Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Φάρμακα και σε προχωρημένο στάδιο άνοιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βοηθούν στη βραδύτερη απώλεια της μνήμης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο μπορούν να επωφεληθούν αν συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα, καθώς θα επιβραδύνουν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Χάουαρντ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι οι ασθενείς που συνεχίζουν να παίρνουν το φάρμακο Aricept κατά της άνοιας (μια μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ), εμφανίζουν βραδύτερη απώλεια της μνήμης τους. Το εν λόγω φάρμακο συνήθως δεν συνταγογραφείται όταν οι ασθενείς είναι πια σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.

Η πατέντα για το Aricept, που είναι ίσως το πιο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για ήπιου έως μέτριου επιπέδου Αλτσχάιμερ, έληξε πρόσφατα και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν γενόσημα φάρμακα με την ονομασία donepezil. Το φάρμακο αυτό είναι ένας αναστολέας της χολινεστεράσης και βγήκε στην αγορά το 1997.

Οι βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, με βάση τα ευρήματά τους, σχεδόν διπλάσιοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παγκοσμίως θα έπρεπε να παίρνουν τέτοια φάρμακα.

«Για πρώτη φορά έχουμε σίγουρα και πειστικά στοιχεία ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μπορεί να συνεχίσει να βοηθά τους ασθενείς ακόμα και σε προχωρημένα στάδια», δήλωσε ο Χάουαρντ.

Ιδίως στην περίπτωση του Aricept (donepezil) οι ασθενείς κέρδιζαν από τέσσερις έως 12 μήνες καλύτερης μνήμης και μεγαλύτερων ικανοτήτων επικοινωνίας και εκτέλεσης διαφόρων καθημερινών λειτουργιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 35 εκατ. άτομα διεθνώς πάσχουν από άνοια και από αυτούς τα 18 εκατ. έχουν Αλτσχάιμερ, ενώ τα περιστατικά προβλέπεται ότι θα αυξάνονται συνεχώς, φθάνοντας τα 66 εκατ. το 2030 και τα 115 εκατ. το 2050.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.