Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση Κασσάρα για ζητήματα υγείας



Ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, τοποθετήθηκε στα πλαίσια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.). που έγινε την Τετάρτη 1.2.2012.

Καταρχήν, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η κατάργηση των ασφαλιστικών ορίων, δεν έχει καμία ουσία για τους νησιώτες διότι δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση από το ένα νησί στο άλλο, όπως στη στεριά. Τα όρια εδώ τα βάζει η θάλασσα.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κασσάρας αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες. Το πρώτο αφορά το θέμα που έθεσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου για την ουροδυναμική μελέτη, η οποία δεν μπορεί να γίνει στο δημόσιο νοσοκομείο της Ρόδου, διότι το μηχάνημα είναι χαλασμένο. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί τρίμηνη παράταση προκειμένου να διορθωθεί το μηχάνημα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία όπως επεσήμανε ο βουλευτής δεν είναι εφικτή στα νοσοκομεία με μονήρεις ειδικότητες, όπως το Νοσοκομείο της Κω, αφού ένας και μόνο γιατρός δεν επαρκεί και ζήτησε να υπάρξει σχετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί και ο επικουρών αγροτικός γιατρός να συνταγογραφεί.

Ειδικότερα τόνισε στην ομιλία του τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, κύριοι διοικητές, πράγματι χρειάζεται να ξανακουβεντιάσουμε και χαίρομαι που είπατε ότι μπορούμε. Κύριε Σπυρόπουλε, τονίσατε ότι μπορεί το θέμα της θεσμικής αλλαγής στο ΙΚΑ να συζητηθεί αναλυτικά στην Επιτροπή.

Εγώ θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να γίνει και μια συνάντηση στο γραφείο σας με όλους τους βουλευτές των νησιών για να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ότι όταν προβλέπετε την κατάργηση των ασφαλιστικών ορίων, για τους νησιώτες δεν έχει καμία ουσία, διότι δεν υπάρχει πρόσβαση από το ένα νησί στο άλλο, αφού μεσολαβεί η θάλασσα.

Είναι κάτι τελείως διαφορετικό όταν μιλάμε από τη μία πλευρά μεταξύ Λεωνιδίου και Τρίπολης και από την άλλη μεταξύ Πάτμου και Λέρου. Η διαφορά είναι τεράστια, γιατί μπορεί να χρειαστούν 3 μέρες για να πάει και να έρθει ένας ασφαλισμένος από το ένα νησί στο άλλο.

Όλα αυτά όμως θα έχουμε την ευχέρεια να τα κουβεντιάσουμε αναλυτικά και ελπίζω να καταφέρουμε να πείσουμε για την ουσιαστική σημασία που έχει το άρθρο του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και ορεινών μειονεκτικών περιοχών.

Θέλω να θέσω δύο ζητήματα. Πρώτον, έχει κοινοποιηθεί σε όλους σας από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, το πρόβλημα υπάρχει αναφορικά με την ουροδυναμική μελέτη - και πολύ σωστά συμφωνούν όλοι με τη διαδικασία - η οποία χρειάζεται για να υπάρξει η παροχή υλικώναυτοκαθετηριασμών.

Όμως, στη Ρόδο, υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα σε ιδιωτική κλινική, καθότι το μηχάνημα του νοσοκομείου είναι χαλασμένο και ο ιδιωτικός φορέας ζητάει 600 € για κάθε εξέταση. Έτσι, ενώ οι νησιώτες συμφωνούν με τη διαδικασία, ζητούν τρίμηνη παράταση για να διορθωθεί το μηχάνημα στη Ρόδο και να μπορούν, χωρίς να πληρώσουν 600 €, να είναι συνεπείς σε αυτό που τους ζητάτε. Νομίζω ότι θα το δείτε με κατανόηση.

Επίσης, έχω να τονίσω ένα θέμα που αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μην τα βλέπουμε με βάση τα μεγάλα νοσοκομεία, τις μεγάλες πόλεις, τις μεγάλες περιοχές. Ας λάβουμε υπόψη μας, μιλάω για συγκεκριμένο παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Κω. Το νοσοκομείο έχει ένα νεφρολόγο, ένα γιατρό και μόνο, για τριάντα νεφροπαθείς, επικουρείται δε από έναν αγροτικό γιατρό.

Ο αγροτικός γιατρός, ουσιαστικά εξουδετερώθηκε από τη συνταγογράφηση και έτσι ο ίδιος ο γιατρός δεν επαρκεί μόνος του για τριάντα νεφροπαθείς, που σε κάποιους από αυτούς χρειάζεται και διπλή και τριπλή συνταγογράφηση. Πιστεύω πως θα το δείτε θεσμικά, να μπορεί ο επικουρών αγροτικός γιατρός, σε τέτοια νοσοκομεία με μονήρεις ειδικότητες, να συνταγογραφεί».



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: Για τα εξεταστικά κέντρα των μαθητών ΑμΕΑ



Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πέρσι για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από τη μείωση των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλαδικές τους εξετάσεις, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, για να μην επαναληφθούν και φέτος τα ίδια προβλήματα.

Η βουλευτής εξηγεί στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«Η κυβέρνηση την περσινή χρονιά προχώρησε στην εφαρμογή του απάνθρωπου μέτρου οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να εξεταστούν στις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Μέτρο που είχε σαν συνέπεια να πληρώσουν οι φυσικώς αδύνατοι από την τσέπη τους τη μεταφορά και τη διαμονή επί 10ήμερο στις τρεις πόλεις.

Επιπλέον, οι σπουδαστές των Εσπερινών Λυκείων πέρσι εξετάστηκαν πρωί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που τους δημιουργούσε αυτό το μέτρο.

Φέτος που η κατάσταση για τη λαϊκή οικογένεια έχει επιδεινωθεί δραματικά εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθείται με πιο γρήγορους και άγριους τρόπους, με αφορμή την κρίση από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και την τρόικα, επιβάλλεται να μην εφαρμοστούν από το υπουργείο Παιδείας τα ίδια μέτρα.

Αίτημα των ΑμΕΑ, των γονιών, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) είναι τουλάχιστον για τους μαθητές της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των νησιών (Αιγαίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου) να οριστούν εξεταστικά κέντρα στο Ηράκλειο, την Πάτρα και ενδεχομένως τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και τη Ρόδο αντίστοιχα ώστε οι μαθητές αυτών των περιοχών να μην υποστούν τόσο μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Ενώ όσοι μαθητές αναγκαστούν να εξεταστούν μακριά από τα σπίτια τους το υπουργείο να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αυτών και των συνοδών τους, στα πρότυπα της αντίστοιχης απόφασης που ισχύει για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων».

Η βουλευτής ρωτά την υπουργό:
  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να ορίσει και άλλα εξεταστικά κέντρα για τους μαθητές ΑμΕΑ και να καλύψει τα έξοδά τους σε περίπτωση που θα εξεταστούν μακριά από το σπίτι τους.
  • Εάν θα τροποποιήσει την περσινή απόφαση για το πρόγραμμα εξετάσεων για τους νυχτερινούς μαθητές.

Διαβάστε περισσότερα...

"Η τρόικα μετέτρεψε τους Έλληνες σε ΑμεΑ"



Το επιμορφωτικό σεμινάριο για τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό και τους προσεχείς αγώνες του Λονδίνου που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ στην ΕΣΗΕΑ, μετατράπηκε σε «δριμύ κατηγορώ», τόσο από τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, Γιώργο Σαββίδη, όσο και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργο Φουντουλάκη.

«Ο αθλητισμός των ΑμεΑ και το πάθος αυτών των παιδιών να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, μας δείχνει τον τρόπο και το δρόμο της αντίδρασης απέναντι στα σοβαρά προβλήματα, με δεδομένο ότι η τρόικα
αποφάσισε να μετατρέψει σε άτομα με ειδικές ανάγκες όλους τους Έλληνες», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, καλώντας τους δημοσιογράφους αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε αδιάκοπο αγώνα και αντίσταση «κατά όλων αυτών που αποφασίζουν για εμάς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης, άφησε αιχμές κατά της αθλητικής αλλά και της πολιτειακής ηγεσίας για τον «ρατσισμό» και την «κοινωνική απομόνωση» των ατόμων με αναπηρίες, κατηγορώντας τους ευθέως για όλα τα δεινά του Παραολυμπιακού Κινήματος.

«Με τη στάση τους θα κρίνουν τις επόμενες ημέρες εάν η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στο Λονδίνο. Οι αθλητές μας όπως και ολόκληρο το Παραολυμπιακό Κίνημα ζει μέσα στην αμφιβολία.

Σε καμία περίπτωση δεν αγνοούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία, όμως πρέπει να μας αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους για το χώρο που υπηρετούμε και ματώνουμε καθημερινά», είπε ο κ. Φουντουλάκης, που κατηγόρησε ανοιχτά τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή, για την οικονομική κατάσταση της ΕΠΕ, αφού ήταν αυτός που «μπλόκαρε» την επιχορήγηση «και ολόκληρο το 2010, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ. Γι` αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο νυν γενικός γραμματέας αθλητισμού».


Διαβάστε περισσότερα...

"Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί"



Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η αποδεδειγμένα πιο δημοφιλής υπηρεσία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς προσφέρει συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη, ιατρική φροντίδα, νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, αλλά και συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας και ΑμεΑ, κινδυνεύει να αποδυναμωθεί σημαντικά.

Μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Αν. Υπουργός Εσωτερικών Φ. Γεννηματά απάντησε πως αποφασίσθηκε «παράταση του εν λόγω προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ έως την 30/6/2012». Επιπλέον, «προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, έως 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση και υλοποίηση προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι.»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως για να μην διακοπεί η παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, το 2012 – και ενδεχομένως και το 2013 – το αρμόδιο Υπουργείο «έχει διασφαλίσει την χρηματοδότηση, η οποία θα προέρχεται από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους. Η χρηματοδότηση μέσω ιδιωτικών πόρων, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ κατ έτος για το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει προβλεφθεί στο νόμο 4024/2011». Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας «βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ανασφάλιστων ηλικιωμένων και αναπήρων με εθνικούς πόρους, με σκοπό τη διασφάλιση ίδιου επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών στους ωφελούμενους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους».

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει τονίσει τη σημασία του Κοινωνικού Κράτους. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των συναρμόδιων Υπουργείων για συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δηλώνοντας όμως ότι η δομή αυτή πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερες παροχές στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο δύσκολο απ' όσο νομίζαμε το αδυνάτισμα



Αλλάζουν τα δεδομένα στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η απώλεια βάρους είναι δύο φορές πιο δύσκολη απ’ όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Boyd Swinburn, ειδικός στην παχυσαρκία από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Μελβούρνη, επισήμανε: «Αντί να περιμένουν πολλά, όσοι κάνουν δίαιτα πρέπει να είναι υπομονετικοί».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι εάν «κοπούν» 100 θερμίδες την ημέρα, επιτυγχάνεται απώλεια βάρους 5 κιλών μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο της επιβράδυνσης του μεταβολισμού, η απώλεια εκτιμάται στα 2,5 κιλά.

Ο Kevin Hall από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Νεφρικών Νόσων (NIDKD) δήλωσε ότι «Αυτό οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις μεταβολικές αλλαγές που εκδηλώνονται όταν ένας άνθρωπος αλλάζει τη διατροφή του. Όταν μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται - και όσο αδυνατίζεις, τόσο πιο αργός γίνεται, ώσπου κάποια στιγμή φτάνει σε ένα όριο πέρα από το οποίο το σώμα δεν χάνει άλλο βάρος».

Κορυφαίοι ειδικοί ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο ότι οι προσδοκίες που είχαμε μέχρι σήμερα από την απώλεια βάρους ήταν υψηλές.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές: Θα κρατούν βαθμούς έως το 2013!



Δυο χρόνια παράταση για εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% χωρίς νέες εξετάσεις.

Την παράταση κατά ακόμα δυο χρόνια (2012 και 2013) του δικαιώματος για εισαγωγή των αποφοίτων λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012 όλοι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10% για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη. Η δυνατότητα αυτή, που αφορούσε κάθε χρόνο 10.000-12.000 υποψηφίους, είχε καταργηθεί από φέτος.

Συνεπώς με τη διαδικασία του 10% θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') των ετών 2010 ή 2011, ενώ το 2013-2014 οι απόφοιτοι των ετών 2011 ή 2012.

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2010 ή το 2011, θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου αίτηση - δήλωση για εισαγωγή με το ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για: Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ΤΕΦΑΑ. Οσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση - δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 (για το 90% των θέσεων εισακτέων) και τελικά επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση), πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου να προσέλθουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την αρχική αίτηση - δήλωση για να την ανακαλέσουν.

Υπενθυμίζεται ότι έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.
Επίσης, την ίδια περίοδο όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρέπει να υποβάλουν και αίτηση.

Οι μαθητές που κατά το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν στην τελευταία τάξη των εσπερινών ΓΕΛ ή εσπερινών ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β' και είχαν κάνει μετεγγραφή στη Γ' τάξη του Εσπερινού Λυκείου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά αγάπης από σχολείο της Κύπρου



Στηρίζουν το κοινωνικό παντοπωλείο της Αλεξανδρούπολης.

Αντιπροσωπεία του συλλόγου γονέων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου Λευκωσίας προσέφερε ποσότητα τροφίμων και ειδών υγιεινής την οποία παρέδωσε στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι του σχολείου της Κύπρου, συγκέντρωσαν 5.000 ευρώ, τα οποία διέθεσαν στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, για να αγοραστούν είδη που θα γεμίσουν τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου.

Τα προϊόντα είναι μια προσφορά του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου Λευκωσίας στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης που έγινε στις 18 Μαρτίου 2011 στη Λευκωσία.

Τα είδη που επιλέχθηκαν ήταν σχετικά με το παιδί και την διατροφή του (πάνες, γάλατα, κρέατα, ζυμαρικά, βρεφικές κρέμες και σχολικά), ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου, Μιχάλης Σταυράκης, οι Κύπριοι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και δεν μπορούν να δεχθούν ότι, μπορεί να υπάρξει Ελληνόπουλο χωρίς ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Η παράδοση των υλικών έγινε στο χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης παρουσία τοπικών αρχών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές



Οι οφειλέτες θα αποφεύγουν το αυτόφωρο και τις κατασχέσεις.

Ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται μέχρι και σε 24 δόσεις όταν το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ οι δόσεις αποπληρωμής θα επιλέγονται από τον οφειλέτη (μάξιμουμ οι 24). Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα υπάρχει και διαγραφή προσαυξήσεων η οποία θα κυμαίνεται από 25% έως και 100% για όσους πληρώσουν άπαξ το ποσό.

Ειδικότερα:

-Εφάπαξ καταβολή, με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.

-Σε 2 έως 12 δόσεις, με έκπτωση 90% των προσαυξήσεων.

- Σε 13 έως 24 δόσεις, αφαιρώντας το 75% των προσαυξήσεων.

-Σε 25 έως 36 δόσεις, με έκπτωση 60% των προσαυξήσεων.

- Σε 37 έως 48 δόσεις, αφαιρώντας το 45% των προσαυξήσεων.

-Σε 49 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, ειδικές κατηγορίες οφειλετών θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους σε πολύ περισσότερες δόσεις που θα κυμαίνονται από 25 ως 60 δόσεις, ωστόσο αυτό θα γίνεται με απόφαση του Εφόρου και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις του νόμου. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται μόνον σε πραγματικά αναξιοπαθούντες, που θα αποδεικνύουν εγγράφως την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει (επιδοτούμενοι άνεργοι, όσοι συντηρούνται με προινοιακά επιδόματα, πυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς, κλπ).

Με σημερινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου καθορίσθηκαν τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομισθούν στις Εφορίες και τα Τελωνεία από τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα δικαιολογητικά έως και την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς στο... περιθώριο



Χωρίς θεραπεία όσοι έχουν AIDS στη Μιανμάρ.

Τα δύο τρίτα των ασθενών με AIDS στη Μιανμάρ δεν λαμβάνουν καμιά θεραπεία και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν υπάρξει κινητοποίηση των δωρητών προς τη χώρα, στην οποία 15.000 ως 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

«Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν σήμερα ανάγκη θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα και μόνο οι 40.000 από αυτούς υποβάλλονται σε θεραπείες, που σημαίνει ότι τα 2/3 των ασθενών δεν λαμβάνουν κανενός είδους θεραπεία», τόνισε ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Μιανμάρ Πέτερ Πάουλ ντε Γκρούτε.

Η οργάνωση, που είναι ο βασικός προμηθευτής της χώρας με αντιρετροϊκά φάρμακα, βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε «μια απαράδεκτη επιλογή», τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπανγκόκ.

«Μπορείτε να πείτε σε κάποιον ότι δεν είναι αρκετά άρρωστος και ότι πρέπει να έρθει αργότερα, ίσως όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει, ώστε να μπορέσουμε να του χορηγήσουμε θεραπεία;», είπε χαρακτηριστικά ο ντε Γκρούτε.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι επιχορηγήσεις του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS, που θα επέτρεπαν να διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία, δεν θα αποδεσμευτούν τη χρονιά αυτή εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών του Ταμείου.

Για το 2012 η οργάνωση θα μπορέσει να χορηγήσει μόνο σε 6.000 επιπλέον ασθενείς την απαραίτητη θεραπεία, υπογραμμίζεται σε έκθεσή του με τίτλο «Η Ζωή στη Ζυγαριά».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι υπάρχει η βούληση και οι δυνατότητες να βελτιωθεί η κατάσταση. «Αν έφταναν στη χώρα περισσότερα χρήματα, σε συνδυασμό με μια καλύτερη πρόσβαση στις θεραπείες θα μπορούσαμε να γεφυρώσουμε το χάσμα», επισημαίνει ο εκπρόσωπός της, κατηγορώντας την διεθνή κοινότητα ότι έχει «γυρίσει την πλάτη στους ασθενείς».

Ο ντε Γκρούτε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπόσχεση του νέου καθεστώτος της Μιανμάρ να αυξήσει την παροχή χρημάτων στον τομέα της υγείας. «Όμως αυτό θα πάρει καιρό, γιατί ούτε το AIDS, αλλά ούτε και η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση δεν αποτελούν προτεραιότητα ενός διαλυμένου τομέα, μετά 50 χρόνια δικτατορίας», κατέληξε.

Η συγκεκριμένη μορφή φυματίωσης, της οποίας η θεραπεία είναι πολύ ακριβή, ευθύνεται για τη μόλυνση 9.300 ανθρώπων κάθε χρόνο στη Μιανμάρ. Μόνο οι 300 από αυτούς υποβάλλονται σε θεραπεία και μόνο στις δύο μεγάλες πόλεις Ρανγκούν και Μανταλάι.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για ήπιες μορφές θαλασσαιμίας



Σκεύασμα μειώνει την υπερφόρτωση σιδήρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης THALASSA, της πρώτης ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης, η οποία εξετάζει τα οφέλη του χηλικού παράγοντα deferasirox σε μη-μεταγγισιοεξαρτώμενους θαλασσαιμικούς ασθενείς, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα μειώνει σημαντικά την υπερφόρτωση σιδήρου. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του 53ου Συνέδριου της Αμερικάνικης Αιματολογικής Εταιρείας (American Society of Hematology), στο San Diego.

Στόχος της μελέτης THALASSA ήταν να διερευνήσει τα οφέλη της χηλικής θεραπείας σε μη-μεταγγισιοεξαρτώμενους θαλασσαιμικούς ασθενείς με υπερφόρτωση σιδήρου, μέσω αξιολόγησης της συγκέντρωσης σιδήρου στο ήπαρ (LIC).

Η μελέτη πέτυχε το στόχο της, δείχνοντας ότι μια δόση έναρξης deferasirox 10mg/kg/ημέρα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα συγκέντρωσης σιδήρου στο ήπαρ (LIC) κατά 3,8 mg σιδήρου ανά γραμμάριο ξηρού ιστού (Fe/g dw) από την αρχική τιμή, σε σύγκριση με μια αύξηση της τάξεως των 0.38 mg Fe/g dw στους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη, επίσης, κατέληξε ότι η δόση 10 mg/kg/ημέρα ήταν πιο αποτελεσματική από τη δόση 5 mg/kg/ημέρα.

Ο όρος θαλασσαιμία αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, και προκαλούν αναιμία.

Σε αντίθεση με τύπους θαλασσαιμίας στους οποίους οι ασθενείς χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος, οι ασθενείς με μη-μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία δεν χρειάζονται συχνές μεταγγίσεις. Όμως εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο συσσώρευσης περίσσειας σιδήρου.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης THALASSA δείχνουν την αποτελεσματικότητα του deferasirox στη μείωση των επιπέδων σιδήρου στο ήπαρ, σε ασθενείς με μη-μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ali Taher, βασικός ερευνητής της μελέτης και Καθηγητής Ιατρικής του τμήματος Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, στο Λίβανο.

«Η θεραπεία αποσιδήρωσης είναι η μοναδική επιλογή για να μειώσουμε το φορτίο σιδήρου σε αυτούς τους ασθενείς. Πρόκειται για μια σημαντική είδηση η οποία έρχεται να καλύψει ένα θεραπευτικό κενό».

Η μη-μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία συμπεριλαμβάνει διάφορες ηπιότερες μορφές θαλασσαιμίας, όπως η ενδιάμεση β-θαλασσαιμία, η αιμοσφαιρινοπάθεια Η (Hb Η-άλφα θαλασσαιμία), και η αιμοσφαιρίνη Ε/β-θαλασσαιμία. Παρά το βραδύτερο ρυθμό συσσώρευσης σιδήρου, η υπερφόρτωση σιδήρου στους μη-μεταγγισιοεξαρτώμενους ασθενείς είναι παρόμοια με αυτή στους θαλασσαιμικούς ασθενείς που λαμβάνουν τακτικές μεταγγίσεις αίματος.

Οι ασθενείς με μη-μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη γέννησή τους, όταν συνήθως διαγιγνώσκονται τα περισσότερα είδη θαλασσαιμίας.

Επομένως συχνά διαφεύγουν της διάγνωσης και δεν λαμβάνουν θεραπεία, ούτε και όταν παρουσιάζονται τα συμπτώματα, δηλαδή σε ηλικία 10 ετών ή και αργότερα. Η μη-μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία συναντάται συνήθως στην ΝΑ Ασία, την Ν. Ασία, τη Μέση Ανατολή, και τη Μεσόγειο. Βάσει των δεδομένων αυτών, το deferasirox έχει υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες Αρχές.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωδεκάχρονη πρέπει να τρώει ενενήντα κιλά αραβοσιτάλευρο το χρόνο!



Πάσχει από μία σπάνια νόσο.

Μία 12χρονη μαθήτρια από τη Βρετανία πρέπει κάθε χρόνο να τρώει cornflour δύο φορές το βάρος της για να μην πέσει σε κώμα. Η Chrissie Augrandjean είναι μία από τους ελάχιστους ασθενείς στη Βρετανία που πάσχουν από μία δυσλειτουργία του ήπατος, τη νόσο αποθήκευσης γλυκογόνου, εξαιτίας της οποίας ο οργανισμός της δεν μπορεί να εκκρίνει γλυκόζη, απαραίτητη για την παροχή ενέργειας στο σώμα.

Δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να θεραπεύσουν τη σπάνια κατάσταση της 12χρονης κι έτσι πρέπει να τρώει 250 γραμμάρια cornflour κάθε μέρα- ή 91 κιλά το χρόνο!- σχεδόν δύο φορές το βάρος της.

Το άμυλο στο cornflour προκαλεί μία αργή απελευθέρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, σώζοντας την Chrissie είτε από το να πέσει σε κώμα είτε από το να πάθει κάποια ζημιά στο συκώτι της.

Η 48χρονη μητέρα της βάζει ξυπνητήρι κάθε νύχτα περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για να πάρει η Chrissie τη δόση της και το σώμα της να έχει την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι γιατροί διέγνωσαν τη σπάνια νόσο όταν η Chrissie ήταν τριών χρονών. Είχε μεταφερθείς στο νοσοκομείο με έντονους πόνους. Στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το συκώτι της βρέθηκε περίπου 6 εκατοστά μεγαλύτερο, πιθανή ένδειξη της νόσου από την οποία πάσχουν περίπου ένας στα τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Για τρία χρόνια τρεφόταν με γαστρικό σωλήνα από τη μύτη έως ότου το σώμα της να είναι αρκετά δυνατό για να είναι επαρκές το cornflour.

«Είναι απλά κάτι που πρέπει να κάνω και οι φίλοι μου το έχουν συνηθίσει», λέει η 12χρονη για τις τακτικές δόσεις cornflour, ενώ προσπαθεί να ζήσει μία φυσιολογική για την ηλικία της ζωή.



Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα φτιάξετε μόνοι σας το χαρταετό σας – Οδηγίες με εικόνες



Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ο παραδοσιακός... και δεν εννοούμε “παίρνω το αμάξι, πάω στον πρώτο πλανόδιο και τον αγοράζω”.



Τα υλικά:
Τρεις βέργες ή καλάμι (σχισμένο στη μέση) ή κάποιο ελαφρύ ξύλο (ως έσχατη λύση)
Σπάγκος
Κόλλα
Χαρτί γλασέ σε χρώμα της αρεσκείας σας ή πολύ λεπτό νάιλον
Λεπτό σύρμα
Κολλητική ταινία
Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά

Κατασκευή
-Βήμα πρώτο


Φροντίζουμε οι βέργες (τα καλάμια, το ξύλο) να έχουν όλες (και οι τρεις) το ίδιο μήκος.
Καλό είναι να έχουν μήκος 80cm. Μπορούν να είναι είτε 60 είτε 100cm όμως στην πρώτη περίπτωση θα έχει μικρή επιφάνεια, ενώ στη δεύτερη θα είναι αρκετά βαρύς.
Τοποθετούμε τις βέργες στο έδαφος με τέτοιο τρόπο ώστε στο κέντρο τους να είναι ενωμένες και να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο.
Δένουμε τις βέργες πολύ σφιχτά μεταξύ τους στο κέντρο εκεί που ενώνονται χρησιμοποιώντας το σύρμα.


-Βήμα δεύτερο
Παίρνουμε τον σπάγκο και δένουμε πολύ σφιχτά στις άκρες από τις βέργες ενώνοντάς τες μεταξύ τους σε ένα εξάγωνο, φροντίζοντας παράλληλα ο σπάγκος από βέργα σε βέργα να είναι τεντωμένος.
Στρώνουμε στη συνέχεια στο πάτωμα το χαρτί ή το πλαστικό και τοποθετούμε πάνω του το “εξάγωνο”.
Με ένα κοπίδι κόβουμε στα όρια του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 5cm ώστε να μπορέσουμε να διπλώσουμε προς τα μέσα και να “αγκαλιάσει” το σπάγκο.
Στη συνέχεια περνάμε την κόλλα (αρκεί μονάχα στο μέρος του χαρτιού ή του πλαστικού που περισσεύει) και ύστερα διπλώνουμε. Καλό είναι από πάνω να περάσετε και μονωτική ταινία.
Τώρα η κατασκευή έχει πάρει σχήμα... χαρταετού, αλλά δεν τελειώσαμε.

-Βήμα τρίτο
Ήρθε η ώρα να φτιάξετε την ουρά. Επιλέγεται δύο από τις άκρες των βεργών (διπλανές). Στην κάθε ουρά δένετε από ένα κομμάτι σπάγκο. Αν η κάθε βέργα σας είναι 80cm τότε το κάθε κομμάτι θα πρέπει να έχει μήκος 40cm.
Στη συνέχεια δένετε τα κομμάτια του σπάγκου μεταξύ τους όσο πιο σφιχτά μπορείτε. Στο σημείο του κόμπου δένεται ένα ακόμη κομμάτι σπάγκου. Αυτό θα πρέπει να έχει μήκος τέσσερις φορές το μήκος της βέργας, δηλαδή 4Χ80 = 3,20 μέτρα.
Πάνω σε αυτό το κομμάτι σπάγκου δένετε τις λωρίδες από τα χρωματιστά χαρτιά ή τις εφημερίδες που έχετε κόψει σε λωρίδες.
Φροντίστε να φτιάξετε μικρά “μπουκέτα” χαρτιού και να τα δέσετε αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 20 cm.
Η ουρά είναι έτοιμη.


-Βήμα τέταρτο (και τελευταίο)
Στην άλλη άκρη κάθε βέργας στην οποία δέσαμε το σπάγκο για να φτιάξουμε την ουρά δένουμε άλλα δύο κομμάτια σπάγκου.
Αυτά καλό είναι να έχουν μήκος όσο και οι βέργες, δηλαδή 80cm. Ένα ακόμη με το ίδιο μήκος το δένουμε στο κέντρο εκεί όπου ενώνονται μεταξύ τους οι βέργες.
Δένουμε πολύ σφιχτά μεταξύ τους τα τρία κομμάτια σπάγκου.
Μόλις φτιάξατε τα λεγόμενα ζύγια.
Στο σημείο ένωσης των τριών κομματιών σπάγκου ενώνουμε την καλούμπα μας και είμαστε έτοιμη για ... απογείωση

Μακριά από τα καλώδια!!!


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων για το 2012



Tη δυνατότητα να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας τους για ολόκληρο το 2012, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, αποκτούν οι 178.628 άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, από την 1/1/2011 έως τις 31/12/2011.

Το ΙΚΑ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χορήγησης ικανότητας και θα ξεκινήσει την αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών στην διεύθυνση κατοικίας των ανέργων από τις 10 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μητρώου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2012.

Τα βιβλιάρια υγείας των ανέργων θα ισχύουν από την 1/3/2012 έως τις 28/2/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τις φθηνές πατάτες του Νευροκοπίου



«Δεν θα τις αγόραζε κανείς» λένε παραγωγοί - «Φυσικά, θα τις παίρναμε» ανταπαντούν καταναλωτές.

«Οι πατάτες του Νευροκοπίου δεν θα πωλούνταν πουθενά. Γι’ αυτό τις διανέμουν τώρα σε αυτή την τιμή. Έχουν ξεμείνει από την καλοκαιρινή παραγωγή», λένε παραγωγοί που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές της Αθήνας.

Και συνεχίζουν: «Ρωτήσατε σε τι τιμή θα φτάσουν εδώ αν συνυπολογιστούν τα μεταφορικά, οι μεσάζοντες και τα σωματεία; Θα πουληθούν στην ίδια τιμή παρότι είναι δεύτερης διαλογής».

Ώρα 10.30 το πρωί στη λαϊκή του Νέου Ηρακλείου, λόγω της ηλιόλουστης ημέρας, ο κόσμος έχει βγει για να ψωνίσει τα άκρως απαραίτητα. Το καλάθι της νοικοκυράς τους τελευταίους μήνες δεν γεμίζει. Όμως, το θέμα της φθηνής πατάτας απασχολεί τους πάντες και ειδικά τους καταναλωτές που αναζητούν με κάθε τρόπο να… κρατήσουν – έστω και μερικά λεπτά του ευρώ- στο πορτοφόλι τους.

Σε αυτές περίπου τις τιμές πωλούνται το μεσημέρι στις λαϊκές της Αττικής



«Βεβαίως θα αγόραζα κι εγώ τέτοιες πατάτες», αναφέρει στο newsbeast.gr η συνταξιούχος Μαρία Ηλιάκη, η οποία τονίζει: «Ξέρουμε μήπως τι μας πουλάνε εδώ; Και μάλιστα σε τέτοιες εξωφρενικές τιμές; Στη φάση που είμαστε, όλος ο κόσμος θα αγόραζε και όχι μόνο εγώ».



Πάντως, έμποροι και παραγωγοί έχουν αντίθετη άποψη. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η γνώμη του προέδρου παραγωγών, Αργύρη Κατσίφη, ο οποίος βασίζει την κίνηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του Ν. Πιερίας είτε σε φιλανθρωπία είτε σε κίνηση εντυπωσιασμού. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, η τιμή της αγοράς αυτή τη στιγμή δεν είναι τα 0,25 ευρώ.



«Είναι καλοκαιρινής παραγωγής που εδώ δεν πωλούνται γιατί έχουν τελειώσει. Εμείς πουλάμε πατάτες χειμερινής παραγωγής. Και σίγουρα αυτές οι κινήσεις μπορεί να γίνονται για λόγους φιλανθρωπίας και εντυπωσιασμού. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Η εικόνα της αγοράς αυτή τη στιγμή δεν είναι τα 0,25 ευρώ».

Ακόμη και δεύτερης διαλογής πατάτες πωλούνται στις λαϊκές


«Θετική κίνηση»


Με καλό μάτι βλέπει και ο ειδικός γραμματέας εποπτείας της αγοράς, Γιώργος Στεργίου, την κίνηση της εθελοντικής ομάδας. «Είναι θετική πρωτοβουλία και δείχνει ότι οι καταναλωτές, εάν δραστηριοποιηθούν, μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την εξέλιξη των τιμών», αναφέρει.

Και τονίζει: «Οι μεσάζοντες και γενικά τα ενδιάμεσα στάδια, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, δεν υπάρχουν μόνο στα νωπά προϊόντα αλλά υπάρχουν σε μια σειρά προϊόντων. Μόνο που στα νωπά προϊόντα υπάρχει και το εξής πρόβλημα ότι δηλαδή δεν είναι μόνο τα σημεία λιανικής πάρα πολλά, αλλά και οι παραγωγοί».

Ψωνίζουν λιγοστά προϊόντα οι καταναλωτές



Και διευκρινίζει γιατί δεν μπορεί το κράτος να «χτυπήσει» τους μεσάζοντες που ανεβάζουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων. «Οπότε, ας πούμε ότι ένα σούπερ μάρκετ χρειάζεται 100 τόνους πατάτα. Δεν μπορούν οι αρμόδιοι να βρουν ένα παραγωγό με τον οποίο μπορούν να έρθουν σε επαφή για να αγοράσουν απευθείας τις πατάτες και να παρακάμψουν τους μεσάζοντες. Άρα, πηγαίνουν στον χονδρέμπορα, ο οποίος έχει 20 παραγωγούς και μπορεί και τους προσφέρει τις ποσότητες και την ποιότητα που χρειάζεται κάθε αλυσίδα. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τους μεσάζοντες δεν τους δημιούργησε το κράτος. Οι μεσάζοντες υπάρχουν γιατί προφανώς, όπως σας είπα, ικανοποιούν κάποιες ανάγκες της αγοράς».

Σε αυτή την τιμή κυμαίνεται η πώλησή της τις πρωινές ώρες



Όμως, ξεκαθαρίζει ότι εάν εκμεταλλευτεί ο καταναλωτής και η επιχείρηση τα σύγχρονα μέσα όπως για παράδειγμα την τεχνολογία και το διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό, να μη χρειάζονται οι μεσάζοντες. Πάντως, πιστεύει ότι η κίνηση είναι θετική αλλά δεν μπορεί να ξέρει την ποιότητα της πατάτας που πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκριάτικοι μύθοι και θρύλοι της Ελλάδας



Πώς γιορτάζεται το καρναβάλι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι Απόκριες είναι η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρή Δευτέρα οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας. Κατά μία εκδοχή, η λατινογενής λέξη καρναβάλι αποτελείται από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ.

Την έννοια της αποκριάς την συναντάμε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα, στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων, που μαζί με τα Διονύσια είναι οι πρόγονοι του σημερινού καρναβαλιού. Τις ημέρες των τελετουργιών οι παρευρισκόμενοι μεταμφιέζονταν σε σάτυρους ή κάλυπταν το πρόσωπό τους, προκειμένου να παραμείνει άγνωστη η ταυτότητά τους και επιδίδονταν στον χορό και στο ποτό με προκλητικές πράξεις και έντονη βωμολοχία.

Σήμερα οι Απόκριες ονομάζονται «Τριώδιο». Η ονομασία αυτή προέρχεται από τις «τρεις ωδές» του Ευαγγελίου της Ορθοδοξίας. Το «Τριώδιο» αρχίζει την Κυριακή του «Τελώνη και Φαρισαίου», συνεχίζει με την Κυριακή του «Ασώτου Υιού», την Κυριακή της «Απόκρεω» και ολοκληρώνεται την Κυριακή της «Τυρινής» ή «Τυροφάγου». Η επόμενη είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής και ξεκινάει η νηστεία, η οποία διαρκεί 40 ημέρες. Οι χριστιανοί ονόμασαν την μέρα αυτή Καθαρά Δευτέρα, γιατί με την έναρξη της νηστείας θεωρούσαν ότι ξεκίναγε η «κάθαρση» του σώματος και του πνεύματος.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να αναβιώσουν τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Οι μύθοι και οι θρύλοι της χώρας μας, αυτές τις μέρες, έρχονται στο προσκήνιο και μέσα από τον χορό, το γλέντι και το τραγούδι γίνονται πραγματικότητα.

Καρναβάλι στη Στερεά Ελλάδα

Άμφισσα

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο θρύλος του «στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα, και τα σκαλιά του Αι Νικόλα κατεβαίνει το στοιχειό και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Λέγεται πως τα στοιχειά αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή.

Το σπουδαιότερο στοιχειό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της Χάρμαινας. Αυτό αγαπούσε και προστάτευε τους Ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), τους οποίους η δουλειά τους ανάγκαζε να βρίσκονται στη Βρύση νύχτα - μέρα. Πολλοί ορκίστηκαν πως είδαν το στοιχειό να τριγυρίζει τη νύχτα σ' όλη τη συνοικία, να καταλήγει στην πηγή του νερού και να χάνεται.

Γαλαξίδι

Όταν ανοίξει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα.

Ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης, το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, είναι αυτό του «αλευροπόλεμου». Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.

Θήβα

Γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου, κάθε Καθαρή Δευτέρα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή. Οι εορτασμοί ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη το βράδυ και το αποκορύφωμα είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.

Λιβαδειά

Το Γαϊτανάκι αποτελεί παράδοση για την πόλη της Λειβαδειάς και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Οι κάτοικοι της πόλης προετοιμάζουν το γαϊτανάκι, φτιάχνοντας άρματα. Την Κυριακή της Αποκριάς, μασκαράδες παρελαύνουν προς την κεντρική πλατεία όπου πλέκονται τα γαϊτανάκια, και παρουσιάζονται αποκριάτικες σκετς, τραγούδια και παντομίμες από τους μασκαράδες. Στην συνέχεια ακολουθεί γλέντι με λαϊκά τραγούδια και χορούς.

Καρναβάλι στα Δωδεκάνησα


Κάρπαθος

Την Καθαρή Δευτέρα λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Κως

Την Κυριακή της Αποκριάς στην περιοχή γύρω από τον Κέφαλο και την Αντιμάχεια αναβιώνει το έθιμο με τις «καμουζέλες», που κρατάει εδώ και μισό αιώνα στο νησί της Κω. Οι καμουζέλες ή ελαφάκια, στα παλιά τα χρόνια, ήταν μασκαράδες βαμμένοι με κάρβουνα, σκεπασμένοι με χράμια (πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες) και κραδαίνοντας την κοκάλα γύρναγαν στους δρόμους του χωριού πειράζοντας και διασκεδάζοντας τους κατοίκους. Το έθιμο επίσης, περιλαμβάνει πλούσια παραδοσιακή μουσική, ευτράπελα, άφθονο ούζο, κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ αργά το βράδυ γίνεται το κάψιμο του στοιχειού.

Λέρος

Οι Αποκριές γιορτάζονται με τις μασκαράτες, και τους αυτοσχέδιους ποιητές που σκαρώνουν περιπαικτικά στιχάκια τα οποία απαγγέλλουν παιδιά ντυμένα καλογεράκια πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Το ίδιο έθιμο έχουν επίσης και στη Σύμη.

Καρναβάλι στη Χίο


Στα Θυμιανά της Χίου αναβιώνει το έθιμο της «Μόστρας», που διαρκεί δύο ημέρες από το βράδυ της Παρασκευής της Τυροφάγου μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τους ντόπιους από εκεί βγήκε και η έκφραση «την Παρασκευή την ανεβάζουμε και την Κυριακή την κατεβάζουμε». Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στην εποχή του Μεσαίωνα, με τους νεαρούς, το βράδυ της Παρασκευής, να φοράνε παλιά ρούχα, γυναικεία ή αντρικά, να καλύπτουν το πρόσωπό τους με αυτοσχέδιες μάσκες (μουτσουναριές)και να κάνουν διάφορα σκετς σκορπώντας το γέλιο στους δρόμους του νησιού. Την Κυριακή πηγαίνουν όλοι στα εξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Δημητρίου και εκκλησιάζονται και στην συνέχεια κατευθύνονται στο νεκροταφείο του χωριού με την συνοδεία οργάνων. Τελικός προορισμός είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, όπου χορεύουν το ταλίμι, που είναι χορός που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές. Το έθιμο κορυφώνεται στην εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, όπου κρεμούν στα κάγκελα του ναού Χιώτικα λάβαρα και σημαίες.

Καρναβάλι στις Κυκλάδες


Νάξος

Στη γενέτειρα του Διονύσου ο εορτασμός ξεκινά το πρώτο Σάββατο της Αποκριάς με το σφάξιμο των χοίρων. Το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής, στην Απείρανθο εμφανίζονται οι «κουδουνάτοι». Αυτοί φορούν κάπα και κουκούλα, γυρνούν το χωριό και προκαλούν με άσεμνες εκφράσεις. Οι ίδιοι κρατούν σόμπα, ξύλο που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Μαζί τους μπλέκονται ο Γέρος, η Γριά και η Αρκούδα. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των Κουδουνάτων μπορεί κανείς να δει το γάμο της νύφης, το θάνατο, την ανάσταση του νεκρού και το όργωμα. Την Καθαρή Δευτέρα στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια οι κάτοικοι ντύνονται Κορδελάτοι ή Λεβέντες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους Λεβέντες αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ως το πρωί.

Καρναβάλι στην Κρήτη


Ρέθυμνο

Κανταδόροι με κιθάρες, μαντολίνα και παλιές μελωδίες. Οι μασκαράδες θα περάσουν από τη Μεγάλη Πόρτα και θα χορέψουν στους δρόμους της Μικρής και της Μεγάλης αγοράς, με τους ρυθμούς της φιλαρμονικής. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου με κατάληξη την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, για γλέντι, χορό και αποχαιρετισμό του καρναβαλιού. Την Καθαρή Δευτέρα στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Καρναβάλι στην Πελοπόννησο


Καλαμάτα

Το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, με τη συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας, οργανώνει το καθιερωμένο Γαϊτανάκι στην Κεντρική Πλατεία. Γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου και η γαμήλια πομπή θα ξεκινάει από τα Γραφεία του Συλλόγου με παραδοσιακή μουσική. Όσοι συμμετέχουν είναι μεταμφιεσμένοι και όλοι συναντώνται στην Πλατεία Ανατολικού Κέντρου, όπου ακολουθεί λαϊκό γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγητό.

Μεθώνη

Εδώ αναβιώνει του Κουτρούλη ο γάμος. Καρναβάλι - γάμος που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Μεσσήνη

Κάθε χρόνο γίνονται στη Μεσσήνη εορταστικές καρναβαλικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώνονται το διήμερο της Κυριακής της Τυροφάγου και της Καθαρής Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις αυτές χρονολογούνται, σύμφωνα με την παράδοση, από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου αναβιώνει το έθιμο της φωτιάς, μοναδικό στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε διάφορες γειτονιές της πόλης, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί το γλέντι και ο χορός μέχρι το πρωί, γίνεται αναπαράσταση παλαιών εθίμων και ιστοριών από τους ντόπιους.

Την Καθαρή Δευτέρα στη θέση Κρεμάλα, γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης μιας γερόντισσας της Μεσσήνης, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη συγκεκριμένη τοποθεσία της πόλης με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την αναπαράσταση, μπορεί κάθε επισκέπτης να "κρεμαστεί" από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας γίνεται η παρέλαση με μαζορέτες, άρματα, μεταμφιεσμένους μικρούς και μεγάλους και χορευτικά συγκροτήματα.

Πάτρα

Το Καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση της περιοχής και μία από τις κορυφαίες της χώρας. Περιλαμβάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις όπως: Ειδώματα, Baby rally, Μπουρμπούλια, Φεγγάρια, ποδαράτη νυχτερινή παρέλαση την παραμονή της τελευταίας Κυριακής. Κατά την προ-τελευταία εβδομάδα διοργανώνεται ένα διαρκές τετραήμερο εκδηλώσεων, οι οποίες αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε τη γνωστή κατάληξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων με κορυφαίες στιγμές αυτές των δύο παρελάσεων. Οι δύο παρελάσεις γίνονται η μεν μία το Σάββατο και είναι νυκτερινή, η δε άλλη την Κυριακή το μεσημέρι. Σ' αυτές παίρνουν μέρος πάνω από τριάντα χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μέλη των Γκρουπ του Κρυμμένου Θησαυρού. Την παρέλαση παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ για περίπου 48 ώρες η πρωτεύουσα της Αχαΐας μετατρέπεται σε κέντρο του κεφιού.

Καρναβάλι στο Ιόνιο


Ζάκυνθος

Παραδοσιακός ντελάλης γυρίζει το νησί και διαλαλεί το πρόγραμμα του καρναβαλιού. Σε όλη τη διάρκεια της Αποκριάς διοργανώνονται χοροί, παρελάσεις, μασκαράτες, ενώ θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους. Τις Κυριακές των Απόκρεω και της Τυρινής γίνεται η περιφορά του Καρνάβαλου με τη συνοδεία αρμάτων από όλες τις περιοχές του νησιού. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με την πολύ διασκεδαστική "Κηδεία της Μάσκας". Μια αναπαράσταση - παρωδία κηδείας με πολύ γέλιο, όπου τη θέση του νεκρού παίρνει ο Καρνάβαλος, ενώ ακολουθούν οι θλιμμένοι συγγενείς, με απερίγραπτη εξέλιξη. Το καρναβάλι δεν περιορίζεται μόνο στην πόλη, αλλά μεταφέρεται και σ' όλα τα χωριά του νησιού.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ντελάλης το πρωί, με σαλπιγκτές και τυμπανιστές, διαβαίνει τους δρόμους της πόλης για να αναγγείλει τον ερχομό του Σιόρ Καρνάβαλου. Η μεγάλη πομπή, με άρματα, φιλαρμονικές και μασκαρεμένες συντροφιές, κατευθύνεται στην Κάτω Πλατεία για το καθιερωμένο γλέντι. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η παρέλαση του Σιόρ Καρνάβαλου, αφού διαβεί το Σαρρόκο, την οδό Γ. Θεοτόκη, τις Κάρντε Λάκουες, θα τερματίσει στην Κάτω Πλατεία όπου θα γίνει το κάψιμό του.

Σκύρος


Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει τον γέρο και την κορέλα να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών. Ο γέρος φοράει χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2 - 3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Το πρόσωπό του καλύπτεται από προβιά μικρού κατσικιού και περπατώντας με χορευτικό ρυθμό, καταφέρνει να ηχούν μελωδικά τα κουδούνια που φοράει. Η κορέλα, η ντάμα του γέρου, είναι ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο χρώμα του γέρου, έχοντας και αυτή καλυμμένο το πρόσωπό της. Το δίδυμο αυτής της σκυριανής Αποκριάς συνοδεύει πολλές φορές και ο φράγκος. Αυτός ο μασκαράς, ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού, σατιρίζει εκείνους τους Σκυριανούς που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα). Μια άλλη εκδήλωση της σκυριανής Αποκριάς είναι η τράτα, που είναι αναπαράσταση της ναυτικής ζωής, όπου ψαράδες στην πλειονότητά τους σατιρίζουν έμμετρα καταστάσεις και γεγονότα που αφορούν στην ελληνική καθημερινότητα. Την Καθαρή Δευτέρα, σχεδόν όλοι οι Σκυριανοί με παραδοσιακές τοπικές στολές κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού και χορεύουν και τραγουδούν σκυριανά τραγούδια.

Καρναβάλι στη Θεσσαλία


Τύρναβος

Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι του Τυρνάβου, την Τρίτη, πριν από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ξεκινούν τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Διονύσου, που κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα με το Μπουρανί (χορτόσουπα χωρίς λάδι). Μπουρανί για τους ντόπιους και "γιορτή του Φαλλού" για τους επισκέπτες είναι το έθιμο που έχει καθιερωθεί στον Τύρναβο, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία και γι' αυτό η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ελασσόνα

Εδώ και 12 χρόνια, στην Ελασσόνα πραγματοποιείται ένα ξεχωριστό καρναβάλι. Πρόκειται για το Ιπτάμενο Καρναβάλι, στο οποίο παίρνουν μέρος αιωροπτεριστές- καρνιβαλιστές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων των σπορ- και όχι μόνο. Η αφετηρία της ξεχωριστής ... ιπτάμενης αποκριάτικης «παρέλασης» της Ελασσόνας βρίσκεται στην κορυφογραμμή λίγο έξω από την πόλη της Ελασσόνας, δίπλα στο δημοτικό διαμέρισμα του Δρυμού. Από εκεί πετούν οι μεταμφιεσμένοι αιωροπτεριστές μέχρι να προσγειωθούν στις υπώρειες του βουνού, όπου τους υποδέχονται πλήθος κόσμου.

Καρναβάλι στην Ήπειρο


Άρτα

Κάθε χρόνο γίνεται το Καρναβάλι Γυναικών. Είναι μια εκδήλωση που οργανώνεται από ομάδες γυναικών (αποκλειστικά). Κάθε Τετάρτη πριν από τις Απόκριες κάνουν παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ντυμένες με αποκριάτικες στολές, για να καταλήξουν σε κάποιο από τα κέντρα της πόλης για ξεφάντωμα.

Ιωάννινα

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γιορτάζονται οι Τζαμάλες, δηλαδή μεγάλες φωτιές, όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους.

Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται και το περίφημο γαϊτανάκι.

Πρέβεζα

Κι εδώ κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Καρναβάλι των Γυναικών. Είναι ένα έθιμο πολλών δεκαετιών, που απαιτεί συμμετοχή μόνο γυναικών. Την Τσικνοπέμπτη γίνεται παρέλαση των γυναικών που συμμετέχουν, καθώς και αρμάτων.

Επίσης ο Δήμος Πρέβεζας γιορτάζει τα Κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό και σαρακοστιανά εδέσματα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποσυνδέονται επιδόματα-συντάξεις από τη μείωση του κατώτατου μισθού



Κατατίθεται εντός της ημέρας τροπολογία στη Βουλή.

Η αποσύνδεση των επιδομάτων και των συντάξεων από την μείωση του κατώτατου μισθού, που θεσπίστηκε κατ΄ απαίτηση της τρόικας και θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, προβλέπεται σε τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έλαβε σχετική έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι με την τροπολογία δεν θα επηρεαστούν τα σημερινά επίπεδα των συντάξεων και των επιδομάτων που καταβάλλονται εξ αιτίας της μείωσης των κατώτατων μισθών.


Διαβάστε περισσότερα...

Καινοτομικά γάντια μετατρέπουν τις κινήσεις των χεριών σε ομιλία



Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας για τους κωφάλαλους.

Μια ομάδα μηχανικών, από το πανεπιστήμιο Columbia της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν αναπτύξει ένα ζευγάρι γάντια που μπορούν να διαβάζουν χειρονομίες και να τις μετατρέπουν σε ομιλία και τραγούδι, προσφέροντας δυνητικά σε κωφούς ανθρώπους έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας.

Το έργο ονομάζεται «Digital Ventriloquized Actor - DIVA» και επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Columbia, Sidney Fels. Τα γάντια αναπαράγουν τις κινήσεις των φωνητικών χορδών μέσω των χειρονομιών, οι οποίες διαβάζονται από ένα σύστημα αισθητήρων και παράγουν τους ήχους.

Το δεξί γάντι διαθέτει ένα 3D σύστημα αισθητήρων κίνησης, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύουν εάν το χέρι σας είναι ανοιχτό ή κλειστό. Όταν χέρι ανοίγει, το DIVA παράγει ήχους φωνηέντων (αντιγράφοντας τα χείλη, τα οποία πρέπει να είναι ανοιχτά για να παράγουν φωνήεντα). Όταν το χέρι κλείνει, δημιουργούνται ήχοι συμφώνων. Επιπλέον, το αριστερό γάντι διαθέτει αισθητήρες μεταξύ των δαχτύλων και κλείνοντας δύο δάχτυλα μεταξύ τους, παράγονται χειλικά σύμφωνα, όπως το «π» και το «β».

Ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το DIVA μοναδικό, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τραγουδάει. Οι 3D αισθητήρες επιτρέπουν στο σύστημα να εντοπίζει τη θέση και τη στάση του δεξιού χεριού στο χώρο, έτσι ώστε κουνώντας το χέρι πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά να παράγονται διαφορετικοί τόνοι στον ήχο. Επιπλέον, ένα πεντάλ στα πόδια του χρήστη, του επιτρέπει να ελέγχει την ένταση του ήχου.

Όπως θα παρατηρήσετε και στο παρακάτω βίντεο, τα αποτελέσματα του DIVA είναι λίγο ανατριχιαστικά αλλά θέτει τις βάσεις για έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας για τους κωφάλαλους. Επιπλέον, για τη πλήρη κατανόηση του συστήματος, απαιτούνται 100, περίπου, ώρες πρακτικής εξάσκησης για την εκμάθηση όλων των ήχων.




Διαβάστε περισσότερα...

Χειρίσου τον υπολογιστή με τα μάτια



EyeCan από τη Samsung.

Είναι σαφές πια ότι η αλληλεπίδραση με υπολογιστές και γενικώς έξυπνες συσκευές περνάει σε άλλα επίπεδα. Μετά το Siri λοιπόν της Apple, η Samsung απαντά με το eyeCan.

To eyeCan είναι μια eye-tracking τεχνολογία η οποία επιτρέπει στο χρήστη να χειρίζεται τους υπολογιστές και τις λοιπές συσκευές μόνο με το βλέμμα του. Μια ειδική κάμερα ακολουθεί το βλέμμα του χρήστη μετακινώντας τον κέρσορα χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση ποντικιού. Μάλιστα φαίνεται ότι η Samsung επιθυμεί η τεχνολογία eyeCan να αναπτυχθεί ραγδαία.

Αποφάσισε λοιπόν να κάνει την τεχνολογία eyeCan open-source προκειμένου να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν developers απ' όλο τον κόσμο και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν τη συνεχή βελτίωση της.



Διαβάστε περισσότερα...

Τετραπληγικοί μπορούν να ελέγχουν το καρότσι με τη γλώσσα



Πρωτοποριακή συσκευή από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Georgia.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Georgia δίνουν χαρά σε πολλές οικογένειες, καθώς δημιούργησαν μια συσκευή που επιτρέπει στους τετραπληγικούς να κινούν το ηλεκτρικό αναπηρικό τους καροτσάκι με τις κινήσεις της γλώσσας τους.

Η εφεύρεση ονομάζεται Tongue Drive System και έχει μια ειδική συσκευή που μπαίνει στον ουρανίσκο. Πρόκειται για αισθητήρες που αναγνωρίζουν τις κινήσεις της γλώσσας. Οι αισθητήρες τροφοδοτούνται με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου. Στη συνέχεια τα «σήματα» που παίρνουν οι αισθητήρες στέλνονται σε ένα iPhone ή iPad ή iPod Touch και από εκεί το καρότσι πραγματοποιεί της εντολές του χρήστη.

Ο βοηθός καθηγητή, Maysam Ghovanloo, δήλωσε: «Τοποθετώντας τους αισθητήρες μέσα στο στόμα, κατασκευάσαμε το Tongue Drive System με αυξημένη μηχανική σταθερότητα και άνεση που το κάνουν να περνά σχεδόν απαρατήρητο. Η οδοντική συσκευή προσαρμόζεται γύρω από τα δόντια με κλείστρα από οδοντιατρικό κερί, για να μην υπάρχουν ενοχλήσεις».







Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τοπίο στην φορολογία των ακινήτων



Μείωση συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων σχετικά με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα αλλά και της ελάφρυνσης των πολιτών, όμως διαπιστώθηκε ότι τα περιθώρια είναι στενά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμμετέχοντες στάθηκαν ιδιαίτερα στην πρόταση, που έχουν υποβάλει τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η οποία προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση, 20%, χωρίς αφορολόγητο όριο, στα εισοδήματα από ενοίκια, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και από καταθέσεις.

Δηλαδή, οι τόκοι, που εισπράττουμε από τα χρήματα των τραπεζικών μας λογαριασμών, να φορολογηθούν διπλάσια (από το σημερινό 10%)!

Από την άλλη πλευρά, η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων θα σημάνει ελάφρυνση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, αφού τώρα το συγκεκριμένο εισόδημα φορολογείται στην κλίμακα, δηλαδή έως και 45%, ενώ επιβαρύνεται και με το συμπληρωματικό φόρο, που είναι από 1,5% έως 3%.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολόγηση των ακινήτων, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που υπάρχει άλλωστε και στο νέο μνημόνιο, ενώ προχωρά και η ενοποίηση φόρων σε έναν.

Δηλαδή, ο νέος υπερ-φόρος θα περιλαμβάνει το χαράτσι της ΔΕΗ, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που σε κάθε περίπτωση θα αυξηθούν λόγω της αναπροσαρμογής των φορολογητέων τιμών.

Για τις επιχειρήσεις, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μείωση της φορολόγησης, χωρίς να έχει κλειδώσει το πόσο. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει ενιαίο συντελεστή για μερίσματα και αδιανέμητα κέρδη στο 15%. Δεν αποκλείεται, όμως, για τα διανεμόμενα ο συντελεστής να είναι κατά τι μεγαλύτερος, όχι όμως πάνω από 20%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις μάλλον θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.



Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτια και την Κυριακή



Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει 28.560 ευρώ για τη σίτιση των απόρων.

Ένα πιάτο φαγητό και τις Κυριακές θα προσφέρει στους άπορους πολίτες ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η διανομή των συσσιτίων αφορά 300 άτομα και θα γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Λέσχης. Το γεύμα θα περιλαμβάνει σαλάτα, το κυρίως γεύμα, ψωμί και φρούτο.

Η προσφορά του κοινωνικού συσσιτίου σε ευπαθείς ομάδες θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Από την οικονομική επιτροπή του δήμου εγκρίθηκε ήδη ομόφωνα η διάθεση του ποσού των 28.560 ευρώ για την παροχή της κυριακάτικης σίτισης. Το κονδύλι θα επιβαρύνει τη διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών στον προϋπολογισμό «Δαπάνες σίτισης και περίθαλψης» για το έτος 2012.

Για την υλοποίηση του συσσιτίου, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με συμβαλλόμενους το δήμο Θεσσαλονίκης, τον οποίο εκπροσωπεί ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φτηνό» προσθετικό πόδι σχεδίασε ερευνητής



Θα βελτιώσει τη ζωή ακρωτηριασμένων ανθρώπων.

Ένα «βιονικό φτηνό γόνατο» σχεδίασε ένας ερευνητής στο Τορόντο, το οποίο όπως δήλωσε ελπίζει ότι θα βελτιώσει τις ζωές των ακρωτηριασμένων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το σχέδιο ανήκει στον Γιαν Άντρισεκ. Είναι φθηνότερο και απλούστερο από τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα προσθετικά μέλη κι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε υγρά και αμμώδη κλίματα, ανέφερε το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Ο Άντρισεκ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι το νέο προσθετικό μέλος που έχει σχεδιάσει θα επιτρέψει στους ακρωτηριασμένους ανθρώπους που θα το αποκτήσουν «να κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν», εάν «η αποκατάσταση γίνει σωστά».

Ο ερευνητής του Holland Bloorview Kids Rehabilitation Centre αναμένει ότι το προσθετικό μέλος (γόνατο και πόδι) θα κοστίζει περίπου 200 δολάρια. Η συνηθισμένη τιμή των προσθετικών μελών ανέρχεται σε χιλιάδες δολάρια.

Ο Άντρισεκ εργάζεται στο σχέδιο αυτό επί έξι χρόνια. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, του δόθηκε επιχορήγηση από το Grand Challenges Canada ώστε το βιονικό αυτό μέλος να είναι διαθέσιμο στον Καναδά και σε αναπτυσσόμενες χώρες σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο ερευνητής είπε ότι θέλει να δοθεί στα ακρωτηριασμένα παιδιά αλλά και στους ενήλικους στον αναπτυσσόμενο κόσμο η δυνατότητα να βαδίσουν ξανά, προσθέτει το CBC News.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία προκαλεί η καρδιακή ανεπάρκεια



Οι πάσχοντες στην Ελλάδα είναι 200.000.

Το 30% έως 40% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στον πρώτο χρόνο από την πρώτη τους εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ετσι η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί την πλέον δόκιμη θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς.

Ανησυχία προκαλεί η συχνότητα εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας. Ορισμένες μορφές της, όπως η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, διαγιγνώσκονται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες.

Οι πάσχοντες στην Ελλάδα είναι 200.000 και περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από αυτούς. Το κόστος της νόσου είναι τεράστιο και εκτιμάται ότι απορροφά το 2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, Σταμάτης Αδαμόπουλος, και ο αντιπρόεδρος, Γεράσιμος Φιλιππάτος, στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, που έγινε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, στην ελληνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς υπάρχουν 36 ασθενείς σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας και από αυτούς οι 16 φέρουν συσκευή μηχανικής υποστήριξης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο συχνό στις γυναίκες το «σιωπηρό» έμφραγμα



Νέα έρευνα ανέλυσε ιατρικά αρχεία ενός εκατομμυρίου ασθένων.

Συχνότερη είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο γυναικών χωρίς πόνους στο στήθος ή δυσφορία έχοντας υποστεί έμφραγμα σε σχέση με τους άντρες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η έλλειψη συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει στην αργοπορημένη παροχή ιατρικής φροντίδας και στην παροχή διαφορετικής θεραπείας, υποστηρίζουν οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

«Μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι παθαίνουν έμφραγμα», είπε ο Τζον Κάντο της κλινικής Watson στο Λέικλαντ της Φλόριντα, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι παρόλο που τα αποτελέσματα βασίζονται στη μελέτη ενός εκατομμυρίου και πλέον ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα, η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο

«Αν τα συμπεράσματά μας αληθεύουν, θα έλεγα ότι πρέπει να τροποποιήσουμε το μήνυμα ‘ένα κοινό για όλους σύμπτωμα’ και να πούμε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ασυμπτωματικό έμφραγμα», δήλωσε στο Reuters ο Κάντο.

Αυτή η «μη τυπική εμφάνιση» μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ανεξήγητο λαχάνιασμα ή πόνο σε περιοχές όπως η γνάθος, ο λαιμός, οι βραχίονες του χεριού, η πλάτη και το στομάχι.

Ο Κάντο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από μια εθνική βάση δεδομένων ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα από το 1994 ως το 2006, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,1 εκατομμυρίων ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε σχεδόν 2.000 νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 31% των ανδρών και το 42% των γυναικών δεν είχαν αισθανθεί πόνο στο στήθος ή δυσφορία.

Οι γυναίκες παθαίνουν συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία για πρώτη φορά έμφραγμα σε σχέση με τους άνδρες. Στη συγκεκριμένη μελέτη, η διαφορά στην ηλικία ήταν κατά μέσο όρο επτά χρόνια. Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας να εμφανίσουν πόνο στο στήθος. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στις ηλικίες 45 με 65 και παύει να ισχύει μετά την ηλικία των 75.

Μια παρόμοια τάση, με μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, αφορά και την πιθανότητα θανάτου. Σχεδόν το 15% των γυναικών πέθαναν στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα σε σχέση με ένα 10% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Οι νεότερες γυναίκες που δεν αισθάνονται πόνο στο στήθος έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους άνδρες συνομήλικούς τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στη Βρετανία



Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών στοιχίζει 2,7 δισ. λίρες το χρόνο στο σύστημα Υγείας.

Διαστάσεις ολέθρου παίρνει η κατανάλωση αλκοόλ στην Αγγλία και την Ουαλία με περίπου 210.000 άνθρωπους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους πρόωρα, τα επόμενα 20 χρόνια.

Το ένα τρίτο των θανάτων αυτών θα προκληθούν από ασθένειες του ήπατος, προειδοποιούν ειδικοί, τονίζοντας οτι αυτό αρκεί για να τιναχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας στον αέρα.

Δυστυχήματα, βιαιότητες και αυτοκτονίες ή ασθένειες όπως υπέρταση, εγκεφαλικά, καρκίνος και καρδιακά νοσήματα ευθύνονται για τους θανάτους αυτούς, επισημαίνουν οι ειδικοί σε έκθεση του δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ο Ιαν Γκίλμορ, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Ιατρικού Κολεγίου και ένας από τους εισηγητές της έκθεσης, τονίζει πως «είναι απολύτως θέμα της βρετανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αλκοόλ στη χώρα και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του χειρότερου σεναρίου» .

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα μέτρα που ελήφθησαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του '80 είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών κατά 1/3 μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην πτώση κατά 12% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την υπόσχεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα πατάξει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την οποία αποκάλεσε «σκανδαλώδη» και στοιχίζει 2,7 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίκτυο αλληλεγγύης για σίτιση και στέγαση ευπαθών ομάδων



Σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ιωαννίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύσκεψη των υπηρεσιών και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, με αντικείμενο τη διερεύνηση και καταγραφή των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ανάλογες συσκέψεις είχαν προηγηθεί στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας. Επιδίωξη της πρωτοβουλίας, είναι η συνεργασία των φορέων και η αποτελεσματική συμβολή τους στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για την στήριξη των ευπαθών ομάδων σε ζητήματα σίτισης και στέγασης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων που ενδεχομένως παρουσιαστούν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων διαφάνηκαν προβλήματα σίτισης, κατά κύριο λόγο, σε ευπαθείς ομάδες της περιοχής, εκτιμήθηκε όμως πως αυτά, μέχρι στιγμής, είναι αντιμετωπίσιμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικό... πρατήριο καυσίμων!



Θα είναι έτοιμο σε περίπου 5 μήνες στο Αγρίνιο.

Στη λειτουργία δημοτικού πρατηρίου καυσίμων προχωρεί ο δήμος Αγρινίου από το οποίο θα εφοδιάζονται αποκλειστικά τα οχήματα του δήμου. Το πρατήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του πρώην δήμου Στράτου και στόχος του δήμου δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση πόρων.

Το πρατήριο, σύμφωνα με την μελέτη, θα είναι έτοιμο σε περίπου 5 μήνες και θα διαθέτει αποκλειστικά πετρέλαιο κίνησης για τα δημοτικά οχήματα, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο aerasfm.gr. Έτσι ο δήμος Αγρινίου θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 6% με 8% από τη διαφορά της λιανικής τιμής, αφού η τροφοδοσία του θα γίνεται με τιμές χονδρικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια «θερμή αγκαλιά» από την ΟΠΑΠ



Θα ζεστάνει… 18 Ιδρύματα της χώρας.

Την προμήθεια από 2.500 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης σε 18 Ιδρύματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανέλαβε η ΟΠΑΠ Α.Ε.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, «η οποία φέτος, λόγω των συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως οι άστεγοι, τα παιδιά και όσοι αδυνατούν να διασφαλίσουν ακόμη και τη στοιχειώδη σίτισή τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Τα Ιδρύματα τα οποία ενισχύονται με πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα εξής:

«Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου» για το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» (Ν. Αιτωλοακαρνανίας), «Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)» για τον «Κοινωνικό Ξενώνα Καρέα» (Ν. Αττικής), «Σκαγιοπούλειο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αχαΐας» (Ν. Αχαΐας), «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Δράμας" (Ν. Δράμας), «Γενικό Νοσοκομείο Πύργου (Ανδρέας Παπανδρέου)» για το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)» (Ν. Ηλείας), το «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λεχαινών» (Ν. Ηλείας), το «Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας» για το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» (Ν. Ημαθίας), το «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης», για το Παράρτημά του «Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Πόμπιας Ηρακλείου» (Ν. Ηρακλείου), «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Θεσπρωτίας» (Ν. Θεσπρωτίας), «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Καβάλας» (Ν. Καβάλας),

«Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής» (Ν. Κομοτηνής), «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου» (Ν. Λασιθίου), «Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας» για το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» (Ν. Μεσσηνίας), «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ρεθύμνου» (Ν. Ρεθύμνου), «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Φθιώτιδας» (Ν. Φθιώτιδας), «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Φθιώτιδας» (Ν. Φθιώτιδας).


Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα εκγύμνασης ΑμεΑ στο γυμναστήριο του ΑΠΘ



Θα λειτουργήσουν από το τέλος του μήνα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το πανεπιστημιακό γυμναστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βελτίωσε τις υποδομές και τις υπηρεσίες του βελτίωσε το πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ, με στόχο να υποδεχτεί τα μέλη του - προσωπικό και φοιτητές - με κινητικά προβλήματα, που θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται πλέον σε εξειδικευμένα προγράμματα.

Το πανεπιστήμιο εξασφάλισε την προσβασιμότητα του χώρου για τα ΑμεΑ, αλλά και τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό εκγύμνασης, με στόχο να λειτουργήσουν από το τέλος του μήνα μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2012, πιλοτικά προγράμματα άσκησης φοιτητών και προσωπικού του ΑΠΘ με αναπηρίες.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα Φυσικής Δραστηριότητας, Ενδυνάμωσης και Αναψυχής οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε κατάλληλα δομημένα προγράμματα άσκησης, αλλά και σε εξατομικευμένη εκγύμναση.

Για την εφαρμογή του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι των αθλητικών εγκαταστάσεων του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, ενώ για την εγγραφή απαιτείται έκδοση κάρτας εισόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώνονται οι αγρότες για τις καταστροφές του 2011



Από σήμερα καταβάλλονται χρήματα σε 7.546 δικαιούχους
.
Αποζημιώνονται σήμερα οι αγρότες για ζημιές στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή με το ποσό των 8.579.557 ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ. Τα χρήματα θα καταβληθούν σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.546 δικαιούχων.

Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε πολλές περιοχές της χώρας το 2011.

Ο ΕΛΓΑ ενημερώνει τους παραγωγούς που έχουν ζημιωθεί εντός του 2011, έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής και έχουν καταβάλει το σύνολο της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου 2012, ότι το σύνολο των αποζημιώσεων θα τους έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, εκτός από τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2011 οι οποίες θα αποζημιωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012.


Διαβάστε περισσότερα...