Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο όλες οι αναπηρικές συντάξεις



Είναι η αναπηρία και τα θεσμοθετημένα συνεπακόλουθά της (συντάξεις, επιδόματα) μια ιδιότυπη δραστηριότητα που αποφέρει μίζες σε γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους των Ταμείων και των Περιφερειών, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά προνόμια σε υγιείς και επιπλέον πόρους στη φαρμακοβιομηχανία, στερώντας από όλους όσοι χρήζουν πραγματικής στήριξης την αυξημένη προσοχή και φροντίδα που επιδεικνύουν οι προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες στους αναξιοπαθούντες;

Το θέμα έχει απασχολήσει πολύ τα πρωτοσέλιδα με τις «συντάξεις - μαϊμούδες» αλλά ολοκληρωμένα στοιχεία ακόμη δεν έχουν τα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, χθες και με αφορμή την ενοποίηση όλων των μηχανισμών και των επιτροπών στο Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου να λειτουργεί στο ΙΚΑ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

- 600.000 έως 700.000 δικαιούχοι επιδομάτων.

- 324.835 δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας.

- ΙΚΑ: 135.702 συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 11,7% στο σύνολο των συνταξιούχων.

- ΟΓΑ: 126.152 με ποσοστό 16,58%.

- ΟΑΕΕ: 32.595 συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 10,06%.

- Αθήνα 8,75%, Θεσσαλονίκη 11,90%, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή: πάνω από 18%.

- 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο Δημόσιο, αφορολόγητο αυτοκίνητο, δωρεάν εισιτήριο.

Υποτίθεται ότι όλα αυτά θα αποσαφηνίσουν σύντομα όταν ολοκληρωθεί η μελέτη που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας οπότε και θα οριστικοποιηθεί το υφιστάμενο κόστος και η μείωση που θα επέλθει από την εξυγίανση του συστήματος. Επί του παρόντος, θα λειτουργήσει Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία ανεξάρτητα από τον Φορέα και το είδος της παροχής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2015 στο ΙΚΑ το ποσοστό να μειωθεί στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%.

Ηδη στο ΙΚΑ με τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή και στην πορεία μετάβασης προς το ΚΕ.Π.Α το 2011 οι δαπάνες για συντάξεις αναπηρίας παρουσιάζουν μείωση κατά 6,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.

Με το νέο σύστημα ο μέσος χρόνος αναμονής προβλέπεται να είναι 40 ημέρες περίπου, αντί 5 - 8 μήνες που ισχύει σήμερα ο αριθμός των γιατρών θα διευρυνθεί σε 520. Επίσης καθιερώνονται ιατρικά πιστοποιημένα πρωτόκολλα και θα υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης 1.890 υγειονομικών επιτροπών τον μήνα με ικανότητα διεκπεραίωσης 28.360 αιτήσεων τον ίδιο χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Στην παραλία της Νέας Χώρας

Ανάγκη παρεμβάσεων.



Την ανάγκη περισσότερων παρεμβάσεων στην παραλία της Νέας Χώρας για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων Νέας Χώρας, Παναγιώτης Κόρακας, στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στη γιορτή σαρδέλας.
Ο κ. Κόρακας εξέφρασε την ικανοποίηση των καταστηματαρχών για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τονίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται αρκετές ακόμα παρεμβάσεις, ώστε να προστατευτεί η παραλία.
«Μια παραλία η γραφικότητα και η παρθενικότητα της οποίας διατηρείται μέχρι τις εκβολές του Κλαδισού ποταμού. Επιπλέον έχει το σπάνιο προνόμιο να βρίσκεται μέσα στην πόλη των Χανίων και παράλληλα να διατηρεί τα φυσικά της στοιχεία αναλλοίωτα. Γι’ αυτό έχουν υποχρέωση όλοι οι φορείς του Νομού να την προστατεύσουν για να διατηρήσει την αυθεντικότητά της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόρακας.
Αναφορικά με τα έργα που χρειάζονται στην περιοχή ο κ. Κόρακας επεσήμανε ότι μέχρι την οριστική μελέτη ανάπλασης της παραλίας πρέπει να γίνουν έργα στοιχειώδους υποδομής όπως:
* Αντικατάσταση φθαρμένου πλακόστρωτου στα πεζοδρόμια.
* Υπογείωση των καλωδίων ρεύματος.
* Πύκνωση φωτισμού.
* Απομάκρυνση από το πεζοδρόμιο τεράστιου και ακαλαίσθητου στέγαστρου της στάσης του αστικού ΚΤΕΛ που εμποδίζει την κυκλοφορία πεζών και αμαξιδίων για μωρά και ΑμΕΑ.
* Απομάκρυνση από τη βιτρίνα της παραλιακής των κάδων απορριμμάτων μεταφέροντάς τους σε πιο διακριτά σημεία της.
* Δημιουργία υποδομής πρόσβασης για ΑμΕΑ.
* Δημιουργία τουαλετών και βεστιαρίων προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον σε σημεία κατάλληλα κατά μήκος της αμμουδιάς.
* Αποκατάσταση των έργων στην εκβολή του Κλαδισού ποταμού, που είχαν καταστραφεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πριν αρκετά χρόνια.
* Απομάκρυνση του αχρησιμοποίητου εδώ και έξι χρόνια αντιαισθητικού γερανού του λιμανακιού της Ν. Χώρας.
* Εξωραϊσμός των δύο φάρων.
* Πλακόστρωση των προβλητών.
* Παροχή νερού και ρεύματος στους λιμενοβραχίονες.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων Νέας Χώρας ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μέριμνα για συνεχή καθαριότητα της περιοχής, να υπάρχουν ναυαγοσώστες σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΕΠΑ επανεξετάζει 324.835 αναπηρικές συντάξεις αλλά και τα προνοιακά επιδόματα




Στο «μικροσκόπιο» του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) θα τεθούν 324.835 αναπηρικές συντάξεις, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες προνοιακά επιδόματα. Χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης παρουσίασε τη δομή του νεοσύστατου κέντρου, το οποίο θα υποστηρίζεται από τις μονάδες του ΙΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, αλλά και τον σκοπό λειτουργίας του.

Ο κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για παρέμβαση "εξαιρετικής σημασίας", με στόχο την αντιμετώπιση της ανισότητας, της αδικίας και της αδιαφάνειας στις αναπηρικές συντάξεις, αλλά και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων ξεπερνούν τις 600.000, ενώ τα ποσά που δαπανώνται για επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των φοροαπαλλαγών, ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν υπάρχει καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, ενώ οι υπεύθυνοι του Yπουργείου Εργασίας κατέγραψαν 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας.

Με το νέο καθεστώς θα δημιουργηθεί και Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και Μητρώο Δικαιούχων Eνίσχυσης με στόχο να εξαλειφθούν τα υπέρογκα ποσοστά αναπήρων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικά, το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.702 συντάξεις αναπηρίας, ποσοστό 11,7%, στον ΟΓΑ 126.152, ποσοστό 16,58% και στον ΟΑΕΕ 32.595, ποσοστό 10,6%.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι έως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ. Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε., που δεν υπερβαίνει το 7%-8%. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η μείωση των δαπανών για αναπηρικές συντάξεις έφτασε το 6,6%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο αριθμός των γιατρών στο ΚΕΠΑ θα διπλασιαστεί σε πρώτη φάση από 250 που είναι σήμερα σε 500 και θα τετραπλασιαστεί σε επόμενο στάδιο αγγίζοντας τους 1.000, με στόχο να εξετάζονται οι αιτήσεις για αναπηρία εντός 40 ημερών από 5 έως 8 μήνες σήμερα. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε μηνιαία βάση φτάνουν τις 8.000.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ Θανάσης Ξένος δήλωσε ότι το κέντρο θα διαθέτει 45 "σημεία" υποδοχής ασφαλισμένων πανελλαδικά και σύντομα θα είναι ικανό για παρεμβάσεις και επαναξιολογήσεις, π.χ. σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη "πυκνότητα" αναπηρικών συντάξεων.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε "κρίσιμο σημείο" την πρώτη επαφή κάθε ασφαλισμένου με το Κέντρο, οπότε θα δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος, ως προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Eργο των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ είναι:

1. Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας

2. Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ.

3. Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του μαστού



Από 3 έως 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν κλινική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι νεαρές γυναίκες, από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2011, στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης.

Με ένα τηλεφώνημα στο 2310285183 γυναίκες ηλικίας από 20-39 χρόνων, μπορούν από 26/9 έως 7/10 να κλείσουν ραντεβού για έναν δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

«Ειδικευμένοι γιατροί της Ελληνικής Α.Ν.Θ. Θεαγένειο θα σε εξετάσουν και, κατά 98% όπως δείχνουν οι στατιστικές, θα σε διαβεβαιώσουν ότι το στήθος σου είναι μια χαρά. Υπάρχει περίπτωση να επισημάνουν κάποιο άλλο συνηθισμένο - όχι κακοήθες - πρόβλημα, που καλό είναι να το έχεις υπόψη για να το αντιμετωπίσεις. Αν χρειαστεί να κάνεις κάποια επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, θα έχεις τη δυνατότητα να την κάνεις σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο, εντελώς δωρεάν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Άλματος Ζωής. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και στήθη και επισημαίνει ότι αυτό «δεν είναι σλόγκαν, είναι η πραγματικότητα που τη βιώνουμε όλες μας». «Σήμερα η ιατρική αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να τον νικήσει πολύ ευκολότερα απ΄ όσο στο παρελθόν, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η χώρα μας, που συνηθίζει να διακρίνεται αρνητικά, ούτε στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού κάνει εξαίρεση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από 10%, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φθάνει έως και το 60%.

«Εμείς είμαστε μαζί σου για να μην έρθεις ποτέ μαζί μας! Μην αμελήσεις αυτό το μήνυμα!», υποστηρίζουν οι γυναίκες του Συλλόγου, στόχος των οποίων είναι κάθε νέα γυναίκα να μάθει να φροντίζει από νωρίς για την υγεία του στήθους της.


Διαβάστε περισσότερα...

Όσοι ξυπνάνε πρωί είναι υγιείς



Κακή ψυχολογία όσοι σηκώνονται αργά.

Οι «πρωινοί τύποι» κατά μέσο όρο είναι πιο υγιείς, πιο αδύνατοι και περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με όσους ξυπνάνε αργά, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Ο επικεφαλής δρ Γιόεργκ Χούμπερ του πανεπιστημίου Ροεχάμπτον στο Λονδίνο μαζί με άλλους ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ξυπνάνε νωρίς καταφέρνουν πιο γρήγορα τις καθημερινές δουλειές τους, ετοιμάζουν ταχύτερα τα παιδιά τους για το σχολείο και τα πηγαίνουν καλύτερα στην εργασία τους.

Αντίθετα, μέχρι και κατάθλιψη μπορούν να αισθανθούν όσοι σηκώνονται αργά ενώ αποκτούν παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα διαπιστώθηκε πως οι πρωινοί τύποι ξυπνάνε λίγο πριν τις έξι ενώ οι απογευματινοί λίγο πριν τις εννιά το πρωί.

«Οι πρωινοί τύποι τείνουν να είναι πιο υγιείς και ευτυχισμένοι, καθώς επίσης να έχουν μικρότερο βάρος», δήλωσε ο δρα Χούμπερμ και εξήγησε πως το γεγονός ότι τα βγάζουν πέρα γρηγορότερα και καλύτερα βοηθάει στην ψυχολογία τους.

Βέβαια οι απογευματινοί τύποι μπορούν να αντέξουν να δουλέψουν μέχρι πιο αργά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως από δημοτικό συμβούλιο για Αριστοτέλους

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε εγκρίνει ομόφωνα την οριοθέτηση του κοινόχρηστου χώρου από τη λεωφόρο Νίκης μέχρι την οδό Μητροπόλεως.




Ψηφίστηκε χθες βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο, η κανονιστική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Με την απόφαση αυτή λύνεται ένα θέμα που απασχολούσε τον Δήμο από το 2003, αφού τα πάντα λειτουργούσαν χωρίς άδεια και χωρίς καμία κανονιστική απόφαση από τη Δημοτική Αρχή. Επιπλέον δίνεται μια ανάσα πνοής στην πλατεία Αριστοτέλους που αποτελεί σύμβολο της πόλης» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου, την αποτροπή των αυθαίρετων καταλήψεων από τραπεζοκαθίσματα και την ισομερή κατανομή του κοινόχρηστου χώρου στα παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε εγκρίνει ομόφωνα την οριοθέτηση του κοινόχρηστου χώρου από τη λεωφόρο Νίκης μέχρι την οδό Μητροπόλεως και όπως είχε παρουσιάσει η Voria.gr, σύμφωνα με την απόφαση:

1.Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.

2.Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους και από τον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ των υφισταμένων παρτεριών.

3.Οριοθετούνται τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους τεσσάρων μέτρων για την ακώλυτη διέλευση των πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό της χώρο πλατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50 μ. , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών που βρίσκονται εντός των στοών της πλατείας και ιδίως τη δυνατότητα ανάπτυξης πυροσβεστικού οχήματος.



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένταξη έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα



Με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τέσσερα έργα εκπαίδευσης για το νομό Δωδεκανήσου με συνολικό προϋπολογισμό 8,4 εκ. €.

Τα έργα αυτά είναι τα εξής:
2ο Γυμνάσιο ν. Κω προϋπολογισμού 2,2 εκ. €
Πρόκειται για την κατασκευή νέου δωδεκαθέσιου Γυμνασίου στην πόλη της Κω δυναμικότητας 360 μαθητών. Το κτίριο είναι διώροφο με συνολικό εμβαδόν 2.214 τ.μ. και περιλαμβάνει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία καθηγητών διδασκάλων, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έγινε μετά την αδυναμία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του.

Ανέγερση 20ου διθέσιου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου πόλης Ρόδου προϋπολογισμού 0,9 εκ. €
Το νηπιαγωγείο που θα κατασκευαστεί θα είναι ολοήμερο και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 50 νηπίων. Το κτίριο συνολικής επιφάνειας 534 τ.μ. θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής γονέων, αίθουσες διδασκαλίες, γραφείο νηπιαγωγού, χώρο ανάπαυσης νηπίων και τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου Ρόδου προϋπολογισμού 4,5 εκ. €
Θα κατασκευαστεί διώροφο κτίριο δυναμικότητας 300 μαθητών, συνολικής έκτασης 2.635 τ.μ., που θα περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αίθουσες διοίκησης, πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικούς χώρους. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση στον περιβάλλοντα χώρο και η κατασκευή γηπέδων για την άθληση των μαθητών, καθώς και η ασφαλτόστρωση του δρόμου για την πρόσβαση στο σχολείο.

Επέκταση Σχολικού Συγκροτήματος Απερίου Καρπάθου προϋπολογισμού 0,8 εκ. €
Πρόκειται για την επέκταση του υπάρχοντος σχολείου δυναμικότητας 200 μαθητών με προσθήκη κτιρίου έκτασης 860 τ.μ. Στους νέους αυτούς χώρους φιλοξενούνται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πληροφορικής, εργαστήριο φυσικοχημείας, βιβλιοθήκη και βοηθητικοί χώροι, καθώς και υποδομές για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έγινε μετά την αδυναμία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 δύο έργα οδοποιίας για το νομό Δωδεκανήσου με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια και συνολικό προϋπολογισμό 6 εκ. €.

Πρόκειται για τα έργα:
Βελτίωση επαρχιακής οδού Σπόα - Όλυμπος Καρπάθου προϋπολογισμού 1,8 εκ. €
Πρόκειται για βελτίωση της επαρχιακής οδού σε μήκος 15,5 χιλιομέτρων περίπου, έργο με το οποίο εξαλείφονται χρόνια συγκοινωνιακά προβλήματα της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην άρση της απομόνωσης, αλλά και στην τόνωση του τουρισμού, καθώς και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Αγ. Ισίδωρος - Λάερμα ν. Ρόδου προϋπολογισμού 4,2 εκ. €
Με το έργο βελτιώνεται υφιστάμενος επαρχιακός δρόμος μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων. Στόχος του είναι η καλύτερη σύνδεση των οικισμών που βρίσκονται στο εσωτερικό του νησιού, έναντι των δυτικών και ανατολικών ακτών και οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένοι τουριστικά.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ και ΕΟΠΠΥ τα στηρίγματα για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας



Από τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ και του νέου ασφαλιστικού Οργανισμού του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), θα υποστηρίζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο ξεκίνησε, χθες, επίσημα τη λειτουργία του, με στόχο τον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της αναπηρίας και των επιδομάτων που απορρέουν από αυτή.

Πολύ σύντομα, μάλιστα, θα έχει καταρτιστεί και το Εθνικό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Αρμοδιότητα του ΚΕ.Π.Α. είναι η εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Το ΚΕ.Π.Α. θα χορηγεί Αποφάσεις Υγειονομικής Επιτροπής για κάθε νόμιμη χρήση, όπου θα πιστοποιείται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια αυτών.

Τα παραπάνω τόνισε, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμου Βουδούρη.

Ο υπουργός σημείωσε πως το νέο σύστημα είναι ενιαίο, αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών, απόλυτα διαφανές, ελεγχόμενο μέσα από ηλεκτρονικό μητρώο και εύκολο αναφορικά με την προσβασιμότητα των πολιτών. Αντίθετα, το μέχρι τώρα σύστημα χαρακτηριζόταν από ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια, αδυναμία ελέγχου και απουσία ενιαίου μητρώου, ενώ παράλληλα διευκόλυνε τις πελατειακές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεδομένης της έλλειψης Μητρώου, κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των αναπήρων, οι οποίοι εκτιμώνται σε 600.000 με 700.000, ενώ οι συνταξιούχοι αναπηρίας φθάνουν τις 324.835 άτομα. Έχουν καταγραφεί επίσης, 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να σταματήσει η σπατάλη με τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων και άλλων παροχών σε ανάπηρους «μαιμού». Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένονται μειώσεις της τάξης του 4% και εξοικονόμηση περίπου 500 εκ. ευρώ ως το 2012, από κοινωνικά επιδόματα. Συνολικά, η κρατική δαπάνη για κοινωνικά επιδόματα υπολογίζεται μαζί με τις φοροαπαλλαγές στα 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, με στοιχεία του 2010 οι αναπηρικές συντάξεις στο ΙΚΑ είναι 135.702 (ποσοστό 11,7%), στον ΟΓΑ 126.152 (ποσοστό 16,58%) και στον ΟΑΕΕ 32.595 (ποσοστό 10,06%). Στόχος είναι μέχρι το 2015 να φθάσει το ποσοστό στο ΙΚΑ στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%, με εξορθολογισμό του συστήματος απονομής και έλεγχο.

Ήδη στο ΙΚΑ, στην πορεία μετάβασης προς το ΚΕΠΑ το 2011, οι δαπάνες για συντάξεις αναπηρίας παρουσιάζουν μείωση κατά 6,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, όμως οι αιτήσεις που υποβάλλονται, φθάνουν περί τις 8.000 το μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σήμερα οι αποφάσεις αναπηρίας καθυστερούν 5-8 μήνες, ενώ στόχος με το ΚΕΠΑ είναι να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στις 40 ημέρες.

Ο αριθμός των γιατρών από 250 αυξάνεται σε 500 και ως το τέλος του έτους θα φθάσει τους 1.000, και για την αντικειμενική κρίση θα εφαρμοστεί σύστημα κλήρωσης. Οι ιατροί που θα κρίνουν, θα είναι ιατροί της ίδιας ειδικότητας με βάση την πάθηση, ενώ στην Αττική θα δημιουργηθούν άλλα 11 κέντρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατανοώντας την επαγγελματική εξουθένωση



Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται.

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ψυχολογική επαγγελματική εξουθένωση, για το πώς μπορεί να επιδράσει στην ποιότητα ζωής τους και για τρόπους πρόληψης. Τι είναι, λοιπόν, η επαγγελματική εξουθένωση; Πώς μπορεί να προκύψει; Τι μπορείς να κάνεις για αυτό είτε αν το βιώνεις εσύ, είτε αν το βιώνει κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, ο συνάδελφος, ο υπάλληλός σου κλπ;

Τι είναι;


Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί η ψυχολογία για να περιγράψει εκείνη την ψυχοσωματική εμπειρία στην οποία κάποιος βιώνει μακροχρόνια σωματική, διανοητική ή/και συναισθηματική εξάντληση ως αποτέλεσμα έντονου και μακροχρόνιου στρες.

Η συνεχής και για μεγάλο διάστημα έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί σταδιακά να επιφέρει ποικίλες συνέπειες στην προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου, καθώς και στη σωματική του υγεία.

Πώς μπορώ να ξέρω;


Σύμφωνα με έρευνες μερικά από τα χαρακτηριστικά της εξουθένωσης μπορούν να είναι τα παρακάτω:

Η επίμονη και συνεχής προσπάθεια να δοκιμάζεις ή/και να αποδεικνύεις στον εαυτό σου (ή και στους άλλους) - π.χ. τάση για τελειομανία, συνεχής προσπάθεια να αποδείξεις ότι αξίζεις.
Το να δουλεύεις ολοένα και πιο σκληρά (ενώ παράλληλα να έχεις μειωμένη αίσθηση ικανοποίησης και εκπλήρωσης).
Το να παραμελείς τις ανάγκες σου.
Η μετατόπιση των συγκρούσεων – π.χ. το να μη μπορείς να προσδιορίσεις ή/και να αντιληφθείς την κύρια ρίζα της εξάντλησης και να ξεσπάς εδώ κι εκεί προκαλώντας άκαιρες συγκρούσεις.
Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων με τρόπο που π.χ. η οικογένεια, οι φίλοι, τα χόμπι, παραβλέπονται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.
Άρνηση των προβλημάτων που προκύπτουν (ο κυνισμός και η επιθετικότητα γίνονται κυρίαρχες αντιδράσεις).
Απομάκρυνση – π.χ. μείωση των κοινωνικών επαφών στο ελάχιστο, ανύψωση συναισθηματικού τείχους.
Αλλαγές στη συμπεριφορά που γίνονται φανερές στους άλλους και ιδιαίτερα σε όσους γνωρίζουν το άτομο.
Αίσθηση εσωτερικού κενού.
Κατάθλιψη.
Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (απέχθεια για το εργασιακό αντικείμενο, το εργασιακό περιβάλλον).

Μερικοί παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην εξουθένωση μπορούν να είναι:

Παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία:


Να αισθάνεσαι ότι έχεις ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο πάνω στην εργασία σου.
Να υπάρχει συνεχής έλλειψη αναγνώρισης, επιβράβευσης ή κάποιου είδους ανταμοιβής για τη δουλειά που προσφέρεις.
Να είναι ιδιαίτερα υπερβολικές ή/και μη ξεκάθαρες οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες όσον αφορά την εργασία σου.
Η εργασία σου να έχει γίνει μονότονη χωρίς δημιουργικές αλλαγές, κίνητρα ή προκλήσεις.
Να εργάζεσαι σε ένα χαοτικό ή/και ιδιαίτερα αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον.
Το να μη σου αρέσει το επάγγελμά σου ή η εργασία σου να είναι αντίθετη με τις αξίες και τις ηθικές αρχές σου.

Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής:

Να εργάζεσαι υπερβολικά χωρίς αρκετό χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση και ουσιαστική επαφή με τους άλλους.
Να προσδοκώνται πολλά από εσένα και από πολλούς ανθρώπους.
Να αναλαμβάνεις πάρα πολλές ευθύνες χωρίς αρκετή βοήθεια από τους άλλους.
Να μην κοιμάσαι αρκετά.
Η έλλειψη κοντινών και υποστηρικτικών σχέσεων.

Συχνά μερικά σημάδια ή συμπτώματα που δείχνουν ότι πιθανόν έχεις εξουθενωθεί:

Στο Σώμα


Αισθάνεσαι σωματική εξάντληση τον περισσότερο χρόνο της μέρας ή της βδομάδας.
Έχει ‘πέσει’ το ανοσοποιητικό σου π.χ. αισθάνεσαι ότι είσαι σωματικά άρρωστος, έχεις συχνούς πονοκεφάλους, συχνά κρυολογήματα, πόνους ή ενοχλήσεις στους μυς και στην πλάτη.
Παρατηρείς αλλαγή στον τρόπο που κοιμάσαι ή/και στην όρεξή σου (π.χ. κοιμάσαι ή να τρως λιγότερο ή περισσότερο απ’ ότι συνήθως).

Στην Καρδιά (ή αλλιώς στα συναισθήματα)


Αισθάνεσαι ότι έχεις αποτύχει και αμφιβάλεις συνεχώς για τον εαυτό σου.
Αισθάνεσαι αβοήθητος, παγιδευμένος, μπουχτισμένος.
Έχεις ‘αποσυνδεθεί’, αισθάνεσαι μόνος στον κόσμο.
Αισθάνεσαι έλλειψη κινήτρου.
Αισθάνεσαι κυνικά ή να βλέπεις μέσα από αρνητική ματιά τα πράγματα.
Νιώθεις μειωμένη ικανοποίηση και αίσθηση εκπλήρωσης για όσα έχεις κάνει και συνεχίζεις να κάνεις.

Στην Πράξη (ή αλλιώς στη συμπεριφορά)

Απομακρύνεσαι από ευθύνες.
Απομονώνεσαι και αποτραβιέσαι από τους άλλους.
Αναβάλεις συνεχώς ή/και να χρονοτριβείς πολύ για αυτά που χρειάζεται να γίνουν.
Χρησιμοποιείς το φαγητό, το αλκοόλ ή άλλες ουσίες για να διαχειριστείς την κατάσταση.
Ξεσπάς αναίτια στους άλλους.
Δεν πηγαίνεις στη δουλειά ή συστηματικά καθυστερείς να πας.

Προλαμβάνοντας την εξουθένωση


Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τέτοιου είδους σημάδια ή συμπτώματα όπως τα παραπάνω και νομίζεις ότι έχουν να κάνουν με εξουθένωση, τότε μπορείς έγκαιρα να φέρεις τη ζωή σου πάλι πίσω στην ισορροπία που πιθανόν χρειάζεσαι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που κανείς μπορεί να προλάβει να εξουθενωθεί είτε σε επίπεδο εργασίας είτε σε επίπεδο τρόπου ζωής. Συχνά είναι θέμα του να ‘ακούσεις καλύτερα’ τον εαυτό σου και να εξασκήσεις λίγο το νου σου και τη δημιουργικότητά σου, ώστε να σκεφτείς και να βρεις τους τρόπους που σου ταιριάζουν καλύτερα. Έτσι μπορείς να βρεις ξανά τις ισορροπίες που είναι κατάλληλες για εσένα, εφόσον το θέλεις.

Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη ή απλή υπόθεση, ειδικά αν έχεις βιώσει στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο και περιθώρια. Για παράδειγμα, τι θα μπορούσες ή/και θα ήθελες να κάνεις διαφορετικά; Τι θα μπορούσες και θα ήθελες να κάνεις περισσότερο ή λιγότερο, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία στον τρόπο ζωής σου; Θα ήταν σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, να προσπαθήσεις σε αυτή τη διερεύνηση να λάβεις υπ’όψιν σου όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εαυτού σου, της προσωπικότητάς σου, των ικανοτήτων και των αξιών σου, σε σχέση με το σώμα σου, τα συναισθήματά σου, το πνεύμα σου, σε σχέση με τους άλλους.

Ανακάπτοντας από την εξουθένωση


Αν νομίζεις ότι ήδη βιώνεις μια περίοδο εξουθένωσης μπορείς να ανακάμψεις από αυτήν εφ’όσον τη διαχειριστείς έγκαιρα. Για παράδειγμα, το να συνεχίσεις να αναβάλεις να ξεκουράζεσαι, να παραμελείς τις ανάγκες σου ή να συνεχίσεις να διατηρείς τους ίδιους ρυθμούς θεωρώντας ότι ‘από μόνο του θα φύγει’, συνήθως δεν ωφελεί. Μερικά πράγματα που πιθανόν θα ήταν χρήσιμο να κάνεις άμεσα είναι:

Να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου και να δώσεις στον εαυτό σου πραγματικό χρόνο για να ξεκουραστεί.
Να ζητήσεις υποστήριξη. Ίσως να νιώθεις ότι θέλεις περισσότερο να αποτραβηχτείς. Ωστόσο, το να μοιραστείς αυτό που βιώνεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους (π.χ. οικογένεια, φίλους) μπορεί να είναι πραγματικά σημαντικό. Ή ακόμα να θεωρείς ότι θα ήταν καλό να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.

Επαναπροσδιόρισε τους στόχους και τις προτεραιότητές σου. Η περίοδος της εξουθένωσης μπορεί να αποτελέσει παράλληλα και μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητες στη ζωή σου και να ξανα-ανακαλύψεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα. Μπορείς να ξαναβάλεις τους στόχους, την καθημερινότητα, τις σχέσεις και τα όνειρά σου σε μια νέα βάση.

Κάτι για να σκεφτείς


Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε επαγγέλματα που προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες σε άλλους ανθρώπους (π.χ. επαγγέλματα υγείας), όσοι εργάζονται σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και όσοι φροντίζουν άλλους ανθρώπους (π.χ. ηλικιωμένους, ασθενείς κλπ) τείνουν να είναι πιο ευάλωτοι στην ψυχολογική εξουθένωση. Γιατί νομίζεις ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο χαρούμενοι είστε στον εργασιακό χώρο;



Αν αισθάνεστε ότι είστε αποδέκτης εργασιακής κακομεταχείρισης ζητήστε βοήθεια.

Άραγε πώς το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει θετικά ή όχι την απόδοσή σας στην εργασία αλλά και την ποιότητα της καθημερινότητάς σας στην προσωπική σας ζωή;

Η εργασία και το εργασιακό περιβάλλον φανερά αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου αφού μέσα σε αυτό ως εργαζόμενος/η περνάει κανείς τουλάχιστον το ένα τέταρτο της μέρας του/της έως και – κάποιες φορές ή σε κάποιες περιπτώσεις - περισσότερο από τη μισή του/της μέρα.

Η εργασία μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ικανοποίησης, ενέργειας και πληρότητας ακόμα κι αν αυτό συνοδεύεται από σωματική ή/και διανοητική κούραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι την περιγράφουν σαν γλυκιά κούραση. Μια κούραση δηλαδή που είναι ευχάριστη, πλήρης και που ακολουθείται συνήθως από αίσθηση ευεξίας και ουσιαστικής ξεκούρασης- ένας ολοκληρωμένος κύκλος. Τι γίνεται όμως όταν η κούραση αυτή είναι πικρή, στείρα και συναισθηματικά αποστραγγίζει;

Καμιά φορά αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του αρνητικού εργασιακού περιβάλλοντος και όχι λόγω αυτού καθ’ αυτού του αντικειμένου εργασίας. Τι είναι το εργασιακό περιβάλλον; Είναι οτιδήποτε μας περιβάλλει και οτιδήποτε περιβάλλουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Το εργασιακό περιβάλλον αποτελείται από εμάς και από τους συναδέλφους μας. Το εργασιακό περιβάλλον είναι ο χώρος – είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός – στον οποίο βρισκόμαστε, όταν εργαζόμαστε. Αυτό μπορεί να είναι το γραφείο, το σπίτι, το αυτοκίνητο, το χωράφι, κλπ. Τα χρώματα, η διακόσμηση, η καθαριότητα είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή όχι το περιβάλλον εργασίας - ακόμη και την απόδοση του εργαζόμενου.

Όμως, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον – αν όχι ο σημαντικότερος, κατά τη γνώμη μου –είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Για τον κόσμο των συναισθημάτων είναι σχεδόν αδιάφορο το αν ένα τοξικό από την ανθρώπινη συμπεριφορά εργασιακό περιβάλλον διαδραματίζεται σε ένα πολυτελές γραφείο ή σε ένα απλό κατάστημα.

Οι ψυχολογικές συνέπειες εκτιμάται ότι είναι πάνω κάτω παρόμοιες. Η εργασία μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον συνήθως επιφέρει πικρή κούραση λίγο ή πολύ σε όλους όσους το βιώνουν. Η κούραση δεν αφορά πια μόνο το αντικείμενο εργασίας και την εκπόνησή του. Αυτή η κούραση δεν είναι πια τόσο σωματική ή/και διανοητική. Είναι και κούραση συναισθηματική ή/και πνευματική. Είναι κούραση που γεννιέται από την αρνητική αλληλεπίδραση με τους άλλους εργαζόμενους και που μεταφέρεται συστηματικά στο σπίτι και στην προσωπική ή και κοινωνική ζωή με πολλές αρνητικές επιρροές σε αυτήν. Είναι η κούραση που π.χ. ο ύπνος και ότι άλλο υπό άλλες συνθήκες μπορεί να σε ξεκουράσει πραγματικά, δεν φαίνεται να είναι ικανά να σε ξεκουράσουν. Ίσως καμιά φορά να πλησιάζει τη λεγόμενη επαγγελματική εξουθένωση (μια αρκετά συχνή στις μέρες μας ορολογία για το φαινόμενο της υπερβολικής κούρασης και εξάντλησης στους εργαζόμενους).

Με την παραπάνω περιγραφή επιχειρώ να αποτυπώσω κάποιες από τις εικόνες που συχνά δημιουργεί η εργασιακή κακομεταχείριση ή και εκφοβισμός - με άλλα λόγια οι έντονες και συνεχείς αρνητικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Τι είναι εργασιακή κακομεταχείριση;


Ένας από τους ακριβείς και κατατοπιστικούς ορισμούς είναι ο εξής:

«…η επαναλαμβανόμενη και συνεχής προσπάθεια από ένα (ή πολλά άτομα) να βασανίσουν, εξουθενώσουν, καταπονήσουν, εμποδίσουν, εσκεμμένα προκαλέσουν την αντίδραση, εξαιρέσουν ή απομονώσουν το άλλο άτομο από το εργασιακό περιβάλλον. Είναι εκείνη η μεταχείριση που προκαλεί, πιέζει, φοβίζει, υποτιμά και που μέσα από την επανάληψή της έχει συντριπτικά αποτελέσματα». (Brodsky, 1976)

Αυτό το συνθέτουν συμπεριφορές και στάσεις όπως:


Το να αγνοούνται οι γνώμες και οι απόψεις σου.
Το να σου γίνεται ανάθεση υπερβολικού φόρτου εργασίας.
Το να σου αποκρύπτει κάποιος πληροφορίες δίχως τις οποίες επηρεάζεται η απόδοσή σου.
Το να σου γίνεται ανάθεση εργασιών με αναίτια υψηλούς στόχους και μη ρεαλιστικές προθεσμίες.
Το να απαιτούν ή να σε ‘διατάζουν’ να κάνεις δουλειά που είναι πέρα και έξω από το αντικείμενό σου.
Το να σε αγνοούν ή να δέχεσαι εχθρική συμπεριφορά (π.χ. ψυχρότητα, επιθετική λεκτική ή μη-λεκτική συμπεριφορά).
Το να σε κουτσομπολεύουν.
Το να γίνονται υποτιμητικά σχόλια γύρω από το άτομό σου (π.χ. τα χόμπι σου, το παρελθόν σου, την καταγωγή σου), τις στάσεις σου ή την προσωπική σου ζωή.
Το να σου αποσύρουν ‘αρμοδιότητες κλειδιά’ που έχουν να κάνουν άμεσα με το αντικείμενό σου και να σου τα υποκαθιστούν με ασήμαντα ή δυσάρεστα αντικείμενα.
Το να σε διορθώνουν επιδεικτικά, να σε ειρωνεύονται ή να σε υποτιμούν δημόσια.

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα ή οι οργανισμοί που συνήθως ασκούν αυτού του είδους μεταχείριση παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Πολύ υψηλή αίσθηση ανταγωνιστικότητας.
Απότομες και αιφνιδιαστικές αλλαγές συμπεριφοράς, δομών, προσδοκιών.
Κλίμα ανασφάλειας και συντήρησή του.
Προβολή δυνατού ‘μάτσο’ στιλ.
Δυσκίνητες και ιεραρχικές δομές και συγκεντρωτισμό.
Ο στόχος αποτελεί το πρώτο μέλημα αδιαφορώντας για τη διαδικασία του πώς αυτός θα επιτευχθεί – αίσθηση υποτίμησης του ανθρώπινου παράγοντα.
Χαμηλό επίπεδο συμμετοχής του προσωπικού ή χαμηλή αίσθηση συναδελφικότητας.
Έλλειψη μηχανισμών για την καίρια αντιμετώπιση κακομεταχείρισης στο χώρο εργασίας.

Αν αισθάνεστε ότι είστε αποδέκτης εργασιακής κακομεταχείρισης ή βίας ζητήστε οπωσδήποτε βοήθεια. Μιλήστε αρχικά σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε και που πιστεύετε ότι μπορεί να σας στηρίξει να βρείτε τη βοήθεια που ζητάτε. Το να δείτε έναν καλό ψυχολόγο ή ειδικό σε θέματα εργασιακής κακομεταχείρισης είναι επίσης μια διαθέσιμη επιλογή που μπορεί να σας διευκολύνει στο να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα και τις συνέπειές του για εσάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμο για το σχεδιασμό εμβολίων για ερπητοϊούς



Από τον ιό HCMV μολύνεται το 50-80% των ενηλίκων.

Τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ερπητοϊός HCMV για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μελέτησαν ερευνητές από την ομάδα Χημείας Πρωτεϊνών του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με Νοτιοκορεάτες ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Η σχετική εργασίας τους δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology».

Ο ιός HCMV (Human Cytomegalovirus) είναι ένα κοινό στέλεχος της οικογένειας των ερπητοϊών και μολύνει από το 50 έως το 80% των ενηλίκων.

Αν και αυτές οι μολύνσεις δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στους υγιείς ανθρώπους, μπορεί να αποβούν ακόμα και θανατηφόρες σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό HIV, σε αποδέκτες μεταμόσχευσης και σε νεογέννητα βρέφη.

Ο ιός HCMV επιτυγχάνει πολύ αποτελεσματικές χρόνιες μολύνσεις, επειδή καταφέρνει να «κρυφτεί» από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι έλληνες (Ευστράτιος Στρατίκος, Ειρήνη Ευνουχίδου) και κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο ιός χρησιμοποιεί μόρια που ονομάζονται microRNA για να χειραγωγήσει το κύτταρο που μολύνει, ώστε να σταματήσει να παράγει το ένζυμο ERAP1.

Αυτό το ένζυμο είναι βασικό σε μία λειτουργία του κυττάρου που ονομάζεται αντιγονοπαρουσίαση, μια λειτουργία που επιτρέπει στο κύτταρο να σηματοδοτήσει στο περιβάλλον του ότι είναι μολυσμένο.

Χωρίς το ένζυμο ERAP1, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει ποια κύτταρα είναι μολυσμένα από τον ιό και έτσι ο ιός είναι ελεύθερος να επιτύχει χρόνιες μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του ιού HCMV, καθώς και για την αντιμετώπισή του με νέου τύπου φάρμακα.

Εξάλλου, ορισμένες κοινές γενετικές μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί) στο γονίδιο του ERAP1 έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με την προδιάθεση για την ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων, του καρκίνου και της μόλυνσης από τον ιό του AIDS.

Οι μεταλλάξεις αυτές διερευνώνται, ήδη, από την ομάδα του «Δημόκριτου», με επικεφαλής τον Ευστράτιο Στρατίκο, ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες (http://sites.google.com/site/stratikos/).

Ο κ. Στρατίκος αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησε διδακτορικό στη Βιοχημεία από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ και, στη συνέχεια, έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στην κυτταρική και μοριακή βιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ από το 2005 εργάζεται ως ερευνητής στο «Δημόκριτο».


Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύστε την αντικαρκινική δράση του μπρόκολου



Καρυκεύστε το ή συνδυάστε το με άλλα λαχανικά!
Αν καρυκεύσετε το μπρόκολο που μαγειρεύετε με χρένο ή wasabi αυτό που σίγουρα θα καταφέρετε είναι να ενισχύσετε την αντικαρκινική του δράση, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Αν το «παραμαγειρέψετε», αντί απλά να το μαγειρέψετε στον ατμό για 2-4 λεπτά, δε σημαίνει απαραίτητα ότι καταστρέφεται τις προστατευτικές του ιδιότητες κατά του καρκίνου.

Αντίθετα, μπορείτε να τις «ενισχύσετε» αν προσθέσετε καρυκεύματα όπως το χρένο, ή γιαπωνέζικα μπαχαρικά που περιέχουν το ένζυμο myrosinase ή ακόμη και μουστάρδα.

Η καθηγήτρια-διατροφολόγος Elizabeth Jeffery, του πανεπιστημίου του Illinois, υποστηρίζει ότι όταν καρυκεύεται το συγκεκριμένο λαχανικό αυξάνεται η απορρόφησή του από το άνω μέρος του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας τις «θετικές επιπτώσεις» του.

Με ποια άλλα τρόφιμα μπορείτε να το επιτύχετε αυτό: Με ραδίκια, λάχανο, ρόκα, κάρδαμο και λαχανάκια Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς 3-5 μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα παρέχουν ισχυρή αντικαρκινική προστασία στον οργανισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές που θα μας φτιάξουν τη διάθεση



Έξι γαστρονομικές προτάσεις!
Έκτακτα μέτρα, κούραση, ένταση, νέες αλλαγές, γρήγοροι ρυθμοί, τόσοι λόγοι που ρίχνουν καθημερινά τη διάθεσή σας; Μπορεί η διάθεση να περνά όμως από το στομάχι;

1.Το αμινοξύ τρυπτοφάνη έχει βρεθεί πως προκαλεί ύφεση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν το γάλα, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και το φυστικοβουτυρο. Οπότε εάν η διάθεσή σας έχει αρχίσει ήδη επιστρέφοντας στην καθημερινότητα και τις υψηλές απαιτήσεις της μην ανησυχήσετε εάν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους ηλιόσπορους είναι άδεια. Μονάχα προσοχή στις ποσότητες μιας και οι ηλιόσποροι, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες!

2. Το φρέσκο ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα δεν θα ήταν άσχημο να τα επιλέγατε πιο συχνά για το τραπέζι σας. Τα ω3 εκτός από την ευεργετική τους δράση στην καρδιά συνδέονται και με την καλύτερη διάθεση!

3.Ψωμί ολικής αλέσεως από σιτηρά και κυρίως δημητριακά βρώμης, εναλλακτικά κουάκερ είτε στη σαλάτα σας είτε βραστό με ντομάτα φτιάχνοντας μια υπέροχη δροσιστική σούπα ντομάτας.

4.Το σκόρδο φαίνεται να συσχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης της κατάθλιψης σε πληθυσμούς που κατανάλωναν μια ειδική συσκευασία μουστάρδας από σκόρδο στην βόρεια Αμερική.

5. Καρυκεύματα, όπως κόκκινο πιπέρι, δεντρολίβανο, πιπερόριζα (τζίντζερ), κάρδαμο και βασιλικός, φαίνεται ότι σχετίζονται με βελτίωση της διάθεσής μας, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό.

+1. Τι θα λέγατε για λίγο παραπάνω κίνηση ακόμη και αν πρόκειται να σηκωθείτε από τη καρέκλα για ένα ποτήρι νερό, αφού πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως όσο ενηλικιωνόμαστε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης για όσους έχουν χαμηλή φυσική δραστηριότητα σε σύγκριση με αυτούς που έχουν συστηματική και έντονη φυσική δραστηριότητα.

Έξτρα tip:
Μειώστε το κόκκινο κρέας, τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα έτοιμα τρόφιμα, το πρόχειρο φαγητό. Η τακτική κατανάλωση κονσερβών, κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων και πρόχειρου φαγητού που εμπεριέχουν πολλές θερμίδες ανά γραμμάριο (τα λεγόμενα πυκνά θερμιδικά τρόφιμα) έχουν πολύ σημαντικότερη συσχέτιση με το αυξημένο λίπος στην κοιλιακή χώρα και την κατάθλιψη, ένας ακόμη λοιπόν λόγος για να αποφεύγουμε αυτές τις τροφές.

Καλό φθινόπωρο και να θυμάστε πως το χαμόγελο δεν είναι τυχαίο αλλά πηγαίο!

Διαβάστε περισσότερα...

Η ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε…



Περιορίστε τα αποτελέσματα του χρόνου.
Η ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αφού ολοένα και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες νέων καινοτομιών της τεχνολογικής προόδου και των επιστημών που αγωνίζονται να προλάβουν ή και να σταματήσουν τα αποτελέσματα του χρόνου που αυτός επιφέρει στην ανθρώπινη υπόσταση, με το πέρασμά του.

Αποτελέσματα που γίνονται ορατά εκ πρώτης όψεως, στο παρουσιαστικό όλων μας. Εμφανείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και μαρτυρούν την ηλικία μας, αλλαγές που αφορούν τη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.

Παράλληλα, ιδίως τούτην την εποχή, η παραμελημένη διατροφή και οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα συνεισφέρουν δραστικά στα παραπάνω αφού είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας.

Οι ρίζες αυτές καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα του σώματός μας, προκαλώντας δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα φθοράς. Βέβαια, ο οργανισμός διαθέτει αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, που όμως οι άμυνες αυτές δεν αρκούν ή και εξαντλούνται ιδίως σε περιόδους υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της κατάχρησης στη διατροφή και -πιθανότατα- στο αλκοόλ. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους με…τι άλλο παρά ότι καταναλώνουμε και ουσιαστικά κάνουμε ‘ένα’ με τον εαυτό μας!

Δέρμα


Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποτελούν βασικές πρωτεϊνικές δομές και είναι αυτές που χαρίζουν στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Με την έλευση όμως του χρόνου εκφυλίζονται και ατονούν, έχοντας ως συνέπεια το δέρμα να χάνει τη νεανικότητά του. Οι κυριότεροι, αλληλένδετοι λόγοι που επιφέρουν το φυσικό αυτό φαινόμενο είναι η ‘γήρανση’ των κυττάρων σε επίπεδο γονιδιακό (DNA) αλλά και λειτουργικό.

Ο πρώτος παράγοντας μεταφράζεται με απλά λόγια ως γενετική αδυναμία παραγωγής ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας κολλαγόνου, ενώ ο δεύτερος ως μια γενικότερη υποβάθμιση της σύστασης και λειτουργίας της ίδιας της πρωτεΐνης. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω γεγονότα συνοδεύονται από την πρόκληση ‘οξειδωτικών’ βλαβών σε όλα τα επίπεδα κυτταρικής (άρα και ιστολογικής) συνοχής, ενώ στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Μαλλιά

Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει και την ποιότητα της διατροφής μας. Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από 100.000 περίπου τριχοθυλάκια και από 100.000-120.000 τρίχες με μέσο όρο ανάπτυξης τα 1,5 εκατοστά το μήνα. Καθημερινά, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει πως τα μαλλιά (και τα νύχια) αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα σημεία στα οποία εκδηλώνεται η καλή θρέψη του οργανισμού ή αντίθετα η υποθρεψία.

Βλέπετε, όταν τα μαλλιά γίνονται θαμπά και εύθραυστα και αρχίζουν να πέφτουν, καθοριστικός παράγοντας είναι η κακή και ελλιπής διατροφή. Η σύσταση της καθημερινής μας δίαιτας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, αφού η τριχόπτωση και τα διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την υφή και την εμφάνιση της τρίχας υποδηλώνουν συχνά την ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Νύχια

Παρόμοια σε σύσταση με τα μαλλιά, τα νύχια επηρεάζονται άμεσα από την ποιότητα της διατροφής. Το πόσο εύκολα σπάνε, αν ξεφλουδίζουν ή εμφανίζουν λευκά στίγματα είναι στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με το τι τρώμε. Τρανό παράδειγμα τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αναφέρει πως η ταχύτητα ανάπτυξής τους έχει αυξηθεί κατά 25% περίπου τα τελευταία 70 χρόνια (δηλαδή μεγαλώνουν γρηγορότερα) λόγω της σύγχρονης διατροφής (πιο πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες από το παρελθόν).

Διατροφή


Πρωτεΐνη: Έτσι λοιπόν, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και αρτιότερη ανάπτυξη της τρίχας, των νυχιών αλλά και του δέρματος. Στην αντίθετη περίπτωση του υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν. Οι τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά.

Βιταμίνη Α: Εξίσου ζωικές τροφές όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως η ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάνγκο αποτελούν άριστες πηγές αυτής της βιταμίνης. Θεωρείται δε απαραίτητη για την ελαστικότητα του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών και η έλλειψή της προκαλεί θαμπάδα και ευθραυστότητα και στα δύο.

Βιταμίνη Ε: Αποδεδειγμένα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Θα τη βρείτε σε πλούσιες ποσότητες στο σολομό, ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας για την ανάπλαση του δέρματος (σφριγηλότητα) και των μαλλιών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική δράση της καθυστερεί την πρόωρη γήρανσή τους. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα κεράσια, η ντομάτα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρος: Το φυλλικό οξύ πέρα από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αφού συμμετέχει στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων του DNA. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών των μαλλιών και του δέρματος (πιθανότατα και των νυχιών). Το φυλλικό οξύ, μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το σίδηρο, είναι αναγκαία στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών. Διαφορετικά το δέρμα γερνά πρόωρα, τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο θαμπά και πιο εύθραυστα. Το φυλλικό οξύ περιέχεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ σπανάκι), τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής προέλευσης κυρίως (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά), ενώ πολύ καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Βιοτίνη: Η βιοτίνη (Β5) ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ σε περίπτωση ανεπάρκειας μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Κυριότερες πηγές της βιταμίνης είναι τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.

Ψευδάργυρος: Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης που συνιστά την τρίχα και το νύχι. Η έλλειψή του προκαλεί λευκά στίγματα (λευκονυχία). Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά, και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου.

Σελήνιο: Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το μεσογειακό πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει τα ενδεδειγμένα στις ενδεδειγμένες ποσότητες. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω θα εξασφαλίσουμε μια φυσική και όμορφη ενηλικίωση, με όμορφο δέρμα, λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα πως, η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας, και για αυτό άλλωστε ομορφιά δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το κάπνισμα για καλύτερο σεξ



Μια έρευνα αποκλειστικά για άντρες.

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα βελτιώνουν τη σεξουαλική τους υγεία περισσότερο από όσους ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά από μια παροδική διακοπή, σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα στη Βοστόνη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Χάρτε του Συστήματος Υγείας της Βοστόνης διευκρίνισαν πως αν και η έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστικά αποτελέσματα, παρόλα αυτά οι άντρες ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να την λάβουν υπόψην τους.

Το πείραμα έγινε σε 65 άντρες που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και οι οποίοι έκοψαν επί οχτώ εβδομάδες το τσιγάρο. Τους έδειξαν στο εργαστήριο -πριν και μετά το κόψιμο του καπνίσματος- ερωτικές ταινίες και, την ίδια στιγμή, μετρούσαν σε ποιο βαθμό διεγείρονταν σεξουαλικά οι εθελοντές. Παράλληλα, κατέγραφαν τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών εκτός του εργαστηρίου.

Οι 20 από αυτούς σταμάτησαν οριστικά το κάπνισμα ενώ οι υπόλοιποι 45 το ξανάρχισαν. Αυτοί που το έκοψαν εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στο εργαστήριο ενώ δεν έδειξαν κάποια καλύτερη βελτίωση στις πραγματικές σεξουαλικές σχέσεις τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανώς η βελτίωση που παρατηρείται στο εργαστήριο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «μεταφραστεί» σε καλύτερες επιδόσεις στην κρεβατοκάμαρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία των μονάδων υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων



Κατανεμήθηκαν στα νοσοκομεία με κριτήριο τον τόπο διαμονής τους.

Ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους 10 νέες μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων του ΟΚΑΝΑ, όπως είχε προαναγγείλειη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Περίπου 200 ασθενείς κατανεμήθηκαν στα νοσοκομεία Κωνσταντοπούλειο-«Αγία Όλγα», Γ.Ν. Αλεξάνδρα, Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φέμιγκ», Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», Γ.Ν. Αθηνών «Ευαγγελισμός», Γ.Ν. Αττικής «ΚΑΤ» και Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο», με κριτήριο τον τόπο διαμονής τους.

Ενώ στα νοσοκομεία Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο», Παθολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σπηλιοπούλειο» και ΙΚΑ Πατησίων θα λειτουργήσουν μονάδες για συνταγογράφηση για τους χρήστες.

Στη Θεσσαλονίκη προστέθηκε σήμερα η 6η κατά σειρά μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424 ΓΣΝΕ» με την προσέλευση των 5 πρώτων ασθενών.

Τα 200 περίπου άτομα που ξεκινούν σήμερα τη θεραπεία τους, κλήθηκαν από τη λίστα αναμονής, σεβόμενα απόλυτα την προτεραιότητα και τα κριτήρια εξαίρεσης.

Οι μονάδες στελεχώθηκαν με ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτές.

Η επιλογή του προσωπικού έγινε κατά προτεραιότητα από τους εργαζόμενους στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ με τη συμμετοχή του προσωπικού από τα Νοσοκομεία, όπου αυτό ήταν εφικτό.

Η έναρξη των μονάδων αυτών σηματοδοτεί μια μέρα ανακούφισης για την ευαίσθητη ομάδα των εξαρτημένων ατόμων που περιμένουν εδώ και χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι, «στη λίστα των μελλοθανάτων».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μήλο την ημέρα, το εγκεφαλικό κάνει πέρα



Μερικά φρούτα απομακρύνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν άσπρη «σάρκα», λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την διατροφολόγο Λίντα Ούντε Γκριπ του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου »Stroke», παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52% και ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Δεν διαπιστώθηκε ανάλογη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άλλου χρώματος (πράσινου, πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου κ.α.). Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, αν θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα για άλλες χρόνιες παθήσεις, πέρα από τα εγκεφαλικά.

«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιες θρεπτικές ουσίες είναι οι κατ' εξοχήν ωφέλιμες στα λευκόσαρκα φρούτα και λαχανικά. Γνωρίζουμε ότι τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις», δήλωσε η Γκριπ, η οποία πάντως συνέστησε στους καταναλωτές να τρώνε ένα μήλο την μέρα.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταχύτητα και απόσταση μεταξύ οχημάτων



Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση
.
Ο οδηγός πρέπει να κρατά τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να λαμβάνει υπόψιν του ιδιαίτερα τη διαμόρφωση και τα χαρακτηριστικά της οδού. Επίσης, πρέπει να ρυθμίζει την ταχύτητά του ανάλογα με το φορτίο του οχήματος, τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες κυκλοφορίας, ώστε να είναι έτοιμος να διακόψει την πορεία του σε περίπτωση ανάγκης.

Υπάρχει μια νέα τεχνολογία, σε αρκετά καινούρια μοντέλα της αγοράς, που βοηθάει μέσω μιας ακτίνας που εκπέμπεται από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, να υπολογίζει την απόσταση του προπορευόμενου οχήματος και αν κρίνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά, ελαττώνει αυτομάτως ταχύτητα.

Επίσης, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις του auto τρίτη ( Μετρήσεις αυτοκινήτων ), το μέσο όρο απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος, βρίσκεται περίπου στα 40m με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα. Έτσι, όσο αυξάνετε ταχύτητα, αυξάνονται και τα μέτρα. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο χρόνος αντίδρασης σε ένα αιφνίδιο περιστατικό είναι 1 με 2 δευτερόλεπτα.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στη νεκρή γωνία ενός αυτοκινήτου, ενώ κινούμαστε με ίση ταχύτητα με το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός μπορεί να επιχειρήσει να αλλάξει λωρίδα, αφού ελέγξει μόνο τον καθρέφτη του, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος φέρνει… καλούς βαθμούς



Εννιά ώρες ύπνος είναι το μυστικό της επιτυχίας για τα «πρωτάκια».

Έρευνα ισπανών πανεπιστημιακών αποκαλύπτει ότι οι καλές επιδόσεις στα μαθήματα δεν απαιτούν μόνο συστηματική μελέτη, αλλά και συστηματική… ξεκούραση.

Σύμφωνα με έρευνα του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cultura y Εducación», ειδικά τα «πρωτάκια» είναι απαραίτητο να κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες, να πηγαίνουν νωρίς στο κρεβάτι τους το βράδυ και να έχουν σταθερές συνήθειες στον ύπνο.

Αυτό το τρίπτυχο εγγυάται, σύμφωνα με τους ισπανούς ειδικούς, ένα καλό ξεκίνημα για τους μικρούς μαθητές στη σχολική ζωή.

«Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο απ' όσο απαιτείται για την ομαλή διανοητική ανάπτυξη, γεγονός που κρίνεται αρνητικά, δεδομένου ότι ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται», σημειώνει ο Ραμόν Κλαντέγιας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Ψυχολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Ο ίδιος και η ομάδα του εξέτασαν τις συνήθειες 142 παιδιών (65 κορίτσια και 77 αγόρια) από έξι έως επτά ετών, τα οποία φοιτούν σε διάφορα σχολεία και δεν έχουν παθολογικά προβλήματα σε σχέση με τον ύπνο.

Από τους γονείς των παιδιών ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ώρα που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο κρεβάτι και τις ώρες που παραδίδονται στην «αγκαλιά του Μορφέα».
Παράλληλα, οι ισπανοί ερευνητές «τσέκαραν» τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών.

Όπως διαπιστώθηκε, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις που έχουν οι γονείς βάζουν τα παιδιά από μικρά στα βάσανα. Τα παιδιά κοιμούνται κατά μέσο όρο 8 ώρες την ημέρα, επτά στα δέκα επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά τις 9 το βράδυ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και κοιμούνται μετά τις 11 τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Αυτός ο ρυθμός ζωής, που δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν των ενηλίκων, αφήνει από νωρίς τα σημάδια του στα παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που κοιμούνται από 8 έως 9 ώρες, έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο από τα παιδιά που κοιμούνται από 9 έως 11 ώρες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο λίγος και άστατος ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία της μνήμης στα παιδιά, καθώς και το κέντρο του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη μάθηση.

«Η έλλειψη ύπνου έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στο γλωσσικό πεδίο. Τα παιδιά, που δεν κοιμούνται καλά και σωστά, δυσκολεύονται στην αφομοίωση των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού, χάνοντας έτσι πολύτιμο έδαφος στην κατανόηση των κειμένων. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ανάλογα προβλήματα διαπιστώνονται και στα υπόλοιπα γνωστικά πεδία», επισημαίνει στην επιθεώρηση «Cultura y Εducación» ο δρ. Ραμόν Κλαντέγιας.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καλές συνήθειες στον ύπνο στην ηλικία των 6 ετών συμβάλλουν θετικά στη γνωστική ανάπτυξη και συστήνουν στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το ζήτημα.

Όπως επισημαίνει ο ισπανός καθηγητής Ψυχολογίας, «οι γονείς ασχολούνται ιδιαίτερα με το πόση ώρα βλέπουν τηλεόραση τα παιδιά τους, πόση ώρα κάθονται στον υπολογιστή ή πόση παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι εξίσου σημαντική είναι η ώρα που πέφτουν τα παιδιά τους για ύπνο».


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν το κάπνισμα οι Αμερικανοί



Ρεκόρ μείωσης από το 2002!
Περίπου 450.000 Νεοϋορκέζοι έχουν κόψει το κάπνισμα από το 2002, μειώνοντας τα ποσοστά καπνιστών από 22% σε 14%, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές.

Το 35% των ενηλίκων καπνιστών σταμάτησαν να καπνίζουν από το 2002 και οι 100.000 από αυτούς από το 2009 ως το 2010, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Σήμερα στη Νέα Υόρκη παραμένουν καπνιστές περίπου 850.000 ενήλικες.

Το κάπνισμα ανάμεσα στους εφήβους μειώθηκε κατά 9% φτάνοντας το 20% από το 2001 ως το 2009.

Η μείωση του ποσοστού των καπνιστών ακολούθησε την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ το 2002 και την αύξηση του διπλού φόρου στα τσιγάρα.

Ταυτόχρονα, οι Υπηρεσίες Υγείας του δήμου ξεκίνησαν εκστρατεία κατά του καπνίσματος με σοκαριστικές διαφημίσεις.

Σε αυτές προβάλλονταν εικόνες από ανθρώπινα όργανα που έχουν προσβληθεί από ασθένειες, δραματοποιώντας τις επιπτώσεις που καρκίνου των πνευμόνων. Επίσης γινόταν αναφορά σε ιστορίες πρώην καπνιστών που παραμορφώθηκαν όταν υποβλήθηκαν σε σοβαρές επεμβάσεις λόγω ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ύφεση παρουσιάζουν τα κρούσματα ελονοσίας



Μειώθηκαν στο μισό την τελευταία δεκαετία.

Ύστερα από μια δεκαετία εντατικής εκστρατείας για την υγεία έχει περιορίσει στο μισό το ποσοστό των κρουσμάτων ελονοσίας και τους θανάτους κατά 38% στις 43 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα.

«Η ελονοσία είναι σε ύφεση παγκοσμίως», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οργανισμοί που μετέχουν στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου επανεξέτασαν τα προγράμματα δράσης τους στη Νέα Υόρκη.

Έντεκα αφρικανικές χώρες είναι ανάμεσα σε αυτές όπου τα νέα κρούσματα ελονοσίας μειώθηκαν στο μισό. Άλλες χώρες που είδαν σημαντική εξασθένιση της νόσου είναι στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Σχεδόν πέντε δισ. δολάρια δαπανήθηκαν την περασμένη δεκαετία για την καταπολέμηση της ελονοσίας, με προγράμματα όπως τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων κλινών εμποτισμένων με εντομοκτόνα που απωθούν τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία.

Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, περίπου 3,5 δισ. άνθρωποι, κινδύνεψε κάποτε να προσβληθεί από ελονοσία, μια λοιμώδη ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Η ελονοσία ήταν αιτία θανάτου για 800.000 ανθρώπους παγκοσμίως το 2009.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η λύση για το στρες και το χρόνιο άγχος;



Ανακαλύψτε το μυστικό!
Πολλοί πιστεύουν ότι για να χαλαρώσουν αρκεί να ξεκουραστούν, κάνοντας ένα διάλειμμα από την έντονη ζωή τους. Βεβαίως, ένας υπνάκος είναι αναζωογονητικός και μας ανασυντάσσει. Όμως το ερώτημα είναι: εάν μπορούμε να εξουδετερώσουμε τις ορμόνες του στρες που συχνά – πυκνά κατακλύζουν το σώμα μας χωρίς να υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος.

Η τακτική φυσική άσκηση και κύρια η αερόβια, είναι η λύση. Φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας, στο μεταβολισμό, στην καρδιά και τονώνει το μυϊκό μας σύστημα. Από τη μια μας διεγείρει και από την άλλη μας ηρεμεί. Πλέον, είναι γνωστό ότι ειδικοί ιατροί συστήνουν την άσκηση ως μέσο θεραπείας της κατάθλιψης και του χρόνιου στρες.

Υπάρχουν δύο βασικές ιδιότητες της φυσικής άσκησης, ώστε να μας δίνει τα τόσα σημαντικά οφέλη:

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη). Η αυξημένη παραγωγή τους, μας χρησιμεύει σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε ένα κίνδυνο, στην ουσία προστατεύει τη ζωή μας. Όμως σήμερα, στην ταραχώδη ζωή που διαβιούμε, ο οργανισμός μας παράγει μεγάλες ποσότητες αυτών των ορμονών, γιατί αντιλαμβάνεται το στρες και το χρόνιο άγχος ως κίνδυνο για την ίδια μας τη ζωή. Μας δίνει τη δύναμη να παλέψουμε ή να φύγουμε με την κυριολεξία των λέξεων.

Με την άσκηση λοιπόν τον ξεγελάμε και εκτονώνουμε όλη την ένταση. Ο οργανισμός μας τονώνεται, παράγοντας τις ενδορφίνες που θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του σώματος και έχουν ανάλογες δράσεις με τις οπιοειδείς ουσίες όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.

Επίσης, η φυσική άσκηση, ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή ενισχύουν την παραγωγή και άλλων ορμονών όπως η ντοπαμίνη που ανεβάζουν τη διάθεση, την αισιοδοξία και την ψυχική αντοχή. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που παίζει σπουδαίο ρόλο και στη λήψη αποφάσεων…!

Τα συναισθηματικά οφέλη της φυσικής άσκησης


Για σκεφτείτε όμως το αποτέλεσμα μείωσης του σωματικού βάρους σας ή τη μείωση της περιφέρειας στη μέση σας, πόσο σας ανεβάζει και τονώνει την αυτοπεποίθησή σας. Κερδίζετε το αίσθημα της υπερηφάνειας και της ψυχικής δύναμης. Τώρα μπορείτε να ελέγξετε το σώμα σας και φτάσετε όποιο στόχο βάζετε. Δεν είναι λίγοι οι CEO’s και άλλα στελέχη που καταφέρνουν να τρέξουν ακόμα και σε Μαραθώνιο χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους.

Ξεκουράστε το μυαλό σας


Πολλές φορές αναζητάτε να αποσπάσετε τη σκέψη σας από τις έγνοιες της καθημερινότητας, να ξεχαστείτε με κάτι άλλο, ίσως ανούσιο, ώστε να χαλαρώσετε. Η άσκηση σας το προσφέρει. Όταν γυμνάζεστε π.χ. παίζοντας μπάσκετ ή κάτι άλλο που σας αρέσει, η σκέψη σας είναι πώς να βάλετε καλάθι και όχι πώς θα πουλήσετε περισσότερα προϊόντα της εταιρείας σας. Πνευματική ξεκούραση που τη χρειάζεστε. Μπορεί κάποιος να μου πει ότι και το τάβλι τον χαλαρώνει… Μην ξεχνάτε εάν δεν ιδρώσετε και δεν ενεργοποιηθείτε μυϊκά, το στρες με τις ορμόνες του θα παραμείνουν να σας υποσκάπτουν την ποιότητα της ζωής σας.

Η κοινωνική διάσταση


Η άσκηση βελτιώνει και τις κοινωνικές σας σχέσεις, αυξάνει την ομαδικότητά σας και εξωτερικεύει ότι αισθάνεστε, κούραση, εκνευρισμό, συμπόνια, σύμπνοια, ενισχύοντας τη δεξιοτεχνία σας στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε καταστάσεων. Αποκτάτε νέες γνωριμίες. Σε αντίθεση, κάποιοι που τις έχουν ‘βαρεθεί’ τους δίνεται τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναξιά τους και να μείνουν λίγο με τον εαυτό τους. Ευκαιρία για νέα αισιόδοξα σχέδια με τη βοήθεια της νευροχημικής διαδικασίας του εγκεφάλου.

Τι περιμένετε; Ξεκινήστε, αρκούν και 20' περπάτημα για αρχή…!



Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καφές: η θέση του στη διατροφή μας



Η τονωτική και αντιοξειδωτική δράση του στον οργανισμό.

Ο καφές αποτελεί μια καθημερνή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Ο κύριος λόγος;… η απολαυστική γεύση του και η τονωτική δράση της καφεΐνης. Τι κρύβει μία κούπα καφέ για την υγεία μας και τι ρόλο μπορεί να παίζει στην καθημερινή μας διατροφή;

Αντιοξειδωτική ασπίδα…


Ο καφές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αποτελεί την κυριότερη πηγή πολυφαινολών στις σύγχρονες κοινωνίες. Η τυπική μερίδα στιγμιαίου καφέ των 2 γραμμαρίων προσφέρει 540mg αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως εξασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα πολυφαινολών στον οργανισμό.

Οι πολυφαινόλες αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, ενάντια στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος είναι μερικοί από τους καθημερινούς παράγοντες που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος, εκτός από τα γνωστά αντιοξειδωτικά του καφέ όπως το χλωρογενικό όξυ και σε καφεϊκό οξύ και μελανοϊδίνες, αντιοξειδωτικά που προκύπτουν από το καβούρδισμά του. Μάλιστα η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ διατηρείται και στην ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

Το υψηλό περιεχόμενο του καφέ σε αντιοξειδωτικά θεωρείται σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ένας από τους λόγους που ο καφές συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση Πάρκινσον. Μάλιστα έρευνες που έχουν γίνει με ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο καφέ έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά του φαίνεται να δρουν ενάντια στη δράση οξειδωτικών παραγόντων, που προκαλούν βλάβες στα νευρικά κύτταρα.

…και η τονωτική δράση της καφεΐνης

Αν η λέξη «καφές» είναι η πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό μόλις ξυπνήσετε ή καθίσετε στο γραφείο σας, ήρθε η ώρα να μάθετε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο! Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητούμε τον καφέ ως μια καθημερινή πρωινή συνήθεια. Παράλληλα, η καφεΐνη επιδρά και στην πνευματική κούραση μειώνοντάς την, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε μεταγευματικά. Αντίστοιχα, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την οπτική αντίληψη, καθώς και το χρόνο αντίδρασης, αποτελώντας έτσι έναν ακόμη λόγο που ο καφές είναι ένας από τους καλύτερους «συνοδηγούς», ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια.

Τέλος, η τονωτική δράση της καφεΐνης στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αποδεικνύεται και στην περίπτωση του καφέ, εφόσον έρευνες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ), μισή με μία ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα μαζί με ένα γεύμα υδατανθράκων αυξάνει παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης σε αθλητές του ποδοσφαίρου.

Συμπερασματικά, ο καφές μπορεί να είναι ένας καθημερινός σύμμαχος στη διατροφή μας προσφέροντάς μας τόσο αντιοξειδωτική προστασία όσο και την ισχυρή τονωτική του δράση.

Απολαύστε λοιπόν τη γεύση και τις ιδιότητες του καφέ, παραμένοντας καθημερινά εντός του ορίου των 400mg καφεΐνης την ημέρα και κατανέμοντάς τα μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία από το στόμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας



Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το Gilenya.

Η Novartis κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το Gilenya, την πρώτη από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία που συστήνεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Gilenya κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) που βασίστηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής για νέο φάρμακο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και το οποίο περιελάμβανε δεδομένα από κλινικές μελέτες που έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών που εντοπίζονται μέσω μαγνητικής τομογραφίας, ο οποίος συνιστά τρόπο μέτρησης της δραστηριότητας της νόσου.

«Περισσότερα από 500.000 άτομα στην Ε.Ε. ζουν με την σκλήρυνση κατά πλάκας, μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που ενέχει την απρόβλεπτη, εφ’ όρου ζωής επιδείνωση σύνθετων συμπτωμάτων», σχολίασε ο John Golding, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP). «Η πρώτη, σημαντικά αποτελεσματική για τους ασθενείς, διαθέσιμη από του στόματος θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ευχάριστη εναλλακτική».



Ασθενής που πάσχει από τη νόσο- Νίκος Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη- Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν

Η κυκλοφορία του Gilenya στην Ελλάδα ακολουθεί προηγούμενες εγκρίσεις όπως τις ΗΠΑ (μέσα στο 2010), τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Γερμάνια και άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

• Το Gilenya συνιστάται στην Ε.Ε. για τα άτομα με ενεργή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας
• Το Gilenya έδειξε σημαντικά ανώτερη αποτελεσματικότητα έναντι της ενδομυϊκής ιντερφερόνης β-1α, της συνταγογραφούμενης θεραπείας που χορηγείται συνήθως, μειώνοντας τις υποτροπές κατά 52% περισσότερο (p<0,001) στον ένα χρόνο
• Η διετής, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι το Gilenya μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας, προστατεύοντας τους ασθενείς απο την εξέλιξη της νόσου
• Το Gilenya έχει ένα καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας έχοντας το μεγαλύτερο κλινικό πρόγραμμα μελετών πριν απο την έγκριση σκευάσματος

Λίγα λόγια για το Gilenya

Το Gilenya, είναι το πρώτο φάρμακο μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται τροποποιητές του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα φθείρει το στρώμα που καλύπτει τις ίνες των νεύρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), στο οποίο περιλαμβάνεται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Ο καινοτόμος μηχανισμός δράσης του Gilenya πιστεύεται ότι δρα στοχευμένα μειώνοντας την επίθεση που εκπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο ΚΝΣ διατηρώντας έναν συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, τα λεμφοκύτταρα, στους λεμφαδένες.

Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται η πορεία των λευκών αιμοσφαιρίων προς το ΚΝΣ, όπου θα μπορούσαν δυνητικά να επιτεθούν στο προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει τις ίνες των νεύρων, οδηγώντας σε μικρότερη βλάβη φλεγμονώδους τύπου στα νευρικά κύτταρα. Η διατήρηση των λευκών αιμοσφαιρίων είναι αναστρέψιμη αν διακοπεί η θεραπεία με το Gilenya.

Το Gilenya έχει μελετηθεί σε περισσότερους από 3.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε διάστημα παρακολούθησης 6 ετών . Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ο πονοκέφαλος, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, η γρίπη, η διάρροια, η οσφυαλγία και ο βήχας.

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ);

Παρόλο που η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, η ΣΚΠ είναι μια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος – του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Όπως συμβαίνει και με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, στην ΣΚΠ ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του αναγνωρίζοντας λανθασμένα τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».

Τα T κύτταρα, βασικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτίθενται σε φυσιολογικά κύτταρα. Ειδικότερα, στην ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η μυελίνη είναι μια πλούσια σε λίπη στοιβάδα ή έλυτρο, που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος που ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Η μυελίνη επιταχύνει την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα μέρη του οργανισμού. Εάν φθαρεί ή καταστραφεί, οι νευρικές ώσεις επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της απώλειας μυελίνης είναι η δημιουργία εστιών ουλώδους ιστού που καλούνται σκλήρωση. Οι περιοχές με κατεστραμμένη μυελίνη καλούνται βλάβες ή φλεγμονώδεις πλάκες. Αυτές οι βλάβες δύνανται, επίσης, να αποκλείσουν ή να επιβραδύνουν τις νευρικές ώσεις, προκαλώντας τα συμπτώματα της ΣΚΠ που μπορούν να είναι διαφόρων τύπων και επιπέδων σοβαρότητας.

Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά και νοητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του μυϊκού ελέγχου και ισχύος, της όρασης, της ισορροπίας, της αίσθησης και της νοητικής λειτουργίας. Με την πάροδο του χρόνου και μετά από επαναλαμβανόμενες υποτροπές, η φθορά συσσωρεύεται και οδηγεί σε μόνιμες νευρικές βλάβες και απώλεια νευρολογικής λειτουργίας.

Πόσο συχνή είναι η ΣΚΠ;

• Έως και 2,5 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ΣΚΠ σε σχέση με τους άνδρες.

• Η επίπτωση της ΣΚΠ εμφανίζει γεωγραφικές διακυμάνσεις, με μεγαλύτερη επίπτωση να παρατηρείται στις εύκρατες ζώνες και μικρότερη στα θερμά κλίματα. Στην Ευρώπη, η συχνότητα εμφάνισης της ΣΚΠ αυξάνεται σταθερά από το νότο προς το βορά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΣΚΠ;

• Τα συμπτώματα της ΣΚΠ είναι απρόβλεπτα και ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

• Η ΣΚΠ μπορεί να προσβάλει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, της όρασης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Κατά την πορεία εξέλιξης της νόσου, ορισμένα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προσωρινά ενώ άλλα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

• Στα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:
- Η κόπωση, ένα από τα πλέον συνήθη συμπτώματα, μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ικανότητα παραγωγικής λειτουργίας του πάσχοντα.

- Μούδιασμα στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

- Σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με τη στύση και τον οργασμό.

- Προβλήματα ισορροπίας που μπορεί να προέρχονται από ζαλάδα ή ίλιγγο.

- Η σπαστικότητα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, από μια ήπια μυϊκή σύσφιξη έως και επώδυνους, μη ελεγχόμενους σπασμούς στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πόνους στο κάτω τμήμα της πλάτης, καθώς και σύσφιξη εντός και γύρω από τις αρθρώσεις.

- Ο χρόνιος πόνος προσβάλλει περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από ΣΚΠ.

- Η κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο στα άτομα με ΣΚΠ.

- Η ακράτεια προσβάλλει περίπου το 80% των ατόμων που πάσχουν από ΣΚΠ.

- Η δυσκολία στη βάδιση είναι ένας από τους συχνότερους περιορισμούς κινητικότητας για τους πάσχοντες από ΣΚΠ.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...