Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σύγχρονη μέθοδος για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου


To HPV DNA τεστ, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναμένεται να αντικαταστήσει τα προσεχή χρόνια το τεστ Παπανικολάου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικότερο.
Μάλιστα, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν οι ίδιες από τον εαυτό τους το κολπικό επίχρισμα για το HPV DNA τεστ.
Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV, σε συνδυασμό με το HPV DNA τεστ, είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματικότερη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επεσήμανε ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Α.Π.Θ., Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «HPV - λοίμωξη - testing - εμβολιασμός», που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 9ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

«Οι μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από την ηλικία των 12 ετών, με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων του ιού 16 και 18 προσφέρει προστασία, η οποία ξεπερνά το 70%, που είχε υποτεθεί αρχικά, και μπορεί να φθάσει μέχρι και 85%. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός.

Σήμερα, αν και υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οδηγεί κάθε χρόνο σε θάνατο περίπου 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, τα ποσοστά θανάτου από αυτή τη νόσο δεν έχουν ελαττωθεί τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο το 20-25% των Ελληνίδων κάνει προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

Το HPV DNA τεστ, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, προσφέρει κάλυψη για 5 χρόνια στις γυναίκες στις οποίες τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Όσον αφορά στις γυναίκες που είναι θετικές στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, θα πρέπει να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος ''Λυσιστράτη'' ελέγχθηκαν 4.800 Έλληνίδες με HPV DNA τεστ. Από αυτές, το 94,1% ήταν αρνητικές και επομένως δεν θα εκδηλώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ το 5,9% που ήταν θετικές θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που αποδείχθηκαν θετικές θα προσβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου. Δηλαδή, από το 5,9% των θετικών στο HPV DNA τεστ μόνο 1-2 θα προβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» εξήγησε ο κ. Αγοραστός.

Διαβάστε περισσότερα...

Μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου -Τ.Ε.Ι -Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις του αρ. 35 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσων 5%

ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου - Τ.Ε.Ι. -Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις του άρ. 35 του ν. 3794/2009 (Φ.Ε.Κ. 156 Α) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% επί του αριθμού εισακτέων

Με αφορμή ερωτήματα τα οποία υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας και αναφέρονται στη διαδικασία μετεγγραφής ατόμων που εγγράφηκαν σε Τμήματα Πανεπιστημίων - Τ.Ε.Ι.-Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για τους λόγους υγείας που προβλέπονται σε ποσοστό 5%, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 35 του ν. 3794/2009 (Φ.Ε.Κ. 156 Α) και της κατ’ εξουσιοδότησής του εκδοθείσας Κ.Υ.Α. Φ.151/122732/Β6/Φ.Ε.Κ.1612/04-10-10.
Δεδομένου ότι η διαδικασία επιλογής των εν λόγω φοιτητών και σπουδαστών ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με την υποβολή πιστοποιητικών διαπίστωσης πάθησης των επταμελών Επιτροπών που λειτούργησαν σε 14 Δημόσια Νοσοκομεία μετά από απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ. (Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας), θεωρείται αυτονόητο ότι για την πραγματοποίηση των μετεγγραφών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3282/04 όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει, θα ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω πιστοποιητικά των Επιτροπών χωρίς εκ νέου παραπομπή των υποψηφίων σε Υγειονομική Επιτροπή.
Συνεπώς, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των φοιτητών και σπουδαστών που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφών, παρακαλούμε όπως κάνετε αποδεκτή την αίτηση μετεγγραφής των ενδιαφερομένων με την προσκόμιση της Βεβαίωσης Εγγραφής από το τμήμα προέλευσης και αντιγράφου του Πιστοποιητικού της Επιτροπής. Η έγκριση της μετεγγραφής πραγματοποιείται από τη Γενική Συνέλευση του τμήματος υποδοχής.  

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ
         



Εσωτερική Διανομή:
  1. Γραφείο κ. Υφυπουργού
  2. Γραφείο κ. Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης
  3. Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας –Τμήμα Β΄
  4. Διεύθυνση Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
-          Γραφείο Δ/νσης
-     Τμήμα Δ΄- Διοικητικής Υποστήριξης και Φοιτητικής Μέριμνας


-------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχνάτε τα χάπια σας; Θα σας τα θυμίζει το τηλέφωνο

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της υγείας

H e-Υγεία, η ηλεκτρονική συνδρομή σε θέματα υγείας, είναι ασφαλώς μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένας μηχανισμός υποστήριξης της ανθρώπινης υγείας, που συνεχώς εξελίσσεται.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν για παράδειγμα, ότι οι εταιρείες-πάροχοι του κινητού επεξεργάζονται προγράμματα που θα μετρούν την πίεση του αίματος, θα μετρούν τη χοληστερίνη και το διαβήτη...

Ήδη, οι δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί σε μικρή κλίμακα ακόμη, επιτρέπουν στους γιατρούς να μπαίνουν εύκολα στο ιστορικό του ασθενούς, να έχουν άμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και να δίνουν συνταγές κατευθείαν στους φαρμακοποιούς. Επίσης, οι ασθενείς μπορούν να έχουν στο σπίτι τους ένα μόνιτορ που θα ειδοποιεί τον γιατρό όταν οι συνθήκες αλλάζουν, έτσι ώστε να μπορεί ο πάσχων να συνεχίζει τη ζωή του κατά ομαλό τρόπο.

Η e-Υγεία κοστίζει ήδη στην ΕΕ 15 δισ. ευρώ, ενώ η διάδοση των τεχνολογικών της επιτευγμάτων αναμένεται να γίνει με ταχείς ρυθμούς λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού - το 2050 υπολογίζεται πως το 30% των ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται επίσης, ότι η γαλλική εταιρεία Orange έχει ένα πρόγραμμα υπενθύμισης της «ώρας για τα χάπια», η ιταλική Telecom έχει το πρόγραμμα MyDoctor@home service, η βελγική Belgacom δουλεύει ένα πρόγραμμα που μέσω μόνιτορ παρέχονται στοιχεία για την πίεση, το βάρος και τους σφυγμούς του ασθενούς, ενώ η Πορτογαλική Telecom έχει ένα πρόγραμμα για άτομα με αναπηρίες. Ο διαβητικός σταθμός του ΚΡΝ εξάλλου μπορεί να βοηθήσει 55 εκ. διαβητικούς στην Ευρώπη συγκεντρώνοντας στοιχεία πίεσης, κάνοντας υπέρηχους του αμφιβληστροειδούς, μετρήσεις μυικής μάζας και αποτυπώνοντας την κατάσταση των ποδιών του ασθενούς, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες σε οχτώ γλώσσες. Οι κάμερες που διαθέτουν τα κινητά μπορούν να διαβάσουν τους κωδικούς των συνταγών ή των φαρμάκων, ενώ η τηλεφωνική υπενθύμιση της «ώρας για τα χάπια» γίνεται με διαφορετικούς ήχους για το κάθε χάπι.

Οι δυνατότητες που προσφέρει εξάλλου η ηλεκτρονική υγεία διευκολύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς προσφέρουν σοβαρές εξοικονομήσεις πόρων - «αλλιώς τα Ταμεία μας θα κατέρρεαν» σημειώνει σχετικά η επίτροπος Νήλι Κρες αρμόδια για τη Ψηφιακή ατζέντα. Όμως, το πρόγραμμα έχει ορισμένες χρηματοδοτικές απαιτήσεις - καθώς χρειάζονται εκτεταμένα ευρυζωνικά δίκτυα, κοινές τεχνικές προδιαγραφές, σύστημα προστασίας των ατομικών δεδομένων των ασθενών, κατάρτιση των εμπλεκομένων κ.α. - και η διαπραγμάτευση για τα κονδύλια βρίσκεται στο επίπεδο της Ευρωβουλής.

Διαβάστε περισσότερα...

Είμαστε όλοι… Αφρικανοί

Οι πρόγονοί μας ίσως έφυγαν από την Αφρική 65.000 χρόνια νωρίτερα

Οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (homo sapiens) εγκατέλειψαν την κοιτίδα τους στην Αφρική, προκειμένου να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, πολλές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες. Η νέα εκτίμηση, που βασίζεται σε ανακάλυψη λίθινων εργαλείων στην Αραβική χερσόνησο, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 125.000 χρόνια, αν επιβεβαιωθεί, ουσιαστικά οδηγεί στο να ξαναγραφεί ένα κρίσιμο κομμάτι της προϊστορίας, που αφορά την «Έξοδο από την Αφρική».

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου-Royal Holloway υπό τον Σίμον Αρμιτάζ και το γερμανικό πανεπιστήμιο «Έμπερχαρτ Καρλς» του Τίμπινγκεν υπό τον Χάνε-Πέτερ Ούρπμαν, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το “Nature”.

Τα λίθινα εργαλεία (τσεκούρια, λεπίδες, ξέστρα), που μοιάζουν πολύ με άλλα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Αφρική και τα οποία χρονολογούνται επίσης πριν από 125.000 χρόνια, βρέθηκαν στην περιοχή Τζεμπέλ Φάγια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε απόσταση 50 χλμ. από την είσοδο στον Περσικό Κόλπο, και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά κατασκευάστηκαν από προγόνους των συγχρόνων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος από την Αφρική πρέπει να έγινε γύρω στα 65.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, στηριγμένοι σε γενετικά δεδομένα (ανάλυση μιτοχονδριακού DNA) που δείχνουν ότι η μετανάστευση του homo sapiens έγινε πριν από 60.000 - 70.000 χρόνια.

Έτσι, οι νέες επίμαχες εκτιμήσεις έρχονται να ανατρέψουν την καθιερωμένη θεωρία και αναμένεται να γεννήσουν επιστημονικές αντιπαραθέσεις. Όπως ανέφερε ο Ούρπμαν, το γενετικό «ρολόι» έχει αποδειχτεί ανακριβές και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Όμως ο αρχαιολόγος του Κέμπριτζ Πολ Μέλαρς δήλωσε ότι δεν πείστηκε καθόλου από τα νέα στοιχεία. «Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι τα λίθινα εργαλεία κατασκευάστηκαν από σύγχρονους ανθρώπους ή ότι αυτοί ήρθαν από την Αφρική», δήλωσε. Αρνητικός υπήρξε και ο παλαιοανθρωπολόγος Ρίτσαρντ Κλάιν του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Ο Ούρπμαν συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθούν και άλλα ευρήματα, όπως απολιθωμένα ανθρώπινα οστά, «για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα εργαλεία φτιάχτηκαν από τους homo sapiens», όπως είπε.

Ο παλαιοανθρωπολόγος καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου παραδέχτηκε ότι τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται σε σύγκρουση με τα γενετικά δεδομένα και παρέχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η «έξοδος από την Αφρική» άρχισε πολύ νωρίτερα. Η όλη εικόνα περιπλέκεται, καθώς όπως είπε, δεν αποκλείεται να υπήρξαν δύο μεταναστευτικά κύματα, ένα από την Ανατολική Αφρική (το Κέρας της Αφρικής) απευθείας προς την Αραβία και την Ασία και ένα άλλο από την Βόρεια Αφρική (μέσω της κοιλάδας του Νείλου και μετά της Χερσονήσου του Σινά) προς την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, πιθανότατα παραλιακά κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μεσογείου Θάλασσας.

Οι γερμανοί και βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία κατασκευάστηκαν από τους ίδιους προγόνους μας, οι οποίοι, μεταναστεύοντας από την Αφρική, πιθανώς παρακινημένοι από κλιματολογικές αιτίες, διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα (με πρωτόγονα πλοιάρια ή με τα πόδια από κάποιο σημείο που τότε θα ήταν ρηχό). Διασχίζοντας και την Αραβία, έφτασαν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο και, στη συνέχεια, παραλιακά μπορεί να κατέληξαν στην Ινδία και την υπόλοιπη Νότια Ασία. Την εποχή εκείνη, στη διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετωνικής περιόδου, όπως υποστηρίζουν, η Αραβία ήταν πολύ πιο υγρή από ό,τι σήμερα, έχοντας ποτάμια, λίμνες και πλούσια βλάστηση, πράγμα που θα διευκόλυνε τη διαμονή σε αυτή και τη διάσχισή της από τους πρωτόγονους μετανάστες.

Οι ανατομικά «σύγχρονοι» άνθρωποι εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και αργότερα εξαπλώθηκαν σε άλλες ηπείρους, όπου αντικατέστησαν ντόπιους πληθυσμούς, όπως τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη.

Πηγή: Εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεπαρκείς οι γνώσεις τους για τον ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου


Ανεπαρκείς φαίνεται ότι είναι οι γνώσεις των φοιτητών και φοιτητριών του Α.Π.Θ. σχετικά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μόνο τρεις από τους 20 φοιτητές που ρωτήθηκαν γνώριζαν για τον ιό, ενώ αντίθετα από τις 20 φοιτήτριες που ρωτήθηκαν μόνο οι τρεις δεν ήξεραν τι είναι ο HPV. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασε η φοιτήτρια ψυχολογίας στο Α.Π.Θ., Ολυμπία Καλαμπαλίκη, στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «HPV-λοίμωξη, testing, εμβολιασμός» που διοργάνωσε η Δ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη.

«Στο πλαίσιο της έρευνας ρωτήθηκαν 20 φοιτητές και 20 φοιτήτριες διαφόρων σχολών του Α.Π.Θ., εκτός των σχολών επιστημών υγείας. Δυστυχώς, οι φοιτητές δεν έχουν γνώση. Από τους 20 μόνο οι 3 ήξεραν τι είναι ο HPV, οι υπόλοιποι δεν γνωρίζανε καν τον HPV. Βέβαια, εάν τους έλεγες ότι έχει σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας λέγανε "ναι το έχω ακούσει", αλλά δεν είχαν άλλες γνώσεις.

Οι φοιτήτριες είχαν μια κάποια γνώση. Ωστόσο, όσες δεν είχαν κάνει το τεστ Παπανικολάου δεν γνωρίζανε τον ιό HPV, είχαν ακούσει ότι υπάρχουν τα κονδυλώματα και ο καρκίνος, αλλά δεν ξέρανε ακριβώς τι είναι ο ιός. Από τις 20 κοπέλες οι τρεις ήταν αυτές, που δεν ήξεραν καθόλου τι είναι ο HPV, ενώ οι έξι ήταν φορείς του ιού και το είχαν μάθει μέσα από το τεστ Παπανικολάου και κάποιες άλλες εξετάσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, Θεόδωρος Αγοραστός, επεσήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την ενημέρωση των φοιτητών, στο πλαίσιο των μαθημάτων γυναικολογίας, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν επαρκεί. «Οι φοιτητές των ιατρικών σχολών έχουν θεωρητικές γνώσεις, αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, διότι μια απλή ξερή γνώση, στο πλαίσιο ενός μαθήματος, δεν επαρκεί πάντα. Επίσης, δεν είναι επαρκής η λήψη προληπτικών μέτρων, ούτε οι φοιτητές εμβολιάζονται επαρκώς κατά του HPV. Δυστυχώς, στην πράξη δεν διαφέρει πάρα πολύ η στάση των φοιτητών ιατρικής στα θέματα αυτά, από τη στάση των φοιτητών άλλων σχολών και των μη φοιτητών» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην ιατρική και στα προκλινικά έτη και στα κλινικά, ώστε να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ενημερωμένοι, πιο καταρτισμένοι και να μπορούμε να ενημερώσουμε και έναν φίλο μας, γιατί πιστεύω ότι σε αυτό το επίπεδο που είμαστε τώρα δεν μπορούμε να τον ενημερώσουμε πλήρως» δήλωσε η τριτοετής φοιτήτρια ιατρικής στο Α.Π.Θ., Άννα Παπακωνσταντίνου

«Ο Έλληνας φοιτητής ιατρικής έχει πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση, όσον αφορά την παθογένεια και τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Εκεί που κωλύεται το ελληνικό σύστημα υγείας είναι στην πρόληψη λόγω των ταμπού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας του Έλληνα με τον προσωπικό του γιατρό.

Υπάρχει μια ανασφάλεια στις Ελληνίδες, όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του ιού HPV, και μια κακή ενημέρωση στους νέους και στις νέες για το τι μπορεί να προκαλέσει ο ιός, το πώς μπορεί να προληφθεί η κατάσταση» ανέφερε ο φοιτητής έκτου έτους της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ., Νικόλαος Λιάκος.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Σπιναλόγκα… της Αθήνας


Μια ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και συζητήθηκε χτες στην ολομέλεια της, φανερώνει ένα πρόβλημα που για δεκαετίες στη χώρα μας «σπρώχνουμε κάτω από χαλί».
Η ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χανσενικοί στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος στην έναρξη της ομιλίας του τόνισε, «αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα Χανσενικών. Μιλάμε για τους λεπρούς. Χρειάζονταν η Ελλάδα και οι πολίτες της να πληροφορηθούν –που είναι κι ακόμη απληροφόρητοι- από το σίριαλ «Το νησί» του καναλιού «MEGA», για να σκύψουμε το κεφάλι σε αυτούς τους πολύπαθους αρρώστους. Από το 1957 έχει κλείσει η Σπιναλόγκα. Η Σπιναλόγκα έκλεισε, αλλά αυτή η «Σπιναλόγκα» που άνοιξε, που είναι δέκα φορές χειρότερη, είναι στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» Λοιμωδών».

Η όλη κατάσταση όπως τονίζει ο βουλευτής είναι αδιανόητη, σε όλη την χώρα βρίσκονται τριακόσιες πενήντα ψυχές (χανσενικοί) διάσπαρτες, στο σπίτι τους, εκ των οποίων μόνο οι τριάντα νοσηλεύονται σήμερα. Και συνεχίζει , «νοσηλεύονται από το 1957. Είχαν έρθει εκατόν εβδομήντα, έμειναν τριάντα. Είναι αδιανόητο να έχουμε έξοδα 4 εκατομμύρια το μήνα για την πτέρυγα των χανσενικών, για τριάντα άτομα και να είναι, όπως είναι, σκουπιδαριό».
«Τριάντα ψυχές εγκαταλελειμμένες, τριάντα ψυχές σε ένα κτήριο που δεν μένουν ούτε οι χειρότεροι.»


Οι άσχημες συνθήκες οφείλονται σε επισκευές που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από το 2008 (βάψιμο, κρεβάτια, τηλεοράσεις), αντικείμενα που δεν χρειάζονται πάνω από 200.000. Ενώ σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Γιακουμάτου για όλα αυτά ακούγονται εκατομμύρια, τα οποία όχι μόνο δεν πάνε στα έργα, αλλά κανείς δεν ξέρει που ξοδεύονται.
Στην απάντηση του ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, επισημαίνει: «Υπάρχει, πράγματι, στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας, κυρία Πρόεδρε, ένας χώρος ειδικός 4.000 τετραγωνικών για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Χάνσεν και οι οποίοι χρειάζονται την περίθαλψη του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς που νοσηλεύονται εκεί -ωραία τα είπε ο συνάδελφος- περίπου τετρακόσια πενήντα άτομα σε όλη τη χώρα, αλλά απ’ αυτά περίπου τριάντα σήμερα νοσηλεύονται εκεί, ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών από το 1970».
Συνεχίζοντας ο υπουργός, εξήγησε πως: «Το 2008, το Υπουργείο Υγείας και η ΔΕΠΑΝΟΜ, η κατασκευαστική εταιρεία του Υπουργείου Υγείας -επειδή υπάρχουν τα προβλήματα, ακριβώς όπως ο συνάδελφος τα είπε και οι φωτογραφίες τις οποίες και εμείς έχουμε είναι πολύ χαρακτηριστικές- αποφάσισε και συνεβλήθη με μία κατασκευαστική εταιρεία, αναθέτοντάς της την επισκευή του χώρου στον οποίο διαβιούν οι χανσενικοί. 
Θα έλεγε κανείς ότι είναι τόσο μικρή η σύμβαση -170.000 ευρώ περίπου- που δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα τέτοιο μικρό έργο να μην τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα. Όμως, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, το έργο αυτό κόλλησε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, διότι ο εργολάβος έκανε κάποιες εργασίες. Η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν τον πλήρωσε. Έκανε κάποιες εργασίες. Η ΔΕΠΑΝΟΜ, για να τον πληρώσει, απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι υπηρεσίες του Επιτρόπου Πειραιώς ήλεγξαν τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά, τα βρήκαν ανεπαρκή και με δύο αποφάσεις, τις οποίες θα καταθέσω κιόλας, το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε ότι δεν μπορεί να πληρώσει η ΔΕΠΑΝΟΜ το συγκεκριμένο έργο, διότι υπάρχουν ατέλειες στην υποβολή του σχετικού φακέλου. Ο εργολάβος εξέδωσε διαταγή πληρωμής και τα θέματα ξαναπέρασαν στο κλασικό ελλαδίτικο επίπεδο. Από τότε τα πράγματα έχουν σταματήσει».
Ενώ επεσήμανε πως αν δεν γινόταν η ερώτηση του βουλευτή της αντιπολίτευσης δεν θα ήξερε καθόλου το θέμα αυτό. Και τόνισε πως από σήμερα θα ξεκινήσει την διαδικασία για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες που έχουν κολλήσει στην απέραντη γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους.
Ο διάλογος αυτός μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών αποκαλύπτει ξεκάθαρα πως πιο εύκολα ο Χάνσεν κατάφερε να νικήσει την φοβερή αυτή ασθένεια απ΄ ότι το ελληνικό κράτος θα νικήσει τη γραφειοκρατία.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, πως η ελληνική γραφειοκρατία έχει αφήσει κάποιους «ασθενείς» συνανθρώπους μας να κοιμούνται σε κρεβάτια της δεκαετίας του 50 να χρησιμοποιούν άθλιες τουαλέτες και να διαβιώνουν σε τραγικές συνθήκες, κυρίως γιατί οι διαδικασίες καταγγελίας μιας σύμβασης ενός έργου, και η καινούργια ανάθεση του είναι χρονοβόρες.
Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον δεν θα χρειάζονται τηλεοπτικά προγράμματα που να εκβιάζουν την πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα.


Διαβάστε περισσότερα...

'Ερευνα - άλλοθι για τον κακό μπαμπά



Οι άνδρες με παιδιά, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι απλώς να παίζουν μαζί τους και να αφήνουν τις λοιπές φροντίδες της ανατροφής στις μαμάδες.


Αυτό λέει μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, η οποία υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακοί οικογενειακοί ρόλοι «δουλεύουν» καλύτερα.

Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια έχουν ισχυρότερη και καλύτερη αμοιβαία υποστηρικτική σχέση ως γονείς, όταν ο πατέρας περνάει περισσότερη ώρα παίζοντας με τα παιδιά του και λιγότερη ώρα ταΐζοντας ή πλένοντάς τα, όπως θα έπρεπε- θεωρητικά τουλάχιστον- να κάνει ένας σύγχρονος μπαμπάς.

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας που επιμένει να μπλέκεται στα πόδια της γυναίκας του, τελικά καταλήγει να υποσκάπτει τις προσπάθειές της να φροντίσει το παιδί και τελικά όλοι καταλήγουν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι αν οι ρόλοι τους ήσαν πιο διακριτοί- ένα συμπέρασμα που ασφαλώς δεν θα αρέσει στις φεμινίστριες, αλλά πιθανότατα θα ικανοποιήσει πολλούς άνδρες!

Οι ερευνητές μελέτησαν 112 ζευγάρια εθελοντών με τετράχρονο παιδί, αναλύοντας τον τρόπο ανατροφής και την κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των γονιών. Επίσης παρατήρησαν άμεσα τον τρόπο που οι γονείς ασχολούνταν με τα παιδιά τους, κατά πόσο ο ένας υπονόμευε τις προσπάθειες του άλλου ή, αντίθετα, αλληλοϋποστηρίζονταν, κατά πόσο ανταγωνίζονταν μεταξύ τους ή συνεργάζονταν. Έπειτα από ένα χρόνο, επαναλήφθηκαν ανάλογα πειράματα, όταν πια τα παιδιά είχαν γίνει πέντε ετών.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι στις οικογένειες όπου από την αρχή οι μπαμπάδες αφιέρωναν τον περισσότερο χρόνο στο παιγνίδι με τα παιδιά τους, το ζευγάρι είχε τελικά καλύτερη σχέση και συνεργασία στην ανατροφή του παιδιού. Όταν, αντίθετα, από την αρχή οι μπαμπάδες είχαν μοιραστεί απολύτως όλες τις ευθύνες της φροντίδας, έπειτα από ένα χρόνο οι δύο γονείς είχαν καταλήξει να δείχνουν μικρότερο βαθμό συνεργασίας μεταξύ τους και αλληλοϋποστήριξης. Οι διαπιστώσεις αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο του πατέρα, τις ώρες εργασίας, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, τη διάρκεια της σχέσης των γονέων κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βιντεοπαιχνίδια «θεραπεύουν» τους Αμερικανούς στρατιώτες


Στη θεραπεία του συνδρόμου μετατραυματικού στρες στους Aμερικανούς στρατιώτες προστέθηκε και μια νέα μέθοδος που έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νέες γενιές: τα βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, που προσομοιώνουν σκηνές από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα θεραπευτικά παιχνίδια Virtual Iraq (Εικονικό Ιράκ) και Virtual Afghanistan (Εικονικό Αφγανιστάν) είναι μια προσαρμογή του παιχνιδιού Full Spectrum Warrior στην κονσόλα Xbox και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον Αμερικανικό Στρατό.

Οι στρατιώτες ξαναβρίσκονται στις περιοχές των μαχών χάρη σε οθόνες προσαρμοσμένες σε ειδικά γυαλιά και ζουν τις ίδιες συνθήκες με αυτές που βίωσαν όταν υπηρετούσαν, διευκρινίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος αυτού, Άλμπερτ Ρίτζο, ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

«Αρχικά αυτό μοιάζει αντίθετο με την κοινή λογική. Γιατί να φέρεις ξανά κάποιον σε μια κατάσταση που θέλει να ξεχάσει και να τον κάνεις να ξαναζήσει τις τραυματικές εμπειρίες;» διερωτάται ο γιατρός.

Όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, αυξάνοντας σταδιακά το επίπεδο του στρες σε έναν ασθενή, μέχρι ένα μέτριο επίπεδο και ενθαρρύνοντάς τον να εκφράσει με λόγια την τραυματική του εμπειρία, πετυχαίνεις να μειώσεις τα συμπτώματα του στρες.

Τα γυαλιά καταγράφουν τις κινήσεις του κεφαλιού και προβάλλουν εικόνες που δίνουν στον ασθενή την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα χωριό του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.

Οι κραδασμοί από ένα άρμα μάχης, οι εκρήξεις βομβών κάνουν το κράνος που φορά ο ασθενής να δονείται και ένας μηχανισμός αναδίδει τη μυρωδιά του μπαρουτιού, του καπνού, των λάστιχων που καίγονται, συμπληρώνοντας την εικόνα.

Η μέθοδος αυτή έχει τον ίδιο στόχο με τις παραδοσιακές θεραπείες, στις οποίες οι ασθενείς πρέπει να εκφράσουν «μέσω της φαντασίας τους τα πράγματα που τους φοβίζουν ή τους έχουν τραυματίσει» επισημαίνει ο Ρίτζο.

«Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους πράγματα και εικόνες και γνωρίζουμε πως ένα από τα συμπτώματα των διαταραχών μετατραυματικού στρες είναι η άρνηση» προσθέτει ο ίδιος.

Ακόμα, η θεραπεία ενός τέτοιου προβλήματος μέσω βιντεοπαιχνιδιών αποδεικνύεται λιγότερο εκφοβιστική για τους νέους.

Το 20 ως 30% των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν υποφέρει από μετατραυματικές διαταραχές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αμερικανικού Στρατού.

Το σύνδρομο αυτό ευθύνεται και για πολλές αυτοκτονίες πρώην στρατιωτών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 309 στρατιώτες αυτοκτόνησαν το 2010, έναντι 267 το 2008.

Η θεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και απαιτούνται και άλλες δοκιμές, για να δοθεί το «πράσινο φως», ώστε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή ως διαγνωστικό εργαλείο για τις διαταραχές μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, 16 στους 20 στρατιώτες που χρησιμοποίησαν τον προσομοιωτή του Άλμπερτ Ρίτζο δεν παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας του μετατραυματικού στρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από τις κρίσεις πανικού


Είναι γεγονός, 4 στα 100 άτομα ζουν την τρομακτική εμπειρία των κρίσεων πανικού. Οι περισσότεροι από αυτούς τείνουν να αποδίδουν τα συμπτώματα αυτά σε οργανικά αίτια. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών είναι πολλές και έντονες.

Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, και πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχολογία;
Συνήθως τα άτομα που προσβάλλονται από κρίσεις πανικού αγνοούν την ψυχολογική διάσταση της παθήσεώς τους, επειδή τα συμπτώματα που βιώνουν μοιάζουν με οργανικά φαινόμενα, όπως ένα καρδιακό επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης εμφανίζονται συμπτώματα, όπως επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση, πόνος στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία και ένας έντονος φόβος, ότι χάνουν τον έλεγχο, τρελαίνονται ή πεθαίνουν.

Το κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που προσβάλλονται από κρίσεις πανικού είναι ότι, ενώ όλοι βιώνουμε άγχος στην καθημερινότητά μας, εκείνοι δεν αντεπεξέρχονται στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αισθητά η ψυχική τους υγεία και η καθημερινότητά τους. Τo άγχος τους χαρακτηρίζεται παθολογικό και τα άτομα αυτά θεωρείται πως πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή, η οποία συνοδεύεται από κρίσεις πανικού. Στην περίπτωση όπου δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, οι κρίσεις επιφέρουν τραγικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής τους.

Επειδή όμως οι κρίσεις συνεχίζονται και τα άτομα αυτά επιμένουν να πιστεύουν ότι, παρά τα φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων, έχουν κάποιο πρόβλημα, με την καρδιά τους για παράδειγμα, σύντομα καταλήγουν στο να ζουν με το φόβο της επόμενης κρίσης. Συγκεκριμένα, αρχίζουν να αποφεύγουν σωματικές δραστηριότητες που απαιτούν κάποιου είδους άσκηση (π.χ. περπάτημα), οτιδήποτε μπορεί να αναστατώσει την καρδιά τους ή να τα αγχώσει, όπως κοινωνικές δραστηριότητες και επαγγελματικές υποχρεώσεις, είναι συνεχώς επικεντρωμένα στο πώς αντιδρά το σώμα τους, ταράζονται με την παραμικρή αδιαθεσία και αδυνατούν να χαλαρώσουν.

Με άλλα λόγια, καταλήγουν στο να γίνονται όμηροι του εαυτού τους και της τρομοκράτησης που τα ίδια ύφαναν σιγά σιγά, με σοβαρότατες επιπτώσεις για τη ζωή τους, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Η τραγική ειρωνεία είναι πως, ενώ βιώνουν μια εφιαλτική καθημερινότητα, στην πραγματικότητα χαίρουν άκρας σωματικής υγείας. Αυτή που νοσεί είναι η ψυχή τους.

Αντιμετώπιση


Κύρια θεραπεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι η ψυχολογική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, η γνωστική - συμπεριφορική προσέγγιση είναι μια βραχεία ψυχολογική θεραπεία, την αποτελεσματικότητα της οποίας στηρίζουν τα κοινά συμπεράσματα ενός μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών μελετών.
Με μεθοδικό τρόπο και χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνικές, οι ειδικοί ψυχολόγοι βοηθούν τα άτομα αυτά να κατανοήσουν τη φύση της παθήσεώς τους, που έχει τη βάση της στις απειλητικές ερμηνείες (π.χ. θα λιποθυμήσω μπροστά σε κόσμο), τις οποίες τα ίδια αποδίδουν σε ουδέτερα ερεθίσματα (π.χ. μια τυπική ζαλάδα) και έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούν άγχος, το οποίο με τη σειρά του οξύνει τα όποια σωματικά τους συμπτώματα (π.χ. καρδιακοί παλμοί, εφίδρωση κ.λπ.) και τροφοδοτεί τις αρχικές δυσλειτουργικές εξηγήσεις τους, δηλαδή ότι κάτι κακό θα τους συμβεί. Συνήθως τα άτομα αυτά καταφεύγουν σε διάφορες λύσεις, προκειμένου να αποφύγουν την κρίση πανικού (π.χ. αλκοόλ, συνεχής παραμονή στο σπίτι).

Αυτές όμως, παρότι προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρείται το πρόβλημα.
Με τη βοήθεια του ψυχολόγου τα άτομα με κρίσεις πανικού συνειδητοποιούν ότι μπορούν να τις ελέγχουν και αποκτούν πιο υγιείς ερμηνείες και αντιδράσεις ως προς τα ουδέτερα ερεθίσματα, αλλά και τα συμπτώματα των κρίσεών τους και πιο λειτουργικούς τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Στόχος της θεραπείας αυτής είναι να δοθεί στους ανθρώπους που προσβάλλονται από κρίσεις πανικού η επιλογή να ελέγχουν και πάλι οι ίδιοι τη ζωή τους και να βελτιστοποιούν την ποιότητά της.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο γάμος, λένε τώρα, κάνει καλό στην υγεία


Eγινε έρευνα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες και το συμπέρασμα είναι οτι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο γάμος και όσο πιο ευτυχισμένος είναι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Ο δρ. Τζον Γκάλαχερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία λέει ότι «οι παντρεμένοι διατρέφονται καλύτερα, έχουν περισσότερους φίλους και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal, οι παντρεμένοι έχουν 10-15% λιγότετερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, «οι παντρεμένοι έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο, σε αντίθεση με το 45% των χωρισμένων». Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «το στρες, που εμφανίζεται στα άτομα, που αποφασίζουν να χωρίσουν ευθύνεται κατά πολύ για τα μειωμένα ποσοστά επιβίωσης».

Φαίνεται ότι ο γάμος κάνει καλό και στη μνήμη. Επιστήμονες από το Ιδρυμα Καρολίνσκα στη Σουηδία παρακολούθησαν επί 21 χρόνια 2.000 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ήταν 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με όσους ζούσαν μόνοι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη, το χρόνιο στρες και η κατάχρηση αλκοόλ είναι λιγότερο συχνά στους παντρεμένους σε σύγκριση με τους χωρισμένους, τους διαζευγμένους και τους χήρους.

«Οι παντρεμένοι ταλαιπωρούνται λιγότερο συχνά από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και στρες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους ελεύθερους», σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Εικάζεται ότι αυτές οι διαφορές οφείλονται στο ότι οι παντρεμένοι απολαμβάνουν περισσότερα πλεονεκτήματα, όσον αφορά την κοινωνική τους ζωή (μεγάλο δίκτυο φίλων και γνωστών), τα οικονομικά τους (δύο μισθοί ή εισοδήματα) και την δυνατότητα να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος συσχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό για προβλήματα υγείας, και ταυτόχρονα με συχνότερες προληπτικές εξετάσεις. «Οι παντρεμένοι νοσηλεύονται λιγότερες ημέρες σε σύγκριση με τους ανύπανδρους», σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Πενσυλβάνια.

Επιπλέον, φαίνεται ότι στο πλαίσιο ενός αρμονικού γάμου «στοιχίζουν» έως και 50% λιγότερο στο σύστημα Υγείας, συγκριτικά με τους χήρους, αλλά και με όσους δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.




Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: Πλήρης οδηγός για το νέο Ασφαλιστικό



Η παρούσα εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις που παρέχει αναφορικά με την εφαρμογή των συγκεκριμένων αυτών διατάξεων επιχειρεί στο μέτρο του δυνατού και του επιτρεπτού ενιαία και συγκροτημένη «ερμηνευτική προσέγγιση»



Με τις διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (Ν.3865/2010), στο πλαίσιο των σημαντικών αλλαγών που επήλθαν στη συνταξιοδοτική νομοθεσία που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους-λειτουργούς και τους εξομοιούμενους μ' αυτούς, θεσπίστηκαν και νέες ρυθμίσεις (αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών και σπουδών) οι οποίες όπως κάθε τι νέο έχουν εύλογα προκαλέσει πολλές απορίες και ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή τους.

Η παρούσα εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις που παρέχει αναφορικά με την εφαρμογή των συγκεκριμένων αυτών διατάξεων επιχειρεί στο μέτρο του δυνατού και του επιτρεπτού ενιαία και συγκροτημένη «ερμηνευτική προσέγγιση» προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τις νέες ρυθμίσεις και να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους εφαρμοστές του νόμου, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποβλέπει να υποκαταστήσει την κρίση των αρμόδιων συνταξιοδοτικών και δικαιοδοτικών οργάνων»
Τα νέα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών
Το καθεστώς που θα ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους
ΘΕΜΑ
Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 2, 6 και 17 του ν. 3865/2010, που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 01-01-2011, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και τις αναγνωριζόμενες υπηρεσίες.
I. ΕΝΝΟΙΟΛΟΠΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 
ΠΑΛΑΙΟΣ/ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ
Παλαιός ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μέχρι 31-12-1992. Νέος ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, από 1-1-1993 και μετά. Στην έννοια των κατά τα ανωτέρω ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης περιλαμβάνονται και αυτοί των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των Κρατών στα οποία έχουν επεκταθεί οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για την ασφάλιση των εργασιακά μετακινούμενων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελβετία, Νορβηγία κ.λ.π.).
ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Νοείται η συμπλήρωση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση) προκειμένου ο/η υπάλληλος να έχει δικαίωμα για σύνταξη.
Υπηρεσίες που λαμβάνονται υπόψη νια τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στο χρόνο θεμελίωσης συναθροίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας με ή χωρίς εξαγορά, κατά περίπτωση, καθώς και για όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ μετά την 1-1-1983, κάθε χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος αυτός δεν θα αξιοποιηθεί συνταξιοδοτικά από τον φορέα αυτό.
Επίσης, πέραν των υπηρεσιών που λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση τις ήδη ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις, συναθροίζεται πλέον και πλασματικός χρόνος παιδιών καθώς και αυτός των σπουδών με τους όρους και προϋποθέσεις που αυτοί οι χρόνοι αναγνωρίζονται ως συντάξιμοι, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ν.3865/2010.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Η «θεμελίωση του δικαιώματος» δεν συναρτάται, με την ταυτόχρονη συμπλήρωση ορίου ηλικίας, αλλά συνδέεται μόνο με τη συμπλήρωση συντάξιμου χρόνου ή χρόνου ασφάλισης.
Κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων περί θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος όλοι οι υπάλληλοι που ανήκουν στην κατηγορία των «παλαιών ασφαλισμένων» και έχουν προσληφθεί (για πρώτη φορά) στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α και τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ., μετά την 1-1-1983, θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση). Στην περίπτωση όμως αυτή η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους ή προκειμένου για γυναίκες που έχουν συμπληρώσει την εν λόγω 15ετία μέχρι την 31-12-2010, το 60ό έτος της ηλικίας τους. Η κατά παρέκκλιση όμως θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύμφωνα με τα ανωτέρω, περιορίζεται σε όσα ρητά ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, αφορούν δηλαδή όσους αποχωρούν από την Υπηρεσία με λιγότερο χρόνο από εκείνον που απαιτούν οι γενικές διατάξεις (άρθρα 1 & 26 του π.δ. 169/2007), για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Εφαρμοστέα νομοθεσία: άρθρο 1 και 26 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων - Π.Δ 169/2007, άρθρο 3 και 19 παρ. 7 του Ν.2084/1992 σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 2 του Ν.2320/1995, όπως ήδη ισχύουν και τα άρθρα 6 και 17 του Ν.3865/2010, σε συνδυασμό με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς για την Κοινωνική Ασφάλιση.
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (Ο.Η.)
Νοείται η ηλικία που πρέπει να έχει συμπληρώσει ο/η υπάλληλος προκειμένου, αφού έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρήσει από την υπηρεσία, να είναι δυνατή η καταβολή (πληρωμή) της σύνταξής του.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Εφόσον ο/η υπάλληλος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς όμως να έχει συμπληρώσει το κατά περίπτωση Ο.Η., μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία και να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, οπότε η αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων θα προβεί στην έκδοση πράξης συνταξιοδότησης, η καταβολή της σύνταξης όμως θα ανασταλεί μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση Ο.Η. Οι άλλες δυνατότητες που έχει ο/η υπάλληλος μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του/της δικαιώματος είναι να παραμείνει στην υπηρεσία είτε μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου στην περίπτωση του/της Ο.Η., είτε και μετά την συμπλήρωση του εν λόγω ηλικιακού ορίου και να αποχωρήσει οποτεδήποτε, έχοντας «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.
Εφαρμοστέα νομοθεσία: άρθρο 56 του Π.Δ. 169/2007, άρθρο 3 του Ν.2084/1992 και άρθρο 6 Ν.3865/2010.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ (Α.Ο.Η)
Νοείται η δυνατότητα αποχώρησης του/της υπαλλήλου από την Υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση συγκεκριμένου συντάξιμου χρόνου ή χρόνου ασφάλισης, κατά περίπτωση (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), οπότε η σύνταξη καταβάλλεται αμέσως χωρίς να είναι απαραίτητη η συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Στις περιπτώσεις αυτές η αποχώρηση του/της υπαλλήλου και η συνταξιοδότησή του Α.Ο.Η. δεν επιφέρει μείωση της σύνταξής του αφού δεν συνιστά πρόωρη συνταξιοδότηση (η σύνταξη υπολογίζεται βάσει της συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας).
Εφαρμοστέα νομοθεσία: άρθρο 56 παρ. 2 & 3 του Π.Δ. 169/2007.
ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ / ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 
Νοείται η δυνατότητα που παρέχεται στον/στην υπάλληλο, που έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, για καταβολή της σύνταξής του/της κατά πέντε (5) κατ' ανώτατο όριο χρόνια πριν τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας με την ανάλογη όμως μείωση της σύνταξης (ποινή) το ύψος της οποίας εξαρτάται από το πόσο νωρίτερα από την ημερομηνία συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας θα ασκηθεί το δικαίωμα αυτό. Η μείωση αυτή αφορά την «τμηματική σύνταξη» που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί στο Δημόσιο (στις περιπτώσεις, εφαρμογής της διαδοχικής ασφάλισης) και συνίσταται στο 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού Ο.Η. (ή 4,5% κατ' έτος) προκειμένου για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31-12-2010 και στο 1/200 (ή 6% κατ' έτος) για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011.
ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνουν (με βάση την ημερομηνία γέννησης) το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η νέα ρύθμιση σαφώς ευνοεί μία σημαντική μερίδα γυναικών που για λίγους μήνες ή λίγες ημέρες έχασαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν ως μητέρες ανηλίκων τέκνων (με μειωμένο ηλικιακό όριο) επειδή η ενηλικίωση του παιδιού τους (με βάση την ημερομηνία γέννησης) είχε προηγηθεί κατά τι του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους. Έτσι, γυναίκα υπάλληλος που διορίστηκε στις 26-4-1985 και θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα την αντίστοιχη ημερομηνία του 2010 και έχει παιδί που γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1992, με βάση τη νέα ρύθμιση δικαιούται σύνταξης ως μητέρα ανήλικου παιδιού αφού η ενηλικίωση του παιδιού λογίζεται ότι συντελέσθηκε στις 31-12-2010 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στο 50ό έτος της ηλικίας της, αντί του 60ού που ίσχυε με την προϊσχύουσα ρύθμιση.

Διαβάστε περισσότερα...

Από τις αρχές Ιουνίου θα πληρώνεστε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών


Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο, καθώς μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανογραφική υποστήριξη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΓΓΠΣ, σε συνεργασία με ιδιώτες, θα προχωρήσει στο επόμενο πεντάμηνο στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να ολοκληρώσει την υποδομή.

Σημειώνεται πως η Ενιαία Αρχή έχει αναλάβει την πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των φυσικών προσώπων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 5.500 πιστοποιημένοι φορείς με εκτιμώμενο παραπλήσιο αριθμό εκκαθαριστών που υλοποιούν τη μισθοδοσία μέσω καταστάσεων και διαφόρων προγραμμάτων μισθοδοσίας.

Τα εν λόγω συστήματα μισθοδοσίας είναι είτε συστήματα εταιρειών, είτε συστήματα αναπτυγμένα αυτοδύναμα όπως πχ της ΓΓΠΣ είτε ιδιοκατασκευές μικρών εταιρειών ή προγραμματιστών και τέλος προγράμματα τύπου Excel ή χειρόγραφες καταστάσεις πληρωτέες από την Εφορία.

Για την ομογενοποίηση των συστημάτων που υποστηρίζουν τη μισθοδοσία των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου (ΟΤΑ, Περιφέρειες, Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείων, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Σχολεία, Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες κλπ) θα εξετασθούν ξεχωριστά τόσο οι παραμετροποιήσεις σε κάθε σύστημα, όσο και οι ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα, ακόμη δε και σε επίπεδο μισθοδοτούμενου.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε ομογενοποίησης των συστημάτων, είτε απορρόφησή τους, είτε η δημιουργία ενός συστήματος «ομπρέλα» που θα καλύπτει και θα αξιοποιεί τη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Τέλος, θα αποτυπωθούν οι δυνατότητες και προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί, να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει ένα νέο ενιαίο σύστημα μισθοδοσίας που θα καλύπτει όλο το Δημόσιο.




Διαβάστε περισσότερα...