Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Απλήρωτοι 5 μήνες!



Πέντε μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν να πληρωθούν οι τέσσερις εργαζόμενοι ΑμΕΑ που δούλευαν σε δύο Εταιρίες του Δήμου και αν αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα επιβίωσης σε κάθε εργαζόμενο, στην περίπτωσή τους είναι παραπάνω καθώς, κάποιοι, πρέπει να αγοράζουν και τα φάρμακά τους.

Ο δήμαρχος, κ. Στάθης Κουσουρνάς, από την αρχή είχε πει ότι το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό και ότι ήταν θέμα χρόνου να διευθετηθεί και να έρθουν στο Δήμο, καθώς περίμενε την ΚΥΑ.

Επίσης, το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, οι πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος μίλησε γι’ αυτό με τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη αλλά και τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ (σ.σ. επειδή είναι μερικώς επιδοτούμενη η εργασία τους) και απέσπασε τη δέσμευση ότι επίκειται ρύθμιση για να κλείσει το θέμα.

Δικαίως, λοιπόν, σχολιάζουν κάποιοι που παρακολουθούν το θέμα από κοντά όλον αυτό τον καιρό, ότι ο Δήμαρχος, από τη στιγμή που γνώριζε ότι επρόκειτο για θέμα διαδικαστικού χαρακτήρα που πρέπει να λυθεί, ότι η ΚΥΑ θα έβγαινε και, μάλιστα, απέσπασε και δέσμευση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, κατευθείαν από την κορυφή, θα μπορούσε να στείλει εντέλλεσθε στην ταμειακή υπηρεσία να πληρωθούν, έστω και για δύο μήνες, οι άνθρωποι αυτοί, να πάρουν δηλαδή κάποια χρήματα, ώσπου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος λειτουργεί…υπέρ το δέον με γνώμονα τους κανονισμούς, τα νομικά πλαίσια και τους τύπους, όμως, καμιά φορά, η…καρέκλα του δημάρχου είναι και για να παίρνει την ευθύνη που δεν μπορεί να πάρει άλλος κανείς, και ειδικά όταν πρόκειται για τέτοια ζητήματα…


Διαβάστε περισσότερα...

Στα σκαριά το πρώτο αντιρυτιδικό χάπι!



Κυκλοφορεί τον Οκτώβριο σε Βρετανία, Ισπανία, Καναδά.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο αντιρυτιδικό χάπι που υπόσχεται να μειώνει τις ρυτίδες όχι απ' έξω, αλλά εκ των έσω, ενεργοποιώντας γονίδια που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.

Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την μέρα και περιέχει ένα μίγμα από φυτικές ουσίες, οι οποίες είναι αυτές που ενεργοποιούν τα κατάλληλα γονίδια. Οι πρώτες δοκιμές είναι ενθαρρυντικές και δείχνουν ότι υπάρχουν όντως αποτελέσματα.

Το προϊόν έχει δημιουργηθεί από ερευνητές των εργαστηρίων της πολυεθνικής εταιρίας Unilever στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Τζον Κέισι.

Αν η αποτελεσματικότητά του χαπιού επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο αντιρυτιδική θεραπεία που έχει αποτελέσματα ξεκινώντας αντίστροφα, δηλαδή από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (τη δερμίδα) και όχι από τα επιφανειακά (την επιδερμίδα).

Ανεξάρτητοι επιστήμονες εξέφρασαν πάντως επιφυλακτικότητα μέχρι να υπάρξει η σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό δερματολογικό περιοδικό.

Η Unilever προτίθεται, σε πρώτη φάση, να κυκλοφορήσει τις αντιρυτιδικές κάψουλες τον Οκτώβριο, σε 44 σπα στη Βρετανία, την Ισπανία και τον Καναδά. Μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των χαπιών δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά οι ερευνητές της εταιρίας θεωρούν ότι με τρεις δόσεις την μέρα επί τρεις μήνες είναι απίθανες οι όποιες παρενέργειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Φροντίστε την καρδιά σας σαν να είναι το σπίτι σας



Τα «κλειδιά» για μια γερή καρδιά.

Να φροντίζουμε την καρδιά μας, συνιστά η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου, που έχει ως σύνθημα «Ένας κόσμος, ένα σπίτι, μια καρδιά».

Οι επιστήμονες προτρέπουν να κάνουμε υγιεινή διατροφή, να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη, το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση των μελών της. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι λίπη, κάπνισμα και στρες είναι άκρως ζημιογόνες για την καρδιά μας.

Η μεγάλη, ευτυχώς, πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών νόσων κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει κατά μέσο όρο 10 χρόνια ποιοτικής παράτασης στη ζωή των καρδιοπαθών. Σε συνδυασμό με τη νέα γενιά φαρμάκων, η επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη για την αντιμετώπιση των καρδιακών φαινομένων.

Τέλος, η «παρεξηγημένη» σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά. «Εάν τρώτε τακτικά σοκολάτα, μπορείτε να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσετε μια καρδιαγγειακή νόσο»

Αυτό έδειξε η ανάλυση επτά μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Οι πέντε μελέτες έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετιζόταν με μείωση κατά 37% των καρδιαγγειακών ασθενειών και κατά 29% των εγκεφαλικών, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση».

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα καλά της σοκολάτας οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Σημειώνουν όμως ότι τα συμπεράσματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, καθώς η σοκολάτα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι πολύ θερμιδογόνα (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), που σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο εθελοντισμός χαρίζει μακροζωία



Ο αλτρουισμός μας προσθέτει χρόνια.

Όσοι άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους σε διάφορες δραστηριότητες και το κάνουν καθαρά για αλτρουιστικούς λόγους, προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ζουν περισσότερο από όσους δεν κάνουν εθελοντισμό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσοι γίνονται μεν εθελοντές, αλλά τα κίνητρά τους είναι πιο εγωκεντρικά, δηλαδή το κάνουν για να νιώσουν καλύτερα κυρίως οι ίδιοι, δεν έχουν καμία ωφέλεια από άποψη προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σάρα Κόνραθ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχικής υγείας «Health Psychology» του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, μελέτησαν ένα τυχαίο δείγμα περίπου 10.300 ανδρών και γυναικών.

Οι επιστήμονες κατέταξαν τα άτομα ανάλογα με το πόσο είχαν προσφερθεί για εθελοντές κατά την τελευταία δεκαετία και, έπειτα, συσχέτισαν τη διάθεση και τα κίνητρα για εθελοντισμό με την σωματική υγεία των ανθρώπων και με τον χρόνο του θανάτου τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υπάρξει για περισσότερο χρονικό διάστημα εθελοντές και μάλιστα με καθαρά αλτρουιστικά κίνητρα, εμφάνισαν συνολικά ως ομάδα μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με όσους δεν είχαν υιοθετήσει τον εθελοντισμό στη ζωή τους.

Το 4,3% των 2.384 μη εθελοντών είχαν πεθάνει μετά από μια τετραετία έναντι μόλις 1,6% των αλτρουιστών εθελοντών.
Όμως όσοι είχαν δηλώσει ότι είχαν δραστηριοποιηθεί μεν εθελοντικά, αλλά παραδέχτηκαν ότι το έκαναν κυρίως για την προσωπική τους ευχαρίστηση και όχι για να βοηθήσουν άλλους, αυτοί εμφάνισαν ίδιο σχεδόν ποσοστό θνησιμότητας (4%) με τους μη εθελοντές.

Οι «εγωκεντρικοί» εθελοντές είχαν δηλώσει ότι κάνουν εθελοντισμό επειδή «τους βοηθάει να δραπετεύσουν από τα δικά τους προβλήματα» ή επειδή «τους κάνει να νιώθουν καλύτερα για τον ίδιο τους τον εαυτό».

Αντίθετα, οι αλτρουιστές δήλωσαν πρωτίστως ότι γίνονται εθελοντές «επειδή είναι σημαντικό να βοηθάμε τους άλλους».
Προηγούμενες έρευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι οι αλτρουιστές εθελοντές, ιδίως οι άνδρες, έχουν και άλλα «τυχερά», όπως ότι ανεβαίνουν στα μάτια των γυναικών και αυξάνει η ελκυστικότητά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι λεπτοί ελέγχουν την πείνα τους



Δεν υποκύπτουν εύκολα σε πειρασμούς.

Καλύτερες εγκεφαλικές άμυνες, έχουν κατά γενική ομολογία οι πιο αδύνατοι άνθρωποι κάτι που τους επιτρέπει να αντιστέκονται στους πειρασμούς, να φάνε παχυντικές τροφές με πολλές θερμίδες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συμπέρανε ότι όσοι τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μένοντας αδύνατοι, έχουν γενικά μεγαλύτερο αυτό-έλεγχο στην πείνα τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μυστικό για να μείνει κανείς αδύνατος, είναι να μην μειώνεται το επίπεδο γλυκόζης (σακχάρου) στον εγκέφαλό του, γιατί αλλιώς πέφτει θύμα των πειρασμών του.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Σέργουιν και την καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευροβιολογίας Ρατζίτα Σίνχα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», μελέτησαν τον εγκέφαλο 14 υγιών ανθρώπων (εννέα λεπτών και πέντε παχουλών), δύο ώρες μετά το φαγητό.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να δουν φωτογραφίες τροφών με πολλές θερμίδες. Αυτό που βρήκαν, είναι ότι η έλλειψη γλυκόζης (σακχάρου), εξασθενεί τις άμυνες του ανθρώπου ιδιαίτερα απέναντι στα παχυντικά φαγητά με τις πολλές θερμίδες.

Οι παχουλοί είναι κατ' εξοχήν ευάλωτοι, καθώς και η παραμικρή μείωση του σακχάρου στο αίμα τους, τους δημιουργεί μια ισχυρή λαχτάρα για υδατάνθρακες.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας θα χρειαστούν και άλλες μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών για να επιβεβαιωθεί ότι οι παχύσαρκοι είναι λιγότερο ικανοί να απενεργοποιήσουν τα μέρη του εγκεφάλου τους που τους ωθούν στην επιθυμία για φαγητό.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καταγγελίες για βιασμό ΑμΕΑ στους Μεταξάδες δεν επιβεβαιώθηκαν

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.


Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Θράκη» δημοσιοποιήθηκε χθες από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας, σχετικά με καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν περί βιασμού ατόμου με ειδικές ανάγκες.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Μέθυσαν και βίασαν άτομο με ειδικές ανάγκες» αναφέρεται σε ανώνυμη καταγγελία σύμφωνα με την οποία σε κακόφημο μπαρ των Μεταξάδων ο νεαρός που φέρεται ως θύμα, υπέστη βιασμό από θαμώνες, αφού πρώτα τον είχαν μεθύσει και μάλιστα η πράξη φέρεται ότι βιντεοσκοπήθηκε κιόλας!

Αναφέρεται επίσης ότι λόγω της κακής ψυχολογικής του κατάστασης μετά το περιστατικό, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική της Αλεξανδρούπολης. Η καταγγελία απευθυνόταν κυρίως προς την Εισαγγελία της Ορεστιάδας και το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι περιείχε και ονόματα υπευθύνων.

Η απάντηση της αστυνομίας


Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε ως απάντηση από την πλευρά της αστυνομίας για το παραπάνω δημοσίευμα αναφέρει:

«Ανακοινώνεται ότι, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, έχει ήδη διερευνήσει τα καταγγελλόμενα από τα τέλη του μηνός Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Από την διερεύνηση των καταγγελλομένων δεν διαπιστώθηκε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων και το προανακριτικό υλικό (Ιατροδικαστική Έκθεση κλπ) υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας».



Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές



Σημαντικές ελλείψεις εμφανίζουν οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων, τις οποίες ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει και δια γυμνού οφθαλμού αν κάνει μια επίσκεψη σε αυτές.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι παιδικές χαρές θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα απόλυτα ασφαλές, λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον που να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του παιδιού αλλά και στην αύξηση ασφαλών, δημόσιων χώρων ξεκούρασης και αναψυχής. Φυσικά οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων, τα τελευταία χρόνια ελάχιστα ανταποκρίνονται στις παραπάνω προϋποθέσεις και όρους, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές.

Η εικόνα
Ειδικότερα, η εικόνα που αντικρίσαμε θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στη νυν δημοτική αρχή. Ο εξοπλισμός που συνθέτει μια παιδική χαρά έχει ξεφτίσει και φθαρεί ανησυχητικά στο χρόνο, ενώ είναι και ξεπερασμένος, δηλαδή ανήκει σε μια άλλη εποχή που παιδαγωγικά μας οδηγεί στο παρελθόν. Φυσικά στον περιβάλλοντα χώρο σε ορισμένες από αυτές αντικρίσαμε και αρκετά σκουπίδια, ενώ γενικά, όπως μας είπαν γονείς που συναντήσαμε, λείπουν παιχνίδια καινούργια που βοηθούν τα παιδιά να σχεδιάσουν και να αφιερώσουν περισσότερες ώρες σε αυτές. Τα παιδιά έρχονται στις παιδικές χαρές συναντώντας παιχνίδια που έχουν τοποθετηθεί πριν αρκετά χρόνια όπου τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν ξεκάθαρη φθορά στο χρόνο, με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών.

Απόφαση
Οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να τις προσαρμόσουν στις νέες προδιαγραφές έως και την 31/12/2012.
Για το σχεδιασμό της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία θα ακολουθούνται οι Οδηγίες Σχεδιασμού, «Σχεδιάζοντας για όλους», του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Κωνσταντός σημειώνει στην ΕΡΕΥΝΑ πως το πρόγραμμα βελτίωσης των παιδικών χαρών θα ξεκινήσει μετά την εμποροπανήγυρη, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που θα πάρουν σάρκα και οστά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατάρτιση 7.500 ανέργων σε "πράσινα" επαγγέλματα



Τον Οκτώβριο θα ανοίξουν οι πόρτες των πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), με σκοπό να προωθηθούν 7.500 άνεργοι σε «πράσινα» επαγγέλματα.

Πρόκειται για 293 προγράμματα για επαγγέλματα «πράσινης οικονομίας», που θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένα Κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Η επιμόρφωση θα συνδεθεί με την πρακτική άσκηση στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνει και υποχρεωτική απασχόληση του 30% των καταρτισθέντων σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σταδιακά ανά περιοχή από τον Οκτώβριο 2011 έως και το τέλος του 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορηθούν στις κατά τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ., στα κατά τόπους Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ., στα πιστοποιημένα Κ.Ε.Κ. και στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

Σημειώνεται ότι προτεραιότητα συμμετοχής έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι, οι γυναίκες, άτομα που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας (όπως Άτομα με Αναπηρία, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, κ.ά.) αλλά και πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ.

Ακολουθεί ενδεικτική παράθεση επαγγελματικών ειδικοτήτων:

Α) Στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση, μεταλλεία) συμπεριλαμβάνονται:

• Βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία

• Αειφορική αλιεία καθώς και αειφορική διαχείριση δασών

• Σχεδιασμένη αποκατάσταση των μεταλλευτικών χώρων

• Διαχείριση της βιοποικιλότητας και δράσεις για την αποκατάσταση της

• Διαχείριση τόπου, αστικού και περιαστικού πράσινου, αγροκτημάτων πόλης κ.λ.π.

• Ορθολογική εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων

Β) Στο δευτερογενή τομέα (βιομηχανία, κατασκευές) συμπεριλαμβάνονται:

• Διατροφή με οικολογικά ή βιολογικά προϊόντα

• Παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας, όπως υφαντά, πήλινα κ.α.

• Είδη ένδυσης και υπόδησης με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον

• Κλάδοι που δημιουργούν φιλικές προς το περιβάλλον οικιακές συσκευές

• Κλάδοι κατασκευής βιοκλιματικών & φιλικών με το περιβάλλον οικιών & οικολογικών κτιρίων

• Αειφορική παραγωγή ενέργειας

• Παραγωγή προϊόντων συσκευασίας από υλικά, εύκολα ανακυκλούμενα ή αποσυντιθέμενα, φιλικά προς το περιβάλλον

• Βιομηχανικές επεξεργασίες λυμάτων, αποβλήτων

• Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και αποβλήτων

• Βιομηχανική εφαρμογή τεχνολογιών αποκατάστασης του περιβάλλοντος

Γ) Στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, διακίνηση προϊόντων, υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές) συμπεριλαμβάνονται:

• Εμπόριο πράσινων προϊόντων

• Πράσινες μεταφορές, που λειτουργούν σαν διαμεσολαβητικές δράσεις μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης

• Οικο-τουρισμός

• Δραστηριότητες οικο-ξενάγησης, δημιουργία και αξιοποίηση υποδομών ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών, ενοικίαση και πώληση εξοπλισμού για τουριστικές δραστηριότητες σε προστατευόμενη περιοχή.

Ο αριθμός των καταρτιζομένων που αντιστοιχεί σε κάθε πρόγραμμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 άτομα. Η διάρκεια των προγραμμάτων κυμαίνεται από 400 έως 800 ώρες, όπου η διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης καλύπτει το 20-50% του συνολικού χρόνου κατάρτισης, ενώ η διάρκεια της πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από 50-80% των ωρών κατάρτισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί διαμαρτύρεστε;



* Χιλιάδες υγιέστατοι ΑμεΑ – “μαϊμούδες” οι οποίοι παίρνουν τα σχετικά επιδόματα βεβαίως-βεβαίως, ανακαλύπτονται κατά τους ελέγχους των επιθεωρητών, οι οποίοι λέει μένουν με ανοιχτό το στόμα.

* Άτομα χωρίς προβλήματα όρασης εισπράττουν επιδόματα τυφλού, άλλοι που υποτίθεται ότι έχουν κινητικά προβλήματα και παίρνουν μέχρι και επίδομα για τα καύσιμα των ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων τους, είναι σπρίντερς, άλλοι που εμφανίζονται ως ψυχωτικοί τα έχουν τετρακόσια και εκεί που γίνεται το μεγάλο πανηγύρι είναι με τις ψεύτικες γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών.

* Ε και τι; Εισαγωγή από τη Γερμανία τους έχουμε κάνει τους επιθεωρητές που δηλώνουν “κατάπληκτοι”; Στην Ελλάδα ζουν δεν ξέρουν ότι είναι πιο εύκολο να βρεις μία κανονική μαϊμού που να είναι ΑμεΑ παρά ένα ΑμεΑ που να μην είναι “μαϊμού”; Δυστυχώς το “σπορ” αυτό κρατάει χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

«Aνάπηροι» σε ανάπηρη χώρα



Πού να αποδώσει κανείς τα υψηλά ποσοστά αναπηρίας στην Κρήτη; Πάνω από 18% στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Και στη Λευκάδα παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα. Πρόσφατα, στη Ζάκυνθο αποκαλύφθηκε ότι το 2% των κατοίκων (από τους 35.000 οι 700) είναι... τυφλοί. Πριν από μερικούς μήνες η Πάτρα μετρούσε πάνω από 8.000 αναπηρικά επιδόματα. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η Ελλάδα κατέχει τον υψηλότερο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ποσοστό αναπηρικών συντάξεων: 14,5% (στην Ε. Ε. είναι 8% - 9%), 324.835 δικαιούχοι δηλαδή. Σε αυτούς προστίθενται 600.000 - 700.000 δικαιούχοι επιδομάτων. Κάποιοι δικαίως, κάποιοι πάλι καθόλου.

Το ΙΚΑ εντόπισε 1.473 περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει... εισέπρατταν κανονικά τα χρήματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι αναπηρικές συντάξεις.

«Πώς θα βαστάξει η καρδιά του;». Ετσι αφοπλίζει και ο αόμματος Μίμης Φωτόπουλος το όργανο της τάξεως που τον παρατηρεί γιατί ζητιανεύει, στην «Κάλπικη λίρα» του Γ. Τζαβέλλα. «Δεν έχω τα ματάκια μου. Σκοτάδι είναι η ζωή μου». Τόσοι αόμματοι και αναξιοπαθούντες σε μια χώρα, πώς θα ανανήψουν και θα επανέλθουν θεραπευμένοι σε μια φυσιολογική ζωή; Πόσα θαύματα να συντελεστούν μέσα σε λίγους μήνες;

Εξάλλου, υπάρχει πάντα η έτοιμη και δοκιμασμένη απάντηση του Μίμη Φωτόπουλου στη Σπεράντζα Βρανά όταν τον ρωτάει πού βρήκε τη «χρυσή» λίρα: «Από την τίμια εργασία μου, από τις οικονομίες μου. Τις επενδύω σε χρυσό!».

Ενα κράτος αόμματο και η Ελλάδα (ή μήπως αομμάτων) που ζητάει ελεημοσύνη. Οταν, μάλιστα, κατηγορεί τον Μίμη Φωτόπουλο ένας άλλος, εξίσου τυφλός, με τον οποίο διασταυρώνονται στον δρόμο, μπαστούνι μπαστούνι, ότι η λίρα που διακινεί είναι κάλπικη εκείνος αντεπιτίθεται: «Κάλπικος είσαι εσύ! Χαμηλοβλεπούσα!». Γιατί ως εξ επαγγέλματος τυφλός οφείλει να κάνει και οφθαλμοφανέστατα λάθη.

Μελετημένοι ρόλοι, εμβληματικοί στην έμπνευση και ερμηνεία τους, αξεπέραστοι στις δεκαετίες. Μόνο που το χιούμορ στερεύει μαζί με τα ταμεία. Και «εκτιμάμε» όλο και λιγότερο την ευρηματικότητα όσων απολαμβάνουν το ούζο και το τάβλι τους εισπράττοντας για την «αναπηρία» τους (στις αραχτές επιδόσεις τους ενδεχομένως) από τον κρατικό κορβανά. Εφησυχασμένοι για δεκαετίες βολεύονταν με τα γραμμένα σενάρια από τους αετομάτηδες της πολιτικής. Ασύστολη ψηφοθηρία, μίζες σε γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ανύπαρκτοι έλεγχοι, εκατέρωθεν καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων. «Ποιος στραβός δεν θέλει το φως του!», που λέει και ο Μίμης Φωτόπουλος. Μόνο που εδώ θα διαφωνήσουμε. Χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Χιλιάδες...


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αντιβιοτικά από... τοξική πασχαλίτσα



«Νίκησε» 12 τύπους βακτηρίων.

Μία τοξική πασχαλίτσα, που απειλεί να «εξολοθρεύσει» αρκετά αυτόχθονα είδη, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για την «εξολόθρευση» και μερικών άλλου είδους μικροβίων!

Τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων έδειξαν ότι μια κολλώδης ουσία, που μοιάζει με αίμα, από το είδος πασχαλίτσας harlequin, μπορούσε να «σκοτώσει» τα μικρόβια της φυματίωσης, του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA καθώς και του παρασίτου της ελονοσίας.

Γερμανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Würzburg δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών.

Το συγκεκριμένο είδος «μετανάστευσε» στη Βρετανία το 2005 μέσω φυτών ή φορτηγών και από τότε έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από το Essex μέχρι το Orkney.

Είναι πιο μεγάλη και πιο επιθετική από τα υπόλοιπα 46 είδη και δεν έχει καμία ανατολή να «φάει» τα υπόλοιπα όταν ξεμένει από φαγητό.

Μάλιστα, δε φοβάται να τσιμπήσει μέχρι και ανθρώπους, ενώ το δάγκωμά της μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς απελευθερώνει ένα «κοκτέιλ» χημικών ουσιών από τις αρθρώσεις της όταν νιώσει απειλή.

Μάλιστα, οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται για τη βαφή επίπλων και είναι γνωστές ως «reflex blood».

Οι εργαστηριακές αυτές μελέτες έδειξαν ότι το «κοκτέιλ» αυτό είναι και ένα ισχυρό αντιβιοτικό, καθώς «καταπολέμησε» 12 τύπους βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E coli, του υπερανθεκτικού μικροβίου MRSA και του μικροβίου της φυματίωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;



Σημαντικός παράγοντας για το ρυθμό απώλειας είναι ο θηλασμός.

Η απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης είναι κάτι που απασχολεί όλες τις νέες μητέρες. Κατά τον τοκετό αποβάλλονται περίπου 7 με 8 κιλά (βάρος νεογέννητου, πλακούντα, αμνιακού και λοιπών υγρών).

Οι επόμενες 4-6 εβδομάδες είναι καθοριστικές, ώστε η μητέρα να επανέλθει στο φυσιολογικό της βάρος. Σημαντικός παράγοντας για το ρυθμό απώλειας είναι το εάν η μητέρα ακολουθεί συνδυασμένη σίτιση (θηλασμό).

Στις θηλάζουσες μητέρες, η απώλεια περισσότερου του ενός κιλού την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή μητρικού γάλακτος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Ο μέσος ρυθμός απώλειας λοιπόν, καθορίζεται στο 0,5 κιλό/εβδομάδα, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας μικρός «διαβολάκος»


Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να δείξει το αγγελικό του πρόσωπο.

Ο George Ashman γεννήθηκε με ένα κόκκινο σημάδι στο μέτωπό του. Για να αποτρέψει το ενδεχόμενο μελλοντικής επικριτικής στάσης από τον κοινωνικό του περίγυρο, η μητέρα του φρόντισε να υποβάλλει τον πεντάχρονο George σε μια χειρουργική επέμβαση.

Για να αποκτήσει όμως περισσότερο δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του, οι γιατροί τοποθέτησαν δύο εμφυτεύματα στο μέτωπό του, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα μικρό «διαβολάκο».


Ο μικρός παρέμεινε με τα καρούμπαλα για τέσσερις ολόκληρους μήνες μέχρι που τελικά ξάπλωσε στο χειρουργικό τραπέζι.

Ενθουσιασμένη πλέον για την επιτυχή επέμβαση η μητέρα του, Karen, είπε: « Όταν πρωτοείδα τα εμφυτεύματα έμεινα άναυδη. Ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι περίμενα και τοποθετημένα σε τέτοιο σημείο που θύμιζαν κέρατα. Ο μικρός έμοιαζε με το σατανά ή το τέρας του Φράνκενσταϊν. Δεν έδειχναν καθόλου καλά. Όμως είμαι πολύ περήφανη για το θάρρος που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας».


Ο George γεννήθηκε το 2006 και ο λόγος που η μητέρα του αποφάσισε να τον υποβάλλει σε αυτή τη διαδικασία είναι επειδή ήθελε να τον προστατεύει από το κοινωνικό ρατσισμό που πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μελλοντικά. Τώρα το μέτωπό του έχει τα σημάδια από τα ράμματα, τα οποία σταδιακά θα αρχίσουν να γίνονται όλο και λιγότερο αντιληπτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα για καλή λειτουργία του εγκεφάλου σας



Γνωρίστε τα και καταναλώστε τα.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, αντιοξειδωτικά ή απαραίτητα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένα από αυτά είναι:

- Μπανάνα

- Ντομάτες

- Σοκολάτα

- Σολωμός

- Μήλα

- Ελαιόλαδο

- Καφές

- Πορτοκάλι

Διαβάστε περισσότερα...

Βιταμίνη C και σίδηρος



Δύο «ταιριαστά» συστατικά!

Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο «διάσημες» βιταμίνες των τροφίμων. Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση αλλά και για την «αντιγηραντική» ικανότητα που έχει συμμετέχοντας στην αναδόμηση του κολλαγόνου.

Μία όμως από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι το γεγονός ότι ευνοεί την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Μη αιμικός είναι ο σίδηρος που συναντάμε στα φυτικά τρόφιμα όπως το σπανάκι και τα όσπρια. Το «πρόβλημα» με αυτή το φυτικό σίδηρο είναι πως το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει μόλις το 5-8% της ποσότητας που βρίσκεται σε αυτά τα τρόφιμα. Η παρουσία της βιταμίνης C σε ένα γεύμα με φυτικές πηγές σιδήρου βοηθά στη μετατροπή του μη αιμικού σιδήρου σε απορροφήσιμο.

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην απορρόφηση του σιδήρου έχει διασαφηνιστεί εδώ και δεκαετίες και μάλιστα φαίνεται ότι η σχέση αυτή εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης C που προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα. Μία από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησαν αυτή τη δράση, έδειξε πως όσο αυξάνονταν η ποσότητα της βιταμίνης C σε ένα γεύμα, τόσο αυξάνοντας και η απορρόφηση του σιδήρου, σταδιακά από 0,8% σε 7,1% .

Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν ότι η προσθήκη βιταμίνης C σε εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση του μετάλλου.

Οι έφηβοι, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες καθώς και τα παιδιά, ομάδες δηλαδή που έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, είναι σημαντικό να καταναλώνουν μαζί με φυτικές πηγές σιδήρου και μια πηγή βιταμίνης C. Τέτοιες είναι τα εσπεριδοειδή και οι φυσικοί χυμοί τους, οι φράουλες, οι πολύχρωμες πιπεριές καθώς και εμπλουτισμένοι χυμοί με τα δύο αυτά συστατικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις από το Ωνάσειο



Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Δεκαήμερο προληπτικής ιατρικής, με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου, ανακοίνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στις δράσεις του προγράμματος, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως και 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγητής Ιωάννης Λεκάκης.

Δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (μέτρηση Heart Score).


Στην είσοδο του Νοσοκομείου, ο ενδιαφερόμενος πολίτης ή επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα για απολύτως δωρεάν λήψη δημογραφικών στοιχείων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και καταγραφή των καπνιστικών συνηθειών των ενδιαφερομένων, στους οποίους θα δίνονται ενημερωτικά φυλλάδια για την υπέρταση, την χοληστερόλη καθώς και οδηγίες διατροφής. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, θα προσδιορίζεται ο πιθανός καρδιαγγειακός κίνδυνος σε διάγραμμα με στήλες.

Η δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων θα πραγματοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του δεκαημέρου προληπτικής ιατρικής (20 - 30 Σεπτεμβρίου) από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 16:00.

Δωρεάν κλινική αξιολόγηση και διενέργεια υπερήχων καρδιάς μόνο σε παιδιά, μετά από ραντεβού και για περιορισμένο αριθμό εξετάσεων. Η εξέταση θα προγραμματίζεται μόνο την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 για το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 (τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 94 93 933).

Το πρόγραμμα εορτασμού του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ολοκληρώνεται με την επίσκεψη ομάδας ιατρών καρδιολόγων και νοσηλευτών σε Γυμνάσια της Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και Μοσχάτου, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές θα ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας θα γίνουν δωρεάν σεμινάρια Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης σε καθηγητές από εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές στους χώρους του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Τέλος το πρόγραμμα προλητικής ιατρικής του Ωνασείου περιλαμβάνει ιατρική επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία και διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων με έκπτωση 50%. Το πακέτο των βιοχημικών εξετάσεων περιλαμβάνει (γενική αίματος, σάκχαρο, χοληστερίνη, χοληστερόλη HDL & LDL, τριγλυκερίδια αίματος, προσδιορισμό κρεατινίνης, ουρία αίματος). Επιπρόσθετα γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση. Το συνολικό κόστος του πακέτου ανέρχεται σε €120 από €242, δηλαδή γίνεται έκπτωση 50%.

Σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εξέταση, θα πρέπει να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 210 94 93 933, ώστε προσερχόμενος στα Εξωτερικά Ιατρεία για τις βιοχημικές εξετάσεις, να έχει ήδη προγραμματίσει την εξέταση από τον γιατρό για την ίδια ημέρα.

Δωρεάν εξετάσεις και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας


Επίσης, και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα "Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου" με την επιστημονική συνδρομή της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, από 22 έως και 24 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα και 11 και 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου, γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.



Διαβάστε περισσότερα...

Το καυσαέριο επιταχύνει το έμφραγμα



Αυξάνεται η πιθανότητα θρόμβωσης.

Έως έξι ώρες μετά την έκθεσή του στα καυσαέρια των αυτοκινήτων ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος υποχωρεί μετά τις έξι ώρες, όμως η κατ' επανάληψη και παρατεταμένη έκθεση σε καυσαέρια δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά και γενικότερα στην υγεία, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Γι' αυτό οι ερευνητές συστήνουν να αποφεύγει κανείς, όσο μπορεί, να εκτίθεται σε αυτά, ιδίως αν έχει ήδη πρόβλημα καρδιάς.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα καυσαέρια (κυρίως τα εκπεμπόμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου) κάνουν πιο πυκνό το αίμα και έτσι αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης. Γι' αυτό συστήνουν να αποφεύγει κανείς να βρίσκεται πολλή ώρα σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ η διαβίωση κοντά σε τέτοιους δρόμους επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάνει έδαφος το εμβόλιο του κοκίτη



Είναι μη αποτελεσματικό με βάση τους Αμερικανούς
.
Μετά από τρία χρόνια χρήσης το εμβόλιο για τον κοκίτη που χορηγείται στα μικρά παιδιά δεν είναι, πλέον, αποτελεσματικό σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 15.000 παιδιά σε μια περιοχή Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου το 2010 είχε ξεσπάσει επιδημία της νόσου και είχαν πεθάνει 11 νήπια, ενώ είχαν μολυνθεί συνολικά πάνω από 8.000 άνθρωποι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κοκίτης μόλυνε ότι τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό, αλλά στη συντριπτική πλειονότητά τους τα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί πλήρως στην ηλικία των 8 - 12 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μέχρι 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί ένα παιδί, αν είχαν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια μετά την τελευταία δόση του εμβολίου, σε σχέση με όσα παιδιά η τελευταία δόση ήταν πιο πρόσφατη.

Οι επιστήμονες πάντως, εν αναμονή και νέων στοιχείων, τόνισαν ότι οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο του κοκίτη, καθώς σίγουρα τα προστατεύει αποτελεσματικά για τα πρώτα δύο έως τρία χρόνια, ενώ γενικά αμβλύνει τα συμπτώματα όσων μολύνονται.

Ο κοκίτης, που ήταν πολύ πιο συχνός στο παρελθόν, προκαλεί ξεσπάσματα επίμονου βήχα, τα οποία διαρκούν έως δέκα εβδομάδες και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να αποβούν μοιραία, ειδικά για τα νήπια. Η συνήθης αντιμετώπιση, πλην του εμβολίου, είναι τα αντιβιοτικά, με τα οποία μειώνονται τα συμπτώματα. Περίπου 30 - 50 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται από κοκίτη κάθε χρόνο και περίπου 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα άσκησης για την τρίτη ηλικία



Από το δήμο Ηρακλείου.

Με στόχο αφενός την προαγωγή της Υγείας μέσω της σωματικής άσκησης, αλλά και της ουσιαστικής συνεργασίας όλων των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου ξεκινά τις επόμενες ημέρες ένα πρόγραμμα άσκησης για την τρίτη ηλικία.

Η διάδοση του αθλητισμού ως τρόπος άσκησης, ίασης και προφύλαξης της υγείας, αλλά και ως μέθοδος κοινωνικοποίησης είναι δυο από τους άξονες που θα περιστραφεί το πρόγραμμα δίνοντας την ευκαιρία σε συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις δράσεις μαζικού αθλητισμού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών του Δημου από τους γυμναστές του αθλητικού τμήματος του δημοτικού οργανισμού προσχολικής αγωγής και φροντίδας και μαζικής άθλησης (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) στα κέντρα κοινοτικής φροντίδας-ΚΑΠΗ μετά από συνεργασία της αντιδημάρχου Δέσποινας Συγγελάκη και του αντιπρόεδρου του Οργανισμού Κώστα Βαρδαβά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα μάτια σας προειδοποιούν για… έμφραγμα



Εσείς ξέρετε τι είναι τα ξανθελάσματα;

Οι κίτρινες κηλίδες που μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν στο δέρμα γύρω από τα μάτια, μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο δείκτη εμφράγματος αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.745 εθελοντές και έδειξε πως όσοι εκδηλώνουν ξανθελάσματα, όπως λέγονται επιστημονικά αυτές οι κηλίδες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος την επόμενη 10ετία.

Τα ξανθελάσματα είναι κίτρινες επίπεδες πλάκες που αναπτύσσονται στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη.

Οφείλονται σε συσσώρευση χοληστερόλης κάτω από το δέρμα και είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών, αν και μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και σε εφήβους ή ηλικιωμένους.

Επειδή στο περίπου 50% των περιπτώσεων σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η πρώτη κίνηση όταν εμφανιστούν είναι να ελέγξει κανείς την χοληστερόλη του.

Τα ξανθελάσματα είναι πιο συχνά στους μεσογειακούς και στους ασιατικούς λαούς. Αν και δεν προκαλούν πόνο, ούτε απειλούν την όραση, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, στο περίπου 40% των περιπτώσεων, υποτροπιάζουν.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», όσοι αναπτύσσουν ξανθελάσματα διατρέχουν έως 12% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία – με το ξανθέλασμα να είναι καλύτερος δείκτης εμφράγματος και καρδιοπάθειας στις γυναίκες και σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 55 ετών.

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες ούτως ή άλλως διατρέχουν πριν την κλιμακτήριο μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος απ’ ό,τι οι άντρες, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Άννε Τίμπγιαεργκ-Χάνσεν, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η καθηγήτρια Τίμπγιαεργκ-Χάνσεν και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν τους εθελοντές τους από το 1976 έως το 2009. Οι εθελοντές είχαν ηλικία άνω των 20 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, εμφράγματος ή θανάτου μέσα σε μια 10ετία ήταν αυξημένος σε όσους είχαν αναπτύξει ξανθελάσματα, με την αύξηση να κυμαίνεται από 8% έως 12%.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση σχιζοφρένειας και επιληψίας



Οφείλεται σε γενετικούς, νευροβιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία, σύμφωνα με έρευνα που ανακάλυψε ισχυρή σχέση μεταξύ των 2 νόσων.

Όπως σημειώνουν στο περιοδικό «Epilepsia», ερευνητές από την Ταιβάν, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε γενετικούς, νευροβιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η έρευνα παρακολούθησε 16.000 ασθενείς με επιληψία και σχιζοφρένεια μεταξύ του 1999 και 2008.

Χρησιμοποίησε στοιχεία από βάση δεδομένων και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του China Medical University Hospital στην Taichung.

Οι ερευνητές εντόπισαν 5.195 ασθενείς με σχιζοφρένεια και 11.527 με επιληψία, που διαγνώστηκαν σε διάστημα 9 ετών.
Οι συγκεκριμένες ομάδες ασθενών συγκρίθηκαν με ομάδες ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν είχαν ούτε επιληψία ούτε σχιζοφρένεια.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εμφάνιση επιληψίας ήταν 6,99 ανά 1.000 ανθρώπους στην ομάδα με σχιζοφρένεια σε σύγκριση με 1,19 στην ομάδα όσων δεν έπασχαν από τη νόσο.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πείθει και που υποδεικνύει ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.

Η εμφάνιση σχιζοφρένειας ήταν 3,53 ανά 1.000 ανθρώπους για ασθενείς με επιληψία σε σύγκριση με 0,46 στην ομάδα που δεν έπασχε από επιληψία.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν εμφάνιση ψύχωσης μεταξύ ασθενών με επιληψία.

Ερευνητές στην παρούσα έρευνα ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα σχιζοφρένειας ήταν ελαφρώς υψηλότερα στους άντρες με επιληψία σε σχέση με γυναίκες που έπασχαν από τη νόσο.

Ο Dr I-Ching Chou, του China Medical University στην Taichung της Taiwan, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της επιληψίας.

Δήλωσε ότι η σχέση μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε κοινή παθογένεια στις συγκεκριμένες νόσους, όπως γενετική ευαισθησία και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γλυκιά και η…πικρή γεύση της σοκολάτας!



Μια υγιεινή απόλαυση αρκεί να μην χάνουμε το μέτρο.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τους λάτρεις της σοκολάτας και αναδεικνύει την ευεργετική της δράση στην υγεία της καρδιάς.

Για ακόμα μια φορά η σοκολάτα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και αυτή τη φορά τα νέα είναι «γλυκά». Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα καθιστούν την αγαπημένη γλυκιά απόλαυση μία υγιεινή συνήθεια, αρκεί βεβαίως να μην χάσουμε το μέτρο.

Μία νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν μόλις τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας μερικές φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 1/3.

Μάλιστα, τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν και επίσημα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας που διεξήχθη στο Παρίσι. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση σοκολάτας πιθανόν συνδέεται με ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.Η θετική αυτή σύνδεση πιθανολογείται ότι οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις δράσεις της σοκολάτας.

Αν και τα επιστημονικά αυτά νέα μάλλον θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της σοκολάτας, οι ίδιοι οι συγγραφείς αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν τις συστάσεις των διαιτολόγων, ότι δηλαδή η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να ακολουθεί την έννοια του μέτρου! Η σοκολάτα που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο είναι πλούσια σε λιπαρά, και μάλιστα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ως γνωστό σχετίζονται τόσο με την εμφάνιση παχυσαρκίας, όσο και με άλλες χρόνιες παθήσεις. Κι αν ένα μικρό σοκολατάκι, ακόμα και σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι και ευεργετικό, τι γίνεται αν φάμε όλο το σακουλάκι;

Κι αν σκέφτεστε ότι εσείς καταναλώνετε μόνο σοκολάτα υγείας και δεν σας «αγγίζουν» οι θερμίδες και τα λιπαρά της σοκολάτας γάλακτος, μάλλον θα πρέπει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα μικρά γράμματα στην πίσω πλευρά της συσκευασίας, δηλαδή στη διατροφική ετικέτα. Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά μην ξεχνάτε ότι μια πλάκα σοκολάτας 100γρ έχει κατά μέσο όρο 500-550 θερμίδες!

Crash test θερμίδων με μια ματιά:

100 γραμμάρια σοκολάτας (μία πλάκα) παρέχει:

Σοκολάτα γάλακτος: 527 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα: 540 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια: 544 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος με φράουλα/ μπανάνα: 545 θερμίδες

Σοκολάτα υγείας: 513 θερμίδες

Σοκολάτα υγείας με αμύγδαλα: 527 θερμίδες

Σοκολάτα υγείας με φουντούκια: 527 θερμίδες

Σοκολάτα με 70% κακάο: 544 θερμίδες


Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του μαστού



Δωρεάν προληπτικός έλεγχος από το Άλμα Ζωής.

Το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό και εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από 10%, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φθάνει έως και το 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού νομού Θεσσαλονίκης -Άλμα Ζωής.

Όμως η έγκαιρη διάγνωση σώζει και ζωές και στις μέρες μας η ιατρική αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να τον νικήσει πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα.

Στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση ο Σύλλογος Άλμα Ζωής δίνει την ευκαιρία του δωρεάν προληπτικού ελέγχου από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2011 στις γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη αφού κλείσουν ραντεβού από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου με ένα τηλεφώνημα στο 2310285183.

Ειδικευμένοι γιατροί του Θεαγενείου θα εξετάσουν τις γυναίκες οι οποίες αν χρειαστεί θα παραπεμφθούν για κάποια επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, η οποία θα γίνει εντελώς δωρεάν σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές το πιο πιθανό (ποσοστό 98%) είναι να μην υπάρχει κάποιο κακοήθες πρόβλημα αλλά κάποιο άλλο συνηθισμένο το οποίο πρέπει η γυναίκα να το έχει υπόψη ώστε να το αντιμετωπίσει.

Στο πλαίσιο εκστρατείας πρόληψης ο Σύλλογος Άλμα Ζωής διοργανώνει στις 8 Οκτωβρίου (ώρα 18.00) στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς ημερίδα με θέμα «Γνώρισε, Πρόλαβε, αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού. Μπορείς!».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι νεώτερες θεραπευτικές εξελίξεις, οι λόγοι που αποτρέπουν τις γυναίκες να κάνουν προληπτικό έλεγχο, οι ψυχολογικές επιδράσεις του καρκίνου του μαστού, η ζωή μετά τη διάγνωση καθώς και η προσωπική εμπειρία μιας γυναίκας.


Διαβάστε περισσότερα...