Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Novartis: Eπιδημιολογική μελέτη για τη Χ.Α.Π. σε σωφρονιστικά ιδρύματα


Το πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας των εγκλείστων σε 7 σωφρονιστικά ιδρύματα (Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Κλειστή Φυλακή Χαλκίδας, Πρεβαντόριο Άμφισσας, Δικαστική Φυλακή Λάρισας, Κλειστή Φυλακή Βόλου – Αηδίνη Αλμυρού & Κλειστή Φυλακή Αγ. Στεφάνου Πατρών), για τη Χρόνια Αποφρακτική Πμευμονοπάθεια(ΧΑΠ), το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασαν την Παρασκευή σε εκδήλωση, ο κος Arnout Ploos Van Amstel, Πρόεδρος της  Novartis Hellas, ο κος Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas και ο Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas κος Γεώργιος Λάμπρου.
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ελένη Αθανασοπούλου.
 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπολογίζει ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ φτάνουν το 8,4% του γενικού πληθυσμού , οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν το γνωρίζουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αφορούν τη  συχνότητα, τον  τύπο της νόσου, το στάδιο, την ύπαρξη ή μη αναπνευστικής ανεπάρκειας, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτή.
 Στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οκτώ στους δέκα κρατουμένους  δηλώνουν καπνιστές, αφού μόνο 16.1% από αυτούς δηλώνουν πως δεν καπνίζουν. Η πλειοψηφία, το 64.3% από αυτούς καπνίζει πάνω από 11 χρόνια. Η πλειοψηφία των καπνιστών, τέσσερις στους δέκα, (38.7%) καπνίζει πάνω από ένα πακέτο την ημέρα και τρεις στους δέκα (29.0%) μέχρι ένα πακέτο την ημέρα.

Η συνήθεια του καπνίσματος σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις είναι κάτι το αναμενόμενο, οπότε αναμένεται και αύξηση του ποσοστού των ασθενών με χρόνια βρογχίτιδα και ΧΑΠ, τους οποίους το πρόγραμμα της Novartis σκοπεύει να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διεξαγωγή  ιατρικών εξετάσεων σε όσους από  τους κρατουμένους των 7 σωφρονιστικών ιδρυμάτων, άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών  το επιθυμούν, στα πλαίσια της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης για τη  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που γίνεται στη χώρα μας, ενώ θα γίνει και δωρεά του σχετικού ιατρικού εξοπλισμού στα ιατρεία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπως σπιρόμετρα, οξύμετρα και πιεσόμετρα, ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση των νοσημάτων αυτών και μετά το πέρας του προγράμματος.
 Ο Arnout Ploos Van Amstel, Πρόεδρος της  Novartis Hellas, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι σε απόλυτη ταύτιση με την βασική προτεραιότητα της εταιρείας, που είναι οι Ασθενείς και η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας. Ο κος Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellasστην εισαγωγική του ομιλία, σημείωσε ότι η «συγκεκριμένη ενέργεια υλοποιείται στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης της Novartis Hellas και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ίσων ευκαιριών στο δικαίωμα της Υγείας σε όλους τους ανθρώπους, καταπολεμώντας παράλληλα τον αποκλεισμό της συγκεκριμένη κοινωνικής ομάδας από το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία». Στο τέλος προσέθεσε ότι η εταιρεία θεωρεί χρέος της να βοηθήσει στην καταγραφή των στοιχείων που αφορούν στην υγεία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου οι δυσκολίες πρόσβασης στη σωστή διάγνωση και στη λήψη θεραπείας αποτελούν ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα που απασχολούν τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους.
Ο κος Γεώργιος Λάμπρου, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas, παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της διεξαγωγής επιστημονικών μελετών στη χώρα μας, για τους ασθενείς, τους επιστήμονες υγείας και τις Αρχές, καθώς και για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι μελέτες αυτές να απευθύνονται ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ιδιαίτερη προσήλωση στους ασθενείς που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας.
 Ο κος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία  και συντονίζει την έρευνα,  τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία στη χώρα μας, οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ, ξεπερνούν τις 600.000, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αφορούν τον τύπο της νόσου, το στάδιο, την ύπαρξη ή μη αναπνευστικής επάρκειας, καθώς και οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την ΧΑΠ. Σημείωσε επίσης ότι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οκτώ στους δέκα κρατουμένους  δηλώνουν καπνιστές, ενώ τόνισε ότι μέσω της συγκεκριμένης μελέτης δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης στον πληθυσμό των κρατουμένων για έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ και άλλων νοσημάτων, διατηρώντας τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
H Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Ελένη Αθανασοπούλου, τόνισε ότι η μελέτη των ευρημάτων μίας τέτοιας επιστημονικής έρευνας, προάγει την επιστημονική γνώση και κατ’ επέκταση την επιστημονική πράξη.
 Η μελέτη είναι υπό την επιτήρηση της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Λάρισας και του Καθηγητή Πνευμονολογίας, κυρίου Γουργουλιάνη, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς επίσης χαίρει της θετικής υποδοχής και του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ιατρικό Τμήμα της Novartis, με την Πνευμονολόγο και Σύμβουλο Ιατρικών Υποθέσεων για τα αναπνευστικά νοσήματα κ. Ελένη Μπανιά, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την διεξαγωγή της μελέτης “ΓΝΩΣΗ”,  συντόνισε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ερευνητών στο πρωτόκολλο της μελέτης, στους κανόνες Ορθής Κλινικής Πρακτικής, καθώς επίσης και στις διαδικασίες σπιρομέτρησης, οξυμετρίας και μανομέτρησης.
Λίγα Λόγια για τη Novartis
Η Novartis AG στον Τομέα της Υγείας παρέχει λύσεις στις αναφυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Επικεντρωμένη αποκλειστικά στον Τομέα αυτό, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά, καθώς και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς. Το 2010, επενδύθηκαν περίπου 9,1 δις δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Aνάπτυξης. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 119.000 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση:
http://www.novartis.com



Διαβάστε περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει και τον τράχηλο


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όμως και οι παθητικές καπνίστριες, που εισπνέουν άθελά τους τον καπνό των γύρω τους, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κυτταρική βλάβη και έτσι να έχουν ένα μη φυσιολογικό «τεστ Παπ».

Οι ερευνητές, υπό την δρα Κρίστι Γουόρντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics & Gynecology», αφού μελέτησαν περίπου 4.400 γυναίκες που είχαν κάνει τεστ Παπ,  διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν ανώμαλο τεστ, σε σχέση με όσες δεν ήταν παθητικές καπνίστριες.

Ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μια γυναίκα έχει ήδη καρκίνο του τραχήλου, όμως οι περισσότερες γυναίκες με προβληματικό τεστ αργότερα εμφανίζουν καρκίνο. Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόνιμη μόλυνση από ορισμένα στελέχη του ιού HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωτη στην εμφάνιση ανωμαλιών στον τραχηλικό ιστό και τελικά καρκινικών όγκων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που μεταφέρει ο καπνός, από πρώτο ή δεύτερο «χέρι», μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μη λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές ανωμαλίες που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».
Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα και μολύνσεις του αναπνευστικού στα παιδιά, καθώς επίσης με καρδιοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα στους ενήλικες.

«Για ακόμη μία φορά, η μελέτη μάς έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου» επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας. Αν μη τι άλλο, όπως είπε, οι γυναίκες, ακόμα και αν δεν εμφανίσουν τελικά καρκίνο, επειδή θα έχουν πάρει μη φυσιολογικά αποτελέσματα από το τεστ Παπ, θα υποβληθούν σε μακρόχρονες συνθήκες άγχους και σε πρόσθετα έξοδα, φοβούμενες ότι βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν κινδυνεύουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό


Τη δεύτερη Κυριακή κάθε Φεβρουαρίου εκκλησίες διαφόρων δογμάτων και ομολογιών θυμούνται και προσεύχονται για τους 535.000 ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτισμό.

Ξεκίνησε ως «Κυριακή του Αυτισμού» το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία, με πρωτοβουλία του ζεύγους Κορία (γονείς με γιο αυτιστικό) και σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη πάθηση της ανάπτυξης του ανθρώπου. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Ο αυτισμός απομονώνει το παιδί ή τον ενήλικα που πάσχει από τον υπόλοιπο κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται με το κάπνισμα


Αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τόσο για τις γυναίκες που καπνίζουν, όσο και για τις παθητικές καπνίστριες, οι οποίες κινδυνεύουν να εμφανίσουν κυτταρική βλάβη και έτσι να έχουν ένα μη φυσιολογικό «τεστ Παπ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κρίστι Γουόρντ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας American Journal of Obstetrics & Gynecology, μελέτησαν περίπου 4.400 γυναίκες που είχαν κάνει «τεστ Παπ», σύμφωνα με το Reuters. Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν ανώμαλο τεστ, σε σχέση με όσες δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες.

Ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μια γυναίκα έχει ήδη καρκίνο του τραχήλου, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες με προβληματικό τεστ αργότερα εμφανίζουν καρκίνο. Η βασική αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόνιμη μόλυνση από ορισμένα στελέχη του ιού HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωττη στην εμφάνιση ανωμαλιών στον τραχηλικό ιστό και τελικά καρκινικών όγκων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που μεταφέρει ο καπνός, από πρώτο ή δεύτερο «χέρι», μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές ανωμαλίες που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».

«Για μια ακόμη φορά, η μελέτη μας έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου» επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Το κρύο αδυνατίζει


Μερικές «δόσεις» κρύου βοηθούν στην απώλεια πάχους και λίπους υποστηρίζει γερμανική επιστημονική έρευνα που προτείνει σε όσους έχουν περιττά κιλά να κατεβάσουν το θερμοστάτη στο σπίτι ή το γραφείο τους αν θέλουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καλού», καφέ λίπους των τρωκτικών να καθαρίζει τον οργανισμό τους από τα τριγλυκερίδια, τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα, γνωστά και ως κακό, λευκό λίπος.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου – Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτ, συστήνει στους ενδιαφερόμενους την τακτική έκθεση στο κρύο ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να βοηθιέται να παράγει περισσότερο καφέ λίπος ώστε να «καίει» τα επιβλαβή λίπη και να μένουν λεπτοί και υγιής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενδομητρίωση η αινιγματική νόσος


Η ενδομητρίωση παραμένει μια αινιγματική νόσος με πολυπαραγοντικό χαρακτήρα, που σχετίζεται με υπογονιμότητα και διαταραχές στο γενετικό υπόβαθρο.
Θεωρείται πάθηση της αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στην ομάδα των 19-45 ετών. Εμφανίζεται κατά προσέγγιση στο 8-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, στο 30-40% των υπογόνιμων γυναικών, στο 2-5% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και στο 10-70% των γυναικών με κύριο σύμπτωμα το χρόνιο πυελικό άλγος.
Η τελευταία εξέλιξη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αφορά τη διενογέστη, ένα προγεσταγόνο του οποίου οι ειδικές φαρμακολογικές ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για χορήγηση σε περιπτώσεις μακροχρόνιας αγωγής, κατά την οποία είναι επιβεβλημένος ο συνδυασμός των παραμέτρων ασφάλειας, ανοχής και συμμόρφωσης των ασθενών στη λήψη του. Η μελέτη της αποτελεσματικότητας της διενογέστης σε μονοθεραπεία 2 mg ημερησίως κατέδειξε ανακούφιση από τα συμπτώματα (δυσμηνόρροια, δυσπαρευνία, διάχυτο άλγος υπογαστρίου και προεμμηνορρυσιακό άλγος).
Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Γεώργιος Κρεατσάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, αναπλ. καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Χρυσικόπουλος και ο αναπλ. καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας Ευθύμιος Δεληγεώρογλου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας (ΕΕΓΕ), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Ορμονική αντισύλληψη
Η ορμονική αντισύλληψη στη νέα εποχή δεν θεωρείται πλέον ταμπού, καθώς σήμερα, 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου «χαπιού», περισσότερες από 80 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, ενώ υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 66% του συνόλου των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους χρήση. Με αυτό το δεδομένο, και έπειτα από δεκαετίες εφαρμογής της αιθινυλοιστραδιόλης, μεγάλη καινοτομία αποτελεί η πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού (βαλεριανή οιστραδιόλη και διενογέστη) με βάση το φυσικό οιστρογόνο.

Διαβάστε περισσότερα...

Το ζευγάρι και η υπογονιμότητα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ Γ. ΣΑΡΑΝΤΗ, Μ.Α., κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Κοινωνίας για την Ψυχολογία, neselerim@gmail.com



Στο «Συμπόσιο» ο Σωκράτης ισχυρίστηκε πως οι άνθρωποι ερωτεύονται με ασυνείδητο σκοπό τη γονιμοποίηση. Ο έρωτας έχει ορμονική διάρκεια περίπου εννέα μήνες με ένα χρόνο και σε αυτό το πρώτο διάστημα η σεξουαλικότητα και η ερωτική ζωή του ζευγαριού είναι πιο έντονες. Ανθρωπολογικά μιλώντας, ο έρωτας λειτουργεί ως κόλλα δύο ανθρώπων, όπου μέσα από την επιθυμία του ενός για τον άλλον αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης.

Δίνει η φύση στον άνθρωπο το διάστημα ενός χρόνου, μέσα από τον έρωτα, με σκοπό να υπάρξουν αρκετές συνευρέσεις ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι πιθανότητες ψυχικού δεσίματος, έτσι ώστε μετά το πέρασμα του έρωτα να έχουν αναπτύξει και άλλα συναισθήματα μεταξύ τους που να τους επιτρέψουν να γίνουν οικογένεια.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά η φύση εξακολουθεί να μας ορίζει σε μεγάλο βαθμό· καθώς επίσης, ασκούν επιρροή τα κοινωνικά στερεότυπα και οι κοινωνικές επιταγές στον κάθε πολιτισμό, που τείνουν να προσδοκούν την πραγμάτωση του προγραμματισμού της φύσης.
Από ψυχολογικής απόψεως, ο άνθρωπος κάνει παιδιά για προσωπικούς λόγους, και ιδιαίτερα η γυναίκα, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βιώνει μια παντοδυναμία επειδή φέρνει ένα πλάσμα στον κόσμο. Ο ναρκισσισμός της εκείνη την περίοδο, η αίσθηση μοναδικότητάς της και της υπεράνθρωπης διάστασής της αυξάνονται. Ο άνθρωπος κάνει παιδί για τον εαυτό του και όχι για το παιδί.
Ενα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμοποίησης έρχεται αντιμέτωπο με τις ανθρωπολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προσδοκίες που δεν συναντώνται. Οσο έντονο και τροφοδοτικό είναι το αίσθημα της παντοδυναμίας κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης τόσο ματαιωτικό και στερητικό είναι το αίσθημα της υπογονιμότητας.
Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι καθηλωθεί στην επιθυμία να κάνει παιδί και το μόνο σημείο αναφοράς του ξεκινήσει να γίνεται η προσπάθεια γι' αυτό, τότε το ζευγάρι θα περάσει κρίση και θα χάσει το αρχικό νόημα της σχέσης του. Μια καθήλωση στο θέμα της αναπαραγωγής είναι ικανή από το να διαλύσει το ζευγάρι μέχρι να μαράνει και να αποχρωματίσει ό,τι τους ενώνει, να ενοχοποιείται και να ενοχοποιεί τον άλλον ή να προβάλλει το προσωπικό μέρος της αποτυχίας του, με αποτέλεσμα να χάνεται ο άνθρωπος.
Η σεξουαλική ζωή αποκτά διαφορετικό νόημα. Η ερωτική επαφή γίνεται μια συνεύρεση μεταξύ δυο ανθρώπων που αγωνιούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να εκπληρώσουν το όνειρό τους. Παύει να είναι μια κατάσταση ευχαρίστησης, ηδονής, απελευθέρωσης και ερωτικής ένωσης και γίνεται μια πράξη βαριά επενδεδυμένη με υπαρξιακές προσδοκίες, όπου όσο οι αποτυχημένες προσπάθειες αυξάνονται, καταλήγει να γίνεται μια διαδικασία που γεμίζει τον άνθρωπο με τον φόβο της ματαίωσης.
Ο ένας βλέπει στον άλλον τον άνθρωπο με τον οποίο τον συνδέει κάτι δύσκολο ψυχικά, ένας καημός.
Οσο αυξάνεται η καθήλωση γύρω από το θέμα της τεκνοποίησης, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας, διότι όλο το σώμα είναι σφιγμένο και εκκρίνει ορμόνες μη ευεργετικές.
Στην περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης, οι αγωνίες παραμένουν οι ίδιες αλλά πλέον το ζευγάρι αναζητά σύμμαχο και βοηθό, κάτι που τους απελευθερώνει από το να σηκώνουν μόνοι τους την ευθύνη του ονείρου τους και αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης.
Συνήθως όταν ένα ζευγάρι δεν έχει βρει βιολογικά αίτια που εμποδίζουν την αναπαραγωγή, φρόνιμο είναι να κοιτάξει και τους ψυχικούς λόγους διότι μπορεί να λειτουργούν ανασταλτικά κάποια βιώματα και βαθύτερες φοβίες, ιδιαίτερα από την πλευρά της γυναίκας.
Ενα ζευγάρι που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση χρειάζεται να μπορεί να διαχωρίσει τη σχέση του από τη συγκεκριμένη δυσκολία, έτσι ώστε να μη θυσιαστεί ο δεσμός μπροστά στην υπογονιμότητα. Να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να εκτιμήσουν ότι έχουν ο ένας τον άλλον και πως μόνο μέσα από ηρεμία και εσωτερική ασφάλεια θα έρθει ένα παιδάκι σ' αυτές τις περιπτώσεις. Η βοήθεια από γιατρούς, ψυχολόγους καθώς και από εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, είναι χρήσιμη στην εκπλήρωση του ονείρου. Η παγίδα είναι να ταυτίσει κανείς τον εαυτό του με αυτήν τη δυσκολία.
Ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο ξεχωριστό, που στις δυσκολίες καλείται να επιστρατεύσει την αισιόδοξη, θετική, ψύχραιμη πλευρά του και την ικανότητά του να οργανώνεται και να τολμά να ζητάει στήριξη με στόχο την εκπλήρωση της επιθυμίας του, έχοντας τον/τη σύντροφό του ως το μεγάλο σύμμαχο. Μαζί θα φέρει το ζευγάρι ένα παιδί στον κόσμο και μαζί θα βρει το δρόμο για την πραγμάτωση αυτής της επιθυμίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Σύνταξη Αναπηρίας



Σύνταξη Αναπηρίας

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

I. Σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο

Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

  • Έγινε ανάπηρος σε ποσοστό 67% λόγω παθήσεως ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής μεταγενέστερης της υπαγωγής στην ασφάλιση, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα (1) έτος κατά ιατρική πρόβλεψη.
  • Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών πέντε (5) ετών, από τα οποία δύο (2) έτη μέσα στην πενταετία που προηγείται του έτους που έγινε ανάπηρος ή έχει πραγματοποιήσει δέκα πέντε (15) έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών. Στους ανωτέρω χρόνους ασφάλισης περιλαμβάνεται και ο χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.

Ο χρόνος καταβολής εισφορών Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου. Ο χρόνος, κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έπαιρνε στο παρελθόν πρόσθετη σύνταξη αναπηρίας θα συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης.


Ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας, αν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα από της υποχρεωτικής ή προαιρετικής υπαγωγής τους στην ασφάλιση μέχρι και του χρόνου επέλευσης της αναπηρίας. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) έτος. Η σύνταξη λόγω αναπηρίας απονέμεται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται για τον εκάστοτε οριζόμενο χρόνο ανικανότητας και μπορεί να είναι οριστική, εφόσον οι Υγειονομικές Επιτροπές γνωματεύσουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη. 

II. Σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση

Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη αναπηρίας ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης όταν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση.

III. Σύνταξη αναπηρίας από ατύχημα εκτός εργασίας ή απασχόλησης

Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας, ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη αν έχει πραγματοποιήσει το μισό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Από 1-1-2002 οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης οι οποίοι καθίστανται συνταξιούχοι αναπηρίας, δικαιούνται και τη βασική σύνταξη αναπηρίας (σύνταξη χωρίς εισφορά), με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

Σύνταξη αναπηρίας σε ανίκανα για εργασία παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Τα παιδιά συνταξιούχου του ΟΓΑ καθώς και τα παιδιά ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης έχουν δικαίωμα για σύνταξη αναπηρίας από τον Οργανισμό, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
  • Είναι από τη γέννησή τους ή έγιναν ή θα γίνουν, πριν από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους, ανίκανα για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% από πάθηση ή βλάβη, που κατά πρόβλεψη της Υγειονομικής Επιτροπής θα διαρκέσει τρία (3) τουλάχιστον χρόνια.
  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  • Δεν συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ, για οποιοδήποτε άλλο λόγο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.
  • Δεν έχουν γίνει ανάπηρα από πρόθεση ή εξαιτίας πλημμελήματος ή κακουργήματος που διέπραξαν με πρόθεση και για το οποίο έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
  • Δεν έχουν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Οργανισμό ή το Δημόσιο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.Ένας από τους γονείς τους ήταν, είτε συνταξιούχος του ΟΓΑ κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση ή κατά την ημέρα του θανάτου του, είτε ασφαλισμένος στον Οργανισμό ολόκληρη την τριετία προ του έτους υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση ή προ του θανάτου του. 
Αν και οι δύο γονείς έχουν εγκαταλείψει το ανάπηρο παιδί τους και αγνοείται η τύχη τους, η ανωτέρω τριετία υπολογίζεται προ του έτους της εγκατάλειψης.
  • Αν πρόκειται για έγγαμο, να συντηρείται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση είτε από δικά του εισοδήματα, τα οποία προέρχονται από την αγροτική οικονομία, είτε από εισοδήματά του ή της συζύγου που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ. 
  • Το ποσό της ως άνω συνταξιοδοτικής παροχής είναι ίσο με το πλήρες ποσό της εκάστοτε βασικής σύνταξης του ΟΓΑ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΗΡΑΤΟΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

1. Προσαύξηση ποσού της Κύριας σύνταξης αναπηρίας λόγω απόλυτης αναπηρίας.

Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του Κλάδου που βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου (απόλυτη αναπηρία), έστω και προσωρινά, δικαιούνται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης που παίρνουν από τον Κλάδο.

Το ποσό της προσαύξησης αυτής είναι ίσο με το 50% του ποσού της σύνταξης και δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 25 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Επισημαίνεται ότι η προσαύξηση αυτή χορηγείται μόνο σε όσους δεν δικαιούνται την αντίστοιχη προσαύξηση της bασικής σύνταξης (βλ. αμέσως κατωτέρω), η οποία είναι μεν μεγαλύτερη ως προς το ποσό αλλά απαιτούνται διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή της.

2. Προσαύξηση του ποσού της βασικής σύνταξης αναπηρίας λόγω απόλυτης αναπηρίας. 

Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΟΓΑ που λαμβάνουν βασική σύνταξη μπορούν να πάρουν προσαύξηση της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας ,εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας 100% διαρκώς και εφόρου ζωής και βρίσκονται σε κατάσταση που απαιτεί συνέχεια επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου.

Το ποσό της προσαύξησης αυτής είναι ίσο προς το ποσό που καταβάλλεται κάθε φορά στους τετραπληγικούς-παραπληγικούς (σήμερα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη).

3. Προσαύξηση του ποσού της σύνταξης γήρατος λόγω τυφλότητας.

Οι συνταξιούχοι γήρατος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης καθώς και οι συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ (που παίρνουν τη βασική σύνταξη) εφόσον είναι τυφλοί, δικαιούνται προσαύξηση στο ποσό της μηνιαίας σύνταξής τους.

Το ποσό της προσαύξησης είναι και στις δύο περιπτώσεις ίσο με την εκάστοτε μεγαλύτερη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.Διευκρινίζεται, ότι οι τυφλοί συνταξιούχοι γήρατος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, οι οποίοι παίρνουν παράλληλα και τη βασική σύνταξη (πλήρη ή τμήμα αυτής) θα δικαιούνται μία προσαύξηση στη σύνταξή τους, λόγω τυφλότητας.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ όσο και οι συνταξιούχοι γήρατος του Κλάδου δεν δικαιούνται προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ακόμη και αν από ιατρικής πλευράς είν
αι απόλυτα ανάπηροι, αφού αυτό δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Προσαύξηση της σύνταξής τους μπορούν να πάρουν μόνο εάν είναι τυφλοί. Ακόμη αν πάσχουν από παραπληγία – τετραπληγία μπορούν να πάρουν το σχετικό επίδομα (βλέπε αμέσως κατωτέρω).

4. Εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας.

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Κλάδου και του ΟΓΑ, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, δικαιούνται μηνιαίου εξωϊδρυματικού επιδόματος εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) Κριθούν από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή, ότι:- πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό ιατρικής αναπηρίας 67% και άνω, έστω και προσωρινά.- πάσχουν από μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- έχουν φωκομέλεια, που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινη­τικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση των ακρωτηριασμών, κατά τα δύο άκρα.- πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- πάσχουν από σύνδρομο κλάματος γαλής.- πάσχουν από ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. - πάσχουν από οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και - έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
β) Έχουν απασχοληθεί, κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα, όλο το δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία που έγιναν ανάπηροι από τις ανωτέρω παθήσεις, σε εργασίες, για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ ή ήταν συνταξιούχοι του Κλάδου ή του ΟΓΑ, όταν έπαθαν την αναπηρία τους αυτή.Για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έγιναν ανάπηροι από εργατικό ατύχημα, αρκεί απασχόληση και υπαγωγή στην ασφάλιση μιας μόνο ημέρας.
γ) Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη, εκτός του ΟΓΑ, πηγή (εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται ανωτέρω για τις συντάξεις γήρατος-αναπηρίας) εξαιρουμένων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ.
δ) Δεν λαμβάνουν παρόμοιο επίδομα ή προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή παραπληγίας από οποιαδήποτε πηγή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο ΟΓΑ.
ε) Δεν περιθάλπονται σε άσυλο ανιάτων ή ίδρυμα ασυλικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή δεν νοσηλεύονται σε ψυχιατρείο, με δαπάνες του ΟΓΑ ή του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. Εξαιρούνται οι τρόφιμοι μαθητές Κρατικών Ιδρυμάτων ή Ειδικών Σχολείων τη δαπάνη των οποίων καλύπτει ο ΟΓΑ ή το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ.
Τα μέλη της οικογένειας των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Κλάδου και του ΟΓΑ, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν δικαίωμα για τη χορήγηση μηνιαίου εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις με στοιχεία α, γ και δ και το πρόσωπο, από το οποίο έλκουν το δικαίωμά τους, ήταν είτε συνταξιούχος του Κλάδου ή του ΟΓΑ, είτε επιδοματούχος λόγω παραπληγίας – τετραπληγίας κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή κατά την ημέρα του θανάτου, είτε ασφαλισμένος του ΟΓΑ ολόκληρο το δωδεκάμηνο προ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή προ του θανάτου του.
Σημείωση: Το επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας δεν αναστέλλεται, όταν οι δικαιούχοι εργάζονται ανεξάρτητα από το ποσό των αποδοχών που παίρνουν από την εργασία τους, αλλά εξακολουθεί να καταβάλλεται ολόκληρο.
Ποσό 
Το ποσό του επιδόματος παραπληγίας – τετραπληγίας είναι ίσο με το εικοσαπλάσιο του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά. Στην περίπτωση ακρωτηριασμού του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το ποσό του επιδόματος είναι ίσο με το δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. 

Το ανωτέρω ημερομίσθιο έχει οριστεί για τις συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΓΑ στο ποσό που ίσχυε κατά την 31-12-2011 (333,57 ευρώ - άρθρο 138 παρ. 4 του Ν. 4052/2012).)
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Παραπληγίας – Τετραπληγίας από τον Ο.Γ.Α.


Εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας.

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Κλάδου και του ΟΓΑ, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, δικαιούνται μηνιαίου εξωϊδρυματικού επιδόματος εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) Κριθούν από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή, ότι:- πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό ιατρικής αναπηρίας 67% και άνω, έστω και προσωρινά.- πάσχουν από μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- έχουν φωκομέλεια, που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινη­τικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση των ακρωτηριασμών, κατά τα δύο άκρα.- πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- πάσχουν από σύνδρομο κλάματος γαλής.- πάσχουν από ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. - πάσχουν από οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και - έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
β) Έχουν απασχοληθεί, κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα, όλο το δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία που έγιναν ανάπηροι από τις ανωτέρω παθήσεις, σε εργασίες, για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ ή ήταν συνταξιούχοι του Κλάδου ή του ΟΓΑ, όταν έπαθαν την αναπηρία τους αυτή.Για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έγιναν ανάπηροι από εργατικό ατύχημα, αρκεί απασχόληση και υπαγωγή στην ασφάλιση μιας μόνο ημέρας.
γ) Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη, εκτός του ΟΓΑ, πηγή (εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται ανωτέρω για τις συντάξεις γήρατος-αναπηρίας) εξαιρουμένων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ.
δ) Δεν λαμβάνουν παρόμοιο επίδομα ή προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή παραπληγίας από οποιαδήποτε πηγή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο ΟΓΑ.
ε) Δεν περιθάλπονται σε άσυλο ανιάτων ή ίδρυμα ασυλικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή δεν νοσηλεύονται σε ψυχιατρείο, με δαπάνες του ΟΓΑ ή του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. Εξαιρούνται οι τρόφιμοι μαθητές Κρατικών Ιδρυμάτων ή Ειδικών Σχολείων τη δαπάνη των οποίων καλύπτει ο ΟΓΑ ή το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ.
Τα μέλη της οικογένειας των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Κλάδου και του ΟΓΑ, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν δικαίωμα για τη χορήγηση μηνιαίου εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις με στοιχεία α, γ και δ και το πρόσωπο, από το οποίο έλκουν το δικαίωμά τους, ήταν είτε συνταξιούχος του Κλάδου ή του ΟΓΑ, είτε επιδοματούχος λόγω παραπληγίας – τετραπληγίας κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή κατά την ημέρα του θανάτου, είτε ασφαλισμένος του ΟΓΑ ολόκληρο το δωδεκάμηνο προ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή προ του θανάτου του.
Σημείωση: Το επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας δεν αναστέλλεται, όταν οι δικαιούχοι εργάζονται ανεξάρτητα από το ποσό των αποδοχών που παίρνουν από την εργασία τους, αλλά εξακολουθεί να καταβάλλεται ολόκληρο.
Ποσό
Το ποσό του επιδόματος παραπληγίας – τετραπληγίας είναι ίσο με το εικοσαπλάσιο του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά. Στην περίπτωση ακρωτηριασμού του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το ποσό του επιδόματος είναι ίσο με το δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. 

Το ανωτέρω ημερομίσθιο έχει οριστεί για τις συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΓΑ στο ποσό που ίσχυε κατά την 31-12-2011 (333,57 ευρώ - άρθρο 138 παρ. 4 του Ν. 4052/2012).)
Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες


ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ




Φ.251/16888/B6/09-02-2011
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄και Β’
email: t01ode2(ΑΤ)minedu.gov.gr
Τηλ: 210 344-2099, 210 344-2101
FAX: 210 344-2098

ΘΕΜΑ: Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Νόμου 3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις το έτος 2011, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Με τις διατάξεις του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ.199 Α΄) ρυθμίζονται τα θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του νόμου εκδόθηκαν οι αριθ.Φ.253/155439/Β6/16.12.2009 (ΦΕΚ.2544 Β΄) και Φ151/2996/Β6/13-1-2010 (ΦΕΚ.55 Β) Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Σε εφαρμογή αυτών, με την παρούσα εγκύκλιο σας ενημερώνουμε για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των γνωματεύσεων που αφορούν:
α) στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων - Εσπερινών) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
β) στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων - Εσπερινών) ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
γ) στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα και των μαθημάτων ειδικότητας, για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
δ) στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α), στους αποφοίτους Β΄ Κύκλου ημερησίων και εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕΙ κ.λ.π.).
ε) στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β. - ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ και ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), και από τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ).
Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22) έτος της ηλικίας τους.
Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν τους αποφοίτους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των οποίων οι γνωματεύσεις που είχαν αποκτήσει από τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) έχουν λήξει λόγω παρέλευσης τριετίας από την έκδοσή τους.
Τα ΚΕΔΔΥ δεν αξιολογούν τους αποφοίτους άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, αν αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. Η αξιολόγησή τους γίνεται μόνο από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.
Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα αξιολογούν :
   α) μαθητές και
   β)αποφοίτους άνω των δέκα οκτώ (18) ετών (τμήματα ενηλήκων), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο δεν είχαν αξιολογηθεί.

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

1. Τα ΚΕΔΔΥ γνωματεύουν τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία και δυσορθογραφία) όσων επιθυμούν να εξετασθούν προφορικά και οι οποίοι είναι:
α) μαθητές
β)απόφοιτοι, των οποίων οι γνωματεύσεις που είχαν αποκτήσει από τα ΚΔΑΥ έχουν λήξει.


Τα ΚΕΔΔΥ γνωματεύουν και εισηγούνται επίσης τον τρόπο εξέτασης μαθητών και αποφοίτων με φάσμα αυτισμού, ο οποίος μπορεί να είναι προφορικός ή γραπτός.
Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται μόνο προφορικά.
Τα ΚΕΔΔΥ, τα οποία χορηγούν τις γνωματεύσεις των προαναφερομένων μαθησιακών δυσκολιών, λειτουργούν στην Περιφέρεια της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο φοίτησης του μαθητή καθώς και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
2. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, των οποίων οι γνωματεύσεις για τις προαναφερόμενες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, εξακολουθούν να ισχύουν για το σχολικό έτος 2010-2011, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο πίνακα της αριθμ.153506/Γ6/3-12-2010 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, η οποία σας έχει αποσταλεί.
Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, εφόσον τους είχε χορηγηθεί η προηγούμενη γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), η οποία έχει λήξει λόγω παρέλευσης τριετίας από την έκδοσή της, επαναξιολογούνται από τα ΚΕΔΔΥ ή από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Η γνωμάτευση η οποία θα χορηγείται από τα οικεία ΚΕΔΔΥ ή ΙΠΔ σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε παλαιότερη χορηγηθείσα γνωμάτευση αλλά πρέπει να εκδίδεται νέα μετά από εξέταση από τον οικείο φορέα κατά το χρόνο της παραπομπής του υποψηφίου.
Στην περίπτωση που ο απόφοιτος κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Λύκειο δεν έχει αξιολογηθεί από το ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο (ΙΠΔ), το οποίο αξιολογεί ενήλικες (άνω των 18 ετών).
Επισημαίνεται ότι σε κάθε εκδοθείσα γνωμάτευση των παραπάνω περιπτώσεων αναγράφεται η ισχύς της γνωμάτευσης ή ο χρόνος επαναξιολόγησης των μαθητών και αποφοίτων.
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 3699/2008 , όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή, δίδεται το δικαίωμα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Η Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) εδρεύει σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Στην περίπτωση όμως που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή και δεν έχει γίνει προσφυγή στη δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, τότε υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ).

Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι με τις παρακάτω αναπηρίες εξετάζονται προφορικά. Οι αναφερόμενες αναπηρίες πιστοποιούνται από τις οικείες Υγειονομικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες).
Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά οι μαθητές και οι απόφοιτοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:
ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%.
ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,
ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,
ιν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή.

Ε. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΚΕΔΔΥ Η΄ ΤΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) καθώς και προβλήματα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά. Τα προβλήματα αυτά πιστοποιούνται από τις οικείες Υγειονομικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες).
Επίσης γραπτά εξετάζονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν γνωματεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης.

ΣΤ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι γνωματεύσεις που χορηγούνται κατά περίπτωση από τις Υγειονομικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες), καθώς και οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων υποβάλλονται με σχετική αίτηση:
α) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων- Εσπερινών) στο Διευθυντή του Λυκείου τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011
β) από τους αποφοίτους των (Ημερήσιων-Εσπερινών) Γενικών Λυκείων ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο Λύκειο κατά τις ίδιες ημερομηνίες κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
γ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
δ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), τους αποφοίτους Β΄ κύκλου ΤΕΕ, (Ημερήσιων και Εσπερινών) τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ (Ημερήσιων και Εσπερινών), καθώς και τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των Ναυτικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο ΕΠΑΛ κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
ε) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δηλαδή οι μαθητές αυτοί έχουν δύο δυνατότητες να αποκτήσουν το απολυτήριο, είτε με τη συμμετοχή τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είτε με τη συμμετοχή τους σε όλα τα μαθήματα σε ενδοσχολικό.επίπεδο. Στην περίπτωση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο Λύκειο υποβολής της αίτησης –δήλωσης μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων γίνονται δεκτές εφόσον είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της Αίτησης – Δήλωσης.
Ειδικά οι γνωματεύσεις που θα ισχύσουν μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, μπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011.
Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά ισχύουν και για τα τυχόν ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων, οι μαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων.

Ζ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1. Επισημαίνεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές από τα Λύκεια οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων ή των Υγειονομικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιων ή Δευτεροβάθμιων), οι οποίες αναφέρονται σε αναπηρίες ή σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας εγκυκλίου.
2. Τυχόν Γνωματεύσεις ή διαγνωστικές εκθέσεις των ΚΔΑΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων, που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ των αναφερομένων στο Κεφάλαιο Α΄ Υπουργικών Αποφάσεων, εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της σχετικής αίτησης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκδοσή τους.
3. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά τις παραπάνω κατά περίπτωση προθεσμίες δεν θα γίνονται δεκτά, εκτός από απρόβλεπτες και έκτακτες περιπτώσεις.
4. Όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα εξετασθούν προφορικά, η εξέτασή τους θα γίνει μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.
- Επίσης όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (προβλήματα ακοής, λόγου και ομιλίας, επιληψίας κ.λ.π) επιθυμούν να εξετασθούν γραπτά, θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου. Με τον ίδιο τρόπο θα εξετασθούν και οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Η εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.
5. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων, οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
Ειδικότερα οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης υπογράφοντας και σε ονομαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση.
Για την καλύτερη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, θα πρέπει να ορισθεί σε κάθε Λύκειο από ένας καθηγητής, στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές προκειμένου να πληροφορούνται για τα θέματα που αναφέρονται στην εγκύκλιο.
7. Τέλος με νέα εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί θα σας ενημερώνουμε για την διαδικασία αποστολής των γνωματεύσεων στα Βαθμολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.
8. Συνημμένα σας στέλνουμε :
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΘΗ ΓΩΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2011




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Περιλαμβάνει 8/ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping), τα οποία θα συμβληθούν με τον ΟΓΑ και θα περιληφθούν σε ειδικό κατάλογο. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 180.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Κατ'εξαίρεση θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κλήρωση, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο παραπάνω πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή παραπληγίας-τετραπληγίας.Επίσης εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού τα πρόσωπα που κληρώθηκαν να συμμετάσχουν στο εκδρονικό επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο το έτος 2010 και δεν έκαναν χρήση λόγω ματαίωσης του προγράμματος, εφ' όσον υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.
Διάρκεια προγράμματος από 1-6-2011 έως 31-3-2012.


-----------------------

ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περιλαμβάνει 3/ήμερες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις), οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, τα οποία θα συμβληθούν με τον ΟΓΑ και θα περιληφθούν σε ειδικό κατάλογο. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 30.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Επιδοτείται με ένα σταθερό ποσό από τον ΟΓΑ (130 Ευρώ/άτομο) και το ποσό της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων θα διαμορφώνεται ανάλογα με την επιλογή της εκδρομής και δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 20 ΕΥΡΩ κατ' ανώτατο όριο ανά άτομο ανά εκδρομή, αφαιρουμένης της επιδότησης του ΟΓΑ. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων.Κατ'εξαίρεση θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κλήρωση, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο παραπάνω πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή παραπληγίας-τετραπληγίας. Διάρκεια προγράμματος από 1-6-2011 έως 31-12-2011.


-----------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Απευθύνεται σε 300.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση εφ' όσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων (αξίας 20 ΕΥΡΩ) μαζί με τον κατάλογο των Βιβλιοπωλείων- Εκδοτικών Οίκων που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ/ΛΑΕ από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Διάρκεια προγράμματος από 1-6-2011 έως και 31-12-2011.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
Τα δελτία Θεάματος θερινής περιόδου 2011 και χειμερινής περιόδου 2011-2012 θα διανεμηθούν σε 100.000 δικαιούχους του ΟΓΑ από τον Ιούνιο 2011 και μέχρις εξαντλήσεως αυτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία θεάματος από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας, για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ελεύθερης επιλογής τους σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης ο ΟΓΑ, μέσω των προγραμμάτων δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της "Αγροτικής Εστίας", διαθέτει εισιτήρια και για παιδικές σκηνές. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ.




Ξεκίνησε η διανομή για όλα τα προγράμματα. Δείτε λεπτομέρειες στο θέμα: Από σήμερα 29/8 τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΓΑ για το 2011


---------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 2011

Ο Ο.Γ.Α. μέσω της Αγροτικής Εστίας θέτει σε εφαρμογή Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο θα ισχύσει έως 31-3-2012 (ημέρα αναχώρησης του Κοινωνικού Τουρίστα από το κατάλυμα).
Οι κάτοχοι Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού ΟΓΑ/ΛΑΕ έτους 2011 έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν 8ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ τουριστικά καταλύματα που περιλαμβάνονται στον on-line κατάλογο Συμβεβλημένων Τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες, και camping) σε όλη την Επικράτεια.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΓΑ/ΛΑΕ εκτυπώνονται και διανέμονται απευθείας από τα ΚΕΠ.
Το Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού για να είναι έγκυρο πρέπει να φέρει προεκτυπωμένα τα στοιχεία του δικαιούχου, την υπηρεσιακή σφραγίδα του ΟΓΑ, την υπογραφή του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του Λ.Α.Ε-Διοικητή του ΟΓΑ- και ειδικό αύξοντα αριθμό, καθώς και πρωτότυπη σφραγίδα του ΚΕΠ που το χορήγησε και τις υπογραφές και σφραγίδες των αρμοδίων υπαλλήλων.
Το Δ.Κ.Τ είναι αυστηρά προσωπικό και απαγορεύεται η χρήση του από άλλα άτομα.

Η κράτηση, στο κατάλυμα της επιλογής, γίνεται με ευθύνη του δικαιούχου.
Απαγορεύεται η κράτηση, μέσω άλλων επιχειρήσεων, τουριστικών γραφείων κ.λ.π.
Το Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού, θα παραδίδεται στο τουριστικό κατάλυμα, κατά την άφιξη του δικαιούχου.
Την ημέρα της αναχώρησης, το Δελτίο θα συμπληρώνεται από τον επιχειρηματία και θα υπογράφεται από το δικαιούχο, για την επιβεβαίωση των ημερών παραμονής του.
Το στέλεχος με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ», θα επιστρέφεται στο δικαιούχο.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Τα Δελτία έκπτωσης που συνοδεύουν το Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού, και που χορηγούνται από τα Κ.Ε.Π, παρέχουν το δικαίωμα έκπτωσης στα μέσα μεταφοράς (πλοίο, λεωφορείο, τραίνο, αεροπλάνο) που αναφέρονται στο σχετικό πίνακα (Εκπτώσεις στα μέσα μεταφοράς).

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΟΓΑ/ΛΑΕ θα επιδοτεί ανά άτομο/ανά διανυκτέρευση τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως εξής:



ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ (δαπάνη) ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

Το ποσό της συνεισφοράς των κατόχων Δ.Κ.Τ (δικαιούχων) ανά άτομο/ανά διανυκτέρευση,
καθορίζεται από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναγράφεται στον κατάλογο και αφορά παραμονή σε μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο.

  • Επισημαίνεται ότι το ποσό της οικονομικής συνεισφοράς των δικαιούχων διαφοροποιείται, ανάλογα με το αν επιλέξουν διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα ή επιπλωμένες κατοικίες, με παροχή πρωινού ή χωρίς.
  • Διευκρινίζεται επίσης ότι στο ποσό της οικονομικής συνεισφοράς, που υποχρεούται να καταβάλει ο κοινωνικός τουρίστας, και αφορά παραμονή του σε μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβάνονται όλες οι νόμιμες επιβαρύνσεις (Φ.Π.Α. κ.λ.π.).
  • Παιδιά μέχρι πέντε ετών (γεννηθέντα από 1-1-2007 και μετά) δεν δικαιούνται δελτίου και θα παραμένουν δωρεάν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, χωρίς να προστίθεται κλίνη γι΄ αυτά. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος δικαιούται έκπτωση 50% επί της τιμής πόρτας για το πρωϊνό που θα λάβουν τα παιδιά.
  • Σε περίπτωση όμως που προστίθεται κλίνη γι΄ αυτά στο ίδιο δωμάτιο των γονιών τους, ο δικαιούχος θα επιβαρύνεται με το 50% της συμμετοχής του (του ενός).
  • Σε περίπτωση, που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο (δίκλινο ή τρίκλινο) με κάτοχο Δελτίου Κοινωνικού Τουρισμού, θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού, της οικονομικής συνεισφοράς του δικαιούχου και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ/Λ.Α.Ε, ανάλογα με τη λειτουργική μορφή και την κατηγορία του καταλύματος (βλ. πίνακα επιδότησης επιχειρήσεων).
  • Σε περίπτωση που μεμονωμένο άτομο επιλέξει να μείνει σε δίκλινο δωμάτιο, όταν δεν υπάρχει μονόκλινο, θα επιβαρύνεται με το 80% του αθροίσματος του ποσού της οικονομικής συνεισφοράς του και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ/ΛΑΕ ανάλογα με τη λειτουργική μορφή και την κατηγορία της μονάδας.


ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:
α. Οι σχέσεις του δικαιούχου με τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διέπονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών (Ν.1652/86 Φ.Ε.Κ. 167Α/30-10-86) και τις λοιπές ισχύουσες για τα τουριστικά καταλύματα διατάξεις.
β. Οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να διαθέτουν στους δικαιούχους δωμάτια με ιδιαίτερο  λουτρό και κλιματισμό/κεντρική θέρμανση εντός των δωματίων και σε καμία περίπτωση προβληματικά (υπόγεια, εσωτερικά, χωρίς επαρκή φωτισμό ή αερισμό κ.λ.π.). Οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων υποχρεούνται να καθαρίζουν τα δωμάτια και να αλλάζουν τον ιματισμό τους (πετσέτες, σεντόνια κ.λ.π.) σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της Τουριστικής νομοθεσίας.
Επίσης να μην προβαίνουν σε ενοικίαση του χώρου του σαλονιού του διαμερίσματος στους κοινωνικούς τουρίστες, καθώς και σε ενοικίαση διαμερισμάτων (των ξενοδοχείων, των επιπλωμένων διαμερισμάτων και των ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων) κατά δωμάτιο.
γ. Ειδικά για τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με παροχή πρωινού, να παρέχουν στους κοινωνικούς τουρίστες υποχρεωτικά πρωινό ίδιο με εκείνο που προσφέρουν στους άλλους πελάτες του καταλύματος, η δε σύνθεση του πρωινού να είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις.



ΠΡΩΙΝΟ
Τσάι ή καφέ ή σοκολάτα με γάλα σε επαρκή ποσότητα, κατά επιθυμία του δικαιούχου
Μαρμελάδα σε επαρκή ποσότητα ή μέλι 40 γραμ. Στα ξενοδοχεία 4* αστέρων και 5* αστέρων
προσφέρονται υποχρεωτικά και τα δύο.
Βούτυρο 20 γρ.
Άρτο ή φρυγανιά ή αρτοσυσκευάσματα
Ζάχαρη σε επαρκή ποσότητα
Κέικ 50 γρ. ή κρουασάν
Φρούτο ή χυμό φρούτου ή κομπόστα κατά επιθυμία του δικαιούχου

δ. Η δαπάνη για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών (εντός των δωματίων/διαμερισμάτων): κουζίνας, ψυγείου, κλιματισμού-κλιματιστικού δεν επιβαρύνει τον κοινωνικό τουρίστα για οποιοδήποτε κατάλυμα. Ο επιχειρηματίας, ανεξαρτήτως αν έχει δηλώσει τις παροχές αυτές στον κατάλογο του ΟΓΑ/ΛΑΕ 2011, υποχρεούται να προσφέρει άνευ αποζημιώσεως ή αμοιβής στους κοινωνικούς τουρίστες, όλες τις προς τρίτους παρεχόμενες –κατά τις σχετικές διατάξεις –παροχές.

ε. Η χρονική περίοδος συμμετοχής κάθε καταλύματος στο πρόγραμμα και η οικονομική συνεισφορά των δικαιούχων παραμένουν σταθερές καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και δεν αλλάζουν.
στ. Οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών στον
κοινωνικό τουρίστα για το συνολικό ποσό της οικονομικής συνεισφοράς του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ισχύς δελτίου Κοινωνικού Τουρισμού
Το Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού είναι αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για τον δικαιούχο- κάτοχο και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του τον δικαιούχο, μόνο αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού.

Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού 2010
Δελτία που χορηγήθηκαν για το πρόγραμμα του 2010 και δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους
δικαιούχους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τρέχον πρόγραμμα.

Τα στοιχεία για το πρόγραμμα θα το βρείτε και εδώ.
Επίσης για της εκπτώσεις στις συγκοινωνίες δείτε σε αυτό τον σύνδεσμο εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...