλεια εργασίας, ή σοβαρό ιατρικό πρόβλημα) χωρίς να το συνειδητοποιούν αρχίζουν να καταναλώνουν πολλές «κακές» τροφές ή να παραμελούν την άσκηση. Πολύ γρήγορα αυτές οι συμπεριφορές γίνονται συνήθεια και μετά αλλάζουν δύσκολα. Η σχέση παχυσαρκίας και κατάθλιψης

Τα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, μια συμπεριφορά που συνδέεται τόσο με την παχυσαρκία όσο και με άλλες καταστάσεις όπως είναι η νευρική ανορεξία, αποτελούν επίσης συμπτώματα κατάθλιψης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με άτομα που είχαν προβλήματα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, βρήκε ότι το 51% είχε ιστορικό μείζονος κατάθλιψης. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες με διατροφική διαταραχή, οι οποίες είχαν υποστεί πειράγματα και κοροϊδίες σχετικά με την εμφάνισή τους αργότερα ανέπτυξαν απέχθεια προς το σώμα τους και κατάθλιψη. Τι μπορεί να γίνει

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με τον ελέγχου του σωματικού βάρους προϋποθέτουν την υιοθέτηση νέων συνηθειών και ενός υγιούς τρόπου ζωής, χωρίς όμως κανείς να προσπαθεί να κάνει δραστικές αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες ή τις δραστηριότητές του. Σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο θα κινδύνευε κανείς να περιπλέξει ένα ήδη επικίνδυνο πρόβλημα υγείας αλλά θα παρέβλεπε και τη βασική συμπεριφορά και τα συναισθηματικά ζητήματα που οδήγησαν στην παχυσαρκία εξ αρχής.

Αντί για αυτό, σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας ομαδικής προσέγγισης που περιλαμβάνει αρκετούς εξειδικευμένους επαγγελματίες. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε ένα ασφαλές πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει με το συναισθηματικό στοιχείο αυτής της εξίσωσης, στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης ή των εμπειριών που οδήγησαν στην πρόσληψη του βάρους. Ασκήσεις μυαλού και ...σχέσεων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθηθεί ή να βοηθήσει κάποιον από το οικείο οικογενειακό του περιβάλλον, με πρόβλημα παχυσαρκίας είναι:

• Σκεφτείτε τι τρώτε και για ποιο λόγο. Καταγράψτε τις διατροφικές σας συνήθειες, οτιδήποτε τρώτε, πότε και πόσο φάγατε. Επίσης, γράψτε τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή. Σας είχε στεναχωρήσει ή σας αγχώσει κάτι; Ή απλά είχατε μόλις ολοκληρώσει μια πιεστική εργασία και νιώθατε την ανάγκη για λίγο «φαΐ της παρηγοριάς;»

• Χωρίς να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, μειώστε τις μερίδες που τρώτε. Ενώ δεν θα υπάρχει η αίσθηση της στέρησης που συνοδεύει την προσεκτική διατροφή, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι θα σας ικανοποιούν και μικρότερες μερίδες. Αυτό επίσης θα σας δώσει μια βάση για να ελέγξετε την όρεξή σας ακόμη περισσότερο.

• Σημειώστε ότι ενώ η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συχνά μειώνει τα καταθλιπτικά συναισθήματα, η απώλεια βάρους ποτέ δεν επιτυγχάνει εάν εξακολουθεί να σας βαραίνει το άγχος και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να πρέπει να ασχοληθείτε με την επίλυση αυτών των ζητημάτων πριν ξεκινήσετε με πρόγραμμα για την απώλεια βάρους.

• Η απώλεια βάρους είναι πάντοτε πιο εύκολη όταν έχεις την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας. Προσπαθήστε να εντάξετε ολόκληρη την οικογένεια σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Σε πολλά νοσοκομεία και σχολεία επίσης, υπάρχουν ομάδες υποστήριξης που απαρτίζονται από άτομα που αλληλοϋποστηρίζονται και ενθαρρύνουν το ένα το άλλο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες χάνουν περισσότερο βάρος από ό,τι εάν το έκαναν μόνοι τους.

• Αξιοποιήστε τους «κολλητούς». Ζητήστε από κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας να έχει το νου του για να παρέχει ηθική υποστήριξη, όταν θα είστε έτοιμοι να κάνετε την «παρασπονδία» και να ξεφύγετε από τους στόχους σας στο νέο τρόπο ζωής. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν ανταγωνίζεστε με αυτό το άτομο στο θέμα απώλειας βάρους.

• Μην σας γίνεται εμμονή όταν ξεφύγετε και φάτε παραπάνω. Αυτό παρατηρείται συχνά με τις γυναίκες που έχουν την τάση να είναι υπερβολικά αυστηρές και σκληρές με τον εαυτό τους που δεν πειθάρχησαν με το πρόγραμμα που είχαν. Παρατηρήστε ποιες σκέψεις ή συναισθήματα σας οδήγησαν να φάτε περισσότερο κάποια συγκεκριμένη ημέρα, και με ποιο τρόπο μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε χωρίς να «πέσετε με τα μούτρα στο φαΐ». Ένας ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσετε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αισθηματικές αποτυχίες φέρνουν τύψεις

Οι αισθηματικές αποτυχίες φέρνουν τύψεις

Έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων.

Ερευνητές αναφέρουν ότι άνθρωποι έχουν ισχυρότερες τύψεις σχετικά με αποφάσεις που αφορούν αισθηματικές σχέσεις και οικογένεια παρά εργασία. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων, σύμφωνα με τον Roese, καθηγητή marketing του Kellogg School of Management στο Northwestern University. Οι κοινωνικές σχέσεις, υποδεικνύει ο καθηγητής, είναι το πιο σημαντικό συστατικό των τύψεων.

Αποτυχημένοι γάμοι, προβληματικές αισθηματικές σχέσεις και χαμένος χρόνος με την οικογένεια μπορούν να προκαλέσουν τύψεις που διαρκούν μια ζωή, σημειώνουν οι ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Social Psychological and Personality Science».

Οι τύψεις για τις κοινωνικές σχέσεις είναι έντονες επειδή απειλούν την ανάγκη ενός ανθρώπου να ανήκει, σημειώνουν οι ερευνητές. Η αίσθηση του να ανήκει κάποιος είναι κύρια παρόρμηση και συνδέεται ισχυρά με την ευεξία και την ψυχική υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά 5 ερευνών. Οι συμμετέχοντες ήταν από 108 έως 546 άνθρωποι. Ορισμένες εστίασαν σε φοιτητές και άλλες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων Αμερικανών. Οι έρευνες αφορούσαν τη βαθμολόγηση των τύψεων και τη σχέση τους με τον κοινωνικό αντίκτυπο των αποφάσεων.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η αγάπη ή άλλες κοινωνικές αποφάσεις όπως ο τερματισμός μιας σχέσης ή η απιστία είναι περισσότερο έντονες σε σχέση με αυτές που αφορούν την εργασία ή μη κοινωνικές αποφάσεις όπως παραίτηση ή τερματισμός σπουδών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι τύψεις είναι πολύπλευρες με διάφορες συνέπειες, η κοινωνική τους επίπτωση είναι πολύ μεγάλη. Οι τύψεις μπορούν να προέλθουν από την αγάπη ή την εργασία αλλά αυτές που προκύπτουν από την πρώτη φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν. Η ανάγκη να ανήκει κάποιος δεν είναι μόνο κυρίαρχο ανθρώπινο κίνητρο αλλά σημαντικό συστατικό των τύψεων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο



Προβλέπονται και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές
.
Αντικείμενα που κρύβονταν μέχρι σήμερα στις αποθήκες παρουσιάζονται στη νέα περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός» που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στα αντικείμενα περιλαμβάνονται ο περίφημος χάλκινος «Έφηβος των Αντικυθήρων», γυάλινα σκεύη, μαρμάρινα γλυπτά, που ανασύρθηκαν από το βυθό κατά τις έρευνες του 1900-1901, αλλά και ο γνωστός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου.

Επίσης, χρησιμοποιούταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενόςπολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων, τα Νέμεα και τα Ίσθμια στην Κόρινθο, τα Πύθια στους Δελφούς, τα Νάια στη Δωδώνη και τα Ολύμπια στην Ολυμπία.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ., ενώ το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ.

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα.

Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900-1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.

Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Παράλληλα με την έκθεση προβλέπονται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Τα προγράμματα θα διεξάγονται από τις 24 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013 και απευθύνονται σε μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου.

Έχουν δίωρη διάρκεια (10.00 πμ. έως 12:00 μμ) και παρέχονται δωρεάν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας 210 8217 724 και 210 8217 717).

Στόχος είναι τα παιδιά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης, να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία των έργων του Ναυαγίου και τις αισθητικές προτιμήσεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, αλλά και να κατανοήσουν παράλληλα και τους λόγους διακίνησης των ελληνικών έργων τέχνης εκείνη την εποχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό bazaar διοργανώνει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα



Θα διατεθούν χειροποίητες κατασκευές παιδιών του ιδρύματος.

Πασχαλινό bazaar διοργανώνει τη Μ. Δευτέρα, 9 Απριλίου το Σικιαρίδειο Ίδρυμα – Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν χειροποίητα προϊόντα, κατασκευασμένα από τα παιδιά του ιδρύματος στα εργαστήρια κατάρτισης που διαθέτει. Λαμπάδες, κεραμικά αυγά, αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης και άλλα διακοσμητικά είναι μερικά μόνο από όσα θα εκτίθενται στους πάγκους του bazaar.

Η πασχαλινή αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Α. Σικελιανός» (Κτίριο Δ4). Το bazaar θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί για να ολοκληρωθεί στις 20.00 το βράδυ.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύθηκε το 1939. Σκοπός του ιδρύματος είναι η κατάρτιση παιδιών και νέων ηλικίας από 5 μέχρι 21 ετών με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Τα έσοδα του bazaar θα διατεθούν για την υποστήριξη των σκοπών του ιδρύματος.



Διαβάστε περισσότερα...