Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

«Ορισμός του καρτέλ η συμπεριφορά των προμηθευτών»



Σφοδρή επίθεση του υπουργού Υγείας.

Σκληρούς χαρακτηρισμούς έκανε για τη συμπεριφορά των προμηθευτών ορθοπεδικών υλικών των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρα Βαρδίκου, σχετικά με τις προμήθειες και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, χαρακτήρισε άθλια τη συμπεριφορά τους, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί τους, τονίζοντας ότι είναι «ο ορισμός του καρτέλ».

Ο κ. Λοβέρδος διεμήνυσε ότι το υπουργείο του δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει η ηλεκτρονική δημοπρασία για τα ορθοπεδικά υλικά.

«Αλλάξαμε τη θλιβερή εικόνα της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Επί 17 χρόνια που πληρώνονταν με καθυστερήσεις και υπερτιμολογούσαν τα φάρμακα δεν φαινόταν να τους ενοχλούσε. Σήμερα απειλούν κάθε τόσο με εμπάργκο. Στην συνάντηση που είχαμε επέδειξαν άθλια συμπεριφορά μη κατανόησης και προόδου. Συμπεριφέρθηκαν με συμπεριφορά καρτέλ μόλις άκουσαν ποια είναι τα όρια. Ο ορισμός του καρτέλ.» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Και συνέχισε: «Τι νομίζουν; Θα υποχωρήσουμε; Όχι. Αυτοί θα υποχωρήσουν. Πληρώνονταν κάθε έξι χρόνια και φτάνουμε σήμερα, να καλύπτουμε πληρωμές μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και να απειλούν. Είναι ώρα να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται τα υλικά για φάρμακα».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο, αφού συσκεφθεί με τις ελληνικές, αλλά και τις πολυεθνικές εταιρίες, θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναπτυξιακή πολιτική και τα γεννόσημα φάρμακα.

Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι υπέγραψε ήδη την αποπληρωμή των προμηθευτών και εντός των επόμενων ημερών θα τους καταβληθούν 230 εκ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι τις οφειλές των νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι λάθη κάνετε στη διατροφή των παιδιών σας



Σταματήστε να τα κακομαθαίνετε.

Θέλετε να μάθετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά και να αποφεύγει τα λάθη; Τότε πρέπει να διαβάζετε, να ενημερώνετε και να προσπαθείτε για τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά πρέπει πάντα να προσέχετε για να μην κάνετε άσκοπα λάθη.

Ένα από αυτά είναι να καθαρίζετε το πιάτο σας. Τα υγιή παιδιά τρώνε πάντα όταν πεινάνε και σταματούν το φαγητό, μόνο όταν χορταίνουν.

Μόνο εκείνα ξέρουν πότε χορταίνουν και γι’ αυτό δεν πρέπει να αναγκάζονται να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Το να τα διδάξετε να τρώνε δηλαδή βάσει της πείνας τους και του κορεσμού τους θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν μία φυσιολογική σχέση με το φαγητό.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες. Και γι’ αυτό πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να δίνετε στο παιδί σας μικρές προς μέτριες μερίδες με εξαίρεση τα λαχανικά.

Πρέπει επίσης να σταματήσετε να υπόσχεστε ότι εάν φάνε το φαγητό τους, θα τους δώσετε κάτι άλλο. Κι αυτό γιατί με την τακτική αυτή, τα παιδιά μαθαίνουν κακές συνήθειες. Και να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να τους απαγορεύετε να τρώνε γλυκά.

Μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι όταν δεν τους επιτρέπουμε να τρώνε γλυκά, τότε αυξάνεται κατά πολύ η επιθυμία τους να τα δοκιμάσουν και είναι πολύ πιθανό να τα καταναλώσουν χωρίς ίχνος μέτρου όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Ακόμη και το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος δεν τους κάνει καλό. Γι’ αυτό να θυμάστε ότι πρέπει να λαμβάνουν τρία γεύματα ημερησίως και δύο σνακ και το κάθε γεύμα να μην καταναλώνεται σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποφύγετε τις «δίαιτες-αστραπή»



Σίγουρα θα ξαναπάρετε τα κιλά με απώλειες για την υγεία σας.

Το διαπιστωμένο πολλές φορές φαινόμενο, χάνω-ξαναπαίρνω γρήγορα τα χαμένα κιλά, είναι μόνιμος εχθρός για τη δίαιτα. Είναι αρκετά συχνό όσοι χάνουν όλα ή λίγα από τα περιττά τους κιλά να τα ξαναπαίρνουν ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις δίαιτες αστραπή όπως συχνά τις αποκαλούμε η απώλεια σωματικού βάρους οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών μας, ενώ η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται κυρίως στη αποθήκευση λίπους.

Οι άνθρωποι κάνουν δίαιτα πολλές φορές με λανθασμένο τρόπο. Θέλουμε τη λύση του προβλήματος τώρα, ασχέτως αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα ένα ωραίο πρωινό κόβουμε ξαφνικά το φαγητό σε μεγάλο βαθμό για να είμαστε αδύνατοι επειδή πλησιάζει το καλοκαίρι και θα πρέπει να εμφανιστούμε στην παραλία με μαγιό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζουμε τον οργανισμό μας σε ένα βασανιστικό στρες, οδηγώντας στην απώλεια νερού και μυϊκού ιστού.

Ο οργανισμός μας όμως έχει σαν προτεραιότητα να αναπληρώνει τον μυϊκό ιστό στην πρώτη δυνατή ευκαιρία που θα του δοθεί. Μετά τους αυστηρούς αρχικούς περιορισμούς κατά την δίαιτα, ξεκινά η κατανάλωση τροφής χωρίς περιορισμούς, ο οργανισμός αντιδρά και έχει τάση στις λιπαρές τροφές που έχουν αυξημένο ενεργειακό φορτίο.

Παγίδα για την γρήγορη επανάκτηση του βάρους μας είναι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι που κάνουν δίαιτες αστραπή στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τον νέο αδυνατισμένο εαυτό τους ξεχνούν το πρωινό γεύμα. Έτσι φυσικά δεν λειτουργεί σωστά η αίσθηση της όρεξης, με αποτέλεσμα να πέφτει κατακόρυφα η γλυκόζη του αίματος και συνεπώς να ανοίγει η επιθυμία μας για γλυκό ή για οτιδήποτε άλλο πρόχειρο φαγητό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, εμείς οι ειδικοί επιμένουμε στη σημασία των πέντε τουλάχιστον μικρών γευμάτων την ημέρα, ούτως ώστε ο οργανισμός μας να παίρνει σε τακτά χρονικά διάστημα, περίπου κάθε 3 ώρες, την απαιτούμενη ενέργεια χωρίς να ψάχνεται για «διατροφικούς πειρασμούς».

Οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουν οι άντρες ημερησίως είναι 2.800 Kcal, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 2.200 Kcal. Αυτά όμως ίσχυαν παλαιοτέρα τότε που η εργασία ήταν στενά συνδεδεμένη με τη σωματική καταπόνηση και επομένως ο μυϊκός ιστός είχε ανάγκη από περισσότερη ενέργεια. Σήμερα όμως το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων κάνει καθιστική ζωή ακόμη και την ώρα της εργασίας. Έτσι ο οργανισμός χρειάζεται σαφώς λιγότερες θερμίδες για να διατηρηθεί διαφορετικά θα παχύνει.

Επομένως για να διατηρήσει κάποιος το βάρος του πρέπει να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, διαφορετικά πρέπει να ελάττωση την θερμιδική πρόσληψη περίπου κατά 500 θερμίδες.

Πάντως, μεγάλη σημασία στη διατήρηση του ιδανικού του βάρους έχει και το πόσο δραστήριος και αθλητικός τύπος ήταν στην παιδική του ηλικία και κατά πόσο ήταν κανονικός στα κιλά του. Αυτό συμβαίνει γιατί έως τα έξι χρόνια της ζωής μας διαμορφώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων του σώματος μας. Συνεπώς ένα παχύσαρκο παιδί ως ενήλικας έχει περισσότερες αποθήκες λίπους και άρα περισσότερη ενέργεια σε σχέση με άλλους.

Η λύση επομένως είναι η αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας, η υιοθέτηση των αρχών της σωστής διατροφής με την παράλληλη εφαρμογή μιας ήπιας και ισορροπημένης δίαιτας με την ταυτόχρονη αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε κιλά τρώγοντας σε… κόκκινα πιάτα



«Φρενάρουν» την επιθυμία για κατανάλωση.

Αν έχετε δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να χάσετε κιλά και δεν τα έχετε καταφέρει, μην απογοητεύεστε. Τη λύση θα σας τη δώσουν Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν ομολογουμένως παράδοξο τρόπο δίαιτας που βασίζεται στο… κόκκινο χρώμα.

Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, το σερβίρισμα γευμάτων και ποτών σε κόκκινα πιάτα και ποτήρια αντίστοιχα, μειώνει την κατανάλωσή τους κατά 40%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόκκινο χρώμα «φρενάρει» την κατανάλωση καθώς παραπέμπει στην ιδέα «του κινδύνου και της απαγόρευσης».

Στην πρώτη φάση της έρευνας συμμετείχαν 41 φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να πιουν τσάι, από ποτήρια με κόκκινη και μπλε σήμανση. Στην περίπτωση των κόκκινων φλιτζανιών η κατανάλωσή τους εμφάνιζε έναν περιορισμό της τάξεως του 44%.

Στο δεύτερο στάδιο, ζητήθηκε από 109 άτομα να φάνε 10 πρέτζελ τα οποία ήταν τοποθετημένα σε κόκκινα, μπλε και άσπρα πιάτα. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που κλήθηκαν να τα καταναλώσουν από το κόκκινο πιάτο φάνηκαν πιο λιτοδίαιτοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Συζητούνται νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα Δωδεκάνησα



Ταχύπλοα για Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.

Την σύνδεση της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με τα Δωδεκάνησα, με ταχύπλοα πλοία, επιδιώκουν οι τοπικοί φορείς των νησιών.

H σύνδεση της Σάμου με τα Δωδεκάνησα με ταχύπλοο ήταν το θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου, του νυν και του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Δωδεκάνησος SEAWAYS».

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να δρομολογήσει «καταμαράν» στην γραμμή Σάμος-Ικαρία -Φούρνοι και Δωδεκάνησα για τουλάχιστον 7 μήνες το χρόνο ώστε να επιτευχθεί αναπτυξιακή πορεία για τα νησιά.

Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τρία περίπου χρόνια και η προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου Σάμου είχε προβεί σε ενέργειες συνεργαζόμενη με το Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου και είχαν στείλει από κοινού υπόμνημα στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στις αρχές Οκτωβρίου στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους θεωρούσαν την σύνδεση αυτή αναπτυξιακή ενέργεια για τις δύο περιοχές.

Από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης θα διαμορφωθεί συνολική πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο για να προωθηθεί και να υπάρξει η ανάλογη επιδότηση της γραμμή.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς θέρμανση το ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Τρίπολη



Την καταγγελία ότι οι ασθενείς κοιμούνται με τα ρούχα τους έκανε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.

Στην καταγγελία ότι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Τριπόλεως οι ασθενείς κρυώνουν και έχουν κακή διατροφή, προχώρησε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΜάριοςΤυροβολάς.

Ο κ. Τυροβολάς υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά αυτή την περίοδο γίνεται εντονότατο, λόγω των πολικών θερμοκρασιών που σημειώνονται το τελευταίο δεκαήμερο στο οροπέδιο της Μαντινείας. Με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -10, ανέφερε, οι ασθενείς σκεπάζονται με βαριά ρούχα και κοιμούνται με τα ρούχα τους γιατί κρυώνουν, αφού τα καλοριφέρ ανοίγουν τριάμισι ώρες το πρωί και άλλες τρεις το απόγευμα, ενώ πρόσθεσε πως οι ασθενείς του νοσοκομείου, λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν, έχουν ανάγκη θέρμανσης, γιατί κινδυνεύουν από υποθερμία.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος σε σημαντικό ποσοστό με συνέπεια να γίνονται περικοπές στη θέρμανση και στη διατροφή, την οποία χαρακτήρισε ως κακή. Παράλληλα ζήτησε να στηριχθεί το ίδρυμα, το οποίο, όπως είπε, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου για κλείσιμο, συμβαίνει το αντίθετο καθώς το νοσοκομείο έχει 800 εισαγωγές τον χρόνο και κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο γεμίζουν τα 100 κρεβάτια που διαθέτει και οι ασθενείς που φτάνουν από όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, νοσηλεύονται σε ράντζα.

Η διοικητής της ενιαίας διοίκησης Παναρκαδικού και Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης Ελένη Σιουρούνη, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτήρισε ως υπερβολικές τις καταγγελίες του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του ψυχιατρικού νοσοκομείου.

Σημείωσε ότι πετρέλαιο υπάρχει και τα καλοριφέρ λειτουργούν αρκετές ώρες το 24ωρο, ενώ συμπλήρωσε πως τις τελευταίες ημέρες με τον παγετό, σε συνεννόηση με την αναπληρώτρια διοικήτρια στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Σοφία Γκιόλα, δόθηκε εντολή να λειτουργούν επιπλέον και κάποιες ώρες την νύχτα.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για την διατροφή, είπε πως θεωρεί ότι είναι όπως πρέπει, τόνισε όμως, πως σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες θα ελεγχθούν κι εφόσον ευσταθούν θα δοθούν οδηγίες βελτίωσης.

Η κ. Σιουρούνη ανέφερε επίσης, πως με δεδομένο ότι έχει δρομολογηθεί να κλείσει το ψυχιατρικό νοσοκομείο, δεν έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι πριν από λίγο καιρό που ανέλαβε καθήκοντα και πήγε στο νοσοκομείο, έδωσε εντολή στην τεχνική υπηρεσία να προχωρήσει σε διόρθωση ορισμένων κουφωμάτων στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες θέρμανσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε αδιέξοδο οι γονείς ανάπηρων τέκνων



Ταλαιπωρία από τις νέες πρόσθετες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

Την κατηγορηματική του αντίθεση εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη σε νέες πρόσθετες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων σε εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς αυτές φέρνουν σε αδιέξοδο τους ενδιαφερόμενους.

Γονείς αναπήρων τέκνων που είχαν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, ζήτησαν τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω ξαφνικής αλλαγής των προϋποθέσεων του νόμου, αλλά ούτε μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους από την οποία αποχώρησαν.

Σε πόρισμά του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να ερευνηθεί το θέμα και να αναζητηθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι βάσισαν το αίτημα συνταξιοδότησής τους στις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις που ίσχυαν όταν παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους ή διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, το νέο νομικό πλαίσιο, στο πεδίο εφαρμογής του οποίου εντάχθηκαν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής και του λόγου για τον οποίο παραμένουν σε εκκρεμότητα, έθεσε επιπλέον προϋποθέσεις, πέραν αυτών που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής των αιτημάτων των ενδιαφερομένων.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες έχουν ήδη δικαιωθεί έπειτα από ένστασή τους στο αρμόδιο όργανο του ασφαλιστικού φορέα (τοπική, διοικητική επιτροπή).


Διαβάστε περισσότερα...

Ριάλιτι με τη ζωή γυναικών που καθηλώθηκαν σε αναπηρικό καροτσάκι



Όταν η ψυχική δύναμη νικάει κάθε δυσκολία.

Τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τα εμπόδια στην καριέρα τους πραγματεύεται ριάλιτι στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ονομασία «Push Girls».

Πρωταγωνίστριες θα είναι τέσσερις γυναίκες που είχαν την ατυχία να καθηλωθούν σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι πανέμορφες και γεμάτες αυτοπεποίθηση, γυναίκες έμειναν ανάπηρες μετά από τροχαία δυστυχήματα ή ασθένειες και έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της νέας τους πραγματικότητας.

Το ριάλιτι θα ολοκληρωθεί σε 14 επεισόδια και οι ίδιες λένε πως δέχτηκαν να λάβουν μέρος για να σπάσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, καθώς όπως διαπίστωσαν, η αναπηρία τους είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Η 36χρονη Angela Rockwood ήταν ηθοποιός και μάλιστα συμμετείχε στην ταινία «The Fast and the Furious», όταν το 2001 έμεινε παράλυτη εξαιτίας ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν μετά από ένα τέτοιο ατύχημα. Αλλά και οι τέσσερις επιλέξαμε το θρίαμβο και όχι την τραγωδία», λέει ηTiphany Adams, μοντέλο 28 ετών.

Η 42χρονη Auti Angel ήταν επιτυχημένη χορεύτρια hip-hop και έχασε την ευκαιρία να υπογράψει συμβόλαιο με γυναικείο λάτιν συγκρότημα, όταν το 1992 έπειτα από ατύχημα αναγκάστηκε να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Την τετράδα των «Push Girls» συμπληρώνει η 32χρονη Mia Schaikewitz, πρώην κολυμβήτρια, που έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω, εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής εγκεφαλικής αιμορραγίας στην ηλικία των 15.

Οι προσωπικές ιστορίες των τεσσάρων γυναικών θα κάνουν πρεμιέρα τον Απρίλιο μέσα από τη συχνότητα του Sundance.











Διαβάστε περισσότερα...

Πάγωμα μισθών απο το 2013 στον ιδ. τομέα για τρία χρόνια



- Aυτό είναι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ωστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα που έχει θέσει η τρόικα
- Προωθείται μετριοπαθέστερη λύση χωρίς να θίγεται 13ος και 14ος μισθός
- Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, απο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκάς Παπαδήμος προωθεί μετριοπαθέστερη λύση για τους μισθούς, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας δεν θίγει τις κατώτατες αποδοχές, ούτε τον 13ο και 14ο μισθό, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Σημειώνεται οτι η τρόικα, μέσω του εκπορσώπου της Κομισίον Ματίας Μορς έχει ζητήσει τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου.

Αναλυτικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:
-την καταβολή κανονικά της αύξησης 2,5% απο τον ερχόμενο Ιούλιο στον κατώτατο μισθό που προβλέπει η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
-το πάγωμα κατα την τριετία 2013-2015 του νέου κατώτατου μισθού παράλληλα με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων
-την κανονική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το σενάριο αυτό προτείνεται να προωθηθεί στη Βουλή με σχεδιο νόμου και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Τα επιχειρήματα που θα προβάλει το υπουργείο εργασίας προς την τρόικα

-Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1995-2009 κατα 26,8% δεν οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών. Οι μισθοί συμετέχουν μόνο κατα το ένα πέμπτο στον παράγοντα ανταγωνιστικότητα και μία νέα μείωση θα επέφερε μόνο μεγαλύτερη ύφεση

- Ηδη στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικό είναι οτι μείωση έως 42% προβλέπουν οι 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ εργοδοτών και σωματείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι συμβάσεις αυτές καλύπτουν συνολικά 17.531 εργαζόμενους και ήρθαν να προστεθούν στις 12 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πρίν απο την ψήφιση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον τουρισμό στην Κέρκυρα



Αφορά παράκτιους και παραδοσιακοί οικισμοί, βιότοπους και αρχαιολογικούς χώρους
.
«Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός», είναι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον τουρισμό ύψους 45εκ. ευρώ που υπέγραψε για την Κέρκυρα ο Υπουργός Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης .

Το Σύστημα Διοίκησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός», είχε σχεδιάσει και προτείνει η βουλευτής Α. Γκερέκου και έχει, διάρκεια 5 έτη (2012-2016). Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Παξών, ενώ σε συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να συμμετάσχουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς και σωματεία.

Η κύρια ζώνη παρέμβασης του προγράμματος, είναι οι παράκτιοι και παραδοσιακοί οικισμοί, οι βιότοποι καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία. Οι βασικοί άξονες δράσεων αφορούν την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος καθώς και τη διασύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τουρισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κουρά» στις μηνιαίες δόσεις των δανείων



Το χαμηλό κόστος του προσφέρει διέξοδο στα νοικοκυριά.

Σε «κούρεμα» στις μηνιαίες δόσεις τους μπορούν να προχωρήσουν όσοι δανειολήπτες εκμεταλλευθούν το ντόμινο πτώσης στα επιτόκια. Ωστόσο, για να το καταφέρουν θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν.

Το χαμηλό κόστος του χρήματος σε συνδυασμό με τα προγράμματα αναχρηματοδότησης που διαθέτουν σχεδόν όλες οι τράπεζες προσφέρουν διέξοδο στα νοικοκυριά. Τραπεζικά στελέχη προτρέπουν τους δανειολήπτες να αναζητήσουν τρόπους μείωσης των δόσεών τους προκειμένου να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται πλέον στο 1% ισοφαρίζοντας το ιστορικό χαμηλό και δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες των τραπεζών να ψαλιδίσουν τις οφειλές τους. Έτσι, ένα μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου ξεκινάει ακόμη και κάτω από το 2% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον περιθωρίου από 0,8% για όσους είχαν πάρει δάνειο το 2006-2008) και φτάνει το 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον περιθωρίου έως 3%).

Η περίοδος του φθηνού χρήματος αναμένεται να διαρκέσει, καθώς η ΕΚΤ δείχνει διατεθειμένη να κρατήσει χαμηλά ή ακόμη και να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια του ενιαίου νομίσματος μέσα στο 2012.

Έτσι, όσοι δανειολήπτες επιλέξουν κυμαινόμενο επιτόκιο είναι διασφαλισμένοι ότι για τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να δουν τη δόση τους να αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 8 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια αφορούν σε χορηγήσεις κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σημαντικά διευκολύνεται η αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών από καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, καθώς η μείωση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα ειδικά προγράμματα που διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιτρέπει στους δανειολήπτες να ρίξουν ακόμη και στο μισό την αρχική τους δόση. Ωστόσο, για το κάνουν οι τράπεζες ζητούν την ύπαρξη τριτεγγυητών και περιουσιακών στοιχείων προς προσημείωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στους δήμους



Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τον τομέα της καθαριότητας.

Οι προσλήψεις σε δήμους για προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα κλπ) επειδή αφενός αποσκοπούν στην αντιμετώπιση βασικών αναγκών των ΟΤΑ, ιδίως στην προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου το κόστος μισθοδοσίας τους δεν επιβαρύνει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καλύπτεται από τα τέλη που εισπράττονται από τους δημότες, δεν υπόκεινται στον περιορισμό του 50% (περιορισμός στις προσλήψεις σύμφωνα με το μνημόνιο), σε σχέση με τις αντίστοιχες προσλήψεις του 2010, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 3986/2011.

Αυτό επισημαίνει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός, Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας το δρόμο σε δήμους που έχουν ανάγκη από το παραπάνω προσωπικό να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αφού προηγουμένως προωθήσουν για έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/2006, όπως ισχύει.

Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ΟΤΑ εάν έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα για την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμη ότι έως τη χορήγηση των εγκρίσεων αυτών και προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, στην περίπτωση του προσωπικού καθαριότητας, ότι μπορούν να καλύψουν προσωρινά την ανάγκη με πρόσληψη προσωπικού δίμηνης απασχόλησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δήμο Ηρακλείου μέσω ίντερνετ



Εκσυγχρονίζονται οι ΟΤΑ.

Σε ένα ακόμα βήμα για την εξυπηρέτηση του δημότη προχωρά η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου με την εισαγωγή στην οικονομική υπηρεσία της συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, γράφει το cretalive.gr, που μπορεί να εφαρμόζεται από εδώ και στο εξής. Η διαδικασία είναι απλή:

1.Εγγραφή του χρήστη στο site του Δήμου

Ο χρήστης «επισκέπτεται» τη σελίδα του Δήμου, heraklion.gr, και μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-υπηρεσίες, e-πληρωμές) εγγράφεται στην Πύλη του Δήμου (Εισαγωγή των στοιχείων του αναλυτικά : όνομα, Α.Φ.Μ., δ/νση, τηλ., κωδικό πρόσβασης κ.α.).

2.Πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη

Ο δημότης για μία και μόνο φορά (την πρώτη) επισκέπτεται την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, όπου με την επίδειξη της ταυτότητάς του, γίνεται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ο έλεγχος της εγγραφής του και η σύνδεση της με την οικονομική του καρτέλα.

3.Εξαγωγή χρεώσεων στο internet

Σε 24 ώρες από την πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη, ενεργοποιείται ο λογαριασμός του και στο εξής ο δημότης έχει τη δυνατότητα μέσω διαδικτύου, να ενημερωθεί για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές του προς το Δήμο Ηρακλείου, οι οποίες προέρχονται από κάθε είδους Δημοτικά Τέλη και Πρόστιμα, (Κοινόχρηστοι Χώροι, ΤΑΠ, Δημοτικά Τέλη, Τέλη Παρεπιδημούντων, Κλήσεις, κ.α) με πλήρη ανάλυση των αρχικά βεβαιωμένων ποσών και ακριβή υπολογισμό των προβλεπόμενων προσαυξήσεων.

Mπορεί επίσης να εκτυπώσει την καρτέλα του με διάφορα κριτήρια, συγκεντρωτικά και αναλυτικά και ακόμα να πληρώσει το σύνολο αυτών των οφειλών, είτε στην τράπεζα, είτε με χρήση της πιστωτικής του κάρτας.


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια



«Μαγειρεύεται« νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έκτακτη εισφορά «μόνιμου χαρακτήρα», παρόμοια με το χαράτσι της ΔΕΗ. Η εισήγηση θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Ο συλλογισμός των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών δεν διαφοροποιείται πολύ από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς στα υπόλοιπα ακίνητα.

Όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», το υπουργείο σχεδιάζει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με βάση την αντικειμενική τους αξία. Το μέτρο εξετάζεται επειδή, μέχρι σήμερα, το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από πανάκριβα αγροτεμάχια που βρίσκονται στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και το Κολωνάκι!


Διαβάστε περισσότερα...

Ξυλουργός βρέθηκε με καρφί 8 εκατοστών στον εγκέφαλο!



Επέζησε χωρίς καμία επιπλοκή.

Ο 34χρονος Ντάντε Οτούλο εργαζόταν σε ένα ξυλουργείο στο Σικάγο, όταν, από λάθος, βρέθηκε με ένα καρφί 8 εκατοστών στο κεφάλι του! Ειχε πατήσει κατά λάθος τη σκανδάλη του εργαλείου με το οποίο τοποθετούσε τα καρφιά και ένα από αυτά, διαπέρασε τον εγκέφαλό του!

Ο Οτούλο, αρχικά δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί, όμως αργότερα, άρχισε να αισθάνεται ναυτία και τρομερό πονοκέφαλο. Όταν πήγε στο νοσοκομείο, οι γιατροί είδαν ότι το καρφί βρισκόταν μόλις δύο χιλιοστά από το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση!

Ο, τυχερός στην ατυχία του, Οτούλο, υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση και οι γιατροί αφαίρεσαν με επιτυχία το καρφί. Μετά την εγχείρηση, ο 34χρονος συνήλθε αμέσως και ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα!


Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε στο μήνα του μέλιτος



Την πρόδωσε η καρδιά της.

Ο μήνας του μέλιτος είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική και πολύτιμη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού. Όμως το νήμα της ζωής κόπηκε τόσο απότομα για την 27χρονη Kristy Cadman-Jones.

Το ζευγάρι έφυγε για το ρομαντικό ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία όταν συνέβη το μοιραίο.

Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος κι ενώ ζούσαν την απόλυτη ευτυχία, η καρδιά της 27χρονης Kristy έτσι απλά σταμάτησε να χτυπά.

Η οικογένεια είναι συντετριμμένη καθώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που τους βρήκε.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία που συγκινεί...


 
Ένας άστεγος αγκαλιά με ένα σκύλο σε δρόμο της Αθήνας.

Τη συγκίνηση των χρηστών του Facebook προκάλεσε μία φωτογραφία, η οποία τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του Facebook συγκεντρώνοντας εκατοντάδες likes και shares.

Η φωτογραφία δείχνει έναν άστεγο, καθισμένο στο πεζοδρόμιο, σε δρόμο της Αθήνας, και στην αγκαλιά του κρατά ένα σκύλο που κοιμάται. Ο άστεγος μάλιστα τον έχει κάτω που την κουβέρτα για να μην κρυώνει.

Πρόκειται για μια από τις φωτογραφίες, στις οποίες η εικόνα έχει τόση δύναμη ώστε τα λόγια να φαίνονται περιττά.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση ισχύος Δελτίων - Κουπονιών Μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρίες έτους 2011




ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ KOIΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ
ΤΜΗΜΑ A΄
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας: 101 87 Τηλέφωνο: 210.5224695 FAX: 210.5236027

Αθήνα, 17 /1/2012 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Αρ. πρωτ : Π3α/Φ.11/ Γ.Π. οικ.5869
ΘΕΜΑ: Παράταση ισχύος Δελτίων - Κουπονιών Μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρίες έτους 2011

Σε εφαρμογή του αρ.2 παρ. 1 εδάφιο β της υπ.αριθμ. Π3α/Φ11/Γ.Π.οικ.22865 (ΦΕΚ 458/Β’/2011) Κ.Υ.Α.
παρατείνεται η ισχύς των δελτίων - κουπονιών μετακίνησης των Ατόμων με Αναπηρίες έτους 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ


Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει εδώ.








Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για τους εξερευνητές του... μεταφυσικού



Διαλέξεις από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, συγγραφείς και δημοσιογράφους.

Ημερίδα διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού με θέματα εναλλακτικής αναζήτησης, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες διαλέξεις ακαδημαϊκών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και έγκυρων ερευνητών γύρω από ποικίλα θέματα που αφορούν το «εναλλακτικό».

Στην ημερίδα MetaCon του www.metafysiko.grθα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, ειδικά βίντεο ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας για το εναλλακτικό ταξίδι και τον κόσμο του φανταστικού, αλλά και τα αποτελέσματα μιας μεγάλης online έρευνας που διεξάγεται αυτή την περίοδο σχετικά με τις «παράξενες εμπειρίες των Ελλήνων».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» (Λέσβου 8 & Απειράνθου 1, Κυψέλη), από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες:

- Το πλήρες πρόγραμμα και τα βιογραφικά των ομιλητών στην ειδική για την ημερίδα ιστοσελίδα www.metacon.gr

- Στο email: metafysiko@hotmail.com

- Το ερωτηματολόγιο της έρευνας για τις «παράξενες εμπειρίες των Ελλήνων» (ολοκληρώνεται στις 25/1): http://edu.surveygizmo.com/s3/763736/metafysiko-survey


Διαβάστε περισσότερα...