Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εκατοντάδες γονείς ΑμεΑ αποκλείονται από το δικαίωμα συνταξιοδότησης

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ προς τον υπουργό εργασίας



Εκατοντάδες γονείς παιδιών με αναπηρία που πληρούσαν τα κριτήρια συνταξιοδότησης βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας, πλέον και μετά την ψήφιση τον φετινό Αύγουστο του Ν3996 (άρθρο 17) στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σχετικά με το μείζον θέμα, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Οπως επισημαίνεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας “πολλοί από αυτούς που είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης - ακόμα και ένα χρόνο πριν την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου - των οποίων δεν έχει ακόμα εκδοθεί η τελική απόφαση συνταξιοδότησης τους, είχαν προχωρήσει στη διακοπή του επαγγέλματός τους, μιας και πληρούσαν τα κριτήρια”. Η ΕΣΑμεΑ ναρωτιέται και ρωτά με ένταση “τι θα γίνει με τη συνταξιοδότηση των αιτούντων, οι οποίοι έχουν καταθέσει εδώ και ένα χρόνο την αίτηση συνταξιοδότησής τους, και αντικειμενικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις λοιπές διατάξεις του νέου άρθρου; Πως θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;”.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ (και την κοινή λογική) “η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την εφαρμογή της διάταξης μόνο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου”.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.


Λεπτομέρειες θα βρείτε στο ακόλουθο θέμα: 

Συνταξιοδότηση Συγγενών ΑμεΑ (Αδελφών, Γονέων και Συζύγων)

Διαβάστε περισσότερα...

Ο 14χρονος που συγκίνησε τη Mercedes



Χρειάστηκε μόνο μια επιστολή και πολύ ελπίδα, προκειμένου ένας 14χρονος να πείσει το γερμανικό κολοσσό να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός βιονικού χεριού που θα έβαζε τέλος στην εκ γενετής αναπηρία του.
Όπως αναφέρει η ιταλική Repubblica στη διαδικτυακή της έκδοση, ο Μάθιου Τζέιμςγεννήθηκε χωρίς αριστερό χέρι. 



Ως φανατικός οπαδός της Formula 1, λοιπόν, αποφάσισε να απευθυνθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, προκειμένου να της ζητήσει 35.000 στερλίνες ώστε να αποκτήσει ένα τεχνητό χέρι.

Ως αντάλλαγμα, ο 14χρονος δεσμεύθηκε να διαφημίζει την εταιρία στο βιονικό του μέλος.


Η Mercedes, συγκινημένη από την ιστορία αυτή, δέχθηκε την προσφορά και σε συνεργασία με την εταιρία Touch Bionics κατασκευάστηκε το τεχνητό μέλος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Εκπτώσεις» στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων



Από το «παραθυράκι» του Καλλικράτη πέρασαν 70 δήμοι την αυτοτέλεια ισάριθμων νομικών προσώπων, όπως φιλαρμονικές η μουσικοφιλολογικοί σύλλογοι που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων.

Η δεδομένη όμως –έστω- και κατ’ ελάχιστο αιμοδότησή τους, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και την επικύρωση τους από το αρμόδιο υπουργείο, στη συγκυρία κατά την οποία βρεφονηπιακοί σταθμοί για παράδειγμα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δικαιούχους λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Την ώρα πάντως που γίνονται «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων το οποίο ήδη έχει μείνει αρκετά πίσω σε ότι αφορά στα εξαγγελθέντα χρονοδιαγράμματα, ο Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε την σταθερή βούληση της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, με σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα στέλνοντας εκ νέου αυστηρό μήνυμα προς τους δημόσιους λειτουργούς που δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους.

«Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία, όπου ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βρεθεί στο δρόμο την επόμενη ημέρα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποζημίωση, να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον», τονίζει ο Η. Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Στην αιχμή των σαρωτικών αλλαγών η εργασιακή εφεδρεία. Η κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικούς στους ειδικούς πίνακες θα γίνεται με μοριοδότηση των βασικών κριτηρίων όπως τα τυπικά προσόντα και η οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα ένας 50χρονος υπάλληλος, πατέρας δυο παιδιών, με 20ετη προϋπηρεσία στο φορέα που καταργείται, απόφοιτος λυκείου με βαθμό απολυτηρίου 16, πιστοποιητικό χειρισμού Η/Υ, δίπλωμα ξένης γλώσσας, θα συγκεντρώνει 1270 μόρια. Συνάδελφος του όμως , με 3 χρόνια εμπειρία στην αντίστοιχη θέση του καινούργιου οργανισμού θα έχει 60 μόρια περισσότερα.

Κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων εφέδρων, και ανεξαρτήτως αριθμού μορίων, θα γίνεται η επιλογή εργαζομένων με αναπηρία άνω του 50%, καθώς επίσης έχουν συζύγους ή παιδιά με αναπηρία τουλάχιστον 67%. Εξτρά πριμοδότηση προβλέπεται και για τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ στην περίπτωση ζευγαριού δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσεσαι στην κατηγορία του πλεονάζοντος προσωπικού, προβάδισμα στην κατάταξη έχει ο ένας από τους δυο.

Οι έφεδροι θα προτιμώνται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού που θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέριμνα για τα ΑΜΕΑ είναι η εντολή του δημάρχου



«Να υπάρχει μέριμνα προς όφελος των συμπολιτών μας που εμποδίζονται από διάφορες αναπηρίες», είναι η εντολή του Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, με σχετικό έγγραφό του προς τη δημοτική κοινότητα Ρόδου, έπειτα από σχετική διαμαρτυρία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου, ότι, μέχρι και πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, δεν επιτρεπόταν η είσοδος των αναπηρικών οχημάτων στη Μεσαιωνική Πόλη!

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο καιρό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο, στην οποία ανέφερε τα παρακάτω:

«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ήμασταν σίγουροι ότι στα κυκλοφοριακά μέτρα τα οποία λάβατε θα είχατε προβλέψει και την είσοδο των ατόμων με αναπηρία που είναι εφοδιασμένα με το δελτίο στάθμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι έχετε δώσει εντολή να απαγορεύεται η είσοδος των αναπηρικών οχημάτων στη Μεσαιωνική Πόλη.

Αυτό είναι ένας ακόμα αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία στην ενεργή ζωή. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που έχετε δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία. Ζητάμε άμεσα την ελεύθερη είσοδο των οχημάτων που επιβαίνουν άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που είναι εφοδιασμένα με το Ευρωπαϊκό Σήμα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, όταν πληροφορήθηκε το θέμα, απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τη δημοτική κοινότητα: «Με το παραπάνω σχετικό έγγραφο, ο Σύλλογος ΑΜεΑ επαρχίας Ρόδου διαμαρτύρεται για θέματα που αφορούν την πρόσβαση ΑΜεΑ σε κρίσιμους χώρους της πόλης όπως η Μεσαιωνική Πόλη καθώς και τη διασφάλιση ειδικών θέσεων στάθμευσης.

Η μέριμνα της πολιτείας και του δήμου ειδικότερα, ώστε σε κάθε ενέργεια να υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης Ατόμων Με Αναπηρίες, δεν είναι απλώς το ελάχιστο στοιχείο πολιτισμού που οφείλουμε να επιδεικνύουμε, αποτελεί ουσιαστικά και πολλαπλασιαστικό παράγοντα απόδοσης των παρεμβάσεών μας.

Θεωρώ καθήκον όλων μας, να ενεργούμε καθημερινά με γνώμονα τα παραπάνω. Έχω την απαίτηση απ’ όλες τις υπηρεσίες του δήμου και στις πρωτοβουλίες των συνεργατών μου, να υπάρχει μέριμνα προς όφελος των συμπολιτών μας που εμποδίζονται από διάφορες αναπηρίες.
Στο δήμο Ρόδου υπάρχει ειδικό γραφείο ΑΜεΑ, με στελέχωση δύο ατόμων. Γραφείο που προβλέπεται και στον νέο ΟΕΥ του δήμου.

Επίσης έχει οριστεί ειδικά για το θέμα αυτό αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Θανάσης Μπαράκας, ο οποίος θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, στα πλαίσια της συλλογικής μας βούλησης ως νέα δημοτική αρχή, για μια πιο ανθρώπινη, πιο ανοικτή κοινωνία».

Σημειώνεται ότι, μετά τα παραπάνω, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Δημοτική κοινότητα αποφάσισε την παραχώρηση χώρου στάθμευσης για τα αναπηρικά οχήματα, μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακτινογραφία των έργων στο ΕΣΠΑ

Ποια είναι η εικόνα για το δήμο Τρικκαίων - Οι προτάσεις στα τομεακά.




Μοτό: Επί τάπητος τέθηκε και η επανάχρηση του κεντρικού κτηρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων-Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης. Υπεβλήθη πρόταση στα τέλη Μαΐου 2011, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και είναι σε εξέλιξη η αξιολόγησή της.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Φορείς, στο πλαίσιο επιτάχυνσης υλοποίησης και ετοιμασίας «αναθεώρησης» του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζήσης Γρηγορίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ένα προς ένα τα ενταγμένα έργα κάθε Δήμου ως προς την υλοποίηση καθώς και η πρόβλεψη απορρόφησής τους για το β΄ εξάμηνο 2011.
Επίσης, στο μικροσκόπιο μπήκαν τα ενταγμένα και προς ένταξη έργα των Δήμων στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και έργα άλλων φορέων που υλοποιούνται και σχεδιάζονται στην περιοχή της ενότητας των Τρικάλων. Στη σύσκεψη αυτή ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων κ. Κολότσιος, αναφέρθηκε στην πορεία των έργων που αφορούν το δήμο Τρικκαίων.

Ανάπλαση και δακτύλιος 
Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπλαση των εισόδων της πόλης των Τρικάλων, οδός Καλαμπάκας και οδός Καρδίτσας, με υποέργο οδός Καλαμπάκας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.550.000 ευρώ, με πρόβλεψη δαπανών έτους 2011, 500.000 ευρώ. Έγινε 3ος μειοδοτικός διαγωνισμός με χαμηλότερη προσφορά 12,08%, η οποία εκτιμήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή ως μη συμφέρουσα και αναμένεται η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ένα άλλο έργο σημαντικό είναι και η τύχη του εσωτερικού δακτυλίου, Αγίας Μονής-Δέλτα Λάρισας, όπου η σύμβαση κοστολογείται στα 2.128.140,51 ευρώ. Έχει εγκριθεί το αίτημα παράτασης του Αναδόχου έως και 31/12/2011. Εκκρεμεί το θέμα των πληρωμών των απαλλοτριώσεων και η εκπόνηση της στατικής και υδραυλικής μελέτης της γέφυρας (η γεωτεχνική μελέτη ολοκληρώθηκε)
ΧΑΔΑ και φυλακές
Τρίτο στη σειρά έργο είναι και η αποκατάσταση ΧΑΔΑ του δήμου Τρικκαίων. Έγινε τροποποίηση μελέτης στην οποία τεκμηριώθηκε «λειτουργικά» η ολοκλήρωση του έργου, λόγω της αυτοφυούς βλάστησης η οποία έκρινε ως μη αναγκαία τη δεντροφύτευση και κατ’ επέκταση και την άρδευση του χώρου. Έγινε εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τροποποίηση αυτή και αναμένεται η γνωμοδότησή του.
Επί τάπητος τέθηκε και η επανάχρηση του κεντρικού κτηρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων-Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης. Υπεβλήθη πρόταση στα τέλη Μαΐου 2011, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και είναι σε εξέλιξη η αξιολόγησή της. (Πρόσκληση 039-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 59).
Όσον αφορά την περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή των παλαιών φυλακών Τρικάλων και η σύνδεση με τον Ληθαίο ποταμό, έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η μελέτη, αναμένονται σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση (Πρόσκληση 044-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 54).
Για το έργο «προμήθεια εξοπλισμού σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ του δήμου Τρικκαίων, υπεβλήθη η πρόταση στις 12/8/2011 και αναμένεται η αξιολόγησή της.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 262.381,14 ευρώ, (Πρόσκληση 041-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 75). Τέλος για την ανάδειξη της περί των τειχών του Κάστρου της πόλης των Τρικάλων, εκπονείται μελέτη προϋπολογισμού, 165.000 ευρώ, και αναμένονται σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση (Πρόσκληση 045-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 56).

Τομεακά
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», και στην πρόσκληση 1.12, και στα πλαίσια της ως άνω πρότασης είναι προς υποβολή δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 2 υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια.
Το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων και το 1ο εσπερινό Λύκειο-ΕΠΑΛ-ΣΕΚ-ΙΕΚ.
Προς το παρόν διενεργούνται οι απαιτούμενες ενεργειακές επιθεωρήσεις.
Στην πρόσκληση 1.9, γίνεται προώθηση συστημάτων ΑΠΕ στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες Δήμου Τρικκαίων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 61.438,50.
Υπεβλήθη πρόταση στα τέλη Ιουνίου 2011 και αναμένεται η αξιολόγησή της.
Ενδιαφέρον υπάρχει από το δήμο Τρικκαίων για το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων αστικών χώρων», χρηματοδοτούμενο από ΕΠΠΕΡΑΑ και το Ταμείο Συνοχής.
Έχει εγκριθεί από Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα μέσω των δράσεων βιοκλιματικής αναβάθμισης των οδών Καποδιστρίου και Δεληγιώργη καθώς και η προώθηση της εκπόνησης των σχετικών μελετών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 46.740 ευρώ.

Αγροτική ανάπτυξη
Στο τομεακό πρόγραμμα, αγροτική ανάπτυξη, και στα μέτρα, 313,321,322,323,
προς υποβολή είναι τα παρακάτω έργα:
-Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση Ζαγορίτη στην Τοπική Κοινότητα Αγρελιάς της Δημ. Ενότητας Παληοκάστρου.
-Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος Τοπ. Κοινότητας Λιοπράσου (Δημ.Ενότητα Παληοκάστρου).
-Εξορθολογισμός λειτουργίας αρδευτικού δικτύου αγροκτήματος Ριζώματος στη Δημ. Ενότητα Παραληθαίων.
-Κατασκευή λιθορριπών στην κοίτη του Ποταμού Ληθαίου στη θέση «Πόρος» στην Τοπική Κοινότητα Σπαθάδων.
-Αντικατάσταση στέγης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στον Παιδικό Σταθμό Ριζώματος.
Τέλος ενταγμένο, προς άδεια δημοπράτησης, είναι η υπογείωση τμημάτων επιφανειακού αρδευτικού δικτύου Δ. Παραληθαίων. 


Διαβάστε περισσότερα...

Παραδειγματική τιμωρία των “μαϊμού” τυφλών



Την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία του Πρόεδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ατόμων με αναπηρίες Γιάννη Βαρδακαστάνη καθώς και του τοπικού προέδρου Γιάννη Γρέκα, για τη διεξοδική συζήτηση του μείζονος θέματος της επανεξέτασης των συμπολιτών μας τυφλών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Πρόνοιας Ζακύνθου, ζητά με επιστολή του, από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το σωματείο ατόμων με αναπηρία “Οι Ποπολάροι”.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι χαρακτηρισμοί όπως ανάπηροι “μαϊμούδες” προσβάλλουν το αναπηρικό κίνημα και δημιουργούν μια κατάσταση που αποτελεί μείζον πολιτικό, οικονομικό, ηθικό και κοινωνικό ζήτημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ροδίτες στο πλευρό των ΑΜΕΑ



Το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα του ρατσισμού απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες άγγιξε η “ΠΡΟΟΔΟΣ”.

”Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε κοντά στα άτομα αυτά φαίνεται να βρίσκεται σημαντική μερίδα των κατοίκων της Ρόδου.
“Όταν γνωρίζω ότι κάποιο άτομο με αναπηρία χρειάζεται τη βοήθειά μου και μπορώ να την προσφέρω το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη” αναφέρει ο Γιώργος Μαχραμάς.
Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Τσιμπιδάκης με τη σύζυγό του οι ίδιοι βρίσκονται κοντά στα άτομα αυτά όσο μπορούν. “ Δεν πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Ρόδου είναι ρατσιστές, ούτε ότι υπήρξαν ποτέ! Πάντα είμαστε κοντά στα άτομα με ειδικές ανάγκες και προσπαθούμε όσο μπορούμε να εξυπηρετούμε αν κάποιος έχει ανάγκη”.
Η Αλεξάνδρα Μουσαφίδου δηλώνει ότι πρέπει να βοηθάμε τα άτομα αυτά όποτε χρειάζονται την βοήθειά μας και όχι να τα κοιτάμε με περιφρόνηση. “Προσωπικά δεν είμαι ρατσίστρια, αλλά διαπιστώνω ότι αρκετοί γνωστοί μου, έχουν τέτοιες τάσεις. Οι μεγαλύτεροι λειτουργούν ως πρότυπα για τους πιο μικρούς σε ηλικία, και δυστυχώς τους δίνουν το λάθος παράδειγμα” εξηγεί η Αλεξάνδρα Μουσαφίδου.
Η κ. Δήμητρα ,η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, έκανε λόγο για “επιτήδειους” που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. “Εχω δει κατά καιρούς ΑΜΕΑ να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από συνανθρώπους μας. Τους βάζουν να ζητιανεύουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι πολύ λυπηρό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην οικογένειά μου έχουμε άτομο με ειδικές ανάγκες και είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το θέμα αυτό”, αναφέρει ενώ συνεχίζει παροτρύνοντας τις οικογένειες με Α.Μ.Ε.Α να βρίσκονται κοντά τους προσφέροντας φροντίδα και αγάπη και να μην τα περιθωριοποιούν.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε στην “ΠΡΟΟΔΟ” και ο Πρόεδρος Συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου Μανώλης Ζηδιανάκης. “Δυστυχώς ακόμα υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις απέναντι στα άτομα αυτά, βέβαια σε μικρότερο βαθμό στο νησί μας συγκριτικά με άλλα μέρη”, εξηγεί.
Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει διοργανώσει εκδηλώσεις και ημερίδες σχετικές με το θέμα αυτό, οι ρίζες του προβλήματος φαίνεται να εντοπίζονται στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του συλλόγου. “Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ξεχωριστά σχολεία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό από μόνο του εντείνει το πρόβλημα και ενισχύει τη διαφορετικότητα”, δηλώνει ο Μανώλης Ζηδιανάκης.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους υπολοίπους και ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας κάτι που φαίνεται να γνωρίζει καλά η κοινωνία της Ρόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι αγρότες και πότε δικαιούνται επικουρική

Ο κλάδος πρόσθετης ασφάλισης αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί και πλήρωναν εισφορές από το 1988 -όταν και ξεκίνησε προαιρετικά η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ- μέχρι το 1998, όταν δημιουργήθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης και η πληρωμή εισφορών έγινε υποχρεωτική για όλους.




Ο κλάδος πρόσθετης ασφάλισης αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί και πλήρωναν εισφορές από το 1988 -όταν και ξεκίνησε προαιρετικά η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ- μέχρι το 1998, όταν δημιουργήθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης και η πληρωμή εισφορών έγινε υποχρεωτική για όλους.

Όσοι αγρότες εκείνη τη δεκαετία ήταν εγγραμμένοι στον Οργανισμό, αλλά δεν πλήρωναν εισφορές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρόνια εκείνα για να συμπληρώσουν την απαιτούμενη "25ετία χωρίς εισφορές", για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης.

Εναλλακτικά μπορούν να εξαγοράσουν μερικά χρόνια που τους υπολείπονται, για να συμπληρώσουν την προβλεπόμενη "15ετία με εισφορές", ώστε να εξασφαλίσουν και πάλι τα 230 ευρώ της βασικής σύνταξης. Όσοι είχαν επιλέξει να πληρώνουν εισφορές -που ήταν περίπου το 40% των τότε εγγεγραμμένων στον Οργανισμό- έχουν δύο επιλογές:

Α) Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρόνια εκείνα για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να βγουν στη σύνταξη. Φέτος, για παράδειγμα, ένας 65χρονος αγρότης χρειάζεται 13 πληρωμένα χρόνια στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ για να βγει στη σύνταξη. Αν έχει μόνο 10, αλλά είχε πληρώσει εισφορές άλλα τρία χρόνια τη δεκαετία 1988-1997, τότε μπορεί να τα συνυπολογίσει ώστε να βγει στη σύνταξη.

Β) Μπορούν να προσαυξήσουν τη σύνταξή τους με ένα επικουρικό βοήθημα. Για τη χορήγηση της επικουρικής απαιτείται:

  • Συνταξιοδότηση από τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης
  • Συμπλήρωση 10 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών
  • Συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται:
  • Συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης
  • Συμπλήρωση 5 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών
  • Ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε πηγή (για τη σύνταξη θανάτου)
  • Τα ορφανά παιδιά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης (για τη σύνταξη θανάτου).

Τι χρειάζεται για σύνταξη θανάτου


Η χήρα ή ο χήρος και τα ορφανά παιδιά αγρότη δικαιούνται σύνταξη θανάτου σε περίπτωση που ο θανών ασφαλισμένος είχε τις χρονικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης. Επίσης θα πρέπει ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή, περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ. Τα προστατευόμενα παιδιά θα πρέπει να είναι άγαμα και ανήλικα ή διαφορετικά να είναι μικρότερα από 24, αλλά να σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές. Η σύνταξη χορηγείται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αν κατά τον χρόνο του θανάτου τα παιδιά είναι ανίκανα για κάθε εργασία κι εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή κατά τη διάρκεια της φοίτησης.

Οι δικαιούχοι συντάξεως θανάτου, που δικαιούνται παράλληλα σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω γήρατος ή αναπηρίας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μία από αυτές τις συντάξεις. Για παράδειγμα, οι επιζώντες σύζυγοι που παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου μπορούν, εφόσον είναι αγρότες, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον κλάδο κύριας ασφάλισης και όταν συμπληρώσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν από αυτόν, παραιτούμενοι από τη σύνταξη λόγω θανάτου. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο σε ποσοστό 50% και για κάθε παιδί σε ποσοστό 25% του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή εδικαιούτο να λάβει ο θανών. Δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Σε περίπτωση που ο θανών συνταξιούχος ελάμβανε και τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, τότε η χήρα δικαιούται να την πάρει εφόσον:
  • Είναι 65 ετών.
  • Ο γάμος έχει τελεσθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του θανόντος.
  • Δεν λαμβάνει σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Προϋποθέσεις για βοηθήματα αναπηρίας


Οι προϋποθέσεις για να λάβει ο αγρότης σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο είναι:

Αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος κατά ιατρική πρόβλεψη.

Χρόνος ασφάλισης και καταβολής εισφορών 5 ετών, από τα οποία δύο χρόνια μέσα στην πενταετία που προηγείται του έτους που έγινε ανάπηρος ή εναλλακτικά 15 χρόνια ασφάλισης και καταβολής εισφορών, περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον κλάδο πρόσθετης.

Ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα 26 δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας, αν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα από της υποχρεωτικής ή προαιρετικής υπαγωγής τους στην ασφάλιση μέχρι και του χρόνου επέλευσης της αναπηρίας.

Η σύνταξη αναπηρίας απονέμεται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, και μπορεί να είναι οριστική, εφόσον οι Επιτροπές γνωματεύσουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.

Η σύνταξη καθίσταται αυτοδικαίως οριστική όταν ο συνταξιούχος:
  • Έχει συμπληρώσει τα 55 και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Έχει συμπληρώσει τα 60 και χρόνο συνταξιοδότησης 5 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εξετάσεις από Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Έχει συμπληρώσει συνεχή 12ετή συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
  • Έχει συμπληρώσει 20ετή διακεκομμένη συνταξιοδότηση, αλλά από τριετίας συνεχή, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Το ποσό της αναπηρικής σύνταξης υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και το ποσό της σύνταξης λόγω γήρατος, δεν μπορεί όμως να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Από εργατικό ατύχημα


Ο αγρότης δικαιούται σύνταξη αναπηρίας ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης αν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα. Το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία. Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη αναπηρίας, αν έχει πραγματοποιήσει τον μισό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο (2,5 χρόνια). Το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Οι συνταξιούχοι αναπηρίας δικαιούνται και τη βασική σύνταξη με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο. Εξαιρούνται (δικαιούνται δηλαδή βασική αναπηρική σύνταξη) όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη κ.λπ. Το ποσό της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι ίσο προς το εκάστοτε ποσό της βασικής σύνταξης λόγω γήρατος και φέτος προσδιορίζεται στα 230,40 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Άλα βουτιές η..ανάπηρη



Για πέντε ολόκληρα χρόνια μία 51 χρονη το έπαιζε ανάπηρη και έπαιρνε επιδόματα μέχρι που ''ξεμπροστιάστηκε'' στο δικαστήριο από ένα video που την δείχνει να κάνει βουτιές και να ανεβαίνει δύσβατα μονοπάτια.

Η Αγγλίδα Tina Attansio, μητέρα 2 παιδιών έπαιρνε για χρόνια τα επιδόματα αναπηρίας ισχυριζόμενη πως μόνο με πατερίτσες μπορεί να περπατήσει.

Όμως τις άφηνε δίπλα από τις νεροτσουλήθρες όταν έκανε τις αγαπημένες της και πιθανόν ευεργετικές για την υγεία της βουτιές.



Η ίδια εισέπραξε πάνω από 40.000 ευρώ από τον Αύγουστο του 2005 εως τον Φεβρουάιο του 2010 από επιδόματα μέχρι που το video που θα δείτε έφτασε στα χέρια των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.Η ...ανάπηρη παρουσιάστηκε στο δικάστήριο με πατερίτσες όμως δεν έπεισε κανένα.

Απολαύστε την.


Πηγή: http://www.newsit.gr

Το σχόλιό μας: Εξαιρέσεις επιδοματούχων που σε κάθε χώρα υπάρχουν. Βλάπτουν όμως την γενικότερη εικόνα όλων μας.
Διαβάστε περισσότερα...

Μπόλαρης: Θα επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα



Την επιστροφή των προνοιακών επιδομάτων από όσους τα εισέπραξαν χωρίς να τα δικαιούνται, θα διεκδικήσει το υπουργείο Υγείας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στο υπουργείο Υγείας φτάνουν καθημερινά πολλές καταγγελίες, ακόμη και για καταβολή επιδομάτων σε ανθρώπους με άσθμα!

Ο κ. Μπόλαρης τα συνέδεσε με συναλλαγές ψηφοθηρικού χαρακτήρα ή με χρηματισμό, σημειώνοντας ότι στις υποθέσεις αυτές υπάρχει και ποινική ευθύνη.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία εθνικού μητρώου ατόμων με αναπηρία, λέγοντας ότι από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις θα εξοικονομηθούν ετησίως περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Mια επίσκεψη για απόδοση τιμής



Δύο Ρεθεμνιώτες στρατηγοί, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης από τα Ρούστικα και ο Αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Σαμψών από το Ατσιπόπουλο, επισκέφθηκαν την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 στην κατοικία του στο Ρέθυμνο, τον κ. Κωνσταντίνο Μιχελιδάκη για να τον τιμήσουν ως τον τελευταίο ανάπηρο βετεράνο του ελληνοϊταλικού πολέμου στον Νομό Ρεθύμνου.


Ο κ. Μιχελιδάκης γεννήθηκε στο Όρος το 1919 και έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 υπηρετώντας ως χειριστής όλμων στο 29 Σύνταγμα Πεζικού.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για την κατάληψη του Πόγραδετς, υπέστη βαριάς μορφής κρυοπαγήματα με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του.
Σήμερα σε ηλικία 92 χρόνων ζει με τη σύζυγό του Ειρήνη το γένος Τσαχάκη στο Ρέθυμνο στην οδό Κριτοβουλίδου 13, όπου δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την επίσκεψη των δύο στρατηγών και συζήτησε μαζί τους τις εμπειρίες του και τα γεγονότα από τον πόλεμο του ’40, που σημάδεψαν βαθιά τη ζωή του και παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του.
Θυμήθηκε την περιπέτειά του από την Κομοτηνή, στη Φλώρινα, την μάχη του Πόγραδετς καθώς και το μεγάλο σοκ που υπέστη στα 21 χρόνια του, όταν οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι πρέπει να υποστεί ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του και έπρεπε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με βαριά αναπηρία.

Ο κ. Μιχελιδάκης παρά την αναπηρία του, αποτελεί πρότυπο καλοσύνης, ανθρωπιάς και αισιδοξίας. Υπομονετικά κατεβαίνει τη σκάλα του σπιτού του με ειδικό κυλιόμενο κάθισμα και στηριζόμενος στο μπαστούνι του και τα δύο ξύλινα πόδια του περπατεί αργά ως το κοντινό καφενείο, για να συναντήσει τους φίλους του.
Του αξίζει τιμή και ευγνωμοσύνη απ’ όλους μας γι’ αυτά που πρόσφερε στην πατρίδα και θερμά συγχαρητήρια για την καρτερία που δείχνει και την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή.



Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίζουν το στοίχημα οι εθελοντές επί πληρωμή

Έξι μήνες δουλεύουν σε κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της επιλογής τους και ήδη έχουν καταφέρει πάρα πολλά.



Άφησαν για έναν χρόνο τα γραφεία τους και ανέλαβαν νέο επαγγελματικό πόστο. Με την εμπειρία και τις γνώσεις τους προσφέρουν τους τελευταίους έξι μήνες τις υπηρεσίες τους στον κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους. Και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της συνεισφοράς τους είναι ενθαρρυντικά.
Τον περασμένο Οκτώβριο τέσσερις εργαζόμενοι από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς κατέστρωσαν ένα επιχειρηματικό πλάνο για το έργο που ήθελαν να φέρουν εις πέρας, βοηθώντας έτσι έμπρακτα τη ΜΚΟ της επιλογής τους. Μέσω του προγράμματος κοινωνικής συνεισφοράς «Vodafone World of Difference» που η εταιρεία ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Βασιλική, ο Κωνσταντίνος, η Καίτη και ο Ιωάννης έπιασαν δουλειά - όχι εθελοντικά αλλά επί πληρωμή - στους οργανισμούς τον Φεβρουάριο και ήδη έχουν... κάνει τη διαφορά.

«ΠΕΡΠΑΤΩ». Η Βασιλική Χατζοπούλου είναι κοινωνική λειτουργός. Εδώ και έξι μήνες έχει αναλάβει τη θέση της υπεύθυνης για θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και την προσβασιμότητα του Νομού Ροδόπης, στον σύλλογο «Περπατώ». «Η πρώτη μου επαφή με τον σύλλογο ήταν το 2003, έναν μόλις χρόνο μετά την ίδρυσή του, όταν ως φοιτήτρια στην Κομοτηνή θέλησα να προσφέρω εθελοντική εργασία. Τότε ο σύλλογος έκανε τα πρώτα του βήματα». Το έργο που έχει αναλάβει είναι, όπως λέει και η ίδια, «να κάνουμε την Κομοτηνή την πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα. Προσφέρω συμβουλευτική υποστήριξη στα άτομα με κινητική αναπηρία και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, τους ενημερώνω για τα δικαιώματά τους γύρω από τα ασφαλιστικά θέματα, τον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της αποκατάστασης». Μάλιστα, στους πρώτους αυτούς μήνες εργασίας της η Βασιλική εξασφάλισε ήδη για τον Δήμο Κομοτηνής χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος προκειμένου να συντηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες και να κατασκευαστούν νέες ράμπες σε διαδρομή 3 χιλιομέτρων, σε νέο οικισμό της πόλης. «Ολα σχεδόν τα ξενοδοχεία του νομού - εκτός από δύο - είναι προσβάσιμα, όπως κι οι παραλίες, τα κάμπινγκ, η πλειονότητα των σχολείων αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν παντού ράμπες, πάρκινγκ ΑμεΑ και οι συμπολίτες μας δεν παρκάρουν πλέον εκεί. Ολα τα παραπάνω επιτευχθήκαν μέσω του συλλόγου αλλά κυρίως μέσω της συνεργασίας μας με τους συμπολίτες μας», συμπληρώνει.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα «Vodafone World of Difference» έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβρη σχεδόν τις 300, από τις οποίες το 70% είναι από υποψήφιους της Αθήνας και το 25% από άτομα που είχαν μόνιμη απασχόληση. «Η Vodafone δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να προσφέρουν σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους, ενώ παράλληλα τους καλύπτει τα έξοδα - μισθό και κάποια λειτουργικά έξοδα - για έναν χρόνο», επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος, Ελσα Σταθοπούλου.


Διαβάστε περισσότερα...