Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τι γίνεται με τα προνοιακά επιδόματα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επειδή πολλοί φίλοι και αναγνώστες ρωτάνε και δικαιολογημένα, πότε θα καταβληθεί το δίμηνο του προνοιακού επιδόματος που οφείλεται, δηλαδή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, είπα να γράψω κάτι σχετικό και να μαζέψω κάποιες σχετικές πληροφορίες ώστε να έχουμε όλη μια εικόνα. 

Με προηγούμενο άρθρο (βλέπε πληροφορίες στο θέμα Προνοιακά επιδόματα: Πότε θα δοθούν στους δικαιούχους;) είχαμε ενημερωθεί πως η καταβολή θα γινόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Καθυστερημένα για ακόμα μία φορά δημιουργώντας πρόβλημα όπως παρουσιάζει και το ακόλουθο άρθρο, γιατί κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί από τα μέσα ή τέλη Νοέμβρη.


----------------

Κρατική ευθύνη και πάλι η καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων ένδειας


Καθυστέρηση παρατηρείται και πάλι, στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων ένδειας (απορίας) στους δικαιούχους τους. Οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων – που στο σύνολό τους, έχουν ως μοναδικό εισόδημα την κοινωνική αυτή παροχή- απευθύνονται καθημερινά στο Δήμο Χαλκιδέων, αγωνιώντας για την καθυστέρηση στην καταβολή τους.

Ευνόητο είναι ότι οποιαδήποτε ανάλογη καθυστέρηση σε περιόδους εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, είναι καταστροφική και εξαθλιωτική για τη ζωή αυτών των πολιτών.

Είναι προφανές πως στο σύστημα καταβολής των προνοιακών επιδομάτων ένδειας, παρατηρούνται συνεχώς καθυστερήσεις. Δικαιολογημένα δε, οι δικαιούχοι είναι έντονα δυσαρεστημένοι και επιπρόσθετα, φορτισμένοι από την καχυποψία και τον φόβο που δημιουργεί το κλίμα των συνεχών και γενικότερων περικοπών.

Από πλευράς Δήμου Χαλκιδέων, διευκρινίζεται ότι:
Η κοινωνική αυτή παροχή είναι Κρατική, η οποία απλώς διανέμεται στους δικαιούχους μέσω των Δήμων.

Μάλιστα, ελλείψει υπηρεσιακών δυνατοτήτων των περιφερειακών Δήμων της Εύβοιας, ο Δήμος Χαλκιδέων έχει αναλάβει (του έχει ανατεθεί) η υπηρεσιακή διεκπεραίωση της διανομής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Εύβοιας.

Κατά την πάγια διαδικασία, οι σχετικές πιστώσεις διαβιβάζονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας στο Δήμο Χαλκιδέων (όπως και σε κάθε άλλο Δήμο της χώρας που έχει αναλάβει τη διαδικασία διανομής τους), ώστε να αποσταλούν τα σχετικά εντάλματα στα ΕΛΤΑ και να καταβληθούν στους κατά νόμο δικαιούχους τους.

Όσον αφορά και στη νέα καθυστέρηση, αποσαφηνίζεται ότι:
Τα προνοιακά επιδόματα (για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2012) θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να έχουν καταβληθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Οι σχετικές πιστώσεις δεν έχουν διαβιβαστεί από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας στο Δήμο Χαλκιδέων. Παρά δε τις επίμονες ερωτήσεις της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου προς τα συναρμόδια Υπουργεία για το «πότε», επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, σε αναμονή των εξελίξεων, σε συνεργασία με ταΕΛΤΑ, βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε, όταν διαβιβαστούν επιτέλους οι σχετικές πιστώσεις στους δικαιούχους τους, να μην υπάρξει η παραμικρή πρόσθετη καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους τους.



Πηγή: http://www.eviaportal.gr

----------------

Λύση βέβαια δίνει το χθεσινό έγγραφο που βγήκε και στην διαύγεια από το αρμόδιο Υπουργείο, που εγκρίνει την επιχορήγηση στους δήμους για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.


----------------

Επιχορήγηση Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2012 με ποσό 110.406.620,26 € προς καταβολή προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012 .

ΑΔΑΒ45ΑΝ-ΛΙΖ
Αριθμός Πρωτοκόλλου 45138
Θέμα: Επιχορήγηση Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2012 με ποσό 110.406.620,26 € προς καταβολή προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012 .
Τελικός Υπογράφων Υπουργός - Ευριπίδης Στυλιανίδης -
Ημερομηνία Απόφασης: 03/12/2012
Ημερομηνία Ανάρτησης: 03/12/2012 10:06:24
Είδος Απόφασης: ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Φορέας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μονάδα Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ
Θεματική: Επιχορηγήσεις των ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)
Αρχείο: Λήψη Αρχείου


----------------

Με αυτήν την κίνηση ευτυχώς βλέπουμε πως όλα βαίνουν καλώς και θα δοθούν επιτέλους, σχετικά άμεσα, τα χρήματα στους δήμους που καταβάλουν τα επιδόματα και από εκεί στους τελικούς παραλήπτες και δικαιούχους τους. Οπότε αναμένουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία εντός του Δεκεμβρίου.

Νότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.